Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/6525...rzoek-oekraine

    Bijna alle bondgenoten zien toetreding op dit moment niet zitten
    NAVO-instap voor land in oorlog? Top in Vilnius worstelt met verzoek Oekraïne


    Oekraïne wil graag lid worden van de NAVO. Tijdens het bezoek van president Volodimir Zelenski aan Nederland zei premier Mark Rutte dat in juli op de NAVO-top van Vilnius een „duidelijke stap” gezet moet worden. Maar wat heeft het bondgenootschap te bieden aan een land in oorlog?

    ’Wat!?”, sneerde de opstandige Hongaarse premier Viktor Orbán over de recente verklaring van NAVO-baas Jens Stoltenberg in Kiev dat „de rechtmatige plaats van Oekraïne in de NAVO is.”



    Zo verrassend was de uitspraak niet. Stoltenberg herhaalde wat in 2008 op de top van Boekarest door alle lidstaten, dus ook Hongarije, is afgesproken: Oekraïne en Georgië zullen lid worden van de NAVO.

    Het was wel een controversieel compromis. De Amerikaanse president George W. Bush was klaar om in te stemmen met de toetreding. Maar op de top van Boekarest, onder toeziend oog van de toenmalige Nederlandse NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer, boden leiders van Frankrijk en Duitsland weerstand. De oplossing was een toezegging, zonder een datum te noemen.

    Van toetreding kwam het niet. Enkele weken na de vage belofte vielen Russische troepen Georgië binnen. En nu kijkt het Westen al ruim een jaar naar een gruwelijke oorlog in Oekraïne.

    Gevoelig


    De Oekraïense president Zelenski laat over zijn ambities geen gras groeien. Hij vroeg in september ’versnelde toetreding’ aan. De kwestie ligt bij de 31 lidstaten uiterst gevoelig. Bijna alle bondgenoten, inclusief de Amerikanen, zien stappen op het gebied van toetreding tijdens de oorlog niet zitten.

    Tegelijkertijd vinden de meeste lidstaten dat er in Vilnius een gepast antwoord moet komen op het Oekraïense verzoek. Zeker nu Zelenski van plan is om de top bij te wonen.

    Als het aan premier Mark Rutte ligt gaat de alliantie een stap verder dan in Boekarest. Donderdag, tijdens de visite van Zelenski, hebben Nederland en België al iets onthuld over ’onze’ inzet.

    De lage landen denken aan een ’duidelijk stappenplan’ om de Oekraïense strijdmachten te hervormen naar de NAVO-standaard, inclusief voldoende financiële steun.

    ’Puur symbolisch’


    Sinds vorige maand spreekt Stoltenberg plotseling ook over ’veiligheidsgaranties’ voor Oekraïne. Maar wat hij precies voor ogen heeft, is voor de lidstaten nog niet duidelijk. Eind deze maand spreken de ministers van Buitenlandse Zaken in Oslo over welke woorden Oekraïne kan verwachten in juli. Binnen NAVO-kringen valt te horen dat de meningen flink uiteen lopen.

    „Het is puur symbolisch”, verwacht defensie-expert Sven Biscop van het Egmont Instituut in Brussel. „De prioriteit ligt nu bij hulp om te zorgen dat Oekraïne kan overleven.”

    Tot nu toe zijn alleen Polen en de Baltische staten voorstander van concrete stappen richting NAVO-lidmaatschap. Het parlement van Litouwen is het er zelfs unaniem over eens dat Oekraïne tijdens de top in hun land moet toetreden.
    ’Leugen stoppen’


    „We moeten de leugen van Boekarest stoppen”, vindt voorzitter Žygimantas Pavilionis van de parlementscommissie Buitenlandse Zaken. „We hebben 15 jaar gelogen tegen Oekraïne én we hebben aan de Russen laten zien dat het een leugen was.”

    Pavilionis vindt dat het Westen bang is om te winnen. „We hebben geen overwinningsstrategie”, zegt de centrumrechtse politicus. Hij begrijpt dat NAVO-lidmaatschap midden in de oorlog een utopie is. „Maar start op zijn minst de gesprekken.”

    Washington


    De oud-ambassadeur van Litouwen in de VS reist langs parlementen in Europa en Noord-Amerika om steun te vergaren. Over zijn bezoek aan Washington zegt hij: „Veel politici die niet politiek correct zijn steunen ons. Het probleem is de regering. Ze willen geen verdeeldheid in de NAVO.”

    Daar heeft de volksvertegenwoordiger uit het strijdlustige Litouwen geen boodschap aan: „Voor eenheid moet je vechten. Voor vrijheid moet je vechten. Poetin stopt niet bij Oekraïne.”

    Zelenski zelf zei in Den Haag ook wel te begrijpen dat zijn land niet direct lid kan worden. „We zijn realistisch.” Maar toetreding direct naar de oorlog zou volgens hem wel moeten kunnen.

    Lange adem


    Professor Biscop denkt dat NAVO-toetreding een kwestie van lange adem is. „EU-lidmaatschap komt mogelijk eerder in beeld”, verwacht de deskundige. „Dat kan pas als het land economisch en politiek hervormd is. Pas daarna kan het land een voldoende betrouwbare bondgenoot van de NAVO worden.”

    De kans lijkt klein dat er in Vilnius al een concrete belofte komt voor de periode na de oorlog. „Veel zal afhangen van hoe die oorlog eindigt. Als het tot een vredesakkoord met Rusland komt, is het mogelijk dat er veiligheidsgaranties komen”, aldus Biscop.

    Een coalitie van bijvoorbeeld Britten en Amerikanen kunnen dan militairen sturen naar Oekraïne om de afspraken te handhaven en te voorkomen dat de Russen voor een derde keer binnenvallen. Een NAVO-missie acht Biscop onwaarschijnlijk.

    „Maar als de oorlog eindigt zonder vredesakkoord wordt het moeilijker. Als landen geen strijdende partij willen worden is verlenging van de huidige steun met geld en wapens waarschijnlijker.”

    Comment


    • De Russen sturen nu zeer oude tanks naar het front en de verwachte tegenaanval van Oekraine laat nog op zich wachten.

      Comment


      • Toekomst echt niet ok op vele terreinen

        Comment


        • De grootste crisis is wel het doemdenken alhier, lijkt me.

          Comment


          • ? er bestaat ook een wereld buiten jouw kleine wereldje, met oorlogen, doden, vluchtelingen, mensen de geld tekort komen vanwege inflatie, energie prijzen etc etc. Tja dat jij alleen aan je zelf denkt en dat als maatstaf houdt is egoistisch en erg simpel,

            Comment


            • Originally posted by vuurwants View Post
              De grootste crisis is wel het doemdenken alhier, lijkt me.
              Lol zegt de grootste doomdenker met continue berichten dat we eraan gaan door het klimaat

              Comment


              • Erdogan op kop qua verkiezingen in Turkije

                Comment


                • Originally posted by Simpel maar waar View Post
                  Erdogan op kop qua verkiezingen in Turkije
                  over 2 weken nieuwe ronde omdat ze beide de 50% niet hebben gehaald wat nodig is om te winnen

                  Comment


                  • https://www.ad.nl/buitenland/zelensk...baar~a7765ae3/

                    Zelensky ruikt succes bij bezoek aan steunpilaar Duitsland: ‘Nederlaag Rusland nog dit jaar onomkeerbaar’


                    MET VIDEOMet steun van de Westerse landen zal de nederlaag van Rusland nog dit jaar ‘onomkeerbaar’ zijn. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zondag op een persconferentie tijdens zijn bezoek aan Berlijn. Zelensky gelooft in het succes van een Oekraïens tegenoffensief.

                    Zelensky bedankte Duitsland voor de militaire steun aan zijn land. De Duitse regering heeft Kyiv een wapenpakket van 2,7 miljard beloofd. Dat moet Oekraïne helpen in het langverwachte tegenoffensief. Dat zal niet gericht zijn op het veroveren van Russisch grondgebied, maar op het heroveren van de bezette Oekraïense regio's. ,,We zijn klaar voor succes.’’

                    Volgens de Oekraïense president heeft zijn volk groot vertrouwen in het tegenoffensief dat later dit voorjaar wordt verwacht. Tegelijk is hij bereid met Rusland te praten over het beëindigen van de oorlog, maar zonder enige concessies. ,,Wij zijn klaar om voorstellen voor vrede te bespreken, maar ze moeten gebaseerd zijn op het vredesplan van Oekraïne.’’

                    Ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staat open voor een vredesakkoord. ,,Maar dat betekent niet we het conflict zomaar stilleggen en een door Rusland gedicteerde vrede accepteren.’’





                    Na afloop van een gesprek met Zelensky heeft Scholz beloofd dat de Duitse steun aan Oekraïne niet zal afnemen: ,,Ik heb het meermaals gezegd en ik zeg het vandaag opnieuw: we zullen Oekraïne steunen zolang dat nodig is.” Hij zei ook dat het bezoek van Zelensky aan Berlijn ‘een sterk signaal afgeeft’. ,,Diegenen die verantwoordelijk zijn voor deze oorlog zullen daarvoor worden berecht.’’

                    Voor altijd dankbaar


                    Zelensky zei op zijn beurt dat ‘de Duitse steun Oekraïense levens redt’ en dat ‘Kyiv Berlijn voor altijd dankbaar zal zijn’. Hij benadrukte dat westerse bondgenoten niet moeten vrezen dat Kyiv aanvallen zal uitvoeren op Russisch grondgebied met de wapens die het ontvangt. ,,We vallen Rusland niet aan”, zei hij. ,,We bevrijden ons wettig grondgebied.”


                    Prijs in ontvangst


                    Zelensky bracht zondag een ontbijtbezoek aan bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Daarna sprak het staatshoofd onder vier ogen met bondskanselier Scholz. Vanmiddag vliegen ze gezamenlijk naar Aken, waar Zelensky de Karel de Grote-prijs in ontvangst neemt.

                    Het bezoek aan Duitsland, Zelensky’s eerste sinds het begin van de Russische invasie, begon afgelopen nacht. ‘Ik ben al in Berlijn’, meldde hij om 00.36 uur op Twitter, met daarbij in een notendop de voor hem belangrijkste programmapunten. ‘Wapens. Krachtig pakket. Luchtafweer. Wederopbouw. EU. Navo. Veiligheid.’ Vlak daarvoor was hij met een vliegtuig van de Duitse luchtmacht geland op de luchthaven Berlijn-Brandenburg (BER). De Airbus A319 had hem zaterdagavond opgehaald in Rome, na zijn bezoek aan president Sergio Mattarella, Giorgia Meloni en paus Franciscus.

                    Eenmaal in het Duitse luchtruim escorteerden twee Eurofighters van de Luftwaffe het toestel met Zelensky naar Berlijn. ‘Het is voor ons een grote eer de president van Oekraïne te mogen begroeten’, tweette het socialemediateam van de luchtmacht bij foto’s van de Airbus en een van de Duitse gevechtsvliegtuigen.

                    Na de landing wekte een colonne politievoertuigen, limousines en zelfs een pantserwagen de indruk dat Zelensky over de weg naar zijn hotel in de binnenstad van Berlijn zou worden gebracht, maar volgens Duitse media was dat een ‘afleidingsmanoeuvre’. Om veiligheidsredenen - voor het bezoek is het hoogste veiligheidsniveau afgekondigd - werd de Oekraïense president met legerhelikopters naar het Bendlerblock gebracht, het hoofdkwartier van het Duitse ministerie van Defensie in de wijk Tiergarten. Het is tevens een gedenkteken voor het militaire verzet tegen Adolf Hitler, omdat in het gebouwencomplex aan het begin van de jaren 40 de moordaanslag op de Führer werd voorbereid.



                    Gastenboek


                    Vanuit het defensiecomplex werd Zelensky naar verluidt over de weg naar een vlakbij gelegen hotel gebracht. De locatie is om veiligheidsredenen geheim gehouden. Zondagmorgen omstreeks 09.00 uur ontbeet de Oekraïense president volgens Bild am Sonntag niet in zijn hotel, maar in het nabijgelegen slot Bellevue, de ambtswoning van de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier (67). Het bezoek begon met het tekenen van het gastenboek, zo was te zien op foto’s.

                    In dat gastenboek bedankte Zelensky Duitsland voor zijn steun aan Oekraïne. ‘Tijdens de moeilijkste periode in de moderne geschiedenis van Oekraïne heeft Duitsland bewezen onze echte vriend en betrouwbare bondgenoot te zijn, die resoluut aan de kant van het Oekraïense volk staat in de strijd om vrijheid en democratische waarden te verdedigen’, schreef Zelensky in het Engels, zo was te zien op een foto die werd vrijgegeven door het kabinet van de bondspresident. ‘Samen zullen we winnen en de vrede terugbrengen in Europa.’

                    Zelensky bedankte Steinmeier ook persoonlijk. ‘Dank u, meneer de bondspresident, voor uw persoonlijke steun aan Oekraïne en uw gastvrijheid’, schreef hij. Daarna bedankte de Oekraïense president de Duitse bevolking voor haar ‘fantastische solidariteit’. In het Duits schreef hij: ‘Bedankt Duitsland!’

                    Militaire steun


                    Na de ontmoeting met Steinmeier volgde een ‘ontvangst met militaire eer’ door bondskanselier Olaf Scholz (64). In diens kantoor op de bovenste verdieping van de Bondskanselarij, met zicht op de Rijksdag, spraken beide bewindslieden ‘onder vier ogen’ met elkaar. Daarbij ging het vrijwel zeker over de onderwerpen die Zelensky al kort beschreef in zijn tweet: ‘Wapens. Krachtig pakket. Luchtafweer. Wederopbouw. EU. Navo. Veiligheid.’

                    Comment


                    • Tijdens de gezamenlijke persconferentie na afloop sprak Zelensky zijn waardering uit voor het militaire steunpakket ter waarde van 2,7 miljard euro dat Duitsland zaterdag aankondigde. Het pakket, het grootste tot nu toe, omvat de levering van luchtverdedigingssystemen, gevechtstanks en pantservoertuigen, artilleriemunitie en verkenningsdrones.

                      Zelensky zei dat zijn land gelooft in het succes van het geplande tegenoffensief. Scholz noemde het bezoek van de Oekraïense president een ‘sterk signaal’ en benadrukte dat Duitsland Oekraïne zal steunen ‘zolang het nodig is’. Hij zei ook dat de Bondsrepubliek achter zijn partners staat ‘om Rusland ter verantwoording te roepen voor zijn wandaden’.



                      Karel de Grote-prijs


                      Na de lunch, omstreeks 14.30 uur, werden Scholz en Zelensky naar Aken gevlogen. Aanvankelijk was er sprake van dat dit zou gebeuren met het Duitse regeringstoestel maar op foto’s was te zien dat in ieder geval Zelensky in een helikopter van de federale politie stapte. ‘De luchtmacht zorgt ervoor dat de route veilig is’, luidde het.

                      In de Duitse stad, zo’n 5 kilometer verwijderd van Vaals, neemt hij de Karel de Grote-prijs in ontvangst. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties voor hun verdiensten ter bevordering van de Europese eenwording.

                      De Airbus van de Duitse regering, geëscorteerd door twee Eurofighters, vloog naar de Navo-luchtmachtbasis Geilenkirchen, zo’n 30 kilometer ten noorden van Aken. Het toestel, dat Zelensky zaterdagavond ophaalde uit Rome, zou hem na de prijsuitreiking volgens niet bevestigde berichten naar Parijs brengen.

                      Aken was in de vroege middeleeuwen het centrum van het rijk van Karel de Grote. Hij geldt als de eerste stichter van het ‘Europese avondland’. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen Konrad Adenauer, de eerste bondskanselier van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog, de Britse premier Sir Winston Churchill, de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman (grondlegger van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de EGKS) en de Commissie van de Europese Gemeenschap.

                      Comment


                      • Originally posted by Berend View Post

                        over 2 weken nieuwe ronde omdat ze beide de 50% niet hebben gehaald wat nodig is om te winnen
                        Die Erdogan blijft net als Rutte nog wel ff zitten

                        Comment


                        • Vraag me ook af wat beter is voor ons in Europa mbt stroom assielzoekers en houding tav Rusland nu in de oorlog tegen Oekraine

                          Comment


                          • Zelensky is aardig op tournee in Europa voor vergaren van meer en zwaardere en meer modernere wapens om te kunben inzetten tegen Putin.

                            Comment


                            • Ben benieuwd of Nederland F16 straaljagers gaat leveren, en hoeveel. Hoeveel heeft Nederland er eigenlijk in totaal?

                              Comment


                              • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/89...nde-integratie

                                Column Assita Kanko
                                Stem op Erdogan toont falende integratie

                                Het is onbegrijpelijk dat zoveel Turken, zowel nieuwkomers als derde en vierde generaties, in België en Nederland massaal op Erdogan stemmen. Maar ze wonen hier. Hun kinderen gaan hier naar school. Zij weten hoe alleenheerser Erdogan in elkaar zit en hoe zijn waarden en acties lijnrecht tegenover de onze staan. Waarom hem dan toch steunen?

                                Dit laat zien hoe weinig geslaagd de integratie is want deze mensen staan met de rug naar onze samenleving. Tussen hun westerse identiteit en de Turkse hebben ze duidelijk een keuze gemaakt. Een keuze tegen ons. Ik snap zo’n spagaat niet.



                                Burkina Faso, mijn geboorteland, maakt in een zekere zin deel uit van wie ik ben. Maar qua identiteit en toekomst behoort het tot mijn verleden. Ik sta niet met een been hier en een been daar. Ik heb een keuze gemaakt en ben daarin consequent. Dat heet integratie.

                                ’Mijn toekomst ligt hier’


                                Vandaag ben ik een Vlaming, heb ik de Belgische nationaliteit en ben ik op verschillende manieren voor altijd verbonden met dit land, mijn nieuwe land. Mijn kind is hier geboren en mijn toekomst ligt hier. Ik vertegenwoordig Europa.

                                Toch krijg ik vaak de vraag of ik ooit terug zou willen gaan en, zeker nu met de grote media-aandacht voor de verkiezingen in Turkije, of ik graag zou willen stemmen of opkomen in mijn land van herkomst. Het antwoord is tweemaal nee.

                                In normale omstandigheden is Burkina Faso mijn vakantiebestemming. Ik bezoek er mijn papa en zusje bijvoorbeeld die er wonen. Maar de coronacrisis, huidige islamitische terreurbewegingen en militaire coups maken dat de laatste jaren erg moeilijk. Het maakt me vaak verdrietig en doet me denken aan hoe snel een samenleving kan vervallen.

                                Stemgedrag van Turkse kiezers


                                De laatste verkiezingen in Burkina Faso dateren van januari 2022. Volgend jaar zouden de Burkinabé een nieuwe president kiezen. Of dat ervan komt, is maar de vraag. Stemmen zal ik in ieder geval niet doen. Het is juridisch zelfs niet eens mogelijk want ik heb slechts één nationaliteit en dat is de Belgische. Mijn Burkinees paspoort is vervallen en ik heb nooit een reden kunnen bedenken om het te hernieuwen.

                                Ik voel trouwens geen enkele behoefte om direct mee het beleid te bepalen in een land waar ik al twee decennia niet meer woon. Daarom kijk ik met grote ogen naar de presidentsverkiezingen in Turkije en meer specifiek naar de opkomstcijfers en het stemgedrag van Turkse kiezers in België.

                                Meer dan de helft van de Belgische Turken brengt zijn of haar stem uit. Ook veel van de Nederlandse. En die stem gaat massaal naar zittend president Erdogan: maar liefst 72 procent verkiest het dictatoriale, streng religieuze beleid van Erdogan, een beleid dat ze zelf niet hoeven te ondergaan. Want zij zitten hier veilig in Europa waar ze het Trojaanse paard van Erdogan uithangen.

                                Het leven in Turkije is duur, de lira stelt amper nog iets voor, de hoge inflatie is ongezien en er is veel kritiek op de aanpak van de desastreuze gevolgen van de aardbevingen begin dit jaar. Is dat dan bijzaak voor die 72 procent? Het moet wel. Alleszins hebben ze andere prioriteiten.

                                Ver moeten we ze niet gaan zoeken. De invloed van het Turkse regime op de diaspora gebeurt via de moskeeën. Islam boven, denkt Erdogan en zo denken zijn kiezers er ook over.

                                Als het islamitisch geloof nog zo’n prominente plaats heeft in je denken en in je politieke voorkeuren, hoor je dan werkelijk thuis in een westers land? Die vraag stel ik me meer en meer. De combinatie van liefde voor Allah en liefde voor een dictatuur staat mijns inziens een geslaagde integratie in de weg.

                                Ik ben zelf opgevoed binnen een islamitisch maar seculier gezin, opgegroeid en gepuberd in een conservatief land. In totaal heb ik de helft van mijn leven doorgebracht als een seculiere moslim, met alle waarden en normen die daarbij horen. Wat blijft daarvan over na twintig jaar? Enkel herinneringen van hoe ik me verzet heb als meisje natuurlijk en de waardering die ik heb voor de vrijheid die ik hier heb als vrouw.

                                Mijn nieuwe leven staat in teken van vrijheid, gelijkwaardigheid en tolerantie. De Europese manier van leven is in mijn ogen een opportuniteit. Voor vrouwen is die manier zelfs superieur aan alle andere dankzij de waarden van de Verlichting. Ik weet waarover ik spreek.

                                Turkije van Erdogan boven alles


                                Mijn dochter is zeer geïnteresseerd in het vaderland van haar moeder. Ik vertel haar over de geschiedenis, de gebruiken en de cultuur van het land dat ooit het mijne was. Ze is leergierig en stelt veel vragen zodat ik zelf nog altijd bijleer. Maar ik geef haar geen islamitische of vrouw-onderdrukkende waarden mee. Die laat ik waar ze thuishoren: in moslimlanden. Het zou natuurlijk nergens mogen.

                                Sommige mensen moeten heel goed nadenken of en over hoe en ze gaan stemmen. Afhankelijk van hun keuzes zouden ze hun Nederlandse of Belgische paspoort terug moeten geven als het aan mij ligt. Want het stelt voor hun toch niets voor blijkbaar. Het Turkije van Erdogan zetten ze boven alles. Sukkelaars.

                                Comment


                                • Bachmoet is gevallen en door de Russen met de grond gelijk gemaakt, tienduizenden doden...

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/8903...-komt-in-zicht

                                    Kabinet deze week opnieuw bijeen in crisisberaad asielkwestie
                                    Immigratiedienst slaat alarm: ’Grens van wat we aankunnen komt in zicht’

                                    DEN HAAG - De toename van de asielverzoeken is niet meer bij te benen, afwijzingen belanden steevast bij de rechter, nareizigers omzeilen de regels: het werk van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) begint onuitvoerbaar te worden. Daarvoor waarschuwt directeur-generaal Rhodia Maas. „De grens van wat de IND aankan, komt in zicht.”

                                    Allereerst zijn er de toenemende asielverzoeken. Afgelopen jaar waren dat er 48.000, terwijl de IND voor nog niet eens de helft is toegerust. „We kunnen de toename van het aantal aanvragen onmogelijk bijhouden. Ook niet door het blijven aannemen van nieuwe collega’s.”



                                    De asielzaken zijn ook ingewikkelder geworden: „Hierdoor zijn we simpelweg niet in staat om ze allemaal op tijd af te handelen”, zegt Maas in het rapport De Staat van de Uitvoering. „En het is pijnlijk om vast te stellen dat hier voorlopig geen verandering in komt.”

                                    Ook op andere vlakken loopt het de organisatie over de hoge schoenen. Zo waren er vanwege personeelstekorten in 2022 ook dik 10.000 meer verblijfsaanvragen voor kennismigranten dan in het jaar ervoor.

                                    ’Moeilijk uitvoerbaar’


                                    Intussen wordt ’het migratiebeleid ingewikkelder, en daarmee ook de uitvoering ervan’. „Politieke keuzes hebben ervoor gezorgd dat onderdelen van het migratiebeleid moeilijk uit te voeren zijn. De rechter stelt bovendien steeds hogere eisen aan de onderbouwing van een beslissing als de IND een aanvraag afwijst.”

                                    Krijgt een asielzoeker een afwijzing, dan stapt diens advocaat automatisch naar de rechter voor een beroepsprocedure. Vrijwel alle afwijzingen belanden bij de rechter. Samen met de beroepen in reguliere asielzaken ging het om 36.710 gerechtelijke procedures. Dat is nog los van alle procedures voor dwangsommen, die in aantal toenemen en waarvoor de IND steeds hogere bedragen verwacht te moeten uitkeren. In de eerste vier maanden van dit jaar was de IND al 2 miljoen euro kwijt aan dwangsommen nadat de beslistermijn was overschreden.

                                    Uitspraken van de Raad van State en het Europese Hof van Justitie maken de bestaande wetgeving er bepaald niet eenvoudiger op. Zo gaf een Iraanse asielzoeker bij de hoogste bestuursrechter in Nederland aan gevaar te lopen bij terugkeer omdat zij zich zou hebben afgekeerd van de islam, waarbij de IND maar moest aantonen dat dit gevaar er níet was.

                                    „Zo wordt het motiveren van afwijzende beslissingen moeilijker”, schrijft de IND. „Hierdoor kost het afhandelen van aanvragen steeds meer tijd en lopen de wachttijden op. Ook hier lopen we inmiddels tegen de grenzen van uitvoerbaarheid aan.”

                                    Nareis op nareis


                                    Vaak heeft beleid onbedoelde gevolgen. Neem het recht op gezinshereniging, bedoeld om leden van het kerngezin (ouders en kinderen) te laten overkomen. „We zien dat de nareisprocedure ook wordt gebruikt om andere familieleden hiernaartoe te halen.” Zo ontstaat ’nareis op nareis’, schrijft de IND. Want soms zijn de nareizigers volwassen kinderen, die op eigen benen kunnen staan. Eenmaal in Nederland, vragen ze alsnog zelfstandig asiel aan om vervolgens gezinshereniging aan te vragen voor eigen vrouw en kinderen.

                                    De IND geeft een voorbeeld van een man die op die manier naar Nederland kwam: „Hij gaf toen toe wel degelijk getrouwd te zijn. Maar dat hij dit eerder had verzwegen, omdat dit de enige manier was om met zijn gezin legaal naar Nederland te komen.” De IND doet in zo’n geval aangifte omdat er onjuiste informatie is verstrekt, maar afwijzen kan ze niet.

                                    Frustratie


                                    Zo sijpelt er steeds meer frustratie uit de doorgaans ambtelijke taal van de IND-rapportage. „De grens van wat de IND aankan, komt in zicht”, zegt directeur Maas, die een oproep doet aan de politiek. „Het beleid moet eenvoudiger.” Daarover buigt het kabinet zich deze week opnieuw tijdens crisisberaad in het Catshuis.

                                    Comment


                                    • Comment


                                      • https://www.ad.nl/buitenland/oekrain...sief~abdab5e4/

                                        Oekraïne jaagt Rusland verder op de kast en creëert verwarring voor aanstaand tegenoffensief


                                        De Russische staatstelevisie roept dat de Oekraïense tegenaanval is begonnen en veel meer Russisch grondgebied zou worden bedreigd. Er wordt al geroepen om bij wijze van represaille ‘elk levend wezen bij Charkiv te vernietigen’. Kyiv jaagt Moskou behoorlijk op de kast.



                                        De Russen zeggen dat de aanval al begonnen is, de Oekraïners houden nog een slag om de arm. Aanvallen op Russische aanvoerlijnen zijn schering en inslag, de Russen bombarderen Oekraïense doelen ook heftiger. President Volodymyr Zelensky kondigde aan dat ‘belangrijke beslissingen zijn genomen over de timing van offensieve acties’.

                                        Het zijn vooral de opgevoerde beschietingen van Russisch grondgebied die tot hysterie leiden op de Russische staatstelevisie. Die Oekraïense aanvallen staan nog in geen enkele verhouding tot wat Russische strijdkrachten nu al bijna anderhalf jaar aanrichten in Oekraïne, maar toch: de schrik zit er kennelijk in bij menigeen in Rusland. Dat gevoel echoot ook in pro-Russische Telegramblogs waar gisteren een Russische vrouw haar frustratie ventileerde. ‘Sjebekino (langs de grens met Oekraïne, even zuidoostelijk van de stad Belgorod, red.) staat in brand, er zijn gevechten aan de gang. We zijn de stad ontvlucht. Er zijn maar heel weinig van onze mensen daar. Alle dagen waren er beschietingen en geen reactie van het Russische leger. We werden aan ons lot overgelaten’, aldus de Russin.

                                        Of zij echt bestaat kan niemand garanderen. Want de propagandaoorlog draait nu op volle toeren en ook de Oekraïners zijn meesters gebleken in het manipuleren van de vijand. Maar dat de noodkreet van een vrouw uit Sjebekino verschijnt op een pro-Russisch blog, zegt wel wat. Dat het allemaal niet lekker loopt voor de Russen blijkt ook uit de nu bijna dagelijkse scheldpartijen van Jevgeni Prigozjin, de baas van het huurlingenleger Wagner.


                                        Aanjagen


                                        Van Oekraïense kant wordt dit soort onrust uiteraard aangejaagd. Niet uitgesloten wordt aan die kant dat er nog veel meer en onvoorstelbare aanvallen gaan komen op Russische grondgebied, wat weer tot grote zorg heeft geleid bij westerse coalitiegenoten. Die blijven bang voor escalatie en zijn zeker niet blij als op Russisch grondgebied westers militair materieel wordt ingezet - en achtergelaten, zoals recent bij Belgorod gebeurde toen een 'Russische’ verzetsgroep daar losging.

                                        Bij dat alles blijft de Oekraïense regering steevast ontkennen dat het betrokken is bij aanvallen op Rusland. Daarbij gebruikt men vergelijkbare argumenten als de Russen destijds in 2014 bij hun annexatie van het schiereiland Krim. Volgens Moskou gebeurde dat niet door Russen maar door ‘groene mannetjes’ waar het Kremlin niets mee te maken had. Alsof Poetin daarmee het bestaan van kabouters formaliseerde.

                                        Oekraïne weet dus formeel ook van niets in dit soort gevallen, maar er zijn inmiddels veel te veel incidenten geweest om nog te kunnen volhouden dat het allemaal geen onderdeel is van een Oekraïense strategie. In een spotje van het Oekraïense ministerie van Defensie werd dit weekend opgeroepen geen informatie te verspreiden over militaire manoeuvres waar het Russische leger eventueel wijzer van zou worden als het gaat om precieze locaties van het offensief.

                                        Volgens ingewijden hebben al die (schijn)bewegingen op Russisch grondgebied juist enorm veel impact, bij boze tv-presentatoren en verbijsterde burgers die dachten dat de ‘speciale militaire operatie’ een soort ver-van-mijn-bedshow was. Russische bloggers en nationalisten zijn stomverbaasd dat een invasie die op papier in drie dagen geregeld zou zijn zo ontzettend uit de hand kan lopen.

                                        Oekraïense militairen laten weinig na om de vijand verder op de kast te jagen en in verwarring te brengen over de richting of richtingen van het al dan niet begonnen offensief. Veel opties liggen nog open voor die grote tegenaanval. ‘Als het Oekraïense leger definitief de Russische ‘landbrug’ naar de Krim kan breken, een lange halve maan van het grondgebied in het oosten en zuiden van Oekraïne die op sommige plaatsen slechts 150 kilometer breed is, zullen alle Russische terreinwinsten in Oekraïne sinds 2014 zo snel in de problemen komen dat Poetin misschien niet in staat zal zijn om door te vechten’, aldus een Amerikaanse expert.

                                        Oekraïne speelt hoog spel. Als dit tegenoffensief hapert, kan dat gevolgen hebben, want de westerse coalitiegenoten kijken ook op de klok. Ook zij hebben successen op het slagveld nodig om de enorme militaire en financiële steun aan Kyiv thuis te kunnen verkopen.

                                        Comment


                                        • Die grote stuwdam in Oekraine is doorgebroken vermoedelijk door de Russen laten ontploffen. Nu groot evacuatie plan wat voor en door de Oekrainers wordt uitgevoerd. De strijd was gisteren ook al heftiger geworden door een groot tegenoffensief wat de Oekrainers zijn begonnen en waar veel van afhangt voor verdere verloop van deze oorlog ook politiek gezien qua steun van uit het westen.

                                          Comment


                                          • Ja water stijgt er nu als een gek, 16.000 bewoners moeten er weggehaald worden

                                            Comment


                                            • Ergste van de oorlog moet nog komen ben ik bang

                                              Comment


                                              • https://www.ad.nl/opinie/europese-co...isis~afaa3abb/

                                                Europese Commissie is blind voor migratiecrisis


                                                OPINIEPremier Rutte wil binnenkort maatregelen presenteren tegen de hoge asielinstoom, zei hij op het VVD-congres. Het moet vooral via de EU, maar er is geen urgentie, stellen Malik Azmani en Ruben Brekelmans.

                                                Tunesië is voor mensensmokkelaars de meest lucratieve vertrekplaats om migranten naar het ‘beloofde’ Europa te sturen. Dit leidt tot een buitensporig hoge asielinstroom en verdrinkingsslachtoffers in de Middellandse Zee.

                                                Deze trieste waarheid laat zien dat ons internationale asielsysteem niet meer werkt. Het was al wankel, maar als Europa nu niet snel handelt, stort het volledig in. De druk op de Europese buitengrenzen is al jaren veel te groot. Het afgelopen jaar kregen Europese landen ruim 900.000 asielaanvragen te verwerken. Toch ontbreekt het in Europa nog steeds aan een eensgezinde en daadkrachtige aanpak. De mogelijkheid om illegaal naar Europa te komen wordt in stand gehouden. Dit leidt tot menselijke drama’s, chaotische taferelen, en alsmaar grotere druk op diverse Europese landen. Voor iedereen is dit slecht en onwenselijk. Dat de toenemende migratie vanuit Tunesië nu hoog op de Europese agenda moet staan, lijkt een no brainer. De Europese Commissie moet migratieafspraken met Tunis maken om deze route te sluiten. Zodra migranten weten dat ze niet via Tunesië kunnen doorreizen naar Europa, zullen velen überhaupt niet meer naar dat land reizen. Een win-winsituatie voor zowel de EU als Tunesië.




                                                Toch lijkt de urgentie bij de Commissie te ontbreken. Pas na druk van onder andere premier Rutte kwam er enige beweging. Onlangs reisde Eurocommissaris Johansson naar Tunesië om drie ministers te spreken. Het resultaat van deze ontmoetingen was ‘bereidheid’ om een ‘operationeel antismokkelpartnerschap’ en een ‘talentenpartnerschap’ af te sluiten. Natuurlijk is dit soort intentieverklaringen een goede stap, maar lang niet de grote oplossing die acuut nodig is. Dit is een crisis en dat besef lijkt maar moeilijk door te dringen tot de Europese Commissie.

                                                Hoe onhoudbaar moet de situatie worden voordat er echt actie wordt ondernomen? Nu is het moment voor Brussel om de druk richting het Noord-Afrikaanse land en andere herkomst- en doorreislanden op te voeren. Koppel economische toegang tot de Europese markt, ontwikkelingshulp, visa en andere vormen van samenwerking strikt aan migratieafspraken. Durf handelsvoordelen stop te zetten als Tunesië geen migratieafspraken wil maken. Stel daarin harde deadlines. Eindelijk moet Europa hierin weer eens een gezamenlijke vuist maken.

                                                Ons geduld met de Europese Commissie raakt op. Als zij niet bereid of in staat is om namens de EU snel en hard te onderhandelen, dan moeten EU-lidstaten het heft in handen nemen. Geef een of twee lidstaten het mandaat om namens de EU te onderhandelen. Zorg dat daarbij alle drukmiddelen kunnen worden ingezet. Met strakke tijdslijnen. Iedere dag zonder ingrijpen neemt de instroom naar de EU verder toe en verdrinken meer mensen. Deze crisis moet zo snel mogelijk stoppen. Zowel voor de migranten zelf als voor de landen in Europa die worden geconfronteerd met deze onhoudbare situatie.

                                                Dit moet de allerhoogste politieke prioriteit zijn in de EU. Word wakker en bundel de krachten, in plaats van slaapwandelend een steeds grotere crisis in te stappen.

                                                Malik Azmani is lid van het Europees Parlement voor de VVD. Ruben Brekelmans is lid van de Tweede Kamer voor de VVD.

                                                Comment


                                                • Duits onderzoek toont aan dat Putin geen KGB topspion was maar een gewoon simpele loopjongen😂

                                                  Comment


                                                  • Comment

                                                    Working...
                                                    X