Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2953...iterst-serieus

    OORLOG IN OEKRAÏNE



    Dag 712 van de invasie

    LIVE | Poolse minister zet zich schrap voor oorlog met Rusland: 'Neem ik uiterst serieus'

    Van nieuws rond wapenleveranties tot de meest recente verschuivingen aan het front in de strijd tegen Rusland; volg hier de laatste ontwikkelingen in de Oekraïne-oorlog. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

    © ANP / SIPA USA

    De Poolse Minister van Defensie Władysław Kosiniak-Kamysz bereidt zich voor op een oorlog met Rusland.

    Poolse minister zet zich schrap voor oorlog met Rusland: 'Neem ik uiterst serieus'


    De Poolse Minister van Defensie Władysław Kosiniak-Kamysz merkt dat de Russische dreiging steeds serieuzer lijkt te worden. In een interview met Poolse nieuwskrant Super Express geeft hij aan dat Polen zich voorbereidt op een oorlog met Rusland.

    "Ik zet mij schrap voor elk scenario, en neem de ergste erg serieus", antwoordt de minister op de vraag hoe reëel een oorlog met Rusland zou zijn. "Dat is wat ik als defensieminister hoor te doen. We moeten op alles voorbereid zijn."

    Kosiniak-Kamysz neemt ook concrete stappen om zijn leger klaar te stomen tegen het terreur van Russische president Vladimir Poetin. "We beoordelen de situatie en trekken daaruit onze conclusies. Wapens en schietvoorraden zijn belangrijk, maar evenzeer de persoonlijke uitrusting van onze soldaten."

    Polen is niet het enige land dat Rusland vreest. Ook de Nederlandse admiraal Rob Bauer heeft bij een NAVO-bijeenkomst in Brussel gezegd dat 'we in een tijdperk leven waar alles kan gebeuren', waarschijnlijk doelend op de Russische dreiging.

    09:52

    Herhaalt geschiedenis zich met Poetin? Voorzichtigheid westen met Hitler leidde in 1939 tot WOII
    De EU trekt 50 miljard euro uit voor Oekraïne zodat dat land economisch de strijd kan volhouden. Maar met geavanceerde wapens voor Kiev treuzelt zij nog steeds. Wordt deze voorzichtigheid Europa net zo fataal als 90 jaar geleden aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog?
    www.telegraaf.nl

    Comment


    • https://www.ad.nl/buitenland/poetin-...rede~a8254369/

      Poetin legt sleutel bij het Westen: 'Stop met leveren wapens en het is in een paar weken vrede’


      INTERVIEW CARLSON / MET VIDEOAlleen als Polen Rusland aanvalt, zal Rusland Polen aanvallen, aldus de Russische president Vladimir Poetin. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Letland. En hij wil de gevangengenomen Amerikaanse journalist Evan Gershkovich ruilen voor een Russische moordenaar die vastzit in Duitsland. Dat zegt Poetin in een veelbesproken interview met de Amerikaanse commentator Tucker Carlson. Wat zei de Russische president nog meer?

      Heel veel - de Russische leider is ruim twee uur aan het woord in het gesprek met Carlson, een bekende rechtse opiniemaker in de VS die eerder pro-Russische uitspraken deed. Carlson waarschuwt zijn kijkers vooraf dat de geïnterviewde nogal lang van stof bleek. Het antwoord op de eerste vraag duurt bijna een half uur. Poetin begint in het jaar 862 en steekt een geschiedenisles af die zou bewijzen dat Oekraïne in werkelijkheid bij Rusland hoort. Het is een bekend verhaal uit de mond van de Russische leider, die ontkent dat Oekraïne bestaansrecht heeft. Kijkers horen het nagesynchroniseerd in het Engels.

      Zei Poetin ook iets nieuws?


      Poetin herhaalde zijn lange, eigen, visie op de geschiedenis. Op verschillende momenten, toen Carlson probeerde tussenbeide te komen, werd hij berispt door de Russische president. ,,Daar kom ik nog op. Deze briefing loopt ten einde. Het kan saai zijn, maar het verklaart veel dingen”, vond Poetin er zelf van.

      Niets nieuws dus? Poetin zinspeelt op een gevangenenruil waarin Duitsland een rol zou moeten spelen, als Carlson hem vraagt om vrijlating van de Amerikaan Evan Gershkovich. De journalist van The Wall Street Journal zit al bijna een jaar vast onder het mom van ‘spionage’.

      Voor vrijlating wel ‘wederzijdse stappen’ nodig zijn en refereert aan een ‘patriot’ die in een Europese hoofdstad vastzit, omdat hij ‘een bandiet’ uit de Kaukasus geëlimineerd zou hebben, aldus Poetin. Dat gaat over Vadim Krasikov, in Berlijn veroordeeld voor de moord op een voormalige Tsjetsjeense commandant. ,,We zijn bereid het op te lossen, maar er zijn voorwaarden waarover wordt gepraat via de speciale diensten. Ik denk dat een overeenkomst mogelijk is”, reageert Poetin.

      De Russische president Vladimir Poetin tijdens het interview met de Amerikaanse journalist Tucker Carlson in Moskou. © via REUTERS
      Vrijlating zou een ‘teken van fatsoen’ zijn, zegt Carlson. ,,Hij is overduidelijk geen spion”, zegt hij over Gershkovich. ,,Hij is maar een jongen, misschien heeft hij jullie wet op een of andere manier overtreden, maar hij is geen superspion.”

      Carlson vraagt Poetin ook of hij een scenario voor zich ziet waarin hij troepen naar Navo-lidstaat Polen zou sturen. Een aanval is volgens de Rus ‘absoluut uitgesloten’, behalve als Polen Rusland aanvalt. ,,Waarom? Omdat we geen interesse hebben in Polen, Letland of wat dan ook. Waarom zouden we? We hebben er simpelweg geen belang bij.”

      Met vergelijkbare bewoordingen wuifde Rusland ruim twee jaar geleden ook een mogelijke aanval op Oekraïne weg. In januari 2022 zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in een gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot dat Rusland Oekraïne niet zo aanvallen. Een maand later begon de Russische invasie van het buurland.

      Carlson toog naar Moskou om naar eigen zeggen de Russische kijk op de oorlog in Oekraïne te begrijpen. In dat kader stelde de Amerikaanse commentator geen enkele vraag over de aanvallen van Rusland op woonwijken, die duizenden doden hebben veroorzaakt. Evenmin raakte hij aan andere beschuldigingen van oorlogsmisdaden tegen de Russische leider zoals de gedwongen deportatie van Oekraïense kinderen. Carlson wilde het ook niet hebben over de grootschalige politieke onderdrukkingen van Poetins critici in Rusland of de lange gevangenisstraffen die werden opgelegd aan gewone Russen omdat ze anti-oorlogsprotesten organiseerden.

      Wel had Carlson vragen die zijn achterban het meest boeien zoals: of een wereldleider een ware christen kon zijn en of Poetin bepaalde complottheorieën in de Verenigde Staten wilde bevestigen.

      Waarom nu dit interview?


      De timing is vermoedelijk niet willekeurig. In het Amerikaanse Congres wordt onderhandeld over 60 miljard dollar aan nieuwe wapensteun voor Oekraïne. De radicaal-rechtse flank van de Republikeinse partij ligt dwars en weigert vooralsnog akkoord te gaan. Het interview biedt Poetin de kans een Amerikaans publiek te bereiken en mogelijk de scepsis over steun aan Kyiv verder aan te wakkeren. Poetin doet dan ook voorkomen dat de bal bij het Westen ligt om vrede te bereiken. ,,Als je echt wilt stoppen met vechten, moet je stoppen met het leveren van wapens. Binnen een paar weken zal het voorbij zijn”, zei hij.

      Tucker Carlson spiegelt voor dat andere Amerikaanse en Westerse media geen interesse zouden hebben in Poetins verhaal. Zelfs de woordvoerder van Poetin liet weten dat dat onzin is. Veel Westerse journalisten hebben om een interview gevraagd, maar nooit wilde Poetin daarop ingaan. Gerskovich en een tweede Amerikaanse journalist, Alsu Kurmasheva, zitten zelfs in Russische gevangenissen omdat ze verslag bleven doen.

      Waarom ging de Russische leider nu wel in gesprek? Woordvoerder Peskov zei dat Carlsons verzoek is ingewilligd omdat zijn positie ‘anders is dan die van andere Angelsaksische media’. Carlson legt net als Poetin de schuld van de Russische invasie bij de Navo en de VS. Hij koos in zijn tv-show al eens de kant van de Russen in het conflict. ,,Waarom zou het mij iets schelen wat er gebeurt in het conflict tussen Oekraïne en Rusland?” zei hij toen. ,,Ik meen het. Waarom zou het mij iets kunnen schelen? Waarom zou ik niet voor Rusland juichen, wat ik ook doe?”

      Wie is Tucker Carlson ook alweer?


      Tot voor kort was hij een van de invloedrijkste rechtse commentatoren van de VS, met een dagelijkse show op Fox News. Hij had zo’n goed contact met oud-president Trump, dat Trump suggereerde dat Carlson een potentiële vicepresidentskandidaat kon zijn. Vorig jaar werd Carlson plots ontslagen. Fox News was in grote problemen gekomen vanwege de leugens over verkiezingsfraude die hij volop verspreidde na de verkiezingen van 2020. De rechter droeg Fox op een schadevergoeding van 787 miljoen dollar (meer dan 700 miljoen euro) te betalen aan een fabrikant van stemcomputers die werd zwartgemaakt.

      Sindsdien heeft Carlson flink aan invloed ingeboet. Hij heeft nu geen toegang meer tot een van de best bekeken tv-zenders van de VS, maar moet het doen met X, het voormalige Twitter, dat in Rusland overigens geblokkeerd is. Carlson is daar een van de vele rechtse influencers. Om op te vallen, nodigt hij geregeld randfiguren en provocateurs uit. Een paar maanden geleden interviewde hij bijvoorbeeld een veroordeelde fraudeur die al vijftien jaar het verhaal rondstrooit dat hij ooit drugs gebruikte en seks had met oud-president Barack Obama, iets wat in de VS eigenlijk niemand serieus neemt.

      Het veelbesproken interview van de Amerikaanse presentator Tucker Carlson met de Russische president Vladimir Poetin staat sinds middernacht online op de website van Carlson.

      Kasja Ollongren: ‘Interview zonder kritische vragen’

      De oorlog die Rusland in Oekraïne is begonnen, kan stoppen als Rusland ‘stopt met vechten, niet als Oekraïne stopt met zich te verdedigen’, zei demissionair defensieminister Kajsa Ollongren voorafgaand aan de ministerraad. ,,Daar hebben ze alle recht toe.’’

      Volgens Ollongren kan niet van een interview worden gesproken. ,,Het was twee uur zendtijd, zonder kritische vragen.” Ze vindt een dergelijk interview ‘gevaarlijk’, omdat wordt gesuggereerd dat Poetin vrede wil. ,,We vergeten eigenlijk hoe het allemaal begonnen is. Het begon met de annexatie van de Krim en daarna de grootschalige invasie in Oekraïne onder bevel van Poetin. Die hebben we allemaal veroordeeld.”

      Ollongren vindt het daarnaast ‘niet geruststellend’ dat Poetin in het gesprek met Carlson heeft gezegd Polen en de Baltische staten niet aan te vallen. ,,Hij heeft Oekraïne aangevallen en dat had hij ook al niet moeten doen. Daar gaat het nu om. Die oorlog moet stoppen. Rusland moet stoppen met de agressie tegen Oekraïne.”

      De bal ligt bij Poetin en niet bij het Westen dat in de ogen van Poetin moet stoppen met wapenleveranties aan Oekraïne, benadrukt Ollongren.

      Vladimir Poetin in gesprek met Tucker Carlson. © via REUTERS

      Comment


      • https://www.nu.nl/economie/6300628/d...voorkomen.html

        Het is allemaal niet meer te betalen, verwacht sombere tijden

        Comment


        • Gezellig de Russen willen kernwapens in de ruimte plaatsen

          Comment


          • https://www.nu.nl/economie/6301580/b...ich-eruit.html

            Ja de UK is ook uit de EU dat heeft ze veel ellende gegeven

            Comment


            • https://www.ad.nl/buitenland/poetin-...dent~ac45093b/

              Jaja, wat moet je nog van hem geloven,nu is Biden ook slappe hap qua optreden dus dat zint Putin ook wel weer natuurlijk.

              Comment


              • Gewoon je eigen leven leiden want we hebben niks over te zeggen, er is altijd wel wat

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/financieel/...g-aan-de-staat

                  Daar gaat ons geld....

                  Comment


                  • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...emonnee-voelen

                    Burgers gaan de oorlogsdreiging van Poetin flink in hun portemonnee voelen


                    De Nederlands overheid zal blijvend veel meer geld aan defensie moeten uitgeven. Naast de toenemende blijvende hogere uitgaven voor klimaat en de energietransitie. De economie zal er ook niet aan ontkomen om een switch te maken naar meer een oorlogseconomie. Waarin productiecapaciteit voor consumentenproducten moet worden veranderd in capaciteit voor militaire doeleinden.

                    Tel daar bovenop de toenemende vergrijzing en de forse krimp in de beroepsbevolking bij, als de noodzakelijke arbeidsmigratie zal worden beperkt.

                    Huidige en komende generaties doorsnee burgers zullen door de hiervoor genoemde ontwikkelingen met zekerheid een veel soberder leven tegemoet gaan. Waarin de huidige overconsumptie van luxe goederen gerelateerd aan klimaatdoelstellingen en energieverbruik, zoals bijvoorbeeld vliegreizen naar alle delen van de wereld, aanzienlijk zal moeten worden beperkt.

                    Een weinig florissant toekomstperspectief voor alle kleinkinderen van de huidige generatie opa's en oma’s die zelf in een welvarende verzorgingsstaat in Nederland hebben geleefd. Waarin de welvaart in Nederland, in vergelijking met veel andere landen, tot ongekende hoogte was gegroeid.

                    Het te lichtzinnig vasthouden aan dat beeld uit het verleden voor de toekomst is weinig zinvol. De maakbaarheid door de politiek en overheid van een brede welvarende samenleving voor alle doorsnee burgers is door de huidige mondiale ontwikkelingen op tal van gebieden, ook in Nederland, niet meer zo geborgd als in het recente verleden.

                    Voorbereid zijn op een mogelijke oorlog tegen Rusland is in 2024 volstrekt geen overbodige luxe meer. In 2023 betaalde Nederland slechts 1.7% van het Bruto Binnenlands Product(BBP) aan defensie. Terwijl al sinds 2014 de afgesproken minimumnorm voor NAVO lidstaten 2% van het BBP is. Alle Europese NAVO lidstaten doen er verstandig aan om uiterlijk eind 2024 zorg te dragen dat ze aan voornoemde minimale NAVO bijdragenorm voldoen. Dat haalt dan alle wind uit de zeilen voor het geval Donald Trump komende november wordt gekozen tot de nieuwe president elect in de VS.

                    Comment


                    • Poetin, het ideaal van de sterke man aan de top

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3062...gen-verwachten

                        OORLOG IN OEKRAÏNE



                        Dag 732 van de invasieLIVE | Oekraïense generaal: ’Russen kunnen nieuwe verrassingen verwachten’

                        Van nieuws rond wapenleveranties tot de meest recente verschuivingen aan het front in de strijd tegen Rusland; volg hier de laatste ontwikkelingen in de Oekraïne-oorlog.

                        © ANP

                        Kyrylo Boedanov

                        Oekraïense generaal: 'Russen kunnen "nieuwe verrassingen" verwachten'


                        Luitenant-generaal Kyrylo Boedanov, het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, heeft de Russen gewaarschuwd dat hen "nieuwe verrassingen" te wachten staan. Zo stelt hij dat burgers beter niet de nieuwe Krimbrug kunnen gebruiken.

                        De door Rusland gebouwde brug was al meerdere malen het doelwit van Oekraïense aanslagen en sabotage-acties. Rusland zou met man en macht proberen de brug te beschermen, omdat deze cruciaal is voor zowel de handel als voor de aanvoerlijnen van het Russische leger.

                        Ook prees hij de acties van Oekraïense partizanen in het bezette gebied en prees hij de acties tegen de Russische marine. Boedanov is in zijn nopjes over het feit dat de Russische manier op de Zwarte Zee haar overwicht grotendeels lijkt te zijn verloren.

                        Hoofd Oekraïense militaire inlichtingendienst: 'Navalny overleden aan bloedprop'


                        Kyrylo Boedanov, het hoofd van Oekraïense militaire inlichtingendienst, heeft gezegd dat de Russische oppositieleider Alexei Navalny is overleden aan een bloedprop.

                        "Ik zal u misschien teleurstellen, maar voor zover wij weten is hij overleden aan een bloedprop. En dit is min of meer bevestigd," zei Budanov tegen journalisten tijdens een persconferentie in Kiev.

                        "Dit was niet afkomstig van het internet, maar helaas een natuurlijke [oorzaak]," voegde hij eraan toe.

                        Zelenski: 'Plannen voor contra-offensief aan Russen gelekt'


                        De Oekraïense plannen voor het offensief afgelopen jaar zijn gelekt aan de Russen. Dat stelde de Oekraïense president Zelenski op een persconferentie. Volgens hem lag het plan lag al "op een bureau in het Kremlin" nog voordat de operatie was begonnen. Hij gaf geen verdere details over het lek. Wel zei hij dat voor 2024 "verschillende" plannen klaarliggen voor de militaire strategie om herhaling te voorkomen.
                        De president verwacht ook een nieuw Russisch offensief eind mei of in de zomer. "We zullen ons voorbereiden op hun aanval." Daarnaast is Kiev ook bezig met het opzetten van een eigen offensief, mogelijk in het voorjaar. "Er is een plan, het plan is duidelijk. Ik kan geen details geven", zei Zelensky over een nieuw tegenoffensief.

                        Comment


                        • Zweden na Finland nu ook NAVO lid. Rusland lijkt nu aan winnende hand in Oekraine. Cyberoorlog ook op komst. Deskundigen verwachten op termijn ook aanvallen op die manier op onze infrastructuur zoals platleggen van zonneparken, windmolenparken, energiecentrales, hacken van computersystemen etc.

                          Comment


                          • Ja klopt, de Russen hebben niet voor niets de bodem van oa de Noordzee en Oostzee en het Kanaal met spionageboten in kaart gebracht. Waar veel kabels liggen van oa energietoevoer

                            Comment


                            • En ons huidige elektranet is al zwaar overbelast. We hebben gas in onze eigen grond zitten en dat hebben we nu al hard nodig.

                              Comment


                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/7988...en-in-oekraine

                                Ja dat roepen ze al 2 jaar, dan kan ie straks het veroverde land ook voor jaren niet gebruiken vanwege de straling.

                                Comment


                                • ook rechtse politiek in Portugal wint de verkiezingen, en in Duitsland is het onrustig daar wil men af van het huidige centrum linkse landsbestuur...

                                  Comment


                                  • Logisch , mensen stemmen meestal naar hun eigen portemonee, welvaart, veiligheid, woning, zorg etc. En dat holt overal achteruir.

                                    Comment


                                    • https://www.parool.nl/columns-opinie...llen~b8ad6874/

                                      Theodor Holman
                                      Navalny ligt onder de grond terwijl Poetin dreigt met de atoombom; de dood als zonnig uitzicht voor ons allen

                                      Op het moment dat ik dit schrijf, wordt Navalny begraven.

                                      Zijn vrouw is er zeker niet bij.

                                      Ik las dat ’t het team van Navalny veel moeite kostte om het afscheid te regelen. Niemand was bijvoorbeeld bereid het graf te graven, verschillende uitvaartcentra weigerden domweg iets voor de familie te doen, de lijkwagen werd gesaboteerd, en uiteraard waren er telefonische bedreigingen en werd de politiebewaking opgeschroefd. Op posters stond de oproep om niet te filmen en geen geluidsopnamen te maken. Wie demonstreert speelt levenslang met zijn leven.

                                      Poetin moet allemaal orders hebben gegeven in de trant van ‘maak het die vrienden en familie van Navalny moeilijk’ en zijn adjudanten hebben dat gedaan. Je ziet het vaak: bij een strenge leider willen de vrienden en adjudanten niets liever dan de alfa-aap behagen. Het levert ze het voordeel op dat ze mogen mee-eten uit de door onderdrukking verkregen ruif.

                                      Bij echte alfa-apen (en waarom dan ook niet bij mensen) zit er ook een erotische component bij: de adjudanten mogen de vrouwtjes hebben die de alfa afwijst. Het is een verklaring waarom men soms, tegen beter weten in, bij de leider blijft. Heeft de alfa macht, de adjudant heeft afgeleide macht. Met liefde voert de meeloper lekkers in des leiders bek om er liefde voor terug te krijgen.

                                      Hoe dan ook: het tekent de paranoia van Poetin, die hij zelf constant voedt door zijn haat.

                                      Wanneer je iemand haat, en op een gegeven moment is daar geen reden meer toe omdat de gehate gestorven is, dan is dat soms een teleurstelling. De hater had liever nog wat door gehaat. Is dat ook de reden dat je sommigen met lijken ziet sollen?

                                      Achilles haatte Hektor, doodt hem en dan lezen we in de Ilias van Homerus: “Achterop zijn beide benen doorboorde Achilles de pezen van de hiel tot de enkel en hij stak er riemen door en bond die vast aan de wagenbak en liet het hoofd slepen.” Kortom: lijkenschennis is van alle tijden. Voor wraak is de dood als maaltijd nooit genoeg. Er moet nog een toetje bij.

                                      Wie een lijk toont als trofee, zegt dat de dood zijn vriend is. Je moet zo’n vriend maar willen; die vriend met de zeis lust ook jou.

                                      Navalny ligt onder de grond terwijl Poetin dreigt met de atoombom; de dood als zonnig uitzicht voor ons allen. Voor wie heeft hij dan gevochten, waarvoor heeft hij dan gehaat?

                                      Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees alle columns van Theodor Holman terug.

                                      Reageren? t.holman@parool.nl.

                                      Comment


                                      • Zweden is nu officieel NAVO lid. Grootste NAVO oefening met ruim 90.000 soldaten is begonnen. En dat gaat maanden duren. Nederland nadert de afgesproken 2% norm als NAVO lid, maar het moet eigenlijk hoger zijn gezien de dreiging en huidige staat van onze defensie.

                                        Comment


                                        • We gaan die 2% ook over en meer lidstaten hebben nu die 2% afspraak alsnog gehaald, de rest is op weg. Grenslanden van Rusland zitten ruim boven die 2%

                                          Comment


                                          • Rusland naar de stembus, Poetin stookt de kiezers op



                                            Comment


                                            • en als het hier fout mocht gaan, al een land uitgezocht waar je dan heen vlucht? of blijven jullie hier

                                              Comment


                                              • bij een oorlog ben ik weg, want ik heb maar 1 leven, afhankelijk de situatie in andere landen, kies ik dan een land, zou Thailand kunnen worden

                                                Comment


                                                • https://www.ad.nl/buitenland/live-po...acht~a8d8850d/

                                                  LIVE | Poetin wint Russische verkiezingen en blijft tot 2030: ‘Hij is ziek van macht’


                                                  OORLOG OEKRAÏNEPresident Vladimir Poetin heeft volgens de eerste prognoses de verkiezingen met zeker 87 procent van de stemmen gewonnen. De Russische staatstelevisie heeft de 71-jarige Russische leider zondag na sluiting van de stembureaus op basis van exitpolls uitgeroepen tot winnaar. Daarmee is hij verzekerd van een regeertermijn tot 2030. Vanuit de hele wereld is er kritiek op zijn winst. Volg alle ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne en de situatie in Rusland in dit liveblog.

                                                  De belangrijkste punten:


                                                  - Duizenden mensen in Moskou en Sint-Petersburg hebben op de laatste dag van de Russische presidentsverkiezingen deelgenomen aan een stil protest tegen de herverkiezing van Vladimir Poetin. Ze gaven zo gehoor aan een oproep van de overleden oppositieleider Aleksej Navalny en zijn weduwe Yulia om massaal rond het middaguur te gaan stemmen.

                                                  - Bij een Oekraïense raketaanval op de Russische grensstad Belgorod zijn twee doden en drie gewonden gevallen. Dat meldde gouverneur Vyacheslav Gladkov zaterdag. Hij had eerder vijf gewonden gemeld bij een drone-aanval op een auto die dicht bij de Oekraïense grens reed.

                                                  Ook de vrouw van de overleden Russische dissident Navalny, Yulia Navalnaya, stond vandaag bij een stembureau. Ze schrijft onder meer op X: ,,Hartelijk dank, geweldige, beste mensen die vandaag vanaf 12.00 uur zes uur lang naast mij in de rij bij het stembureau hebben gestaan. Bedankt voor je komst - huilend, lachend. Bedankt dat je eindeloos ‘Yulia, we zijn bij je’ en ‘Navalny’ hebt geroepen en me hebt verteld dat ik je de hoop heb teruggegeven. In feite is het natuurlijk andersom, ik ben het niet, maar jij die mij de hoop geeft dat alles niet tevergeefs is. Dat we nog steeds zullen vechten."

                                                  20:13


                                                  Vanuit de hele wereld wordt afwijzend gereageerd op de presidentsverkiezingen in Rusland en de winst van Poetin. Het Witte Huis in Washington laat weten: ,,De verkiezingen zijn duidelijk niet vrij en eerlijk, gezien de manier waarop de heer Poetin politieke tegenstanders gevangen heeft gezet en heeft verhinderd dat anderen tegen hem opkwamen.”

                                                  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt: ,,Het is voor iedereen in de wereld duidelijk dat deze figuur, zoals dat in de loop van de geschiedenis al vaak is gebeurd, eenvoudigweg ziek is van macht en er alles aan doet om voor altijd te regeren. Er schuilt geen legitimiteit in deze imitatie van verkiezingen en dat kan ook niet. Deze persoon zou in Den Haag terecht moeten staan. Dat is waar we voor moeten zorgen."

                                                  Duitsland spreekt van 'pseudoverkiezingen'. ,,Poetins bewind is autoritair, hij vertrouwt op censuur, repressie en geweld. De 'verkiezingen' in de bezette gebieden van Oekraïne zijn nietig en opnieuw een inbreuk van het internationaal recht.” Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft op X: ,,Door illegaal verkiezingen te houden op Oekraïens grondgebied laat Rusland zien dat het niet geïnteresseerd is in het vinden van een weg naar vrede."

                                                  19:29


                                                  President Vladimir Poetin heeft volgens de eerste prognoses de verkiezingen met zeker 87 procent van de stemmen gewonnen. De Russische staatstelevisie heeft de 71-jarige Russische leider zondag na sluiting van de stembureaus op basis van exitpolls uitgeroepen tot winnaar. Daarmee is hij verzekerd van een regeertermijn tot 2030. De opkomst was 74.22%, wat volgens de Russische autoriteiten een record was. In 2018 was de opkomst 67,5%.

                                                  Dat ruime percentage is voor Poetin en zijn getrouwen in het Kremlin belangrijker dan de uitslag. Het geeft de president formeel een stevig mandaat, zeker tegenover het Westen dat weinig vertrouwen heeft in dit regime. Poetin wint vooral vanwege het ontbreken van geloofwaardige rivalen en het onderdrukken van politiek protest.

                                                  Onafhankelijke waarnemers hechten weinig geloof aan de uitslag. Volgens de organisatie Abroad Vote is de helft van de stemmen vervalst. Het wordt interessant te zien hoe de in Nederland woonachtige Russen hebben gestemd. Volgens de exitpolls van Abroad Vote ging zes jaar geleden negentig procent van de stemmen niet naar Poetin, maar in de officiële uitslagen was dat niet terug te vinden.

                                                  Over het algemeen stemde zes jaar geleden 85 procent van de expats wereldwijd voor Poetin, aldus de optelsom van de Russische ambassades. Poetin is al sinds het jaar 2000 aan de macht. Hij is een keer premier en vier keer president geweest. Zijn tegenstanders maakten ook dit keer geen schijn van kans, mede omdat ze nauwelijks het woord kregen in de media.

                                                  Volgens OVD-Info, een groep die toezicht houdt op onderdrukking van dissidenten, zijn er in Rusland landelijk 74 arrestaties gemeld. Bij stembureaus in Moskou, Sint-Petersburg en Jekaterinenburg verzamelden demonstranten zich rond het middaguur om hun onvrede te uiten over de voortdurende controle van Vladimir Poetin over het Kremlin.

                                                  Persbureau Reuters meldt dat er ondanks strikte controle toch tientallen gevallen van ‘vandalisme’ bij stembureaus zijn geweest. Een vrouw is in Sint-Petersburg gearresteerd nadat ze een molotovcocktail naar de ingang van een stembureau gooide, terwijl men verschillende anderen in het hele land vasthield omdat ze inkt in stembussen gooiden.

                                                  13:11


                                                  De opkomst bij de presidentsverkiezingen in Rusland ligt zondag, enkele uren voor het sluiten van de stembussen, op 67,54 procent, meldt het Russische staatspersbureau Tass. Daarmee zijn er nu al meer kiesgerechtigden naar het stembureau gegaan dan in 2018 toen het opkomstpercentage 67,5 procent bedroeg.

                                                  De hoogste opkomst ooit bij een presidentsverkiezing in het moderne Rusland was in 1991, toen de opkomst 74,7 procent was.

                                                  De verkiezingen zijn vrijdag begonnen en duren drie dagen. Onafhankelijke waarnemers hebben eerder al gewezen op grootschalige fraude. Oppositieleden zijn uitgesloten van deelname, zitten vast, zijn gevlucht of overleden. Reden dat de algemene verwachting is dat huidig president Vladimir Poetin met grote overmacht wordt herkozen en aan zijn vijfde termijn begint.

                                                  13:10


                                                  Duizenden mensen in Moskou en Sint-Petersburg hebben op de laatste dag van de Russische presidentsverkiezingen deelgenomen aan een stil protest tegen de herverkiezing van Vladimir Poetin. Ze vormden rond 12.00 uur lokale tijd lange rijen bij stembureaus en gaven zo gehoor aan een oproep van de overleden oppositieleider Aleksej Navalny en zijn weduwe Yulia om massaal rond het middaguur te gaan stemmen.

                                                  Ook in andere landen was het druk bij de ambassades. Bij de Russische ambassade in Den Haag staat rond het middaguur een rij van vele honderden mensen die wachten om te mogen stemmen voor de presidentsverkiezingen. De rij is honderden meters lang en slingert over de Andries Bickerweg, waar de ambassade gevestigd is, en loopt door over de Groot Hertoginnelaan die daarop aansluit.
                                                  Rond 12.00 uur Russische tijd stonden een paar honderd mensen bij de ambassade in Den Haag om een stem uit te brengen. © AD/Bob van Huët

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/4538...eiging-rusland

                                                    OORLOG IN OEKRAÏNE



                                                    Dag 756 van de invasieLIVE | EU-leider Michel reageert gealarmeerd op dreiging Rusland

                                                    Van nieuws rond wapenleveranties tot de meest recente verschuivingen aan het front in de strijd tegen Rusland; volg hier de laatste ontwikkelingen in de Oekraïne-oorlog.

                                                    © ANP / HH

                                                    Charles Michel

                                                    EU-leider Michel reageert gealarmeerd op dreiging Rusland

                                                    De voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders Charles Michel heeft gealarmeerd gereageerd op de dreiging van Rusland voor Europa. "We moeten onze defensie en onze economie klaarmaken voor eventuele oorlogsvoering overeenkomstig de urgentie van de dreiging", zegt Michel op X vlak nadat hij en de 27 EU-landen het in Brussel eens waren geworden over het opkrikken van de Europese defensie-industrie.


                                                    De 27 regeringsleiders van de lidstaten werden het op een topontmoeting eens over het versterken van de Europese defensie en het investeren in de defensie-industrie. Tegelijk hebben de leiders afgesproken om het militaire bondgenootschap van de NAVO-landen, die deels ook EU-landen zijn, niet in de weg te zitten.
                                                    "Een sterkere en betere Europese Unie op het vlak van veiligheid en defensie zal positief bijdragen aan de wereldwijde en trans-Atlantische veiligheid en is een aanvulling op de NAVO, die de basis blijft voor de collectieve veiligheid van zijn lidstaten", staat in de conclusie waarmee de EU-regeringsleiders hun vergadering hebben afgesloten.

                                                    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1282...europese-bodem

                                                    Bom kan barsten in Servië en Kosovo
                                                    Troepen aan de grenzen en provocaties: breekt er een tweede oorlog uit op Europese bodem?

                                                    Breekt er, na die in Oekraïne, een tweede oorlog uit op Europese bodem? In een analyse in The Wall Street Journal waarschuwen auteurs van de denktank Foundation for Defense of Democracies dat 2024 het jaar kan zijn waarin de bom barst in Servië en Kosovo, mede door toedoen van Rusland.

                                                    © AFP

                                                    Serviërs houden de Servische en Russische vlag omhoog aan het parlement in Belgrado.




                                                    Het Kremlin is uit op een nieuw front in Europa en de westelijke Balkan is daarvoor „de perfecte kandidaat”. Dat is grof samengevat waar onderzoekers Ivana Stradner en Mark Montgomery van Foundation for Defense of Democracies (FDD) voor waarschuwen in The Wall Street Journal. „Nu de Russische troepen verliezen lijden in Oekraïne, heeft Moskou er alle baat bij om problemen elders op het continent te veroorzaken”, schrijven ze.

                                                    De verhoudingen tussen buurlanden Servië en Kosovo, een land met een etnisch Servische minderheid, zijn al decennialang turbulent. De eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo, tot 2008 een provincie van Servië, deed daar geen deugd aan, maar ook in 2023 liepen de spanningen erg hoog op. In mei ontstonden in het noorden van Kosovo protesten naar aanleiding van de lokale verkiezingen. Daarbij raakten ook tientallen NAVO-militairen gewond.

                                                    In september vielen dan weer vier doden toen een dertigtal etnische Serviërs in militaire uitrusting een politiepatrouille aanviel en zich vervolgens in een klooster in het Kosovaarse dorpje Bansjka verschanste. Kosovo sprak van een terreuraanslag met steun van de Servische regering en beweerde dat de daders banden hadden met de Servische president Aleksandar Vucic, die dat ontkende. De etnisch-Servische Milan Radoicic, een politieke bondgenoot van Vucic, eiste de aanval op en verklaarde dat die „het Servische volk moest aanmoedigen om zich te verzetten tegen het terroristische regime van de Kosovaarse president”.



                                                    Servië maakte van de gelegenheid gebruik om wapens en troepen te verzamelen aan de grens met Kosovo te verzamelen.Nieuwe geweldcampagne



                                                    „Het Witte Huis was zeer bezorgd dat Servië zich zou kunnen voorbereiden op een militaire invasie”, schrijven de leden van FDD. „Dagen later trok Servië zich terug van de grens, maar het is duidelijk dat Belgrado en Moskou een tweede campagne van geweld en provocatie voorbereiden voor 2024. Rusland voert beïnvloedingsoperaties uit met pro-oorlogsberichten in Servië en stuurt wapens.”

                                                    Volgens Stradner en Montgomery lijken de Serviërs zelfs te „verlangen” naar een aanleiding om ten oorlog te trekken. En Rusland wakkert het vuur maar wat graag aan, menen ze, want een nieuwe oorlog zou de invloed van het Kremlin in de Balkan vergroten en vooral de aandacht van de NAVO en de EU afleiden van de oorlog in Oekraïne.



                                                    Tekst gaat verder onder de foto.

                                                    © EPA-EFE

                                                    Protesten van etnische Serviërs in het noorden van Kosovo in mei 2023.
                                                    Verdeeldheid zaaien



                                                    Een nieuwe oorlog in Europa zou vanuit Russisch oogpunt een welkome afleidingsmanoeuvre zijn, beamen defensiespecialist Sven Biscop en Balkan-expert Heleen Touquet (KU Leuven, UAntwerpen). „Of de spanningen tussen Kosovo en Servië werkelijk zullen ontaarden in een oorlog, is niet met zekerheid te voorspellen. Maar je kan ervan uitgaan dat Rusland propagandacampagnes opzet om verdeeldheid te zaaien en instabiliteit te creëren in Europa”, zegt Biscop. „Dat doen ze trouwens ook in de Russische buurlanden Moldavië en Georgië.”



                                                    Touquet, die in december nog in Kosovo was, merkte ter plekke dat Kosovaren erg bezorgd zijn over de situatie. „Het gevoel leeft dat al het werk rond verzoening tussen beide landen teniet wordt gedaan”, zegt de specialiste, die net als FDD het idee heeft dat Servië aast op een aanleiding om een oorlog te starten. „Een inval zoals die in september kan volgens mij zomaar opnieuw gebeuren.”

                                                    Waakzaamheid over de situatie in de Balkan is dus het devies, meent Biscop. „Het is niet zo dat Poetin maar op een knopje moet drukken en Servië dan zomaar doet wat hij wil – Servië is een soevereine staat. Maar als het tot een oorlog zou komen, zullen we dat wel moeten helpen oplossen”, zegt hij. Zeker aangezien Servië, maar ook Bosnië en Herzegovina, Albanië, Montenegro en Noord-Macedonië kandidaat-lidstaten van de EU zijn. „Dat toont aan dat je die landen als Europese Unie belangrijk vindt. Dan kun je ook niet zomaar aan de zijlijn blijven staan”, besluit hij.

                                                    „Als kandidaat-EU-lidstaat is de visie van Servië op de oorlog in Oekraïne opvallend dubbelzinnig: Belgrado moet enigszins meegaan in het Europese verhaal, maar de regering van president Vucic onderhoudt tegelijkertijd nauwe banden met het Kremlin. Vucic staat onder druk om kant te kiezen, maar stelt dat altijd uit. Men spreekt weleens van tactische europeanisering in Servië: het gaat nooit in de diepte”, zegt Touquet.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X