Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat/natuur

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Over het algemeen vind ik het maar een irritant mens maar in dezen geef ik haar gelijk.

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/financieel/...anders-betalen

      Nederland raakt stroom zonnepanelen ook over de grens al niet meer kwijt: ’Installatie uit, anders betalen’

      Amsterdam - Eigenaren van zonnepanelen zien zondag opnieuw negatieve stroomprijzen. Het aanbod van panelen en windparkenenergie is zo groot dat de vergoeding van de leverancier onder nul euro komt. Voorheen verkochten netbeheerders het overschot aan buurlanden. Maar nu hebben netbeheerders bij de buren in heel Europa urenlang hetzelfde probleem.

      © Getty Images

      Enorm aanbod duurzame stroom duwt prijzen omlaag die netbeheerders geven.




      „De stroom kan tussen de Europese landen onderling niet meer worden weggewerkt”, constateert Peter van Ees, sectorbankier energietransitie bij ABN Amro. „Dit wordt wel een nieuwe testcase voor Europese netbeheerders.” Volgens Netbeheer Nederland is sprake van marktwerking: bij veel aanbod dalen de prijzen.

      De groothandelsmarkt vertoont zondag tot het einde van de middag negatieve prijzen. „Er zijn wel vaker uren geweest met negatieve prijzen in een groot deel van Europa. Bijzonder vandaag is de lange duur: van vannacht tot zes uur einde middag”, aldus Martien Visser, lector energietransitie (Hanzehogeschool Groningen).
      ’Redelijk zeldzaam’



      „Op deze schaal is het wel redelijk zeldzaam”, zegt Geert Wirken van Keuze.nl, een tarievenvergelijker. „Het komt niet vaak voor, meestal is het wel ergens in Europa bewolkt of windloos waardoor er nog export mogelijk is.”



      Vaak kan Nederland zijn stroom kwijt aan het grote Duitsland. Maar volgens cijfers van Entso-e, het Europees netwerk van netbeheerders uit 35 landen in Europa, kampen de Duitsers momenteel met hetzelfde probleem.

      Dat lijkt geen probleem, maar de netbeheerders leggen er bij het enorme aanbod geld op toe als ze de stroom afnemen terwijl er vooral in het weekend weinig vraag is, bijvoorbeeld vanuit de industrie. „Nederland schakelt nieuwe batterijen bij om die stroom op te vangen”, aldus Van Ees. En dat loopt met steeds meer zon- en windparken opgeteld op het continent inmiddels tot reusachtige bedragen op.
      Zonnepanelen afschakelen



      „Er zal in die periode dus vrijwel overal in Europa veel zon- en windvermogen worden afgeschakeld”, aldus Visser. Het afschakelen is paradoxaal: om van kolen, olie en gas af te komen als energiebron subsidieerden overheden het plaatsen van zonnepanelen en de bouw van windparken. Die worden zondag massaal uitgeschakeld om overbelasting van het stroomnet te voorkomen.

      „Vooral voor eigenaren van wind- en zonneparken en energiebedrijven die veel klanten met zonnepanelen hebben en een groot deel van hun stroom de dag vooruit inkopen, zijn dit soort dagen financieel gezien vervelend”, zegt Frank Breukelman van aanbieder Zonneplan.

      Meer groene stroom



      Nederland heeft dit jaar al een vijfde meer uren met een negatieve stroomprijs dan het hele vorige jaar. Van alle stroom die Nederland aanbiedt vormde de energie uit zon en wind vorig jaar met 315 uren 42% van het totaal. Dat zou dit jaar naar de helft kunnen gaan al, suggereert lector Visser.

      Het wegwerken door Nederland van steeds meer overschotten aan groene stroom naar de buurlanden, leidt tot een waterbedeffect. Buurlanden krijgen, met steeds meer groene stroom, ook daar een overmaat aan capaciteit en proberen het door te verkopen aan buren. Sommige buurlanden bieden wel meer subsidie per kilowattuur, waardoor het voor Nederlandse netbeheerders loont de stroom daar allereerst te verkopen.
      Nederland koploper zonenergie



      Ons land is in Europa koploper met de meeste zonnepanelen per huishouden. Dat aantal groeit sinds de energiecrisis en de Russische inval in Oekraïne, die gas- en stroomprijzen lieten oplopen. Huishoudens kozen voor de zonnepanelen om met eigen gratis stroom hun energienota te drukken.



      De netbeheerders zijn verplicht om de stroom af te nemen die huishoudens zelf niet verbruiken en aan het netwerk leveren. De industrie in Nederland is afgelopen jaar al gevraagd tijdelijk veel meer stroom af te nemen of hun panelen uit te zetten.



      Netbeheerder Stedin bood vorige week voor het eerst ook consumenten een tientje als ze de omvormer even uitzetten. Aanbieder Zonneplan geeft sinds maart een vergoeding aan huishoudens die willen helpen de overbelasting te voorkomen.

      Van de negatieve stroomprijzen profiteren vooral huishoudens met een dynamisch stroomcontract. Daarmee is een dag vooruit de laagste stroomprijs te zien, bij negatieve prijzen loont het op die uren zoveel mogelijk te verbruiken: wasmachines, drogers en accu’s van auto’s laad je zo zeer goedkoop op. Eigenlijk krijgen huishoudens dan geld toe. Maar het gros van Nederland heeft een vast stroomcontract, met vooraf bepaalde tarieven.
      Geld verdienen



      Consumenten krijgen een terugleververgoeding voor de aangeleverde stroom per kilowattuur. Die is door het grote aanbod gezakt van dubbeltjes naar centen per kilowattuur.



      Daarnaast brengen veel leveranciers kosten in rekening voor versterking van het stroomnet, batterijopslag en het wegwerken via de zogeheten onbalansmarkt van de stroom van zonnepanelen en windturbineparken, vooral op zee.



      Bij veel energieleveranciers zijn die kosten naar honderden euro’s opgelopen. Voor huishoudens met veel zonnepanelen is het financieel noodzaak geworden ze bij dat overaanbod even uit te schakelen.

      © Getty Images

      Batterijsysteem straks vaker oplossing om geen stroom naar overbelast net te sturen.



      Nederlandse netbeheerders schakelen vaker grote batterijen in om te voorkomen dat ze groene stroom moeten ’weggooien’. Maar de installaties kunnen die relatief kort vasthouden nog.



      „Nederland heeft nog geen goede oplossing voor de negatieve prijzen”, zegt Van Ees. „Deze zondag is echt een test voor waar het naartoe gaat. Zolang de salderingsregeling geldt, is het stroomnet de grote batterij voor huishoudens.”Kolencentrales uit



      In Duitsland krijgen bedrijven en huishoudens bij de zonnepanelen vrij standaard een batterij erbij. Van Ees: „Daarmee kun je onderling stroom uitwisselen, zodat het niet het hoofdnet op gaat. Wellicht biedt die aanpak een oplossing zodra het salderen in 2027 in Nederland stopt.” Maar daarvoor moet het nieuwe kabinet-Schoof de regels aanpassen.

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/7619...t-in-de-tonnen

        Disney Cruise Line meert niet aan door XR-blokkade zeesluis: schade voor Amsterdam ’loopt in de tonnen’

        AMSTERDAM - Door de aanhoudende zeesluisblokkades van Extinction Rebellion, zal een groot Disney-cruiseschip volgende week definitief niet Amsterdam aandoen. De economische schade loopt in de tonnen, laat Cruise Port Amsterdam weten.




        Maandag liet Disney Cruise Line de cruiseterminal definitief weten dat de Disney Dream met 4000 passagiers niet zal aanmeren op 6 september. De reden is dat Extinction Rebellion nu al een aantal keer de zeesluis in IJmuiden blokkeerde.

        En mogelijk volgen er nog meer cruiseschepen. „Een aantal rederijen heeft aangegeven rond te kijken voor alternatieve locaties maar Cruise Port Amsterdam heeft nog geen andere annuleringen ontvangen”, zegt een woordvoerder.

        Havengeld



        Het uitwijken van een cruiseschip kost het Havenbedrijf Amsterdam in eerste instantie voornamelijk havengeld. „De financiële impact voor de cruisesector is echter veel groter”, zegt de woordvoerder. De omzet van één schip ligt ’grofweg’ tussen de 600.000 en 800.000 euro. „Dit is inclusief zeehavengeld, terminal fee en bijvoorbeeld de kosten van inzet van nautisch dienstverleners, toeristenbelasting, uitgaven van passagiers en crew. Want dit raakt ook de winkeliers, gidsen, taxichauffeurs en beveiligers.”

        „Dat is een enorme klap geld voor ondernemers, de gemeente en het havenbedrijf”, zegt het Amsterdamse gemeenteraadslid Cas van Berkel (JA21) die schriftelijke vragen stelt. „Dit zal in de miljoenen lopen als het vaker gebeurt. En Extinction Rebellion vindt het naar meer smaken, dus die willen het vaker doen.”
        Buiten alle boekjes



        Van Berkel noemt de blokkades onwetmatig. „Die demonstraties zijn buiten alle boekjes”, zegt hij. „De activisten blokkeren een belangrijke vaarroute en wat ze doen is levensgevaarlijk. Ze plakken zich vast aan die sluizen. Vervolgens moet een gespecialiseerd politieteam het gevaarlijke werk doen om die mensen te verwijderen. Het is gewoon schandalig.”

        JA21 wil nieuwe blokkades voorkomen. Van Berkel wijst erop dat de gemeente Amsterdam het aantal cruiseschepen al flink vermindert. „Het doel van Extinction Rebellion gaat hier mank. Wat heeft dit nou voor zin? Je staat voor schut als stad dat mensen hier niet kunnen komen of hun vlucht missen. Het is een wanvertoning.” Hij wil dat Amsterdam de gemeente Velsen helpt met de aanpak van de activisten, voor er een precedent ontstaat. „Ze krijgen nu hun zin.”

        Opbrengsten cruiseindustrie




        De gemeente Amsterdam deed als honderdprocentaandeelhouder zelf ook onderzoek naar de opbrengsten van de cruiseindustrie in de hoofdstad. In een onlangs verschenen rapport staat dat 181 cruiseschepen in 2018 gezamenlijk 34 miljoen euro opleverden voor Amsterdam en direct en indirect 102 miljoen euro voor heel Nederland.



        Cruisepassagiers betalen 14 euro toeristenbelasting per dag (een schip met 4000 passagiers dus 56.000 euro) en omdat zij vaak op- of afstappen in Amsterdam, blijven ze daar vaak ook nog een of meerdere nachten in een hotel slapen.

        Ondanks de miljoenen die de Passenger Terminal oplevert, besloot Amsterdam onlangs dat die toch in 2035 moet sluiten. Tot die tijd bouwt de hoofdstad het aantal cruiseschepen af. Volgens wethouder Hester van Buren (Haven) zijn zeecruises ’een vervuilende manier van toerisme’. Dat de terminal toch niet eerder sluit, heeft te maken met de terugverdientijd van investeringen.

        Comment


        • Ministerie van milieu in Nambie gaat wilde dieren afschieten waaronder veel olifanten, buffels, zebra's etc om de bevolking te voeden vanwege de hongersnood door de droogte.

          Comment


          • vuurwants vraagje, jij als Formule 1 liefhebber en als bioloog en natuurliefhebber en voorvechter van natuur en klimaat en biodiversiteit en alles wat daar mee te maken heeft, Wat vindt je van de vervuiling van deze sport met veel toeschouwers en dat in de natuur? Zoals in Zandvoort in de duinen?

            Comment


            • https://www.ad.nl/binnenland/soepele...uden~a3631abc/


              Een boer bemest zijn weiland met mest. Volgens onderzoek in opdracht van de twaalf provincies lijkt de overheid te strenge stikstofregels te hanteren. © Jeffrey Groeneweg

              Soepeler stikstofbeleid lijkt mogelijk: overheid blijkt te strenge regels aan te houden


              De overheid hanteert een te strenge ondergrens voor stikstofuitstoot bij de verlening van nieuwe natuurvergunningen voor boeren en bouwbedrijven. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de koepelorganisatie Interprovinciaal Overleg (IPO). Maar het is nog onduidelijk hoeveel soepeler die grens dan zou mogen zijn.

              De uitkomst betekent een steun in de rug voor politieke partijen die graag een soepeler stikstofbeleid willen. De Tweede Kamer heeft eerder per motie al gevraagd om een hogere uitstootdrempel, waarbij initiatieven die minder uitstoot geven dan geen natuurvergunning meer nodig zullen hebben. Dit zou een oplossing bieden voor de legalisatie van duizenden zogeheten PAS-melders die als sinds het begin van de stikstofcrisis juridisch in de knel zitten.

              De huidige rekenkundige ondergrens voor stikstofuitstoot is door de overheid om modeltechnische redenen bepaald op 0,005 mol per hectare per jaar. Dat is verwaarloosbaar klein. Die keuze is gemaakt op basis van het voorzorgsbeginsel. De overheid wil zeker weten dat nieuwe initiatieven niet nog meer stikstofneerslag opleveren op de toch al kwetsbare flora en fauna in Natura 2000-gebieden.

              Toch biedt die lage grens slechts een schijnzekerheid, menen de onderzoekers van TNO en UvA. Er moet ook een hogere grens mogelijk zijn waaronder het effect van een enkel project - bijvoorbeeld de bouw van een stal of van een rij huizen - nog steeds slechts verwaarloosbaar is op de natuur. Wat die grens dan exact mag zijn, dat hebben de onderzoekers nog niet kunnen vaststellen.

              ‘Hoopvolle tussenstap’


              De conclusie dat een hogere ondergrens mogelijk is, geeft zeker op termijn lucht. Het zou het einde kunnen betekenen van het zogenoemde stikstofslot, dat in veel regio’s werkt als een verbodsbord voor nieuwe economische initiatieven nabij natuurgebieden. ,,Het is een tussenstap, maar wel een hoopvolle tussenstap”, formuleert een woordvoerder namens het IPO.

              Extra veldproeven zijn nodig om wetenschappelijk vast te stellen wat die hogere ondergrens voor stikstofuitstoot kan zijn. Zo’n onderzoek duurt jaren. Maar volgens professor Arthur Petersen, hoogleraar wetenschap, techniek en beleid van de University College London, is het vanuit risicoanalyse nu al mogelijk om een hogere ondergrens te beredeneren.

              Andere ondergrens in Duitsland


              Zo hanteert Duitsland al een veel hogere ondergrens. Ook die is wetenschappelijk en juridisch voldoende onderbouwd, meent Petersen. ,,Ik denk dat een ondergrens van 1 mol per hectare per jaar mogelijk is.” De Noord-Hollandse gedeputeerde Jelle Beemsterboer hoopt, zo stelt hij in een reactie namens het IPO, dat de regering hier nadrukkelijk naar kijkt.

              Minister Femke Wiersma (Natuur) is blij met de uitkomsten. ,,Ik ben van mening dat we alle mogelijkheden moeten aangrijpen om tot een ondergrens te komen, zeker gezien de urgente problematiek van PAS-melders. Ik sta voor beleid en vergunningverlening dat gebaseerd is op voldoende zekerheid.”

              Het slepende probleem van de PAS-melders betreft zo’n drieduizend bedrijven - voornamelijk veehouderijen - die al vijf jaar lang geen kant op kunnen. Onder de oude stikstofregels hoefden zij van de overheid geen natuurvergunning te hebben, maar sinds de Raad van State in 2019 het oude stikstofbeleid in de prullenbak veegde, zitten ze eigenlijk in een illegale situatie.

              Die illegaliteit zet bedrijven feitelijk op slot. Want banken willen vaak niet meer meewerken aan nieuwe financieringen en ook bedrijfsovernames staan stil. De regering heeft al in 2019 beloofd hun situatie zo snel mogelijk te legaliseren. Tot nu toe tevergeefs. Een hogere wettelijke ondergrens geeft de overheid wel de mogelijkheid deze ondernemers tegemoet te treden.

              Comment


              • Originally posted by Johan Geluk View Post
                vuurwants vraagje, jij als Formule 1 liefhebber en als bioloog en natuurliefhebber en voorvechter van natuur en klimaat en biodiversiteit en alles wat daar mee te maken heeft, Wat vindt je van de vervuiling van deze sport met veel toeschouwers en dat in de natuur? Zoals in Zandvoort in de duinen?
                Het racen an sich vind ik leuk om te volgen. Ik ben echter niet zo nationalistisch ingesteld dat zoiets per sé in Zandvoort gehouden zou moeten worden omdat Max erg goed is. Sterker nog: toen destijds die petitie rondging via sociale media tégen de Zandvoortse race, heb ik die getekend.. Nu begrijp ik dat Zandvoort één van de duurzaamste races is, zoniet die duurzaamste dus allez...

                In zijn algemeenheid ben ik als bioloog natuurlijk vaak teleurgesteld dat natuur bijna altijd moet wijken voor geld..ook besef ik me dat velen alle natuurgebieden het liefst subbiet zouden willen asfalteren. Ik bedoel, de gehele Veluwe volleggen met start-en landingsbanen plus 5-10 kerncentrales is goed voor de economie.

                Ik zal echter altijd blijven pleiten dat de mensheid eerder baat heeft bij het ecologisch denken dan bij economisch denken. Nu die goede middenweg nog weten te vinden..

                Comment


                • of het de duurzaamste is wil niet zeggen dat het dus in orde is, want hoe vervuilend is het en het maakt dus niet uit als het vervuilend is in een ander land?

                  als we alles gaan verbieden of teveel gaan verminderen wat ten koste gaat van plezier en inkomen mensen en het weinig effect heeft op verbetering van waarvoor je het doet, dan zeg ik lekker doorgaan met zoveel mogelijk

                  Comment


                  • Feitelijk is iedere race er 1 te veel, hoewel ik er ook plezier aan beleef..als het na dit jaar overal stopt dan maakt mij persoonlijk dat totaal niets uit.. Kijk ik wel Vis-tv of zo..

                    Comment


                    • ik denk dat als je alle tv 's weg doet is dat ook beter voor het klimaat etc

                      Comment


                      • als asiel zoekers in der eigen land blijven is dat ook zeer goed voor het klimaat.

                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/financieel/...dan-batterijen

                          Stop op saldering zonnepanelen jut aankoop boilers op: ’Veel goedkoper dan batterijen’

                          Amsterdam - Huishoudens krijgen met zonnepanelen meer stroom dan ze kunnen gebruiken. Het salderen stopt in 2027, dan loont het nauwelijks om die stroom aan het stroomnet te leveren. Batterijen zijn nog duur, zonnestroomboilers zouden een bereikbaarder alternatief zijn. Wat heb je eraan?

                          © illustratie/Kees van de Nes




                          De meeste zonnepaneeleigenaren hadden tot voor kort nog nooit gehoord van zo’n brede zonnestroomboiler, tonen enquêtes. Maar nu zeker lijkt dat de salderingsregeling stopt en eigenaren dan overdag met veel aanbod nauwelijks terugleververgoeding krijgen voor hun panelenstroom „stijgt de interesse”, zegt expert Ramon de Graaff van de grote installateur Feenstra.

                          Om de overtollige groene stroom te verbruiken, krijgen huishoudens veel aanbiedingen van batterijen. „Thuisbatterijen worden vaak door leveranciers en installateurs gezien als hét wondermiddel om stroom op te slaan, maar ze zijn niet voor iedere situatie geschikt. En ze zijn duur”, stelt energie-expert Jeroen Bakker van de site Jeroen.nl. „Een veel goedkoper alternatief is de boiler.”
                          Zodra de zonnestroomboiler via zijn sensor registreert dat zonnepanelen op het dak stroom zouden gaan terugleveren aan het stroomnet, levert het apparaat die overtollige elektriciteit aan de boiler die het water daarin verwarmt. De inhoud van de boilervat-modellen variëren van 50 tot 180 liter.

                          Badkamer



                          In de boiler blijft het warme water vervolgens dagenlang beschikbaar om het te gebruiken in de badkamer of de keuken. „Het is een goede optie om je eigen verbruik van je zonnepanelenstroom te maximaliseren, je gebruikt steeds meer van je eigen zonnestroom”, stelt De Graaff.



                          In de praktijk hebben veel huishoudens gemiddeld vaak niet veel meer dan het opgeslagen boilerwater nodig, voor een douche in de badkamer en de afwas in de keuken, stelt de grote leverancier Vattenfall.

                          Overschot verbruiken



                          Hoe zo’n apparaat werkt? Het is eigenlijk een elektrische boiler die is aangesloten op zonnepanelen, aldus kenniscentrum Milieu Centraal. Wanneer er een overschot is aan energie van de zonnepanelen, grijpt het apparaat in.


                          Wanneer je het warme water opslaat maakt niet uit, als het maar in het vat komt, stelt Bakker. De geïsoleerde boiler kan die enkele dagen vasthouden. „Dat warme water heb je later vaak toch nodig.” De zonnestroomboiler werkt samen met de cv-ketel en heeft het stroomnet als reserve, mocht er geen zon zijn en onvoldoende hitte.

                          Kosten




                          De techniek achter de opwarming vanuit zonnecellen is oud en gaat terug tot1896. Die technologie is sindsdien doorontwikkeld, in het buitenland worden de zonnestroomboilers veel breder uitgerold.



                          De kosten van een doorsnee-zonnestroomboiler belopen al snel rond €2500, inclusief montage. Op de markt voor allerlei typen zonneboilers zijn ook de luxepaardjes van €7000 te zien met vaten van dik achthonderd liter inhoud. Online wordt momenteel enorm gestunt met prijzen. Het loont sowieso om eerst alle onderdelen, de btw en installatiekosten van offertes goed te vergelijken, stellen de tarievenvergelijkers. De prijs varieert enorm afhankelijk van de omvang van je verbruik, tonen de experts.

                          Optimaal verbruik




                          Door met een tijdklok vooraf de werking van de boiler in te programmeren, kunnen huishoudens dagelijks het gewenste optimale verbruik bepalen. En er zijn ook systemen die dat volautomatisch doen en kijken naar het gemiddelde verbruik.



                          Milieu Centraal wijst op een tegenvaller voor 2024: voor de nieuwe zonnestroomboiler is er geen subsidie. Op Prinsjesdag, komende 17 september, kan het kabinet bij de presentatie van de rijksbegroting en de Miljoenennota, nog wel voorstellen de subsidie voor komende jaren te wijzigen.

                          Energieleverancier Vattenfall, met 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens als klant, is dit jaar begonnen met het aanbieden van zonnestroomboilers. „We weten dat mensen met zonnepanelen van hun stroom slechts zo’n dertig procent zelf verbruiken, zo’n zeventig procent gaat dan terug naar het stroomnet.

                          Verbruik verhogen



                          Je verbruikt je eigen stroom hiermee veel efficiënter, tot zo’n 80% op jaarbasis. Minstens zo belangrijk is dat je daardoor veel minder aardgas hoeft te verbruiken”, zo wijst Jeroen van Loon, directeur productontwikkeling van Vattenfall, op de nog altijd pittige aardgasprijs. Niet onbelangrijk voor milieubewuste consumenten: minder aardgas verstoken betekent ook een lagere CO2-uitstoot.

                          Vattenfall peilde de interesse en kwam uit op een boiler van 100 tot 120 liter, die zo’n €2500 zou kosten. Het Zweedse Vattenfall zegt dat de zonnestroomboiler, die een levensduur van 25 jaar kent, na afschaffing van de salderingsregeling in 2027 in zeven tot negen jaar is terug te verdienen.
                          Installateur



                          Maar er is ook negatieve praktijkervaring voor de inbouw in Nederland: de hobbyist loopt tegen problemen bij de installatie in kleine ruimtes aan. Het is met alle leidingen vanaf de zonnepanelen en de aansluitingen naar de bestaande verwarmingssystemen erbij toch meestal beter om de boiler te laten installeren, zeggen de experts.



                          Onderzoeksinstituut TNO waarschuwde rekening te houden met een langere terugverdientijd: in de zomer verbruik je veel minder warm water. Maar ook in de zomer gaan mensen onder een warme douche, aldus Vattenfall. „En soms vaker dan in de winter.”

                          Wanneer de zon niet schijnt, val je met een zonnestroomboiler terug op de elektrische naverwarmer - wat niet erg energiezuinig is - of je hogerendementsketel, stelt Deborah Klaassen, expert Energie in huis bij Milieu Centraal.

                          Warmtepomp



                          Maar voor wie zich oriënteert is uiteindelijk de warmtepomp een veel zuiniger alternatief, voor wie het zich kan veroorloven, nuanceert Deborah Klaassen van Milieu Centraal. ,,Dan is het zonde om eerst een zonnestroomboiler te nemen.”

                          Comment


                          • ik word er gek van, heb beperkt budget maar wil wel nu naar iets wat goedkoper is, maar je komt er niet meer uit wat nu goed is, want ze veranderen steeds de regels en dan ben je later weer gepakt

                            Comment


                            • het is ook niet haalbaar als je beperkt inkomen hebt

                              Comment


                              • Ik heb g een gewone electrische boiler, en dat is de grootste stroomvreter in mijn huis.. tijd om er een timer op te gaan zetten want om 24/7 heet water te maken is wat overdreven, toch? Hoewel stroom me overdag 0 euro kost..

                                Comment


                                • stroom gebruik je vooral in de avond als je licht, verwarming, tv aan hebt staan etc en omdat je dan meer thuis bent

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1442...jven-gebruiken

                                    Poolijs lijkt te stevig om in te storten, concluderen buitenlandse onderzoekers
                                    Zeespiegel stijgt mogelijk minder hard: ’We moeten gezonde dosis verstand blijven gebruiken’

                                    De zeespiegel gaat mogelijk minder hard stijgen dan verwacht. Dat concluderen onderzoekers op basis van een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances naar de Thwaitesgletsjer op Antarctica. Waren de eerdere voorspellingen te alarmistisch? Wetenschappers willen nog niet te vroeg juichen.

                                    © ANP / Mary Evans Picture Library Ltd.

                                    Waren de eerdere voorspellingen te alarmistisch? Wetenschappers willen nog niet te vroeg juichen.




                                    Klimaatwetenschappers vreesden lang dat blootliggende ijskliffen op Antarctica zouden kunnen instorten door de opwarming van de aarde. Zo stelde het KNMI vorig jaar in klimaatscenario’s dat de zeespiegel wel tot 2,5 meter zou kunnen stijgen in 2100 als onzekere processen, zoals het instabiel worden van de Antarctische ijskap, al vóór 2100 optreden.

                                    ’Te stevig’




                                    Volgens het zogeheten hoge-uitstootscenario bedraagt de zeespiegelstijging rond 2300 zo’n twee tot zes meter en met problemen op Antarctica zelfs meer dan zeventien meter. Maar op basis van computermodellen concluderen Amerikaanse en Britse onderzoekers nu dat het ijs van de kliffen van de Thwaitesgletsjer te stevig is om helemaal in te storten.



                                    Toch houden deskundigen in Nederland nog een slag om de arm. Bart van den Hurk, wetenschappelijk directeur bij kennisinstituut Deltares, reageert voorzichtig optimistisch. „Deze uitkomsten zijn goed nieuws. Vermoedelijk is het effect van de ijskappen op de zeewaterspiegelstijging minder dan gevreesd. Al komen er ongetwijfeld nog andere studies die we in de gaten moeten houden.”

                                    Het KNMI wil nog niet te hard van stapel lopen. „Het is goed nieuws, maar we kunnen op basis van één studie nog niet concluderen dat het zeespiegelniveau lager gaat uitvallen”, stelt wetenschapper Dewi Le Bars. „Er moet veel extra onderzoek worden gedaan.”



                                    Wel stelde het KNMI vorig jaar dat als de Antarctische ijskap voor 2100 niet instabiel wordt, de stijging in 2100 naar verwachting hooguit 1,24 meter zal zijn en in 2300 maximaal zes meter.



                                    De KNMI-aantallen zijn gebaseerd op het hoge-uitstootscenario, stelde de organisatie. Dat scenario gaat uit van een fors stijgende uitstoot door het verbranden van fossiele brandstoffen. Deskundigen reageerden afgelopen jaar al kritisch op die toon van de instantie en noemden het ’een onwaarschijnlijke toekomst’. Volgens Le Bars is er bewust voor gekozen om dat hoge-uitstootscenario te communiceren. „Als we de extremen niet meenemen in onze grafieken, worden ze vergeten. En we willen dat beleidsmakers er wel van op de hoogte zijn.”

                                    De deskundigen denken niet dat het beleid in Nederland direct op de schop moet door deze uitkomsten. „Beleid wordt pas veranderd als er meerdere studies zijn gedaan die door experts zijn beoordeeld”, stelt Le Bars.

                                    © ANP / AFP

                                    De Thwaitesgletsjer zou wel eens steviger kunnen zijn dan eerder werd aangenomen.



                                    Ook Van den Hurk blijft nog voorzichtig. „Deze studie toont wel aan dat we nu niet alles op alles hoeven te zetten voor dat ’hoge-zeespiegelscenario’. We moeten een gezonde dosis verstand blijven gebruiken. Het is slim om flexibel te blijven, en tegelijk hoeven we niet op korte termijn ingrijpende besluiten te nemen over bouwen in gebieden die we mogelijk nodig hebben voor overstromingen.”Dijken



                                    Vanzelfsprekend zijn er in het verleden in Nederland duinen, dijken, dammen, stormvloedkeringen en sluizen gebouwd om het water onder controle te houden. Ook worden er uitgebreid scenario’s voorbereid voor als er tóch overstromingen zijn.



                                    Volgens Van den Hurk is het nu vooral van belang om de bestaande infrastructuur van dammen, dijken en keringen op peil te houden. „De komende tien tot vijftien jaar moeten vooral dijken worden verstevigd. En er moet op korte termijn een besluit worden genomen over renovatie of vervanging van de Maeslantkering.”Bouwwijze



                                    Bij een grotere zeespiegelstijging (zeker vanaf vijf meter) komen ook andere ingrijpende oplossingen in beeld, concludeerden deskundigen vorig jaar in technische onderzoeken die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Deltacommissaris hebben laten uitvoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld over het afsluiten van riviermondingen of het aanpassen van de bouwwijze.



                                    Met de conclusies van dit onderzoek lijkt de kans weer een stukje kleiner dat zulke extreme scenario’s uit de kast moeten komen, denkt Van den Hurk. „Met goede voorbereiding komt de veiligheid van ons land niet heel snel in het geding.”



                                    Voor de wat kortere termijn lijkt vooral de binnenkomst van meer zout water als gevolg van zeewaterspiegelstijging een uitdaging. Door droogte en lagere rivierafvoer komt het zoet water – nodig voor onder meer natuur- en landgebouwgebieden en drinkwaterbedrijven – onder druk te staan. Volgens Van den Hurk is het belangrijk dat ons land goed kijkt naar de verdeling van de afvoer en het beheer van het waterpeil.

                                    Comment


                                    • https://www.buttkicken.nl/briefje-va...mke-halsema-6/

                                      Briefje van Jan – aan Femke Halsema


                                      Beste Femke,

                                      Sorry dat ik je even stoor tijdens je twee maanden vakantie.

                                      Maar ik wilde even doorgeven dat het werkt.

                                      Dat je vrienden van Extinction Rebellion eindelijk succes hebben, bedoel ik.

                                      Jij hebt dat gajes witgewassen door ze hun gang te laten gaan toen ze ter hoogte van een gebouw waar vróeger het hoofdkantoor van een bank zat het verkeer op de A10 blokkeerden.

                                      Waar je in Groot-Brittannië vier jaar tot vijf jaar de bak in draait voor zulke acties en in Friesland forse taakstraffen krijgt opgelegd als je een snelweg bezet, werden de klimaatactivisten in Amsterdam (net als in Den Haag op de A12) ouderwets gepamperd.

                                      Ze werden netjes door agenten in gereedstaande bussen getild die ze naar een rustig plekkie elders in de stad bracht en omdat hun gegevens niet eens werden genoteerd voor het sturen van een bekeuring of uitnodiging voor een rechtszaak, bleef hun deelname aan de snelwegbezettingen zonder gevolgen voor ze.

                                      Gezellige uitjes waren het, gretig geregistreerd door al even klimaatactivistische media.

                                      Zette het zoden aan de dijk?

                                      Dat niet echt.

                                      Kostte het veel (deels betaalde) mankracht?

                                      Dat wel.

                                      En daar hebben ze van geleerd.

                                      Dus gingen ze de afgelopen weken vier keer met anderhalve man en een paardenkop richting IJmuiden om de zeesluis te saboteren.

                                      Gevolg?

                                      Disney heeft als eerste besloten dat het cruiseschip Disney Dream op 6 september Amsterdam niet aan zal doen, maar doorvaart naar België.

                                      Dat betekent voor Amsterdam 4000 minder toeristen in de stad die niet zouden komen om te zuipen en te blowen, maar die op een nette manier in één dag hun vele euro’s zouden laten rollen.

                                      Veel effectiever worden acties van jouw vriendjes en vriendinnetjes niet.

                                      En reken maar dat dit gaat rondzingen in cruiseland en ook gevolgen heeft voor de plannen van de cruiseboeren voor volgende jaren.

                                      En dat allemaal omdat jij die activisten geen strobreed in de weg hebt gelegd.

                                      Well done, poes!

                                      Groet,

                                      JanD

                                      Comment


                                      • Of al die toeristen zo gewenst zijn in Amsterdam??? Mijn nichtje baalt er in ieder geval vreselijk van...nota bene werkzaam in een hotel aldaar.. Zwak briefje van Jan, ik heb scherpere gezien..

                                        Comment


                                        • qua inkomen voor de stad noodzakelijk want dat linkse beleid heeft die stad failliet gemaakt, het is de grootste schuldenaar aan het Nederlandse rijk, overigens is Utrecht dat ook met hun linkse beleid hard op weg.

                                          Comment


                                          • Dat de wolf in Europa met hand en tand wordt verdedigd is hoofdzakelijk te danken aan onze vaak niet realistische en veel te bevlogen ecologen.

                                            Hetzelfde zag je met het totale mislukte eco-experiment in de Oostvaardersplassen. Ook hier van die bevlogen lui, die jammer genoeg, ondanks aantoonbaar uitzichtloos falend beleid, jarenlang letterlijk en figuurlijk door konden modderen, waarmee ze opzettelijk en volledig onnodig grote grazers door verhongering en uitputting de dood in hebben gejaagd. Dit alles onder de bezielende leiding van nota bene Staatsbosbeheer.

                                            Ecologen zijn door hun bevlogenheid vaak onrealistisch. Met de introductie van de bever in de Biesbosch liep het ook uit de hand. Ook hier moest na verloop van tijd worden ingegrepen omdat hun aantal te groot werd.

                                            Hetzelfde gaat gebeuren met de wolf omdat deze dieren zich hier ’ophopen’, ze kunnen niet verder migreren vanwege de Noord- en Waddenzee. Over een aantal jaren lopen hier, net zoals bij de bevers, veel te veel wolven rond, tenzij de beschermde status van het roofdier wordt opgeheven en wildbeheer van de wolf mogelijk wordt.

                                            Comment


                                            • https://www.ad.nl/harderwijk/wolf-ta...-uit~aec3bb30/


                                              Geertje de Mos vlakbij de plek waar haar hond Bruno gisteren is aangevallen, in het Strokelbos bij Harderwijk. © Ruben Schipper Fotografie

                                              Wolf takelt hondje toe in Harderwijk: ‘Hij greep hem, nam hem in z’n bek, Bruno schreeuwde het uit’


                                              Met video,,Hij schreeuwde het uit, ik heb een hond nog nooit zo’n geluid horen maken.’’ Geertje de Mos is de schrik amper te boven. Zaterdag is haar hond Bruno aangevallen door een wolf, het diertje vecht nu voor z’n leven. Bruno zou bovendien niet het enige slachtoffer zijn.

                                              Zondagmiddag is De Mos terug op de plek waar het gebeurde: het Strokelbos, aan de rand van Harderwijk. Ze heeft het er duidelijk moeilijk mee, maar ze ziet het als haar plicht om hier nu te zijn. Aan de ene kant om haar verhaal te doen, maar ook om andere hondenbezitters te waarschuwen. ,,Houd hem in de gaten’’, waarschuwt ze een man die met z’n hond het bos inloopt.

                                              Haar eigen Bruno, een 12-jarige kruising tussen een Jack Russell en een teckel, ligt in een ziekenhuis in Utrecht. Vanwege de hevige pijn wordt het diertje in slaap gehouden, vertelt De Mos. Ze bidt en hoopt dat Bruno herstelt, maar ze vreest het ergste.

                                              ,,En ik was nog wel zo voorzichtig, juist omdat ik bang was voor een wolvenaanval’’, verzucht de Harderwijkse. ,,Ik ging al niet meer naar het Zandenbos in Nunspeet, waar twee weken geleden een hond is aangevallen. Ermelo vermeed ik ook, omdat de wolf daar meerdere malen is gezien. Ik dacht echt dat we veilig waren in Harderwijk.’’


                                              Hondenbos


                                              Het hondenbos bevindt zich net buiten de stad, aan de Leuvenumseweg. Dit stukje bos ligt ingeklemd tussen het sportpark van voetbalclub VVOG, dierenasiel De Ark en de N302. Er loopt een mountainbikeroute doorheen en het is er vrijwel altijd druk. Honden mogen er loslopen.

                                              ,,Ik was hier rond 11.30 uur’’, vertelt De Mos. ,,Het was druk, zoals meestal in het weekend. Ik volgde het pad en liep het bos in. De ene hond liep naast me, Bruno op minder dan tien meter achter ons. Toen gebeurde het. De wolf greep Bruno, nam hem in z’n bek en rende dieper het bos in. Bruno schreeuwde het uit, ik heb een hond nog nooit zo’n geluid horen maken.’’

                                              Ze begon te schreeuwen en schelden, in de hoop dat de wolf Bruno los zou laten. Maar van beiden was geen spoor te bekennen. ,,Toen zag ik iets in de bosjes. Het was Bruno, hij kwam naar mij toe gerend. Ik heb hem meteen opgepakt.’’

                                              Wolf liep rondjes


                                              Een andere vrouw was haar inmiddels te hulp geschoten. Samen keken ze hoe de wolf hen in de gaten bleef houden. ,,Hij liep rondjes, het leek alsof hij af wilde maken waar hij aan was begonnen. Hij wilde Bruno.’’ De andere vrouw maakte videobeelden van de wolf, die nu rondgaan op sociale media.

                                              Uiteindelijk droop de wolf af. De Mos is meteen met Bruno naar de dierenarts gegaan. Omdat de verwondingen ernstig waren is de hond overgebracht naar een kliniek in Utrecht.

                                              ,,Bruno’s slokdarm bleek geperforeerd. Daarnaast was de wond in zijn buik erger dan in eerste instantie gedacht. Zijn alvleesklier is ook beschadigd. Ook hieraan is hij geopereerd.’’ Of het hondje het redt, is onzeker.

                                              Dna-onderzoek


                                              De aanval is gemeld bij BIJ12, dat namens de provincies de ‘wolvenschade’ bijhoudt. Woordvoerder Christel de Jong van de provincie Gelderland bevestigt dat het gewonde hondje is overgebracht naar een kliniek in Utrecht. Daar is dna afgenomen.

                                              Bij Geen Wolf, een burgerinitiatief op Facebook, zijn zaterdag drie meldingen binnengekomen van confrontaties met een wolf in het Harderwijkse hondenbos. Geen Wolf heeft beelden op Facebook gezet waarop een niet-schuwe wolf is te zien. Deze beelden zouden zaterdag zijn gemaakt.

                                              Naast Bruno zou ook een grotere hond, een Rhodesian ridgeback, zijn aangevallen door een wolf. Deze hond is niet naar de dierenarts gebracht, zegt Boudewijn Kooijman namens Geen Wolf.

                                              Het derde incident dat bij dit meldpunt binnenkwam gaat over een golden retriever. De wolf achtervolgde de eigenaar van deze hond enige tijd. Het is niet bekend of deze hond is aangevallen.

                                              Nunspeet


                                              De afgelopen maand zijn er vaker confrontaties geweest tussen wolven en honden. Dit gebeurde op de Utrechtse Heuvelrug en in Nunspeet.

                                              De Mos blijft voortaan met haar honden weg uit de Veluwse bossen. Ze wil het risico niet lopen dat een van haar dieren opnieuw slachtoffer wordt van een wolvenaanval. ,,Nederland is te klein voor de wolf’’, zegt ze. ,,Dit kan zo niet langer.’’
                                              © Ruben Schipper Fotografie

                                              Comment


                                              • Men wacht nu op een kinderslachtoffer.

                                                Comment


                                                • Waarom durven mensen daar nog te wandelen?

                                                  Comment


                                                  • Steeds minder mensen durven te wandelen in de natuur.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X