Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat/natuur

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.ad.nl/den-haag/activiste...bben~ad5fc009/

    Ze ervoeren het zelf vandaag als een nederlaag. Overigen blokkades zorgen voor files is meer uitstoot. En bevilking krijgen ze tegen zich en dat is te zien in kiesgedrag. Ps elektriciteitsnet kan het omzetten van fossiele brandstoffen naar elektra helemaal niet aan, dus er wordt niets bereikt. Nog los van de grote vervuilende landen als Rusland, USA, India, China, Afrika etc niets of weinig doen. Dan is hetgeen wat wij in Nederland kunnen doen volkomen zinloos

    Comment


    • Demonstreren vd goede zaak is prima maar dit is lastigvallen van de gewone mensen en het politie apparaat wordt overbelast zodat die hun echte taken niet goed kunnen uitvoeren. Ze bereiken het tegenover gestelde. Ps er zit een demissionair kabinet wat deels al uitgedund is en geen grote beslissingen meer mag nemen. En die juist veel pro klimaat beslissingen hebben gemaakt ten koste van de bevolking. Daarom zijn ze mede ook weggestemd zoals in een groot deel van Europa....

      Comment


      • het is zinloos, ze moeten in China, India etc demonstreren of bij Tata Steel, niet ons lastig vallen, mensen krijg je de auto niet uit en een leeg ING gebouw treft de ING ook niet, hoe simpel..

        Comment


        • Dubai onder water vanwege stortbuien die ze zelf veroorzaakt hebben via chemicalien.... bizar....

          Comment


          • https://www.ad.nl/binnenland/klimaat...0-op~a2b6db9d/


            Demonstranten van Extinction Rebellion verzamelden 30 maart nabij de A10. © ANP

            Klimaatactivisten willen op Koningsdag weer de A10 op


            Extinction Rebellion (XR) is van plan om komende zaterdag op Koningsdag de A10 te blokkeren. De klimaatactivisten willen daarmee wederom ING ertoe bewegen om te stoppen met ‘alle financiering van, en dienstverlening aan, de fossiele industrie’. Dat schrijft XR in een persbericht.

            ‘Ter ere van Koningsdag vragen wij koning Willem-Alexander zich uit te spreken tegen fossiele financiering’, zegt woordvoerder Let de Jong in het persbericht. ‘Nederland is een van de landen die wereldwijd het meest hebben bijgedragen aan de klimaat- en ecologische crisis en het koningshuis is daar medeverantwoordelijk voor. Dat Nederlandse bedrijven, waaronder ING, doorgaan met het aanjagen van de crises is onacceptabel.’

            Het is de vierde keer dat XR de snelweg A10 ter hoogte van het voormalige kantoor van ING wil blokkeren. De eerste twee keer lukte het de activisten, de derde keer op 30 maart, wist de politie de snelwegblokkade te voorkomen. Dat mislukte omdat de politie de auto’s van XR - die het verkeer moesten afremmen - nog voor het begin van de actie onderschepte. De chauffeurs en bijrijders werden gearresteerd.

            Demonstratierecht


            Volgens XR verliepen de eerste demonstraties op de A10 ‘veilig en verantwoord, ondanks de weigering van de gemeente Amsterdam om de weg af te zetten en de demonstratie te faciliteren. Het dichtbijgelegen VUMC heeft geen hinder ondervonden van de acties en voor het overige verkeer bleef de overlast beperkt. De gemeente moet A10-blokkades faciliteren met het oog op het demonstratierecht en dat kan makkelijk’, klinkt het.

            XR vindt daarom dat de autoriteiten en de politie de demonstratie deze zaterdag zouden moeten faciliteren, omdat het ‘beschermen van het demonstratierecht een van de belangrijkste politietaken is, ook op Koningsdag. Gezien eerdere kritiek van onder andere politiebonden, wijst XR daar met klem op. ‘Het kan nooit zo zijn dat politie-inzet om (dronken) overlast tegen te gaan als nuttig en acceptabel wordt gezien, terwijl deze inzet wordt afgekeurd als het gaat om het faciliteren van vreedzame demonstraties’.

            Alle hens aan dek


            De voorgaande keren werd de actie van XR door Amsterdamse driehoek, bestaand uit burgemeester Femke Halsema, politiechef Frank Paauw en hoofdofficier van justitie René de Beukelaer, verboden. Het is nog niet bekend hoe de driehoek reageert op deze geplande actie van XR op Koningsdag. Voor de politie in Amsterdam is het op deze nationale feestdag al alle hens aan dek.

            Comment


            • Kabinet onderzoekt uitzonderingen in het demonstratierecht

              Comment


              • Zonnepaneelhouders worden steeds meer genaaid met de nieuwe regels qua kosten en warmtepompen verkoop klapt ook totaal in nu de opbrengsten niet zo gunstig meer zijn maar de investering wel erg hoog is.

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1274...rg-aangehouden

                  Pro-Palestijns protest bij Songfestival
                  Politie arresteert demonstranten bij Malmö-arena: ook Greta Thunberg aangehouden

                  MALMÖ - De Zweedse politie is zaterdagavond in actie gekomen tegen demonstranten die weigerden te vertrekken bij de Malmö-arena, waar de finale van het Eurovisie Songfestival op het punt van beginnen stond.

                  © ANP / AFP




                  De pro-Palestijnse betogers probeerden de ingang te blokkeren en riepen volgens verslaggevers van de krant Aftonbladet „schaam je” tegen arriverende bezoekers. Toen de sfeer dreigend werd, trad de politie op. Daarbij werd onder meer traangas ingezet. Een woordvoerder zei dat ongeveer dertig personen zijn aangehouden. Onder hen zou de milieuactiviste Greta Thunberg zijn.

                  De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor twee manifestaties tegen het songfestival en de deelname van Israël. De laatste was in Mölleplatsen, een park naast de Arena. Daar deden naar schatting van de politie zo’n 8000 mensen mee aan de dabke, een Palestijnse volksdans, op de melodie van „Ana Dami Falastini” (Mijn bloed is Palestijns). Als dat aantal klopt, zou het de door de organisatie beoogde verbetering zijn van het „wereldrecord dabke-dansen.”

                  Comment


                  • https://www.ad.nl/binnenland/netbehe...2030~a3fa5706/

                    Netbeheerder TenneT wil actie overheid om dreigend stroomtekort na 2030


                    De overheid moet met een plan komen om stroomtekorten vanaf 2030 te voorkomen. Daarvoor pleit netbeheerder TenneT, die waarschuwt dat de leveringszekerheid van elektriciteit na dat jaar ‘duidelijk verslechtert’. Als er niets verandert in het huidige beleid, moet Nederland in 2033 rekening houden met 14 uur per jaar waarin de elektriciteitsproductie niet aan de vraag voldoet.

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2028...ielen-gebouwen

                      Miljoenen voor strijd tegen exotische planten en beestjes: ’Ze maken mensen ziek en vernielen gebouwen’

                      Exotische planten en dieren rukken op. Ze verdringen inheemse soorten, maken de natuur en mensen ziek, vernielen gebouwen en bedreigen onze afwatering. Overheden en natuurbeschermers geven miljoenen uit om deze ’invasieve exoten’ te bestrijden. Maar de strijd is versnipperd en vaak vergeefs.

                      © RICHARD MOUW

                      Jeroen Pennock van Landschap Noord-Holland bij de gevreesde duizendknoop, die met diverse planten en dieren behoort tot de categorie invasieve exoten.

                      Op het Noord-Hollandse landgoed Duin en Bosch heeft drinkwaterbedrijf PWN een schokkende ontdekking gedaan. De vondst is bedekt met een meter zand. „Het zand zal nooit meer worden afgegraven”, schrijft PWN in zijn jaarverslag. Liggen hier de restanten van een drugslab? Kernafval?

                      Watercrassula

                      Nee. Het gaat om de watercrassula. In de jaren negentig ingevoerd uit Australië om onze vijvers te sieren, nu een Nederlandse probleemplant. Een ondiepe sloot groeit met watercrassula makkelijk dicht. Het water ontbeert dan licht en zuurstof, de aan- en afvoer van water kan stokken, waarmee de kans op wateroverlast toeneemt.

                      Op Duin en Bosch dekt het drinkwaterbedrijf de watercrassula af voor de eeuwigheid om te voorkomen dat de zaadjes zich ooit nog gaan verspreiden. Maar er hoeft maar één stukje van de plant aan iemands schoenzool te blijven kleven of aan een graafmachine, of de woekeraar vestigt zich elders.Invasieve exoten

                      De watercrassula behoort tot de invasieve exoten. Dat zijn planten of dieren uit den vreemde die door de mens hierheen zijn gebracht. Zonder de natuurlijke vijanden uit z’n thuisstreek, kan hij hier gaan woekeren en inheemse soorten verdringen.

                      De Europese Unie heeft veertig planten- en veertien diersoorten tot invasieve exoot verklaard. Dat wil zeggen dat de handel erin is verboden en terreinbeheerders ze moeten bestrijden.

                      Nederland heeft daar bovenop nog veertien planten en zes diersoorten tot invasieve exoot bestempeld, waaronder de trosbosbes, de rimpelroos, de Aziatische modderkruiper en het Mediterraan draaigatje.

                      Duizendknoop

                      In Nederland duiken steeds vaker invasieve exoten op. Bestrijding kost inspanning en geld. Probleem is dat de soorten meestal pas worden ontdekt als het al te laat is – hun opmars is dan al niet meer te stoppen.

                      Als meest problematisch en meest invasief geldt de Japanse duizendknoop. De plant werd al in de negentiende eeuw naar Nederland gebracht door een Duitse arts. De plant kreeg een plek in de oudste botanische tuin van Nederland, in Leiden. Vanuit de Hortus verspreidde hij zich over heel Noordwest-Europa en vanaf de jaren vijftig kwam de plant opeens overal in Nederland voor, waarschijnlijk via gedumpt tuinafval.

                      Schade aan funderingen

                      Met z’n onstuitbaar sterke wortels en stengels veroorzaakt hij schade aan funderingen van gebouwen, leidingen, riolen, spoorlijnen en wegen. Toch staat de duizendknoop niet op die Unielijst. Volgens de commissie had dat geen zin omdat de plant al in héél Europa aanwezig is en een bestrijdingsmethode om hem definitief te verwijderen niet bestaat.
                      In Nederland proberen gemeenten, provincies, bouwers en landschapsbeheerders de duizendknoop evengoed uit alle macht klein te krijgen.

                      Toch heeft volgens Chris van Dijk, onderzoeker Plant en Milieu van de Wageningen Universiteit, alleen de gemeente Amsterdam doordacht beleid om de exoot te bestrijden.

                      Dat is nodig ook, want alleen al binnen de ring zijn er meer dan negenhonderd locaties waar de duizendknoop problematisch is. Daar tasten de wortels van de plant funderingen aan of verdringen ze lokale flora.

                      Het gebeurde voorheen geregeld dat bij een bouwproject door graafwerkzaamheden de wortels van de duizendknoop over het totale bouwblok werden verspreid. „Dan komen er mensen wonen die een tuintje willen aanleggen en dan is het Leiden in last.”

                      Doorgaans is de aanpak van invasieve exoten extreem versnipperd, zegt Van Dijk. „We hebben veel methoden in de gereedschapskist. We weten inmiddels wat wel en niet werkt. En dan nog zie je telkens gemeenten beginnen met een pilot zus en een proefje zo.”

                      Zo wordt er nog steeds geprobeerd de duizendknoop met elektriciteit en heet water te bestrijden. „Terwijl we weten dat je de plant hiermee niet echt weg krijgt.” Sommigen proberen met intensief maaien de ongenode gast ’uit te putten’, maar ook hiervan is het effect beperkt.

                      Schapen en varkens

                      De gemeente Almere laat al jaren schapen grazen om de reuzenberenklauw, ook een invasieve exoot, op te eten. De stengels kunnen mensen brandwonden bezorgen. Bovendien verdringen de kroezige planten inheemse soorten. Het effect is beperkt, want het „groeipunt van de plant zit onder het maaiveld”, zegt Van Dijk.

                      Beverwijk laat negen biggetjes in een gebied van ruim dertig hectare de duizendknoop verslinden. Volgens Jeroen Pennock van Landschap Noord-Holland zijn de varkens effectief voor het uitroeien van de plant met wortel en al. „Die jonge wortels smaken naar rabarber, dat vinden ze heerlijk!”

                      Rekening in Heemskerk: 6 ton

                      Technieken ’op de wortels’ werken sowieso beter, zeker tegen de duizendknoop, zegt van Dijk. Beter beproefd is de meer rigoureuze aanpak van duizendknoopwortels, die makkelijk een meter onder de grond zitten. De grond wordt gezeefd, alle wortels worden verwijderd of gedood met verhitting, bevriezing of afdekken. Dat laatste duurt zomaar vijf jaar. „Dan zeggen ze vaak: graaf de hele boel maar af.”

                      Dat is kostbaar. In Heemskerk kost het verwijderen van de Japanse duizendknoop op een terreintje waar honderd flexwoningen komen bijna 600.000 euro.

                      De Telegraaf deed navraag bij de 342 Nederlandse gemeentes naar het budget dat ze jaarlijks reserveren voor de bestrijding van invasieve exoten. Ruim 40 procent van de gemeentes reageerde; zij geven jaarlijks meer dan 11 miljoen euro uit aan de bestrijding van invasieve exoten.

                      Koplopers zijn Amsterdam (2,1 miljoen) en Amersfoort (1,37 miljoen)

                      Behalve gemeentes zijn ook provincies, de provinciale landschappen, waterschappen, Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat, ProRail en Staatsbosbeheer jaarlijks miljoenen kwijt aan de bestrijding van invasieve exoten.
                      Volgens Staatsbosheer loopt de bestrijding van vooral invasieve planten bij hen flink in de miljoenen. Alleen al op Terschelling is in de afgelopen jaren al 6,4 miljoen euro uitgegeven aan de bestrijding van watercrassula

                      Alleen al de waterschappen hebben hiervoor een budget van 42 miljoen euro
                      Enkele miljoenen gaan naar de bestrijding van de waternavel, die dezelfde problemen geeft als de watercrassula of de waterwaaier: dichtgroeien van waterlopen. Een ramp voor ons laagland. „Zouden we die planten niet weghalen, dan zou ons watersysteem niet meer werken.”Stinken

                      De waterwaaier verstopt niet alleen waterlopen, maar doet ze ook stinken en maakt ze ongeschikt om in te vissen, te zwemmen of te varen.

                      Soms komt de vraag op of we niet gewoon moeten accepteren dat deze nieuwe soorten er zijn. „We denken dat er maar één evenwicht is in de natuur, maar dat is niet zo”, zegt entomoloog Aglaia Bouma van Naturalis.

                      Je kunt zeker een discussie hebben over de maakbaarheid van de natuur”, zegt Van Dijk. „Maar we hebben het hier over soorten die hier niet op eigen kracht zijn gekomen, maar door de mens. Zouden we die soorten laten woekeren, dat treden er onomkeerbare effecten op in onze natuur. Er worden soorten verdrongen die nooit meer terugkomen

                      ’Serieuze dreiging die aandacht van Nederland vraagt’

                      Volgens het Intergouvernementeel Platform Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten komt 60% van de uitgestorven soorten wereldwijd doordat ze zijn verdrongen door invasieve exoten. Het aantal soorten neemt op mondiale schaal dus af. Voor wie leeft van de natuur, is dat een ramp

                      De kosten van bestrijding en de economische en maatschappelijke schade komen jaarlijks neer op ruim 390 miljard euro, zo schreef demissionair minister Van der Wal (Natuur) dit jaar aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw ziet in de opmars der exoten een ’serieuze dreiging die aandacht van Nederland vraagt’. Haar aanvalsplan tegen invasieve exoten waarom de Kamer had gevraagd, laat nog op zich wachten.Bureaucratie

                      Intussen stuit de strijd op de grond vaak op bureaucratie, zoals blijkt bij een spoorwegovergang in Bloemendaal. Daar is de duizendknoop overgoten met kokend water, precies tot aan de gemeentegrens. Het terrein ernaast is eigendom van ProRail en daar krijgt de woekeraar alle ruimte.

                      Soms gaat de bestrijding van invasieve soorten wél goed. Zo is de huiskraai, die zich enige tijd in Hoek van Holland ophield en een bedreiging vormde voor andere vogels, in 2013 met succes bestreden.’Kennis versnipperd’

                      In 2019 werd deze nog volop aangeplant in parken en botanische tuinen, terwijl hij in datzelfde jaar nog op de Unielijst van Invasieve Soorten terecht kwam omdat hij in de vrije natuur gif verspreidt dat de groei van andere planten verhindert.

                      „De kennis over de bestrijding van invasieve exoten is nogal versnipperd”, zegt Van Dijk. Hij is mede-oprichter van een kennisplatform om alle informatie te bundelen over alle soorten en de succesvolle bestrijdingsmethoden. „Het zou goed zijn als gemeenten de bestrijding gezamenlijk aanpakken.”Hoornaar

                      Soms moeten we inderdaad accepteren dat de natuur verandert. Neem nou de Aziatische hoornaar, zegt Bouma van Naturalis. Ja, deze wespensoort eet honingbijen. „Maar daar zijn er toch al te veel van.”

                      De les: per soort bekijken of-ie echt kwaad kan. „Als een nieuwe invasieve exoot wordt ontdekt, is het meestal toch al te laat. Bestrijden is dan dweilen met de kraan open. Je moet gewoon wachten op een nieuw evenwicht.”

                      Comment


                      • Inovatie kan het klimaat helpen zoals nu huizen bouwen van piepschuim, die hebben ook geen verwarming nodig.

                        Comment


                        • https://www.ad.nl/binnenland/we-will...even~a7da415a/


                          PREMIUMÖzcan Akyol © Joost Hoving

                          We willen best minder vliegen, maar zorg dan wel voor goede alternatieven


                          COLUMNÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
                          Özcan Akyol 27-05-

                          Op verschillende niveaus – in de politiek, in het maatschappelijke debat, en zelfs door luchtvaartmaatschappijen – wordt steeds luider verkondigd dat we wat minder moeten vliegen, omdat we in dit land milieuvriendelijkere alternatieven hebben.

                          Afgelopen weekend verklaarde Atilay Uslu, grootaandeelhouder van de firma Corendon, tijdens een interview dat hij voorstander was van het afschaffen van vluchten die nog geen 500 kilometer lang zijn. Het was zijn antwoord op het voornemen van de nieuwe coalitie om hogere ticketbelastingen te gaan vragen voor langeafstandsvluchten, dankzij een speciale taks die dit allemaal mogelijk moet maken.

                          Dat klinkt natuurlijk heel mooi.

                          Toch had ik wel een paar kanttekeningen: Corendon is als bedrijf amper actief in dit segment, het zou dus ook niets voelen van een eventuele afschaffing van reizen die nog geen uur duren. Zij mikken op de verre bestemmingen. Een ander euvel, vaak over het hoofd gezien door mensen die graag een beroep doen op ons verantwoordelijkheidsgevoel, is dat die zogenaamde alternatieven in de meeste gevallen helemaal niet sneller en goedkoper zijn. Of ze bestaan simpelweg niet.

                          Om een voorbeeld te geven: ik reisde recent met mijn gezin naar Londen om de schoolvakantie door te brengen. Mijn vrouw en ik wilden met de trein gaan, heen en terug, omdat het een afstand van niets is. Het probleem was echter vrij helder: de trein deed er twee uur langer over, je kon minder bagage meenemen en dan blijken de tickets ook nog eens paar honderd euro duurder te zijn, als je op een ongelukkig moment wilt reizen, tijdens spitsuur.

                          In onze samenleving praten we met ijver de burger schuld aan en vragen wij aan mensen om problemen op te lossen. Maar de grote industrieën en de overheden zouden zich ook bewust moeten zijn van hun verplichtingen. Als de trein, om maar even bij dat voorbeeld te blijven, daadwerkelijk een volwaardig alternatief voor vliegen wordt, dus zowel praktisch als op financieel niveau, zullen reizigers vanzelf andere keuzes maken.

                          Daar is geen campagne voor nodig, en ook geen emotionele chantage, met altijd een hoofdrol voor de fictieve nieuwe generaties, die op een onbewoonbare aarde zullen belanden. We moeten misschien met zijn alleen minder praten en iets meer doen. Dat blijkt rond dit onderwerp erg lastig.

                          Comment


                          • https://www.ad.nl/binnenland/hobbyki...zoek~aef931ee/


                            Hobbykippen in een buitenren. Het maken van monsters eieren die op PFAS worden getest. © Rob Engelaar / Joost Hoving

                            Hobbykip-ei uit Zuid-Holland Zuid bevat tot 1000 keer meer PFAS dan supermarkt-ei: nu ook landelijk onderzoek


                            Eieren van hobbykippen in Zuid-Holland-Zuid bevatten tot wel duizend keer meer PFAS dan eieren uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Met het consumeren van één zo’n ei per week zit je soms al aan je PFAS-grens. De resultaten zijn zo zorgwekkend dat nu onderzoek wordt gedaan naar de vervuiling van eieren van hobbykippen in de rest van Nederland. ‘Wij zijn erg geschrokken.’

                            De mate van vervuiling blijkt uit de risicobeoordeling die het RIVM deed voor 31 locaties van hobbykippen in de regio Zuid-Holland Zuid. Hierbij werd berekend hoeveel eieren van hobbykippen mensen per week kunnen eten zonder over de gezondheidskundige grenswaarde van PFAS heen te gaan. Deze grenswaarde geeft aan hoeveel PFAS mensen binnen mogen krijgen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de gezondheid.

                            Eieren van particuliere komen van kippen die als hobby worden gehouden. Bijvoorbeeld in achtertuinen, moestuinen en op zorg- en kinderboerderijen. Voor 22 locaties in de regio Zuid-Holland Zuid geldt dat mensen door het eten van één ei per week al meer PFAS binnenkrijgen dan de gezondheidskundige grenswaarde. De eieren van de overige acht locaties konden maximaal één (op drie locaties), twee (op twee locaties), drie (op twee locaties) of vier keer per week (op één locatie) worden gegeten zonder dat de gezondheidskundige grenswaarde werd overschreden. Op één locatie werd de grenswaarde overschreden bij vijftien eieren per week.

                            ,,Wij zijn als gemeenten natuurlijk geschrokken van de bevindingen van het onderzoek”, aldus een woordvoerder. In december bleek uit regionaal (kleinschaliger) onderzoek al dat de eieren te veel PFAS bevatten. Vanaf dat moment werd ook direct het advies uitgedaan om geen eieren van hobbykippen te eten. ,,Het onderzoek van het RIVM geeft aan dat dit advies blijft staan.”

                            RIVM breidt onderzoek uit over Nederland


                            De oorzaak van de hoge PFAS-gehalten in eieren van hobbykippen is onbekend. ,,Op basis van meerdere nationale en internationale onderzoeken is het aannemelijk dat het probleem zich niet beperkt tot Zuid-Holland Zuid. Het RIVM laat weten ook op andere plaatsen in Nederland onderzoek te gaan doen naar PFAS in eieren van hobbykippen én naar de oorzaak van PFAS daarin”, aldus het RIVM.

                            Dit is niet alleen een probleem van onze regio, maar een landelijk probleem, schetst een woordvoerder van de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden. ,,De effecten van de vervuiling van PFAS, niet alleen in onze regio maar ook uitgestoten op andere plekken, blijkt steeds verder te reiken. Wij vinden het dan ook nog steeds belangrijk dat er een verbod op Europees niveau komt op de uitstoot van PFAS en blijven daarvoor strijden, ook lokaal.”

                            Opvallend: minder PFAS van Chemours rond Dordrecht in eieren dan gedacht


                            Hoewel de jarenlange uitstoot van PFAS aanleiding was voor de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden om de eieren überhaupt te onderzoeken, blijkt dat in de eieren vooral veel van de PFAS-soort PFOS zit. Deze stof is voor zover bekend niet uitgestoten door het bedrijf Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht.

                            Naast PFOS bevatten de eieren ook een aantal andere PFAS-soorten in onverwacht hoge concentraties. Ook PFOA, in het verleden uitgestoten door Chemours, wordt in de eieren aangetroffen, maar wel meestal in lagere concentraties. GenX wordt niet of nauwelijks aangetroffen in de onderzochte eieren.

                            PFAS via andere wegen je lichaam in


                            In het RIVM-onderzoek is de inname van PFAS berekend via het eten van alleen eieren van hobbykippen. We krijgen echter ook PFAS binnen via andere voedingsmiddelen en drinkwater, de zogenaamde achtergrondblootstelling. ,,Deze inname moet ook worden meegenomen om het risico voor de gezondheid van het eten van eieren van hobbykippen te beoordelen”, aldus een woordvoerder van het RIVM.

                            In 2023 heeft het RIVM de inname van PFAS via voedsel en drinkwater berekend voor de Nederlandse bevolking. Hieruit blijkt dat Nederlanders te veel PFAS binnenkrijgen. ,,Daarom is elke extra inname, bijvoorbeeld via eieren van hobbykippen, onwenselijk.”

                            Wat betekent dit voor de gezondheid?


                            Het eten van eieren van hobbykippen met hoge gehaltes PFAS zorgt niet direct voor ongunstige gezondheidseffecten, meent het RIVM. In de risicobeoordeling vergelijkt het RIVM de berekende inname van PFAS met de gezondheidskundige grenswaarde. ,,Boven de gezondheidskundige grenswaarde kan de kans op ziekte toenemen. Hoe meer PFAS mensen binnenkrijgen en hoe langer dit duurt, hoe groter de kans dat het invloed heeft op de gezondheid. Daarom is het wenselijk om onder deze grenswaarde te blijven. Het eten van eieren van hobbykippen levert een grote bijdrage aan de PFAS-inname.”

                            Onderzoek naar de oorzaak


                            De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht hebben afgelopen najaar opdracht gegeven voor dit onderzoek. Met als doel te achterhalen of het veilig is voor hun bewoners eieren te eten van hobbykippen. Toen in december bleek dat er te veel PFAS in de eieren van hobbykippen zat, hebben zij ook opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de oorzaak: via welke route komt PFAS in de eieren terecht. Dit onderzoek - onder leiding van adviesbureau Arcadis - loopt nog.

                            Onderzoekers hebben de bodem, het water, het voer, vitamines, antiwormenmiddel, het nestmateriaal en het verpakkingsmateriaal van het voer onderzocht. Daarin is niets gevonden dat het verhoogde PFAS-gehalte in de eieren kan verklaren. Er wordt als laatste nog gekeken naar de PFAS-concentraties in wormen. Het resultaat wordt de komende weken verwacht. Het RIVM zet het onderzoek naar PFAS in eieren van hobbykippen en de oorzaak daarna voort op landelijk niveau.

                            Wat kun je nog eten en drinken als je geen schadelijke PFAS-stoffen binnen wilt krijgen? Heel weinig. Het niet afbreekbare spul zit inmiddels namelijk overal in. Lees er hier meer over.





                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/8933...iet-te-betalen

                              ’We moeten voorkomen dat onze monumenten hierdoor verloederen’
                              Vrees voor onderhoudsproblemen van monumentale kerken door milieuzone: ’Niet te betalen’

                              Het kerkbestuur van de Parochie Maria Sterre der Zee, eigenaar van acht monumentale kerken in Den Haag, slaat ’op de kerkklok’ vanwege het instellen van een zero-emissiezone (ZE-zone) in het centrum van de Hofstad per 1 januari 2025. „Voor het onderhoud van onze monumentale kerken, waarvan drie in het stadshart, vrees ik dat wij in de problemen komen. Specialistische bedrijven die wij hiervoor inschakelen beschikken vaak niet over elektrisch vervoer en de orgelbouwers of specialistische firma’s in historische houtconstructies liggen niet voor het oprapen”, zegt Alex Keijzer van het bestuur.

                              © RENE OUDSHOORN

                              Voorzitter Albert van der Pluym van de Sint-Jacobus de Meerderekerk en Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP) maken zich zorgen.




                              Het kerkbestuur stuurde een brandbrief naar het Haagse stadsbestuur waar nog geen gehoor op is gekomen. ChristenUnie/SGP deelt de zorgen en stelt de kwestie donderdag aan de kaak tijdens het debat over de komst van de zero-emissiezone in het centrum. Dat houdt in dat bedrijfsmatige busjes- en vrachtauto’s per 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn in het centrum. De intentie is om een jaar later de kuststrook ook tot zero-emissiezone uit te roepen.

                              „We moeten voorkomen dat onze monumenten, waaronder kerken, verloederen door het instellen van de zero-emissiezone. Dat geldt ook voor onderhoud aan het Binnenhof dat nu wordt gerenoveerd”, wijst fractievoorzitter Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP. „Het werk ligt voor deze specialistische bedrijven voor het oprapen, maar voor de kerken en andere monumenten zijn er weinig bedrijven die zij kunnen inschakelen voor dit soort klussen. Ontheffingen kunnen slechts twaalf dagen per jaar worden aangevraagd, maar als een orgelbouwer meer dan drie weken bezig is met een klus, gaat dat problemen opleveren.”

                              Dat beaamt orgelbouwer Ronald van Baekel van Adema’s Kerkorgelbouw. De oudste orgelmakerij van Nederland is gevestigd in Hillegom en peinst er niet over om over te stappen naar elektrisch vervoer. Niet omdat hij niet wil, maar die zijn gewoonweg niet leverbaar of beschikbaar met het juiste laadvermogen en daarnaast zijn de laadcapaciteit en de actieradius enorme struikelpunten. „Kerken bevinden zich vrijwel altijd in stadscentra: die kun je helaas niet optillen en verplaatsen. Ik zie mezelf ook niet een bus aanschaffen die na 120 kilometer alweer aan een snellaadpaal moet en die niet in de buurt is. De beschikbare elektrische bussen die wel over het laadvermogen beschikken dat ik nodig heb, kosten 60.000 euro en om daarin te rijden moet je over een ander rijbewijs beschikken”, zegt Van Baekel.
                              ’Geen forse budgetten’



                              De enige oplossing in Van Baekels ogen is om het elektrisch vervoer uit te besteden aan een transportbedrijf dat wel aan alle eisen voldoet. „Maar die meerkosten leg ik bij de klant neer. Dat geldt ook voor de extra tijd die ik kwijt ben aan het aanvragen van ontheffingen. Twaalf per jaar zijn er trouwens veel te weinig.” Dat vindt Keijzer ook: „Sommige klussen nemen maanden in beslag. Het kan niet zo zijn dat de ontheffingen op zijn en daardoor onderhoud niet kan worden gedaan. Bovendien kennen deze specialistische bedrijven, zoals Adema’s Kerkorgelbouw, onze orgels van haver tot gort.

                              ’Zomaar vijf keer duurder’




                              Zoek maar eens een andere specialist in een overspannen markt.” Het kan zijn dat een restauratie van een orgel zomaar vijf keer duurder wordt door de meerkosten die worden gerekend, schat de orgelbouwer in. „Dat is niet te betalen voor kerken, die het al zwaar hebben en ook niet over forse budgetten beschikken.” Dat broodnodig onderhoud wordt uitgesteld of niet kan worden bekostigd, sluit Van Baekel niet uit.



                              Tekst loopt door onder de foto.



                              Er worden vanaf 2025 maximaal 12 dagontheffingen uitgegeven per voertuig, per gemeente en per kalenderjaar. Het voertuig moet minimaal emissieklasse 5 hebben. Dit is om heel oude en vervuilende voertuigen buiten het centrum te houden. „Dan rijdt een specialistisch bedrijf dat kerken of andere monumentale panden onderhoudt wel naar een andere kerk in een stad waar geen zero-emissiezone is”, wijst fractievertegenwoordiger Elisa van Vliet van de ChristenUnie/SGP. „Bedrijven krijgen er bovendien een extra administratieve last bij door het aanvragen van ontheffingen. Zeker eenpitters of kleine bedrijven hebben daar geen capaciteit voor. Het is zonde als monumentale gebouwen de dupe worden van zero-emissie.”’Tijd, energie en geld’



                              „Een ontheffing aanvragen kost tijd, energie en geld”, zegt Klokkenburg. Bovendien is hij maar een beperkt aantal dagen per jaar geldig.” Zij dient donderdag een voorstel in om de gevolgen van de zero-emissiezone met de eigenaren van monumentale panden nauwkeurig te monitoren. Als daaruit blijkt dat specialistische bedrijven de zero-emissiezone gaan mijden en het noodzakelijk onderhoud van monumenten in het geding komt, moet het college zo snel mogelijk met een oplossing komen. „We zijn als partij niet tegen een zero-emissie zone om de luchkwaliteit te verbeteren, maar er moet wel oog zijn voor de gevolgen en als er maatwerk nodig is, moet dat worden geregeld.”

                              Comment


                              • https://www.telegraaf.nl/financieel/...uvriendelijker

                                Langdurig onderzoek geeft pulsvissers alsnog gelijk: door Brussel verboden methode is juist milieuvriendelijker

                                AMSTERDAM - Na vijftien jaar onderzoek blijkt dat Noordzeevissers al die tijd gelijk hadden: elektrisch pulsvissen is veel milieuvriendelijker dan de traditionele vistechniek waarbij netten over de bodem worden gesleept. Dat concluderen wetenschappers van drie universiteiten. Zij schrijven zelfs dat het huidige pulsverbod „in strijd is met de EU-doelstelling om de ecologische en economische duurzaamheid van de visserij te verbeteren”.




                                Vissen met de puls, waarbij de vissen gevangen worden met zeer lage schokjes elektriciteit, is milieuvriendelijker, zorgt voor minder brandstofuitstoot én minder bijvangst van andere vissen. Het huidige verbod is zelfs in strijd met de Europese doelstellingen om de visserij te verduurzamen. Dat is de conclusie van de Wageningen Universiteit (WUR). „Het is een samenvatting van vijftien jaar onderzoek. Het beeld, dat vissers al hadden, is hiermee bevestigd”, zegt onderzoeker dr. ir. Edward Schram.

                                Toen de pulskortechniek in Nederland werd uitgevonden, wilden veel vissers ermee aan de slag. Eerst maakten zij gebruik van de boomkortechniek om platvissen als tong en schol te vangen, waarbij met netten over de zeebodem werd gesleept. Pulsvissen gebeurt met elektriciteit. De vissen worden met zeer kleine stroomschokjes opgeschrikt en zwemmen zo het net in, waardoor de bodem niet wordt omgewoeld. Dat scheelt bovendien fors in brandstofgebruik.
                                Agressieve lobby Fransen voor verbod op pulsvissen



                                Nederland mocht de nieuwe techniek gaan uitproberen, daarvoor gaf Brussel een uitzondering. Ons land mocht onderzoek doen met 15 kotters, maar in plaats daarvan gingen er uiteindelijk 85 kotters met het pulsvissen aan de slag. Tot irritatie van de Franse en Engelse vissers plus radicale milieugroepen. Zij kwamen in opstand en eisten middels een agressieve lobby een verbod, omdat ze van mening waren dat door het pulsvissen de visgronden er slechter aan toe waren. Destijds kon Nederland zich moeilijk verdedigen omdat de wetenschappelijke studie nog niet was afgerond en het zijn hand had overspeeld.

                                In 2018 zette het Europees parlement daarom een streep door de uitzondering, tot woede van Nederlandse vissers die miljoenen hadden geïnvesteerd in de techniek. Maar die studie is er nu wel. En daarbij staat in het coalitieakkoord dat de vier partijen PVV, VVD, NSC en BBB alles op alles willen zetten om de pulsvisserij weer toe te staan.
                                Minister Adema



                                Maar of dat ook gaat gebeuren is de vraag. Demissionair landbouwminister Piet Adema zegt dat hij zich ’al jaren’ inzet om de puls terug te krijgen. „De eurocommissaris van Milieu steunt mij daar zelfs in”, zegt Adema. Toch noemt hij de kans ’nu niet zo groot’ dat de puls terug keert, al denkt hij dat dit nieuwe rapport ’enorm kan helpen’ om met een ’goed onderbouwde visie’ naar Brussel te kunnen.

                                Bovendien verandert de politieke samenstelling van het Europarlement na de Europese verkiezingen van komende week. „Maar het moet je uiteindelijk wel gegund worden. Het gaat om een politieke afweging, want het pulsvissen is in het Europees Parlement afgeschoten door vooral de Fransen. En als ik zie dat daar het nationalisme aan het toenemen is, dan is dat maar zeer de vraag of het er doorheen komt.”
                                ’Feitenvrije politiek’



                                Onderzoeker Schram werkte samen met wetenschappers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek en komt nu tot de conclusie dat vissers altijd gelijk hadden. „Er ligt gewoon iets wat op alle fronten beter presteert, maar het mag niet worden gebruikt. Toen dit hele debat begon ben ik wel de naïviteit kwijtgeraakt dat het in de politiek over feiten gaat. Maar dat doet er gewoon niet toe, en dan vraag ik mij af waarbij dat nog meer aan de orde is.”

                                De wetenschapper krijgt bovendien bijval van Adryan Rademakers van milieuorganisatie Goodfish. „Het is qua milieueffecten een verbetering ten opzichte van de boomkor. Maar het rapport wat destijds zo nodig was, kwam niet op tijd.”

                                Comment


                                • https://www.nu.nl/tech/6315001/zonne...beheerder.html

                                  Due zonnepanelen koop ik ook niet meer, oplichting is het!

                                  Comment


                                  • Oplichters zijn die grote energiemaatschappijen zeker, dat staat wel vast. Maar per saldo ben je toch goedkoper uit..Sterker nog; bij Zonneplan krijg ik iedere maand geld bijgeschreven op mijn bankrekening.

                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/21...-weer-de-macht

                                      Column Marianne Zwagerman
                                      Als weldenkend Nederland thuisblijft, grijpen de klimaatwappies weer de macht

                                      Vijf jaar geleden ging ik dus niet, want ik wilde met mijn stem het ondemocratische monster dat de EU is geworden, niet legitimeren. Ik sta nog altijd achter dat besluit en vind eigenlijk nog steeds dat wij, weldenkende mensen, niet naar de stembus zouden moeten gaan volgende week. De Brexit had de laatste waarschuwing moeten zijn voor de Brusselse bureaucraten. Maar in plaats van zichzelf aanpassen en opnieuw (maar dan democratisch) uitvinden, trokken ze de teugels keihard aan. Nog minder vrijheid, nog meer controle en zelfs oorlog!




                                      Maar als wij niet gaan, net als de vorige keer, toen zes van de tien Nederlanders thuisbleven, grijpen de linkse klimaatwappies weer de macht. Terwijl het puin dat Frans Timmermans en Diederik Samsom achterlieten in Brussel, hoognodig moet worden geruimd.

                                      Dus probeer ik al wekenlang mensen te motiveren om op 6 juni toch dat bolletje rood te kleuren, het dondert me niet naast welke naam, als het maar rechts van D66 is. Dat is grofweg alles wat bij de NPO avond aan avond ‘extreemrechts’ wordt genoemd door de Volt-mannetjes en die oude linkse klimaatpaus die al decennia bij de VVD ronddoolt en tegenwoordig in de studio van Op1 woont.
                                      Gezwollen ego



                                      Het is lastig stemmen op mensen die je niet kent. Maar niemand kent de Europese politici. De mensen die vorige keer wél gingen, zetten hun kruisje bij de enige naam op het stembiljet die een belletje deed rinkelen: Frans Timmermans. Zijn toch al wat gezwollen ego blies er zo van op, dat hij werkelijk dacht dat Nederland van hem hield en dat hij ons moest komen redden van het Grote Blonde Gevaar uit Venlo. Daardoor is gelukkig wel het gevaar geweken dat Timmermans er weer met de Europese stem vandoor gaat, dus dat biedt kansen voor weldenkend Nederland.



                                      Het is deze week alleen niet gemakkelijker geworden om mensen te laten geloven in het nut van stemmen. Ik verkeerde sinds 22 november in een overwinningsroes en huilde vreugdetranen toen het hoofdlijnenakkoord werd gepresenteerd. We hadden gewonnen, we hadden ze weggestemd. Het had dus wél zin om als iets te dikke vrouw van middelbare leeftijd in een rijtjeshuis in Deventer te denken: ’Dit kan zo niet langer, ik ga naar Den Haag.’ Het had dus wél zin om je rug recht te houden toen je als staatssecretaris en moeder van vijf jongvolwassen zoons dacht: ’Ik ga niet mee in die achterlijke vrijheidsberovende plannen van Hugo de Jonge. Dan nog liever werkloos.’ Caroline van der Plas en Mona Keijzer zitten nu gewoon aan de onderhandelingstafel. Met een dikke middelvinger naar Hugo de Jonge.

                                      In shock




                                      Hoe wrang is het dan dat we uitgerekend de man die Hugo de Jonge hielp met het in de gaten houden van burgers die zich niet aan de spelregels van de digitale gevangenis wilden houden, nu de baas van ons land wordt! Ik verkeer al dagen in shock en begrijp nu pas iets van de emoties van de linkse mensen die sinds 22 november verslagen in de touwen hangen.



                                      Ik stemde voor de frisse wind uit het oosten van het land, de stem van het platteland. Maar ik krijg een muffe pensionado uit de Haagse stolp met een twijfelachtige werkervaring. Niemand stemde op Dick Schoof, maar dat vond ik bij Ronald Plasterk geen punt, dus daar kan ik nu moeilijk krokodillentranen om huilen.



                                      Niemand kan volgende week op Ursula von der Leyen stemmen, zoals ze vorige keer ook niet meedeed aan de verkiezingen maar wel de machtigste vrouw van Europa werd. Stemmen lijkt zinlozer dan ooit. Je verliest zelfs als je wint. Maar als je niet gaat, verlies je zeker.

                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/financieel/...-groene-agenda

                                        Column: na de EU-verkiezingen vervaagt de groene agenda

                                        Over drie dagen mogen we stemmen voor een nieuw Europees Parlement. De uitslag lijkt echter al een gelopen race. Want de kans op een ‘ruk naar rechts’ is het grootst, blijkt uit veel peilingen. Het is een reflectie van de huidige politieke sfeer in veel EU-landen, waar rechts beleid inmiddels de boventoon voert. Sterker nog, het aantal EU-landen met een (nu nog) linkse regering is op één hand te tellen. Met het aanstaande rechtse EU-beleid vervaagt in ieder geval de groene agenda.

                                        Rem op EU-milieubeleid



                                        Mijn collega Philip Bokeloh heeft eind april van dit jaar een interessante analyse geschreven over de Europese verkiezingen en de verschuivingen in het politieke landschap. In de zijn betoog met als titel ‘Verdere fragmentatie dreigt Europees Parlement te verzwakken’ laat hij zien dat het politieke landschap in Europa meer-en-meer uiteenvalt of fragmenteert.

                                        Grote traditionele partijen verliezen terrein, terwijl de kleinere partijen op steeds meer steun kunnen rekenen. Het is een trend die zichtbaar is op zowel nationaal als Europees niveau. Het is ook een zorgwekkende trend, want het zorgt er uiteindelijk voor dat het vormen van coalities in Europa steeds moeilijker wordt. De fracties in het Europees Parlement bestaan namelijk uit diverse partijen uit de diverse lidstaten, inclusief enkele onafhankelijke parlementariërs in het Europees Parlement. Dan kunnen de meningen zomaar snel uiteenlopen.



                                        Dit beïnvloedt ook het uiteindelijke stemgedrag van de diverse partijen binnen de EU-fracties. Het werkt allemaal nadelig door op de effectiviteit van het bestuur. Dan wordt vanzelf het vormen van coalities op beleidskwesties een meer complexe opgave en is de kans groot dat we een beleidsarmere periode tegemoet gaan.Concurrerende thema’s



                                        De komende verkiezingen zullen in ieder geval worden gedomineerd door de oplopende zorgen over migratie, klimaatverandering, militaire conflicten en de economie. Welke van deze thema’s de boventoon gaat voeren verschilt per kiezer natuurlijk. Dit is sterk afhankelijk van hun nationaliteit, leeftijd, geslacht en opleiding.



                                        Zo geven Italianen bijvoorbeeld vaker aan dat ze zich zorgen maken over de toestand van de economie. De jongere generatie lijkt zich meer zorgen te maken over klimaatverandering dan oudere Europeanen. En hoger opgeleiden blijken zich relatief minder zorgen te maken over migratie. Twee van deze onderwerpen zullen echter het meest dominant zijn in de motivatie van kiezers om hun stem uit te brengen: migratie en klimaatverandering.

                                        Vier jaar geleden kreeg de bezorgdheid over klimaatverandering nog alle aandacht. Het thema staat nog steeds hoog op de EU-agenda, maar de urgentie lijkt weggeëbd. Nu voert migratiebeleid de boventoon.
                                        Klimaatnationalisme



                                        De groene agenda is dus minder populair op rechts, daar staan de klimaatambities op een veel lager pitje. Maar dat wil niet zeggen dat zij het hele klimaatbeleid direct naar de schredder verwijzen. De rechter flank vindt het beschermen van het 'nationale' milieu veel belangrijker dan de 'mondiale' klimaatverschijnselen. Zij willen juist een rem op beleidsvorming op supranationaal niveau.



                                        Daarnaast speelt de betaalbaarheid van de energietransitie ook een grote rol. Een veel gehoord argument is dat de groene beleidsverplichtingen amper op de brengen zijn voor het bedrijfsleven, met name voor het mkb. Al met al knaagt dit vervolgens aan de internationale concurrentiekracht van veel exporterende bedrijven. Er wordt daarnaast in het EU-bedrijfsleven ook regelmatig geklaagd over het zwakke investeringsklimaat in de EU. Dan krijgt de bescherming van het lokale bedrijfsleven, werkgelegenheid en economie vanzelf veel meer aandacht.



                                        Het wordt in ieder geval een hele opgave om alle rechtse kikkers in de groene kruiwagen te houden. Dan is de kans groter dat het nieuwe (meer rechts georiënteerde) Europese Parlement zal pleiten voor een meer geleidelijke energietransitie, waardoor de vergroening zal vertragen. Maar laten we nog maar even niet op de marsmuziek vooruitlopen. Het startschot is nog niet gevallen. Maar als rechts de race uiteindelijk wel wint, laat hen dan maar een tijdje aan de klimaatknoppen draaien, nadat links dat jaren heeft gedaan. En wie weet, misschien zitten we er binnenkort warmpjes bij.



                                        Casper Burgering werkt sinds 2006 bij het Economisch Bureau van ABN AMRO als senior econoom en maakt deel uit van de afdeling Sustainability Research. Disclaimer: Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. Het is evenmin een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument.

                                        Comment


                                        • China en VS maken inhaalslag nu qua groene energie, Europa is nr 3.

                                          30% vd energie in de wereld is nu groebe energie en het tempo zit er goed ib, dus zo slecht gaat het niet, vandaag bekend geworden.

                                          Comment


                                          • China staat al heel erg lang op nr1 v.w.b. zonne-energie...

                                            Comment


                                            • De vraag is alleen waar staan qua netto resultaat qua schade voor klimaat. Met hun smog en vervuilende giga industrue zal dat niet best zijn qua m2 landoppervlakte en aantal inwoners is het niet gek dat ze veel zonne energie opwekken, beetje logisch denken is niet zo moeilijk. Nederland kan nooit in die top komen al zou het 100% bij ons zonne energie zijn

                                              Comment


                                              • En hoe de echte complete cijfers per land hierin te krijgen??

                                                Comment


                                                • Originally posted by Simpel maar waar View Post
                                                  De vraag is alleen waar staan qua netto resultaat qua schade voor klimaat. Met hun smog en vervuilende giga industrue zal dat niet best zijn qua m2 landoppervlakte en aantal inwoners is het niet gek dat ze veel zonne energie opwekken, beetje logisch denken is niet zo moeilijk. Nederland kan nooit in die top komen al zou het 100% bij ons zonne energie zijn
                                                  Ik vermoed ook op nr 1...t.a.v. klimaatschade. Samen met de Westerse wereld.

                                                  Comment


                                                  • Dus dat... ps vergeet India, Pakistan, Rusland, Japan, Australie, Sauoedi Arabie, Mexico, USA en Brazilie niet.
                                                    Last edited by Buckie; 05-06-2024, 04:25.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X