Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Beetje extra weerstand van de VS tegen rusland lijkt me een goede ontwikkeling. Hopelijk is dit dan weer niet voor de buhne

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1590...teld-en-gedood

      OORLOG ISRAËL



      Onrust Midden-Oosten: zondag 30 maart

      LIVE | Hamas voert druk op eigen bevolking op na protesten in Gaza: ’22-jarige Oday gemarteld en gedood’

      Er klinkt weer oorlogsgeweld in het Midden-Oosten. De regering-Trump richt zijn vizier op de Houthi-rebellen in Jemen, het staakt-het-vuren in Gaza is gesneuveld en ook in Libanon vallen bommen. Intussen wordt nog altijd een deel van de Israëlische gijzelaars vastgehouden door Hamas, terwijl er in Gaza ook protesten onder Palestijnen uitbreken tegen de oorlog. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

      © X

      De Palestijn Oday Nasser Al Rabay zou in Gaza op gruwelijke wijze om het leven zijn gebracht door Hamas na uitgebroken protesten tegen de terreurbeweging.

      'Palestijnse jonge man gedood vanwege protest tegen Hamas'


      De 22-jarige Palestijn Oday Nasser Al Rabay is in Gaza door Hamas-leden ontvoerd, gemarteld en gedood. Zijn lichaam werd voor het huis van zijn familie gedumpt, melden Israëlische media die zich beroepen op de familie van de jonge man. Ook minstens vijf andere actievoerders zouden zijn geëxecuteerd. Sommige mensen zijn ook plotseling als vermist opgegeven, meldt Ynet.

      De reden voor de wrede moord op de twintiger zou ten grondslag liggen aan de protesten van afgelopen week in Gaza tegen Hamas, een internationaal erkende terreurbeweging die openlijk de vernietiging van Israël als doel stelt. Al Rabay zou aan een van de tamelijk zeldzame demonstraties tegen het bewind deel hebben genomen.

      Het lichaam van de man werd voor het huis van zijn familie achtergelaten. Bij zijn begrafenis waren zaterdag tientallen mensen aanwezig. Daarbij werd ook 'weg met Hamas' geroepen, meldt de Times of Israel op basis van beelden. Hamas zou meer critici op willen pakken, maar door de hervatte oorlog met Israël moeten ze op hun tellen passen, schrijft de krant.

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/13...-willen-leggen

        Column Bart Nijman
        Gazanen die wijzen naar Hamas afgedankt door zogenaamde bondgenoten die schuld bij Israël willen leggen

        Burgemeesters, raadsleden en duizenden burgers in de hele Gazastrook zijn de straat op gegaan om zich tegen Hamas te keren. Ze eisen dat Hamas aftreedt, ze willen vrede en ze verlangen zelfs dat de Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten. Gek genoeg kunnen ze op geen enkele steun rekenen van Nederlandse en westerse stemmen die al zestien maanden het pleit van de Palestijnen scanderen.




        Echt helemaal niets: vooralsnog geen woord van Oxfam Novib of The Rights Forum. Geen enkele aanmoediging van de omstreden VN-rapporteur Francesca Albanese (die deze week de stem van Nederland verloor voor haar herbenoeming).

        Op de X-tijdlijn van Asha ten Broeke: niets. Bij Radboud-raddraaier Harry Pettit: niets. Op de Instagram van Carice van Houten: niets.

        Bart Nijman over demonstraties tegen Hamas in Gaza



        We mogen dus constateren dat er officieel meer demonstraties tegen Hamas zijn gehouden in Gaza dan aan Nederlandse universiteiten, in de Amsterdamse straten en onder columnisten en BN’ers die zich sinds 7 oktober 2023 uitspreken tegen het geweld waar de Palestijnen onder gebukt gaan. Vreemd.



        Ineens worden in de media Gazanen geciteerd die zelf zeggen dat Hamas vanuit woonwijken vecht, tunnels onder appartementengebouwen graaft en Israëlische gijzelaars vasthoudt in dichtbevolkte gebieden. Dat soort retoriek werd steevast als Israëlische propaganda afgedaan.

        Door Hamas gemartelde en vermoorde demonstranten



        De eerste berichten over door Hamas gemartelde en vermoorde demonstranten druppelen ook binnen. Het lijk van een protestleider, een 22-jarige man, zou voor de deur van zijn familie gedumpt zijn - volgens de familie met het begeleidende bericht dat dit de prijs is voor kritiek op Hamas.



        „Het is niet duidelijk wie er achter het protest zit”, was echter de duiding van NOS-correspondent Nasrah Habiballah in een filmpje over de protesten op @nosstories op Insta.



        Veel commenters daaronder noemen de opstand ’nepnieuws’ of beweren dat de protesten tegen door Israël veroorzaakte leefomstandigheden zijn. Dat is niet raar, gezien de absurd eenzijdige berichtgeving die de meeste media sinds 7 oktober hanteren. Nu de realiteit verandert, worstelen zowel nieuwsvolgers als journalisten met de nieuwe werkelijkheid.

        ’Zou het misschien inderdaad aan Hamas kunnen liggen?’




        In het NOS Radio 1 Journaal van 26 maart kreeg Habiballah het zelfs over haar lippen om te zeggen dat „oproepen om de straat op te gaan van onbekende bronnen komen. Twee hoofden van belangrijke families zouden zich tegen Hamas gekeerd hebben. Of dat wellicht onder druk van Israël is, weten we niet.”



        Ook verzuchtte ze dat Israël de groeiende opstand aangrijpt om hun eigen punt te maken: „Zo’n protest is iets waarmee zij wijzen naar Hamas en zeggen ’zie je wel, het ligt niet aan ons, het ligt aan Hamas’.”



        Misschien een gekke gedachte hoor, maar: zou het misschien inderdaad aan Hamas kunnen liggen? Lijden zowel de Israëlische bevolking als de burgers van Gaza onder het juk van een genocidale terreurgroep, die in de waan leeft dat ze met een paar duizend man een heel land van de kaart kunnen vegen, van de rivier tot de zee?

        Bedenkingen onder burgerbevolking Gaza



        Ze hebben een groot deel van de Gazanen in dat streven meegenomen maar nu die strijd uitzichtloos is geworden en het leiderschap van Hamas na zestien maanden oorlog nog slechts een geraamte is, rijzen de bedenkingen onder de burgerbevolking.



        Dat de activisten en propagandisten in Nederland en het Westen zich nog altijd niet tegen Hamas uitspreken, werpt toch de vraag op hoezeer al die luide stemmen van protest zich werkelijk het wrange lot van de Palestijnen aantrekken. Zou het dan toch om Israël gaan? Speelt een ietsie-pietsie antisemitisme misschien toch een rol?



        De Gazanen kopen er niets voor. Eerst moesten ze bloeden onder het juk van Hamas. En nu ze naar Hamas wijzen als de dader, worden ze afgedankt door hun zogenaamde bondgenoten, die louter de schuld bij Israël willen leggen. Wat een hypocrieten.

        Comment


        • De enige manier om enigszins van Hamas af te kunnen komen is als de Palestijnen het heft zelf in handen nemen. Hamas had/heeft ook een politieke tak dus de partij is behoorlijk vervlochten met de bevolking. Van buitenaf is het vrij ingewikkeld om hier een eind aan te maken.

          Comment


          • ze zijn gekozen door hun bevolking die ze nu onderdrukken, methode Putin en Erdoghan

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/8258...onomische-deal

              Oorlog in Oekraïne



              Dag 1133 van de invasie

              LIVE | Oekraïne na waarschuwing Trump: werken nog aan economische deal

              De Oekraïense president Volodimir Zelenski is akkoord gegaan met een beperkte wapenstilstand met Rusland. Dat is de uitkomst van een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Het valt nog te bezien of de deal ook zal leiden tot vrede in Oekraïne. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

              © ANP / AFP

              Oekraïne heeft na een waarschuwing van de Amerikaanse president Donald Trump gezegd dat nog wordt gewerkt aan een economische deal met de Verenigde Staten. Eerder was president Volodimir Zelenski niet te spreken over wijzigingen.

              Oekraïne na waarschuwing Trump: werken nog aan economische deal


              Oekraïne heeft na een waarschuwing van de Amerikaanse president Donald Trump gezegd dat nog wordt gewerkt aan een economische deal met de Verenigde Staten. "Het proces gaat door", zei minister van Buitenlandse Zaken Andri Sybiha. "We zullen samenwerken met onze Amerikaanse collega's om tot een tekst te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is."

              Trump stuurt aan op een vredesovereenkomst tussen Oekraïne en Rusland, maar wil ook een eigen deal met Oekraïne over de winning van grondstoffen. Hij waarschuwde afgelopen weekend dat het niet zonder gevolgen blijft als de Oekraïense president Volodimir Zelenski terugkrabbelt. "Ik zie dat hij probeert onder de zeldzame aardmetalen-deal uit te komen. En als hij dat doet, krijgt hij problemen. Grote, grote problemen."

              Persbureau Bloomberg berichtte vorige week dat Oekraïne veranderingen wil in een conceptvoorstel voor de deal. Het land zou onder meer vrezen dat het alle ontvangen Amerikaanse militaire en economische steun moet terugbetalen.

              Ruben Brekelmans

              @DefensieMin


              In Dnipro zagen we zelf de afschuwelijke Russische agressie. We steunen Oekraïne met €500mln voor drones om sterker te staan aan de frontlinie én aan de onderhandelingstafel voor robuuste vrede. Door deze samenwerking versterken we ook onze krijgsmacht en drone-industrie.

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9200...-midden-oosten

                OORLOG ISRAËL



                Onrust in Midden-Oosten: woensdag 2 aprilLIVE | Verenigde Staten sturen tweede vliegdekschip naar Midden-Oosten

                Er klinkt weer oorlogsgeweld in het Midden-Oosten. De regering-Trump richt zijn vizier op de Houthi-rebellen in Jemen, het staakt-het-vuren in Gaza is gesneuveld en ook in Libanon vallen bommen. Intussen wordt nog altijd een deel van de Israëlische gijzelaars vastgehouden door Hamas. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                © ANP / EPA

                De USS Carl Vinson

                Een tweede Amerikaans vliegdekschip naar Midden-Oosten


                De Amerikaanse regering stuurt een tweede vliegdekschip naar het Midden-Oosten, maakte het Pentagon dinsdag bekend. De Carl Vinson zal zich voegen bij de Harry S. Truman, die al langer in het Midden-Oosten actief is.


                De versterkingen worden doorgevoerd in een periode dat de Amerikaanse aanvallen op de Houthi's in Jemen zijn toegenomen. Het doel van de Amerikanen is om de scheepvaart in het gebied weer veilig te maken. De Houthi's hebben herhaaldelijk verklaard dat ze schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden zullen aanvallen, zolang Israël aanvallen op Palestijnen uitvoert.
                President Donald Trump verklaarde dat de Houthi's moeten ophouden: "Stop met aanvallen op Amerikaanse schepen en wij zullen ook ophouden met schieten op jullie. Anders zijn we nog maar net begonnen en moet de echte pijn nog komen, voor de Houthi's en voor hun sponsors in Iran."


                De Houthi's maakten dinsdag bekend dat door vermoedelijk Amerikaanse aanvallen drie mensen om het leven zijn gekomen en twee gewond zijn geraakt in Hodeida, aan de Rode Zeekust in Jemen.

                46 minuten geleden

                Moumen (29) leidt de Palestijnse protesten tegen Hamas: ’Ze behandelen ons als schapen, slachten ons wanneer ze willen’
                Hamas treedt bikkelhard op om de protesten tegen haar bewind in Gaza de kop in te drukken. Desondanks wil een van de initiatiefnemers van die demonstraties, met gevaar voor eigen leven, zijn verhaal vertellen.
                www.telegraaf.nl

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9525...wapenprogramma

                  Amerika stuurt bommenwerpers naar eiland in Indische Oceaan
                  Nieuwe dreigende taal tussen VS en Iran: voorbode van vernietigende aanval op het Iraanse kernwapenprogramma?

                  Er klinken serieuze dreigementen tussen Washington, bij monde van president Donald Trump, en Teheran de afgelopen week. Is er een nieuwe confrontatie in het Midden-Oosten op komst, waarbij Israël zich gewillig aansluit bij een Amerikaanse coalitie? „Het Iraanse kernwapenprogramma zou dan kunnen worden vernietigd”, oppert een militair analist en voormalig piloot van het Amerikaanse leger.

                  © Getty Images

                  De Amerikanen hebben zeker zes B-2 bommenwerpers, zogeheten Stealths, naar het eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan gestuurd om eventueel snel in te grijpen in Iran, het land van ayatollah Khamenei.




                  Het is een piepklein eilandje midden in de Indische Oceaan waar de meeste Amerikanen nog nooit van hebben gehoord hebben, maar Diego Garcia in de Indische Oceaan speelt wel een strategische sleutelrol voor de Verenigde Staten in het Midden-Oosten. Op het eiland, voorheen gekoloniseerd door de Britten, zijn duizenden Engelse en Amerikaanse troepen gevestigd op een militaire luchtmachtbasis waar verder weinig bekend over is. Het eiland ligt op ruim drieduizend kilometer van de Iraanse kust, tussen Europa, India en China in.

                  Wat wel duidelijk is, op basis van satellietbeelden: de VS hebben recent zeker zes Amerikaanse B-2 bommenwerpers naar Diego Garcia gestuurd. Dat is ongeveer een derde van het totale arsenaal aan zulke Stealth-bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht. Elk toestel heeft een prijskaartje van zo’n twee miljard dollar. De timing van de militaire verplaatsing wijst volgens analisten op CNN op een signaal dat Washington aan Teheran af wil geven: hou je gedeisd.

                  Iraans kernwapenprogramma kan worden vernietigd



                  „Als Iran niet met de VS gaat onderhandelen, kunnen de gevolgen zijn dat het Iraanse kernwapenprogramma wordt vernietigd”, zegt Cedric Leighton, voormalig kolonel van de Amerikaanse luchtmacht, tegen de nieuwszender CNN.



                  Tekst gaat verder onder de foto.

                  © ANP / AP

                  Planet Labs maakte woensdag satellietbeelden van de Amerikaanse Stealth-bommenwerpers op een basis in Diego Garcia.



                  Tegelijkertijd voerden de Amerikanen de aanvallen op de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen de afgelopen weken flink op. Het opmerkelijke Signal-lek met hoge functionarissen van de regering-Trump kreeg echter meer media-aandacht dan de daadwerkelijke operaties tegen de radicaal-islamitische terreurbeweging in het door een burgeroorlog verscheurde land.

                  ’Nucleaire faciliteiten Iran doelwit’



                  De gestalde B-2’s kunnen volgens de Israëlische gevechtspiloot Naftali Hazony aanzienlijke schade aanrichten op de gevreesde installaties in Iran waar ondergronds gewerkt zou worden aan nucleaire wapens. Om dat te kunnen doen zijn volgens hem zware GBU-57 bommen nodig, die ontworpen zijn om bijvoorbeeld diepe bunkers te vernietigen. Dat deden de Amerikanen eerder ook al in Jemen. De explosie kan doelen van 40 tot 60 meter diep in de grond raken. Het is daarmee „een van de weinige bommen die de Iraanse nucleaire locaties in Natanz en Fordow kan vernietigen”, stelt Hazony op X.



                  Het eiland Diego Garcia, onderdeel van de Chagosarchipel, geldt daarbij als ’ideale locatie’. „Het is ver genoeg om de Amerikaanse marine tijd en ruimte te geven om haar strategische B-2-bommenwerpers te verdedigen tegen Iraanse raketten en drones, maar is toch dichtbij genoeg voor de B-2 om doelen diep in Iran aan te vallen.”

                  Het is overigens zeker niet de enige uitvalsbasis voor Amerikaanse militairen, die in de regio onder meer in Jordanië, Koeweit, Saoedi-Arabië, Bahrein, de Emiraten en – vanzelfsprekend – in Israël terechtkunnen.



                  Vanuit het Witte Huis klinkt min of meer een bevestiging van het sturen van de B-2’s. Het leger beschikt op Diego Garcia over extra vliegtuigen en „andere luchtmiddelen”, aldus een woordvoerder. „De Verenigde Staten en haar partners blijven toegewijd aan de regionale veiligheid en zijn bereid te reageren waar nodig.

                  ”Instemmende reactie Israël op eventuele aanval op Iran



                  In Jeruzalem zullen voorstanders van een (preventieve) aanval op Iran, onder wie premier Benjamin Netanyahu, met Trumps komst en uitlatingen in hun handen knijpen. Israël viel het land afgelopen jaar ook al aan na forse raketaanvallen, grotendeels gestopt door de geoefende luchtverdedigingssystemen van de Joodse staat.



                  Die laatste bleken in Iran niet zo effectief als in Israël; de Iraanse strijdkrachten hadden alle moeite met het verdedigen van de eigen bases. Het leverde volgens The Institute for the Study of War (ISW) „aanzienlijke verliezen” op, ook voor Hezbollah in Libanon. Teheran zou volgens de denktank daarom de aandacht verlegd hebben naar het aanvallen van Israëli’s in het buitenland.

                  President Trump gaf dit weekend al te kennen dat hij bereid is om zich genadeloos op te stellen tegen de Iraanse ayatollahs. „Als ze geen deal sluiten, dan zullen er bombardementen volgen”, waarschuwde Trump volgens NBC News. „Het zullen bombardementen zijn zoals ze nog nooit eerder hebben meegemaakt.”

                  Iran-deal in de prullenbak



                  De Republikein zegde tijdens zijn eerste termijn de Iran-deal van president Barack Obama op, omdat die volgens hem te veel geld op zou leveren voor Teheran. Het sji’itische land staat zeker bij aartsvijand Israël bekend als een van de grootste sponsors van terreur in de wereld, met steun voor bijvoorbeeld Hamas en Hezbollah en dus de Jemenitische Houthi-rebellen. Zowel met volle geldzakken als met geavanceerde raketten en drones.

                  Trump staat er evenwel voor open om een nieuwe deal met het economisch worstelende Teheran te sluiten, maar zou de Iraniërs ook niet vertrouwen omdat die een aanslag op hem zouden hebben gepland vanwege de liquidatie van generaal Qassem Soleimani met een Amerikaanse Reaper-drone in 2020. Ook Brussel, onder leiding van de Franse president Emmanuel Macron, zet in op een nieuwe overeenkomst - zonder wapengekletter.



                  Iran dreigt in ieder geval „krachtig” te reageren op een eventuele Amerikaanse aanval, aldus opperleider Ali Khamenei. Zijn motto luidt al jarenlang: ’Dood aan Amerika’.

                  Comment


                  • dat Iran was Hamas en Hezbollah en de Russen steunt met geld en wapens, moet keihard aangepakt worden, die verstaan net als de Russen alleen de taal van geweld, en die bevolking snakt ook naar vrijheid, weg met die moslim terreur

                    Comment


                    • Ja als die kernwapens krijgen dan zijn we de Sjaak

                      Comment


                      • Waar religie de drijfveer wordt moet je direct tegen wapenen en teneerslaan

                        Comment


                        • Zoals 'het beloofde land' zeker?

                          Comment


                          • nee Israel is een democratie waar vrouwen, homo's, lesbiennes, transgenders etc welkom zijn en gelijk behandeld worden. In vele moslim landen is dat tegen overgestelde gestelde en worden die volken ook naast en door de religie ook nog eens door hun regime onderdrukt, vermoord of als schild gebruikt. En die aanslagen die ze in Europa plegen komt ook door die religie. Dat moeten we niet laten winnen. Never dan zijn we eraan.

                            Comment


                            • Daarom goed te zien dat nu palestijnen in opstand komen tegen hun gekozen onderdrukkers v Hamas

                              Comment


                              • Amerikanen pakken terecht goed die Houthi's aan in Jemen, dat uitschot moet net als Hamas, Hezbolla en de leiders van Iran vernietigd worden.

                                Comment


                                • Hamas moet exit, evenals Hezbollah, en dus ook IDF.. alle geloofs fanatici in die regio. Dikke bom er op!!!! te beginnen met Netanyahu dus... dat is een erg gelovig beest!!!!

                                  Comment


                                  • Als Hamas en Hezbollah weg zijn en er dus geen aanvallen op Israel zijn, is het probleem opgelost, en Istrael is een staat waar juist ruimte is voor meerdere religies en anders sexueel geaarden.

                                    Comment


                                    • Door Trumps heffingen ziet minister Klever nu wel het belang van Europa



                                      Minister Klever wil alleen in Europees verband optreden tegen de Amerikaanse importheffingen. Ze kan daarin rekenen op brede steun in de Tweede Kamer.

                                      Een ophanden zijnde handelsoorlog maakt de verhoudingen in de Nederlandse politiek vloeibaar. Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, PVV) denkt dat er maar één antwoord is op de aangekondigde importheffingen van de Amerikaanse president Trump: een gezamenlijk Europees optreden.

                                      Een opmerkelijk standpunt van een PVV-minister die voornamelijk hamert op het Nederlandse belang tijdens buitenlandse handelsmissies.

                                      “Het allerbelangrijkst is dat we een onderhandelingspositie hebben richting de Amerikanen”, zegt Klever donderdag tegen Tweede Kamerleden tijdens een debat over buitenlandse handel dat geheel in het teken staat van Trumps protectionistische maatregelen. “We moeten eensgezind optreden om weer aan de onderhandelingstafel te komen.” Dat kan volgens Klever alleen in Europees verband.

                                      Tegenmaatregelen
                                      De Amerikaanse president heeft aangekondigd een importtarief van 20 procent te heffen op producten uit Europa, de tarieven op staal en aluminium liggen met 25 procent nog hoger. Klever schetst de Europese strategie. Er komen tegenmaatregelen, maar de precieze invulling daarvan is nog niet bekend. Komende maandag overlegt Klever met haar Europese collega’s.

                                      De Europese ‘tegenreactie’ is volgens de minister bedoeld om te laten zien dat de Amerikanen niet ongestraft wegkomen met de importheffingen. Daarnaast hoopt Klever dat de regering-Trump binnen afzienbare tijd tot inkeer komt en terugkeert aan de onderhandelingstafel.

                                      Nauw verweven economieën
                                      De minister overlegde onlangs met de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger en sprak haar zorg uit over de aanstaande handelstarieven. Klever onderstreepte in dat gesprek de schadelijke gevolgen voor de Amerikaanse en Nederlandse economie, die nauw verweven zijn.

                                      Vanuit oppositie en coalitie klinkt nauwelijks kritiek op de voorgestelde lijn van Klever. Een gezamenlijk Europees optreden tegen de Amerikaanse maatregelen kan rekenen op brede steun in de Kamer. CDA-Kamerlid Derk Boswijk onderstreept nog wel dat het reguleren van Amerikaanse techbedrijven niet ten koste mag gaan van eventuele onderhandelingen met de VS over het afzwakken van handelstarieven. Hij vreest dat Europa te snel water bij de wijn doet aan de onderhandelingstafel.

                                      Daarom, meent Boswijk, moet Europa een zo breed mogelijk mandaat hebben. Hij stelt voor om de Europese samenwerking te verbreden met Zuid-Korea, Australië, Japan, Canada en Nieuw-Zeeland. De Kamer nam een motie aan die hiertoe oproept.

                                      Compensatie
                                      De meeste tegenspraak krijgt Klever van PVV-Kamerlid Dennis Ram. Hij vindt dat Nederlandse burgers en bedrijven gecompenseerd dienen te worden voor de geleden schade. Vanwege de importtarieven vreest de PVV’er oplopende inflatie waardoor producten duurder worden. Hij stelt daarom voor om de Nederlandse afdracht aan de Europese Unie te verlagen, maar Klever wil die toezegging niet doen.

                                      Ook vraagt Ram de minister de alcoholsector, die volgens de PVV’er hard getroffen zou worden door de Amerikaanse importtarieven en Europese tegenreactie, extra te beschermen. Klever houdt de kaarten tegen de borst en wil niet vooruitlopen op de onderhandelingen in Europees verband.

                                      https://www.trouw.nl/politiek/door-t...ropa~bcc02034/

                                      Comment


                                      • Alcohol is de grootste drug voor mensen en heeft veel negatieve invloed op de gezondheid, dus prima dat die geraakt worden, voor de rest is het lastig in te schatten hoe dingen nu ontwikkelen en lees ik overal tegenstrijdige berichten van deskundigen dat je ook niet eens meer kan inschatten wat echt de gevolgen zullen of beter gezegd kunnen zijn.

                                        We worden overspoeld met nieuws en theorieen, om gek van te worden. Maar volgens mij hebben we het niet zo slecht.

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/buitenland/live-oo...ogen~ad83b169/

                                          © AFP

                                          LIVE oorlog Oekraïne | Zelensky roept na nieuwe aanvallen op om druk op Rusland te verhogen


                                          OekraïneDe internationale druk op Rusland is niet hoog genoeg. Dat schrijft Volodymyr Zelensky op sociale media na een nieuwe reeks Russische aanvallen op zijn land. Volgens de Oekraïense president nemen de Russische luchtaanvallen toe. Lees alles over de oorlog in Oekraïne en de situatie in Rusland in ons liveblog.


                                          De belangrijkste punten:


                                          - Rusland heeft zondagochtend een grootschalige luchtaanval uitgevoerd op meerdere Oekraïense regio’s, waaronder de hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen één dode en drie gewonden.
                                          - Volgende week vindt er mogelijk opnieuw overleg plaats tussen Russen en Amerikanen.
                                          - Rusland claimt opnieuw terreinwinst in de Soemy-regio in het noordoosten van Oekraïne.

                                          Een Oekraïense delegatie zal begin deze week naar de Verenigde Staten afreizen om een mineralendeal te bespreken. Dat meldt een Oekraïense bron die bekend is met de situatie maandag aan persbureau Reuters.

                                          De Amerikaanse regering onder president Donald Trump heeft een uitgebreidere mineralendeal voorgesteld, die Oekraïne de afgelopen dagen onder de loep heeft genomen.

                                          Rusland claimt in de nacht van zondag op maandag negentien Oekraïense drones uit de lucht te hebben geschoten. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie.

                                          Dertien drones werden uitgeschakeld boven de Zee van Azov, die grenst aan het zuidwesten van Rusland. De overige drones werden neergehaald boven de regio’s Krasnodar en Bryansk, en boven de Krim.

                                          Een van de drones heeft schade aangericht aan het spoorwegennet in de Russische regio Krasnodar, zo meldden de lokale autoriteiten. 'Er vielen geen slachtoffers en er is geen brand ontstaan', aldus de regionale administratie via een bericht op de berichtenapp Telegram.

                                          Een Amerikaanse soldaat die vorig jaar in Rusland werd veroordeeld tot drie jaar en negen maanden celstraf, heeft strafvermindering gekregen. Russische staatsmedia melden dat de gevangenisstraf van sergeant Gordon Black is verlaagd naar drie jaar en twee maanden. Waarom de rechtbank dat heeft besloten is onduidelijk.

                                          Black werd veroordeeld omdat hij zijn vriendin met de dood zou hebben bedreigd en geld van haar zou hebben gestolen. Hij werd gedwongen zijn celstraf uit te zitten in een strafkolonie. Black verscheen afgelopen najaar op de Russische staatstelevisie en zei daar dat hij graag naar huis wilde. ,,Maar daar gaat mijn regering over."

                                          Meerdere Amerikanen worden vastgehouden in Rusland. Bij gesprekken tussen Rusland en de VS in de afgelopen maanden zijn ook de mogelijkheden voor een gevangenenruil besproken.

                                          Sensoren die door Moskou zouden zijn geplaatst om Britse kernonderzeeërs te bespioneren, zijn ontdekt in de zeeën rond het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat de krant The Sunday Times zondag heeft gepubliceerd.

                                          Volgens de krant zijn verschillende van die sensoren aangespoeld op de Britse kust. Andere zijn gevonden door de Royal Navy.

                                          Gezagsdragers uit het leger en de inlichtingendiensten vermoedden dat de sensoren zijn geïnstalleerd om informatie te verzamelen over de vier kernonderzeeërs die het Britse leger heeft, vertelden ze aan de Sunday Times. ,,Er bestaat geen twijfel over dat een oorlog woedt in de Atlantische oceaan. Het is een kat-en-muisspel dat sinds de Koude Oorlog aanhoudt en opnieuw intensifieert", aldus een legerverantwoordelijke aan de krant, die anoniem wou blijven.

                                          Tijdens het onderzoek zei de krant ook Russische onbemande tuigen te hebben ontdekt 'verborgen in de buurt van onderzeese communicatiekabels'. Volgens het Britse defensieministerie zouden jachten van Russische oligarchen mogelijk zijn gebruikt om onderwaterverkenning uit te voeren.

                                          Het Franse nieuwsagentschap AFP nam contact op met het ministerie, dat oordeelde dat het gaat om 'speculatie'. ,,Onze nucleaire ontradingskracht op zee blijft onopgemerkt de oceanen van de wereld patrouilleren, zoals ze al 56 jaar doet", aldus het ministerie.
                                          Een nucleaire onderzeeër van de Britten. © via REUTERS

                                          Volgende week vindt er mogelijk opnieuw overleg plaats tussen Russen en Amerikanen. Dat heeft Kirill Dmitriev, de speciale economische gezant van de Russische president Vladimir Poetin, zondag gezegd.

                                          De internationale druk op Rusland is niet hoog genoeg. Dat schrijft Volodymyr Zelensky op sociale media na een nieuwe reeks Russische aanvallen op zijn land. Volgens de Oekraïense president nemen de Russische luchtaanvallen toe.

                                          ,,De druk op Rusland is nog steeds niet hoog genoeg en de dagelijkse Russische aanvallen op Oekraïne bewijzen dat", stelt Zelensky. ,,Al onze partners - Amerika, Europa, de hele wereld - hebben gezien dat Rusland zal blijven vechten en moorden. Daarom mag de druk niet afnemen."
                                          © AFP

                                          Comment


                                          • Israëlische militairen schoten doelbewust Palestijnse hulpverleners dood en logen vervolgens over toedracht



                                            Er zijn videobeelden opgedoken die aantonen hoe het Israëlische leger de wereld voorliegt over de moord op Palestijnse hulpverleners. Op 23 maart schoten Israëlische vijftien ambulanceverpleegkundigen, leden van de burgerbescherming en een VN-medewerker. Eerst werden twee hulpverleners vermoord die op weg waren naar de al-Hashashin-wijk, waar die ochtend een Israëlische luchtaanval had plaatsgevonden. Dertien andere Palestijnse hulpverleners, ambulancepersoneel van de Rode Halve Maan, leden van de burgerbescherming en een VN-medewerker gingen naar hen op zoek en werden vervolgens ook door Israëlische soldaten vermoord. Hun lichamen werden een paar dagen later terugggevonden in een massagraf.

                                            Het Israëlische leger IDF verklaarde zoals gewoonlijk dat er geen sprake was van opzet, dat de slachtoffers zich 'verdacht' hadden gedragen en dat ze niet herkenbaar waren als hulpverleners. Dat blijkt allemaal gelogen. De ambulances waren duidelijk herkenbaar en voerden zwaailichten. Op het moment dat de hulpverleners hun voertuigen verlaten worden ze onder vuur genomen zo is te zien op de beelden die door een van de slachtoffers is gemaakt. Ze werden aangetroffen op zijn telefoon die in het massagraf lag.

                                            The New York Times kreeg de beelden toegespeeld van een diplomaat en publiceerde die nadat was vastgesteld dat het een authentieke opname betreft. De video was door de Palestijnse Rode Halve Maan aan de VN-Veiligheidsraad gestuurd.

                                            VRT Nieuws meldt:

                                            The New York Times heeft ook de satellietbeelden bekeken van de locatie waar het konvooi hulpverleners in Gaza werd getroffen. Enkele uren na de aanval toonden de satellietbeelden, volgens de krant, dat de 5 ziekenwagens en de brandweerwagen naar de kant van de weg werden verplaatst. 2 dagen later toonden de beelden dat de voertuigen waren begraven. Er stonden ook Israëlische militaire bulldozers en een graafmachine.

                                            https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...over-toedracht

                                            Comment


                                            • Ja in oorlogen zijn vaak verschrikkingen. Nederland bombardeerde ook dorp in Mosul en slachtte in Ned Indie er op los in 46-49

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/financieel/...-onderhandelen

                                                EU biedt Amerika deal aan: ’We zijn klaar om te onderhandelen’

                                                Luxemburg - De Europese Unie heeft de Verenigde Staten een „nul-voor-nul tarief” aangeboden. Dat heeft EU-kopstuk Ursula von der Leyen maandag gezegd.

                                                © ANP / AFP

                                                Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen wil een deal met de Verenigde Staten.




                                                Het aanbod geldt voor onder meer chemie, machines, farmaceutische goederen en auto’s, verduidelijkt Eurocommissaris Maros Sefcovic (Handel) en komt neer op een tariefvrije handelsrelatie voor deze industriële categorieën. Voor Nederland is met name de export van chemie en farmaceutische goederen naar de Verenigde Staten van belang.

                                                „We zijn klaar om te onderhandelen”, zegt Von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. „Europa is altijd klaar voor een goede deal. Dus dit aanbod blijft op tafel.”

                                                Onderhandelingen over handelstarieven



                                                Het voorstel is gedaan tijdens onderhandelingen tussen Eurocommissaris Sefcovic en de Amerikaanse handelsminister in februari. De twee hebben elkaar afgelopen vrijdag voor het laatst gesproken en het aanbod staat nog steeds, benadrukt Sefcovic.

                                                Von der Leyen waarschuwde maandag opnieuw dat Brussel blijft werken aan mogelijke tegenmaatregelen voor de importtarieven van 20 procent voor goederen uit de EU. In Luxemburg hebben EU-handelsministers een extra vergadering belegd over de handelsoorlog met de VS. „We willen niet escaleren, maar onderhandelen”, zegt de Poolse minister Baranowski na afloop.

                                                Volgens minister Klever (Buitenlandse Handel) is er eensgezindheid onder EU-landen over de aanpak van Brussel. Een nultarief kan haar goedkeuring dragen. „Geen importheffingen over en weer. Dat zou de ideale situatie zijn”, zegt de PVV-bewindsvrouw.

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/financieel/...terug-te-slaan

                                                  EU-handelsministers bijeen over handelsoorlog, Klever zet in op de-escalatie: ’Maar schromen niet om hard terug te slaan’

                                                  Luxemburg - Keihard terugslaan of de-escaleren? EU-handelsministers buigen zich maandag in Luxemburg tijdens een extra beraad over de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Nederland zit op de lijn van Europese Commissie. „Het is belangrijk dat we rustig blijven, de-escalerend en proportioneel reageren”, zegt minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel) bij aankomst. „Maar we schromen niet om hard terug te slaan als dat nodig is.”

                                                  © ANP / HH

                                                  Het is belangrijk dat we rustig blijven, de-escalerend en proportioneel reageren”, zegt minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel)


                                                  De Europese Commissie heeft de bevoegdheid om namens de 27 EU-landen te onderhandelen met de Amerikanen over een deal. Afgelopen vrijdag sprak Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) met de Amerikaanse handelsminister, maar tot nu toe is er nog weinig beweging aan de andere kant van de oceaan. Hij constateert maandag dat er een „paradigmaverschuiving” plaatsvindt in de wereldhandel.


                                                  Landen als Duitsland en Frankrijk willen dat de EU keihard terugslaat met tegenmaatregelen richting de techsector. Italië daarentegen wil zo min mogelijk actie: premier Giorgia Meloni bezoekt zeer waarschijnlijk volgende week de Amerikaanse president Donald Trump.

                                                  De-escalatie


                                                  De Europese Commissie gebruikt het extra beraad maandag vooral om te luisteren naar de wensen van lidstaten. Brussel zet vooralsnog in op de-escalatie. Tegelijkertijd wil de uitvoerende EU-macht een pakket aan tegenmaatregelen voorbereiden. EU-kopstuk Ursula von der Leyen heeft meermaals gezegd dat „alle opties op tafel liggen.”

                                                  Nederland zit op de lijn van Brussel. Minister Klever: „We willen eerst aan tafel met de Amerikanen om te kijken hoe we die tarieven naar beneden krijgen. Maar we zullen niet schromen om een pakket aan tegenmaatregelen klaar te hebben om, als het nodig is, de Amerikanen te dwingen om naar de onderhandelingstafel te komen.”

                                                  Het eerste pakket tegenmaatregelen is gericht op de eerder ingevoerde heffingen op Europees staal en aluminium. Komende woensdag geven de EU-landen waarschijnlijk groen licht aan twee pakketten met tegenheffingen op onder meer jeans, cosmetica en landbouwproducten.

                                                  Torenhoge heffingen op alcohol


                                                  Ook Bourbon zou extra belast worden. Maar diplomaten verwachten dat de Amerikaanse whisky na een stevige lobby van Frankrijk van de lijst met tegenmaatregelen wordt gehaald. President Trump dreigt namelijk met torenhoge heffingen op champagne als vergelding.

                                                  Minister Klever wil niet zeggen welke producten Nederland niet ziet zitten. „We hebben het bedrijfsleven geconsulteerd en die input hebben teruggekoppeld aan de Eurocommissaris. Er zit natuurlijk bedrijfsgevoelige informatie tussen, dus dat kan ik hier niet vertellen”, zegt de PVV-bewindsvrouw.

                                                  „Natuurlijk is het ook niet handig om al je onderhandelingsruimte op tafel te leggen. (…) Maar ik zit hier in ieder geval wel op te drukken dat het Nederlandse bedrijfsleven niet buitenproportioneel wordt geraakt.”

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1536...g-niet-voorbij

                                                    Moskou mikt op maximale resultaat
                                                    Poetin speelt met vuur nu bombardementen op Oekraïne doorgaan en moet vrezen voor reactie Trump: ‘De oorlog is nog niet voorbij’

                                                    Amsterdam - Hoewel er anderhalve week geleden overeenstemming leek te zijn over een gedeeltelijke wapenstilstand tussen Rusland en Oekraïne, lieten wederzijdse luchtaanvallen het afgelopen weekend zien dat permanente vrede nog ver weg is. Wat betekent de aanhoudende strijd, die met name door Moskou zonder handrem wordt gevoerd, voor het vredesproces?

                                                    © ANP/Getty Images




                                                    Tijdens het weekeinde loeiden de luchtsirenes weer op volle kracht op verschillende plekken in Oekraïne. Zo braken zondag in hoofdstad Kiev na een massale raket- en drone-aanval, de grootste in weken, op meerdere plekken branden uit. Een dag eerder veroorzaakte een raketinslag in de buurt van een speeltuin in Kryvy Rih, de geboortestad van president Volodimir Zelenski, een grote tragedie. Volgens de regionale gouverneur Serhi Lysak kwamen bij de aanval achttien mensen om het leven, onder wie negen kinderen. „Dit is het soort pijn dat je zelfs je ergste vijand niet zou toewensen”, treurde Lysak.

                                                    Moskou beschuldigde Oekraïne op zijn beurt van het opvoeren van aanvallen op de Russische energie-doelen. Het ministerie van Defensie telde veertien aanvallen in 24 uur tijd. Oekraïne weerspreekt deze lezing en zegt enkel militaire doelen aan te vallen.
                                                    Verschillende lezingen van overeenkomst



                                                    Onder leiding van het Witte Huis kwamen Oekraïne en Rusland eind maart overeen 30 dagen geen doelen meer .te bestoken in de Zwarte Zee én om elkaars energievoorzieningen met rust te laten. Een gedeeltelijk bestand dat de eerste stap vormt voor een permanente wapenstilstand. Althans, dit was de lezing van de Amerikanen. Het Russische geluid was na afloop veel meer difuus.



                                                    Tekst gaat verder onder de afbeelding.

                                                    © ANP/HH

                                                    Reddingswerkers ruimen puin na een massale Russische aanval op Kiev.



                                                    Zo liet het Kremlin aanvankelijk in een verklaring weten alleen akkoord te gaan met een staakt-het-vuren in de Zwarte Zee als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo moet het Westen de sancties tegen Rosselkhozbank (de Russische staatslandbouwbank) opheffen en moeten Russische banken die betrokken zijn bij de voedselhandel weer toegang krijgen tot het internationale betalingssysteem SWIFT. Tijdens het bezoek van de Russische topfunctionaris Kirill Dmitriev aan Washington eind vorige week, klonk er echter plots weer een andere toon. Volgens de gezant was er geen sprake van dat Rusland om de opheffing van sancties zou hebben gevraagd. Dmitriev stelde zelfs dat Moskou „geen voorwaarden stelt voor specifieke opheffing van sancties” om tot een staakt-het-vuren te komen.

                                                    Maandag ging Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov verder op deze lijn. Volgens de besnorde spreekbuis van Vladimir Poetin steunt de Russische president het idee van een staakt-het-vuren in Oekraïne. Er zouden slechts nog „een aantal problemen” problemen moeten worden opgelost. „En tot nu toe zijn die nog onzeker.” Of de 30-daagse pauze nu wel of niet van start is bleef in het midden. „Rusland moet zijn eigen belangen veiligstellen bij het oplossen van de situatie in Oekraïne”, waarschuwde Peskov raadselachtig tot slot.

                                                    Verwarring onderdeel van tactiek



                                                    De verwarring rondom het tijdelijke bestand past precies in de handelswijze die het Kremlin al vanaf het begin van de toenadering tussen de VS en Rusland hanteert. Tijdens de gesprekken mét Amerikaanse gezanten lijkt er overeenstemming te zijn, na afloop gooit Moskou via woordvoerders en statements allerlei haken en ogen op tafel. Bovendien zijn de veronderstelde afspraken slechts piepkleine stappen in het vredesproces, die nog geenszins in de buurt van daadwerkelijke vrede komen. De bereidheid van Moskou om tot significante compromissen te komen is op zijn zachts gezegd twijfelachtig. Volgens analyses van denktank ISW blijft Poetin vasthouden aan maximale eisen en toont hij weinig bereidheid tot concessies. Tot overmaat van ramp blijven de Russische projectielen ondertussen onverminderd hard inslaan. Tegelijkertijd wijst Moskou hevig met zijn vinger in het geval van schendingen van Oekraïense zijde.

                                                    Dat Poetin geen haast maakt om ook maar een druppel water bij de wijn te doen is niet geheel verwonderlijk. Hoewel Rusland in de afgelopen maanden gestaag oprukte in het oosten van Oekraïne, gebeurde dat tegen een prijs van ongekende verliezen. Tijdens de piek van de gevechtshandelingen werden – naar schatting – 1.500 soldaten dagelijks gedood of gewond. Over het jaar 2024 zou Rusland een kleine half miljoen soldaten hebben verloren. Tastbare resultaten die Poetin aan het thuisfront kan verkopen als een klinkende overwinning zijn dus onontbeerlijk voor de Russische president. Ondanks zijn ijzeren greep op het land, is er niets dat Poetin zo vreest als grootschalige protesten van boze burgers in de straten van Moskou en Sint-Petersburg.

                                                    Strijd van de lange adem




                                                    Het tempo van de Russische veroveringen loopt inmiddels wat terug. Volgens het ISW veroverde Rusland afgelopen maart ’slechts’ 203 vierkante kilometer in maart. In november vorig jaar was dat nog 627 vierkante kilometer. De denktank wijt deze terugloop aan „succesvolle tegenaanvallen” van Kiev.



                                                    De situatie op het slagveld lijkt daarmee nog meer te verzanden in een strijd van de lange adem, een stand van zaken waarbij het Kremlin in het voordeel lijkt te zijn. Militaire analisten verwachten namelijk dat de Oekraïense wapenreserves vanaf het begin van de zomer beginnen te slinken. De bodem van het Amerikaanse hulppakket komt tegen die tijd in zicht en het is niet heel waarschijnlijk dat het Witte Huis met een nieuw militair pakket voor Kiev komt.

                                                    Poetin zal zijn gedram rondom het staakt-het-vuren dus nog minstens een paar maanden willen volhouden. Toch zal het Kremlin daarbij op zijn tellen moeten passen. De Amerikaanse president Donald Trump liet zondag aan boord van zijn presidentiële vliegtuig weten niet blij te zijn met de aanvallen van afgelopen weekend. „We praten met Rusland. We willen dat ze ermee stoppen”, stelde Trump in een tweede kritische noot aan de Russische president in korte tijd. „Ik vind de bombardementen niet leuk, ze gaan maar door en elke week worden er duizenden jongeren gedood.” Het zal de vraag zijn hoelang Poetin zijn spel kan blijven spelen zonder dat de grillige Amerikaanse president definitief zijn geduld verliest.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X