Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Schoof blijft in gesprek met NGO’s wegkijken van oorlogsmisdaden Israël


    Hulporganisaties zijn “diep geschokt” over een gesprek dat zij maandag hadden met Dick Schoof. De premier vertelde dat het kabinet niet bereid is om een principieel standpunt in te nemen over schendingen van het internationaal recht. Volgens Schoof vinden er mensenrechtenschendingen plaats, maar dat is geen reden voor meer actie dan louter wat diplomatiek geklets.

    De premier voerde het gesprek met vertegenwoordigers van met Oxfam Novib, Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Save the Children en PAX. Deze hulporganisaties konden met Schoof om tafel nadat honderdduizenden Nederlanders zich aansloten bij de ‘Niet in mijn naam’-campagne. De bezorgde burgers vroegen het kabinet om een fundamentele koerswijziging ten aanzien van Israël.

    Amnesty schrijft: “Waar kabinetsleden zich wel degelijk kunnen uitspreken over gepleegde oorlogsmisdaden door Rusland of in Syrië – met daaropvolgende sancties en andere politieke drukmiddelen – lukt het premier Schoof maar niet om een aanval op onschuldige burgers, waaronder kinderen, in Gaza die in hun slaap worden gedood door Israëlische bombardementen te veroordelen. Voor Nederland is het business as usual in handel en steun, ongeacht de door Israël gepleegde oorlogsmisdaden, en wordt er amper druk uitgeoefend op de Israëlische regering. Deze dubbele standaard werd tijdens het gesprek vandaag weer pijnlijk duidelijk. Premier Schoof toont geen bereidheid om zich te houden aan zijn plicht om het internationaal recht te verdedigen, ondanks de overduidelijke rechtenschendingen door de Israëlische regering. Wat betreft politieke, militaire en economische consequenties aan deze schendingen kunnen we kennelijk van dit kabinet niks verwachten. Ook het Israëlische geweld tegen humanitaire hulpverleners en hun patiënten in Gaza is onvoldoende reden voor premier Schoof om namens Nederland een harde veroordeling uit te spreken.

    https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...isdaden-israel

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2875...as-terroristen

      OORLOG ISRAËL



      Onrust in Midden-Oosten: maandag 7 april

      LIVE | Israël viel ambulances aan om ’dreiging’: ’Zes slachtoffers waren Hamas-terroristen’

      Er klinkt weer oorlogsgeweld in het Midden-Oosten. De regering-Trump richt zijn vizier op de Houthi-rebellen in Jemen, het staakt-het-vuren in Gaza is gesneuveld en ook in Libanon vallen bommen. Intussen wordt nog altijd een deel van de Israëlische gijzelaars vastgehouden door Hamas. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

      © ANP / AFP

      De Israëlische krijgsmacht (IDF) zei maandag dat de aanval waardoor vijftien hulpverleners in het zuiden van Gaza werden gedood vorige maand plaatsvond „vanwege een waargenomen dreiging”.

      Israël viel ambulances aan om 'dreiging': 'Zes slachtoffers waren Hamas-terroristen'


      De Israëlische krijgsmacht (IDF) zei maandag dat de aanval waardoor vijftien hulpverleners in het zuiden van Gaza werden gedood vorige maand plaatsvond "vanwege een waargenomen dreiging". Dat zei de IDF na een eerste onderzoek naar het incident in de stad Rafah.

      Volgens de krijgsmacht waren zes van de gedode personen geïdentificeerd als Hamas-terroristen. In een verklaring zei de IDF dat het bezig was met een diepgaander onderzoek, maar het voorlopige "onderzoek wees uit dat de troepen het vuur openden vanwege een waargenomen dreiging na een eerder treffen in het gebied".

      De hulpverleners werden op 23 maart doodgeschoten en begraven in ondiepe graven. Israël zei aanvankelijk dat militairen het vuur openden nadat ongemarkeerde voertuigen in het donker naderden. Nadat er beelden opdoken waarop te zien was dat de voertuigen duidelijk zichtbaar ambulances en brandweerwagens waren en met hun lichten aanreden, gaf de IDF toe een fout te hebben gemaakt.

      Netanyahu: Israël werkt aan nieuw akkoord over vrijlating gijzelaars


      Israël werkt aan een nieuw "akkoord" over de vrijlating van gijzelaars die door de extremistische Palestijnse organisatie Hamas worden vastgehouden in de Gazastrook. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu maandag gezegd na een onderhoud met de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis.

      "We werken momenteel aan een ander akkoord dat hopelijk succesvol zal zijn, en we zijn vastbesloten om alle gijzelaars vrij te krijgen", aldus Netanyahu.

      VN-leiders roepen samen op tot 'dringende actie' voor Palestijnen in Gazastrook


      De leiders van zes verschillende VN-organisaties hebben de internationale gemeenschap maandag opgeroepen "dringend te handelen om de Palestijnen in de Gazastrook te redden". De humanitaire toestand in het gebied gaat snel achteruit, zo blijkt uit de waarschuwing.

      "Nu de verscherpte Israëlische blokkade van de Gazastrook haar tweede maand ingaat, doen we een beroep op de wereldleiders om op te treden: stevig, dringend en besluitvaardig", zo staat in de mededeling. De internationale gemeenschap moet ervoor zorgen "dat de basisprincipes van het internationaal humanitair recht worden nageleefd. Bescherm burgers. Verleen hulp. Laat gijzelaars vrij. Hervat een staakt-het-vuren."

      De gezamenlijke oproep gaat uit van het humanitaire agentschap OCHA, kinderrechtenorganisatie Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het wereldvoedselprogramma (WFP), het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (Unrwa) en het VN-Bureau voor Projectondersteunende Diensten (Unops).

      Leiders Frankrijk, Egypte en Jordanië bellen met Trump over Gaza


      De leiders van Frankrijk, Egypte en Jordanië hebben maandag telefonisch gesproken met de Amerikaanse president Donald Trump. Daarin benadrukten de drie het belang van een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van de gegijzelden, meldt het kantoor van president Al-Sisi van Egypte.

      Ook het Élysée maakt melding van het telefoongesprek, dat plaatsvond op het moment dat de Franse president Emmanuel Macron in Egypte is voor een meerdaags bezoek. Daar ontmoette hij behalve Al-Sisi ook de Jordaanse koning Abdullah II. Meer dan dat het gesprek over Gaza ging, maakt het Élysée niet bekend.

      Trump spreekt op zijn beurt maandag in het Witte Huis met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

      Netanyahu bezoekt Trump in Witte Huis, maar gezamenlijke persconferentie afgelast


      De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is maandag in het Witte Huis aangekomen voor een gesprek met president Donald Trump over de invoerheffingen en de oorlog in de Gazastrook. Een persconferentie die na hun onderhoud gepland stond, is echter geannuleerd.

      Net voor de aankomst van Netanyahu maakte het Witte Huis bekend dat de persconferentie was geannuleerd. Een uitleg verschafte het Witte Huis niet. De persconferentie zou om 20.30 uur Nederlandse tijd worden gehouden.

      Journalisten konden wel het begin van de ontmoeting tussen Netanyahu en Trump bijwonen in het kantoor van de Amerikaanse president. In de regel gaat het dan om een kleine groep uitgekozen journalisten, die vragen mag stellen. Op de persconferentie zouden meer perswerkers vragen kunnen stellen aan beide politici.

      Trump had Netanyahu in februari al ontvangen in Washington, als eerste buitenlandse gast in zijn tweede ambtstermijn. De Israëlische premier is nu de eerste regeringsleider die in het Witte Huis wordt ontvangen voor gesprekken sinds de aankondiging van de invoerheffingen door Trump.

      Zien: zo verwelkomt Donald Trump Benjamin Netanyahu
      De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag de Amerikaanse president Donald Trump ontmoet in het Witte Huis. Netanyahu zou tijdens zijn bezoek proberen de pijn van de tarieven die zijn land worden opgelegd te beperken.
      www.telegraaf.nl

      Macron in Egypte: geen verplaatsing Palestijnen uit Gaza, Hamas mag geen rol meer spelen


      De Franse president Emmanuel Macron toonde zich tijdens een bezoek aan Caïro sterk tegenstander van verplaatsing van Palestijnen en annexatie van de Palestijnse gebieden. Hij is in Egypte voor een gesprek met president Al-Sisi over de Gazastrook.
      "De verplaatsing van volkeren en annexatie van Gaza en de Westelijke Jordaanoever zou een schending zijn van het internationaal recht en een serieuze bedreiging van de veiligheid in de hele regio, waaronder Israël."


      Macron zei ook dat in de toekomst geen rol voor Hamas mag zijn in het bestuur in Gaza en dat de beweging geen bedreiging voor Israël meer mag zijn. Hij herhaalde zijn steun voor een plan van de Arabische Liga, dat "een realistisch pad" biedt naar de wederopbouw en het toekomstige bestuur van Gaza.
      In januari kwam de Amerikaanse president Donald Trump met een voorstel om de Palestijnen uit Gaza weg te halen. Hij suggereerde dat Egypte en Jordanië de Gazanen konden opvangen, maar die landen wezen het plan resoluut af.

      Comment


      • vrijwel geen 1 westerse regering doet iets tegen Israel, overigens wat kunnen ze doen, en er zijn nog tig oorlogen waar we helemaal niet naar omkijken. En in Europa hebben we al genoeg onze handen vol aan directe dreiging voor ons en daar gaan al miljarden heen. Overigens luistert Israel nooit die negeren zelf de USA.

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/video/75095...aanvallen-voor

          AIVD waarschuwt: tientallen jongeren bereiden aanvallen voor

          13:23Video



          De AIVD waarschuwt voor radicalisering van jongeren, met name door jihadisme en rechts-terrorisme. Ouders moeten alert zijn. Nieuws van de dag opiniemaker Nausicaa Marbe noemt het rapport onvolledig en spreekt van een blinde vlek voor extreemlinks en islamitisch geweld.

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/8320...evangengenomen

            Oorlog in Oekraïne



            Dag 1140 van de invasie

            LIVE | Zelenski: Chinezen vechten mee in Oekraïne, twee gevangengenomen

            De Oekraïense president Volodimir Zelenski is akkoord gegaan met een beperkte wapenstilstand met Rusland. Dat is de uitkomst van een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Het valt nog te bezien of de deal ook zal leiden tot vrede in Oekraïne. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

            © ANP / Abaca Press

            De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat zijn militairen in het oosten van het land hebben gevochten tegen zes Chinezen en twee van hen gevangen hebben genomen.

            Zelenski: Chinezen vechten mee in Oekraïne, twee gevangengenomen


            De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat zijn militairen in het oosten van het land hebben gevochten tegen zes Chinezen en twee van hen gevangen hebben genomen. Het is de eerste keer dat Oekraïne melding maakt van Chinese betrokkenheid bij de oorlog.

            Eerder werd duidelijk dat Rusland in de oorlog steun krijgt van Noord-Koreaanse militairen. Zelenski zei tegen journalisten in Kiev dat nog een land zich in de strijd heeft gevoegd en dat hij een reactie verwacht van de Verenigde Staten.

            Zelenski heeft op Telegram een video geplaatst van een Chinees sprekende man in militaire kleding. De president wil een uitleg van China en heeft zijn functionarissen opgedragen een reactie te vragen.

            China zegt sinds de Russische invasie zich neutraal op te stellen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het land heeft daarna nog wel de banden met Rusland aangehaald.

            Rusland: gesprekken over nucleaire ontwapening met VS 'moeilijk in te beelden'


            Het Kremlin steunt de gesprekken tussen Iran en de Verenigde Staten over het Iraanse nucleaire programma, maar ziet het niet meteen zelf onderhandelingen herstarten over nucleaire ontwapening.

            Omdat het wederzijdse vertrouwen met de VS volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov nog niet helemaal hersteld is, is het "moeilijk in te beelden" dat Washington en Moskou nieuwe gesprekken starten over nucleaire ontwapening.

            De huidige fase van het Strategic Arms Reduction Treaty (Start) loopt af in februari 2026. Dat verdrag stelt onder meer beperkingen aan het aantal nucleaire koppen dat Rusland en de VS kunnen inzetten.

            Japan wil meedoen aan NAVO-knooppunt voor hulp aan Oekraïne


            Japan wil meedoen met het zenuwcentrum dat de NAVO heeft opgezet om het Oekraïense leger van wapens, training en advies te voorzien. Het Aziatische land is geen NAVO-lid, maar hoopt te leren van Oekraïnes strijd tegen Rusland.
            "Vooruitkijkend gaan we werk maken van deelname in NSATU", zei defensieminister Gen Nakatani tijdens een bezoek van NAVO-topman Mark Rutte aan zijn land. NSATU coördineert de levering van militaire hulp aan Oekraïne, de reparatie van beschadigd materieel en het opleiden van militairen. Het centrum is opgezet om de Verenigde Staten te vervangen. Die hadden tot het aantreden van president Donald Trump doorgaans de leiding over deze zaken.


            Japan maakt geen deel uit van het bondgenootschap, maar werkt er al lange tijd nauw mee samen. Die samenwerking wordt sterker nu China steeds meer als bedreiging wordt gezien voor zowel Japan als de VS.

            NBC: VS overwegen tot 10.000 militairen uit Oost-Europa te halen


            Het Amerikaanse ministerie van Defensie overweegt om vele duizenden militairen terug te trekken uit het oosten van Europa, meldt NBC News op basis van zes regeringsbronnen uit de VS en Europa. Het gaat om troepen die onder Joe Biden waren ingezet om de buurlanden van Oekraïne te beschermen na de grootschalige Russische inval in dat land.

            De Amerikaanse regering onder Donald Trump vindt dat de VS een onevenredig grote bijdrage leveren aan de veiligheid in Europa. In plaats daarvan willen de VS meer moeite kunnen steken in andere kwesties die zij belangrijk vinden, zoals de eigen grens met Mexico en weerstand bieden aan China. Bovendien wil Trump minder geld uitgeven aan de krijgsmacht.


            Biden stuurde in 2022 20.000 extra militairen naar Europa. Een deel daarvan wil Trump terughalen. Precieze aantallen zijn volgens NBC nog niet bekend, maar het zou om de helft kunnen gaan. De militairen die mogelijk terugkomen zitten in Roemenië en Polen.

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9710...and-komt-wonen

              Arbeidsmigrant moet Nederlandse les krijgen: ’Logisch dat je je aanpast als je in vreemd land komt wonen’

              Amsterdam - De overheid moet ’garanderen’ dat arbeidsmigranten de Nederlandse taal kunnen leren, aldus de Adviesraad Migratie. Vanuit de Poolse gemeenschap klinken instemmende geluiden: „Maar eigenlijk zou je het de migranten moeten verplichten.”

              © Matty van Wijnbergen

              De Adviesraad Migratie schetst in een nieuw rapport de problemen als de steeds grotere aantallen arbeidsmigranten niet actief (kunnen) meedoen in Nederland. „Velen zijn niet op de hoogte van de Nederlandse regelgeving, weten de juiste instanties niet te vinden.”




              In het Poolse Restaurant U Gorala in Noordwijkerhout komen klanten na een lange werkdag uitpuffen. Op het menu staan aardappelpannenkoeken met goulash en zelfgestookte wodka in allerlei smaken. Een gemoedelijk stukje Polen in een monumentaal Hollands pand.

              „Het eten is hier nog beter dan als mijn moeder het maakt”, zegt vaste klant Patryczja Morawin. „Soms heb ik gewoon heel veel zin in Pools eten”, vertelt ze in vloeiend Nederlands. Ze woont hier al negentien jaar, werkt als teamleider bij de bloemenveiling en voelt zich op haar plek in de Bollenstreek. „Ik ben echt een Poolse Nederlander, een beetje van beiden.”
              Niet op hoogte van Nederlandse regels



              Als coördinator van 250 werknemers, veelal uit Polen, weet ze dat haar integratieverhaal een uitzondering is. „Velen vinden het wel prima om te leven alsof ze nog in Polen zijn. Ze kijken Poolse tv, luisteren Poolse radio, hebben Poolse vrienden en rekenen bij de Lidl af bij de Poolse kassière.”

              © Matty van Wijnbergen

              De Poolse familie Urbaniak voor hun restaurant. „Als je in een vreemd land komt wonen, lijkt het me logisch dat je je aanpast.”



              Mikolaj Urbaniak, ober in het restaurant van zijn ouders, knikt. „Dat is eigenlijk te makkelijk. Als je in een vreemd land komt wonen, lijkt het me logisch dat je je aanpast.”



              De Adviesraad Migratie schetst in een nieuw rapport de problemen als de steeds grotere aantallen arbeidsmigranten niet actief (kunnen) meedoen in Nederland. „Velen zijn niet op de hoogte van de Nederlandse regelgeving, weten de juiste instanties niet te vinden, kennen de Nederlandse gebruiken nog niet goed en hebben lang niet altijd een sociaal netwerk om op terug te vallen.”Probleem voor hele samenleving



              Het gevolg: veel arbeidsmigranten zijn (zeer) afhankelijk van werkgevers, blijven ’in hun eigen wereldje’ en integreren maar beperkt. In gemengde wijken verstaan buren elkaar niet meer, de sociale samenhang staat onder druk. „Als arbeidsmigranten chronisch in een kwetsbare positie zitten, is dat niet alleen voor die mensen een probleem, ook voor de hele samenleving”, concludeert voorzitter Monique Kramer.

              © Matty van Wijnbergen

              Patryczja Morawin: „Velen vinden het wel prima om te leven alsof ze nog in Polen zijn. Ze kijken Poolse tv, luisteren Poolse radio, hebben Poolse vrienden en rekenen bij de Lidl af bij de Poolse kassière.”



              Een begin van een oplossing, aldus de Adviesraad: Nederlandse lessen aanbieden aan alle arbeidsmigranten die hier langer dan één jaar zijn. Nu gelden voor (EU-)arbeidsmigranten, kennismigranten of expats geen taaleisen of inburgeringsplicht. Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de arbeidsmigranten hun eigen Nederlandse niveau inschat als ’slecht tot zeer slecht’.



              Lang bestond het idee dat arbeidsmigranten hier maar tijdelijk zijn. De realiteit blijkt anders: tussen een derde en de helft van de migranten is hier nog steeds na vijf jaar. Er wonen tot wel een miljoen arbeidsmigranten in Nederland, voor een groot deel mensen uit Midden- en Oost-Europa.

              De Telegraaf lezen




              De Adviesraad Migratie legt de verantwoordelijkheid voor taalonderwijs bij overheden en gemeenten: zij moeten lessen voor deze groep gaan ’garanderen’. Ook wijst het naar werkgevers: „Zij halen immers arbeidsmigranten naar Nederland en verdienen daar goed aan.”



              De Poolse Patryczja leerde Nederlands door elke dag De Telegraaf te lezen op haar werk en ze ging zelf op zoek naar een school. „Ik wilde dat heel graag, maar dat geldt echt niet voor iedereen. Veel mensen kiezen ook liever voor Engels.”



              Ze vertelt hoe er in de Poolse gemeenschap nu om de taalbarrière heen wordt gewerkt: zo zijn er mensen die tegen betaling gemeentelijke brieven lezen, vragen over salarisstroken beantwoorden of doktersafspraken maken voor degenen die dat zelf niet kunnen. „Ik denk dat het beter zou zijn om Nederlandse les te verplichten, dat heeft veel meer effect.

              ”Vorige eeuw geen inburgeringsbeleid



              Meer taallessen is wat inburgeringsprofessor Han Entzinger betreft een goede start: „Feit is dat we de arbeidskrachten momenteel hard nodig hebben, dan kunnen we er maar beter voor zorgen dat ze er echt bij horen.”



              Anders dreigen er parallellen te ontstaan met de gastarbeiders in de vorige eeuw, vooral vanuit Turkije en Marokko. „Daar bestond helemaal geen inburgeringsbeleid voor, taallessen waren er niet, want die mensen zouden allemaal weer teruggaan naar hun thuisland. We weten hoe dat is gelopen.”



              Minister Eddy van Heijum (Sociale Zaken, NSC) nam het rapport dinsdag in ontvangst. „Om arbeidsmigranten uit hun parallelle wereld te halen, is er meer nodig dan alleen het oplossen van misstanden. We moeten beter met elkaar samenleven. Dat vraagt iets van arbeidsmigranten, werkgevers én de samenleving.” Hij wijst naar de schoonmaakbranche als voorbeeld, waar werknemers onder werktijd gratis taallessen kunnen volgen.

              Gezellig



              Naast taalonderwijs en meer informatie over rechten en plichten stelt de Adviesraad ook voor om meer plekken te creëren waar arbeidsmigranten en Nederlanders elkaar tegenkomen.



              In het Poolse restaurant in Noordwijkerhout gebeurt dat al. Eigenaar Michal Urbaniak verwelkomt, tot zijn eigen tevredenheid, steeds meer Nederlandse klanten. „Veel mensen weten niet zo goed wat de Poolse keuken inhoudt en lopen voorbij. Maar als ze wel een keer komen eten, staan ze nadien met een grote glimlach weer buiten. Verbaasd hoe gezellig het hier eigenlijk is.”

              Comment


              • https://www.parool.nl/columns-opinie...-aan~bb8ecbf7/

                Derk Sauer

                Het Westen blijft geloven dat het met Rusland kan onderhandelen, maar daar doen Russen niet aan

                Volgens de gezaghebbende Britse militaire analist professor Michael Clarke heeft Poetin – nu ruim 25 jaar aan de macht – 190 akkoorden waar de Russen voor tekenden geschonden.

                Onder andere de Minskakkoorden, die een staakt-het-vuren moesten bewerkstelligen in Oost-Oekraïne nadat Rusland De Krim had geannexeerd. De inkt was nog niet droog of Poetin zond een divisie Russische soldaten om het vliegveld van Donetsk te veroveren.

                En natuurlijk het fameuze Memorandum van Boedapest uit 1994, toen Oekraïne als derde kernmacht ter wereld alle nucleaire wapens inleverde. In ruil hiervoor garandeerden Amerika, Engeland en Rusland dat ‘de onafhankelijkheid, soevereiniteit, en bestaande grenzen van Oekraïne werden gerespecteerd en dat niemand Oekraïne zou bedreigen dan wel met militair geweld zou aanvallen’.

                Het staat wel vast dat als Oekraïne haar kernwapens niet had ingeleverd, Poetin het wel uit zijn hoofd had gelaten om de huidige oorlog te starten. En de wereld nu een stuk veiliger zou zijn.

                Presidenten Bill Clinton (VS), Boris Jeltsin (Rusland) en Leonid Kravtsjoek (Oekraïne) na het tekenen van het Memorandum van Boedapest in 1994, waarbij Oekraïne als derde kernmacht ter wereld alle nucleaire wapens inleverde.Getty Images
                Hoe komt het toch dat met zo’n trackrecord het Westen, met Trump voorop, nog steeds gelooft dat er met het Kremlin valt te onderhandelen?

                Het resultaat is de afgelopen weken pijnlijk zichtbaar. Inmiddels zijn drie (!) staakt-het-vurens ten grave gedragen ondanks ronkende aankondigingen vanuit het Witte Huis. Telkens kwamen de Russen ineens met nieuwe eisen die het hele akkoord weer op losse schroeven zetten. Intussen bombardeert Rusland gewoon door.

                Het wil er bij westerse politici en diplomaten maar niet in dat afspraken voor Russen een heel andere betekenis hebben dan voor ons. Ik heb daar na ruim dertig jaar als uitgever in Rusland enige ervaring mee.


                Huur naar 20.000 dollar


                In het Westen zijn we gewend om alles op papier te zetten. Als je ruzie krijgt kun je naar een rechter gaan om je gelijk te halen. In Rusland bestaat die traditie helemaal niet. Daar was nooit een onafhankelijke rechtspraak. En onder Poetin is het alleen maar erger geworden. De kans om als burger een rechtszaak te winnen is precies 0,15 procent! Het maakt helemaal niet uit wat er op papier staat.

                Dat ondervonden we met onze datsja in de bossen net buiten Moskou waar we heel gelukkig woonden. De huur ging volgens contract gestaag omhoog tot zo’n 3000 dollar per maand. Ineens kregen we het bericht dat we per direct 20.000 dollar huur moesten betalen.

                “Maar het huurcontract!” zeiden we tegen de baas van ons datsjacomplex. “Jullie moeten plaats maken voor de vrienden van Poetin,” zei hij. “Denk niet dat je hier iets tegen kunt doen.”

                In een samenleving waar een corrupte overheid een absoluut monopolie heeft over de ‘rechterlijke macht’ kan het gebeuren dat miljoenen ondernemers de gevangenis indraaien op volstrekt gefabriceerde aanklachten om ze hun bedrijf afhandig te maken.

                Alles draait om relaties


                Geen wonder dat Russen geen enkel geloof hechten aan welke afspraak met de overheid dan ook. Liegen en bedriegen is de tweede natuur van elke ambtenaar. Van de politieagent op straat tot aan Poetin.

                De enige manier om hier nog enigszins aan te ontsnappen is door vertrouwde netwerken op te bouwen. Alles draait om relaties. Een ‘handshake’ is daarbij veel belangrijker dan een handtekening.

                Voor onze uitgeverij Independent Media besteedde ik veel meer aandacht aan het leren kennen van onze leveranciers en relaties dan het uitonderhandelen van de prijs of het op papier zetten van afspraken. Advocaten gebruikten we nauwelijks. Veel belangrijker was: hoe staan de mensen met wie we zakendoen in het leven. En als het ook maar even niet goed voelde, haakten we meteen af. Ook al was dat financieel niet aantrekkelijk.

                Maar als het eenmaal klikte ben ik niemand loyaler en eerlijker tegengekomen dan de Russen met wie we jarenlang in Rusland samenwerkten. Zoals de jonge vrouw die met onze steun een miljoenen kostende tijdschriftendrukkerij in Moskou opzette. Toen wij het tijdens een roebelcrisis even moeilijk hadden en de rekeningen niet konden betalen, drukte ze gewoon door.

                Op de website van de prestigieuze Skolkovo Business School worden potentiële westerse zakenmensen gewaarschuwd voor het cultuurverschil: ‘In de VS en Europa beginnen onderhandelingen met de veronderstelling dat de andere partij een mate van goede trouw kan worden toegerekend, in Rusland zullen onderhandelaars dat nooit doen. Een ondernemer zal nooit een deal kunnen sluiten tenzij hij een langdurige relatie heeft opgebouwd.’

                Nu is ondernemen natuurlijk iets anders dan geopolitiek. Hoewel, dat is nu precies hoe Trump het ziet. Hij heeft niet voor niets vastgoedmagnaat Steve Witkoff naar Moskou gestuurd om een deal met Poetin te maken.

                Misschien was het verstandig geweest als Witkoff de moeite had genomen even de website van Skolkovo te bekijken: ‘Onderhandelen is een machtsspel waarin wij (Russen) opereren vanuit kracht en waar we niet geloven in win-winsituaties voor beide partijen.’

                Precies dat. Russen – Poetin voorop – geloven in wat Britten zo mooi een ‘zero sum game’ noemen. De winst van de een betekent het verlies van de ander.
                Vastgoedmagnaat Steve Witkoff (m) werd door Trump naar Moskou gestuurd om een deal te maken met Poetin.Chip Somodevilla/Getty ImagesGeorge W. Bush


                Daar komt nog bij dat de Russische onderhandelaars door de wol geverfd zijn en hun dossiers van binnen en van buiten kennen. Als geen ander weten ze hun tegenspelers een goed gevoel te geven om ze vervolgens op het verkeerde been te zetten.

                “Het zijn zulke gracieuze mensen,” zei Witkoff na zijn ontvangst in het Kremlin, “Poetin is zo slim en rechtdoorzee.”

                Witkoff is bepaald niet de eerste die in Poetins charme is getuind. President George W. Bush sprak in 2001 de historische woorden: “Ik keek in Poetins ziel en wat ik zag beviel mij.” Van Bush kan in ieder geval gezegd worden dat hij daar later spijt van heeft gekregen.

                Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1384...dag-met-graven

                  Tunnelnetwerk van Hamas in Gazastrook nog steeds intact: ’Ze stoppen geen dag met graven’

                  TEL AVIV - Hamas’ netwerk van terreurtunnels is nog grotendeels intact. Het Israëlische leger schat dat het de afgelopen achttien maanden slechts 25 procent van de ‘Gaza-metro’ heeft verwoest. Men gaat er bovendien vanuit dat er nog steeds een significant aantal smokkeltunnels tussen Egypte en de Gazastrook loopt.

                  © ANP/HH

                  Israël gaat ervan uit dat alle nog levende gijzelaars, vermoedelijk 24, in tunnels worden vastgehouden.




                  Hamas beschikte voor de oorlog over een netwerk van zo’n 550 tot 700 kilometer aan ondergrondse gangen en ruimtes, de belangrijkste reden dat de terreurbeweging nog steeds overeind staat. Veel terroristen verlieten het stelsel na het ingaan van het staakt-het-vuren in januari, om daar na het einde van het bestand, vorige maand, weer naar terug te keren.

                  Vrijgelaten gijzelaars hebben verteld dat hun bewakers voortdurend graafwerkzaamheden bleven verrichten verrichten om de ‘Gaza-metro’, zoals het leger het noemt, te herstellen of uit te breiden. “Ze stopten geen enkele dag”, aldus Tal Shoham, die na ruim 500 dagen vrijkwam. Israël gaat ervan uit dat alle nog levende gijzelaars, vermoedelijk 24, in tunnels worden vastgehouden.

                  ’Vernietiging tunnels duurt jaren’



                  De schatting is dat het nog vele jaren zal duren, wil Israël het grootste deel van het netwerk vernietigen. Men maakt zich met name zorgen over de tunnels tussen Gaza en Egypte, waardoor de beweging in de toekomst herbewapend zou kunnen worden. Het is de belangrijkste reden dat Israël weigert, ondanks het akkoord met Hamas, om troepen aan die grens terug te trekken.

                  Israël hervatte vorige maand de oorlog tegen Hamas en zou inmiddels weer zo’n 50 procent van Gaza controleren. De jacht op tunnels is ook weer opgepakt. Zo verwoestte het leger vorige week een ondergrondse gang van een kilometer lang in het centrale deel van de strook. Het tv-journaal dat het verontrustende tunnelnieuws publiceerde stelt op basis van dezelfde veiligheidsbronnen dat Hamas-terroristen momenteel door heel Gaza een directe contractie met soldaten proberen te vermijden. Zij mengen zich tussen de burgerbevolking of verschuilen zich in tunnels of op andere plekken.

                  Tunnels voorzien van boobytraps



                  Hamas heeft decennialang gebouwd aan het ondergrondse netwerk, dat naar schatting een kleine 6000 schachten telt. Het strekt zich uit over de hele Gazastrook en omvat onder meer faciliteiten voor de productie van wapens, commando-centra en slaapvertrekken. Hamas-terroristen kunnen zich waarschijnlijk nog steeds onopgemerkt over grote delen van Gaza verplaatsen.

                  De tunnels, velen voorzien van boobytraps, vormen een gigantisch probleem voor het Israëlische leger, dat al wel enkele malen zeer zware bommen inzette om een Hamas-leider die zich ondergronds schuilhield te doden. Vanwege de kracht van de explosie kwamen daarbij ook steeds veel burgers om.



                  Het leger meent dat met name het tunnelnetwerk in het zuiden van Gaza nog voor een groot deel intact is. De bevolking daar werd vorige week opgeroepen om te evacueren. Een expert schatte twee maanden geleden nog dat zo’n 60 procent van de tunnels was verwoest, maar dat percentage blijkt dus aanzienlijk lager te liggen.

                  Comment


                  • In Duitsland vormt zich een coalitie met oa CDU en SPD, ze willen oa immigratie aanpakken en defensie versterken

                    Comment


                    • Musk maakt elektrische autos en gebruikt verschillende soorten drugs, alles waar Trump op tegen is.

                      Comment


                      • Amnesty: Nieuw Duits regeerakkoord racistisch, schending van mensenrechten en wakkert angst aan



                        Amnesty International heeft geen goed woord over voor het regeerakkoord van de nieuwe Duitse coalitie van CDU/CSU en SPD en spreekt van een "mensenrechtelijke getuigenis van armoede". De organisatie uit met name zorgen over de beperkingen van gezinshereniging en de dreigende uitzettingen naar Afghanistan en Syrië. Ook staat het akkoord bol van racisme.

                        Julia Duchrow, secretaris-generaal van Amnesty International Duitsland, zegt over het coalitieakkoord: "Het akkoord spreekt van een 'keerpunt in binnenlandse veiligheid'. Wat de coalitie daaronder verstaat, is echter het tegenovergestelde van veiligheid: het bedient racistische vijandbeelden, instrumentaliseert het verblijfs- en migratierecht, blaast surveillance op en valt het maatschappelijk middenveld aan."

                        Volgens Duchrow willen CDU/CSU en SPD duidelijk angst aanwakkeren en de samenleving verdelen om de afbraak van de rechtsstaat te rechtvaardigen. "We weten dat dit geen veiligheid brengt. Wie veiligheid wil, moet mensenrechten verwezenlijken," stelt ze.

                        Het coalitieakkoord wordt gekenmerkt door dubbele standaarden. Zo beweert het "gezinnen centraal te stellen", maar tegelijkertijd wordt in het asielrecht opgetreden tegen gezinshereniging. De regering zegt tegen foltering en de doodstraf te zijn, maar wil tegelijkertijd mensen uitzetten naar Afghanistan en Syrië, waar juist dit lot hen bedreigt.

                        Amnesty International noemt het "huichelarij" dat de coalitie zegt de beperking van het maatschappelijk middenveld te willen tegengaan, maar tegelijkertijd subsidies koppelt aan het zwijgen over Israëls beleid in Gaza.

                        De organisatie hekelt ook de stopzetting van alle humanitaire opnameprogramma's, de invoering van ruimere bevoegdheden voor het opslaan van internet- en telefoniegegevens (dataretentie) en het biometrisch vergelijken van afbeeldingen op internet door veiligheidsdiensten.

                        "Dit is geen beleid voor mensen," concludeert Duchrow, "maar voor bedrijven die geen maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen."

                        https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...kert-angst-aan

                        Comment


                        • Oei en dat met de socialisten en de christen democraten erin

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3981...kou-met-poetin

                            Oorlog in Oekraïne



                            Dag 1143 van de invasie

                            LIVE | Amerikaanse gezant Witkoff praat in Moskou met Poetin

                            De Oekraïense president Volodimir Zelenski is akkoord gegaan met een beperkte wapenstilstand met Rusland. Dat is de uitkomst van een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Het valt nog te bezien of de deal ook zal leiden tot vrede in Oekraïne. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                            © ANP / AFP

                            De Amerikaanse gezant Steve Witkoff is in Moskou voor overleg met de Russische president Vladimir Poetin.

                            Amerikaanse gezant Witkoff praat in Moskou met Poetin


                            De Amerikaanse gezant Steve Witkoff is in Moskou voor overleg met de Russische president Vladimir Poetin. De trip werd als eerste gemeld door de Amerikaanse nieuwssite Axios en is bevestigd door het Russische staatspersbureau RIA.

                            Russische en Amerikaanse diplomaten voerden deze week gesprekken in het Turkse Istanbul. Daar wordt geprobeerd om de banden tussen de landen te verbeteren, onder meer door over en weer diplomaten meer ruimte te geven. Vooraf werd gezegd dat er niet gesproken zou worden over de oorlog in Oekraïne. Donderdag vond wel een gevangenenruil tussen de landen plaats.

                            Trump heeft gezegd dat hij snel een einde wil maken aan de oorlog in Oekraïne. Het herstellen van het contact met Rusland zou daar volgens hem bij helpen. De Amerikaanse minister van Defensie Marco Rubio zei vorige week dat de VS wel binnen enkele weken willen zien of Moskou ook bereid is om stappen richting vrede te zetten.

                            Nederland geeft Oekraïne voor 150 miljoen aan luchtdoelraketten


                            Oekraïne krijgt van Nederland een luchtverdedigingssysteem voor het onderscheppen van drones en kruisraketten. De I-Hawk, met een waarde van 150 miljoen euro, kan de modernere Patriot-systemen aanvullen. Oekraïne heeft dringend behoefte aan luchtdoelraketten en had om de I-Hawk gevraagd, zegt defensieminister Ruben Brekelmans.

                            "Wat Oekraïne nodig heeft, is een luchtverdediging met verschillende lagen", legde Brekelmans uit bij aankomst voor nieuw overleg over het verzamelen van militaire hulp voor het land. Rusland bestookt Oekraïne nog steeds met een groot aantal uiteenlopende projectielen. De Patriots die onder andere Nederland eerder schonk, kunnen beter worden ingezet voor bijvoorbeeld de verdediging tegen ballistische raketten. De I-Hawk zou andere aanvallen kunnen afslaan.


                            Nederland gebruikte de I-Hawk, van Amerikaanse makelij, tot ongeveer twintig jaar geleden.

                            Britten geven Oekraïne half miljard voor drones en reparatiewerk


                            Oekraïne krijgt omgerekend ruim een half miljard euro van het Verenigd Koninkrijk voor onder meer kamikazedrones en het repareren van eerder geleverde wapens. De Britse regering hoopt dat andere bondgenoten haar voorbeeld vrijdag volgen, als hun defensieministers bijeenkomen om nieuwe steun voor Oekraïne in te zamelen.

                            De helft van het nieuwe steunpakket is bedoeld voor "honderdduizenden" drones, radars en antitankmijnen, laat de Britse defensieminister Healey weten. Het gaat om zowel kamikazedrones als om drones die projectielen afwerpen of afvuren. De onbemande vliegtuigjes zijn doorslaggevend gebleken in de oorlog in Oekraïne.

                            Healey en zijn Duitse collega Pistorius zitten vrijdag op het NAVO-hoofdkwartier de Defensiecontactgroep voor Oekraïne (UDCG) voor. Ook van de Nederlandse minister Brekelmans wordt nieuwe steun verwacht.

                            Ruim een derde van de nieuwe Britse hulp gaat naar de reparatie van tanks, pantservoertuigen en wapentuig dat de Britten eerder hebben geleverd.

                            Defensieminister VS praat toch mee met overleg wapenhulp Oekraïne


                            De Amerikaanse defensieminister Pete Hegseth neemt toch deel aan nieuw overleg van Oekraïnes bondgenoten over militaire hulp. Hegseth zegde eerder af voor de bijeenkomst in Brussel, maar belt volgens ingewijden nu in vanuit de Verenigde Staten.


                            Het wegblijven van Hegseth gaf nieuw voedsel aan de angst van Oekraïne en zijn bondgenoten dat de VS onder president Donald Trump de handen van Oekraïne aftrekken. De VS waren de drijvende kracht achter de zogeheten Defensiecontactgroep voor Oekraïne (UDCG), die na de grote Russische invasie drie jaar geleden werd opgericht. De groep van ongeveer vijftig landen zamelt wapens en munitie voor Oekraïne in en stemt dat onderling af.


                            De VS stonden eerder al de leiding over de UDCG af. De Britse en de Duitse defensieminister zitten het overleg vrijdag op het NAVO-hoofdkwartier voor. Ook minister Brekelmans is erbij.

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1070...n-derde-daling

                              Mede dankzij streng migratiebeleid
                              Illegale vluchtelingenstroom naar Europa omlaag met een derde daling

                              Brussel - De instroom van illegale vluchtelingen naar Europa is in de eerste maanden van 2025 met meer dan 30% afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Strengere grenscontroles en een strikter migratiebeleid hebben de toestroom aanzienlijk beperkt, meldt Politico.

                              © ANP / HH

                              Volgens Frontex, de Europese grenswacht, zijn de illegale grensoverschrijdingen in het eerste kwartaal van 2025 met maar liefst 30% gedaald




                              Na de vluchtelingencrisis van 2015, toen meer dan een miljoen illegale migranten Europa binnendrongen, en een kleinere piek in 2023, is er nu via alle routes sprake van een grote daling in illegale migratie.

                              Daling van 30%




                              Volgens Frontex, de Europese grenswacht, zijn de illegale grensoverschrijdingen in het eerste kwartaal van 2025 met maar liefst 30% gedaald – een verschil van bijna 34.000 vergeleken met vorig jaar. „De daling van vorig jaar zet door”, aldus Frontex-woordvoerder Chris Borowski in een reactie aan Politico.



                              De migratieroute via de westelijke Balkan heeft een dramatische afname laten zien, met een daling van maar liefst 64% in het aantal vluchtelingen dat via Albanië, Servië, Montenegro en Noord-Macedonië Europa binnendrong. Ook de drukste route van Europa, via Griekenland, Cyprus en Bulgarije, zag een afname van 29% vergeleken met begin 2025.



                              Hoewel duizenden migranten nog steeds de levensgevaarlijke oversteek wagen, blijft ook het aantal slachtoffers opvallend laag. In het eerste kwartaal van 2025 verloren 385 mensen hun leven, een daling ten opzichte van de 2300 slachtoffers in de eerste maanden van 2024.


                              © ANP / HH

                              In het eerste kwartaal van 2025 verloren 385 mensen hun leven, een daling ten opzichte van de 2300 slachtoffers in de eerste maanden van 2024.

                              Afname door migratiebeleid en grenscontroles



                              Frontex houdt zich op de vlakte over de daling in het aantal vluchtelingen dat Europa bereikt. „We moeten afwachten om te zien wat de onderliggende factoren zijn”, zei Borowski.



                              Volgens Politico ligt de afname aan de politieke ontwikkelingen binnen de EU. „De afname komt omdat migratie een belangrijk onderwerp blijft, nu de interne Schengengrenzen steeds meer worden gesloten en Duitsland, met zijn nieuwe coalitieregering, heeft ingestemd met een strenger migratiebeleid.”



                              In Europa, en ook in Nederland, blijft de reactie op de gemelde afname in vluchtelingenstroom opvallend uit. VVD-voorman in de Europese Unie, Malik Azmani, liet zich op X alvast enthousiast uit: „De Europese migratieaanpak werkt!”

                              De afgelopen maanden heeft de EU herhaaldelijk gedreigd met strengere maatregelen. Van plannen om deportaties te versnellen, tot het opleggen van zwaardere straffen voor migranten die de EU niet verlaten, en de oprichting van ’terugkeerhubs’ buiten de EU.


                              © ANP / HH

                              Frontex is een agentschap van de Europese Unie dat zich toespitst op de samenwerking van de lidstaten van de EU ten opzichte van de gezamenlijke Europese buitengrens.

                              Mensenrechtenschendingen Griekenland



                              Het aantal bootvluchtelingen via de drukste route naar Europa blijft hoog, ondanks een daling van 29%. Vooral Griekenland blijft een belangrijk knelpunt in deze migratiestroom.



                              Donderdag werd bekend dat de EU dreigt om de geldstroom naar Griekenland te verminderen, omdat het land migranten mogelijk terug de zee op stuurt – een praktijk die in strijd is met het internationaal recht.



                              Grensagentschap Frontex onderzoekt maar liefst twaalf openstaande zaken van mogelijke mensenrechtenschendingen aan de Griekse grenzen, het hoogste aantal onderzoeken per land in de EU.

                              Comment


                              • https://nos.nl/liveblog/2562710-krem...gezant-witkoff

                                Kremlin spreekt van 'productieve' ontmoeting tussen Poetin en VS-gezant Witkoff

                                Ontmoeting Witkoff met Poetin is voorbij


                                De ontmoeting tussen de Amerikaanse onderhandelaar Steve Witkoff en de Russische president Vladimir Poetin is voorbij. De twee hebben elkaar vier uur gesproken, meldt het Kremlin. Op de website van het Kremlin is een foto gepubliceerd van de mannen die elkaar de hand schudden.

                                De twee hebben gesproken over voorwaarden voor een mogelijk staakt-het-vuren in Oekraïne. Een Russische functionaris zegt tegen het Russische persbureau Tass dat het gesprek "productief" was. Er zijn verder nog geen details bekend.
                                KremlinDe Amerikaanse gezant Witkoff en de Russische president Poetin

                                Comment

                                Working...
                                X