Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat/natuur

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Vuurwants is beetje koekoek, die woont schijnbasr liever in Cuba of Noord Korea, iedereen gelijk en onderdrukt door links😃

    Comment


    • Is de Koekoek beschermd?😂

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5961...ng-kernplannen

        ’Atoomwolk’ boven hoofd klimaatminister Sophie Hermans na vertraging kernplannen

        Een ’atoomwolk’ hangt boven het hoofd van VVD-vicepremier Sophie Hermans. Terwijl een ruime meerderheid van de Kamer al jarenlang pleit voor versnelling op het kernenergie-dossier, meldt de Klimaatminister juist vertraging. Zij acht het niet realistisch dat de eerste nieuwe kerncentrale vóór 2035 draait, terwijl dit een stokpaardje van haar eigen partij is. De Kamer ruikt bloed.

        © ANP/HH

        Den Haag maakt zich op voor het zoveelste debat over kernenergie. De voorman van Nucleair Nederland is teleurgesteld in de opgetuigde praattafel van minister Sophie Hermans.




        De Kamer slijpt de messen nu uitgerekend VVD-minister Hermans niet kan leveren op het gebied van snelheid rondom kerncentrales. In een brief aan de Kamer erkende de minister dinsdagavond dat het ’niet meer realistisch is om de eerste centrale in 2035 operationeel te hebben’. „Voordat we toe zijn aan de bouw van twee nieuwe centrales, moeten nog heel veel stappen worden doorlopen. Zowel in de ruimtelijke procedure, als in de aanbesteding, de vergunningverlening en de uiteindelijke bouw. Een detailplanning van al deze stappen is op dit moment nog niet te geven.”

        Het zal Kamerleden de vraag doen rijzen: wordt er wel genoeg getrokken aan het kerndossier? Nee, oordeelt CDA-voorman Henri Bontenbal. „Papier is geduldig, maar we lopen het risico om als Nederland straks wĂ©Ă©r achter het net te vissen en de boot te missen. Doodzonde. We moeten de ambitie hebben om vóór 2035 minstens een kleine kerncentrale te hebben draaien.”

        Terwijl in de ministerietoren van Hermans nog naarstig wordt gezocht naar extra maatregelen om de zelfopgelegde klimaatdoelen te gaan halen, plofte er vorige week een brief op het bureau van premier Dick Schoof. Afzender: de Maatschappelijke Alliantie, die het kabinet oproept werk te maken van een beter klimaat- en energiebeleid.
        ’Teleurgesteld’



        Het schrijven roept in Den Haag een vervelende herinnering op. In de brief wordt gedagdroomd over windmolens, zonnepanelen en de verdere elektrificatie, maar de nodige punten over kernenergie missen. Iets wat in het verleden, bij de totstandkoming van het klimaatakkoord zo rond 2018, óók al speelde. „Wij zijn zeker teleurgesteld”, zegt voorman Ad Louter van Nucleair Nederland over de brief.



        „We mochten dit keer wel meepraten en hielden een pleidooi over het belang van kernenergie als onderdeel van de oplossingen. Helaas is dit niet in de brief teruggekomen, terwijl wij denken dat de urgentie voor kernenergie juist groter is geworden. Met name over de industrie maken we ons zorgen. Met kerncentrales kunnen we juist op termijn verlichting bieden: denk aan kleine kerncentrales bij energieclusters. Terwijl er wel een doorkijkje wordt gegeven voor wind op zee, ook na 2030, mist dat helaas voor kernenergie”, reageert Louter.

        Reden voor de VVD om te vragen wat het nut ’van dit soort praatclubs’ is. VVD-Kamerlid Silvio Erkens is ’wel klaar met tegenwerking vanuit praatclubs’. Hij kijkt echter óók naar Hermans.



        „We zijn al ruim drie jaar bezig met het praten over de bouw van nieuwe kerncentrales en we hangen nog steeds vast in het stapelen van nieuwe onderzoeken. De minister moet procedures fors gaan inkorten en de bureaucratie verminderen voor kernenergie, net zoals de minister dat nu doet voor de uitbreiding van het stroomnet.”Eemshaven



        Uitgerekend op de dag voor het debat kondigde Hermans echter nóg een onderzoek aan. Komende maanden knobbelen onderzoekers en ambtenaren in een studie over de vraag waar de CO2-vrije energieopwekkers moeten komen. Hoewel aanvankelijk de Eemshaven in Groningen mogelijk zou worden uitgesloten, komt Hermans daar nu op terug. Zij kan deze locatie wegens juridische risico’s niet op voorhand uitsluiten. De gebieden die in beeld zijn, betreffen daarom Eemshaven, Borssele, Terneuzen en de Maasvlakte 1 en 2.

        Hermans erkent dat ook de ’locatiekeuze’ is vertraagd. „Wat deze vertraging betekent voor de uiteindelijke bouw en oplevering van de twee kerncentrales, is nu nog niet goed te zeggen.”

        Comment


        • Alles wordt tegengewerkt , zo komen we niet verder en energie is hard nodig

          Comment


          • Windmolens wordt ook een probleem gezien de overlast en effect op gezondheid van dichtbij wonende mensen. Zonnepanelen markt kompleet ingestort. En de warmtepomp schijnt ook niet de oplossing te zijn. De gehele transitie is deels niet uitvoerbasr of onbetaalbaar vd mensen.

            Comment


            • https://www.ad.nl/binnenland/inwoner...-aan~aa4f4c27/


              Het moment in 2022 dat de wieken aan de windmolen bij Zaltbommel werden bevestigd. Op de grond is de schaduw te zien. © Ricardo Smit

              Inwoner Zaltbommel wordt helemaal gek van de slagschaduw: eigenaar van windmolen langs A2 vecht dwangsom aan


              Hij vecht er al vier jaar tegen, maar de slagschaduw van een windmolen langs de A2 bij Zaltbommel blijft overlast veroorzaken. ,,Ik ben er een keer klaar mee en hoop nu eindelijk eens rust te krijgen”, aldus de inwoner van Zaltbommel bij de Arnhemse bestuursrechter

              De Zaltbommelaar is een omwonende van Windpark Bommelerwaard-A2. Dat windpark verzette zich bij de rechter tegen een dwangsom die provincie Gelderland heeft opgelegd. De provincie wil met de dwangsom afdwingen dat de organisatie zich aan de regels houdt. ,,De regels zijn er om omwonenden te beschermen. En wat er op papier staat, moet ook worden nageleefd”, motiveerde de vertegenwoordiger van de provincie het besluit om met een dwangsom te handhaven.

              Volgens de provincie mogen de drie windmolens langs de A2 geen slagschaduw werpen op nabijgelegen woningen. Maar Windpark Bommelerwaard-A2 stelt dat er geen sprake mag zijn van ‘hinderlijke slagschaduw’. En dat is wat anders dan helemaal geen schaduw. Door op deze manier te handhaven, maakt de provincie een ‘gekke sprong’, vond de raadsman van de organisatie.

              Grens vastgesteld


              Die erkent wel dat omwonenden last kunnen hebben, maar wees erop dat overal in Nederland dezelfde normen worden gebruikt. ,,Iedereen heeft een andere beleving van wat hinderlijk is, daarom is er ook een grens vastgesteld”, betoogde hij.

              Om hinder door slagschaduw te voorkomen, zijn de windmolens uitgerust met een automatisch stopsysteem. Dat treedt in werking bij een bepaalde stand van de zon, bepaalde stand van de wieken vanwege de wind en zonlichtsterkte. Maar volgens de bewoner heeft hij nog steeds hinder. In plaats van te dimdammen over definities, normen en zonlichtsterkte, ziet hij liever dat partijen eens bij hem komen kijken wat slagschaduw is.

              Hoe het nu precies zit met de norm voor slagschaduw komt volgende maand in een andere procedure aan de orde. De rechter behandelde nu alleen het verzoek om de dwangsom op te schorten. De rechter stelde een tijdelijke oplossing voor. Daar wilde Windpark Bommelerwaard-A2 wel in meegaan. De windmolen wordt tot die tijd steeds stilgezet op het moment dat er, ongeacht de zonlichtsterkte, schaduw op de woning van de Zaltbommelaar zou kunnen zijn.

              ‘Ik zit hier voor de hele omgeving’


              De Bommelaar aarzelde voor hij besloot in te stemmen. ,,Ik zit hier voor de hele omgeving”, benadrukte hij. ,,Nu wordt het op mij afgewenteld.” Ook vroeg hij zich af hoe deze afspraak nu wordt gehandhaafd. De provincie zegde toe het dwangsombesluit te wijzigen en deze tot de uitspraak in de bezwaarprocedure alleen voor de woning van de Bommelaar te laten gelden.

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/19...defensiedoelen

                ’Klimaatdoelen omzetten in defensiedoelen’

                Indien de Russische dreiging echt zo groot is, zoals NAVO-baas Mark Rutte beweert, moeten we gelijk de ‘klimaatdoelen’ (inclusief bijbehorende klimaatfondsen) omzetten in ‘defensiedoelen’, meent lezer Johan Sijtsema.

                Beide doelen tegelijk is financieel onhaalbaar zonder de sociale zekerheden en economische belangen ernstig te schaden. Irrationele klimaatdoestellingen zijn sowieso zinloos wanneer we denken af te stevenen op een Derde Wereldoorlog. Oorlog en klimaat gaan slecht samen. Voorkom een wereldoorlog, breng eerst de Europese defensie op orde, daarna het klimaat. De EU heeft gedurende de driejarige oorlog in Oekraïne ’slechts’ oeverloos gediscussieerd zonder daadwerkelijke stappen ter verdediging te zetten. Politiek en realisme, c.q. daadkracht lijken vaak elkaars tegenpolen, zeker binnen een sterk verdeeld en economisch zwakke EU. Te lang heeft de EU achterovergeleund en gesteund op de VS. Verontwaardiging over Trump is wegkijken van eigen onkunde, hoe pijnlijk ook.

                Comment


                • Ja laten we ons eerst ff focussen oo defensie om onze vrijheid te verdedigen. Miljarden en personeel zijn komende jaren nodig om onze defensie op te schalen, we zijn de laatste 20 jaar in slaap gesust.

                  Comment


                  • Ja de oorlogsdreiging in Europa is prioriteit 1

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9365...te-wolvendebat

                      PVV om, BBB-leider Van der Plas krijgt haar gewenste wolvendebat

                      DEN HAAG - BBB-leider Caroline van der Plas moest er elf keer een verzoek voor indienen, maar er komt dan toch een debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer over de opkomst van de wolf in Nederland. Tot dusver ontbrak steeds steun van de PVV, waardoor er geen meerderheid was die het onderwerp op de agenda wilde zetten. Maar ook de grootste partij in de Kamer is nu ’om’.

                      © ANP / HH

                      Na elf verzoeken van Van der Plas komt er een wolvendebat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.




                      Dat PVV’er Dion Graus nu wel bereid is tot een debat, wil niet zeggen dat ook hij nu overtuigd is van het gevaar dat de wolf volgens BBB en andere partijen vormt voor mensen en boerderijdieren. Hij zei dat jaarlijks veel schapen ritueel worden geslacht, „rituele martelingen” noemde hij dat zelf. „En daar hoor ik nooit iemand over.”

                      Dierenliefhebber Graus is evenmin overstag gegaan „omdat ik buig voor het wekelijkse circus van mevrouw Van der Plas.” Maar hij is wel klaar met de „e-mailbombardementen” die zijn fractie krijgt. De PVV, zo claimde hij, heeft al jaren geleden plannen ingediend „om de boel in toom te houden.” Hij wil het debat over de wolf aangrijpen om die onder de aandacht te brengen. „Mensen zijn onwetend.” Graus zei er niet bij welke voorstellen hij bedoelde.

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/69...ldverbeteraars

                        Column Bina Ayar
                        Bloemenban van tafel: gelukkig is er meer kleur dan de ’groene gekte’ van de wereldverbeteraars

                        Bloemen houden van mensen, maar niet alle mensen houden van bloemen. Klimaat-alarmisten hebben ook bloemen in het vizier. Het einde van de bloemenban in Zutphen laat zien dat er meer kleuren zijn dan ’groene gekte’.




                        Opeens zaten bloemen vanaf eind vorig jaar ook al in het verdomhoekje. Diverse media namen braaf berichten over van milieuorganisaties die bloemen als klimaatgevaarlijk bestempelden. Het zaadje was geplant: bloemen waren voortaan besmet.

                        De bom barstte toen de gemeente Zutphen een bloemenban afkondigde. Honderdjarige inwoners konden het bosje bloemen van de burgemeester voortaan op hun buik schrijven. Het afschaffen van deze traditie volgde op een voorstel van de Partij van de Dieren in die gemeente. Volgens partijlid Iris Vellema – what’s in a name? – moeten tradities die ’schadelijk zijn voor mens, dier en klimaat’, in de ban. Dat geldt voor de bitterbal, maar ook voor bloemen.

                        Al langer afkeer van bloemen



                        Afkeer van bloemen sluimert al langer. Een Noord-Hollands ziekenhuis wilde eerder vanwege ’duurzaamheid’ natuurlijke bloemen vervangen door kunstbloemen! Na hevige protesten zag het ziekenhuis af van de actie. De gemeente Den Haag bleek eveneens een bloemenprobleem te hebben. Ook daar werden in de woorden van raadslid Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag) snijbloemen ’gecriminaliseerd’. Bij feestelijke evenementen verdiende een vetplant voortaan de voorkeur.



                        Organisaties als Milieu Centraal noemen bloemen vervuilend. Bloemen kopen zou even schadelijk en schandelijk zijn als twintig kilometer autorijden. En dan heb je ook nog bestrijdingsmiddelen en de vliegtuigen waarmee bloemen het land in- en uitgaan. De gemiddelde CO2-uitstoot per bos bloemen zou vier kilo zijn. Onder meer wetenschapsjournalist en auteur Arnout Jaspers plaatste de cijfermatige claims in perspectief en noemde de bloemenban ’symboolpolitiek’.



                        Natuurlijk is er niets mis met minder bestrijdingsmiddelen of een bosje biologische bloemen. Maar zieke, oude, rouwende, blije of verliefde mensen boeketten van rozen, tulpen of narcissen ontzeggen, getuigt niet alleen van symboolpolitiek, maar ook van maakbaarheidsgekte. Voor ’maakbaarheidsmaniakken’ geldt dat alles wat weerloos is geen waarde heeft, schreef ik hier eerder. Een bloemenban staat ook voor het uit voorzorg weren van alles wat zowel kwetsbaar als feestelijk is, ofwel niet nuttig genoeg is.

                        Bloemen zijn kleurrijk, ze staan voor troost, vreugde, en voor liefde. Symbolisch gezien is het niet vreemd dat juist de kleurloze betuttelaars bloemen wil bannen. De politiek correcte wereld van wereldverbeteraars kent doorgaans weinig kleur. Hun mening is wit en de rest is zwart. De groene gekte slaat niet alleen door, maar ook om in haar tegendeel. Voor duurzaamheid werden in biomassacentrales bomen verbrand, voor ’biodiversiteit’ werden duizenden bomen gekapt.

                        Voor klimaatfanatici zijn zelfs huisdieren vervuilend



                        Sommige klimaatfanatici deinzen er zelfs niet voor terug om onze lieve huisdieren als vervuilend te bestempelen. Ook van andere ’groene maatregelen’ zijn dieren de dupe. Zoals windmolens op het land en in zee. Het aantal zeearenden dat door aanvaringen met windturbines overlijdt, neemt bijvoorbeeld gestaag toe, blijkt uit recente berichten. Maakten de groene organisaties zich daar maar drukker over.



                        Dan is het natuurlijk extra bemoedigend om te lezen dat de gemeente Zutphen na een motie van de Stadspartij Zutphen-Warnsveld alsnog afziet van een bloemenban. Eerder stelden andere partijen daar al dat steeds meer inwoners zich ’niet meer herkennen in de besluiten die we als raad nemen’.



                        Hopelijk is het einde van de bloemenban meer dan symboolpolitiek. De betuttelbrigade laat ons telkens geloven dat haar oplossing het enige antwoord is voor alle problemen in de wereld, maar er zijn meer kleuren en keuzes. Je hĂłeft de natuur niet om zeep te helpen om de natuur te redden. Misschien dat menselijke wijsheid dan ook vanzelf weer opbloeit.

                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1250...e-bedankt-wolf

                          Tientallen dode schapen langs de weg in Oosterwolde: ’Bedankt wolf’

                          Oosterwolde - Bij een boerenbedrijf in Oosterwolde is zaterdag een stapel van tientallen dode rammen langs de weg gelegd.

                          © NoorderNieuws

                          Bij een boerenbedrijf in Oosterwolde is zaterdag een stapel van tientallen dode rammen langs de weg gelegd.




                          De dieren zouden het slachtoffer zijn geworden van een wolvenaanval, al moet onderzoek door BIJ12 uitwijzen of dit daadwerkelijk het geval is. Bij de stapel dode schapen is een bord geplaatst, met de tekst ’bedankt wolf’ er op. Bij de aanval zouden 41 dieren zijn gedood.

                          Afgelopen week gaven dierenartsen in de omgeving van Oosterwolde in gesprek met de Leeuwarder Courant nog aan het euthanaseren van zwaargewonde wolvenslachtoffers zat te zijn.

                          Rotklus



                          In de afgelopen maanden moesten veeartsen rond Oosterwolde al 100 schapen en een koe afmaken, die allen het slachtoffer van een wolf zouden zijn geworden. „Het is een rotklus die niemand wil doen”, sprak dierenarts Folkert Mulder.

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/financieel/...0-kuub-per-dag

                            Eindelijk goed nieuws voor Nederland, gas boren in de Noordzee, geld is hard nodig!

                            Comment


                            • Volgens een Nederlandse dierenarts is door een deel van ca 100 wolven in Nederland te steriliseren via een kijkoperatie de oplossing.

                              Comment


                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1939...rmijd-die-stad

                                Amsterdam opent ’klushub’ met uitstootvrij vervoer, aannemers niet enthousiast: ’Ik vermijd die stad’

                                Amsterdam - Wie met een bestel- of vrachtauto de binnenstad van Amsterdam in wil, moet sinds 1 januari een uitstootvrij voertuig hebben. Kleine ondernemers die door die regel getroffen worden, kunnen sinds vandaag in de eerste zogenoemde ’klushub’ overstappen op een elektrische scooter of mini-auto. Aannemers uit de omgeving van de hoofdstad zijn niet onder de indruk. „Ik pak alleen klussen waar ik met mijn dieseltje naartoe kan.”

                                © Richard Mouw

                                Wethouder Melanie van der Horst bij de scooters die ondernemers kunnen huren.




                                Wethouder Melanie van der Horst opende de Park & Switch in de Piet Heingarage nabij het Centraal Station in Amsterdam op maandagochtend. Ondernemers kunnen in de garage parkeren en dan overstappen op een van de vijf elektrische scooters met bakje, een scooter met een grotere laadruimte, of een van de drie mini-autootjes die op het fietspad mogen.

                                Ideaal met een koffertje




                                De eerste klant van de klushub is er ook: IJskoud, een bedrijf dat koel- en vriestechniek levert voor diverse sectoren uit Amsterdam-Noord. Monteur Ron Bree stapt uit zijn bus en springt met een koffertje op de scooter met laadbak. Hij vindt het ideaal.

                                © Richard Mouw

                                Van der Horst met monteur Ron Bree van IJskoud, de eerste klant van de klushub.



                                „Voor zo’n 15 procent van de ondernemers is deze klushub een oplossing”, stelt Van der Horst. „Niet voor ondernemers die groot materieel bij zich hebben, maar als je met een koffertje de stad in kunt, is het ideaal.”



                                „Parkeer op een Park + Switch-locatie bij Passenger Terminal (in de Piet Heingarage) en gebruik een BirĂČ voor een aannemersklus van drie maanden tegen een passend tarief”, staat op de website van de betreffende Park & Switch als voorbeeld.’Alleen klus met mijn dieseltje’



                                Aannemers uit de omgeving van de hoofdstad, die in het verleden wel klussen deden in Amsterdam, zien daar niets in. Gino Botti, aannemer in Almere, is niet van plan gebruik te maken van de klushub. „Zoek het uit joh, wat een onzin”, lacht hij. „Ik kom eigenlijk al een paar jaar niet meer in de binnenstad van Amsterdam omdat die zo moeilijk bereikbaar is, dus hier ga ik echt niet aan beginnen. Ik pak wel een klus ergens anders.”

                                Dat is Paul Galesloot van aannemersbedrijf P.J. Galesloot uit Weesp, sinds enkele jaren gemeente Amsterdam, met hem eens. „Oh nee, daar doe ik allemaal niet aan mee”, zegt hij. „Ik doe helemaal geen klussen meer in Amsterdam, ik ben klaar met al die regels. Ik werk hier in de omgeving, waar ik gewoon met mijn dieseltje naartoe kan rijden.”
                                ’Sla alles in de binnenstad af’



                                „Om u een eerlijk beeld te geven; dit gaat totaal niet werken. Wij slaan alle aanvragen voor de binnenstad af. Het wordt onmogelijk gemaakt voor ondernemers en onbetaalbaar gemaakt voor opdrachtgevers”, zegt ook Julien Mooijer van aannemer Volendam B.V..

                                © Richard Mouw

                                Het assortiment uitstootvrije voertuigen.



                                „Wij komen liever niet in Amsterdam, en dat hoeft ook niet”, zegt Iwan Everaars van Mathijs Bouw uit Edam. „Door alle regeltjes en het moeilijke parkeren vermijden we de stad. En dat kan ook, want we hebben meer dan genoeg werk in onze eigen regio, de gemeente Waterland.”



                                „Pff, verbouwen in de stad wordt onbetaalbaar zo”, zegt Joeri Rodewijk van Johlex Bouw uit Roelofarendsveen, die ook wel verbouwingen in Amsterdam heeft gedaan. „We hebben sinds twee jaar wel een elektrische bus, maar gezien onze mooie orderportefeuille zoeken we de stad en zeker een uitstootvrije zone niet op. Al zullen we voor vaste klanten naar oplossingen zoeken.”

                                ’Schonere lucht ook veel waard’




                                Dat ondernemers de binnenstad van Amsterdam liever mijden, doet wethouder Van der Horst niet zoveel. „We dwingen niemand om de binnenstad in te rijden, maar zien ook dat heel veel ondernemers creatief omgaan met nieuwe logistiek, ook in andere steden.” Dat het voor de bewoners in de binnenstad lastiger wordt een vakman te vinden voor een klus in huis, is het volgens Van der Horst waard. „Dit zorgt voor schonere lucht, dat vinden veel Amsterdammers ook belangrijk.”



                                De wethouder benadrukt bovendien dat ondernemers die overstappen op bijvoorbeeld een scooter, geen problemen meer hebben om te parkeren. Dat scheelt hun klanten juist tijd en kosten.’Voor personeel zonder rijbewijs’



                                De Hogeschool van Amsterdam doet tijdens de pilot met de klushub, die ruim een jaar zal duren, onderzoek naar het gebruik. „Ondernemers kunnen zo ook personeel inzetten dat bijvoorbeeld geen rijbewijs heeft”, zegt onderzoekster Susanne Balm. „Bovendien besparen ze met deze voertuigen veel tijd en parkeerkosten.”

                                Ook lector Walther Ploos van Amstel denkt dat het een oplossing kan zijn voor een groep ondernemers die niet al te veel spullen bij zich hebben. Dat zijn bijvoorbeeld installatie- of servicemonteurs, mensen in de bouw maar ook ondernemers in de zorg. Hij ziet nog wel verbeterpunten. „Je hebt hier nog geen plekken waar je wat spullen kunt opslaan. Ook is er in dit gebouw geen toilet.”

                                Comment


                                • https://www.ad.nl/buitenland/aarde-w...nter~ab0d34e7/



                                  PREMIUMSophie Zwartsenberg hanteert een houtboor om een monster te nemen uit tropisch bomen. © Privébeeld

                                  Aarde wordt steeds groener, onderzoeker Sophie ontdekte waarom: ‘Meer CO2 maakt bomen efficiĂ«nter’


                                  Klimaatverandering bezorgt velen kopzorgen, maar bossen doen er hun voordeel mee, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Tropische bomen werken efficiĂ«nter dankzij het stijgende CO2-gehalte in de lucht. ,,Het zorgt waarschijnlijk al een eeuw lang voor extra fotosynthese in tropisch bos”, zegt Sophie Zwartsenberg. De ontdekking verklaart ten dele waarom onze opwarmende aarde steeds groener kleurt.

                                  Eindelijk positief klimaatnieuws? Ja, een beetje. Al blijft promovenda Zwartsenberg van de Wageningse leerstoel Bosecologie & Bosbeheer voorzichtig. ,,Het is veilig om aan te nemen dat tropische bomen nu meer CO2 uit de lucht halen om suikers te maken dan honderd jaar geleden”, vertelt de hoofdauteur. Kortom: terwijl mensen meer CO2 de lucht inblazen, slurpen bomen een deel daarvan ook sneller op.

                                  De studie op basis van Australische rode cederbomen geeft een bijzonder resultaat. De veronderstelling in de wetenschap was al langer dat een stijgend CO2-niveau de groei van bomen stimuleert. Zwartsenberg: ,,In kassen is dat eerder aangetoond, maar in tropisch bos op lange termijn nog nooit. Wij leveren voor het eerst bewijs.”

                                  Plantenbemester


                                  De vastlegging van koolstofdioxide door bomen en struiken vormt een belangrijke rem op de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Het stijgende CO2-gehalte in de atmosfeer beĂŻnvloedt de aardse temperatuur en bijvoorbeeld weersextremen, maar een deel van die uitstoot wordt ook weer opgenomen in oceanen en planten. Het is belangrijk te begrijpen hoe die CO2-opslag precies werkt.

                                  De kennis van koolstofdioxide als plantenbemester brengen we overigens al langer in de praktijk. Zo blazen tuinders in het Westland de koolstofdioxide, via een pijplijn afkomstig uit Rotterdamse raffinaderijen, hun kassen in om de productie van tomaten en paprika’s te optimaliseren. Maar dit vindt plaats in een gecontroleerde, afgesloten omgeving.
                                  Tropische bossen nemen sneller kooldioxide op dan honderd jaar geleden. © Getty Images
                                  Zweedse onderzoekers maakten al eerder de stap naar het open veld. Zwartsenberg: ,,Zij toonden aan dat suikerbieten tegenwoordig efficiĂ«nter suiker produceren. Daar kwamen ze achter door de chemische samenstelling van oude suikerzakjes uit de jaren 60 te vergelijken met hedendaagse bietsuiker.” De studie naar cederbomen onthult hoe het werkt in tropisch bos.

                                  Voor een goed begrip even wat techniek. Fotosynthese is het proces waarbij groene planten zonlicht gebruiken om CO2 en water om te zetten in suiker. ,,Bij lage koolstofdioxideconcentraties heeft het enzym dat de CO2-moleculen uit de lucht plukt een grotere kans om per ongeluk een zuurstofmolecuul te vangen”, legt Zwartsenberg uit. Zo’n foute klik levert de boom geen suiker op.

                                  Tijdcapsule


                                  ,,Vergelijk het met een grabbelton,” zegt de uit Deventer afkomstige wetenschapper. ,,Als er meer CO2-moleculen in de ton zitten tussen al die zuurstof, dan grijp je minder vaak mis.” Om het effect van hogere concentraties op tropisch bos te meten, kozen de onderzoekers voor de Australische rode ceder, een boomsoort die wel 35 meter hoog wordt en elk jaar een boomring vormt.

                                  ,,Zo’n jaarring is een soort tijdscapsule van hoe oud de boom is en hoe die in dat jaar heeft gefunctioneerd. Die informatie ligt besloten in de chemische samenstelling van het hout.” Met behulp van een Zweedse methode lukte het om het bewijs te leveren: meer kooldioxide in de lucht maakt deze bomen echt efficiĂ«nter in hun fotosynthese.

                                  De uitkomst raakt aan een eerdere Nasa-studie. Die stelde tien jaar geleden vast dat de wereld vergroent. Als gevolg van het stijgende CO2-niveau in de atmosfeer - door verbranding van kolen, olie en gas - neemt het bladoppervlak van bomen en struiken toe. Die studie berekende dat de wereldwijde bladbedekking in 35 jaar was gegroeid met een oppervlakte van twee keer de Verenigde Staten.
                                  Sophie Zwartsenberg tijdens haar wetenschappelijke onderzoek in Australië. © Privébeeld

                                  Toch durft Zwartsenberg niet te beweren dat die extra opgenomen kooldioxide ook voorgoed, of tenminste voor langere tijd, in hout of dikke wortels wordt vastgelegd. Als medicijn tegen klimaatverandering zou je dat wel het liefste zien: als een boom meer hout produceert, dan wordt de in hout opgeslagen CO2 langdurig uit de atmosfeer weggevangen.

                                  ,,Uit onze studie is dat niet met zekerheid te zeggen”, zegt de promovenda. ,,We mogen wel aannemen dat bomen met meer CO2 ook meer suikers maken, maar we weten niet zeker waar tropische bomen deze suikers vervolgens laten. Is dat in het hout, bladeren, bloemen of de wortels?” De Nasa-studie biedt enige houvast, maar levert evenmin hard bewijs op.

                                  In elk geval is nu bewezen dat tropisch bos langdurig reageert op stijgende CO2-gehaltes in de lucht. Hadden ze dat niet gedaan, dan was de aardse opwarming nog veel sneller gegaan.

                                  Comment


                                  • Elektriciteitstekort wordt steeds erger, men moet snel kerncentrales gaan bouwen.

                                    Comment


                                    • Ja we lope inderdaad op dat vlak ook vast, en daarnaast kan Putin ons nu gemakkelijker ff uit zetten

                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1977...ssen-weer-over

                                        Overgang naar duurzaam openbaar vervoer gaat verre van soepel
                                        Ondermaatse accu’s, kapotte laadpalen: oude dieselvloot neemt duurzame elektrische bussen weer over

                                        De overgang van fossiele naar elektrische bussen zorgt voor hoofdbrekens in het openbaar vervoer. Netcongestie, laadpalen die het niet doen, niet leverbare stekkerbussen en ondermaatse accu’s nopen tot maatregelen. Inmiddels rijden honderden vervangende diesels rond.

                                        © ANP / HH

                                        De overgang naar elektrische bussen gaat nog niet bepaald soepel: door problemen met de accu’s en met opladen, maar ook netcongestie moet steeds vaker de oude dieselvloot weer worden ingezet om passagiers van a naar b te brengen.




                                        Het klinkt ideaal; een buschauffeur kan bij station Apeldoorn zijn e-bus onder een oplaadpunt rijden en via een pantograaf even snel bijladen. „Maar de weg is een beetje verzakt, waardoor de pantograaf soms geen contact maakt”, vertelt een woordvoerder van busbedrijf EBS.

                                        Overgang naar elektrische bussen




                                        De overgang naar duurzaam openbaar vervoer gaat verre van soepel. Vervoerders lopen tegen netcongestie aan, krijgen elektrische bussen veel te laat binnen of merken dat de actieradius tegenvalt. Het winterweer van de afgelopen maanden zorgde voor extra perikelen; daardoor gaan accu’s immers sneller leeg. „Dan moeten bussen naar een bijlaadplek, maar daar staan laders die het niet of half doen”, zegt EBS.

                                        Ook andere vervoerders zitten met de elektrische brokken. Qbuzz rijdt in Friesland met slechts 12 elektrische bussen en 228 diesels, aldus het bedrijf. Netcongestie is de boosdoener. „Uiteraard zijn de stroomaansluitingen aangevraagd om ervoor te zorgen dat we vanaf 2030 zero-emissie kunnen rijden in Fryslñn”, aldus een woordvoerder. In Zuid-Holland zitten de problemen in de levering. Door het failliet van producent Van Hool en late levering van Iveco zet Qbuzz diesels in.
                                        Oude dieselbussen weer ingezet



                                        De leveringsproblemen zijn een terugkerend thema. Meerdere vervoerders kregen sinds corona hun nieuwe stekkerbussen te laat binnen. Vaak leidde dat tot inzet van een oude dieselvloot.



                                        Arriva kan wél overal elektrisch rijden waar dat is afgesproken, maar weet nu al dat het komende december diesels zal moeten inzetten in de omgeving Roosendaal. Het stroomnet is simpelweg overbelast; netcongestie. En dus is laden in een nieuwe remise onmogelijk. En aangezien vrijwel heel Nederland zucht onder netcongestie, zijn de problemen nagenoeg landelijk.



                                        EBS-bussen in Flevoland moeten noodgedwongen laden bij Lelystad Airport en op een bedrijventerrein, en daarna naar ov-knooppunten rijden voor het begin van hun dienst. „Daardoor moeten we extra bussen inzetten. En dat betekent weer dat we 40 diesels inzetten”, zegt EBS. Dat zijn er 31 om e-bussen te vervangen die in 2023 binnen hadden moeten zijn, maar nog altijd ontbreken. En 9 extra vanwege de stroomperikelen.

                                        Reiziger de dupe




                                        De reiziger en de natuur zijn de dupe. Want de perikelen leiden tot uitval van bussen Ă©n tot de inzet van vieze diesels. Terwijl die nou juist in de ban moeten. In 2030 moet alle ov uitstootvrij zijn. Deels komen de problemen op het conto van provincies en vervoersregio’s. Als zij een concessie in de markt zetten, eisen ze vaak dat er nu al uitstootloos wordt gereden. In een wereld van moordende concurrentie beloven vervoerders vervolgens dat te kunnen, klinkt het in de sector.

                                        Tegelijk duiken problemen ook uit onverwachte hoek op. Zo verschillen de laadpunten, klinkt het. Bij de Ă©Ă©n zakt de aansluiting op de bus, een stad verderop moet de bus een pantograaf omhoog doen. Op andere plaatsen haperen de laadpunten regelmatig. En doordat de accu’s een beperkte actieradius hebben, is het lastig bijsturen.
                                        Groene drang



                                        Inmiddels lijkt de groene drang niet langer te verblinden. Het oog gaat ook op praktische haalbaarheid. „Van ons contract mogen we nu nog een dieselvloot rijden”, geeft een Keolis-woordvoerster een voorbeeld. „We gaan wel over op elektrisch, maar in overleg met de provincie Utrecht doen we dat heel gelijkmatig vanwege de netcongestie.”



                                        Een woordvoerster van Transdev, Connexxion en Hermes laat weten dat het bedrijf inmiddels 40 procent emissieloos rijdt. „Daar waar deze overgang vertraging dreigt op te lopen door bijvoorbeeld de drukte op het elektriciteitsnetwerk, treffen we maatwerkoplossingen. Denk aan het maken van afspraken rondom laadmomenten met andere partijen.”



                                        En bij een enkele andere maatschappij draait alles gewoon wel op rolletjes. „We hebben vorig jaar de eerste elektrische bussen gekregen. We hebben eerst getest zonder passagiers en rijden sinds begin deze maand op Ă©Ă©n lijn met mensen erin”, zegt een HTM-woordvoerster. „Je gaat gelijk kijken hoe het zit met die accu. Ik vond het wel een sport. En we kunnen prima laden.”

                                        Comment


                                        • https://www.telegraaf.nl/financieel/...r-stroom-nodig

                                          Interview ceo Luc RĂ©mont van EDF
                                          Slag bouwers om vier nieuwe kerncentrales: ’Nederland heeft veel meer stroom nodig’

                                          Amsterdam - Topdrukte in Den Haag: buitenlandse bouwers van kernreactoren dingen naar opdrachten van het kabinet dat vier nieuwe centrales wenst. Zonder staatssteun blijkt dat onhaalbaar: de kosten pakken vaker hoger uit dan beloofd. Drie consortia zijn nog in de race. EDF lijkt de beste kaarten te hebben. „Wij zijn de enige die kerncentrales in Europa hebben gebouwd en exploiteren.”




                                          Luc RĂ©mont, ceo van het Franse staatsbedrijf ÉlectricitĂ© de France (EDF), klinkt enthousiast na zijn ontmoetingen op het ministerie van minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei). ’s Middags staan bezoeken aan partnerbedrijven in Nederland gepland. „Die noemen we nog niet”, zegt hij. Dat geldt ook voor de levertijd en de prijs per stuk waarvoor EDF zegt te kunnen leveren. Zijn concurrenten luisteren mee.

                                          Nederland telt Ă©Ă©n kerncentrale, in Borssele. Deze is in 1973 geopend met een vermogen van 449 megawatt. Dat is goed voor 3% van alle elektriciteit in ons land. Het kabinet-Rutte wilde al twee nieuwe grote kerncentrales erbij, het kabinet-Schoof wenst er vier.
                                          ’Kernenergie nodig, aanvoer gas onzeker’



                                          Door de oorlog in OekraĂŻne, sluiting van het Groningse gasveld en hoge gasprijzen is Nederland op zoek naar stabiele en liefst groene energiebronnen. „Met de klimaatdoelen en de overgang van de economie naar meer elektrificatie, zul je veel meer stroom nodig hebben. Kernenergie levert die dag en nacht”, propageert RĂ©mont.

                                          © René Oudshoorn

                                          „Ja, het is waar dat kernenergie veel kapitaal nodig heeft”, aldus RĂ©mont. „Maar kernenergie is dag en nacht beschikbaar.”



                                          „Kernenergie is niet slechts een enkel bedrijf of sector, je hebt in een land meerdere sectoren nodig om een energiesysteem te bouwen. Als iedereen afzonderlijk werkt, wordt het duur en inefficiĂ«nt. Daarom zoeken we de samenwerking. Door samen te werken, kunnen we kosten besparen en sneller bouwen”, legt RĂ©mont uit. „De klok tikt bovendien door. Er is geen tijd te verliezen als je je CO2 wilt verminderen.

                                          ”Staatsbedrijf voor energie opgericht



                                          Maar minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) moest onlangs na gesprekken en series studies aan de Tweede Kamer melden dat geen enkel energieconcern volledig zelf wil investeren in die centrales. De uitvoering blijkt duur. Zonder staatssteun vinden de ondernemers hun risico bij nieuwbouw en exploitatie te groot, aldus Hermans, en beginnen de kandidaten EDF (Frankrijk), Westinghouse (VS) en KHNP (Zuid-Korea) er niet aan.

                                          Wel gaf pensioenfonds PME aan bereid te zijn te investeren in de bouw. En BAM Infra wil met ULC-Energy en Rolls-Royce beginnen aan zes zogeheten small modular reactors (SMR). Ook de Nederlandse start-up Thorizon wil met de VDL Groep en Demcon een eigen gesmoltenzout-kernreactor bouwen.



                                          Hermans wil nu, gesteund door €14 miljard aan kapitaal, een staatsenergiebedrijf oprichten. Dat kan de risico’s tijdens de bouw en exploitatie helpen beperken voor de partijen in deze projecten. En dat zal de vaart erin houden. De VVD-bewindsvrouw zegt in april meer duidelijkheid te geven over de financiering en waar de centrales moeten komen.

                                          Weinig ervaring meer in bouw




                                          Nederland zit klem: sinds het Zeeuwse Borssele is er hier nauwelijks kennis en ervaring meer om centrales te bouwen. Het kabinet is afhankelijk van buitenlandse bouwers. „Over de kennis hier maak ik me geen zorgen, die is beschikbaar”, zegt RĂ©mont niettemin.

                                          EDF is met 56 kernreactoren in Frankrijk alleen al een van de grootste nutsbedrijven ter wereld, met in 2023 een omzet van €140 miljard. Het concern bouwde in eigen land de Flamanville 3 EPR-reactor. Tegenstanders noemen dit een voorbeeld van de ’eeuwige vloek van kernenergie’: altijd te laat en te duur gereed. De bouw van Flamanville begon in 2007 en zou vijf jaar later gereed zijn, tegen €3,3 miljard aan kosten. In december vorig jaar sloot EDF de centrale pas aan op het Franse elektriciteitsnet, een vertraging van 12 jaar. De centrale kostte €10 miljard meer. Ook in Finland en het VK loopt nieuwbouw extreem uit.
                                          ’Kernenergie is duur’



                                          „We hebben geleden, laten we eerlijk zijn”, erkent RĂ©mont. „We hebben de afgelopen twintig jaar te lijden gehad onder het gebrek aan belangstelling voor nieuwe infrastructuur voor de energie in Europa. Ja, het is waar dat kernenergie veel kapitaal nodig heeft, maar kernenergie kan in prijs concurrerend worden en blijft dag en nacht beschikbaar”, stelt hij. „Wij zijn de enige die kerncentrales in Europa hebben ontworpen, gebouwd en ze laten draaien. Wij kennen dus alle Europese regels voor nucleaire veiligheid, de milieu-eisen, de Europese bouwnormen. De andere aanbieders nog niet.”

                                          © René Oudshoorn

                                          EDF-ceo Luc RĂ©mont: „Door samen te werken, kunnen we kosten besparen en sneller bouwen.”



                                          EDF richt zich op de nieuwe generatie kleinere kerncentrales die sneller gebouwd kunnen worden. Deze small modular reactors kunnen aaneengeschakeld stroom leveren. „Door in de fabriek de ontworpen onderdelen te maken en de kennis van succesvolle bouwprojecten te gebruiken kunnen we het risico op vertragingen en kostenoverschrijdingen verminderen”, zegt RĂ©mont.

                                          Ruim 90% van de elektriciteit van EDF wordt zonder CO2-uitstoot opgewekt. Iets waarmee RĂ©mont de Nederlandse overheid, die zijn uitstoot voor 2050 drastisch moet verlagen, heeft geprikkeld.

                                          EDF exportproduct Frankrijk



                                          Frankrijk ziet EDF als exportproduct. De voormalige Franse minister van Energietransitie, Agnùs Pannier, benaderde het vorige kabinet in Den Haag al. Zij bood aan dat Frankrijk via EDF de nieuwe kerncentrales in Nederland kon helpen bouwen. „Frankrijk heeft de kennis en ervaring waar Nederland van kan profiteren”, zei Pannier.



                                          „De druk op de energiemarkt wordt alleen maar groter”, benadrukt RĂ©mont. „Ook op andere energievormen dan kernenergie, zeker in deze onzekere tijden. Zulke projecten vergen tijd. Je moet dus beginnen als je voor je energie niet afhankelijk wilt worden van anderen.”

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/video/20083...t-slappe-gedoe


                                            Lale GĂŒl reageert fel op straffen geweld tegen politie: ‘Hou op met dat slappe gedoe!’

                                            07:50Video



                                            De rechtbank in Amsterdam heeft een pro-Palestijnse demonstrant veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan Ă©Ă©n voorwaardelijk. Ze kreeg de straf voor geweld tijdens een protest vorig jaar bij de Universiteit van Amsterdam. Opiniemaker Lale GĂŒl vindt de straffen te laag en vertelt in Nieuws van de dag waarom.

                                            Comment


                                            • https://www.ad.nl/politiek/geen-ruim...rleg~aa49bc78/


                                              PREMIUMSophie Hermans in gesprek met Geert Wilders. © ANP

                                              Geen ruimte voor ingrijpende extra klimaatmaatregelen en PVV schittert door afwezigheid bij overleg


                                              De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB is mentaal afscheid aan het nemen van de klimaatdoelen. Partijen willen bestaande plannen invoeren, maar nieuwe ingrijpende maatregelen - verplichte warmtepomp, rekeningrijden - komen er niet. Klimaatminister Hermans moet andere ingrepen ‘bijeen sprokkelen’, maar dat is niet genoeg om de doelen te halen, vrezen betrokkenen.

                                              Klimaatminister Sophie Hermans houdt formeel aan de wettelijke klimaatdoelen vast. De VVD-vicepremier zegt nog altijd dat het kabinet ervoor gaat om 55 procent minder broeikasgas uit te stoten in 2030.

                                              Nederland loopt achter, dus zijn ingrijpende extra klimaatmaatregelen nodig, meldde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vorig najaar. Hermans is in het kabinet ‘in gesprek’ met onder anderen minister Wiersma van Landbouw (BBB) en Keijzer van Volkshuisvesting (BBB). Eind april moet er een maatregelenpakket liggen. ,,Dat is best een ingewikkelde klus”, erkent Hermans op vragen van onze redactie. Maar: ,,We hebben afgesproken dat als we de klimaatdoelen niet halen, we alternatieve maatregelen nemen.”

                                              Amper draagvlak


                                              Dat is lastig: politiek zit het klimaatdossier op slot. De vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB huldigen de klimaatdoelen op papier nog wel, maar in de praktijk worden ze voorzichtig al losgelaten. Er is amper draagvlak voor grote nieuwe klimaatmaatregelen, vooral PVV en BBB trappen op de rem.

                                              Dat blijkt alleen al uit het voortraject richting het besluit in april. In vorige kabinetten sleutelden Tweede Kamerleden van de coalitie samen met de minister van Klimaat aan zo’n maatregelenpakket. Ditmaal wordt amper voorwerk gedaan. Toen Hermans onlangs een informele lunch had met de Tweede Kamerleden van de coalitie, was er Ă©Ă©n stoel leeg.

                                              PVV-Kamerlid en klimaatwoordvoerder Alexander Kops bleef weg bij het overleg, de officiĂ«le lezing: Kops was verhinderd. Ingewijden uit de coalitie weten beter: Kops wil niet verantwoordelijk worden voor klimaatbeleid, ‘dus blijft hij weg’, stelt een bron. Kops zelf geeft geen antwoord op persvragen.

                                              Duurzamere hoogovens


                                              De opgave is immens. Het PBL schat dat er tussen de 16 en 24 megaton CO2-uitstoot extra moet worden geschrapt om de wettelijke doelen alsnog te halen. Ter vergelijking: staalfabriek Tata stoot per jaar bijna 12 megaton uit. En de achterstand is door dit kabinet juist toegenomen: de coalitie schrapte bijvoorbeeld het rekeningrijden en de verplichte hybride warmtepomp, ook gaat bouw van windmolens op land maar moeizaam.

                                              De coalitiepartijen wijzen erop dat er echt nog wel succes geboekt kan worden. De grote opslag van CO2 onder de grond in oude gasvelden levert veel op, de vieze uitstoot van afvalverbranders kan ook nog ondergronds opgeslagen worden. En als de hoogovens van Tata duurzamer worden, helpt dat ook. Alleen: of dat allemaal vóór 2030 volledig lukt, is zeer de vraag. Procedures rond vergunningverlening lopen traag, het stroomnet is vol.

                                              Warmtepomp weer op tafel?


                                              Waarschijnlijk is er dus nog meer nodig, zegt Jaco Stremler, sectorhoofd Klimaat, Lucht en Energie bij het PBL. ,,Om de doelen te halen is echt wel nieuw extra beleid nodig”, zegt Stremler op vragen hierover. ,,Dat kan betekenen dat je controversiĂ«le oplossingen zoals het rekeningrijden en de verplichte hybride warmtepomp toch weer op tafel legt. Windenergie is belangrijk, dus dan helpt het niet als je wind op land praktisch uitsluit zoals de coalitie lijkt te doen.”

                                              Dat staat allemaal bijna haaks op de route van de coalitie. De partijen lijken eerder op zoek naar de uitgang, zodat ze niet vóór 2030 nog allemaal impopulaire klimaatmaatregelen hoeven te nemen. BBB-Kamerlid Henk Vermeer zegt: ,,We gaan straks kritisch kijken naar de voorstellen van het kabinet, die moeten uitvoerbaar zijn. Alleen rekenkundige exercities werken niet, die helpen ons land naar de klote.”
                                              Tweede Kamerlid Vermeer van BBB: 'Rekenkundige exercities helpen ons land naar de klote'. © Jeroen Meuwsen
                                              Opvallend: ook de partijgenoten van Hermans zeggen niet dat de klimaatdoelen heilig zijn. ,,De extra maatregelen moeten betaalbaar en uitvoerbaar zijn en de positie van onze industrie versterken”, waarschuwt VVD-Kamerlid Silvio Erkens vooral. Dit Kamerlid hamert er - net als andere partijen - op dat het volle stroomnet eerst ontlast moet worden, dat juridische procedures korter moeten. Grote (industrie)bedrijven en huishoudens betalen zich blauw aan energiekosten, daar moet een tegemoetkoming voor komen. ,,We willen drastisch snoeien in de bureaucratie en veel sneller vergunningen verlenen.”

                                              Nieuwe rechtszaken?


                                              Dat klinkt allemaal niet als een flinke eindsprint om de 2030-doelen alsnog te halen. Ingewijden gaan ervan uit dat Hermans dit voorjaar dus hooguit met ‘een pakketje’ naar de Kamer komt dat 8 tot 12 megaton bijeen ‘sprokkelt’. Betere handhaving van energiebesparing, groener veevoer, het bijmengen van groen gas: het groslijstje ligt er wel.

                                              Als dat inderdaad slechts optelt tot 12 megaton, dan is de kans kleiner dan 50 procent dat Nederland het wettelijke doel van 2030 haalt. Rechtszaken dreigen dan opnieuw. Maar de klimaatminister zal haar politieke verlies moeten nemen, lijkt het. Met de veranderde verhoudingen op de wereld heeft de politiek momenteel andere zorgen. En klimaat is niet het thema waar VVD en NSC een politieke oorlog over willen ontketenen.

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/financieel/...iphol-wegnemen

                                                Update: Andere hellingshoek moet schittering zonnepark bij landing Schiphol wegnemen

                                                Amsterdam - Het zonnepark dat piloten verblindt bij landing op Schiphol wordt tijdelijk aangepast, zo meldt de gemeente Haarlemmermeer. KLM, Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland eisten een oplossing voor de schittering, omdat de situatie onveilig kan zijn.




                                                Een andere hellingshoek voor de panelen is besproken als oplossing, maar burgemeester Schuurmans van de Haarlemmermeer rept van ’verschillende oplossingen’ in een brief naar de gemeenteraad naar aanleiding van een overleg tussen Schiphol, de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Omgevingsdienst, de eigenaar en de gemeente. Er kwamen de afgelopen tijd tientallen meldingen kwamen van piloten die bij landing op de Zwanenburg- en Polderbaan verblind worden door de schittering van het bijna voltooide zonnepark Groene Energie Corridor bij de A9 bij Zwanenburg. Een termijn waarop de eigenaar de aanpassing gedaan moet worden, wordt niet vermeld in de brief. De gemeente is vooral blij met de zonnepanelen, zo schrijft Schuurmans.

                                                Bronnen melden aan De Telegraaf dat het verkeerde type glas in de panelen is gebruikt, terwijl luchthaven Schiphol daar van te voren wel advies over heeft gegeven. De luchthaven heeft piloten eind december al gewaarschuwd dat ze rekening moeten houden met ’de spiegel’ die het zonnepark vormt. „Bij mooi weer komen daarover de laatste tijd tientallen meldingen van piloten over hinder door schitteringen. Dat nemen we uiterst serieus”, zegt een woordvoerder van Schiphol, ook namens LVNL en KLM.

                                                Speciaal glas



                                                De afgelopen tijd was het grotendeels bewolkt, maar het voorjaar en de zomer komen er aan. De luchtvaartsector ziet daarom de bui hangen: „We hebben eerder overleg gevoerd met de overheid over het plaatsen van zonnepanelen in de omgeving van Schiphol. Wij hebben daarbij aangegeven dat het gebruik van speciaal glas, het zogeheten deep textured glass, dat zon absorbeert in plaats van weerkaatst, voor de vliegveiligheid noodzakelijk is.”

                                                Volgens de luchtvaartpartijen is echter besloten dat niet te gebruiken bij het betreffende zonnepark. Zij zijn verder niet betrokken bij de aanleg van het park, want het ligt buiten het terrein van de luchthaven. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum toetste het zonnepark aan de hand van Noord-Amerikaanse normen (er zijn geen Europese normen) en stelde dat er geen problemen werden verwacht omdat er van deeply textured glass gebruikt zou worden gemaakt.



                                                Zou er standaard glas met een anti-reflectiecoating worden gebruikt, dan zouden wel ’significante reflecties’ optreden voor vliegers richting de Polderbaan, vanaf de noordoost-zuidwest georiĂ«nteerde panelen.

                                                Schrikbeeld




                                                Zowel burgemeester Schuurmans van de Haarlemmermeer als minister Madlener (Infrastructuur) zitten met hun kwestie in de maag. Een schrikbeeld is dat landingsbanen dicht zouden moeten omdat het te onveilig zou zijn. „Wij verzamelen nu de meldingen van piloten, maken op basis daarvan een risicoanalyse en zullen de uitkomsten daarvan opnemen met de gemeente Haarlemmermeer. Veiligheid heeft onze hoogste prioriteit en daar doen we geen concessies aan”, aldus de woordvoerder.



                                                Volgens de luchtvaartpartijen komen er over andere zonneparken in de omgeving van Schiphol dergelijke meldingen niet binnen. „De gemeente moet maar doeken over de panelen leggen. Het glas zal vervangen moeten worden”, meldt een andere insider.



                                                Pilotenvakbond VNV zegt in een reactie dat de klachten over de schittering bij hen bekend zijn. „Reflectie van licht kunnen bij een landing afleiding en tijdelijk het zicht verminderen. Onnodige risico’s introduceren rondom landingsbanen is onwenselijk. Wij zijn niet gehoord of betrokken voorafgaand aan plaatsing van de zonneparken. Als er sprake is van het niet opvolgen van een veiligheidsadvies op basis van voorschriften, dan is dat een zorgelijke zaak die zo snel mogelijk opgelost moet worden.”

                                                Comment


                                                • Rijksmuseum leeg door XR door kaartenreserveringen en blokkeren tunnel, wordt tijd voor aktie van gewone weldenkende burgers, hup met 100 man met knuppels er op af en dat linkse tuig weg meppen

                                                  Comment


                                                  • Oppakken, strafblad, boete geven , hoe moeilijk is het?

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X