De defensiebegroting van Europa is hoger dan die van Rusland wat geen nieuwe mobelisatie van Russische soldaten durft na honderdduizenden verliezen, en daarom nu ongetrainde Noord Koreanen als kanonnenvoer naar het front sturen. Personeelstekorten in Rusland en bepaalde goederwn raken op. Putin zal ook naar een einde snakken maar kan niet stoppen ivm gezichtsverlies.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Diverse crisissen
Collapse
X
-
https://www.nu.nl/spanningen-oekrain...land-kost.html
Defensie-expert Ko Colijn voorziet Nederlanders al vijftig jaar van duiding bij gewapende conflicten. Deze keer bespreekt hij de hoge prijs die Rusland letterlijk en figuurlijk betaalt voor de oorlog in Oekraïne.
De Russische oorlogsmachine draait gestaag door, maar van een definitieve overwinning is geen sprake. Daarvoor is de prijs te hoog. En niet alleen omdat Oekraïne tot verrassende uitvallen tot ver op Russisch grondgebied in staat blijkt (en dat zelfs steeds beter doet). Vladimir Poetin heeft in ten minste drie opzichten een smadelijk verlies geleden.
In de eerste plaats een strategisch verlies, omdat de NAVO uit zijn as is herrezen. Van een verdeeld en aarzelend clubje naar een bondgenootschap waar nu ook Aziatische kandidaten als Japan, Zuid-Korea en Australië een soort clubkaart van willen hebben. (Echt lid zullen zij niet worden.)
Poetin wilde geen groot NAVO-buurland, maar kampt nu met het dubbele aan grenzen met NAVO-landen. Met de toetreding van Finland en Zweden zijn de Baltische wateren een soort NAVO-binnenzee geworden. Daarnaast is Rusland de controle over de Zwarte Zee zo goed als kwijt en heeft het in feite alleen nog in de buurt van het verre Vladivostok het hele jaar door een ijsvrije marinehaven.
Ten tweede: de gevreesde Russische oorlogseconomie heeft het zwaar te verduren. De westerse sancties zijn niet perfect, maar de Russen hebben er wel degelijk last van. Ook al doet Poetin alsof hij dat allemaal gemakkelijk kan opvangen. Daarover straks meer.
Russische troepen raken 'op'
In de derde plaats betalen Poetin manschappen natuurlijk een hoge prijs. De Russische oorlogsstrategie (of wat daarvoor moet doorgaan), is zwak en eist onnoemelijk veel mensenlevens. En verdriet in Russische huiskamers. Poetin durft een nieuwe oproep in eigen land niet aan en haalt daarom duizenden Noord-Koreanen binnen. Voorbestemd kanonnenvoer, zegt Estland, want die Noord-Koreanen kunnen niet tegen de kou en zijn niet getraind.
Rusland werft met smoesjes Afrikaanse vrouwen met goed betaalde banen, maar eenmaal geland worden ze gedwongen om in Russische fabrieken Iraanse drones in elkaar te knutselen. Poetin stuurt zelfs gewonde en zieke soldaten terug naar het front in Oekraïne. Volgens een militaire blogger is dat nodig om de vaart in de zogenoemde 'gehaktaanvallen' (meat assaults) te houden.
Westerse defensiedeskundigen blijven zich verbazen over de Russische dodenaantallen. Een soldatenleven telt niet, blijkt uit het gegoochel van Rusland met de cijfers. Waar schattingen van Oekraïne, de Britten en de Amerikanen al snel richting de tien- en zelfs honderdduizenden slachtoffers gaan, spreekt Rusland maar van een paar duizend.
Inmiddels spreken Amerikaanse inlichtingendiensten van 650.000 Russische militairen die gewond zijn geraakt of zijn gedood. Dat loopt nog snel op. Volgens The Economist heeft 2 procent van alle Russische mannen nu in deze smerige oorlog het leven gelaten. Onnodig te zeggen dat aan Oekraïense kant de slachtofferaantallen ook enorm zijn, maar dat is een ander verhaal.
Russische oorlogseconomie raakt oververhit
De Russische oorlogseconomie draait op volle toeren, maar raakt inmiddels ook "oververhit". In de winkel kun je geen pakje boter meer kopen. Die zijn te duur geworden, of worden gestolen en liggen nu in een kluis.
De behoefte aan soldaten is zo groot geworden dat in een veel beroepsgroepen (taxichauffeurs, obers, inpakkers, je kunt het zo gek niet bedenken) grote personeelstekorten bestaan. Fabrieken proberen personeel te werven met veel te hoge lonen en gaan failliet. Zij kunnen onmogelijk concurreren met de lokpremie van 25.000 euro voor een soldaat.
Terwijl wij hier bakkeleien of we 2 of 3 procent van ons nationaal inkomen moeten besteden aan defensie, geven de Russen er 7 procent aan uit. Dat is met 140 miljard dollar per jaar nog altijd veel minder dan de VS (850 miljard) of de Europese NAVO-landen (een slordige 300 miljard bij elkaar). Het wijst erop dat Rusland dit niet langer dan een paar jaar kan volhouden.
De westerse sancties zijn overigens niet waterdicht en worden via-via omzeild. Coca-Cola kun je nu in Rusland drinken als je een Droby Cola bestelt. De Russische olie- en gasvoorraden die het westen principieel niet meer afneemt, verkoopt Poetin nu aan India en China. Daarmee harkt hij zo'n 240 miljard euro per jaar bij elkaar, genoeg om zijn oorlog te blijven voeren.
Daarnaast is de Russische schade een zeer, zeer schrale troost voor Oekraïne zelf. Het landt heeft al zo'n 300.000 doden en gewonden te betreuren. De verwoesting kost nu al meer dan 500 miljard euro en miljoenen Oekraïners zijn hun land ontvlucht. Dat alles door een oorlog die zij niet wilden.
Comment
-
-
Ik weet het en biedt bij deze mijn excuses aan voor alle ellende. Zelfs overstromingen, tornado's, aardverschuivingen ..is allemaal de schuld van links..zelfs dat er geen witte kerst meer is of 11-stedentocht. Ook als jij een verkeersboete krijgt is dat de schuld van links..sorry daarvoor.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/7101...an-hem-gehoord
OORLOG IN OEKRAÏNE
Dag 996 van de invasie
LIVE | Optimistische Zelenski verwacht ’sneller einde oorlog’ met president Trump: ’Niets kwalijks van hem gehoord’
De oorlog in Oekraïne heeft een opmerkelijke wending genomen, nu alles erop wijst dat Noord-Koreaanse troepen actief zijn in de bezette Russische grensregio Koersk. Wat betekent dit voor het verloop van de strijd? Volg hier de laatste ontwikkelingen in de Oekraïne-oorlog.
© ANP / AFP
Volodimir Zelenski en Donald Trump hebben telefonisch al met elkaar gesproken over de voortgang van de oorlog met de Russen.
Zelenski verwacht sneller einde oorlog met president Trump
De Oekraïense president Zelenski toont zich opvallend optimistisch na gesprekken met de nieuwe Amerikaanse president Trump. Volgens hem zal de oorlog van Rusland tegen zijn land sneller zijn afgelopen als Trump weer in het Witte Huis zit.
Zelenski zei tegen het Oekraïense Suspilne-nieuws dat hij van Trump "niets heeft gehoord dat tegen ons standpunt ingaat" over het beëindigen van de oorlog. Kiev wil voorkomen dat Oekraïne bij vredesoverleg grondgebied moet opgeven dat Rusland heeft veroverd. Het door de Russen bezette schiereiland de Krim zou daarbij bijvoorbeeld een punt van discussie kunnen zijn. In de campagne zeiden veel Republikeinen minder steun aan Kiev te beloven.
"De oorlog zal eindigen, maar er is geen precieze datum. Natuurlijk zal met het beleid van dit team, dat nu het Witte Huis zal leiden, de oorlog eerder eindigen", aldus Zelenski. Hij benadrukte dat een "eerlijke vrede" van vitaal belang is voor Oekraïne.
Rusland daarentegen lijkt niet bereid gebied terug te geven. Een vredesakkoord met Oekraïne moet rekening houden met de "nieuwe territoriale realiteiten", benadrukte de Russische president Poetin in zijn eerste telefoongesprek met de Duitse leider Olaf Scholz in bijna twee jaar.
Zelenski was not amused met het contact van Scholz met Poetin, dat plaatsvond op initiatief van Berlijn. De Oekraïense president zei te vrezen dat er alleen maar meer ellende van komt, en vergeleek het met het openen van de doos van Pandora. Volgens hem is het beter Poetin te isoleren op het internationaal toneel.
Bondskanselier Scholz en Poetin hebben een uur gebeld
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft een uur lang gebeld met de Russische president Vladimir Poetin, meldt de Duitse regering in een verklaring. Dat was voor het eerst sinds december 2022.
Scholz heeft er bij Poetin op aangedrongen open te staan voor onderhandelingen over een "rechtvaardige en duurzame vrede" in Oekraïne. Verder benadrukte hij dat Duitsland Oekraïne zal blijven steunen "zolang als nodig". Volgens een regeringsfunctionaris gaf hij aan dat de inzet van Noord-Koreaanse troepen in de oorlog een ernstige escalatie is van het conflict. Ook spraken Scholz en Poetin af met elkaar in contact te blijven.
Het Kremlin meldde dat Poetin en Scholz "gedetailleerd en vrij" hebben gesproken over hun kijk op het conflict. Volgens Poetin moet in een eventueel akkoord over het conflict rekening worden gehouden met de Russische veiligheidsbelangen. Ook moet worden uitgegaan van de "nieuwe territoriale werkelijkheden" en moeten de hoofdoorzaken van het conflict worden aangepakt.
Volgens de Russen was het gesprek op initiatief van Scholz en kwam ook het Midden-Oosten ter sprake. Poetin zou verder hebben gezegd dat de banden tussen Rusland en Duitsland extreem verslechterd zijn.
De bondskanselier heeft voor zijn telefoongesprek met Poetin met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gebeld en zal dat ook na afloop doen. Een bron binnen de regering in Kyiv laat weten dat Zelensky de bondskanselier heeft gewaarschuwd Poetin niet te bellen, omdat dit de Russische leider zou helpen zijn isolement te doorbreken. "Poetin wil geen echte vrede, hij wil slechts een adempauze", aldus de bron.
In de verklaring staat niet of er anderen bij het gesprek betrokken waren. Scholz zei maandag nog tegen de omroep ARD dat hij van plan was om "snel" met Poetin te praten, maar voegde daaraan toe dat hij dat niet alleen zou doen.
Russisch legervliegtuig gedetecteerd 'in buurt van' Brits luchtruim
In het Verenigd Koninkrijk heeft het ministerie van Defensie twee gevechtsvliegtuigen ingezet nadat er een Russisch legervliegtuig werd opgemerkt in de buurt van het Britse luchtruim. Het incident dateert van donderdag, en komt er enkele dagen nadat ook al Russische legerschepen werden gesignaleerd in het Kanaal, aldus het ministerie vrijdag.
Het vliegtuig van het type Bear-F werd opgemerkt in "het interessegebied van het Verenigd Koninkrijk", boven de Noordzee, maar heeft op "geen enkel moment" het "soevereine luchtruim van het land" overschreden, klinkt het.
De voorbije jaren is het aantal incidenten tussen Russische vliegtuigen en toestellen van NAVO-landen fors gestegen, ook voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. Vaak gaat het om incidenten boven de Oostzee, maar ook op andere plaatsen doen ze zich voor. In augustus 2023 werden nog Russische bommenwerpers onderschept door Britse straaljagers toen ze ten noorden van Schotland vlogen, in een door de NAVO gecontroleerd luchtruim.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/16...n-grondrechten
Column Assita Kanko
Terwijl Joden worden opgejaagd, faalt de politiek in het bewaken van grondrechten
De Europese politiek lijkt dezer dagen geobsedeerd door wat er over de oceaan gebeurt. Intussen moesten Joden in Amsterdam in de kanalen springen om aan hun belagers te ontsnappen.
Het is comfortabel om iemand anders te beschuldigen in plaats van eigen verantwoordelijkheid te nemen. Daar excelleert de politiek tegenwoordig in, blijkt ook nu na de gruwelijke houding van Nederlanders tegen Nederlanders in Amsterdam de afgelopen dagen. Een schending van de rechtsstaat waar alle burgers recht zouden moeten hebben op dezelfde bescherming.
Terwijl Joden in hartje Europa beschimpt en opgejaagd werden, lijken de Europese politici vooral de mond vol te hebben over de VS en de toekomst van de relaties met de Amerikanen.
Amerikaanse verkiezingen
Waarom is men in Europa bang van de Amerikaanse politiek, terwijl het hier is, voor onze eigen deur, dat we dringend zouden moeten vegen?
Ongeacht wat onze persoonlijke gevoelens zijn over de resultaten van de verkiezingen in de VS. We moeten ons niet verstoppen achter de Amerikaanse kiezer.
Ik merk dat we heel veel moeite hebben om toe te geven dat Europa zelf heel veel fouten gemaakt heeft in de investering in onze veiligheid en in de opbouw van de samenleving.
Dat we van defensie en integratie geen prioriteit hebben gemaakt en dat de politiek, zoals vrijdag weer bleek, vooral graag met zichzelf bezig is. Er is geen visie of focus, en de dingen bij naam noemen, dat kan ook niet. Maar hoe kun je de problemen dan echt oplossen?Multiculturalisme
De chaos in Amsterdam met een Jodenjacht tot gevolg is mogelijk gemaakt door deze houding. Jarenlang werd weggekeken en hebben we niet het burgerschap maar wel het multiculturalisme de hemel in geprezen.
Een pleidooi voor dat burgerschap boven particuliere identiteiten die tegen onze gedeelde waarden ingaan, werd gezien als een aanval op mensen met een migratieachtergrond. Pure discriminatie en racisme was het.
Het wokisme werd opgevoerd en de samenleving verder verdeeld in daders en slachtoffers op basis van kleur en afkomst. Het ging niet langer meer over waarden en normen, of over het feit dat alle burgers gelijk zijn en dezelfde rechten, plichten en basiszorgen hebben. Ongeacht hun afkomst.
Integratie
Een deel van de politiek mikte vooral op het niet-geïntegreerde deel van de bevolking, dat buitenlandse belangen en gewoontes laten prevaleren boven de belangen en regels van het land waar ze wonen.
Zo ging men in Brussel bijvoorbeeld op zoek naar de Turkse stemmen door pro-Erdogan-mensen op kieslijsten te zetten, die België helemaal niet in hun hart droegen.
Eén van die mensen is intussen, na jaren in het Brusselse parlement waar ze vooral de belangen en de visie van Turkije verdedigd heeft, naar Turkije vertrokken om er minister te worden in de regering van Erdogan. Haar hard conservatieve visie over gelijkheid tussen mannen en vrouwen had ze wel voldoende in Europa kunnen verspreiden en promoten. Haar kiespubliek stond er jarenlang achter. Om stemmen te halen zonder hard te hoeven werken, moet je enkel maar gemeenschappen viseren die zich met compleet andere zaken bezig houden.Sharia-rechtbanken Groot-Brittannië
In Frankrijk zit La France insoumise, de partij van de extreemlinkse hardliner Mélenchon, vol mensen die zelfs sympathiseren met terroristen door Hamas als een verzetsbeweging te omschrijven, samen met Hamas-aanhangers in het buitenland te betogen, en een zeer anti-Franse lijn te verkondigen.
Je moet je echt afvragen in welk land ze denken dat ze verkozen zijn. Volgens mij weten ze dat heel goed. Het ging nooit om Frankrijk, maar om zijn vijanden die Europa infiltreren.
In Groot-Brittannië liet men sharia-rechtbanken en parallelle systemen toe waardoor burgers, in het bijzonder vrouwen, gediscrimineerd zijn op basis van hun religie en afkomst.’Racist en islamofoob’
Wie hier een mening over heeft, wordt bedreigd en geïsoleerd. Jij bent de racist, jij bent de islamofoob. Jij hebt er niets van begrepen. Jij bent de duivel, want je hebt je ogen niet gesloten. Het is ook allerminst de meest comfortabele houding, en wellicht sta je alleen.
Men gaat er nog al te vaak van uit dat burgers moeten denken zoals ze eruitzien in plaats van vrij te zijn in hun denken en handelen.
Er is enorm veel druk op gematigde of niet-religieuze moslims zoals ikzelf, en in plaats van ideeën wordt je kleur op tafel gegooid.Migratieachtergrond
Dat we vrij willen zijn, heeft toch dezelfde intensiteit, of je nu zwart of blank bent? Of je nu al dan niet een migratieachtergrond hebt ?
Maar de legitieme zorgen van de bevolking worden als een detail beschouwd en het hokjesdenken wordt prominent gepromoot.
Politiek gaat niet langer meer over ideeën, maar over hokjesdenken en afkomst. Het gaat niet meer over de inzet voor een gedeelde toekomst in een samenleving met gemeenschappelijke waarden en normen, maar om segregatie en verdeling. Het gaat om de keuze voor comfort.Veiligheid in Europa
We moeten onze mindset in Europa veranderen en stoppen met mensen te betuttelen. Mensen die werken, willen hun rekeningen kunnen betalen. Iedereen wil veilig over straat kunnen lopen, en hun welvaart beschermd zien. Ze willen de garantie dat ze nooit slachtoffer zullen zijn van een georganiseerde jacht vanwege hun identiteit.
Die vrijheden en die grondrechten moeten te allen tijde worden gegarandeerd en gehandhaafd worden door de rechtsstaat. Daarin hebben we gefaald.
Comment
-
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1904...niet-eindeloos
OORLOG IN OEKRAÏNE
Rusland en Oekraïne maken tussenbalans op na 1000 dagen oorlog: ’Het potje met mensen is niet eindeloos’
Tien miljoen vluchtelingen, een miljoen doden en gewonden. Na duizend dagen oorlog maken Oekraïne en Rusland de tussenbalans op van een slijtageslag waar zich nog geen winnaar aftekent.
© Getty Images
Belangrijkste vraag lijkt welk land de uitputtingsslag het langst volhoudt zonder in elkaar te zakken.
’Het is totale oorlog. We zijn omcirkeld door Russische troepen, ze zijn overal!’ Het paniektelefoontje van Volodimir Zelenski aan de ijzig kalme Franse president Emmanuel Macron op 24 februari 2022 sprak boekdelen. Na de inval duidde alles erop dat de strijd een dag of drie zou duren, een week misschien. Maar deze week passeert de oorlog de trieste mijlpaal van duizend dagen.
Al snel maakte de paniek aan Oekraïense zijde plaats voor strijdlust. De Russen verloren hun bravoure toen de opmars naar Kiev stokte, tactische fouten zich opstapelden, de ene generaal werd ingewisseld voor de andere. Het moreel onder soldaten was om te huilen en veel Russisch materieel bleek rijp voor het museum. Russen gingen op de loop toen Oekraïners onverwachts de stad Cherson terugpakten. Rusland perste er na een winteroffensief nog een klein succesje uit met de verovering van Bachmoet, maar dat ging gepaard met buitensporige verliezen.
Daarna zakte het optimisme in Oekraïne weg. Vorig voorjaar waren alle ogen gericht op het groot aangekondigde tegenoffensief. Geholpen door onder meer westerse raketten, luchtafweer, pantservoertuigen en tanks zouden de Russen onverbiddelijk worden teruggedreven. Die grote doorbraak liep genadeloos vast in Russische mijnenvelden.
Hulp van zware wapens uit het Westen
Oekraïne slaagde er vorig jaar november wel in de rivier de Dnipro over te steken en daar een uitvalsbasis te creëren, mede dankzij training door Nederlandse instructeurs. Het Westen durfde steeds zwaardere wapens naar Oekraïne te sturen. Daardoor kreeg Rusland steeds vaker aanvallen op eigen gebied te verduren. Ineens was daar zelfs een Oekraïense invasie in de Russische provincie Koersk. Dankzij westerse wapens is een groot deel van Ruslands enorme arsenaal in schroot veranderd. Dat weerhoudt Rusland er niet van om meter voor meter op te rukken in het oosten.
© ANP / AFP
De schade is enorm na een raketaanval in het Oekraiense Mykolaiv.
„Oekraïne heeft veel beter stand gehouden dan menigeen dacht”, zegt luitenant-kolonel b.d. Patrick Bolder, analist bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies. „Eerst zelfstandig en toen met steun van westerse landen. En ze hebben weer een eigen defensie-industrie kunnen opbouwen, wat op de lange termijn belangrijk is. Maar wel ten koste van immense verliezen, waaronder veel mensenlevens. Maar aan de andere kant: voor Rusland is het niet veel anders. Ze zitten nu op 1500 doden en zwaargewonden per dag. Er is wel berekend dat als ze in dit tempo doorgaan, Oekraïne over 120 jaar is veroverd.”
Belangrijkste vraag lijkt welk land de uitputtingsslag het langst volhoudt zonder in elkaar te zakken. Schattingen over het aantal doden en gewonden lopen uiteen, maar volgens een Oekraïens rapport zouden er aan hun zijde meer dan 80.000 doden en 400.000 gewonden zijn gevallen. Aan Russische zijde zouden meer dan 200.000 mannen zijn omgekomen; minstens 400.000 raakten er gewond. Oekraïne verkoopt de huid dus duur. Maar omdat Rusland wat bevolking betreft viermaal groter is, komt de klap in Oekraïne harder aan. Ook al verliezen ze de oorlog niet, het voortbestaan van het land komt in gevaar als straks een hele generatie mannen ontbreekt. Miljoenen zijn het land ontvlucht.
© ANP/HH
De Oekraïense bevolking houdt moedig stand, maar veel mensen zijn niet meer zo strijdlustig als in het eerste oorlogsjaar.
Bovendien is de moraal allang niet meer zo hoog als in dat strijdlustige eerste jaar. Tienduizenden gevallen van desertie zijn er. De vele verliezen ondermijnen de wil om door te vechten. „We knokken enorm hard”, zegt een soldaat aan het front. „Overal houden we de verdediging in stand maar het is loodzwaar. De wapens hebben we, artillerie hebben we. Maar het potje met mensen is niet eindeloos.”Annexatie van de Krim
Toch kan ook Rusland imploderen. Het inwonertal liep al terug en grote gebieden raken ontvolkt. Na de invasie vluchtten honderdduizenden Russen het land uit. Met de annexatie van de Krim kreeg Poetin er weer ruim twee miljoen burgers bij. „Met Noord-Koreaanse militairen houden ze het misschien langer vol”, zegt Bolder. „Maar economisch gaat het slecht. De rente is gestegen tot boven de 20 procent, niemand gaat daar meer een huis kopen. De hele economie is nu afhankelijk van immigranten omdat zoveel werknemers zelf aan het front zijn, of gewond of gedood. De vreemdelingenangst is hoog in Rusland, zeker sinds de terroristische aanval in Moskou. De hele samenleving raakt zo doortrokken van angst en wantrouwen.”
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/zweden-...rlog~aed96b8f/
© via REUTERS / AFP
Zweden en Finland waarschuwen burgers voor mogelijke oorlog
Zweden en Finland waarschuwen hun burgers voor een mogelijke oorlog, terwijl de spanningen rond de Russische oorlog tegen Oekraïne verder oplopen. De Zweedse overheid verstuurt zo’n vijf miljoen brochures met de oproep zich voor te bereiden op een eventueel conflict. Buurland Finland, dat aan Rusland grenst, lanceerde gelijktijdig een website met een vergelijkbare strekking.
Beide landen sloten zich na de Russische invasie in Oekraïne in 2022 aan bij de NAVO. Daarvoor behoorden ze lange tijd tot geen enkel militair bondgenootschap.
De brochure van het Zweedse agentschap voor rampenbestrijding MSB bevat praktische adviezen over wat te doen bij bijvoorbeeld oorlogen, natuurrampen of cyberaanvallen. Het is pas de vijfde keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat een dergelijke brochure wordt verstuurd. De veiligheidssituatie is ernstig en ‘we moeten allemaal onze weerbaarheid versterken’ om crises het hoofd te bieden, en uiteindelijk ook de oorlog, aldus de MSB.
Comment
Comment