Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/24...zal-zegevieren

    Column Ronald Plasterk
    Politieke aardverschuiving in de westerse wereld: gezond verstand zal zegevieren

    Nieuwjaarsgedachte: je ziet in de westerse wereld een politieke aardverschuiving, weg van de traditionele politieke partijen in de richting van partijen die men aanduidt als populistisch; ook loopt het vertrouwen in de instituties terug. Er zijn verschillen maar ook overeenkomsten met de vorige grote politieke aardverschuiving: die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

    © MATTY VAN WIJNBERGEN




    In die periode nam door stijgende welvaart, meer vrije tijd en mobiliteit de jeugdgeneratie de macht over. Wim Kan maakte plaats voor scherpe cabaretiers die zich richtten tegen alle gezag, popmuziek kwam, en lang haar. Linkse politieke partijen gooiden de oude generatie eruit. Het geloof in Jezus was altijd een belangrijk bindend element geweest in de samenleving, maar de kerken liepen razendsnel leeg. Het werd aanvankelijk ontkend, maar binnen een paar jaar was de omwenteling compleet.

    Ik heb foto’s van mijn Eerste Heilige Communie, jasje en vlinderstrik. Maar een paar jaar later op het gymnasium, ooit gestart als een patersschool, waren de meeste leraren ’leken’, en traden de paters in hoog tempo uit. De kapelaan die mij mijn eerste communie had toegediend, trouwde en startte een gezin.
    ’Ietsisme’: het vage geloof dat er iets is



    Ik vroeg op 14-jarige leeftijd tijdens de godsdienstles aan pater Van den Bosch: wij leren hier de Bijbel, maar hebben al die hindoes en boeddhisten in de wereld dan ongelijk? Nee, zei pater Van den Bosch, die hebben net zo goed gelijk; elke cultuur heeft zijn eigen manier om met de grote levensvragen in het reine te komen.



    Ik vroeg: als Maria onbevlekt ontvangen is, van wie had Jezus dan zijn Y-chromosoom? Antwoord: je moet het allemaal niet zo letterlijk nemen, het is een geloof. Jaren later heb ik voor wat er over was van dat geloof de term ’ietsisme’ gelanceerd: het vage geloof dat er iets is. Ik was er trots op toen Van Dale de term opnam in het woordenboek.



    Dan de omwenteling van nu. De scherpe cabaretiers van destijds zijn nu 100 procent establishment geworden, en maken hooguit grapjes over het uiterlijk van een vrouwelijke minister die niet naar een dure kapper gaat. De universiteiten, de rechterlijke macht, de meeste media, zijn in handen van de winnaars van de omwenteling van de jaren zestig/zeventig (vooral D66 en GL). Het bindend element in de samenleving van het geloof in Jezus Christus is vervangen door klimaat en duurzaamheid.Opvallende overeenkomsten met destijds



    Er zijn opvallende overeenkomsten met destijds. Ten eerste de ontkenning door de oude garde: het NOS-journaal wist zeker dat Kamala Harris president van de VS werd. Op de sociale media (het establishment zou die het liefste afschaffen) kun je terugzoeken hoe Al Gore in 2000 voorspelde dat in 2020 alle poolkappen gesmolten zouden zijn, wat onzin bleek. (’Je moet het allemaal niet zo letterlijk nemen, het is een geloof.’) De media praten de UNHCR na dat Israël Gaza uithongert, en blijven muisstil als dat een fout bericht blijkt, want het past niet in het narratief.

    Er is een tweede overeenkomst, die voortkomt uit de ontkerkelijking. De mens is een diersoort met een diep verlangen naar een gemeenschappelijk doel waar niet aan wordt getwijfeld. In het christendom werden ongelovigen verketterd, vroeger op de brandstapel, later geëxcommuniceerd, ’gecanceld’.
    Harry Potter-auteurRowling



    Voorbeelden te over. Kijk hoe gereageerd wordt op Harry Potter-auteurRowling als ze bezwaar maakt tegen het amputeren van borsten of steriliserende hormoonbehandeling bij jonge meisjes: ze is transfoob, TERF, ketter!



    Toen ’transitiespijt’ woord van het jaar werd, stopte men subiet de peiling, want je mag niet bespreekbaar maken dat jonge vrouwen spijt kunnen krijgen. Een recent onderzoek van de VU bevat de zinsnede dat het er niet toe doet of transitiebehandelingen werken, alleen al het onderzoeken daarvan zou onwenselijke twijfel kunnen zaaien.



    Terwijl de Nederlandse gasrekening torenhoog is, kopt het NOS-nieuws dat het uitstoten van CO2 te goedkoop is om duurzaamheid door te zetten. Dat is activisme. Door klimaatverandering vergaat over tien jaar de wereld: een geloof. Als je dat relativeert ben je klimaatontkenner, en wie wil er ketter zijn?Grote wens om de immigratie te beteugelen



    Wereldwijd leeft er, juist bij minder rijke mensen (waaronder veel immigrantenkinderen), een grote wens om de immigratie te beteugelen, maar wie dat bepleit is xenofoob, racist, ketter. Allemaal voorbeelden dat tegenspraak niet op inhoud wordt beoordeeld, maar als ketterij wordt weggezet.



    Iedereen die destijds onafhankelijk nadacht, zag de wereldwijde omwenteling aankomen naar het modernisme van toen: John F. Kennedy, Martin Luther King, Labour en SPD. Het establishment kon verketteren en ontkennen, maar de beweging viel niet te stoppen. Dat geldt nu weer. De NPO zal over vijf jaar heus niet meer de hele dag D66-opvattingen uitdragen, het bij kinderen amputeren van de borsten zal met schaamte herinnerd worden net als lobotomie, landen zullen hun immigratie onder controle brengen, Israël zal blijven bestaan.



    De tegenstand komt voort uit het menselijke verlangen naar een onweersproken geloof, en je moet de invloed daarvan niet onderschatten. Maar democratie en gezond verstand zullen zegevieren. Een gelukkig 2025 iedereen!

    Comment


    • nog ff paar weken en dan Trump aan de macht, ik wacht met smart op zijn aktie mbt de oorlog van Rusland met Oekraine

      Comment


      • Schokkende beelden: Syrische Minister van Justitie executeerde trots vrouwen wegens 'overspel' of 'prostitutie'


        Screenshot X / Jenan Moussa
        De nieuwe Syrische 'minister van Justitie' blijkt een radicale slachter van vrouwen te zijn. Bron: Jenan Moussa / X.com

        Vandaag presenteer ik u een gruwelijk verhaal dat de barbaarsheid van het Syrische regime onderstreept, iets wat we helaas maar al te goed kennen. Jenan Moussa, een gerespecteerde journalist, heeft op X (voorheen Twitter) een schokkende onthulling gedaan die ons allen doet huiveren. Er zijn video's opgedoken uit 2015 waarin Shadi Al-Wais, de huidige interim Minister van Justitie van Syrië als deel van de 'pro-democratische' regering, betrokken is bij de publieke executie van twee vrouwen die beschuldigd werden van prostitutie dan wel overspel.

        Ja, u leest het goed, de man die verantwoordelijk is voor rechtvaardigheid in Syrië, heeft persoonlijk toezicht gehouden op deze barbaarse acties.

        In de video's, die door Moussa zijn gedeeld, zien we hoe de gezichten van de vrouwen worden vervaagd terwijl ze op brute wijze worden geëxecuteerd door een schot in het hoofd. De eerste vrouw zit stil op de grond. Ze beweegt zelfs nauwelijks. Ze lijkt het nauwelijks te kunnen bevatten.

        De tweede vrouw smeekt de slachter die nu minister is om haar d'r kinderen nog eenmaal te laten zien. Voor ze sterft. Doen schot in het hoofd. "Alsjeblieft broeder, laat me nog één keer mijn kinderen zien," smeekt ze.

        Haar smeekbedes worden genegeerd. Ze moet op de grond zitten, op haar knieën. Boem. Game over.

        Het nieuwe brute regime


        Deze beelden zijn niet alleen een gruwelijke weergave van wreedheid, maar ook een duidelijke indicatie van het gebrek aan gerechtigheid en menselijkheid binnen het Syrische regime. Het feit dat iemand met zo'n duistere geschiedenis nu een leidende rol speelt in de rechtspraak van het land, toont de morele bankroof van het nieuwe Syrische bestuur aan.

        Shadi Al-Wais heeft een achtergrond die hem nauwelijks geschikt maakt voor een positie die rechtvaardigheid zou moeten uitdragen. Met een opleiding in Islamitische Sharia en een carrière die begon als imam en leraar, lijkt zijn pad naar de Minister van Justitie bezaaid met bloed en onrecht. Tijdens de Syrische burgeroorlog was hij betrokken bij de oprichting van juridische instellingen in gebieden onder controle van oppositiefracties, wat zijn betrokkenheid bij deze gruweldaden nog ironischer maakt.

        Deze onthulling roept vele vragen op over de integriteit van de Syrische overgangsregering en de internationale gemeenschap die met hen samenwerkt. Hoe kan een man die betrokken is geweest bij zulke barbaarse praktijken nu verantwoordelijk zijn voor de rechtspraak? Het is een retorische vraag, want het antwoord ligt in de corrupte en onmenselijke aard van het regime zelf. Dit is geen verrassing voor wie de Syrische politiek volgt, maar het blijft schokkend om concrete bewijzen te zien van de diepste wreedheden.

        Laten we duidelijk zijn: deze executies zijn niet alleen een schending van mensenrechten, maar ook een verkrachting van de basisprincipes van rechtvaardigheid en menselijkheid. De internationale gemeenschap moet hier niet wegkijken; sancties en veroordelingen zijn niet genoeg. Er moet actie ondernomen worden om zulke individuen ter verantwoording te roepen en te voorkomen dat ze ooit nog een rol kunnen spelen in de rechtspraak of bestuur van een land.

        Tot slot, als we deze gruweldaden negeren, erkennen we impliciet de legitimiteit van een regime dat mensenlevens zo achteloos weggooit. Laten we als samenleving, als burgers van een vrije wereld, onze stem verheffen tegen deze onrechtvaardigheid. Want als we zwijgen, zijn we medeplichtig aan de misdaden van Shadi Al-Wais en zijn soortgenoten.

        Comment


        • Duitsland wil Syriers die geen Engels of Duits praten en geen baan hebben terug sturen naar Syrie

          Comment


          • https://www.ad.nl/buitenland/rusland...uden~a1945c3c/


            PREMIUMEen Russische soldaat rijdt mee tijdens een gevechtstraining in de regio Krasnodar. © Reuters

            Rusland aan de winnende hand? ‘De vraag is hoelang ze de strijdvoering nog volhouden’


            AnalyseIs Oekraïne de oorlog nou aan het verliezen of heeft juist Rusland het moeilijk? ,,Het zijn twee werkelijkheden en beide zijn waar”, zegt de Antwerpse hoogleraar David Criekemans. ,,Als je naar de economische kosten kijkt, is het evengoed mogelijk dat Rusland op het einde van haar krachten zit.”

            Knappe kop die een trend kan ontwaren in de krantenkoppen van de afgelopen weken. Neem alleen al die op deze site. 13 december: Russische troepen vlak bij Pokrovsk, Oekraïne in benarde positie. 19 december: Oekraïne ontwikkelt nieuw laserwapen om vliegtuigen uit de lucht te schieten. 20 december: Nieuwe Russische raket vliegt zo snel dat hij bijna niet is te stoppen door luchtafweer. 31 december: Russen naderen Oekraïense kolenmijn met ‘het zwarte goud’. 1 januari: ‘Russen hebben tij mee op slagveld, maar problemen doen zich in Rusland voor’.

            Dus ja, hoe staat het ervoor? De strijd wordt van dag tot dag bijgehouden door het Institute for the Study of War (ISW) in Washington. Deze week publiceerde het een overzicht over 2024. ‘De Russische strijdkrachten veroverden in 4168 vierkante kilometer grondgebied, grotendeels bestaande uit velden en kleine nederzettingen in Oekraïne en de Russische oblast Koersk, tegen een gerapporteerde kostprijs van ruim 420.000 slachtoffers.’ Het gaat om zeven keer zo veel terrein als in 2023. Veel terreinwinst dus, tegen een enorme prijs aan menselijk leed.

            De opmars is in december 2024 echter vertraagd, vervolgt het ISW-verslag. Doelen die het Russische militaire commando zich stelde, zijn niet gehaald. ‘Omgekeerd zijn de Oekraïense strijdkrachten er nog niet in geslaagd de Russen ervan te weerhouden op te rukken.’

            De keuken van het appartement van fotograaf Oksana Johannesson in een gebouw op honderd meter van het kantoor van president Zelensky na een Russische drone-aanval, in Kiev, Oekraïne, woensdag 1 januari 2025. © AP Photo/Oksana JohannessonDonald Trump


            Wat we zien, zegt de in België veel geciteerde hoogleraar geopolitiek Criekemans, is een militaire en economische uitputtingsstrijd, die is verhevigd door het vooruitzicht dat Donald Trump president wordt. ,,Beide partijen gaan ervan uit dat het binnenkort tot onderhandelingen komt en zetten alles op alles om een zo goed mogelijke uitgangspositie te bereiken.”

            Op het slagveld is Rusland iets aan winnende hand, maar de vraag is hoelang het de strijd zoals het die nu voert nog volhoudt, zegt Criekemans. ,,Als we kijken naar indicatoren zoals de inflatie (inmiddels meer dan 9 procent) en de rente (23 procent) dan kunnen we vaststellen dat het land economisch in grote problemen is gekomen. Een derde van alle overheidsuitgaven gaat naar de oorlog.”

            Vandaar dat sommige analisten, zoals George Barros van het eerder genoemde ISW, maar ook de in Amerika gevierde auteur Fareed Zakaria, zeggen: Nu is het niet het moment om de druk op Rusland te verminderen of te onderhandelen, want het kan wel eens zijn dat de scheuren in het regime dieper zijn dan we beseffen. Criekemans snapt die redenering wel. Rusland zou zelfs in een vergelijkbare situatie terecht kunnen komen als in de jaren 80, de periode voorafgaand aan de val van het IJzeren Gordijn en de implosie van de Sovjet Unie, toen de economie gebroken werd door de wapenwedloop met de toenmalige Amerikaanse president Reagan.

            De Oekraïense economie krijgt natuurlijk ook klappen, al is het maar door de aanvallen op energiecentrales. Alleen, zegt Criekemans, Oekraïne weet dat als het tot een wapenstilstand komt, het flinke Europese steun kan verwachten. Het land heeft veel strategische grondstoffen en kan Westerse bedrijven preferentiële toegang geven. Ook de militaire technologie die Oekraïne heeft ontwikkeld, met name onderwaterdrones, is geld waard. Want die kan Amerika helpen in de race met China rond Taiwan.

            Mark Rutte


            Er zijn schattingen dat Rusland inmiddels zo veel tanks heeft verloren, dat het bij het huidige productietempo zeven jaar zal duren om ze te vervangen, zegt Criekemans. Maar hoe is dat te rijmen met de waarschuwingen van Navo-chef Rutte vorige maand? Het militaire slagveld is maar één front, zegt Criekemans. ,,U moet ook denken aan de sabotageacties in de Oostzee. De cyberaanvallen, de beïnvloeding van verkiezingen. We leven in een tijd van hybride oorlogsvoering.”

            Stel dat er een staakt-het-vuren komt, dan krijgt de Russische Federatie een adempauze, zegt hij. Terwijl de spanningen niet weg zijn. ,,Ik denk dat de spanningen zelfs nog gaan toenemen om een andere reden, namelijk Trump met zijn fameuze uitspraak Drill baby drill. Hij gaat als president concessies uitgeven om meer olie en gas te produceren en dat zal de prijs naar beneden halen, waardoor Rusland er een probleem bij krijgt. Bij de Navo maken ze die analyse natuurlijk ook, en in die context moet u dus die uitspraken van Rutte zien.”

            Comment


            • Hoe lang kan Rusland de regio nog onder schot houden?

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/12...de-vooruitgang

                OPINIE Bart Collard, criminoloog en schrijver
                ’Taboe op islamkritiek is het einde van de vooruitgang’

                Geen debat of satirisch tegengas op het bespotten van de profeet Mohammed, maar dodelijke kogelregens van boze moslimfundamentalisten. Op 7 januari 2015 keek de wereld toe hoe twaalf mensen op en rond de redactie van Charlie Hebdo in Parijs werden afgeslacht. Exact tien jaar na het drama beschouwt Bart Collard hoe we daarmee zijn omgegaan.

                © ANP / Polaris Images

                Ook voor een neergeschoten politieman hebben de terroristen op 7 januari 2015 geen genade. Hij wordt van dichtbij door het hoofd geschoten.




                Tien jaar geleden was ik in Myanmar toen op televisie live beelden verschenen van een gigantische politieoperatie in Frankrijk. De redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo was uitgemoord. Waarom? Ze hadden Mohammedcartoons gepubliceerd. Aangezien de profeet Mohammed door Allah was uitgekozen als zijn laatste gezant en leefde conform de wetten van islam, wordt het bespotten van de profeet gezien als een belediging van Allah zelf. Een onvergeeflijke misdaad.

                Aanhangers van de democratische rechtsstaat met haar liberale waarden zouden schouderophalend horen te reageren op een cartoon. Desgewenst kunnen ze mondeling in dialoog of debat gaan of met de pen uitleggen waarom zij bepaalde kritiek op de islam en de profeet onterecht vinden, of waarom zij vinden dat cartoons beledigend zijn.

                Gewelddadig sentiment



                Er heerst echter een intolerant en soms zelfs gewelddadig sentiment als het gaat om islam. Een significant aantal moslims vindt dat het niet mogelijk zou moeten zijn om een Mohammedtekening te maken of om een koran te verbranden. Een kleiner deel daarvan vindt geweld een gepaste reactie daarop en een nog kleiner deel is bereid dat geweld zelf te gebruiken. Tot die laatste groep behoorden de broers Kouachi, de aanslagplegers in Frankrijk op 7 januari 2015.

                © Aldo Allessie

                Bart Collard is criminoloog en schrijver.



                Aanvankelijk regende het hashtags #JeSuisCharlie op sociale media, tot mensen zich gingen realiseren dat ogenschijnlijk normale, nette moslims kritisch waren op het satirisch weekblad. Had de redactie dit niet tenminste een beetje op zichzelf afgeroepen? Zo kregen de orthodoxe moslims steun van apologeten in het Westen.

                De afgelopen tien jaar is Europa het speelveld geweest van veel jihadistische aanslagen en allerlei pogingen en voorbereidingen daartoe. In 2020 werd leraar Samuel Paty in Frankrijk onthoofd op straat nadat hij een Mohammedcartoon had laten zien in een les over vrijheid van meningsuiting op zijn middelbare school. Een maand later moest een docent van het Rotterdamse Emmauscollege onderduiken nadat hij een cartoon had laten zien van een onthoofde man in een Charlie Hebdo-shirt, die de tong uitstak naar een jihadist.

                Risico’s



                In Nederland laat vrijwel niemand Mohammedcartoons zien. Zelfs in het onderwijs en in de media gebeurt dat amper, gezien de risico’s die dat met zich meebrengt. In de eerste plaats: de fysieke veiligheid van de docent of journalist. Daarnaast leidt het tonen van zo’n cartoon tot een klachtenregen, waarbij het maar de vraag is hoe de werkgever van de vertoner daarop zal reageren. Een reprimande? Een ontslag? Lopen klanten of sponsors weg? Met alles en iedereen wordt de spot gedreven, maar niet met Allah of de profeet; te link.

                Duik in het verleden




                Integendeel. Er wordt serieus gedebatteerd over het idee om koranverbrandingen of -verscheuringen strafbaar te maken. Dat is als met het mes roeren in de borst van Theo van Gogh. Zijn mensen slechts zo bang voor boze moslims? Of zijn ze gaan geloven in het multiculturalistische idee dat culturen niet te vergelijken zijn, dat we niet zouden moeten oordelen en dat we daarom geen cultuurkritiek moeten uiten? Het is het einde van de vooruitgang en wellicht zelfs een duik in het verleden. Laten we terugbewegen van JeSuisAllah naar JeSuisCharlie.



                Bart Collard is criminoloog en schrijver.

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1325...en-wapendepots

                  OORLOG ISRAËL



                  Onrust Midden-Oosten: dinsdag 7 januariLIVE | Hamas-lid klapt uit de school tijdens ondervraging: ’Ziekenhuizen in Gaza gebruikt als schuilplaatsen en wapendepots’

                  De onderhandelingen tussen Israël en terreurgroep Hamas zijn in volle gang. Het is echter nog maar de vraag of een staakt-het-vuren in Gaza werkelijk aanstaande is. Ondertussen werken de nieuwe machthebbers in Syrië met man en macht om het land na de val van Bashar al-Assad op de rit te krijgen. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                  © Israel Defense Forces

                  Hamas-lid Anas Mohammad Faiz a-Sharif tijdens de ondervraging.

                  Hamas-lid klapt uit de school tijdens ondervraging: 'Ziekenhuizen in Gaza gebruikt als schuilplaatsen en wapendepots'


                  Het Israëlische leger heeft beelden vrijgegeven van een ondervraging van een Hamas-terrorist die werd opgepakt in het Kamal Adwan-ziekenhuis in het noorden van de Gazastrook. Anas Mohammad Faiz a-Sharif zegt in de video dat Hamas het ziekenhuis gebruikt als schuilplaats. Dat meldt Times of Israel.

                  Volgens het Israëlische leger werden meer dan 240 leden van Hamas en Islamitische Jihad gearresteerd tijdens een operatie in het ziekenhuis in december. "Ze denken dat het een veilige schuilplaats is, omdat het leger het niet rechtstreeks kan aanvallen," zegt a-Sharif tijdens de ondervraging.

                  A-Sharif zegt dat de Hamas-leden wapens naar en van het ziekenhuis vervoerden, en 's nachts het ziekenhuis verlieten om observatie- en patrouilleactiviteiten uit te voeren. "Vanuit het ziekenhuis werden granaten en mortieren uitgedeeld om tanks aan te vallen, voor hinderlagen en voor tunnels," zegt hij. A-Sharif zegt dat hij als conciërge werkte in Kamal Adwan, maar ook lid was van de Nukhba-eenheid van Hamas.

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1396...yrische-leider

                    Israël waarschuwt voor gevaren van ’slachter’ Al-Sharaa: ’Westen trapt vol in de val van nieuwe Syrische leider’

                    TEL AVIV - Israël waarschuwt het Westen met klem voor het nieuwe Syrië. Het meent dat Europa en de Verenigde Staten ’blind’ zijn voor de gevaren van de jihadistische overname van dat land. „Amerika, Groot-Brittannië en Duitsland gaan massaal naar de slachter Al-Sharaa”, aldus een ontstelde functionaris tegenover Yediot Ahronot, de grootse krant van Israël.

                    © ANP/HH

                    Abu Mohammed Al-Jolani, de Syrische rebellenleider die sinds kort weer onder zijn echte naam, Ahmed al-Sharaa, door het leven gaat.




                    Een groot aantal westerse diplomaten reisde de afgelopen weken naar Damascus voor een ontmoeting met Abu Mohammed Al-Jolani, de rebellenleider die sinds kort weer onder zijn echte naam, Ahmed al-Sharaa, door het leven gaat. Een poging om te laten zien dat hij niet meer de Al-Qaeda-leider van weleer is.

                    ’Nieuwe bedreigingen in Syrië’




                    Volgens de hoge Israëlische functionaris kiest het Westen er bewust voor om de oogkleppen op te houden in hun omgang met ’een aantal van de gevaarlijkste mensen ter wereld’. Volgens hem trapt een groot deel van de internationale gemeenschap in een jihadistische val. „De Arabische wereld om ons heen begrijpt de dreiging en waarschuwt het Westen, maar ze weigeren te luisteren. Hoewel de val van Assad en de verzwakking van de Iraanse as in Syrië ongetwijfeld positieve ontwikkelingen zijn, ontstaan er nieuwe bedreigingen.”



                    Israël stuurde daarom direct na de val van Assad troepen de grens over om een bufferzone te creëren, naar eigen zeggen om te voorkomen dat de rebellen een direct gevaar zullen vormen. Een omstreden stap, die breed wordt veroordeeld, maar Israël is voorlopig niet van plan te vertrekken. Het heeft onder meer een strategische berg overgenomen vanwaar het een goed uitzicht heeft over delen van zowel Syrië als Libanon.Veiligheidszone met Syrië verder uitbreiden



                    Veiligheidsfunctionarissen menen dat Israël die zone moet uitbreiden, zodat het leger een strook met een diepte van 15 kilometer in Syrië controleert. Daarnaast pleiten zij, aldus Yediot Ahronot, voor het opzetten van een invloedssfeer van 60 kilometer, waar het eventuele dreigingen kan zien aankomen en in de kiem kan smoren. Damascus ligt op 60 kilometer van de bezette Golan.



                    Tekst gaat verder onder de foto.

                    © ANP/HH

                    „Het huidige doel van Al-Sharaa is om de sancties tegen Syrië op te heffen om buitenlandse fondsen binnen te halen”, aldus de functionaris. Voor de wederopbouw van het land is veel geld nodig.



                    De Duitse minister van Buitenlandse Zaken bracht onlangs, samen met haar Franse collega, een bezoek aan Damascus, waar zij Al-Sharaa ontmoette. Die weigerde haar een hand te geven. Het is momenteel in de Syrische hoofdstad een komen en gaan van buitenlandse functionarissen, die invloed willen uitoefenen op de toekomst van dat land. Westerse diplomaten hopen dat Al-Sharaa een inclusief regime vestigt dat de rechten van minderheden zal respecteren. De kans op een democratisch bewind is echter uiterst klein en er dient zich al een conflict aan met de Koerden, die hun verregaande autonomie willen behouden. Al-Sharaa is daar op tegen.

                    Terughoudendheid bij Verenigde Staten




                    De Verenigde Staten stellen zich vooralsnog terughoudend op. Zo laat president Biden het aan diens opvolger Trump over om een besluit te nemen over de opheffing van de sancties tegen Al-Sharaa en diens Hayat Tahir al-Sham (HTS). De Amerikanen hebben inmiddels al wel de beloning van 10 miljoen dollar voor de arrestatie van de HTS-leider opgeheven.

                    Critici menen dat Al-Sharaa en de zijnen louter een gematigd gezicht tonen om onder internationale sancties uit te komen. HTS, een doorstart van Al-Qaeda, staat in veel landen nog steeds op de lijst van terreurorganisaties, maar in veel hoofdsteden wordt overwegen om de beweging daar vanaf te halen.



                    Tekst gaat verder onder de foto.

                    © ANP/HH

                    De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Gideon Sa’ar, waarschuwde onlangs er ook voor om de ’rebranding’ van HTS voorlopig nog met een korrel zout te nemen.



                    De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Gideon Sa’ar, waarschuwde onlangs er ook voor om de ’rebranding’ van HTS voorlopig nog met een korrel zout te nemen. „Dit is een terroristische bende”, aldus Sa’ar. „De wereld zou ze graag als een nieuwe en stabiele regering zien, omdat de landen de vluchtelingen op hun grondgebied terug willen sturen naar Syrië. Maar dat is niet het geval.”

                    Er was deze week grote ophef rond de minister van Justitie van de nieuwe interim-regering in Damascus. Er doken beelden op van Shadi al-Waisi, die in 2015 als rechter de brute executie overzag van twee vrouwen die ter dood waren veroordeeld wegens prostitutie en overspel. Al-Waisi maakte toen onderdeel uit van het Al-Nusra front, de aan Al-Qaeda gelieerde voorloper van HTS.

                    Israël neemt het zekere voor het onzekere



                    Israël neemt in ieder geval voorlopig het zekere voor het onzekere. Naast het opzetten van een bufferzone voerde het sinds de val van Assad honderden luchtaanvallen uit op Syrië om te voorkomen dat bepaalde wapens in handen zouden vallen van de rebellen. Al-Sharaa zegt niet uit te zijn op een conflict met de Joodse staat, maar in Jeruzalem is men ervan overtuigd dat dat vooral komt omdat hij momenteel andere zaken aan zijn hoofd heeft.

                    Dat kan in de toekomst veranderen. „Het huidige doel van Al-Sharaa is om de sancties tegen Syrië op te heffen om buitenlandse fondsen binnen te halen”, aldus de functionaris. „Maar op de lange termijn moet Israël een controlezone en een invloedssfeer in Syrië behouden.”

                    Comment


                    • Ik ga ervan uit dat dit van beide kanten een strategie is. Voor het Westen zal dit waarschijnlijk het enige moment zijn om een positieve invloed zonder geweld te hebben.

                      Comment


                      • Die nieuwe leider heeft heus niet op eens andere idealen, of geloof, als ze daar een terroristen staat gaan stichten zijn we nog niet klaar.

                        Comment


                        • Soort nieuwe Islamitische Staat dus

                          Comment


                          • Ik snap dus heel goed dat Syriërs in NL zich zorgen maken om die maffe plannen van Faber..dat mens spoort echt niet.

                            Comment


                            • veel Syriers willen terug naar hun geboorteland en familie om hun land weer op te bouwen, wat ook normaal is. Syriers die hier een BSN nr hebben en werk hebben zijn gewoon welkom.

                              Comment


                              • Originally posted by vuurwants View Post
                                Ik snap dus heel goed dat Syriërs in NL zich zorgen maken om die maffe plannen van Faber..dat mens spoort echt niet.
                                Welke concrete maffe plannen doel je hier precies op?

                                Comment


                                • Vluchtelingen vangen de EU landen tijdelijk op, nu Assad weg is, en de oorlog gestopt is kunnen en moeten de Syriers terug , hun land en familie helpen met de opbouw en herstel van het land.

                                  Comment


                                  • Mij lijkt dat land voorlopig niet echt veilig (tot het tegendeel is bewezen)

                                    Comment


                                    • Assad is weg dus geen bombardementen meer op eigen bevolking, de Russen zijn weg, dus ook daarin geen bombardementen meer op de bevolking. Dat dat soort landen niet zo veilig zijn als Nederland is gewoon een gegeven, dat is niet ons probleem. Dan kunnen we morgen wel miljoenen mensen gaan opvangen uit Irak, en omstreken.

                                      Veel Syriers gaan zelf nu al terug omdat ze weer hun land en eigen leven daar willen opbouwen. Wil je die geen tegenhouden?

                                      Comment


                                      • Als mensen er zelf voor kiezen om terug te gaan is dat hun eigen verantwoordelijkheid natuurlijk.. maar om fat land nu als veilig te gaan bestempelen en dus mensen terug te gaan sturen, gaat me een brug te ver.

                                        Comment


                                        • Dat gebeurt ook nog niet druktemaker

                                          Comment


                                          • Nog niet, maar dat is dus wel het plan van Faber.. maar laten we hopen dat hier ook niks van terecht komt..gelukkig is ze zeer incompetent.

                                            Comment


                                            • waarom niet? vluchtelingen komen tijdelijk en moeten weer terug als het geen waarvoor ze gevlucht zijn weg is, of wil jij alle ellende van de wereld hier opnemen, daar is geen geld en plek voor hoor, de oorlog is daar klaar, men moet nu dat land weer stap voor stap opbouwen, en families die herenigd kunnen worden. Het is geen eenziidige emigratie, al zouden de gelukszoekers dat wel willen.

                                              Dat geldt straks ook voor de Oekrainers, als daar de oorlog stopt.

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1306...en-vernietigen

                                                Ontwikkeling van nucleaire EMP-wapens
                                                VS in alarmfase na lancering Russisch ’doomsday-wapen’: ’Poetin kan nu duizenden cruciale satellieten vernietigen’

                                                De VS zetten zich schrap voor een terugkerende nucleaire dreiging vanuit Rusland: een mogelijk wapen dat door middel van een elektromagnetische puls (EMP) een heel stroomnet kan platleggen. Voor de aankomende president Donald Trump komt dit gevaar niet als een verrassing.

                                                © ANP/HH, 123RF

                                                De VS zetten zich schrap voor een terugkerende nucleaire dreiging vanuit Rusland: een mogelijk wapen dat door middel van een elektromagnetische puls (EMP) een heel stroomnet kan platleggen.




                                                Al tijdens de Koude Oorlog hielden zowel de VS als de Sovjet-Unie zich bezig met de ontwikkeling van nucleaire EMP-wapens. De Amerikanen voerden in 1962 een test boven de Stille Oceaan uit, waarbij een EMP aanzienlijke schade toebracht aan de elektriciteitsinfrastructuur op Hawaï. In hetzelfde jaar experimenteerde de Sovjet-Unie eveneens met EMP-wapens.

                                                Tijdens Operatie K brandde als gevolg daarvan een bovengrondse telefoonlijn van 570 kilometer lang ten westen van het Kazachse district Jezqazğan volledig door. Ook raakte een energiecentrale in Karaganda, in het centrum van Kazachstan, verwoest.

                                                Allebei de landen kwamen tot de conclusie dat EMP-wapens erg destructief zijn en namen maatregelen om zich hiertegen te beschermen. Ze creëerden geavanceerde systemen, die konden detecteren wanneer een EMP-wapen werd ingezet. Een aanval met een EMP leek voor zowel Rusland als de VS een lange tijd geen reëel scenario. Maar daar kwam onlangs verandering in. Amerikaanse functionarissen vermoedden dat Rusland bezig is met de ontwikkeling van nieuwe kernwapens die ze via een satelliet in de ruimte willen plaatsen.

                                                ’Russisch wapen dat duizenden satellieten kan vernietigen’



                                                In december vorig jaar onthulden Amerikaanse functionarissen aan The New York Times dat Russische wetenschappers een satelliet testen die mogelijk een EMP kan veroorzaken. Rusland beweert dat satelliet Cosmos 2553 „ontwikkeld is om systemen tegen straling te testen”, maar de VS trekken dit in twijfel. Volgens het land zou het „een wapen zijn dat honderden, zo niet duizenden cruciale satellieten kan vernietigen.”

                                                Indien EMP’s te dicht bij het aardoppervlak optreden, kan dat grote gevolgen hebben voor de elektriciteitsinfrastructuur op aarde. Een enorme hoeveelheid straling zou vrijkomen, waardoor allerlei elektrische systemen mogelijk kortsluiten. EMP-onderzoeker Jonathan Hollerman vindt dat we de dreiging van satellieten in de ruimte serieuzer moeten nemen. „De volgende oorlog zal er anders uitzien dan wij denken”, zegt hij tegen The Telegraph. „Het zal worden uitgevochten in het elektromagnetische spectrum.” De Britse krant schrijft zelfs dat EMP’s als ’doomsday-wapens’ kunnen worden ingezet.

                                                Presidentieel besluit Donald Trump




                                                Donald Trump, de aankomende president van de VS, ziet de ontwikkelingen met lede ogen aan. In zijn eerste ambtstermijn bracht hij de risico’s van EMP-aanvallen onder de aandacht. Hij ondertekende in 2019 een presidentieel besluit om een reeks van maatregelen in te voeren die bescherming tegen EMP-aanvallen bieden.


                                                „EMP’s vormen een dreiging voor belangrijke infrastructuur in ons land”, lichtte de toenmalig Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen toe. „Samen met onze partners bereiden wij ons zo goed mogelijk voor tegen EMP-dreigingen. Het ministerie is de president dankbaar dat hij zich op deze manier inzet om Amerikanen te beschermen.”

                                                Rusland niet de enige dreiging



                                                Toen Joe Biden de Republikein opvolgde trok hij het presidentiële besluit in. Als Trump binnenkort weer aantreedt als president, zal hij EMP-bescherming wellicht weer op de politieke agenda proberen te krijgen.

                                                Het is niet alleen Rusland waar hij voor zal waken. Landen als China en Noord-Korea zitten niet stil en voeren meerdere ruimteprogramma’s uit, die mogelijk een dreiging voor de VS en de rest van de wereld kunnen vormen.

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1874...mascus-te-zijn

                                                  ’Liefde voor ons land zit diep’
                                                  Deze Syrische Nederlanders keren na val Assad terug naar thuisland: ’Ongelofelijk weer in Damascus te zijn’

                                                  De eerste Syriërs in Nederland reizen terug naar hun thuisland: om familie na jaren weer te zien, de schade op te meten of te helpen bij de heropbouw. Daar hebben ze geen dwang van de Nederlandse overheid voor nodig: „Het was alsof de muren van mijn huis riepen: kom terug!”

                                                  © THIJS ROOIMANS

                                                  Toen Akram Aljnidi (24) hoorde dat de brute dictator Bashar al-Assad eindelijk was verbannen uit Syrië, kon hij het amper geloven.




                                                  Toen Akram Aljnidi (24) hoorde dat de brute dictator Bashar al-Assad eindelijk was verbannen uit Syrië, kon hij het amper geloven. Meer dan tien jaar woont hij al met zijn familie in Nederland, in Landgraaf. Eén ding was zeker: ze wilden zo snel mogelijk hun land weer met eigen ogen bekijken. „Het Assad-regime was voor ons dé reden om weg te blijven.”

                                                  Vorige week was het zover, Akram en zijn vader Mahamad vlogen naar Jordanië. Vanuit daar gingen ze naar de grensovergang die ze ook gebruikten toen ze het land ontvluchtten, destijds bang dat ze op het laatste moment nog zouden worden opgepakt als tegenstanders van het regime.
                                                  Nu geen angst bij grenspassage Syrië



                                                  Deze keer was er bij het passeren van de Syrische grens geen angst, maar optimisme. „Er stonden lange rijen, vooral Syriërs die in Jordanië woonden. Die gaan nu met hun hele hebben en houwen weer terug.”



                                                  Grote delen van Akrams ouderlijk huis in Homs blijken nog overeind te staan, ’al is het huis wel een paar keer geraakt’. Hoe was het om thuis te zijn? „Heel bijzonder. Alsof ik de muren van ons huis hoorde roepen: kom terug!”



                                                  Tekst gaat verder onder de foto.

                                                  © THIJS ROOIMANS

                                                  In Amsterdam kwamen zestig Syriërs bijeen om te praten over de recente gebeurtenissen.

                                                  Het meest emotionele moment was het omhelzen van achtergebleven ooms en tantes. „Het is echt moeilijk voor te stellen: veertien jaar lang mochten we ons eigen land niet in. Op een bepaald moment ga je denken dat je je familie misschien nooit meer zal zien.”



                                                  Naar schatting is 80 procent van het land door de jarenlange oorlog getekend, vertelt hij. „Ik heb ook een wijk gezien die volledig in puin ligt, alleen een trappenhuis stond nog overeind.”Economische situatie is penibel



                                                  Het voelt weer relatief veilig en veel Syriërs kijken uit naar de toekomst, maar de economische situatie is penibel. Elektriciteit valt in grote delen van het land uit, basisbenodigdheden als voedsel zijn niet altijd verkrijgbaar. „Je kan niet zomaar 53 jaar aan dictatuur herstellen. Maar de prijzen van spullen dalen bijvoorbeeld wel al, omdat de corrupte Assad-mensen uit de keten zijn weggevallen. Er ontstaat een soort open markt nu.”

                                                  Akram doet zijn verhaal weer vanuit Nederland. In Amsterdam kwam hij met zestig andere Syriërs bijeen om te praten over de recente gebeurtenissen en de vraag wat ze kunnen doen voor hun land.


                                                  © THIJS ROOIMANS

                                                  Mahmoud (28) uit Den Haag was een week in Syrië: ,,De armoede is groot, af en toe voelde het chaotisch op straat.’’



                                                  Ook Mahmoud (28) uit Den Haag was een week in Syrië. „Ik kon niet naar mijn stad in het noordoosten, daar wordt nog gevochten, wel bezocht ik familie in onder meer Damascus. Ongelofelijk dat ik er kon zijn, iets meer dan een maand geleden was ik de hoop op een goede afloop bijna helemaal verloren.”Syrië staat aan het begin van wederopbouw



                                                  Hij zag met eigen ogen dat Syrië nog helemaal aan het begin van de heropbouw staat. „De armoede is groot, af en toe voelde het chaotisch op straat. Het was nog niet het Syrië dat ik me herinnerde. Niet zo gek misschien, want ze moeten bijvoorbeeld een hele nieuwe overheid vormgeven. Dat kost tijd.”



                                                  De Europese Unie kan veel meer doen om te helpen, denkt Mahmoud. „De economische sancties tegen het Assad-regime bestaan bijvoorbeeld nog steeds, de EU wil afwachten hoe het gaat met de nieuwe machthebbers. Maar gewone mensen hebben heel hard hulp nodig, die sancties moeten echt zo snel mogelijk weg.

                                                  ”Kunnen Syriërs op den duur definitief terugkeren?



                                                  Politieke discussies in ons land gaan vooral over de vraag of Syriërs op den duur definitief kunnen terugkeren. Dat zou pas kunnen als er officiële banden zijn met de nieuwe machthebbers daar en als het land veilig is verklaard. Syriërs met een permanente verblijfsvergunning kunnen niet gedwongen worden om Nederland te verlaten. Vrijwillig terugkeren kan natuurlijk wel.

                                                  „Een deel zou echt wel terug willen”, denkt Mahmoud, die bestuurskunde studeert. „Anderen denken meer te kunnen betekenen vanuit hier, door een soort brug te vormen tussen Syriërs in Europa en Syriërs in Syrië. Sommigen hebben simpelweg alles verloren daar, voor die groep wordt het veel moeilijker om die kant op te gaan. In Nederland hebben ze eindelijk rust gevonden.”

                                                  ’Het komt aan op de Syrische bevolking’



                                                  Akram heeft al plannen om, als hij zijn studie Finance en Control heeft afgemaakt, definitief naar Syrië te verhuizen. „Nu het regime gevallen is, komt het aan op de Syrische bevolking. De motivatie is echt groot: ik heb tijdens de reis al met een groep kinderen een stoep staan verven. De liefde voor het land zit echt diep.”

                                                  Comment


                                                  • Het is mooi te zien dat veel Syriers terug willen om hun vaderland weer terug te brengen in de oude staar, zover dat lukt.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X