Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat/natuur

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/378...-in-toom-houdt

    Boerengezinnen Den Treek willen dat provincie wolven in toom houdt

    © RTV Utrecht / Joost DanversLeusden/Utrecht - De vijf agrarische gezinnen op landgoed Den Treek hebben opnieuw gepleit voor een beheersplan voor wolven. In een inspraakbijeenkomst van de provincie Utrecht vertelde bewoonster Lisanne Oskam over hun angst dat de overlast van de roofdieren steeds groter wordt.
    Oskam vertelde namens de families dat ze vrezen voor de veiligheid van hun vee, nu meerdere wolven dit jaar natuur- en recreatiegebied Den Treek als hun territorium hebben geclaimd. Ook wees ze op de risico's voor hun kinderen en huisdieren. "Mijn buurman durft niet meer met zijn baby het bos in", zei ze. "Mijn jongste zoon van 13 durft niet meer alleen naar voetbal te fietsen in het donker en fietst overdag met een alarm in zijn hand.

    "Reeën


    Volgens de gezinnen die zich voor agrarisch natuurbeheer inzetten, is Den Treek geen geschikt gebied voor de wolf. Oskam becijferde de kans dat wolven binnen twee jaar de meeste reeën in de omgeving hebben opgegeten, waardoor ze zich mogelijk op boerderijdieren en huisdieren zullen richten of in woonwijken naar voedselresten gaan zoeken.
    De agrariërs van Den Treek beschreven hun zorgen al eerder in een gezamenlijke brief aan het provinciebestuur. Gisteravond herhaalden ze hun oproep voor de politici van de provincie. Oskam wil dat ze nadenken hoe de wolven van Den Treek in toom gehouden kunnen worden. "Maak per natuurgebied beheersplannen voor wolven én hun prooidieren en geef helder aan hoe en waar in Nederland de wolf wel op een natuurlijke wijze zou kunnen leven. En ja, stel dan óók vast waar dat eigenlijk niet kan en handhaaf dat."

    Mooi geweest


    Ook schaapherder José Struik wilde de Utrechtse Statenleden gisteravond doordringen van de ernst van de situatie. Nadat Struik tien jaar lang een kudde van gemiddeld driehonderd schapen had beheerd, besloot ze twee weken geleden dat het mooi was geweest. Door blauwtong en de problemen die de komst van wolven naar de Utrechtse Heuvelrug hebben veroorzaakt, was de aardigheid er vanaf.
    Dieptepunt was een wolvenaanval, niet ver buiten landgoed Den Treek. Een vrijwilliger van Struik die zich aan de Statenleden voorstelde als Irma, vertelde hoe ze de kudde op 29 juli aantroffen op een stukje heide. "Als je ziet welke wonden zo'n wolf aanricht door ze bij de strot te pakken...", zei ze geëmotioneerd. Voor zover de gewonde schapen nog niet dood waren, moesten ze allemaal uit hun lijden worden verlost.

    Stokken en kabaal


    Terwijl Irma de situatie op zich in liet werken, zag ze ineens een wolf staan op nog geen 25 meter afstand. Met een andere medewerker probeerde ze het roofdier te verjagen. "Nou, hij kijkt je aan met een blik van 'Ik weet niet wat jij doet', en loopt op zijn dooie gemak weg, terwijl we met stokken en flink wat kabaal op hem afliepen om hem bij de schapen weg te houden. Angst kent hij totaal niet." Even verderop zou het dier er alsnog in zijn geslaagd om voor de ogen van wandelaars alsnog een gewond schaap te grijpen.
    "Die aanval heeft me zo ziek gemaakt dat ik ermee ben gestopt", zei schaapherder Struik tegen de Statenleden. Ze legde uit dat ze wolvennetten en stroom om haar schapen had gezet. Hoewel BIJ12 de omheining volgens haar in orde had bevonden, bleek het op die fatale dag in juli niet afdoende. "Dan is 1.20 meter toch niet hoog genoeg", aldus Struik.
    De kudde van de Treeker-Wissel is inmiddels verkocht. De enige werknemer gaat nu post bezorgen, laat Struik aan RTV Utrecht weten. Zelf weet ze nog niet wat ze gaat doen, of hoe het verder moet met de heidegebieden die door haar schapen werden begraasd.

    Wolven op Den Treek


    Op de Utrechtse Heuvelrug woont sinds dit voorjaar een wolvenroedel met welpen. Ook zwerft een individuele wolf in hun omgeving, die opmerkelijk geïnteresseerd lijkt in honden die hij tegenkomt. Na twee veelbesproken incidenten waarbij een hondje door een wolf werd meegenomen en een meisje gewond raakte, sloot de gemeente Leusden een deel van Den Treek af.

    Het gebied is sinds maandag weer toegankelijk, maar het advies blijft om voorzichtig te zijn en niet met kinderen of loslopende honden de bossen op de Utrechtse Heuvelrug in te gaan. Maandag dient een kort geding over het voornemen van de provincie om de alleengaande wolf een zender om te hangen en hem mensenschuw te maken.

    Comment


    • https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/378...ijn-levenswerk

      Schapendrijver José stopt na wolvenaanvallen: 'Niet meer verantwoord, hier stopt mijn levenswerk'

      © Treekerwissel.nl

      Leusden - Schapendrijver José Struik heeft het afgelopen jaar veel moeten incasseren: blauwtong, de constante dreiging van wolven en opengebroken hekken. Het bleek uiteindelijk teveel, legt ze uit in een verklaring. "Mijn besluit is drastisch maar ik kan dit mijn dieren, medewerker, vrijwilligers en en mezelf niet meer aandoen. De kudde is verkocht."
      Struik was met haar kudde De Treekerwissel actief op de Utrechtse Heuvelrug, daar zorgde ze met haar schapen voor de begrazing van meerdere gebieden. Nadat eerst de blauwtong in 2023 al de kop opstak werd haar kudde vervolgens tot twee keer toe in een dag tijd aangevallen door een wolf, ondanks de aanwezigheid van netten en stroom.
      De tweede aanval gebeurde de ochtend na de eerste toen Struik de gewonde en dode dieren opzocht. "Op klaarlichte dag kwam de wolf terug en hij naderde ook een hond op vijftien meter. Mijn werknemer en vrijwilliger probeerden de wolf te verjagen omdat deze weer dichtbij de kudde kwam. Dit lukt bijna, een eindje verderop pakte de wolf alsnog een gewond schaap."
      Na deze confrontatie volgden nog eens drie aanvallen waarbij veel dode schapen te betreuren waren, in één geval zelfs tien. Struik dacht de kudde in veiligheid te brengen door ze naar een zonnepanelenpark met een hek er omheen te brengen. "Maar daar werd 's nachts ingebroken om koper te stelen, de schapen gingen het hek uit, ook bleef er een schaap in de losgemaakte draden hangen."
      Het laatste incident was voor José de druppel. Ze heeft haar schapen verkocht en dat betekent dat ze na 17 jaar schapendrijven stopt. "Mijn besluit is drastisch maar ik kan dit mijn dieren, medewerker, vrijwilligers en en mezelf niet meer aandoen. De kudde is verkocht. Het is niet meer verantwoord, hier stopt mijn levenswerk."

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/14...t-bokkenpootje

        ’Disproportioneel’ optreden van politie? Lang leve de neusklem en het bokkenpootje

        Weer wat geleerd: een neusklem is een ordehandhavingstechniek waarbij de neus ’krachtig en pijnlijk omhoog wordt geduwd’ (aldus een NOS-artikel), bij een bokkenpootje wordt de pols, eveneens bij pogingen om ongehoorzaamheid aan de wet en regelgeving een halt toe te roepen, ’pijnlijk ver’ gebogen.




        Ga je er dood aan?



        Welnee.



        Kan het een beetje pijn doen?



        Ja, soms.



        De neusklem en het bokkenpootje hebben wel iets weg van judotechnieken en de stinkrebellen kregen er tijdens hun talloze blokkade-acties, onder andere op de A12, soms een ippon mee om de oren. Dat deed in de vertroebelde ogen van XR blijkbaar dusdanig au, dat die jankebalken een zaak aanspanden bij de klachtencommissie van de politie Den Haag. Je moet het gore lef maar hebben wanneer je die dienders zelf voortdurend het bloed onder de nagels vandaan haalt, maar zij deden het gewoon. En het ergste is: ze kregen in twee van de vier gevallen nog gelijk ook.

        „Het oordeel was dat de behandeling ’disproportioneel’ en ’niet behoorlijk’ was”, aldus dat NOS-artikel. „De klachtencommissie is met name kritisch over het standaard toepassen van de polsklem en roept de politie op daarmee terughoudend te zijn. Het inzetten van een bokkenpoot ’mag geen automatisme worden’. De commissie schrijft ook dat het demonstranten niet mag worden verweten dat zij niet actief meewerken aan hun aanhouding.



        Weet u het nog van dat waterkanon?



        Hoe typerend wil je het hebben: op last van de Haagse driehoek lieten ze dat ding toen op de A12, om de demonstranten daar zoveel mogelijk te sparen, slechts een plasstraal van een hoogbejaarde met een vernauwde urinebuis en prostaatproblemen produceren.



        En ook toen stapte XR wegens ’disproportioneel geweld’ naar de rechter.



        Ik heb serieus met onze agenten te doen. Keer op keer kunnen ze weer komen opdraven wanneer dat verwende tuig zichzelf weer ergens aan het asfalt heeft vastgeplakt. Keer op keer stuiten ze daarbij op totale onwil, die er bijvoorbeeld in resulteert dat de demonstranten een voor een van de weg moeten worden getild. Zijn ze dáárvoor bij de politie gegaan? Natuurlijk niet. Keer op keer krijgen ze bovendien te horen dat demonstreren hier een grondrecht is, terwijl dit helemaal geen demonstreren is, maar kwaadwillige belemmering waarbij zelfs niet voor afpersing wordt teruggedeinsd. Keer op keer moeten ze tot hun verbazing vernemen dat het OM daar desondanks genoegen mee neemt: de actievoerders worden vaak per bus afgevoerd, maar ondanks dat er sprake is van tonnen aan schade komen er niet of nauwelijks strafzaken van. En reken maar dat die zouden kunnen, die strafzaken. Op grond van tal van wetsartikelen zelfs, zoals laatst al op deze plek werd aangetoond.

        En dan krijgen ZIJ, die agenten dus, een berisping, uit hun eigen gelederen nog wel, omdat ze ’disproportioneel’ optreden?



        Zo’n zin om óók eens disproportioneel op dit zoveelste staaltje van polderlandse slapte te reageren.



        Maar ja.

        Comment


        • https://www.ad.nl/binnenland/politie...seum~a87ba987/

          Politie arresteert XR-demonstranten die zich hadden vastgeketend aan ingang Rijksmuseum


          UpdateDe politie heeft in totaal 33 XR-demonstranten gearresteerd die zich aan het hek bij de ingang van het Rijksmuseum hadden vastgeketend. De betogers worden verplaatst naar een andere locatie, laat een woordvoerder van de politie weten.

          Eerder werden de demonstranten gevorderd om naar een alternatieve demonstratieplek te gaan op het Museumplein. ,,De demonstranten hebben daar even tijd voor gekregen, maar geven helaas geen gehoor aan de aanwijzing. Daarmee overtreden ze de Wet openbare manifestaties”, aldus de woordvoerder.

          Het gaat om demonstranten van de klimaatactiegroep XR, die zich sinds 09.00 uur hadden vastgeketend aan het hek dat leidt naar de fiets- en voetgangerstunnel waarin de entree naar het museum zit. Eerder lieten ze al weten niet te vertrekken ‘totdat onze eis is ingewilligd’. De actiegroep wil dat het museum de sponsorrelatie verbreekt met ING.

          Het museum is om 14.45 uur weer opengegaan, laat een woordvoerder weten.


          Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren de passage bij het Rijksmuseum. © ANP

          Open voor dialoog


          ING vindt dat de actie bij het Rijksmuseum veel te ver gaat. ,,Als XR een probleem heeft met het financieringsbeleid van ING, dan moeten ze zich direct tot ons richten en niet tot het Rijksmuseum. We staan altijd open voor dialoog”, laat een woordvoerder van ING weten. XR voert al langer actie tegen het klimaatbeleid van de bank, zoals met het blokkeren van de A10 bij het voormalige hoofdkantoor van ING in Amsterdam.

          Het Rijksmuseum is een van de best bezochte musea van Nederland. Op zaterdag gaat het museum normaliter om 09.00 uur open. In februari voerde XR ook al actie tegen de relatie tussen ING en het museum door tijdens de opening van de Frans Hals-tentoonstelling met bewerkte schilderijen voor kunstwerken te staan.

          Klimaatactivisten van blokkeren de passage bij het Rijksmuseum. © ANP

          Comment


          • En weer 25 schapen doodgebeten door een wolf

            Comment


            • En de mensen in het algemeen zijn al die demomstraties van oa XR ook helemaal zat.

              Comment


              • Worden nu eindelijk een aantal vervolgd...

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1938...ver-onze-grens

                  Politie zal niet ingrijpen vanwege staking
                  Ondernemers vrezen XR-bezetting A12 met zelfs een overnachting op de planning: ’Het is nu een keer klaar’

                  DEN HAAG - Haagse ondernemers en bewoners zien als een berg op tegen aankomende zaterdag. Extinction Rebellion is dan van plan om de hele A12 te blokkeren en zelfs slaapzakken en tenten mee te nemen voor een overnachting op het asfalt. „We zijn erop tegen dat de hele boel wordt ontwricht en ontregeld. En dan is er ook nog de werkonderbreking van de politie op diezelfde dag. Hopelijk gaat het niet escaleren”, stelt voorzitter Ton Kroeze van ondernemersvereniging Pleinkwartier.

                  © ANP/HH

                  Extinction Rebellion in 2023 toen de actieclub voor de vijfde keer de A12 bij de Utrechtsebaan had geblokkeerd.




                  Al tientallen keren blokkeerden klimaatactivisten, die pleiten voor het afschaffen van fossiele subsidies, de A12. Vaak ging dat om het laatste deel van de weg, ter hoogte van het Malieveld. Ditmaal gaat Extinction Rebellion voor ’de meest verstorende actie tot nu toe’. Vanuit de A12-tunnelbak draagt Extinction Rebellion zaterdag ook een alternatieve troonrede voor. In deze troonrede zet de actiegroep uiteen waarom juist dit kabinet op basis van de plannen en visie uit het hoofdlijnenakkoord de fossiele subsidies per direct zou moeten beëindigen.

                  ’Veiligheid gemonitord’




                  De woordvoerder van Haagse burgemeester Jan van Zanen, laat weten dat ’de veiligheid wordt gemonitord’ aankomende zaterdag. „Alle opties worden opengehouden om te doen wat nodig is om de veiligheid te waarborgen. Hierover vindt ook overleg plaats in de lokale driehoek.” Dat Extinction Rebellion iedereen oproept om slaapzakken mee te nemen, maakt niet veel indruk op de burgemeester. „Vanaf het begin dat zij de weg blokkeren wordt geroepen dat zij onbeperkt willen blijven staan. In dit geval gaat het niet om een aangemelde demonstratie, maar een blokkade. Natuurlijk hebben activisten recht op bescherming, maar zijn hebben ook een eigen verantwoordelijkheid.

                  Eind vorige maand kondigde de politie aan dat ze zaterdag niet zal ingrijpen bij de aangekondigde A12-blokkade, als onderdeel van politieacties rond het vroegpensioen. De burgemeester heeft al eerder aangegeven niet blij te zijn met de acties van de politiebonden, ’maar ze hebben het recht om actie te voeren’. Volgens XR laat het besluit van politiemensen om juist de A12-blokkade ongemoeid te laten, zien dat „men zelf ook beseft dat de gebruikelijke grootscheepse politie-inzet disproportioneel en overbodig is.”



                  Tegelijkertijd benadrukt de actiegroep dat demonstranten wel ’recht hebben op bescherming’. Een woordvoerder van de Haagse politie stelt dat de situatie wel wordt gemonitord. „We zullen zoveel als mogelijk de veiligheid waarborgen.” De burgemeester en de driehoek zijn volgens de politie leidend hierin. Vanuit de vier politievakbonden wordt aangegeven dat de politie alleen aanwezig is om de veiligheid van de deelnemers en andere weggebruikers te waarborgen.

                  Veel overlast




                  Jacob Snijders, bewoner en bestuursadviseur van Wijkberaad Bezuidenhout, dat grenst aan de Utrechtsebaan (A12), geeft aan dat buurtbewoners veel overlast ervaren van demonstraties. „Zeker nu de Tweede Kamer is gevestigd aan de Bezuidenhoutseweg. Tijdens de boerenprotesten reden er tractoren door de straten en tijdens wegblokkades van XR staat het verkeer muurvast. Iedereen rijdt om en bewoners kunnen de wijk niet in en uit. We snappen best de standpunten van Extinction Rebellion, maar daar is een prima plek voor in Den Haag waar je die duidelijk kunt maken: het Malieveld.”

                  Een taxichauffeur die niet met zijn naam in de krant wil, wordt doodmoe van de wegblokkades. „Dat eeuwige omrijden is niet fijn. Het is nu een keer klaar: het punt is gemaakt. Ik zie ook steeds meer agressie op de rijbaan ontstaan bij bestuurders die gewoon door willen rijden.” Bewoonster Tessa (50) snapt ergens wel dat een wegblokkade meer impact heeft dan met een spandoek op het Malieveld staan. „Maar voor de buurt heeft dit impact. Het sluipverkeer neemt toe en de drukte van mensen ook.”
                  ’Verstorend karakter’



                  Ton Kroeze van ondernemersvereniging Pleinkwartier geeft aan dat de wegblokkades van invloed zijn op de zaterdagdrukte in de Haagse binnenstad. „Dat merken we wel. Er zijn natuurlijk altijd mensen die ervoor kiezen om een bezoek aan het centrum aan zich voorbij te laten gaan. Onder de ondernemers zijn ook mensen die sympathie hebben voor de standpunten, maar zij hebben wel iets tegen het verstorende karakter van de blokkade”, aldus Kroeze.

                  Comment


                  • Zimbabwe gaat 200 olifanten afschieten om de bevolking te kunnen voeden

                    Comment


                    • er zijn al geruchten over tegen bewegingen demonstranten tegen XR van bevolking en hooligans die het zat zijn dat XR niet aangepakt wordt en voor inkomstenderving van mensen zorgen, vertragingen en onbereikbaarheid en kosten die wij als belasingbetaler moeten betalen, eerder gebeurde dit ook en toen greep de politie direct in om confrontatie te voorkomen

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/85...-xr-activisten

                        Hoofdredactioneel commentaar
                        Kijk naar Engeland en stel ook in Nederland paal en perk aan maatschappij-ontwrichtende XR-activisten

                        Extinction Rebellion maakt zich op voor de zoveelste blokkade van de A12 bij Den Haag, terwijl de politie staakt en naar verwachting niet zal ingrijpen. De klimaatactivisten eisen wel bescherming door de politie, ook al dreigen ze met het eindeloos ontregelen van de verkeersader als ’meest verstorende actie tot nu toe’.

                        Dat deze groepering zich gesterkt voelt om steeds verder te gaan, is het gevolg van slap overheidsoptreden.



                        Zo maakt het verbieden van snelwegblokkades geen enkele indruk als het Openbaar Ministerie, zoals eerder gebeurde, laat weten niet tot vervolging over te gaan. Actievoerders werden weliswaar aangehouden, omdat sprake was van verboden demonstraties, maar gingen daarna vrijuit. Het OM ziet doorgaans geen reden voor vervolging bij ’vreedzame betogingen met beperkte overlast’. Aanhouding zou op zichzelf al genoeg straf zijn.

                        Pas sinds kort lijkt daar verandering in te komen met de aangekondigde vervolging van dertien klimaatactivisten wegens het veroorzaken van gevaar bij blokkades op de A10. Maar het is te weinig en te laat.



                        Hoe anders is de aanpak in Engeland. Daar is gekozen voor strengere wetgeving met hogere straffen tegen het lamleggen van verkeersaders. Extinction Rebellion stopte met blokkades. Hoog tijd om ook in Nederland paal en perk te stellen aan de maatschappij-ontwrichtende radicalisering van deze activisten.

                        Comment


                        • Politiestaking over, A12 wordt nu ontruimd vh XR tuig, waterkanonnen staan klaar

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/13...aattheaterspel

                            Omslagpunt nadert...

                            Comment


                            • Als politie niet mag ingrijpen wordt het tijd voor ingrijpen van de burgers tegen dit volk.

                              Comment


                              • Dat is precies waar PVV, FvD en consorten op inzetten, ophitsen.. Doet me denken aan '20 jaren vorige eeuw..

                                Comment


                                • waar doen ze dat dan? PVV regeert nu en ze doen niets qua politie inzet hoor

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1997...-zenderen-wolf

                                    Provincie Utrecht mag toch niet beginnen met zenderen wolf

                                    Utrecht - De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een aantal incidenten betrokken is geweest. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag bekendgemaakt, na de zitting van vorige week.

                                    © ANP / HH

                                    Een waarschuwingsbord voor de wolf in de bossen bij de Utrechtse Heuvelrug.




                                    Volgens de rechtbank waren de argumenten van de provincie niet goed genoeg om een beschermde diersoort als de wolf te vangen, verdoven en zenderen. De provincie had ook op de wolf mogen schieten met een paintballgeweer bij aanhoudende problemen na het zenderen.

                                    Uitspraak




                                    De rechter moest uitspraak doen omdat De Faunabescherming en Animal Rights hadden gevraagd de vergunning voorlopig op te schorten, in afwachting van de bezwaarprocedure die nog loopt bij de provincie en drie maanden kan duren. Het verbod geldt tot twee weken na de bezwaarprocedure. De provincie wilde eigenlijk vorige week al beginnen.



                                    Volgens de rechtbank had de provincie te weinig inzage gegeven in incidenten met de betreffende mannetjeswolf. Daardoor was niet goed te beoordelen of de wolf echt een gevaar is voor de omgeving, zoals de provincie stelt. Ook is niet bekend wat voor andere maatregelen genomen kunnen worden.

                                    Incidenten




                                    De wolf was de afgelopen maanden bij een aantal incidenten met honden betrokken. Veel honden liepen niet aangelijnd, de wolf zag deze honden mogelijk als potentiële partner.



                                    Utrecht zegt de uitspraak te betreuren. „De provincie was graag snel opgetreden tegen deze wolf met probleemgedrag om nieuwe, ernstige incidenten te voorkomen.” Ook blijft het advies van kracht om op de Utrechtse Heuvelrug honden aangelijnd te houden en niet met kleine kinderen naar het bos te gaan. De provincie zegt dat landelijke wetgeving nodig is tegen de wolf.

                                    Animal Rights laat weten blij te zijn voor de wolf. Adviseur Erwin Vermeulen zegt dat er geen goede argumenten waren waarom de incidenten tussen wolf en hond probleemsituaties zouden zijn. „Dat een wolf interesse heeft in honden is volstrekt natuurlijk gedrag, hond en wolf zijn immers van dezelfde soort”, zegt Vermeulen. „Als de provincie die toenadering ongewenst vindt, moet ze honden weren uit het territorium van deze wolf.”

                                    Ook mede-indiener De Faunabescherming is verheugd. „Deze voorlopige uitspraak kan een belangrijke mijlpaal vormen in het beschermingsbeleid van de wolf en de voorwaarden waarop daarvan afgeweken kan worden.”

                                    Comment


                                    • we gaan dit topic sluiten, het heeft gezien de sfeer en manier van discussieren weinig toegevoegde waarde...

                                      Comment

                                      Working...
                                      X