Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat/natuur

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Tip voor degenen die ze toch wilt; stap subbiet over op Zonneplan.. en ga weg bij die grote boeven..ik lach me al ruim een jaar kapot want ik krijg al ruim een jaar iedere maand geld op mijn rekening gestort (niet veel, 1 of 2 tientjes maar ik maak mijn eigen stroom...thuisbatterij begin ik nog niet aan..te weinig plek)

    Comment


    • dat kan niet overal geinstalleerd worden en de regels veranderen ze steeds, dus we worden vroeg of laat steeds genaaid, nog ff los van brandgevaar, onderhoud etc.

      Comment


      • er zijn dagelijks branden van gebouwen zowel woningen als bedrijfsgebouwen in het nieuws, oorzaak door zonnepanelen, die vervolgens ook nog moeilijk te blussen zijn, met name bij heet zomerweer met veel zon kunnen ze in de brand vliegen en als ze naast elkaar liggen gekoppeld op meerdere woningen kunnen meerdere woningen in de brand vliegen

        ik zou nu niet met dit weer veilig in mijn bed liggen of weg zijn van huis met die dingen op je dag

        Comment


        • Iedereen mag dat uiteraard zelf bepalen of de angst zwaarder weegt dan de voordelen.. ieder zijn ding.

          Comment


          • Hybride autos of elektrisch schieten ook veel vaker in de brand. Plus het feit dat voordeken teruggedraaid worden en aanachaf geld kost plus brandgevaar zijn er eigenlijk nog weinig voordelen.

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/financieel/...op-afstand-uit

              Niet gek dat die hele markt instort. Mensen maar investeren als ze dat al kunnen, voor wat uiteindelijk?

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/financieel/...e-dan-berekend

                Vissers die stopten met vangst krijgen tóch gelijk: veel meer tong op Noordzee dan berekend

                AMSTERDAM - Nederlandse vissers behalen een klinkende maar bittere overwinning. De belangrijkste visbestanden in de Noordzee staan er behoorlijk goed voor, zo meldt de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). Zo blijkt de hoeveelheid tong bijna verdrievoudigd. Maar veel vissers hebben hun vloot al verkleind.

                © ANP/HH

                Vissers wisten het al, er zit meer tong in de Noordzee dan wetenschappers berekenden.




                Nederlandse vissers werd eerder een vangstbeperking opgelegd, omdat de visstand extreem slecht zou zijn. December vorig jaar werd, na onderhandelingen tussen Brussel en Londen, de vangst voor vissers van tong met 60% beperkt. Zo zou het complete tongbestand te ver uitgedund zijn. Velen verkochten schepen en stopten hun bedrijf.

                Begin mei waarschuwde de belangenvereniging EMK-Vissers al dat de nieuwste inschattingen van onderzoekers juist aantoonden dat de hoeveelheid tong in de Noordzee er veel beter voorstaat dan wetenschappers vorig jaar hadden ingeschat. EMK-Vissers sprak destijds van een ’kapitale blunder’ van de politiek, waar vissers massaal de dupe van zijn geworden.

                ’Grondig’ herzien




                De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee zegt afgelopen voorjaar de meetmethode van het tongbestand ’grondig’ te hebben geëvalueerd voor de vangststatistieken, natuurlijke sterfte en de berekeningsmethoden. „Deze verbeteringen hebben de noodzaak voor een correctie overbodig gemaakt”, aldus de onderzoekers.

                © ANP/HH

                Vissersvloot uitgedund door vangstbeperking.



                Uit de nieuwe schatting blijkt dat het tongbestand in de Noordzee tussen 2018 en 2021 toenam, gevolgd door gedeeltelijke afname. „Sinds 2020 blijft het bestand echter boven het veilige voorzorgsniveau”, melden zij. „De visserijdruk is sinds 2016 aanzienlijk afgenomen en ligt sinds 2019 onder het streefniveau.”



                ICES adviseert voor 2025 een totale vangst van maximaal 10.196 ton. „Dit is bijna een verdrievoudiging ten opzichte van vorig jaar”, stellen zij.Minder haring



                Voor haring wordt het vangstadvies neerwaarts aangepast. Naar schatting van ICES zwemt dit ruim 1,4 miljoen ton volwassen haring in de Noordzee, het Kattegat, het Skagerrak en het oostelijk deel van het Kanaal. „Het haringbestand is gezond, en bevindt zich al meer dan tien jaar boven het streefniveau”, melden de onderzoekers.

                De haringvangst kan 412.383 ton groot zijn, waarvan 400.909 ton bestemd is voor consumptie en 11.474 ton voor industriële visserij. „Deze afname is een gevolg van een lagere aanwas van jonge haring in 2022 en 2023, die nu lager blijkt uit te vallen dan vorig jaar werd geschat.”



                Het scholbestand in de Noordzee en het Skagerrak schommelt net onder net onder de 900 duizend ton. Dat ligt ’ruim boven’ de norm, meldt instituut ICES. Het advies voor komend jaar is een vangst van maximaal 176.593 ton schol voor de Noordzee en het Skagerrak, 14% meer dan het oude advies en het vangstquotum van dit jaar.

                In december stelt de Europese Raad van Visserijministers de nieuwe vangstquota vast voor volgend jaar. Daarbij spelen de vangstadviezen van ICES een belangrijke rol. Vissers zouden daarmee mogelijk meer mogen vangen.

                Nieuwe meevaller



                Dit is voor de vissers de tweede grote overwinning op rij. Eind mei bleek na vijftien jaar onderzoek dat Noordzeevissers lange tijd gelijk hadden met elektrisch pulsvissen. Die methode is veel milieuvriendelijker dan de traditionele vistechniek waarbij netten over de bodem worden gesleept, aldus wetenschappers van drie universiteiten.

                Zij noemden het ingestelde pulsverbod „in strijd is met de EU-doelstelling om de ecologische en economische duurzaamheid van de visserij te verbeteren.”

                De Tweede Kamer vroeg het kabinet haast te maken en pulsvissen weer toe te staan.

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/financieel/...erste-halfjaar

                  Nieuwe domper bij zonnepanelen: 15% minder stroom opgewekt door veel regen in eerste halfjaar

                  AMSTERDAM - Zonnepanelenbezitters incasseren een nieuwe tegenvaller. Hun panelen wekten in het eerste halfjaar gemiddeld ruim 15% minder stroom op door de vele regen. Ook de terugleverkosten die energieleveranciers vragen hakken erin. Experts zien wel dat consumenten aan panelen blijven verdienen. „Dit jaar zo’n duizend euro.”

                  © GETTY IMAGES

                  Dramatische weken met regen drukten opbrengst zonnepanelen.




                  De 15% lagere opbrengst dit jaar blijkt uit eigen berekeningen van de vergelijkingssite Gaslicht.com. Zij vergeleek in dit en vorig jaar de opgewekte stroom van zonnepanelen bij huishoudens op alle dagen tussen 1 januari tot en met 23 juni.

                  „Dit kalenderjaar is er tot nu toe iets minder zon geweest dan gemiddeld afgelopen jaren”, bevestigt een expert van kenniscentrum Milieu Centraal de neergang. „Het verschil van 15% ten opzichte van vorig jaar is vooral goed verklaard doordat er toen veel meer dan gemiddeld licht op de panelen scheen. Zeker in mei en juni.”

                  Volgens directeur Ben Woldring van Gaslicht.com heeft het recente zonnige weer nog wel iets goedgemaakt voor eigenaren van zonnepanelen. „Ook zie je dat zeker de nieuwste generatie zonnepanelen zelfs bij bewolking en regen stroom opwekt.”

                  Tegenwind



                  Niettemin betekent de lagere stroomopwekking wederom flinke tegenwind voor mensen met zonnepanelen op hun dak. Zij moeten sinds kort bij een twintigtal leveranciers - waaronder Essent, Eneco en Vattenfall als grootste - kosten betalen voor het terugleveren van hun overtollige zonnestroom aan het elektriciteitsnet.



                  Wie een aantal jaren geleden zonnepanelen kocht en de investering tegen de opbrengst afzette, kon deze extra kosten niet zien aankomen. Door die terugleverkosten daalt hun eerder geplande opbrengst gemiddeld met €120 tot €240 per jaar. De lagere stroomproductie in de afgelopen zes maanden kan ze ook enkele tientjes kosten, aldus Woldring.

                  Een andere domper is dat het nieuwe kabinet de zogenoemde salderingsregeling in 2027 ineens volledig wil afschaffen. Salderen is aantrekkelijk voor eigenaren van panelen, omdat zij hun teruggeleverde stroom op zonnige dagen voor het volle tarief mogen wegstrepen tegen de dure elektriciteit die zij op donkere dagen weer afnemen van hun energiebedrijf.

                  Overzichtelijk




                  Woldring verwacht dat naast het afschaffen van de salderingsregeling ook de terugleverkosten zullen verdwijnen in 2027. „De situatie wordt dan overzichtelijk. Huishoudens met zonnepanelen kunnen hun overtollige stroom dan verkopen aan het energiebedrijf dat er de hoogste vergoeding voor geeft”, zegt de directeur van Gaslicht.com.



                  „Per paneel mag de opbrengst door minder zon momenteel lager zijn, maar het aantal panelen is afgelopen jaren sterk toegenomen”, zegt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen. CBS-data tonen dat er in Nederland in een jaar 20% panelen op daken bij kwamen. „Ondanks de daling per paneel levert dat door die toename voor het geheel toch een toename op van zo’n 5% opbrengst.”



                  Thuis wekken mensen nog veel op. Maar door de stijging van het aantal zonnepanelen op woningen en bij bedrijven in Nederland raakt het stroomnet op zonnige dagen overvol. De omvormers worden dan op zulke dagen even automatisch afgeschakeld, er gaat geen stroom naar het stroomnet.Gasprijs



                  Maar panelen thuis lonen evengoed, vooral als je kijkt naar de ontwikkeling van de gasprijs, concludeert Visser. Het groothandelstarief voor levering van gas volgend jaar ligt nu €20 per megawattuur hoger dan voor de energiecrisis. En is alweer €10 meer dan in februari. Per huishouden zal dat volgend jaar tussen €650 en €1300 van de koopkracht afsnoepen, berekent de expert. „Zonnepanelen blijven, ook als omvormers vaker afschakelen door gebrek aan netwerkcapaciteit, een goede investering.”

                  En ondanks de lagere stroomproductie in het afgelopen halfjaar is 2024 nog niet verloren voor zonnepanelenbezitters, vindt Woldring. „De zomer kan nog veel goedmaken als het de komende weken zonnig blijft. In deze periode zijn de dagen lang en wekken panelen de meeste stroom op.”



                  De opbrengst van de panelen blijft ook afhankelijk van de energieprijzen. Hoe hoger de tarieven bij leveranciers zijn, hoe gunstiger de terugverdientijd is van de panelen, die een gegarandeerde levensduur van doorgaans 25 jaar hebben. In de energiecrisis spoten de gas- en stroomprijs in 2022 door de Russische oorlog in Oekraïne omhoog. Als consument verdiende je je gekochte zonnepanelen opeens veel sneller terug. De gas- en stroomprijzen zijn sinds die crisis gedaald, maar zijn in doorsnee nog altijd bijna twee keer zo hoog als in de decennia voor de invasie.Aanschafprijs



                  Hoe snel huishoudens hun panelen terugverdienen, hangt behalve van de stroomprijs ook af van de aanschafprijs van de hele installatie. De tarieven voor zonnepanelen lopen bij aanbieders zeer sterk uiteen, maar zijn over vijf jaar flink gedaald. Door het grote aanbod uit vooral China geven leveranciers stuntprijzen af, ook voor omvormers.



                  De terugverdientijd van panelen is nu gezakt naar gemiddeld vijf jaar, berekent Laurens Knapen, trainer van installateurs bij de Technische Unie en eigenaar van de Solar Shops-groep. Een gezin van vier met negen zonnepanelen, die in maart 2019 werden geïnstalleerd in doorsnee Almere, haalde de aanschafkosten er vorig jaar uit. Vooral dankzij de extreem hoge prijzen in de energiecrisis.

                  Mensen zijn bezorgd geraakt door de terugleverkosten die energiebedrijven vragen. „Die beperken je opbrengst”, erkent Knapen. „Maar niet tot nul.” Eerst krijg je bij de energieleverancier namelijk dertig cent aan terugleververgoeding. Daarna gaat er, zoals bij Eneco, elf cent af voor die ’terugleverboete’ van je stroom richting het stroomnet. „Je verdíent momenteel dus nog altijd negentien cent per kilowattuur. Dat vergeet iedereen.”
                  Zonnepanelen



                  Met de afgelopen vijf jaar aan verbruik als gemiddelde, zullen dezelfde panelen in Almere dit jaar bijna 2900 kilowatuur stroom gaan opbrengen. Waarvan het huishouden, volgens het gemiddelde over vijf jaar, in 2024 zo’n 1875 kilowattuur exporteert naar het stroomnet, wat het huis in Almere €692 aan verdiensten gaf.



                  „Dat bedrag is natuurlijk minder dan in 2022, met verdiensten van ruim €1500, en ook minder dan de €965 aan opbrengst in 2023. Maar die jaren waren vanwege corona en de oorlog in Oekraïne wel heel bijzonder toen de de kilowattuurprijzen omhoog schoten’, zegt hij. „Wie de negen panelen in 2019 kocht zal dit jaar bijna duizend euro verdienen”, becijfert hij. „En ze blijven nog lonen, want die panelen gaan 25 jaar mee. De ervaring is bovendien is dat de meeste mensen die zonnepanelen kopen, zich veel bewuster worden van wat ze aan energie verbruiken. Ook dat gaat omlaag.”

                  Comment


                  • Ga er maar aanstaan wat nu een wijs besluit is

                    Comment


                    • Iedereen mag zijn eigen besluiten nemen uiteraard, niemand moet iets...en rekenen kunnen de meeste mensen wel..

                      Comment


                      • was dat maar waar, steeds wordt er meer opgelegd, warmtepomp, nieuwe diesel autos nog amper te kopen, ze verplichten je stap voor stap een bepaalde richting op en het kost allemaal zwaar geld of achteraf brengt het minder op, we worden genaaid door die groenpauzen die via de politiek de macht meer en meer over ons krijgen, daarom komen veel mensen in opstand en gaan andere partijen kiezen

                        Comment


                        • Niemand verplicht je om een warmtepomp te kopen en wie verplicht jou om een bepaalde auto te kopen? Niks MOET.
                          Daarbij; Wij kunnen nog centjes besteden an luxe dingen zoals een auto en wandelen, dus feitelijk hebben we niks te klagen ..
                          Last edited by vuurwants; 02-07-2024, 16:11.

                          Comment


                          • https://www.hier.nu/je-huis-aardgasv...-dit-is-wat-we

                            Vanaf 2026 geen cv-ketel meer, maar hybride warmtepomp verplicht: dit is wat we weten

                            wel zeker verplicht,

                            maar nieuwe kabinet wil die verplichting afschaffen

                            ps elektrische auto s zijn straks alleen nog verkrijgbaar, dus dan ben je die ook verplicht als je geen diesel of benzine meer kan kopen

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2103...voor-een-ander

                              Goh waarom verbazen we ons hier nog over?

                              Comment


                              • https://www.telegraaf.nl/financieel/...onder-nul-euro

                                Huishoudens zetten panelen uit bij veel zon: ’opbrengst zakt soms onder nul euro’

                                AMSTERDAM - Nederlandse huishoudens schakelen steeds vaker hun zonnepanelen uit. Er is dan zoveel groene stroom, dat zij daar niets aan verdienen als ze hun panelenstroom aan het stroomnet leveren. Dan zetten consumenten de omvormer uit van stroom naar de netbeheerder.

                                © ANP/HH

                                Steeds meer panelen met veel stroomproductie drukken de prijs. Soms loont het af te schakelen.




                                Bij veel zon- en windenergie zakken prijzen naar nul euro of worden zelfs negatief. De teller staat daarvan staat dit jaar al op 286 uur.



                                De uitschakeling van de omvormer voor groene panelenstroom zorgt er tegelijkertijd voor dat besparingen bijvoorbeeld op verbruik van gas, diesel en steenkool afnemen.

                                Nederland had het afgelopen kwartaal 350 miljoen kubieke meter gas kunnen besparen als zonnepanelen en windmolens niet zouden zijn afgeschakeld, tonen cijfers van datavergelijker Energieopwek.nl.

                                Steeds meer



                                „De niet gerealiseerd besparing wordt naar verwachting de komende tijd alleen maar groter”, zo verwijzen onderzoekers naar de toename van het aantal panelen. Het betekent ook dat Nederland minder groene energie exporteert als eigenaren de omvormer van de panelen uitzetten. Vaak gebeurt dat ook omdat het stroomnetwerk het aanbod niet aankan.



                                Energieopwek.nl berekent dat bij negatieve prijzen eigenaren voor gemiddeld zo’n 6 gigawatt aan groene productie uitzetten. Dat betekent dat 1700 gigawattuur niet wordt binnengehaald.

                                De hoeveelheid afgeschakeld productievermogen wordt alleen maar groter, verwacht de datadienst. „Er komt de komende jaren veel wind- en zonvermogen bij. De stroomvraag groeit naar verwachting echter minder snel. Duurzame energie exporteren zal bovendien minder makkelijk worden. Ook het buitenland investeert namelijk zelf in duurzame opwek.”
                                Meer opgewekt



                                In de maand juni lag de hoeveelheid groen opgewekte stroom 9% hoger dan vorig jaar. Vooral omdat er meer windmolens staan dan vorig jaar. Op land werd er daardoor 15% meer opgewekt, op zee 35% meer dan vorig jaar, aldus Energieopwek, sinds maart onderdeel van het Nationaal Energie Dashboard.

                                Het aandeel duurzame stroom op het totaal aan energie kwam in juni uit op 64% tegen 56% dezelfde maand vorig jaar. Volgens het Klimaatakkoord moet die hoeveelheid in 2030 gemiddeld 70% zijn.

                                Comment


                                • https://www.ad.nl/binnenland/politie...uden~ad0489f7/

                                  Die autist ook weer aangehouden, graag allemaal vervolgen en strafblad geven!

                                  Comment


                                  • Volgens mij kan dat wettelijk niet. Het is geen misdaad of misdrijf maar een overtreding.(en geen zware zoals rijden onder invloed of met 250 over de snelweg scheuren)

                                    Comment


                                    • Nonsens kan wel, wordt vaak genoemd dat het bewust niet wordt gedaan, jij verzint ook maar wat he

                                      Comment


                                      • Demomstreren op verboden plek en orders vd Politie negeren is zeker genoeg voor een strafblad.

                                        Comment


                                        • Ik neem mijn woorden terug, maar wat bereik je met het uitdelen van een strafblad voor deze 'misdaad'? Hooguit het tegenovergestelde van het beoogde..

                                          Comment


                                          • je straft om er voor te zorgen dat mensen het misschien niet doen, of zullen we het gehele strafstelsel maar opdoeken?

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/financieel/...-wonen-is-duur

                                              Column
                                              Duurzaam wonen is duur

                                              Als woningeigenaar heb je legio duurzame maatregelen tot je beschikking. Zo heb je het laaghangend fruit, met het vervangen van gloeilampen door LED-verlichting, minder lang douchen, het overstappen naar een groene energieleverancier of de thermostaat in de winter lager zetten. Dit vergt voornamelijk een ander gedrag en veel doorzettingsvermogen. Bij het wat hoger hangende fruit gaat het bijvoorbeeld om het volledig of deels isoleren van de woning, het vervangen van oude ramen in de woning, installeren van een warmtepomp en het plaatsen van zonnepanelen. Dit vraagt een diepe buidel.

                                              © GETTY IMAGES

                                              In het Klimaatakkoord staat nog steeds dat in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd moeten zijn.




                                              Bij cleantech (of meer voluit Clean Technology) gaat het over een brede verzameling van technologieën die bijdragen aan een schoner milieu en/of zorgen voor energiebesparing. Denk aan zonne-energie, windenergie, warmtepomp, waterstof en/of de warmtekrachtkoppeling (WKK).

                                              Vol vertrouwen riep Ursula von der Leyen enige tijd geleden dan ook: ‘Europe is determined to lead the cleantech revolution’. Daarom heeft de Europese Commissie (EC) als doelstelling om tegen 2030 een stevige marktpositie te hebben in cleantech, waarbij ten minste 40% van de schone technologieën in de EU wordt geproduceerd. Het moet helpen om de klimaatdoelen te halen, competitief te blijven en meteen ook de energieonafhankelijkheid versterken. Maar dan moeten de marktomstandigheden ook mee zitten, want de verkopen van sommige cleantechs vallen tegen.

                                              Prikkels



                                              De verkopen van het aantal warmtepompen en zonnepanelen vallen de laatste tijd tegen. De afname in de verkopen van de warmtepompen kent een aantal redenen. Niet alleen valt de groei in het aantal nieuwbouwwoningen tegen, maar hebben de woningeigenaren van bestaande woningen twijfel om te investeren in een warmtepomp. De relatief lage gasprijs speelt hierbij een grote rol, want daardoor loopt de terugverdientijd van de investering alleen maar op. En met een lage gasprijs neemt ook de urgentie verder af.



                                              Daarnaast helpt het voor de verkopen ook niet mee dat het voornemen van verplicht investeren in een warmtepomp (vanaf 2026) op losse schroeven staat. En op deze manier kennen de verkopen van zonnepanelen ook een schaduwzijde. Door het afserveren van de salderingsregeling voor zonnepanelen (in 2027) zijn de paneeltjes nu al een stuk minder in trek bij woningeigenaren. Want ook hier neemt de terugverdientijd toe. En dat is jammer, want het hele verduurzamingstraject valt toch al niet goedkoop uit.

                                              Verduurzaming kent z’n prijs




                                              In het Klimaatakkoord staat nog steeds dat in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd moeten zijn en dat in 2050 in totaal zeven miljoen woningen en één miljoen gebouwen van het aardgas af moeten zijn. Dit betekent dus isoleren, duurzaam verwarmen en elektrificeren.



                                              Maar het totale kostenplaatje hiervan is voor veel woningeigenaren een echte showstopper. De investeringen zijn namelijk fors en lopen op. Als je huis (als voorbeeld nemen we in dit geval een eengezinswoning) nu een energielabel C of D heeft, dan kunnen de investeringen om te isoleren oplopen tot €12.000. Maar heb je een energielabel E, F of G, dan lopen de investeringen verder op tot circa €23.000.



                                              En dan kun je ook nog investeren in een warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp komen de kosten uit op zo’n €6.000 en voor een volledig elektrische versie pak ’m beet €12.000. Ondanks de ruime subsidieregelingen op veel groene fronten, legt dit nog steeds een (te) groot beslag op het huishoudboekje van het merendeel van de woningeigenaren. Wonen is in Nederland duur en wordt zo steeds duurder. De zorgen bij woningeigenaren over de kosten van verduurzaming zijn daarmee terecht. En het is dan niet zo gek dat verduurzaming van woningen in ons land momenteel moeilijk vooruit is te branden.



                                              Casper Burgering werkt sinds 2006 bij het Economisch Bureau van ABN AMRO als senior econoom en maakt deel uit van de afdeling Sustainability Research.

                                              Comment


                                              • Originally posted by vuurwants View Post
                                                Ik neem mijn woorden terug, maar wat bereik je met het uitdelen van een strafblad voor deze 'misdaad'? Hooguit het tegenovergestelde van het beoogde..
                                                Juist andersom, als je niet straft gaat men door met overtreden

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/financieel/...generatoren-in

                                                  Noodgedwongen stap terug
                                                  Provincies Flevoland en Gelderland zetten weer gasgeneratoren in

                                                  AMSTERDAM - Het tekort aan stroom is in de provincies Flevoland en Gelderland zo groot dat de netbeheerders tijdelijk weer gasgeneratoren inzetten om elektriciteit op te wekken. Ook worden hybride warmtepompen in bestaande woningen geplaatst in plaats van volledig elektrische en krijgen nieuwe huizen als het even kan een aansluiting op een warmtenet.

                                                  © ANP/HH

                                                  In veel gebieden te weinig capaciteit.




                                                  De netbeheerders TenneT en Liander hebben hierover afspraken gemaakt met de provincies Flevoland en Gelderland.

                                                  Ze komen met een uitgebreid pakket aan maatregelen om het groeiende stroomverbruik van consumenten en ondernemers op te vangen. Het elektriciteitsnet dreigt anders de komende jaren nog verder overbelast te raken. Om toch een stabiel netwerk te garanderen zijn noodmaatregelen nodig.

                                                  Wachtlijsten




                                                  Het tijdelijk weer inzetten van grootschalige gasgeneratoren betekent qua duurzaamheid een stap terug. De netbeheerders kunnen niet anders, zeggen ze, omdat anders de wachttijden voor bedrijven die een nieuwe of zwaardere stroomaansluiting nodig hebben alleen maar oploopt. Ze voorzien nu al problemen voor nieuwe grootverbruikers tot 2029.

                                                  Ook grote producenten van wind- en zonnestroom staan in de twee provincies op een wachtlijst. Om daaraan wat te doen blijven TenneT en Liander fors investeren in de verdere uitbreiding en verzwaring van het netwerk.

                                                  Comment


                                                  • De omgekeerde wereld...

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X