Niet te vertrouwen, types als Putin..
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Diverse crisissen
Collapse
X
-
https://www.ad.nl/buitenland/geheim-...ptie~a603bf9e/
De Russische president Vladimir Poetin vertoeft momenteel in Koersk, de regio in Rusland waar Oekraïense troepen omsingeld zijn. © AP
Geheim document onthult wat Rusland echt wil: ‘Regime Oekraïne omver en vrede vóór 2026 geen optie’
Een vreedzame oplossing voor de oorlog in Oekraïne kan er niet komen vóór 2026. Dat staat in een geheim Russisch document dat een Europese inlichtingendienst kon onderscheppen. De Amerikaanse krant The Washington Post brengt de inhoud nu naar buiten. De positie van de Verenigde Staten moest volgens het document worden verzwakt voor de vredesonderhandelingen.
De tekst werd vorige maand opgesteld door een Russische denktank en was rechtstreeks bedoeld voor het Kremlin. Er staat uitvoerig beschreven welke eisen uitgevoerd moeten worden om de oorlog te beëindigen. Tot nu toe was onbekend met welke eisen Rusland de eventuele onderhandelingen met Oekraïne over vrede in zou gaan.
Een van de cruciale voorwaarden: de huidige Oekraïense regering moet verdwijnen. ‘Het regime in Kyiv kan niet van binnenuit veranderd worden. De totale ontmanteling is daarom noodzakelijk’, klinkt het.
‘Spanningen met Witte Huis laten opdrijven’
Daarnaast moet het grondgebied dat Rusland momenteel bezet internationaal erkend worden. Er dient ook een bufferzone te komen in het noordoosten van Oekraïne, aan de grens met de Russische regio’s Bryansk en Belgorod. Vredestroepen op Oekraïens grondgebied, zoals enkele Europese lidstaten bepleiten, zijn absoluut uit den boze.
Vóór 2026 moet er sowieso geen heil verwacht worden. ‘Het plan van Trump om binnen de honderd dagen tot een vredesakkoord te komen, is volstrekt onhaalbaar. We kunnen de Amerikaanse positie trouwens verzwakken door de spanningen tussen het Witte Huis en andere landen op te drijven’, zo staat in het document.
‘Trump lijkt het niet te beseffen’
Analisten stellen in The Washington Post dat het pad naar een vredesakkoord bezaaid ligt met obstakels. ,,Rusland heeft nog genoeg argumenten achter de hand om de gevechten te laten voortduren", klinkt het.
Die mening is ook Thomas Graham, de Rusland-adviseur in de vroegere regering-Bush, toegedaan. ,,Rusland is simpelweg niet geïnteresseerd in een snelle oplossing, maar dat lijkt Trump niet te beseffen.”
Breekpunt
De internationale erkenning van de veroverde gebieden lijkt in het document trouwens een heus breekpunt te zijn. ‘De kans is groot dat we anders de gevechten zullen hervatten. Een machtswissel in de VS kan bijvoorbeeld ook dat effect hebben’, staat er.
Het is nog steeds wachten op de officiële reactie van Moskou op het voorstel van Washington voor een staakt-het-vuren, dat de gevechten tussen Rusland en Oekraïne voor 30 dagen zou stoppen. Volgens twee bronnen bij persbureau Reuters heeft het Kremlin nu wel een lijst gegeven, met daarop drie eisen om het akkoord goed te keuren: Oekraïne mag geen lid van de Navo worden, er mogen geen buitenlandse troepen in Oekraïne gestationeerd worden en Poetin eist internationale erkenning voor de vier geannexeerde Oekraïense provincies en de Krim.
Volgens het Kremlin is de kans aanwezig dat Poetin in de loop van donderdag iets over het voorstel gaat zeggen. Het staat journalisten ‘vrij’ om tijdens een persconferentie na Poetins bijeenkomst met de Belarussische president Loekasjenko vragen te stellen over het voorstel.
Comment
-
Originally posted by Trevor Horny View PostLol, echt? Was ook niet de vraag
t.a.v. #1603..
Dat wil Putin inderdaad nog niet, vrede..net zo min als Netanyahu dat wil.. Putin wil Oekraïne en Netanyahu wil eerst nog alle Palestijnen uitmoorden (en zoveel mogelijk gebieden in Libanon en Westelijke Jordaanoever bezetten en in Syrië nog wat kapotknallen..
Comment
-
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/8729...rump-te-zeggen
Oorlog in Oekraïne
Dag 1114 van de invasieLIVE | Zelenski: ’Poetin wil helemaal geen bestand, maar durft dat niet tegen Trump te zeggen’
De Amerikaanse president Donald Trump heeft met zowel Kiev als Moskou contact over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. De spanning stijgt nu de VS en Oekraïne het eens zijn over een staakt-het-vuren. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
© ANP / Associated Press
Volgens Zelenski wil Poetin het Amerikaanse voorstel voor een staakt-het-vuren afwijzen, maar is hij bang om dit rechtstreeks tegen Trump te zeggen.
Zelenski: 'Poetin wil helemaal geen bestand, maar durft dat niet tegen Trump te zeggen'
Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski wil de Russische president Vladimir Poetin het Amerikaanse voorstel voor een staakt-het-vuren afwijzen, maar is hij bang om dit rechtstreeks tegen de Amerikaanse president Donald Trump te zeggen. Rusland stelt voorwaarden aan een bestand om het te vertragen of om ervoor te zorgen dat het helemaal niet doorgaat, aldus Zelenski in zijn gebruikelijke avondboodschap op sociale media.
Hij hekelde de "zeer voorspelbare en manipulatieve" opmerkingen van zijn Russische ambtgenoot over het voorstel voor een bestand van dertig dagen. Hij beschuldigde hem ervan dat hij "de zaken wil rekken" om de oorlog voort te zetten.
Poetin zei eerder dat hij voorstander is van een staakt-het-vuren, maar alleen als het leidt tot duurzame vrede.
Rutte: 'Wie NAVO-norm niet haalt krijgt vervelend telefoontje van Trump'
NAVO-landen die te weinig besteden aan hun defensie riskeren een "vervelend" telefoontje van de Amerikaanse president Donald Trump, waarschuwt NAVO-topman Mark Rutte. Dat "moeten ze niet willen", dus ze moeten vóór de zomer aan de afspraken voldoen, maande Rutte na een bezoek aan Trump in het Witte Huis.
Acht NAVO-landen steken nog altijd minder in hun verdediging dan de afgesproken 2 procent van hun economie. Dan hoeven ze ook niet meer te rekenen op de bescherming van de Verenigde Staten, dreigde Trump al meermalen. Hij zaaide daarmee twijfel over de heilige belofte dat NAVO-landen een aanval op een van hen als een aanval op hen allen beschouwen.
Rutte wuift die twijfels weg. Trump heeft ook bij Ruttes bezoek donderdag weer verzekerd dat hij "totaal" is toegewijd aan dat vermaarde artikel 5, bezwoer de NAVO-secretaris-generaal. "Daar is geen discussie over. Dat is ook helemaal helder, ook vanuit Trump." Ongeruste bondgenoten moeten beter luisteren, vindt Rutte.
Maar lidstaten doen er wel "heel verstandig" aan om zich nu heel snel aan de zogenoemde NAVO-norm te houden, zei Rutte. "Want ik denk dat hij anders ook wel gaat bellen met ze. En dat moeten ze niet willen. Dan wordt het een vervelend gesprek. Laten ze dan maar even met mij zaken blijven doen."
Rutte twijfelt er niet aan dat Trump naar de NAVO-top in Den Haag komt eind juni, en "het hele gesprek vandaag stond helemaal in het teken van: hoe gaan wij van die top echt een splash maken". Daar gaat het niet alleen om het opschroeven van de defensie-uitgaven, maar ook om het opvoeren van de wapenproductie. Dat is nodig om Rusland te kunnen bijbenen. En, zo benadrukt Rutte steeds vaker, ook China. Trump wil zich met de VS meer op die grote rivaal gaan richten.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/9879...worden-herzien
OORLOG IN OEKRAÏNE
Dag 1115 van de invasieLIVE | Poetin: Amerikaans voorstel voor bestand met Oekraïne moet worden herzien
De Amerikaanse president Donald Trump heeft met zowel Kiev als Moskou contact over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. De spanning stijgt nu de VS en Oekraïne het eens zijn over een staakt-het-vuren. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
© ANP / HH
Vladimir Putin.
Poetin: Amerikaans voorstel voor bestand met Oekraïne moet worden herzien
De Russische president Vladimir Poetin zei donderdag dat Rusland in principe een Amerikaans voorstel voor een staakt-het-vuren in Oekraïne steunt, maar dat het een aantal voorwaarden eist en bepaalde zaken verduidelijkt wil zien. Een snel einde aan de gevechten lijkt hierdoor uitgesloten. Volgens Poetin moeten er veel cruciale details worden opgelost.
"We zijn het eens met de voorstellen om de vijandelijkheden te staken", vertelde Poetin aan verslaggevers in het Kremlin na gesprekken met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. "Het idee zelf is correct en we steunen het zeker. Maar we gaan ervan uit dat een stopzetting zodanig moet zijn dat die tot langdurige vrede leidt en de oorspronkelijke oorzaken van deze crisis wegneemt."
Poetin bedankte de Amerikaanse president Donald Trump voor zijn inspanningen om de oorlog te beëindigen. Trump noemde Poetins verklaring "veelbelovend" en zei dat hij hoopte dat Moskou "het juiste zou doen." Trump zei dat zijn gezant Steve Witkoff in gesprek was met de Russen in Moskou over het Amerikaanse voorstel, waar Kyiv al mee heeft ingestemd.
De Amerikaanse president zei dat die gesprekken zouden laten zien of Moskou klaar was om een deal te sluiten. "Als ze dat niet zijn, zal het een zeer teleurstellend moment zijn voor de wereld," aldus Trump.
Comment
-
-
ja doet ie slim, eindelijk doet Rutte iets goeds, want er moet vrede komen en stabiliteit in Europa en de NAVO moet weer op sterkte komen
overigens was het meer Trump die complimenten gaf over Rutte
en Rutte had gelijk dat door vorige ambtstermijn Trump, de NAVO landen al meer geld in defensie gingen steken, we moeten niet vergeten dat wij in Europa de afspraken aan de NAVO al die jaren niet nakwamen en de Amerikanen steeds ons vuile werk lieten opknappen op hun kosten, dus de feiten zijn hard voor ons maar daar heeft Trump gewoon gelijk in
- 1 like
Comment
-
Europa verzaakt al decennia met hun bijdrage aan de NAVO, dat zijn keiharde afspraken die gewoon niet nageleefd worden, daardoor zijn we nu een zwakke partij geworden zowel voor de Russen als voor de Amerikanen. Obama en Merkel hebben de Russen genegeerd en alle ruimte gegeven om de Krim te pakken en zo heeft Putin de boel getest en nu doorgezet met Oekraine en zitten we met de ellende.
Ook de begrotingstekorten in Amerika zijn deels te danken aan hun uitgaven aan defensie en oorlogen. Maar je moet in de wereld van dictators wel defensief machtig zijn, al is het maar als afschrikmiddel
Daarnaast is Europa zowel politiek verdeeld als letterlijk verdeeld in tig landen waardoor je veel minder krachtig gezamenlijk kan optreden, zowel economisch als defensief. China is zijn leger aan het versterken en moderniseren en komen met AI drones, die techniek op dat niveau hebben wij in Europa niet, hooguit de Amerikanen die daar druk mee bezig zijn en daar mogen we dankbaar voor zijn, om een evenwicht te hebben straks tegen het kwaad vanuit Azie....
Nee wij geven miljarden uit aan klimaat zonder echt effect terwijl de grote landen China, India, Rusland, VS etc daat niet mee bezig zijn, dus wat wij doen is dan vrij nutteloos en gooien miljarden weg die beter in onze bevolking, infrastructuur en defensie had kunnen gestopt, we worden nu aan alle kanten ingehaald in Europa. We zijn zwak en naief geworden
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/40...-ver-te-zoeken
Column Ronald Plasterk
Europa kan niet één land worden, want solidariteit is ver te zoeken
Het is goed dat de landen van Europa samen optrekken tegenover de Russische aanvallen op Oekraïne. Maar het is enorm opletten geblazen dat daar niet een andere agenda doorheen wordt gerommeld. Je ziet die in extreme mate bij de Belgische politicus Guy Verhofstadt, maar ook de over het algemeen verstandige Henri Bontenbal kondigde een onverwachte draai aan, en zelfs de Kamerfractie van de VVD gaat hierin mee.
Verhofstadt was ooit premier van België, en België is een kunstmatig land. Het heeft vier landsdelen: Vlaanderen, Wallonië, Brussel én een klein Duitstalig puntje, en heeft drie voertalen. Het is niet verwonderlijk dat een voormalig premier van België liever één groot Europa wil.
Daar komt bij dat Verhofstadt, beleefd gezegd, een bijzondere persoon is. Denk aan zijn oorlog-hitsen op het Maidan-plein in Oekraïne. Verhofstadt bepleitte deze week om van de EU één land te maken: „Het is tijd om zelf een imperium te worden, een Europese federatie.”
Solidariteit onder druk
Waarom moet Europa geen imperium worden? Je krijgt dan een federale regering, op basis van een coalitie in het Europees parlement, en de lidstaten worden provincies. Niet machteloos, ook in de VS zijn de Staten lang niet zonder macht, maar toch is Washington daar de hoofdstad, en vormen congres, senaat en de president de staatsmacht. De VS is één land. Europa is veel te divers om een land te worden.
De talen alleen al: de burgers van Europa kunnen niet met elkaar praten. Als ze dat wel proberen, dan doen ze dat in het Engels, een taal die nergens in de EU regulier wordt gesproken, behalve in het kleine Ierland. Héél belangrijk in een land is de solidariteit tussen landgenoten. Gemiddeld betalen de inwoners van Wassenaar mee aan de uitkeringen van landgenoten in de Peel of Noord Limburg, dat vindt iedere Nederlander vanzelfsprekend. De bereidheid bij Nederlanders om mee te betalen aan uitkeringen in Bulgarije zal veel lager zijn, dus de solidariteit komt onder druk. Ook cultureel en economisch zijn de verschillen veel te groot, neem bijvoorbeeld de financiële discipline, waarover zo meer.
Permanente puinhoop
Het centralisme in Brussel is nu al te ver doorgeschoten. Wat heeft Brussel te maken met de hoeveelheid stikstof in onze natuur, of met de inkomensgrens voor Nederlandse sociale huurwoningen? Een federaal Europa zal een permanente puinhoop worden. De Fransen en Duitsers zullen vechten om de hegemonie, het zal pijnlijk zichtbaar worden dat het belangrijkste land van Europa, het VK, geen lid is van de EU, de oostelijke staten zullen de macht van Duitsland en Frankrijk betwisten, en de zuidelijke landen hebben een eigen financiële agenda.
Dat brengt ons op de financiën, en de draai van CDA-leider Henri Bontenbal. Hij is een op zichzelf bedachtzame politicus, en is goed bezig met het herstel van het CDA. Maar Bontenbal stelde onlangs akkoord te zullen gaan met het invoeren van eurobonds. Gelukkig heeft deze week de Tweede Kamer zich bij motie uitgesproken tegen het financieren van defensie-uitgaven door eurobonds (met gek genoeg niet alleen CDA maar ook de VVD-fractie tegen).
Feitelijk failliet
Er is een enorm verschil in de omvang van de staatsschulden, waarbij de noordelijke lidstaten financiële discipline aan de dag leggen zodat de staatsschuld niet te groot wordt, terwijl de zuidelijke lidstaten hun staatsschuld onverantwoord ver laten oplopen. Omdat een land net als een privépersoon rente moet betalen over schulden, kan je niet onbeperkt lenen. Griekenland is feitelijk failliet. Nederland heeft de zaak op orde.
De essentie van eurobonds is dat je gemeenschappelijke leningen aangaat. Voor de zuidelijke lidstaten betekenen eurobonds dat ze zich nog minder zorgen hoeven maken over ongedekte uitgaven. Voor Nederland betekent het meer rente betalen. Eurobonds zijn niet in het Nederlands belang, en juist CDA en VVD, die uitstekende ministers van financiën geleverd hebben, weten dat heel goed.
Defensie is geen gelegenheidsargument
Het argument om het bezwaar tegen eurobonds te laten varen is de noodsituatie vanwege defensie. Laat dat zo zijn. Maar dat extra geld wordt hoe dan ook door de landen van Europa opgebracht, en dus door de burgers via belastingen. Daar veranderen eurobonds niets aan. Daarom is het cruciaal dat alle landen hun defensie-uitgaven zelf betalen, zo nodig door ergens anders op te bezuinigen. Defensie moet niet gebruikt worden als gelegenheidsargument om in Europa gemeenschappelijke schulden te gaan maken.
De invoering van eurobonds zul je nooit meer kunnen terugdraaien. De Verhofstadtjes in Brussel zullen juichen als ze de financiële autonomie van de landen van Europa kunnen ondergraven; door die onschuldig lijkende stap komt een proces op gang dat op den duur leidt tot een centraal geleid Europa. Dat is het einde van het Europa van samenwerkende vrije landen.
Europa kan een grote rol spelen op het wereldtoneel zonder één land te worden. Zuid Oost-Azië is geen land, Zuid Amerika geen land, Europa is geen land en moet dat ook niet worden. Het verhogen van defensie-uitgaven zal heus nodig zijn, maar het bekostigen door eurobonds moet Nederland weigeren.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/9674...uit-in-gevecht
Demonstratie voor alawieten bij ICC mondt uit in gevecht
DEN HAAG - Een demonstratie voor de belaagde alawieten in Syrië is zaterdagmiddag uitgemond in een gevecht tussen voor- en tegenstanders. De politie moest ingrijpen om de rust te herstellen, zag een ANP-fotograaf.
© ANP / ANP
De politie in Den Haag overmeestert een tegendemonstrant. Actievoerders voor het Internationaal Strafhof protesteren zaterdag tegen het geweld tegen alawieten en christenen in Syrië.
Honderd tot honderdvijftig mensen protesteerden voor het ICC tegen het geweld dat in Syrië is opgelaaid tegen alawieten en christenen. Tussen hen mengden zich zes of zeven tegenstanders van de bevolkingsgroep, die volgens de fotograaf „met rake klappen” de demonstratie uit werden gewerkt. De politie greep in, maar er zijn geen aanhoudingen verricht, aldus een woordvoerder.
Bij de geweldsuitbarsting in het noordwesten van het land zijn volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten bijna 1400 burgers omgekomen. De demonstranten hadden borden bij zich met leuzen als ’Stop de slachting, geen bloedvergieten meer’ of ’Slechts een van de massamoorden’. Ook toonden ze foto’s van lichamen die op straat liggen.
Gelijktijdig stond er ook een groep aanhangers van de voormalige Filipijnse president Rodrigo Duterte voor het Strafhof. Daar werd Duterte vrijdag voor het eerst voorgeleid. Hij wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid. De demonstranten lijken aanhangers van de ex-president te zijn.
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/poetin-...taat~a4533d6a/
President Vladimir Poetin en Steve Witkoff. © AFP / AP
Poetin laat onderhandelaar van Trump ‘minstens acht uur’ wachten voordat hij hem te woord staat
Het bezoek van de Amerikaanse onderhandelaar Steve Witkoff aan Moskou heeft amper twaalf uur geduurd en het grootste deel ervan - ‘minstens acht uur’ - moest Witkoff wachten. Tot de Russische president Vladimir Poetin hem te woord wilde staan.
Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News. Witkoff moest Poetin een voorstel overbrengen voor een staakt-het-vuren van dertig dagen in Oekraïne. Dat hadden de Verenigde Staten en Oekraïne eerder deze week afgesproken tijdens een ontmoeting in Saoedi-Arabië. Witkoff was aanwezig bij die meeting, samen met onder meer buitenlandminister Marco Rubio.
Witkoff, Rubio en veiligheidsadviseur Mike Walz. © AP
Omdat de autocolonne van Witkoff donderdag de Internationale Luchthaven Vnoekovo in Moskou rond de middag verliet en pas twaalf uur later weer opreed, leek het bezoek aan het Kremlin lang te duren. Maar het bleek toch vrij kort. ‘Minstens acht uur’ ervan zat Witkoff ‘duimen te draaien’, volgens de Moskou-correspondent van Sky News.
Poetin was op dat moment immers druk bezig met iemand anders: de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko, een bondgenoot van hem. Opmerkelijk daarbij is dat het bezoek van Witkoff begin deze week al gepland werd, meteen na de top in Saoedi-Arabië. Terwijl de haastig geregelde ontmoeting met Loekasjenko pas de dag ervoor werd aangekondigd. En dat was mogelijk geen toeval.
Poetin laat graag anderen wachten als teken van zijn macht. Hij houdt er ook niet van om in een hoek geduwd te worden, iets wat de Verenigde Staten lijken te doen met het voorstel voor een staakt-het-vuren. En al zeker niet als het op zijn eigen terrein gebeurt. Uiteindelijk stond hij Witkoff te woord, ’s avonds laat en achter gesloten deuren. Het is niet bekend wat er besproken is, maar de kans lijkt klein dat Poetin gebogen heeft.
Rusland blijft bij eisen
Eerder op de dag liet de Russische president al weten dat Rusland bij zijn eisen blijft: Oekraïne mag niet toetreden tot de Navo, er mogen geen Europese troepen in Oekraïne gestationeerd worden en Moskou moet de veroverde gebieden in Oekraïne kunnen behouden. Aangenomen wordt dat hij Witkoff met datzelfde verlanglijstje teruggestuurd heeft naar Washington.
Volgens Russische media sloot Poetin zijn ontmoetingen in het Kremlin om half twee 's nachts af. Ongeveer een half uur later was Witkoff weer op de luchthaven.
Eerdere ontmoeting leidde tot vrijlating marihuanasmokkelaar
Het was niet de eerste keer dat Witkoff - een voormalig vastgoedmagnaat, zonder ervaring met diplomatie - Poetin ontmoette. In februari zaten de twee al eens drieënhalf uur samen en dat leidde toen tot de vrijlating van de Amerikaan Marc Fogel, die in een Russische gevangenis zat voor marihuanasmokkel. Witkoff zei daar later over dat hij ‘een vriendschap en een relatie ontwikkeld’ had met Poetin, volgens The New York Times.
Aanvankelijk was Witkoff de speciale gezant voor het Midden-Oosten van Trump en werd Keith Kellogg - een gepensioneerd luitenant-generaal - aangeduid om Rusland en Oekraïne op te volgen. Maar volgens een rapport van NBC News stelde het Kremlin een veto in tegen Kellogg, omdat het hem ‘partijdig’ vindt.
Witkoff laat zich regelmatig pro-Russisch uit. Hij zei eerder al dat de invasie van Oekraïne ‘uitgelokt’ was ‘en niet door de Russen’. Hij is ook een tegenstander van sancties tegen Moskou.
© AP
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/trump-z...log~ab3816591/
© AP
Trump zegt dinsdag Poetin te spreken over beëindigen oorlog
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondagavond (lokale tijd) tegen verslaggevers gezegd dat hij van plan is dinsdag met de Russische president Vladimir Poetin te praten. ,,Ik zal dinsdag met Poetin spreken. Er is veel werk verzet in het weekend”, zei Trump aan boord van Air Force One.
,,We willen kijken of we die oorlog kunnen beëindigen”, vervolgde hij. ,,Misschien lukt dat, misschien ook niet, maar ik denk dat we een goede kans maken.” Gevraagd welke concessies er worden overwogen in de staakt-het-vurenonderhandelingen, zei Trump: ,,We zullen het hebben over land. We zullen het hebben over elektriciteitscentrales. Ik denk dat we al veel hebben besproken met beide partijen, Oekraïne en Rusland. We praten er al over, over het verdelen van bepaalde activa.”
De Amerikaanse speciale gezant Steve Witkoff was afgelopen week op bezoek bij Poetin en zei donderdag ‘positieve discussies’ te hebben gevoerd met de Russische president. Volgens Witkoff accepteert Poetin de ideeën van Trump over het beëindigen van de oorlog.
Naast het telefoongesprek tussen de wereldleiders wordt er deze week ook op een lager niveau overlegd. Een team van Amerikaanse onderhandelaars is van plan met zowel de Oekraïners als de Russen te spreken. De Verenigde Staten deden afgelopen week een voorstel voor een staakt-het-vuren van dertig dagen. Oekraïne is al akkoord, Rusland nog niet.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/19...-in-eu-of-navo
Wie komt er na Zelenski?
Laat Oekraïne nog niet in EU of NAVO
Warren Buffet, misschien wel de beste belegger ter wereld, zei ooit: „Go for a company that any fool can run, because someday a fool will.” Vrij vertaald: „Investeer in een bedrijf dat zó georganiseerd is dat een gek het kan leiden, want ooit komt de dag dat een gek het zál leiden.” Ik moet de laatste tijd vaak aan deze wijsheid denken. Je zou willen dat niet alleen een bedrijf gewoon kan doordraaien als het gerund wordt door een gek, maar dat ook een land gewoon doordraait als er een gek aan macht komt.
© Matty van Wijnbergen
Annemarie van Gaal
Een leider zou zich nooit zoveel macht toe moeten kunnen eigenen dat hij het land de vernieling in helpt of de samenleving dupeert. Neem Rusland, als ik tegenwoordig op een verjaardagsfeest vertel dat ik tien jaar in Rusland heb gewoond, krijg ik stomverbaasde blikken. Bij Rusland denkt iedereen meteen aan Vladimir Poetin en dus aan een fout, misdadig en corrupt regime en een volledig monddood gemaakt volk.
Ik moet dan altijd uitleggen dat ik er in de negentiger jaren woonde en dat Rusland een ander land was, namelijk het Rusland van vóór Poetin. Toen ik erheen verhuisde was de muur net gevallen en kwam Michail Gorbatsjov aan de macht. Hij had mooie plannen en zou Rusland hervormen naar het voorbeeld van West-Europese landen.
Communisme in Rusland zou verdwijnen
Het communisme zou verdwijnen en er zou een vrije markteconomie en democratie voor in de plaats komen. Homofilie was niet langer strafbaar en iedereen had de vrijheid om zich uit te spreken. Het Russische woord ’glasnost’, wat openheid of transparantie betekent, was de leus voor de politieke koers van Gorbatsjov. Voor het eerst kwam er een grote middenklasse die hoop kreeg op een beter leven.
In die tijd waren wij in Nederland zó begaan met de armoede en de koude winters in Rusland dat we zelfs benefietavonden op televisie hadden om geld in te zamelen voor de zielige Russen: ’Help de Russen de winter door’. Wij omarmden Rusland en de Russen en dat gevoel bleef zo tot begin deze eeuw ene Vladimir Poetin aan de macht kwam en duidelijk werd dat hij een wolf in schaapskleren was.Vladimir
Poetin heeft flink huisgehouden
Poetin heeft sindsdien behoorlijk huisgehouden: Critici werden genadeloos uit de weg geruimd en hij legde de media aan banden. Poetin heeft geen oog voor minderheden of mensen die invalide zijn of anderszins hulp nodig hebben. Rusland is een niet-integer land geworden en Poetin omringt zich met corrupte jaknikkers. Ik kijk er nog steeds met verbijstering naar en vraag me af hoe één leider de toekomst van een land en haar samenleving zó kapot kan maken.
Even naar de andere kant van de wereld: Donald Trump is ook behoorlijk huis aan het houden in zijn Oval Office. Wij worden geconfronteerd met onredelijke importheffingen en dus hogere prijzen en inflatie, onzekerheden voor ondernemers en Amerikanen die gerust zijn dat ze hun wapens kunnen blijven kopen. Als er een paar schuifjes anders hadden gestaan, had er zomaar ook een andere leider gekozen kunnen worden, die ongetwijfeld alles anders had aangepakt.
Esta-procedure kost paar tientjes
Als je naar Amerika wilt reizen dan moet je een soort visum, een zogenaamde Esta, aanvragen. Hierdoor weet Amerika precies weet wie je bent en kan je de toegang tot de VS weigeren. De hele procedure kost een paar tientjes, en als je de pech hebt om in handen van een commerciële partij te vallen, een paar honderd euro. Waarom zouden we dit eigenlijk niet onmiddellijk ook in de EU introduceren voor alle reizigers die uit Amerika komen?
Stel dat we er 25 euro per persoon voor vragen, dan zou dit met de ruim 20 miljoen Amerikanen die ieder jaar Europa bezoeken, toch een half miljard euro per jaar voor ons opleveren. Klein bier, dat snap ik met al die miljarden euro’s die we dagelijks horen, maar de garantie dat we hiermee precies weten wie er binnenkomt en foute gasten de toegang tot Europa kunnen weigeren, is ook wat waard.
Volodimir Zelenski is fantastische leider
Even terug naar Rusland en de oorlog die de Russen in Oekraïne zijn begonnen. Wij steunen nu massaal Volodimir Zelenski. Logisch, Zelenski is een fantastische leider die zichzelf in dienst van zijn volk zet en alles doet om zijn land op de best mogelijke manier door de oorlog te leiden.
Het merendeel van de Nederlanders vindt dan ook dat Oekraïne een EU-lidmaatschap verdient of zelfs tot de NAVO toegelaten moet worden. Ik begrijp dat sentiment en ik begrijp dat wij Zelenski omarmen, maar ik zou Oekraïne niet graag toelaten tot de EU, laat staan tot de NAVO.
Zelenski is een fantastische leider, maar wie komt er na hem? Denk aan Rusland. Na Zelenski komt er wellicht een Poetin-jaknikker in Oekraïne of iemand die uiteindelijk ook een wolf in schaapskleren blijkt. Geef het nog even de tijd, zou ik zeggen. Een paar decennia minimaal.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/9593...t-op-inhoud-in
Oorlog in Oekraïne
Dag 1118 van de invasie
LIVE | Kremlin bevestigt gesprek tussen Trump en Poetin, maar: ’We gaan niet op inhoud in’
De Amerikaanse president Donald Trump heeft met zowel Kiev als Moskou contact over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. De spanning stijgt nu de VS en Oekraïne het eens zijn over een staakt-het-vuren. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
© ANP / REX by Shutterstock
Moskou heeft bevestigd dat Poetin een gesprek zal hebben met Trump.
Kremlin bevestigt gesprek tussen Trump en Poetin, maar: 'We gaan niet op inhoud in'
Moskou heeft via Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov bevestigd dat er een gesprek komt tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin aanstaande dinsdag, zo meldt Sky News.
"Ja, het klopt, zo'n gesprek wordt voorbereid voor dinsdag", zei Kremlin-woordvoerder Peskov maandagmorgen. De woordvoerder wilde niet ingaan op de details van het aankomende gesprek. Volgens hem worden er nooit van tevoren details door het Kremlin onthult. "Dat doen we niet. We lopen niet op de zaken vooruit."
Trump had ook al gemeld dat hij dan met Poetin zou praten over vrede in Oekraïne. De VS willen dat Rusland eerst instemt met een staakt-het-vuren van dertig dagen. Daar heeft Oekraïne zich ook al bereid toe getoond.
De Amerikaanse president toonde zich tijdens een vlucht naar hoofdstad Washington optimistisch. Hij zei dat wordt geprobeerd om de oorlog te beëindigen. "Misschien lukt het ons, misschien niet, maar ik denk dat we een goede kans maken", zei Trump. Hij stelde ook dat in het weekend al veel werk is verricht.
Trump kreeg ook de vraag wat voor toezeggingen gedaan kunnen worden in onderhandelingen over vrede. Hij zei toen: "We zullen het hebben over land. We zullen het hebben over energiecentrales."
Zuid-Korea wil Noord-Koreaanse gevangenen overnemen van Oekraïne
Zuid-Korea is bereid Noord-Koreaanse militairen op te vangen die gevangen zijn genomen in Oekraïne, meldt persbureau Yonhap. Minister van Buitenlandse Zaken Cho Tae-yul belde maandag met zijn Oekraïense ambtgenoot Andri Sybiha en benadrukte dat de Noord-Koreanen welkom zijn als ze willen overlopen.
Volgens westerse inlichtingen vechten ongeveer 11.000 Noord-Koreanen sinds november mee met de Russen tegen Oekraïne. In januari kondigde de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan dat twee Noord-Koreaanse militairen gevangen waren genomen. Voor zover bekend zijn zij de enige twee Noord-Koreaanse krijgsgevangenen in Oekraïne.
De Zuid-Koreaanse grondwet beschouwt alle Noord-Koreanen als Zuid-Koreaanse burgers. Daarom wil de regering in Seoul dat zij de kans krijgen over te lopen van Noord- naar Zuid-Korea.
Comment
Comment