Zo zie je maar weer....
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Diverse crisissen
Collapse
X
-
https://www.ad.nl/economie/nederland...rimp~a1525368/
Krimp economie en dus recessie zet verder door...
Comment
-
https://www.ad.nl/geld/alle-zorgprem...kost~a5c9e462/
© Getty Images
Alle zorgpremies zijn bekend, bekijk hier wat jouw polis volgend jaar kost
Alle zorgpremies voor 2024 zijn bekend. De overheid voorspelde in september een stijging van 12 euro per maand, dat lijkt in de meeste gevallen mee te vallen. Wat gaat jouw zorgverzekering volgend jaar kosten?
Zorgverzekeraars hadden tot uiterlijk 12 november de tijd om hun zorgpremies bekend te maken. Nu de rook is opgetrokken, zijn er voorzichtige conclusies te trekken: de verschillen zijn groot. Zo is de duurste basisverzekering 170,95 euro per maand en betaal je voor de goedkoopste verzekering ‘maar’ 131,95 euro per maand.
Uit berekeningen van zorgvergelijker Independer blijkt dat de premies voor basisverzekeringen volgend jaar met gemiddeld 9 euro stijgen, 108 euro op jaarbasis. Maar het zijn niet alleen de prijzen die uiteenlopen, ook de inhoud van de ruim zestig polissen verschilt aanzienlijk.
De goedkoopste zorgverzekering van 2024
De goedkoopste basisverzekering is dit jaar de Basis polis van FBTO. De premie kost je volgend jaar 131,95 euro per maand. Daarna volgt VinkVink (onderdeel van Menzis, 132,90 euro) en De Friesland met de Zelf Bewust Polis (136,95 euro). De goedkoopste polis van vorig jaar - Gewoon ZEKUR polis van ZEKUR.nl (onderdeel van Univé) - is daarmee van de troon gestoten. Daarvoor betaal je nu 147,30 euro, een stijging van maar liefst 24,35 euro.
Maar let op: een verzekeraar kan niet zomaar een lagere premie bieden, daar staat wat tegenover. In het geval van de Basis polis van FBTO gaat het om een zogenoemde naturapolis, waarbij alleen gecontracteerde zorg wordt vergoed. Dat betekent dat je dus niet bij elke zorgverlener terechtkunt en je van tevoren moet controleren of er een contract is. Als er géén contract is, vergoedt FBTO bijvoorbeeld 65 procent van het gemiddelde gehanteerde tarief. ‘Hierdoor is je premie een stuk lager!’, aldus FBTO op de website.
Ook is de zorgverlening, net als bij veel andere goedkopere zorgverzekeringen volledig of grotendeels digitaal. Zoals bij VinkVink: ‘Vraag over je zorgverzekering? Bij VinkVink stel je je vraag niet telefonisch, maar via de chat’, aldus de website. Ga dus altijd na of dat bij je past en of het aansluit bij de zorgbehoefte die jij hebt. Is er een contract met de zorgverlener van jouw keuze?
De duurste verzekeringen van 2024
Als je veel behoefte hebt aan zorg en volledig vrije zorgkeuze wil hebben, dan ben je beter af met een zogeheten restitutiepolis. Dan wordt namelijk 100 procent van de zorgkosten vergoed, ook bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Dat geldt bijvoorbeeld voor de a.s.r. Basisverzekering Restitutie, de duurste verzekering van 2024 met een maandpremie van 170,95 euro per maand. Ook de Menzis Basis Vrij (161,75 euro) is zo’n restitutiepolis. Enige voorwaarde: de zorgverlener moet wel redelijke tarieven rekenen en geen buitenproportionele hoge zorgkosten in rekening brengen bij de verzekeraar.
Het aantal restitutiepolissen neemt de laatste jaren af. De ervaring bij verzekeraars is dat dit leidt tot hogere zorgkosten. Volgens CZ, die de restitutiepolis dit jaar afschafte, ‘rekenen gecontracteerde zorgverleners in de wijkverpleging en GGZ vaak meer dan het gemiddelde tarief van de markt’, waardoor de zorgpremie voor iedereen zou stijgen. Niet meer houdbaar dus, stellen verzekeraars.
De vergoeding gaat daarom bij sommige niet gecontracteerde zorgverleners naar maximaal 85 procent. Zilveren Kruis heeft de Basis Exclusief polis, voor 161,75 euro per maand, waar dat maximum het geval is. Dan spreken we van een combinatiepolis, deze zit tussen de eerder genoemde naturapolis en de restitutiepolis in.
De korting op verhoogd eigen risico is verlaagd
De bovenstaande premies gelden voor verzekeringen met een standaard (en minimum) eigen risico van 385 euro. Dat betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten uit eigen zak betaalt, enige uitzonderingen als huisarts- of zwangerschapszorg daargelaten. Heb je 385 euro aan zorg uitgegeven, dan betaalt de verzekering de zorgkosten die je daarna maakt.
Maar, je kunt het eigen risico vrijwillig verhogen met 500 euro. In ruil voor het risico dat je dan neemt, geven verzekeraars je een korting op de premie. Maar die korting wordt in 2024 lager, blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Geld.nl. ,,Gemiddeld daalt de korting voor het maximaal eigen risico van 885 euro met bijna 50 euro per jaar’’, aldus Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen.
Opvallend: de verzekering waar het hardst wordt gesneden in de korting op het hoge eigen risico? Dat is de goedkoopste verzekering: de Basis Polis van FBTO. Die schroefde deze volgens een analyse van Geld.nl terug van een korting van 15 euro per maand naar 5 euro per maand. Dat scheelt je 120 euro op jaarbasis.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1454...elijk-probleem
Plan om asielzoekers sneller te verdelen
Overlast wordt Ter Apel teveel: ’Dit is een landelijk probleem’
TER APEL - Kansarme asielzoekers zullen na aankomst in Ter Apel worden verspreid over het land, zegt staatssecretaris Van der Maat. Op die manier moet de grote overlast in het Groningse dorp afnemen. Het is afwachten welke gemeenten de relatief vaak criminele asielzoekers willen opvangen.
© ANP / PERSBUREAU METER
Politie bij het azc in het Groningse Ter Apel.
Elke week komen tussen de 150 en 180 zogenaamde ’veiligelanders’ aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, schetst Christophe van der Maat, die als staatssecretaris invalt voor de zieke Eric van der Burg. Veiligelanders zijn asielzoekers met weinig kans op een verblijfsvergunning, bijvoorbeeld uit Marokko of Algerije, en een relatief grote kans op criminele activiteiten. In de tijd die ze in Nederland doorbrengen maken ze zich bijvoorbeeld vaak schuldig aan diefstal, voordat ze na een afwijzing weer verdwijnen naar een ander Europees land.
Momenteel zijn er slechts 30 plekken beschikbaar in de recent in het leven geroepen ’procesbeschikbaarheidslocatie’ (pbl) in Ter Apel, bedoeld om de risicogroep extra in de gaten te houden. Eind januari 2024 moet het aantal pbl-plekken omhoog naar 100, aldus Van der Maat. De asielzoekers die in de strenge pbl zitten, krijgen versoberde opvang en moeten continu aanwezig zijn voor hun asielprocedure – waardoor ze geen problemen op straat kunnen veroorzaken.
Overvol
Ook met die beloofde honderd plekken komen er momenteel te veel veiligelanders naar het overvolle Ter Apel. Van der Maat zegt dat het Centraal Orgaan Asielopvang (COA) daarom ook van plan is om elke week 107 kansarme asielzoekers te gaan verdelen over andere opvanglocaties in het land. „Daarbij is het van belang dat andere gemeenten hun bijdrage leveren”, klinkt het van de staatssecretaris.
Waar die mensen precies heengaan is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van het COA. „Dat gaat in overleg met de gemeenten.” In een eerder stadium kwam een leegstaande gevangenis in Almere in beeld als mogelijke opvanglocatie voor veiligelanders.Burgerwacht
Kansarme asielzoekers zorgden de afgelopen maanden voor veel problemen rond Ter Apel en het Drentse Nieuw-Weerdinge, ondanks het plaatsen van camera’s, de inzet van coaches, beveiligers en politie. Bezorgde bewoners riepen een burgerwacht in het leven om criminele asielzoekers dan maar zelf te volgen.
Lokale politici vragen Den Haag al maanden om extra maatregelen. „De overlast gaat continu door, dag in dag uit”, vertelt Ronald Koskamp, raadslid van Gemeentebelangen, de grootste partij in Westerwolde. „Het begon met kleine dingen, maar dat is het allang niet meer. Van inbraken tot kinderen die worden lastiggevallen. Scholieren die niet zelfstandig op de fiets durven en ouderen die de hond maar niet meer uitlaten. De veiligheid van onze inwoners kan niet meer gegarandeerd worden.”
„Er moet echt wat gebeuren, we kunnen niet alle mensen die problemen veroorzaken puur en alleen huisvesten in Ter Apel”, vervolgt Koskamp. „Het is een landelijk probleem, dat moeten we ook landelijk proberen te managen.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...eer-bij-hebben
Economie krimpt verder, ’bedrijfsleven kan er geen tegenvaller meer bij hebben’
DEN HAAG - De Nederlandse economie zit nog steeds in een recessie. Ook in het derde kwartaal was sprake van krimp, dit keer met 0,2%. Nederland blijkt het in de eerste helft van dit jaar bovendien slechter gedaan te hebben dan eerder werd gemeld. In totaal is het bbp daardoor dit jaar met 1,1% geslonken.
© ANP/HH
Consumenten gaven in september minder geld uit aan schoenen en kleding.
De cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag presenteerde, vallen tegen. „Stiekem hadden we gehoopt dat er een klein plusje uit zou rollen. Maar we zagen de bui al hangen”, zegt econoom Hugo Erken van RaboResearch. „In internationaal perspectief is 1,1% krimp best veel.”
Toch maakt hij zich nog weinig zorgen. Nederland presteerde na de coronacrisis vergeleken met andere landen buitengewoon goed. „Dat die oververhitte economie ook een keer moest afkoelen, zagen we aankomen. Het gaat alleen wel harder dan we dachten.”
Economie pruttelt
Economisch presteert Nederland nu onder het Europees gemiddelde. Tussen juli en oktober was in de EU als geheel nog sprake van groei, al was die met 0,1% minimaal. De Duitse economie kromp (-0,1%), maar de Belgische groeide met 0,5%.
Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen doet de recessie, anders dan vorige keren, voorlopig weinig pijn. „De lonen stijgen nog steeds en de werkloosheid neemt amper toe. Ook het aantal faillissementen is beperkt gebleven. Wat dat betreft is deze recessie bijzonder.”
Bovendien is een krimp van 0,2% niet dramatisch. „De economie zit in een soort pruttelstand. Dat moet natuurlijk niet te lang duren, maar voor even kunnen we dat als land best hebben”, zegt hij. „Op termijn wil je die groei natuurlijk wel terug. We moeten er de stijgende zorgkosten van betalen, de hogere uitgaven aan onderwijs en de groei van de bevolking.”Aarzelen
De economie haperde in het derde kwartaal vooral doordat ondernemers het kopen van nieuwe machines, vervoermiddelen en gebouwen uitstelden. Daardoor namen hun investeringen met 1,8% af. Bedrijven teerden de afgelopen maanden bovendien in op hun voorraden.
De aarzelende houding van ondernemers lijkt deels te verklaren doordat de export in het slop zit. De uitvoer daalde in september in volume met bijna 5%. Ook de import is gekrompen. Die daalde vergeleken met vorig jaar met liefst 7,2%.
Intussen houdt ook de consument de hand op de knip. In september gaven Nederlanders bijna 2% minder uit dan een jaar geleden. Ze kochten verrassend genoeg meer auto’s, maar bespaarden op schoenen, kleding en spullen voor in huis. Ook gaven ze minder uit aan diensten zoals de kapper, uit eten gaan en het openbaar vervoer.
© ANP/HH
Nederlanders kochten in september meer auto's, maar deden verder zuinig aan.
Voorlopig ziet Van Mulligen het consumentenvertrouwen niet echt verbeteren. „ Mensen zien dat de prijzen flink zijn gestegen. Tegelijkertijd heeft de gemiddelde Nederlander het geld wel. De lonen zijn behoorlijk omhoog gegaan en de armoede is afgenomen. Al was dat laatste vooral te danken aan de overheid die te hulp is geschoten.”Werkloosheid
Nederlanders maken zich zorgen dat de werkloosheid straks weer toeneemt, blijkt uit CBS-onderzoek. Rabo-econoom Erken begrijpt dat wel. „Ze horen over recessie en over oorlogen. Als een van de partners zijn baan verliest doet dat in een gezin al snel pijn. En als dat in veel gezinnen gebeurt, heeft dat negatieve gevolgen voor de hele economie. Dan trapt de consument op de rem.”
Tot nu toe gaat RaboResearch ervan uit dat de werkloosheid geleidelijk oploopt, waardoor die eind volgend jaar uitkomt rond de 4,5%. Al blijft dat volgens Erken lastig voorspellen. „Werkloosheid is een soort elastiekje, als dat knapt, schiet het ineens weg. Zo’n percentage kan ineens hard omhoog gaan.”
Hij vreest dat het bedrijfsleven er na alle crises weinig meer bij kan hebben. „Tot nu toe houden ze hun personeel zo lang mogelijk vast. Maar stel dat de olie- en gasprijzen ineens weer hard oplopen, omdat de oorlog in het Midden-Oosten zich uitbreidt. Dan moeten ze misschien toch veel mensen laten gaan.”
Comment
-
https://www.ad.nl/economie/bristol-s...fers~a2fc2fb8/
Bristol in Zoetermeer op archiefbeeld. © ANP
Bristol sluit winkels vanwege personeelstekort en tegenvallende verkoopcijfers
Schoenenketen Bristol staat onder druk: winkels moeten sluiten vanwege personeelstekorten en tegenvallende verkopen, meldt RTL Nieuws. Retaildeskundige Dirk Mulder wijt het aan een sleets geraakt concept. Bij de grote concurrent Scapino gaat het juist wel goed.
,,Als er geen klanten zijn, dan is het gek om open te gaan”, zegt de Belgische directeur Elise Vanaudenhove tegen de nieuwszender. Volgens Vanaudenhove kampen de winkels met personeelstekorten en tegenvallende omzetcijfers. Daardoor zijn winkels tijdelijk dicht of zelfs helemaal gesloten. ,,De vestiging in Den Haag is naast de gebruikelijke maandag tevens op dinsdag dicht en gaat in januari zelfs helemaal verdwijnen.’’ Op het hoofdkantoor in België is geen Bristol-medewerker beschikbaar die dit nieuws kan bevestigen.
Duidelijk is wel: de kledingbranche, en zeker de schoenenbranche, staat onder druk. ,,Het besteedbaar inkomen van consumenten staat onder druk’’, reageert Dirk Mulder, retaildeskundige bij ING. ,,Mensen wachten met een nieuw paar schoenen kopen, of besluiten dat ze geen drie of vier paar nodig hebben, maar dat één genoeg is. De omzet loopt terug, terwijl voor de winkeliers de kosten voor huur, inkoop en personeel toenemen.’’
Volgens Mulder is dat niet het hele verhaal. Hij wijst op de grote concurrent Scapino, die juist ‘als een tierelier’ draait, en dit jaar 5 nieuwe vestigingen opent. ,,Daar zijn ze er wel in geslaagd het concept aan te passen aan deze tijd, met heldere winkels en een goed assortiment. Bij Bristol zijn ze blijven hangen, met nog schoenen in de rekken, niet overal heldere led-verlichting en tapijt op de vloer, alzal dat per winkel verschillen.’’ Volgens Mulder kan het meespelen dat Bristol vanuit België wordt bestuurd: ,,Dat is toch een andere markt.’’
Ook het tekort aan personeel speelt mee. Mulder: ,,Winkels kunnen daardoor noodgedwongen moeten sluiten, waardoor ook nog een stuk omzet wegvalt.’’
Winkels komen in de problemen
De lijst met winkelketens die in de problemen komen, groeit. Een opeenstapeling van inflatie, hoge personeels- en energiekosten, zijn vaak de boosdoener bij de winkelketens die in problemen komen. Corona versnelde de malaise in de Nederlandse winkelstraat. Veel ondernemers bouwden in de coronajaren schulden op, die nu moeten worden afbetaald. Maar juist nu houden veel consumenten de hand op de knip, terwijl de kosten voor winkeliers alleen maar zijn toegenomen sinds de oorlog in Oekraïne.
Vaak wordt ook gewezen op hoge huren, waardoor ondernemers in de problemen komen. Sinds de coronapandemie zijn er in Nederland 10 procent minder kledingwinkels, bleek in september na onderzoek van ABN Amro. Vooral schoenenwinkels en verkooppunten van dames- en kinderkleding hebben het moeilijk.
Intussen snijden veel grote merken in het aantal vestigingen. H&M bijvoorbeeld sloot dit jaar de deuren in onder meer Almelo, Hengelo, Geleen en Spijkenisse. Ook Zara en Bershka sloten vestigingen. Zij kiezen voor een sterkere focus op online.
Comment
-
https://www.ad.nl/economie/daling-ol...laag~a77c5fd2/
Een vrouw uit Nederland tankt bij een tankstation in België. Vanwege de hoge brandstofprijzen in Nederland tanken veel mensen benzine of diesel in de buurlanden. © ANP
Daling olieprijzen duidelijker te merken aan pomp: prijzen benzine en diesel omlaag
De daling van de olieprijzen van de afgelopen tijd is steeds duidelijker te merken aan de Nederlandse pomp. De adviesprijzen voor benzine en diesel zijn langzaam aan het dalen, zo is te zien op de website van consumentencollectief UnitedConsumers.
De olieprijzen liggen nu op het laagste punt in ongeveer vier maanden, vooral door zorgen over de vraag. Kort na de aanval van Hamas op Israël gingen de prijzen nog even flink omhoog: de markt vrees voor escalatie van het conflict en verstoringen van de olieleveringen uit het Midden-Oosten. Maar die zorgen zijn naar de achtergrond verdwenen.
Dat alles heeft ervoor gezorgd dat ook de prijzen aan de pomp aan het dalen zijn. De adviesprijs voor een liter Euro95 is nu 2,148 euro. In september steeg die nog tot iets boven de 2,30 euro per liter omdat toen de olieprijzen aanzienlijk hoger lagen. Dat kwam door zorgen over een krap aanbod door de productiebeperkingen van Saudi-Arabië en Rusland.
De adviesprijs voor een liter diesel bedraagt nu 1,964 euro. Dat was in september een ander verhaal: toen was de prijs 2,10 euro per liter. De adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen worden doorgaans alleen gevraagd bij pompstations langs snelwegen, want elders liggen de prijzen vaak lager omdat pomphouders kunnen afwijken.
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/live-oe...nzin~ad1b14b0/
Mannen slaan op de vlucht zodat ze niet worden opgeroepen voor militaire dienst. © AP
LIVE | Oekraïne boekt terreinwinst bij rivier Dnipro, Rusland noemt beschuldiging kernoorlog ‘waanzin’
OORLOG OEKRAÏNESinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne zijn bijna 20.000 mannen uit Oekraïne gevlucht om te voorkomen dat ze zouden worden opgeroepen voor militaire dienst. Dat schrijft de BBC. En Oekraïne krijgt minder 115 millimeter-artilleriegranaten geleverd sinds de oorlog tussen Israël en Hamas, meldt president Volodymyr Zelensky. Lees hier alles over de oorlog in Oekraïne en de situatie in Rusland.
- De Russische president Vladimir Poetin wordt aangeklaagd wegens het massaal stelen van graan in Oekraïne en de honger die dat tot gevolg had. Volgens Global Rights Compliance was de roof ruim voor de oorlog voorbereid.
- De economie van Oekraïne groeit alweer. Vorig jaar, na de Russische inval, kromp die flink, maar het land herstelt zich knap, ziet de EU. Omdat Oekraïne kandidaat-lid is, neemt de unie het land mee in de internationale onderzoeken.
De Russische inkomsten uit de olie-export waren vorige maand hoger dan vóór de westerse sancties van kracht werden. Dit blijkt uit cijfers van het Russische ministerie van Financiën.
Het afgelopen half jaar zijn de Russische olie-inkomsten verdubbeld. In oktober verdiende Rusland ruim 13 miljard dollar aan de olie-export.
Vanwege de invasie van Oekraïne heeft het Westen een embargo opgelegd op Russische olie die via havens binnenkomt en werd een prijsplafond van kracht. Bedrijven mogen niet meewerken aan transport van olie uit Rusland als die voor meer dan 60 dollar per vat wordt verkocht. De nieuwe cijfers tonen aan dat het prijsplafond nauwelijks wordt nageleefd.
Het Europees Parlement nam vorige week een resolutie aan waarin de EU-landen worden opgeroepen strenger toe te zien op de toepassing van de sancties. Russische olieproducten vinden via de omweg van een niet-EU-land hun weg naar de EU. Andersom gaan via die omweg ook EU-producten alsnog naar Rusland.
Rusland noemt beweringen dat het land uit is op een nucleaire oorlog grote onzin. ,,We horen krankzinnige beschuldigingen'', zegt Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov in een interview met een televisiezender voor studenten. ,,Ik beschouw dit als absoluut onaanvaardbare waanzin. Zulke retoriek wordt gebruikt in de quasi-oorlog tegen Rusland.''
Peskov zei in het interview ook dat hij hoopt dat Vladimir Poetin zich in maart opnieuw kandidaat zal stellen als president. Als Poetin voor een nieuwe termijn gaat, kan hij tot 2030 aan de macht blijven.
Poetin nam eind 1999 voor het eerst het presidentiële stokje over van Boris Jeltsin. Hij is al langer aan de macht dan welke andere Kremlin-leider dan ook sinds Jozef Stalin, en overtreft zelfs de 18-jarige ambtstermijn van Leonid Brezjnev.
,,Poetin heeft nog niet aangekondigd dat hij zich kandidaat wil stellen, maar ik wil oprecht geloven dat hij dat zal doen, en ik twijfel er niet aan dat hij de verkiezingen zal winnen. Ik twijfel er niet aan dat hij president zal blijven'', aldus Peskov.
Persbureau Reuters meldde eerder dat Poetin heeft besloten zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen in maart. Hij vindt dat hij Rusland door de gevaarlijkste periode in decennia moet loodsen.
Het Oekraïense leger meldt dat het een 'reeks succesvolle operaties' heeft uitgevoerd aan de oostelijke oever van de rivier de Dnipro in de bezette regio Cherson. Het leger heeft rond verschillende bruggen de militaire posities versterkt. Oekraïense militairen zeggen op hun Facebookpagina dat ze doorgaan met de operaties op de oostelijke oever van de belangrijke rivier.
Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne zijn bijna 20.000 mannen uit Oekraïne gevlucht om te voorkomen dat ze zouden worden opgeroepen voor militaire dienst. Dat schrijft de BBC.
Uit onderzoek van de Britse omroep blijkt dat de mannen vaak in het diepst van de nacht de grens naar buurlanden Polen, Roemenië, Moldavië, Hongarije en Slowakije overstaken, om niet te hoeven vechten tegen de Russen. De meesten verblijven daar bij familie.
Kort na de Russische invasie verbood premier Volodymyr Zelensky alle Oekraïense mannen tussen de 18 en 60 jaar oud om het land te verlaten. Ook werd er een dienstplicht ingesteld.
Naast de 19.740 mannen die het land wisten te ontvluchten, zouden volgens de BBC nog eens 21.113 mannen tijdens hun vlucht zijn opgepakt door de Oekraïense autoriteiten. Dat is door de regering in Kyiv bevestigd.
Oekraïne krijgt minder 115 millimeter-artilleriegranaten geleverd sinds de oorlog tussen Israël en Hamas, meldt president Volodymyr Zelensky. Deze munitie wordt veel gebruikt aan de frontlinies in het oosten en zuiden van Oekraïne.
,,Het is niet dat de Verenigde Staten zeiden: we geven Oekraïne niks. Nee! Het is gewoon dat iedereen vecht voor zichzelf", zei Zelensky, doelend op de voorraden artilleriegranaten. ,,Dit is het leven. Ik zeg niet dat dit positief is, maar dit is het leven en we moeten verdedigen wat van ons is."
Zelensky prijst de inspanningen van de VS om de productie op te voeren. De Amerikanen zijn een belangrijke bondgenoot van Oekraïne en Israël, die allebei militaire steun van Washington ontvangen. Oekraïne en Rusland zijn sinds februari 2022 met elkaar in oorlog en hebben moeite om hun munitievoorraden op peil te houden.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2558...r-wat-heerlijk
Gemeente: ’Het is een slijtageslag’
Winkeliers in Ter Apel sturen brandbrief. ’Als wij een dag geen diefstal hebben zeggen we tegen elkaar: wat heerlijk’
TER APEL - Radeloze winkeliers in Ter Apel zijn door de aanhoudende overlast van criminele asielzoekers al het vertrouwen in politiek en bestuur verloren en slaken een noodkreet. ‘Iedereen zegt het erg te vinden, maar we geloven er niets meer van.’
© CORNÉ SPARIDAENS
In het winkelcentrum van Ter Apel is al jaren regelmatig overlast van asielzoekers die winkeldiefstallen plegen en zich agressief gedragen.
De winkeliers in Ter Apel kunnen de woorden van politici, bestuurders en instanties niet meer horen. De maat is vol. De winkeliers hebben jarenlang achter de schermen overlegd, schrijven ze maandag in een brandbrief aan burgemeester, gemeenteraad en staatssecretaris.
„We doen wat we kunnen”, is wat ze al jaren als reactie krijgen op de bijna dagelijkse diefstallen en bedreigingen. Nu is het vertrouwen weg. Beloftes zijn te vaak gebroken. „Nee, dat doen jullie niet!”
Winkeliers hebben niets meer te verliezen
Omdat landelijke hoofdkantoren niet met de asielproblematiek geassocieerd wilden worden en lokale ondernemers vroegen om niet naar buiten te treden, waren winkeliers voorzichtig. Ze hielden hun mond, ook om het imago van het dorp niet verder te schaden. Nu voelen ze dat ze niets meer te verliezen hebben. Het imago van het dorp heeft een dieptepunt bereikt, met als gevolg dat steeds meer klanten andere dorpen opzoeken om rustig te kunnen winkelen.
’Wij zijn naïef geweest, vol vertrouwen, gingen ervan uit dat wij als bewoners van Ter Apel, mede-Nederlanders, mede-ondernemers, opgevangen, gewaardeerd en gerespecteerd zouden worden voor alle ellende die wij hier in Ter Apel opvangen voor ons land.’
Huilende mensen
Raadsleden Herma Hemmen (Lijst Hemmen), Marco Visscher (Gemeentebelangen) en Klaas Buigel (VVD) besloten de brief naar buiten te brengen, omdat ze vinden dat de noodkreet van de winkeliers breed gehoord moet worden. „Als we ze spreken, zitten mensen soms huilend aan tafel”, zegt Hemmen. „Wij willen dat toezeggingen over schadeafhandeling en het overplaatsen van overlastgevers eindelijk worden waargemaakt.”
De beveiligers, de boa’s, de straatcoaches, de politie; het zijn slechts pleisters op een probleem dat steeds groter wordt. Er is nog altijd te weinig politie, waardoor medewerkers zelf moeten optreden tegen diefstallen.
© JOS SCHUURMANBewoners en ondernemers staan zelf voor de schades
De winkeliers zien het politieke debat met lede ogen aan. Dat de materie ingewikkeld is, begrijpen ze. Ze zien de worsteling. Maar als iedereen in de politiek de mond vol heeft van hoe erg het wel niet is voor de mensen in Ter Apel, waarom worden de schades dan niet fatsoenlijk vergoed?
De ondernemers geloven niets meer van het medeleven dat vanuit Den Haag en gemeente klinkt. ‘O wat erg voor jullie’, klonk het toen een asielzoeker op de parkeerplaats vele auto’s vernielde. ‘Het feit is dat alle gedupeerden de schades dienden te verhalen bij hun verzekering, met allemaal gevolgen voor het eigen risico en bonus malus-treden tot gevolg. Dit is continu aangekaart bij de burgemeester, het COA en Den Haag, maar nog steeds staan bewoners er zelf voor.’
Burgemeester is onzichtbaar
De zorgen van de winkeliers gaan verder dan hun eigen ondernemingen. Het gaat om de algehele veiligheid in het dorp. ‘Iedere gemeente kan aangeven wie zij willen opvangen, en dus kiezen zij voor alle gezinnen. Alleen gemeente Westerwolde is niet bij machte op te komen voor zijn burgers, waardoor de grootste raddraaiers in Ter Apel en omgeving blijven.’
Burgemeester Jaap Velema is voor de winkeliers onzichtbaar, zo schrijven ze. ‘U bent een aardige man, maar komt niet op voor uw burgers en ondernemers zoals nodig is. U laat zich wegwuiven door COA, IND en de landelijke politiek. We staan klem! Ons dorp is kapot!’
© JOS SCHUURMAN‘Weggezet als racistisch’
Wat de winkeliers bovendien diep raakt, zijn sommige reacties in de rest van het land. Die impliceren dat de mensen in Ter Apel die overlast aankaarten, racistisch zouden zijn. Ook dat maakt dat ze huiverig om met media te praten.
‘Dit gaat voor ons over jarenlang getouwtrek en gevoel van onveiligheid. Wij staan tegenover mensen die niets te verliezen hebben, snijbewegingen maken langs de keel als ze worden opgepakt, onder invloed zijn van verdovende middelen, getraumatiseerd en daardoor levensgevaarlijk. Als er dan wordt gezegd dat wij racistisch zijn, gaat er iets vreselijk verkeerd in dit land.’
Lijst met maatregelen
De winkeliers hebben tot slot een lijst opgesteld van wat er vandaag nog geregeld moet worden: overlastgevers weg uit Ter Apel of opgesloten, zonder discussie volledige schadevergoeding voor ondernemers en bewoners, de reprimande-regeling (‘foei niet meer doen’) van tafel, voldoende beveiligingspersoneel, politiecapaciteit opgeschaald en herstel van imagoschade van het dorp.
© JOS SCHUURMANReactie gemeente Westerwolde
„We snappen de frustratie en wanhoop van de ondernemers heel goed en hebben er begrip voor dat ze hier uiting aan geven”, schrijft woordvoerder van de gemeente Westerwolde Kasper Schomaker in een reactie. „Het is een slijtageslag. De punten die zij in hun brandbrief benoemen zijn precies die punten waar we de afgelopen maanden met de staatssecretaris en het ministerie over in gesprek zijn geweest en ons hard voor blijven inzetten.”
„Op een groot deel van die punten hebben we harde toezeggingen ontvangen. Maar de ervaring leert ons dat dat geen garanties geeft. Wij en vooral onze inwoners en ondernemers willen maar een ding: een einde aan de overlast. We hebben hard voor de toezeggingen gewerkt, nu moet de staatssecretaris zijn beloftes nakomen.”
Comment
-
https://www.ad.nl/geld/veel-toeslage...-jou~a7818c0f/
PREMIUMVeel toeslagen gaan in 2024 omhoog. © Getty Images/iStockphoto
Veel toeslagen gaan in 2024 omhoog, behalve één: dit betekent het voor jou
Veel toeslagen gaan vanaf 1 januari omhoog. De eenmalige verhoging van de zorgtoeslag die in 2023 van kracht is, vervalt volgend jaar wel. Vanaf donderdag 23 november kun je een proefberekening maken op de site van de Belastingdienst. Wij zetten de veranderingen alvast in het kort op een rij. Dit gaat het voor jou betekenen.
1. Huurtoeslag
De huurtoeslag gaat vanaf 2024 met maximaal 416 euro per jaar omhoog. Per jaar komt dit neer op een maximale huurtoeslag van 5778 euro. Om hiervoor in aanmerking te komen, mag je ook net iets meer verdienen dan voorheen. De inkomensgrens gaat namelijk met ongeveer 1250 euro per jaar omhoog. Dit betekent dat ongeveer 35.000 extra huishoudens in aanmerking komen voor huurtoeslag, meldt de Dienst Toeslagen.
Hoeveel je mag verdienen om voor de toeslag in aanmerking te komen, is onder andere afhankelijk van je gezinssamenstelling. Een huishouden van meer dan drie personen mag volgend jaar maximaal 51.135,25 euro bruto verdienen. Ben je alleenstaand en heb je nog niet de AOW-leeftijd bereikt, dan mag je maximaal 44.224,69 euro aan salaris hebben.
Hoe hoger het inkomen, hoe minder huurtoeslag je krijgt. Hierbij wordt ook het inkomen van je toeslagpartner of medebewoners meegeteld. Het inkomen van een onderhuurder telt niet mee. Voor thuiswonende kinderen onder de 23 jaar met een eigen inkomen geldt een gedeeltelijke vrijstelling.
Huurtoeslag krijg je alleen als je huurt in het lagere segment. ,,In 2024 is de maximale huur vastgesteld op 879,66 euro per maand’’, aldus de Dienst Toeslagen.
2. Kindgebonden budget
Mensen die recht hebben op het kindgebonden budget (een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar) krijgen komend jaar honderden euro’s meer. Voor het eerste kind kun je rekenen op maximaal 750 euro per jaar extra. Voor het tweede kind ontvang je maximaal 883 euro meer. Dit bedrag geldt ook als je meer dan twee kinderen hebt.
Per kind ontvang je in 2024 maximaal 2436 euro. Voor 13- tot 15-jarigen krijgen ouders een extra verhoging van 694 euro. Voor 16- en 17-jarigen geldt een extra verhoging van 924 euro. Alleenstaande ouders ontvangen daarnaast 3480 euro extra.
Ook hier is de gezinssamenstelling van invloed op hoeveel je maximaal mag verdienen om voor het kindgebonden budget in aanmerking te komen. Daarbij houdt de overheid rekening met het aantal kinderen en of je alleenstaand bent of niet. Koppels die 35.849 euro of minder verdienen, ontvangen de maximale toeslag. Voor een gezin met twee kinderen van 8 en 10 jaar komt dit neer op 4872 euro in 2024. Bij een gezamenlijk inkomen van 107.670 euro zou ditzelfde gezin nog precies 24 euro krijgen.
Op de website toeslagen.nl kun je hiervoor een proefberekening maken.
3. Kinderopvangtoeslag
Een tegemoetkoming voor als je kinderen hebt die naar de opvang gaan. Op hoeveel geld je recht hebt, hangt af van het soort opvang, het uurtarief, het aantal kinderen en je inkomen.
Volgend jaar gaat het maximum uurtarief voor de dagopvang met ruim een euro per uur omhoog. Deze stijgt naar 10,25 euro per uur. De toeslag voor buitenschoolse opvang stijgt met ruim een euro naar 9,12 euro. Voor gastouderopvang stijgt het uurtarief iets minder hard. Dat wordt volgend jaar 7,53 euro.
Is de opvang van jouw kind duurder, dan betaal je het verschil zelf. Ook als de kosten wél binnen de maximum uurprijs vallen, betaal je een deel zelf: de verplichte eigen bijdrage. Hoeveel dat is, is afhankelijk van je (gezamenlijke) inkomen. Tot een inkomen van 28.297 euro krijg je 96 procent van de kosten voor de kinderopvang vergoed. Bij een inkomen van 50.000 euro per jaar wordt 88 procent voor de opvang van je eerste kind vergoed. Verdien je 138.890 euro of meer dan krijg je voor je eerste kind nog 33,3 procent van de kosten als tegemoetkoming.
4. Zorgtoeslag
Heb je recht op zorgtoeslag, dan krijg je komend jaar minder op je rekening gestort. De eenmalige verhoging die in 2023 is uitgekeerd, verdwijnt in 2024. Gemiddeld scheelt dat 300 euro. Hoeveel de zorgtoeslag volgend jaar precies bedraagt, is nu nog niet bekend. Dat is afhankelijk van de standaardpremie en die maakt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in november bekend.
Wil je weten of je recht hebt op een van de toeslagen? Vanaf 23 november kun je een proefberekening voor 2024 maken op toeslagen.nl/proefberekening.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/9007...-voor-tegengas
Dit kan Nederland wél doen om migratie te beteugelen: ’Het is tijd voor tegengas’
Het is de allerbelangrijkste belofte van PVV-leider Geert Wilders: een asielstop. Uit allerlei hoeken worden verregaande maatregelen meteen onmogelijk verklaard, maar wat zou een nieuw kabinet wél kunnen doen? „Als de EU niet wil meewerken, is het tijd voor tegengas.”
© ANP/ HH
Wat kan een eventuele premier Wilders doen om de asielinstroom te beteugelen?
De afgelopen jaren klonk vaak dat grootschalige veranderingen op asielbeleid ’niet mogelijk waren’, ook niet nu grote aantallen asielzoekers hierheen komen en plekken als Ter Apel zuchten onder overlast.
Asielinstroom verminderen
Kiezers lijken een duidelijk signaal af te geven dat er echt moet worden ingegrepen: tachtig procent van de Nederlanders wil maatregelen om de asielinstroom te verminderen, blijkt uit kiezersonderzoek van EenVandaag.
Wat kan een eventuele premier Wilders doen? Hilbrand Nawijn heeft wel wat ideeën klaarliggen. De man die twintig jaar geleden namens de Lijst Pim Fortuyn kortstondig minister van Integratie was, noemt het vooral belangrijk om het beeld te veranderen dat Nederland een ideale bestemming voor asielzoekers is.
„Een stukje psychologie kan er snel voor zorgen dat het aantal asielzoekers daalt. Dat zagen we ook in Amerika na de verkiezing van Donald Trump en misschien krijgt Wilders dat ook wel voor elkaar.”
Veiligelanders
Hij stelt voor om ’onmiddellijk de asielprocedure aan te passen, want die duurt nu veel te lang’. „Neem de ’veiligelanders’: die hebben nul kans op een asielstatus maar zorgen wel voor veel overlast. Waarom zouden we die mensen netjes opvangen en laten wachten op een uitspraak?”
Hij denkt aan speciale rechters om ’kansloze’ zaken zo snel mogelijk af te handelen.
Nawijn zou de procedure bovendien verbinden aan goed gedrag. Als minister zei hij al dat hij criminele migranten het liefst zou uitzetten.
„Ik noemde criminele Marokkanen destijds bij naam. Dat mocht je echt niet zeggen in Den Haag, de wereld was te klein. Maar op straat merkte ik dat heel veel mensen het met me eens waren.”Gezinshereniging
Op het vlak van gezinsmigratie – het thema waarop het vorige kabinet viel – heeft Nawijn de hoop dat oude, strengere regels kunnen worden ingevoerd, ondanks juridische hobbels.
„’Vroeger moest een statushouder eerst allerlei zaken hebben geregeld voordat hij het proces van gezinshereniging kon starten. Een woning vinden bijvoorbeeld.”Twee-statusstelsel
Er is nog meer ’laaghangend fruit’ om Nederland minder aantrekkelijk te maken, denkt econoom Hans Roodenburg, die onderzoek doet naar de economische gevolgen van immigratie.
Zo is er het twee-statusstelsel: daardoor zouden oorlogsvluchtelingen alleen nog tijdelijke bescherming krijgen en anders worden behandeld dan mensen die persoonlijk worden vervolgd in hun thuisland.
In de landen om ons heen bestaat zo’n stelsel al. Een andere mogelijkheid is om statushouders niet langer voorrang te geven op sociale huurwoningen.
Maar om tot echte, langdurige verandering te komen zal er moeten worden gekeken naar Europese en internationale regelgeving, zeggen de experts. „Momenteel is het permanent indammen van de instroom een uitzichtloze toestand. Nederland kán die aantallen zelf niet sturen, dat is het grote probleem”, stelt Nawijn.
Er zijn EU-regels en het VN-vluchtelingenverdrag, waardoor Nederland verplicht is om iedereen die hier aanklopt een asielprocedure te laten doorlopen.Uitzonderingspositie als Denemarken
Om daar verandering in te brengen, zou Nederland bijvoorbeeld een uitzonderingspositie kunnen vragen bij de EU, net zoals Denemarken. De Denen mogen in grote lijnen hun eigen asielbeleid vormgeven en zagen het aantal asielaanvragen kelderen nadat ze de regels flink aanscherpten.
En wat als Brussel ons zo’n uitzondering niet gunt? Dan is ’powerplay nodig’ en moet Nederland zijn kont tegen de krib gooien, vindt Roodenburg.
„Je zou kunnen denken aan het gebruiken van ons veto-recht om Brusselse initiatieven te blokkeren, zoals een nieuw EU-verdrag dat niet de vereiste wijzigingen bevat, toetreding van nieuwe lidstaten, nog meer geld naar Brussel.”
Lees verder onder de foto.
© ANP / HH
Asielzoekers komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Opvang in derde land
Een ander mogelijke stap is om asielzoekers niet meer in Nederland op te vangen, maar in een derde land. Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken probeerden onlangs een deal te sluiten met Rwanda, maar lieten dat weer lopen toen er juridische hobbels waren.
Italië poogt nu hetzelfde met kandidaat-EU-lid Albanië, door een deel van de asielzoekers daar hun procedure te laten volgen.Albanië-deal
„Wie toch voet aan wal zet in Italië heeft daardoor een nog sterkere prikkel dan voorheen om door te reizen naar verzorgingsstaten zoals Nederland. Reden te meer voor Nederland om zelf ook te gaan offshoren”, aldus Roodenburg.
„Het interessante van deze Albanië-deal is dat deze kennelijk niet strijdig is met geldende EU-regels en dat er dus geen opt-out voor nodig is. Want die heeft Italië niet.”
Of Nederlandse politici tot dat soort omstreden stappen bereid zijn is nog maar de vraag, want het valt te verwachten dat lobbyorganisaties, rechters en Brussel voor veel van de plannen zullen gaan liggen.
Nawijn: „Het is een moeilijke weg, maar op basis van de verkiezingen is dit wel het pad dat moet worden begaan.”
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/aantal-...pert~a9d8fd4b/
Het aantal huishoudens met schulden is dit jaar is gestegen naar 726.000. © ANP / ANP XTRA‘
Aantal huishoudens met schulden stijgt, hulp aan mensen met betalingsachterstanden hapert’
Het aantal huishoudens met schulden in Nederland is gestegen. Waren het er in 2021 nog 620.000, dit jaar is dat toegenomen naar 726.000. Dat meldt het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV). Het systeem van vroegsignalering, waarbij gemeenten contact opnemen met mensen met betalingsachterstanden, werkt nog niet optimaal.
Om te voorkomen dat mensen in problematische schuldensituaties terechtkomen, moeten energie- en waterleveranciers, zorgverzekeraars en woningverhuurders sinds 2021 betalingsachterstanden doorgeven aan de gemeente. De gemeente dient vervolgens contact op te nemen met de inwoner en hulp te bieden.
Maar er zijn problemen. Zo zijn de onderlinge verschillen tussen gemeenten nog te groot, blijkt uit onderzoek van Pointer. Bovendien geven particuliere verhuurders betalingsachterstanden nog niet altijd door. Soms, omdat ze er niet van op de hoogte zijn. ,,Particuliere verhuurders zijn de lastigste groep om er goed bij te krijgen’’, zegt Peter Heijkoop, VNG-bestuurder, in een reactie tegen Pointer. ,,Gemeenten hebben vaak particuliere verhuurders wel aangeschreven, maar niet alle verhuurders reageren. We roepen ze echt op om ook aan te sluiten.’’
Brieven sturen vaak niet effectief
Daarbij wordt vaak per brief contact gezocht - een methode die volgens Marco Florijn, voorzitter van de branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening NVVK vaak niet effectief is. ,,Eén van de grote problemen bij mensen met problematische schulden is juist dat ze hun brieven niet meer openen’’, zegt hij tegen Pointer.
Toch is brieven sturen een van de meest voorkomende methodes van de meeste gemeenten. In 2022 bestond volgens gegevens van Divosa, de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein, 25 procent van alle contactpogingen uit brieven en werd er slechts bij 8 procent van de gevallen een huisbezoek afgelegd. Daarnaast zijn de verschillen tussen gemeenten groot, wat ongelijkheid in de hand kan werken. Florijn: ,,Voor Nederlanders maakt het heel veel uit in welke gemeente je woont op dit moment, hoe de dienstverlening is.’’
50 miljoen
Volgens Florijn moet er een minimale basisnorm komen, waar alle gemeenten zich aan moeten houden. ,,Dus dat je overal weet: dit is ongeveer hoe het in Nederland geregeld is, ik word niet aan mijn lot overgelaten. En als er echt wat aan de hand is en ik raak zo in de stress dat ik ook mijn deur niet meer opendoe, dan is er hulp om toch het contact te vinden.’’
Ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil inzetten op vroegsignalering: zij stelt voor volgend jaar 50 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten om hier onder andere op in te zetten. Uit onderzoek van Divosa blijkt echter dat niet alle gemeenten dit ook doen; slechts 4 op de 10.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/8074...oekers-schande
Omwonenden en ondernemers op Kijkduin totaal overdonderd door komst asielzoekers: ’Schande’
DEN HAAG - Ze zijn totaal en compleet overdonderd en razend. Omwonenden en ondernemers op Kijkduin vinden het onbegrijpelijk dat ze zaterdag eind van de middag een brief op de mat kregen dat in het NH Hotel spoedopvang wordt gecreëerd voor vluchtelingen uit Ter Apel.
© REGIO15
Twee bussen met vluchtelingen zijn zondagmiddag gearriveerd. Het zijn uitsluitend mannen. „Uit Syrië en Jemen komen ze”, zegt de groep mannen.
„Een schande”, klonk het eerder zondagmiddag vanuit de buurt. „Dit wordt je door je strot geduwd”, klinkt het aan alle kanten van omwonenden.
„Het is het gesprek van de dag”, zegt ondernemer Sylvain Koch, die vlak bij het NH Hotel woont en zijn horecabedrijf heeft. „We zijn behoorlijk overdonderd. Iedereen zegt: ’hoe kan dit’.”
Ongeloof
Ongeloof overheerst, zeggen een man en vrouw, die in een van de top-appartementen wonen die afgelopen jaren op de boulevard zijn gebouwd vanwege de nieuwe allure, die de familie-badplaats moest krijgen.
„Ik denk dat iedereen in Kijkduin een beetje in shock is”, zegt ondernemer Koch die heel de dag al appjes krijgt.
Een van de bewoonsters, Jessica, noemt de situatie „heftig”. „Je hebt eigenlijk weinig te zeggen. Dat vind ik vooral bizar. Het klinkt onaardig, maar je hoort alleen ellende over Ter Apel en narigheid. Ik heb twee kleine kinderen. Deze vluchtelingen nu hier, vind ik niet prettig.”
De 28e november is er volgens bewoners een inspraakavond, maar dat vinden ze een lachertje. „Dan mag je een zienswijze indienen. Bezwaar maken? Waar tegen? We krijgen dit op onze nek. Dit is bewust stilgehouden tot na de verkiezingen”, is een man overtuigd. „Uit angst dat het de PVV nog meer stemmen zou opleveren.”
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/echtgen...nnen~a3337300/
Beeld van oktober vorig jaar. Russisch president Vladimir Poetin groet een gemobiliseerde reservist die is opgeroepen voor een militaire training in Ryazan, Rusland. © ZUMA Press
Echtgenotes en moeders van Russische militairen eisen terugkeer van hun mannen
Echtgenotes en moeders van gemobiliseerde Russische militairen halen snoeihard uit naar de autoriteiten en president Poetin persoonlijk. Ze eisen de terugkeer van hun mannen.
Comment
-
-
Reisadvies Parijs aangepast om terreurdreiging
https://f7td5.app.goo.gl/uR9wmF
Verzonden via @updayNL
Kerst nadert, en het is weer overal bal
Comment
-
https://www.ad.nl/politiek/minister-...hten~a91fa07b/
Minister Adriaansens (Economische Zaken) op handelsmissie in de Verenigde Staten. Phoenix, Arizona is het decor van de handelsmissie van de halfgeleiderindustrie naar de VS. © Heidi Alletzhauser Photography
Minister wil niet zomaar migratie kenniswerkers inperken: ‘Zelf niet genoeg krachten’
INTERVIEWPolitieke plannen om de arbeidsmigratie ‘ongenuanceerd’ in te dammen, kunnen onvoordelig uitpakken voor onze grote bedrijven die kenniswerkers uit het buitenland moeten halen. Dat zegt demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken), die deze week op handelsmissie is naar de VS. ,,Dan loop je het risico dat landen als Duitsland en Frankrijk aantrekkelijker worden om in te werken.’’
Nederlandse technologiebedrijven drijven vaak op hoogwaardige kenniswerkers vanuit het buitenland. Na de landelijke verkiezingen blijken echter partijen groot te zijn geworden (PVV en NSC) die pleiten voor minder arbeidsmigranten. ASML en Philips hebben de vrees al uitgesproken dat een inperking hun bedrijven zal schaden. ‘Nederlands talent is niet voldoende om aan de huidige vraag naar arbeidskrachten in onze industrie en ons ecosysteem te voldoen’, klinkt het. En simpelweg: ‘Kennismigranten zijn essentieel voor ons’.
De minister is het met de technologiereuzen eens, vertelt ze vanuit Phoenix, Arizona. ,,Ze hebben daar gewoon een punt. Ik zie de problemen ook die ontstaan door arbeidsmigratie, maar je moet goed oppassen wat je precies aanpakt. Als je de instroom ongenuanceerd terugbrengt, loop je het risico dat landen als Duitsland en Frankrijk aantrekkelijker worden dan Nederland om in te werken. Dat zou zeer onvoordelig zijn voor de industrie, want we hebben zelf niet genoeg krachten van een bepaald kennisniveau; de mensen die ASML en Philips nodig hebben, zijn hartstikke schaars.’’
Ze zijn dus heel belangrijk om ervoor te zorgen dat technologiebedrijven in Nederland door kunnen, zegt de bewindsvrouw. ,,Zo blijft er niet alleen daar veel werkgelegenheid bestaan, maar ook eromheen. Bijvoorbeeld bij toeleveranciers. Dus ik zeg: doe eerst goed onderzoek naar de consequenties van een inperking van de arbeidsmigratie.’’
Maar draaien we zelf bijvoorbeeld niet ASML de duimschroeven aan door de exportbeperking naar China die het kabinet – onder druk van de Amerikanen – dit jaar oplegde voor bepaalde chipmachines? Adriaansens daarover: ,,Halfgeleiders zitten in alles en kunnen een risico vormen voor de nationale veiligheid. Daar moeten bedrijven en overheden zich nou eenmaal toe verhouden. Natuurlijk hebben alle betrokkenen begrip voor het veiligheidsvraagstuk, maar het gaat er heel erg om hoe dat zich vertaalt in beperkende regels. Die slag maken wij zorgvuldig.’’
Premier Rutte (tweede van rechts) en minister Adriaansens (derde van rechts) op handelsmissie met de halfgeleiderindustrie in de VS. © Heidi Alletzhauser PhotographyGlobale speler
We zijn momenteel een globale speler als het gaat om kennis over en de productie van halfgeleiders. En Nederland is de thuisbasis van de grootste chipmachinebouwer ter wereld: ASML. Verder bestaat onze halfgeleiderindustrie uit veelal kleine tot middelgrote bedrijven met tientallen mensen in dienst. In totaal bieden driehonderd ondernemingen werk aan meer dan 50.000 knappe koppen uit binnen- en buitenland.
Al die chipbedrijven zijn actief in hun eigen niches, die variëren van onderzoek tot productie van microchips en de apparaten waarmee deze halfgeleiders worden gemaakt. Ze hebben gemeen dat ze onafgebroken op zoek zijn naar vergroting van hun wereldwijde marktaandeel. En waar kun je met een handelsmissie dan beter heen dan naar Silicon Valley en de tegenhanger in de VS: Phoenix, Arizona (Silicon Desert)?
De minister: ,,Hier vindt op dit moment een grote investeringsgolf plaats in halfgeleiders, biotechnologie en duurzame energie. Die vruchtbare combinatie maakt deze plek een goed vestigingsklimaat voor Nederlandse bedrijven. Want wij hebben waar zij naar zoeken: vernieuwende producten. Nederland staat hier heel goed op de kaart. De Amerikanen hebben enorm veel waardering voor ons kennisniveau en onze ondernemersgeest. Daar zijn we zelf vaak te bescheiden over, gek genoeg. Deze reis is bedoeld om de verbinding tussen onze twee werelden nog sterker te maken de komende jaren.’’
Nauwe samenwerking
Er zijn zo’n vijftig bedrijven mee op de missie, maar onder de deelnemers bevinden zich ook de TU Delft en Eindhoven University of Technology (TU/e). Dat is volgens Adriaansens niet gek, want Nederland kiest al jaren succesvol voor een nauwe samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven, overheid en de gebruikers bij alle technologische ontwikkelingen. ,,We hebben een klimaat voor elkaar gebokst waarin de wetenschap heel snel overvloeit in industriële toepassingen, dat is echt uniek en valt niet zomaar te kopiëren. Hier in de VS zit het grote geld, maar wij zijn creatief en ondernemend. Daar komen successen uit.’’
Overheden moeten goed begrijpen waar de kansen zitten voor onze bedrijven én wat we kunnen bieden aan buitenlandse spelers, stelt zij. ,,Bedrijven lopen in Nederland en Europa nog te vaak aan tegen ingewikkelde vergunningsprocedures. Dus goed dat Brussel de European Chips Act (een investeringsprogramma in chiptoepassingen en -technologieën, red.) heeft uitgewerkt, maar het mag geen extra rompslomp opleveren. Ook sluiten opleidingen niet altijd aan op wat er nodig is in de werkomgeving. We kunnen wat praktische zaken betreft leren van de Amerikanen; zij zijn gewoon sneller. Je kunt alles in regelingen gooien, maar hier denken ze in oplossingen en geven ze veel ruimte aan het bedrijfsleven.’’
Comment
-
LIVE | Russische ex-president: ‘Kans op Derde Wereldoorlog nog nooit zo reëel geweest’ | Buitenland | AD.nl
LIVE | Russische ex-president: ‘Kans op Derde Wereldoorlog nog nooit zo reëel geweest’
OORLOG OEKRAÏNEDe Russische oud-president Dmitri Medvedev (58), die regelmatig zwaar uithaalt naar het Westen, heeft voor de zoveelste keer gedreigd met een rechtstreekse confrontatie tussen Rusland en de Navo. Volgens Medvedev is de kans op een Derde Wereldoorlog ‘nog nooit zo reëel geweest’. Intussen maken advocaten en familie van oppositieleider Aleksej Navalny zich grote zorgen over zijn gezondheid. Ze krijgen al dagen geen contact met Navalny die een jarenlange celstraf uitzit. Lees hier alles over de oorlog in Oekraïne en de situatie in Rusland.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1756...-tegen-de-navo
OORLOG IN OEKRAÏNE
’Poetin bereidt zich met nieuwe kernonderzeeërs voor op toekomstige oorlog tegen de NAVO’
MOSKOU - De Russische marine heeft twee nieuwe nucleaire onderzeeërs in gebruik genomen. President Vladimir Poetin kwam ter plaatse in de stad Severodvinsk om de schepen te bekijken. Volgens de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War bereidt Rusland zich voor op een grootschalige oorlog met de NAVO.
© AFP
President Vladimir Poetin kwam ter plaatse om de nieuwe onderzeeërs te bekijken.
Zes jaar lang duurde de bouw van de Imperator Aleksandr III en Krasnojarsk, maar maandag kon de Russische president Poetin beide schepen eindelijk gaan bewonderen in de noordelijke stad Severodvinsk. De twee kernonderzeeërs moeten deel gaan uitmaken van de Russische vloot in de Stille Oceaan. „Met zulke schepen en zulke wapens zal Rusland zich veilig voelen”, zei Poetin in een speech.
De Krasnojarsk is uitgerust met langeafstandsraketten die, volgens Poetin, met hoge precisie doelwitten op land en zee kunnen treffen. De Imperator Aleksandr III maakt deel uit van een nieuwe vloot van Russische nucleair aangedreven onderzeeërs die elk bewapend zijn met zestien intercontinentale ballistische raketten.
Grootschalige oorlog
Tijdens zijn bezoek liet Poetin ook niet na te benadrukken dat Rusland aan nog acht van soortgelijke onderzeeërs werkt: vijf van het type zoals de Krasnojarsk en drie zoals de Imperator. Hij verklaarde dat Rusland van plan is om zijn zeemacht kwantitatief te versterken, in het Noordpoolgebied en het Verre Oosten, en in de Zwarte, Baltische en Kaspische Zee.
© AP
Na zes jaar werken werden met een militaire parade de nieuwe onderzeeërs in gebruik genomen.
Poetins drang om de Russische zeemacht uit te breiden in alle gebieden waar Rusland marinebases heeft, duidt er volgens de gerenommeerde Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) op dat hij zich wil voorbereiden „op een toekomstige grootschalige oorlog met de NAVO.” Dat de peperdure schepen ook in gebieden buiten Oekraïne en Oost-Europa zullen opereren, wijst er volgens ISW op dat Rusland de NAVO en haar bondgenoten „in meerdere regio’s” plant te bedreigen.
Nog volgens het ISW moet een versterking in het Verre Oosten van Rusland en China gelijkwaardige defensiepartners maken. De verhoogde activiteit in het Noordpoolgebied kan gezien worden als een reactie op de toetreding van Finland (en straks ook Zweden) tot de NAVO. „Het is onduidelijk of Russische marinefabrikanten de komende jaren in staat zullen zijn strategische marinevaartuigen te produceren op de gewenste schaal en kwaliteit van het Kremlin”, aldus het ISW.Provocaties
Sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 zijn de banden van Rusland met veel westerse landen verslechterd. Moskou zegt nu te vechten tegen wat het „het collectieve Westen in Oekraïne” noemt. De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov benadrukte eind november nog dat het van de NAVO afhangt of dat conflict nog verder zal escaleren.
© AFP
De Imperator Aleksandr III, een van de twee nieuwe nucleaire onderzeeërs, is bewapend met zestien intercontinentale ballistische raketten.
„We zullen niet bezwijken voor provocaties, maar we kunnen garanderen dat we onze veiligheid zullen garanderen, we zijn er klaar voor”, zei hij fors in het dagblad Izvestia. „Als de VS verwachten de volgende wapenwedloop te winnen, dan hebben de Amerikanen het mis.”
Poetin noemde de inval in Oekraïne ook al een reactie op westerse pogingen om Rusland te bedreigen.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2120...terse-sancties
Ferrari’s en Lamborghini’s niet aan te slepen: rijke Russen lachen om westerse sancties
AMSTERDAM - Daar waar gewone Russen immer moeten vrezen voor een enkeltje naar de gehaktmolen van het front, wist de Russische elite sinds het uitbreken van de oorlog voor miljoenen aan superluxe auto’s in te voeren. De peperdure bolides belandden zo, ondanks westerse sancties, tóch op de Russische wegen.
© SAM ZLOBIN
De westerse sancties ten spijt, rijden Russische rijken nog altijd in peperdure Europese bolides rond.
Vrijwel direct na de Russische inval in februari 2022 legde het Westen de export van auto’s boven de 50.000 euro naar Rusland aan banden. Maar wie dacht dat de Russische elite daarmee zonder passend vervoer kwam te zitten, komt bedrogen uit. Journalisten van het onafhankelijke Russische journalistieke platform Verstka Media schatten op basis van hun onderzoek dat er sinds het begin van de oorlog een duizendtal Europese luxewagens Rusland werd ingevoerd via Wit-Russische schaduwbedrijven.
Complex web
De vele voorbeelden van ingevoerde praalwagens die Verstka Media noemt, spreken tot de verbeelding. Wat te denken van een ruwweg 200.000 euro kostende Lamborghini Urus (met achterin plaats voor de kinderen), een Ferrari SF90 Stradale (binnen 2,5 seconden naar 100 kilometer per uur) die voor ongeveer een half miljoen over de toonbank gaat of de statige Rolls-Royce Cullinan (vernoemd naar ’s werelds grootste diamant) die eveneens een prijskaartje rond de 500.000 euro heeft.
Het onderzoeksplatform onthult een complex web van zogenoemde shell companies – lege vennootschappen – en tussenpersonen waarmee de auto’s uiteindelijk in Russische handen terechtkwamen. Deze bedrijfjes zijn dikwijls gelinkt aan Wit-Russische zakenmannen met innige banden met de Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko.
Douanegegevens
Dat de ’handelsroute’ via Wit-Rusland loopt heeft te maken met het simpele feit dat dat autoleveringen aan Wit-Rusland niet onder de westerse sancties vallen. Uit de douanegegevens waar Verstka Media over beschikt zou er in totaal door een dertigtal Wit-Russische clandestiene bedrijven voor ruim 100 miljoen euro aan auto’s naar buurland Rusland zijn doorgesluisd.
Volgens de onderzoekers deed de Premium Transport Company dit jaar de beste zaken. In tien maanden tijd wist het bedrijf, met als directeur de Russische Achmad Abuev, voor zo’n 15 miljoen euro aan bolides aan Rusland te leveren. Verstka Media achterhaalde dat Abuev op zijn instagram-profiel pochte meer dan 300 auto’s aan Russen te hebben geleverd, met een gemiddelde waarde van zo’n 300.000 euro. Overigens verdween het openbare instagram-profiel van Abuev na vragen van de journalisten achter een slotje.
Sanctiepakketen
De openbaring roept uiteraard de vraag op hoe effectief de westerse sancties nog zijn tegen het Rusland van president Vladimir Poetin. Inmiddels onderhandelen de EU-landen over alweer een 12e sanctiepakket voor Rusland. Deze week hopen de landen een akkoord te bereiken over beperkingen van de handel in Russische diamanten en Russische olie.
Tegelijkertijd duiken er steeds meer voorbeelden op waaruit blijkt dat sancties niet of nauwelijks worden nageleefd, al dan niet via complexe constructies. Zo onthulde onderzoeksplatform Follow the Money deze week nog dat Europese voetbalclubs mogelijk sancties overtreden door hun transfers met Russische voetbalclubs.
Website Politico meldde maandag dat de ’top 5’ van buitenlandse bedrijven waarvan de technologie (lees: chips) wordt aangetroffen in Russisch wapenmateriaal bestaat uit maar liefst vier Amerikaanse firma’s, waaronder Intel en AMD.
Comment
Comment