Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat/natuur

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • zijn er zoveel dus een paar kunnen dat volhouden zeker als ze niet hoeven te werken zoals wij, en ook nog betaald worden door instanties

    Comment


    • Ze moeten gewoon handhaven op strafbare feit dat ze op die plek demonstreren waar het verboden is, maar ze worden niet vervolgd, dus de politie wordt voor een onmogelijke taak gezet. Typisch Nederland weer

      Comment


      • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...-in-stoomautos

        Tip voor Rob Jetten: aarzel niet, investeer in stoomauto's


        Jay Leno wijst ons de weg in zijn prachtserie Leno's Garage

        Die lui van Extinction Rebellion willen te vlug gaan en te ver, zeggen de automobilisten die altijd vrij baan willen hebben op de A12. Natuurlijk hebben we een energietransitie nodig maar dat ken nou eenmaal alleen stap voor stap. Anders stort de economie in elkaar. Ook moeten wij vertrouwen op de innovatiekracht van het bedrijfsleven. Tegelijkertijd zijn er dingen die zich niet zo gemakkelijk laten oplossen. Als we ineens met zijn allen elektrisch gaan rijden, kunnen de stroomnetwerken dat niet aan. We zullen nog heel lang auto's nodig hebben die op fossiele brandstoffen rijden. Jammer maar helaas.

        Milieu Centraal berekent het gemiddelde brandstofverbruik van auto's in de stad op 9,2 liter per honderd kilometer. Volgens de site Autohero.com doen de zeven zuinigste wagentjes 1 op 19 tot 1 op 17. Dat is dan het resultaat van meer dan een eeuw lang ontwikkelen van de verbrandingsmotor. Geen wonder dat we naar alternatieven zoeken. Als er voor de elektrische auto's voorlopig geen ruimte is op het stroomnet, zullen we dan maar overstappen op waterstof? Dat vergt net zo goed enorme investeringen.

        Toch ligt er nóg een alternatief dat met de bestaande infrastructuur gemakkelijk en op grote schaal kan worden ingevoerd: stoomauto's.

        In de kinderjaren van de automobielindustrie brachten verscheidene bedrijven stoomauto's op de markt. Ze reden snel, geruisloos en veilig maar het kostte enige tijd om deze wagens te starten. De grote oliemaatschappijen hadden bovendien meer plezier in modellen met een ontploffingsmotor want die hadden lekker veel benzine nodig, een product uit het raffinageproces dat tot dan toe werd afgefakkeld maar nu ineens waarde kreeg. Zo werden de stoomauto's van de markt gedrukt. De laatste modellen kwamen in de jaren twintig van de vorige eeuw uit de fabriek maar ze waren meer iets voor liefhebbers en ze vonden weinig aftrek.

        Een stoomlimousine van Doble deed in die jaren al 1 op 19. Hoe kon dat? Het kwam erop neer dat een beetje volgens het principe van een koffieapparaat steeds kleine hoeveelheden water op hoge temperaturen werden gebracht. Via ingenieuze systemen garandeerden de ontwerpers van de Doble dat het nooit aan voldoende stoom ontbrak als de motor eenmaal liep. Afgewerkte stoom werd door een condensator herschapen in vloeibaar water voor hergebruik.

        In het Amerika van een eeuw geleden was benzine zo goedkoop dat niemand oog had voor zuinige wagens. Bovendien werden de Dobles in kleine series ambachtelijk gebouwd met grote aandacht voor het detail. Dat maakte ze in vergelijking met andere automerken veel te duur.

        Het kostte een halve minuut om de Doble op te starten. Schakelen hoefde niet. Op de snelweg behaalde je gemakkelijk een snelheid van ongeveer 140 kilometer per uur. De motor was volkomen geruisloos. Ter vergelijking: de meest verkochte auto in die tijd, de T-Ford accelereerde in 64 seconden van 0 naar 100 kilometer.

        De bekende Amerikaanse talkshowpresentator en autokenner Jay Leno heeft een paar Dobles en hij wijdde in zijn YouTube-programma Leno's Garage een bewonderende uitzending aan de Doble Serie E. Sleutelaars en andere autoliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de deskundige en vrolijke toelichtingen van Leno.

        Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw is er nauwelijks iets aan de verdere ontwikkeling van de stoomauto gedaan. Er zijn nu en dan veelbelovende experimenten ondernomen, ook met het bereiken van superhoge snelheden maar daar is het bij gebleven. Er zijn gewoon te weinig gevestigde belangen die iets op zouden schieten met de terugkeer van de stoomauto. Toch moet het mogelijk zijn met gebruikmaking van moderne materialen en computertechnologie – wie weet AI – stoomauto's te bouwen die nog veel efficiënter zijn dan de Doble uit 1925. Bedenk bovendien dat je niet per se benzine hoeft te gebruiken om een ketel op te stoken. Met ethanol gaat het net zo goed.

        Als minister Rob Jetten nou een beetje opschiet met het intrekken van belastingvoordelen voor grote verbruikers van fossiele energie, dan kan hij een deel van de opbrengst gebruiken om in Nederland een stoomauto met technologie van de 21ste eeuw te laten ontwikkelen. Het moet mogelijk zijn aantrekkelijke modellen te bouwen die op grote schaal kunnen worden geproduceerd tegen betaalbare prijzen.

        De stoomauto is een mooie tussentechnologie op de weg naar een 100 procent fossielvrije toekomst. Laten we gelijk China een poepie ruiken.

        Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

        Beluister het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de toekomst van de omroep.

        Comment


        • Comment


          • Ze gaan nu die a12 klimaathooligans eindelijk registreren... belachelijk, ze moeten strafrechtelijk vervolgd worden want ze overtreden de wet. Boeren werden ook gearresteerd en opgesloten en zelfs een x beschoten. En deze gasten mogen iedere dag het verkeer en een stad ontwrichten.

            Comment


            • https://www.ad.nl/utrechtse-heuvelru...dood~a7a4822c/


              Schapenboerin Hetty Lekkerkerker tussen de schapen. Vermoedelijk heeft de wolf heeft er elf gedood. © AP/William HoogteylingWolf zet slachtpartij onder schapen rap voort in de provincie Utrecht: al 31 dieren gedood


              Steeds meer schapen zijn slachtoffer van aanvallen door tenminste één wolf in de provincie Utrecht. Het aantal dode dieren staat inmiddels op 31, nadat vorige week nog eens 9 dieren aangevallen en omgekomen blijken te zijn in Driebergen.

              In Driebergen, Langbroek en Amerongen zijn dit jaar al 31 schapen gedood, met vorige week een piek van 23 slachtoffers op drie plekken. Met de wolf als vermoedelijke dader. Bij schapenboerin Hetty Lekkerkerker werden elf dieren ‘bruut vermoord’, bij een andere boer in Langroek één en begin dit jaar al twee bij Trudy Berkhof in Amerongen.

              In natuurgebied Heidestein van het Utrechts Landschap sloeg de wolf twee keer toe. Op dit uitgestrekte heideveld tussen Zeist en Austerlitz grazen ongeveer 70 Drentse heideschapen. In juni doodde de wolf er zes, vorige week elf.

              Dna-onderzoek moet dader aanwijzen


              Een woordvoerder van BIJ12 bevestigt de dood van in totaal 27 schapen in de provincie: 6 begin juni en al 21 deze maand. BIJ12 houdt voor provincies cijfers bij over het aantal aanvallen waarbij vee is omgekomen, ook door een wolf.

              Dna-onderzoek moet later zekerheid geven of in alle gevallen sprake was van een wolf die toesloeg. ,,Die uitslag is eind oktober bekend. Pas dan weten we zeker of het een wolf was en of het een of meerdere wolven waren en welke wolven”, stelt Bij12-woordvoerder Burgers.

              Beschermende maatregelen tegen wolf


              Maar ondertussen maken boeren zich grote zorgen over het toenemende aantal aanvallen. Burgers stelt: ,,Voor houders van landbouwhuisdieren in de omgeving geldt wat voor alle dierhouders in wolvengebieden geldt: neem zoveel mogelijk beschermende maatregelen.” De organisatie wijst naast ophokken op onder meer afrasteringen, kuddebewakingshonden, vlaggen en linten en bijvoorbeeld lichtsensoren.


              Boswachter Martijn Bergen in Bloeidaal © Utrechts Landschap
              Verder stelt de provincie Utrecht wolvennoodsets beschikbaar: afweerrasters die te krijgen zijn via de website van de Faunabeheereenheid Utrecht. Opmerkelijk is dat de wolf met zijn tweede aanval op Heidestein elf schapen doodde, terwijl er maatregelen waren getroffen om de wolf tegen te houden. Na de eerste aanval in juni waarbij zes schapen werden gedood, werd een hekwerk geplaatst van 120 centimeter hoogte met aan de onderkant en bovenkant stroomdraden.
              ‘Vette pech’


              Overdag grazen de schapen vrijuit op het immense heideterrein, ’s avonds worden ze naar het omheinde veld gedreven. Martijn Bergen, beheerder van Het Utrechts Landschap, legt uit dat de wolf zijn neus stoot tegen de onderste stroomdraad als hij graaft. Klautert hij, dan komt hij met zijn poot tegen de bovenste stroomdraad. ,,Zo’n omheining is afdoende. Graven en klauteren lukt niet en een wolf kan er niet overheen springen zoals een ree.’’

              Toen de omheining klaar was, bivakkeerden de schapen iedere nacht binnen het hekwerk. Bergen: ,,Toen we signalen kregen dat de wolf steeds verder weg was, zijn we overgeschakeld op om de dag naar binnen. Vorige week kwam er toch weer een aanval. Dat is vette pech. Eerst telden we negen dode schapen. Toen we er nog twee vermisten, hebben we ons het schompes gezocht en er nog twee gevonden. Totaal dus elf. Momenteel worden weer veel aanvallen gemeld. Dus gaan de schapen voorlopig iedere nacht naar binnen.’’

              Mooie kant van de opmars van de wolf


              Niet alleen de gedupeerde boeren schreeuwen moord en brand over de ‘brute moordpartij’ die de wolf onder hun schapen heeft aangericht. Ook andere boeren zien het liefst dat de wolf wordt doodgeschoten. Natuurbeschermers zoals Het Utrechts Landschap zien juist de mooie kant van de opmars van de wolf uit het oogpunt van biodiversiteit.

              Bergen: ,,De wolf is onderdeel van de natuur maar bezorgt ons ook kopzorgen. We moeten nog leren hoe we met de wolf omgaan. Als de wolf een ree pakt, klaagt niemand. Een ree is geen huisdier, is niet aaibaar zoals een schaap. We moeten ons leren verhouden tot een predator; of niet, dat kan ook. Maar daar gaan wij niet over. Dat laten we over aan de provincie of het Rijk.’’ Een predator of natuurlijke vijand is in de ecologie de aanduiding voor een dier dat zijn dierlijke prooi actief bejaagt om die te doden.

              Over één ding zijn boeren en natuurbeschermers het eens. Bergen: ,,Als een wolf in het wild een ree pakt, is dat zijn avondmaal. Als hij net zo met schapen zou omgaan, konden we ermee leven. Maar hij doodt er soms wel tien, net als een vos in een kippenhok. Daar word ik verdrietig van. Het is een raadsel waarom hij dat doet. Misschien doordat schapen gedomesticeerd, sukkelig gedrag vertonen.’’

              Schapenboerin Hetty Lekkerkerker: ,,Mijn verdriet zou veel kleiner zijn als de wolf bij ons maar één schaap gedood zou hebben. Nu vreet hij van één schaap een deel op en vermoordt hij er daarna heel bruut nog tien. Het gaat hem alleen maar om het moorden. Echt afschuwelijk.’’



              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/39...lijkt-noodhulp

                Politiecorvee A12 bemoeilijkt noodhulp

                De meeste agenten hebben plezier in hun werk. Hoewel er vaak gedoe is bij de politie over arbeidsvoorwaarden, bureaucratie en reorganisaties bestempelen veel dienders het werken op straat als afwisselend, spannend en relevant. Maar soms hebben agenten gewoon corvee.


                Zo ervaren ze verplichte klusjes als het ontruimen van de A12 omdat demonstranten van Extincion Rebellion (XR) de weg blokkeren. Of denkt u dat het gros van de politiemensen het leuk vindt bepakt en bezakt op een bloedhete vrije zaterdag betogers van het asfalt te sleuren?

                De honderden agenten en ME’ers die dagen achtereen deze opdracht van hogerhand uitvoeren hebben wel wat anders te doen. Surveilleren in wijken vol drugsgeweld bijvoorbeeld of toezicht houden op buurten waar veel inbraken plaatsvinden of na aanslagen op woningen. De meeste agenten die met frisse tegenzin aan demonstranten sleuren en trekken werken normaal gesproken in de noodhulp. Burgers die in paniek 112 bellen omdat ze assistentie nodig hebben moeten onnodig langer wachten omdat politiemensen op de A12 de kastanjes uit het vuur halen voor beleidsmakers met slappe knieën.

                Demonstreren is een belangrijk recht. Maar wat als de protesten overgaan tot stelselmatig treiteren van burgers, die gewoon naar hun werk moeten of op andere manieren grote hinder ondervinden van het blokkeren van een van ’s lands belangrijkste verkeersaders? Hoelang tolereert de overheid deze provocaties van XR en het in gevaar brengen van het verkeer in en rond Den Haag? Het nu al dagenlang verstoren van vervoersstromen leidt tot steeds meer agressie bij gewone burgers. Sommigen nemen al het recht in eigen hand. Het op zich sympathieke en noodzakelijke doel van de klimaatverbetering verliest maatschappelijke draagkracht en dat moet niemand willen.

                Helemaal kwalijk wordt het als demonstranten hun eigen kinderen in de strijd werpen en ze op de snelweg planten. Met alle risico’s van dien. De politie moest de afgelopen dagen noodgedwongen tientallen jonge kinderen met hun ouders wegvoeren van de verboden demonstratieplek. De politieleiding deed hiervan melding bij Veilig Thuis, dat normaal gesproken wordt ingezet bij vermoedens van kindermishandeling.

                Volgens Veilig Thuis zijn de meldingen door de politie als een dreigement of een potentiële strafmaatregel gebruikt. Veilig Thuis ziet het meenemen van kinderen naar een demonstratie niet als een meldingsgrond en doet daarom geen onderzoek. „De politie heeft een loos dreigement geuit”, liet een woordvoerder dinsdag weten.

                Verontwaardiging


                Dat standpunt leidde tot grote verontwaardiging bij de politie, die vindt dat er niets verkeerds is gebeurd. Agenten kregen de opdracht om illegale protesten te beëindigen, waarbij in het uiterste geval geweldsmiddelen als de ME en wapenwerpers worden ingezet. Dan hebben kinderen niets te zoeken in de voorste linies.

                Politiebonden zijn terecht boos. „Het is van de gekke dat je je als ouder niet realiseert dat dit gevaarlijk is”, zei ACP-voorzitter Wim Groeneweg namens de vier bonden. „Als ouder breng je je kind bewust een gevaarlijke situatie. Het allerbelangrijkste is niet het klimaat maar de veiligheid van kinderen”, aldus Groeneweg.

                Ouders die hun kroost aan dit soort risico’s blootstellen hebben iets uit te leggen. Veilig Thuis hoort de betrokken vaders en moeders op zijn minst voor te houden dat het onverantwoord is jonge kinderen, die lang niet allemaal in staat zijn hun eigen mening te vormen, als waterkanonnenvlees in te zetten.

                Dat een instantie die op hoort te komen voor de veiligheid van kinderen dat niet begrijpt is zorgelijk. De regering mag langzamerhand ook wel meer daadkracht tonen of blijven we de XR-provocaties eindeloos tolereren?

                Ferry Bakx


                Dan nog iets over mijn column van vorige week over de op Bonaire doodgeschoten politieman Ferry Bakx. Zijn naam mag niet op een eremonument voor gevallen politiemensen omdat Bakx niet voor de Nationale Politie werkte maar voor het korps op Bonaire. Inmiddels stelden Lilian Helder (BBB) en Jorien Wuite Kamervragen aan justitieminister Yeşilgöz. Dinsdag werd ik gebeld door een woordvoerster van de Nationale Politie dat de kwestie de aandacht heeft van de korpsleiding. Korpschef Henk van Essen is op dienstreis en neemt volgens de woordvoerster binnen enkele weken een beslissing. Eind goed al goed, verwacht ik eerlijk gezegd.

                Het is wel apart dat de politieleiding weken nodig heeft om heel simpel een naam op een monument te laten graveren. Zo’n beslissing neem je toch in tien seconden? Ferry Bakx stierf toen hij op Bonaire – nota bene een bijzondere gemeente van Nederland – bewoners die werden overvallen probeerde te helpen. Het is dieptreurig dat zijn moeder tot op heden nog steeds geen bloemen bij het monument kan leggen omdat de naam van haar zoon ontbreekt. Kom op, politieleiding; maak een statement en geef Ferry Bakx postuum alle eer die hij verdient.

                Reacties of tips? Mail naar: jvdheuvel@telegraaf.nl

                Comment


                • https://www.ad.nl/binnenland/ruim-65...uten~a897909b/

                  Ruim 650 arrestaties bij wegblokkade A12, onder wie Carice van Houten


                  MET VIDEOHonderden demonstranten hebben vanmiddag voor de achtste dag op rij de Utrechtsebaan in Den Haag geblokkeerd. De politie heeft waterkanonnen ingezet en ruim 650 mensen gearresteerd. Lees alle ontwikkelingen terug in ons liveblog.

                  Op de eerste dag van de marathonblokkade, vorige week zaterdag, waren er duizenden klimaatactivisten. Dat aantal werd vanmiddag bij lange na niet gehaald. Enkele honderden demonstranten, verdeeld over meerdere groepen liepen vanmiddag rond 12.00 uur het wegdek van de Utrechtsebaan op.

                  Vrijwel direct vorderde de politie om de weg te verlaten en kondigde aan de waterkanonnen te gaan gebruiken. Na het natspuiten van de betogers ging de politie over tot arrestaties. De 650 arrestanten zijn naar het ADO-stadion gebracht en daar zonder vervolgstappen weer vrijgelaten.

                  Instrumenten afgepakt


                  Daarnaast is er een aantal demonstranten aangehouden die zich ook schuldig hadden gemaakt aan andere strafbare feiten, zoals belemmering en vernieling. Zij zijn na hun aanhouding vervoerd naar het politiebureau en worden verhoord.

                  Ook nam de politie vandaag muziekinstrumenten in beslag. De muzikanten van Extinction Rebellion werden van te voren gewaarschuwd dat dit zou gebeuren wanneer ze hun instrumenten toch zouden bespelen. Volgens de politie belemmerde de harde muziek namelijk de communicatie tussen agenten onderling. De instrumenten zijn na het protest teruggegeven.

                  Carice van Houten is zaterdagmiddag aangehouden op de A12 © VRPressGeen heviger verzet


                  Extinction Rebellion had eerder deze week aangekondigd om vanaf vandaag meer te gaan verzetten tegen aanhoudingen. Daar was vanmiddag echter nog weinig van te merken. Zo riep de organisatie eerder deze week op om onder andere arrestantenbusjes te blokkeren, maar dit is vooralsnog niet gebeurd.

                  Wel lijmden enkele activisten zich vast in metalen buizen. Hierdoor was de politie enige tijd kwijt om hen los te zagen. Ook moest er een hoogwerker worden ingezet om een demonstrante uit een boom te halen.

                  Carice van Houten


                  Onder de demonstranten op de weg waren ook minderjarigen. Een verslaggever ter plaatse zag dat een paar kinderen van de weg vertrokken voordat de waterkanonnen werden ingezet. Onbekend is of er nog minderjarigen op het wegdek zaten toen de waterkanonnen begonnen te spuiten.

                  Ook waren enkele bekende gezichten weer van de partij. Zo was actrice Carice van Houten één van de opgepakte demonstranten. Zij stond op de weg met een bordje met daarop de tekst: ‘The night is dark and full of fossil fuels’. De zin is een verwijzing naar de hitserie Game of Thrones, waarin zij seizoenen lang een van de hoofdrollen speelde.

                  Dit zijn de laatste ontwikkelingen

                  Activisten gaan arrestaties bij A12-blokkade nog verder tegenwerken


                  Extinction Rebellion roept aanhangers op om vanaf vandaag helemaal niet meer mee te werken tijdens de arrestaties. ,,Dit betekent bijvoorbeeld dat veel rebellen hun armen in elkaar zullen haken, zich slap zullen houden, niet zelf de arrestantenbus in zullen stappen en ook de deuren van de bus of de bus zelf zullen blokkeren.”

                  Politie wil bemiddelaar inschakelen


                  De politiek moet nu ingrijpen en een bemiddelaar inschakelen om de situatie met de klimaatactivisten op de A12 te verbeteren, vindt secretaris Nine Kooiman van de Nederlandse Politiebond. De dagelijkse demonstraties van Extinction Rebellion op de snelweg in Den Haag leiden nu tot te veel druk op de politie. Ze wijst erin het WNL-televisieprogramma Goedemorgen Nederland op dat bij boerenprotesten ook een bemiddelaar is ingezet.

                  Blijft een Veilig Thuis-melding je achtervolgen?


                  Bij de demonstraties van Extinction Rebellion (XR) op de A12 werden afgelopen weekend tientallen kinderen met hun ouders opgepakt. De politie stelde boven op de arrestatie ook een Veilig Thuis-melding te maken, die gedaan worden bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Wat houdt zo’n melding in en kunnen gezinnen daar langer last van hebben? Wij zochten het uit.

                  Comment


                  • De demonstranten hebben natuurlijk wel een punt. Subsidies van onze belastingcenten aan miljarden winstmakende bedrijven in fossiele brandstoffen is niet meer uit te leggen. Alleen de locatie van demonstreren is niet ok. Ik verwacht ivm Prinsjesdag nu ook een harde confrontatie met de politie qua leeg vegen van de A12

                    Comment


                    • In de VS worden deze maatschappijen inmiddels al aangeklaagd door de overheid, een kentering is in zicht.

                      Comment


                      • het wordt ook een verkiezings item, dat we nu nog niet zonder fossiele brandstoffen kunnen is duidelijk, maar om die bedrijven te betalen is natuurlijk omgekeerde wereld, stop dat geld, ze hebben zelf genoeg, en geef dan subsidies aan klimaatvriendelijke wegen voor energie, zodat de noodzakelijke energie transitie sneller kan gaan, want er moet natuurlijk wel een ommekeer komen

                        Comment


                        • Originally posted by Ed Raket View Post
                          De demonstranten hebben natuurlijk wel een punt. Subsidies van onze belastingcenten aan miljarden winstmakende bedrijven in fossiele brandstoffen is niet meer uit te leggen. Alleen de locatie van demonstreren is niet ok. Ik verwacht ivm Prinsjesdag nu ook een harde confrontatie met de politie qua leeg vegen van de A12
                          Vind dat ook de moeilijkheid van demonstreren. Het is een belangrijk punt, maar de 'gewone burger' in de weg zitten vind ik wel problematisch. Net zoals het OV dat staakt of boeren en vrachtwagenchauffeurs die wegen blokkeren.

                          Aan de andere kant, door op het Malieveld te staan wordt je een stuk makkelijker genegeerd. De Mark Ruttes van deze wereld houden echt hun schouders er voor op als je tussen de lijntjes demonstreert.

                          Comment


                          • eens, maar denk dat ie dat nu ook doet.... heb nog nooit echt effect gezien van een demonstratie op kabinetsbeleid

                            Comment


                            • Waren ze gisteren ook op de a12? Heb er niks van meegekregwn

                              Comment


                              • https://nos.nl/artikel/2491095-geen-...iele-subsidies


                                NOS/Beeld Werkt
                                NOS Nieuws•Gisteren, 21:26Geen juridische belemmeringen voor afbouwen groot deel fossiele subsidies

                                Voor het afbouwen van een groot deel van de fossiele subsidies bestaan geen juridische belemmeringen. Dat blijkt uit een overzicht dat minister Jetten van Klimaat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

                                Per regeling is bekeken of het juridisch mogelijk is om die aan te passen. Bij de 'fossiele subsidies' gaat het met name om belastingvoordelen, die vaak al tientallen jaren en in een enkel geval zelfs al meer dan honderd jaar bestaan.

                                Afgelopen vrijdag meldde de NOS dat de fossiele subsidies oplopen tot in totaal 39 tot 46 miljard euro, een fors hoger bedrag dan waar het kabinet tot voor kort rekening mee hield.

                                Per regeling is nu dus in kaart gebracht om hoeveel geld het gaat en of stoppen ermee mogelijk is. Voorbeelden van fossiele subsidies die niet of moeilijk kunnen worden afgebouwd zijn de kosten voor het gebruik van olie als grondstof voor het maken van materialen en de vrijstelling van de accijns op lucht- en scheepvaartbrandstoffen.

                                Vanwege internationale afspraken kan het kabinet deze regelingen, die gunstig zijn voor de betreffende sectoren, niet zomaar beëindigen. In totaal gaat het hierbij om zo'n 22 miljard euro.

                                Fossiele voordelen die wèl afgebouwd kunnen worden zijn bijvoorbeeld het lagere accijnstarief voor diesel of de regeling dat grootverbruikers van energie minder belasting betalen naarmate ze meer energie verbruiken. Wat minister Jetten betreft kan er met het publiceren van het nieuwe overzicht een einde komen aan de discussie over de definitie en de hoogte van fossiele subsidies.

                                Welles-nietesspelletje


                                "De afgelopen paar jaar hadden we een welles-nietesspelletje over of er nou wel of niet fossiele subsidies zijn. Voorgangers van mij zeiden: het gaat maar om 4 miljard euro, dus waar hebben we het eigenlijk over. En nu door het totale overzicht een keer heel goed te maken, hoeven we daar geen discussie meer over te hebben."

                                Onderzoeker Pieter Pauw van de TU Eindhoven wijst erop dat die discussie al heel lang loopt. "De G20 is er eigenlijk al sinds 2009 mee bezig. Destijds heeft oud-premier Balkenende ook beloofd dat Nederland ze zou afbouwen. Maar het is blijkbaar makkelijk om iets te zeggen, en het vervolgens toch niet te doen." Pauw noemt het ontbreken van juridische belemmeringen voor het afbouwen van de subsidies belangrijk nieuws, maar zegt dat een duidelijke visie op het afbouwen ontbreekt.

                                Zo'n afbouwplan laat het demissionaire kabinet over aan een nieuwe regering. Wel roept Jetten klimaatactivisten èn bedrijven op om samen na te denken hoe Nederland de fossiele subsidies kan gaan afbouwen.

                                "Ik nodig allerlei activisten, milieuorganisaties, maar zeker ook bedrijven uit om samen om tafel te gaan en samen een goed plan te maken hoe we Nederland kunnen vergroenen en afscheid kunnen nemen van deze fossiele voordelen."

                                Ook benadrukt hij dat het kabinet al met de afbouw is begonnen, regelingen voor een bedrag van vier tot zes miljard euro worden al afgebouwd. "Bijvoorbeeld bedrijven in de glastuinbouw of steenfabrieken die meer belasting moeten betalen over hun energieverbruik. Ook een speciale kolenvrijstelling voor Tata Steel is afgeschaft. Dus we zijn al goed op weg, maar er moet nog heel veel gebeuren."

                                Tegelijk waarschuwt hij voor de consequenties als de fossiele subsidies te snel worden afgebouwd, bijvoorbeeld voor de werkgelegenheid. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW is bang voor het te snel stoppen met de subsidies, maar is wel blij dat er nu meer helderheid is over de gevolgen van de afbouw van sommige maatregelen.

                                "De impactanalyses laten goed zien dat de alternatieven voor fossiele brandstoffen en grondstoffen er nog lang niet altijd zijn en ondernemers vaak nog geen handelingsperspectief hebben. Daar moet je hetafbouwpad zorgvuldig op afstemmen."

                                Volgens de organisatie is voor het afschaffen van veel regelingen Europese afstemming nodig, omdat anders "het risico reëel is dat we CO2 verplaatsen, prijzen van alledaagse producten stijgen en banen hier verdwijnen".

                                Haast


                                Actiegroepen aan de andere kant hebben vooral haast. Nu duidelijk is dat het om miljardenbedragen gaat, moet er volgens verschillende organisaties snel actie komen. "De effecten voor een selecte groep energie-intensieve bedrijven mogen een goed afbouwplan niet in de weg staan", schrijven onder meer SOMO, Milieudefensie en Fossielvrij NL.

                                "Wachten maakt het voor bedrijven alleen maar erger", zegt Boris Schellekens van SOMO. Volgens de Jonge Klimaatbeweging komt er veel geld beschikbaar, "om bijvoorbeeld het ov goedkoper of zelfs gratis te maken", zegt voorzitter Dion Huidekooper.

                                Subsidie?


                                De term fossiele subsidie is wat verwarrend. Doorgaans is een subsidie een geldbedrag dat je van de overheid kunt krijgen, als de overheid iets wil stimuleren, zoals zonnepanelen.

                                Bij fossiele subsidies gaat het om een verzamelnaam van financiële voordelen voor bedrijven. Het gaat vooral om belastingvoordelen. Deze definitie wordt gebruikt door internationale organisaties en ook door het Nederlandse kabinet.

                                Comment


                                • Overheden zijn traag in veranderingen

                                  Comment


                                  • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...n-gefrustreerd

                                    Klimaatactivisten bezetten A12 bij Den Haag voor dertiende dag op rij, rechtse partijen gefrustreerd


                                    Klimaatactivisten hebben donderdag opnieuw de A12 bij Den Haag geblokkeerd uit protest tegen de overheidssubsidies aan de fossiele industrie. Het is de dertiende blokkadedag op rij van de permanente blokkade van Extinction Rebellion (XR).

                                    Net als op eerdere dagen liepen de activisten om 12 uur de rijbaan op. Dit blijven ze dagelijks doen, tot het kabinet de fossiele subsidies stopzet.

                                    Woensdag riepen de rechtse partijen in de Provinciale Staten in een motie op tot het verplaatsen van de demonstratie naar een "neutrale en veiligere" locatie. De partijen zeggen zich zorgen te maken om de “afnemende veiligheid” aangezien er dagelijks veel politie aanwezig is bij de blokkades. Die maakt daarbij onder meer dagelijks gebruik van waterkanonnen tegen de vreedzame demonstranten. Ook blijkt uit verklaringen van de activisten dat de agenten geweld gebruiken om de demonstranten, die zich niet verzetten, af te voeren.

                                    Partijen als PvdA, SP en D66 stemden tegen de motie, meldt ANP. "Dit zijn vreedzame protesten en geen rellen", zei Vinesh Lalta van D66. SP-fractievoorzitter Lies van Aelst zei de demonstraties van Extinction Rebellion te steunen. Ze vroeg de indieners van de motie waarom ze zich niet laten horen bij "protesterende boeren, brandende hooibalen en voetbalhooligans".

                                    Comment


                                    • Dit land begint een bananenrepubliek te worden

                                      Comment


                                      • oppakken, strafblad geven, deden ze met de boeren ook, links regeert

                                        Comment


                                        • Kamermeerderheid schiet de fossiele industrie te hulp

                                          Comment


                                          • https://www.ad.nl/economie/warmtepom...icht~abdba240/


                                            De buitenunit van een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. De werking is als een koelkast maar dan omgekeerd. © ANPWarmtepomp niet op tijd terugverdiend, en daarom voor veruit de meeste mensen tóch niet verplicht


                                            Voor het gros van de Nederlandse huishoudens wordt de hybride warmtepomp na 2026 toch niet verplicht, omdat de investering in het apparaat bij de huidige energieprijzen niet binnen zeven jaar is terug te verdienen. ,,Je doet het vooral voor het milieu.”

                                            Vanaf 2026 moet iedereen aan de hybride warmtepomp als de cv-ketel wordt vervangen, kondigde woonminister Hugo de Jonge vorig voorjaar met veel bombarie aan. De wave ging door de installatiebranche. Door die warmtepomp is de cv-ketel alleen nog nodig als het heel koud is en voor het warme tapwater. Het gasverbruik kan wel 60 tot 75 procent dalen, zo bleek uit een grootschalige praktijkproef.

                                            Maar er zijn zoveel uitzonderingen dat de verplichting maar voor een heel klein deel van de Nederlandse huishoudens geldt.

                                            Eén van de belangrijkste uitzonderingen is dat de investering binnen zeven jaar terug is te verdienen. Maar die terugverdientijd loopt nu op doordat het gasverbruik daalt. Nederlanders hebben door de energiecrisis een nieuwe zuinigheid aangeleerd: korter douchen en de verwarming niet te hoog. Bovendien proberen huiseigenaren zoveel mogelijk te isoleren om het gasverbruik omlaag te krijgen. En bij iedere glaswolplaat of HR++ ruit daalt het gasverbruik en stijgt de terugverdientijd. Want de kosten voor een warmtepomp zijn niet gedaald.

                                            Volgens Milieu Centraal ligt de terugverdientijd nu boven de zeven jaar als het gasverbruik lager is dan 1500 kubieke meter. Er is gerekend met energieprijzen voor de lange termijn, zoals voorzien door het Planbureau voor de Leefomgeving van 1,20 euro per kuub gas, en 25 cent per kWh stroom en een gasverbruik voor warm water van een gemiddeld 2-persoonshuishouden.

                                            Isolatie


                                            Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was in 2021 het gemiddelde gasverbruik van een rijtjeshuis 1200 kubieke meter gas, een hoekwoning 1420, een twee-onder-een-kap 1670 en een vrijstaande woning verstookt gemiddeld 2220 kubieke meter gas. Door de besparingen - isolatie en de thermostaat op 18 graden - is dat verbruik vorig jaar zo’n 10 procent gedaald. Alleen grote woningen - meer dan 150 vierkante meter woonoppervlakte met een bouwjaar voor 1991 - komen gemiddeld nog boven de 1500 kuub uit.

                                            Dat houdt in dat bij het gros - zo’n 90 procent - van de Nederlandse woningen een warmtepomp niet binnen de gestelde zeven jaar wordt terugverdiend.

                                            Er zijn nog meer uitzonderingen. Appartementen zijn sowieso gevrijwaard van de warmtepompverplichting omdat er niet genoeg ruimte is voor de buitenunit. En als er binnen tien jaar een warmtenet wordt aangelegd in de wijk geldt de verplichting evenmin.

                                            Levensduur


                                            Wie zijn oude grote huis goed isoleert kan inmiddels ook zo’n laag gasverbruik hebben dat de terugverdientijd van de warmtepomp boven de zeven jaar ligt. De warmtepompfabrikanten maken zich niet zo’n zorgen, bij een langere terugverdientijd geldt de verplichting dan wel niet maar in bijna alle gevallen is de warmtepomp financieel toch interessant. Het apparaat heeft een verwachte levensduur van 15 tot 20 jaar.

                                            ,,De praktijk leert dat bij negen van de tien mensen financiële motieven leidend zijn bij de aanschaf van een hybride warmtepomp. En de investering willen ze doen als de terugverdientijd zeven jaar is. Zonder subsidie is de terugverdientijd in veel gevallen tien jaar, vandaar dat ervoor is gekozen om de hoogte van de subsidie zo te maken dat de zeven jaar haalbaar is’’, weet Rick Bruins van cv-ketel producent Remeha.

                                            De grote vraag bij de investering voor een hybride warmtepomp - al snel zo’n 4000 euro - blijft hoelang de terugverdientijd is. CV-ketel producent Remeha zegt dat die zeven jaar wordt gehaald als het gasverbruik 1250 kubieke meter of meer per jaar is; dan wordt gerekend met de energieprijzen van het prijsplafond.

                                            Joanneke de Jongh van Milieu Centraal zegt dat de warmtepomp in bijna alle gevallen uiteindelijk geld oplevert. ,,Ook als de terugverdientijd langer is dan zeven jaar, en je niet onder de verplichting zou vallen, is een warmtepomp financieel voordelig. Een warmtepomp gaat zo’n vijftien jaar mee, dus stel dat je hem in tien jaar terugverdient. Dan zijn die laatste vijf jaar pure winst.’’

                                            Een warmtepomp kan bovendien leiden tot een beter energielabel en tot een hogere woningwaarde. ,,Dus ook als je gaat verhuizen levert de investering iets op.’’

                                            Gasprijs


                                            Er is nog een factor die de terugverdientijd sterk beïnvloedt: de gasprijs. Demissionair klimaatminister Rob Jetten speelt met de gedachte om de eerste 800 kubieke meter gas relatief goedkoop te houden en alles wat daar boven komt zwaarder te belasten. Dat maakt een warmtepomp interessanter. Volgend jaar wordt het gas mogelijk 11 cent per kubieke meter duurder vanwege een hogere belasting; de Tweede Kamer zoekt nog naar financiering om die belastingverhoging te voorkomen. En mogelijk wordt de hybride warmtepomp iets goedkoper, tussen nu en 2026 zou de prijs 15 procent kunnen dalen, verwacht de rijksoverheid, dat verlaagt ook de terugverdientijd

                                            De Jongh: ,,En los van het financiële plaatje, bespaar je met een hybride warmtepomp zo’n 30 procent op je CO2-uitstoot voor verwarmen. En dat wordt met de vergroening van de stroomopwek in Nederland nog meer. Je koopt een warmtepomp dus in eerste plaats om jouw steentje bij te dragen aan het klimaat.’’

                                            Comment


                                            • Zitten die A12 klimaatterroristen er ook in de regen?

                                              Comment


                                              • Vandaag wel ja, wordt tijd voor tegendemonstratie als de overheid weigert op te treden!

                                                Comment


                                                • met honkbalknuppels hoop ik?

                                                  Comment


                                                  • Ze spannen rechtzaak aan tegen overheid om waterkanon niet meer te gebruiken, omgekeerde wereld. ME trad gisteren toch ook op tegen ajaxhooligans? Knuppels en paarden

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X