Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Hitler heeft al geprobeerd het joodse volk uit te moorden, hamas en hezbolla willen dat ook en die ondrukken ook hun mensen dus dat groepje moet vernietigd worden, nidt het volk

    Comment


    • De agressors die steeds beginnen zijn de moslimterreurgroepen die gefinancierd worden vanuit Iran en golfstaten met doel Israel te vernietigen. Daarnaast geven ze geen zier om hun zogenaamde eigen volk die ze eerder als middel gebruiken en zelfs ook eronder houden op een harde manier. Israel slaat altijd keihard terug tegen aanvallen op hun land en volk. Zou wat zijn als je regering je niet zou willen beschermen.... nou ja we kennen dat helaas wel op een softe manier in West Europa waar de politiek hun eigen kiezers vaak in de steek laten....

      Comment


      • Originally posted by Ed Raket View Post
        Hitler heeft al geprobeerd het joodse volk uit te moorden, hamas en hezbolla willen dat ook en die ondrukken ook hun mensen dus dat groepje moet vernietigd worden, nidt het volk
        Het Joodse volk heb ik niks tegen..wel de IDF en bezetters.. Gelukkig zijn die in de minderheid. Maar ja, dat zijn de meeste terroristen..

        Comment


        • Gekozen door het Joodse volk bij verkiezingen

          Comment


          • als Israel niet wordt aangevallen is er niets aan de hand, simpel.

            Comment


            • https://www.ad.nl/buitenland/wat-sch...ater~a3fc7b3d/


              PREMIUMOekraïense mijn in de buurt van Zhytomyr, in het noorden van het land (l) en president Zelensky. © Getty Images / AFP

              Wat schiet Oekraïne op met grondstoffendeal? ‘Over veiligheid hebben we het later’


              Met videoEen grondstoffendeal tussen Oekraïne en de Verenigde Staten hangt in de lucht. President Zelensky zou vrijdag al naar Washington gaan om samen met de Amerikaanse president Trump een handtekening te zetten onder de overeenkomst. De vraag is of Oekraïne iets opschiet met deze deal?

              Nee, de Verenigde Staten maken niet langer aanspraak op 500 miljard dollar aan Oekraïense bodemrijkdommen, waaronder zeldzame metalen. Het bedrag moest volgens Donald Trump de Amerikaanse steun aan de oorlog in Oekraïne compenseren, maar Zelensky weigerde medewerking te verlenen aan deze voorwaarde.

              Hij cijferde Trump voor dat de VS de afgelopen drie jaar voor zowat 120 miljard dollar steun heeft verleend aan Oekraïne, veel minder dus dan die 500 miljard. Een commentator van The New Yorker bestempelde Trumps onderhandelingstactiek eerder als ‘pure afpersing en chantage’.

              De Amerikanen beten enigszins in het stof en de onderhandelaars van beide landen gingen opnieuw aan tafel om te kijken of er een aangepaste deal uit het vuur kon worden gesleept. Volgens het plan dat nu op tafel ligt (en is ingezien door de Britse krant Financial Times), wordt 50 procent van de toekomstige opbrengsten van minerale grondstoffen in Oekraïne in een fonds gestort. Dat geld wordt gebruikt voor onder meer de wederopbouw en andere investeringen in Oekraïne. Hoeveel de Amerikanen uit deze pot krijgen, is nog niet duidelijk. Opbrengsten van grondstoffen die al gewonnen worden door Oekraïne, zoals door het staatsgasbedrijf, blijven volgens de krant naar de eigen staatskas vloeien.

              ‘Veiligheid Oekraïne is geen probleem’


              De overeenkomst bevat geen garanties over bescherming. Wel zou in de tekst zijn opgenomen dat Oekraïne ‘vrij, soeverein en veilig’ moet blijven. ,,We zullen later kijken naar de veiligheid”, zei Trump dinsdag tegen journalisten. ,,Ik denk niet dat het een probleem gaat worden.”

              De woorden ‘vrij, soeverein en veilig’ hebben volgens defensiespecialist Dick Zandee van Instituut Clingendael een belangrijke betekenis. ,,Hierdoor blijven de Verenigde Staten betrokken bij het voortbestaan van Oekraïne. Als Trump veel geld wil verdienen met metalen, heeft hij een stabiel Oekraïne nodig.’’

              Onvermijdelijke deal


              Dat Zelensky een grondstoffendeal gaat sluiten, is volgens Zandee in de huidige verhouding met Washington onvermijdelijk. ,,We moeten niet vergeten dat Zelensky vorig jaar in zijn vredesplan zelf een aanzet heeft gegeven om met de Amerikanen een overeenkomst te sluiten over de grondstoffen. Hij ziet dat als een garantie voor veiligheid, Trump is van het type ‘voor wat hoort wat’ en daar speelt Zelensky op in. Hij moet wel, want zonder Amerikaanse bijstand is de verdediging tegen Rusland niet levensvatbaar.’’

              Welke grondstoffen heeft Oekraïne?


              Dat Trump en zijn regering op de Oekraïense bodemschatten azen, is niet verrassend. Volgens de Verenigde Naties gaat het potentieel om 11.000 miljard dollar aan waardevolle grondstoffen. Dat komt neer op zo’n 5 procent van de wereldvoorraad van onder meer lithium, kobalt en grafiet.

              Met 19 miljoen ton aan grafietreserves is Oekraïne één van de vijf grootste leveranciers ter wereld. Grafiet wordt gebruikt om batterijen voor elektrische auto's te produceren. Daarnaast beschikt het land over een derde van alle Europese lithium-voorraden, het belangrijkste onderdeel van moderne batterijen En dan zijn er nog zeventien zeldzame bodemelementen die worden gebruikt bij de productie van wapens, windturbines en elektronica.
              Oekraïense mijn in de buurt van Zhytomyr, in het noorden van het land. © Getty Images

              Minder afhankelijk van China


              ,,Amerika wil voor deze mineralen minder afhankelijk worden van China, vandaar dat Oekraïne zo nadrukkelijk in beeld is. Tegelijkertijd moet Trump zich niet te snel rijk rekenen. Het duurt nog jaren voordat de meeste grondstoffen kunnen worden gemijnd. Het vergt heel wat investeringen in mijnbouw voordat ze efficiënt aan de slag kunnen’’, aldus Zandee.

              Daarnaast is het de vraag wat de Amerikanen doen met het aanbod van de Russen. Die hebben recent aan Washington voorgesteld zeldzame grondstoffen te delven in Rusland. ,,Dan gaat het vooral om de door de Russen bezette gebieden in Oekraïne, dat is ongeveer 20 procent van het land. Wil Trump ook met hen een deal sluiten? Dat zal Oekraïne niet accepteren.’’

              Zeer waarschijnlijk zullen de onderhandelaars woensdag een conceptakkoord ondertekenen en is de verwachting dat Zelensky dus naar Washington afreist om zijn handtekening te zetten. ,,Ik hoor dat hij vrijdag komt’’, aldus Trump. ,,Dat is een belangrijk moment.’’ De Amerikaanse president ziet deze deal als een opmaat naar een vredesakkoord tussen Oekraïne en Rusland.
              Trump en Zelensky. © AFP

              Comment


              • Echter een groot deel daarvan ligt op veroverd gebied door de Russen.

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1676...nog-onbestraft

                  Gruwelijke moordpartij: tientallen christenen onthoofd in Congo, aan IS gelieerde daders nog onbestraft

                  NAIROBI - De daders van een gruwelijke moordpartij deze maand in een kerk in het oosten van de Democratische Republiek zijn nog voortvluchtig. Het gaat om leden van de aan IS gelieerde ADF uit Oeganda.

                  © ANP / AFP

                  Oegandese soldaten tijdens een veiligheidsoperatie in Congo, waar het al langer zeer onrustig is.




                  In een protestantse kerk in de plaats Kasanga in de Lubero-regio grenzend aan Oeganda werden afgelopen weekend de lijken van zeventig onthoofde mensen aangetroffen, die met knuppels en kapmessen om het leven waren gebracht. Volgens Wimco Ester van de Nederlandse organisatie Open Doors, dat opkomt voor onderdrukte christenen, zitten de Allied Democratic Forces (ADF) afkomstig uit Oeganda achter de moorden. „ADF is een terreurgroep gelieerd aan IS en hebben een islamistische agenda”, vertelt hij. „We hebben daarom het sterke vermoeden dat de mensen vanwege hun religie zijn vermoord.”

                  De zeventig ongelukkigen waren eerder door leden van ADF ontvoerd uit het zestig kilometer verderop gelegen dorp Mayba in Noord-Kivu en overgebracht naar Kasanga waar ze werden vermoord. Ester vermoedt dat er een relatie is met de strijd tussen de M23-rebellen en het overheidsleger van Congo, eveneens in het oosten van het land. „De overheid en het leger van de DRC hebben het nu druk”, zegt Ester. „De ADF maakt waarschijnlijk gebruik van de situatie om ongestoord aanslagen uit te kunnen voeren.”

                  Schuil in de jungle



                  De Allied Democratic Forces zijn geen nieuwe partij in het oosten van Congo, en is een buitenlandse groepering binnen de honderd gewapende groepen die actief zijn in het gebied. Zo pleegde ADF al eerder terreurdaden, waaronder een aanslag in 2016 in Buni waarbij 64 doden vielen. De beweging zelf begon in 1996 in Oeganda toen een aantal gewapende groepen zich verenigden tegen de overheid die de Tablighi moslims in Oeganda zou hebben gemarginaliseerd. De centrale figuur was Jamil Mukulu, een tot de islam bekeerde ex-katholiek. De ADF breidde in 2010 zijn activiteiten uit tot in de Democratische Republiek omdat ze zich daar konden schuilhouden in de jungle en de overheid van DRC te zwak is om op treden, op 2,882 kilometer afstand van hoofdstad Kinshasa.

                  „Dit maakt ook een onderzoek naar de toedracht van deze moordpartij erg lastig”, betreurt Wimco Ester van Open Doors. „We hebben nog niets gehoord over een eventueel politieonderzoek, en daardoor kan ADF straffeloos zijn gang gaan.” Open Doors heeft daarom de zaak aangekaart bij de overheid in Oeganda en ook bij politieke partijen in Nederland. „Zeven partijen hebben Kamervragen gesteld”, meldt Ester.

                  Strafhof




                  Ook is aandacht gevraagd voor het drama in Kasanga bij het Internationaal Strafhof in Den Haag nu hoofdaanklager Karim Khan op reis is door de DRC. „We maken ons grote zorgen over recente gebeurtenissen in Congo”, laat Khan weten.



                  Wimco Ester voelt zich aangegrepen door het aanhoudende geweld in Congo, en nu de moordpartij in Kasanga. „Het mag niet zo zijn dat de ADF ongestoord zo gewelddadig en gruwelijk zijn gang kan toeslaan, en dat in een land als de DRC dat door zijn overvloed aan grondstoffen rijk en voortvarend had moeten zijn.”

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1801...is-respectloos

                    Schreeuwpartij in Witte Huis verbaast verslaggevers
                    Bezoek Zelenski aan Trump ontaardt in knallende ruzie: ’Dit is respectloos!

                    WASHINGTON - Het bezoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan het Witte Huis is uitgelopen op een knallende ruzie. Tijdens het persmoment in de Oval Office ontstond een schreeuwpartij met gastheer Donald Trump en vice-president JD Vance.

                    © ANP/AFP

                    Het bezoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan het Witte Huis is uitgelopen op een knallende ruzie. „Ik heb dit in mijn hele carrière nog nooit meegemaakt.”




                    De ruzie ontstond over de betrouwbaarheid van Moskou bij vredesonderhandelingen en over vermeende ondankbaarheid van Zelenski tegenover het Amerikaanse volk. „Je valt de regering aan die je helpt”, riep Trump. „Dit is erg respectloos. Je hebt de kaarten niet in handen.”

                    De Oekraïense president was ongebruikelijk confronterend geweest en had de Amerikanen duidelijk gemaakt dat ze te veel vertrouwen hebben in Moskou en dat president Vladimir Poetin vaker beloften heeft gebroken. Die kritiek viel zeer slecht. Trump dreigde zelfs uit de vredesdialoog te stappen.



                    Aanwezige media waren geschokt door de verbale agressie. „Ik heb dit in mijn hele carrière nog nooit meegemaakt”, stamelde een CNN-verslaggeefster.



                    Zelenski maakt met zijn houding en verwijten ogenschijnlijk meer kapot dan de Britse premier Keir Starmer en de Franse president Emmanuel Macron eerder in de week probeerden los te masseren. Wat de gevolgen van de schreeuwpartij zijn voor de veiligheidsgaranties die Oekraïne hoopt te krijgen, is onduidelijk.

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9945...nde-hinderlaag

                      Relatie Trump en Zelenski ’onherstelbaar beschadigd’, vermoedens van opzet: ’Dit was een geplande hinderlaag’

                      WASHINGTON - Shock en verbijstering vechten om voorrang na de knallende ruzie tussen president Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Zelenski. Onder Republikeinen klinkt de roep om het aftreden van de Oekraïense president.

                      © ANP/EPA

                      „Een rampzalig moment”, zo werd de harde aanvaring, vrijdag, in de Oval Office in Amerikaanse media genoemd, die resulteerde in het wegsturen van Zelenski.




                      Alom wordt de vraag gesteld hoe groot de schade is voor de prille vredesdialoog, die Washington in gang had gezet. „Een rampzalig moment”, zo werd de harde aanvaring, vrijdag, in de Oval Office in Amerikaanse media genoemd, die resulteerde in het wegsturen van Zelenski.

                      De eerste reacties laten eenzelfde diepe verdeeldheid zien als de kemphanen in het Witte Huis tentoonspreidden. Aan Republikeinse zijde klinkt de roep om het aftreden van de Oekraïense president. Senator Lindsey Graham zei trots te zijn op zijn president en meende dat Zelenski ’fundamenteel moet veranderen’ of ’aftreden’.



                      Graham was eerder op de dag een van de Congresleden die nog een ontmoeting hadden met de Oekraïense president. Een anonieme regeringsfunctionaris zei tegen nieuwszender CNN dat de relatie tussen Trump en Zelenski ’onherstelbaar is beschadigd’.’America first’



                      „America First”, twitterde het rechts-radicale Republikeinse Congreslid Marjorie Taylor Greene op haar beurt. Haar collega-parlementariër Anna Paulina Luna zette ook de hakken in het zand. „Geen geld meer naar Oekraïne. Dit grove gebrek aan respect zal geen standhouden.”

                      Onder Democraten leeft daarentegen boosheid over het handelen aan Amerikaanse kant. „Schandalig vertoon” en „on-Amerikaans” noemde de Democratische senator Jeanne Shaheen de gang van zaken. „Opnieuw kiezen ze de kant van een moorddadige misdadiger.” Collega-senator Chris Murphy vermoedde zelfs kwade opzet. „Dit was een geplande hinderlaag”, aldus de volksvertegenwoordiger, die Trump de schoothond van de Russische president Poetin noemde.

                      Rusland juicht actie Trump juist toe



                      In Rusland werd de actie van Trump toegejuicht. „Het onbeschaamde varken krijgt eindelijk een draai om de oren in de Oval Office”, twitterde de Russische oud-president Medvedev.

                      Elders in Europa kreeg Zelenski meer steun. Het feit dat een leider van een land in oorlog zo is behandeld en weggestuurd, valt in slechte aarde. De Poolse premier Donald Tusk gaf een blijk van steun. „Beste Oekraïense vrienden, jullie staan niet alleen”, twitterde hij. De Spaanse premier liet weten dat „Spanje naast Oekraïne staat.” Ook andere Europese landen lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit.

                      De vroegere Franse ambassadeur in Washington, Gerard Araud, vroeg zich af waar de gebruikelijke waardigheid van de Amerikanen was gebleven. In Groot-Brittannië sprak de leider van de Liberalen van ’gangsterpraktijken’ van Trump en Vance.

                      ’Betrouwbaarheid van Moskou’



                      De ongekende publieke ruzie in de Oval Office ontstond over de betrouwbaarheid van Moskou bij vredesonderhandelingen en over vermeende ondankbaarheid van Zelenski tegenover het Amerikaanse volk.

                      Het was de ook aanwezige vice-president JD Vance geweest die het lont in het kruitvat ontstak door Zelenski de les te lezen over wapenfeiten van de huidige en vorige Amerikaanse regering ten aanzien van de oorlog. De Oekraïense president ging vervolgens in de tegenaanval. Zijn confronterende toon viel bij zijn Amerikaanse gastheren totaal in verkeerde aarde. „Je valt de regering aan die je helpt”, riep Trump. „Dit is erg respectloos. Je hebt de kaarten niet in handen. Je gokt met de Derde Wereldoorlog.”

                      Vroegtijdig einde bezoek



                      De ruzie, voor het oog van de pers, resulteerde in een vroegtijdig einde van Zelenski’s bezoek. De geplande lunch en een persconferentie werden afgezegd, net als de voorgenomen ondertekening van een grondstoffendeal. Volgens Amerikaanse functionarissen was de Oekraïense president te verstaan gegeven te vertrekken uit het Witte Huis.

                      Hoe groot de structurele schade is aan de bilaterale verhoudingen na deze frontale botsing moet worden bezien. Zelenski leek enige tijd later te pogen het vuurtje te blussen. Via sociale media meldde hij expliciet dankbaar te zijn voor alle Amerikaanse hulp. Hij benadrukte daarbij dat Oekraïne „rechtvaardige en duurzame vrede nodig heeft.”



                      Zelenski zou nu naar Londen vliegen voor overleg. De Britse premier Keir Starmer had eerder in de week, net als de Franse president Emmanuel Macron, nog zijn uiterste best gedaan om de weg te plaveien voor de Oekraïense president. Een einde aan de oorlog lijkt na een week diplomatieke inspanningen echter verder weg dan ooit.

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1223...at-op-het-spel

                        Onder Trump wankelt steun van Verenigde Staten
                        Dit is Europa’s plan B voor nucleaire afschrikking Poetin: ’Ons voortbestaan staat op het spel’

                        Als Amerika zijn beschermende atoomparaplu boven Europa inklapt, zijn we hier in Europa een stuk kwetsbaarder. Hoe staat het met de Europese bom?

                        Kernwapens in Europa, hoeveel hebben we er en kunnen we ze effectief inzetten tegen Rusland mocht dat nodig zijn?

                        De foto veroorzaakte enige opschudding: twee militairen liggen te sleutelen onder een vliegtuigbom op een karretje, twee anderen staan er bij te kijken. Het ding is geknakt als een worst, het lijkt wel of iemand hem per ongeluk op de vloer van de hangar heeft laten vallen. Ook een van de vier vinnen is afgebroken

                        Over kernwapens wordt doorgaans gezwegen

                        Verontrustend, want kenners zagen direct dat het ging om een B61 thermonucleair kernwapen en de hangar was die in het Brabantse Volkel, zo viel af te leiden aan details op de achtergrond. Was Nederland aan een kernramp ontkomen?

                        Na de eerste schrik kwam de relativering. Het ging om een training voor technisch personeel met een oefenbom, verzekerde Washington. Dat was een zeldzaam moment van openheid, want over kernbommen, de verschrikkelijkste van alle wapens, zwijg je

                        Op vliegbasis Volkel liggen twintig kernbommen

                        Het was dus vals alarm. Maar het incident friste het geheugen bij veel Nederlanders wel weer even op. Ja, er liggen zo’n twintig nucleaire wapens op vliegbasis Volkel klaar om met F-35’s te worden afgeworpen. En nee, ze zijn niet van ons, maar van Amerika

                        Washington beslist over de inzet van de circa honderd B61-bommen die vanwege een nucleaire ’deelregeling’ zijn gestationeerd in Nederland, België, Duitsland, Italië en Turkije. Details zijn geheim, Den Haag houdt zijn mond erover.

                        Nederland rekent op Amerika

                        „Dat is logisch”, zegt onderzoeker Elmar Hellendoorn, expert in geopolitieke en strategische vraagstukken. „Geheimhouding is in een verdrag afgesproken, 65 jaar geleden, en daar houden we ons aan. Door te laten zien dat we dat serieus nemen, zeggen we tegelijk tegen Amerika: dan moeten jullie je óók aan de afspraken houden. Zodat we op jullie kunnen rekenen.”


                        © ANP

                        Een F35 straaljager in actie op vliegbasis Volkel

                        Precies dat laatste uitgangspunt staat nu op losse schroeven. Decennialang kon Europa schuilen onder de Amerikaanse atoomparaplu, nu keert Trump zich af van ons oude continent.Twijfel over hulp VS maakt Europa kwetsbaar

                        Zal Washington ons nog wel te hulp komen als Rusland ons aanvalt, al dan niet met kernwapens? Twijfel ondermijnt precies waar kernwapens voor bedoeld zijn: niet om te gebruiken, maar om de vijand mee af te schrikken

                        De geloofwaardigheid van afschrikking hangt af van drie elementen, aldus onderzoeksleider Paul van Hooft van denktank Rand Europe. Je moet onaanvaardbare schade kunnen veroorzaken, ten tweede bereid zijn dat te doen en ten derde die bereidheid ook uitstralen

                        Europese kernwapens

                        Die driepoot wankelt nu. Ook in Den Haag beginnen ambtenaren en politici achter gesloten deuren vragen te stellen over hoe het zit met de Europese kernafschrikking, stelt Van Hooft vast. ’Dat soort vragen waren tien jaar geleden, of zelfs tijdens Trumps vorige termijn ondenkbaar geweest’, schrijft hij. Maar nu willen Nederlandse beleidsmakers weten of er een plan B is

                        geleden, na de annexatie van de Krim schetste ik in een lezing al dit scenario. Stel dat Rusland de Baltische staten binnenvalt. Er stroomt veel militair materieel binnen via de Rotterdamse haven. En stel dat de Russen vervolgens een beperkte nucleaire aanval doen op het NAVO-commandocentrum in Brunssum. En dat ze zeggen: onmiddellijk je havens sluiten en neutraal worden, anders mag je Rotterdam nog een keer opbouwen. Wat doen we dan?”

                        Verontrustend scenario

                        Nadat Hellendoorn dit scenario had geschetst kwamen toehoorders klagen dat het hen erg rauw op hun dak was gevallen, vertelt hij. „Mensen wilden er niet over nadenken dat we geen goed antwoord hebben op nucleaire chantage door Rusland


                        © ANP

                        Rusland verspreidde begin 2022 foto’s van een oefening met tactische kernwapens, waaronder de 9K720-Iskander.

                        Waarom zouden de Amerikanen ook Boston riskeren voor Brunssum? Of Richmond voor Rotterdam? „De kracht van de nucleaire paraplu was altijd dat Europa beslissend was voor de Koude Oorlog”, legt Hellendoorn uit.

                        „De VS waren doodsbang dat het Ruhrgebied in handen van de Russen zou vallen. Nu ligt het centrum van de wereldmacht in de Pacific. Who cares in Washington als een deel van Roemenië of Polen wordt ingenomen? De situatie is gewoon heel anders dan tijdens de Koude Oorlog.”

                        Paar honderd kernkoppen

                        Als Amerika zijn handen aftrekt van Europa, moeten we het zelf maar regelen. Ook nucleair. „Europa moet zich vragen gaan stellen”, zegt Hellendoorn. „Zoals: wat is onacceptabele schade voor Rusland en wat heb je nodig om dat aan te richten? Heb je daarmee aan een paar honderd kernkoppen genoeg, kunnen we ermee door de Russisch luchtverdediging komen?”

                        Maar ook, zegt hij: zijn we bereid om onacceptabele schade aan te richten bij de Russen? „Het zit niet meer in ons denken om ons zo hard op te stellen.”

                        Hoeveel kernwapens heeft Europa?

                        Wat hebben we aan nucleaire afschrikking? Frankrijk bezit 290 kernkoppen, Groot-Brittannië zo’n 225. Dat is best de moeite waard, alleen wat ontbreekt is een zogenoemde ’triade’.

                        Amerika, China en Rusland hebben zo’n triade wel. Dat betekent dat ze kernwapens kunnen afleveren met onderzeeboten, vliegtuigen en intercontinentale ballistische raketten vanaf land. Een verdediger met die drie ’capaciteiten’ kan altijd terugslaan, ook als hij zelf massaal is gebombardeerd

                        Nucleair arsenaal Frankrijk

                        De Fransen kunnen hun kernwapens afvuren vanuit onderzeeboten of vanuit een vliegtuig. Frankrijk ontbeert dus vanaf land lanceerbare ballistische raketten: die poot van de triade ontbreekt.

                        De Franse afschrikking is gebaseerd op het concept van ’net genoeg’, schrijven experts in een paper waaraan ook Van Hooft bijdroeg. Dat betekent net genoeg kernwapens om ’onaanvaardbare schade’ toe te brengen aan een tegenstander die overweegt om een middelgrote natie als Frankrijk aan te vallen. Maar niet genoeg om een agressor af te houden van grotere aanval op bijvoorbeeld heel Europa.

                        Frankrijk stelt duidelijk dat het z’n kernwapens niet alleen voor zichzelf heeft. Er rust een ’speciale verantwoordelijkheid’ voor de rest van Europa op de Franse schouders. Maar gaan ze daadwerkelijk Parijs riskeren voor Polen? Daar zijn geen garanties voor

                        Kernonderzeeboten richtig Oekraïne

                        Dat heeft de Franse regering ook laten zien door in de eerste weken van de Oekraïne-oorlog in 2022 drie kernonderzeeboten op pad te sturen. Amerika stelde zich veel terughoudender op.

                        Nucleair arsenaal Groot-Brittannië

                        Dan Groot-Brittannië. Dat bezit ongeveer 225 kernkoppen, op Trident ballistische raketten afgevuurd vanaf schepen of enigszins verouderde onderzeeboten. Vorig jaar mislukten nog twee lanceringen. Eén lanceermethode is weinig. Bovendien heeft Rusland op zee de nodige tegenmaatregelen achter de hand.


                        © ANP

                        Demonstranten in Groot-Brittannië voor de ambassade van Rusland hebben een duidelijke boodschap: geef Oekraïne kernwapens

                        Ook kan het Verenigd Koninkrijk niet onafhankelijk opereren, want de Trident is Amerikaans. Ruzie met de Amerikanen kan dus de Britse afschrikking direct verzwakken, schrijft onderzoeker Andrew Futter.

                        Wel is Frankrijk veel nauwer vervlochten met andere Europese landen, zodat een aanval hoe dan ook de Franse belangen keihard zal raken. De betrokkenheid is daardoor veel groter

                        Noch de Franse, noch de Britse kernmachten, of een combinatie van die twee, kunnen een volledige Amerikaanse terugtrekking compenseren, schreven Van Hooft en andere onderzoekers in hun studie. Toch zien ze wel opties voor een levensvatbare Europese nucleaire afschrikking

                        Zo kan Europa toch Rusland afschrikken

                        Om Rusland af te schrikken zijn drie elementen nodig, stellen ze vast. Ten eerste moeten we een grote Russische nucleaire aanval met kernwapens kunnen vergelden. Dat betekent dat we het aantal kernkoppen aanzienlijk moeten uitbreiden

                        Ten tweede moeten we een antwoord klaar hebben voor het geval Rusland met een klein, tactisch kernwapen bijvoorbeeld de Baltische Staten of Polen aanvalt. Dat antwoord kan ook bestaan uit een tegenaanval met conventionele, (dus niet-nucleaire) wapens

                        Ten derde moeten we een zorgen dat we sowieso onze slagkracht met conventionele wapens versterken, zodat Rusland het uit zijn hoofd laat ons met die wapens aan te vallen. Dan komt de afschrikking weer enigszins in balans en blijft het – hopelijk – vrede.


                        Comment


                        • Duitsland

                          Duitsland kan wel aanhaken bij anderen. Aankomend bondskanselier Merz zei deze maand: „We moeten in gesprek met de Britten en de Fransen over of het delen van wapens, en anders afspreken of nucleaire bescherming ook voor ons geldt.”

                          Dat is een breuk met het verleden, want eerder waren de Duitsers daar altijd heel terughoudend in, ook wanneer Frankrijk een aanbod in die richting deed.

                          Maar de wereld is veranderd. „We moeten klaar zijn voor de mogelijkheid dat Trump zich niet meer onvoorwaardelijk houdt aan de betrokkenheid in de NAVO om elkaar te verdedigen”, zei Merz.Nederland kan kruisraketten afschieten vanaf onderzeeboten

                          Wat kan Nederland doen? Een eigen kernwapen bouwen zit er in elk geval niet in. Verdragen verbieden dat. Technisch kunnen we zo’n explosief best in elkaar zetten, maar een kernkop die betrouwbaar met een raket of vliegtuig is af te leveren, is een heel ander verhaal. Een Nederlandse nucleaire bom onder de F-35 kan niet, dat staat de VS nooit toe – net zomin als een Franse bom overigens.


                          Een van de Franse onderzeeërs die Nederland kocht.

                          Nederland heeft vorig jaar Franse onderzeeboten gekocht, die ook kruisraketten kunnen afschieten. Heel misschien biedt dat in de toekomst mogelijkheden om meer te doen.Afschrikking met niet-nucleaire wapens

                          Maar experts als Hellendoorn en Van Hooft zijn het erover eens dat Nederland vooral kan bijdragen aan de afschrikking met niet-nucleaire wapens. En met inlichtingen, kennis en financiële ondersteuning aan een Frans programma.

                          Elmar Hellendoorn onderstreept: „We hebben geld en technische knowhow. We zullen ons ook diplomatiek heel anders naar Parijs en andere Europese hoofdsteden moeten gaan opstellen. Samenwerken aan een kernwapenprogramma is het ultieme teken van Europese lotsverbondenheid. Dat zullen we moeten omarmen. Dit gaat over ons voortbestaan.”

                          ​​​​​​​Non-proliferatieverdrag

                          Kan een ander Europees land atoombommen gaan bouwen om het nucleaire arsenaal van de Fransen en Britten aan te vullen? Lastig, want het zou ingaan tegen het ’non-proliferatieverdrag’ dat ervoor moet zorgen dat er geen nieuwe leden bij de wereldwijde atoomclub komen

                          Een Duitse bom zou voor Rusland zelfs reden zijn om de oorlog te verklaren, zegt Hellendoorn. „Als Duitsland of Polen een eigen nucleair wapen bouwt, dan zullen de Russen daar hard tegenin gaan. Eerst met diplomatieke druk, daarna door te dreigen met een aanval tegen de bouwlocaties. Duitsers die controle krijgen over kernwapens, dat heeft Rusland altijd doodeng gevonden

                          Comment


                          • De top in Londen lijkt goed te gaan met steun aan Oekraine

                            Comment


                            • Mooi dat er binnen Europa in ieder geval eensgezindheid is. Als iedereen hier op een goede manier uitkomt is dit een goede wake-up call geweest om minder afhankelijk van de VS te zijn.

                              Comment


                              • Hongarije is pro Rusland

                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/7955...r-good-vs-vlad

                                  Media te spreken over hernieuwd leiderschap Verenigd Koninkrijk
                                  Lof voor Britse premier Keir Starmer, maar relatie met VS onder vuur: ’Good vs Vlad’

                                  Londen - Het Verenigd Koninkrijk heeft het politieke isolement, waar het sinds Brexit, in ieder geval binnen Europa in verkeerde, van zich afgeschud. Premier Keir Starmer ontpopte zich afgelopen weekeinde als de leider van een ’coalitie van bereidwilligen’. Die coalitie is pas echt succesvol als Starmer erin slaagt de Verenigde Staten aan boord te houden.

                                  © ANP / HH

                                  De Britse premier Keir Starmer (l) begroet zijn collega Zelenski.




                                  Dat laatste is, gezien het sentiment binnen de regering van Donald Trump, absoluut niet vanzelfsprekend. ’First Buddy’ Elon Musk stuurde in het weekeinde openlijk aan op een vertrek uit de NAVO. Maar Starmer ziet zichzelf als een bruggenbouwer tussen de EU en de Verenigde Staten. Binnen dit bruggen bouwen krijgt de Britse koninklijke familie, zoals ook dit weekeinde weer bleek, een prominente rol.

                                  ’Cometh the hour, cometh Sir Keir’. ’Als het erop aankomt, staat Keir Starmer er.’ Met die woorden beschrijft The Times het leiderschap dat de Britse premier toonde in de afgelopen dagen. Na jaren van politieke isolatie in Europa sinds Brexit ontpopt het Verenigd Koninkrijk zich, dankzij de kernwapens en de omvang van het leger, zich volgens het hoofdredactioneel commentaar weer als een prominente speler in Europa.

                                  ’Starmer probeerde als een wereldleider te klinken’



                                  Tom Peck, de Times-schrijver van de typisch Engelse ’politieke sketches’ – waarbij op sprankelende wijze een vinger aan de pols van politici wordt gehouden – is meestal niet al te enthousiast over de houterige Starmer. Maar dit keer was er voorzichtige lof. „Starmer probeerde als een wereldleider te klinken”, aldus Peck, „en , eerlijk is eerlijk, daar slaagde hij in.”



                                  Ook The Daily Mail, meestal vernietigend over Labour in het algemeen en Starmer in het bijzonder, is te spreken over de rol die de Britse premier de afgelopen dagen heeft gespeeld. De belangrijkste taak is echter om de relatie met de Verenigde Staten te verbeteren. Die rol van bruggenbouwer kan volgens de krant juist beter worden vervuld doordat het land sinds Brexit een ’onafhankelijker positie’ heeft.

                                  The Sun maakt duidelijk dat de taak van Starmer vooral bestaat uit een geloofwaardig tegenwicht te bieden voor de Russische president Vladimir Poetin. Met de voor deze tabloid typisch pakkende koppen, wordt die strijd samengevat met de woorden ’Good vs Vlad’. Dat Starmer aan de goede kant staat is duidelijk. Dat hij meer leiderschap toont dan in de afgelopen maanden het geval was, is volgens the Sun ook evident, maar het is nog te vroeg om een oordeel te vellen. Eerst het resultaat afwachten, zegt de krant in haar hoofdredactioneel commentaar.

                                  Pragmatisme Britse premier




                                  The Guardian, de ’Engelse Volkskrant’, is een meer traditionele thuisbasis voor Starmer. De krant prijst het ’pragmatisme’ dat de Britse premier de afgelopen dagen heeft getoond. Dat gold in de eerste plaats tijdens diens bezoek aan Donald Trump in Washington, waar Starmer met open armen werd ontvangen.



                                  Dat open armen niet hetzelfde is als echt luisteren, bleek afgelopen vrijdag toen Starmer, na de desastreus verlopen ontmoeting tussen Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski, Trump vroeg om Zelenski te vragen terug te keren naar Het Witte Huis om een gezamenlijk mineraalverdrag te ondertekenen. Trump had daar geen oren naar.

                                  The Daily Telegraph, ook niet erg Starmer-gezind, gebruikt haar kolommen om vooral de rol van koning Charles te belichten. De uitnodiging van Charles voor een tweede staatsbezoek van Trump - Amerikaanse presidenten worden doorgaans slechts één keer uitgenodigd - viel afgelopen week duidelijk in de smaak bij Trump. Maar volgens The Daily Telegraph was de rol van Charles als bemiddelaar, klaarblijkelijk zijn ambitie, nog duidelijker bij de inderhaast ingelaste ontmoeting met Zelenski op zondagmiddag.



                                  De rol van Charles wordt de komende weken nog belangrijker. Als Trump zijn aantijgingen ten aanzien van Zelenski niet matigt, zou het Verenigd Koninkrijk de uitnodiging voor het tweede staatsbezoek van Trump moeten intrekken, schrijft The Daily Mail. Misschien dat die dreiging helpt bij de rol van bruggenbouwer die Starmer voor zichzelf ziet en die, mits succesvol, ook van belang kan zijn voor de rest van Europa.

                                  Comment


                                  • En weer een aanslag in Duitsland in Manheim nu 2 doden ruim 20 gewonden weer door auto die op mensen inreed.

                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2007...oorlog-eindigt

                                      Oorlog in Oekraïne



                                      Dag 1104 van de invasieLIVE | Zelenski: Russische luchtaanvallen bewijzen dat Poetin ’niet wil dat de oorlog eindigt’

                                      Leiders uit meer dan tien landen zijn afgelopen zondag bijeengekomen voor de Oekraïne-top in Londen. De Britse regering hoopt onder meer de economische druk op Rusland op te voeren en Oekraïne veiligheidsgaranties te bieden. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.


                                      Zelenski: Russische luchtaanvallen bewijzen dat Poetin 'niet wil dat de oorlog eindigt'



                                      In zijn meest recente bericht op X veroordeelt Volodimir Zelenski de recente Russische luchtaanvallen, die volgens de Oekraïense president bewijzen dat Rusland geen vrede te wil. "Wij willen dat deze oorlog eindigt. Rusland wil dat niet en zet zijn terreur in de lucht voort", aldus Zelenski. Hij schrijft dat er "in de afgelopen weken meer dan 1.050 drones, bijna 1.300 bommen en meer dan 20 raketten op Oekraïne afgevuurd om steden te vernietigen en mensen te doden".

                                      "Wie onderhandelingen zoekt, gaat niet opzettelijk burgers beschieten met ballistische raketten", gaat de president verder. Hij roept de wereld dan ook op collectief op te treden om de aanvallen te stoppen. "Het versterken van onze luchtverdediging, het ondersteunen van ons leger en het bieden van effectieve veiligheidsgaranties die de terugkeer van Russische agressie onmogelijk maken, daar moeten we ons op richten."

                                      Merz suggereert dat aanvaring Zelenski en Trump bewust was


                                      Friedrich Merz, waarschijnlijk de volgende Duitse bondskanselier, heeft gesuggereerd dat de recente aanvaring tussen de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Amerikaanse president Donald Trump een bewuste escalatie was. Er was geen sprake van "een spontane reactie" op Zelenski, aldus de leider van de Duitse christendemocraten.


                                      De ontmoeting tussen Zelenski en Trump vrijdag in het Witte Huis liep voor de camera's uit op een ruzie. Zelensky suggereerde dat Rusland niet met diplomatie tegen te houden is en pleitte voor veiligheidsgaranties. Trump noemde Zelenski "respectloos en ondankbaar" en dreigde de Amerikaanse steun aan Oekraïne te stoppen.


                                      Merz zei ook dat Europa onder druk staat om snel te reageren. "We moeten nu laten zien dat we in staat zijn om onafhankelijk te handelen in Europa", zei hij. De politicus vindt dat Duitsland voor de EU-top van donderdag al beslissingen moet nemen over de financiering van hogere defensie-uitgaven en steun aan Oekraïne.
                                      Merz' christendemocratische blok CDU/CSU kreeg bij de parlementsverkiezingen van vorige maand de meeste stemmen. Er worden met de sociaaldemocraten (SPD) van de huidige bondskanselier Olaf Scholz verkennende gesprekken gevoerd voor een nieuwe coalitie.

                                      Comment


                                      • Trump zet alle wapensteun aan Oekraine stil...

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/buitenland/europa-...aven~a7bf43ee/

                                          Europa geeft antwoord op Trump: ruimte voor 800 miljard euro aan defensie-uitgaven


                                          MET VIDEODe voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft dinsdagochtend nieuwe maatregelen bekendgemaakt om de militaire uitgaven binnen de EU drastisch te verhogen. Er wordt een ongekende 800 miljard euro voor de Europese defensie vrijgemaakt.

                                          De aankondiging van Von der Leyen kwam slechts enkele uren nadat Donald Trump had besloten om alle militaire hulp aan Oekraïne tijdelijk stop te zetten, na een rampzalige ontmoeting in het Oval Office met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

                                          Tijdens een persconferentie presenteerde Von der Leyen het plan ‘Rearm Europe’, (Herbewapen Europa) dat bedoeld is om de komende jaren tot €800 miljard aan extra defensie-uitgaven vrij te maken. Ze lichtte haar ideeën dinsdagmorgen toe in een brief aan de nationale regeringen. Von der Leyen wil de Europese defensie-industrie versterken en de militaire capaciteiten vergroten. De Commissie wil het voor landen gemakkelijker maken om hun militaire uitgaven te verhogen zonder daarbij in strijd te komen met de EU-regels voor nationale schulden en begrotingstekorten. Een nieuwe regeling, met een waarde van 150 miljard euro, moet de ontwikkeling van EU-brede defensiecapaciteiten financieren, waaronder artillerie, raketten, munitie, drones en anti-dronesystemen. Dit budget zal tevens EU-landen de mogelijkheid geven om extra wapens aan Oekraïne te leveren. ,,Op die manier kunnen we onmiddellijk Oekraïne helpen.”

                                          ,,Ik hoef de dreigingen waar Europa mee te maken heeft of de mogelijke consequenties daarvan niet te beschrijven”, zei ze in de persconferentie. ,,Dat Europa verantwoordelijk is voor haar eigen verdediging staat vast. De vraag is niet of Europa wordt bedreigd, de echte vraag is of Europa genoeg voorbereid is.” 800 miljard euro voor defensie is een gigantisch bedrag: ter vergelijking het is 20 keer de totale Nederlandse defensiebegroting en ruim drie keer wat de Verenigde Staten en Europa samen aan de oorlog in Oekraïne hebben uitgegeven aan hulp, zowel militair als financieel

                                          Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. © ANP / EPA
                                          Von der Leyen heeft alle Europese leiders een brief gestuurd. ,,We moeten snel onze defensie verbeteren, maar ook voor een langere tijd.” Ze heeft in die brief een stapsgewijs plan opgesteld om de Europese defensie te verbeteren. Ze doet verschillende voorstellen om dat te doen.
                                          Drones en wapens


                                          Lidstaten krijgen meer ruimte binnen hun begroting om extra defensie-uitgaven te doen, die niet meetellen in het maximaal toegestane begrotingstekort. Hiermee kunnen volgens Von der Leyen de defensie-uitgaven van de lidstaten met gemiddeld 1,5 procent toenemen. Hierdoor komt in vier jaar tijd 650 miljard euro beschikbaar.

                                          Lidstaten kunnen ook EU-budgetten gebruiken voor defensie. Geld dat lidstaten van de EU krijgen uit bijvoorbeeld het cohesiefonds, bedoeld voor het vooruithelpen van achtergestelde regio’s, mag aan defensie worden besteed. Von der Leyen opperde ook om extra regionale fondsen voor defensiedoeleinden in te zetten, private investeringen aan te trekken door een EU-brede defensiemarkt te creëren en de regels van de Europese Investeringsbank (EIB) te wijzigen om militaire uitgaven mogelijk te maken.

                                          ,,Dit is Europa's moment en we moeten het waarmaken", zei ze aan het eind van de persconferentie. ,,Europa is klaar om haar verantwoordelijkheden na te komen en met 800 miljard aan defensiecapaciteiten haar afspraken na te komen. Dit is een moment voor Europa en we zijn er klaar voor.”

                                          Comment


                                          • Haal dat maar bij klimaat weg, dat levert toch netto daar iets op.

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2492...lopen-conflict

                                              OORLOG IN OEKRAÏNE



                                              Dag 1105 van de invasieLIVE | Zelenski doet handreiking aan Trump in hoogopgelopen conflict

                                              Na een ruzie tussen Donald Trump en Volodimir Zelenski lijkt vrede ver weg voor Oekraïne. Ondertussen heeft Trump zelfs alle militaire hulp vanuit de VS gepauzeerd. Het pauzeren van wapenleveranties wordt in Amerikaanse media beschouwd als een ultimatum aan Oekraïne en kan Rusland in de kaart spelen op het slagveld. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                                              © ANP / REX by Shutterstock

                                              Trump en Zelenski tijdens hun ontmoeting in Washington.

                                              Zelenski doet handreiking naar Trump op X: 'Het is tijd om het recht te zetten'


                                              De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil de ruzie met de Amerikaanse president Trump over de oorlog met Rusland bijleggen. In een verklaring op X stelt hij dat Kiev bereid is onder "het krachtige leiderschap van Trump" aan vrede te werken.

                                              Oekraïne is klaar om zo snel mogelijk aan de onderhandelingstafel te komen om duurzame vrede dichterbij te brengen, aldus Zelenski. Een bezoek van de Oekraïense president aan het Witte Huis ontaardde vrijdag in een verhitte discussie, waarna Trump hem de deur wees. De Verenigde Staten schortten in de nacht van maandag op dinsdag de militaire hulp aan Oekraïne op. Europese leiders proberen te bemiddelen en drongen er bij Zelenski op aan de verstandhouding met Trump te herstellen.

                                              Als eerste mogelijke stappen om tot vrede te komen noemt Zelenski de vrijlating van gevangenen en een wapenstilstand in de lucht en op zee. Zo zouden er geen aanvallen meer mogelijk zijn op energie-installaties en burgerdoelen. Frankrijk opperde zondag zo'n proefbestand van een maand. Dat zou moeten aantonen of Rusland überhaupt werkelijk over het beëindigen van de oorlog wil praten, al uitte onder andere het Verenigd Koninkrijk meteen bedenkingen.

                                              Zelenski verwijst ook naar zijn gesprek met Trump, dat volledig uit de hand liep. "Onze ontmoeting verliep niet zoals het had moeten gaan. Het is betreurenswaardig dat het zo is gegaan. Het is tijd om het recht te zetten. We willen dat toekomstige samenwerking en communicatie constructief zijn."

                                              Trump en Zelenski kregen met name ruzie omdat de laatste bleef benadrukken dat Rusland onbetrouwbaar is en Oekraïne veiligheidsgaranties nodig heeft voor het vrede kan sluiten - ook van de VS. Ditmaal rept hij niet van zulke garanties.

                                              Zelenski zou in het Witte Huis eigenlijk een overeenkomst beklinken over toegang van de VS tot zeldzame delfstoffen in Oekraïne. Dat akkoord kwam er door de aanvaring niet, maar "Oekraïne staat klaar om het op ieder moment en in iedere handzame vorm te tekenen", verzekert Zelenski. "We zien deze overeenkomst als een stap naar grotere veiligheid en solide veiligheidsgaranties, en ik hoop echt dat het effectief zal werken." Trump hield Zelenski steeds voor dat het grondstoffenakkoord al neerkomt op een Amerikaanse veiligheidsgarantie, omdat Rusland het wel uit zijn hoofd zou laten om Oekraïne aan te vallen als de VS daar bodemschatten winnen.

                                              'Oekraïne over 2 à 3 maanden door voorraden VS heen, maar wordt geen totale instorting front'


                                              Oekraïne zit binnen twee à drie maanden zonder Amerikaanse voorraden als de Verenigde Staten de gestaakte militaire hulp niet hervatten, schat een hoge Oekraïense bron. "Daarna wordt het heel moeilijk voor ons", zegt de inlichtingenfunctionaris tegen de Financial Times. Het stopzetten van de hulp zal Oekraïne "onnodige doden en terreinverlies" kosten, tekent Politico op van een ingewijde.
                                              De Britse zakenkrant en de Europese nieuwssite krijgen echter ook nadrukkelijk te horen dat het Oekraïense front niet zal instorten. "Het wordt geen totale instorting, maar we zullen gedwongen zijn uit sommige gebieden sneller terug te trekken", tekent de FT op.


                                              De hulp is tot dusver enkel opgeschort "en laat dus hopen op hervatting", zegt een hoge Oekraïense bron tegen Politico. De VS zetten duimschroefdiplomatie in, maar breken nog niet met Oekraïne. "Ten tweede is het heel pijnlijk, maar niet fataal: het zal niet uitmonden in een nederlaag. Ten derde ben ik ervan overtuigd dat er een oplossingsformule wordt gevonden met de nieuwe Amerikaanse regering."

                                              Comment


                                              • Zijnde een Putin-lover kan Trump dat natuurlijk geen ene moer schelen.. Het zou hem zelfs goed uitkomen als Oekraine onder de voet gelopen gaat worden en er vervolgens Europese landen volgen... kan hij vertrekken uuit de NAVO en zich wat meer richten op China..

                                                Comment


                                                • Denk niet dat dat speelt , hij is er vd USA, en wijst Europa op zijn eigen verantwoording, we liggen immers al decennia aan infuus vd USA die triljarden begrotingstekort hebben mede daardoor en ontelbare dode en gewonde soldaten. Hij onderhandelt keihard om zijn deals en vrede te krijgen zodat ie geen soldaten hoeft te sturen.

                                                  Putin heeft 15% v Oekraine, hoe moet hij Polen of Duitsland onder de voet lopen en bezet houden en met welk doel?

                                                  Comment


                                                  • Om dezelfde reden als de VS Canada en Groenland wil hebben; macht, narcisme, enz, enz, enz. Hoe de VS en Rusland dat gaan doen weet ik ook niet, ik beheer hun huishoudboekje niet.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X