Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat/natuur

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • In Afrika, China, Rusland en India samen wonen al samen ca. 50% van de wereldbevolking. Die landen gaan of kunnen nooit maatregelen nemen waardoor ze klimaatneutraal worden qua uitstoot. Effe nuchter naar de feiten blijven kijken

    Comment


    • Geen enkel land kan klimaatneutraal worden...daarom is het ook zoiets als die film 'don't look up'..ik ben blij dat de kinderen van mijn kleinkinderen over 150 jaar ook niet meer leven..waarschijnlijk ligt een flink gedeelte van de aardbol dan onder water..

      Comment


      • als de oplossing voor klimaat er was, als de oplossing voor criminaliteit er was en ga zo maar door dan was het wel uitgevoerd. Het wereldklimaat is zo groot ding en zoveel landen willen of kunnen daar amper wat aan doen waardoor het probleem opgelost zou zijn. Hoe moeten ze dat in Afrika, India doen? En de rijke landen die ook schulden hebben of begrotingstekorten hebben en al moeite hebben assielzoekers te herbergen of mensen in de zorg etc te helpen?

        In Nederland is 34 miljard uitgetrokken voor klimaat met als resultaat dat de aarde 0,000036 graden minder opwarmt.... dus het is NIET te betalen, met 340 miljard wat Nederland niet heeft schiet je nog geen donder op, en dan is Nederland een relatief rijk land. Dus je kan wel blijven roepen, maar ik zie geen 1 voorstel van je wat realistisch is wat direct kan helpen? Of heb jij die? Dan win je direct de Nobelprijs!

        Comment


        • Originally posted by vuurwants View Post
          Geen enkel land kan klimaatneutraal worden...daarom is het ook zoiets als die film 'don't look up'..ik ben blij dat de kinderen van mijn kleinkinderen over 150 jaar ook niet meer leven..waarschijnlijk ligt een flink gedeelte van de aardbol dan onder water..
          Heb jij kinderen???

          Comment


          • Is niet te hopen, beperkt iq en eq, en zeer egocentrisch

            Comment


            • beter niet op de man spelen, maar ja als iemand gaat schelden of steeds alleen klaagt en niet zelf met een oplossing komt wordt het wel moeilijk discussieren

              Comment


              • https://www.ad.nl/auto/duitsland-sch...auto~a45b7076/


                Beeld ter illustratie. © Jeffrey Groeneweg

                Duitsland schrapt premie op aankoop elektrische auto


                De Duitse regering heeft besloten om abrupt een einde te maken aan de premies die burgers ontvangen bij de aankoop van een elektrische auto. Het ministerie van Economische Zaken neemt aanvragen na deze zondag niet meer in behandeling.

                ---------------------

                Ah na USA en Nederland belazert de overheid ook de Duitse burger door opeens elektrisch rijden wat beter zou zijn voor het klimaat niet meer financieel aantrekkelijk te maken. Nou over naar diesel dus

                Comment


                • Originally posted by beautylover View Post
                  beter niet op de man spelen, maar ja als iemand gaat schelden of steeds alleen klaagt en niet zelf met een oplossing komt wordt het wel moeilijk discussieren
                  Als Beukenoot en die willy wonk daar blij van worden, laat ze maar gerust...

                  Comment


                  • wat is je realistische oplossing dan vuurwants?

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1972...voor-de-natuur

                      Boswachter Staatsbosbeheer: ’Hoogwater is goed voor de natuur’

                      Comment


                      • En nu dat water deels proberen op te slaan voor de droger wordende zomers

                        Comment


                        • https://www.ad.nl/binnenland/ondanks...rdam~abb03280/

                          Dat tuig gaat weer de werkende mens lastug vallen en de overheid op kosten jagen en indirect dus ons uiteindelijk via de belasting

                          Comment


                          • https://www.ad.nl/politiek/rob-jette...uden~a6f8e0d4/



                            PREMIUMRob Jetten. © ANP / Jeffrey Groeneweg

                            Rob Jetten maakt verre vliegreis en zet dat trots op Instagram: ‘Hypocriet om geheim te houden’


                            STORM VAN KRITIEKEen minister die vol trots een foto plaatst van een romantische vakantie in Argentinië. Alles voor de liefde, en dat moet kunnen, zou je denken. Anno 2023 is de realiteit anders: D66-leider Rob Jetten krijgt vanuit verschillende hoeken flinke kritiek dat hij als demissionair klimaatminister op Instagram pronkt met een verre vliegvakantie. Menselijk gedrag, of in zijn functie juist onverstandig? ,,Ik zou het zelf niet zo openlijk ventileren op de sociale media.”

                            Rob Jetten is dolverliefd en iedereen mag het weten. Op zijn Instagram staan diverse kiekjes van zijn vakantie met zijn nieuwe vriend, die familie in Argentinië heeft wonen. ‘Prachtig Patagonia. Samen dit knotsgekke jaar afsluiten’, valt te lezen bij een reeks jaloersmakende foto’s waar de prille liefde van het scherm spat.

                            Vroeger kon je als klimaatminister ongehinderd pronken met een droomvakantie. De tijden zijn veranderd. Het terugdringen van de CO2-uitstoot staat bovenaan de politieke agenda, het maken van verre vliegvakanties wordt zo veel mogelijk ontraden. Is het dan wel verstandig om nota bene als beleidsmaker dit soort foto’s te plaatsen? ,,Ik vind het geen probleem”, zegt Jan Rotmans, hoogleraar klimaatverandering aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Maar: ,,Ik zou het zelf niet zo openlijk ventileren op de sociale media. Het helpt niet als de ene helft van Nederland de andere helft gaat opleggen wat wel en niet meer mag, dat is morele scherpslijperij.”

                            Hypocriet


                            Stiekem naar Argentinië gaan om op die manier ophef te voorkomen vindt Jetten alleen veel te ver gaan. ‘Ik ben op bezoek bij mijn schoonouders en zou het hypocriet vinden om dat ‘geheim’ te houden door er niets over te plaatsen, terwijl ik normaal erg open ben op sociale media’, zo verweert de minister zich op de vele negatieve reacties onder zijn foto. Vliegen was volgens Jetten de enige manier om in Patagonia te komen, de plek waar zijn schoonouders wonen. De minister belooft de CO2-uitstoot ‘braaf te compenseren’.

                            Een vlucht van Amsterdam naar Argentinië duurt zo’n vijftien uur. Heen en terug legt het vliegtuig bijna 23.000 kilometer af, en stoot voor één persoon zo’n 2820 kilogram CO2 uit. Met deze uitstoot kan de Eiffeltoren 39 dagen lang worden verlicht, berekent Ecotree. Het compenseren van deze grote hoeveelheid koolstofdioxide is ‘een sprookje’, zegt bioloog-botanicus Richard Steenvoorden. ,,Het is greenwashing. Je brengt namelijk koolstof van de lange koolstofkringloop in de korte koolstofkringloop. Als je dat effectief wilt ‘compenseren’ dan zou je koolstof terug moeten brengen in de diepere aardlagen, waar het duizenden jaren en langer wordt opgeslagen.”

                            Steenvoorden noemt het ‘een typische wereldvreemde elitaire gedachte’. ,,Hij kan z’n schuldgevoel lekker ‘afkopen’, terwijl hij het leven van andere mensen ondertussen duurder maakt waardoor zij niet de mogelijkheid kunnen krijgen om meer van de wereld te ontdekken.” Eric Stam, docent luchtvaartcollege en klimaatactivist, vraagt zich af of Jetten ‘per se die foto op Insta moet plaatsen. ‘We hebben een beeldcultuur, we hebben een rechtse wind op de socials, er is zoiets als voorbeeldgedrag. Natuurlijk is familiebezoek een goede reden om soms toch wél te vliegen. Maar we weten ook dat Rob Jetten echt wel vaker vliegt.’

                            Vliegtaks


                            Jetten zegt zelf in een reactie dat hij mensen helemaal niet wil verbieden om te vliegen. ‘De sector moet alleen wel duurzamer en de prijs voor tickets eerlijk’, schrijft hij op Instagram. De vliegtaks is volgens hem een manier om de milieubelasting van vliegen ‘eerlijker in de prijs te verwerken’. ‘Dat is zolang er geen accijns in de kerosine zit.’ Die kan er alleen in internationaal verband komen, zegt Jetten. Nederland en de EU werken daar hard aan, benadrukt de minister.

                            Klimaatbeweging Extinction Rebellion zegt niet aan ‘blaming en shaming’ te doen. ,,Het tegengaan van de klimaatcatastrofe gaat niet om de individuele vliegreizen van een klimaatminister, maar om ander beleid”, reageert woordvoerder Berthe van Soest. Het gaat er volgens haar om dat de overheid ‘alles doet wat nodig is om in 2025 klimaatneutraal te zijn’.

                            De bekende klimaatdemonstrant Hannah Prins, die in bepaalde kringen ook onder vuur werd genomen vanwege vroegere vliegvakanties, bevestigt dat. ,,Laten we eerst privévliegtuigen en andere bullshitvluchten verbieden. Dat iemand eens in de zoveel jaar naar zijn thuisland gaat is niet het probleem”, stelt Prins.


                            Eerder kritiek


                            Het is overigens niet voor het eerst dat Jetten kritiek krijgt vanwege een vliegreis. Afgelopen zomer pakte de minister het regeringsvliegtuig voor een vlucht van Amsterdam naar Groningen. Dat reisje rijmt niet met het verkiezingsprogramma van D66, waarin staat dat de partij ‘af wil van vervuilende vluchten op korte afstand tot 700 kilometer’. Jetten erkende dat hij met deze vlucht ‘niet het beste voorbeeld’ gaf. ,,Ik ging op werkbezoek naar het buitenland met de Koning en dit was de enige manier dat die logistiek te organiseren was. Groningen was overigens niet het eindstation“, zei Jetten destijds aan tafel bij Humberto.

                            In de discussie over minder vliegen is het vooral belangrijk dat beleidsmakers het goede voorbeeld laten zien, zegt hoogleraar Rotmans. ,,Goede voorbeelden laten zien, mensen positief benaderen, niet zozeer met het vingertje wijzen. Als mensen intrinsiek gemotiveerd zijn is de kans het grootst dat gedragsverandering beklijft. Het kan ook via prijsprikkels, door dingen duurder te maken die het milieu en klimaat belasten, maar dat is vaak maar een tijdelijk effect en is extrinsiek gedreven.”

                            Het duurder maken van vliegtickets - iets wat Jetten graag wil - betekent dat mensen met een kleine beurs niet of minder vaak kunnen vliegen, beseft ook TU/e-wetenschapper Pieter Pauw. ,,Maar we moeten niet doen alsof vliegen een soort basisbehoefte is”, zei Pauw vorige maand tegen deze site. ,,Het is een luxe. We winden ons ook niet erover op dat niet iedereen een Ferrari kan rijden.”






                            Comment


                            • https://www.ad.nl/binnenland/ondanks...rdam~abb03280/


                              De demonstranten willen de A10 blokkeren ter hoogte van ‘De Schoen’. © Jakob van Vliet

                              Ondanks verbod van burgemeester Halsema blokkeert Extinction Rebellion zaterdag de A10 bij Amsterdam


                              Extinction Rebellion wil zaterdag vanaf 12.00 uur proberen de A10 in Amsterdam te bezetten, uit onvrede met het fossiele beleid van de ING-bank. Burgemeester Femke Halsema heeft de actie verboden, maar de actievoerders lijken zich daar niets van aan te trekken.

                              Eerder dit jaar bezette de klimaatbeweging weken achter elkaar de A12 bij Den Haag, en vandaag werd bekend dat voor het voorjaar een nieuwe reeks acties op die snelweg gepland staat. Maar eerst richten de activisten hun pijlen op ING in Amsterdam.

                              Ondanks het verbod van de gemeente Amsterdam willen de klimaatactivisten de A10 ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor blokkeren, de zogeheten ‘De Schoen’. Het gaat om een stuk snelweg met zes banen, waar 100 kilometer per uur wordt gereden. Dat is anders dan bij de A12 in Den Haag. Op hulp van de gemeente hoeft de beweging niet te rekenen: burgemeester Femke Halsema zegt de actie dan ook niet te zullen faciliteren.

                              Let de Jong, woordvoerder van Extinction Rebellion (XR), denkt dat als puntje bij paaltje komt de gemeente het verkeer toch zal stilleggen. ,,We beginnen op het grasveld, en lopen vervolgens met tientallen mensen naar de vangrail. Dat dreigt dan zo’n gevaarlijke verkeerssituatie te worden, dat het verkeer wel moet worden omgeleid.”

                              In de Telegramgroep van de actie zitten nu 1100 mensen. Extinction Rebellion verwacht dat ongeveer een derde daarvan zaterdag komt opdagen. De groep wijst de alternatieve locatie van de gemeente, naast De Schoen, af. ,,We hebben die locatie nodig om de aandacht te krijgen die we willen.”

                              Waarom ING?


                              De klimaatbeweging richt zich op ING, omdat het wil dat de bank stopt met alle financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie. De bank zou daar sinds 2015 bijna 60 miljard euro in hebben geïnvesteerd, en daarmee de grootste fossiele geldschieter van Nederland zijn. De bank is vaker doelwit van klimaatprotesten. De afgelopen twee jaar heeft XR regelmatig gedemonstreerd bij kantoren van ING.

                              Comment


                              • https://www.dagelijksestandaard.nl/o...tot-rechtszaak

                                -Cultuur onder Vuur- Greenpeace verliest: actiegroep Stikstofclaim mag toetreden tot rechtszaak

                                Actiegroep Stikstofclaim mag toetreden tot de rechtszaak van Greenpeace, die de Nederlandse Staat aanklaagt voor onvoldoende aanpak van de stikstofuitstoot. Dat heeft de rechter dinsdag besloten. De toetreding vormt een nederlaag voor de klimaatrechtspraak.


                                Greenpeace voert een rechtszaak tegen de Nederlandse overheid. De staat wil de kritische depositiewaarden in veel natuurgebieden halen in 2035, de klimaatlobby wil dit al in 2025. Met deze klimaatzaak wil Greenpeace in de voetsporen van Urgenda treden, die de rechter aan zijn zijde kreeg in het afdwingen van klimaatdoelen.Links procederen in naam van het hele volk

                                Greenpeace en Urgenda maken handig gebruik van artikel 3:305a BW, die actiegroepen toelaat te procederen in naam van het algemeen belang. Dit terwijl de klimaatclubs op de steun van slechts een klein deel van Nederland kunnen regelen. In media en politiek gaan al langer stemmen op om dit wetsartikel aan te passen, om te voorkomen dat activisten via de rechter de democratie buitenspel zetten en Nederland opzadelen met onbetaalbare en onhaalbare klimaatdoelen.
                                Lees ook: Nederlanders zijn linkse procedeerprivileges helemaal beuWaarom wil de Staat stikstofcritici weghouden?

                                Zowel Greenpeace als de Staat zetten alles op alles om Stikstofclaim uit de zaak te houden. Een merkwaardige opstelling van de overheid, die toch een potentiële medestander moet zien in Stikstofclaim. De vraag rijst of Greenpeace en de Staat niet een toneelstuk opvoeren, waarvan het slot al vaststaat.Milieudefensie vs. Shell

                                Eenzelfde toneelspel wordt al gespeeld door Milieudefensie en Shell, waarbij de fossiele brandstof-gigant pertinent niet wil dat pro-fossiele brandstof-clubs toetreden tot de rechtszaak. Ook hier besloot de rechter anders: Stichting Milieu en Mens werd ontvankelijk verklaard.Opkomen voor de boeren

                                Stikstofclaim, dat geleid wordt door bestuurder en boer Jan Cees Vogelaar, wil in de zaak opkomen voor de belangen van agrariërs. “Je mag er in zo’n zaak niet op vertrouwen dat de Staat de belangen van de boeren verdedigt,” aldus de actiegroep. “Stikstofclaim volgt veel stikstofrechtszaken en ervaart dat de landsadvocaat, die de Staat verdedigt, geregeld veel weggeeft in rechtszaken tegen NGO’s.”Gesubsidieerde klimaatlobby

                                Deze NGO’s zijn bovendien rijkelijk gesubsidieerd. Zij kunnen de torenhoge advocatenrekeningen makkelijk betalen. Organisaties als Stikstofclaim en Stichting Milieu en Mens zijn daarentegen geheel afhankelijk van giften. Deze financiële ongelijkheid zorgt voor een ongelijk speelveld in een rechtszaal. De rechtszaak van Greenpeace zal in het voorjaar van 2024 beginnen.
                                Dit artikel verscheen eerst op de website Cultuur onder Vuur van de stichting Civitas Christiana en is geschreven door Rogier Janssen. We hebben het artikel met toestemming van de stichting overgenomen, waarvoor dank!


                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/70...rliefde-jetten

                                  Dikke middelvinger van verliefde Jetten

                                  Rob Jetten, onze Klimaatminister, liet ons via ’sociale media’ weten dat hij even naar Argentinië is gevlogen om kennis te maken met zijn nieuwe schoonfamilie. Hij zette er foto’s bij die duidelijk maken dat Rob straalverliefd is. Wie gunt hem niet een nieuwe liefde?




                                  Maar wie Klimaatminister is, en er dus specifieke ideeën op nahoudt over de klimaatschade die door het reizen per vliegtuig veroorzaakt wordt, kan niet zomaar voor de lol naar Argentinië vliegen. Rob had de trein kunnen nemen naar een intiem B&B’tje in Zuid-Frankrijk, maar het vliegtuig naar Argentinië? Rob doet er alles aan om de burger ervan te weerhouden niet-noodzakelijke vliegreizen te maken. Dus had hij genoegen moeten nemen met een Teams- of Zoomgesprek, dat voldeed in de pandemietijden ook.

                                  Wat bedoelt Rob als hij over het klimaat preekt? Voor Rob verkeert het klimaat in een permanente catastrofale pandemie, een zogenaamde Klimaatcrisis. Als je Klimaatminister bent en je gelooft heilig dat de mensheid aan een Klimaatcrisis bezwijkt, dan ben je alleen geloofwaardig als je jezelf aan een eeuwigdurende lockdown onderwerpt. Als je dat niet doet, en boven de wolken bijna twaalfduizend kilometer aflegt met als doel omarmd en gezoend te worden door je schoonfamilie, dan ben je een charlatan.



                                  Rob was niet bang om daarvoor te worden uitgemaakt. Hij zette de foto’s zelf online en hij wist wat die zouden oproepen. Waarom deed hij het? Wat hij wilde tonen was weinig anders dan het opsteken van een hele dikke middelvinger naar de kiezer. Wat ik te vertellen heb over het klimaat, zo zeiden die foto’s, geldt niet voor mij. De Klimaatcrisis is een crisis van de anderen, en die anderen zijn dom en achterlijk want ze hebben D66 afgestraft. Dus toont Rob vanuit Argentinië die domme, achterlijke kiezer zijn middelvinger.Geringe talenten



                                  Je kunt je afvragen: was hij thuisgebleven als D66 wel had gewonnen? Ik denk dat hij dan ook was gaan vliegen. Hij lijkt me namelijk niet echt doordrongen van de ernst van zijn eigen Klimaatcrisis. Hij heeft er ongelooflijk veel plezier in dat iemand met zulke geringe talenten als hij zo ver is gekomen. Elke dag die hij als minister overleeft, is een dag gewonnen. En wie stuurt hem in deze demissionaire weken weg? Wat een grap, moet hij elke ochtend bij het ontwaken denken.

                                  En dat ontwaken gebeurt nu in romantisch Argentinië, naast een prachtige, verleidelijke jongen die oogt als een topatleet, want dat is zijn nieuwe liefde: een topatleet.
                                  Vurige tango-nachten



                                  Ach, dan vallen alle klimaatbeperkingen die de Klimaatminister kent weg, dan wil je als Klimaatminister maar één ding: naar Buenos Aires vliegen voor vurige Argentijnse tango-nachten. Een KLM-toestel brengt je er rechtstreeks heen, en ik heb zo het vermoeden dat Rob en zijn Nicolás niet achterin tussen de opgevouwen sloebers hebben gezeten, maar languit in de businessclass hebben gelegen en hebben genoten van de wijnen en hapjes van het KLM-menu.



                                  Ik gun dat eenieder. Ook de Klimaatminister. Maar voor zover hij niet al een klucht genoemd kon worden, dan etaleert hij dat nu zelf. Of, nee: het feit dat hij zonder enige kabinetsurgentie naar Argentinië vliegt, maar voor een hoogstpersoonlijke liefdesaffaire, hoe innemend ook, betekent dat hij zelf die kermis van de Klimaatcrisis niet serieus neemt. Misschien doe ik dat ook niet. Alleen: ik ben geen Klimaatminister en wil Nederland niet afsluiten van gas en olie en vakantievluchten en agro-technische wonderen.



                                  Gaat Rob op 15 januari ook naar Davos voor de 2024-conferentie van het World Economic Forum? Met collega-ministers in de regerings-Boeing op schoolreis? Zoals elk jaar weten ze zich op de vliegvelden waar de gasten voor Davos arriveren geen raad met al die jets, ze parkeren ze in heuse files. De hoge gasten moeten nu eenmaal dringend de Klimaatcrisis bespreken, ofwel de opwarming van de aarde tegenhouden, en dat doen ze in een heel koud Zwitsers miljonairsstadje, waar het in de loop van deze week ook overdag gaat vriezen en de verwarming in de excellente hotels en gasthuizen flink moet worden opgejaagd. En dat de fornuizen in de restaurant- en hotelkeukens op fossiele brandstoffen branden is onvermijdelijk, de urgentie is groot, er moet goed gegeten worden want die intense discussies over de Klimaatcrisis zijn ontzettend uitputtend.Prille liefde



                                  Wat laten de actuele webcams van Davos zien? Er ligt veel sneeuw in de Zwitserse Alpen. Overal skiërs en langlaufers en ook schaatsers glijdend over een ijspiste. Heerlijk. Als Rob daar is, mag hij wat mij betreft ook Nicolás een paar dagen laten overkomen. Samen afdalen en daarna bij het haardvuur in de ministeriële hotelsuite een après-ski. Zo’n prille liefde moet gevierd worden.



                                  Zullen we afspreken dat Nederland geen behoefte meer heeft aan ministers die het verdommen de beperkingen na te leven die zij anderen opleggen? Het is genoeg zo. Ik wil mijn eerste stukje van 2024 toch opgewekt afronden: ik denk dat je met Rob wel kunt lachen.

                                  Comment


                                  • https://www.ad.nl/den-haag/extinctio...eren~a87cea8c/


                                    De activisten verzamelden zich boven de A12 tunnelbak in Den Haag. © VRPress

                                    Extinction Rebellion gaat volgende maand opnieuw A12 blokkeren


                                    Extinction Rebellion wil op zaterdag 3 februari opnieuw de A12 in Den Haag blokkeren uit protest tegen subsidies aan de fossiele industrie. Dat maakte de actiegroep maandagmiddag bekend. De klimaatactivisten willen die dag vanuit verschillende plekken in de stad ‘in langzaam tempo’ een mars lopen over de openbare wegen richting de A12.

                                    De activisten verzamelden zich maandag om 12.00 uur boven de A12 tunnelbak in Den Haag. Ze zijn onderweg richting de Eerste Kamer om een boodschap achter te laten voor de Kamerleden. Volgende maand komen ze terug om de A12 te blokkeren.

                                    ,,Het is tijd om in actie te komen. Zaterdag 3 februari staan we weer hier beneden. In de tunnelbak op de A12. De nood is gigantisch. Daarom vertrekken we nu met al deze rebellen stapvoets over de openbare weg in een mars naar de Eerste Kamer om een boodschap achter te laten voor de Kamerleden die over een paar dagen terugkomen van reces”, zei een woordvoerder.

                                    Extinction Rebellion wil met actie op 3 februari de druk op de politiek verder opvoeren. ,,Het onrechtvaardige beleid van de overheid om miljarden aan belastingkorting uit te delen aan grote vervuilers moet stoppen”, zegt een woordvoerder bij de aankondiging boven de tunnelbak van de A12 in Den Haag.

                                    Elke dag een blokkade


                                    Extinction Rebellion startte afgelopen september met een lange reeks van dagelijkse protesten. Weken achter elkaar liepen klimaatactivisten rond 12.00 uur de weg op. Het wegsturen van de demonstranten kostte de politie veel manuren. De klimaatactiegroep gaf aan op te houden met protesteren nadat de regering de belofte deed om fossiele subsidies af te gaan bouwen.

                                    In oktober zei Extinction Rebellion voorlopig te stoppen met A12-blokkades omdat de Tweede Kamer een motie had aangenomen om voor kerst te onderzoeken hoe fossiele subsidies afgebouwd kunnen worden. Volgens de actiegroep lijkt de politiek nu terug te krabbelen. De deadline van voor de kerst is niet gehaald en er zijn twee wetsvoorstellen verworpen in de Eerste Kamer waarmee bepaalde subsidies voor fossiele brandstoffen zouden stoppen.

                                    ,,Het is nu 8 januari en we hebben nog niets gehoord. Sterker nog, de Eerste Kamer heeft tegen gestemd. Het is duidelijk: de politiek trekt zich terug en kiest ervoor de klimaatcrisis te laten blijven groeien” zei de Extinction Rebellion-woordvoerder.

                                    Een eerste ‘stap’ wordt volgens Extinction Rebellion maandag gezet. De klimaatactivisten kondigden vorige week de nieuwe actie aan. De gemeente Den Haag had eerder al bekendgemaakt dat de Utrechtsebaan is afgesloten vanwege werkzaamheden. Die duren naar verwachting tot en met 3 februari. Als alles volgens planning verloopt, moet de A12 vanaf die zaterdagochtend in beide rijrichtingen weer open zijn.

                                    De marathonblokkade van Extinction Rebellion in september. © Joris van Gennip

                                    Comment


                                    • https://www.ad.nl/politiek/milieugro...ggen~ad0612e9/


                                      Hekken en graafmachines rond het Binnenhof, dat momenteel wordt gerenoveerd. © ANP / ANP

                                      Milieugroep naar rechter om verbouwing Binnenhof stil te leggen


                                      Mobilisation for the Environment (MOB) stapt naar de rechter vanwege de uitstoot van stikstof bij de renovatie van het Binnenhof. Voor die werkzaamheden is nog geen milieuvergunning verleend. Dat bevestigt de juridisch adviseur van de milieuorganisatie, Valentijn Wösten, na berichtgeving in de Volkskrant zaterdag.


                                      De renovatie van het Binnenhof begon in 2021. Door een zogeheten bouwvrijstelling hoefde de Staat geen rekening te houden met de stikstofuitstoot. De Raad van State zette in 2022 echter een streep door zulke vrijstellingen. Daarom vroeg MOB aan de provincie Zuid-Holland, die over de milieuvergunningen gaat, om in te grijpen. Dat verzoek werd in mei vorig jaar afgewezen. De organisatie tekende bezwaar aan tegen de afwijzing, maar in oktober werd dat bezwaar ook afgewezen. Daarom gaat MOB nu in beroep bij de rechtbank in Den Haag.

                                      Wösten is verontwaardigd. ,,De provincie heeft gruwelijk lang lopen rekken. Wij vinden dat obstructie en misbruik van bevoegdheden. Als je eindeloos traineert, blijft van handhaven niet veel meer over.”

                                      Het beroep zelf zal niet meteen veel veranderen, verwacht Wösten. Een uitspraak is er op zijn vroegst over een halfjaar tot een jaar. In het voor MOB beste geval wordt de afwijzing vernietigd, moet de provincie een nieuw besluit nemen en begint alles weer van voren af aan. Dat kost tijd. Daarom overweegt MOB ook om de rechter te vragen de renovatie voorlopig stil te leggen, in afwachting van een uitspraak.

                                      Ondertussen is de vergunning voor het Binnenhof al bijna rond. De provincie heeft het conceptbesluit in oktober vrijgegeven, tegelijk met de afwijzing van het bezwaar. MOB wil die vergunning daarom ook aanvechten bij de rechter.

                                      MOB is niet tegen de renovatie zelf, benadrukt Wösten. ,,Het is hoog tijd voor renovatie, er is veel achterstallig onderhoud en het Binnenhof is een bijzondere plek, daar is iedereen het over eens”, zegt hij. Maar bij de verbouwing ,,gaat een hele portie dieselapparaten aan de slag. De uitstoot van stikstof moet minimaal met de helft omlaag, maar na vijf jaar praten is er nog steeds bijna niets gebeurd. Het Binnenhof is het centrum van het landsbestuur, met de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en het Torentje. Als bij de renovatie van het Binnenhof mag worden gesmokkeld, mag iedereen het. Wat voor legitimiteit heb je dan als overheid nog tegenover boeren, Tata Steel en Schiphol?”

                                      Comment


                                      • Dit land zit qua bouwen op slot door die linkse gasten, geen woonruimte vd bevolking, asielzoekers, arbeidsmigranten en studenten etc. Waardoor ook de huur en woningprijzen omhoog vliegen en vele mensen zowel financieel als qua woonruimte in problemen komen. Dit gaat totaal verkeerd.

                                        Comment


                                        • https://www.volkskrant.nl/kijkverder...armee~v998377/

                                          Er kan nog van alles op ons pad komen, de mensheid is goed in vernietiging maar ook in uitvinden en oplossen

                                          Comment


                                          • https://www.ad.nl/geld/betalen-voor-...ggen~ae25e410/



                                            PREMIUMPuk van Meegeren van Milieu Centraal. © Gerard Verschooten / ThinkStock

                                            Betalen voor het terugleveren van stroom: loont het nog om zonnepanelen neer te leggen?


                                            Budget Energie is het tweede energiebedrijf dat klanten laat betalen voor het terugleveren van opgewekte stroom. Klanten met zonnepanelen gaan vanaf 1 maart tussen de 3 en 20 euro per maand betalen. Welke gevolgen heeft dit voor de terugverdientijd? Loont het nog wel om zonnepanelen te leggen? Puk van Meegeren, energie-expert van Milieu Centraal, berekent wat de terugverdientijd is als je ze nu koopt.

                                            Hoe zat het ook alweer precies met die salderingsregeling en de terugleververgoeding? Als je zonnepanelen hebt, kun je de opbrengst op dit moment salderen. Dat betekent dat je de stroom die je teruggeeft aan het elektriciteitsnet kunt wegstrepen tegen je verbruik. Dat is financieel gunstig.

                                            Wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan is er nog een terugleververgoeding voor de resterende stroom. De hoogte verschilt per leverancier, maar je kunt uitgaan van een bedrag tussen de 5 en 10 cent per kWh. Met de hoge energieprijzen van de afgelopen twee jaar waren zonnepanelen extra gunstig: hoe hoger de stroomtarieven, hoe korter de terugverdientijd.

                                            ,De overheid is al lang voornemens om de salderingsregeling in stappen af te bouwen’’, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. ,,Maar ze hebben ook altijd gezegd dat de terugverdientijd van maximaal 7 jaar overeind blijft. Als blijkt dat dat niet zo is, is de vraag waar de overheid dan mee komt. Het zit ’m in de terugleververgoeding. We weten niet hoe hoog die is en we weten niet of er een maximum aan zit.’’

                                            Terugverdientijd onder druk


                                            Maar nu veel mensen, dankzij genoemde financiële prikkels, zonnepanelen hebben gelegd, staat de terugverdientijd voor nieuwe geïnteresseerden onder druk. Energieleveranciers zitten in hun maag met de toegenomen hoeveelheid zonnepanelen en daarmee groeiende kosten voor de extra geleverde stroom. Al die zonnepanelen zorgen voor een piekbelasting waarop het huidige elektriciteitsnet niet goed is berekend. Energieleverancier Vandebron introduceerde in augustus al een terugleverheffing. Klanten met zonnepanelen betalen een vast bedrag per dag voor het terugleveren van energie aan het stroomnet. Hoe meer je teruggeeft, hoe meer je betaalt.

                                            Ook andere energieleveranciers namen inmiddels maatregelen om de kosten te dekken. Zo worden welkomstkortingen, die je na afloop uitbetaalt krijgt, afgebouwd. ook worden terugleververgoedingen naar beneden bijgesteld en meerjarige contracten zijn voor klanten met zonnepanelen nauwelijks beschikbaar. Wie zonnepanelen heeft en een nieuw energiecontract afsluit is tot wel 270 euro per jaar duurder uit, berekende vergelijkingssite Keuze.nl deze week.

                                            En dan is er ook nog de afbouw van de salderingsregeling. Het kabinet is voornemens deze vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen. Vanaf 2031 is salderen niet meer mogelijk. Maar, kanttekening: de Eerste Kamer moet nog een klap geven op dit voorstel. Puk van Meegeren, energie-expert van Milieu Centraal: ,,We gaan ervanuit dat de salderingsregeling doorgaat. Maar wat we niet weten is wat energieleveranciers dan gaan doen.” Nu zijn het er twee, Vandebron en Budget Energie, die een terugleverheffing hanteren. ,,Sommige energiebedrijven rekenen op een andere manier hogere kosten voor mensen met zonnepanelen. Maar er zijn er nog genoeg over die dat momenteel niet doen.”
                                            Loont het dan nog om zonnepanelen te leggen?


                                            De onzekerheid laat mensen wel afwachten en twijfelen aan de investering. Volgens Van Meegeren is het nu juist een interessante tijd om over te gaan tot de aanschaf van zonnepanelen.

                                            ,,We hebben winter vorig jaar kunnen constateren dat veel mensen een financiële prikkel nodig hebben. De grote aanschaf van zonnepanelen is begonnen met de enorm hoge energieprijzen vanaf oktober vorig jaar. Maar inmiddels is de belangstelling weer op het niveau van voor de piek in de energieprijzen. De wachttijden zijn verdwenen, je hoeft niet meer maanden te wachten tot een installateur tijd heeft. Dit heeft ervoor gezorgd dat de aanschafprijs van zonnepanelen weer terug is op het niveau van voor de extreme energieprijzen. Toen betaalde je voor tien zonnepanelen zo’n 7500 euro, nu is dat 5000 euro.’’

                                            Maar wat blijft is dat we geen glazen bol hebben en niet zeker weten wat de energieleveranciers gaan doen. Dat maakt dat veel Nederlanders bang zijn dat de terugverdientijd een stuk langer wordt als ze nu zonnepanelen aanschaffen.

                                            Drie scenario’s


                                            Volgens Van Meegeren valt dat reuze mee. Hij schetst drie mogelijke scenario's:

                                            1. Afbouw van salderingsregeling: ,,Daar gaan wij dus vanuit. Wanneer het energiebedrijf geen terugleverheffing vraagt, dan kom je uit op een terugverdientijd van 6 jaar als je nu tien zonnepanelen zou afschaffen.”

                                            2. Leverancier hanteert een heffing: ,,Maar besluiten ze dat die niet meer nodig is als de salderingsregeling stopt, dan is de terugverdientijd iets langer: 6,5 jaar.”

                                            3. Energiebedrijf heeft tot 2025 een terugleverheffing en bouwt die daarna stapsgewijs af, opgaand met de afbouw van de salderingsregeling: ,,Dan gaan wij uit van een terugverdientijd van 8 jaar.”

                                            De verschillen tussen de scenario’s zijn dus niet groot. Van Meegeren: ,,Wat ons betreft is er geen reden om te denken dat het niet meer loont. In het ene geval loont het iets meer dan in het andere geval. En zeker als je kijkt naar de levensduur van zonnepanelen - ze gaan 25 jaar mee - dan blijft het een aantrekkelijke investering. Daarnaast zet je ook nog eens stappen voor een beter klimaat.’’

                                            Ga die rekensom maken, tipt Donat. ,,Je hebt in ieder geval de komende jaren nog voordeel van de salderingsregeling.’’ Ze adviseert bovendien om te kijken naar een vast contract. ,,Langer dan een jaar is voor zonnepaneelbezitters op dit moment nauwelijks mogelijk, maar dan weet je in ieder geval wat je er komend jaar voor terugkrijgt.’’ En een klein detail: ,,Het leggen van zonnepanelen is ook goed voor de waarde van je huis. Als zal je natuurlijk geen panelen neerleggen als je over twee jaar gaat verhuizen.’’


                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1533...egen-mona-lisa

                                              Milieuactivisten gooien soep tegen Mona Lisa

                                              PARIJS - Milieuactivisten hebben zondag soep gegooid tegen de Mona Lisa in het Louvre. Het museum meldt dat het wereldberoemde schilderij wordt beschermd door een laag glas.

                                              © SCREENGRAB X.



                                              De Mona Lisa van Leonardo da Vinci geldt als een van de bekendste schilderijen ter wereld. Bezoekers worden met een houten balustrade op afstand gehouden. In een video die op sociale media rondgaat, is te zien dat twee activisten vanaf de balustrade soep gooien en vervolgens onder de balustrade door klimmen om naast de Mona Lisa protestleuzen te roepen.

                                              Het portret is al meerdere malen het doelwit geweest van vandalisme. In mei 2022 werd een slagroomtaart naar de Mona Lisa gegooid. In augustus 2009 gooide een toerist een kopje thee naar het doek, waardoor de glazen vitrine verbrijzelde. Sinds een man in 1956 een steen naar het portret gooide en het beschadigde, zit het achter glas.

                                              Comment


                                              • https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/368...-leidsche-rijn

                                                De ruiten in bij die gasten!

                                                Comment


                                                • https://www.ad.nl/binnenland/duizend...-a12~a99f66c7/

                                                  Geef die gasten nou eens een boete en strafblad. Demonstreren is nu de burgers en ondernemers pesten want een demissionar kabinet is er alleen nog vd lopende zaken die gaan nu echt geen beleidsbeslissingen meer maken. Boeren kregen destijds ook een strafblad etc.

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1787...n-willen-actie

                                                    ’Elke keer moeten agenten weer hun vrije dag opofferen’
                                                    Agenten zijn XR-betogingen beu; vakbonden willen actie

                                                    Agenten raken in toenemende mate gefrustreerd dat zij in het weekend moeten opdraven voor wegblokkades van Extinction Rebellion. Politievakbonden roepen op om verboden demonstraties ook daadwerkelijk te voorkomen.

                                                    © ANP / HH

                                                    De ergernis bij agenten op de A12 was zaterdagmiddag goed te merken. Ondanks wat duw- en trekwerk konden politiemensen niet voorkomen dat ruim duizend activisten de snelweg op liepen voor de zoveelste verboden demonstratie. Terwijl betogers uitgelaten leuzen scandeerden, klonk er gemor onder agenten.


                                                    © ANP / HH
                                                    Klimaatactivisten van Extinction Rebellion.



                                                    „Wij horen van onze leden dat zij het ook zat worden om steeds op hun vrije dagen op te moeten komen draven of ander belangrijk werk moeten laten liggen. Denk aan de wijkagent die niet in zijn wijk kan zijn bijvoorbeeld”, zegt Maarten Brink namens de vier politievakbonden. Hij vindt dat de politiek en het bestuur aan zet zijn. „Zij moeten de nodige maatregelen nemen om dit soort verboden demonstraties te voorkomen.”Ilegaal



                                                    „Deze mensen betraden al 35 keer illegaal de A12, elke keer moeten agenten weer hun vrije dag opofferen”, zegt ook voorzitter Xander Simonis van vakbond ANPV. „En de politiek en het OM kijken en doen helemaal niks. Helemaal niks. Daar raken mensen gefrustreerd van.”

                                                    Demonstraties an sich vindt Simonis niet erg. „Elke keer is er een ander onderwerp, daar kan ik begrip voor opbrengen. Bij Extinction Rebellion verdwijnt dat na 35 keer. Het lijkt ook op drammen, alsof zij bepalen. Maar het zijn ook maar duizend mensen, die spreken niet voor heel Nederland. We hebben recentelijk verkiezingen gehad. Er zijn keuzes gemaakt door de bevolking, dan moet je de politiek eventjes z’n werk laten doen.”



                                                    Tekst gaat verder onder de foto.

                                                    © ANP / HH
                                                    Blokkade op de Utrechtsebaan.



                                                    Brink verwacht een oplossing vanuit het bestuur en de politiek. „Zorg dat mensen die demonstreren, gehoord worden. Want wat maakt nou dat zij daar gaan zitten? Ze gaan niet op het Malieveld staan, want ze zeggen dat daar niemand hen hoort.”Onbegonnen werk



                                                    Klimaatactivisten komen de snelweg zo op, maar vervolgens zijn agenten uren in de weer om ze weer weg te slepen. De betogers mogen na aanhouding direct weer naar huis. Agenten maakten al mee dat terwijl zij nog arrestaties uitvoerden, de eerste aangehouden activisten alweer vrij rondliepen en zich opnieuw aansloten bij de demonstratie. Onbegonnen werk.



                                                    Tekst gaat verder onder de foto.

                                                    © ANP / HH
                                                    Een lege A12 na een blokkade.



                                                    „Dan ben je als politie gewoon een wegsleepdienst aan het worden. Moet je je daarvoor lenen? Het OM kijkt weg. Waar doe je het dan voor?”, vraagt Simonis zich af. „Ik heb ook weleens gezegd: laat ze lekker het hele weekend zitten. Dan kijken we tegen de maandagspits wel wat er nog zit. Het OM doet niks, de politiek doet niks, dan moet de politie misschien ook niets doen.”



                                                    „Het is ook maar een spelletje”, verzucht Simonis. „Een machtspelletje met burgemeester Jan van Zanen die de wedstrijd al lang verloren heeft, want ze blijven komen.”

                                                    De frustratie zit er ook in dat agenten minder toekomen aan andere werkzaamheden. „Dit zijn een heleboel jonge collega’s die in de noodhulp zitten”, zegt Simonis. Die kunnen nu niet op 112-meldingen af. „En er zijn jonge rechercheurs bij. Die kunnen niets doen in de opsporing. En wijkagenten vonden we allemaal toch zo belangrijk? Die zijn blij als ze nog twintig procent van hun tijd in de buurt kunnen doorbrengen. Het doet gewoon pijn om iedere keer voor nutteloos werk op te draven.”
                                                    Burger de dupe



                                                    „Dit soort inzetten kosten enorm veel schaarse politiecapaciteit waardoor veel belangrijke onderzoeken en werkzaamheden blijven liggen”, zegt Brink. „De burger is hier ook de dupe van. Aangiftes blijven liggen, er zijn minder agenten op straat. Een van de grote problemen van de politie is dat we niet meer in de haarvaten van de samenleving zitten. Dit haalt politiemensen alleen maar verder uit de samenleving. Je komt van de regen in de drup.” Brink noemt ook de boerenprotesten. „Die slokken ook behoorlijk wat politiecapaciteit op waardoor politiemensen niet aan hun eigenlijke werk toekomen.”



                                                    Tekst gaat verder onder de foto.

                                                    © ANP / HH
                                                    De klimaatorganisatie wil de druk op de politiek verder opvoeren, maar belast daarmee ook de politie.



                                                    Agenten zijn in het weekend ook in de weer met andere onruststokers, zoals voetbalhooligans. „Maar die worden wel vervolgd als je ze te pakken krijgt. Dan doe je het nog ergens voor. Maar de A12 leegtrekken doe je helemaal nergens voor”, zegt Simonis. De vervolging van vreedzame demonstranten zou geen stand houden bij de rechter. „Het OM zegt: het zijn geringe feiten. Maar er zijn meer geringe feiten die wél vervolgd worden.”



                                                    Brink noemt het ’een doorn in het oog’. „Ik kan begrijpen dat voor politiemensen de maat vol is als ze daar steeds weer staan en er geen vervolging plaatsvindt. Dat is aan het OM en de rechterlijke macht, maar ik kan me wel voorstellen dat politiemensen zich er vreselijk aan storen.”



                                                    Een woordvoerder van het OM in Den Haag laat weten dat ze zaterdag dezelfde ’vrij duidelijke’ lijn als vorig jaar volgden. Omdat de demonstranten vreedzaam zijn, is er geen reden voor straf nadat zij zijn aangehouden en afgevoerd. Een boete of vervolging zal ook geen stand houden bij de rechter. In de praktijk zou dit volgens het OM alleen maar onnodig papierwerk voor de politie betekenen.’Over de rug van agenten’



                                                    Activisten maar laten zitten op de A12 is geen optie, zegt een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen. „Als je dat toestaat, gaat iedereen er zitten. Dan begint het onwerkbaar te worden.” De politie-inzet is gebaseerd op advies van de politie zelf. Dat agenten op straat het zat zijn, kan hij begrijpen. „Dit is precies wat Extinction Rebellion opzoekt, hun manier van actievoeren. Over de rug van politieagenten heen.”



                                                    Betogers een voor een aanhouden noemt hij ’verschrikkelijk arbeidsintensief’. Maar dat was wel op advies van de politie. Was het waterkanon ingezet begin februari, dan was dat publicitair alleen maar mooi voor de demonstranten. „Daar zijn ze op uit. Het is een beeldvormingsoorlog. Zij zoeken bewust de confrontatie op.”



                                                    Den Haag heeft al allerlei varianten geprobeerd, maar had afgelopen weekend ook te maken met beperkte capaciteit vanwege een druk voetbalweekend. De woordvoerder wijst op een oproep die Van Zanen vorig jaar al deed aan de Tweede Kamer. De huidige wet- en regelgeving biedt hem ’onvoldoende handvaten’ om op te treden tegen mensenmassa’s, maar bijvoorbeeld ook tractoren. „Je ziet dat Extinction Rebellion tegen de grenzen aandrukt, of er zelfs overheen gaat. Het begin van de oplossing ligt bij het kabinet en de Tweede Kamer om de handelingsvrijheid breder te trekken. Ons pleidooi ligt er al sinds september vorig jaar.”

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X