Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/94...t-het-goed-was

    Column Marianne Zwagerman
    Europa heft zichzelf op en Kaag zag dat het goed was

    Even leek er een sprankje democratisch besef aanwezig bij D66-leider Sigrid Kaag toen ze donderdag in een debat in de Tweede Kamer zei: „De vraag is of de Nederlandse bevolking nog bereid is de prijs te betalen om deze vreselijke oorlog in Oekraïne tegen te gaan.” Een uitstekende vraag!

    We horen Kaag en premier Mark Rutte steeds spreken over ’onze oorlog’. Feit is dat wij als Nederlandse bevolking part noch deel hebben aan het conflict tussen twee landen die niet in de EU en niet in de NAVO zitten. De laatste keer dat een kabinet geïnteresseerd was in de mening van de Nederlandse bevolking over Oekraïne, beviel de uitslag niet. Nadat we tégen het associatieakkoord tussen Oekraïne en de EU hadden gestemd, kwam dat akkoord er toch en werd het referendum afgeschaft.



    Ook nu is Kaag niet geïnteresseerd in het antwoord van de burgers op de door haar opgeworpen vraag. Ze gaf het liever zelf: „Ik mag hopen dat het antwoord ja is, het is de taak van de overheid om de bevolking daarin mee te nemen.” Juist, we mogen niet zelf onze mening vormen, D66 dramt de eigen mening door en neemt ons er weerloos in mee. Bij het uitbreken van de oorlog was het sentiment onder de Nederlandse bevolking vast wel zoals Kaag hoopte, mede dankzij haar vrienden van de media die keurig het gewenste beeld schetsten van Volodimir Zelenski als de nieuwe Superman, leider van een land dat niet op corruptie, maar op ’onze westerse waarden’ gebouwd is.

    Corruptie


    Bij De Telegraaf weten ze wel beter. In 2004 startte de toenmalige Telegraaf Media Groep een mediabedrijf in Kiev. Met een radiozender, De Obzor, een Oekraïense versie van de gratis krant Spits en van Speurders.nl. Al snel bleek fatsoenlijk zakendoen onmogelijk in het land dat van corruptie aan elkaar hangt, waar oligarchen elkaar de bal toespelen en staatsmedia op bedenkelijke wijze de bevolking manipuleren. Een bevolking die steeds gewelddadiger werd. De Telegraaf-directeur in Kiev ontdekte dat er op de begane grond onder de redactie een levendige handel in kalasjnikovs was. De Nederlandse TMG-medewerkers werden snel teruggehaald naar Amsterdam en de activiteiten werden gestaakt.

    Toen de Nederlandse burgers dit voorjaar hun huizen en harten openstelden voor de Oekraïense vluchtelingen dachten ze misschien nog dat het Westen Vladimir Poetin snel op de knieën zou krijgen met wat sancties. Inmiddels voelt iedereen wat een paar macro-economen al voorspelden: de sancties raken vooral onszelf op een manier die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer is voorgekomen. Kou en honger liggen op de loer, zelfs in het rijke West-Europa, dat zichzelf onaantastbaar waande.

    Groen sprookje


    Kaag zei in het debat: „Je probeert altijd een regime te raken en de burgerbevolking te sparen.” We kunnen vaststellen dat dit faliekant is mislukt. Ze zei dat ze „zich zorgen maakt over het averechtse effect”. In werkelijkheid past de kunstmatig gecreëerde gasschaarste prima in haar groene sprookje, al zal ze dat niet hardop zeggen. Wijzend met de vinger naar Poetin offert Kaag samen met Rutte en Ursula von der Leyen de toekomst van Nederland en Europa op.

    De Europese topman van staalproducent ArcelorMittal zei in een interview: ’Europa dreigt zijn industrieel weefsel te verliezen. De energie is hier negen keer duurder dan in de VS. Ik leg hier hoogovens stil en importeer halffabricaten uit de rest van de wereld. Braziliaanse staalproducten zitten qua kostprijs ver onder die in Europa. Als we die onderdeel van de Europese productieketen maken, kun je dat niet meer terugdraaien.’

    Europa heft zichzelf op en Kaag zag dat het goed was.

    Comment


    • https://www.ad.nl/buitenland/oekraie...end~a49cd1c49/

      Oekraïense opmars aan front dreigt Russische bevoorrading af te snijden: ‘Situatie is verontrustend’


      Oekraïense functionarissen hebben zaterdag foto’s gedeeld van militairen met de blauw-gele vlag voor het stadhuis in Kupiansk in de regio Charkov. De stad geldt als het belangrijkste bevoorradingsknooppunt voor de Russische troepen in het noordoosten van Oekraïne.

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/74...n-grote-leugen

        ’Europees vluchtelingenbeleid is één grote leugen’

        Ik snap niet waarom mensen in de politiek stappen als het is om niets te doen. Wat moet dat saai zijn. Het is toch hartstikke boeiend, belangrijk en een privilege om maatschappelijke problemen te mogen oplossen? Om dossiers op te slorpen, om op terrein tussen de mensen de sfeer op te snuiven en daarmee aan de slag te gaan? Ik voel zo’n een gebrek aan passie en inzet dat ik echt wel begrip heb voor de kiezers die soms helemaal geen vertrouwen meer hebben in de politiek.

        Trieste zaak. Neem bijvoorbeeld de migratiecrisis vandaag. Daar ligt de grootste hypocrisie van de Europese politiek. Het Europese vluchtelingenbeleid is niet alleen een grote leugen, naar andere mensen maar ook naar zichzelf. Het beleid meent menselijk te zijn maar in feite draagt het bij tot de verrijking van vreselijke mensensmokkelaars en steeds meer misère voor echte vluchtelingen, die de nodige bescherming niet meer krijgen. En taboes en chaos heersen.

        De migratiecrisis is op die manier het probleem geworden waarover iedereen een triviale mening heeft, maar waarvoor niemand een serieuze oplossing heeft. En als iemand initiatief neemt? Dan ben je snel de slechte van de klas. De reflex is dan dat voorstellen of acties van anderen onder de loep genomen worden en de initiatiefnemer(s) genadeloos bestraft worden en van racisme of criminaliteit beschuldigd worden.



        De Europese Commissie is door haar eigen mantra’s wellicht in slaap gevallen: „Eerbiediging van de menselijke waardigheid en de grondrechten is een kernwaarde van de Europese Unie en de Commissie is vastbesloten deze waarde te eerbiedigen, te beschermen en te verdedigen, en ervoor te zorgen dat de lidstaten van de Europese Unie deze kernbeginselen hooghouden.” Je moet het niet alleen zeggen, maar ook wel doen. Is de Europese Commissie nu echt van mening dat het huidig EU-migratiesysteem humaan is dan? Terwijl niets onder controle is en de mensensmokkelaars de baas zijn geworden, de buitengrens van Europa in de steek is gelaten en integratie en aanpassen eisen ook als iets extremistisch gezien wordt?

        Beschamende status quo


        Zo viel Eurocommissaris Johansson, bevoegd voor migratie, het initiatief van voormalig Britse premier Boris Johnson aan inzake zijn akkoord met Rwanda om illegale migratie aan te pakken. Terwijl zij zelf helemaal geen plan heeft, behalve de beschamende status quo in stand houden. In Denemarken gaf voormalig minister van migratie Matthias Tesfaye het goede voorbeeld door zijn migratie- en integratiebeleid te baseren op de realiteit en het gezond verstand. „Anders kunnen we onze welvaartsstaat niet redden”, zei hij. Ook hij kreeg de wind van voren van de luie Europese commissie en van zijn tegenstanders. Ze wezen naar zijn afkomst, alsof je afkomst zou moeten bepalen hoe je denkt.

        En wat doet de Europese Commissie voor veiligheid en migratiebeleid zelf dan? Nada. Het is een vastgeroeste club in Brussel die nogal passief en reactief is. Een ploeg die niet anticipeert, de Europeanen voortdurend misleidt met ad hoc onzin en telkens verbaasd is dat de burgers moedeloos worden en niet meer in de politiek geloven. Vandaag zal de energiecrisis worden gebruikt als dekmantel, net als de oorlog in Oekraïne door en door gebruikt wordt om andere problemen te camoufleren. Is deze commissie echt niet in staat om meerdere dingen tegelijkertijd te doen en beter te anticiperen?

        Eurocommissaris Johansson, bevoegd voor migratie, heeft veel vragen maar helaas weinig oplossingen. Ze had meteen vragen bij het Britse akkoord met Rwanda. Nu heeft Denemarken, dat een uitzonderingsclausule heeft op EU-niveau, ook een vergelijkbaar akkoord met Rwanda gesloten. Wat gaat de Europese commissie doen?
        Laconiek


        Mij heeft de bevoegde commissaris alvast laten weten in een laconiek antwoord op een van mijn parlementaire vragen dat ’de Europese Commissie niet van plan was om met welk derde land dan ook te onderhandelen over een akkoord dat zou leiden tot de offshore behandeling van asielaanvragen.’

        Hun non-beleid gaat door. Ze willen geen debat. Ze willen geen akkoorden. Ze willen de EU-buitengrenzen niet beschermen. Ze willen ontwikkelingssamenwerking en buitenlandbeleid niet moderniseren. Ze willen politiek correct zijn inzake integratie. Ze willen de Europese manier van leven niet beschermen maar slechts promoten. Ze doen alsof wij de globale fikser waren en houden Europa in politieke correctheid, maar deze houding gaat niemand redden. Niet vluchtelingen die echt bescherming nodig hebben en ook niet de Europeanen en hun identiteit. „While the movement of millions of people from other cultures into a strong and assertive culture might have worked, the movement of millions of people into a guilty, jaded and dying culture cannot”, schrijft Douglas Murray terecht in The strange death of Europe.

        Vandaag mobiliseert de energiecrisis alle actiekrachten, maar van Europa wordt terecht verwacht dat zij ook andere kwesties, waaronder migratie en veiligheid, aanpakt. Van de krachtige reactie op de legitieme zorgen van de Europese bevolking hangt het al dan niet oprukken van radicale bewegingen af. Gevaarlijk, maar begrijpelijk. Europa moet het heft weer in handen nemen.

        Wij hebben georganiseerde, gecontroleerde immigratie en een geslaagde integratie nodig. Als Rwanda niet bevalt moet Europa maar een akkoord sluiten met Canada waar ze elkaar qua politieke verlamdheid goed zullen kunnen vinden. Ik ben benieuwd naar wat Trudeau zou antwoorden.

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/4786...l-op-de-vlucht


          ’Russen massaal op de vlucht’

          MOSKOU - De Oekraïense opmars in het noordoosten lijkt niet te stuiten door de Russen. Meerdere media melden dat het ene na het andere dorp valt. Russische troepen slaan op de vlucht en zouden grote wapenvoorraden in paniek achterlaten. Oekraïeners zeggen al 3.000 vierkante kilometer te hebben heroverd. Geproken wordt van een dreigende ’vernedering’ van Rusland.

          Afgelopen dinsdag startte het grote offensief in de provincie Charkov. Na een paar relatief rustige dagen werd zaterdag de herovering gemeld van het stadje Koepjansk. Daar ligt een belangrijk knooppunt van spoorwegen. Kort daarop werd Izjoem ingenomen en Liman.



          ​​​​​​En met de inname van Liman is het Oekraïense leger de regio Donetsk ingetrokken. Uit het oosten van Koepjansk verschenen videobeelden van het het Russische garnizoen dat snel uit Svatove vertrok. Svatove ligt in de provincie Loehansk, samen met de provincie Donetsk de twee ’autonome republieken’ die Rusland in 2014 liet uitroepen in oostelijk Oekraïne. Volgens de Mail on Sunday zouden door de herovering van Koepjansk 10.000 Russische soldaten afgesneden zijn van bevoorradingslijnen.

          De Oekraïeners lijken niet meer te stuiten, al loopt het leger wel het risico door de lange aanvoerlijnen zelf ook afgesneden te raken bij een tegenaanval. De voormalige Amerikaanse topgeneraal Mark Hertling schreef vrijdag op Twitter: „Als dit een strijd zou zijn tussen twee normale legers, zou die vrees terecht zijn. Alleen heeft Rusland bewezen dat het niet in staat is tot effectieve tegenaanvallen”, citeert De Standaard de oud generaal.


          Achtergelaten tanks en pantservoertuigen van de Russen

          Ⓒ ANP / AFP

          Russische troepen, die een groot gebrek hebben aan getrainde soldaten, verlaten massaal hun posities. Videobeelden uit heroverde stadjes en dorpen tonen tonnen aan achtergelaten wapentuig in Russische depots. Volgens de Daily Mail is de chaos compleet in sommige delen van het Russische bezettingsleger. De krant citeert experts die het hebben over een mogelijke grote omslag in de oorlog en een dreigende ’vernedering’ van de Russen.

          De vraag is nu of het Oekraïense leger door blijft gaan tot er serieuze tegenstand komt, of dat ze eerst gaan hergroeperen en een pauze nemen om op adem te komen.

          In de val


          Het offensief is niet de enige tegenslag voor Poetin. Rusland liep volgens De Standaard ook nog eens in een val die de Oekraïners hadden opgezet aan het andere uiteinde van het front, in de provincie Cherson. Rusland stuurde de beste eenheden naar die plek om een aangekondigd Oekraïens offensief te blokkeren, met als gevolg dat de frontlijnen in het oosten nu slecht bemand zijn.

          Moskou


          In de Russische hoofdstad wordt men steeds ongeruster. De gebruikelijke propagandisten klonken vrijdagavond op de televisie plotseling een stuk minder stoer. „Wie nerveus is, moet gewoon het standpunt van ons ministerie van Defensie afwachten”, zei de bekende talkshowhost Vladimir Solovjev. Om daar dreigend aan toe te voegen: „en laat me jullie eraan herinneren dat Jozef Stalin ooit beval om iedereen die in paniek raakt, dood te schieten.”

          Poetin reageert


          President Vladimir Poetin was vrijdag nog op tv toen hij zijn stem uitbracht voor lokale en regionale verkiezingen. Daarna opende hij een nieuw reuzenrad in Moskou. De festiviteiten werden afgesloten met vuurwerk.

          Uiteindelijk kwam het Russische leger toch met een verklaring via het officiële persbureau Ria/Novosti. „Om de doelen van onze speciale militaire operatie te bereiken”, zo klonk het, „werd beslist om de Russische troepen te hergroeperen vanuit de zones Balaklija en Izjoem, om zo hun inspanningen te kunnen vergroten in de regio Donetsk.”

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2073...zetting-poetin

            Lokale opstand
            Onverschrokken Russische politici vragen om afzetting Poetin

            MOSKOU - Een groep deelraadsleden uit Sint Petersburg heeft de politie op zijn dak gekregen nadat ze een verzoek indienden om de Russische president Vladimir Poetin voor landverraad te vervolgen. Volgens de politie worden ze aangeklaagd voor het in diskrediet brengen van de Russische regering.

            Zeven raadsleden uit de Smolinski-wijk uit Sint Petersburg hebben vorige week een verzoek ingediend bij het Russische Lagerhuis, de Doema, om de Russische president Poetin af te zetten. De groep die onder leiding staat van Dimitri Paljuga beschuldigt Poetin onder meer van het „decimeren” van Russische gezonde jonge mannen. Volgens de raadsleden is Poetin bovendien schuldig aan de economische malaise van het land en aan de oostelijke uitbreiding van de NAVO. De zogenoemde speciale operatie van Poetin in Oekraïne zou volgens Paljuga slechts „een averechts effect hebben gehad.”



            Een dag na hun verklaring ontvingen de politici een dagvaarding van de politie op grond van het in diskrediet brengen van de „heersende regering.” De raadsleden uit Sint Petersburg kregen na hun actie vrijwel direct bijval van collega’s uit het Lomonosovski district in Moskou, die een vergelijkbaar verzoek indienden bij de Doema.

            Een saillant detail is dat Poetin opgroeide in het Smolinski district. Sint Petersburg speelde bovendien een belangrijke rol in de opkomst van Poetin, waar hij na de val van het Sovjetrijk zijn politieke carrière begon als onderburgemeester. Veel van zijn getrouwen wonen nog steeds in de stad.
            Symbolisch


            Nikita Yuferev, een van de andere raadsleden zei in reactie op de verklaring tegen de Amerikaanse krant The Washington Post er bewust van te zijn dat Poetin uiteraard „geen traan zal laten over het verzoek en de operatie in Oekraïne niet zal stoppen.” Toch noemt Yuferev de verklaring belangrijk. „Het is een symbolisch statement om duidelijk te maken aan andere Russen die anti-oorlog zijn dat ze niet alleen staan.”

            Poetin ondertekende begin maart een wet die lange gevangenisstraffen in het vooruitzicht stelt voor het verspreiden van „opzettelijke valse informatie” over de Russische militaire activiteiten in Oekraïne. De wet maakte het ook illegaal „om oproepen te doen die het Russische leger of land in diskrediet brengen.”

            Uit de laatste cijfers van OVD-Info, een onafhankelijke organisatie die politieke onderdrukking in Rusland monitort, blijkt dat er sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne 16.437 mensen zijn gearresteerd op gronden van anti-oorlogsactivisme in Rusland. Volgens de organisatie staan er deze week zestien hoorzittingen over „criminele politieke activiteiten” op het programma.

            Comment


            • https://www.ad.nl/buitenland/live-ki...burg~ac547e8d/

              LIVE | Kiev: Zo’n 500 km² heroverd in Zuiden; Roep om aftreden Poetin in Moskou en St. Petersburg


              Naast de opmars in het noordoosten bij Charkov, boeken Oekraïense troepen ook terreinwinst in de zuidelijke regio Cherson. Daar is nu zo’n 500 vierkante kilometer heroverd, meldt een woordvoerder van het commando aldaar. Intussen hebben gemeenteraadsleden uit achttien verschillende districten van Moskou en Sint-Petersburg een petitie gelanceerd waarin ze het aftreden van president Vladimir Poetin eisen. Blijf hieronder op de hoogte van de ontwikkelingen in Oekraïne via ons liveblog.

              - Oekraïense strijdkrachten hebben sinds begin deze maand ruim 3000 vierkante kilometer heroverd op de Russen. Dat meldde opperbevelhebber Valeriy Zaluzhnyi zondag op Telegram. Vandaag werd daaraan toegevoegd dat in 24 uur tijd meer dan twintig plaatsen zijn heroverd.

              - Volgens Amerikaanse experts hebben Oekraïense soldaten in vijf dagen tijd meer grondgebied heroverd dan Russische troepen sinds april hebben bezet.

              - De Oekraïense autoriteiten hebben de verantwoordelijkheid van grote stroomstoringen in het oosten van het land in de schoenen van Rusland geschoven. Volgens hen zou Rusland strategische infrastructuur onder vuur hebben genomen als vergelding voor het Oekraïense tegenoffensief.

              Gemeenteraadsleden uit achttien verschillende districten van Moskou en Sint-Petersburg hebben een petitie gelanceerd waarin ze het aftreden van president Vladimir Poetin eisen. Dat meldt The Insider, een vanuit Letland opererende Russische onderzoekspublicatie die sinds juli verboden is in Rusland.

              'Wij, de gemeentelijke afgevaardigden van Rusland, zijn van mening dat de acties van president Poetin de toekomst van Rusland en zijn burgers schaden. We eisen dat Vladimir Poetin wordt ontslagen uit de functie van president van de Russische Federatie,' staat onder meer in de verklaring van de lokale politici, die gezamenlijk de districten vertegenwoordigen van enkele miljoenen Russen.

              De verklaring werd gepubliceerd door een afgevaardigde uit Sint-Petersburg, Ksenia Torstrem. ,,Het is door de repressie moeilijk om je publiekelijk uit te spreken. (...) Maar het is afgevaardigden nog niet verboden om een ​​mening te hebben", zei Torstrem in een gesprek met The Insider. ,,En het is ook niet verboden om voor het aftreden van de president te spreken. Hij is geen monarch en krijgt een salaris van onze belastingen."

              Torstrem en haar collega's benadrukken dat ze handelen in het belang van de mensen die ze vertegenwoordigen. ,,We zien dat de mensen niet tevreden zijn", zei Torstrem. ,,En ons volk is de bron van macht volgens de grondwet. Persoonlijk begrijp ik de motieven van de acties (in Oekraïne) van Vladimir Poetin niet. Ik denk dat je niet zolang aan de macht kunt zijn."

              De afgevaardigden uit Moskou en Sint-Petersburg willen dat het Russische parlement, de Doema, Poetin beschuldigt van 'verraad' vanwege de oorlog in Oekraïne. Volgens de ondertekenaars van de verklaring vallen de acties van Poetin onder artikel 93 van de Russische grondwet. Dat artikel bepaalt dat een president uit zijn of haar ambt kan worden gezet als de Doema hem of haar schuldig acht aan verraad of andere ernstige misdrijven.

              De Britse krant The Telegraph bericht dat de ondertekenaars van de verklaring inmiddels een boete hebben ontvangen, zonder de hoogte daarvan te vermelden.

              Rusland gaat door met de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne totdat het zijn doelen behaald heeft. Dat zei een woordvoerder van het Kremlin maandag en hij voegde eraan toe dat Rusland die doelen ook zal halen.

              President Poetin zou volgens zijn woordvoerder nog alle vertrouwen hebben dat het gaat lukken om de doelen te behalen die Rusland gesteld heeft. Rusland stelde aan het begin van de invasie dat het Oekraïne wilde 'demilitariseren' en 'denazificeren', maar later is dat bijgesteld naar het 'bevrijden' van de Donbas.

              De laatste dagen maakt Oekraïne een snelle opmars in het noordoosten van het land en verovert het veel gebied terug dat eerder in handen van de Russen was gevallen. Volgens de officiële lezing van het Kremlin is het Russische leger daar teruggetrokken vanwege een strategische 'hergroepering'. Het Russische ministerie van Defensie zegt maandag dat het beschietingen uitvoert op de verloren gebieden in de regio Charkov.

              De woordvoerder voegde er nog aan toe dat er op dit moment geen discussies zijn over een eventuele demilitarisatie rond de kerncentrale Zaporizja. Hij ziet het ook niet in de nabije toekomst gebeuren dat er weer met Oekraïne om de tafel gezeten kan worden voor vredesbesprekingen.

              Naast de opmars in het noordoosten, bij Charkov, boeken de Oekraïense militairen ook terreinwinst in de regio Cherson. In het zuiden heeft het leger nu zo'n 500 vierkante kilometer heroverd, meldt een woordvoerder van het zuidelijke commando.

              De opmars in het zuiden was, in tegenstelling tot die in het noordoosten, verwacht. Daar zitten de best getrainde Russische militairen en is de opmars lastiger dan in het noordoosten.

              In de regio Charkov heeft het Oekraïense leger inmiddels meer dan 3000 vierkante kilometer veroverd. Dat is vergelijkbaar met het landoppervlak van de provincie Friesland.

              Het Oekraïense leger boekt steeds meer vooruitgang in het oosten van het land. Volgens Kiev hebben Oekraïense strijders de afgelopen 24 uur meer dan twintig plaatsen heroverd. ,,De bevrijding van plaatsen onder Russische bezetting in de regio's Charkov en Donetsk gaat door", zei de generale staf van de Oekraïense troepen maandag in een update.

              ,,Oekraïense strijdkrachten krijgen de volledige controle over deze plaatsen terug", meldde het Oekraïense leger. ,,Russische troepen verlaten hun positie gehaast en slaan op de vlucht." Een functionaris van het Russische leger in Charkov zei maandag dat Oekraïne afgelopen week met acht keer zoveel troepen als de Russen aanwezig was in de regio. Volgens de functionaris zijn de troepen in het noorden van de regio inmiddels in de buurt van de Russische grens. Het Russische leger zou inmiddels ongeveer 5000 burgers uit het gebied hebben geëvacueerd.

              Het Oekraïense leger is bezig met een succesvol tegenoffensief in het oosten. Volgens een Oekraïense topcommandant hebben zijn troepen sinds begin september 3000 vierkante kilometer aan verloren grondgebied teruggewonnen. Het Russische ministerie van Defensie kondigde dit weekend aan zijn troepen terug te trekken uit de regio. Als officiële reden gaf het ministerie een strategische 'hergroepering' van de eenheden.

              De Oekraïense president Volodimir Zelenski kondigde zondagavond ook de inname van de strategisch belangrijke plaats Izjoem aan. Op opgedoken videobeelden is te zien hoe Oekraïense soldaten de nationale vlag hijsen in de stad. Ook de herovering van de eveneens strategisch belangrijke plaats Koepjansk werd eerder dit weekend gemeld.

              Comment


              • Dat is behoorlijk moedig, om het aftreden van Poetin te eisen.. Degene die dat doen lopen natuurlijk een grote kans om vergiftigd te worden of te 'verdwijnen'. In het gunstigste geval worden ze naar Siberië gestuurd en 'her-opgevoed'.

                Comment


                • yup , maar gelukkig begint het te morren daar, vaak een teken van een begin van het einde van een dictator, wel ff oppassen nog want hij kan het ook gebruiken om zijn positie nog te versterken.

                  Comment


                  • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ktriciteitsnet

                    Russen in paniek na smadelijke nederlagen: aanvallen op Oekraïens elektriciteitsnet

                    Oekraïense troepen heroveren de ene na de andere plaats op het Russische bezettingsleger. Sinds het begin van de maand heeft Oekraïne 3.000 vierkante kilometer teruggewonnen. In het noordoosten zijn de Oekraïners de Russische grens al tot op 50 kilometer genaderd.

                    Als vergeldingsactie hebben de Russen zondag aanvallen uitgevoerd op elektriciteitsnetwerken en de watervoorziening. Als gevolg daarvan zitten veel plaatsen nu zonder stroom en water. Onder meer Dnipro, Poltava en grote delen van Kharkiv zijn verstoken van elektriciteit.



                    Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy dienen de acties van de “Russische terroristen” geen enkel militair doel. “Ze willen mensen licht en warmte afpakken.” In een boodschap op Telegram waarschuwde hij het Kremlin dat de aanvallen niets zullen uithalen. “Denken jullie nog steeds dat jullie ons bang kunnen maken of ons kunnen breken?”

                    Het Oekraïense militaire succes is indrukwekkend. In vijf dagen tijd hebben de Oekraïense troepen een groter gebied heroverd dan de Russen sinds april hadden buitgemaakt.

                    De afgang op het slagveld zorgt ervoor dat de kritiek in Rusland toeneemt. “We hebben al verloren”, klaagde de uiterst rechtse commentator Igor Girkin vorige week al.

                    Ook de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov bekritiseert het Russische leger. Hij dringt aan op een koerswijziging. “Ik zal met de leiding van defensie en met de leiding van het land moeten praten om uit te leggen hoe het er ter plaatse aan toegaat”, aldus Kadyrov.

                    Comment


                    • Ik hoop dat het waar is..Oekraïne is ook niet vies van wat propaganda lijkt me. En als het klopt, hoop ik dat die mafkees Poetin niet aan zwaardere wapens denkt of die overweegt.

                      Comment


                      • https://www.ad.nl/politiek/kabinet-d...alen~a2c0a5cf/

                        Kabinet denkt aan noodfonds voor mensen die energie niet meer kunnen betalen


                        Het kabinet denkt erover een noodfonds op te zetten voor mensen die hun energierekening niet meer kunnen betalen. Als zij dreigen te worden afgesloten van het gas, neemt de overheid samen met energiebedrijven de rekening over.

                        Dat bevestigen Haagse bronnen na berichten van de NOS. Het moet volgens hen voorkomen dat mensen nog dit jaar door het ijs zakken.



                        Voor mensen met een kleine beurs was eerder al 1300 euro per huishouden uitgetrokken, maar steeds meer mensen raken in de problemen. Omdat het kabinet geen mogelijkheid zag nog dit jaar de koopkracht van burgers te stutten, is dit noodscenario uitgewerkt de afgelopen weken.

                        Het kabinet is al langer in gesprek met energiereuzen met de vraag of zij willen bijspringen.
                        Toeslagen verhoogd


                        Ook worden volgend jaar een aantal toeslagen, zoals de huurtoeslag, verhoogd, maar dat is dus pas vanaf 2023. Om toch al wat extra’s te doen wordt de uitbetaling van de toeslagen iets eerder gedaan, in december. Dan hebben mensen dus al eerder een hoger bedrag op hun rekening.

                        Comment


                        • Originally posted by vuurwants View Post
                          Ik hoop dat het waar is..Oekraïne is ook niet vies van wat propaganda lijkt me. En als het klopt, hoop ik dat die mafkees Poetin niet aan zwaardere wapens denkt of die overweegt.
                          Natuurlijk slaat Putin en Rusland terug, die worden alleen maar agressiever.

                          Comment


                          • Maar intussen rommelt het aardig intern, er gaan zelfs geruchten over een mogelijke staatsgreep.

                            Comment


                            • Het is niet te hopen dat die wordt gepleegd door mafketels die vinden dat Poetin niet hard genoeg is...er schijnen nog grotere idioten rond te lopen daar.

                              Comment


                              • Dat klopt, maar diegene die hem weg willen hebben willen hem juist weg hebben vanwege de oorlog en sancties. Dat zullen dus niet die grotere idioten zijn.

                                Comment


                                • https://www.ad.nl/buitenland/gasprij...lost~a3fd7b36/

                                  Gasprijzen dalen snel, mogelijk deze winter op niveau van voor de oorlog: ‘Europa heeft de puzzel opgelost’


                                  Nu de EU zijn gasreserves bijna volledig gevuld heeft, zullen de gasprijzen weer flink dalen, voorspellen economen van Goldman Sachs. De gezaghebbende Amerikaanse zakenbank houdt er zelfs rekening mee dat de prijzen tegen de winter kunnen zijn gehalveerd, tot het niveau van vorige winter.

                                  De ergste piek kregen we in augustus voor de kiezen. Een megawattuur gas werd op 25 augustus op de Europese gasmarkt (Dutch TTF) geveild voor meer dan 335 euro: tien keer zo hoog als in diezelfde maand een jaar eerder.

                                  Maar intussen zijn de gasprijzen alweer enkele weken aan het dalen. Zelfs de schok van het (mogelijk voorgoed) dichtdraaien van Nord Stream 1, de belangrijkste gasleiding van Rusland naar West-Europa, is de gasmarkt alweer te boven gekomen. Na bekendmaking dat de leiding langer buiten gebruik zou zijn, steeg de prijs kortstondig met 30 procent, maar daarna zakte de prijs weer: deze week kwam hij voor het eerst in zeven weken onder de 200 euro per megawattuur.

                                  Een opsteker, beslist. Maar alsnog is de gasprijs en de daarvan afhankelijke energieprijs ruim zes keer zo hoog als vorige zomer – en twee keer zo hoog als vorige winter, vóór de Russische inval in Oekraïne.

                                  Volgens Goldman Sachs zien de komende maanden er echter nog een stuk rooskleuriger uit voor de Europese gasmarkt – en dus voor de portemonnees van Europese burgers. De gezaghebbende zakenbank en financiële dienstverlener publiceerde maandag de prognose dat de gasprijzen in Europa de komende maanden nog flink zullen dalen. Bij een gemiddelde winter zou de gasprijs in februari zelfs gehalveerd kunnen zijn, tot zo’n 100 euro per megawattuur.



                                  Gasopslagen


                                  Goldman Sachs schrijft dat toe aan de voorbereidingen die de Europese Unie heeft getroffen om onafhankelijk te worden van Russisch gas. Europa heeft, in de woorden van de bank, 'de puzzel succesvol opgelost’, dankzij ‘een combinatie van de terugdringing van de vraag naar gas in Europa en bij LNG-kopers elders in de wereld, met een bovengemiddelde opslag van gas als resultaat’.

                                  De Europese Unie heeft de afgelopen weken al het door Brussel gestelde doel bereikt om de gasopslagen voor minsters 85 procent te hebben gevuld voor de winter. De verwachting is nu dat het de lidstaten lukt de gasopslagen tot 90 procent vol te krijgen in oktober. Bovendien wil Brussel met verplichte energiebesparingen en ongekende hervormingen van de energiemarkt de energieprijs nog verder drukken.

                                  ,,De markt is aan het uitzoeken bij welk prijsniveau vraag en aanbod, zonder Russisch gas, in evenwicht zijn’’, zegt Jilles van den Beukel, energie-expert van het HCSS. ,,Dat is ook wat je de afgelopen twee weken al hebt gezien. Deels door de versnelde LNG-importen, maar vooral door de vraagvermindering, heeft de energieprijs zoveel kunnen dalen sinds augustus. En daardoor is het inderdaad ook een reëel scenario dat die prijsdaling komende maanden flink door zal zetten.’’

                                  Industrieën dicht


                                  Op zulke goedkope energierekeningen als we jarenlang gewend waren, moeten we overigens niet rekenen. Zelfs als de prijzen dalen tot 100 euro per megawattuur, zijn ze alsnog even hoog als vorige winter – en dat waren destijds al recordprijzen.

                                  Bovendien wordt de verminderde vraag veroorzaakt doordat veel fabrieken het werk vanwege de hoge energiekosten hebben moeten staken. ,,We hebben gezien dat een boel industrieën, zoals van kunstmest, metaalsmelters, petrochemie, zijn weggevallen – en die komen voorlopig nog niet terug’’, zegt Van den Beukel. En dat gaan we ook voelen. ,,De problemen rondom leveringszekerheid zijn we voorbij. Nu hebben we het grote probleem van de hoge prijzen, maar over een paar maanden, of in de lente volgend jaar, kan het probleem bijvoorbeeld zijn dat we te weinig kunstmest hebben.’’

                                  ‘Schatkist Rusland verdampt nu gas- en olieinkomsten dalen’


                                  Het Russische begrotingsoverschot is in augustus fors gekrompen, als gevolg van de hoge uitgaven, sancties en de lagere winsten voor olie en gas. Al volgende maand stevent Rusland af op een negatieve balans voor dit jaar, meldt Bloomberg.

                                  Het begrotingsoverschot stond in augustus op 137 miljard roebel (2,24 miljard euro). Dat is minder dan de helft van de 481 miljard roebel die tot en met juli werd gerapporteerd, volgens voorlopige gegevens die maandag door het Russische ministerie van Financiën zijn gepubliceerd.

                                  “We verwachten dat het overschot in de nabije toekomst, waarschijnlijk al in september, zal omslaan in een tekort, naarmate de behoeften van de staat toenemen en de inkomsten beperkt blijven,” zegt Natalia Lavrova, econoom bij BCS Financial Group aan Bloomberg.

                                  De Russische economie leek aanvankelijk immuun voor de sancties die het Westen tegen het land invoerde als reactie op de inval in Oekraïne. Dankzij de hoge gas- en olieprijzen schreef Rusland het eerste half jaar recordinkomsten bij. Maar nu de olie- en gasprijzen weer dalen, en de leveringen van fossiele brandstoffen naar Europa – Ruslands belangrijkste markt, drastisch zijn ingeperkt – begint de balans om te slaan.

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/7839...iet-accepteren

                                    Energiecentrales beschoten, miljoenen zonder elektriciteit en water
                                    Nemen de Russen wraak? ’Ze kunnen deze nederlaag niet accepteren’

                                    KIEV - Nu de Russen volgens de laatste berichten met de staart tussen de benen vertrekken in de regio rond de noordoostelijke stad Charkov nemen Poetins troepen ’wraak’ door elektriciteitscentrales te beschieten en waterleidingen te vernielen, stelt Kiev. Verplaatst de strijd zich zodoende ook op Oekraïens grondgebied naar een energie-oorlog? „De Russen willen ons zonder licht, water en warmte achterlaten.”

                                    Kiev kondigde vorige week een offensief in het zuiden aan bij Cherson, met Marioepol een van de weinige grote steden die in Russische handen viel nadat de stad grotendeels door hen in puin was geschoten. Ook een vorm van wraak voor de felle tegenstand daar. De Russen zijn door die aankondiging volgens militair analisten mogelijk op het verkeerde been gezet. Russische troepen werden verplaatst naar het zuiden, waarvan ook beelden rondgingen in de Russische staatsmedia, waarna Oekraïne ook een offensief begon in het noordoosten van het land. Volgens president Volodimir Zelenski met groot succes. „Het Russische leger toont zich dezer dagen van zijn beste kant: hun rug”, grapte de president dit weekend. Het leger voegde daar maandag aan toe dat ’Russische troepen hun positie gehaast verlaten en op de vlucht slaan’. „Ze worden nog het snelste leger ter wereld”, aldus stafchef Andriy Yerman. „Blijf maar rennen.”



                                    Maar zondag bleek ook de keerzijde van de Russische aftocht: energiecentrales werden, volgens Kiev ’uit wraak’, onder vuur genomen. Zo moest de Oekraïense brandweer ’s avonds uitrukken naar een grote brand veroorzaakt door een raketaanval. De energie- en watervoorziening vielen in veel districten van Charkov uit, meldde burgemeester Ihor Terekhov, die burgers vroeg om ’kalm te blijven’. Burgers in honderden dorpen en plaatsen kwamen in het donker te zitten. Ook elders werden problemen gemeld, waaronder in Soemi, Dnipropetrovsk, Poltava en in het zuidelijk gelegen Zaporizja en Odessa, waardoor ook ziekenhuizen in de problemen kwamen en miljoenen mensen zonder stroom zaten. Het ministerie van Defensie in Moskou bevestigde maandag dat het beschietingen uitvoert op de uit handen geglipte gebieden in de regio Charkov.

                                    Volgens Kiev vernietigen de Russen bij hun vertrek dan ook zo veel mogelijk belangrijke infrastructuur. „Dit is een verachtelijke en cynische wraak van de Russische agressor voor de successen van ons leger”, aldus burgemeester Terekhov op Telegram. Zelenski sprak van ’Russische terroristen’: „Dit zijn geen militaire faciliteiten. Het doel is om mensen licht en verwarming te ontnemen.” Moskou heeft nog niet gereageerd op de Oekraïense beschuldigingen dat het opzettelijk civiele infrastructuur heeft uitgeschakeld. Wel stelt Moskou steevast in verklaringen burgers niet lastig te vallen met de ’speciale militaire operatie’. De realiteit blijkt weerbarstiger en wat Oekraïne nog meer te wachten staat, blijft nog gissen. Poetin beschikt volgens analisten na ruim een half jaar oorlog over een steeds geringer aantal precisiewapens en troepen.



                                    Kerncentrale


                                    De laatste beschuldigingen vanuit Kiev lijken ook op die rond de inmiddels bekende kerncentrale bij Zaporizja die door de Russen is bezet, waarbij diverse reactoren van de kerncentrale ook werden uitgeschakeld. Het gaat om de grootste kerncentrale van Europa. Kiev beschuldigt de Russen ervan vanaf het terrein van de kerncentrale raketten af te vuren, wat een reactie van Oekraïense kant bijna onmogelijk maakt vanwege het gevaar dat de reactoren beschadigd worden. Rusland zegt dan weer dat Oekraïne de eigen energievoorziening onder vuur neemt. Internationale waarnemers proberen sinds kort toe te zien op de centrale, ook in de hoop die draaiende te kunnen houden voor de aankomende winter omdat veel inwoners daarvan afhankelijk zijn.

                                    „De Russen willen ons zonder licht, water en warmte achterlaten”, reageerde Kyrylo Timosjenko van het presidentiële kantoor van Zelenski volgens The Guardian. Reizigers in de metro in Charkov, die sinds mei weer reed, moesten worden geëvacueerd. Het luchtalarm ging in grote delen van de provincie af en op sociale media maken Oekraïense gebruikers melding van meerdere explosies. De problemen werden maandag deels opgelost: op sommige plekken is de energievoorziening nog steeds niet hersteld - buiten de enorme oorlogsschade om.

                                    Rakettensalvo


                                    Volgens het leger hebben de Russen zeker elf raketten op de oostelijke regio afgevuurd, waarvan er negen werden onderschept door het luchtverdedigingssysteem. „Ze kunnen een nederlaag op het slagveld niet accepteren”, zegt Dmytro Reznichenko, het hoofd van de regio Dnipropetrovsk, in een verklaring. Het is de aloude strijdwijze van de verschroeide aarde die de Russen toepassen, waarbij nauwelijks rekening gehouden wordt met het feit dat mocht Rusland de oorlog winnen men een kapotgeschoten land erft.

                                    Ook de beruchte Tsjetsjeense leider en Poetin-bondgenoot Ramzan Kadirov laat van zich horen. Hij zou woest zijn over het mislukte Russische avontuur in Charkov en de ’fouten’ die er zijn gemaakt. „Als het tij niet keert, voel ik me genoodzaakt het leiderschap van de Russische troepen in twijfel te trekken”, zegt hij op Telegram. Defensie-expert Roger Housen zegt tegen Nieuwsblad dat er in Moskou de nodige zorgen ontstaan. „Een kennis van me, een ex-diplomaat met goede contacten in het Kremlin, meldde me dat de ongerustheid er groot is. Dit offensief hadden ze helemaal niet zien aankomen.” Maar Housen koestert wel de verwachtingen. „Drieduizend vierkante kilometer is veel, maar tegelijk is het amper 2,5 procent van de 130.000 vierkante kilometer die de Russen bezet hebben in Oekraïne. Het komt er nu op aan om het heroverde gebied te consolideren. En wees er maar zeker van dat de Russen een tegenoffensief zullen beginnen. Ik vermoed dat dat rond de stad Donetsk zal gebeuren om de rest van die provincie in te lijven. Dat kan nog maanden duren, zelfs jaren. De oorlog is nog lang niet over.”

                                    Een Russische legerfunctionaris gaf maandag toe dat Oekraïne over acht keer zoveel troepen zou beschikken dan de Russen in de regio Charkov. De Oekraïners zouden al in de buurt van de grens met het buurland zijn gekomen en daarom heeft het Russische leger ’evacuaties van burgers’ in gang gezet. Zo’n vijfduizend mensen zouden uit het gebied zijn gehaald. Of dat vrijwillig heeft plaatsgevonden, is nog onduidelijk. Eerder werden al Russische paspoorten uitgedeeld. Via het staatspersbureau TASS worden inwoners rond Charkov opgeroepen om naar Rusland te vertrekken. Eerder maakte Kiev melding van gedwongen deportaties naar Rusland, onder meer het verre Siberië. Oekraïense kinderen werden op een Russische overheidswebsite ter adoptie aangeboden.

                                    De Oekraïners voeren zelf overigens ook aanvallen uit op infrastructuur: wegen, sporen en bruggen worden opgeblazen of geblokkeerd om de aanvoer naar Russische troepen te verstoren en eenheden te isoleren.

                                    Last edited by Buffalo Bill; 13-09-2022, 14:46.

                                    Comment


                                    • Lijkt toch nu de goede kant op te gaan. Fingers crossed

                                      Comment


                                      • De Zweden hebben ook gekozen, en in reactie op de onveiligheid in hun land o.a.: https://nos.nl/artikel/2444621-recht...mier-treedt-af

                                        belangrijkste themapunten, onveiligheid in Zweden (oa bendegeweld van groepen met migratie achtergrond), stijgende energieprijzen

                                        Comment


                                        • Comment


                                          • Nieuwe politici aan de macht in Zweden willen het assielbeleid van Denemarken wat zo succesvol is en de strengste van Europa, kopieren om zo oa de veiligheid te verbeteren in het land. Wij kunnen nog veel leren van die Scandinaviers

                                            Comment


                                            • Ik las net dat Poetin nog veel telefonisch contact heeft met Europese leiders dat verbaasde me

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1921...s-begin-oorlog

                                                OORLOG IN OEKRAÏNE
                                                Poetin en Xi hebben eerste persoonlijke ontmoeting sinds begin oorlog


                                                SAMARKAND - De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese leider Xi Jinping treffen elkaar in Oezbekistan. Het wordt hun eerste persoonlijke ontmoeting sinds Rusland in februari Oekraïne binnenviel. Het Kremlin zegt dat de twee wereldleiders tijdens hun „langverwachte persoonlijke contact” gaan praten over onder meer Oekraïne, Taiwan en de samenwerking tussen hun landen.





                                                Poetin en Xi spreken elkaar tijdens een tweedaagse top van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO) in Samarkand. Daar worden ook andere internationale leiders verwacht, onder wie de Indiase premier Narendra Modi, de Iraanse president Ebrahim Raisi en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Zij overleggen naar verwachting ook met Poetin tijdens de top.

                                                De laatste persoonlijke ontmoeting tussen de leiders van buurlanden Rusland en China vond begin februari plaats, toen China de Olympische Winterspelen hield. De invasie in Oekraïne heeft sindsdien geleid tot een harde botsing tussen Rusland en het Westen. Westerse landen steunen Oekraïne en hebben Rusland zware sancties opgelegd.

                                                Moskou probeert daarom de banden aan te halen met Aziatische landen, vooral met grootmacht China. Dat koopt veel olie van het grondstofrijke Rusland en heeft de oorlog niet veroordeeld. Het Kremlin presenteert de SSO als een geloofwaardig alternatief voor organisaties die worden gedomineerd door westerse landen.

                                                Comment


                                                • https://www.ad.nl/werk/deze-keurslag...alen~ac9c20cc/

                                                  Deze keurslager is failliet omdat hij energierekening niet kan betalen


                                                  Een energierekening die in korte tijd is gestegen van 1200 naar 5100 euro per maand. Dat is de nekslag geweest voor de onderneming van keurslager Alex van Deursen.

                                                  Comment


                                                  • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...r-hoogspanning

                                                    ​​​​​​Eneco zet belofte Rob Jetten onder hoogspanning



                                                    De belofte van Rob Jetten dat geen mens deze winter van gas en stroom wordt afgesloten, is na 24 uur al op losse schroeven gezet. Eneco geeft die garantie alleen maar aan klanten die hun uiterste best doen om de hele rekening te betalen. Wat daaronder moet worden verstaan, wil het bedrijf kennelijk zelf bepalen. Dat viel af te leiden uit de woorden van CEO As Tempelman bij Op1 deze donderdag. De topman viel verder op door grote vaagheid. Hij zag voornamelijk beren op de weg naar een oplossing voor honderdduizenden benarde burgers. Het beste wat hij te bieden heeft, is betalingsregelingen.

                                                    Dezer dagen werd al bekend dat Eneco de vrijheid van klanten om hun voorschot zelf te bepalen, krachtig heeft ingeperkt. Zorgelijk nieuws, vooral omdat Tempelman daarnaast benadrukte dat zijn bedrijf geen winst maakte. Dat is een reden te meer voor klanten om hun voorschotten te verlagen. Als Eneco over de kop gaat, zijn zij hun geld kwijt.

                                                    We moeten bij dit alles goed beseffen dat het landsbelang bij Eneco niet voorop staat maar wél dat van de aandeelhouders. Sinds een paar jaar is de Japanse multinational Mitsubishi voor tachtig procent eigenaar van Eneco. De overige aandelen zijn in handen van Chubu Electric Power, een energiebedrijf uit Nagoya. In het bestuur van Eneco zetelt sedert de overname van de vorige eigenaren – 44 gemeentes met oerdomme bestuurders – als Chief Cooperation and International Officer de heer Hiroshi Sakuma. Hij begon direct na zijn afstuderen in 1980 bij Mitsubishi waar hij gestaag carrière maakte. Sinds 2014 onderhield hij al de samenwerking met het nog onafhankelijke Eneco. Hiroshi Sakuma heeft het aankoopproces begeleid. Nu is hij waarschijnlijk de grijze eminentie van Mitsubishi, die in samenspraak met het hoofdkantoor in Japan de speelruimte van As Tempelman bepaalt.

                                                    Nuon is Vattenfall geworden. Het zou van eerlijkheid getuigen als Eneco werd omgedoopt tot Mitsubishi Nederland. Dan weten we tenminste allemaal waar we aan toe zijn. Wij kennen de multinational in Nederland vooral als autofabrikant maar in de jaren dertig en veertig ontwikkelde en bouwde het de A6M Zero, het jachtvliegtuig dat bij de overval op Pearl Harbor in 1941 met zoveel verpletterend succes werd ingezet. Ook produceerde het de G4M bommenwerper. Mitsubishi exploiteerde bovendien mijnen waar duizenden Chinezen en Amerikaanse krijgsgevangenen onder onmenselijke omstandigheden dwangarbeid verrichtten. Het duurde tot 2015 voor eindelijk de excuses kwamen. Er waren er nog twee in leven.

                                                    Op de website van Mitsubishi wordt niettemin met grote waardering gesproken over de CEO’s uit de oorlog, Yataro Iwasaki en Koyata Iwasaki. De laatstgenoemde benadrukte dat Mitsubishi nooit eerloze zaken had gedaan. Na de aanval op Pearl Harbor zei dit grote voorbeeld voor ons allen: ¨Nu heeft de natie een beslissing genomen. En hoewel mijn persoonlijke ideeën afwijken van die van de natie, worden wij nu allen opgeroepen het bevel van de keizer op te volgen, ons te verenigen en uiterste best te doen voor de natie.¨ Dit wordt op de site uitgelegd als internationalisme en het voorvoelen van de globalisering.

                                                    In Korea voeren dwangarbeiders tot op heden processen tegen Mitsubishi omdat ze geen enkele compensatie kregen. De rechtbank heeft een oordeel uitgesteld over een verzoek om ten bate van de slachtoffers bezittingen van de multinational te verkopen. In zulk omarming bevinden zich de klanten van Eneco, pardon Mitsubishi.

                                                    Zie hier de Zero’s en de bommenwerpers van Mitsubishi het luchtruim kiezen.

                                                    Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

                                                    Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X