Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Nederland haalt net 2% voor uitgaven aan defensie, overal komt nu de roep dat die minimaal verdubbeld moet worden.

    Comment


    • https://www.ad.nl/buitenland/live-oo...nnen~ad83b169/

      LIVE oorlog Oekraïne | Zelensky pleit nadrukkelijk voor Europese vredestroepen, spoedoverleg in Parijs begonnen


      oorlog oekraïneVerschillende Europese leiders zijn in Parijs aangekomen voor het spoedoverleg over Oekraïne en de Europese veiligheid. Het is nu afwachten met welke reactie zij straks zullen komen. En de Oekraïense president Zelensky pleit nadrukkelijk voor Europese vredestroepen, voor de start van het topoverleg in Parijs. Lees alles over de oorlog in Oekraïne en de situatie in Rusland in ons liveblog.

      De belangrijkste punten:


      - Europese leiders zijn maandag met spoed bijeengekomen in Parijs om te praten over de oorlog in Oekraïne. Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares wil men voorkomen dat Rusland wordt beloond voor de invasie van Oekraïne. ,,We mogen anderen niet aanmoedigen om oorlogen te beginnen.”

      - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei maandag dat er bij toekomstige vredesbesprekingen ‘geen sprake kan zijn’ van Russische territoriale concessies aan Oekraïne. Lavrov vliegt maandag naar Saudi-Arabië voor een overleg met de Verenigde Staten over de oorlog in Oekraïne.

      - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio vindt het essentieel dat zowel Oekraïne als de Europeanen bij daadwerkelijke vredesonderhandelingen met Rusland worden betrokken.

      - De Oekraïense president Zelensky heeft zondag gezegd informatie te hebben dat Rusland Navo-landen zal binnenvallen.

      Volgens de Russen is er met de VS nog niets afgesproken over het begin van vredesoverleg over Oekraïne. Een topadviseur van de Russische president Poetin zei dat Moskou en Washington nog niet geregeld hebben hoe het beraad van start moet gaan, omdat de VS nog geen hoofdonderhandelaar hebben aangewezen om met Rusland te praten.

      Rusland stuurt onder anderen minister van Buitenlandse Zaken Lavrov naar Saudi-Arabië voor een eerste ronde besprekingen met de Amerikanen, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Rubio. Het overleg, gepland voor dinsdag, volgt op het telefoongesprek vorige week tussen Trump en Poetin.

      Volgens de Poetin-adviseur is het doel van de bijeenkomst om 'het herstel van normale betrekkingen' te bespreken, daarnaast het begin van mogelijke onderhandelingen over Oekraïne en om te kijken naar mogelijkheden voor contacten op 'het hoogste niveau', dus tussen Poetin en Trump.

      De Oekraïense president Zelensky pleit nadrukkelijk voor Europese vredestroepen, voor de start van het Europese topoverleg in Parijs. ,,Ik denk dat we veel vooruitgang hebben geboekt in de kwestie van een contingent", aldus de president aan het nieuwsagentschap Interfax-Ukraine, in de marge van een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten.

      Volgens Zelensky kan de inzet van vredestroepen op het Oekraïense grondgebied een eerste stap zijn naar de oprichting van een Europees leger, zoals hij had voorgesteld. ,,Ik denk dat dit het eerste platform is voor de toekomstige strijdkrachten van Europa, die in staat is terug te slaan bij een ongeprovoceerde oorlog door Rusland", zei hij.

      Een platform van 'sterke landen' die willen meedoen, is mogelijk, zegt hij. ,,Dat is heel belangrijk. Niet de landen die we dwingen, maar landen die dat willen", benadrukte hij. ,,We willen niet alleen veiligheidsgaranties op papier, maar ook op de grond, in het water, de lucht, luchtafweer, vliegtuigen, schepen", aldus Zelensky.
      Zelensky bij aankomst in Abu Dhabi. © ANP / EPA / Ryan Carter


      Ook Navo-chef Rutte schuift vanmiddag in Parijs aan bij het spoedoverleg over Oekraine en de Europese veiligheid.
      © AP / Aurelien Morissard

      Premier Schoof bij aankomst in Parijs voor het Europese spoedoverleg. Alle andere genodigden zijn inmiddels ook binnen, de deuren zijn gesloten. Nu is het afwachten met welk antwoord de Europese leiders straks naar buiten zullen komen.

      Behalve Schoof zijn de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Britse premier Keir Starmer, en de regeringsleiders van Italië, Polen, Spanje en Denemarken uitgenodigd door Macron.
      © AP/ Aurelien Morissard

      De Franse president Macron heeft voorafgaand aan het Europese spoedoverleg telefonisch gesproken met zijn Amerikaanse collega Trump. Over de inhoud zijn geen mededelingen gedaan.
      © AFP / Ludovic Marin en Ryan M. Kelly

      Europa moet snel komen met een plan voor een troepenmacht in Oekraïne. Dat is nodig om inspraak te krijgen bij de onderhandelingen tussen Rusland en de Verenigde Staten om een einde te maken aan het bloedige conflict in Oekraïne, aldus Defensieminister Ruben Brekelmans in een toespraak in Maastricht.

      De komende maanden worden 'bepalend voor de toekomst van Europa' dat volgens hem in de toekomst de bescherming van de Amerikanen zal moeten 'verdienen'.

      Voor de Amerikaanse president Trump staat volgens hem het belang van de VS voorop. ,,Een contract voor kritieke grondstoffen is voor Trump belangrijker om te beschermen dan vrijheid en soevereiniteit in Oekraïne." Maar hij verwacht niet dat Trump de Navo zal loslaten. ,,De Navo is voor de Verenigde Staten relevanter dan ooit", hoorde Brekelmans zijn Amerikaanse collega vorige week zeggen.
      Defensieminister Brekelmans. © ANP / Phil Nijhuis

      Nederland moet openstaan voor deelname aan een vredesmacht in Oekraïne, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Partijen stellen dat Nederland een bijdrage moet leveren aan de verdediging van het land, mits er voldoende militaire rugdekking is geregeld. De PVV is tegen zo’n missie, maar die partij is niet nodig voor een meerderheid.

      Lees hier het hele verhaal.


      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1040...ze-krijgsmacht

        Race tegen de klok voor Nederlands leger om op oorlogssterkte te komen: NAVO oordeelt keihard over onze krijgsmacht

        Nu Amerika zijn handen van het continent af trekt, tellen de Europeanen hun knopen. Hebben we genoeg militairen en materieel om een geloofwaardig tegenwicht te bieden aan Russische agressie? Wat kan ons land, om in defensiejargon te spreken, ’op de mat brengen’ als de nood aan de man komt?




        Nederland heeft slechts drie landmachtbrigades van op papier elk zo’n twee- tot drieduizend mensen. Op papier, want ze zijn maar deels gevuld. ’De werving en het behoud van personeel’ is ’al lang een zwak punt in de uitvoering van de NAVO-capaciteitsdoelen van Nederland’, schreef de NAVO in een evaluatie vorig jaar juni. Daardoor zijn de brigades niet op het juiste niveau van paraatheid.

        NAVO vernietigend over sterkte Nederland leger




        De NAVO is streng: Nederland kan maar ’beperkt’ bijdragen aan een landoorlog. Er zijn wel plannen om daar wat aan te doen. Zo komt er een tankbataljon. ’Nederland wordt aangemoedigd om zijn inspanningen op deze prioriteiten te versnellen’, schrijft het hoofdkwartier.

        Het rapport sluit af met een ronduit verwijtende toon: Nederland is een van de oprichtende landen geweest van de NAVO en is van doorslaggevend belang als doorvoerland voor militair materieel. Toch laten we het erbij zitten, zo luidt het verwijt, terwijl de doelstellingen nog wel duidelijk waren afgesproken. Tot dat op orde is, schiet Nederland tekort ’aan de afschrikking en verdediging van alle bondgenoten’.
        Marine



        Onze marine staat er iets beter voor, maar ook hier gooit personeelsgebrek roet in het eten. ’Tekorten aan luchtdoelraketten en zware torpedo’s beperken de luchtafweer en onderzeebootbestrijding’, merkt de NAVO op. ’En aanhoudende tekorten aan personeel en reserveonderdelen blijven de beschikbaarheid van schepen beperken.’



        Beman je schepen dus, zo luidt het dwingende advies. En doe meer mee aan NAVO-oefeningen.
        F-35



        Vooral de Nederlandse F-35-squadrons vormen een onderdeel om trots op te zijn, want niet veel landen hebben deze hypermoderne stealth-vliegtuigen al in huis. Wij wel. We lopen bovendien goed op schema of zelfs voor om te voldoen aan de vereisten van het bondgenootschap, zeker als de bestelde extra F-35’s binnenkomen.


        Inmiddels zit er een nieuw kabinet en lanceerde het ministerie van Defensie een pittige nota met grote plannen. Geld speelt voorlopig geen beperkende rol meer. Er komen twee extra fregatten die onderzeeboten en onderwaterdrones kunnen bestrijden. Aan boord van die fregatten komen drie nieuwe NH-90-helikopters. Een tankbataljon van maximaal vijftig stuks verhoogt de slagkracht aanzienlijk. Ook de Boxer-pantservoertuigen die met kanonnen in plaats van mitrailleurs worden uitgerust, dragen daaraan bij.

        Onderzeeboten en tanks



        Maar veel daarvan vergt tijd. Vier nieuwe onderzeeboten zijn besteld. Het is een miljardenorder, maar het duurt nog jaren voor ze in het water liggen. Iets soortgelijks geldt voor de tanks, die beginnen pas in 2027 binnen te rollen. Ook andere materieelinvesteringen kosten tijd.


        © ANP / HH

        Omdat de Nederlandse krijgsmacht nu nog zo krap zit, ligt het ook niet voor de hand dat we een grote bijdrage kunnen leveren aan een eventuele ’vredesmacht’ in Oekraïne. De weinige eenheden hebben namelijk al de handen vol aan de missies die we draaien. Zoals de NAVO-missie in Irak, de multinationale gevechtsgroep langs de oostflank van het verdragsgebied in Litouwen en het bewaken van het luchtruim in de Baltische Staten.

        Aantal militairen



        Defensie heeft vooral behoefte aan één ding: meer mensen. „We kunnen een hoop materieel aanschaffen”, zei staatssecretaris Gijs Tuinman bij de presentatie van de nota, „maar zonder mensen rijden er geen tanks. Zonder mensen krijgen we de F-35’s niet in de lucht en de fregatten niet van de kade.”

        Comment


        • Dat is hard nodig , maar gaat vele miljarden en jaren kosten, en dat geld gaat tenkoste van andere zaken in onze samenleving...

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/14...hzelf-in-slaap

            Kringen
            Praatclub Europa huilt zichzelf in slaap

            Europa voelt zich buitenspel gezet door de Amerikaanse president. Hij raast als een olifant door de Europese porseleinkast en laat Europa straks zelf de scherven opruimen. Als het bestand er komt, is de kans groot dat ’wij’ opdraaien voor de kosten van de wederopbouw van Oekraïne en het bewaken van de veiligheid.




            In de ogen van de zakenman is dit een logische afrekening met de wanbetaler. Wie niet horen wil, moet maar voelen en geen woorden maar daden, dat zijn de spreuken die in het Witte Huis op een tegeltje boven de schouw hangen.

            Het verschil met het babbelzieke Europa wordt dezer dagen almaar duidelijker. Zo organiseerde de Franse president Macron maandag een spoedoverleg met EU-leiders om ’eenheid uit te stralen’. Eenheid? Hij nodigde slechts een handjevol landen uit voor de minitop, terwijl de EU 27 lidstaten telt, waarmee maar weer eens wordt benadrukt dat Europa alleen op papier uit verenigde staten bestaat.



            Dit overleg zal geen plek aan de onderhandelingstafel opleveren. Praatclub Europa huilt – letterlijk: de voorzitter van de veiligheidsconferentie in München, Christoph Heusgen, barstte dit weekeinde in tranen uit over de harde opstelling van de Amerikanen – en dwingt daarmee nul respect af.



            Praatclub Europa kibbelt en spreekt drie jaar na de Russische inval allang niet meer met één mond. En dan nog is praatclub Europa verbaasd dat het aan de zijlijn moet toekijken hoe twee wereldleiders handjeklap spelen en het lot van Oekraïne beslechten.



            Een verdeeld Europa is een zwak Europa: het is een vleesgeworden cliché. Dat tegeltje hangt niet alleen in het Witte Huis, maar ook in het Kremlin.Babbelziekte



            Ook op nationaal niveau slaat de babbelziekte ongenadig hard toe, getuige het verhaal in De T. over het Nationaal Burgerberaad klimaat. Een afspiegeling van de samenleving, bestaande uit 175 burgers, gaat een aantal weekeinden met elkaar in dialoog over het klimaatbeleid. Dat deze praatclub miljoenen verslindt en daar graag nog een paar ton subsidie bij wil voor hotels, tolken, stilteruimtes en kinderopvang, komt niet als een verrassing.

            Maar wat gebeurt er precies op die bijeenkomsten? Op de site van de rijksoverheid las ik een verslag van het eerste beraad. Na een welkomstwoord maakten de deelnemers kennis met elkaar door middel van vragen als: vertel iets over jezelf en hoe ziet jouw zaterdag eruit? Aan de hand van een landkaart gingen zij vervolgens in de ruimte op de plek staan waar hij of zij woont. Daarna volgde een oefening in ’luisteren vanuit nieuwsgierigheid, in plaats van luisteren vanuit een oordeel’.



            In de middag werd met ’Lego gewerkt om een toekomstbeeld te bouwen’. De dag werd afgesloten in ’kleine cirkels’ om ervaringen te delen en daarna was de afsluitende borrel.



            De klimaatproblematiek is ontegenzeggelijk urgent, maar dat is niet voelbaar in dit verslag van een kringgesprek in groep drie van de basisschool.



            Lego? Wat staat de volgende keer op het programma? Een rollenspel in de poppenhoek?



            Prik de dijken maar door. We zijn reddeloos verloren.

            Comment


            • https://nos.nl/collectie/13965/artik...worden-ze-niet




              Europese leiders willen meer geld naar defensie, maar veel concreter worden ze niet


              Europese regeringsleiders vinden dat er flink geïnvesteerd moet worden in defensie en pleiten voor meer steun aan Oekraïne, benadrukten ze na het spoedoverleg in Parijs van vandaag.

              Ondanks die ferme woorden lijkt dat overleg weinig concreets te hebben voortgebracht. Verschillende leiders zeiden bereid te zijn om te praten over het inzetten van Europese troepen in een naoorlogs-Oekraïne, maar verder dan het uitspreken van welwillendheid gingen ze niet.

              De regeringsleiders van acht Europese landen kwamen vandaag op uitnodiging van president Macron bijeen in Parijs. Aanleiding zijn plannen van de VS om onderhandelingen over de toekomst van Oekraïne met Rusland te organiseren.

              Wat de VS betreft schuift Europa voorlopig nog niet aan bij die gesprekken. Wel moet Europa Oekraïne na de oorlog veiligheidsgaranties bieden, vindt regering-Trump. Macron noemde de terugkeer van Trump een 'elektroshock' voor Europa.

              Aanwezig in Parijs waren minister-president Dick Schoof, de Britse premier Keir Starmer, NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte, Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en voorzitter António Costa van de Europese Raad. De regeringsleiders van Polen, Italië en Denemarken schoven ook aan.

              Flexibel omgaan met begrotingsregels


              Ze vinden allemaal dat Europese landen meer moeten investeren in defensie. Om dat te bekostigen - veel Europese landen kampen met hoge tekorten en schulden - wil de Europese Commissie flexibel omgaan met de Europese begrotingsregels. De Duitse bondskanselier Scholz is zelfs bereid om te praten over Europese leningen, een idee dat tot nu toe juist voor Duitsland onbespreekbaar was.

              Ook over het vergroten van de steun aan Oekraïne klonken de leiders eensgezind. Volgens Premier Schoof hebben de Europese leiders een groot gevoel van urgentie, want "waar we over praten is niet alleen de veiligheid van Oekraïne, maar ook de veiligheid van Europa en Nederland".

              Terughoudend


              De klare Amerikaanse taal over de rol van Europese troepen bij veiligheidsgaranties aan Oekraïne, maakte ook Europese boots on the ground onderwerp van gesprek. Daarover klonken de leiders na afloop een stuk minder vastberaden. Duidelijk werd dat aan heel wat voorwaarden moet worden voldaan voor het zo ver komt.

              De Britse premier Starmer herhaalde dat het Verenigd Koninkrijk bereid is om te praten over het sturen van Britse troepen naar Oekraïne "als er een duurzaam akkoord wordt bereikt". Volgens de Brit is een geloofwaardige afschrikking echter onmogelijk zonder samenwerking met de VS. "Europa moet daar een rol in spelen, maar dat kan niet zonder Amerikaans vangnet", zei Starmer.

              Schoof gaf zeer voorzichtig aan dat hij vindt dat "Nederland minimaal het gesprek moet aangaan" over het sturen van troepen naar Oekraïne bij een bestand. Maar dat betekent volgens hem niet dat dat ook zal gebeuren. Hij vindt het - net als alle andere leiders - te vroeg voor concrete voorstellen. Ook hij benadrukte dat zoiets überhaupt alleen mogelijk is met ijzeren garanties van de VS. Juist vandaag liet Geert Wilders trouwens weten dat Nederland gaan troepen moet sturen, wat het zeer twijfelachtig maakt of dat gaat gebeuren.

              De Duitse Bondskanselier Scholz zei zelfs "een beetje geïrriteerd te zijn" over de vele vragen over een Europese troepenmacht. "Het is volkomen prematuur en totaal het verkeerde moment om deze discussie te voeren", vond Scholz.

              Kysia Hekster, correspondent Europese Unie en NAVO:


              "Premier Schoof zegt dat de urgentie gevoeld wordt. Dat zeiden ook de andere aanwezige regeringsleiders na het spoedoverleg in Parijs, maar toch was er geen concrete uitkomst van deze samenkomst.

              Schoof zei ook dat de boodschap aan de Amerikanen is dat Europa nog steeds wil samenwerken met de VS. Maar het is de grote vraag of de Amerikanen dat ook willen. Schoof zei daar wel van overtuigd te zijn, maar uit de acties van de VS bleek de afgelopen weken iets anders. Het zou kunnen dat Europa achter de schermen van de VS te horen heeft gekregen dat de soep minder heet wordt gegeten. Maar het lijkt erop alsof Amerika het echt heeft uitgemaakt met Europa, en dat Europa nog in de ontkenningsfase zit.

              De volgende EU-top is pas gepland in maart, over ruim een maand, en we weten nog niet of er voor dat moment nog een extra EU-top komt. En in het huidige, duizelingwekkende tempo waarin de ontwikkelingen elkaar opvolgen, is een maand een eeuwigheid."

              Premier Schoof hoopt nog op een plek aan de onderhandelingstafel, maar wil eerst verder praten met de andere EU-landen:

              Comment


              • https://www.ad.nl/buitenland/rusland...-dat~a7ad58f9/


                PREMIUMDe Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. © AFP

                Rusland en Amerika gaan zónder Oekraïne praten over oorlog in Oekraïne: wat voor gesprekken worden dat?


                Dinsdag komen afgevaardigden van Rusland en de VS samen in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Dat land wordt gezien als een neutrale partij, omdat het zowel goede banden heeft met Trump als met Poetin. ,,Het belangrijkste is om een echte normalisering van de betrekkingen tussen ons en Washington op gang te brengen”, verklaarde een Russische topdiplomaat. Wat gaat er nu gebeuren en wat willen de partijen?

                Vijf vragen.

                Wat gaat er dinsdag gebeuren?


                Voordat de Amerikaanse en Russische president elkaar later dit jaar kunnen ontmoeten, vindt er eerst een vooroverleg plaats tussen de ministers van Buitenlandse Zaken: Sergej Lavrov voor Rusland en Marco Rubio voor de VS. Lavrov wordt vergezeld door Joeri Oesjakov, een topdiplomaat en adviseur van Vladimir Poetin. Aan de Amerikaanse kant neemt Rubio de nationale veiligheidsadviseur Mike Waltz en de Amerikaanse speciale gezant voor het Midden-Oosten Steve Witkoff mee. Lavrov is een bekende diplomaat, maar volgens Rusland-kenner Mark Andreotti behoort hij niet tot Poetins inner circle van vertrouwelingen. Het zou erop wijzen dat Poetin niet echt haast heeft. Wat direct opvalt: Oekraïne lijkt volledig buitenspel gezet. President Volodimir Zelensky verklaarde dat hij niet eens was uitgenodigd voor de besprekingen in Riyad.


                Een Oekraïens lid van een Azov Brigade-droneteam lanceert een bewakingsdrone richting Russische posities, in de richting van Toretsk, in de zwaar bevochten oostelijke regio Donetsk. © AFP

                Zijn dit al echte onderhandelingen?


                Nee, de gesprekken zijn extreem complex en lijken voor nu vooral verkennend. Veel analisten twijfelen er nog steeds aan of Vladimir Poetin bereid is om echt in goed vertrouwen te onderhandelen, zeker nu hij op het slagveld terrein wint. Het idee is dat alles nu wordt afgetast en getest. De speciale gezant van Donald Trump voor Oekraïne, Keith Kellogg, heeft in Brussel verzekerd dat de Verenigde Staten Kyiv geen akkoord zullen opdringen om een einde te maken aan de oorlog.

                Ondertussen vrezen Europa en Oekraïne dat Trump - die al langdurig met Poetin heeft gebeld - toch geneigd zal zijn een deal met het Kremlin te sluiten, zonder hen erbij te betrekken. Experts voorspellen dat de onderhandelingen in drie fasen zullen verlopen: eerst gesprekken tussen de VS en Rusland, daarna tussen Rusland en Oekraïne, en vervolgens tussen Rusland en Europa. ,,Er zijn geen korte routes”, zegt de Zwitserse oud-diplomaat Thomas Greminger.

                Wat willen Rusland en Oekraïne?


                Rusland claimt niet alleen de ongeveer 20 procent van Oekraïens grondgebied die het momenteel controleert, maar eist ook delen van vier regio’s die het nog niet volledig in handen heeft. Oekraïne heeft op zijn beurt verklaard dat het nooit enige wijziging van zijn grenzen zal erkennen. Een mogelijk compromis: de strijd nu bevriezen. Rusland behoudt de controle over het land dat het al heeft veroverd, maar stopt met verdere gevechten. Oekraïne en het Westen erkennen de annexatie niet formeel, terwijl Rusland zijn bredere territoriale claims handhaaft. Een overeenkomst kan vastleggen dat territoriale geschillen in de toekomst vreedzaam worden opgelost - bijvoorbeeld over tien of vijftien jaar, zoals Oekraïense onderhandelaars in 2022 voorstelden met betrekking tot de Krim.

                Wat wil Poetin nog meer?


                Volgens Poetin gaat deze oorlog niet alleen over Oekraïne. Weken voor de invasie in 2022 presenteerde hij een ultimatum waarin hij eiste dat de Navo zijn uitbreidingen stopzette en zich zou terugtrekken uit grote delen van Europa. Dat laatste is ondenkbaar, maar dat Oekraïne geen Navo-lid mag worden, lijkt een reële concessie die Poetin kan afdwingen. Maar Rusland wil daar bovenop eigen ‘veiligheidsgaranties’ om ervoor te zorgen dat Oekraïne niet opnieuw een sterk leger opbouwt en Russisch bezet gebied terugneemt. Het wil dat de grootte van het Oekraïense leger daarom wordt beperkt en dat er geen buitenlandse troepen in het land worden gestationeerd. Een mogelijke oplossing: een kleine internationale vredesmacht en buffer van 7500 troepen, bemand door landen die zowel door Rusland als Oekraïne worden geaccepteerd.

                Poetin kan van alles willen, maar wie garandeert Oekraïne daarna veiligheid?


                Donald Trump niet. Zonder Navo-lidmaatschap staat Oekraïne er feitelijk alleen voor. Daarom heeft Zelensky geopperd om 200.000 buitenlandse troepen naar Oekraïne te halen om een staakt-het-vuren te bewaken. Analisten stellen dat het Westen niet in staat is zo’n groot leger te leveren. De Britse premier Keir Starmer zei dat het Verenigd Koninkrijk bereid zou zijn om een beperkt aantal vredestroepen te sturen.

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3588...et-bij-de-navo

                  OORLOG IN OEKRAÏNE



                  Dag 1091 van de invasie

                  LIVE | Oekräine mag van het Kremlin bij de Europese Unie, maar niet bij de NAVO

                  De Amerikaanse president Donald Trump blijft zich bekommeren om de oorlog in Oekraïne en heeft Europa buitenspel gezet door met Rusland te gaan onderhandelen in Saoedi-Arabië. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                  © ANP

                  In Saoedi-Arabië zijn de gesprekken tussen Amerikaanse en Russische delegaties begonnen.

                  Oekräine mag van het Kremlin bij de Europese Unie, maar niet bij de NAVO


                  Oekraïne heeft het “soevereine recht” om bij de Europese Unie aan te sluiten. Dat heeft Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin dinsdag gezegd. Dat soevereine recht geldt echter niet voor de NAVO, vindt Peskov.

                  “Niemand heeft het recht een ander land de wet voor te schrijven”, vindt Peskov. “Als het gaat om veiligheidskwesties en militaire allianties ligt dat heel anders. Onze aanpak daarover is anders en goed bekend.”

                  De uitspraken komen er nu in de Saoedische hoofdstad Riyad gesprekken gestart zijn tussen Rusland en de Verenigde Staten, maar zonder Oekraïne of Europa, over onderhandelingen die moeten leiden tot een wapenstilstand in Oekraïne.

                  Een oplossing voor het conflict in Oekraïne is “onmogelijk” zonder dat de veiligheidskwesties in heel Europa besproken worden, zei Peskov nog. Enkele Europese leiders kwamen maandagavond samen in Parijs, omdat in Europa gevreesd wordt dat ze niets zullen te zeggen hebben over hoe vrede in Oekraïne eruit zal zien.

                  “Een langetermijnoplossing, een oplossing die levensvatbaar is, is onmogelijk zonder een uitgebreid onderzoek van de veiligheidskwesties op het continent”, aldus Peskov.

                  Het Kremlin geeft al veel langer aan dat het de veiligheidsarchitectuur in Europa wil herorganiseren, en dat het de NAVO-troepen weg wil uit Oost-Europa. Drie jaar na de start van de Russische inval in Oekraïne zei Peskov ook nog eens dat Rusland zich al van bij het begin liet leiden door de vrede, “anders dan Oekraïne, Europa en de vorige Amerikaanse regering”.

                  De Russische president Vladimir Poetin is alvast bereid tot onderhandelingen met Zelenski, “indien nodig”, zei Peskov. “Het juridisch kader van de akkoorden moet besproken worden rekening houdend met de realiteit”, voegde hij toe. Daarmee verwijst Peskov naar het gebrek aan legitimiteit dat Zelenski zou hebben, omdat zijn mandaat officieel in mei vorig jaar afliep. De krijgswet die in februari 2022 werd uitgeroepen, sluit uit om verkiezingen te organiseren.

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3588...-goed-verlopen

                    OORLOG IN OEKRAÏNE



                    Dag 1091 van de invasie
                    LIVE | Vredesgesprekken tussen Rusland en VS zitten erop: ’Goed verlopen’

                    De Amerikaanse president Donald Trump blijft zich bekommeren om de oorlog in Oekraïne en heeft Europa buitenspel gezet door met Rusland te gaan onderhandelen in Saoedi-Arabië. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                    © ANP

                    De vredesgesprekken over Oekraïne, die dinsdag plaatsvonden tussen de VS en Rusland in Riyad, zijn afgerond, zo meldt The Guardian.

                    Vredesgesprekken tussen Rusland en VS zitten erop: 'Goed verlopen'



                    De vredesgesprekken over Oekraïne, die dinsdag plaatsvonden tussen de VS en Rusland in de Saudische hoofdstad Riyad, zijn afgerond, zo meldt The Guardian. Voorlopig is niet duidelijk wat de gesprekken hebben opgeleverd, maar Russisch buitenlandminister Sergej Lavrov zou straks normaal gezien nog een persconferentie geven.

                    Yuri Ushakov, Russisch adviseur Buitenlandse Zaken, zou al verklaard hebben dat de gesprekken "goed verliepen” en dat het “een ernstige discussie was over alle kwesties”.

                    Rusland wil dat NAVO hele toetredingsprocedure Oekraïne schrapt


                    Louter het stopzetten van de procedure over een mogelijke toetreding van Oekraïne tot de NAVO, is wat Rusland betreft niet voldoende. Het Kremlin wil dat het voornemen om de toetreding ooit mogelijk te maken, overeengekomen in 2008, volledig wordt geschrapt. Dat stelt Maria Zakharova, een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "Een weigering om Kiev tot de NAVO toe te laten, is niet voldoende", zegt ze. "De alliantie moet de beloften gedaan in Boekarest in 2008 intrekken".

                    Ook vandaag zei Kremlin-woordvoerder Peskov nog dat Oekraïne het "soevereine recht" heeft om bij de Europese Unie aan te sluiten. "Niemand heeft het recht een ander land de wet voor te schrijven", vindt Peskov daarover.

                    Voor de NAVO geldt dat wat hem betreft niet. "Als het gaat om veiligheidskwesties en militaire allianties ligt dat heel anders. Onze aanpak daarover is anders en goed bekend." Een oplossing voor het conflict in Oekraïne is "onmogelijk" zonder dat de veiligheidskwesties in heel Europa besproken worden, zei Peskov nog.

                    Rusland en Verenigde Staten "begonnen met naar elkaar te luisteren"


                    De Russische en Amerikaanse delegaties zijn naar elkaar gaan luisteren, maar het is te vroeg om over compromissen te praten. Dat verklaarde Kirill Dmitriev, het hoofd van het Russische staatsinvesteringsfonds, aan persagentschap Reuters nadat de gesprekken in de Saudische hoofdstad Riyad waren beëindigd. "Ik denk dat het te vroeg is om over compromissen te praten, we kunnen zeggen dat de partijen met elkaar zijn gaan communiceren en naar elkaar zijn gaan luisteren. De dialoog is begonnen."

                    Comment


                    • Is roept op om aanslagen te plegen in Antwerpen

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/video/18955...eds-dichterbij

                        NSC: ‘Dienstplicht komt steeds dichterbij’

                        18:25Video



                        Nu Amerika zijn handen van het continent af trekt, tellen de Europeanen hun knopen. Hebben we genoeg militairen en materieel om een geloofwaardig tegenwicht te bieden aan Russische agressie en wat betekent dit voor de discussie over de dienstplicht in Nederland?

                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/45...uo-in-oekraine

                          Column Leon de Winter
                          Ik blijf het herhalen: aanvaard de status quo in Oekraïne

                          Persbureau Reuters berichtte op 16 september 2024: „President Vladimir Poetin heeft maandag opdracht gegeven om de normale omvang van het Russische leger met 180.000 troepen uit te breiden tot 1,5 miljoen actieve militairen (…).”




                          Vorige week meldden media het resultaat daarvan: Rusland heeft 860.000 soldaten verloren, ofwel: meer dan de helft van het actieve Russische leger zou sinds februari 2022 zijn uitgeschakeld. En toch, zo zeggen Europese leiders, moeten we vrezen voor een Russische aanval op Europa. In ons eigen land wordt geadviseerd noodrantsoenen en zaken als draagbare radio’s en brandhout klaar te leggen.

                          Bangmakerij van onze leiders




                          Waarom maken onze leiders ons bang? Het is moeilijk hun argumentatie te achterhalen, op eentje na: Vladimir Poetin kan niet anders, voor hem is het niet genoeg om in het moeras van oostelijk Oekraïne te worden verlamd en de helft van zijn actieve leger te verliezen – die laatste woorden heb ik even achteloos geschreven: ’de helft van zijn actieve leger’.



                          Het gaat om bijna een miljoen Russische families die hij in ellende heeft ondergedompeld, zoals de honderdduizenden Oekraïense families die rouwen om hun zonen en broers en steden en dorpen.



                          Maar onze leiders blijven herhalen dat Poetin op een dag Europa wil overweldigen. Mag ik vragen: met welk leger? Hij kan het corrupte, chaotische, moedige Oekraïne niet veroveren, maar hij denkt heel Europa te kunnen innemen?

                          Het dogma dat in heel Europa klinkt



                          Mijn scepsis is in het huidige politieke klimaat weinig populair. Het is zo goed als onmogelijk om af te wijken van het dogma dat in heel Europa klinkt: Rusland wil Europa inlijven of op z’n minst onderwerpen. En daarbij doen zij of de misdadige Russische inval in Oekraïne geen context kent. Zij doen alsof Rusland de oorlog begon omdat de Russische kleptocratische elites dat wilden.



                          Maar er is wel een nare, verontrustende context, waarin vanaf het einde van de Sovjet-Unie door het Westen het fundament werd gelegd voor de rampen in het oosten van Oekraïne.

                          Gedachtegang van Mart de Kruif



                          Voormalig bevelhebber van onze strijdkrachten Mart de Kruif zei twee dagen geleden in het praatprogramma Bar Laat: „Ik ben er niet van overtuigd dat de Russen zo sterk zijn.” Hij is een van de meest spraakmakende figuren over actuele geopolitiek en jaagt ons voortdurend de stuipen op het lijf.

                          Ook al is Rusland niet zo sterk, zo luidt in feite de gedachtegang van de Kruif, Rusland blijft een groot gevaar omdat Rusland geleid wordt door een waanzinnige. Meer argumentatie blijft achterwege.



                          Voor mensen als De Kruif is er kennelijk geen historische context. Zij vergeten dat Poetin decennialang gewaarschuwd heeft voor uitbreiding van de NAVO naar het oosten, voor een mogelijk lidmaatschap van Oekraïne, en zij vergeten dat de CIA fatale spelletjes heeft gespeeld ten tijde van de Maidanrevolutie, waarbij Amerikaanse en Europese functionarissen de anti-Russische onrust in Kiev hebben aangewakkerd.



                          Die context is ongemakkelijk omdat ik de imperiale Amerikaanse macht als onmisbaar acht voor rust in de wereld, maar er zijn grenzen aan wat zelfs Amerika zich kan veroorloven, en die grenzen waren door Poetin, in zijn roemruchtige speech op de veiligheidsconferentie in München in 2007, scherp getrokken.Geen schone handen



                          In Amerikaanse denktanks en overheidsorganen, plus de nodige westerse landen, werd besloten dat Ruslands rode lijnen niet gehonoreerd mochten worden. Drie jaar geleden explodeerden de spanningen. Poetin is de crimineel hier, maar wij hebben – helaas – geen schone handen. Ik blijf ernaar verwijzen: zoek online het optreden op van Hans van Baalen en Guy Verhofstadt tijdens de Maidandemonstraties van 2014. Ik vond ze toen al schokkend.



                          Of dat aangenaam is of niet: Rusland bestaat, met een eigen cultuur en historie en geopolitieke gevoeligheden, en het was uitermate zinnig daar voorzichtig mee om te gaan, voor zowel de vrede in Oekraïne als voor de ontwrichting die Rusland kon veroorzaken in andere voormalige Sovjet-landen en in het Midden-Oosten.



                          Oekraïne had een vruchtbare, verzoenende positie kunnen innemen tussen Rusland en de EU, maar nee: de krachten in Oekraïne die niet de levensgevaarlijke geopolitieke positie aan de lange grens met Rusland wensten te erkennen, werden door het Westen met financiering en adviseurs versterkt. Ja, het Oekraïense volk is autonoom, maar het bestaat niet in een vacuüm: het grenst aan een land waarin tirannieën elkaar hebben opgevolgd en dat doortrokken is van de heiligheid van de martelaarsdood voor het moederland.

                          Onbeschrijflijk pijnlijk



                          Hoe pijnlijk is het dat twintig procent van Oekraïne wordt ingenomen door Rusland? Onbeschrijflijk pijnlijk. Het Westen kan Oekraïne blijven financieren en blijven bewapenen, maar: kan Oekraïne de oostelijke, grondstofrijke gebieden terugveroveren? Ik blijf het herhalen: Rusland kan niet verliezen en Oekraïne kan niet winnen. Aanvaard de status quo. En laten we – tot de tanden toe bewapend – rouwen om wat Rusland heeft aangericht en om de helden die Oekraïne hebben verdedigd.



                          Onze elites, met dikke plakken boter op het hoofd, beweren dat Rusland kan worden verslagen. Zij zijn bereid de oorlog voort te zetten tot de laatste Oekraïner is begraven. Of zijn zij stiekem blij dat de Amerikaanse olifant door de porseleinkast stapt?

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1506...ood-door-hamas

                            Immense tragedie voor vrijgelaten Israëlische gijzelaar: vrouw en twee jonge kinderen Ariel en Kfir Bibas gedood door Hamas

                            TEL AVIV - Iedereen vreesde er al voor, maar de klap is er in Israël niet minder hard om aangekomen: Shiri Bibas en haar twee kinderen, Ariel en Kfir, zijn dood. Hun lichamen worden donderdag, samen met nog een overleden gijzelaar, overgedragen. Dat maakte Hamas-leider Khalil al-Hayya dinsdagavond bekend.

                            © ANP / HH

                            Kfir Bibas is niet meer in leven. Hamas draagt donderdag zijn lichaam, dat van zijn moeder, broer en nog een andere gijzelaar over aan Israël




                            Het betekent een immense tragedie voor vader Yarden Bibas, die ruim een week geleden werd vrijgelaten en nog altijd een sprankje hoop had dat zijn gezin in leven was. De aankondiging van Al-Hayya werd niet direct door Israël bevestigd, maar de autoriteiten lieten eerder al weten zich ernstige zorgen te maken over het lot van de Bibas-familie. Het was bovendien een teken aan de wand dat zij niet al bij het begin van akkoord vrijkwamen.

                            Ariel en Kfir Bibas waren hét gezicht van het gijzelingsdrama




                            Hun dood komt hard aan in Israël, waar de moeder en de twee rossige kinderen hét gezicht waren van het gijzelingsdrama dat nu al meer dan 500 dagen duurt. Israël maakte dinsdag bekend dat het later deze week, na meer dan twee weken vertraging, zal beginnen met onderhandelingen over de tweede fase van de deal met Hamas.

                            © ANP / HH

                            Ariel Bibas



                            Slechts weinigen hebben vertrouwen in dat overleg, dat zou moeten leiden tot een definitief einde aan de oorlog en de vrijlating van de dan resterende 59 gijzelaars, van wie er volgens Israël zeker 35 niet meer in leven zijn. Hamas staat niet te springen om haar laatste pressiemiddel te laten gaan, terwijl de regering van premier Netanyahu vooralsnog geen einde aan de oorlog wil.

                            Ook Hamas ziet de besprekingen weinig rooskleurig in. Daarom stelde zij voor de ruil tussen de gijzelaars en Palestijnse gevangenen in de eerste fase te versnellen. Israël, dat zich grote zorgen maakt over de fysieke en mentale gesteldheid van de gijzelaars, stemde daarmee in.

                            Gijzelaars zitten al meer dan tien jaar vast in Gaza



                            Daardoor komen deze zaterdag niet drie, maar zes Israëli’s vrij. Onder hen twee mannen die al meer dan tien jaar vastzitten in Gaza. In ruil daarvoor laat Israël 47 Hamas-leden gaan, die opnieuw vastzitten nadat ze bij een eerdere gevangenenruil, in 2011, waren vrijgekomem

                            Minister van Buitenlandse Zaken Sa’ar maakte bekend dat het (indirecte) overleg met Hamas zal worden hervat, maar voegde er wel direct aan toe dat Israël een aantal harde eisen heeft. Daaronder de volledige ontwapening van Hamas. De Palestijnse Autoriteit, die de baas op delen van de Westoever is, mag geen rol gaan spelen in Gaza.

                            Plannen Donald Trump



                            Dat laatste is waarschijnlijk een centraal component van het toekomstplan dat Egypte voor Gaza heeft opgesteld. Verschillende Arabische landen gaan dat eind deze week in Saoedi-Arabië bespreken. Zij haasten zich om met een voorstel te komen, nadat Donald Trump onlangs zijn plannen voor Gaza bekendmaakte: een Amerikaanse overnamen en de verdrijving van de Palestijnse bevolking naar landen als Jordanië en Egypte. De Arabische wereld is daar fel op tegen.

                            In het Egyptische voorstel zou ook staan dat de Golfstaten voor een groot deel opdraaien voor de wederopbouw van Gaza, een stap die pas in de derde fase van het akkoord werkelijk aan bod komt. Volgens een rapport van de Wereldbank is er zeker 50 miljard dollar nodig om de schade in de Palestijnse gebieden te herstellen.

                            Comment


                            • Oekraine is niet het belangrijkste agendapunt tussen Rusland en de VS, ze spreken daar ook over onderlinge handel en de Arabieren willen ze aan hun kant hebben mbt olie levering en het Gaza probleem.

                              Oekraine wordt verraden en Putin hooot op regime change in Oekraine dat Zelensky vh toneel verdwijnt en er een pro Russische regering in Oekraine komt.

                              Putin krijgt zijn zin dat Oekraine geen NAVO lid wiordt en de veroverde gebieden door Rusland kwijt raakt. Europa kan weinig omdat ze de militaire slagkracht niet hebben.

                              Comment


                              • Europa kan alleen toekijken, is ook verdeeld onderling en zijn zonder militaire steun van de Aemerikanen aan hun handen gebonden.

                                Oekraine zie iik ook niet zomaar akkoord gaan, die gaan wellicht gewoon doorvechten.

                                Comment


                                • Putin ligt helemaal dubbel, Trump kont hem helpen doir hem uit zijn isolement te halen en hem weer belangrijk te maken oo het wereldtoneel en Oekraine wordt daar min of meer voor opgegeven.

                                  Dus 3 jaar voor niets gevochten en miljarden weggegooid.

                                  Vrede in Oekraine betekent uitstel, want Putin wil meer, willen een zwak Oekraine, meer grondgebied en krijgt het nu in de schoot geworpen.

                                  De vraag is of Trump onvoorspelbaar zoals hij is nog een troef achter de hand heeft

                                  De komende weken worden heel fascinerend.... en misschien wel zeer beangstigend...

                                  Comment


                                  • USA zijn meer gefocust op Taiwan. Verder wil Trump de vredespresident zijn en bezuinigt ie geld op leger en oorlog wat ie in eigen land wil gebruiken.

                                    Ze hebben 100.000 militairen in Europa. Engeland en Frankrijk hebben kernwapens, echter Engeland niet geheel zelfstandig, zijn nog daarvoor afhankelijk vd USA.

                                    Europa heeft gezamenlijk ruim 1 miljoen militairen en zijn nu bezig te investeren. Gaat vooral om de samenwerking.

                                    Rusland is ca 850.000 man kwijtgeraakt en ca 50% van hun militaire materiaal. Ze hebben met als Europa ca 4 a 5 jaar nodig om defensie op gewenste niveau te brengen en dan is Europa sterker en moderner maar moeten ze wel eensgezind zijn en samenwerken.

                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1253...geen-land-over

                                      OORLOG IN OEKRAÏNE



                                      Dag 1092 van de invasie

                                      LIVE | Trump noemt Zelenski ’dictator’: ’Hij kan maar beter snel handelen, anders houdt hij geen land over’

                                      De Amerikaanse president Donald Trump blijft zich bekommeren om de oorlog in Oekraïne en heeft Europa buitenspel gezet door met Rusland te gaan onderhandelen in Saoedi-Arabië. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                                      © ANP / AFP

                                      De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag opnieuw uitgehaald naar zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski.

                                      Trump noemt Zelenski 'dictator': 'Hij kan maar beter snel handelen, anders houdt hij geen land over'


                                      De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag opnieuw uitgehaald naar zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. Hij bestempelde hem op Truth Social als "dictator zonder verkiezingen" en waarschuwde hem "snel te zijn want anders heeft hij geen land over".

                                      De Verenigde Staten spreken momenteel met Rusland over een mogelijk einde van de oorlog die dat land voert tegen Oekraïne. "We onderhandelen met succes over een einde aan de oorlog met Rusland", aldus Trump. Oekraïne is vooralsnog door de twee partijen niet uitgenodigd voor de gesprekken.

                                      Poetin: 'Vertrouwen in VS moet worden hersteld voor vrede Oekraïne'


                                      President Vladimir Poetin van Rusland is blij met de gesprekken die Amerikaanse en Russische topdiplomaten dinsdag met elkaar hebben gevoerd in Saudi-Arabië. Hij ziet het als een eerste stap om het vertrouwen tussen de landen te herstellen. Ook zei hij dat Oekraïne niet is uitgesloten van onderhandelingen om de oorlog tot een einde te brengen.

                                      "Zonder het vertrouwen tussen Rusland en de Verenigde Staten te vergroten is het onmogelijk om veel kwesties op te lossen, waaronder de Oekraïense crisis", zei Poetin woensdag in een eerste reactie op de gesprekken. "Het doel van de ontmoeting was juist om het vertrouwen tussen Rusland en de VS te vergroten."

                                      In de Saoedische hoofdstad Riyad spraken onder meer de ministers van Buitenlandse Zaken uit beide landen, Sergej Lavrov en Marco Rubio, met elkaar. Oekraïne en Europese regeringen waren niet uitgenodigd voor het overleg. Poetin zei dat Rusland nooit heeft geweigerd met Europa of Kiev te praten. "Niemand sluit Oekraïne uit."

                                      Opinie-onderzoek spreekt Trump tegen: juist méér steun voor Zelenski


                                      De steun voor de Oekraïense president Zelenski onder de Oekraïense bevolking is juist gegroeid, stellen opinie-onderzoekers. Hun bevindingen gaan in tegen de bewering van de Amerikaanse president Trump - en van het Kremlin - dat van Zelenski's draagvlak niets over zou zijn.
                                      Van de Oekraïners die het Internationaal Instituut voor Sociologie in Kiev eerder deze maand ondervroeg, zegt 57 procent vertrouwen te hebben in Zelenski. Dat is, ook met de onzekerheidsmarge meegerekend, wat meer dan de vorige peiling in december.
                                      Trump haalde dinsdag uit naar Zelenski die volgens hem maar 4 procent van de bevolking achter zich zou hebben. Hij zou daarom ook niet namens Oekraïne kunnen spreken en geen plaats aan de onderhandelingstafel met Rusland kunnen eisen. De Verenigde Staten hebben op eigen houtje onderhandelingen met Rusland aangeknoopt over het beëindigen van de oorlog tegen Oekraïne, tot vrees en woede van Kiev en Europese bondgenoten.

                                      Lavrov prijst Trump voor uitspraken NAVO en oorlog Oekraïne


                                      De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump over de oorzaak van de oorlog in Oekraïne geprezen. Trump stelde in uitlatingen dat de strijd in Oekraïne op de spits is gedreven door de pogingen van Kiev en Washington om het land lid te maken van de NAVO. Dat is geëscaleerd begin 2022 met een grote Russische aanval op Oekraïne.
                                      Lavrov zegt dat "Trump de eerste en enige westerse leider is die hardop durft te zeggen dat een van de belangrijkste oorzaken van de toestand in Oekraïne het agressieve beleid was van de vorige Amerikaanse regering om Oekraïne binnen de NAVO te halen".


                                      Oekraïens NAVO-lidmaatschap is altijd onaanvaardbaar geweest voor het Kremlin. In eerdere vredesgesprekken in 2022 in Turkije ging Oekraïne er in principe mee akkoord af te zien van NAVO-lidmaatschap, maar zou het als neutraal land veiligheidsgaranties krijgen. Het zou wel lid van de EU kunnen worden. Het ontwerpakkoord is volgens Rusland destijds door vooral Washington en Londen getorpedeerd.

                                      Zelenski: 'Trump zit gevangen in bubbel van desinformatie'


                                      De Amerikaanse president Donald Trump is in de val van Russische desinformatie gelopen, zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij reageert daarmee op de kritische uitspraken van Trump over Oekraïne.

                                      "President Trump, voor wie we groot respect hebben als leider van de Amerikanen, leeft helaas in deze bubbel van desinformatie", zei Zelenski tijdens een persconferentie.

                                      De Amerikaanse president zei dinsdag "erg teleurgesteld" te zijn in Oekraïne en vond dat Kiev niet moest klagen omdat ze niet betrokken waren bij de gesprekken tussen Rusland en de VS van dinsdag. Hij beweerde ook dat Oekraïne de oorlog zelf had uitgelokt.

                                      Trump zei verder onder meer dat nog maar 4 procent van de Oekraïners hun president zou steunen, maar volgens Zelenski is dat desinformatie die vanuit Rusland is verspreid. Zelenski zei ook dat pogingen om hem te laten vervangen tijdens de oorlog met Rusland niet zullen werken.

                                      Zelenski zette de Amerikaanse wapensteun die Oekraïne heeft ontvangen tegenover de delfstoffen die Trump van Oekraïne wil. Hij zei dat zijn land voor 67 miljard dollar aan wapens heeft ontvangen en 31,5 miljard aan begrotingssteun. Over het teruggeven van 500 miljard dollar aan mineralen is "geen serieus gesprek" mogelijk, aldus Zelenski.

                                      De Oekraïense president ziet dat de VS de Russische president Vladimir Poetin nu uit zijn "jarenlange isolatie" helpen. "Dit heeft allemaal geen positieve impact op Oekraïne."

                                      Hij benadrukte ook de oorlog dit jaar nog te willen beëindigen. "We willen dit jaar veiligheidsgaranties, want we willen dit jaar de oorlog beëindigen". Ook roemde hij het Oekraïense leger als "het veerkrachtigste van Europa" en zei dat dit Oekraïne de mogelijkheid geeft "om met waardigheid en op gelijke voet te spreken met andere partners, bondgenoten of niet-bondgenoten".

                                      Comment


                                      • De wereldorde is nu aan het veranderen, zie de VS ook nog wel uit de VN stappen.

                                        Comment


                                        • Begin nu wel wat angst te krijgen

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/71...uit-te-branden

                                            Trump beschuldigt Oekraïne de oorlog begonnen te zijn
                                            Een gerustgesteld Europa is niet vooruit te branden

                                            Het eerste gesprek na jaren tussen de Verenigde Staten en Rusland is achter de rug. Het ziet er slecht uit voor Oekraïne en voor de rest van Europa. Het onderwerp van de gesprekken mag Oekraïne zijn, maar wat bij de Amerikaanse president Donald Trump voorop staat is een betere relatie – ja, mogelijk zelfs vriendschap – met Rusland.

                                            Column Roderick Veelo




                                            Donald Trump zei op een persconferentie gisteravond: ’Ik hoor dat er door Oekraïne geklaagd wordt dat ze niet aan tafel zitten. Wel, ze hadden drie jaar aan tafel kunnen zitten en een deal kunnen sluiten met Rusland. Ze hadden die oorlog niet moeten beginnen.’

                                            Trump beschuldigt Oekraïne de oorlog begonnen te zijn. Bedoelt hij daarmee de gevechten tegen de seperatisten in Oost-Oekraïne vóór de Russische invasie in 2022 of ontkent Trump glashard die invasie, die het doel diende een einde te maken aan Oekraïne als soevereine staat. In beide gevallen draait Trump publiekelijk de duimschroeven bij de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan. In beide gevallen onderschrijft hij de Russische propaganda over de wie deze oorlog te verwijten is: Zelenski.

                                            Trump zet opnieuw vraagtekens bij legitimiteit Zelenski



                                            Trump zette op zijn persconferentie voor de tweede keer in een week tijd ook vraagtekens bij de legitimiteit van Zelenski als president. Trump opperde een vertrouwenscijfer (approval rating) van 4 procent voor Zelenski. Onwaar. Het meest recente onderzoek van het Kyiv International Institute of Sociology naar zijn populariteit laat weliswaar een flinke dip zien van 77 procent (2023) naar 57 procent (2025), maar verre van het gebrek aan vertrouwen dat Trump verzon.



                                            Het lijkt de opmaat naar een eis om nieuwe verkiezingen te houden in Oekraïne. Een openlijke wens van Rusland als een manier om van Zelenski af te komen. Het feit dat Trump tijdens een persconferentie niet schroomt om langs deze weg met Poetin op te trekken, is een signaal aan Zelenski met beperkte verwachtingen naar de onderhandelingstafel te komen, als dat er al van komt.



                                            Toen een verslaggever de Amerikaanse president vorige week vroeg of hij Oekraïne als een gelijkwaardige onderhandelingspartner beschouwt antwoordde Trump na enig nadenken: ’Interessante vraag....ze moeten vrede sluiten.’ Dat was een ’nee’.

                                            Amerikanen zien Europa niet als gelijkwaardig




                                            Ook Europa – de EU en Groot-Brittannië – wordt door de Amerikanen in dit proces gezien als ongelijkwaardig. Er is wel een brief uit Washington naar alle Europese hoofdsteden verstuurd met de vraag te inventariseren welke vredesvoorstellen er hier bestaan. Een eerste spoedvergadering, georganiseerd door de Franse president Macron, heeft nog niets gezamenlijks opgeleverd. Nieuw overleg in Parijs volgt vandaag.



                                            We weten niet wat Trump en Poetin in anderhalf uur aan de telefoon hebben besproken. Net als we niet weten wat er aan de telefoon is uitgewisseld tussen Trump en Zelenski. We kennen de agenda en de strategie van de Amerikanen niet.

                                            Met welke opdracht stuurt Trump zijn ministers en diplomaten de gesprekken met de Russen in?



                                            Wat voor de Amerikanen in elk geval een grote rol speelt is betere betrekkingen met Rusland. En daarmee wordt niet gewacht tot Poetin een keer van het toneel vertrokken is, zoals de EU graag zou zien. De Amerikanen zien dat niet snel gebeuren en handelen vanuit realpolitik. De EU kiest zoals gewoonlijk voor de morele werkelijkheid en een ideaal scenario. Dáárom zit Europa niet tafel.



                                            Na afloop van de eerste gespreksronde in Riyad wond de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio er geen doekjes om: ’Naast vrede en stabiliteit in Europa zien de Verenigde Staten de enorme mogelijkheid om geopolitiek met de Russen op te trekken, in gezamenlijke belangen en op economisch gebied.’ Betere relaties met Rusland, dát is wat vrede in Oekraïne moet opleveren voor de Amerikanen. Zelenski moet daar aan meewerken en de Europeanen lopen vooral in de weg.

                                            Het eigen belang staat voorop



                                            ’Make America great again.’ De Trump-regering schreeuwt het van de daken: het eigen belang staat voorop. Een wereld waarin Rusland en China samen optrekken om de invloed van Amerika verder terug te dringen en een groot militaire conflict waarschijnlijker wordt, is niet in het belang van Amerika. Rusland is te groot en te gevaarlijk om aan China over te laten. Vandaar de uitgestoken hand naar Moskou.



                                            De EU spreekt er schande van Poetin een uitweg uit z’n isolement te gunnen. De (mislukte) invasie, de bombardementen, de mensenlevens, de verwoestingen, de brutaliteit van zijn handelen kunnen alleen betaald worden met een vernederende capitulatie van Rusland. Maar die overgave gaat niet komen. En terwijl de Amerikanen dat onder ogen zien droomt Europa - op kosten van Amerika - dat die dag ooit komen zal.



                                            Ondertussen spreken kernmachten VS en Rusland elkaar weer op het hoogste diplomatieke niveau. Onderhandelaars hebben stokken en wortels om zoveel mogelijk hun zin te krijgen. De Amerikaanse vice-president JD Vance beweert in de Wall Street Journal dat het afbouwen van de sancties tegen Rusland Poetin uiteraard een lief ding waard is. Tegelijkertijd wordt er vanuit Washington gedreigd met economische en militaire ’consequenties’ als Rusland weigert constructief mee te praten over vrede in Oekraïne. ’Wat nu van tafel is kan ook terug op tafel’, aldus Vance. Voor wat het waard is.

                                            Onttakeling van de NAVO is niet in het belang van ’Make America great again’



                                            De grote vraag is tegen welke prijs de Amerikanen vrede willen. De historische vergelijking tussen Donald Trump nu en de Britse premier Neville Chamberlain in de jaren ’30 is begrijpelijk. Chamberlain kocht vrede (en tijd!) door een deal met Hitler-Duitsland te sluiten. Daarin werd de Duitse inname van Sudetenland – een deel van Tsjechië – goedgekeurd door de Britten. De vredeswens bij Chamberlain leek Hitler groot genoeg om vijf maanden later alsnog heel Tsjechië in te nemen.



                                            Maar de geschiedenis herhaalt zich nimmer op dezelfde wijze. Bovendien, wat is het belang van de Verenigde Staten als Europa direct of indirect terechtkomt in een oorlog met Rusland? Ook een onttakeling van de NAVO is niet in het belang van ’Make America great again’. Maar in de lange relatie met Europa weten de Amerikanen dat zonder echte druk Europa niet vooruit te branden is. Wie nu wacht op geruststellende woorden uit Washington praat niet meer mee.

                                            Comment


                                            • https://www.ad.nl/buitenland/denktan...ropa~a74570e6/


                                              Russische politieofficieren, foto ter illustratie. © AFP / Tatyana Makeyeva

                                              Denktank waarschuwt voor mogelijke golf van Russische zelfmoordaanslagen in Europa


                                              Europese veiligheidsdiensten zouden zich voorbereiden op een mogelijke golf van Russische zelfmoordaanslagen in Europa. Dat meldt de onafhankelijke Frans-Amerikaanse denktank Robert Lansing Institute.

                                              De operaties zouden worden uitgevoerd naar jihadistisch model en Russische agenten zouden hun tactiek momenteel aan het verfijnen zijn in Oekraïne. Volgens de denktank waren er de afgelopen dagen zeker twee verdachte incidenten in Oekraïne.

                                              Maandag ontplofte een bompakket dat gericht was aan een militair rekruteringscentrum in de stad Kamjanets-Podilsky. Daarbij kwam de koerier om het leven en raakten acht anderen gewond. En drie dagen eerder liet een zelfmoordterrorist ook al een bom ontploffen in Mykolajiv, een stad in het zuiden van Oekraïne. Volgens de Oekraïense veiligheidsdiensten werden de aanslagen gecoördineerd door de Russische veiligheidsdienst FSB, de opvolger van de KGB.

                                              ‘Instabiliteit aanwakkeren’


                                              ,,Er bestaat toenemende bezorgdheid dat Rusland binnenkort ook zelfmoordterroristen zal inzetten in Europa”, aldus de denktank. ,,Russische migranten zullen worden gebruikt om instabiliteit aan te wakkeren en de aantrekkingskracht van extreemrechtse bewegingen te vergroten.”

                                              Naast Russen zouden ook Oekraïners met familie in door Rusland bezette gebieden ingezet worden. Het gaat om mensen die gedwongen kunnen worden om aanslagen uit te voeren. ,,De FSB heeft eerder al chantagetactieken gebruikt om Tsjetsjeense migranten in Europa te dwingen tot samenwerking”, klinkt het.

                                              ‘Het Westen verzwakken’


                                              De denktank legt een link met een nieuwe eenheid van de FSB die focust op sabotageoperaties tegen het Westen en die als doel heeft ‘het Westen te verzwakken’. De nieuwe eenheid zou ook moorden plegen, infiltreren in westerse bedrijven en buitenlandse agenten aanwerven en opleiden.

                                              Volgens het Robert Lansing Institute zouden de Russen zich voor de zelfmoordaanslagen concentreren op militaire doelwitten en belangrijke energie- en regeringsinfrastructuur. De landen die het meeste gevaar zouden lopen, zijn Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Polen.
                                              Overleg tussen onder meer het hoofd van de Russische geheime dienst FSB en de Russische minister van Defensie. © AFP / Sputnik / Gavriil Grigorov

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2077...n-gearresteerd

                                                Terreuraanslag op station Wenen verijdeld, 14-jarige jongen gearresteerd

                                                WENEN - De veiligheidsdiensten in Oostenrijk hebben een terreuraanslag op een treinstation in de hoofdstad Wenen verijdeld. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte woensdag bekend dat een 14-jarige Oostenrijker is gearresteerd.

                                                © ANP / EPA

                                                De veiligheidsdiensten in Oostenrijk hebben een terreuraanslag op een treinstation in de hoofdstad Wenen verijdeld (beeld ter illustratie).




                                                De jongen werd op 10 februari al opgepakt. Volgens het Oostenrijkse persbureau APA werden daarbij twee messen aangetroffen en veel materiaal waaruit zou blijken dat de vermeende dader aanhanger zou zijn van Islamitische Staat (IS). De Westbahnhof zou het doelwit zijn geweest.

                                                Volgens dagblad Der Standard kwamen de veiligheidsdiensten de jongen op het spoor door posts op sociale media die wezen in de richting van IS. Toen eenmaal de identiteit van de 14-jarige was vastgesteld, vaardigde justitie een arrestatiebevel uit.



                                                Bij de huiszoeking vonden agenten ook zeer concrete plannen op papier voor een aanslag met messen en machetes. Daarop stond onder meer waar de dader het station binnen had willen gaan en waar hij het gebouw weer zou verlaten. Ook zou de jongen bouwschema’s voor bommen hebben gehad en metalen tafelpoten waarmee hij mogelijk pijpbommen had willen maken.



                                                Volgens de advocaat van de jongen hield hij zich wel met dergelijke onderwerpen bezig, maar had hij nog geen besluit genomen. „Ik denk dat de plannen beslist serieus genomen moeten worden, maar niet bijna op het punt van uitvoering stonden”, zei ze tegen persbureau dpa. De verdachte is naar eigen zeggen sinds afgelopen zomer door video’s op TikTok geradicaliseerd.

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1159...-naar-oekraine

                                                  Britse premier wil Donald Trump vredesplan voorleggen: ’30.000 westerse troepen naar Oekraïne’

                                                  LONDEN - Dertigduizend Europese troepen in Oekraïne en het Amerikaanse leger dat op de achtergrond dekking geeft tegen Russische oorlogsdreiging. Met dat plan wil de Britse premier Keir Starmer volgende week naar president Donald Trump in Washington afreizen, meldt The Telegraph.

                                                  © ANP / AFP

                                                  Keir Starmer (r.) komt volgende week voor het eerst op bezoek bij Donald Trump.




                                                  Waar veel andere Europese landen niet staan te springen om troepen naar het door oorlog verscheurde Oekraïne te sturen, zou Starmer daar wel toe bereid zijn - met een maximum van dertigduizend man uit verschillende lidstaten. Die zouden dan een eventueel staakt-het-vuren tussen de Russen en Oekraïners moeten bewaken, zo luidt het plan. Zo is het de bedoeling dat die troepen de boel met drones en andere middelen in de gaten houden, zonder over te gaan tot geweld.

                                                  Van de Verenigde Staten verwacht Starmer van de Amerikanen dan wel de nodige bescherming, een militaire handreiking met wapens, verdedigingsmiddelen en raketten en gevechtsvliegtuigen die klaarstaan in Oost-Europa als back up, zo melden westerse functionarissen die het voorstel hebben ingezien. Het plan is volgens de Britse krant deze week ook aan een select aantal leiders voorgelegd die op initiatief van de Franse president Emmanuel Macron in Parijs samenkwamen, onder wie ook premier Dick Schoof.



                                                  President Zelenski opperde eerder een troepenmacht van 200.000 man, maar dat lijkt al helemaal onhaalbaar. Spanje, Duitsland, Polen en Italië hebben al laten weten weinig te voelen voor militaire aanwezigheid in Oekraïne.Londen als ’brug’ tussen Europa en VS



                                                  Starmer wil met het Verenigd Koninkrijk een brugfunctie vormen tussen Europa en de Verenigde Staten, tégen de Russen. Hoe ontvankelijk Trump daarvoor is, is zeker na zijn uitlatingen van de afgelopen dagen over Volodimir Zelenski nog zeer de vraag. Hij noemde de Oekraïense president onder meer „een dictator” en suggereerde dat Kiev om te beginnen „nooit deze oorlog had moeten starten”, zonder een woord te zeggen over de invasie die Moskou zelf tot tweemaal toe begon in het buurland, in 2014 (op de Krim) en in 2022.

                                                  In de persoon van de gewezen premier Boris Johnson was het Verenigd Koninkrijk van begin af aan een van de grootste bondgenoten van Kiev. Ook Joe Biden steunde Zelenski door dik en dun in de strijd tegen Rusland en bood onder meer cruciale Amerikaanse inlichtingen, geavanceerde wapens en financieringen aan. Starmer zou Trump ervan willen overtuigen dat het ook in het belang van Amerika zou zijn om een derde Russische invasie in Oekraïne te voorkomen.

                                                  ’Mooie, grote oceaan tussen VS en Europa’




                                                  Donald Trump heeft Europa inmiddels flink opgeschud met zijn aankondiging om de Amerikaanse handen goeddeels van heel Europa af te trekken. De Republikein eist bijvoorbeeld dat westerse landen veel meer aan defensie gaan besteden en vindt dat Oekraïne een Europees en niet Amerikaans probleem is. „Er ligt een mooie, grote oceaan tussen ons in”, schreef hij donderdag in een zeldzaam uitgebreid bericht op zijn platform Truth Social. Hij betitelde Zelenski als een „komiek met bescheiden succes„ die ’Sleepy Joe’ een peperdure en bloedige oorlog aan zou hebben gepraat, om daarna ook nog te suggereren dat de helft van het overgemaakte geld „kwijt is geraakt.”

                                                  Trumps compagnon en miljardair van Tesla en X, Elon Musk, die eerder dit jaar premier Starmer nog publiekelijk bekritiseerde op sociale media, ging door op „het instinct van de president over Oekraïne” en sprak over een „zinloze oorlog.” De conclusie, die het Kremlin donderdag opvallend genoeg ook trok: Trump heeft „volkomen gelijk.”



                                                  „Ik hou van Oekraïne, maar Zelenski heeft verschrikkelijk werk geleverd, zijn land is verwoest en MILJOENEN zijn onnodig gestorven”, aldus Trump.

                                                  Comment


                                                  • Duitsland staat voor een economische crisis, decennia lang niet geinvesteerd in infrastructuur zoals spoorwegen, snelwegen, bruggen en tunnels, en ook giga mensentekort. Dan ook het grote immigratieprobleem en het feit dat de bureaucratie in Duitsland giga is en men een soort perfectionisme daarin naleeft, en men geen schulden wil maken, werkt allemaal tegen. Ze raken hun leidersrol in Europa langzaam kwijt.

                                                    Vervelende voor ons is dat de Nederlandse economie deels afhankelijk is van de Duitse.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X