Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Grens overschrijdend gedrag

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.ad.nl/politiek/van-der-p...erst~aeb17105/

    Van der Plas gaat melding doen tegen D66-Kamerlid Tjeerd de Groot: ‘Dit was niet voor het eerst’


    MET VIDEOBBB-leider Caroline van der Plas gaat melding doen bij de vertrouwenspersoon van de Tweede Kamer dat D66-Kamerlid Tjeerd de Groot haar meermaals onheus heeft bejegend. Donderdagavond liep ze weg uit een debat om die reden.

    De Groot zou Van der Plas tijdens het debat een harde elleboogstoot hebben gegeven en buiten de microfoon meermaals dingen hebben ‘toegesist’ . ,,Ik heb gezegd dat ik daar niet van gediend was. Dit was niet voor het eerst en dat weet de heer De Groot.’’

    Het debat ging over landbouw. Van der Plas en De Groot zaten naast elkaar in een commissiezaal, toen de BBB-voorvrouw het debat verliet. ,,De heer De Groot zit mij hier allerlei dingen toe te bijten, en ik vind het geen veilige werkomgeving’’, zei ze.

    De Groot reageerde op X met de mededeling: ‘Misschien moet je even een dagje rust nemen en zo’n relatief onbelangrijk debat aan je landbouwwoordvoerder overlaten?’ Volgens hem was het juist Van der Plas die zorgt voor een onveilige werksituatie. Hij verwijt de BBB ‘eenzijdige filmpjes’ van Kamerdebatten te knippen waarin op de persoon wordt gespeeld. ,,Ik heb haar gevraagd waarom ze van die suggestieve filmpjes maakt. De Kamer had afgesproken dat niet meer te doen, want daar hebben we allemaal last van. Na zo’n filmpje stromen de nare mails en bedreigingen meteen binnen...’’

    Van der Plas zegt zelf nooit filmpjes te knippen. ,,Het zijn gewoon fragmenten van een debat. De Groot bijt mij buiten de microfoon om dingen toe waar ik niet van gediend ben.’’ Het is niet voor het eerst dat de twee Kamerleden met elkaar in botsing komen. De Groot vindt dat de helft van de veestapel moet verdwijnen, Van der Plas verwijt hem boeren in een hoek te zetten.


    Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) schudt Caroline van der Plas (BBB) de hand tijdens een ander debat in de Tweede Kamer. © Phil Nijhuis

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/entertainme...o-op-instorten

      Affaires, zwakke leiders, gebrek aan moreel: staat de NPO op instorten?

      Bij het UWV liet hij nog gouden kranen aanrukken, die zijn er bij de NPO niet gekomen. De publieke omroep heeft grotere problemen dan het materiaal van de deurkruk of de kleur van de wc-bril. De NPO gaat door een diep dal na de publicatie van het rapport-Van Rijn. Maar de man die verantwoordelijk is voor de ’schokkende’ en ’grensoverschrijdende’ cultuur op het mediapark heeft zich nog nergens in het openbaar verantwoord.

      © FOTO ANP/HH

      Omroepmedewerkers betreden de hoofdingang van de NPO op het Mediapark in Hilversum.

      Superbestuurder Tjibbe Joustra (1951) is sinds 2018 voorzitter van de raad van toezicht van NPO en dus de hoogste baas, maar roert zich niet. Tot afschuw van de volgers van de crisis op het Mediapark. ,,Dan verwacht je toch dat er op de dag dat het rapport uitkomt een actieplan op tafel ligt”, zegt Ton Verlind, een kritische oud-journalist van de KRO en nu columnist bij Spreekbuis. Verlind is ’pissed off’. ,,In slow motion zijn we getuige van de onttakeling van de NPO. Het ontbreekt bij de publieke omroep aan moreel leiderschap en dat wordt de ondergang van dit (op zich) goede bestel.”

      Het broeit al zeker een half decennium bij de omroep. De affaires stapelen zich op inclusief waarschuwingen en kritische rapporten met de omvang van Russische romans. Een half jaar na het aantreden van Tjibbe Joustra, die eerder klussen klaarde voor uitkeringsorganisatie UWV en werkte als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, kwam naar buiten dat Frans Klein, het hoofd televisie bij de NPO, voor zijn broer een brievenbus-bv had laten oprichten in belastingparadijs Guernsey. De bv was het vehikel achter een Thais eethuis, waar soms ook feestjes werden gehouden voor het personeel van Bnnvara. Na intern onderzoek stelde de NPO vast dat er geen regels waren overtreden. Dat was een eerste scheur.

      Daarna onthulde onder meer Follow The Money dat bestuursvoorzitter Shula Rijxman een zwak leider was en ’innige contacten’ onderhield met een topambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, de financier van de NPO. Joustra sprak haar aan op haar ’onprofessionele’ gedrag, maar greep niet in.

      Joustra negeerde daarvoor ook andere kritische signalen van adviesorganen.

      Gebrek aan strategie

      De Raad voor Cultuur sloeg in februari 2021 in een rapport voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen alarm over het gebrek aan strategie bij de raad van bestuur. Volgens het adviesorgaan ontbrak bij de NPO ’een vertaling van de belangrijke maatschappelijke functies van de publieke omroep in concrete doelen en strategieën’. De Raad bekritiseerde vooral het ontbreken van een digitale strategie en kraakte het gebrek aan een jongerenbeleid. Ook de Algemene Rekenkamer toonde zich kritisch over de NPO. In een rapport stelde de toezichthouder vast dat de NPO ’weinig inzicht’ bood in de doelmatige bestedingen van geld, in totaal jaarlijks 850 miljoen euro. Ook werd er gewezen op onduidelijke geldstromen tussen omroepen en producenten, en werden er kritische opmerkingen gemaakt over over te hoge salarissen bij presentatoren via schijnconstructies via bv’s.

      Het vertrek van Rijxman, eind 2021, ging gepaard met een rel. Hoewel ze haar ontslag al had gekregen, kreeg ze toestemming om een songfestival voor diversiteit te organiseren. Voor het project werd Sietse Bakker benaderd, de gevierde producent van het Songfestival. Met een persoonlijke assistent van Rijxman mocht Mister Songfestival onderzoek doen naar de mogelijkheden van zo’n tv-festival. Het evenement zou bestaan uit een symposium en een diversiteitsshow die het midden hield tussen paasshow The Passion en het Songfestival. Kosten voor het uitzwaai-feest van de gewezen bestuurder bedroegen meer dan anderhalve ton.
      Onder een vergrootglas

      De opvolger van Rijxman vond Joustra in eigen kring: een partner van Deloitte waarmee hij lid was van het bestuurscollege van de Koninklijke Bibliotheek: Frederieke Leeflang. De juriste zonder ervaring in de media werd daarmee verkozen boven Taco Zimmerman, mede oprichter van tv-producent Tuvalu en de gedroomde kandidaat. Leeflang, die connecties had binnen de VVD, leek even een frisse wind te laten waaien tot de onthullingen over het grensoverschrijdende gedrag bij DWDD en NOS Sport. Daarna kwam haar positie en nu die van Joustra, die in juni 2023 een tweede termijn als toezichthouder kreeg, verder onder een vergrootglas te liggen

      ’Misstanden die al jaren speelden werden door voorzitter Tjibbe Joustra niet herkend en werd te weinig gedaan met signalen dat het bestuur onvoldoende functioneerde. Joustra lijkt teveel bezig geweest met het bewaren van de rust en te weinig met de rol als actief toezichthouder die alert en daadkrachtig ingrijpt, wanneer het uit de hand loopt, zoals nu duidelijk en voor iedereen waarneembaar is gebeurd’, reageert Ton F. van Dijk, oud-NPO-bestuurder. Tjibbe Joustra reageert niet op dit verhaal. Via een woordvoerder van de NPO liet hij weten dat de Raad van Bestuur heeft gereageerd op het rapport van Rijn en werkt aan een ’een plan van aanpak om recht te doen aan de conclusies van het rapport’. ’Daarbij is de Raad van Toezicht uiteraard betrokken’.

      Comment


      • https://www.mediacourant.nl/2024/02/...gen-wangedrag/

        Zo nu Erben Wennemars en al vaker ook Paul de Leeuw in opspraak.

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/sport/78224...iets-te-zeggen

          Schijnt voor schreeuwen etc naar personeel te zijn

          Comment


          • https://www.msn.com/nl-nl/sport/othe...4cd07c84&ei=13

            Leontien van Moorsel loopt leeg over slechte ervaringen met Mart Smeets: ‘Voelde me nooit op m’n gemak’


            photo Cor Vos © 2020© Aangeboden door Wieler Revue


            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/entertainme...oor-aanranding

              Gérard Depardieu opnieuw aangeklaagd voor aanranding

              Gérard Depardieu is weer aangeklaagd voor seksueel wangedrag. Volgens de Franse krant Le Courrier de l’Ouest beschuldigt een vrouw de acteur van aanranding.

              © GETTY IMAGES

              Gérard Depardieu




              De vrouw zegt dat de Franse acteur (75) haar bijna tien jaar geleden heeft aangerand op een filmset waar ze als assistent werkte. Depardieu zou haar hebben betast en schunnige opmerkingen hebben gemaakt. De acteur ontkent de aantijgingen.



              Meerdere vrouwen hebben Depardieu de afgelopen jaren beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Onlangs werd een aanklacht van de Franse actrice Hélène Darras geseponeerd omdat de feiten waren verjaard.

              Comment


              • Originally posted by Ed Raket View Post
                https://www.telegraaf.nl/sport/78224...iets-te-zeggen

                Schijnt voor schreeuwen etc naar personeel te zijn
                Nee , sexueel overschrijdend gedrag

                Comment


                • Ja via apjes, beetje Marc Overmars verhaal

                  Comment


                  • https://www.ad.nl/show/coen-verbraak...docu~a3ecda9a/

                    Coen Verbraak heeft Mart Smeets niet gesproken na omstreden ‘rode kaart’-opmerking in docu


                    MET VIDEOCoen Verbraak heeft niet persoonlijk excuses gekregen van Mart Smeets voor zijn veelbesproken uitlatingen in de NTR-documentaire Buiten Beeld begin deze maand. De voormalig NOS-presentator heeft volgens Verbraak wel een voicemail bij hem achtergelaten, vertelt hij dinsdagavond in de talkshow Humberto.

                    In de documentaire over de werkcultuur bij de NPO reageerde Smeets fel op vragen van Verbraak over een voorval waarbij hij presentatrice Aïcha Marghadi op de redactie van NOS Sport voor schut zou hebben gezet. De NTR liet na de commotie die ontstond over de uitlatingen van Smeets weten dat hij zijn excuses had aangeboden aan de makers van de documentaire.

                    ,,Ik heb hem niet zelf gesproken, hij stond op mijn voicemail of ik hem terug wilde bellen. Ik dacht: als je iets tegen me wilt zeggen dan bel je gewoon nog een keer, lijkt me”, zegt Verbraak nu, die niet heeft teruggebeld.

                    Verbaasd


                    De presentator hoeft ook geen excuses. ,,Ik vind het veel belangrijker dat hij die vrouw excuses aanbiedt, Aïcha Marghadi. Daar gaat het volgens mij om.”

                    Verbraak was erg verbaasd dat Smeets zo reageerde toen hij hem naar het incident vroeg. ,,Dat begreep ik helemaal niet. Ik vond het ook niet zo verstandig van hem”, zegt hij. “Maar ja, hij is zoals hij is natuurlijk: Smeets.”

                    Smeets zei in de documentaire onder meer dat hij zich het voorval en de presentatrice niet meer kon herinneren en dat hij het zich ook niet kon voorstellen omdat hij juist “vrij hoffelijk” is tegenover vrouwen. Toen Verbraak bleef doorvragen, dreigde Smeets hem een “rode kaart” te geven als hij over het onderwerp zou doorgaan.

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/show/seksueel-misb...rpen~ad37fbc9/


                      Aerosmith-zanger Steven Tyler. © Reuters

                      Seksueel misbruik-zaak tegen Aerosmith-zanger Steven Tyler verworpen


                      Een rechtszaak die eind vorig jaar tegen Steven Tyler was aangespannen wegens aanranding en seksueel misbruik, is van de baan. Volgens een rechter in New York vormde het vermeende incident dat in 1975 zou hebben plaatsgevonden ‘geen ernstig risico’ voor de vrouw in kwestie.

                      Voormalig tienermodel Jeanne Bellino klaagde de Aerosmith-frontman in november vorig jaar aan, omdat hij haar twee keer op één avond zou hebben ‘gezoend, betast en tegen haar zou hebben opgereden alsof hij seks met haar had’. Bellino was destijds 17 jaar oud, Tyler was toen 27. De inmiddels 75-jarige zanger heeft de aantijgingen altijd ontkend.

                      De zaak werd voor de rechter gebracht via de Kinderslachtoffer en Volwassen Overlevenden Wet die in bepaalde gevallen een uitzondering maakt op de verjaringstermijn. De rechtbank in New York heeft de zaak woensdag echter verworpen, meldt de Amerikaanse showbizzsite TMZ. Volgens de rechter zou de zaak zijn verjaard en niet in aanmerking komen voor een uitzondering op deze regel, omdat het incident ‘geen ernstig risico op lichamelijk letsel’ zou hebben gevormd voor Bellino. De vrouw heeft nog tot 13 maart om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter.
                      Tweede misbruikzaak


                      Het is één van twee misbruikzaken die aflopen jaar werden aangespannen tegen Tyler. Het advocatenkantoor dat Bellino bijstaat, zit ook achter de claim van Julia Misley. Zij beschuldigt de zanger, wiens echte naam Steven Tallarico is, ervan haar seksueel te hebben misbruikt en opzettelijk emotioneel leed te hebben toegebracht toen zij 16 jaar oud was. Ze beweert ook dat Tyler haar zou hebben gedwongen een abortus te ondergaan. Volgens Misley ontmoette zij de zanger in 1973 bij een Aerosmith-concert in Portland. Tyler zou de moeder van de tiener daarna hebben overgehaald om haar wettelijke voogd te worden.

                      In zijn autobiografie Does the noise in my head bother you? uit 2011 vertelt de rockster over seksueel contact dat hij had met een minderjarige. Tyler beschrijft een persoon over wie hij de voogdij kreeg en die bijna zijn ‘tienerbruid’ werd.

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/entertainme...rijdend-gedrag

                        Nou die is ook opnieuw aan de beurt

                        Comment


                        • https://www.ad.nl/nederlands-voetbal...drag~a6c5243e/


                          Marc Overmars. © Getty Images

                          Marc Overmars gaat niet in beroep tegen wereldwijde schorsing voor grensoverschrijdend gedrag


                          Marc Overmars (50) legt zich neer bij zijn door de wereldvoetbalbond FIFA opgelegde schorsing voor grensoverschrijdend gedrag. De directeur voetbalzaken van Antwerp gaat niet meer in beroep bij het Hof van Arbitrage voor Sport (TAS) tegen de uitspraak. Overmars zal tot half november niet langer actief zijn op en voor de regerend landskampioen van België.


                          Overmars werd in februari 2022 door Ajax aan de kant gezet vanwege grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwelijk personeel. In november vorig jaar schorste het Instituut Sportrechtspraak (ISR) hem voor een jaar. Daar kwam een jaar voorwaardelijke schorsing bij, met een proeftijd van twee jaar. Die schorsing had alleen betrekking op Nederland, maar werd door de FIFA overgenomen.

                          Begin deze maand werd het beroep afgewezen dat Overmars had aangespannen tegen de wereldwijde schorsing die FIFA hem had opgelegd. De enige optie die nog restte, was een procedure bij het TAS in Lausanne.

                          ,,Marc heeft in samenspraak met zijn familie het besluit genomen om geen procedure meer op te starten”, zegt zijn woordvoerder Frank Neervoort in de Gazet van Antwerpen. ,,Dat betekent dat hij tot medio november niet actief zal zijn voor Antwerp. We gaan daar ook geen verdere toelichting voor geven. We laten het daar gewoon bij. Momenteel staat Marc ook op het punt om met vakantie te gaan.”

                          Comment


                          • https://www.sexdome.nl/weetjes/seksv...n-seksuologen/

                            Seksverslaving wordt te makkelijk als excuus genoemd bij grensoverschrijdend gedrag, vinden seksuologen

                            Seksverslaving wordt te makkelijk aangewend door mannen die seksueel grensoverschrijdend gedrag plegen. Seksuologen vinden dat schadelijk voor slachtoffers en voor mannen die echt gebukt gaan onder seksverslaving.



                            We zijn een jaar verder sinds de onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. In berichten die volgden viel de term ‘seksverslaving’. Jeroen Rietbergen, bandleider van The Voice, maakte bekend dat hij zich er op dit moment voor laat behandelen. Seksuologen vinden dat er te snel gesproken wordt van seksverslaving.

                            Lage zelfwaardering


                            “Als je echt seksverslaafd bent, dan staat je hele leven in het teken van het zoeken naar seksuele prikkels. Het komt vooral voor bij mannen”, zegt seksuoloog Yuri Ohlrichs van het Rutgers Expertisecentrum Seksualiteit over wat het betekent om seksverslaafd te zijn.

                            “Ze zijn de hele dag met niets anders bezig dan porno kijken, masturberen – zelfs op het werk – en het zoeken naar mogelijkheden voor seksueel contact.” Een onderliggend probleem is volgens hem vaak een lage zelfwaardering.

                            Te snel gezegd


                            Deze – voornamelijk – mannen krijgen uiteindelijk problemen in hun dagelijkse functioneren. Dat gebeurt op het werk, maar ook in bestaande relaties. Dat komt doordat ze met niets anders meer bezig zijn dan seks.

                            Volgens seksuoloog Ohlrichs en Nana Ruedisueli van het Nederlands Centrum voor Seksverslaving wordt te snel gezegd dat mensen die op het werk seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen, seksverslaafd zijn.

                            Geen verantwoordelijkheid voor gedrag


                            “Uiteindelijk is het ook een manier om niet helemaal de verantwoordelijkheid voor je gedrag te nemen. Want de kern van het probleem is dat er geen consent, geen toestemming wordt gevraagd”, zegt Yuri Ohlrichs.

                            Ook machtsongelijkheid en het feit dat plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag door niemand gecorrigeerd worden op de werkvloer verdwijnt uit het zicht als je te snel spreekt van een verslaving. Voor slachtoffers is dat schadelijk, maar ook voor mensen die daadwerkelijk kampen met seksverslaving.

                            Geen dader


                            “Als er te makkelijk door daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag gezegd wordt dat zij seksverslaafd zijn, dan lijkt het ook alsof alle mannen die seksverslaafd zijn dader worden”, zegt hij.

                            “Maar de meeste seksverslaafde mannen worden helemaal geen dader. Deze mannen hebben vaak heel veel schaamte en voelen zich geïsoleerd. Zij hebben ontzettend veel moeite om hiervoor uit te komen.”

                            ‘Nergens anders mee bezig’


                            Leon vertelt uit ervaring wat het betekent voor je leven als je een seksverslaving hebt. “Ik zocht de hele dag naar seksuele prikkels. Dat je ‘s ochtends opstaat en denkt, waneer kan ik een prostituee bezoeken?” zegt hij.

                            “Vervolgens ga je daar naartoe en het valt tegen, dat doet het altijd. En dan ga je opnieuw. Dan is het nog geen 12 uur en ben je nergens anders mee bezig geweest.”

                            Hevigere prikkels


                            Leon zegt dat hij niet alleen steeds vaker zocht naar seksuele prikkels, maar dat in zijn geval de prikkels ook steeds heviger moesten zijn. Op het werk ging het lange tijd nog wel goed, maar de vaste partner van Leon trok uiteindelijk de grens: of je stopt hiermee of ik ben weg.

                            Leon is daarna in therapie gegaan, waarin het ook over zelfwaardering ging. Nu kan hij steeds beter omgaan met seksuele prikkels.

                            Bron:eenvandaag.avrotros.nl

                            Comment


                            • https://www.ad.nl/show/producer-klaa...drag~a3b2a287/


                              Sean 'Diddy' Combs © Jordan Strauss/Invision/AP

                              Producer klaagt Diddy aan om seksueel grensoverschrijdend gedrag


                              Een voormalige producer van Sean - Diddy - Combs klaagt de artiest aan voor onder meer seksueel grensoverschrijdend gedrag. Amerikaanse media melden op basis van rechtbankdocumenten dat de producer, Rodney Jones jr., 30 miljoen dollar schadevergoeding van de wereldster eist.

                              In de documenten die zijn ingediend bij een federale rechtbank in New York staat dat de ‘krachtige en veeleisende’ Diddy zijn producer onder meer zou hebben gedwongen om seks te hebben met prostituees. Ook zou Diddy voortdurend zijn geslachtsdeel hebben laten zien aan Jones.

                              In de 70 pagina’s tellende aanklacht is verder onder meer te lezen dat Jones de 54-jarige Combs er ook van beschuldigt dat hij hem probeerde ‘ertoe te brengen een homoseksuele relatie te aanvaarden’. Hij noemt dat ‘een normale gang van zaken in de muziekindustrie’.

                              Continu gefilmd


                              De advocaat van Jones, Tyrone Blackburn, zegt in een verklaring dat zijn cliënt in zijn tijd als werknemer van Combs veel dingen ondervond ‘die veel verder gingen dan zijn rol als producer van het Love-album’. Combs zou onder meer van Jones hebben geëist dat hij hem continu zou filmen waardoor Jones honderden uren aan beeld- en geluidsopnamen van de artiest heeft.

                              ,,Lil Rod is niets meer dan een leugenaar die een rechtszaak van 30 miljoen dollar heeft aangespannen, schaamteloos op zoek naar een salaris dat hij niet verdient”, aldus de advocaat van Diddy. ,,Zijn roekeloze geschreeuw over gebeurtenissen die pure fictie zijn en gewoon niet hebben plaatsgevonden, is niets meer dan een doorzichtige poging om de krantenkoppen te halen. We hebben overweldigend, onbetwistbaar bewijs dat zijn beweringen complete leugens zijn.”

                              Eerder deze maand ontkende Combs in de rechtbank ook een groepsverkrachting waarvoor hij vorig jaar werd aangeklaagd. Hij stelt er niets mee te maken te hebben en dat mensen hem alleen maar aanklagen ‘om mijn reputatie en prestaties kapot te maken’.

                              Comment


                              • https://www.ad.nl/show/prominenten-e...-man~ac181d17/



                                PREMIUM© ANP/ADR fotobewerking

                                Prominenten en collega's spreken over wangedrag WNL-baas: ‘Na al die jaren nog steeds bang voor die man’

                                Er heerst al jaren een angstcultuur bij omroep WNL, bekend van Goedemorgen Nederland en Op1, die met name wordt veroorzaakt door omroepbaas Bert Huisjes. Hij moet daarom per direct vertrekken, zeggen prominente oud-collega’s én mensen die er werkzaam zijn. ,,Ik heb de grootste mannen klein zien worden door Huisjes’ gedrag.”

                                Bert Huisjes maakt zich sinds zijn aantreden als bestuurder en hoofdredacteur in 2011 stelselmatig schuldig aan pesten, intimidatie, manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie, melden bronnen aan deze site. Sommige medewerkers kregen een burn-out, raakten overspannen en belandden bij een psycholoog. Deze site sprak 25 betrokkenen, uit de periode 2011 tot heden. Tien van hen, onder wie voormalig presentatoren Roos Moggré, Eva Jinek, Nikki Herr, Leonie ter Braak, Margreet Spijker en Merel Westrik, zijn bereid hun verhaal over grensoverschrijdend gedrag openlijk te delen. Soms zelfs tien jaar na dato, is het gros van de betrokkenen angstig en geëmotioneerd.

                                WNL, bekend van onder meer Goedemorgen Nederland (GMNL) en WNL op Zondag, kwam op 1 februari in het rapport van de commissie-Van Rijn over misstanden binnen de NPO als één van de slechtste omroepen uit de bus. Bij een enquête onder medewerkers gaf maar liefst 29 procent de werksfeer onder Huisjes een rapportcijfer 5 of lager, 94 procent ervoer pestgedrag. Uit frustratie dat het sindsdien stil blijft én uit angst dat er niets verandert, delen medewerkers hun verhaal.

                                Omroepbaas Bert Huisjes (56) ziet WNL, dat in 2009 wordt opgericht, als zijn levenswerk. De man die al een lange journalistieke carrière achter de rug heeft bij de Telegraaf en AD, treedt twee jaar later toe tot de omroep die zich afficheert als ‘vrolijk rechts’. Huisjes wordt geroemd om zijn ijver, energie en betrokkenheid. Journalistiek is geen baantje, maar een ‘manier van leven’.

                                Onder zijn leiding groeit Wakker Nederland (WNL) uit tot een volwaardige speler in het bestel. ,,Ik hou ervan om dingen voor elkaar te krijgen”, vertelde hij twee jaar geleden in het magazine Mezza. ,,In Hilversum schiet ik trouwens ook weleens uit mijn slof. Een reflex uit mijn jeugd. Maar nooit naar mensen die onder mij staan.”

                                Die laatste opmerking wordt door velen betwist. Nikki Herr werkte tussen 2017 en 2022 bij WNL, eerst als verslaggever en later als presentator van Goedemorgen Nederland. ,,Ik kreeg veel kansen waarvoor ik dankbaar ben. Maar tegelijkertijd gebeurde dit wel in een ongezonde werkcultuur. Mensen voelden niet de vrijheid om inhoudelijke discussies te voeren. ,,Sterker: het kon ervoor zorgen dat je op het strafbankje moest. Dan werd je genegeerd of kreeg je te horen dat WNL misschien niet meer de plek voor jou was. Mensen die wél tegen Huisjes in gingen, verdwenen soms na een paar maanden alweer. Hun contract werd niet verlengd, of ze gingen zelf weg. Ik heb de grootste mannen klein zien worden door Huisjes’ gedrag.”

                                Nikki Herr © WNL/NPO1

                                Leonie ter Braak, tussen 2012 en 2017 een van de gezichten van GMNL: ,,Als aspirant-omroep was WNL een snelkookpan en liep het over van ambitie. De werkdruk was enorm, en er heerste een angstcultuur. Omdat onze hoofdredacteur/directeur alle petten op had, kon je nergens je verhaal of zorgen kwijt. Ik ben vaak bang geweest mijn baan te verliezen. Dit hardop zeggen voelt als het bevuilen van m’n oude nest. Maar volgens mij verdient dat nest een goede schoonmaak.”

                                Zelfs talkshowkoningin Eva Jinek is 11 jaar na haar vertrek bij WNL nog altijd nerveus en aangedaan als het over Huisjes gaat. ,,Het is niet voor niets dat ik daar zo kort heb gewerkt.” Ze kwam in 2011 van de NOS naar WNL, waar ze het ontbijtprogramma Vandaag de dag presenteerde en later Eva Jinek op Zondag. ,,Helaas, ik herken de verhalen. Ik hoop dat er nu iets gaat veranderen voor alle jonge mensen die er werken en die niet in dit soort situaties terecht mogen komen.”

                                Eva Jinek © ANP / ANP Kippa

                                De bevindingen van de presentatoren worden massaal onderschreven. (Oud-)medewerkers schetsen het beeld dat Huisjes met zijn inhoudelijke bemoeienis ‘buitenproportioneel te ver ging’. ,,Alles moet via Bert. Maak je zelf een keuze en blijkt die fout, dan kun je apps krijgen. Of hele e-mails. Daarin wordt het heel erg op de persoon gespeeld met teksten als ‘je bent journalist-onwaardig’. Vernederend”, aldus een huidige werknemer. De roep om het vertrek van Huisjes is groot. Opmerkingen als ‘Bert móet hier weg’ en ‘die man moet stoppen anders verandert hier niets’ vallen veelvuldig tijdens de gesprekken die deze site voerde.

                                ‘Bange man’

                                Merel Westrik, die tussen 2011 en 2014 als tv-presentator voor de omroep werkte: ,,Bert is een bange man. Hij had veel angst dat WNL niet in het bestel kon blijven. Hij kon poeslief doen, prees je de hemel in en kort daarna stelde hij je positie ter discussie. Ik vergelijk het wel eens met een hond die je drie keer aait en daarna een schop geeft. Alles wordt onvoorspelbaar en onveilig.”

                                Tijdens haar zomertalkshow Half 8 Live kreeg ze ruzie met Huisjes over de inhoud, de tafelgasten en het tekort aan redactieleden. ,,Hij luisterde niet, er was alleen maar druk en dreiging. Toen ik kort daarna mijn ontslagbrief inleverde, moest ik op het matje komen. Dat ik de omroep opblies, dat niemand meer een baan had als ik dit doorzette. Ik heb het afgemaakt, werkte nog een seizoen bij WNL, maar flikkerde daar ieder bericht dat niet aan de journalistieke basisregels voldeed in de prullenbak. ‘Ga er zelf lekker zitten morgenochtend.’ Dat is het meest grensoverschrijdende dat ik ooit heb teruggezegd.”

                                Een andere voormalig WNL-journalist herkent het onvoorspelbare gedrag. Vaak zou zij rond middernacht kritische belletjes van Huisjes over het draaiboek hebben gekregen. ,,Regelmatig dreigde hij dat ik niet terug hoefde te komen.” Andere keren werd ze juist opgehemeld. ,,Het is als een relatie met een charmante man die je mishandelt. Zo voelt het ook: dat ik mentaal mishandeld ben.”

                                Een greep uit de kritiek van werknemers die hun verhaal uit angst voor represailles liever anoniem doen: ,,Bert Huisjes kon je helemaal de grond in boren. Ik ben na al die jaren nog steeds bang voor die man.” Een collega: ,,Als Bert Huisjes de werkvloer opstapt, voel je de spanning. Sommigen vluchten dan letterlijk belhokjes in.” Een voormalig kopstuk: ,,WNL is Berts levenswerk, daar moet alles en iedereen onder lijden.”

                                Een ex-werknemer die al jaren weg is: ,,Terwijl ik erover praat, voel ik de spanning weer in mijn lijf.” Een ander: ,,Ten overstaan van collega’s kleineerde hij mij met opmerkingen als ‘Dit snap jij niet, je bent te jong’.” En: ,,Het is moderne slavernij,” zegt een anonieme bron, ook verwijzend naar het rapport Van Rijn waarin staat dat WNL-respondenten gemiddeld twee keer zoveel overuren maken ten opzichte van elders. WNL wordt een ‘vergiftigd nest’ genoemd, Huisjes ‘Bertlusconi’, ‘Angry Bert’ en een ‘gevaarlijke alleenheerser’.

                                Bert Huisjes © Shody Careman

                                Zwangerschapsdiscriminatie

                                Medewerksters die zwanger raakten, kregen het te verduren. Contracten zouden niet zijn verlengd, of vrouwen moesten zes maanden uit dienst. Deze site zag een mail van Huisjes aan een medewerkster waarin hij haar adviseert te gaan ‘sporten en afvallen’ als zij haar verdere tv-ambities zou willen waarmaken. Ze was net terug van zwangerschapsverlof. De medewerkster bevestigt desgevraagd het bestaan van de mail, maar wil er nu geen toelichting op geven.

                                Roos Moggré van EenVandaag, die jarenlang bij WNL te zien was als GMNL-presentator, kan erover meepraten. ,,Tijdens mijn verlof wist ik niet of ik nog terug mocht komen. Als je zwanger was, werd je lang in onzekerheid gelaten over je baan, gestraft in het rooster en aangesproken op je lijf of energie.”

                                Roos Moggré © privebeeld
                                Ook oud-collega Leonie ter Braak verkeert na de geboorte van haar zoon in 2016 een tijd in onzekerheid. Net als Moggré heeft Ter Braak correspondentie uit die tijd bewaard, die deze site inzag. ,,Ik voelde me tijdens mijn verlof zeer kwetsbaar en angstig. Het contractvoorstel waarin stond dat ik zou terugkeren, werd nooit getekend. Een week voor mijn terugkeer was ik mijn solo-plek op televisie kwijt en werd plots voorgesteld om voorlopig nachtradio te gaan maken.”


                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/sport/15025...an-horner-vrij

                                  Dat kan nog veel onrust geven in de Red Bull ploeg, als het maar geen teveel negatieve gevolgen gaat geven op de prestaties van Verstappen😬

                                  Comment


                                  • WNL raad van bestuur herkent zich niet in de aantijgingen, ook presentatoren Rick Nieman en Sven Kockelman niet, sus dat wordt ook weer een langlopende soap met onderzoeken etc

                                    Wie zijn de volgende....

                                    Comment


                                    • Er is al onrust bij red bull racing, whats app verkeer v Horner is gelekt

                                      Comment


                                      • https://www.ad.nl/show/thijs-romer-z...ngen~a1c8ca3d/


                                        Thijs Romer © NL Beeld

                                        Thijs Römer ziet af van hoger beroep en gaat maand de cel in: ‘Hoop betrokkenen rust te brengen’


                                        Acteur Thijs Römer (45) gaat toch niet in hoger beroep tegen de straf die hij vorig jaar kreeg opgelegd nadat hij werd veroordeeld voor het online misbruiken van drie minderjarige meisjes. Dat betekent dat hij een maand de gevangenis in gaat, meldt hij vrijdag via zijn advocaat Bénédicte Ficq.

                                        ,,Ik realiseer me dat de gebeurtenissen grote impact hebben gehad op de slachtoffers en dat hier maar één persoon verantwoordelijk is: ikzelf’’, begint hij zijn verklaring. ,,Dit inzicht heb ik niet goed kenbaar kunnen maken tijdens de zitting afgelopen zomer. De oprechtheid en de waarde van dit besef kan ik nu alleen ‘bewijzen’ door de rechtbankstraf te aanvaarden en dus niet door te gaan met het door mij ingestelde hoger beroep. Hiermee hoop ik rust te brengen in het leven van alle betrokkenen.’’

                                        De drie slachtoffers van Römer zijn opgelucht. ,,We hadden het niet zien aankomen’’, laten ze via hun advocaat Maartje Schaap weten. ,,De meiden zijn alle drie opgelucht en blij dat het nu klaar is en dat er niet opnieuw een proces komt waarin dingen over mijn cliënten worden gezegd”, aldus Schaap. ,,Voor hen is nu eindelijk de tijd aangebroken om dingen te gaan verwerken.’’

                                        De acteur stelt overigens nog steeds dat niet alles wat eerder bewezen werd verklaard, ook daadwerkelijk is gebeurd. Daar legt hij zich nu dus bij neer. Römer kreeg afgelopen augustus een celstraf van drie maanden (waarvan twee voorwaardelijk) opgelegd, evenals de maximale taakstraf van 240 uur. De rechter achtte hem schuldig aan het verleiden van de meisjes en het verwerven van kinderporno. Hij liet hen ontuchtige handelingen bij zichzelf plegen en naaktfoto’s sturen, aldus de rechter. Dat gebeurde tussen 2015 en 2017, toen de meisjes 14, 15 en 16 jaar waren. Het drietal was fan van de acteur.


                                        Weinig schuldbewust


                                        De zittingen waren opvallend: het komt niet vaak voor dat een bekende Nederlander zo publiekelijk vertelt over details rond zulke pijnlijke strafbare feiten. Daarbij kwam dat hij weinig schuldbewust was en volhield dat hij de meisjes alleen seksuele voorlichting wilde geven.

                                        ,,Je kan toch gewoon een gesprek over masturberen hebben?’’ zei hij. ,,Zo van: hier is de clitoris, daar de vingers. Dat. Zwaarder is het niet.’’ Daar wilde de rechter niks van weten. Römer ‘zocht de schuld buiten zichzelf’ en zou daarom in herhaling kunnen vallen, aldus de rechter. Hij moest zich daarom ook laten behandelen. Römer kwam eerder al tot het inzicht dat hij een grens over was gegaan en sprak al met een psycholoog. Daar ontdekte de acteur dat hij ‘de neiging heeft verdriet te verwerken door seksuele troost te zoeken’.

                                        Geen werk meer


                                        De acteur ging uiteindelijk in hoger beroep, omdat hij zich te weinig herkende ‘in het beeld dat uit het vonnis naar voren kwam’. ,,Ik heb destijds in het onlinecontact fouten gemaakt’’, zei hij. ,,Dat realiseer ik mij terdege. Ik vind het verschrikkelijk dat zij hieronder hebben geleden en dat spijt me heel erg. Het hoger beroep is niet bedoeld om afbreuk te doen aan dat leed. Ik had me graag willen neerleggen bij de uitspraak van de rechter, maar daarvoor herken ik mij te weinig in het beeld wat uit het vonnis naar voren komt.’’

                                        Römer vertelde eerder al dat de impact van de zaak voor hem ook groot is. Zijn professionele leven, en daarmee zijn inkomstenbron, is vrijwel opgedroogd.

                                        Comment


                                        • Zal ie ooit nog acteerwerk krijgen?

                                          Comment


                                          • https://www.ad.nl/binnenland/dave-vo...raft~aedda1dd/



                                            Dave von Raven, zanger van De Kik© Jan de Groen

                                            Dave von Raven maakte felle DWDD-repetities mee: ‘Maar Matthijs wordt wel heel hard gestraft’

                                            ZANGER VAN THE KIKDave von Raven (43) van The Kik zingt tegenwoordig het levenslied. Openhartig interview over romantische liedjes, drankmisbruik, het verlies van zijn vader, de geboorte van zijn dochter en Matthijs van Nieuwkerk. ,,Hij wordt wel heel hard gestraft.”

                                            ‘Een daggie niet gelachen is een daggie niet geleefd. Bij ons in het café daar is geen mens die dat niet weet. Een daggie niet gelachen is een daggie niet geleefd. Zorg dat je dat nooit vergeet.’

                                            Is dit het refrein van een carnavalskraker? Een oorwurm van Vader Abraham of Jan Smit? Nee. Het is de nieuwe single van The Kik. Leadzanger Dave von Raven (43) spreekt de songtekst uit zonder gêne. ,,We wilden geen maatschappijkritische liedjes", zegt hij over het album dat ook verschijnt

                                            Jaren ‘60-stijl gepasseerd station


                                            De zanger, geboren en getogen in Rotterdam, maar met zijn vrouw en dochter woonachtig in een dorp op Goeree-Overflakkee, heeft een ware metamorfose ondergaan. ,,Mijn jaren 60-stijl is een gepasseerd station”, zegt Von Raven. ,,Een muzikant ziet er uit naar de plaat die hij maakt.”

                                            Tijdens optredens gehuld in goudkleurige colberts, met een rode roos uit de zak, overhemden met ruches en grote zwarte strikken, heeft The Kik zich opnieuw uitgevonden. ,,We kunnen wel weer Beatles-achtige nummers opvoeren, maar als artiest moet je mensen ook kunnen verrassen.”

                                            Hij wilde romantische liedjes zingen, vertelt de zanger en tekstschrijver. Lichtvoetige nummers over plastic rozen, de titel van een van de volgende singles afkomstig van het album. Over een liefde die nooit vergaat: zo sterk als kunststof van de beste kwaliteit.”

                                            De man, voor wie het iconische ‘Rubber Soul’ van The Beatles nog altijd het beste album ooit gemaakt is, kan het oeuvre van Frans Bauer ook waarderen. ,,‘Als Sterren Aan De Hemel Staan’ vind ik echt knettergoed", zegt hij. ,,Die stem van Frans, maar ook de hele ambiance. Muziek voor in de kroeg. Daar kom ik ook vandaan.”

                                            Hij weet nog dat hij met een keyboard door zijn vader op de biljarttafel van café van Eijck op de Rotterdamse Bergse Dorpstraat werd gedirigeerd. ,,‘Die jongen kan goed spelen’, had hij de kroegbaas gezegd. Of ik voortaan elke zaterdag mocht komen optreden. Ik was toen twaalf.”

                                            Als tiener, opgroeiend in een volkswijk in Rotterdam-Noord, raakt hij verslingerd aan sixties-muziek. ,,Ik wilde er uitzien als de Beatles. Daardoor viel ik op de middelbare school buiten de toon en zonderde ik mezelf af. In de pauze vluchtte ik met mijn brooddoos naar buiten.”

                                            ‘Geen studiebol’

                                            Op de havo voor Muziek en Dans is hij daarna veel beter op zijn plek. ,,Helaas was ik geen studiebol. Nadat ik twee keer bleef zitten in de vierde, moest ik van school.”

                                            Een half jaar lang heeft hij daarna vooral uitgeslapen. ,,Na een paar maanden stond mijn vader naast mijn bed en zei: je moet gaan werken. Ik was 16. Dat wilde ik niet. Dan maar achter de bar in poppodium Rotown, dacht ik. Maar bij het arbeidsbureau kon ik kiezen tussen een baan achter zo'n karretje in de trein of in de broodjeshoek van een slagerij. Het werd dat laatste

                                            Ontelbare broodjes filet americain smeert hij voor de lunch van hongerige kantoorlieden. ,,Broodjes smeerde mijn moeder altijd. Moest ik dat ineens gaan doen. Na een tijdje zei de eigenaar van de slagerij aan het einde van de dag dat hij mij niet meer hoefde te zien. ‘Jij moet lekker muziek gaan maken’, klonk het bij het afscheid.

                                            Von Raven is dan zanger-pianist in rock 'n rollband Magic Dave & The Wheelers. In buurthuizen en cafés klinken covers van artiesten als Jerry Lee Lewis en Elvis Presley. ,,De bassist van de band werkte bij een verkoper van muziekinstrumenten. ‘We hebben mensen nodig. Instrumenten inpakken in het magazijn. Is dat wat voor jou?

                                            Jaren werkt Von Raven overdag tussen de muziekinstrumenten en staat hij 's avonds op het podium. In 2011 richt hij The Kik op. Als zanger van de band valt hij op met zijn kenmerkende stemgeluid, doorspekt met Rotterdams dialect, en retro-stijl. Een optreden bij De Wereld Draait Door, waar The Kik het nummer ‘Simone’ opvoert, luidt de doorbraak van de band in

                                            In 2012 is The Kik zelfs huisband van het programma. Daar is Von Raven de programmamakers nog eeuwig dankbaar voor. ,,Een Rotterdamse zanger, die op z'n Rotterdams zegt hoe hij muziek maakt, vonden ze in Amsterdam een openbaring joh

                                            Met geen slecht woord praat hij over het besmette tv-programma door buitensporig gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk. ,,Ik heb wel gezien dat het er tijdens repetities heftig aan toe ging. Dat Matthijs woest werd als er een verkeerd fragment werd gestart, en iemand van de redactie een verbale veeg uit de pan kreeg. ‘Zo. Dat gaat er fel aan toe’, dacht ik bij mezelf

                                            Daar schrok ik me toch het lazarus van

                                            Maar te ver? Von Raven weet het niet. ,,Als jongen liet ik bij de slager ooit een schaal saucijzenbroodjes vallen. ‘Wat doe je godverdomme nou, teringlijer’, schreeuwde mijn baas. Daar schrok ik me toch het lazarus van, maar ik ben opgevoed met de les dat je door iemand op de vingers getikt mag worden als je een fout maakt

                                            Hij is zelf geen slachtoffer. ,,Ik laat niet over mij heenlopen. Ooit, bij praatprogramma Pauw, moest ik de show van de regisseur via de autocue aankondigen. Dan ga ik stotteren. Dat wilde ik niet. Toen hij er op bleef aandringen, zei ik tegen hem: als je het nu nog een keer vraagt, ga ik gewoon naar huis joh.”

                                            ,,Zo’n Matthijs”, besluit de zanger over de gevallen presentator, die hij toch hoog heeft zitten. ,,Hij wordt wel heel hard gestraft voor wat er allemaal gebeurd is. Als ik hem was, zou ik al die miljoenen in mijn zak steken, naar Frankrijk verhuizen en de hele dag karbonades gaan bakken.”

                                            Dave von Raven woonde met zijn band The Kik vele repetities van DWDD bij: ‘Dat gaat er fel aan toe, dacht ik bij mezelf’ © Jan de Groen

                                            Sta ik weer Simone te zingen

                                            De bandleden, al veertien jaar samen, hebben heus weleens met de gedachte gespeeld om de instrumenten aan de wilgen te hangen. ,,Er waren momenten dat de rek eruit was”, geeft de zanger toe. ,,Moeten we weer datzelfde rondje theaters doen?, dacht ik dan. Sta ik weer ‘Simone’ te zingen. Is dat de inspanning nog wel waard?”

                                            Maar stoppen? Dat nooit, wuift Von Raven een vervroegd pensioen als muzikant weg. ,,Ik word doodongelukkig als ik niet meer op dat podium mag staan.”

                                            Zelfs met zijn terminale vader, op een bed van Stichting Ambulancewens, backstage in een volgepakt Ahoy, heeft de zanger de avond van zijn leven. Als ik eenmaal sta te zingen, vergeet ik alles. Zelfs de pijn, die er natuurlijk wel was

                                            Op zijn 78ste overlijdt de man, die zijn zoon als muzikant op sleeptouw nam. ,,Toen we op de dag van zijn euthanasie bij het huis van onze ouders aankwamen, zat hij op de bank met een bak koffie en een sigaartje. ‘Goeiemorgen’, zei mijn vader opgetogen, terwijl hij wist dat hij over een paar uur dood zou zijn. Toen hij zijn laatste drankje achterover sloeg, zei ik: ‘nou pa, daar ga je dan'. Hij reageerde opgelucht

                                            Ik was van zijn tweede leg. Hij had al drie kinderen met zijn ex. Eigenlijk wilde hij geen kinderen meer, maar mijn moeder drong aan. Toen ik er eenmaal was, kon hij die vader zijn, die hij eigenlijk altijd had willen zijn

                                            Zelf wil de voorman van The Kik in eerste instantie ook geen kinderen. ,,Je hele leven gaat eraan. Toch stemde ik toe. Dat zal zo'n vaart niet zou lopen, dacht ik, maar voordat ik er erg in had, stond ik een navelstreng door te knippen

                                            Er was geen hartslag

                                            De bevalling van zijn dochter is nog bijna misgegaan. ,,Er was geen hartslag. Kwam er een leger aan witte jassen de kamer binnengerend. 1,2,3 en hup. Ik zie ze nog bezig met Marietje. Voor mijn gevoel duurde het drie dagen, maar haar hartslag kwam gelukkig snel op gang.”

                                            Dat hij zo veel liefde en bezorgdheid voor zijn kind zou voelen, dat had hij nooit verwacht. ,,Eens in de week rij ik met mijn dochter naar mijn moeder in Ommoord. Als ze dan in haar autozitje in slaap valt, check ik altijd of ze nog wel ademt.”

                                            Hij voelt zich bevoorrecht. Als artiest en familieman met een mooi leven. ,,Mijn vader heeft zich als arbeider en later chef bij chemisch bedrijf Chemours de tering gewerkt. Net als mijn broer, in de haven. Wat ik doe, is soms ook hard werken

                                            Met die kleine erbij, gaat dat niet meer

                                            Om plezier te hebben, heeft hij geen liters alcohol meer nodig, zoals in de fase van het vorige album en tour, waarin dat voor The Kik-zanger een probleem wordt. ,,Steeds vaker stond ik op met een enorme kater. Met die kleine erbij, gaat dat niet meer

                                            Eerst stopt hij faliekant met de drank. Hij gaat zelfs obsessief hardlopen. ,,Als de brandweer ging ik, maar ik haalde er geen plezier uit, dus ben ik maar weer gaan drinken.”

                                            Ook zonder flessen whisky in de kleedkamer, houden de bandleden van The Kik het met elkaar uit. ,,Zónder hits”, benadrukt de leadzanger. ,,Dat vind ik nog het het meest bijzonder aan ons. Alleen ‘Simone’ haalde de 95ste plek in de top-100. Elke keer als wij een single uitbrengen, vragen wij onszelf af: zou het dan nu gaan gebeuren?


                                            Comment


                                            • https://www.ad.nl/show/maxime-meilan...t-op~a3192ac5/


                                              © Brunopress

                                              Maxime Meiland hoeft passage over verkrachting niet te rectificeren, maar beschuldigde man geeft nog niet op


                                              Maxime Meiland hoeft een passage in haar biografie waarin staat dat ze op haar 15de verkracht zou zijn, niet te te rectificeren. Ook hoeft ze haar biografie niet uit de handel te halen en geen schadevergoeding te betalen.

                                              Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten in een zaak die was aangespannen door een man die door Meiland wordt beschuldigd van verkrachting. Die laat via zijn advocaat Peter Schouten weten dat dit kort geding weliswaar verloren is, maar dat ze ‘gewoon doorgaan met de bodemprocedure’. ,,En in een bodemprocedure kun je bewijs aanleveren, getuigen horen”, zegt Schouten. ,,Wij zijn ook onderzoek aan het doen.”

                                              De rel begon met Maximes biografie Maxime Misbruikt, ontspoord en nu… gelukkig die een jaar geleden uitkwam. Daarin vertelt zij onder meer op haar 15de te zijn verkracht door een nu 28-jarige man, die ze verder niet bij naam noemt. Die man is anoniem opgevoerd, maar pikte de aantijging niet en nam advocaat Peter Schouten in de arm om een rectificatie te eisen en aangifte te doen van smaad en laster. Hij vindt dat de passage in het boek te herleiden is naar hem en zegt er last van te hebben. Er heeft volgens hem wel seks plaatsgevonden, maar dat zou vrijwillig zijn geweest.

                                              ‘Misgelopen inkomsten’


                                              De man eiste dat het boek uit de handel wordt genomen en dat er pas een herdruk mag komen als die passage eruit is is gehaald. Ook eiste hij ook een rectificatie en een bedrag van ruim 90.000 euro materiële en immateriële schade, onder meer vanwege misgelopen inkomsten.

                                              De rechter wijst de vorderingen echter allemaal af omdat de man anoniem in het boek wordt opgevoerd en het dus hooguit herleidbaar naar hem is door vrienden en kennissen van Meiland en van hemzelf. Bovendien was de beschuldiging bij die vrienden en kennissen al bekend. Daarmee is het boek niet onrechtmatig. Daarnaast, zegt de rechter, heeft de man in bladen als Story en Privé zijn kant van het verhaal verteld en is ‘een soort evenwicht’ bereikt.

                                              Daar leggen de vermeende verkrachter en advocaat Schouten zich dus niet bij neer. In een bodemprocedure willen ze aantonen dat de seks wel degelijk vrijwillig was. ,,Ons eisenpakket zal dan ook niet veranderen.”

                                              Aangifte van verkrachting


                                              Maxime Meiland (28) heeft nadat de man een kort geding aanspande, alsnog aangifte van verkrachting gedaan tegen de man, bijna veertien jaar nadat die zou hebben plaatsgevonden. Inmiddels heeft het OM besloten die zaak daadwerkelijk te onderzoeken. Er zouden al getuigen zijn gehoord.

                                              De passage in het boek waar het allemaal om draait:
                                              ,,Terwijl mijn oog op een bosje aan de kant van een slootje viel, merkte ik dat die gast die net uit de gevangenis kwam, mij volgde. Hij trok mij verder achter dat bosje, ging op zijn rug liggen en trok mij op zijn middel en begon mij te zoenen. Het enige wat ik kon voelen was afschuw en angst. Hij deed mijn bovenkleding uit en maakte mijn bh open. Ik had in die tijd pads in mijn bh omdat ik nogal onzeker was over mijn cupmaat. Ik weet nog dat ik een gevoel van schaamte voelde opkomen omdat de pads uit mijn bh vielen. Bizar natuurlijk! Hij legde mij neer in het gras en verkrachtte mij. Zijn speeksel droop langs mijn wang. Ik weet nog goed dat ik opzij keek en de schaapjes in de wei zag lopen. Dat beeld zal ik mijn hele leven nooit meer vergeten.”

                                              ‘Enig juiste uitspraak’


                                              Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra en media-advocaat Allon Kijl, die Maxime bijstaan, laten in reactie op het vonnis weten: ,,Dit was vanuit juridisch oogpunt de enig juiste uitspraak die er gedaan kon worden. Het is goed om te constateren dat de voorzieningenrechter alle vorderingen van de eiser heeft afgewezen. Toewijzing van die vorderingen zou een ongekende beperking van de vrijheid van meningsuiting hebben opgeleverd. Als de rechter anders zou hebben beslist, dan zouden andere slachtoffers mogelijk ook niet meer naar voren durven te treden vanwege de dreiging van juridisch consequenties.”

                                              Diekstra en Kijl zeggen nog altijd niet te kunnen volgen waarom de vermeende verkrachter voor het kort geding voortdurend de media heeft opgezocht en zich ook deels herkenbaar heeft laten fotograferen door roddelbladen. ,,Door zijn eigen roekeloze gedrag heeft hij zichzelf herkenbaar gemaakt voor het grote publiek en zou hij uiteindelijk door verschillende fotografen en een cameraploeg van RTL Boulevard herkend en vastgelegd zijn. Als je privacy je dierbaar is, is dit natuurlijk een onverstandige stap en kun je niet klagen over de gevolgen daarvan.”

                                              Comment


                                              • https://www.ad.nl/show/wnl-omroepbaa...drag~a8d7c337/

                                                Daar kon je op wachten, zullen in verschillende takken nog wel meer banen vrij komen...

                                                Comment


                                                • Theo Maassen stopt met presenteren van Zomergasten ivm geluiden over grensoverschrijdend gedrag in zijn priveleven

                                                  Comment


                                                  • https://www.ad.nl/formule-1/werkneem...teld~a29d8bf5/

                                                    Dat was ook te verwachten, ivm grotere belangen...

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X