De kleine subsidies en toeslagen voor ondernemers in corona-tijd hebben naar mijn idee die mensen echt niet lui gemaakt. Mensen die kinderopvang toeslag ontvangen zie ik ook niet in hoe ze lui zijn. Begrijp het voorbeeld ook niet van leraren, ik geef het je te doen om leraar te zijn in de huidige tijd, lijkt me een stressvol beroep en nobel dat ze het willen doen.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Diverse crisissen
Collapse
X
-
er zijn vele andere toeslagen die niet ok zijn of dat mensen fouten gaan maken met invullen of het geld verkeerd uitgeven aan vakanties etc
vriend van mij kreeg voor zijn autistische zoon heel veel toeslag, nu gaat hij er goed mee om, maar vele mensen met name aan de onderkant kunnen niet omgaan als ze opeens duizenden Euro's toeslagen krijgen.
maar het belastingstelsel is in nederland een onoverzichtelijk papieren monster geworden wat de laatste tig kabinetten zouden moeten hervormen maar wat nooit gebeurd is. En Rutte is ook geen visionair of aanpakker, die heeft het met al zijn kabinetpartners of het nu PvdA , D66 of CDA waren, links laten liggen, en daarvoor betalen we nu al jaren de prijs.
Comment
-
https://nos.nl/artikel/2482958-zwede...rzorgingsstaat
Zweden wil geen immigratieland meer zijn: 'Belasting op de verzorgingsstaat'
Een week nadat het Nederlandse kabinet erover viel, wordt het inperken van gezinshereniging in Zweden juist doorgezet. De Zweedse regering toetst een wetsvoorstel waarmee het land een verblijfsvergunning kan weigeren als de partner jonger is dan 21 jaar. Ook moeten de regels voor nareizende kinderen worden aangescherpt.
Het is onderdeel van een anti-immigratiecampagne waarmee Zweden het imago van gastvrij immigratieland van zich af wil schudden. Andere voorgenomen maatregelen zijn het terugbrengen van het aantal opgevangen vluchtelingen naar het absolute EU-minimum en een soberder opvang van asielzoekers.
Lange tijd presenteerde het land zich juist trots als de zoete inval. Zweden, dat ruim 200 jaar vrede kent, moest een veilige haven zijn voor mensen op de vlucht voor oorlog. Ruim 26 procent van de inwoners heeft een migratieachtergrond. Maar de laatste tien jaar is het migratiedebat er veranderd.
De discussie richt zich voornamelijk op de integratie van nieuwkomers. Bovengemiddeld hoge werkloosheid, taalachterstand, en segregatie in wijken, op scholen en de arbeidsmarkt hebben voor hen geleid tot een afstand tot de Zweedse maatschappij. Partijen links en rechts bestempelen het integratiebeleid als mislukt.
'Humanitair, niet humanistisch'
"Het is een zelfgecreëerd probleem", zegt Torbjörn Sjöström, directeur van marktonderzoeksbureau Novus. Hoewel het land veel mensen opnam, ontbrak het aan de infrastructuur om mensen te helpen integreren. "Vluchtelingen die in hun land tegenover elkaar stonden, werden nu ineens buren."
Nieuwkomers komen moeilijk aan een baan als ze geen Zweeds spreken, maar taallessen en ander onderwijs waren ondermaats. "We vingen mensen op die het moeilijk hadden, maar lieten ze niet deelnemen aan de maatschappij. Dat is misschien wel humanitair, maar niet humanistisch", zegt Sjöström.
Onder de bevolking is er de vrees dat regelingen om goed voor vluchtelingen te zorgen ten koste gaan van sociale voorzieningen. Sjörström: "Mensen die asiel krijgen hebben recht op uitkeringen. Bedenk je dat elk kind uit een oorlogsgebied zo'n zes onderzoeken voor zijn kiezen krijgt. Uit Afghanistan alleen al komen 10.000 kinderen, dat kost veel geld. Voor veel mensen voelt dat geld uitgeven zonder te investeren in integratie als een te grote belasting op de verzorgingsstaat."
En dus wil de regering, naast een inperking van het aantal migranten, een nieuwe verhouding tussen land en immigrant. Wie in Zweden wil wonen, moet moeite doen om onderdeel te worden van de maatschappij.Onderdeel van dat sociaal contract is het verplichten van taallessen en een inburgeringsexamen.
Voor arbeidsmigranten wordt het minimumsalaris verdubbeld, op papier om zichzelf te onderhouden en uitbuiting te voorkomen. Maar in praktijk is dat ook een manier om laaggeschoolde arbeidsmigratie te ontmoedigen. Het socialezekerheidsstelsel is niet langer vanzelfsprekend voor nieuwkomers: voorzieningen moeten ze geleidelijk verdienen, door te werken en belasting te betalen.
De doelstelling van deze maatregelen is een snellere integratie. "Ook al gaat die in vergelijking met andere landen relatief goed", zegt Pieter Bevelander, directeur van het instituut voor migratiestudies in Malmö. De meeste migranten in Zweden integreren snel, stelt hij, "Van de asielzoekers is 60 tot 75 procent binnen tien jaar aan het werk. Maar in de ogen van de bevolking gaat dat niet snel genoeg."
Bevelander, zelf uit Nederland geëmigreerd naar Zweden, ziet de maatregelen ook als onderdeel van de koers die het land vaart sinds de extreemrechtse Zweden Democraten gedoogsteun leveren aan de regering. De Zweden Democraten zien het immigratiebeleid als de belangrijkste oorzaak van het bendegeweld waar het land mee kampt. "In dat opzicht verschilt Zweden niet meer zozeer van de rest van de wereld. Kijk naar Trump, Brexit en Meloni: de migrant geldt als zondebok", zegt Bevelander.
Het beleid wordt breed gesteund, niet alleen door de Zweden Democraten. Veel van de strengere wetgeving werd namelijk al eerder door sociaaldemocratische voorgangers van de huidige regering bedacht.
Mogelijke risico's
Volgens Bevelander is het nog maar de vraag of de nieuwe regels ook gaan werken. Hij wijst erop dat het juist mensen met een lagere sociaaleconomische status zijn die moeite hebben om aan deze strengere eisen voor nareizende kinderen te voldoen. En dat brengt risico's met zich mee: Zweden vergrijst namelijk nog meer dan andere Europese landen.
Arbeidsmigranten zijn hard nodig voor laaggeschoold werk dat de hoogopgeleide bevolking niet wil doen. "Maar doorgaan op de oude manier, was voor niemand een optie", zegt Sjörström. "Ten opzichte van tien jaar geleden is het al makkelijker voor mensen om een baan te vinden. Maar er is zo lang niets gedaan, dat los je niet zomaar op met wat maatregelen."
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/4083...sis-op-de-krim
LIVE | Brand uitgebroken op Russische militaire basis op de Krim
Zo’n anderhalf jaar na de Russische inval is Kiev bezig met een tegenoffensief. Ook op de Krim is het onrustig en het rommelt sinds de opstand van Wagnerleider Jevgeni Prigozjin in de Russische legertop. Volg hier de laatste ontwikkelingen.
Brand op Russische militaire basis op de Krim, snelweg afgesloten
Op het militaire oefenterrein in het district Kirovske op de Krim is brand uitgebroken. Dat heeft de door Moskou gesteunde gouverneur van het schiereiland gemeld op Telegram. Door de brand moest de nabijgelegen Tavrida-snelweg worden afgesloten. Zo'n 2000 omwonenden uit vier dorpen zijn "tijdelijk" geëvacueerd, aldus de Russische gouverneur in het bezette gebied. Oekraïne spreekt van een "succesvolle operatie".
Over de oorzaak van de brand gaf de gouverneur geen informatie. Eerder meldde het persbureau RBC-Oekraïne dat er explosies waren geweest op het militaire oefenterrein. Het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst Kylylo Boedanov heeft een verklaring uitgegeven waarin gesproken wordt van een succesvolle actie. "De vijand verhult de omvang van de schade en het verlies van mankracht." De Oekraïense krijgsmacht zegt dat het ging om een munitiedepot.
Het bericht over de brand op de Krim kwam na een nacht waarin vooral de Russische artillerie actief was. Zo voerden de Russen voor de tweede opeenvolgende nacht aanvallen uit op de zuidelijke regio Odesa, zei de lokale gouverneur. De Oekraïense luchtmacht zei in die regio dertien van zestien gelanceerde Kalibr-kruisraketten neergehaald te hebben. Ook zou Rusland 32 explosieve drones hebben ingezet, waarvan er volgens Oekraïne 23 zijn neergehaald.
In meer dan tien regio's in Oekraïne werden luchtalarmen gegeven.
VS-topgeneraal: Oekraïens tegenoffensief zeker geen mislukking
Het Oekraïense tegenoffensief om de Russische bezetter te verdrijven is verre van een mislukking, vindt de Amerikaanse topgeneraal Mark Milley. Oekraïne boekt hier en daar zelfs enige vooruitgang. Maar Milley verwacht een lange en bloederige strijd.
Hij vindt het veel te vroeg voor uitspraken over het verloop van het offensief. "De Oekraïners vorderen gestaag en doelgericht", aldus Milley. Volgens hem zal er nog veel worden gevochten. "Ik blijf bij wat we eerder hebben gezegd: dit gaat lang duren, het zal zwaar zijn, het zal bloederig zijn."
Milley noemde mijnen als reden voor de langzame opmars. Hij zei dat de Oekraïense troepen zich een weg moeten banen door mijnenvelden, die op dit moment een bijzonder grote bedreiging vormen. "De verliezen die de Oekraïners lijden in dit offensief zijn niet zozeer te wijten aan de kracht van de Russische luchtmacht, maar aan mijnenvelden."
De Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin verzekerde dat de bondgenoten van het door Rusland aangevallen Oekraïne hun steun niet afzwakken. "Ons werk gaat door en we zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de Oekraïners kunnen slagen."
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/7152...bij-azc-crisis
Nijpend tekort aanmeldcentra: agenten verplicht ingezet bij azc-crisis
AMSTERDAM - De onderbezetting bij de politie in aanmeldcentra Ter Apel en Budel is zo nijpend dat agenten mogelijk worden verplicht er diensten te draaien. De korpsleiding dreigt deze stap te zetten om ervoor te zorgen dat er deze zomer genoeg agenten zijn in de ’aanmeldstraten’ voor asielzoekers.
Dat staat in een intern bericht van de korpsleiding in handen van De Telegraaf. Voordat de korpsleiding agenten aanwijst om verplicht aan het werk te gaan bij de asielzoekerscentra worden de politiemensen verleid met een verhoging van de dagvergoeding naar 90 euro. Dat was 35 euro. Het bedrag krijgen de agenten bovenop hun salaris.
De maatregel geldt tot 15 september. In augustus wordt besloten of de beloning ook na die datum blijft. De politietak AVIM, voorheen de Vreemdelingenpolitie, is in aanmeldcentra Ter Apel en Budel verantwoordelijk voor de identificatie en registratie van nieuwe asielzoekers. De dienst kampt al maanden met onderbezetting.
Hogere dagvergoeding moet personeelstekort oplossen
Noodsprong politie: agent moet mogelijk verplicht bijspringen in azc’s
TER APEL - De onderbezetting bij de politie in aanmeldcentra Ter Apel en Budel is zo nijpend dat agenten mogelijk worden verplicht er diensten te draaien. De korpsleiding dreigt deze stap te zetten om ervoor te zorgen dat er deze zomer genoeg agenten zijn in de ’aanmeldstraten’ voor asielzoekers.
Dat staat in een intern bericht van de korpsleiding in handen van De Telegraaf. Voordat de korpsleiding agenten aanwijst om verplicht aan het werk te gaan bij de asielzoekerscentra worden de politiemensen verleid met een verhoging van de dagvergoeding naar 90 euro. Dat was 35 euro. Het bedrag krijgen de agenten bovenop hun salaris.
De maatregel geldt tot 15 september. In augustus wordt besloten of de beloning ook na die datum blijft. De politietak AVIM, voorheen de Vreemdelingenpolitie, is in aanmeldcentra Ter Apel en Budel verantwoordelijk voor de identificatie en registratie van nieuwe asielzoekers. De dienst kampt al maanden met onderbezetting.
Verleiden
Eerst verleiden, dan dwingen. Met die strategie probeert de korpsleiding ervoor te zorgen dat de aanmeldstraten in de asielzoekerscentra Ter Apel en Budel voldoende bemand blijven. Eerst wordt de dagvergoeding boven op het salaris verhoogd van 35 naar 90 euro. Daarnaast is er een vakantievergoeding ingevoerd voor de agenten die aan de slag gaan in Ter Apel en Budel. Als het niet lukt de roosters te vullen, kunnen agenten gedwongen naar de aanmeldstraten worden gestuurd.
De politie maakt deze noodsprong wegens onderbezetting bij de afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) die moet helpen bij het registreren en identificeren in de zogeheten I&R-straten in Ter Apel en Budel. De AVIM, voorheen de Vreemdelingenpolitie, kampt met een tekort aan medewerkers. Eerder dit jaar kon de dienst ook al met moeite het werk aan.
Niet populair
Het werk in Budel en Ter Apel is bovendien niet populair. In Budel worden de politiemensen erbij geroepen als er geweldsincidenten zijn onder asielzoekers, werk dat voorheen door de Dienst Vervoer en Ondersteuning van Justitie werd gedaan. Personeelsgebrek plaagt de gehele asielketen. Zo is opvangorganisatie COA structureel onderbezet, ook vanwege een ziekteverzuim van rond de 10 procent. Bij immigratiedienst IND lopen de wachttijden op. Voor de gewone asielprocedure is de wachttijd inmiddels ruim een jaar. Het aantal asielverzoeken loopt intussen verder op, terwijl de piek volgens de IND nog moet komen.
Momenteel is er voor de AVIM een pool met flexibele medewerkers voor de eerste fase van de asielaanvraag, waar de politie documenten controleert, vingerafdrukken afneemt en de identiteit en nationaliteit vaststelt van nieuwe asielzoekers. Alleen al in Ter Apel moeten 120 aanvragen per dag worden verwerkt. In de zomer, als zich veel meer asielzoekers melden, gaan er makkelijk 140 tot 170 asielzoekers door de aanmeldstraten.
’Crisissituatie’
„Het vraagt veel van onze mensen, zeker in de vakantieperiode”, zegt een politiewoordvoerster. „Wij zetten alles op alles om het georganiseerd te krijgen. Maar we houden ons aan onze afspraken met onze partners als het COA en IND om dit gezamenlijk aan te pakken.” De politie wil de flexpool uitbreiden wegens de ’crisissituatie in de asielketen en de recente politieke ontwikkelingen als gevolg daarvan’.
er de aandacht worden gebracht van alle collega’s die voor deelname aan de pool in aanmerking komen. De korpsleiding doet een dringend beroep op de leidinggevenden en de collega’s om inzet in Budel en Ter Apel mogelijk te maken. De korpsleiding realiseert zich uiteraard dat dit een lastige opgave is, zeker in de zomerperiode, en dat het onmogelijke niet kan worden gevraagd. Niet van de eenheden en niet van de collega’s. We zullen dit met elkaar moeten oplossen.”
’Onrust en frustratie’
Voorzitter Jan Struijs van politievakbond NPB heeft geen goed woord over voor de gang van zaken. „Dit brengt alleen maar meer onrust en frustratie onder agenten. Ze moeten telkens alles uit hun handen laten vallen om bij te springen in Budel en Ter Apel. Dat betekent dat ze boeven moeten laten lopen.” Dat het werk in de aanmeldstraten niet erg geliefd is, snapt Struijs. „De asielcrisis verdiept zich. Er is nog geen oplossing voor veiligelanders die al vijf keer in Parijs zijn aangehouden en drie keer in Rotterdam. Bovendien frustreren ze het aanmeldproces door tegen te werken.”
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/rusland...jzen~ae3ed884/
Rusland laat graandeal klappen, met mogelijk grote gevolgen voor de voedselprijzen
Het ziet er naar uit dat zondag (voorlopig) het laatste graanschip de haven van de Oekraïense stad Odesa heeft verlaten. Maandag loopt de graandeal af tussen Rusland en Oekraïne. De Russen stoppen met de overeenkomst, omdat ze vinden dat hun graanproducenten te veel last hebben van westerse sancties. Het klappen van de deal leidt mogelijk tot (nog) hogere voedselprijzen.
Een jaar geleden spraken Oekraïne en Rusland met Turkije en de Verenigde Naties (VN) af dat schepen met voedselproducten via een speciale route over de Zwarte Zee mogen varen. Dankzij dit akkoord kon de export van Oekraïens graan en andere voedingsmiddelen via de zeeroute weer worden hervat. De overeenkomst zorgde er ook voor dat Rusland landbouwproducten makkelijker kon uitvoeren. Kort na het ingaan op 22 juli 2022 daalden de snel gestegen voedselprijzen wereldwijd doordat schepen miljoenen tonnen aan onder meer tarwe, mais, koolzaad en soja in andere landen afzetten. Beide landen behoren tot de grootste graanexporteurs ter wereld.
Poot stijf houden
Na eerder al flink dwars te hebben gelegen, lijkt het Kremlin nu zijn poot stijf te houden en zullen met name Turkse regeringsfunctionarissen aan de bak moeten om te redden wat er te redden valt. Moskou is al maanden ontevreden over de afspraken, die nadelig zouden zijn voor Russische bedrijven. De Russische autoriteiten klagen dat Oekraïens graan zonder problemen kan worden geëxporteerd over de Zwarte Zee, terwijl Russische landbouwbedrijven last hebben van westerse sancties. Hierdoor hebben ze problemen met de financiering, verzekering en betaling van hun producten. Volgens de Verenigde Staten is die klacht onterecht, omdat de export van graan niet is gekrompen. Sterker nog, vorige week meldde het Russische landbouwministerie een record van 60 miljoen ton aan graan te hebben uitgevoerd.
Handelsobstakels
De Russische voedselexporteurs zijn zelf geen onderdeel van westerse sancties, maar ervaren de strafmaatregelen als handelsobstakels. Doordat Russische banken bijvoorbeeld niet meer zijn aangesloten op het internationale SWIFT-betalingssysteem zou het voor agrarische bedrijven moeilijker zijn om handel te drijven. Volgens persbureau Reuters overweegt de Europese Unie daarom om de Rosselkhozbank (de Agricultuurbank) wel weer toe te laten tot SWIFT, hierdoor zou een van de belangrijkste kritiekpunten van de Russen worden opgelost.
De initiatiefnemer van het akkoord, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, heeft gezegd dat hij contact gaat opnemen met zijn Russische ambtgenoot Poetin over de kwestie. Volgens Erdogan heeft Poetin liever dat de graandeal blijft voortbestaan. Erdogans minister van Buitenlandse Zaken, Hakan Fidan, gaat met collega Sergej Lavrov in gesprek.
Demissionair minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) neemt het Rusland kwalijk dat het niet meewerkt aan verlenging van de deal die de export van graan door Oekraïne via de Zwarte Zee mogelijk maakt. Hij noemt het ‘uiterst immoreel’ dat Moskou daarmee voedsel als wapen blijft gebruiken.
De Verenigde Naties hopen dat de overeenkomst toch kan worden verlengd om een voedselcrisis te voorkomen. De graandeal is volgens de VN van groot belang bij het oplossen van krappe wereldvoorraden en het beheersbaar houden van het voedseltekort wereldwijd. Vooral voor armere landen in Afrika en het Midden-Oosten wordt de inkoop van graan al snel te duur als Rusland en Oekraïne niet meer exporteren. In sommige landen is het nu al onrustig vanwege de hoge voedselprijzen. Zo heeft de Nigeriaanse president Bola Tinubu afgelopen vrijdag de noodtoestand in het land afgekondigd vanwege de aanhoudende voedselonzekerheid.
Volgens VN-chef António Guterres is de opzegging ‘een klap voor mensen in nood'. Hij is naar eigen zeggen ‘zeer teleurgesteld’ dat de Russische president Vladimir Poetin niet is ingegaan op zijn voorstel over het verlengen van de deal. ,,“Honderden miljoenen mensen lijden honger en consumenten worden geconfronteerd met een wereldwijde crisis van stijgende kosten van het levensonderhoud. Zij zullen de prijs betalen”, aldus Guterres.
Reactie president Zelensky
Oekraïne is in elk geval bereid door te gaan met de export van graan en andere landbouwproducten, ondanks dat Rusland zich terugtrekt uit de graandeal die de veilige uitvoer via de Zwarte Zee mogelijk maakt. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dat verklaard.
,,Zelfs zonder de Russische Federatie moet alles gedaan worden zodat we de Zwarte Zee-route kunnen gebruiken. We zijn niet bang”, aldus Zelensky volgens zijn zegsman. De president heeft ook gezegd dat Oekraïne is benaderd door bedrijven die eigen schepen hebben. Zij zouden hebben verklaard dat ze ‘klaar zijn’ om door te gaan met de uitvoer van Oekraïens graan.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/5475...e-schuld-geven
OORLOG IN OEKRAÏNE
Dag 512 van de invasie
LIVE | VS: Moskou wil schepen in Zwarte Zee aanvallen en Kiev de schuld geven
Zo’n anderhalf jaar na de Russische inval is Kiev bezig met een tegenoffensief. Ook op de Krim is het onrustig en het rommelt sinds de opstand van Wagnerleider Jevgeni Prigozjin in de Russische legertop. Volg hier de laatste ontwikkelingen.
VS: Moskou wil schepen in Zwarte Zee aanvallen en Kiev de schuld geven
Rusland plant aanvallen op schepen die graan vervoeren van Oekraïne naar de Zwarte Zee om Kiev er vervolgens de schuld van te geven. Dat stelt Adam Hodge, woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad.
"Het Russische leger zou zijn aanvallen op Oekraïense graaninstallaties en graantransporten kunnen uitbreiden met aanvallen op burgerschepen", aldus Hodge. De beschuldigingen zijn gebaseerd op inlichtingen die net zijn vrijgegeven, voegt hij eraan toe.
"Onze informatie geeft aan dat Rusland nieuwe mijnen heeft gelegd in de buurt van Oekraïense havens", verklaart Hodge. "Wij geloven dat dit deel uitmaakt van een goed gecoördineerde poging om aanvallen op burgerschepen in de Zwarte Zee te rechtvaardigen en de schuld voor deze aanvallen af te schuiven op Oekraïne."
Maandag is de deal die de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee mogelijk maakte, verlopen nadat Rusland de deal weigerde te verlengen. Rusland kondigde woensdag aan dat het elk schip dat op weg is naar Oekraïense havens aan de Zwarte Zee als een militair doelwit zou beschouwen. Kiev vraagt om internationale escortes te voorzien.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/4971...-nu-al-propvol
Koerswijziging noodzaak
Hete asielzomer dreigt, opvang zit nu al propvol
DEN HAAG - Zonder koerswijziging stevent Nederland af op een hete asielzomer. Het kabinet viel na onenigheid over wijziging van beleid, de instroom schiet weer omhoog en demissionair staatssecretaris Van der Burg (Asiel) moet net als vorige zomer met de pet rond voor extra opvangplaatsen.
Zo’n 1200 asielzoekers hebben zich vorige week in Nederland gemeld. Zo hoog was de asielinstroom voor het laatst vorig jaar oktober. De week daarvoor liep de teller ook al op richting de duizend, waardoor de voorspelde zomerpiek zich nu al in de cijfers toont. Ondertussen is het kabinet gevallen door onenigheid over asielbeleid, waardoor nationale maatregelen uitblijven, kan er nog geen gebruik worden gemaakt van de dwangwet én zit de opvang weer propvol.
Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) zegt alles op alles te zetten om te voorkomen dat er dit jaar opnieuw asielzoekers in het gras moeten slapen.
Ⓒ ANP/HH
Het zijn ingrediënten die leiden tot een wederom hete asielzomer. Demissionair staatssecretaris Van der Burg (Asiel) weet inmiddels dat hij die periode vol aan de bak moet om buitenslapers bij aanmeldcentrum Ter Apel te voorkomen, en heeft dit jaar op voorhand maar besloten in eigen land te blijven, nadat hij vorig jaar zijn auto omkeerde toen het uit de hand liep met topdrukte in de opvang. De bewindsman erkent dat zijn middelen beperkt zijn, nu het inmiddels demissionaire kabinet het niet eens is geworden over een pakket maatregelen.
Controversieel
„Naar verwachting wordt alles over instroom nationaal op 12 september controversieel verklaard”, vertelt de bewindsman. Dat betekent dat het kabinet er geen ingrijpende besluiten over mag nemen. „Qua instroom kunnen we wel doorgaan door in Europa te praten over maatregelen die we daar kunnen nemen”, concludeert de VVD-bewindsman. „Daar hebben we geen spreidingswet of een pakket voor nodig. Daarom reis ik in september weer naar de nodige landen.” In dat opzicht is de overeenkomst tussen de EU en Tunesië een opsteker, al erkent premier Rutte dat het afwachten is wat die ’asieldeal’ in de praktijk oplevert. In ieder geval zal de instroom er niet direct door omlaag gaan, is de verwachting.
Met de val van het kabinet zijn ook nationale maatregelen om de instroom te beperken van tafel geveegd. Er ging onder meer een streep door een stelsel met twee verschillende statussen voor asielmigranten, waarmee gezinshereniging kan worden beperkt. Het kabinet liet vorige week ook weten niks te zien in intensiever grenstoezicht. Er zijn wel sporadisch mobiele controles, maar ingrijpendere controles – of zelfs het sluiten van de binnengrenzen – worden door ongewenste gevolgen voor de economie afgedaan als onwenselijk.
Burgemeesters
De komst van de zogenoemde spreidingswet, waarmee asielopvang kan worden afgedwongen, laat bovendien op zich wachten. Nu het kabinet is gevallen, is het überhaupt de vraag of die er nog komt, omdat steun van de VVD allerminst een zekerheid is. Dat betekent dat Van der Burg deze zomer wederom moet hopen op burgemeesters die uit vrije wil extra plaatsen aanbieden. De staatssecretaris zegt ervan te balen dat hij de wet nog niet kan gebruiken. „Ik heb zoveel mogelijk instrumenten nodig. En zo niet, dan ga ik toch door.” De staatssecretaris rekent er zelfs niet meer op dat hij de dwangwet begin volgend jaar kan gebruiken. „Ik ga ervan uit dat ik ’m niet krijg, en het is meegenomen als ik ’m wel krijg.”
Het betekent dat Van der Burg moet blijven doen wat hij eigenlijk al sinds zijn aantreden doet: eindeloos aankloppen bij gemeenten voor extra opvangplaatsen, werk dat het COA doorgaans hoort te doen. Nederland heeft eigenlijk geen opvangbuffer, erkent Van der Burg. Hij schetst dat er soms zo’n honderd plekken zijn, maar dat die ook dezelfde dag alweer zijn gevuld. Zorgen dat er voldoende plaatsen zijn is dan ook een kwestie van dagkoersen en schrapen, blijkt uit zijn uitleg.
Hels karwei
De piek die nu al in de instroomcijfers zichtbaar is, lijkt volgende maand nog hoger te worden. „Normaal gesproken gaan we vanaf augustus een piek krijgen, dat zagen we de afgelopen jaren in ieder geval ook”, vertelt de staatssecretaris. „We houden er rekening mee dat het vanaf augustus drukker wordt.” Aangezien er zelfs nu nauwelijks een buffer is en de instroom zeker niet op korte termijn aan banden wordt gelegd, lijkt het wederom een hels karwei te worden om voor alle asielmigranten opvang te regelen. „Ik moet gewoon zorgen dat het niet gebeurt dat mensen in het gras moeten slapen”, zegt Van der Burg. „Daar ga ik gewoon mee door.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1172...wen-te-vechten
LIVE | 'Wagner rekruteert soldaten in Wit-Rusland die bereid zijn om in Polen en Litouwen te vechten'
Zo’n anderhalf jaar na de grootschalige Russische inval is Kiev bezig met een tegenoffensief. Ook op de Krim is het onrustig en het rommelt sinds de opstand van Wagnerleider Jevgeni Prigozjin in de Russische legertop. Volg hier de laatste ontwikkelingen.
'Wagner rekruteert soldaten in Wit-Rusland die bereid zijn om in Polen en Litouwen te vechten'
Wagner zou tijdens hun verblijf in Wit-Rusland actief soldaten rekruteren, waarbij de voorwaarde in het contract zou zijn opgenomen dat nieuwe rekruten bereid zijn "om deel te nemen aan vijandelijkheden op het grondgebied van de buurlanden van Wit-Rusland, in het bijzonder Polen en Litouwen". Dat meldt het Nationale Verzetscentrum van Oekraïne.
De bewering kan niet onafhankelijk worden bevestigd. In het bericht meldt het centrum alleen dat ze zich baseren op bronnen binnen de groep. De Wagner-huurlingen zouden tijdens het trainen van de Belarusian Armed Forces nieuwe leden proberen te rekruteren.
De huurlingen zijn sinds deze maand in Wit-Rusland. President Loekasjenko zou naar verluidt hebben geholpen bij het sluiten van een deal voor Wagner-oprichter Yevgeny Prigozhin en zijn troepen om naar Wit-Rusland te verhuizen na hun mislukte opstand eind juni.
Prigozjin voor het eerst in het openbaar in Rusland: Wagner-baas gespot bij Afrika-top
Wagner-baas Prigozjin is voor het eerst in het openbaar in Rusland gespot sinds hij vorige maand de opstand leidde. Op X (voorheen Twitter) gaat een foto rond waar hij in St. Petersburg te zien zou zijn. CNN schrijft dat hij daar een Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleder ontmoet in verband met de Rusland-Afrika-top. Op de foto is te zien dat Prigozjin de man de hand schudt.
Dit is de eerste keer dat Prigozjin in het openbaar in Rusland wordt gezien sinds hij vorige maand de opstand leidde. Op 19 juli verscheen hij vermoedelijk al eens in een video in Wit-Rusland, waar hij Wagner-strijders begroette op een basis. Vanwege de slechte kwaliteit en het weinige licht kon niet definitief vastgesteld worden dat het om Prigozjin ging.
Poetin: Oekraïne voert strijd op, maar zonder succes
De Oekraïense krijgsmacht heeft volgens de Russische president Vladimir Poetin de voorbije dagen de gevechten opgevoerd, vooral in de provincie Zaporizja. Hij stelt dat daarbij geen successen zijn geoogst. Russische militaire bloggers, analisten van het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) en bronnen in de Amerikaanse overheid stellen al langer dat Oekraïne het tegenoffensief tegen Rusland heeft geïntensiveerd.
Oekraïne begon zo'n twee maanden geleden aan een langverwacht voorjaarsoffensief. Dat verliep vooralsnog moeizamer dan gehoopt, erkende ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Woensdagavond toonde hij zich echter optimistischer. "Glorie aan allen die Oekraïne verdedigen! Trouwens, onze jongens aan het front hebben vandaag goede resultaten geboekt. Goed gedaan! Details volgen."
ISW meldde dat Oekraïense troepen woensdag een "aanzienlijke gemechaniseerde contraoffensieve operatie" zijn begonnen in het westen van Zaporizja en daarbij op enige plekken ook door de Russische verdediging gebroken zou zijn. Hoe grootschalig de aanvallen zijn en wat de Oekraïense krijgsmacht nog meer van plan is, blijft vooralsnog onduidelijk.
Het Oekraïense parlement stemde donderdagmiddag over de staat van beleg, die anders op 18 augustus zou aflopen. Twee derde van de parlementariërs stemde in met een verlenging van 90 dagen.
Comment
-
Logisch dat het nodig is ja, maar in vele steden en plaatsen is dat niet, omdat die agenten er niet zijn of dat geld er niet is, want er gaan miljarden naar o.a. klimaat en andere zaken en overal is ook een personeelstekort, zeker bij de politie
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/nieuwe-...veus~a5632958/
Nieuwe strategie Kyiv lijkt vruchten af te werpen, tegenoffensief van Oekraïne maakt Russen nerveus
MET VIDEO
Oekraïne heeft dit weekeinde opnieuw Russische doelen op de Krim bestookt. Eerder werd het dorp Staromajorske in het zuidoosten van het land bevrijd. Er zouden ook vorderingen zijn gemaakt bij Bachmoet in het oosten, terwijl drones zaterdagnacht een zakenwijk in Moskou raakten.
De nieuwe strategie van Oekraïne, waarbij nauwkeurig Russische artilleriestukken stuk voor stuk als doelwit worden gekozen en uitgeschakeld, lijkt vruchten af te werpen. Gemiddeld zouden nu ongeveer 25 Russische artilleriestukken per dag worden vernietigd, aldus een Estse expert. Voormalig Russisch president Dmitry Medvedev heeft nucleaire dreigementen uitgesproken, ‘mocht het lopende tegenoffensief van Kyiv succesvol zijn’.
Hoewel Medvedev vicevoorzitter is van de Veiligheidsraad van Rusland en de laatste maanden om de haverklap met atoombommen dreigde - en niet iedereen hem meer even serieus neemt - legt zijn laatste dreigement voor het eerst een link met mogelijke Oekraïense successen. En het doet vermoeden dat Moskou zich wel degelijk zorgen maakt over het tegenoffensief. Hanna Maljar, de Oekraïense viceminister van Defensie, liet via Telegram weten dat de eigen troepen ‘langzaam maar zeker’ oprukken in de richting van Melitopol en Berdjansk.
Bloggers
Opmerkelijk bij dat alles is een verandering in de toon van Russische militaire bloggers over het verloop van de strijd. Het Amerikaanse Institute for the Study of War signaleert dat de meest kritische militaire bloggers en de Russische staatsmedia nu plots vanaf dezelfde partituur zingen en gezamenlijk het Oekraïense tegenoffensief nadrukkelijk proberen af te schilderen als een mislukking. Hierbij worden de verliezen en uitdagingen van Rusland veel minder belicht dan voorheen.
De meeste bloggers zwijgen nu over het lot van generaal Ivan Popov, die onlangs ontslagen werd, nadat ook hij kritiek uitte op het gebrek aan effectieve verdediging tegen het Oekraïense offensief. Door het inzetten van Amerikaanse geleide meervoudige raketlanceersystemen (GMLRS), clusterbommen en Storm Shadow (de Britse lucht-grondraketten), zouden de Russische verdedigingslinies het zwaar hebben, al ontkent de Russische president Vladimir Poetin Oekraïense vorderingen aan het front. ,,Nee, er zijn geen grote veranderingen”, zei hij zaterdagavond tegen journalisten in Sint-Petersburg. ,,Natuurlijk is de vijand overal gestopt en teruggedrongen.”
Comment
-
https://www.nu.nl/economie/6274623/v...urolanden.html
Voeding, producten en diensten in eurolanden zijn in juli gemiddeld 5,3 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee is het inflatiecijfer iets gezakt, maar blijft het nog op grote afstand van de gewenste 2 procent.
De inflatie in de eurozone was een maand eerder nog 5,5 procent. Dit betekent dat de prijzen toen 5,5 procent hoger lagen dan een jaar eerder. De prijzen zijn tussen juni en juli met 0,1 procent gezakt. Deze cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat zijn gebaseerd op een eerste raming.
De prijzen zijn vooral gezakt doordat gas en elektriciteit goedkoper zijn dan een jaar eerder. Maar voedingsmiddelen, alcohol en tabak stijgen nog altijd hard in prijs.
Door de inval van Rusland in Oekraïne werden vooral gas, olie en andere grondstoffen vorig jaar duurder. Sommige schakels in de voedselindustrie hebben langlopende prijsafspraken, waardoor ze de gestegen energiekosten pas later doorberekenen aan klanten.
Inflatie in eurozone neemt verder af door lagere energieprijzen
ECB wil toe naar inflatie van 2 procent
De zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, komt in juli in de eurozone uit op 5,5 procent. Dat is gelijk aan het prijsverschil in juni.
De Europese Centrale Bank (ECB) zal niet blij zijn met de cijfers, aangezien de bank het inflatiecijfer wil terugbrengen naar 2 procent. Om dat te bereiken, verhoogde de bank de rente afgelopen week naar 3,75 procent.
Afhankelijk van de cijfers zet de ECB in september mogelijk weer zo'n stap. Economen denken dat het ECB-beleid pas op de lange termijn tot een lagere inflatie leidt.
Comment
-
interessant interview vanmiddag met Derk Sauer op radio1
De 18.000 sancties vanuit het Westen richting Rusland helpen niet, de economie in Rusland is van een slechte toestand nu juist aan het groeien, en zelfs harder dan die van de EU. Rusland heeft miljarden zat ook om de oorlog daarnaast te voeren. Welvaart stijgt onder ook de arme bevolking mede door salarissen die de soldaten vangen of de smartegeldsommen die ze aan de nabestaanden uitbetalen. De drone aanvallen in Rusland weet amper iemand, niet in het nieuws en zijn speldeprikjes, terwijl Oekraine iedere dag bestookt wordt met raketten met doden en echt verwoesting tot gevolg
Rusland is te groot om pijn te voelen, zowel in de geschiedenis als nu weer, zelfs als ze in efficient functioneren met hun leger. Land zit vol delfstoffen die verkocht worden met miljardenlanden als China en India maar ook andere landen in Azie en Afrika als afnemers.
Sauer vertelde, het is heel wrang eigenlijk, effect van de oorlog is op vele terreinen omgekeerd en juist positief voor Rusland, en hij is zelfs overtuigd dan als er eerlijke verkiezingen zouden zijn (die per definitie nu niet eerlijk zijn in Rusland), Putin ook zou winnen. En dit kan heel lang door gaan, omdat het westen een grens heeft met militaire steun en geen 3e WO of kernoorlog wil uitlokken.
Putin probeert verder via oorlogen in het midden oosten en afrika ook nog ontwrichtend naar ons toe te werken, door daar ook de vluchtelingenstroom op gang te houden die onze maatschappijen ontwrichten, met financiele en huishoudings gevolgen. Het is hopen om een val van Putin, dus een coup, maar alleen als er geen foutere voor terugkomt.
Comment
Comment