Originally posted by Buckie
View Post
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Klimaat/natuur
Collapse
X
-
https://nos.nl/artikel/2550552-zeldz...rscheldekering
Zeldzame Pacifische parelduiker gespot bij Oosterscheldekering
Voor de allereerste keer is de Pacifische parelduiker gezien in Nederland. Gistermiddag dook de zeldzame vogel op, vlak bij de Oosterscheldekering. Vanochtend zwom hij er opnieuw rond, gadeslagen door vele tientallen vogelspotters met telelenzen van meer dan een meter lengte.
"Een vogelsoort ontdekken, dat gebeurt maar weinigen", aldus de geëmotioneerde ecoloog en vogelaar Sven Valkenburg bij Omroep Zeeland. "Ik ben als een kind zo blij."
Valkenburg woont niet eens in de buurt, maar hij moest voor zijn werk naar Breskens toen hij gistermiddag in een binnenhaven bij de Oosterscheldekering de Pacifische parelduiker spotte. Hij twijfelde wel even. De vogel fladdert normaalgesproken alleen rond in het noorden van Amerika (Alaska) en Oost Siberië.
Grote hint
Bovendien is de Pacifische parelduiker nauwelijks te onderscheiden van zijn Europese soortgenoot die hier wel gewoon te vinden is langs de Noordzeekust. Maar de twijfel duurde niet lang. Zo ontbrak bij de nieuwkomer de kenmerkende witte vlek op de zijkant. "Dat was de eerste grote hint", aldus Valkenburg. "Toen ik later de bruine band rond de anaalstreek zag, twijfelde ik niet meer. Toen wist ik: dit is 'm!"
De ecoloog appte een paar 'vogelspotter-vrienden' en in een mum van tijd zat de kering bij Neeltje Jans vol met vogelaars. Volgens een van hen was het een kwestie van tijd dat de Pacifische vogelaar in Nederland zou opduiken. De vogel werd eerder al in Zwitserland gezien. "Dat was een rare plek voor een vogel die eigenlijk op zee leeft", aldus vogelspotter Lennart Verheuvel.
Verdwaald
Het is vooralsnog onduidelijk hoe de vogel precies in Zeeland terecht is gekomen. "Hij moet verdwaald zijn", zegt ecoloog Valkenburg. Hij is ondanks z'n ontdekking niet optimistisch gestemd over de toekomst van de Pacifische parelduiker in Nederland. "Het is een jonge eerste wintervogel, omdat de dekveren op de rug lichte veerrandjes hebben", zegt hij. "Ik weet niet of hij het hier gaat overleven."
Maar z'n eerste nacht in Nederland heeft de vogel doorstaan. Vanochtend zwom hij alweer rond in de binnenhaven bij Neeltje Jans. Even later meldden zich de eerste vogelaars.
Op officiële erkenning zal de Gavia pacifica nog even moeten wachten. Daarvoor moet zijn komst worden beoordeeld door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA).
Jaco Walhout i.s.m. Omroep ZeelandVogelaars op de Oosterscheldekering
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/4188...jd-door-wolven
Drentse boer verliest ruim dertig schapen in week tijd door wolven
Westdorp - Vermoedelijk een roedel wolven heeft vannacht opnieuw toegeslagen bij een boer in het Drentse Westdorp, bij Borger. De schapenhouder is in een week tijd meer dan dertig dieren kwijtgeraakt door de wolvenaanvallen.
© Van Oost Media
In de nacht van vrijdag op zaterdag sloegen vermoedelijk meerdere wolven toe door zich op een kudde te storten aan de Schoonloërstraat in Westdorp, meldt Persbureau Drenthe. Zestien dieren hebben dat niet overleefd. Een aantal van de schapen leefde nog toen de schapenhouder ter plaatse kwam. Een dierenarts werd opgeroepen om ernstig verwonde schapen uit hun lijden te verlossen. Er is dna afgenomen bij de dieren voor verder onderzoek.
Zondag was het op dezelfde plek ook al raak. Ook toen werden zestien schapen gedood door de beschermde roofdieren.
De dode schapen zijn op een kar geladen en worden weggebracht.
Comment
-
die functioneren vaak niet, die wolven zijn atletischer dan ze denken en klimmen zelfs of die hogere hekken heen is al meerdere keren gebleken
en in het bos waar ze vroeg of laat een mens pakken omdat het er steeds meer worden en ze minder schuw worden is het vroeg of laat ook echt raak, en daar gaan we heus geen hekken plaatsen, die beesten zijn absoluut geen toegevoegde waarde voor onze natuur, ze geven ons veel schade en onveiligheid, afschieten dus, doen we ook met andere beesten waar er te veel van zijn om alles in balans te houden, niet voor niets gaat die beschermde status van dit roofdier binnenkort er vanaf.
- 1 like
Comment
-
dat is de natuur, als de wolf een kind grijpt is dat prima, want tja, het is nu eenmaal zo, het prachtige van de natuur, waar we dan ook niet meer veilig in kunnen wandelen, natuur waar we dan nog weinig aan hebben, daarom hopen dat de wolf eerste biologen of kinderen van biologen en of kiezers van de Dierenpartij of Groenlinks pakken, want die zijn voor de wolven en met ze begaan, die hebben begrip ervoor als de wolf hun aanvalt, binnenkort vermoedelijk ook knuffelpartijen mogelijk met wolven. Laat dat beest lekker roven en moorden hier in een habitat wat voor hem te klein is, dat noemt die groep de natuur, terwijl het hier dus niet zijn natuur is
- 1 like
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...je-meer-wijzen
Klimaatactivist Faiza (37) verraste met overstap van Greenpeace naar KPMG: ’Geen vingertje meer wijzen’
Klimaatactivist Faiza Oulahsen (37) verraste begin 2024 vriend en vijand door van Greenpeace over te stappen naar accountants- en adviesbureau KPMG. „Ik vond het spannend of bedrijven wel open zouden staan om met mij in gesprek te gaan. Ik word toch gezien als hardcore activist. Maar juist van de mensen waar ik in mijn Greenpeace-tijd tegenover heb gezeten, krijg ik nu berichtjes dat ze graag met mij willen praten in mijn nieuwe rol.”
© Foto MATTY VAN WIJNBERGEN
Faiza Oulahsen kijkt nog steeds als campagnevoerder naar de dingen.
In de lobby van het KPMG-kantoor wijst Oulahsen op een zithoek. „Sorry, ik ben vergeten om een ruimte te reserveren.” Ruim drie maanden is de klimaatactiviste nu aan het werk als consultant. Het aantal reacties dat ze kreeg op haar overstap heeft haar verbaasd: „Waarom stap je naar de overkant, doe je het voor het geld? Die opmerkingen heb ik meerdere keer gehad. Meestal met een knipoog of met een lach. Maar ik vond het heel intens. Het is een nieuwe baan, de normaalste zaak van de wereld.”
Toch vraag ik het nog een keer. Waarom de overstap?
„Ik ben iemand die steeds nieuwe uitdagingen nodig heeft, die kon ik binnen Greenpeace lang vinden tot ik merkte dat ik in meetings zat en dacht: deze discussie heb ik al 28 keer gehoord. Ik ben nog steeds verknocht aan het onderwerp duurzaamheid en wilde daar mee door, maar ik voelde dat dat niet meer bij Greenpeace zou zijn.
”Hoe moeilijk was het afscheid?
„Het was heel emotioneel. Ik heb er dertien jaar gewerkt, het was mijn ziel en zaligheid. Ik heb er veel meegemaakt. Ik heb twee maanden vastgezeten in Rusland (Oulahsen werd tijdens een protestactie op een schip samen met dertig andere actievoerders opgepakt, red.). Maar Greenpeace was zo verweven met mijn identiteit, ik wilde mezelf daar ook een keer van lostrekken. Al heeft het mij wel anderhalf jaar gekost om afscheid te durven nemen.
”Hoe kijkt u terug op uw gevangenschap in Rusland?
„Ik ben als een gelukkiger mens die cel uitgelopen. Het was een hele zware en ook extreme situatie en daar werd voor mij glashelder wat er echt toe doet in het leven en wat niet. Ik realiseerde dat mijn activisme heel belangrijk voor me was, maar wat ik in die cel miste waren de dingen waar ik als vrij mens niet van genoot.”
,,Tijd doorbrengen met mijn dierbaren, een wandeling maken, een terrasje pakken. Het heeft veranderd hoe ik in het leven sta en hoe ik van mijn leven geniet. Ik kan dingen veel makkelijker relativeren en beter in perspectief plaatsen. Als dingen nu tegenzitten, ga ik in gedachte terug naar die cel en tel ik mijn zegeningen.”
Tekst gaat verder onder de foto.
© ANP/HH
Tijdens een protest bij een Russisch boorplatform in 2013 werd Faiza Oulahsen opgepakt en zat twee maanden vast in een Russische cel op verdenking van piraterij.
Waarom ligt duurzaamheid u zo na aan het hart?
„Dat gaat terug naar mijn kindertijd. Ik ging elke zomer met mijn ouders naar Marokko en dan is het daar ontzettend droog en heet. Het is een periode van waterschaarste en we waren ons heel bewust van het gebruik daarvan. Ook waren er tekenen van verwoestijning, groen verdween. Het was voor mij toen al zichtbaar dat alles wat de natuur ons geeft, is waar wij als mensen op teren. Het is onze zuurstof, onze voeding, onze bestaanszekerheid.”
U heeft politicologie gestudeerd, hoe gebruikt u dat in uw werk?
„Bij politicologie leer je begrijpen hoe de wereld in elkaar zit en waarom. Je leert machtsstructuren herkennen, en te analyseren. Als je dat begrijpt, kan je nadenken hoe je dingen anders kan doen. Een actiegroep als Greenpeace heeft niet perse macht, maar kan wel invloed uitoefenen.”
,,In het Engels zeggen ze: If you have the ability to challenge power, you have the ability to change the status quo. Bij Greenpeace ontdekte ik op jonge leeftijd dat ik daar heel goed in ben. Ik ben campagnevoerder in hart en nieren. Ik kijk naar de inhoud en denk: hoe kan dat anders en hoe kan ik die verandering verwezenlijken?”
Wat kunt u met dat talent bij KPMG?
„Ik kijk nog steeds als campagnevoerder naar de dingen. Wie moet je meekrijgen of stopzetten om de verandering waar een klant naar streeft te bewerkstelligen. Het is een schaakspel. Alle spelers die relevant zijn, staan in de arena: bedrijven, overheid, politiek, journalist, activist.”
,,Die spelers probeer je te beïnvloeden. Als activist ben je aan het duwen, prikken en porren. Sommigen wil je stopzetten, sommigen wil je machtiger maken. Als consultant ga je naar binnen bij een bedrijf en is dat je speelveld.”
Willen bedrijven echt verduurzamen of veranderen ze om aan de wet te voldoen?
„Je hebt beide, daar ben ik echt niet naïef in. Toen ik begon bij Greenpeace waren heel veel bedrijven er niet mee bezig, maar de laatste zes jaar zie je een verschuiving. Waarbij heel veel bedrijven de nut en noodzaak zien van verduurzaming. Die willen echt een stap verder zetten, maar zien ook dat het heel moeilijk is. Ik wil ze daarmee helpen.”
,,Bij Greenpeace trapte ik de deur open, wees met het belerende vingertje en ging weer verder. Wetgevers, beleidsmakers, maar ook consultants gingen naar binnen om het echte werk te doen.”
Tekst gaat verder onder de foto.
© ANP/HH
In 2019 voerde Faiza Oulahsen met Greenpeace actie tegen luchthaven Schiphol.
Welk advies geeft u bedrijven?
„Allereerst het verzet staken en omarmen wat op je afkomt. Eindeloos geklaag helpt je niet verder. Ik zat laatst met een ceo van een bedrijf uit de zware industrie en hij liep helemaal leeg: over het kabinet, over netcongestie, over de maatwerkafspraken. Het was ontzettend veel frustratie. Dat snap ik, het is heel veel werk.”
,,Bedrijven kunnen niet in één keer stoppen met fossiel. Ik wil ze helpen navigeren in die uitdagingen. We zitten in een energietransitie, een van de grootste transformaties van deze tijd. Dat doe je niet even in je uppie, dat is een systeemverandering.”
Wanneer is deze nieuwe uitdaging geslaagd?
„Voor mij is het succesvol als ik opdrachten binnenhaal waarmee ik de wereld echt een stukje groener kan maken. Iedereen die met een hulpvraag komt, wil ik helpen. Maar in alle eerlijkheid, hoe groter de schoorsteen, hoe groter de dilemma’s van zo’n bedrijf en hoe meer impact je kunt maken.”
Comment
-
https://www.parool.nl/columns-opinie...heid~b6249d76/
Opinie: ‘Verbied ook siervuurwerk, dat is het slechtst voor het milieu én voor onze eigen gezondheid’
De milieu-impact van verboden knalvuurwerk is ironisch genoeg lager dan dat van siervuurwerk, zegt student klimaatpsychologie en -gedrag Monique Roering. Zij pleit voor een algeheel verbod; in de coronajaren konden we al zien hoe positief dat uitpakt, ook qua vuurwerkslachtoffers.
Oud en nieuw wordt altijd groots gevierd op de Nieuwmarkt in Amsterdam.Beeld evert elzinga
Deze oudejaarsavond zal ik met mijn geliefden en buren zoals elk jaar met ietwat gemengde gevoelens op ons Amsterdamse dakterras staan. Ondanks alle godgeklaagde nadelen van vuurwerk afsteken sta ik me dan toch weer te vergapen aan al dat moois dat rondom ons te zien is boven de stad. Althans, als we niet wegwaaien of compleet natregenen, zoals de weersvoorspelling luidt. We zullen ons hoe dan ook weer verbazen over de hoeveelheid geld die de lucht in wordt geschoten (hoeveel miljoen zal het dit jaar weer zijn?). En dat allemaal ondanks een vuurwerkverbod.
Nou ja, vuurwerkverbod, dat ligt wat ingewikkeld. In Nederland wordt vuurwerk in vier categorieën verdeeld. Categorieën F3 en F4 (onder andere cobra’s) zijn verboden, dat zijn de zware jongens die ernstig letsel kunnen veroorzaken. Het zwaardere siervuurwerk, zoals grondbloemen, fonteinen en vuurwerkpotten, vallen onder categorie F2. Sinds 2020 mogen de knallers (Chinese matten, Romeinse kaarsen, vuurpijlen) in deze categorie landelijk niet meer verkocht en afgestoken worden.
De gemeente Amsterdam is wat strenger, daar is ook het siervuurwerk in deze categorie officieel verboden. Categorie F1 (sterretjes, knalerwten, ijsfonteintjes) is het lichtst, die mag je het hele jaar door afsteken.
Ieder jaar hetzelfde
De vele miljoenen die in de lucht verdampen daargelaten, levert het vuurwerk elk jaar weer de welbekende problemen op: dierenartsen waarschuwen al weken voor angstige huisdieren. Vogels zijn compleet gedesoriënteerd door geluidsoverlast. Elk jaar zijn er meer incidenten rond intimidatie van hulpverleners en geweld. Het lijkt alsof de normen van wat maatschappelijk aanvaardbaar is, steeds verder verschuiven.
Om nog maar te zwijgen van de vele ongelukken. Ziekenhuizen en huisartsenposten zijn elke jaarwisseling druk in de weer met gewonden. Vorig jaar moesten maar liefst 1212 personen aan vuurwerkletsel behandeld worden. Elke decembermaand zie ik in het journaal dezelfde vriendelijke en geduldige oogarts voorbij komen. Hij heeft weer geen rustig uiteinde.
Siervuurwerk is de boosdoener
Er wordt echter nog weinig gerept over de weerslag op het milieu. De massaproductie en het vervoer hebben voor al het vuurwerk een enorme CO₂-impact, maar bij het afsteken zijn er grote verschillen tussen de soorten. Ironisch genoeg is de impact van die zware verboden knallers op het milieu relatief laag. Het siervuurwerk is de boosdoener.
Behalve buskruit bevat dit vuurwerk ook stikstofoxiden en zware metalen als barium, strontium en koper, die zorgen voor de prachtige kleuren en geluiden. Dit komt na het ontsteken allemaal in de natuur terecht. Volgens het RIVM blijft jaarlijks zo’n 10 procent van deze metalen in de lucht hangen. Wat overblijft belandt via riolen of door regen- en afvalwater van rioolzuiveringsinstallaties in onze bodem en in het oppervlaktewater. Planten en dieren nemen dit op, waarna wij het weer via ons eten binnenkrijgen.
Door jarenlang vuurwerk af te steken hopen de zware metalen zich op in het milieu. Volgens het Voedingscentrum kan deze langdurige blootstelling nierfalen, leverfalen en hersenschade opleveren. Daarnaast verhoogt cadmium de kans op long- en huidkanker. Daarbij komt bij het afsteken rook vrij. Dit levert hoge fijnstofconcentraties op, die mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten extra naar adem doet happen. Tot slot blijft er 10 miljoen kilo afval over, onder meer niet afbreekbaar plastic dat uiteenvalt en in de natuur terechtkomt.
Gedrag is moeilijk te veranderen, maar het kan wel
Terug naar dat dubieuze verbod. De jaarwisselingen in de coronajaren gaven ons al een inkijkje in een leven met een vuurwerkverbod. De luchtvervuiling was niet alleen een stuk minder, er waren ook 70 procent minder vuurwerkslachtoffers. Inmiddels hebben er gelukkig al negentien gemeenten een vuurwerkverbod en dat worden er elk jaar meer.
Maar: de verkoop en het bezit zijn niet strafbaar, dus er wordt dezer dagen volop verkocht. Hele gezinnen gaan op familie-uitje naar de vuurwerkwinkel. Waarom? Omdat men niet beseft hoe groot de impact is. Omdat het traditie is.
Als student klimaatpsychologie en -gedrag weet ik dat mensen nou eenmaal moeilijk te veranderen zijn, zeker als aan hun gewoonten wordt getornd, of omdat ze abstracte begrippen als fijnstofmetingen en gedesoriënteerde vogels beschouwen als een ver-van-mijn-bedshow. Daar moeten ze een handje bij worden geholpen.
Alleen als er systematisch iets verandert in de maatschappij en er landelijk een wetswijziging komt, kan er een algeheel vuurwerkverbod komen. Men verwacht dan echter een waterbedeffect naar de buurlanden: er staan nu al kilometers files naar Duitsland en België. Daarom is er Europese regelgeving essentieel.
Alleen zo kunnen we een cultuurverandering teweegbrengen en met tradities breken. Dan hoef ik ook niet meer vol tegenstrijdige schuldgevoelens en rillend van de kou op mijn dakterras te staan.
Fijne jaarwisseling!
Monique Roering.
Dit is een ingezonden bijdrage
Dit artikel is een ingezonden bijdrage, geschreven door Monique Roering, masterstudent klimaatpsychologie en -gedrag, en medewerker studentenzaken aan de Hogeschool van Amsterdam.
Opiniestukken worden door lezers ingezonden en vertegenwoordigen niet het standpunt van de Paroolredactie. Iedereen kan opiniestukken inzenden. Lees hier hoe dat werkt.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1329...ische-hoornaar
Amerikanen roeien reuzenhoornaar met succes uit: wat kan Nederland leren voor aanpak tegen Aziatische hoornaar?
In de Amerikaanse staat Washington slaagt men erin om de reuzenhoornaar uit te roeien. Welke lessen kan Nederland uit hun methodes trekken om af te komen van de Aziatische hoornaar?
© Washington State
Bestrijders van de reuzenhoornaar in Washington zien er bepaald spectaculair uit.
De angst in de Verenigde Staten was groot toen er in 2019 een reuzenhoornaar werd gespot. Men was bang dat ze zich zouden nestelen in het land en ze ermee zouden moeten leven. In 2020 en 2021 werden de nesten gesloopt en sindsdien is er geen reuzenhoornaar meer gespot. Reden voor vreugde en een veelbelovende boodschap: de reuzenhoornaar is uitgeroeid.
Aziatische hoornaar rukt op in Nederland
Ondertussen wint die andere hoornaar, de Aziatische, terrein in Nederland. De reuzenhoornaar en Aziatische hoornaar zijn dan ook niet hetzelfde dier. Zo is eerstgenoemde nog een tandje groter en kent deze een meer ’moordend’ imago. Dat uit zich in het kunnen uitmoorden van hele bijenkasten in 90 minuten. Ook voor mensen is de reuzenhoornaar geen pretje, omdat het een sterk en pijnlijk gif produceert. Daar wil je dus niet door geprikt worden.
Dat laatste geldt ook voor de variant waar Nederland mee te maken heeft, zoals geschreven de Aziatische. Deze is minder moordend, maar nog steeds erg vervelend. Zo eten ze bestuivende insecten op, wat de biodiversiteit en fruitteelt ernstig bedreigt.. Wat de twee soorten gemeen hebben, is dat ze waarschijnlijk door internationale handelsscheepvaart per ongeluk worden meegenomen naar het westen.
Zendertje op reuzenhoornaar werpt zijn vruchten af
Hoe komen we dan van dat beest af? Volgens De Standaard werden de reuzenhoornaars in de VS in de val gelokt en de gevangen hoornaars werden uitgerust met een zendertje. Daardoor konden hun nesten gevonden worden, waarna die werden vernietigd. Die manier is al eens geprobeerd in Nederland met de Aziatische hoornaar. Zo werd in het Noord-Brabantse Zevenbergen zo’n insect met een richtantenne uitgerust, waarna zijn nest werd gevonden.
Dat is te danken aan de inzet van vrijwilligers. In Washington was het uitroeien van de reuzenhoornaar voor een groot deel de verdienste van burgers. Zij kregen de instructie om iedere waarneming van het beest te melden en dat gebeurde massaal - en dus met succes. Dat zag ook Tim Adriaens, expert invasieve exoten bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in België. Hij prijst tegenover De Standaard de gecentraliseerde en methodische aanpak van de Amerikanen. „Als we er één ding uit kunnen leren, dan is het dat snel ingrijpen, met een strak noodplan, een groot verschil maakt.”
In Nederland denken sommige experts dat we moeten wennen aan een leven mét de Aziatische hoornaar. Adriaens is het daar niet per se mee eens. „Een gerichte bestrijding op plekken die we als prioriteit beschouwen, blijft zinvol.” Zo bleek uit een Britse studie dat in België de uitbreiding van de Aziatische hoornaar met vier à vijf jaar werd vertraagd door hun aanpak. „Maar het insect stoppen, nee, dat is niet gelukt. En dat zou ook met de Amerikaanse aanpak niet gebeurd zijn.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/video/43782...jk-van-rusland
Enorme potentie op Noordzee: ‘Minder afhankelijk van Rusland’
06 jan.Video
In de Noordzee liggen nog flinke hoeveelheden olie en gas. Genoeg om jaren mee vooruit te kunnen. Maar de Britten ontmoedigen winning van grondstoffen met extra belastingen. We bespreken de potentie van de fossiele grondstoffen in de Noordzee met Hans van Cleef, energie-analist bij Publieke Zaken.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/9442...o-in-amsterdam
Uitstootvrije deadline van 1 januari gemist
Gebrek aan laadpalen nekt elektrische deelauto in Amsterdam
AMSTERDAM - Een tegenvaller voor de groene ambities van het Amsterdamse college. Op 1 januari 2025 hadden alle deelauto’s elektrisch moeten zijn, maar dat is niet gelukt.
© ANP
Greenwheels denk dat het nog een proces van jaren zal zijn.
Terwijl de emissievrije zone voor ondernemers inmiddels van kracht is, lukt het de gemeente zelf niet om dit jaar alle deelauto’s in de stad uitstootvrij te krijgen. Terwijl het voornemen al uit 2019 dateert. Toenmalig verkeerswethouder Sharon Dijksma kondigde toen concrete afspraken aan die ertoe zouden leiden dat alle ’klassieke’ deelauto’s in 2025 elektrisch zouden zijn. „Of eerder als mogelijk”, is te lezen in de Nota Autodelen van dat jaar.
In de Nota Deelvervoer van 2023 herhaalde het huidige college de ambitie. „Vanaf 1 januari 2025 moeten alle deelauto’s in Amsterdam uitstootvrij zijn”, staat in dat document. „De gemeente draagt zorg voor voldoende beschikbare laadcapaciteit in de stad.” En daar lijkt het te knellen.
Een van de aanbieders van deelauto’s met vaste standplaats is Greenwheels. „Het is inderdaad een flinke uitdaging om in 2025 een volledig elektrisch deelauto-wagenpark in Amsterdam te realiseren”, zegt een woordvoerder. Het ligt niet aan de ambitie van Greenwheels, zegt zij, ’maar vooral aan de beperkte laadinfrastructuur’. Naar verwachting zal het mede daarom niet lukken om in 2025 alle auto’s elektrisch aan te bieden.
’Duurt maanden’
Op dit moment zijn 227 van de 842 Greenwheels-auto’s in Amsterdam elektrisch. Ruim een op de vier. De vervanging van benzineauto’s door elektrische modellen, gaat geleidelijk. Het bedrijf spreekt van een ’meerjarenplan’, waarbij het wel afhankelijk is van hoe snel laadpalen geplaatst kunnen worden. „Op sommige plekken kan dat redelijk vlot, maar op andere plekken duurt het soms maanden.”
Huidig verkeerswethouder Melanie van der Horst is op de hoogte dat 2025 vermoedelijk niet gehaald zal worden. „Eerder is besloten dat per 1 januari 2025 alle deelauto’s elektrisch zouden moeten zijn. In eerste instantie zouden daarvoor op alle vaste deelautoplekken laadpalen geplaatst worden. Maar daarna bleek dat dit op meer dan de helft van de 1.300 plekken niet mogelijk was”, laat zij via een woordvoerder weten.
„Daarnaast bleek dat er op de plekken waar al wel een laadpaal geplaatst was, minder opgeladen werd dan in het contract met de exploitant was afgesproken”, vervolgt zij. „Dit zorgde voor verschillende juridische en financiële problemen. Daardoor moesten we besluiten om dit een jaar uit te stellen om te onderzoeken hoe we het laden voor de deelauto’s moeten organiseren.”
"Niet genoeg laadpalen in de stad"
Het onderzoek is inmiddels afgerond. „De komende maanden zal hierover een besluit worden genomen”, aldus de woordvoerder. In de nota uit 2023 is de suggestie terug te vinden dat bij capaciteitsproblemen een ’overgangstermijn’ overwogen zou kunnen worden.
De gemeente ziet deelvervoer als een belangrijk alternatief voor autobezit in de steeds drukkere stad. „Een volwassen aanbod van deelauto’s is een belangrijke randvoorwaarde richting de autoluwe stad. Het draagt daarnaast bij aan een vermindering van het aantal gereden autokilometers in de stad en een verbetering van de luchtkwaliteit”, staat in de nota.
Behalve deelauto’s met vaste standplaatsen, bestaan er ook aanbieders waarvan de wagens zwerven door de stad. Die ’free-floating’ deelauto’s zijn al uitstootvrij.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1182...-tunnelbak-a12
Politie grijpt in bij klimaatprotest XR in Den Haag, zeker 150 demonstranten in tunnelbak A12
DEN HAAG - Zeker 150 klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) blokkeren zaterdag sinds het begin van de middag de tunnelbak van de A12 in de richting van Den Haag. De politie is overgegaan tot het aanhouden van demonstranten. Een woordvoerster van de politie kon niet bevestigen of op de A12 zelf ook al ingegrepen wordt. XR meldt op X dat demonstranten bij de Koningskade zijn aangehouden.
© ANP / HH
Zeker 150 klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) blokkeren zaterdag sinds het begin van de middag de tunnelbak van de A12 in de richting van Den Haag.
„We hebben de actievoerders meermaals gevorderd om de blokkade op te heffen. Daarna zijn wij overgegaan tot het aanhouden van de mensen die hier geen gehoor aan gaven”, zegt de politie.
De demonstranten voeren actie tegen de zogeheten fossiele subsidies. Ook op andere plekken in de omgeving van de Utrechtsebaan blokkeren groepen demonstranten de wegen. Ze bevinden zich onder meer op de Koningskade en de hoek van de Zuid Hollandlaan. Op de rijbaan van de A12 de stad uit hebben de demonstranten fietsen geplaatst.
De klimaatactivisten maken muziek en hebben spandoeken mee met teksten als ’stop fossiele subsidies’. Op het viaduct boven de tunnelbak staan tientallen sympathisanten met vlaggen van XR te zwaaien. Enkele demonstranten zijn op een matrixbord boven de A12 geklommen, ziet een verslaggever.
De politie heeft de demonstranten bij de Koningskade gevorderd zich naar het Malieveld te verplaatsen. Wie dat niet doet, wordt aangehouden. Verschillende politiebusjes hebben zich verzameld op de Koningskade. Volgens een woordvoerster van de politie zijn nog geen aanhoudingen verricht.
Volgens de ANWB leidt de blokkade door demonstranten van de A12 bij Den Haag tot „ongeveer tien minuten vertraging” voor het verkeer. De weg is dicht in beide richtingen.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/5549...oep-geen-straf
’We zijn veredelde wegsleepregeling’
Politiebond is toneelstuk met Extinction Rebellion helemaal zat: ’Waarom krijgt die groep geen straf?’
Een jubileum. Extinction Rebellion bezette zaterdag voor de veertigste keer de A12 in Den Haag. Een herhalingsoefening met de kenmerken van een toneelstuk. De politie speelt daarin steevast de rol van joker. „We worden gebruikt als politieke speelbal.”
© ANP/HH
De ’jubileumvoorstelling’ van XR zaterdag op de A12. Agenten zijn de demonstraties helemaal zat.
Een bezetting van de snelweg is een theatervoorstelling in diverse bedrijven. De ’klimaatrebellen’ kondigen de actie netjes aan. De politie weet wat er komen gaat en staat al klaar. Een touringcar rijdt de tunnelbuis van de A12 ter hoogte van de tijdelijke Tweede Kamer in en stopt daar. Demonstranten van Extinction Rebellion (XR) stappen uit en bezetten de weg.
Routineus zorgt de politie ervoor dat het verkeer wordt gestopt. Ook elders blokkeren de XR-leden kruispunten. De politie eromheen. Het spel is op de wagen.
Na een poos gaat de politie over op ’vorderen’. Dat wil zeggen dat ze omroepen dat de demonstranten moeten vertrekken en dat er anders geweld kan worden gebruikt. Maar de demonstranten, van wie een deel zich aan meegebrachte vaten vol beton heeft geketend, blijven. De politie weet dat en laat de bussen van de Haagse stadsvervoerder HTM alvast aanrukken.
’Arrestanten’ XR in bus zwaaien
Elders op een kruispunt zijn al demonstranten ’ingeboxt’. Hun bussen rijden naar het ADO-stadion even buiten de stad – de vaste eindhalte. De route gaat over de andere baan van de tunnel. De ’arrestanten’ in de bus zwaaien. De zitters op de A12 heffen een soort indianengehuil aan.
© ANP / HH
Voor de veertigste keer blokkeerden demonstranten van XR de tunnelbuis van de A12.
Er verschijnen waterwerpers. Dat hoort erbij. Het sein voor sommige demonstranten om op te staan en plaats te nemen in de bus. Een clubje zittenblijvers trekt alvast poncho’s aan. De waterwerpers sproeien wat nevel uit over de volhouders.
Afvoeren op brancards
Daarna begint het rituele afvoeren. Dat gebeurt, om de ruggen van de agenten te sparen, met oranje brancards op wieltjes. Veel demonstranten gaan er als een zoutzak op liggen en worden naar de bus gerold. Daar stappen ze braaf van de brancard en gaan naast hun droge kameraden zitten. Het gaat allemaal gemoedelijk. Iedereen speelt zijn rol met verve.
Het politiebusje met elektrische zagen en jekkerhamers is dan al naderbij gekomen. Agenten met oog- en gehoorbescherming treden naar voren met dekens. Die hangen ze over de vastgeketende volhouders ter bescherming tegen vonken en rondspattende betonbrokken. Als het gezaag en geklop tenslotte voorbij is, rollen de agenten de laatste activisten weg. De chauffeur start de motor en dat was het dan weer.
© ANP / HH
Agenten bikken met boorhamers demonstranten los die zich hebben vastgeketend aan betonnen blokken. Dekens moeten ze beschermen tegen rondvliegende brokken.
Mensen van de gemeentereiniging staan al te wachten om de rommel op te ruimen. Tenslotte is de weg vrij. Vier uur A12-bezetting zitten erop.
„We spelen de rol van veredelde wegsleepregeling”, foetert voorzitter Nine Kooiman van de Nederlandse Politiebond.’Zo vredelievend is het allemaal niet’
Uiteindelijk zijn zaterdag ruim zevenhonderd actievoerders aangehouden, de meesten voor het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties. Twaalf mensen zijn aangehouden voor andere strafbare feiten, zoals opruiing en mishandeling. Die zijn verhoord op het bureau.
Kooiman: „Zo vredelievend is het allemaal niet en dan laten ze ook nog een tyfuszooi achter. Wij, en andere hulpverleners ook, worden als politieke speelbal gebruikt. Daar zijn we niet voor. Deze politieagenten zijn van de ME, precies de mensen die net oud en nieuw achter de rug hebben. Krankzinnig dit.”
© ANP / HH
Het waterkanon mag alleen benevelen, niet spuiten.
De politie is gebonden aan strenge regels. Omdat de XR-activisten in de regel geen geweld gebruiken, mag er niet hard worden opgetreden. Kooiman: „De aanpak moet proportioneel zijn. Vandaar dat er met de waterwerper wordt beneveld en niet gespoten. Paarden voor crowdmanagement mag wel, honden niet. Een hond geldt als een wapen.”
Dat tijdens andere A12-bezettingen demonstranten die waren afgezet bij het ADO-stadion linea recta terugkeerden naar de A12 om opnieuw op het asfalt plaats te nemen, steekt haar. „Dat is niet uit te leggen. Waarom die groep geen straf krijgt? Dat is de vraag.”Demonstranten nemen geen id-bewijs mee
Het Openbaar Ministerie verwijst voor een antwoord op die vraag naar een statement op de website. ’Maar gelet op het verder vreedzame karakter van de blokkade, zullen de meesten van hen daarvoor niet worden vervolgd’. Temeer omdat overtreding van de Wet Openbare Manifestaties ’een gering strafbaar feit’ is.
Ook speelt mee dat veel demonstranten geen id-bewijs bij zich hebben. Registratie kost veel tijd en dat vindt het OM de moeite niet waard.Aanpassing
Justitieminister David van Weel en minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken willen aanpassing van de wetten die het bezetten of blokkeren van infrastructuur strenger reguleren en bestraffen, aldus een brief van de ministers aan de Tweede Kamer afgelopen vrijdag.
Gemiddeld zijn er per demonstratie bij een blokkade van de A12 vanuit de politieorganisatie 450 functionarissen ingezet. In 2023 en 2024 zijn in totaal ruim 10.000 aanhoudingen verricht bij deze demonstraties. Daar kunnen er voor 2025 alvast 700 bij worden opgeteld.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2497...inkse-anarchie
Ongeduld groeit over aanpak wangedrag, zorgen om politiecapaciteit
Kamer helemaal klaar met snelwegdemo’s XR: ’Geen linkse anarchie!’
Den Haag - Wanneer geeft het kabinet antwoord op de groeiende spanningen rondom demonstraties? Die vraag is opnieuw actueel nadat Extinction Rebellion (XR) afgelopen zaterdag voor de veertigste keer het verkeer ontregelde op de A12 bij Den Haag. „XR heeft een gezagsprobleem.”
© ANP
Politieagenten hebben de handen (alweer) vol aan de A12-blokkade van Extinction Rebellion, en ook politiek Den Haag lijkt er klaar mee.
Het ongeduld groeit binnen de coalitie na de jongste ordeverstorende demonstratie van XR. „Wanneer gaat VVD-minister het wangedrag van Extinction Rebellion eindelijk eens aanpakken?”, richt PVV-leider Geert Wilders zijn pijlen op minister David van Weel (Justitie & Veiligheid).
„Nederland wil geen linkse anarchie maar ACTIE!”
Het jubileum van de groene rebellengroep wordt grofweg gekenmerkt door een vergelijkbaar patroon als bij de vorige 39 keer: een aangekondigde demonstratie op een plek waar dit verboden is, de politie maant de demonstranten te vertrekken en na een gedeeltelijke weigering volgt het rituele afvoeren en het waterkanon. Er zijn ruim 700 mensen aangehouden, twaalf demonstranten zijn opgepakt voor strafbare feiten zoals opruiing en mishandeling.
Gezagsprobleem
„XR heeft een gezagsprobleem”, vindt VVD-Kamerlid Ingrid Michon. „Als de politie je vraagt te vertrekken, vertrek je. De demonstratie was toegestaan op het Malieveld, maar ze kiezen voor de A12 om aandacht te vragen. Het is een handhavingsprobleem. In principe geldt er een verbod, maar dit wordt slecht gehandhaafd.”
© ANP
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion eisen tijdens hun A12-blokkade dat de politiek stopt met fossiele subsidies.
Het aantal demonstraties is aanzienlijk toegenomen. Tussen 2015 en 2022 verdrievoudigde dit aantal tot zo’n 6500 per jaar. Bij slechts drie procent van die demonstraties werd een incident gemeld, maar dit beperkte percentage vergt veel tijd van het Openbaar Ministerie (OM) en politie. Voorzitter Nine Kooiman van de Nederlandse Politiebond had eerder al geen goed woord over voor de demonstranten.
De VVD kijkt reikhalzend uit naar nieuwe wetgeving, net als NSC en BBB. Maar hoewel orderverstorende demonstraties al sinds het vorige kabinet een punt van zorg zijn, gebeurde er tot dusver nauwelijks iets concreets.
Het huidige kabinet wil een duidelijker onderscheid maken tussen ’vreedzame’ en ’ordeverstorende’ demonstraties, maar worstelt met de gevoeligheid van het demonstratierecht. Voor de belangrijkste stappen is het daarom wachten op een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC), dat halverwege dit jaar wordt verwacht.Wetsvoorstel
Daarnaast is het streven van het kabinet om dit voorjaar een wetsvoorstel in consultatie te brengen dat het makkelijker maakt om beter te kijken naar wat er online gebeurt, zoals op openbare websites of sociale media. Een mogelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding wordt ondanks een aangenomen motie vooralsnog enkel verkend.
© ANP
Extiction Rebellion blokkeerde voor de veertigste keer de A12, tot afschuw van de politie - die weer moest ingrijpen.
„Het is ook een gevoelig en fundamenteel grondrecht”, verklaart Kamerlid Jesse Six Dijkstra (NSC) de aard van het onderwerp. „Het is daarom belangrijk dat er goed naar gekeken wordt, maar liever zo snel mogelijk. De politie-inzet bij zulke demonstraties gaat bijvoorbeeld ten koste van de politiewerkzaamheden in de wijk.”
„Ordeverstorende demonstraties drukken enorm op de politiecapaciteit”, ziet BBB-Kamerlid Marieke Wijen-Nass. „Het is een grondrecht om te demonstreren, maar dit is wat anders dan snelwegen bezetten. We gaan de minister kritisch bevragen zodat de wetgeving geen papieren tijger wordt.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/video/21192...-rond-de-2-ton
Frustratie over Extinction Rebellion-demonstraties neemt toe: ‘Ieder demonstratie kost rond de 2 ton’
13 jan.Video
De boosheid over de zoveelste snelwegdemo van Extinction Rebellion neemt toe. Zaterdag bezetten zij voor de veertigste keer de A12 in Den Haag. Die demonstraties vormen een flinke kostenpost. Opiniemaker Annemarie van Gaal vindt dat de klimaatactivisten zelf voor de kosten moeten opdraaien, dat vertelde ze in het programma Nieuws van de Dag. Het programma is elke werkdag om 18:00 uur te zien op SBS6.
Comment
Comment