Jij snapt ook weinig; ...waardoor wij oa inflatie etc etc.. Wij zijn niet het centrum van de wereld en hebben bovendien totaal nog geen crisis op wat voor vlak dan ook...nul komma nul crisis in NL.. oh wacht..we hebben een zeur-crisis, dat dan weer wel.. Komt door die linkse, woke, agresieve, werkeloze nietsnutten...opsluiten die hap..
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Diverse crisissen
Collapse
X
-
https://www.parool.nl/nederland/dit-...kken~b86c2ae6/
Dit is het asielcompromis: tijdelijke verblijfsvergunningen, grenscontroles en spreidingswet dit jaar ingetrokken
Er is een doorbraak op het asieldossier. Het noodrecht is van tafel, bevestigt PVV-leider Geert Wilders op X. Hij zegt ondanks de knieval er ‘erg blij’ mee te zijn. Ook de BBB en NSC zijn ‘in beginsel positief’. De vier coalitiepartijen praten morgen verder.
Geert Wilders vertrekt bij het Catshuis na afloop van een bespreking met Dilan Yesilgöz (VVD), Caroline van der Plas (BBB), Nicolien van Vroonhoven (NSC) en minister-president Dick Schoof.Beeld REMKO DE WAAL / ANP
Volgens de NOSzou dat een ‘asielnoodmaatregelenwet’ genoemd worden. Dat zou staan in een voorstel dat nu op tafel ligt in het Catshuis en waar de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB zich over buigen. Daarmee is ‘de volgende horde genomen’, bevestigt een ingewijde.
Sinds 16.00 uur zijn de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB bijeen in het Catshuis voor topoverleg over asielmaatregelen. De afgelopen twee weken is er achter de schermen al veelvuldig onderhandeld. PVV-leider Geert Wilders en NSC-kopstuk Nicolien van Vroonhoven namen daarbij het voortouw: hun partijen staan tegenover elkaar bij de vraag of er een asielcrisis kan worden uitgeroepen.
Woensdag schuiven voor het eerst ook VVD-leider Dilan Yesilgöz en BBB-leider Caroline van der Plas (BBB) aan. Afgesproken was dat zij pas welkom waren als PVV en NSC op één lijn zaten. Het is onduidelijk of er vandaag ook al witte rook komt; mogelijk moeten de partijen zich nog in eigen kring beraden.
Haar coalitiepartner Caroline van der Plas zei voorafgaand aan het overleg dat ze ‘niet bij het kruisje tekent’: “Dat doe ik nooit.” Na het overleg meldde ze dat ze ‘redelijk positief’ is, maar net als de VVD nog wel wat aanvullende vragen heeft. Daarbij wil ze de deal voorleggen aan haar fractie.
Syrië
Met het uitroepen van de asielcrisis via het noodrecht wilde het kabinet een aantal maatregelen nemen. Die lijken overeind te blijven, maar worden nu ‘zo snel mogelijk’ in een gewone wet gegoten. Het gaat om het afschaffen van de permanente verblijfsvergunning. Er komt een tijdelijke verblijfsvergunning voor in de plaats die niet vijf jaar geldig is (zoals dat nu het geval is), maar drie jaar.
Ook zou de spreidingswet al dit jaar worden ingetrokken en zijn er afspraken gemaakt om te proberen delen van Syrië veilig te verklaren. Dan zouden asielzoekers uit die gebieden die nog wachten op het oordeel over hun asielaanvraag teruggestuurd kunnen worden. Dat is opmerkelijk, omdat Nederland geen diplomatieke betrekkingen met Syrië heeft. Dat is wel nodig om mensen terug te kunnen sturen.
Ook zouden er vanaf eind november grenscontroles komen, wil het kabinet dwangsommen afschaffen, extra cellen voor uitgeprocedeerde asielzoekers en nog maar tweehonderd vluchtelingen opnemen in VN-verband. Onder druk van de ChristenUnie werd dat eerder opgeschroefd naar vijfhonderd. Gemeenten zouden ook niet langer de opdracht krijgen om een bepaald aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning te huisvesten.
Splijtzwam
Haagse bronnen waren dinsdag al optimistisch dat een kabinetscrisis, of zelfs een val van de amper aangetreden regering, kan worden voorkomen. Splijtzwam tussen PVV en NSC is de vraag: hóe gaan we asielmaatregelen nemen? Wilders houdt vast aan het noodrecht om snel – zonder instemming van het parlement – een aantal asielmaatregelen te nemen, Van Vroonhoven is mordicus tegen.
Premier Dick Schoof zei maandag weliswaar dat noodwetgeving ‘nog nadrukkelijk op tafel’ ligt, maar ook: “Er liggen diverse opties op tafel waarónder de noodwet.”
Ook BBB en VVD zeiden dinsdagmiddag nog niet te weten welke kant het op meandert. “Ik ben uitgenodigd, daar laat ik het bij,” zei Van der Plas na afloop van het wekelijkse coalitieberaad in de Tweede Kamer. “Het is zoals het gaat.”
VVD-leider Dilan Yesilgöz zei hetzelfde, maar zette wel druk op de PVV. “Ik vind dat het nu al veel te lang duurt. Het kabinet zit nu bijna vier maanden en er is nog niets gebeurd. Er hadden al wetsvoorstellen naar de Kamer gekund.”
Die woorden vielen bij de PVV dan weer verkeerd: zat de VVD niet meer dan tien jaar aan de knoppen op asiel?
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/8626...etekent-oorlog
Wit-Russische president dreigt: annexatie door Rusland betekent oorlog
MINSK - Rusland heeft weinig bondgenoten die trouwer zijn dan Wit-Rusland. Desondanks heeft de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko zijn oosterburen gedreigd met oorlog.
© ANP / HH
De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko (links) en de Russische president Vladimir Poetin op de BRICS-top eerder deze week.
Loekasjenko, die wel Europa’s laatste dictator wordt genoemd, werd door de Russische zakenkrant Izvestia gevraagd wat hij ervan zou vinden als Rusland zijn land zou proberen te annexeren. Dat is geen gekke vraag, want er wordt al lange tijd gespeculeerd dat er een soort Anschluss tussen beide landen in de maak is. Toch wil Loekasjenko daar niet van weten. „Dat is onacceptabel”, antwoordde de Wit-Russische president. „Ik durf het bijna niet te zeggen, maar dat zou oorlog betekenen.”
Annexatie is volgens Loekasjenko onnodig, omdat de twee landen nu al nauw met elkaar samenwerken. „Op die manier kunnen we banden ontwikkelen die nauwer en sterker zijn dan wanneer we samen een staat zouden vormen. Nu heeft niemand iets te klagen”, aldus de president van Wit-Rusland.
’We leven niet in de Middeleeuwen’
Daarom zou het volgens Loekasjenko ’waanzin’ zijn om de twee landen samen te voegen: „We leven niet in de Middeleeuwen, toen je zomaar land kon confisqueren, belastingen kon heffen en dan doen alsof er niets aan de hand was. De wereld is veranderd, het werkt anders tegenwoordig. Dus er is geen noodzaak voor domme acties [zoals annexatie door Rusland] en men moet altijd nadenken over wat de mogelijke gevolgen zouden kunnen zijn.”
Internationaal wordt Loekasjenko als een schoothondje van de Russische president Poetin gezien. Af en toe doet hij uitspraken zoals hierboven, vermoedelijk in de hoop om van dat imago af te komen.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1864...tegen-oekraine
Russische tanks raken op: wanneer wordt kritisch punt bereikt in oorlog tegen Oekraïne?
De oorlog duurt nog een jaar of anderhalf, want in 2026 raken Ruslands tanks op. Dat zegt het hoofd van Oekraïense directoraat inlichtingen. En de supermoderne Russische supertank wil maar niet van de tekentafel komen.
© anp/hh
Vladimir Poetin wil het Russische leger op langere termijn naar een hoger niveau tillen, maar nu zijn tanks opraken lijkt dat lastig te worden.
Rusland verloor tot nu toe ruim 650.000 man in Oekraïne. Maar niet alleen voor militairen is de invasie een ware vleesmolen gebleken. Ook voor hun spullen is de oorlog desastreus. Zeker drieduizend en volgens sommige schattingen zelfs achtduizend tanks zijn vernietigd of buitgemaakt, plus ruim 17.000 infanterievoertuigen.
Deels gaat het om oude rommel. Maar ook de modernste tank van de Russen, de T90M, heeft klappen gehad. Volgens platform Oryx, dat verliezen aan beide zijden bijhoudt, is Rusland maar liefst 163 T-90’s kwijtgeraakt sinds de invasie.
Leopard 2-tank
De T90M is tot nu toe het beste wat Rusland op het slagveld kan brengen. Maar een vergelijking met de Leopard 2 die Nederland koopt kan hij niet doorstaan, zegt luitenant-kolonel Olaf Brink, oud-tankcommandant. Belangrijk pluspunt is het vermogen van de Leopard om ook tijdens rijden over hobbelig terrein loepzuiver te blijven schieten, dankzij het stabilisatiesysteem. Russische tanks hebben op papier ook zo’n systeem. „Maar in praktijk kunnen ze beter stilstaan als ze willen schieten.”
Het 125mm-kanon is wel een geducht wapen, zegt Brink. Kan een Leopard 2 een treffer overleven? „Op de voorkant zou het pantser een schot moeten kunnen hebben. Een treffer op de zij- of achterkant zou een Leopard waarschijnlijk wel uitschakelen.”
Strategische conferentie
Dit jaar zijn er in Oekraïne rond de 47 stuks van deze T-90M vernietigd. Maar Moskou zou er in 2024 ook 149 exemplaren bijbouwen. Dat lijkt dus goed nieuws voor het Kremlin: een plus van ruim honderd tanks. Maar niets is minder waar – volgens Kyrylo Budanov dan, hoofd van het Oekraïense directoraat inlichtingen. Hij deelde zijn inzichten recent op een grote strategische conferentie.
Lees verder onder de foto.
© ANP / Alamy Limited
Zeker drieduizend Russische tanks zijn vernietigd of buitgemaakt, plus ruim 17.000 infanterievoertuigen.
Hoe zit dat? De Russen vertrouwen niet alleen op modern tankmaterieel maar ook op oudere modellen. Zoals de T-80, T-72, de T-62 en T-55. Het nummer staat voor het jaar van het ontwerp. Oude beestjes dus, die met man en macht worden opgelapt. ’Het grootste deel van Ruslands materieel aan de frontlijn is opgeknapt materieel’, schrijft onderzoeker Dara Massicot van denktank Carnegie Endowment. ’Dat is kwalitatief slechter dan nieuwere uitrusting.’
Er staan nog duizenden van zulke oude tanks in de opslag. Rusland kan er zo’n honderd per maand aan de praat krijgen.
Moskou lapt tanks op
Maar daar zit wel een grens aan. Zo’n 60 tot 70 procent van de tanks in opslag zijn helemaal niet meer te redden. „Wij slaan onze Leopards op met een slang in de schietbuis die droge, warme lucht naar binnen blaast”„ zegt Brink. „Zodat je nergens vocht krijgt. De Russen zetten tanks gewoon buiten. Ik weet niet in welke staat ze zijn, maar voertuigen worden er niet beter op als ze stilstaan.”
Hoe ouder het model, hoe lastiger het is om ze nog een tweede leven te geven. Ondanks dat Moskou zo’n vijftig tanks per maand oplapt, gaat de voorraad dus hard achteruit. Er komt een punt dat door het onafgebroken vernietigen van Russische tanks een kritische grens wordt overschreden, zo verwachten inlichtingenmensen.
In 2026 zakt Rusland door de bodem, zo is de verwachting van onderzoeker Massicot. ’Als de verliezen van begin 2024 aanhouden, loopt Rusland het risico dat de beschikbare voorraden uit het Sovjettijdperk voor bepaalde soorten materieel al in 2026 zijn uitgeput.’
Activeren van extra mobilisatie
En dat terwijl Rusland zijn leger op langere termijn juist naar een hoger niveau wil tillen. Volgens Massicot kan dat, maar alleen tegen een hoge prijs. Meer fabrieken optuigen, meer burgers mobiliseren en dus meer maatschappelijke onrust. Als ze in een hogere versnelling willen produceren, worden de Russische leiders gedwongen om stappen te zetten waartegen ze zich tot nu toe hebben verzet, „zoals het activeren van extra mobilisatie om de samenleving en de economie ertoe aan te zetten de binnenlandse productiecapaciteit uit te breiden.”
Aan de horizon doemt een veel modernere Russische tank op. De T-90M is kinderspel vergeleken met de Armata, ofwel de T-14. Dat zou een tank moeten zijn die het duel met bijvoorbeeld de Leopard 2 wél aan zou kunnen. Alleen: het schiet niet op met de Armata. Zijn komst wordt al jarenlang aangekondigd. In 2022 zou het ontwikkelprogramma zijn stopgezet. „We weten nog steeds niet hoe operationeel de Armata is”, zegt Brink. „Er zijn blijkbaar alleen prototypes die op parades worden getoond.”
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/duitse-...uurd~a3b980e5/
Een agent van de Duitse federale politie controleert een auto op de A64 bij Trier in de deelstaat Rijnland-Palts op 16 september 2024. © dpa/picture alliance via Getty I
Duitse controles effectief: al 53.000 mensen bij grens tegengehouden, meer dan helft direct teruggestuurd
De strenge controles aan de Duitse grenzen sorteren effect. In de eerste negen maanden van 2024 zijn al meer dan 53.000 mensen in het zuiden en oosten van het land tegengehouden, die illegaal probeerden binnen te komen. Ruim 28.000 mensen moesten direct rechtsomkeert maken. Dat blijkt uit politiecijfers.
De federale politie registreerde van januari tot en met september in totaal 53.410 illegale binnenkomsten en stuurde 28.321 mensen terug, melden de krant Bild am Sonntag en persbureau DPA. Bij de grenscontroles liepen bijna 1200 mensensmokkelaars tegen de lamp en werden ruim 1000 gevallen van smokkel vastgesteld.
Daarnaast werden 7783 mensen gestopt tegen wie een arrestatiebevel was uitgevaardigd. Daarbij ging het om onbetaalde boetes, ernstige strafbare feiten en het niet uitzitten van gevangenisstraffen. In sommige gevallen werden de personen internationaal gezocht. In de cijfers zijn de resultaten van controles aan de lucht- en zeehavens niet meegeteld.
De meeste asielaanvragen in de Europese Unie worden in Duitsland gedaan. Dat aantal stijgt fors. In 2023 waren dit er 329.035 (31 procent van het totaal in de EU), een jaar eerder nog 217.000. Daarom wil Duitsland aan de landsgrenzen met extra snelle procedures asielzoekers kunnen tegenhouden en terugsturen naar het land waarin ze de EU zijn binnengekomen.
Oekraïne, Syrië en Afghanistan
Terugsturen gebeurde dit jaar vooral aan de oostelijke en zuidelijke grenzen van Duitsland. De meeste mensen werden teruggestuurd aan de grenzen met Zwitserland (9113), Polen (7862), Oostenrijk (5468) en Frankrijk (2350). Het vaakst ging het om Oekraïners (5935 mensen), gevolgd door Syriërs (4708) en Afghanen (2396).
Agenten van de federale politie, die tot 30 kilometer over de grens controles kunnen uitvoeren, identificeerden ook 1482 migranten die waren uitgezet en ondanks een inreisverbod Duitsland opnieuw probeerden binnen te komen.
Illegale immigratie
Grenscontroles zijn eigenlijk niet gepland in het Schengengebied. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) rechtvaardigde het bevel tot mobiele controles bij alle landgrenzen vanaf half september met een verwijzing naar illegale migratie, bescherming tegen islamistische terroristen en grensoverschrijdende misdaad. De uitbreiding van de grenscontroles betrof Denemarken, Nederland, België en Luxemburg. De grens met Frankrijk werd al gecontroleerd vanwege de Olympische Spelen in Parijs.
Aan de landgrenzen met Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland vonden sinds medio oktober 2023 al controles plaats. Ze zouden in eerste instantie tot 15 juni duren maar werden opnieuw met zes maanden verlengd in de strijd tegen illegale migratie en mensensmokkel. In september 2024 meldde de minister dat bij die controles ruim 30.000 mensen werden teruggestuurd en 1300 mensensmokkelaars waren opgepakt tussen oktober vorig jaar en juli van dit jaar.
Medio december had de federale politie al zo’n 119.000 illegale binnenkomsten in Duitslands vastgesteld, in 2022 waren dat er ongeveer 92.000. ,,Dankzij onze tijdelijke grenscontroles en de nauw gecoördineerde maatregelen van onze buurlanden is het aantal illegale binnenkomsten landelijk met ruim 60 procent gedaald, van ruim 20.000 in oktober naar ongeveer 7.300 in november’’, zei Faeser destijds.
De politie spreekt van onrechtmatige binnenkomst als een buitenlander zonder geldige verblijfsvergunning de grens wil oversteken. Terugsturen is met name mogelijk bij mensen die geen asielverzoek indienen of tijdelijk de toegang tot het land is ontzegd. Bijvoorbeeld iemand die eerder werd uitgezet of mensen uit ‘veilige’ landen van herkomst wiens asielaanvraag als ‘kennelijk ongegrond’ was afgewezen.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/4405...voor-stockholm
’Denen durfden dingen die we hier niet probeerden’
Zweden gooit roer om; strenge Deense migrantenbeleid nu voorbeeld voor Stockholm
Zweden zette jarenlang de deur wagenwijd open voor immigranten. Bij buurland Denemarken ging deze maximaal op een kier. Schandalig en inhumaan, oordeelden Zweedse politici. Anno 2024 is alles anders. Een forse terugkeervergoeding voor immigranten, een strenger migratiebeleid, hogere gevangenisstraffen en preventieve fouilleerbevoegdheden voor de politie. Zweden kopieert nadrukkelijk zijn ooit zo verfoeide buren
© foto Getty Images
Zweden gooide in 2015 de grenzen open voor asielzoekers. Nu komt het land daarop terug.
De eerste scheuren in het Zweedse ’open armen beleid’ ontstaan in 2015 na de asielzoekerscrisis. Dat jaar belanden ruim 160.000 asielzoekers, vanuit onder andere het door oorlog verscheurde Syrië, in Zweden. Denemarken neemt er veel minder op en stuurt de meeste asielzoekers direct door naar Zweden. Een schande, zo oordeelt onder andere de toenmalige Zweedse premier Stefan Löfven. Maar de politieke opinie slaat al snel om.
Paniek
„Er ontstond paniek over de aantallen. Ze werden verspreid over heel Zweden. Elk dorp en gemeente kreeg er mee te maken. Het werd opeens heel zichtbaar en de kritiek onder het volk groeide”, zegt de Zweedse migratieonderzoeker Henrik Emilsson van de Universiteit van Malmö. „Het is moeilijk om beleid aan te passen als je dit al vijftig jaar voert. Nu grepen vrijwel alle politieke partijen de crisis aan als kans om van gedachten te veranderen. Alles werd gedaan om migratie zo snel mogelijk terug te dringen.”
In een zoektocht naar een nieuw migratiebeleid doet Zweden het lang onmogelijk geachte: het richt zijn blik op buurland en historische aartsvijand Denemarken. „Tien jaar geleden had Zweden tienduizenden asielzoekers, Denemarken had er duizend. Ze worden gezien als succesvol. Ze hebben strengere wetten tegen criminaliteit, de politie heeft meer rechten. Nu willen we het zoals het in Denemarken is”, zegt Emilsson.
Het Deense ’succes’ als mal voor een nieuw Zweeds migratie- en misdaadbeleid met een strengere aanpak als sleutel tot rust en orde in het land. Zeker nu Zweden al jaren geteisterd wordt door bruut en dodelijk bendegeweld in zijn straten kijken ze steeds vaker naar Denemarken waar ze erin slaagden de bendes een halt toe te roepen. In rap tempo vervult de huidige rechtse minderheidsregering, met gedoogsteun van het radicaalrechtse Zweden Democraten, hun migratie- en misdaadplannen. De remigratievergoeding wordt fors verhoogd, het asielbeleid strenger, gevangenisstraffen gaan omhoog en er kwamen veiligheidzones met uitgebreide, preventieve fouilleeracties voor de politie. Dit alles naar Deens voorbeeld.
Moordaanslagen
Ondertussen zien ze in Denemarken met lede ogen aan hoe jonge Zweden afgelopen zomer over de brug kwamen om moordaanslagen in Denemarken te plegen. Nu zijn het de Denen die schande spreken over het Zweedse beleid. Ze moeten de ’kindsoldaten’ in toom houden, zo klonk uit vanuit de Deense politiek. De Zweedse minister van Justitie toonde zich schuldbewust en noemde een jarenlang falend misdaad- en segregatiebeleid als oorzaak. Maar volgens deskundigen ligt de kern van het Zweedse probleem veel dieper.
„Zweedse politici en elite weigeren meer zelfkritisch te zijn over hun welvaartsmaatschappij en grotere beleidskwesties die niet alleen gaan om crimineel beleid of politie-inzet”, zegt David Sausdal, een Deense criminoloog aan de Zweedse universiteit van Lund. Hij ziet hoe de moordaanslagen in Denemarken wijzen naar dieperliggende problemen, waarbij een strenger migratiebeleid ook niet direct de oplossing is.
David Sausdal
„Veel van deze ’kindsoldaten’, zijn witte, etnische Zweden die van de bendes opdrachten aannemen en hier geld voor ontvangen. De stereotiepe, conventionele bendeleden hebben vaak een etnische minderheid achtergrond, maar bij deze ’klusgangsters’ is die etnische verklaring er niet. Natuurlijk moeten we discussies voeren over migratie, zeker als het overgaat in integratieproblemen zoals in Zweden. Maar om het hele debat daartoe te reduceren, is net zo achterlijk als alles op de armoede schuiven. Geen van beide verklaart de hele zaak. Totaal niet. Het verklaart niet de nieuwe gevallen, de complexiteit. Het verhindert ons het ware probleem op te lossen.”
Dat ware probleem zou volgens Sausdal al twintig jaar geleden zijn ontstaan toen Zweden vele van zijn welvaartsstaat onderdelen dereguleerde en privatiseerde. De sleutel tot het Deense succes zou niet zitten in de strengere migratie- en misdaad aanpak, maar vooral in het sociale werk in de wijken en steden.
Misdaad
„Denemarken doet het simpelweg beter dan Zweden omdat we het als samenleving beter doen. We pakken misdaad aan als een groter sociaal probleem. De infrastructuur voor misdaadpreventie is in Denemarken veel beter. In de buitenwijken van Kopenhagen is er een 360 graden aanpak voor de problemen daar. Er worden miljoenen uitgetrokken om gezondheidszorgwerkers, maatschappelijk werkers, politie en psychiatrie gezamenlijk voor deze problemen te laten zorgen”, geeft de criminoloog als voorbeeld.
„In Zweden hebben ze dit niet. Daar hebben ze een veel extremer en groter probleem. Ze namen een hoop mensen op in het land, maar zonder daadwerkelijk plan, middelen of infrastructuur om deze mensen te helpen”, aldus de criminoloog. „Een van de redenen waarom veel jonge criminelen en bendes daar floreren is vanwege de worstelende welvaartsmaatschappij. Er komt nu een discussie op gang, maar het is moeilijk te accepteren voor Zweden omdat ze in een fantasie leven waarin ze denken te wonen in een van de beste samenlevingen ter wereld.”
Het simpelweg kopiëren van het strenge Deense migratie- en misdaadbeleid is volgens Sausdal dan ook niet de oplossing voor de Zweedse problemen. „Ik zie dit als een falen van een veel groter falen. Een falen van hoe je je scholen runt, hoe je misdaadpreventie en je sociale diensten regelt. Een falen van de woningmarkt, waarbij het heel duur en onmogelijk is voor mensen om te verhuizen. Het aantal kinderen dat in Zweden in armoede leeft en het aantal jongeren dat niet werkt of studeert, is in Zweden veel hoger dan in Denemarken. Het probleem is veel groter, dus de oplossing moet ook veel groter en beter doordacht zijn.”
Politici
Deze boodschap lijkt langzaam tot de Zweedse politici door te dringen. Afgelopen donderdag liet de Zweedse premier Ulf Kristersson tijdens een bezoek aan Denemarken naar Deens voorbeeld een verplichte taalkleuterschool in te willen voeren. Op deze scholen voor kinderen die slecht zijn in Zweeds en wonen in kwetsbare gebieden moeten jonge kinderen een taaltest ondergaan en degene die de taal nog niet genoeg beheersen moeten verplicht naar deze school. „We hebben gezien dat de Deense problemen vergelijkbaar zijn met de Zweedse, en de Denen hebben vaak dingen durven doen, die we in Zweden niet hebben geprobeerd”, aldus Kristersson tegen Dagens Nyheter.
Comment
-
https://www.ad.nl/politiek/met-minde...inde~ab109f62/
Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei, staat de pers te woord bij het Catshuis voorafgaand aan de ministerraad. © ANP
Met minder reserves dan Duitsland en Frankrijk verklaart kabinet gascrisis stilletjes ten einde
Ondanks een zeer milde oktobermaand zitten de Nederlandse gasopslagen minder vol dan vorig jaar. Wat blijkt: het kabinet heeft de gascrisis afgelopen september stilletjes ten einde verklaard. Er worden daarom minder reserves aangelegd, terwijl bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk hun opslagen wél bijna helemaal gevuld hebben. Hoe verstandig is dat?
Lange tijd hoefde Nederland zich geen zorgen te maken om gas. Met het Groningse gasveld en leidingen uit Rusland hadden we een stabiele toevoer. Maar toen Rusland de oorlog startte tegen Oekraïne en we tegelijkertijd geen gas meer wilden halen uit Groningen, belandden we in een heuse gascrisis. Toenmalig minister van Klimaat Rob Jetten zorgde voor grote gasreserves - minimaal 90 procent van de capaciteit - om te kunnen anticiperen op nieuwe problemen op de gasmarkt.
Het lukte Nederland de afgelopen jaren iedere keer om de gasreserves tot bijna 100 procent op te vullen, maar dit jaar lopen we achter. Met een reserve van 89 procent hebben we ondanks een milde oktober zo’n 10 procent minder dan vorig jaar. Ook lopen we achter vergeleken met andere Europese landen: de Duitsers hebben hun reserves voor zo'n 98 procent gevuld, net als de Italianen. In Frankrijk is dat percentage 95 procent.
Crisis voorbij
Opvallend, zou je zeggen, maar volgens een woordvoerder van het ministerie van Klimaat en Groene Groei is er geen nood aan de man. We hebben namelijk helemaal geen gascrisis meer, aldus het ministerie. ,,Het belangrijkste was dat er zo snel mogelijk genoeg alternatieven werden gevonden voor Russisch gas”, zegt de woordvoerder. ,,Die zijn er, nu we meer lng (vloeibaar gas, red.) importeren uit Amerika en het Midden-Oosten.” Daarnaast is Nederland sinds de gascrisis een kwart minder gas gaan gebruiken, en is de gasmarkt een stuk stabieler geworden.
Of we ons dan nog zorgen moeten maken om de huidige instabiliteit in het Midden-Oosten? ,,We halen ons gas vooral uit Qatar en Dubai”, zegt de woordvoerder van het ministerie. ,,Daar is het nu nog stabiel. En anders kunnen we ook nog gas halen uit andere plekken, bijvoorbeeld Brazilië of Australië.”
Volgens beheerder GasTerra kan de hoge doelstelling van minimaal 90 procent vulling worden losgelaten. In een Kamerbrief uit september, die maar weinig aandacht heeft gekregen, kondigde minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei al aan dat het kabinet nu streeft naar gasreserves van minimaal 80 procent. ,,Dat getalzit ruim boven wat Europa van ons vraagt, namelijk 74 procent”, vult de woordvoerder aan.
Lange termijn
En zo heeft Hermans dus stilletjes de gascrisis voorbij verklaard. Dat lijkt verstandig, zegt energie-expert Jilles van den Beukel. ,,De echte crisis is inderdaad voorbij. We kunnen hooguit zeggen: de markt is nog een beetje aan de krappe kant, maar ook dat is zich al aan het ontspannen.”
Van den Beukel kan zich wel vinden in het verlagen van het doel. ,,Zeker nu we deze winter nog ingaan met 89 procent. Pas voor volgende winter gaan we dus echt met een lagere reserve werken. De lng-markt is zich hard aan het verruimen, over zo’n twee jaar zit dat wel snor. Het komt allemaal wel goed.”
Volgens Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen, moet Hermans wel oppassen. ,,Het klopt wat het ministerie zegt, maar we moeten meer aan de lange termijn denken.”
De overheid is volgens Visser enkel bezig met de komende winter: als we die doorkomen, dan zitten we weer goed tot volgend jaar. Maar we moeten verder kijken dan dat, vindt hij. ,,Als we een strenge winter krijgen en deze doorkomen met lage reserves, dan kan het best lastig zijn om die de volgende zomer weer vol te krijgen. Wat nou als volgend jaar een lng-terminal uitvalt? Of als er een leiding lek gaat bij de reserves? Wat doen we dan?”
Strategische voorraad
Visser pleit voor een grotere ‘strategische voorraad’. Zo kan de overheid eventuele klappen opvangen als het weer misgaat op de gasmarkt. ,,Met olie doen we dat al jaren, want dat hebben we niet in Nederland. Met gas deden we het niet, want we hadden Groningen. Maar nu we geen gas meer uit Groningen halen, is het om de prijs stabiel te houden, goed om ook daar te werken naar grotere, strategische reserves.”
Dat het simpelweg veel geld kost om extra gas op te slaan, is volgens Visser geen reden om het niet te doen. ,,Maak die som dan maar tegenover wat het kost als er weer schaarste ontstaat. De vorige keer heeft het Europa honderden miljarden euro's gekost. Daar kun je heel veel gas van opslaan.”
Duitsland en België sorteren wél voor op schommelingen op de gasmarkt, en vullen hun reserves dus verder aan dan Nederland. Visser: ,,Dat geeft ook te denken, zijn wij nou gek of is de rest gek?”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/4826...t-is-zijn-plan
Donald Trump zou ’binnen 24 uur’ oorlog in Oekraïne oplossen: dit is zijn plan
KIEV/WASHINGTON - Donald Trump kan naar eigen zeggen de oorlog in Oekraïne „binnen 24 uur” beëindigen, nadat hij zijn intrek in het Witte Huis heeft genomen. Hoe Trump dat precies voor elkaar wil krijgen, is echter onduidelijk, want de details ontbreken vooralsnog. Dit is wat er wél bekend is over Trumps vredesplan voor Oekraïne.
© ANP / EPA
De Oekraïense president Volodimir Zelenski (links) en Donald Trump (rechts) tijdens hun ontmoeting in New York twee maanden geleden.
In de zomer van vorig jaar gaf de aanstaande president een interview aan FOX News waarin Oekraïne ter sprake kwam. Trump zei daarin dat hij de presidenten van Oekraïne én Rusland voor het blok zou zetten: „Ik zou tegen Zelenski zeggen: het is genoeg. Je moet een deal sluiten. En tegen Poetin zou ik zeggen dat als je geen deal sluit, dan gaan we [de Oekraïense president] een hoop geven. Als het moet, gaan we [Oekraïne] dan meer geven dan ze tot nu toe hebben gekregen.” Op die manier zou de deal „in een dag gesloten” kunnen zijn.
Front bevroren langs huidige lijnen
Wat voor deal Trump dan zou voorleggen aan Volodimir Zelenski en Vladimir Poetin, liet hij in het midden. Via berichtgeving in Amerikaanse media is echter duidelijk geworden dat hij langs dezelfde lijnen denkt als Poetin, wanneer de Russische president het over voorwaarden voor vrede heeft. Het front zou grofweg langs de huidige lijnen worden bevroren, en al het grondgebied dat de Russen nu bezetten, mogen ze houden. Dat is dan inclusief de Krim, het schiereiland in de Zwarte Zee dat Rusland al in 2014 annexeerde. Een ander idee van team Trump zou zijn, om Oekraïne de komende twintig jaar geen lid te laten worden van de NAVO.
De Oekraïense president Zelenski heeft al laten weten dat hij vredesonderhandelingen op basis van deze voorwaarden onacceptabel vindt. Dat herhaalde hij nog eens tijdens zijn bezoek aan Boedapest donderdag. Oekraïne zal niet meewerken aan een vredesdeal als die verliezen voor zijn land betekenen. „Ik ben ervan overtuigd dat president Trump een snelle oplossing wil. Dat wil hij. Maar dat betekent niet dat het ook zo gaat gebeuren”, klonk het strijdbaar uit de mond van Zelenski.
© ANP / Associated Press
De huidige frontlijn zou volgens een van Trumps ideeën één lange gedemilitariseerde zone moeten worden, bemand door een Europese vredesmacht.
’Suïcidaal voor heel Europa’
In zijn toespraak voor de Europese leiders die naar Boedapest waren gekomen, was Zelenski iets minder genuanceerd: „Er wordt veel gesproken over de noodzaak om toe te geven aan Poetin, om gas terug te nemen, om concessies te doen. Maar dat is onacceptabel voor Oekraïne en suïcidaal voor heel Europa. We hebben voldoende wapens nodig, geen steun in gesprekken. Poetin knuffelen helpt al helemaal niet. Sommigen van jullie knuffelen hem al twintig jaar en de situatie is er alleen maar slechter op geworden.”
Een dag eerder had Zelenski Trump gebeld om hem te feliciteren met zijn overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat was „een uitstekend telefoongesprek”, schreef de Oekraïense president op het sociale medium Telegram. Trump en hij waren naar eigen zeggen „overeengekomen om goed in gesprek te blijven en onze samenwerking te versterken. Krachtig en standvastig leiderschap van de VS is essentieel voor de wereld en voor een rechtvaardige vrede.” Veel woorden om te zeggen dat ze het blijkbaar nog niet eens zijn met elkaar, iets wat Zelenski een dag later in Boedapest onderstreepte.
© ANP / Abaca Press
De Oekraïense president Volodimir Zelenski (links) leek naar de Hongaarse premier Viktor Orbán (rechts) te verwijzen, toen hij donderdag sprak van Europese ’Poetin-knuffelaars’.
Dat zou ermee te maken kunnen hebben dat Trump nog geen keuze heeft gemaakt uit de verschillende plannen die nu op tafel liggen. Dat beweert althans een bron nabij Trump tegen dagblad The Wall Street Journal. „Als iemand – hoe prominent diegene ook is in Trumps kringen – beweert een idee te hebben van zijn plannen voor Oekraïne of meer details zegt te hebben, dan weet hij of zij niet waarover hij of zij praat, of hij of zij begrijpt niet dat [Trump] zijn eigen plan trekt wanneer het gaat om zaken van nationale veiligheid, en vaak impulsief handelt, zeker als het zo’n belangrijk onderwerp als dit is”, aldus deze bron.Twee globale hoofdlijnen
Volgens The Wall Street Journal zijn er evenwel twee globale hoofdlijnen, als het om Trumps vredesplannen voor Oekraïne gaat. De meer traditioneel ingestelde adviseurs van de president zijn voorstander van een plan dat er – in ieder geval aan de oppervlakte – niet op lijkt dat Rusland wint. Mike Pompeo, de minister van Buitenlandse Zaken uit het eerste kabinet Trump die wordt genoemd als mogelijke minister van Defensie in de nieuwe regering, is zo iemand. De MAGA-vleugel daarentegen, met bijvoorbeeld Richard Grenell die in de race zou zijn voor het ministerschap van Buitenlandse Zaken, wil Kiev juist tot concessies dwingen, om Trumps 24-uursvrede mogelijk te maken.
© ANP / EPA
Ondanks de discussie over vredesplannen gaat de oorlog in Oekraïne onverbiddelijk door.
Linksom of rechtsom, het initiatief aan Kiev laten, zoals Joe Biden deed, zal met Trump in het Witte Huis niet meer gebeuren. De VS zal meer de leiding nemen, al zal de praktische uitvoering van een vredesplan aan de Europese bondgenoten worden overgelaten, aldus de zakenkrant. Europeanen moeten de toekomstige gedemilitariseerde zone, waar nu de frontlijn loopt, gaan bewaken, zo zegt een bron van de Amerikaanse zakenkrant. Want ook in het Amerikaanse buitenlandbeleid wordt het America First volgens deze bron: „We kunnen aan training doen of andere ondersteuning, maar de loop van het geweer komt in Europese handen. We gaan geen Amerikaanse mannen en vrouwen sturen om de vrede in Oekraïne te bewaren. En we gaan er niet voor betalen. Laat de Polen, Britten en Fransen het maar doen.”
’Donald Trump is dapper en mannelijk’
De Russische president Poetin heeft donderdag laten weten dat hij de telefoon zal opnemen als Trump belt, want: „Wat er [tijdens de verkiezingscampagne] is gezegd over het verlangen om de relatie met Rusland te herstellen, het beëindigen van de crisis in Oekraïne verdient naar mijn mening aandacht.” Poetin gaf Trump zelfs een compliment: de verkiezingswinnaar is volgens de Russische president „een dappere man” vanwege de manier waarop hij met de twee aanslagen tijdens de campagne omging. „Hij heeft zich volgens mij op een zeer juiste manier gedragen: Dapper, mannelijk”, aldus de Kremlinleider. Een slimme tactiek want bij Trump krijg je meer gedaan met stroop dan met azijn.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1055...e-impact-enorm
Blaast Trump de NAVO op en krijgt Poetin vrij spel? ’Áls dit gebeurt, is de impact enorm’
De verkiezingsuitslag in Amerika hoeft niet uit te draaien op een ramp voor Europa of een nekslag voor Oekraïne. Maar stel dat Europa er alleen voor staat, redden we dat?
Jarenlang schetsten analisten de dreigende herverkiezing van Donald Trump als het absolute worst case scenario voor Europa. De NAVO stort in elkaar, Oekraïne kan wel opgeven, Poetin krijgt vrij spel. Nu is het dan zover. Of de soep echt zo heet wordt gegeten is nog maar de vraag.
Gaat Trump de NAVO opblazen?
Met wanbetalende NAVO-landen mag Poetin doen whatever the hell he wants, sneerde Trump. Het was niet het eerste dreigement die het fundament onder het bondgenootschap kraakten. Trump ergert zich aan landen die voor een habbekrats meeliften op de macht van de VS en dus teren op de Amerikaanse belastingbetaler.
Maar de kans dat Trump het trans-Atlantische bondgenootschap werkelijk de nek omdraait is miniem, zegt onderzoeker Rem Korteweg van instituut Clingendael, hoofd van het Amerika-programma. We moeten er echter wel serieus bij stilstaan. „Want áls het gebeurt, is de impact enorm.”
Aanstaand vicepresident JD Vance suste deze week nog de gemoederen: de VS blijven keurig in de NAVO. „Maar eruit stappen is niet de enige manier om de afschrikking van de NAVO te ondermijnen”, zegt Korteweg. „De schade is al geleden als Trump roept dat hij bepaalde bondgenoten niet meer komt steunen. Volgens artikel 5 moet je bij een aanval te hulp komen, maar hoe, dat staat nergens. Een berichtje op X waarin je je solidariteit uitspreekt, mag ook.”
We zijn toch aan het opschalen?
Trumps dreigement is wel aangekomen. In 2014 was al afgesproken om de defensiebudgetten te verhogen, maar zeker na de invasie in Oekraïne schakelde Europa eindelijk in een hogere versnelling. Europese landen (EU en/of NAVO) geven inmiddels 150 miljard euro meer uit per jaar aan defensie dan tien jaar geleden. Landen als Spanje, Italië en België blijven achter. Nederland is met het minimum van 2 procent van het bruto binnenlands product met de hakken over de sloot. Polen stoomt zelfs door naar 5 procent. Daar verrijst een leger van 116.000 man met duizend nieuwe Zuid-Koreaanse tanks: de grootste krijgsmacht van Europa na Turkije.
Dreigen werkt dus. NAVO-baas Mark Rutte prees zelfs Trumps gedram in zijn felicitatie: ’Híj was het die ons in de NAVO heeft gestimuleerd om over de 2 procent te gaan, dat is zijn succes en we moeten nog meer doen.’ De nieuwe NAVO-baas wilde duidelijk Trumps ego strelen en de boel bij elkaar houden. „Ik wil zo snel mogelijk met hem gaan zitten”, zei Rutte in een persconferentie. „Om te bespreken hoe we samen dit deel van de wereld veilig houden.” Hij voegde daar nog slim aan toe dat een verbond tussen Rusland, Noord-Korea en China ook de VS bedreigt.
Wat als we alleen staan tegen Rusland?
Maar stel dat Trump de loopbrug naar Europa ophaalt. In dat - onwaarschijnlijke- scenario staan we er alleen voor tegen de agressieve oosterbuur. Amerika trekt dan 80.000 militairen terug uit Europa, voornamelijk luchtmacht. Zij kunnen dingen die Europeanen niet goed kunnen, zoals inlichtingen vergaren met drones of satellieten, of het uitschakelen van vijandelijke luchtverdedigingssystemen. Bovendien hebben ze stealth-bommenwerpers.
Dan wordt het een kwestie van bataljons tellen. Inlichtingendiensten hebben exacte cijfers, wij moeten het doen met schattingen van bijvoorbeeld het Internationaal Instituut voor Strategische Studies (IISS). De aantallen veranderen voortdurend, want de fabrieken draaien op volle toeren in Rusland, Europa, Amerika en ook Zuid-Korea, dat zichzelf al tooit met de titel ’wapenkamer van de democratische wereld’.
De Russen hebben rond de 115 bataljons, de Europese NAVO-landen ongeveer net zoveel. Turkije heeft er nog 33, maar of we daarop kunnen rekenen is maar de vraag. EU- en NAVO-landen hebben in totaal zesduizend tanks. Plus negenduizend infanteriegevechtsvoertuigen en bijna twee miljoen militairen waarvan een miljoen landmachters.
Rusland staat er op papier slechter voor. Ze hebben nog maar een paar duizend tanks en meer dan een miljoen militairen waarvan ongeveer de helft in de landmacht. Europa bezit wel minder luchtafweersystemen dan Moskou. De Russische brigades zijn gehard door gevechtservaring, Europeanen kennen oorlog alleen van het oefenterrein. Bovendien zitten de Russische munitiebunkers voller dan de onze. Daar wordt aan gewerkt, maar het gaat traag.
Zo bezien lijkt Rusland kansloos tegen Europa. Zeker als je bedenkt dat een aanvaller drie keer meer mannen en bommen in de strijd moet gooien dan een verdediger. Europa heeft met de F-35 veel betere vliegtuigen.Rusland heeft toch de handen vol?
Een Russische aanval tegen de NAVO lijkt nog minder logisch nu het Kremlin de handen vol heeft aan Oekraïne. Daar zitten zo’n honderd brigades, aldus Gabriel Elefteriu van de Council on Geostrategy. Alles wat Rusland op de been brengt en uit de fabrieken laat rollen, heeft Oekraïne als bestemming. Zelfs na een wapenstilstand is Moskou veel troepen kwijt in het gebied. Alleen als Poetin een totale overwinning boekt op Oekraïne kan hij op den duur strijdkrachten vrijmaken. Maar dat doemscenario is heel ver weg.
Toch moeten we niet naïef zijn, vindt Korteweg. Zoals in februari 2022. „Toen dachten we dat de Russen nooit zo stom zouden zijn om hun economische banden met Europa op het spel te zetten door een oorlog te beginnen die ze niet kunnen winnen. En kijk waar we nu zijn. Poetin heeft misschien een ander idee van wat rationeel is dan wij.”En de wapensteun?
Volgende probleem: als Trump de wapenleveranties aan Oekraïne staakt, krijgt Europa alsnog een groot veiligheidsprobleem. „Begin dit jaar zagen we al dat het Amerikaanse congres niet wilde stemmen over het hulppakket aan Oekraïne”, zegt Korteweg. „Het duurde weken voor die steun loskwam, toen leek het even heel penibel in Oekraïne. Europa zat met de handen in het haar. Zo’n situatie kan zomaar weer ontstaan.”
Maar misschien krijgen we te maken met een meer constructieve Trump. „Hij is een zakenman die transactioneel denkt. Als Amerika de hulp aan Oekraïne opschort, staat hij misschien wel toe dat Europa militaire middelen voor Oekraïne inkoopt in de VS. Dan komt de rekening dus bij ons. En Trump kan thuis pochen over de gestegen export.”
Misschien laat Trump het niet zover komen en forceert hij een eind aan de oorlog, ’in 24 uur’ zoals hij vaak belooft. Via The Wall Street Journal lekte een plan uit, waarbij de frontlinie wordt bevroren, Oekraïne twintig jaar geen NAVO-lid wordt maar wel veiligheidsgaranties krijgt van de VS.
Moeten we een eigen kernbom?
Als steun van onze grote broer niet meer vanzelfsprekend is, moeten we misschien ook wat kernwapens betreft op eigen benen staan. Poetin dreigt regelmatig met zijn kernwapenarsenaal. „Nucleaire afschrikking is een heel belangrijk deel van je afschrikking”, zei Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim daarover eerder tegen De Telegraaf. „Maar ik denk dat we genoeg hebben aan de afspraken met de VS en Frankrijk.”
Frankrijk is wel bereid om met zijn nucleaire wapens de Amerikaanse nucleaire bescherming aan te vullen. Dan moeten we ook de lasten delen. Kernwapens zijn duur: „een derde van het defensiebudget”, zegt Korteweg. Niet ideaal is echter dat de Franse kernwapens worden gelanceerd vanaf onderzeeboten, net als die van Groot-Brittannië. De VS werken met een ’nucleaire triade’: ze kunnen kernwapens lanceren vanaf zee, met intercontinentale ballistische raketten of uit bommenwerpers.
Tel je zegeningen
Voor Trump-doemdenkers heeft Korteweg toch een opsteker. De overgang van Biden naar Trump lijkt veel harmonieuzer te verlopen dan gevreesd. Vooralsnog blijven hertellingen, rechtszaken of Capitoolbestormingen uit. Intern gebakkelei in de VS zou voor Rusland of China een ideaal moment vormen voor een militair avontuur. In 2021 lag Amerika onder vuur nadat het zijn militairen roemloos had teruggetrokken uit Afghanistan en de taliban de macht overnamen – een half jaar daarna viel Poetin Oekraïne binnen.
„Trump is misschien niet de ideale kandidaat voor veel Nederlanders”, zegt Korteweg. „Maar we moeten beseffen dat we blij moeten zijn dat de machtsoverdracht tenminste vreedzaam en soepel verloopt.”
Comment
Comment