Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • dat geldt toch voor iedere leider van een land? je doet alsof het een nieuwsfeit is.

    Comment


    • Jeetje, en ik maar denken dat hij ze zelf eigenhandig vermoordde.😂

      Comment


      • Van der Leyen heeft aangegeven dat Oekraine EU lid mag worden.

        Comment


        • curious lady en theo1, hou het netjes naar elkaar a.u.b..

          Comment


          • laat Mijnheer Timmermans maar lekker met klimaat bezighouden en zijn vloeiende talen die hij kan spreken en met Roda JC zijn voetbalclub dan is ie druk zat.

            Comment


            • Overleg tussen Rusland en Oekraine afgelopen, zijn nog geen uitkomsten of details bekend.

              Comment


              • Kiev. Een dramatische situatie in een kinderziekenhuis..

                Het kinderziekenhuis in Kiev biedt ook onderdak aan kleine patiënten die strijden tegen kanker.
                Als er bomaanslagen zijn, sirenes, moeten we naar de kelder gaan - zei Maryna, moeder van een 9-jarige die aan leukemie lijdt.
                'Ook hier krijgen we behandeling, we hebben medicijnen, maar we hebben meer voedsel nodig, basisdingen', voegde ze eraan toe, terwijl ze haar tranen nauwelijks kon bedwingen.










                Ik denk dat zo'n drama!.. en zo'n Europese crisis nooit was verwacht...!

                Comment


                • dat heb je nu eenmaal met oorlogen, alleen als het dichter bij huis is maken wij ons zorgen, als het het verderop in de wereld is, besteden we er geen aandacht aan, we zijn zelf ook hypocriet daarin

                  Comment


                  • Ligt er al aan welke bladen je leest.. dus 'besteden we er geen aandacht aan' beter vervangen door iets anders. In ieder geval niet voor mij spreken aub.

                    Comment


                    • ja dan kan je op elke slak zout leggen, je snapt wat ik bedoel... over het algemeen maken de meeste mensen zich dagelijks niet druk om oorlogen die overal op de wereld plaats vinden maar zodra het dichtbij komt of dreigend lijkt te worden dan wel, en natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen zoals met alles, anders kunnen we niets meer schrijven

                      Comment


                      • https://www.ad.nl/buitenland/live-ru...zoek~a227cd4d/

                        LIVE | Rusland bedreigt landen die Oekraïne wapens leveren, Internationaal Strafhof begint onderzoek


                        De Oekraïense steden Kiev en Charkov liggen vanavond wederom onder vuur van Russische luchtaanvallen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de landen die ‘dodelijke wapens’ aan Oekraïne leveren, ook verantwoordelijkheid zullen worden gehouden als die wapens tegen Rusland worden gebruikt. En in Den Haag begint het Internationaal Strafhof (ICC) een onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne. Volg alle ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne in dit liveblog. Lees het vorige liveblog hier terug.

                        [img]

                        Comment


                        • https://www.ad.nl/buitenland/bericht...gers~a500b82d/

                          Berichten uit de schuilkelders: ‘Rusland vernietigt nu burgers’


                          Op dag vijf van de oorlog kan Kiev even ademhalen, maar vluchten de inwoners van Charkov juist de schuilkelders in wegens zware Russische bombardementen. ,,Oekraïne zal winnen, maar hoeveel mensen moeten er daarvoor nog sterven?”

                          De granaten komen in golven, met tussenpozen van een uur of twee. ,,Het is nu even rustig, maar eerder vandaag was er een ongelooflijke kanonnade van raketaanvallen’’, meldt Dmytro Shabanov vanmiddag rond 16.00 uur vanuit Charkov, de tweede stad van Oekraïne. ,,Rusland is van het aanvallen van militairen nu blijkbaar overgegaan op het vernietigen van burgers.”



                          De Russische aanvallen op de Oost-Oekraïense stad Charkov zijn al dagen intens en leken maandag in een nieuwe fase te komen. De gouverneur van de regio meldde dat er maandag zeker elf burgerdoden zijn gevallen door de beschietingen. Tientallen mensen zijn gewond geraakt ‘bij de bombardementen op woonwijken’, aldus de Oekraïense autoriteiten.

                          In het dagelijks leven is Shabanov een hoogleraar aan de universiteit van Charkov, nu zit hij al dagenlang in de kelder van zijn huis. Samen met zijn vrouw, zijn twee zoons van 7 en 11 en zijn moeder van 80. ,,Ik kan mijn moeder niet vervoeren, anders had ik mijn gezin al weggebracht en was ik teruggekomen om mijn land te verdedigen.”

                          Tien jaar geleden, tijdens het EK voetbal van 2012, was Charkov de stad waar het Nederlands elftal drie wedstrijden speelde. Nu lopen er Russische ‘saboteurs’ door de straten, vertelt Shabanov via Facebook-berichten. ‘Gisteren was er een schietpartij vlak voor mijn huis.’ Via Telegram-groepen houden de inwoners van de stad elkaar op de hoogte van dat soort nieuws. Naar buiten mogen ze niet: er geldt een uitgaansverbod voor de hele dag. ‘Maar we hebben nog geluk: elektriciteit, water, gas en internet doen het nog.’



                          In de rij in Kiev


                          Dat is ook het geval in Kiev, meldt Helen Razgonova via een Telegram-gesprek. In de hoofdstad was het maandag relatief rustig met oorlogsgeweld. Daardoor was het op straat juist drukker. ,,We hebben een avondklok van veertig uur gehad, die liep maandag af. Dus iedereen die nog in de stad is, ging vandaag naar buiten om eten te halen. Er stonden lange rijen voor de winkels. Maar ik zie niemand echt hamsteren.”

                          Behalve om eten te halen, gebruikt de stadsgids de rustigere uren om ‘tegen mijn paniek te vechten’. ,,De situatie is zo vreemd. Ik leef nog, maar nooit had ik kunnen bedenken dat dit zou gebeuren. Dat Rusland op ons, hun broeders, zouden gaan schieten.”

                          Woede is er ook. In Marioepol, een stad in Zuidoost-Oekraïne op maar 60 kilometer van de Russische grens en vlak bij het gebied dat wordt beheerst door de pro-Russische separatisten, vochten artsen zondag voor het leven van een 6-jarig meisje. Ze raakte gewond door een Russische granaat, vertelde een arts aan persbureau AP, en werd op een brancard binnen gebracht, nog gekleed in haar pyjama met afbeeldingen van een eenhoorn erop. Het meisje overleefde haar verwondingen niet. ,,Laat dit maar aan Poetin zien. De ogen van dit kind, en huilende artsen”, zei de arts tegen de camera van AP.

                          Toekomst


                          In Charkov heeft professor Shabanov geen idee hoe lang hij nog met zijn gezin in de kelder moet blijven zitten. ,,Wist ik dat maar! Voor mij is het duidelijk dat Rusland verloren heeft, maar ook dat Oekraïne nog niet gewonnen heeft. Oekraïne gaat winnen, maar hoeveel mensen zal Rusland voor die tijd nog doden?”

                          In Kiev heeft Helen Razgonova weinig vertrouwen in de vredesgesprekken die maandag tussen Oekraïne en Rusland van start gingen in Belarus. ,,Ik geloof niet in die vredesonderhandelingen, ik geloof wel in sancties tegen Rusland. En daarom is het belangrijk dat er geschreven blijft worden over wat er hier gebeurt.” Twee uur nadat Razgonova haar verhaal heeft gedaan en vlak nadat de vredesbesprekingen voor maandag zijn afgerond, gaat het luchtalarm in Kiev weer af. Er volgen zware explosies.

                          Comment


                          • Originally posted by Johan Geluk View Post
                            ja dan kan je op elke slak zout leggen, je snapt wat ik bedoel... over het algemeen maken de meeste mensen zich dagelijks niet druk om oorlogen die overal op de wereld plaats vinden maar zodra het dichtbij komt of dreigend lijkt te worden dan wel, en natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen zoals met alles, anders kunnen we niets meer schrijven
                            Dat ben ik in de basis wel met je eens. Oude 'rekensom' om te bepalen in welke volgorde je het journaal brengt is 'aantal doden gedeeld door de afstand'.

                            Je ziet echter wel dat dit wereldwijd veel aandacht heeft, niet alleen in Europa. In Amerika, Canada, Japan, Zuid-Korea is het ook een hot topic. Denk dat het verschil ook is dat het echt 'landjepik' is. Andere oorlogen zitten vaak anders in elkaar.

                            En dat het een nucleaire macht is, dat maakt ook een verschil in nieuwswaarde.

                            Comment


                            • TV torens Kiev geraakt, ben er bang voor dat komende week de Russen pas echt gaan huis houden

                              Comment


                              • https://www.telegraaf.nl/financieel/...ing-van-europa

                                Oorlog Oekraïne kantelpunt met economie, klimaat en uitbreiding van Europa

                                AMSTERDAM - De Europese eensgezindheid tegen president Poetin is groot. Wacht maar tot de economische prijs wordt betaald, waarschuwen deskundigen. „Hoe solidair zijn we dan nog in de Europese Unie?” Ondertussen stoomt de trein van Europese integratie door. Wil het Nederlandse kabinet dat eigenlijk wel?

                                „Het staat buiten kijf dat deze crisis de geopolitiek definitief verandert.” Tom de Bruijn wijst erop dat er heel veel onzeker is op dit moment: „In the heat of the moment is het heel moeilijk een inschatting te maken wat er gaat gebeuren en wat veranderingen zijn voor de langere termijn.” Maar dat de oorlog in Oekraïne de politieke verhoudingen in de wereld blijvend zal veranderen, dat weet de voormalig ambassadeur in Brussel en oud-minister van Buitenlandse Zaken wel zeker.

                                De Russische invasie in Oekraïne plaatst de Europese Unie voor tal van nieuwe vragen. Niet alleen trok Europa samen op tegen president Poetin met een batterij aan sancties, ook komen er veel andere dilemma’s op de EU en de lidstaten af. Wat is de geopolitieke rol van Europa? Hoe om te gaan met eventuele uitbreiding richting het oosten? Wordt deze oorlog een katalysator in de verdere integratie van de EU? Schroeven lidstaten daadwerkelijk hun defensie-uitgaven op? Wordt de energietransitie versneld? Maar ook: welke crisis komt er nu op Europa af? Kunnen alle lidstaten de economische gevolgen van exploderende gas- en olieprijzen aan? En hoe moet de centrale bank reageren?

                                Adriaan Schout, Europa-expert bij Instituut Clingendael en hoogleraar in Nijmegen, ziet al politieke krachten die de oorlog aangrijpen tot verdere centralisatie van macht in Brussel. Hij wijst op uitlatingen van voorzitter Ursula von der Leyen en buitenlandchef Josep Borrell. „Zij zien dit als Europe’s moment”, stelt hij. Schout plaatst daar vraagtekens bij: „Versterking van samenwerking is echt nodig nu, maar dat is iets anders dan verdere integratie. Dit raakt aan de positie van Nederland, want Nederland was er altijd voorstander van dat lidstaten innig samenwerkten. Dat is fundamenteel anders dan de tendens tot centralisatie die je nu her en der waarneemt.”



                                Nu Europa plotseling zo’n overduidelijke gezamenlijke vijand heeft, komt er veel in beweging. De sancties leiden ertoe dat politiek en bedrijfsleven zich op grote schaal terugtrekken uit Rusland. De vraag hoe we los kunnen komen van Russisch gas ligt levensgroot op tafel. De aankondiging van Duitsland om €100 miljard te gaan steken in defensie is een grote verandering.

                                Nederland onderzoekt nu ook of er bovenop de reeds afgesproken impuls nóg meer geld vrijgemaakt kan worden om de gewenste norm van 2% van het bruto binnenlands product te halen. Ondertussen biedt Von der Leyen Oekraïne het EU-lidmaatschap aan en kloppen Turkije en Georgië aan de deur.

                                Uitbreiding

                                „Ik ben hier positief over”, zegt Karel Lannoo, directeur van de Brusselse denktank CEPS. „In snel tempo komt er nu gemeenschappelijk buitenlands beleid en gemeenschappelijk defensiebeleid. Je ziet een snelle verandering van de geesten, waarbij oude strijdpunten plots niet meer zo belangrijk zijn. De consensus over uitbreiding van de EU is enorm. De voortdurende discussie over al dan niet lidmaatschap van Noord-Macedonië en Montenegro is in het licht van deze grote ontwikkelingen plots volstrekt irrelevant.”

                                Is hier een trein in gang gezet die niet meer te stoppen is? „Ik verwacht ook zeker een versnelling van integratie op de buitenlandse politiek en op defensie”, reageert De Bruijn. Volgens de oud-minister ligt er ook een andere geopolitieke vraag op tafel: hoe om te gaan met China? „Nu we ons bewust zijn van onze afhankelijkheid van Russisch gas, zal ook gekeken worden naar andere strategische afhankelijkheden. Het is bijna onvermijdelijk dat dit conflict ook consequenties heeft voor onze verhouding tot China.”

                                Die bewustwording kwam er tijdens de coronacrisis. Het ongemak over onze afhankelijkheid van mondkapjes en medicijnen die in China werden geproduceerd was groot. Ook wilde Brussel al langer onze technologische afhankelijkheid van China verkleinen. „Er ligt al een voorstel voor een chips act, waarmee we het hele ecosysteem van halfgeleiders meer in eigen hand hebben. Maar als we dat nu willen versnellen, kost dat veel geld. Het betekent dat je Europese industriepolitiek gaat voeren. Dat zal ook investeringen vergen, die deels uit de publieke kas moeten komen. Dat zal in lidstaten tot verschuivingen in de overheidsbudgetten leiden.”



                                Over de financiële en economische vraagstukken lijkt nog minder te worden nagedacht. Versneld losraken van Russisch gas en olie klinkt prachtig - eurocommissaris Frans Timmermans is er als de kippen bij om dat te bepleiten -, maar dat kost ook geld. „Wie gaat dit allemaal betalen? Deze vraag speelt in de EU en overigens ook voor niet-EU-landen, zoals het UK”, stelt Schout. Hij voorziet dat er een roep in Europa zal komen om financiële fondsen op te tuigen.

                                Na het fonds voor de eurocrisis en het fonds voor de coronacrisis volgen dan wellicht nog nieuwe potten met geld om alle nieuwe wensen van te kunnen betalen. Schout waarschuwt: „Pas op, er is geen gratis geld. Als we dit allemaal Europees gaan financieren verhoogt dat uiteindelijk wel de overheidsuitgaven, terwijl in sommige landen de schulden al heel erg hoog zijn. Over het Europese Herstelfonds, dat in de coronacrisis kwam, is hij kritisch: „De financiering en het toezicht op dit fonds zijn niet goed geregeld.”

                                Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank (DNB), is benieuwd wat er van alle eensgezindheid overblijft zodra duidelijk wordt wat de financiële consequenties gaan zijn. „Is iedereen zich bewust van alle mogelijke implicaties voor de onderlinge solidariteit?”, vraagt hij zich retorisch af. „Dát wordt doorslaggevend: hoe solidair zijn we als er economische problemen optreden?”

                                „Ik zie Nederlandse politici soms tevreden op tv zeggen dat wíj minder afhankelijk zijn van Russisch gas dan andere lidstaten. Maar zijn wij bereid die anderen straks te helpen?” „Als we komende winter onze gasvoorraden op orde willen hebben dan moeten we dat samen doen en de pijn samen verdelen. Uit een studie van denktank Bruegel blijkt hoeveel miljarden het kost en wat de risico’s zijn en welke beperkingen onze netwerken hebben. En als we weten dat Italië een staatsschuld heeft van 150% en Griekenland van meer dan 200%, dan weten we dat die landen dit niet alleen kunnen.”

                                Kolencentrales

                                Wellink wijst er ook op dat de groene energiebronnen er niet van vandaag op morgen zijn. „We hebben niet volgend jaar meteen groene energiecentrales staan of veel meer windmolens. Frankrijk heeft niet ineens het aantal kerncentrales uitgebreid.” Hij denkt dat het onvermijdelijk is dat voor een versnelde loskoppeling van Rusland tijdelijk andere energiebronnen nodig zijn, zoals kolencentrales.

                                Daar hintte Timmermans donderdag ook al op. „In Nederland moet er diep nagedacht worden over regeerakkoord, want tijdelijk zullen sommige maatregelen haaks staan op de klimaatdoelstellingen. Duitsland zal weer energiecentrales openen en de VS gaat weer meer schaliegas produceren. Dat leidt wel tot ruzie met de milieubeweging, maar als we los willen komen van Rusland moet ondertussen de economie wel blijven draaien.”

                                De vraag is ook wat voor crisis dit wordt voor Europa. In korte tijd moest het continent al veel verwerken: een bankencrisis die uitmondde in een eurocrisis, een vluchtelingencrisis, de coronacrisis en nu deze oorlog. De stroom vluchtelingen zal Europa opnieuw onder druk zetten.

                                Nerveus

                                Stort deze oorlog ons in een recessie? Dat zou best kunnen”, vreest De Bruijn. „De grote vraag is wat de impact van dit conflict op de wereldeconomie zal zijn.” De snel stijgende energieprijzen raken alle Europese burgers. „De veerkracht van de Italiaanse en Griekse economie is een stuk kleiner dan van de onze. En Italië is zó afhankelijk van Russisch gas. Om de rust onder de burgers te bewaren moest premier Mario Draghi al €8 miljard toezeggen als steun voor mensen die niet kunnen rondkomen.

                                Wellink waarschuwt: „We weten nu wat de Europese sancties zijn. Maar we weten nog niet hoe Poetin gaat reageren. Als hij de gaskraan iets dichtdraait, gaan de prijzen nóg harder omhoog. En hij kan dat doen zonder verlies aan inkomsten. Want als hij de gaskraan 10% zou dichtdraaien en de prijzen stijgen daardoor bijvoorbeeld met 20%, dan krijgt hij meer geld binnen. Daarnaast is Rusland een belangrijke exporteur van mineralen die nodig zijn voor onze productie.

                                De oud-DNB’er is er niet gerust op: „De financiële markten beginnen nerveus te worden.” Aanvankelijk leek dat op de aandelenbeurzen nog mee te vallen, al kwam vrijdag alsnog de klap. Wellink let vooral op de rente: „Je ziet de rentes in bijvoorbeeld Duitsland dalen. De psychologische effecten gaan nu ook een rol spelen.” Als het vertrouwen van beleggers en consumenten wegvalt, is dat slecht voor de economie.

                                De Europese inflatie is inmiddels bijna 6%. Daar houdt het niet op, want olie en gas blijven maar duurder worden. „Dan zijn er twee mogelijkheden”, weet Wellink. „De lonen trekken bij om die prijsstijging te compenseren. Maar dan kom je in een loon-prijsspiraal. De stijgende loonkosten zijn dan weer de inflatie van morgen. Of je krijgt een zeer forse daling van het reële beschikbare inkomen en dat heeft zonder meer een effect op de consumentenbestedingen. Dat kun je als overheid nooit helemaal compenseren. Dit is een factor die tot een echte recessie kan leiden.”

                                Comment


                                • De gevolgen worden met de dag erger. Ik zie het somber voor ons in.

                                  Comment


                                  • Originally posted by Ed Raket View Post
                                    Oorlog Oekraïne kantelpunt met economie, klimaat en uitbreiding van Europa
                                    Deze economische gevolgen moeten we allemaal ..doorslikken

                                    Maar Europa is nog nooit eerder zo eensgezind geweest! En verder.. Zal de opwarming van de aarde deze keer een impact hebben op iets positiefs in onze wereld.? Nou, ik hoop het!..

                                    Want de 'raspoetitsa' komt eraan.! Vroeg in het jaar .. maar zelfs de Russische klootzakken zal de klimaatopwarming niet missen, deze keer..


                                    https://twitter.com/AdamBielan/statu...2FIuRbw8dB2%2F



                                    https://twitter.com/Shtirlitz53/stat...2FdL1xwrE2J%2F


                                    Comment


                                    • Eu is eengezinds in hypocriet zijn. Ze laten Poetin al jaren oorlog voeren in Oekraine en de Krim wat voor de inval van vorige week alleen al 15.000 doden vielen eu is een ambtelijk gedrocht zonder echte power

                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/financieel/...t-russisch-gas

                                        Comment


                                        • Originally posted by Willy Wonka View Post
                                          Eu is eengezinds in hypocriet zijn. Ze laten Poetin al jaren oorlog voeren in Oekraine en de Krim wat voor de inval van vorige week alleen al 15.000 doden vielen eu is een ambtelijk gedrocht zonder echte power
                                          Dus de EU had al 8 jaar geleden Rusland volledig moeten afsluiten van de wereld en Oekraine lid moeten maken.

                                          Comment


                                          • nou paar sancties was niet verkeerd geweest, nu is het een vrijbrief geweest, waarom toen laten gebeuren en nu wel sanctioneren en toen niet en het amper op de agenda zetten, vindt Wonka reep wel een punt hebben hoor.

                                            Comment


                                            • Is die frankkinky een paragnost of zo? Zag de europese crisis aan komen maar ook de duur en gevolgen van coronavirus

                                              Comment


                                              • We gaan weer kolencentrales open houden en bij bouwen, gas oppompen in Groningen is ook weer een optie,we moeten wel door Poetin.

                                                Comment


                                                • Originally posted by HenkdeKorte View Post
                                                  nou paar sancties was niet verkeerd geweest, nu is het een vrijbrief geweest, waarom toen laten gebeuren en nu wel sanctioneren en toen niet en het amper op de agenda zetten, vindt Wonka reep wel een punt hebben hoor.
                                                  Dus wat is dan de conclusie? Moeten de sancties nu niet doen, omdat we het toen ook niet deden? Of is de wijsheid achteraf dat we toen ook sancties hadden moeten doen?

                                                  Comment


                                                  • We doen toch ook dingen uit menselijk oogpunt? Niet alles met een tactiek?

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X