Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Grens overschrijdend gedrag

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/entertainme...ueel-wangedrag

    Die is denk wel aan de beurt

    Comment


    • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...r-van-matthijs

      De terugkeer van Matthijs


      Matthijs is back. Eerder kwam hij al uit zijn zelfverkozen kluizenaarschap om de nieuwe boeken van Eus en Bart Chabot in ontvangst te nemen en nu voor de nieuwe plaat van Anouk. Verrek, denk ik bij het zien van het eerste shot: dat ken ik! Het is dat morsige hoekje onder het viaduct waar ik altijd met een grote boog omheen fiets vanwege het hoge aantal verwarde mensen dat er bijeenkomt.

      ‘Waar zijn we hier?’ vraagt Matthijs en antwoordt zelf: ‘We zijn in Mosveld, Amsterdam-Noord bij café-restaurant & snackbar Max.’
      Van Nieuwkerk in de frituur. Een tent waar hij normaalgesproken niet dood gevonden zou willen worden. Anouk wel want haar zal het al achtenveertig jaar allemaal een worst wezen.
      ‘Gijs, maak eens een rondje zodat de mensen kunnen zien hoe we d’r bij zitten.’
      Scholten van Aschat draait de camera en we worden getrakteerd op een goed uitgeruste bar en vervolgens op Max himself, weggemoffeld achter in z’n keuken. Daar komt hij de komende veertig minuten ook niet meer weg.

      Anouk wilde iets anders dan een tv-studio, vertelt ze. ‘Zet me gewoon in een snackbar neer,’ zei ze uiteindelijk voor de grap en de rest is history.
      Hierna bleef ik me afvragen welke locaties er allemaal nog meer overwogen waren. Mij had het ook erg leuk geleken om het duo te zien in de ballenbak van indoor speelparadijs Candy Castle. Bij mij om de hoek zit ook nog een afzichtelijk bowlingcentrum waar je ogen pijn van doen. In de python. Aan het front in een loopgraaf. Op ‘t dak van een Boeing 747.
      Allemaal pareltjes om in gedachten te houden, mocht er hier format in zitten.

      Haar nieuwe album gaat over de liefde. Goed dat daar eindelijk eens iemand iets over schrijft. Matthijs hoort het allemaal peinzend aan zoals we van hem gewend zijn. Aan zijn gezicht is af te lezen dat hij flink door de mangel is gehaald. Na jaren van geheelonthouding is waarschijnlijk ook de kurk weer van de fles. Zijn ogen doen me aan die van mijn vader denken. Ondanks alles voel ik toch weer die oude vertrouwde sympathie en ook een klein beetje medelijden. Arme jongen, denk ik. Jij kon er ook allemaal niks aan doe- …oh nee toch wel. Wat me nog het meeste stak aan die hele affaire was dat al dat bloed zweet en tranen waren vergoten voor het maken van entertainment. En entertainment is niet belangrijk. Er is genoeg om over te schreeuwen in deze wereld en een talkshow hoort daar niet bij.

      Anouk wrijft over haar sleeve. Om haar nek hangt een kruisje. Even dacht ik ook bij Matthijs een kettinkje te zien maar dat bleek gewoon een van zijn zilvergrijze borstharen. Wel heeft hij een hele verzameling snoepkettingen om zijn rechterpols. Ongetwijfeld niet afkomstig van de H&M waar ze ook aan een molentje hangen, maar zijn de kraaltjes geschonken door een halfblinde monnik vlak voor hij zijn laatste adem uitblies. Heel Ibiza loopt er ook mee rond. Je moet iets te rinkelen hebben, anders ben je niet spiritueel.

      Op een gegeven moment zitten ze alle twee met hun armen over elkaar.
      “Spiegelen” noemen ze dat in de psychologie. Autoverkopers doen het ook.
      Op haar telefoon luisteren naar haar muziek. ‘When I die...,’ zingt Anouk. ‘I will miss you, but I won’t be missing this world we’re iiiiiiiiiiiiihiiiiiiiiiiiiiiiiiin. Klinkt zo weird, hè, als het zo kaal is?’
      ‘Wat gaat er eigenlijk gebeuren na de dood volgens jou?’ vraagt Matthijs. Een klassieker.
      Kortstondig verandert het interview in Het Gesprek van de EO. Ze babbelen over de Bijbel. Anouk heeft een app met Bijbelteksten die Matthijs nu ook gedownload heeft. Zodat hij iedere dag even keihard kan lachen.

      Na de dood komt MyHeritage. Anouk had het leuk gevonden om te kunnen opscheppen dat ze Afrikaans was of Turks. Maar helaas. Anouk is Nederlands, Frans en voor 43% Zweeds. Dat vindt ze leuk omdat ze sowieso al heel veel in Zweden komt en met Martin Gjerstad werkt en die is ook Zweeds. En ze heeft al twintig jaar een huis in Frankrijk dus dat zijn wel plekken waar ze heel graag komt. Ook denkt ze dat ze al heel lang dement is. Ze heeft zich aangemeld bij de euthanasie-club en daar een speldje van gekregen. Matthijs van Nieuwkerk knippert met zijn ogen. Op de achtergrond zit nog altijd de snackbarhouder als een spook dat je later op de foto ontdekt. Het is tijd om de frituur aan te zetten.

      Comment


      • https://www.ad.nl/commentaar/vieze-s...arib~a9ac407a/


        © ANPVieze smaak resteert na rapport-Arib


        Het rapport over de gedragingen van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib is politiek op zijn allerlelijkst. De zweem van wederzijdse rancune, misplaatste hooghartigheid en totale zinloosheid die deze kwestie kenmerkt, laten een vieze smaak achter, schrijft onze politiek verslaggever Laurens Kok.

        Allereerst mag het natuurlijk nooit zover komen dat het bestuur van de Tweede Kamer besluit om een particulier recherchebureau de gedragingen van een reeds vertrokken oud-voorzitter na te laten gaan. Dat het presidium unaniem dacht dat dit een goed idee zou zijn, geeft te denken. Parlementariërs genieten een grote mate van onschendbaarheid. Arib maakt daar een terecht punt van.

        Dat betekent echter ook weer niet dat Kamerleden alles maar kunnen maken, ook de voorzitter niet. Parlementariërs hebben een voorbeeldfunctie en degene die boven de partijen hoort te staan al helemaal. Dat Arib personeel van de Kamer met stemverheffing tot de orde riep, kan vervelend zijn geweest voor die ambtenaren.

        Tegelijkertijd is het Binnenhof een snelkookpan, waar politici voortdurend onder grote druk staan. Dan wordt er soms uitgedeeld en geïncasseerd. Of dat aanvaardbaar is of niet, daar kun je van mening over verschillen. Erger wordt het als er na zo’n uitbarsting geen enkele reflectie wordt getoond en dat de voorzitter zich door niemand laat aanspreken op haar gedrag.

        Wat Arib evenmin siert, is dat ze de kwestie succesvol heeft weten te framen als een persoonlijke aanval op haar door Vera Bergkamp. Ze sprak openlijk van een ‘politiek mes in de rug’. Het is geen geheim dat het niet boterde tussen de twee, maar het was toch echt het hele presidium van de Kamer dat tot het onderzoek besloot, nota bene inclusief Aribs partijgenoot Henk Nijboer.

        Tegelijkertijd was het Bergkamp die te vuur en te zwaard verdedigde dat het onderzoeksrapport nog per se voor de verkiezingen moest verschijnen, zonder met een overtuigende motivering voor die haast te komen.

        Eind van het liedje is dat de Kamer nu zit met twee besmeurde (ex-)voorzitters. De nieuwe Kamer die na 22 november aantreedt, heeft alvast één les te trekken: dit was eens maar nooit weer.

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/43...arib-ontsporen

          Leiding in Nederland vogelvrij
          Niet alleen Bergkamp liet zaak-Arib ontsporen

          Eén van de meest opvallende ’klachten’ die anoniem over voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib zijn geuit, betreft dat ze een stoel zou hebben laten weghalen zodat er geen plek meer was voor een ambtenaar bij een vergadering.




          De aantijging leidde tot enige hilariteit binnen de Haagse kaasstolp. Sommigen ontleenden er grappend inspiratie aan voor de toekomst.



          Een ervaringsdeskundige wist zich ook te herinneren dat deze methode niet nieuw is. Zo zou voormalig premier Wim Kok ook naar het middel gegrepen hebben, op het moment dat hij dacht dat een vergadering te veel aanwezigen zou kennen waar hij geen zin in had.

          In het geval van Arib circuleert een onschuldiger versie. Zo heeft ze bij het ontvangen van de fractievoorzitters na de verkiezingen in 2021 geen stoel naast of tegenover zich beschikbaar gehouden voor de toenmalige griffier, die daar naar verluidt niet blij mee was. In deze vergadering, die in Nederland wereldberoemd werd door een LuckyTV-persiflage van Caroline van der Plas, kreeg de Kamergriffier een stoel aan het einde van de langwerpige tafelruit, terwijl in het midden juist de Kamervoorzitter zat, omringd door de fractievoorzitters van de grootste partijen. Het kan zomaar als ’emotioneel leed’ zijn opgevat en vervolgens in een anonieme brief opgeschreven, die de aanzet vormde tot het onderzoek naar Arib.
          Flinterdun



          Het is een illustratie bij de flinterdun gebleken ’misstanden’ die er onder haar voorzitterschap zouden hebben plaatsgevonden, waar vorige week op verzoek van het presidium (het politieke bestuur van de Kamer) een rapport over verscheen. De aankondiging alleen al luidde het einde in van de politieke carrière van Arib.



          Ondanks de veronderstelde serieuze aantijgingen die volgens het presidium een onderzoek zouden rechtvaardigen, bleef in het uiteindelijke rapport weinig meer over dan de stemverheffing die de voormalig voorzitter zou hebben gebruikt, bemoeizucht van Arib en het uitblijven van excuses.



          Het ’grensoverschrijdende gedrag’, het ’schrikbewind’ en het ’machtsmisbruik’ waar Arib anoniem van beschuldigd werd, is door haar opvolger Vera Bergkamp inmiddels geruisloos omgebouwd tot een ’sociaal onveilige werkomgeving’. Dat recherchebureau Hoffmann meende uit eigen beweging te moeten vermelden dat veel gesproken ambtenaren Arib een goede voorzitter vonden, is een teken aan de wand.

          Koninkrijkjes




          Wie het genoegen heeft langer dan een jaartje of acht in het Kamergebouw te mogen werken, herinnert zich bovendien nog de kleine koninkrijkjes die tal van hooggeplaatste ambtenaren er voor zichzelf hadden opgericht. In een enkel geval werd zelfs aangifte overwogen door het presidium wegens malversaties. Kamerleden verlangden van hun voorzitter de voorbije jaren dan ook stevig ingrijpen.



          Het is kwestieus of het presidium de bevoegdheid heeft om een onderzoek naar een gekozen volksvertegenwoordiger in te stellen. Sowieso geldt dat als deze anonieme ’misstanden’ de standaard worden om iemand anno 2023 in de beklaagdenbank te zetten, leidinggevend Nederland door Bergkamp de voorbije week vogelvrij is verklaard.



          Dat ze haar Kamervoorzitterschap nu alweer aan de wilgen hangt is dan ook niet voor niets. Vera Bergkamp (D66) zal de geschiedenis ingaan als een zwakke preses, die moeite had de orde te houden, onder wier verantwoordelijkheid het kabinet de volksvertegenwoordiging de rug toekeerde en die haar baan te danken had aan politiek handjeklap van de coalitie.



          De huidig voorzitter is evenwel niet de enige die valt aan te rekenen dat het proces van de rails is gelopen. Haar collega-leden uit het presidium zijn parlementariërs die in relatieve onzichtbaarheid mede en zelfs unaniem besloten tot het onderzoek.



          Van deze presidiumleden worden twee mensen kansrijk geacht om na de volgende verkiezingen het voorzitterschap van de Tweede Kamer op zich te nemen.Kandidaten



          Ten eerste wordt Martin Bosma getipt, de ondervoorzitter van de Kamer die al bijna twintig jaar bij de PVV meedraait. Er is binnen zijn eigen fractie veel onbegrip over het feit dat hij het besluit om het gedrag van Arib te laten onderzoeken heeft gesteund. Zowel fractieleider Geert Wilders als het prominente PVV-Kamerlid Gidi Markuszower hekelden publiekelijk het besluit van het presidium. Maar een ingewijde wijst erop hoe Bosma geniet van zijn prestigieuze rol als ondervoorzitter die hij dankzij zijn lidmaatschap van het presidium mag vervullen. Die wilde hij niet opgeven.



          Als tweede kanshebber uit het huidige presidium geldt PvdA/GL-Kamerlid Tom van der Lee. De voormalig woordvoerder van Femke Halsema werkte de afgelopen jaren achter de schermen voortvarend aan zijn Kamercarrière. Zo zat hij in de flits-enquête naar de toeslagenaffaire in 2020 die de val van Rutte III inluidde. Als voorzitter van de parlementaire enquête Groningen speelde hij zich eveneens in de kijker.



          Na de komende verkiezingen kiest de nieuwe Tweede Kamer een preses uit haar midden. Het presidium geldt als hofleverancier voor voorzitterskandidaten. Als dat betekent dat de mogelijke opvolger van Bergkamp medeverantwoordelijkheid draagt voor de totaal ontspoorde situatie rond Arib zou die route niet logisch meer moeten zijn.

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/podcast/453...-heeft-verteld

            ‘Te hopen dat Jeroen Rietbergen álles heeft verteld'



            In deze aflevering van de podcast Strikt Privé blikt Dries Roelvink terug op de mooiste avond van zijn leven. Maandag stond hij in een stijf uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam. Verder bespreekt Jordi Versteegden met Privé-journalist Jan Uriot het openhartige interview van Noa Vahle, de dochter van Linda de Mol, die terugblikt op twee heftige jaren na The Voice-affaire. Ook gaat het over een opmerkelijke lichaamsbehandeling van Maxime Meiland en er is breaking televisienieuws over de populaire familie.



            De podcast Strikt Privé is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts of Spotify.

            Comment


            • https://www.ad.nl/show/drie-aangifte...eren~a2f8f9f6/



              PREMIUMTim den Besten. © Brunopress

              Drie aangiftes tegen presentator Tim den Besten wegens nepprofielen op Grindr met namen en foto’s van anderen


              Tegen televisiepresentator Tim den Besten (36) liggen drie aangiftes. Hij zou op de homo-datingapp Grindr de identiteit van drie mannen hebben misbruikt, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de slachtoffers om daarmee te stoppen. ‘Mensen denken dat ik elk weekend orgies organiseer.’

              Twee Amsterdammers en een Rotterdamse man deden in augustus aangifte tegen Tim den Besten. De presentator zou gedurende anderhalf jaar de namen en privéfoto’s van de mannen hebben gebruikt om op homo-datingapp Grindr anderen aan te spreken.

              De gesprekken die vervolgens met gebruik van hun identiteit werden gevoerd, waren zeer expliciet. De afzender zei onder meer dat de betrokken mannen aanwezig zijn bij ‘orgies’ en ‘gangbangs’, dat ze ‘door drie gasten tegelijk geneukt’ worden, en goed zijn in ‘likken’. Hij vroeg ook van andere mannen in de app naaktfoto’s.

              De gesprekken, die in het bezit zijn van Het Parool, begonnen met teksten als ‘neuk me please’ en ‘dek me als een paard’. Vaak gingen de gesprekken hele nachten door. In de loop van anderhalf jaar gebeurde dat met vlagen: soms hadden de slachtoffers er weken op rij last van, doordat een account telkens met hun persoonlijke foto’s en namen op Grindr actief was. En dan gebeurde er weer maanden niets.

              Psychische problemen


              De drie mannen zeggen dat zij in die periode meermaals zijn aangesproken door vrienden en kennissen die dachten met hen te hebben gechat op Grindr. Eén slachtoffer zegt dat zeker negen mannen dachten met hem op de app gepraat te hebben. ,,Zij denken nu dat ik elk weekend orgies organiseer”, zegt hij. ,,En wie weet hoeveel mannen mij nog meer hebben gezien op Grindr? Ik begon me af te vragen: is er iemand in mijn omgeving die mij moedwillig kapot wil maken, of zwart wil maken? Je vertrouwt niemand meer.”

              De slachtoffers zeggen er psychische problemen aan over te hebben gehouden. Twee van de drie zeggen erdoor in therapie te zitten. Eén van de mannen werkt in de mediawereld en vreest klanten te verliezen.

              Aanvankelijk wisten de mannen niet wie hun identiteit misbruikte, maar begin augustus hadden zij sterke aanwijzingen dat het om de VPRO-presentator ging. Ze hadden alle drie Den Besten ooit gesproken of ontmoet en Den Besten volgde de mannen op sociale media; hij had daardoor toegang tot afgeschermde foto’s op hun accounts.

              De Grindr-gesprekken volgden, volgens de slachtoffers, hetzelfde patroon: de afzender deed alsof de drie mannen tegelijk op een seksfeestje waren. Toen de slachtoffers dat ontdekten, zochten ze elkaar op en sloegen ze de handen ineen.

              Drie keer geconfronteerd


              Het Parool heeft de mannen de afgelopen maanden meerdere keren gesproken en de aanwijzingen onderzocht. De krant is in bezit van de aangiftes, Grindr-gesprekken en foto’s, waaronder unieke foto’s die volgens de slachtoffers uitsluitend Den Besten had ontvangen in eerdere privégesprekken tussen hem en de slachtoffers.

              De mannen vertelden Het Parool dat zij via Grindr hebben kunnen achterhalen dat de berichten vanaf het woonadres van Den Besten werden verstuurd. Aanwijzingen daarvoor heeft Het Parool ook ingezien. Daarnaast is met een tiental personen gesproken die door de nepprofielen zijn benaderd en dus dachten met de slachtoffers te hebben gesproken.

              De slachtoffers confronteerden Den Besten drie keer, eerst via Grindr, vervolgens ook via de mail en Instagram. Ze vroegen hem te stoppen. Ruim een maand leek het rustig, maar half september werden de nepaccounts weer actief. Op 25 september zijn de nepaccounts voor het laatst gezien door de slachtoffers.

              De politie bevestigt dat er drie aangiftes zijn gedaan. ,,We doen onderzoek naar de aangiftes en van welke mogelijke strafbare feit(en) er sprake is”, zegt een woordvoerder. ,,Daar zijn we samen met het Openbaar Ministerie nog niet over uit.” Zo wordt gekeken naar stalking, identiteitsfraude en smaad of laster. De politie doet ook onderzoek naar het afhandig maken van naaktfoto’s onder valse voorwendselen.

              Geen reactie


              Den Besten ging de afgelopen weken niet in op talrijke verzoeken van Het Parool om te reageren op de aangiftes en de beschuldigingen die in dit artikel worden geuit.

              Ook aan zijn advocaat HJ van der Tak zijn de vragen van Het Parool voorgelegd, maar hij reageerde dat Den Besten niet in gesprek gaat met Het Parool. Van der Tak zegt dat de politie geen contact heeft opgenomen met Den Besten.

              Vorige week maakte de VPRO, na berichten op hetjuicekanaalvan Yvonne Coldeweijer, bekend dat Den Besten sinds 10 oktober niet meer aan het werk is vanwege ziekte. Van der Tak bracht daarop naar buiten dat Den Besten een zeldzame vorm van kanker heeft en dat de ‘ziekte grote impact op zijn geestelijke gezondheid’ heeft.

              In de periode dat de Grindr-nepprofielen actief waren, was Den Besten aan het werk. Zo had hij opnames van zijn nieuwe programma 100 dagen in de vergeten wijk en tot half oktober nam hij zijn programma Timmyland op. Daarnaast was hij vrijwel dagelijks actief op Instagram, waarop onder meer te zien was dat hij aanwezig was op premières van films, feestjes en bij programma’s als Jinek en Waku Waku.

              De VPRO zegt niet op de hoogte te zijn van aangiftes. ‘Dit speelt zich af binnen de privésfeer van Tim den Besten,’ aldus een woordvoerder. ‘De VPRO kent de inhoud van deze aangiftes niet en kan hier dan ook niet inhoudelijk op reageren.’

              Over dit artikel


              Het Parool doet sinds augustus onderzoek naar dit verhaal. Daarvoor sprak de krant met vijftien bronnen. Op maandag 9 oktober vroeg de krant Den Besten voor het eerst om wederhoor, toen hij nog aan het werk was voor de VPRO. Ondanks herhaalde verzoeken reageerde hij niet. Op 27 oktober kreeg Het Parool contact met de advocaat van Den Besten. Op donderdag 2 november kwam via hem naar buiten dat Den Besten kanker heeft.

              Het Parool heeft na zorgvuldige afweging besloten te publiceren gelet op de ernst van de misstand en het feit dat de aantijgingen over een langdurige periode gaan waarin Den Besten zijn reguliere werkzaamheden uitvoerde.

              Comment


              • https://www.ad.nl/show/sharon-stone-...drag~a19196f5/

                Zo na zoveel jaar de volgende aangewezen....

                Comment


                • https://www.ad.nl/show/br-robert-de-...atie~ae3a7f4f/

                  Robert De Niro vrijgesproken...

                  Comment


                  • https://www.ad.nl/buitenland/honderd...king~ac532c83/

                    Dat is wel vrijwel alleen mogelijk in de USA

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/show/honderden-men...stad~a76d4852/ die vent is wel een engnek, maar fans kunnen ook hun hoofd verliezen en dan niet meer nadenken waar ze heen gaan of doen onder invloed

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/video/11744...et-terug-op-tv

                        Mart Smeets wil Tom Egbers terug op televisie. Van mij mag ie dat ook, goede presentator en zijn zaak deels prive en er zit ook een grens aan bestraffen voor grens overschrijdend gedrag.

                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/entertainme...-niet-vervolgd

                          En zo blijft de ellende van beschuldigen ook maar doorgaan

                          Comment


                          • https://www.ad.nl/binnenland/docente...n-br~a322502a/


                            Docenten conservatoria in opspraak door grensoverschrijdend gedrag: ‘Hij zat overal aan’


                            Opnieuw worden twee conservatoriumdocenten beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Een accordeonleraar in Tilburg zou in het verleden vier studenten betast hebben tijdens iets wat hij ‘de andere les’ noemde. Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma Pointer. In Utrecht zou een saxofoondocent zijn studenten door zijn manier van lesgeven mentaal hebben gebroken. Ook zou bij hem sprake zijn van seksueel wangedrag. Naar de man loopt inmiddels een onderzoek.


                            Anna Gimbrère van Pointer in gesprek met een vrouw die vertelt over wat haar overkwam. © KRO-NCRV

                            De voormalig accordeondocent van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg zou minimaal vier studenten tegen hun wil betast hebben. Dat gebeurde tijdens ontmoetingen buiten het reguliere onderwijs om. De feiten dateren van vijftien jaar terug.

                            De docent ging bij ‘de andere les’ steeds een stapje verder, vertellen de leerlingen in de Pointer-aflevering die morgenavond wordt uitgezonden. Eerst moesten zij bijvoorbeeld al hun lichaamsdelen benoemen, een volgende keer moesten zij hun ogen sluiten en werden zij betast. ,,Hij heeft overal aangezeten”, zegt een van hen. ,,Het begon op de kleding, en uiteindelijk ook daaronder.”

                            Een van de leerlingen zegt dat ze destijds met haar ouders melding deed bij de school, en gesprekken heeft gehad tot het bestuur aan toe. De docent ontving daarop een berisping, maar verder onderzoek zou Fontys niet hebben gedaan, hoewel uit stukken bleek dat de docent destijds bekende ‘de andere les’ ook aan een andere student te hebben gegeven.

                            Ook zou hij een van de leerlingen ten overstaan van een zaal vol publiek (‘mijn ouders zaten 3 meter achter me’) de grond in hebben geboord. De leerlingen zeggen dat ze ook jaren nadien nog last hadden van de gebeurtenissen, een van hen zegt ‘nog steeds buikpijn’ te krijgen als ze aan de docent denkt. Tegen Pointer vertellen ze dat er meermaals en bij verschillende personen is geklaagd over de docent, maar dat er niet is ingegrepen. ,,Hoe kun je dit je studenten aandoen”, vraagt een van hen zich vertwijfeld af.

                            In een reactie zegt een woordvoerder van de HKU, waar het conservatorium onderdeel van is, dat inmiddels onderzoek loopt naar de gebeurtenissen en dat de betreffende medewerker gedurende dat onderzoek geen werkzaamheden verricht voor de HKU. In maart kreeg HKU al een melding van een oud-studente over grensoverschrijdend gedrag twintig jaar geleden ‘en de ernstige consequenties die zij daar nog steeds van ondervindt’. Naar die melding loopt sindsdien al onderzoek.

                            De uitzending van Pointer is een vervolg op een aflevering van 1 oktober, waarin studenten melding maakten van seksueel grensoverschrijdend gedrag op het conservatorium van Amsterdam. Naar aanleiding van het wangedrag werd met twee docenten de samenwerking beëindigd. Aan een oud-docent werd de toegang tot het conservatorium en buitenschoolse activiteiten ontzegd.

                            Pointer, zondag 12 november om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

                            Comment


                            • https://www.ad.nl/show/martijn-krabb...-was~a1d6d43d/



                              PREMIUMMartijn Krabbé. © Martijn van de Griendt

                              Martijn Krabbé over The Voice: ‘Ineens kwam ik erachter dat ik een buitenstaander was’


                              INTERVIEWOndanks de teleurstelling rond The Voice is Martijn Krabbé (55) niet van de televisie te branden. Dit weekend gaat zijn zaterdagavondshow All Against 1 van start. Een openhartig interview met Mezza over zijn jeugd, het gezinsleven, de liefde en The Voice. ‘Ik was het gezicht van The Voice, hoe kon ik niets gemerkt hebben?’

                              Kijk, hier zat een deur en waar jij staat was een muur, dus je kwam hier zo de keuken binnen. Dit was open, waardoor je de borden kon doorgeven, en de wc daar was een kwartslag gedraaid.’

                              Nee, dit is niet de nieuwste aflevering van Kopen Zonder Kijken, Martijn Krabbé’s succesvolle huizenprogramma. We zijn in de woning van de presentator, waaraan de voorbije maanden flink is verbouwd. Met hulp van Bob Sikkes, aannemer en bouwdeskundige, zowel in als buiten het populaire programma. ‘We zijn al jaren bevriend dus ja, hij geeft mij ook weleens raad.’

                              Kopen deed Krabbé het huis in 2006, ernaar kijken dus ook, maar in de loop der jaren raakte zijn blik vertroebeld. ‘Als je ergens al heel lang woont, zie je niet meer hoe smerig en krakkemikkig het vaak is. Als een oude jas. Die trek je gewoon aan, zit heerlijk, je weet precies wat je eraan hebt. Totdat iemand anders ernaar kijkt en zegt: hoe lang heb je die jas eigenlijk al?’

                              Die ‘iemand anders’ was zijn vrouw Deborah, die eind 2018 introk. ‘Ik vond het moeilijk om afscheid te nemen van spullen. Elk kastje heeft een eigen verhaal. Maar logisch dat toen ik hier met Deborah ging wonen, er ook iets van haar in zou zitten.’

                              Dus kwam er, overigens zonder eigen fysieke inbreng (‘Ik ben niet handig, houd niet van verbouwen en klussen’), een uitbouw en een open keuken. In Franse bistro- achtige stijl (‘Het summum van gezelligheid’). Met aan de muur een schilderij van obers in pak die hun vak serieus nemen. En op het aanrecht − zittend − de Zweedse kok uit The Muppet Show.

                              Tastbare en dierbare herinneringen, het huis van de Krabbés, staat en hangt er vol mee. In de woonkamer een drieluik, geschilderd door zijn vader Jeroen, de bekende acteur en kunstenaar. ‘Gekregen voor mijn 22ste verjaardag.’ In de hal een portret van Deborah, een trouwfoto met alle kinderen en een aquarel van zijn overgrootvader. In de woonkamer valt het kolossale wandkleed op van een geisha, vervaardigd door broer Jasper, eveneens beeldend kunstenaar. ‘Hij zat ooit in een vliegtuig naast een Portugees, die een tapijtfabriek had. Ze raakten in gesprek en zijn aan de slag gegaan met patronen, kleuren en stof. Jasper heeft een hele serie gemaakt.’

                              Martijn Krabbé © Martijn van de Griendt | Visagie: Florine Koenen
                              De familiesfeer wordt nog eens benadrukt als jongste dochter Jasmijn (17) de woonkamer binnenkomt en haar vader een knuffel geeft. Even later komt Achilles (15) binnen, net thuis van school. Teleurgesteld vertelt hij dat zijn waterfles is opengegaan in zijn tas. Over zijn boek, op het bed. ‘Heb je alles afgehaald? Even laten drogen en vanavond je matras omdraaien,’ zegt vaderlief.

                              De twee jongsten wonen nog thuis. Oudste zoon Bickel (23) is het huis uit, evenals Michelle (19), die in Maastricht studeert, maar ‘zij komt zo vaak als kan. In de herfst- vakantie zat ze hier te leren.’

                              Martijn Krabbé, al meer dan 36 jaar een van de meest gevierde televisiepresentatoren van Nederland dankzij onder andere Idols, The Voice of Holland en Kopen Zonder Kijken, koestert zijn gezinssituatie. ‘Een groot gezin is altijd mijn droom geweest,’ zegt hij, ‘dat dat met veel omwegen gelukt is, dat is denk ik wel mijn grootste prestatie in het leven.’

                              Tamelijk turbulent was zijn gezinsleven. Martijn trouwde in 1995 met Amanda Beekman, maar ze scheidden toen zij zwanger was van hun oudste. ‘We zijn vier jaar uit elkaar geweest, weer bij elkaar gekomen en in 2005 opnieuw getrouwd. Toen zijn de andere kinderen geboren.’ In 2014 scheidde het koppel opnieuw. ‘De kinderen waren toen veertien, tien, acht en zes. Een pittige periode, want hun moeder verhuisde naar Brabant. De kinderen bleven in Amsterdam, maar misten hun moeder, dus ze wilden het daar proberen. De drie jongsten zijn naar Brabant verhuisd. Bickel bleef bij mij. Zo’n drie, vier jaar ben ik elk weekend naar Brabant gereden. Haalde ik ze thuis op, of van de hockey op zaterdagmiddag, en bracht ik ze een dag later weer terug.’

                              Hoe moeilijk was dat?

                              ‘Heel moeilijk, en ook onrustig. Ik heb ook niet echt een gewone baan of zo. Ik probeerde zoveel mogelijk aansluiting te houden. Met sportwedstrijden, school.’

                              Viel je dan terug op je eigen opvoeding?

                              ‘Jazeker. Ik ben liefdevol opgevoed. Met veel warmte en vertrouwen. Dat probeer ik mijn kinderen ook zo veel mogelijk te geven. Vertrouwen in wat ze doen. Achter ze staan, ook als het even niet goed gaat. Ik ben supertrots op de kinderen, hoe zij terecht zijn gekomen. Hoe gebalanceerd, talentvol, moedig en geestig. Na een paar jaar zijn de twee jongsten teruggekomen naar Amsterdam. Toen had ik opeens weer een gezin. En een vrouw.’

                              Martijn Krabbé. © Martijn van de Griendt | Visagie: Florine Koenen

                              Waar komt die vrouw opeens vandaan?

                              ‘Nou, die was er niet opeens natuurlijk. Sterker, dat heeft jaren geduurd. Kort na de scheiding nam een vriend me mee op wintersport. Ik zat erdoorheen. Zo teleurgesteld dat het niet was gelukt. En veel zorgen. Hoe ging ik dat in vredesnaam doen met vier kinderen? Bij de Mooserwirt, een van de foutste après-skitenten van Sankt Anton − ik denk eigenlijk van de wereld − ontmoette ik Deborah. Zij was zó lief. Terug in Nederland gingen we daten, maar het was te kort na de scheiding. Te vroeg. Het mooie was: we bleven vrienden. Ik heb toen drie jaar een relatie gehad met Noi (Pakon, danseres, red.), maar dat liep stuk. Onderwijl bleven Deborah en ik elkaar zien: verjaardagen, kerst, de kinderen leerden haar kennen. Er gingen jaren voorbij.’

                              Tot?

                              ‘Pinksteren 2018. Tijdens een etentje keken we elkaar aan en hadden we allebei iets van: ja, dit is het. We waren verliefd. Heel bijzonder. Anderhalf jaar later trouwden we. En nog steeds is elke dag met haar mooier dan de dag hiervoor.’

                              In het runnen van het gezin is Deborah, zegt hij, ‘consequenter’. ‘Het scheelt dat zij de kinderen ook goed kent en een band heeft opgebouwd. Deborah is beter in de dagelijkse gang van zaken. Het achter hun kont aan zitten voor huiswerk. Ik ben, en dat weten ze, vrij makkelijk om te praten. Ik heb ook het gevoel dat ik iets moet compenseren uit schuldgevoel voor de scheiding. Eigenlijk ben ik daarin gewoon een slapjanus. Ik heb ze altijd verwend, maar het is wel erger geworden.’

                              Waar verwen je ze dan mee?

                              ‘Ik geef ze makkelijk dingen. Wat ze nodig hebben of leuk vinden. Maar wat we vooral leuk vinden is dingen doen met elkaar. Neem ik ze mee naar mooie restaurants. Gaan we op reis. Of een weekendje weg. We zijn met z’n vieren net op ‘famkantie’ geweest, zo noemen wij dat. Hebben we de twee jongsten verrast met een tripje naar Londen. We zijn naar ABBA Voyage geweest, die show met die hologrammen. Het was ge-wel-dig.’

                              Terugkomend op jouw opvoeding: je hebt zelf de middelbare school niet afgemaakt. Ik neem niet aan dat ze thuis de slingers ophingen?

                              ‘Zeker niet, ik heb wat veldslagen uitgevochten met mijn ouders. Ik begon op het gymnasium, maar ik deed gewoon niks. Ik hing liever rond. Bleef zitten in de derde, ging naar vier-havo, haalde het weer niet en moest van school. Ik was aan het radio-dj’en bij een piraat, maar mijn ouders zeiden: je gaat eerst een diploma halen. Ze stuurden me naar Oxford.’


                              Comment


                              • Wat ging je daar doen?

                                ‘Engels leren op een talen-instituut. Ik kwam bij een gastgezin. Vreselijk. Zo anders dan ik gewend was. Mijn ouders zijn warm, knuffelig, geestig. Opeens zat ik in een buitenwijk op een kamer, waar het altijd koud was. Ik herinner me de ijsbloemen op de ramen. De mensen waren ook koud, en streng; aan tafel werd geen woord gesproken, ik zat er voor mijn gevoel altijd erwtjes te prakken. Geen internet, de mobiele telefoon bestond nog niet. Ik had heimwee, maar bij die mensen mocht ik niet zomaar naar Nederland bellen. Ik zat huilend op mijn kamertje brieven te schrijven. Schreef de dingen op die goed gingen, waarvan ik dacht: nu zijn ze vast trots op mij.’

                                Martijn Krabbé © Martijn van de Griendt | Visagie: Florine Koenen
                                De deur gaat open. Kwispelend en – letterlijk – uitgelaten dendert Oyunaa binnen, de hond die Martijn Krabbé eind 2014 meenam uit Mongolië. ‘Ja lieverd. Even afdrogen. Kom, wil je een lekker botje? Ik zou even wachten met aaien. Ze moet altijd wennen aan nieuw gezelschap.’

                                Oyunaa is de tweede hond uit Mongolië. Eerder, in 1996 toen hij het land bezocht als ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds, raakte Krabbé verliefd op Djenghis. ‘Honden zijn daar geen huisdieren. Ze lopen gewoon los. Toen we eind 2014 teruggingen naar Mongolië, nu voor Herman & Martijn, dat culinaire programma met Herman den Blijker, dacht ik nog: als ik weer zo’n beestje tegenkom, ga ik opnieuw voor de bijl. Nou ja, hier is ze… Waar waren we?’

                                In Oxford…

                                ‘Eindelijk een papiertje. Ik moet het nog ergens hebben liggen.’

                                Het Engels zou later van pas komen bij het televisieprogramma Popformule, dat hij presenteerde voor zowel de Tros als het Britse Sky Channel. Het was een klus die hij eigenlijk niet zag zitten. Martijn Krabbé was net carrière aan het maken als radio-dj bij diezelfde Tros. ‘Maar Linda de Mol stopte met Popformule. De toenmalige Tros-baas Cees den Daas zei tegen mij: wil jij een screentest doen? Dat wilde ik niet. Ik wilde anoniem blijven. Als ik op tv zou komen, kreeg ik kruiwagengezeik. ,,Daar heb je die zoon van Jeroen Krabbé.” Maar meneer Den Daas wilde me per se hebben en zei: ‘Als wij nou iemand vinden die dit wél wil doen en ook op de radio een plaatje kan draaien, wat dan?’ Waarop ik antwoordde: dat is chantage. ,,Doe nou maar,” zei hij, “ik weet zeker dat je het leuk vindt.”’

                                Lange tijd wist Martijn niet wat hij wilde worden. Even dacht hij aan archeoloog (‘Toen ik de boeken las van Howard Carter over opgravingen in Egypte en Indiana Jones in de bios verscheen’). Ambities om net als zijn vader acteur te worden, had hij niet.

                                Trok zijn wereld je niet?

                                ‘Ik vond het heel speciaal, het theater, de filmset, maar ik had nooit het gevoel: ik wil ook voor de camera. In die tijd stond ik weleens in de bladen als ‘het kind van’. Op school werd ik ermee gepest, zeker toen mijn vader een naaktscène had gespeeld in serie De Fabriek. Dat heb ik heel lang moeten horen. Heel vervelend.’

                                Krabbé junior zwoer bij een radiostudio, bij draaitafels, een mengpaneel, jinglemachines, cassettedecks. Eerst een nachtprogramma (‘Daar kon je geen schade aanrichten’), toen in het diepe, als presentator van De nationale hitparade op Radio 3.

                                En dan toch de tv-camera’s…

                                ‘De eerste keer Popformule stond ik over te geven, zo zenuwachtig was ik. Dat heb ik daarna nooit meer gehad. Uiteindelijk begon ik tv-werk leuk te vinden. Waar ik bij radio in dezelfde studio zat, kwam ik bij tv op andere plekken. Ik ging de Postcode Loterij Recordshow presenteren en plotseling zat ik bij RTL.’

                                Martijn Krabbé © Martijn van de Griendt | Visagie: Florine Koenen

                                Hoe kwam dat?

                                ‘Er was wat onenigheid, waardoor de Postcode Loterij Recordshow naar RTL verhuisde, en ik ging automatisch mee. Uiteindelijk trok Bert van der Veer, destijds de programmabaas van RTL, daar de stekker uit en ik weet nog goed dat hij zei: ‘Nou Martijn, als je elders een goede aanbieding krijgt, zou ik die zeker nemen.’’

                                Dus je moest weg.

                                ‘Door Joop van den Ende ben ik bij RTL gebleven. Hij had een format gekocht, Changing Rooms. Vroeg of ik dat wilde doen. Mensen zouden ruilen van huis en dan in elkaars huis gaan klussen. Ik vond dat een degradatie. Ik kwam uit een groot studioprogramma met veel camera’s, publiek, een mooi pak, shining lights. Moest ik ineens op locatie in een klusprogramma. Uiteindelijk werd het mijn reddingsboei, want Changing Rooms werd In Holland staat een huis. Een kneiter van een hit.’

                                En het begin van een bloeiende loopbaan bij de televisie. Met quizzen, culinaire programma’s, woonprogramma’s en hits als Big Brother, Idols, X-Factor en The Voice of Holland. Van de laatstgenoemde talentenjacht was Krabbé van de eerste tot de laatste uitzending de presentator. Tot de show begin vorig jaar van de buis werd gehaald na beschuldigingen over seksueel ontoelaatbaar gedrag achter de schermen. ‘Een ramp. Ik heb me dat ontzettend aangetrokken. Nog steeds. Er zijn zoveel mensen die schade hebben geleden. Die ik kende, aankondigde of heb geïnterviewd. Ik stond erbij. Hoe kon ik niets gemerkt hebben? Ik was een radertje in het geheel, maar aan de andere kant was ik ook het gezicht van The Voice. Ik was vergroeid met het programma, dat tien jaar lang zo vertrouwd voelde. Ineens kwam ik erachter dat ik een buitenstaander was. Ik wil niet zeggen dat ik in een identiteitscrisis kwam, maar zo voelde het wel.’

                                Wil je The Voice presenteren als de show terugkeert?

                                ‘Dat weet ik nog niet.’

                                Je zegt niet meteen ja.

                                Cross that bridge when we get there. Er zijn zoveel vragen. Wie willen er nog in die stoelen zitten? Wie willen er nog meedoen? Wat voor band komt er? Het is niet zo dat, omdat dat toen een succes was, het dat nu weer wordt. The Voice moet eigenlijk weer opnieuw beginnen.’

                                Zie jij het überhaupt terugkeren?

                                ‘Ik kan er echt niks zinnigs over zeggen. Het zou ook best kunnen dat er iets nieuws komt, waardoor de behoefte aan The Voice er niet meer is. Dan stap ik liever in dat nieuwe ding.’

                                Je wilde zelfs stoppen met televisie, zei je vorig jaar in Isola di Beau.

                                ‘Ik heb gezegd dat ik met die gedachte speelde. Na wat er gebeurd was, voelde ik me er niet comfortabel. Nogmaals, het gaat niet om mij, maar ook ik heb de meest vreselijke dingen naar mijn hoofd gekregen. Op social media en op straat. Ik ging nadenken: als ik iets anders zou doen, wat zou dat dan zijn? Ik dacht terug aan de geborgenheid van de radiostudio, aan wat ik wilde op mijn veertiende. Zat ik volgens de zogenaamde kenners weer in een midlifecrisis.’


                                Met All Against 1, dat dit weekend begint, ben je anderhalf jaar na The Voice weer terug met een liveprogramma. Hoe vind je dat?

                                ‘Dat is toch prachtig? Hoeveel programma’s zijn er nog live? Eén kandidaat neemt het op tegen de kijkers die meespelen via een app. Ze krijgen inschattings- vragen die niet te googelen zijn. Hoeveel liter zweet produceert een groep tijdens spinning? Hoe lang doet een abseiler erover om van het gebouw op het Mediapark te abseilen? Zaterdagavond- entertainment met sfeer. Ik doe het samen met de fantastische Jelka van Houten, die ook op locatie is.’

                                Wat is er zo bijzonder aan livetelevisie?

                                ‘Er gebeurt veel tegelijk. Het is multitasken. Alert zijn, vooruitdenken, aanstaan. Bij niet-live is het vaak: laten we nog één opname doen, voor de heb. Bij live-tv is het zo dat als de trein rijdt, niemand ’m kan stoppen. En ook lekker: als het klaar is, is het klaar. Niemand kan er nog stukjes uitknippen.’

                                Is het mijmeren over plaatjes draaien voorbij?

                                ‘Ze zijn bij RTL doorgegaan met mij inzetten op bestaande en nieuwe titels. Ik merk dat ik steeds enthousiaster word. Nu met deze knotsgekke quiz, maar ook het zevende seizoen van Kopen Zonder Kijken komt eraan, we gaan een achtste opnemen. Ik ben met een spin-off bezig van Uitstel van Executie. Ik ben nog niet klaar.’

                                Comment


                                • https://www.ad.nl/show/nos-na-onderz...eken~a2e67cf2/


                                  NOS Sport. © ANP

                                  NOS na onderzoek: ‘Medewerkers voelden niet altijd de vrijheid zich uit te spreken’


                                  De balans is zoek op de werkvloer van de NOS. De sport- en nieuwsorganisatie richt zich te veel op de korte termijn. Er is te veel onduidelijkheid over de koers, de taken van het personeel en de besluitvorming. De medewerkers voelen niet altijd de vrijheid zich uit te spreken. Dat is de uitkomst van het langverwachte cultuuronderzoek, nadat er ruim honderd meldingen van ongewenst gedrag binnenkwamen van medewerkers en oud-medewerkers. Over de toekomst van presentator Tom Egbers werd in het rapport niet gerept.

                                  Het onderzoek werd uitgevoerd door CuLTR Diagnose, het bureau dat door de NOS was ingeschakeld om de cultuur van de NOS in kaart te brengen. De NOS heeft de uitkomsten dinsdag bekend gemaakt. Het onderzoeksbureau sprak vanaf mei met 243 medewerkers in 28 focusgroepen, deed interviews en hield een online enquête, waar zo’n twee derde van de medewerkers aan heeft deelgenomen. Deze week zijn er vervolggesprekken op de werkvloer van de NOS.

                                  In de ruim honderd meldingen die de sportredactie NOS afgelopen jaar binnenkreeg werd gesproken over pestgedrag, (seksuele) intimidatie, discriminatie, verbale agressie en integriteitsvraagstukken over een tijdsbestek van langer dan twintig jaar. Na een inventarisatie van de vele meldingen werd een breder onderzoek opgezet binnen de hele NOS-organisatie, waar ook de nieuwsredactie van de omroep onder valt.

                                  In het zojuist verschenen rapport stelt een deel van de medewerkers dat de uitvoering van het personeelsbeleid niet op orde is. Ze signaleren dat er niet altijd wordt ingegrepen bij niet functioneren en sommige medewerkers willen meer helderheid over doorgroeimogelijkheden en toekomstperspectief. Zo is bij speciale projecten geregeld onduidelijkheid hoe de keuze precies tot stand is gekomen. Er is te weinig evaluatie en feedback op de werkvloer en de lange termijnkoers is niet altijd helder.

                                  Een deel van de medewerkers geeft ook aan zich op sommige onderwerpen niet altijd makkelijk uit te spreken en lastige gesprekken soms uit de weg te gaan. Aanspreken op gedrag is volgens de onderzoekers ‘geen vanzelfsprekendheid’. In een reactie zegt algemeen directeur Gerard Timmer: ,,Wij voelen de urgentie om hiermee aan de slag te gaan. De NOS moet voor iedereen een fijne en veilige werkplek zijn, elke dag. De resultaten van dit onderzoek geven ons goed inzicht in wat de mensen en de organisatie in de weg zit.”

                                  Toekomst Tom Egbers onduidelijk


                                  Het onderzoek werd gestart na een artikel van de Volkskrant waarin werd gesteld dat er achter de schermen bij NOS Sport misstanden waren. Op 12 maart trad daarom de gehele hoofdredactie af. Een paar dagen daarvoor was onder meer presentator Tom Egbers onder vuur komen te liggen omdat hij grensoverschrijdend gedrag zou hebben vertoond op de sportredactie. Nadat Egbers onder vuur kwam te liggen, stapte zijn vrouw Janke Dekker op bij Mores - de stichting voor ongewenste omgangsvormen in de cultuur- en televisiesector. Ook na de uitkomsten van het NOS-onderzoek, dat vandaag verscheen, is het nog altijd onduidelijk of en wanneer Egbers terugkeert op televisie. Naar verluidt worden eerst de uitkomsten van de Commissie Van Rijn afgewacht. Deze commissie onderzoekt misstanden en de werkcultuur binnen de hele publieke omroep en zal in dit laatste kwartaal de bevindingen publiceren.

                                  De Volkskrant voerde voor zijn artikel gesprekken met 32 medewerkers over de cultuur bij NOS Sport. Daaruit kwam een beeld naar voren waarin onder anderen een aantal beeldbepalende personen, onder wie presentatoren, commentatoren en verslaggevers zich onaantastbaar wanen en structureel de hand boven het hoofd wordt gehouden. Ook oud-presentatrice Aïcha Marghadi deed haar verhaal. Ze werd naar eigen zeggen uitgefoeterd vanwege haar achtergrond en belachelijk gemaakt vanwege haar beperkte kennis. Vrijwel niemand deed volgens haar iets om haar te beschermen. Ze vertelt over haar ervaringen met Jack van Gelder, haar collega destijds, die ongepaste opmerkingen maakt. Zo nodigt hij haar onder andere uit in zijn bad. Van Gelder noemde dit zelf later een ‘misplaatste grap’.

                                  De hoofdredactie zou onvoldoende in de gaten hebben gehad hoe giftig de werksfeer was. Het contract van wielercommentator Danny Nelissen werd niet verlengd na de onstane commotie. Vlak voordat het artikel van de krant kwam, bleken de vertrouwenspersonen van NOS Sport al een kleine honderd meldingen binnen te hebben gekregen.

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/entertainme...zo-ben-ik-niet

                                    Mart Smeets is nooit grensoverschrijdend geweest: zo ben ik niet

                                    Mart Smeets kan zich niet voorstellen dat hij zich ooit schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer van NOS Sport. „Dat kan niet want zo ben ik niet. Dat zit niet in me”, verklaarde de 76-jarige voormalige presentator dinsdag in de NPO 1-talkshow Khalid & Sophie.

                                    © ANP/HH



                                    Smeets deed zijn uitspraken nadat tafelgast Raoul Heertje hem op de man af had gevraagd of de presentator misschien grensoverschrijdend is geweest zonder dat hij het doorhad. In het veelbesproken Volkskrant-artikel over de NOS kwam zijn naam wel voor. Hij zou presentatrice Aïcha Marghadi hebben vernederd toen zij zich kwam voorstellen.

                                    „Dat vond ik ook ontzettend vervelend om te lezen en ik kon me er niets van herinneren. Sterker nog: ik kan me helemaal niets van haar herinneren”, zei Smeets toen hij daarmee geconfronteerd werd door tafelgast Jeroen Pauw. „En ik denk dat ik er niet eens geweest ben.”
                                    Kees Jansma



                                    De NOS presenteerde eerder dinsdag een onderzoek naar de werkcultuur binnen de organisatie. Daaruit bleek dat die uit balans is. Smeets vond het opmerkelijk dat hij daarvoor niet is bevraagd. „Er is mij niet één regel gevraagd. Ik heb slechts 42 jaar bij de NOS gewerkt, niets. Geen telefoontje, niets, helemaal niets.”



                                    Smeets had niet per se iets willen zeggen, maar had naar eigen zeggen wel kunnen doorgeven dat hij ooit „verschrikkelijk heeft gelachen” om Kees Jansma, die tijdens het werk boos werd, vloekte en daarna direct zijn excuses aanbood. „Ik vond dat ook wel vre-se-lijk overschrijdend”, aldus Smeets half grappend. Hij schertste ook dat hij verder niets had gemerkt, omdat hij „er misschien tekort heeft gewerkt.”Onderbazen



                                    De oud-presentator werd gevraagd of hij het dan ’aanstellerij’ vond, maar dat kon hij niet beoordelen. „Ja, ik heb Kees die geweldige boosheid zien tonen en meteen zijn excuses zien aanbieden. Is dat alles wat er is? Er zal veel meer gebeurd zijn. Heb ik het meegemaakt? Nee. Niet van de bazen, niet van de onderbazen.”

                                    Comment


                                    • https://www.ad.nl/show/ik-proestte-h...egas~aefd1db1/



                                      PREMIUMAngela de Jong. © Shody Careman
                                      Ik proestte het bijna uit toen Mart Smeets zei dat hij ‘niet zulke dingen doet’ bij collega’s


                                      ANGELA KIJKT TVMart Smeets schudt moeiteloos anekdotes van veertig jaar geleden uit zijn mouw, maar geconfronteerd met zijn eigen wangedrag herinnert hij zich niets, zag Angela de Jong.

                                      Mart Smeets heeft weer een boekje uit. Met verhalen van kort geleden, maar ook van vroeger. Ongelofelijk hè, die Mart. Hij schudt de anekdotes van twintig of dertig jaar geleden gewoon uit zijn mouw. Mocht-ie dinsdagavond lekker over komen vertellen bij Khalid & Sophie. Dat programma blijft, om het maar in goed Nederlands te zeggen, ‘a gift that keeps on giving’. Maar daar gaat het vandaag niet om.

                                      Het gaat me om Mart. En de stuitende arrogantie die hij aan de dag legde toen het aan tafel over de NOS ging en de uitkomsten van het onderzoek naar de werksfeer daar. U weet wel, de sfeer waarin een stagiaire na het beëindigen van haar buitenechtelijke relatie met een blonde presentator jaren openlijk door hem werd gepest en niemand van de leiding ingreep.

                                      In de samenvatting van het rapport staan nu conclusies als ‘medewerkers voelen niet altijd de vrijheid om zich uit te spreken’. Goh, daar zullen de mensen die er werken zich door gesteund voelen.

                                      Ik kijk nu al reikhalzend uit naar het rapport van Van Rijn over de misstanden bij de hele publieke omroep. Ik hoor van alle kanten dat dat nóg vager en nóg wolliger wordt en dat er geen personen bij naam genoemd worden. Dus zet het nieuwe programma van Matthijs van Nieuwkerk maar in het uitzendschema. Al die redacteuren die met een burn-out thuis kwamen te zitten? Joh, die is iedereen toch allang weer vergeten. Stelletje watjes, om Johan Derksen te citeren. Of was het Jan Slagter die dat zei?

                                      Maar terug naar Mart. Hij had nooit iets gemerkt van ongewenst gedrag bij de NOS, zei hij. Nooit iets meegemaakt ook. Maar hij had er met zijn 42 dienstjaren misschien niet lang genoeg gewerkt, voegde hij er op badinerende toon aan toe. Om daarna - zonder het door te hebben - zijn betoog onderuit te halen met de drogreden dat het ‘overal’ gebeurt. En wat is grensoverschrijdend nou eigenlijk? Keertje schreeuwen?

                                      Wat is dat toch met dat soort mannen als Mart, vroeg ik me voor de zoveelste keer af. Hebben zij nou echt zo weinig empathie in hun lijf? Zijn ze zo verhard door het werk en de aandacht dat ze zich geen seconde meer in een ander kunnen verplaatsen? Of dat in elk geval willen proberen?

                                      Mede-tafelgast Jeroen Pauw herinnerde Mart eraan dat hij ook werd genoemd in de Volkskrant die begin dit jaar de beerput over de NOS opentrok. Ja, dat vond Mart vervelend. Hij kon zich het voorval - hij zou een vrouwelijke collega vernederend hebben toegesproken op de redactie - niet herinneren. Sterker nog: hij kan zich die hele vrouw niet herinneren. ,,Ik ben oud, ik vergeet dingen.’’ Behalve dan als er een boek moet komen natuurlijk.

                                      Maar Mart was nog niet klaar. ,,Ik doe zulke dingen niet’’, zei hij stellig. Ik proestte mijn koffie bijna uit, want ik zag het zo voor me. Mart die zijn pedante houding en betweterigheid speciaal reserveerde voor z’n mediaoptredens en op de redactie de vriendelijke oom was. Zou daar ook een verhaal over in zijn boek staan?

                                      Comment


                                      • https://www.ad.nl/nederlands-voetbal...pjes~a05db0ef/


                                        Marc Overmars. © Getty Images

                                        Marc Overmars jaar geschorst: slachtoffer had bijna 300 pagina’s met seksueel getinte whatsappjes


                                        Het Instituut Sportrechtspraak heeft oud-Ajax-directeur Marc Overmars een jaar geschorst vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daar komt een jaar voorwaardelijke schorsing bij, met een proeftijd van twee jaar.

                                        Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) concludeert dat Overmars, momenteel werkzaam als technisch directeur bij de Belgische kampioen Royal Antwerp, als directeur voetbalzaken bij Ajax het reglement Seksuele Intimidatie heeft overtreden.

                                        Overmars vertrok in februari van vorig jaar bij Ajax na verschillende meldingen van grensoverschrijdend gedrag richting vrouwelijk personeel van de club uit Amsterdam. Zo zou de voormalige technisch directeur van Ajax ook foto’s van zijn geslachtsdeel hebben verstuurd naar vrouwen.

                                        Ajax deed op 16 februari 2022 een melding bij het ISR, nadat een medewerkster op kantoor, die anoniem wil blijven, zich een maand eerder had beklaagd over Overmars. Een externe deskundige sprak twee keer met de meldster, die ruim driehonderd pagina’s aan WhatsAppberichten van Overmars deelde, in een tijdsbestek van 3,5 jaar. ‘Veruit het grootste deel van die berichten is seksueel getint en bevat eenzijdig zeer expliciet materiaal (tekst en foto’s)’, aldus de melding van Ajax.

                                        Aangedaan en schuldbewust


                                        De club confronteerde Overmars ermee. Die reageerde ‘aangedaan en schuldbewust’. Hij erkende het seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar verklaarde dat hij niet besefte dat het ongewenst was. ,,Ik ben er daarom altijd vanuit gegaan dat er sprake was van wederkerigheid’’, verklaarde Overmars.

                                        De voormalige Ajax-directeur zei dat hij het slachtoffer niet wilde beschadigen en persoonlijk excuses wilde aanbieden. Volgens de club heeft Overmars naar tien tot vijftien vrouwen seksueel getinte berichten gestuurd, iets wat Overmars ontkent.

                                        Op basis van de melding van Ajax heeft de aanklager van het ISR aangifte gedaan. Overmars zei voor de tuchtcommissie dat hij zich niet goed kan verdedigen tegen de verklaringen van anonieme slachtoffers. Bovendien vindt hij dat het ISR zijn boekje te buiten is gegaan door uitlatingen in de media over de zaak en maakt hij bezwaar tegen de lange procedure. De tuchtcommissie heeft alle bezwaren van Overmars van tafel geveegd.

                                        Massagetafel


                                        Wel ziet de tuchtcommissie onvoldoende bewijs dat Overmars wangedrag vertoonde naar oud-speelsters van Ajax, die daar anoniem in de media over verklaarden. Of hij een van de speelsters op de massagetafel in de fysioruimte zou hebben betast, kan de commissie ook niet beoordelen.

                                        Dat Overmars zich desondanks naar de kantoormedewerkster van Ajax heeft misdragen en daarmee het reglement van het ISR heeft overtreden, acht de tuchtcommissie wél aannemelijk.

                                        De schorsing houdt in dat Overmars een jaar lang geen functie mag uitoefenen binnen voetbalbond KNVB of bij aan de KNVB verbonden organisaties. Zijn werkzaamheden in België mag Overmars blijven uitvoeren. Na zijn vertrek bij Ajax trad Overmars al snel in dienst bij het Belgische Royal Antwerp, waar hij nu de technische leiding heeft.

                                        Comment


                                        • https://www.telegraaf.nl/entertainme...n-mishandeling

                                          En we gaan vrolijk door met de volgende zaak

                                          Comment


                                          • Is ook wat er altijd zal zijn in diverse gradaties en ook met valse beschuldigingen erbij

                                            Comment


                                            • https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws...ster-city.html

                                              Eens kijken hoe dit afloopt..

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/6261...sbruik-in-1993

                                                30 jaar geleden...

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1039...o-golf-vandaan

                                                  Plots regent het aanklachten van seksueel misbruik tegen sterren in VS: waar komt deze metoo-golf vandaan?

                                                  WASHINGTON - Het regent aanklachten van seksueel misbruik in de VS. Of beter gezegd, in New York. Onder de beschuldigden zijn sterren als rockzanger Axl Rose, de acteurs Jamie Foxx en Cuba Gooding jr, als ook muziekbons Jimmy Lovine. Waar komt deze nieuwe metoo-golf opeens vandaan?

                                                  © ANP/HH, 123RF
                                                  Onder de beschuldigden van seksueel misbruik zijn sterren als rockzanger Axl Rose (onder rechts) en de acteurs Jamie Foxx (onder links) en Cuba Gooding jr.

                                                  Een vrouw zat met een vriendin in een rooftopbar in Manhattan, toen ze een tafel verderop megaster Jamie Foxx ontwaarde. Starstrucked stapten de dames op de filmster af. Of ze een selfie met hem konden maken? Dat mocht. Sterker nog, Foxx, die met een vriend zat te borrelen, griste de telefoon uit de handen van de vrouw en schoot zelf foto’s, onderwijl complimentjes makend over haar uiterlijk.

                                                  Tot dan toe was alles nog gezellig geweest, al maakte Foxx een benevelde indruk. Even later trok hij de vrouw evenwel aan haar arm mee naar het dakterras. Daar zou hij haar ongewenst met zijn handen op intieme plekken hebben betast. Een bewaker zag het gebeuren, maar draaide zich om en liep weg.

                                                  Zo staat althans beschreven in rechtbankstukken, die deze week in New York zijn ingediend. Het vermeende misbruik dateert uit 2015. Foxx ontkent de aanklacht met klem. En hij is bepaald niet de enige die dezer dagen publiekelijk in de beklaagdenbank is gezet.

                                                  Penthousemodel Sheila Kennedy

                                                  Een opmerkelijke reeks beroemdheden wordt beschuldigd van seksueel misbruik: van Axl Rose, de zanger van hardrockband Guns N’ Roses, en rapper P. Diddy tot platenbaas Jimmie Lovine en Cuba Gooding jr. Allemaal zijn ze de voorbije dagen aangeklaagd door vrouwen, die vertellen over vergrijpen van soms dik dertig jaar oud.

                                                  Neem de zanger van Guns N’ Roses. Hij zou zich in 1989 aan een Penthouse-model hebben vergrepen in een hotel in The Big Apple. De thans 61-jarige Sheila Kennedy beweert dat de even oude Rose haar in een nachtclub uitnodigde voor een feestje in zijn hotelkamer. Daar aangekomen zag de vrouw hoe de zanger seks had met een ander model, alvorens hij Kennedy aan haar haren door de kamer sleurde, vastbond en misbruikte.


                                                  © ANP/HH
                                                  Axl Rose zou zich in 1989 aan een Penthouse-model hebben vergrepen in een hotel in New York.



                                                  Het vroegere naaktmodel uit het mannenblad schreef al eerder in haar memoires uit 2016 over het voorval, dat door Rose wordt tegengesproken. Nu zet ze haar relaas met juridische stappen kracht bij. Kennedy zegt fysiek en psychisch te lijden onder de gebeurtenissen. Ze eist een onbekend bedrag aan schadevergoeding.

                                                  Tijdelijke wet

                                                  Net als bij acteur Foxx gebeurde het vermeende misbruik in New York. Datzelfde geldt voor de aanklachten tegen andere acteurs, producers, politici en artiesten. De opeenstapeling van zaken is geen toeval. Deze week verloopt in de gelijknamige staat een tijdelijke wet, die het mogelijk maakt aangifte te doen van seksueel misbruik ongeacht de anders gebruikelijke verjaringstermijn.

                                                  Die wet, de Adult Survivors Act (ASA), werd in november 2022 ingesteld om slachtoffers eenmalig de kans te geven alsnog hun recht te halen. Normaliter geldt bij misbruikzaken voor volwassenen een verjaringstermijn van vijf jaar. De tijdelijke wet was een vervolg op een soortgelijke juridische actie voor kinderen, opgetuigd in verband met schokkende misbruikzaken in de katholieke kerk. Die maatregel leverde 11.000 aanklachten op. De ’volwassen’ variant heeft met ruim 2500 zaken in het voorbije jaar opnieuw tot een zedengolf geleid.

                                                  Modefotograaf Terry Richardson

                                                  Het zijn beroemdheden die ’m in het bijzonder knijpen. Tegen hen geuite beschuldigingen worden breed uitgemeten in de Amerikaanse pers. Zo ook de aanklacht tegen modefotograaf Terry Richardson.

                                                  De topfotograaf was al eerder beschuldigd en ditmaal aangeklaagd wegens misbruik van een Spaans model tijdens een fotoshoot in zijn studio in 2004. Hij zou bij aanvang een drug in haar drankje hebben gedaan, waardoor ze verdoofd en willoos werd. Vervolgens werd de 22-jarige op de set uitgekleed en misbruikt. Zo moest ze Richardson volgens de aanklacht oraal bevredigen, ten overstaan van medewerkers. Een aantal foto’s van die sessie belandde nota bene in een overzichtsboek van de topfotograaf, Terryworld geheten.Rapper P. Diddy en Joi Dickerson-Neal

                                                  Ook rapper P. Diddy staat in de beklaagdenbank. Hij schikte vorige week nog een zaak met zangeres Cassie Ventura. Nu dient zich een nieuw vermeend slachtoffer aan. Het betreft Joi Dickerson-Neal, die luttele uren voor het verstrijken van de deadline met een aanklacht op de proppen kwam. De vrouw zegt in 1991 gedrogeerd en misbruikt te zijn in een periode dat ze in meerdere videoclips van de artiest optrad.

                                                  © ANP/HH
                                                  Acteur Cuba Gooding jr. heeft twee aanklachten van misbruik en aanranding aan zijn broek hangen.

                                                  Zo gaat de lijst nog even door. Bill Cosby (misbruik in de jaren tachtig); Cuba Gooding jr. (twee aanklachten van misbruik en aanranding); platenbaas Jimmy Lovine (aanranding in 2007). Ook de burgemeester van New York, Eric Adams, is deze week beschuldigd door een voormalige medewerkster voor een vergrijp uit 1993. Oud-president Donald Trump werd eerder dit jaar op basis van dezelfde tijdelijke wet veroordeeld tot het betalen van vijf miljoen dollar schadevergoeding aan schrijfster Jean Carroll.

                                                  Kritiek

                                                  Naast applaus voor de moed van slachtoffers klinkt er ook kritiek. De tijdelijke wet kan valse beschuldigingen uitlokken, zeggen advocaten. Onder dreiging van negatieve publiciteit zou worden geprobeerd beroemdheden geld af te troggelen.

                                                  In de zaak tegen Jamie Foxx bijvoorbeeld blijkt de vrouw drie jaar geleden eenzelfde aanklacht te hebben ingediend. De zaak werd toen naar de prullenmand verwezen.

                                                  Comment


                                                  • https://www.vpro.nl/argos/media/luis...e-doofpot.html

                                                    Argos

                                                    Uit de heilige doofpot: misbruik in de katholieke kerk

                                                    De Vlaamse televisieserie ‘Godvergeten’ heeft veel losgemaakt. In de serie vertellen slachtoffers van misbruik en mishandeling in de Katholieke Kerk in België wat hen als kind is overkomen, hoe zij tot de dag van vandaag lijden hieronder, en hoe de kerk ernstige misdaden systematisch met de mantel der liefde heeft bedekt en de slachtoffers in de kou heeft laten staan.

                                                    door: huub jaspers en yonah sint nicolaas

                                                    In de Argos-radiouitzending vertelt een van de makers, Ingrid Schildermans, live vanuit de VVOJ-conferentie in Gent over de totstandkoming en de impact van de serie, over een aantal journalistieke keuzes en hoe het misbruik in België stukje bij beetje aan het licht is gekomen. Onderzoeksjournalist Joep Dohmen van NRC trekt vergelijkingen met Nederland. Hij publiceerde een reeks van artikelen hierover en in 2010 ook het boek ‘Vrome zondaars’.

                                                    Argos-verslaggever Yonah Sint Nicolaas ontdekte dat een van de hoofdrolspelers bij het toedekken van het misbruik, die meer dan tien jaar van het toneel verdwenen was, terug is in Nederland en op zondag weer gewoon als priester de mis doet. Hoe is dit voor slachtoffers?

                                                    ‘Godvergeten’ is nu te zien via NPO Plus.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X