Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Grens overschrijdend gedrag

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.ad.nl/show/tv-ster-die-b...rag~a51467f37/

    Tv-ster die Britse beroemdheden aanpakt nu zelf beschuldigd van jarenlang wangedrag


    Journalist Dan Wootton (40), een prominent verslaggever in Engeland die vaak beroemdheden de maat neemt, wordt nu zelf beschuldigd van wangedrag. Hij zou collega’s onder een valse naam tienduizenden euro’s hebben geboden voor seksuele video’s. De bedrijven achter The Sun en Daily Mail onderzoeken de aantijgingen.

    De Nieuw-Zeelandse Wootton is al jaren een van de bekendste journalisten van Engeland, met name sinds hij chef was bij tabloid The Sun. Tegenwoordig is hij columnist bij Daily Mail en ageert hij als gezicht van de conservatieve zender GB News tegen de woke-cultuur. Hij pakte onlangs nog uit met het nieuws rond Phil Schofield, de presentator van de Britse Koffietijd die loog over een affaire.



    Nu is Wootton, drie keer verkozen tot showbizzjournalist van het jaar, zelf in het nieuws. Hij zou tussen 2008 en 2018 talloze mannen hebben benaderd, terwijl hij zich voordeed als ‘showbizzagent’ onder de nepnaam Martin Branning. Hij bood geldbedragen tot 30.000 pond (ruim 34.000 euro) voor foto’s en video’s waarop ze seksuele handelingen zouden verrichten, meldt de krant Byline Times na drie jaar onderzoek.

    Een ex-vriend van Wootton stelde onlangs al dat hij e-mails van ‘Branning’ op de computer van de journalist had gevonden. Wootton zou tegenover een oud-collega hebben bevestigd dat hij achter het alias zit, aldus Byline Times, dat meerdere vermeende slachtoffers opvoert. The Guardian sprak de afgelopen jaren zeven mensen die door ‘Branning’ zeggen te zijn benaderd. De berichten waren naar verluidt persoonlijk toegespitst op ontvangers, meestal heteromannen.

    Het moederbedrijf van The Sun, Rupert Murdochs News UK, heeft volgens The Guardian externe advocaten ingehuurd om de zaak te onderzoeken. Het bedrijf noemde de beschuldigingen tegenover het personeel ‘zeer serieus’. Ook het bedrijf achter Daily Mail zegt de aantijgingen onder de loep te zullen nemen. Wootton blijft ondertussen gewoon te zien bij GB News, waar hij woensdag in een zes minuten lange verklaring op het nieuws reageerde.

    ‘Ervan geleerd’


    Hij ontkende iets strafbaars te hebben gedaan, maar zei in het verleden wel ‘foutieve inschattingen’ te hebben gemaakt. ,,Wie heeft er geen spijt van dingen? Moet ik daar jaren later voor gecanceld worden, of accepteer je dat ik ervan heb geleerd en ben veranderd?’’ zei hij. Wootton sprak niet over het gebruik van een valse naam.

    Volgens de presentator is er sprake van een ‘heksenjacht’ van mensen die een appeltje met hem te schillen hebben en die zijn zender uit de lucht willen krijgen, omdat die de ‘grootste bedreiging in decennia’ zou zijn voor de gevestigde orde.

    ‘Wootton pestte me’


    De politie bekijkt momenteel of er sprake is van strafbare feiten, aldus een woordvoerder tegen BBC News. De zaak gaat ook al dagen rond op sociale media, waar een tweet van zangeres Lily Allen meer dan 100.000 likes kreeg. Zij vindt dat Wootton haar als journalist altijd heeft ‘gepest’, zoals collega’s als Peaches Geldof, Amy Winehouse en Caroline Flack ook door de pers zijn gepest. Alle drie de vrouwen zijn jong overleden.

    Het is het derde mediaschandaal in korte tijd in Engeland, na het nieuws over Phil Schofield en BBC-boegbeeld Huw Edwards. Die laatste zou onder meer tienduizenden ponden hebben betaald voor expliciete beelden van een minderjarige.

    Comment


    • Dat van Rammstein schijnt laster te zijn. Ex van Lindemans steunt hem ook in het publieke debat

      Comment


      • https://www.ad.nl/show/rammstein-kri...fers~a4dc3160/

        Rammstein krijgt deels gelijk van rechter en haalt uit: ‘Ernstige beschuldigingen voor verkoopcijfers’


        Het nieuwstijdschrift Der Spiegel mocht volgens de rechtbank van Hamburg niet verspreiden dat Rammstein-zanger Till Lindemann systematisch vrouwen zou laten drogeren met als doel seks met ze te hebben. Toch krijgt de Duitse rockgroep, die donderdag zelf met een fel statement reageert, niet op alle vlakken gelijk.

        Eerst waren er de beschuldigingen van een 24-jarige vrouw uit Noord-Ierland aan het adres van de 60-jarige Lindemann, die ze verantwoordelijk acht voor de verwarde staat waarin ze na een optreden van Rammstein in Litouwen verkeerde. Ook zou hij boos vertrokken zijn nadat ze had geweigerd seks met hem te hebben. Na dat bericht kwam Der Spiegel met soortgelijke verhalen van meerdere jonge vrouwen, die stelden hiervoor persoonlijk benaderd te zijn door een medewerkster van de band.

        Lindemann ontkende de beschuldigingen en opende via zijn advocaten de tegenaanval. De rechtbank oordeelde dat de berichtgeving van Der Spiegel niet voldoende bewijs bevatte. Er zit wel een grote ‘maar’ aan die uitspraak. Het komt er op neer dat het tijdschrift niet had mogen stellen dat Lindemann of zijn team vrouwen drogeerde met als doel dat hij seks met hen kon hebben. Het had wel toegestaan geweest het vermoeden te verspreiden dat Lindemann seksueel contact had met vrouwen die niet volledig helder waren en dat Lindemann dit wist.



        Effectbejag


        Een dunne scheidslijn, die het oordeel van de rechtbank niet makkelijker maakt. De metalband kiest ondertussen via een verklaring van hun advocaat op Instagram vol voor de aanval. ‘De uitspraak van de rechtbank van Hamburg is een voorbeeld van een recente, volledig uit de hand gelopen berichtgeving van vermoedens over het onderwerp ‘MeToo’, valt er te lezen.

        De advocaat beschuldigt Der Spiegel van effectbejag. ‘Wetende dat berichtgeving over dit onderwerp zorgt voor hoge verkoop- en kijkcijfers, negeren de media steeds meer de eisen die de jurisprudentie stelt aan het melden van vermoedens. Keer op keer worden er ernstige beschuldigingen gemeld, hoewel er slechts eenzijdige verklaringen beschikbaar zijn en strafrechtelijke onderzoeken niet zijn gestart of beginnen. Dit leidt tot massale vooroordelingen en gaat voorbij aan het principe van onschuld tot het tegendeel bewezen is zoals bepaald door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.’

        Rammstein en Lindemann willen de berichtgeving de kop indrukken. ‘Als de door Der Spiegel verboden verdenking ook door andere media wordt geuit, zullen we hier ook juridische stappen tegen ondernemen.’

        Andere teksten


        Ondertussen blijft Rammstein gewoon optreden in deze roerige tijd voor de band. Dinsdag tijdens de laatste avond van de concertreeks van Rammstein in Berlijn veranderde Lindemann de teksten van enkele nummers. Daarmee verwees de frontman naar de recente beschuldigingen. Zo zong hij voorbeeld in plaats van ‘Alle haben Angst vorm schwarzen Mann’ tijdens het concert ‘Alle haben Angst vor Lindemann’, oftewel ‘Iedereen is bang voor Lindemann’.

        Comment


        • https://www.ad.nl/buitenland/india-g...nnen~a6229dd0/

          India geschokt door video waarin naakte vrouwen vernederd en betast worden door honderden mannen


          India is in shock door een video waarop te zien is hoe twee naakte vrouwen door een grote groep mannen vernederd en betast worden. De groep jaagt de vrouwen een veld in voor de video wordt afgebroken. Het is niet duidelijk wat er vervolgens gebeurt.

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/entertainme...r-handtekening

            Thijs Römer voor de rechter: ’Hij vroeg minderjarige naaktfoto’s voor handtekening’

            Acteur Thijs Römer (44) moet dinsdag voor de rechtbank in Assen verschijnen op verdenking van online seksueel misbruik van drie minderjarige fans uit Drenthe, Friesland en Noord-Brabant. „Ik moest naaktfoto’s sturen. In ruil daarvoor zou ik mogen figureren in Moordvrouw en zou ik zijn handtekening krijgen.”

            Advocaat Maartje Schaap staat de drie slachtoffers bij. „De hele zaak heeft heel veel impact op mijn cliënten. Het waren kwetsbare meisjes en het zijn nog steeds kwetsbare jonge vrouwen”, vertelt ze aan het Dagblad van het Noorden. De drie hebben vorig jaar aangifte gedaan tegen de acteur.



            Twintig jaar ouder


            Römer is ruim twintig jaar ouder en zij waren helemaal idolaat van hem. De meisjes waren minderjarig. Justitie vindt dat hij daardoor een bepaalde machtspositie heeft ten opzichte van hen. Tussen 2015 en 2017 zou hij onder die omstandigheden zijn tienerfans hebben overgehaald om naaktbeelden van zichzelf te sturen, zo luidt de verdenking. Mogelijk heeft hij ook naaktfoto’s of filmpjes van zichzelf gestuurd.

            De meisjes, lid van zijn fanclub, zijn dan tussen de 14 en 16 jaar. Het zijn geen vriendinnen die elkaar opzoeken of veel contact hebben, zegt advocaat Schaap. „Zij kennen elkaar alleen van een soort appgroep voor fans van Thijs Römer.” De acteur is in die periode vrijwel wekelijks te zien in de populaire tv-serie Moordvrouw, waarin hij samen met Wendy van Dijk de hoofdrol speelt.

            Zijn huwelijk met Katja Schuurman is destijds net op de klippen gelopen. Römer zegt in interviews dat die tijd meer dalen dan hoogtepunten kent: hij vertelt onder andere openhartig over zijn forse drugsgebruik.



            ’Enorm fan’


            In die periode heeft het vermeende slachtoffer uit Noord-Drenthe, dat als eerste aangifte deed, hem ten minste één keer persoonlijk ontmoet. Dat blijkt uit foto’s die nog altijd op internet zijn te vinden. Op één van de kiekjes zit het meisje stralend naast haar idool, dicht bij hem op een bankje. Hij kijkt haar aan en heeft zijn hand op haar schouder.

            Er lijkt niets aan de hand. Maar jaren later - zij is nu 21 - trekt zij aan de bel. Het contact ging veel te ver, vindt zij achteraf. De jonge vrouw heeft vorig jaar in video’s op sociale media uitvoerig verteld over wat haar zou zijn overkomen: „Ik was 14 toen ik enorm fan was van Thijs. Ik was zelfs verliefd op hem. Op dat moment had ik geen fijne thuissituatie. En ik zocht aandacht. Thijs gaf mij die aandacht. Hij was heel lief voor mij.”

            ’Naaktfoto’s’


            Het eerste contact met de acteur wordt volgens haar gelegd via Twitter: „Ik schreef hem dingen die eigenlijk helemaal niet normaal waren.” Zij schrijft bijvoorbeeld op het Twitteraccount van de acteur ’Ik hou van je’. Hij reageert met de woorden: ’Ik van jou lieverd’. „Op een gegeven moment kreeg ik zijn nummer”, vertelt ze in een online-filmpje. „Van het een kwam het ander. Ik moest naaktfoto’s sturen. In ruil daarvoor zou ik mogen figureren in Moordvrouw en zou ik zijn handtekening krijgen.”

            De acteur ontkent aanvankelijk alle beschuldigingen. In mei 2022 schrijft hij op Twitter: „Het verhaal over een toentertijd 14-jarig meisje, waarmee ik grensoverschrijdend contact zou hebben gehad, gaat mij als vader van een tienerdochter en weldenkend mens een brug te ver. Als dit niet stopt, zal ik aangifte moeten doen van smaad.”

            Maar als aangiftes komen van andere meisjes, over hetzelfde soort seksueel grensoverschrijdend gedrag van Römer, blijft het oorverdovend stil. Wel brengt hij in september 2022 via zijn manager naar buiten dat hij te hard heeft gewerkt, zijn agenda heeft leeggemaakt en voorlopig rust neemt.

            Rechtszaak


            Een dag later wordt bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) drie aangiftes van online seksueel misbruik tegen hem onderzoekt. In november maakt het OM bekend dat de acteur strafrechtelijk vervolgd wordt voor online zedenmisdrijven met minderjarigen. Justitie zegt dat er geen fysiek contact is geweest tussen de acteur en de meisjes.

            „De strafvervolging en zeker de rechtszaak is heel belangrijk voor mijn cliënten”, zegt advocaat Schaap. ,,Het geeft aan dat het niet allemaal leugens en roddels zijn. Met name het meisje dat als eerste met haar verhaal kwam, is afgeschilderd als een soort halve gare. Zij werd zelfs bedreigd met een tegenaangifte. Het OM vindt kennelijk dat er wel degelijk iets niet in de haak is, anders gaan ze hem niet voor de rechter slepen.”

            Dat het tot een rechtszaak komt bij de meervoudige kamer, met drie rechters, zegt dat het OM de zaak zwaar opneemt. Meer informatie over bijvoorbeeld het bewijs wil de zaaksofficier van justitie Henk Mous voor de zitting niet geven. Of veel van het vermeende online seksuele contact tussen de acteur en de meisjes bewaard is gebleven, is de vraag. Het zou zich immers zes tot acht jaar geleden hebben afgespeeld.

            Vier jaar


            Het OM meent dat er voldoende bewijs is, anders wordt niet overgegaan tot strafvervolging. Of Römer schuldig is, wordt uiteindelijk door de rechtbank bepaald. Zijn advocaat Wikke Monster wil voorafgaand aan de rechtszaak niks kwijt.

            Op het verleiden van minderjarigen tot het plegen of dulden van ontuchtige handelingen staat een maximumstraf van vier jaar cel. Voor het bezit van seksueel getinte foto’s en video’s van minderjarigen (kinderporno) geldt hetzelfde.

            Daarnaast is in de wet bepaald dat rechters hiervoor niet (alleen) een taakstraf mogen opleggen. Het kan wel, maar dan in combinatie met een (voorwaardelijke) gevangenisstraf. De maximumstraf die in de wet staat, wordt vrijwel nooit opgelegd, omdat rechters ook rekening houden met de persoonlijke situatie van een verdachte, met hoe lang geleden de misdrijven zouden zijn gepleegd en kijken naar vergelijkbare zaken.

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5100...-dwingend-zijn

              ’Gespannen’ acteur (44) via achteringang naar rechtszaal waar opnameverbod geldt
              Thijs Römer geeft seksistische chats met meisjes toe: ’Hij kon best dwingend zijn’

              ASSEN - Thijs Römer zit er gespannen bij in de rechtbank van Assen waar de veelbesproken zaak tegen hem dinsdag van start is gegaan. Hij wordt beschuldigd van drie onlinezedendelicten met verschillende meisjes die destijds 14 tot 16 jaar oud waren. De acteur zei ’wel eens een dickpic te hebben gestuurd tijdens nachtelijk chatten’, ook gaf hij tips voor zelfbevrediging. „Zij was 14, ik veel ouder en ook nog een bekende acteur. Dat heb ik toen niet in ’t oog gehad.”



              Een van de meisjes zou Römer een foto in lingerie hebben gestuurd, maar daar nam hij volgens haar geen genoegen mee. Het moest een naaktfoto zijn, vertelde ze. De acteur zegt van niets te weten. Een tiener die ging figureren bij de serie Moordvrouw zegt een dag van tevoren een foto van zijn geslachtsdeel toegestuurd te hebben gekregen. „Ik had paniek. Ik dacht, wat moet ik hiermee? Ik was 16.”

              De meiden in kwestie waren eerst groot fan van hun idool, of waren zelfs verliefd. Maar dat veranderde na verloop van tijd toen ze beseften dat ze niet de enige waren die met hem contact hadden. „Ik kreeg door dat er niet echt een kans was op iets.” Ze liet hem weten dat ze alleen nog ’normaal’ contact met hem wilde hebben. Niet meer over seks. „Toch ging hij door.”

              De zaak dient in Assen omdat twee van de drie vermeende slachtoffers in de regio Noord-Nederland wonen. Römer is dinsdagochtend vroeg - in blauw pak, met zonnebril op - samen met zijn ouders via de achteringang bij de rechtbank verschenen. Hij wordt bijgestaan door advocaat Wikke Monster. Er is grote belangstelling voor de zaak. Behalve in de zittingszaal, is er ook een videozaal waar de media en belangstellenden alles kunnen volgen. „Tijdens het politieverhoor werd er een bak informatie over me heen gegooid, ik had geen idee wat me te wachten stond”, zei Römer tegen de rechter.

              De voorzitter wilde weten wat een man van 37 jaar doet in een appgroep met twee meisjes van 14 en 15, die zelf zeiden smoorverliefd te zijn op de acteur. „We keken tegen hem op.” Ze voelden zich bijzonder door het persoonlijke contact. De acteur gaf toe dat er over „seksualiteit, over masturbatie”, is gesproken. Römer heeft zelf alle berichten die werden uitgewisseld verwijderd („Ik ben een enorme wisser.”) Hij zou daar ook toe hebben aangedrongen bij de betrokken meisjes. „Ik ben natuurlijk best wel een bekende persoon. Ik dacht, dit moet niet in de openbaarheid komen”, zegt hij daarover.

              ’Dwingend’


              Een van de vermeende slachtoffers zei dinsdagochtend dat ze is gedwongen om foto’s, filmpjes en spraakberichten aan de acteur te sturen. Römer zou hebben uitgelegd hoe ze het best zichzelf kon bevredigen. Een meisje vertelde tegen de politie dat ze dat vervolgens moest laten zien via FaceTime. „Hij kon best dwingend zijn.”

              Römer ontkent dat er in het contact sprake is geweest van dwang. Ook zegt hij dat er geen seksueel getinte foto’s, filmpjes of spraakberichten zijn gemaakt of uitgewisseld. „Ik had absoluut niet het gevoel dat ik iets strafbaars deed”, aldus Römer, nadat de rechter vroeg of hij weet dat het (online) aanzetten van minderjarigen tot ontuchtige handelingen strafbaar is. Sinds het begin van de MeToo-beweging heeft iedere bekende man zich wel eens afgevraagd of er in het verleden iets was gebeurd dat op hem kon terugslaan, vertelt Römer. „Dat heb ik uiteraard ook gedaan, maar ik heb nooit gedacht aan deze meisjes. Deze gebeurtenissen.”

              Römer zegt zich niet te kunnen herinneren hoe hij voor het eerst in contact kwam met de minderjarige Nena. Hij werd vaak benaderd door meisjes die een foto of handtekening van hem wilden. „Zoals fans doen. Ze kwamen liever voor Wendy van Dijk, maar ook zeker voor mij”, zei hij in de rechtbank. „Dat hele appen had überhaupt niet moeten gebeuren. Het privécontact had ik onmiddellijk af moeten kappen. Ik had meteen moeten zeggen dat ik het prima vond om een handtekening te geven, of elkaar te ontmoeten in een openbare gelegenheid.”

              Spreekrecht


              Twee van de drie vrouwen die aangifte hebben gedaan zijn fysiek in de rechtbank in Assen aanwezig. Ze maken beide gebruik van hun spreekrecht, de een in de zaal, de ander achter gesloten deuren. De verklaring van het derde slachtoffer wordt voorgelezen door haar advocaat.

              Römer had vooraf gevraagd dat er geen beelden en geluidsopnamen van hem mogen worden gemaakt. Hij kan dan naar eigen zeggen niet vrijuit spreken. De rechter is daarin meegegaan.

              De aanleiding voor het politieonderzoek was een telefoontje van Nena vorig jaar met de politie. Ze vertelde over „vervelende ervaringen met een bekende Nederlander.” Het Openbaar Ministerie maakte in november bekend Römer te vervolgen voor delicten die plaats zouden hebben gevonden tussen eind 2015 en 2017.

              Sociale media


              Römer raakte vorig jaar in opspraak toen een 20-jarige vrouw hem via Twitter beschuldigde van seksueel grensoverschrijdend gedrag toen ze 14 jaar was. De acteur weersprak die beschuldigingen destijds. „Het verhaal over een toentertijd 14-jarig meisje waarmee ik grensoverschrijdend contact zou hebben gehad, gaat mij als vader van een tienerdochter en weldenkend mens echter een brug te ver”, schreef de acteur op Twitter. De vrouw liet later weten spijt te hebben dat ze haar beschuldigingen via Twitter had gedeeld, maar nam die niet terug. Zij is een van de drie vrouwen die aangifte deed tegen de acteur.

              Een ander meisje dat aanvankelijk geen aangifte wilde doen, „begon te koken van woede” toen ze „de publieke ontkenning van Thijs op Twitter” voorbij zag komen, vertelt ze.



              Op werkgebied is het sinds september stil rond acteur Römer. Via zijn management maakte hij toen bekend zijn agenda „voor de komende tijd” leeg te hebben gehaald. De acteur gaf als reden dat hij het afgelopen jaar te veel had gewerkt en daarom rust nam.

              Comment


              • Thijs 1 dag celstraf, en 240 uur werkstraf, tja zeg het maar. En acteercarriere klaar denk ik?

                Comment


                • Kevin Spacey op alle aantijgingen vrijgesproken

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3914...-veilig-voelen

                    Aylin Fakili (25) door FunX ’ontslagen wegens mening’: ’Collega’s zouden zich niet veilig voelen’

                    Uit angst voor problemen houden veel mensen op hun werk hun persoonlijke opvattingen voor zich en zijn ze anoniem op sociale media. Zo niet Aylin Fakili: zij deelt haar meningen op haar TikTok-kanaal. Reden voor haar werkgever om ’afscheid te nemen’. „Collega’s zouden zich bij mij niet veilig voelen.”

                    Vooropgesteld: de opvattingen van Aylin Fakili (25) wijken sterk af van de mainstream. In haar filmpjes op TikTok, waar ze 40.000 volgers heeft, laat de influencer zich uit over van alles en nog wat: de coronamaatregelen, hedendaags feminisme, transgender-activisme, woke, ’chemtrails’: het hele pakket aan thema’s waarover een felle cultuuroorlog woedt.

                    Conservatief


                    Fakili’s meningen zijn uitgesproken conservatief en in een aantal gevallen propageert de Turks-Nederlandse moslima wat critici complottheorieën noemen. „Maar ik dring niemand mijn mening op en ik deed mijn werk goed, daar was iedereen het over eens.”

                    Fakili, uit Maassluis, werkte sinds februari voor het radiostation FunX, onderdeel van de Publieke Omroep. FunX wil graag een hip, ’urban’ platform zijn, waar jonge mensen van allerlei kleuren, achtergronden en seksuele oriëntaties zich thuis voelen: ’inclusief’ en ’divers’. Fakili was gevraagd er als videoproducer te komen werken. „Ik was al actief op sociale media, ook op TikTok, en mij was bij de sollicitatie niet gezegd dat ik moest stoppen met die filmpjes. Mijn leidinggevende bij FunX vond mijn activiteiten eigenlijk alleen maar leuk.”



                    Met die ’activiteiten’ worden behalve Fakili’s TikTok-video’s ook haar activisme bij haar eerdere werkgever, De Bijenkorf, bedoeld. Daar zette zij, samen met anderen, een protestactie op om aandacht te vragen voor de slechte betalingen (’Ik verdiende 11,33 euro bruto’). Ze trok aandacht van vakbond FNV en schoof onder meer aan bij de talkshow Op1.

                    „Er zijn niet zoveel mensen die dit durven. Vergeet niet, veel collega’s zijn ouder, hebben een gezin, kinderen, een hypotheek, werken al twintig jaar bij zo’n werkgever. Maar ik heb schijt aan die angstcultuur; ik heb niks te verliezen, ben nog jong, woon thuis bij mijn moeder. Bij FunX wisten ze dus wat ze in huis hadden gehaald.”

                    Wat of wie hadden ze precies in huis gehaald? Een activistische jonge vrouw met een ’biculturele’ achtergrond (Turkse vader, Nederlandse moeder), belijdend moslima, overtuigd conservatief én in de ogen van haar critici een ’wappie’. Zo beweert Fakili in een TikTok-filmpje dat het ’niet normaal’ is om ’in de war te zijn over je eigen geslacht’. Ze zegt ook dat het voor kinderen beter is om op te groeien in een gezin met een vader en een moeder. En ze doet nog meer controversiële uitspraken, maar vooral die opmerkingen over transgenders en niet-traditionele ouderparen waren voor haar werkgever aanleiding om haar op het matje te roepen.

                    Onveilig


                    „Ik was een maand aan het werk toen ik op gesprek moest komen. Twee directieleden en mijn leidinggevende maakten mij duidelijk dat ik per direct werd vrijgesteld van werkzaamheden. Mijn uitspraken op TikTok zouden ervoor zorgen dat collega’s zich bij mij onveilig voelden. Ik schrok enorm. Ik kon me niet voorstellen over wie dit ging; ik kon, volgens mij, met iedereen op het werk goed overweg. Ze wilden ook niet ingaan op de vraag of mijn uitspraken ’waar’ zijn, het ging om het gevoel dat collega’s ervan kregen. Maar het is toch niet mijn taak om te zorgen voor de emotie-regulering van mijn volwassen collega’s?”

                    Na twee weken kreeg ze een nieuw gesprek. „Er waren een stuk of elf klachten binnengekomen van mensen die niet langer met mij wilden werken. Is dat geen werkweigering, vroeg ik? Stel je voor dat ik zou weigeren om mee te werken aan een item over transgenders, of dat ik niet zou willen samenwerken met collega’s met wie ik het ideologisch oneens ben. Maar daar kreeg ik geen antwoord op.”

                    Controversieel


                    Fakili is niet de eerste Nederlander die op het werk tot de orde wordt geroepen wegens uitspraken op sociale media. Maar in die gevallen gaat het vaak over agressie, schelden, oproepen tot geweld, ongepast gedrag.

                    Daarvan was in haar geval geen sprake. „Het had ook niets te maken met de kwaliteit van mijn werk of met de persoonlijke omgang, werd mij verteld. Het ging enkel om de inhoud van mijn uitspraken in mijn video’s. Maar hoe dan? Ik beledig of bedreig niemand, integendeel, mensen moeten hun eigen keuzes maken, vind ik. Joh, voordat ik die video’s ging maken wist ik helemaal niet dat mijn meningen controversieel zijn. In mijn wereldje denkt iedereen zo.”

                    Wat haar duidelijk werd: FunX wil ’divers’ zijn en ’inclusief’. „Maar dat geldt dus niet voor afwijkende, niet-woke meningen. Maar mijn opvattingen vallen toch ook onder diversiteit?”

                    Uiteindelijk werd Fakili te verstaan gegeven dat het beter was als ze ontslag nam, ’want de situatie was onwerkbaar geworden’. De arbeidsrelatie werd verbroken.

                    FunX en de NPO willen desgevraagd niet ingaan op de kwestie. „We doen geen uitspraken over voormalige FunX-medewerkers en persoonlijke kwesties”, aldus een woordvoerder.

                    ’Censuur’


                    Fakili ziet zichzelf als slachtoffer van een ’bedenkelijke’ ontwikkeling. „Ik vind dit censuur. De kaders waarbinnen mensen ’mogen’ denken worden steeds nauwer. Als ik een gezin en hypotheek had gehad, had ik wel drie keer nagedacht voordat ik mijn mond had opengetrokken. Ik weet dat er veel mensen zijn die in een soortgelijke positie zitten. Die sturen mij berichtjes: ’Ik dacht dat ik de enige was en dat ik gek werd, maar gelukkig zeg jij wat ik denk’. Ook op werk hoorde ik dit, maar fluisterend en van achter hun hand.”

                    Wat overheerst is een gevoel van teleurstelling. „Ik begreep altijd dat Nederland zo’n tolerant land is; om vervolgens gestraft en geschoffeerd te worden bij de Publieke Omroep, omdat mijn levensvisie niet overeen komt met die van een kleine minderheid. Dat vind ik een heel verdrietige en enge ontwikkeling.”

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/entertainme...r-beroep-loopt

                      Dus je man is veroordeeld voor een geweldadige verkrachting, maar als vrouw blijf je bij hem en maak je zelfs samen nog een kind. Leuke zus van Doutzen Kroes zeg...

                      Comment


                      • Familie Kroes is beetje de weg kwijt , die Doutzen ook

                        Comment


                        • Originally posted by Alles is voor Bassie View Post
                          Thijs 1 dag celstraf, en 240 uur werkstraf, tja zeg het maar. En acteercarriere klaar denk ik?
                          lichte straf, maar ja als je nooit meer rollen als acteur daardoor krijgt is je nevenschade als straf alsnog een echte en veel ergere straf, dus toch nog diep genoeg gestraft

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/13...e-too-beweging

                            Column Assita Kanko

                            Zaak-Kevin Spacey toont gevaarlijke schaduwkant van MeToo-beweging

                            Is de nachtmerrie van Kevin Spacey voorbij? Deze week kwam de Amerikaanse acteur de rechtbank uit gewandeld als een vrij man. Als je dat vrijheid kunt noemen. Ja, alle negen klachten tegen hem wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag bleken ongegrond. Hij was onschuldig over de hele lijn. Maar dat betekent niet dat Spacey ongestraft is gebleven. Hij werd gecanceld op basis van beschuldigingen en verstoten.

                            Twee films, het zesde seizoen van de succesvolle Netflix-serie House of Cards en zijn reputatie verloor hij: de strafmaat van de ’trial by media’ is niet min. Zelf is hij hoopvol: „Over tien jaar betekent dit niets meer.” Zijn comeback staat vast. In de rechtbank brak hij niet voor niets in tranen uit.



                            De eerste beschuldiging tegen Spacey kwam twee weken na de #MeToo-tweet van actrice Alyssa Milano, de start van de gelijknamige beweging die de wereld in vuur en vlam zette. De feiten zouden plaatsgevonden hebben in 1986, toen was Spacey 26 en een nobele onbekende. Daarna volgde nog een hele rij aanklachten.

                            #MeToo-golf


                            Niets van waar, oordeelde de jury. Volgens zijn advocaat was Spacey een gemakkelijk doelwit geworden vanwege zijn promiscue levensstijl, flirterige gedrag en dikke bankrekening. Volgens Spacey zelf waren de ’slachtoffers’ enkel uit op zijn geld en creëerde de #MeToo-golf het perfecte moment. Daarop konden ze lekker surfen.

                            Ik ben er niet zeker van dat Spacey niets fout heeft gedaan. Een aantal feiten benoemt hij zelf als ’onhandig geflirt’ en hij bood zijn excuses ervoor aan. Iedereen maakt fouten. De vraag is: zijn die fouten strafbaar? Die cruciale vraag wordt nogal eens over het hoofd gezien.

                            De MeToo-beweging gooit immers alles op een hoop: van een compliment tot gewelddadige aanranding, alles valt bij hen onder de noemer ’grensoverschrijdend gedrag’. Intenties zijn niet meer van belang, de perceptie heerst en wraak is ook iets wat velen motiveert. Waar ligt de grens?

                            Strafrecht gebaseerd op gevoel? Zéér glad ijs.



                            Schaduwkant van MeToo-beweging


                            De vrijspraak van Spacey belicht de schaduwkant van de ganse MeToo-beweging. In de klassieke media zien we enkel de positieve kant: slachtoffers komen op voor zichzelf en strijden voor rechtvaardigheid. Je zou haast vergeten dat er ook een keerzijde is. De perverse effecten zitten in een potje met een stevig deksel.

                            Slachtoffers moeten geloofd en beschermd worden. Absoluut. Ik kom zelf op voor die gerechtigheid. Alleen: het is niet omdat je denkt of zegt dat je een slachtoffer bent, dat het ook zo is. Dat is een uiterst moeilijk evenwicht, maar het is wel van levensbelang want we wonen in een rechtsstaat.

                            De heilige status van het zelfgeproclameerd slachtoffer zorgt er inmiddels voor dat eenieder met een verhaal kan komen dat niet te bewijzen valt. En zelfs als de zogenaamde dader zijn onschuld kan bewijzen, blijven de aantijgingen plakken. Zo wordt het wel erg gemakkelijk om iemands reputatie of carrière naar de verdoemenis te helpen. Kevin Spacey weet er alles van en hij is zeker niet alleen.

                            In maart dit jaar kreeg de Engelse Eleanor Williams 8,5 jaar cel voor het verzinnen van verkrachting door verschillende mannen. Eén van haar slachtoffers zat 72 dagen onschuldig in de cel en kampte achteraf met zelfmoordneigingen. Een ander slachtoffer, een ondernemer, verloor zijn zaak.

                            Omdat de vrouw in één van haar berichten expliciet verwees naar de Aziatische afkomst van de vermeende daders, verdriedubbelde het aantal haatmisdrijven in Noord-Engeland, voornamelijk gericht op Aziatische minderheden. De vrouw bood haar excuses aan en beweerde verbaasd te zijn over de omvang van de gevolgen van haar daden. Misschien toch eerst eens goed nadenken ?

                            Bewust iemand vals beschuldigen, uit wraak, frustratie of jaloezie, is een misdaad. Het is zeer gemakkelijk en als zelfverklaard slachtoffer sta je sterk in je schoenen. Zeker in een samenleving waar slachtofferschap heilig is geworden.

                            Reputatie voorgoed kapot


                            In een mum van tijd verzamel je een stoet aan medestanders die samen met jou ten strijde trekken tegen al dat onrecht. Het podium op, de luidsprekers aan, de camera’s draaien. Hoe sensationeler, hoe beter. Sommige journalisten volgen je gewoon zonder kritisch te zijn.

                            Tegenwoordig moet je er als aanklager al echt een boeltje van maken om niet geloofd te worden en zelfs dan: de beschuldiging op zichzelf kan iemands reputatie voorgoed kapot maken. Woord tegen woord laat altijd een zweem van schuld achter.

                            Dit soort praktijken heeft altijd bestaan, niets nieuws onder de zon. Maar de MeToo-beweging, die initieel goed was, maar later radicaal werd en korte metten maakte met de principes van de rechtsstaat, gaf dit soort valse beschuldigingen extra kans van slagen.

                            Trial by media


                            Het is een van de negatieve gevolgen van de hype uit 2016, nobel in oorsprong, maar langzaamaan ontaard in sensatie die soms op niks gebaseerd is. Een niet-kritische journalist en de sociale media volstaan om de vonk te doen overslaan en geruchten om te zetten in feiten.

                            Trial by media leidt tot zware straffen. Alles van financiële aard valt te compenseren, maar het psychische lijden en de onherstelbare reputatieschade laten in het beste geval lelijke littekens achter. De vrijspraak van Spacey maakt eindelijk duidelijk dat slachtoffers niet enkel aan één kant te vinden zijn.

                            Laten we ook niet vergeten dat er nog een pervers effect bestaat. Als we de minste aanraking of poging tot flirten als grensoverschrijdend bestempelen, worden echte aanrandingen en verkrachtingen niet meer serieus genomen.

                            Echte slachtoffers van seksueel geweld worden op die manier dubbel gestraft. Door verzinsels en valse beschuldigen verliezen hun verhalen aan geloofwaardigheid. Ze allemaal op dezelfde hoop gooien, leidt tot inflatie: echte trauma’s verliezen aan waarde. Als iedereen slachtoffer is, is niemand het.

                            Comment


                            • https://nos.nl/artikel/2485132-zange...mse-bananenbar

                              Zangeres Lizzo aangeklaagd voor seksueel wangedrag in Amsterdamse Bananenbar


                              De Amerikaanse zangeres Lizzo is door drie voormalig achtergronddanseressen aangeklaagd voor seksueel wangedrag en het creëren van een onveilige werkomgeving.

                              In de aanklacht, ingezien door onder andere nieuwssites NBC News en Rolling Stone, wordt gesproken over een vijandige omgeving, seksuele intimidatie, en claims van religieuze en racistische intimidatie. Ook het productiebedrijf van Lizzo en het hoofd van het dansteam Shirlene Quigley worden aangeklaagd.



                              In de verklaringen komt ook een situatie in de Amsterdamse stripclub de Bananenbar voor: daar zou Lizzo - wier echte naam Melissa Viviane Jefferson is - haar "personeelsleden hebben gedwongen om de naakte artiesten aan te raken, dildo's te vangen die uit de vagina's van de strippers werden gelanceerd en bananen te eten die uit de vagina's staken", zo valt te lezen in de aanklacht.

                              Lizzo neemt haar personeel wel vaker mee op uitjes. Werknemers zijn niet verplicht om mee te gaan, maar de achtergronddanseressen stellen dat de werknemers die wel meegaan worden voorgetrokken en meer zekerheid krijgen.

                              Voorvechter body positivity


                              Een andere aanklacht gaat over hoe Lizzo een van de danseressen wijst op haar gewichtstoename en haar uitschold. "De verbluffende aard van het gedrag gaat tegen alles in waar Lizzo publiekelijk voor staat", zegt de advocaat van de danseressen in een verklaring. Hij is verbijsterd over hoe Lizzo en haar management hun personeel behandelen. De 35-jarige zangeres staat bekend als voorvechter van body positivity.

                              De aanklacht draait om drie danseressen die in april en mei van dit jaar werden ontslagen. Volgens Lizzo werden twee danseressen ontslagen omdat ze dronken waren, de derde werd later ontslagen omdat ze opnames zou hebben gemaakt van de vergadering over dat ontslag.

                              Comment


                              • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...en-van-vrouwen

                                OM: geen vervolging van corpsballen die opriepen tot ‘breken nekken van vrouwen’


                                Het Openbaar Ministerie zal definitief geen vervolging instellen tegen de mannelijke leden van het Amsterdams Studenten Corps die seksueel geweld en het vernederen van vrouwen verheerlijkten. Tijdens een toespraak vorig jaar zomer werd gezegd dat “de heren de nekken van vrouwen zullen breken, om hun lul erin te steken”. Vrouwen werden “sperma-emmers” en “niks meer dan een hoer” genoemd.

                                Justitie liet direct weten geen onderzoek in te willen stellen, maar een vrouw liet het daar niet bij zitten. Zij deed aangifte van vrouwenhaat. Het OM, dat de handen natuurlijk al vol heeft aan het aanpakken van vreedzame klimaatactivisten, doet daar niets mee, meldt AT5.

                                Volgens het OM waren de uitspraken niet strafbaar. “Groepsbelediging wegens geslacht levert geen strafbaar feit op omdat dit geen grond is die wordt genoemd in het wetsartikel (artikel 137c Sr) dat betrekking heeft op groepsbelediging. Tevens wordt naar het oordeel van het OM met de uitingen juridisch gezien niet aangezet tot haat, discriminatie of geweld (artikel 137d Sr). Het OM heeft de aangifte daarom geseponeerd.

                                Comment


                                • Elke dag grensoverschrijdende zaken in het nieuws van bekende mensen, vaak lang wachtend op behandeling vd aantijging of helenaal heen onderzoek, wel canceling. Vraag me af of dit de juiste weg is die we als maatschappij hier mee zijn ingeslagen

                                  Comment


                                  • https://www.ad.nl/show/waarom-blijf-...vent~ada932b8/

                                    Waarom blijf je bij die man? ‘Hij begaat een ernstige misstap, maar het is óók zo’n leuke vent’


                                    UITLEGHij is veroordeeld voor of verdacht van een seksueel misdrijf of huiselijk geweld, maar heeft nog altijd zijn liefdespartner aan zijn zijde. Waarom blijft zij bij die foute man? Experts geven antwoord op die vraag. ,,Dat je die roze bril opzet, gaat vanzelf.’’

                                    Bij wie de details uit vorige week gepubliceerde rechtbankdocumenten van een verkrachtingszaak uit 2019 leest, lopen de rillingen over het lijf. Het slachtoffer werd, in haar eigen huis, bij de keel gegrepen en moest de dader oraal bevredigen. Hij zou gezegd hebben ‘ik breek je nek als je je beweegt’. Hij verkracht haar een aantal keer, en pas als hij in slaap valt, weet zij - op blote voeten - uit huis te vluchten en ‘verwilderd en betraand’ de politie te waarschuwen.

                                    De dader in die zaak is veroordeeld tot twee jaar cel. Hij tekende hoger beroep aan; dat loopt nog. Hoewel het een verkrachtingszaak is zoals de rechtbanken in Nederland zo vaak behandelen, kreeg deze uitspraak over een relatief ‘oude’ zaak veel media-aandacht. De dader (Sid) heeft namelijk een (enigszins) bekende vrouw: Rens Kroes, foodblogger en zus van topmodel Doutzen Kroes. Opmerkelijk detail: ruim een jaar na Sids veroordeling verwelkomen hij en Rens hun dochter.



                                    Rens Kroes is niet de enige BN’er die zo vergevingsgezind lijkt. Balletdanseres Igone de Jongh kondigde haar scheiding aan van Thijs Römer, die dinsdag hoort of hij veroordeeld wordt voor online seksueel misbruik van minderjarigen, maar leek later toch terug te komen op dat besluit. Daags voor de rechtszaak tegen hem begon, genoten ze samen nog van het concert van Coldplay in de Arena. Hun relatiestatus is onduidelijk.



                                    Linda de Mol wees Jeroen Rietbergen vorig jaar de deur toen de bom rond The Voice barstte, maar was enkele maanden later ‘tot de conclusie gekomen’ dat ze ‘iets uit te zoeken heeft’. De twee worden geregeld samen gezien, ook nu duidelijk is dat Rietbergen door het Openbaar Ministerie wordt vervolgd voor verkrachting.

                                    Veel onbegrip

                                    De kritiek op de ‘vrouwen die blijven’ is groot: van alle kanten klinkt onbegrip. Dat ziet Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij MIND Korrelatie, ook in zijn praktijk, bij soortgelijke gevallen die de openbaarheid niet halen. ,,De reactie van de omgeving lijkt op die rond huiselijk geweld: waarom blijf je bij de man die je een blauw oog slaat? Waarom blijf je bij iemand die iets vreselijks heeft gedaan?”

                                    Er spelen volgens hem allereerst wat praktische zaken mee, want levens van geliefden zijn nauw met elkaar verbonden - privé, maar soms ook zakelijk. ,,Je bent ook gewend om met iemand te zijn, en wil daar niet zomaar afscheid van nemen. Wie in een relatie zit, is bovendien gewend om zaken uit het oogpunt van zijn partner te bekijken. Als hij zegt: sorry, ik ben uitgeschoten, zal het nooit meer doen, dan ben je geneigd om daarin mee te gaan”, legt de psycholoog uit.

                                    Daar is een term voor in de psychiatrie: confabuleren, waarmee wordt aangegeven dat iemand de hele boel bij elkaar fantaseert. ,,In mindere mate gebeurt dat ook in de liefde. ‘Wij zijn voor elkaar gemaakt’ of ‘Er is niemand zo mooi, knap of fantastisch als mijn geliefde’. Hoe meer je dat verhaal hebt, hoe duurzamer je relatie zal zijn”, zegt Van de Ven. ,,Dat je die roze bril opzet, gaat vanzelf. Het is een natuurlijk proces dat in gang wordt gezet als je intiem bent met elkaar.”

                                    Als de zaak net aan het rollen is, kunnen veel mensen vrij resoluut zeggen: ik stop de relatie, zegt gezins- en relatietherapeute Carolien Roodvoets, auteur van De aantrekkingskracht van foute mannen. ,,Daarna komt de bezinning. Er is liefde, ze houden van die man - of vrouw, dat komt ook voor - en dat houdt niet op omdat iemand een zedendelict heeft gepleegd. Er zijn zoveel draden en verbindingen tussen partners. En: iemand is méér dan alleen zijn misdrijf.”

                                    Verdedigingsmechanismen

                                    Bovendien worden verdedigingsmechanismen in gang gezet, weet Roodvoets. Psychologische fenomenen als bagatelliseren, verdringen, ontkennen en rationaliseren. ,,Het slachtoffer liegt of overdrijft, mijn vriend heeft een moeilijke jeugd gehad, hij heeft nooit steun ervaren, et cetera. Dat helpt jou om in die relatie te blijven”, zegt Roodvoets. ,,Let wel, die mechanismen werken sterk. Het is écht heel moeilijk om rigoureus afscheid te nemen van iemand van wie je veel houdt. Zelfs in gezinnen waarin incest wordt gepleegd, blijven in best veel gevallen vader en moeder bij elkaar.”

                                    De therapeute ziet dat mensen vaak heel ambivalent zijn over de situatie. Ze denken: ik moet het niet pikken, maar ik voel me zo verbonden met hem. Hij begaat een strafbaar feit of ernstige misstap, maar het is óók zo’n leuke vent. ,,Ze hebben gespleten gevoelens. Je partner blijkt een zwarte, duistere kant te hebben die je niet kent. Je bent niet alleen bedrogen, je man heeft ook nog eens een misdrijf gepleegd. Dat is eng.”

                                    Ze moeten als het ware die roze bril afzetten, schetst Van de Ven. ,,Ik noem het in therapie bijvoorbeeld een paar keer, dat het gedrag van de partner niet goed te praten is. Ik plant een zaadje, dat moet even rijpen.” Iemand door elkaar schudden, boos worden, dat werkt niet, zegt de psycholoog. ,,Hoe meer druk er van buitenaf komt, hoe meer mensen gaan geloven in hun eigen verhaal. Je bent samen met een dader of verdachte die ook wil dat het in zijn voordeel uitpakt, dus je deelt sámen dat verhaal. Je wilt zo goedgelovig zijn, dat je onder het vloerkleed veegt wat andere mensen wél zien.”

                                    Ontkenning is dan ook een veel voorkomende reactie van mensen, maar zelfs ook van hele gemeenschappen, stelt Miranda Boone, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Leiden. ‘Dat gebeurt wanneer zij worden geconfronteerd met informatie die te verstorend, bedreigend of abnormaal is om volledig tot zich te nemen of openlijk te erkennen. De informatie wordt onderdrukt om te kunnen omgaan met schuld, angst of andere storende emoties die de situatie oproept’, schreef zij eerder in een blog over de misstanden bij The Voice of Holland.

                                    Boone haalt de zedenzaak rond zwemleraar Benno L. aan, wiens problematiek al vijftien jaar lang bij hulpverlenende instanties bekend was voordat hij in 2010 werd opgepakt vanwege misbruik van tientallen kinderen. Of het zedenschandaal in Westkapelle, waarin een inwoner in dertig jaar tijd honderden jongens had misbruikt, met medeweten van de voltallige dorpsgemeenschap.

                                    ‘Ze denken: het voelt toch zielig’

                                    ,,Ik kan me zo voorstellen dat de vrouwen, nadat de aantijgingen op tafel komen, denken: mijn geliefde heeft niemand meer, iedereen laat hem vallen. Dat voelt toch zielig. Het blijft toch de vader van je kinderen, of de lieve stiefvader. Dan wil je nog met hem door een deur kunnen”, zegt imagodeskundige Zabeth van Veen. ,,Maar al deze zaken zijn niet met elkaar te vergelijken, hoe verweven ze met elkaar zijn verschilt van relatie tot relatie.”

                                    Bovendien speelt, zeker in de zaak rond Jeroen Rietbergen, roem ook nog een rol. ,,Jeroen is al lange tijd onderdeel van de familie De Mol. Hij weet alle ins en outs van het privéleven van Linda, maar ook van haar broer John”, zegt Van Veen. ,,En zoals ze zeggen: it’s lonely at the top. Linda kán niet zomaar iedereen vertrouwen, en Jeroen was altijd haar steun- en toeverlaat. Dat een relatie met hem schade toebrengt aan haar imago, is dan van ondergeschikt belang. Ik vraag me wel af wat ze doet als hij veroordeeld wordt voor verkrachting.”

                                    Lenig brein

                                    Uiteindelijk toont ons brein zich bijzonder lenig. Maar een gezonde relatie onderhouden met iemand die zich schuldig heeft gemaakt aan een seksueel misdrijf is knap ingewikkeld, denkt Roodvoets. ,,De zedendelinquent moet echt de volledige verantwoordelijkheid nemen voor zijn daad en zich laten behandelen. Begrijpen waarom hij dit gedaan heeft. En daar zijn partner bij betrekken. Dan heb ik het niet over drie gesprekjes, eerder over een behandeling van drie jaar.”

                                    Als de liefde blijft, betekent het niet dat alles weer koek en ei is. Roodvoets: ,,Dit blijft als een schaduw over de relatie heen hangen en de ambivalente gevoelens steken soms weer de kop op, als er bijvoorbeeld een detail van het delict naar boven komt. Dan komen de verwijten weer.”

                                    Comment


                                    • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...van-marokkanen

                                      Agenten ontslagen na seksuele intimidatie, Hitler-'grappen' en fantaseren over ophangen van Marokkanen


                                      Twee politieagenten van het basisteam Walcheren zijn ontslagen vanwege het versturen van extreem racistische app-berichten. Ook trokken de agenten voor de lol hun wapen. Dat meldt de NOS. Twee andere medewerkers zijn voorwaardelijk ontslagen en overgeplaatst naar andere teams. Eerder al namen nog twee medewerkers zelf ontslag. Het is het zoveelste racismeschandaal binnen de politie.

                                      Begin 2022 kreeg de korpsleiding van de politie Zeeland-West Brabant meldingen van “grensoverschrijdend gedrag” door collega’s. Uit onderzoek kwamen onder meer berichten naar boven die de agenten elkaar stuurden met stuitend racistische inhoud. De NOS deelt enkele berichten uit 2021:

                                      "Ik ben net bezig om de kerstlampjes op te hangen. Ze doen me altijd sterk denken aan Marokkaantjes: het zijn er heel erg veel, meer dan de helft werkt niet, ze zijn op de één of andere manier allemaal met elkaar verbonden, wanneer ze bij elkaar zijn wordt het altijd een zooitje, maar toch vind ik ze het allermooist wanneer ze in een boom hangen en branden." Achter het bericht kwam de vraag: "Kan deze?".

                                      En na het versturen van een foto op WhatsApp van een getinte man zonder mondkapje:

                                      "Iedereen netjes een mondkapje, maar uiteraard deze Noord-Afrikaanse jongeman niet." [ ] "Iets metvooroordelen. Ben vrij [lachende emoticon]. Anders had hij hem zeker gehad." [ ] "Brutale hond is het." [ ] "Die hebben echt 0 respect, voor niemand." [ ] "Gevolg van jarenlange inteelt in de woestijn."

                                      De agent die dit laatste bericht stuurde, deelde niet lang erna nog een foto van zichzelf met hetzelfde kapsel en snor als Adolf Hitler. Uit het onderzoek blijkt ook dat de agenten andere vormen van “ongewenste omgangsvormen, seksueel grensoverschrijdend gedrag en ander grensoverschrijdend gedrag” lieten zien. Hierbij ging het “onder andere om vrouwonvriendelijke en seksistische opmerkingen”. Daar komt nog eens bovenop dat de agenten op het bureau gezamenlijk op commando hun wapens trokken en naar het plafond richtten.

                                      Uit het onderzoek blijkt dat de gedragingen “over een langere periode” hebben plaatsgevonden. Een aantal agenten heeft nog geprobeerd de racistische berichten te wissen. De conclusie van het onderzoek luidt dat door het gedrag van de agenten “het werkklimaat binnen het basisteam niet professioneel en onveilig was”.

                                      Volgens voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond heerste er bij het basisteam Walcheren "een hardnekkige cultuur van discriminatie, racisme en seksueel overschrijdend gedrag, waar totaal geen plaats voor hoort te zijn bij de politie". Districtschef Joost Manusama laat weten dat het korps begonnen is “met en cultuurtraject”.

                                      Comment


                                      • hoe fout ook, maar er is natuurlijk wel een achterliggende reden waarom veel agenten zo'n hekel hebben aan Marokkanen vanuit het professie gezien, maar daar mag natuurlijk niet over gesproken worden door de linkse kerk mensen, wat dan is alles direct racisme en is er geen ruimte meer voor onderzoeken naar oorzaak en gevolg

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/show/bill-cosby-op...rouw~ad9b0ad8/

                                          Bill Cosby opnieuw aangeklaagd voor drogeren en verkrachten vrouw


                                          Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Verschillende media melden dat zangeres Morganne Picard een rechtszaak is gestart tegen de 86-jarige acteur. Cosby zou haar tussen 1987 en 1990 meermaals hebben gedrogeerd en verkracht.

                                          Picard ontmoette Cosby in 1987 op de set van The Cosby Show. Zij was daar door Cosby uitgenodigd. In de aanklacht beschrijft Picard onder meer dat ze een keer buiten bewustzijn was geraakt nadat ze een drankje had gedronken dat Cosby voor haar had ingeschonken. Zij stelt dat ze is verkracht, omdat zij later naakt wakker werd in een hotelkamer met pijn in haar vagina.

                                          Picard klaagt ook een aantal bedrijven aan, waaronder NBCUniversal Media en Kaufman Astoria Studios. Zij vindt dat de bedrijven niet genoeg hebben gedaan om Cosby tegen te houden. Picard eist onder meer een schadevergoeding van de acteur.

                                          Meerdere rechtszaken, tientallen beschuldigingen


                                          Cosby is in zijn carrière al door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Hij werd in 2018 al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie tot tien jaar voor het drogeren en misbruiken van Andrea Constand. Het hooggerechtshof van de staat Pennsylvania schrapte zijn veroordeling echter omdat het proces oneerlijk zou zijn geweest. Sinds juni 2021 is Cosby weer op vrije voeten. Hij heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.



                                          Ook later werd Cosby nog aangeklaagd. In 2022, bijvoorbeeld, beschuldigden vijf vrouwen Cosby ervan hen te hebben verkracht of gedwongen tot andere seksuele handelingen. Onder hen was ook de actrice de Lily Bernard. In juni dit jaar werd hij nog twee keer aangeklaagd: in de Amerikaanse staat Nevada spanden negen vrouwen, onder wie voormalig model Janice Dickinson, een zaak tegen hem aan, en begin juni spande ook voormalige playmate Victoria Valentino een zaak tegen Cosby aan vanwege seksueel misbruik.

                                          De komiek werd in juni 2022 door een jury in Californië schuldig bevonden aan seksueel misbruik van de de toen 16-jarige Huth. Hij zou haar hebben gedwongen tot seksuele handelingen. De jury kende Huth een schadevergoeding van 500.000 dollar toe. Cosby heeft de beschuldigingen ontkend en stelde dat hij haar nooit heeft ontmoet.

                                          Comment


                                          • https://www.nu.nl/film/6275547/dit-i...tand-kwam.html


                                            NU+Dit is hoe de 'lage' strafeis tegen Thijs Römer tot stand kwam

                                            Door Joris Peters

                                            De rechtbank doet vanmiddag uitspraak in de zaak tegen Thijs Römer. Het OM eist een werkstraf voor de acteur die verdacht wordt van online seksueel misbruik. We kregen veel lezersreacties op deze volgens velen lage eis. Dit is hoe zo'n eis tot stand komt.
                                            Voordat we in de zakelijke kant van dit verhaal duiken, is het goed om op te merken dat voor veel mensen geen straf voldoende voelt voor zoiets vreselijks als seksueel misbruik. Zeker als de slachtoffers kinderen of jongvolwassen zijn. Zij zijn op hun kwetsbaarst.

                                            Een straf is dan ook nooit een-op-een vergelding voor wat slachtoffers is aangedaan. Dit artikel is niet bedoeld om dat gevoel weg te nemen, maar wel om uit te leggen hoe het Openbaar Ministerie (OM) op basis van rationele keuzes tot een strafeis komt. Dat kan wat zakelijk overkomen.

                                            Het is ook belangrijk om te weten dat het in de zaak-Römer om een strafeis ging. Vandaag is aan de rechtbank om vast te stellen of de acteur schuldig is of wordt vrijgesproken. En indien schuldig, waaraan dan precies en welke straf daartegenover moet staan.

                                            Het gaat in deze zaak om drie strafbare feiten


                                            Waar gaat het om in deze zaak? Het verwijt dat Römer wordt gemaakt, is dat hij minderjarige meisjes heeft verleid tot het plegen van ontuchtige handelingen bij zichzelf. Ze moesten naaktfoto's sturen en beelden van zichzelf maken waarop seksuele handelingen te zien zouden zijn.

                                            Het verleiden heeft te maken met de status van Römer als acteur. De meisjes van destijds 14, 15 en 16 waren fan van hem en op die manier had hij overwicht. De beelden die hij opgestuurd kreeg, zijn van minderjarigen en dit wordt gezien als het bezit van kinderporno. Ook zou Römer ongevraagd dickpicks hebben opgestuurd. In totaal drie strafbare feiten.

                                            Er was hierbij geen sprake van dwang en Römer deed zich niet voor als iemand anders, bijvoorbeeld een jonger persoon. De meisjes zijn ook niet gechanteerd of afgeperst. Een van de slachtoffers zegt dat haar een handtekening of een figurantenrol in de serie Moordvrouw, een serie waar Römer in acteerde, is beloofd. In ruil daarvoor moest ze naaktfoto's opsturen.

                                            Of dit wel of niet waar is, is in dit geval niet van belang. Het is namelijk niet ten laste gelegd aan Römer. Ook niet onbelangrijk is dat het in deze zaak niet om fysieke ontucht gaat, maar om digitale ontucht. Dit zijn belangrijke zaken bij het komen tot een strafeis.

                                            Zedenwet inmiddels aangepast aan moderne tijd


                                            Hoe zit het dan met die gesprekken waarin Römer expliciet over seks sprak met minderjarigen? Moreel verwerpelijk misschien, maar is het ook strafbaar? Het antwoord daarop is: nog niet. Het wetboek loopt vaak achter op ontwikkelingen in de maatschappij. In dit geval: online seksueel actief zijn.

                                            Daarom is de oude zedenwet gemoderniseerd en kennen we die nu als de wet seksuele misdrijven. Daarin is ook sexchatting opgenomen. Simpel gezegd: als een volwassene op een ongepaste manier online een kind benadert voor seksuele doeleinden, dan is dat vanaf begin 2024 strafbaar. Dan treedt de nieuwe wet in werking.

                                            Bij het formuleren van een strafeis kijkt het OM ook naar andere omstandigheden. In het geval van Römer zijn dat persoonlijke omstandigheden van de acteur, maar ook vragen als: wanneer vond het delict plaats en is dit de eerste keer dat dit gebeurt?

                                            Om met dat laatste te beginnen: in het geval van Römer is dat inderdaad zo. Hij heeft geen strafblad. De officier van justitie heeft in deze zaak ook mee laten wegen dat de strafbare feiten zeven jaar geleden plaatsvonden. Dat maakt ze niet minder erg, maar Römer heeft daarna voor zover bekend geen andere strafbare feiten gepleegd.

                                            Kijken we naar de gevolgen voor Römer op persoonlijk vlak, dan zijn die groot. De acteur is een bekende Nederlander en hij zal zich niet anoniem kunnen verschuilen. Een baan als acteur heeft hij niet meer. Hij is uit films gesneden en vraag is of hij ooit nog in een serie te zien zal zijn. Zijn vrouw Ighone de Jongh liet begin dit jaar weten dat zij de liefdesrelatie met Römer heeft verbroken. Logische gevolgen wellicht, maar een straf is het.

                                            In iedere zedenzaak is sprake van maatwerk


                                            Het OM kijkt bij het komen tot een strafeis ook naar soortgelijke strafzaken en wat er in die rechtszaken wordt opgelegd. Verdenkingen tegen personen waarbij het alleen gaat om verleiding, zoals in de zaak Römer, komen niet vaak voor. Deze verdenking gaat vaak gepaard met andere strafbare feiten.

                                            Dit alles zorgt ervoor dat het OM heeft afgeweken van de drie tot twaalf maanden cel die justitie normaal zou eisen in dit soort zaken. Het maakt nog maar eens duidelijk hoe complex elke zedenzaak is en dat er elke keer weer sprake is van maatwerk.

                                            Met de kennis dat de kans op herhaling van de strafbare feiten door Römer op laag wordt ingeschat, en dat hij openstaat voor behandeling (en ook al bij een psycholoog loopt), vindt het OM een werkstraf van 240 uur een gepaste straf. Daarnaast zou Römer moeten worden behandeld en een voorwaardelijke celstraf van 89 dagen opgelegd moeten krijgen. Er is ook één dag daadwerkelijke celstraf geëist, maar die kan wat betreft de officier van justitie worden weggestreept tegen de twee dagen verhoor die Römer heeft ondergaan op het politiebureau.

                                            Vanaf 13.00 uur horen we welke afwegingen de rechtbank heeft gemaakt.

                                            Dit artikel is een nieuwe versie van een stuk dat we eind vorige maand publiceerden. Omdat de rechter vandaag uitspraak doet, brengen we het opnieuw onder de aandacht.

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/6365...f-meen-je-niet

                                              Slachtoffer van Thijs Römer vol ongeloof door celstraf: ’Meen je niet’

                                              Comment


                                              • Die Romer heeft geen enkele empathie, kan wel een psychologische behandeling gebruiken en denk ook een omschoolcursus voor ander werk dan acteur.

                                                Comment


                                                • Arib wil nu ook alles inzien over de beschuldigingen aan haar adres als kamervoorzitster destijds voor grensoverschrijdend gedrag. Ze heeft het advocatenechtpaar Knoops ingeschakeld, toch 1 vd beste advocaten van Nederland.

                                                  Comment


                                                  • https://www.sexdome.nl/nieuws/cipier...e-in-ter-peel/

                                                    Cipier ontslagen na seks met vrouwelijke gevangene in Ter Peel

                                                    11 augustus 2023
                                                    Een bewaker van vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord is half juni ontslagen omdat hij seks had met een gedetineerde. Dat bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na berichtgeving in De Telegraaf.



                                                    Wanneer het incident plaatsvond, is niet bekend. In maart van dit jaar werd ook al een medewerker van de vrouwengevangenis weggestuurd, omdat hij een relatie had gehad met een gevangene.

                                                    Er is vaak sprake van seksueel misbruik, zegt oud-PvdA-politica Lilianne Ploumen, die nu werkt voor het Bureau Clara Wichmann, dat onder meer opkomt voor de rechten van vrouwelijke gedetineerden. “Een cipier heeft in zo’n situatie alle macht over de gedetineerde”, zegt ze tegen de NOS.

                                                    In de Noord-Limburgse vrouwengevangenis is er sprake van het zogenoemde ‘vierogenprincipe’. Dat betekent dat een bewaker nooit met een gedetineerde alleen in een cel mag zijn. De DJI geeft aan te onderzoeken hoe dit toch heeft kunnen gebeuren.
                                                    Structureel probleem


                                                    Ploumen spreekt van een structureel probleem: “We horen vaak dat vrouwelijke gedetineerden te maken krijgen met machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag. Vervolgens is het vaak niet mogelijk om anoniem en veilig een klacht in te dienen.”

                                                    Het ontbreken van zo’n meldpunt leidt tot problemen voor de gevangenen, zegt Ploumen. “Het komt voor dat vrouwen wangedrag niet durven melden of dat ze niet serieus worden genomen. Soms worden vrouwen overgeplaatst naar een andere gevangenis nadat zij een melding hebben gedaan. Het kan niet zo zijn dat vrouwen die melding doen van grensoverschrijdend gedrag er de dupe van worden.”
                                                    Ook in Nieuwersluis


                                                    Eerder dit jaar bracht de Inspectie Justitie en Veiligheid een rapport naar buiten over seksuele misstanden in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis, bij Utrecht. Het ging vooral om seksueel getinte opmerkingen van medewerkers, maar ook om tongzoenen, orale bevrediging en relaties tussen medewerkers en gedetineerden.

                                                    Naar aanleiding van het rapport kondigde minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind aan maatregelen te nemen om grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenissen tegen te gaan. Zo moet er in alle gevangenissen een aandachtsfunctionaris voor grensoverschrijdend gedrag komen en trainingen voor cipiers waarin omgangsregels met vrouwelijke gedetineerden worden uitgelegd.

                                                    Bron: nos.nl

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X