Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Komt er een nieuwe grote Europese crisis?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Originally posted by Ed Raket View Post
    Nexit zal er nooit komen en dan krijgen we armoede, zie Engeland met hun brexit
    Ja de Engelsen hebben sinds de brexit hogere inflatie, slechtere economie, meer armoede.

    Comment


    • Daar denken sommige partijen anders over, een Nexit..
      Daarnaast zijn de Brexitgevolgen geen Europese crisis, hooguit een GB-crisis.

      Comment


      • aangezien vele Europese landen mede afhankelijk zijn van de handel met GB heeftg dat zeker wel effect op Europa.

        Nexit is niet aan de orde, dat is toch wel algemeen bekend nu

        Comment


        • Enig effect heeft het wel (voor NL m.n. bloementeelt Westland) Maar om de Nexit in een EU crisis topic te melden gaat me te ver.. Dan kun je ook een mislukte koffieteelt in Z-Amerika ook wel noemen in 'een grote Europese crisis'.

          Comment


          • Wat maakt het uit? Je kan anders wel van alles een apart topic aanmaken.

            Comment


            • https://www.ad.nl/buitenland/live-oo...pens~abb2c381/

              LIVE Oorlog Oekraïne | VS overweegt toestemming voor Oekraïense aanval op ​​Russisch grondgebied met Amerikaanse wapens


              OORLOG OEKRAINEVolgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken overwegen de Verenigde Staten om Oekraïne toe te staan ​​Russisch grondgebied aan te vallen met door de VS geleverde wapens. Tot op heden heeft de VS dat steeds verboden, maar volgens Blinken is het nu levensvatbaar is geworden door de situatie op het slagveld in Oekraïne. Daar is Rusland al maanden aan de winnende hand. Lees hier alles over de ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne.

              De belangrijkste punten:


              - De Russische ultranationalist, Kremlin-criticus en MH17-veroordeelde Igor Girkin heeft woensdag zijn hoger beroep tegen een veroordeling tot vier jaar cel verloren. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA. De ex-militiecommandant, die president Vladimir Poetin en het leger beschuldigde van mislukkingen in de oorlog in Oekraïne, werd in januari door een rechtbank in Moskou veroordeeld wegens het ‘aanzetten tot extremisme’.

              - Bij Russische aanvallen op de havenstad Nikopol in het zuiden van Oekraïne zijn woensdag twee doden gevallen, meldde gouverneur Serhiy Lysak. Een drone trof volgens hem een ambulance, waarbij de 54-jarige chauffeur werd gedood. Een andere man (52) stierf als gevolg van een artilleriebeschieting.

              - Donald Trump (77) heeft volgens The Washington Post tijdens een ontmoeting met Republikeinse donoren gezegd dat hij ‘Moskou en Peking zou bombarderen’ als hij president was. De Republikein suggereerde dat hij als president Moskou gebombardeerd zou hebben na de invasie van Oekraïne. Ook Peking zou volgens Trump een Amerikaanse aanval mogen verwachten als het Taiwan binnenvalt.

              Comment


              • het is toch ook gek als je wapens levert je dan niet mag gebruiken, laat staan hoe je dat controleert in een oorlog

                Comment


                • Ze gebruiken ze nu en slaan de Russen weer knap van zich af....

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/financieel/...n-rusland-zelf

                    Gazprom in de problemen
                    Het wapen dat het Westen op de knieën moest krijgen, keert zich nu tegen Rusland zelf

                    MOSKOU - „Poetin suggereert via tussenpersonen dat hij het conflict wil bevriezen”, dat opvallende bericht deelde de Poolse buitenlandminister woensdag. De reden? De melkkoe van Rusland, gasbedrijf Gazprom, lijkt op weg naar een meltdown. En dat heeft dramatische gevolgen voor de oorlogskas.

                    © ANP / ASSOCIATED PRESS

                    Vladimir Poetin




                    Net geen zeven miljard. Zoveel bedroeg het verlies van de nationale gasmaatschappij Gazprom in het jaar 2023. Het is de eerste keer sinds 1999 dat die in het rood gaat. Zo diep is het bedrijf sinds de oprichting tien jaar eerder nog nooit door het ijs gezakt. Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radosław Sikorski is dat de reden waarom president Poetin lijntjes aan het uitleggen is. „Gazprom is nu een verlieslatend bedrijf”, schreef hij woensdag op X. „Wat betekent dat het zakenmodel aan het instorten is. Poetin stuurt boodschappen via tussenpersonen waarin wordt gesuggereerd dat hij het conflict wil bevriezen. Zijn oorspronkelijk oorlogsdoel – heel Oekraïne veroveren – is niet langer haalbaar. We moeten op koers blijven om een correcte vrede te bereiken.”

                    Melkkoe




                    Gazprom is een belangrijke melkkoe van Rusland. Gemiddeld is het bedrijf goed voor 10 procent van het Russische budget. Sinds het begin van de oorlog is het ook verplicht om maandelijks 500 miljoen in de oorlogskas te storten. Maar geld uitgeven dat er niet is, kan ook Gazprom niet. Het gaat niet om een tijdelijk dipje. De vooruitzichten voor dit jaar zijn nog slechter. De moloch heeft moeite om haar leveranciers te betalen en Gazprom moet erop los lenen om de gaten te dichten. Volgens The Financial Times is het niet ondenkbaar dat het tempo waaraan de banken verplicht zijn het bedrijf te ondersteunen, ook de financiële wereld in problemen brengt.



                    Lees hieronder verder

                    © ANP / ASSOCIATED PRESS

                    Poetin en Gazprom CEO Alexei Miller vorige week in de wolkenkrabber van de maatschappij in Sint-Petersburg. Die werd geopend een halfjaar voor de start van de oorlog en kostte 1,6 miljard euro.



                    De paniekberichten lijken vreemd omdat de Russische economie vorig jaar groeide en het IMF dat ook dit jaar verwacht. De prognoses werden zelfs opgewaardeerd. Maar dat heeft veel met de wapenindustrie te maken die overuren draait. Al ziet ook die de winst flink slinken. De verkoop aan andere landen – een heel belangrijke bron van inkomsten – is sterk teruggelopen, omdat Rusland alles nodig heeft wat het produceert. Bovendien heeft een deel van de succesvolle onderdelen, zoals SAM-400-luchtafweer, kruisraketten of T-14-tank, veel van de glans verloren. Ze bleken allemaal veel kwetsbaarder dan gedacht en niet zo efficiënt en precies als werd gepropageerd. Daarbovenop komt dat lonen in de wapenindustrie pijlsnel zijn gestegen omdat er handen tekort zijn en er 24/7 moet worden gedraaid.Kremlin-elite getroffen



                    Een nieuwe pijplijn naar China in 2025 moest voor Gazprom soelaas brengen. Maar de onderhandelingen daarover zijn vorige week afgebroken. Peking is perfect op de hoogte van de penibele situatie en vroeg bodemtarieven.



                    Op het Economisch Forum in Sint-Petersburg vorige week, waar Poetin de hoofdvedette was, werd de schijn in ieder geval hooggehouden. Gazprom pakte er uit met haar peperdure wolkenkrabber en had zelfs nog wat geld over voor een monumentje.

                    De oorlog kunnen blijven betalen, is trouwens niet de enige kopzorg die Poetin heeft. Het is algemeen bekend dat de gas- en oliesector een belangrijke bron van inkomsten waren en zijn voor de Russische elite en hemzelf. Hun anonieme buitenlandse rekeningen en postbusfirma’s werden met een deel van de winsten volgepompt. Dat die geldstroom opdroogt door een oorlog over de grens, kan in het Kremlin kwaad bloed zetten. De „speciale militaire operatie” heeft de oligarchen en de hele Russische elite al heel veel legale en illegale inkomsten gekost.
                    Foute analyse



                    Dat het bedrijf wankelt, is niet het gevolg van de sancties tegen Rusland. Gas staat immers niet op de zwarte lijst. Het Kremlin heeft zichzelf in de voet geschoten toen het de gaskraan naar Europa dichtdraaide. Verwacht was dat de Europese landen waanzinnige prijzen zouden moeten betalen en uiteindelijk zouden komen smeken om tegen hoge kosten opnieuw Russisch gas te krijgen. Het gas gebruiken als wapen zou de winsten van Gazprom naar ongekende hoogten stuwen. Dat was de voorspelling van de strategen in het Kremlin. Maar een doortastend ingrijpen van de EU en de VS hebben dat scenario getorpedeerd. Rusland krijgt zijn gas aan een degelijke prijs niet meer verpatst. Het wapen dat het Westen op de knieën moest krijgen, heeft zich tegen het Kremlin gekeerd.

                    Comment


                    • Originally posted by Trevor Horny View Post

                      Ja de Engelsen hebben sinds de brexit hogere inflatie, slechtere economie, meer armoede.
                      en meer assielzoekers, die hebben spijt van die brexit

                      Comment


                      • ja zijn oorlogseconomie staat onder druk, maar als ie maar niet gekke dingen gaat doen, kat in het nauw op leeftijd kan rare sprongen maken

                        Comment


                        • https://www.parool.nl/columns-opinie...uist~bd5b090d/

                          Derk Sauer

                          Het Westen moet dit in de oren knopen: de enige taal waar Poetin naar luistert is die van de vuist

                          Derk Sauer.Beeld Artur Krynicki
                          Vladimir Poetin vierde de afgelopen dagen zijn eigen feestje in Sint-Petersburg. In een opperbeste stemming klopten daar tijdens ‘het Russische Davos’ de politieke en zakelijke elite elkaar op de schouders. Wat een contrast met de afgelopen twee jaar toen het nog ‘doom and gloom’ was. De Russische invasie leek op een drama uit te lopen en de uittocht van westerse bedrijven sloeg een gat in de Russische economie.

                          Een glimmende Poetin – van gezondheidsklachten was niets te merken – had het nu duidelijk naar zijn zin. De economie loopt als een tierelier, de oorlog was bij alle recepties en partijen ver weg en over sancties werd nog slechts smalend gesproken.

                          Dochters Maria en Katerina


                          Zijn dochters Maria (39), specialist in genetische research, en Katerina (37), een techexecutive, maakten met presentaties voor het eerst hun opwachting tijdens het Forum. In de bizarre wereld van Poetin heeft hij zijn dochters publiekelijk nooit erkend – hij noemde ze zelfs ‘die vrouwen’ – maar iedereen in Rusland weet beter. Maria en Katerina worden dan ook met alle egards als de dochters van de grote leider behandeld en met hun ‘coming-out’ sorteert de president voor op een Poetindynastie.

                          Voor de oorlog gaven westerse leiders als Merkel en Macron en ceo’s van multinationals als Shell en Unilever nog acte de présence in Sint-Petersburg. Nu moest Poetin het – tot leedvermaak van de westerse pers – doen met de presidenten van Bolivia, Zimbabwe en een delegatie van de Taliban. Maar hé, in de ‘global south’ is Poetin populairder dan ooit. Met China, Iran, Noord-Korea en passief India aan zijn zijde heeft hij het Westen niet nodig.

                          Poetin blaakt van zelfvertrouwen


                          “Het Westen is goed in het organiseren van conferenties, maar Rusland 2.0 dendert voort,” constateert Samir Saran, president van de belangrijkste denktank van India, om eraan toe te voegen dat het toch onvoorstelbaar is dat het Westen met een twintig keer grotere economie Rusland niet kan verslaan.

                          “Poetin verwacht nog vele jaren aan de macht te zijn,” zegt de Oekraïense analist Anton Gerasjtsjenko, “hij is gezond en blaakt van het zelfvertrouwen.”

                          De Krim, MH-17, Boetsja, Marioepol, oorlogsmisdaden, Nemtsov, Navalny, het Internationaal Gerechtshof: Poetin weet dat hij erboven staat. De wereld blijft toch wel met hem praten.

                          De taal van de vuist


                          Poetin gebruikte Sint-Petersburg ook om zijn doel met Oekraïne te herhalen: “Elke oorlog eindigt met onderhandelingen. Maar die onderhandelingen zijn altijd gebaseerd op winst of verlies op het slagveld. Wij zijn van plan om te winnen.”

                          Wij Nederlanders zijn van het polderen, maar Poetin is van de ‘zero sum game’: de winst van de een is het verlies van de ander. Laat de ‘duiven’ in het Westen dat in hun oren knopen. De enige taal waar Poetin naar luistert, is die van de vuist. Onderhandelen met Poetin heeft voor Oekraïne pas zin als Rusland daar militair toe wordt gedwongen.

                          Daarom is het zo essentieel dat de westerse militaire steun voor Oekraïne wordt opgevoerd. De mantra in Berlijn en Washington is al veel te lang: ‘Wij moeten er voor zorgen dat Oekraïne niet verliest, maar dat het ook niet wint’. De angst voor de atoomknop zit er – aangewakkerd door oorlogshitsers op de Russische televisie – diep in. Het dreigement van een Russische commentator om een atoombom op Rotterdam te gooien haalde alle kranten. Maar Poetins rode lijnen zijn al net zo flexibel als die van westerse regeringsleiders. In Sint-Petersburg gaf Poetin zelf aan dat het gebruik van kernwapens niet aan de orde is. Wat hem betreft is deze oorlog een ouderwetse uitputtingsslag waarbij de Russen een langere adem hebben.

                          Hele wereldorde staat op het spel


                          De premier van Estland vergeleek de huidige situatie met 1938, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. “Toen leken wat Italië deed in Ethiopië, Japan in China en Duitsland in Sudetenland, los van elkaar staande incidenten. Nu heb je Oekraïne (en Armenië, Moldavië, Georgië), het Midden-Oosten en de Zuid-Chinese Zee. Allemaal onderdeel van de postkoudeoorlogstrijd tussen de wereldmachten. Als op een plek agressie loont, dan is dat een uitnodiging voor anderen om in actie te komen.”

                          China houdt de slappe houding van het Westen nauw in de gaten en zo is het lot van Oekraïne nauw verweven met dat van Taiwan en staat daarmee de hele wereldorde op het spel.

                          Wilders en Le Pen


                          Poetin zal met genoegen de resultaten van de Europese verkiezingen hebben bekeken. Met name de verpletterende nederlaag van Macron komt hem goed uit. Juist Macron ontpopte zich de laatste tijd veel nadrukkelijker dan kanselier Scholz als pleitbezorger voor Kyiv. Of het invloed had op de Franse uitslag valt moeilijk te zeggen, maar de Russische propaganda en trollen richtten zich niet voor niets juist op Parijs.

                          Net als Geert Wilders veroordeelt Marine Le Pen – die in 2014 nog 9 miljoen euro van een Russische staatsbank aannam – de Russische invasie. En net als Wilders wil Le Pen alleen ‘defensieve’ wapens aan Oekraïne leveren en daarmee Zelensky feitelijk overleveren aan het Kremlin. De vicevoorzitter van Le Pens partij noemde het recentelijk nog ‘een gemiste kans’ dat Poetin niet voor de opening van de Spelen in Parijs is uitgenodigd. Met zijn beslissing om vervroegde verkiezingen uit te schrijven, neemt Macron niet alleen een gok op zijn eigen politieke toekomst maar ook op het lot van Oekraïne.

                          Als het ministerie van Defensie in Nederland dan ook nog wordt toebedeeld aan een PVV-minister – in plaats van Kajsa Ollongren die zich het vuur uit haar schoenen loopt voor Zelensky – gaat de vlag helemaal uit in Moskou.


                          Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

                          Comment


                          • Oekraine kan verder met klaarmaken voor EU toetreding omdat Hongarije lees Orban, een draai heeft gemaakt. Dat zal Putin niet leuk vinden.

                            Comment


                            • binnenkort hebben ze de F16's in gebruik en er sijpelen nu meer moderne wapens door vanuit het westen, komt er een ommekeer in de oorlog?

                              Comment


                              • Als de Navo toestemming geeft die wapens en vliegtuigen daadwerkelijk in te zetten(ook richting Rusland)..en dan zijn de rapen pas écht gaar, vrees ik.

                                Comment


                                • dat gebeurt al, of dacht je dat Oekraine al 2 jaar vochten met alleen eigen materiaal, hilarisch

                                  Comment


                                  • ja daarom hebben de Russen Oekraine nog niet weten te veroveren. Zonder die wapens was Rusland al veer verder geweest dan nu.

                                    Comment


                                    • lijkt een keerpunt aan te komen

                                      Comment


                                      • Originally posted by Sjakie Bral View Post
                                        dat gebeurt al, of dacht je dat Oekraine al 2 jaar vochten met alleen eigen materiaal, hilarisch
                                        Ja wat luchtafweer en andere kleine wapensystemen.. Als die F16's operationeel zijn aldaar kan het pas echt opschieten maar die Su-27's zijn ook niet te onderschatten..

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/buitenland/kansen-...stop~a14298a8/


                                          De Oekraïense president Volodymyr Zelensky arriveert voor de groepsfoto tijdens de vredestop in het Zwitserse Luzern. © AFP

                                          Kansen op vrede tussen Oekraïne en Rusland lijken te slinken na Zwitserse vredestop


                                          Een akkoord tussen Oekraïne en Rusland leverde de internationale vredestop in Zwitserland niet op. Rusland was er niet eens bij. Maar wat was dan wel het nut van deze door Oekraïne georganiseerde bijeenkomst op een bergtop? ,,Er komt een moment dat we met de Russen moeten gaan praten.’’

                                          Meer dan 160 regeringsleiders kregen van Oekraïne een uitnodiging om af te reizen naar het chique Zwitserse resort Bürgenstock, met uitzicht op het Meer van Luzern. Zwitserland wordt gezien als neutraal terrein en was volgens Oekraïne om die reden het ideale gastland. Doel: praten over het vredesplan van Kyiv. Of, met andere woorden: internationale steun zoeken voor vrede op Oekraïense voorwaarden.

                                          Gepraat werd er zeker, vooral door de vrienden van president Volodymyr Zelensky; zoals de Franse president Macron, de Duitse kanselier Scholz, de Britse premier Sunak en niet te vergeten demissionair premier Rutte. Uiteindelijk kwamen er geen 160, maar 57 regeringsleiders opdagen en ging het vooral om de mensen die er niet waren.

                                          Liever naar Hollywood


                                          De Amerikaanse president Joe Biden liet de top links liggen en vond het belangrijker naar Hollywood te gaan om geld in te zamelen voor z’n verkiezingscampagne. Hij stuurde zijn vicepresident Harris als plaatsvervanger naar Luzern. Ook de leiders van landen als Turkije, Brazilië, Indonesië en Zuid-Afrika vonden het niet nodig zelf af te reizen en stuurden eveneens vertegenwoordigers. China kwam helemaal niet opdagen, president Xi vond het nutteloos over vrede te praten zonder de Russen. Rusland was dus niet uitgenodigd en noemde de top ‘absurd’ en zinloos.

                                          Eigen vredesplan Oekraïne


                                          Zinloos was de top niet helemaal voor Zelensky. Hij zocht op die Zwitserse berg meer steun voor zijn eigen zogeheten 10-puntenplan dat bestaat uit nucleaire veiligheid (controle over de kerncentrale in Zaporizja) en energieveiligheid, voedselveiligheid (graantransport), het vrijlaten van alle krijgsgevangenen en gedeporteerden (inclusief Oekraïense kinderen), het herstel van de territoriale integriteit, de terugtrekking van alle Russische troepen uit Oekraïne en het eindigen van de vijandigheden en een rechtvaardige bestraffing (verantwoording afleggen voor oorlogsmisdaden).

                                          Die steun kreeg hij deels. In de slotverklaring van de deelnemende landen staat dat de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne moet worden gerespecteerd. Niet alle deelnemende landen ondertekenden die verklaring. Onder meer Brazilië, India, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika ontbraken op de lijst.

                                          Nadenken over Russische eisen


                                          De Zwitserse president Viola Amherd zei in haar slotwoord dat één belangrijke vraag blijft: ,,Hoe en wanneer kan Rusland bij het proces worden betrokken?’’ Poetins recente oproep aan Oekraïne om zich terug te trekken uit het zuiden en het oosten van het land werd op de top afgewezen. Dit komt feitelijk neer op capitulatie van Oekraïne en dat is ondenkbaar voor Kyiv. Het Kremlin zei zondag dat Oekraïne toch beter moet ‘nadenken’ over de Russische eisen, gezien de huidige moeizame situatie voor Oekraïne op het slagveld.

                                          Uitzicht op nog maar een begin van vredesonderhandelingen tussen beide landen lijkt dan ook verder weg dan ooit. Oekraïne en Zwitserland meldden dat Rusland wel kan worden uitgenodigd bij mogelijke vervolgtoppen, omdat het land deel moet zijn van het vredesproces. De top van afgelopen weekend moest daar het beginpunt voor zijn, maar gezien de actuele eisen van zowel Rusland als Oekraïne is daar weinig hoop op.

                                          Iets in het vat voor Moskou


                                          Landen als Brazilië, India en Zuid-Afrika pleiten juist voor het opstarten van vredesonderhandelingen tussen Oekraine en Rusland waarbij er zeker ook voor Moskou iets in het vat zit. Poetin zal een volledige terugtrekking uit bezet gebied immers nooit accepteren, hij moet een kans krijgen de oorlog zonder gezichtsverlies te beëindigen.

                                          De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba zorgde toch nog voor een kleine opening. ,,Natuurlijk begrijpen we dat er een tijd komt waarin het nodig is om met Rusland te praten”, zei hij. Grote vraag is en blijft wanneer dat moment aanbreekt.

                                          Praten over vrede tijdens de vredestop in Zwitserland. © Reuters

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/7283...eel-belangrijk

                                            Nederland haalt met 2,05 procent voor eerst NAVO-norm: ’Heel belangrijk’

                                            BRUSSEL - Nederland haalt dit jaar voor het eerst de NAVO-norm. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het bondgenootschap heeft vrijgegeven. In totaal halen 23 NAVO-landen de afspraak om 2 procent van hun bbp te investeren in Defensie. Demissionair premier Mark Rutte noemt het nieuws „heel belangrijk.”

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5282...s-aan-oekraine

                                              OORLOG IN OEKRAÏNE



                                              Dag 848 van de invasieLIVE | Poetin waarschuwt Zuid-Korea voor 'grote fout' bij levering wapens aan Oekraïne

                                              Na de Russische opmars van de afgelopen maanden lijkt Oekraïne met hulp van nieuw aangeleverde westerse wapens een krachtig tegenoffensief te zijn begonnen. Volg hier de laatste ontwikkelingen in de Oekraïne-oorlog.

                                              © ANP / ASSOCIATED PRESS

                                              Russische president Vladimir Poetin meent dat Zuid-Korea een „grote fout” zou maken als het land besluit om wapens aan Oekraïne te leveren.

                                              Poetin waarschuwt Zuid-Korea voor 'grote fout' bij levering wapens aan Oekraïne


                                              De Russische president Vladimir Poetin waarschuwt dat Zuid-Korea een "grote fout" zou maken als het land besluit om wapens aan Oekraïne te leveren. Hij reageert daarmee op een uitspraak van de Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Chang Ho-jin, die aangaf dat Zuid-Korea opnieuw zal kijken naar het beleid voor wapenleveranties aan Oekraïne.

                                              "Ik hoop dat dit niet zal gebeuren", zei Poetin op een persconferentie in Vietnam, waar hij na Noord-Korea naartoe doorreisde. "En als het wel gebeurt, dan zullen we ook gepaste beslissingen nemen, die het huidige leiderschap van Zuid-Korea waarschijnlijk niet zullen bevallen."

                                              Zuid-Korea is bezorgd om het nieuwe verdrag tussen buurland Noord-Korea en Rusland. Naast dat het wapenleverantiebeleid mogelijk gaat worden herzien, kondigde Ho-jin ook nieuwe sancties tegen Rusland aan. Schepen, personen en organisaties die olie en wapens vervoeren tussen Rusland en Noord-Korea zullen worden gestraft.

                                              De spanning tussen Zuid-Korea en het buurland lijkt de laatste tijd weer te zijn toegenomen. Dat nu de banden tussen Noord-Korea en Rusland zijn verstevigd, gooit mogelijk olie op het vuur.

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1935...culair-gedaald

                                                Rutte: ’Begint langzamerhand effect te krijgen’
                                                Voorzichtig succes Tunesië-deal EU: aantal bootmigranten spectaculair gedaald


                                                ALEXANDER BAKKER EN EMILE KOSSEN
                                                1 uur geledenin BINNENLAND


                                                BRUSSEL - De Tunesië-deal lijkt zijn vruchten af te werpen. Het aantal bootmigranten naar Italië is spectaculair gedaald. Vertrekkend premier Mark Rutte is mede-initiatiefnemer van de deal en is voorzichtig optimistisch: „Ik denk dat het langzamerhand effect begint te krijgen. We zien het aan de cijfers”, zegt hij bij aankomst in Brussel, waar Ruttes laatste EU-top is.

                                                © ANP




                                                Ongeveer een jaar geleden trok Rutte samen met zijn Italiaanse collega Giorgia Meloni en EU-kopstuk Ursula von der Leyen naar Tunesië om de deal te sluiten. Het Noord-Afrikaanse land zou helpen om de illegale migratiestroom naar Italië in te dammen en in ruil voor deze hulp gaat de Europese Unie helpen om de economie te versterken. Het prijskaartje: 1 miljard euro aan gunstige leningen en subsidies.

                                                onderhandelingen over de uitwerking van de deal zijn uiterst stroef verlopen. Al na een paar maanden gaven critici de Tunesië-deal het predicaat ’mislukt’.

                                                Ander beeld



                                                Maar inmiddels laten de cijfers een ander beeld zien. Vorig jaar werden nog alle migratierecords gebroken, stelt EU-grensorganisatie Frontex. In 2023 werden 98.000 illegale bootmigranten geteld die vanuit Tunesië naar Italië kwamen, het hoogste aantal ooit gemeten. Gewetenloze mensensmokkelaars stuurden de migranten vaak de zee op met levensgevaarlijke gammele bootjes.

                                                Dit jaar is het beeld flink anders. Het aantal mensen dat in de eerste vijf maanden van 2024 vanaf de Tunesische of Libische kust de overtocht waagde daalde met 58 procent ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar. Naar nul ging het niet: Frontex noteerde in de maand mei nog steeds 5.125 illegale grensovergangen. De meeste mensen kwamen uit Bangladesh, met dit land heeft de EU een deal om economische migranten sneller terug te sturen.

                                                Vertraging



                                                EU-kopstuk Von der Leyen is nog voorzichtig met harde conclusies: „We hebben een vertraging gezien in het tempo van irreguliere aankomsten uit Tunesië.” Ze prijst de extra inzet van Tunis in de strijd tegen mensensmokkelaars.



                                                Rutte zegt „altijd gedacht te hebben” dat het wat langer zou duren voor de deal effect zou hebben. De belangrijkste vraag voor Nederland: wanneer gaat Ter Apel hiervan profiteren? Rutte: „Dat is altijd met vertraging, maar uiteindelijk zul je ook daar wel een effect gaan zien. En het zal niet meteen het hele probleem wegnemen.”

                                                Comment


                                                • Timmermans (PvdA/GL) draait nu ook bij en erkent dat er een asielzoekersprobleem is.

                                                  Comment


                                                  • Dan komen ze nu via Turkije, Marokko en Libië.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X