Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Komt er een nieuwe grote Europese crisis?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • de Turken hebben we ook een deal mee, gaan miljarden heen, maar inderdaad de stroom blijft zolang die mensen op de vlucht zijn voor oorlog of klimaat of op zoek zijn naar beter leven.

    Comment


    • Extreem rechts wint eerste verkiezingen in Frankrijk. Zittende partij van president Macron weggevaagd.

      Comment


      • Inflatie weer gestegen mede door stijgende voedselprijzen

        Comment


        • Minder eten dus, ook goed om af te vallen🤣

          Comment


          • https://www.ad.nl/binnenland/nederla...jven~a61d0269/


            Installatie voor ondergrondse gasopslag in een leeg gasveld van het Drenthse Norg.

            Nederland vult gasvoorraad trager bij: ‘Zou me zorgen maken als Europese opslagen ook achterblijven’


            Het bijvullen van de Nederlandse gasopslagen voor de winter verloopt veel trager dan in andere Europese landen. De vulgraad is een stuk lager dan vorig jaar. Aardgashandelaar GasTerra ziet geen probleem, energie-expert Martien Visser maakt zich meer zorgen.

            Om klaar te zijn voor een koude winter dienen de gasopslagen op 1 oktober voor minstens 90 procent gevuld te zijn. Dat bijvullen gebeurt vooral in de zomer, het vulseizoen. Dan gebruiken burgers en bedrijven weinig gas en liggen de prijzen vaak lager.

            De gasopslagen in onder andere het Drentse Norg, het Groningse Grijpskerk en de Bergermeer (Noord-Holland) zijn echter nog lang niet vol. Op 1 juli bedroeg de vulgraad 68,5 procent. Dat is ruim 10 procent lager dan in andere EU-landen en bijna 11 procent minder dan begin juli 2023. Destijds bedroeg de vulgraad al bijna 80 procent.

            Het is niet duidelijk waarom het vullen zo traag gaat. GasTerra wil geen verklaring geven. ,,We vullen de opslag op basis van diverse criteria die we steeds monitoren”, zegt woordvoerder Jan Hendrik Annema. ,,Welke dat precies zijn, is vertrouwelijk.” Zorgen over de lage vulgraad noemt hij misplaatst. ,,Het zomerseizoen duurt nog lang.”

            Onzekere tijden


            Toch is de lage vulgraad opvallend. Net als het feit dat de gasopslag in Norg - met 6 miljard kubieke meter aan ruimte de grootste van het land - sinds 1 juni niet meer is bijgevuld. Het injecteren van gas in de berging te Grijpskerk - maximale capaciteit 2,4 miljard m3 gas - is eveneens enige tijd gestopt.

            Energie-expert Martien Visser is niet zo hoopvol. ,,We leven in onzekere tijden. Er hoeft maar iets te gebeuren en we zitten weer in een energiecrisis met prijzen die door het plafond gaan. Het is daarom raadzaam om de gasopslagen zo snel mogelijk te vullen.”

            Waarom dat momenteel niet gebeurt is gissen. ,,Zover ik het kan zien is er geen sprake van grootschalig onderhoud”, zegt Visser, die lector energietransitie in Groningen is en manager strategie bij Gasunie. ,,Het kan commerciële redenen hebben, de gasprijzen liggen sinds februari relatief hoog. Wellicht dat GasTerra en andere partijen hopen op lagere tarieven. Dat is echter niet in het belang van de BV Nederland.”

            Het ministerie van Economische Zaken was niet bereikbaar, maar noemt de situatie tegen vakblad Energeia nog geenszins alarmerend. Energie-expert Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) wijst erop dat de Europese gasopslagen een stuk voller zitten. ,,Nederland is een uitzondering. Ik zou me zorgen maken als de Europese opslagen ook zouden achterblijven. Dat is nu niet zo.”

            Comment


            • Lage gasvoorraad betekent hogere prijzen vanaf de herfst... komt de energiemaatschappijen prima uit, maken ze nog meer winst..

              Comment


              • Originally posted by vuurwants View Post
                Lage gasvoorraad betekent hogere prijzen vanaf de herfst... komt de energiemaatschappijen prima uit, maken ze nog meer winst..
                domme praat weer want ze moeten ook duur inkopen dan.

                Comment


                • we hebben zat gas in de grond zitten, maar ja dat moest zo nodig dicht

                  zonne energie kan ons net net niet aan en worden de mensen nu mee beduveld, nog los van het brandgevaar

                  kerncentrales bouwen kost tijd

                  Comment


                  • Originally posted by theo1 View Post

                    domme praat weer want ze moeten ook duur inkopen dan.
                    niet alleen dom want energie bedrijven maken laatste jaren ook meer winst dus ze pakken ook meer, en de overheid laat ons ook veel accijns betalen, meer dan de Belgen doen die minder betalen voor ons Nederlandse gas

                    Comment


                    • Welke grote bedrijven niet, ze pakken de consument

                      Comment


                      • Juist.. met dank aan de VVD, oh wat lijken die sociaal...funny; gisteren bleek dat in het 'regeer-akkoord' stond om de armoede niet te laten dalen... ongelofelijk, daar zitten dus veel gezinnen met kinderen mooi te koekeloeren.. Eten op scholen gaat waarschijnlijk ook definitief een streep door.. fijn, die rechtse gedachte..Ik voorzie inderdaad in Europa een grote crisis met de huidige trend..

                        Comment


                        • De Putin-lovers verenigen zich.. https://www.nu.nl/politiek/6319670/p...parlement.html

                          Comment


                          • Orban wil juist vrede in Oekraine

                            Comment


                            • En Wilders heeft steun aan Oekraine via de regeringsverklaring ondertekend en dit ook mondeling bevestigd.

                              Comment


                              • Dat is zo, maar ik denk dat dat een moetje was van de coalitie-partners..(net zoals hij plotseling zegt dat iedereen zijn geloof mag hebben..)
                                Ik vind dat het op zijn minst zorgwekkend dat fascisme nu geformaliseerd en genormaliseerd binnen de EU, maar goed het zij zo, er is gekozen in de EU.

                                Comment


                                • Welk concreet facisme zie jij dan? Je eigen volk in de steek laten en op een 2e plaats zetten en maatregelen doordrammen die wij allemaal voelen al jaren?

                                  Comment


                                  • Proberen vrije pers af te schaffen (Wilders wil NPO het liefste afschaffen..dus ruimte voor censuur, propaganda via ON)
                                    Vrijheid van onderwijs afschaffen (Islamitische scholen liefst dicht)
                                    Geen vrijheid van geloof (Moskeën willen sluiten)
                                    Dus ongrondwettelijk handelen is zijn wens.

                                    Die denkbeelden doen mij heel erg veel denken wat tijdens het interbellum opleefde, en waartoe dat heeft geleid weten we... 'WE' zeggen altijd; DÁT nooit meer, ik vrees een ALWEER..

                                    Orbán is wellicht nog een stap verder, net als Beaudet (die praat ronduit racistisch) maar het sentiment in de EU neigt naar zaken die de basis zijn van fascisme en een rechtse dictatuur.

                                    Tuurlijk praat onze blondie braaf in de coalitie maar hoe zei het het ook ook alweer; "dat zit in ons DNA"...

                                    M.a.w. er is een herhaling van zetten en we leren blijkbaar niks van de geschiedenis, volksopruiers worden makkelijk geloofd door de massa, net zoals bijna iedereen Hitler geloofde destijds.. Niet dat ik Wilders met Hitler gelijk wil stellen, maar ik zie overeenkomsten in denkbeelden en strategie. Zelfs als dit kabinet klapt spint GW daar garen uit, net zoals Mein Kampf een succes werd na een korte val van die idioot.

                                    Comment


                                    • En Frankrijk lijkt toch gelukkig anders te stemmen, zoals Engeland...

                                      Comment


                                      • nou of het goed is voor het land, is maar de vraag , er zijn daar echt grote problemen

                                        Comment


                                        • Het is ook een vertekend beeld, in Frankrijk hebben alle linkse partijen zich bij elkaar aangeslofen dus ook bv communisten en anti Joodse partijen die onderling veel verschillen hebben en dan ook nog een coalitie moeten gaan vormen met de liberaal Macron. Onregeerbaar dus.

                                          Comment


                                          • https://www.ad.nl/buitenland/links-b...rder~a1e192b8/




                                            Jean-Luc Mélenchon, Emmanuel Macron en Marine Le Pen. © Reuters/AP

                                            Links blok voorkomt overwinning radicaal-rechtse partij van Le Pen in Frankrijk, maar hoe nu verder?


                                            Tot veler verrassing hebben linkse partijen zondag de tweede en beslissende ronde gewonnen van de Franse parlementsverkiezingen. Geen van de blokken wint daarmee een absolute meerderheid van 289 zetels in het Franse Lagerhuis, de Nationale Vergadering.


                                            Het zeer recent gevormde linkse blok heeft 195 van de 577 zetels gewonnen in de tweede ronde van de vervroegde parlementsverkiezingen in Frankrijk, aldus de definitieve resultaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit linkse blok gaat het centrumpartijblok voorbij, dat eindigde met 174 zetels. De partij Ensemble van president Emmanuel Macron en zijn bondgenoten neemt hiervan 168 voor haar rekening.

                                            Het als grote winnaar getipte Rassemblement National (RN), verbonden met de Republikeinen van Eric Ciotti, werd derde met 143 afgevaardigden, waarvan 126 afkomstig zijn van de partij onder leiding van Marine Le Pen en Jordan Bardella. De Republikeinen die Le Pen afwijzen hebben 45 zetels behaald, aangevuld met 15 diverse rechtse zetels. Geen van de blokken wint daarmee een absolute meerderheid van 289 zetels in het Franse Lagerhuis.

                                            Op laatste moment


                                            Blijkbaar hebben veel Franse kiezers op het laatste moment hun keuze veranderd. De afgelopen weken riepen zowel linkse partijen, de partij van Macron als bekende Fransen zoals voetballer Kylan Mbappé, de kiezers op om vooral níet op de de partij van Le Pen te stemmen. Dat advies lijkt te zijn opgevolgd en in het voordeel van het linkse blok, Le Nouveau Front Populaire (NFP), te zijn uitgevallen. Macron eindigt als tweede, maar verliest wel ontzettend veel zetels vergeleken met de vorige verkiezingen in 2022.

                                            De NFP mag nu als winnaar een regering gaan vormen en een premier naar voren schuiven. De regering moet dan gaan samenwerken met president Macron, die tot begin 2027 gewoon president blijft. Dat kan gaan botsen. Macron staat bekend als liberaal en in de NFP zitten bijvoorbeeld ook communisten.

                                            Een van de leiders van de linkse alliantie, Jean-Luc Mélenchon, noemt de voorlopige uitslag van de parlementsverkiezingen een enorme opluchting voor Frankrijk. ,,Het is een resultaat waarvan mensen dachten dat het onmogelijk was”, zegt hij. Kiezers hebben volgens hem een worstcasescenario verworpen, het gevolg van een ‘prachtige mobilisatie’.

                                            Mélenchon noemt de voorlopige uitslag een ‘nederlaag’ voor Emmanuel Macron, ook al kreeg de coalitie van de president meer stemmen dan was voorspeld. Volgens Mélenchon is het nu aan Macron om NFP te vragen een nieuwe regering te vormen. De president zou daarnaast moeten aftreden. Ook de huidige premier Gabriel Attal, die door Emmanuel Macron werd aangesteld, moet volgens Mélenchon aftreden.

                                            Macron heeft eerder al laten weten zijn ambtstermijn gewoon uit te willen zitten. Premier Attal zal uiteindelijk op moeten stappen om plaats te maken voor een linkse premier. De premier gaf volgens persbureau AFP zondagavond al aan maandag zijn ontslag in te zullen dienen.

                                            Coalitiepartners zoeken


                                            Nu zullen ze coalitiepartners moeten zoeken als ze stemmingen in het parlement willen winnen. Ook zal de NFP bij belangrijke internationale kwesties met Macron moeten onderhandelen. Volgens de Franse grondwet heeft een regering bijna alle macht. De president houdt beperkte bevoegdheden en vrijwel alleen als het gaat over buitenlandbeleid en defensie. Ook de ‘nucleaire knop’ blijft onder zijn hoede vallen.

                                            Opmerkelijk is dat het linkse NFP in tegenstelling tot alle andere partijen nog geen gezamenlijke premierskandidaat naar voren heeft geschoven. Daar zijn ze de deelnemende partijen het nog niet over eens. En er zijn meer interne meningsverschillen, bijvoorbeeld over kernenergie.

                                            Mensen met lage inkomens


                                            In het verkiezingsprogramma van NFP staan verschillende maatregelen om met name mensen met de laagste inkomens te helpen. Zo gaat het minimumsalaris flink omhoog, worden de prijzen van eerste levensbehoeften bevroren en wordt het openbaar onderwijs volledig gratis. Mensen met hoge inkomens krijgen het juist zwaarder te verduren. De vermogensbelasting wordt heringevoerd en er komen extra belastingen voor rijken en bedrijven.

                                            Voor president Macron is de uitslag een nieuwe nederlaag. Hij verloor vorige maand de Europese verkiezingen, die werden gewonnen door de rechts-radicale partij van Le Pen. En nu is hij ingehaald door de linkse NFP-coalitie. Zijn positie stond al onder druk. Uit peilingen blijkt dat nog maar een kwart van de Fransen tevreden over hem is. En in het parlement had hij al sinds 2022 geen meerderheid meer.

                                            Hoge opkomst


                                            De tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen kende met 67 procent de hoogste opkomst sinds de parlementsverkiezingen van 1981. Die werden destijds gehouden een maand na de verkiezing van president François Mitterrand.


                                            Een stemlokaal in Frankrijk. © ANP/EPA


                                            Comment


                                            • Wordt een lastige klus om al die partijen tot een werkbare coalitie te smeden met Macron. En de vakbonden leggen daar om het minste geringste het land plat met stakingen.

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1650...nd-in-oekraine

                                                Mogelijk meer dan 780.000 Russische soldaten gesneuveld of zwaargewond in Oekraïne

                                                AMSTERDAM - De aanval op Oekraïne heeft Rusland nu al veel hogere verliezen bezorgd dan alle oorlogen samen, die het land sinds de Tweede Wereldoorlog heeft uitgevochten. Volgens schattingen van de onafhankelijke Russische mediakanalen Meduza en Mediazona zijn tot en met juni van dit jaar er tussen de 100.000 en 140.000 Russische soldaten gesneuveld.

                                                © ANP / HH

                                                Een Russische oorlogskerkhof in Volgograd,




                                                In die schatting zijn de verliescijfers over door Rusland in de bezette delen van Oekraïne gerekruteerde soldaten niet opgenomen. Omdat er naar schatting van de Amerikaanse inlichtingendiensten drie tot vier zwaargewonden vallen voor elke gedode soldaat, ligt het totale geschatte Russische verliescijfer volgens het Britse blad The Economist tussen de 462.000 en 782.000. Dat aantal overtreft het aantal manschappen van de totale invasiemacht waarmee Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel. De schattingen worden bevestigd door Britse en Franse bronnen.

                                                Het Amerikaanse ministerie van Defensie hanteert een wat conservatievere raming. Volgens defensieminister Lloyd J. Austin zijn er ten minste 350.000 Russische soldaten gedood of zwaar gewond geraakt.
                                                Overlijdensberichten



                                                Meduza en Mediazona baseren zich op openbare bronnen als erfeniscijfers en overlijdensberichten op sociale media. Sinds februari van dit jaar is hun de toegang tot officiële statistieken ontzegd, en baseren ze zich op waarneembare trends.



                                                De maand mei lijkt een extreem bloedige maand te zijn geweest voor de Russen. In die maand lanceerde Vladimir Poetin zijn offensief in de richting van Charkov. Dat offensief liep, ondanks de inzet van grote aantallen manschappen in de zogenaamde ’gehaktmolen’-aanvallen, volledig vast. Het leidde naar schatting van de Britse inlichtingendiensten tot verliezen van 1200 man per dag, het hoogste aantal van de oorlog tot dan toe. Meduza en Mediazona schatten het aantal doden in mei op tussen de 2500 en 3000 per week.Grote steden



                                                Uit de cijfers die Mediazona publiceert, blijkt ook hoezeer de grote steden Sint-Petersburg (5, 6 miljoen inwoners) en Moskou (13 miljoen inwoners) tot nu toe ontzien werden in Poetins oorlog. Het aantal bevestigde, met naam en toenaam bekende gesneuvelden bedraagt in Moskou 586 en in Sint-Petersburg 571. Ter vergelijking: de deelrepubliek Tatarije (4 miljoen inwoners) had bijna 1700 doden te betreuren, terwijl de stad Jekaterinenburg (1,5 miljoen inwoners) meer dan 1900 gedode soldaten telt.



                                                Mediazona heeft uit openbare bronnen de identiteit van 58.207 gesneuvelde soldaten achterhaald. Daarvan waren er 3700 officier, waarvan weer 430 met de rang van luitenant-kolonel of hoger.

                                                Kanonnenvlees




                                                Ondanks de enorme verliezen lijkt dat weinig gevolgen te hebben voor het aantal soldaten dat Rusland in de strijd kan werpen. Het lukt Moskou nog steeds om zo’n 25.000 tot 30.000 soldaten per maand te rekruteren, vooral door hoge maandlonen te bieden. Maar de hoge verliescijfers zorgen er wel voor dat Rusland gedwongen is het nieuwe kanonnenvlees snel en nauwelijks getraind in de strijd te werpen. Dat leidt dan ook weer tot catastrofale verliezen.



                                                Daar komt nog bij dat de manier waarop de oorlog gevoerd wordt, de verliescijfers omhoog jaagt. De massale inzet van drones en clustermunitie heeft ervoor gezorgd dat onbeschutte troepenbewegingen bijna gelijk staan aan collectieve zelfmoord. En de Russische ’gehaktmolentactiek’ maakt juist vaak gebruik van dat soort onbeschutte massale aanvalsgolven.



                                                Alles bij elkaar is zo’n 2 procent van alle Russische mannen tussen 20 en 50 jaar gedood of zwaargewond geraakt in de oorlog in Oekraïne. De hardste klappen zijn in absolute aantallen gevallen in de leeftijdsgroep tussen 35 en 39 jaar. In die leeftijdsklasse sneuvelden 27.000 militairen. Percentueel viel het hoogste aantal doden in de leeftijdsgroep tussen 45 en 49 jaar. Meer dan 0,4 procent van de mannelijke bevolking uit die leeftijdsgroep is in Oekraïne gesneuveld.Oekraïense verliezen



                                                Over de Oekraïense verliezen in de oorlog is het moeilijk betrouwbare cijfers te vinden. De Oekraïense regering meldt tot nu toe 31.000 gedode soldaten, maar de werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk veel hoger. Westerse inlichtingendiensten gaan uit van minstens het dubbele. Daarmee zou het werkelijke verliescijfer tussen de 240.000 en 300.000 doden en zwaargewonden liggen. In maart van dit jaar was de regering gedwongen de leeftijd waar vanaf de dienstplicht geldt te verlagen van 27 naar 25 jaar.

                                                Comment


                                                • Ze weten daar wel wat demonstreren is ja... ferme jongens, die Fransen.. ik zeg ; allemaal een strafblad!

                                                  Comment


                                                  • demonstreren mag op plekken die de Burgemeester aangeeft, maar tig x snelwegen blokkeren wat niet mag en veel mensen en bedrijven last van hebben en orders van politie negeren is wat anders

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X