Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • denk dat die oorlogsdreiging en daarbij horende effecten als inflatie etc momenteel ons grootste gevaar is voor ons bestaan

    Comment


    • https://www.ad.nl/economie/omvang-on...deau~a02e9dfe/


      Productielijn in een vestiging van zuivelconcern FrieslandCampina. © ANP

      Omvang ontslaggolf bij FrieslandCampina komt aan als mokerslag: ‘Beroerd kerstcadeau’


      FrieslandCampina schrapt de komende twee jaar bijna 10 procent van de arbeidsplaatsen om de kosten omlaag te brengen. De aanhoudende inflatie is een belangrijke boosdoener voor de zuivelreus. De zet van de directie kwam dus bepaald niet onverwacht, maar de grootte van de nieuwe ontslagronde bij zuivelcoöperatie doet wel pijn bij het personeel.

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1340...air-hulppakket

        Biden: ’De geschiedenis zal hard oordelen’
        Zelenski vangt bot bij Republikeinen, geen nieuw militair hulppakket

        WASHINGTON - Republikeinen in het Congres volharden in hun verzet tegen een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne. Ze eisen politiek wisselgeld en een plan hoe Kiev denkt de oorlog met Rusland te kunnen winnen.

        © ANP / SIPA USA
        President Zelenski (l) staat voorlopig nog met lege handen na zijn gesprek met Joe Biden.

        Dat bleek dinsdag na een dag vol beraadslagingen in het Witte Huis en op Capitol Hill, waar de Oekraïense president Zelenski te gast was. „Het is verbazingwekkend dat we tot dit punt zijn gekomen”, sprak president Biden op een persconferentie, waar hij uithaalde naar zijn politieke tegenstanders. „De geschiedenis zal hard oordelen over diegenen die vrijheid de rug toekeren.”

        Ultiem breekijzer

        Het Witte Huis had Zelenski ingevlogen als ultiem breekijzer voor de vastgelopen onderhandelingen in het Amerikaanse parlement. Republikeinen blokkeren al maanden een zak geld van ruim 100 miljard dollar, waarvan zo’n 60 miljard voor het door Rusland belegerde land. Zelenski sprak voorafgaand aan zijn ontmoeting met Biden met leden van het Amerikaanse parlement. Het is zijn derde bezoek aan de VS sinds het begin van de oorlog in zijn land.

        Republikeinen maakten duidelijk weinig trek te hebben om de portemonnee te trekken voor wat zij beschouwen als een bodemloze put. „We hebben helderheid nodig over de strategie die Oekraïne in staat moet stellen om te winnen”, zei Huis-voorzitter Johnson. Hij noemde de antwoorden ’ontoereikend’, ook met betrekking tot het toezicht op besteding van de miljarden. Oekraïne staat te boek als een diep corrupt land.
        Russische slagkracht

        Om het nut van militaire hulp te onderstrepen had de Biden-regering dinsdag ramingen van Amerikaanse inlichtingendiensten gedeeld met het Congres, waaruit naar voren komt dat de Russische slagkracht door de oorlog is gedecimeerd. Inmiddels zou negentig procent van de vooroorlogse legercapaciteit zijn weggevaagd. Circa 315.000 Russische militairen zouden zijn gedood of gewond en 2200 van de 3500 tanks vernietigd. Hoe groot de verliezen aan Oekraïense zijde zijn, werd niet bekendgemaakt.

        Naast bezwaren over de militaire strategie van Oekraïne eisen de Republikeinen in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat politiek wisselgeld van de regering-Biden voor verdere hulp; zo moet er ook meer geld komen voor grensbewaking nu de illegale immigratie aan de zuidgrens met Mexico aanhoudt. Uit een recente peiling blijkt dat zorgen over deze instroom topprioriteit is onder kiezers. „Republikeinen zouden Vladimir Poetin het beste cadeau geven dat hij zich kon wensen”, schamperde de Democratische Senaatsleider Schumer.Compromis

        De Republikeinen zijn wel voorstander van extra geld voor Israël, dat ook in het hulppakket zit. Eerdere Republikeinse pogingen om dat deel los te knippen en apart goed te keuren zijn weer door Democraten getorpedeerd. Indien er deze week geen compromis wordt bereikt zit de Biden-regering met een probleem. Het Congres gaat dan tot januari met Kerstreces terwijl de hulppot voor Oekraïne praktisch leeg is, zo meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken begin deze maand. Dat zou kunnen betekenen dat Het Witte Huis geld van andere lopende militaire uitgaven moet weghalen wil het Oekraïne kunnen blijven financieren.

        Washington maakte dinsdag tevens bekend nog eens 250 personen en bedrijven op de zwarte lijst te zetten wegens steun aan de Russische agressie.

        Comment


        • Gaat helemaal verkeerd en daar gaan wij in Europa heel veel last van krijgen

          Comment


          • https://www.ad.nl/buitenland/britten...land~af65c49b/


            Giorgia Meloni en Rishi Sunak in Italië. © REUTERS

            Britten en Italianen gaan project financieren om migranten vanuit Tunesië terug te laten keren naar thuisland


            De Britse premier Rishi Sunak en premier Giorgia Meloni van Italië gaan samen een project financieren dat migranten moet helpen om vanuit Tunesië terug te keren naar hun thuislanden. Sunak, die in Rome een politiek festival bijwoonde dat werd georganiseerd door de partij van Meloni, prees het strenge migratiebeleid van zijn Italiaanse ambtgenoot.

            De twee regeringsleiders, die beloven de aankomst van migrantenboten op hun kusten te stoppen, hielden formele gesprekken op het kantoor van Meloni. In een toespraak voor een bijeenkomst van haar uiterst rechtse partij Fratelli d’Italia prees de Britse conservatieve leider hun beider bereidheid om “de consensus te doorbreken”.

            Sunak en Meloni, die er een goede relatie op nahouden sinds ze in 2022 aan de macht kwamen, krijgen beiden fikse kritiek op hun migratiebeleid, van de plannen van Sunak om asielzoekers naar Rwanda te sturen, tot de pogingen van Meloni om het werk van reddingsschepen in de Middellandse Zee te beperken.

            Sunak prees Meloni’s ‘overtuiging en vastberadenheid’ en vergeleek haar met de voormalige Britse premier Margaret Thatcher. Volgens hem is er iets van het ‘radicalisme’ van de Iron Lady nodig om massamigratie aan te pakken. ,,Als we dit probleem niet aanpakken, zullen de aantallen alleen maar toenemen. Het zal onze landen en ons vermogen om degenen te helpen die onze hulp het meest nodig hebben, overweldigen”, aldus Sunak.

            Bij het festival waren meer Europese politici aanwezig. Ondernemer en miljardair Elon Musk, die Meloni eerder heeft gesteund in haar asielbeleid, was de belangrijkste gastspreker. Italië heeft een van de laagste geboortecijfers ter wereld, en Musk drong er bij het publiek op aan om ‘meer Italianen te maken om de Italiaanse cultuur te redden’, een aandachtspunt van de regering-Meloni.

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/financieel/...-stevig-omhoog

              En de inflatie gaat door zoals verwacht

              Comment


              • https://www.ad.nl/economie/dnb-econo...aren~ae82b297/


                Foto ter illustratie. © Anton Kappers

                DNB: Economie is er stuk slechter aan toe dan gedacht, nauwelijks groei in de komende jaren


                De Nederlandse economie is er een stuk slechter aan toe dan eerder dit jaar werd gedacht. Zowel dit jaar als volgend jaar rekent De Nederlandsche Bank (DNB) op economische stagnatie, terwijl de toezichthouder in juni nog uitging van groeipercentages van 0,8 procent en 1,3 procent. Forse tegenvallers in andere landen raken Nederland als handelsland, blijkt bij de halfjaarlijkse raming van de centrale bank.

                DNB rekende al op een afkoeling van de wereldeconomie door de opgelopen rente, maar met name de economische ontwikkeling in de Verenigde Staten en China schaadt de wereldwijde handel nu. Ook de moeilijkheden van de belangrijkste handelspartner Duitsland zitten Nederland dwars. Daardoor komt de groei van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar uit op 0,1 procent en in 2024 op 0,3 procent. Vorig jaar groeide de economie nog met ruim 4 procent.

                Toch hadden de hoge inflatie en opgelopen geopolitieke spanningen de Nederlandse economie nog meer kunnen schaden. Volgens DNB-hoofdeconoom Olaf Sleijpen is dat niet gebeurd door steunpakketten vanuit de overheid, zoals het prijsplafond voor energie. Daardoor bleven de uitgaven van consumenten enigszins op peil.

                DNB wijst erop dat de overheid zulke ingrepen binnenkort mogelijk niet meer kan doen. Het begrotingstekort loopt volgens de raming op naar 2,9 procent in 2025. Dat is bijna op de EU-grens van 3 procent, waardoor de overheid eerst zou moeten bezuinigen voordat er grote steunpakketten kunnen komen om aan de regel te voldoen. ,,Terwijl zulke ingrepen ons juist in zowel de energie- als coronacrisis hebben geholpen”, licht Sleijpen toe.

                Lager


                Vergeleken met enkele andere Europese landen valt de economische groei van Nederland lager uit. ,,Dat komt ook doordat wij vlak na de coronapandemie harder zijn gegroeid”, weet de econoom. ,,Wel is het zo dat Nederland in tegenstelling tot andere economieën tegen capaciteitsgrenzen aanloopt, onder meer op het gebied van woningbouw en de krappe arbeidsmarkt. Daar zijn ingrepen nodig.”

                Volgens Sleijpen is het land dan ook gebaat bij een snelle kabinetsformatie. ,,Die duidelijkheid is voor het bedrijfsleven heel belangrijk, zodat zij weer meer gaan investeren.” Sleijpen is kritisch over het verlaten van de EU, waar verkiezingswinnaar PVV voor pleitte in de campagne. ,,Dat is een heel, heel slecht idee.”

                Voor 2025 rekent DNB op een sterkere groei van 1 procent, geholpen door verder gestegen lonen om de koopkracht te herstellen. In een alternatief scenario, waarin de wereldwijde handel verder zou verslechteren, zou Nederland volgend jaar te maken kunnen krijgen met economische krimp en in 2025 met een zwakkere groei van 0,6 procent.

                Inflatie


                De inflatie in Nederland duikt binnen twee jaar weer onder het Europese doel van 2 procent. Daarmee nemen de prijsstijgingen sneller af dan verwacht, stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe raming.

                Sleijpen ziet dat de historisch grote renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB), gericht op het omlaag krijgen van de inflatie, ,,zijn vruchten lijken af te werpen”. Voor volgend jaar rekent DNB op een inflatie van 2,9 procent, waarna de jaarlijkse stijging van het prijspeil ergens eind 2025 ‘iets onder de 2 procent’ komt te liggen. De algehele prijsstijging neemt vooral af door het goedkoper worden van energie.

                Door de kosten voor lenen te verhogen, wil de ECB het minder aantrekkelijk maken om geld te besteden. Daardoor stijgen producten en diensten minder hard in prijs, zo is de gedachte. Door de inmiddels snel gedaalde inflatie, van bijna 12 procent vorig jaar naar zo’n 4 procent in 2023, hield de ECB de rente de afgelopen vergaderingen al stabiel op een hoog niveau.

                Het betekent volgens Sleijpen nog niet dat de rente komend voorjaar alweer fors omlaag kan, waar marktkenners wel op rekenen. ,,Ze zeggen dat de markt altijd gelijk heeft, maar ik heb daar nu wel mijn twijfels over.” Verschillende beleidsbepalers in zowel de Verenigde Staten als Europa zeiden eerder ook al dat een renteverlaging, waardoor bijvoorbeeld ook de hypotheekrente weer omlaag zou kunnen, mogelijk nog wat langer op zich laat wachten.

                DNB werkte ook een negatiever scenario uit, waarin door oplopende spanningen wereldwijd de energie- en olieprijs weer zou oplopen. In dat geval blijft de inflatie in 2025 waarschijnlijk iets boven de gewenste 2 procent.

                Comment


                • Oh oh oh..wat een alom-Europese ernstige crisis....

                  Comment


                  • als het maar met jou goed gaat he, ja alles is relatief, dat betekent niet dat er verder geen onderwerpen meer in de wereld zijn voor mensen, heb jij een vorm van autisme? gewoon ff serieuze vraag

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/6448...gratiewet-goed

                      Migratie is in de gehele EU een probleem, daarom rukt rechts op in vele landen. Waar gaat dit heen zolang Putin op diverse fronten oorlog blijft voeren.

                      Comment


                      • https://www.dagelijksestandaard.nl/i...k-en-duitsland

                        Dreiging van Islamitische terreur tijdens Kerstperiode neemt toe: Arrestaties in Oostenrijk en Duitsland

                        De Kerstdagen staan weer voor de deur en dat is traditiegetrouw ook de tijd van het jaar waarop aanslagen, bijvoorbeeld op kerstmarkten of andere christelijke evenementen, een geliefd doelwit zijn van islamitische terroristen. Dit blijkt uit de arrestaties die recent hebben plaatsgevonden in onder andere Oostenrijk en Duitsland. Onder meer de Dom van Keulen zou een mogelijk doelwit zijn geweest; er wordt gezocht naar explosieven, zo meldt de Duitse krant Bild.
                        Volgens de krant gaat het om een islamitische terreurcel, en loopt het onderzoek ook in Spanje. Mogelijk zouden de aanslagen gepleegd moeten worden tijdens christelijke kerkdiensten met Kerst in Keulen, Wenen of Madrid. De politie in Wenen laat aan de Duitse krant weten dat er een verhoogde dreiging geldt en dat er voorzorgsmaatregelen zijn genomen

                        Het dreigingsniveau in Nederland is een paar weken terug ook al verhoogd. Het dreigingsniveau gaat van 3 naar 4, het op één na hoogste niveau. De belangrijkste reden is het conflict in Israël en Gaza en aanslagen in buurlanden van Nederland. Volgens de NCTV zijn er 'geen standaardmaatregelen of landelijke adviezen gekoppeld' aan een verhoging van het dreigingsniveau. Wel zijn veiligheidsdiensten extra alert.
                        (Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
                        Hoewel Nederland nog nooit echt slachtoffer is geweest van een grote aanslag zoals in België of Frankrijk, is het goed dat de overheid dit alles serieus neemt. De vraag is alleen in hoeverre dit uiteindelijk te voorkomen is, en met de grote toestroom van vluchtelingen uit islamitische landen wordt de kans ook steeds groter dat er tussen die groep mensen verknipte en gestoorde individuen zijn die tot van alles toe in staat zijn.

                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/video/20604...al-voor-poetin

                          Gamechanger in oorlog: ‘Dit wordt cruciaal voor Poetin’

                          23 dec.Video



                          De oorlog tussen Oekraïne en Rusland duurt inmiddels meer dan anderhalf jaar. Met Ruslandexpert Bob Deen blikken we terug op het afgelopen oorlogsjaar en staan we stil bij een mogelijke gamechanger in dit conflict.

                          Comment


                          • https://www.ad.nl/binnenland/rode-kr...alen~a5aaf104/


                            Een supermarkt van PLUS. © ANPRode Kruis geeft meer Nederlanders voedselhulp: ‘Veel mensen hebben moeite boodschappen te betalen’


                            Er klopten dit jaar weer meer mensen bij het Rode Kruis aan voor voedselhulp. De hulporganisatie voorzag zo’n 30.000 Nederlanders van boodschappenkaarten waarmee ze iedere week voedsel kunnen halen in de supermarkt. Het Rode Kruis verspreidde bijna 255.000 van die kaarten, 18 procent meer dan vorig jaar.

                            Dat meldt de organisatie woensdag in een persbericht. Het Rode Kruis stelt dat de kaarten bestemd zijn voor ‘mensen in onzichtbare voedselnood’, inwoners van Nederland die niet kunnen rondkomen maar ook niet in aanmerking komen voor reguliere hulp omdat ze net te veel verdienen of niet de juiste papieren hebben. Met een kaart kan wekelijks voor 17,50 euro boodschappen worden gedaan bij verschillende supermarkten.

                            Het Rode Kruis komt in contact met de mensen die hulp nodig hebben via wijkcentra en buurthuizen. De hulp van het Rode Kruis is tijdelijk, na maximaal zes maanden worden mensen doorverwezen naar ‘formele hulpverlening, zoals de Voedselbank of initiatieven van de gemeente’.

                            Vorig jaar hielp het Rode Kruis nog 20.000 mensen met boodschappenkaarten. Dat aantal nam toe naar 30.000 dit jaar. ,,Of er meer mensen hulp nodig hebben of dat we alleen meer mensen bereikt hebben, kun je niet vaststellen’’, zegt een woordvoerder. In april dit jaar startte de organisatie een campagne rond Giro 5125 om voldoende geld in te zamelen om 40.000 mensen te kunnen helpen. Dat aantal is nog niet bereikt.

                            'Iedereen recht op voldoende eten’


                            Harm Goossens, algemeen directeur van het Rode Kruis, stelt in het persbericht: ,,Iedereen heeft recht op voldoende en gevarieerd eten. Veel mensen hebben helaas moeite hun boodschappen te betalen. Het is belangrijk dat de overheid de oorzaken erkent. Wij zijn er voor tijdelijke noodhulp, maar onze voedselhulp blijkt structureler nodig terwijl we ons het liefst willen terugtrekken.’’

                            De hulporganisatie startte in de coronacrisis met de voedselhulp. De groep hulpbehoevenden bestond toen grotendeels uit ongedocumenteerden, dak- en thuislozen en arbeidsmigranten. Toen de pandemie voorbij was, begon de energiecrisis en steeg de inflatie hard. Dat zorgde voor blijvende financiële problemen bij een deel van de Nederlandse bevolking.

                            Comment


                            • https://www.ad.nl/buitenland/live-ru...aine~acf6c3ff/

                              LIVE | Rutte: Enige juiste antwoord op Russische agressie is meer financiële en militaire steun Oekraïne


                              OORLOG OEKRAÏNEDemissionair premier Mark Rutte heeft gereageerd op de grootschalige aanvallen van Rusland op verschillende steden van Oekraïne. Het ,,enige juiste antwoord” op de massale Russische aanval is meer financiële en militaire steun voor Oekraïne ,,om zich te verdedigen tegen deze voortdurende Russische agressie”, aldus Rutte. Bij de aanvallen van vrijdagochtend vielen volgens de Oekraïense autoriteiten zeker 18 doden en minstens honderd gewonden. De Oekraïense president Zelensky zei dat Rusland ,,bijna ieder type wapen in zijn arsenaal” heeft ingezet. Lees hier alles over de oorlog in Oekraïne en de situatie in Rusland.

                              De belangrijkste punten:


                              - Oekraïne heeft een onderzoek geopend naar oorlogsmisdaden, na de vermeende executie van drie Oekraïense krijgsgevangenen, aldus het Openbaar Ministerie. Het incident zou zijn vastgelegd op een video die online circuleert.

                              - Er zijn plannen voor een ontmoeting tussen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de Hongaarse premier Viktor Orbán ‘in de nabije toekomst’. Dat zei Andriy Yermak, de stafchef van Zelensky, op X, zonder te specificeren waar en wanneer die bijeenkomst precies zal plaatsvinden.

                              - De eerste Oekraïense F-16-gevechtspiloten hebben een basistraining afgerond in het Verenigd Koninkrijk, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie op X. De piloten leren nu met echte F-16's vliegen in Denemarken.

                              ,,Rusland zal niet stoppen met het aanvallen van Oekraïne", schrijft demissionair premier Mark Rutte op X. ,,Opnieuw maakt Rusland veel burgerslachtoffers", reageert Rutte op de recente grootschalige aanval met raketten en drones door Rusland.

                              Volgens Oekraïne heeft Rusland bijna 160 raketten en drones ingezet, waarvan de Oekraïense strijdkrachten zeggen 114 te hebben neergehaald. Het ,,enige juiste antwoord" op de massale Russische aanval is meer financiële en militaire steun voor Oekraïne ,,om zich te verdedigen tegen deze voortdurende Russische agressie", aldus Rutte.

                              Buitenlandchef Josep Borrell van de Europese Unie heeft boos gereageerd op de grootschalige Russische raketaanval op doelen in Oekraïne. Hij spreekt op berichtendienst X over een ,,laffe en willekeurige aanval op scholen, een metrostation en een ziekenhuis", die levens heeft gekost.

                              Borrell zei op X dat de EU ,,zolang als nodig is" achter Oekraïne blijft staan. Ook meerdere Europese landen hebben al gereageerd op de aanval. De Britse premier Rishi Sunak zei dat de Russische leider Vladimir Poetin niet mag winnen en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken verweet Rusland ,,een strategie van terreur" te hanteren door burgerdoelen te bestoken.

                              De Russische strijdkrachten zeggen 'alle doelen' te hebben geraakt bij een reeks aanvallen op Oekraïne, waaronder de grootschalige raketbeschieting van vrijdag. Die heeft het leven gekost aan zeker achttien mensen en er raakten volgens de laatste berichten meer dan honderd personen gewond.

                              De Russische strijdkrachten schrijven in een dagelijkse update dat in de periode van 23 tot 29 december veel aanvallen zijn uitgevoerd. Daar zit ook een 'enorme' aanval bij. ,,Alle doelen zijn getroffen", klonk het. Rusland zegt dat de beschietingen gericht waren tegen militaire infrastructuur van de Oekraïners.

                              Volgens de Oekraïners heeft Rusland bij de laatste aanvallen 158 drones en raketten ingezet, waarvan de meeste zijn neergehaald.

                              De Britse premier Rishi Sunak heeft verontwaardigd gereageerd op de grootschalige Russische raketaanvallen op Oekraïne. ,,Deze grootschalige aanvallen op Oekraïense steden laten zien dat Poetin zich door niets zal laten weerhouden bij het uitroeien van vrijheid en democratie."

                              ,,We laten hem niet winnen", zei Sunak op berichtendienst X over de Russische leider. ,,We moeten Oekraïne blijven steunen. Zo lang als nodig is." Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de belangrijkste bondgenoten van Oekraïne en heeft onder meer raketten en tanks geleverd.

                              Ook de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne reageerde op de aanval. Bridget Brink deelde via sociale media een foto van de luchtalarmen op een telefoon. ,,Dit is wat Oekraïners vanochtend op hun telefoon zien. En daardoor zitten nu miljoenen mannen, vrouwen en kinderen in schuilkelders terwijl de Russen raketten afvuren op doelen in het hele land."

                              Ambassadeur Brink schreef dat Oekraïne ,,direct financiële steun nodig heeft" om het gevecht tegen Rusland te kunnen voortzetten in 2024. De Amerikaanse regering wil tientallen miljarden uittrekken voor een nieuw steunpakket voor de Oekraïners, maar het is door politieke onenigheid nog niet gelukt om daar goedkeuring voor te krijgen van het Congres.

                              Comment


                              • De wapenbroeders wensen u een vernietigend 2024

                                Comment


                                • Duitsland ligt door allerlei stakingen begonnen door de boeren behoorlijk plat. Meerderheid van de bevolking steunt deze acties tegen de regering ondanks dat ze er last van hebben.

                                  Comment


                                  • https://www.ad.nl/binnenland/zonder-...omen~a18783eb/



                                    PREMIUMOekraïense vluchtelingen komen met de bus aan. De Nederlandse bevolking groeit nu door migratie en dat blijft nog jaren zo, is de verwachting. © ANP

                                    Zonder ingrijpen groeit Nederland naar 22 of 23 miljoen inwoners: ‘Politiek moet in actie komen’


                                    INTERVIEWDe bevolkingsgroei moet geremd worden. Het jaarlijkse migratiesaldo zal flink omlaag moeten, naar 40.000 tot ongeveer 60.000. Als de politiek niet ingrijpt, dan groeit Nederland naar 22 of 23 miljoen inwoners, vreest de Staatscommissie demografische ontwikkelingen. En dat is te veel. ,,Er zijn echt maatregelen nodig én mogelijk’’, zegt voorzitter Richard van Zwol.

                                    Het migratiesaldo (het aantal immigranten minus emigranten) lag op 223.000 in 2022 (vooral door de oorlog in Oekraïne) en op107.000 in 2021.

                                    In 1965 was een becijferde bevolkingsomvang van 20 miljoen inwoners nog een absoluut spookbeeld, inmiddels is dat een net streefgetal. Dus wat eerst gevreesd werd als overbevolking past nu in het optimale scenario van ‘gematigde groei’ in 2050.

                                    Het kan verkeren, beseft Richard van Zwol, voorzitter van de Staatscommissie demografische ontwikkelingen 2050. Tijden veranderen, net als leefomstandigheden, welvaart én onze perceptie van drukte: ,,Dit laat ook zien dat er geen absolute wetenschappelijke grenzen zijn waarbij je zegt: dít is te veel”, zegt Van Zwol, een voormalige hoogste ambtenaar bij onder meer het ministerie van Algemene Zaken en Financiën.

                                    ,,Prognoses komen vaak niet precies uit. En de bevolkingsdichtheid is ook niet in heel Nederland hetzelfde, er is ook nog veel ruimte op plekken. Maar het is wel zichtbaar drukker geworden de afgelopen jaren. En de Nederlandse bevolking groeit nog verder, dat komt volledig door immigratie. En die toename houdt nog jaren aan volgens de berekeningen van het CBS. Dat is wel de realiteit.”

                                    Van Zwol is staatsraad bij de Raad van State en leidt de staatscommissie die op verzoek van de Tweede Kamer adviseert over de demografische strategie. Maandag presenteert de commissie - met experts en politici als voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade en ambtenaar en oud-Leefbaar-wethouder Marco Pastors - haar bevindingen.

                                    Richard van Zwol, voorzitter van de staatscommissie. © Guus Schoonewille
                                    ,,Onze kernboodschap is dat de politiek in actie moet komen om de bevolkingsgroei gematigd te laten verlopen”, zegt Van Zwol. ,,In dat gematigde scenario kan je uitkomen op 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050. Daarvoor moet je snel maatregelen nemen. De migratieaantallen moeten bijvoorbeeld binnen bandbreedtes gaan passen. Het saldo, aantal nieuwkomers minus vertrekkers - zal tussen de 40.000 en ongeveer 60.000 moeten liggen om rond de 19 tot 20 miljoen inwoners uit te komen.” De afgelopen jaren lag dat migratiesaldo een flink stuk hoger: op 223.000 in 2022 en op 107.000 in 2021.

                                    Dat gaat te hard, oordeelt Van Zwols commissie: ,,Als je de bevolking ongebreideld laat groeien, kom je op 22 tot 23 miljoen inwoners in 2050. Dat is te veel, oordeelt onze commissie. Dan kan je het niet bijbenen met alle voorzieningen, woningen, de huisarts, school, vervoer. En dan worden achterstanden van bepaalde groepen in gezondheid en opleiding te groot. Maar krimp wil je ook niet. Nu al kampen regio’s in het land met problemen door krimp, die worden dan erger. En de economie gaat dan ook achteruit.”

                                    Straks over die krimp. Maar eerst: neem ons eens mee naar het Nederland van 2050. Als de politiek uw adviezen opvolgt, wie en wat zien we dan als we het land doorkruisen?

                                    ,,Dan is het drukker in Nederland, er wonen meer mensen. We zijn dan met zijn allen wat ouder, we vergrijzen. En Nederland is nog diverser. Nu heeft een kwart van de Nederlanders een migratieachtergrond, omdat ze zelf in het buitenland geboren zijn óf één van de ouders. Dat zal toenemen. Maar als we de goede maatregelen nemen, zien we ook een andere economie, met minder distributiecentra, minder kassen, minder slachthuizen. Dat is voor bedrijven niet fijn om te horen. Maar voor sectoren waar werkgevers de lusten hebben van laagbetaald werk en de rest van de samenleving de lasten draagt is dan minder plek.”

                                    Al twintig of dertig jaar zoekt de politiek naar meer grip op migratie. U bepleit ook een maximale bandbreedte. Hoe moet dit lukken?


                                    ,,We hebben het niet over een quotum of een streefcijfer, juist omdat migratiestromen zich vaak niet precies laten voorspellen. Wel zeggen we: als je op 19 of 20 miljoen inwoners wil uitkomen, kan je dat terugrekenen naar een saldo van 40.000 tot 60.000 migranten per jaar. Dat kan, ook met maatregelen. De afgelopen jaren is daarvoor vaak gekeken naar wetgeving, maar wij zeggen: kijk ook verder dan je juridische neus lang is. Als je ingrijpt in de economie, via belastingen bepaalde sectoren laat groeien of krimpen, dan heeft dat gevolgen. Er moeten regels komen voor malafide uitzendbureaus die arbeidsmigranten uitbuiten. En als je maatregelen neemt in de woningbouwsector, dan kan het aantal woningen echt toenemen, dan wordt het huizentekort minder. Als je innoveert in de zorg dan helpt dat de personeelstekorten te dempen.”

                                    Comment


                                    • https://www.ad.nl/economie/meer-bedr...nder~afb07459/

                                      Wordt een nog heftiger jaar ben ik bang

                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/13...nog-herinneren

                                        DE KWESTIE: EUROPEES MIGRATIEPACT
                                        ’Wie kan zich straks deze afspraken nog herinneren?’

                                        Als politici angst hebben voor de publieke opinie, is er altijd nog het middel van ’bühne-politiek’. Het volk is dan weer rustig en het zoethoudertje komt ooit nog wel een keer aan de orde. Zoals het asiel- en migratiepact van de EU, gesloten vanwege de gigantische toestroom van asielzoekers naar het continent.

                                        © THIJS ROOIMANS
                                        Robert Jan Blom: „De nieuwe regels gaan in 2026 werken. In 2026? Ja, dan pas! Kijk, dat is nu politiek voor de bühne.”

                                        Het percentage asielzoekers dat in Nederland mag blijven, is met 85 aanzienlijk hoger dan in de ons omringende landen. Het gemiddelde voor de hele EU is 48 procent. Daarnaast ontvangt een te lang wachtende asielzoeker nog smartengeld (een soort boete die de overheid zichzelf heeft opgelegd).

                                        Vastgezet

                                        De EU-lidstaten zijn eindelijk tot een besluit gekomen: asielmigranten worden bij binnenkomst ’hard aangepakt’. Ze worden gecontroleerd op gezondheid, veiligheid en een crimineel verleden (vingerafdrukken!). En heel fijn is het dat asielzoekers die geen enkel recht hebben op een verblijf buiten hun eigen land (de zogenoemde veiligelanders), ook worden vastgezet. Nou, dat zal de bewoners van onder andere Ter Apel geruststellen. Immers, gelukkig geen inbraken meer, geen winkeldiefstallen en er worden geen meisjes en vrouwen meer lastiggevallen door asielzoekers. Ook wordt de Dublinregel strenger toegepast, dat wil zeggen: de asielzoeker mag alleen asiel aanvragen in het land waarin hij als eerste aanlegt.

                                        Nog een kleinigheid: de nieuwe regels, die ook een betere spreiding over de EU-landen beoogt, gaan in 2026 werken. In 2026? Ja, dan pas! Kijk, dat is nu politiek voor de bühne. Met stellingen als ’we gaan er keihard tegenaan, mét een pakket nieuwe regels en bepalingen’. Dát zal asielzoekers wel afleren om met honderden bootjes af te meren in Italië en Griekenland, en vervolgens af te reizen naar Nederland, waar het leven fijn is, met mooie woningen, uitkeringen en misschien zelfs leuke banen.Snel regelen

                                        De EU-landen lijken zich er niet om te bekommeren dat er tussen nu en het nemen van (mogelijke) maatregelen nog zo veel tijd zit. Een bekend gegeven is dat potentiële asielzoekers in de veilige landen precies weten hoe de regels luiden en weten wanneer zij welkom zijn of niet. Dat er strengere maatregelen komen in de Europese Unie, zal reeds nu bekend zijn in Marokko, Tunesië en andere vooral Noord-Afrikaanse landen. In veel landen waaruit asielzoekers naar Europa ’reizen’, wordt nu opgewonden overlegd.

                                        Voor honderdduizenden gelukzoekers zijn de nieuwe maatregelen voldoende om snel de reis te regelen, onder andere naar Nederland met het meest softe asielbeleid. Nog snel even de maatregelen vóór zijn: dus géén controle op afkomst, op gezondheid, criminaliteit en veiligheid. Want die maatregelen komen pas in 2026! Vooralsnog kampt Nederland met 70.000 asielzoekers die nog in de procedure zitten en die vanwege de te lange proceduretijd nog aardige boetebedragen ontvangen van de regering.
                                        Verkiezingen

                                        Mark Rutte spreekt over een ’historisch akkoord’. Dat klopt wel. Het historische zit vooral in de tijd die nodig is om strenger te worden, de extra toevloed van asielzoekers, de neerbuigende houding van de EU (er is een akkoord, dus iedereen kan blij zijn) en de allesoverheersende vraag of de maatregelen sowieso wel worden ingevoerd. Want bedenk dat er dit jaar een nieuw Europees Parlement wordt gekozen. Waarschijnlijk kan niemand zich het ’historische akkoord’ van 2023 nog herinneren.

                                        Robert Jan Blom is voormalig wethouder in Alphen aan den Rijn en auteur van het boek ’Asielzoekers en vluchtelingen’ (2023)

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/opinie/europa-kan-...enen~a59a3d01/


                                          ‘De VS heeft zijn prioriteiten tegenwoordig elders liggen.’ © AFP

                                          Europa kan niet blind op de Verenigde Staten rekenen


                                          OPINIELaat je niet verleiden tot eindeloze speculatie over de mogelijke gevolgen van een presidentswissel in de Verenigde Staten, stelt Anna van Zoest. Hun prioriteiten zijn volgens haar niet wat ze geweest zijn.

                                          Met de voorverkiezingen in Iowa afgelopen week is het startschot gegeven voor de Amerikaanse verkiezingscampagne. Ook in Nederland staan de kranten er bol van. Vooral de vraag of het een strijd wordt tussen de zittende president Biden en oud-president Donald Trump trekt de aandacht. Mocht Biden aan het kortste eind trekken, wat gebeurt er dan met de steun van de VS aan Oekraïne? Blijft de Navo overeind? Bottom line van de berichtgeving: met Trump in het Witte Huis kunnen we in Europa niet langer op de Verenigde Staten rekenen. De werkelijkheid is genuanceerder.

                                          Geen prioriteit


                                          Europa is voor Washington al langer geen prioriteit. Strategische belangen liggen in Azië, met China als Amerika’s belangrijkste rivaal. Het risico op escalatie van het conflict tussen China en Taiwan vraagt om aandacht en inzet van de Verenigde Staten, bovenop een penibele situatie in het Midden-Oosten. Dat alles gaat ten koste van het voor Europa beschikbare politieke en militair kapitaal. Daarnaast zet Washington al langer in op een eerlijker verdeling van lasten binnen de Navo.

                                          De defensie-uitgaven van de Verenigde Staten zijn nog altijd meer dan twee keer zo hoog als die van alle Europese bondgenoten en Canada samen. De toenmalige president Trump was woedend over het gebrek aan naleving van de Navo-afspraak, om 2 procent van het BBP aan defensie uit te geven.

                                          Maar ook president Obama hamerde al op meer burden sharing met Europese partners. Het is onwaarschijnlijk dat een volgende president een andere lijn zal uitdragen. Tot slot: de Amerikaanse betrokkenheid bij Europa is jong. Pas in 1941, na het Japanse bombardement op de marinebasis Pearl Harbor, koos Amerika ervoor om in te grijpen. In de periode na de onafhankelijkheid hadden weinig Amerikaanse politici zin om zich met ruziënde Europeanen te bemoeien.

                                          Hernieuwd isolationisme


                                          Het isolationisme is nooit helemaal weggeweest uit de Amerikaanse politiek. Volgens een recente peiling van de Amerikaanse denktank Chicago Council on Foreign Relations vindt een meerderheid van Republikeinen dat de Verenigde Staten zich op het wereldtoneel afzijdig zou moeten houden. Gelet op de geschiedenis en de publieke opinie is de rol van Amerika in de wereld er ook in de toekomst één van selectieve betrokkenheid.

                                          Met die wetenschap is het aan Nederland om nu al keuzes te maken en te werken aan de zelfstandigheid van Europa met hechtere samenwerking op het terrein van veiligheid en defensie. Maar ook door blijvend te investeren in de trans-Atlantische relatie. Want Amerika blijft onze belangrijkste bondgenoot en een handelspartner van formaat. Dat kan door afspraken binnen de Navo na te komen, en hopelijk straks met een Nederlandse secretaris-generaal. Want voorlopig hebben we de VS nog hard nodig, ook al zal Europa voor de volgende bewoner van het Witte Huis geen hoofdzaak zijn.

                                          Anna van Zoest is directeur van de Atlantische Commissie en lid van de Commissie Vrede en Veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV).

                                          Comment


                                          • https://www.ad.nl/binnenland/gemeent...last~aefc0edc/


                                            Politie pakt een asielzoeker uit het azc Cranendonk op bij het Station van Maarheeze. Bewoners van het asielzoekerscentrum nabij Budel zorgen voor veel overlast in de treinen en op het station. © Rob Engelaar

                                            Gemeenten eisen zwart-op-wit dat ze azc's eigenhandig kunnen sluiten bij langdurige overlast


                                            Nederlandse gemeenten willen een asielzoekerscentrum kunnen sluiten als er sprake is van langdurige overlast. De gemeenten Moerdijk en Dordrecht hebben dat onlangs zwart-op-wit laten vastleggen in nieuwe overeenkomsten met opvangorganisatie COA. ,,Onze inwoners willen dat de gemeente kan ingrijpen.”

                                            Opvangorganisatie COA belt al maandenlang het land rond om gemeenten zo ver te krijgen nieuwe azc’s te openen en zo de asielopvangcrisis op te lossen. Die actuele schaarste aan opvangplekken geeft gemeenten extra onderhandelingsruimte.

                                            Zo liet de gemeente Moerdijk in de recent opgestelde overeenkomst met het COA vastleggen dat het gemeentebestuur kan eisen dat het toekomstige azc in de gemeente tijdelijk of definitief dichtgaat als er langdurige overlast is van asielzoekers. ,,Onze inwoners willen dat de gemeente kan ingrijpen als er iets aan de hand is”, zegt burgemeester Moerkerke van Moerdijk. ,,We zien in andere gemeenten dat het heel lastig kan zijn een azc gesloten te krijgen. Dus we wilden heel duidelijk in de overeenkomst met het COA hebben staan, dat we op die knop kunnen drukken. Het COA heeft hard plekken nodig, dus dat ging akkoord.” Het azc in de kern Zevenbergen moet over een jaar open zijn en zal dan plek bieden aan tweehonderd bewoners.

                                            De burgemeester wil met de harde toezegging in de overeenkomst voorkomen dat er in Moerdijk een situatie kan ontstaan zoals in Budel. Daar is al jarenlang veel overlast in de vorm van winkeldiefstallen en andere kleine criminaliteit in en rond het grote azc (1500 plekken). De gemeenteraad van Budel wil dat de opvanglocatie komende zomer dichtgaat, maar het COA deed een nieuwe vergunningsaanvraag en staat juridisch sterk. In november werd een mediator aangesteld tussen de partijen.


                                            Exterieur van Asielzoekerscentrum Cranendonk in het Brabantse Budel. Het azc is met 1500 opvangplekken het tweede grootste van Nederland, op Ter Apel na. Veel bewoners van het centrum zorgen voor overlast in de nabijgelegen dorpen Maarheeze en Budel. © Rob Engelaar
                                            Recent spande de gemeente Westerwolde nog een rechtszaak aan tegen het COA, omdat er in het aanmeldcentrum in Ter Apel al maandenlang honderden mensen meer werden opgevangen dan de afgesproken tweeduizend. De rechter gaf de gemeente gelijk, waardoor het COA nu andere locaties moet zoeken.

                                            Ook de gemeente Dordrecht heeft in de recent gesloten nieuwe overeenkomst met het COA laten opnemen ‘dat we het azc (tijdelijk) kunnen laten sluiten als er sprake is van overlast’, zo meldt een gemeentewoordvoerder. De overeenkomst zelf is nog niet openbaar gemaakt. In Dordrecht gaat het om een azc voor 580 mensen, dat eind dit jaar opengaat en tien jaar in de stad blijft.

                                            De gemeente Sliedrecht is momenteel aan het onderhandelen met het COA over een nieuw te openen opvanglocatie en kan dus nog niets zeggen over de definitieve overeenkomst. ,,Maar veiligheid is een heel belangrijk onderwerp voor ons en onze inwoners”, zegt een gemeentewoordvoerder.

                                            Niet akkoord met standaardovereenkomst

                                            Zowel Moerdijk als Dordrecht ging niet akkoord met de standaardovereenkomst die het COA bij gesprekken over een nieuw azc voorlegt aan gemeenten. In die overeenkomst staat dat ‘bij ernstige ongeregeldheden’ burgemeester en COA overleggen ‘om gezamenlijk te bezien of een oplossing kan worden bereikt’. In de overeenkomst die Moerdijk heeft gesloten staat dat ook, maar daar is aan toegevoegd dat ‘indien maatregelen onvoldoende effect hebben, de gemeente eenzijdig de bestuursovereenkomst kan beëindigen’. En daarmee het azc tijdelijk of definitief kan sluiten.

                                            Regionale en landelijke woordvoerders van het COA stellen dat er geen sprake is van een trend. ,,De bepaling van Moerdijk is een uitzondering.” Ze zien wel dat gemeenten ‘meer aandacht hebben voor overlast van een azc’. ,,Gemeenten verdiepen zich daar meer in en zitten er korter op dan een paar jaar geleden”, zegt een regionale COA-woordvoerder.

                                            Het COA biedt gemeenten een standaardovereenkomst aan vanwege ‘de werkbaarheid en de rechtsgelijkheid’. ,,We zijn altijd met de gemeenten in gesprek om te kijken of er eventueel lokale aanpassingen van die overeenkomst wenselijk of noodzakelijk zijn. Maar we willen uitzonderingen tot een minimum beperken”, aldus de landelijke woordvoerder.

                                            Eerder deze week nam de Eerste Kamer de spreidingswet aan, waarmee geregeld wordt dat asielzoekers gespreid over Nederland worden opgevangen. Gemeenten kunnen daarmee desnoods gedwongen worden een opvanglocatie beschikbaar te stellen. Die wet gaat in februari in, maar zal pas volgend jaar echt gevolgen hebben. Wat de wet betekent voor de onderhandelingsruimte van gemeenten, is daarmee nog onduidelijk.

                                            251 asielopvanglocaties

                                            Het COA heeft momenteel 251 opvanglocaties in Nederland: 86 gewone asielzoekerscentra en 165 noodopvanglocaties. Er zijn het afgelopen halfjaar veertig opvanglocaties bij gekomen. De meeste daarvan zijn (zeer) tijdelijke noodopvanglocaties. Er kwamen in die zes maanden zeven nieuwe, langdurige azc’s bij. In alle locaties samen verblijven momenteel 65.700 asielzoekers.

                                            Comment


                                            • Er zijn dit jaar nog zo'n 100.000 bedden nodig en de woningbouw stagneert meer en meer op dit moment.

                                              Comment


                                              • Inflatie afgelopen maand toch ook weer 3,2% in Nederland🤬

                                                Comment


                                                • Zweden bijna lid van de NAVO

                                                  Comment


                                                  • https://www.parool.nl/columns-opinie...ermt~bfd4c025/

                                                    Duitsers begrijpen tegenwoordig als de besten hoe je een democratie beschermt

                                                    Op zaterdag 25 november verzamelde een groep mensen zich in Landhaus Adlon te Potsdam, een stad op nog geen dertig kilometer afstand van Berlijn.

                                                    Het gezelschap bestond uit hooggeplaatste leden van de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland, een aantal neonazi’s en wat ‘ondernemers’.

                                                    Nadat ze koffie hadden gedronken en van een stukje taart hadden genoten, schoven ze aan tafel: ze kwamen hier immers niet om te lanterfanten.

                                                    De genodigden pakten hun laptops en gingen aan de slag. Als eerste stond het onderwerp ‘massadeportaties’ op de agenda. Als AfD aan de macht zou komen, zouden miljoenen mensen met een migratieachtergrond uit Duitsland moeten worden gezet.

                                                    Het maakte niet uit of ze een Duits paspoort hadden of niet. Het ‘masterplan’ werd positief ontvangen. Men knikte instemmend en er werd luid geapplaudisseerd.

                                                    Na de lunch was het tijd voor wat luchtigers. De Oostenrijkse extremist Martin Sellner promootte zijn nieuwste boek Remigratie. Hierin komt de omvolkingstheorie ruim aan bod. Deze complottheorie gaat ervan uit dat ‘de elite’ doelbewust niet-westerse immigranten naar Europa haalt om zo de witte bevolking te vervangen. Na de borrel ging iedereen met een tevreden gevoel naar huis.

                                                    Het nieuws over deze bijeenkomst kwam begin deze maand naar buiten en in reactie daarop gingen Duitsers massaal de straat op. Alleen al vorig weekend waren in heel Duitsland bijna anderhalf miljoen demonstranten op de been: van Frankfurt tot München en van Keulen tot Dresden.

                                                    Ze droegen spandoeken met teksten als: ‘Nie wieder 1933’ en ‘Es ist 5 vor 12’. In Hamburg werd de bijeenkomst voortijdig beëindigd, aangezien het zó druk was dat hulpdiensten flauwvallende mensen niet meer konden bereiken.

                                                    Er waart een radicaal-rechts spook door Europa. Wij hebben daar net zo goed mee te maken. Moslimhaat is aan de orde van de dag en ook het antisemitisme viert weer hoogtij. Toch blijft het hier oorverdovend stil. Soms lijkt het net alsof we onze schouders ophalen omdat we denken dat dit nou eenmaal bij deze tijd hoort. Kunnen we ons zo’n lakse houding eigenlijk wel permitteren?

                                                    De grootste partij van Nederland organiseert weliswaar geen omstreden bijeenkomsten (hoewel ik het ‘minder’-incident’ uit 2014 ook niet bepaald onomstreden zou willen noemen…), maar Wilders is wél een bondgenoot van AfD. De PVV zat zelfs enige tijd met hen in de fractie van het Europees Parlement; inclusief andere ‘gezelligerds’ als het Franse Rassemblement National, de Oostenrijkse FPÖ en Vlaams Belang.

                                                    Gelukkig begrijpen de Duitsers tegenwoordig als de besten dat het een actieve houding vereist om de democratie te beschermen.

                                                    Tegelijkertijd wordt er in ons eigen koude kikkerlandje door vier politieke partijen onderhandeld over ‘het waarborgen van de grondwet’. Het is ironisch hoe de geschiedenis kan lopen. Een dag na de Nationale Holocaust Herdenking kan ik namelijk niet anders concluderen dan dat wij nog heel wat van onze oosterburen kunnen leren.

                                                    Natascha van Weezel (1986) is journalist. Elke maandag schrijft ze een column voor Het Parool.

                                                    Reageren? natascha@parool.nl

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X