Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/8065...al-uit-op-krim

    Terwijl Kim Jong-un en Poetin mooi weer spelen, voert Oekraïne grote verrassingsaanval uit op Krim

    SEBASTOPOL - Terwijl de Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un elkaar in het ruimtevaartcentrum Vostotsjni veertig seconden lang de hand schudden, sloeg Oekraïne op hetzelfde moment verrassend toe met raketten op de haven van Sebastopol op de Krim. Dat juist voor deze plek werd gekozen, is voor de hand liggend. In Sebastopol ligt immers de Russische Zwarte Zeevloot. Samen met de brug naar het Russische vasteland vormt de haven de belangrijkste bevoorradingsroute van het geannexeerde schiereiland. De vraag is nu hoe Rusland op deze aanval zal reageren.


    Ondertussen kwamen Poetin en zijn bondgenoot uit Noord-Korea tot overeenstemming. De dictator beloofde Rusland onvoorwaardelijke steun. „Ik ben er ten diepste van overtuigd dat het heroïsche Russische leger en het Russische volk de traditie van de overwinning op briljante wijze zullen voortzetten”, sprak Kim Jong-un terwijl hij nog maar eens het glas hief.

    Rusland kan daarbij rekenen op meer raketten en artilleriegranaten, al werd dat niet met zoveel woorden gezegd. Poetin zei daarbij dat de Russen Noord-Korea in elk geval zullen helpen met de ontwikkeling van satelliet- en rakettechnologie. En de ’liefde’ tussen beide landen werd nog maar eens extra benadrukt door de aankondiging van economische samenwerking.

    Russen hebben raketproductie weer op orde


    Dat laatste zou weleens kunnen betekenen dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland nog lang niet op zijn einde is en misschien wel alleen maar bloediger wordt. De munitievoorraden in Noord-Korea zijn enorm.

    Tel daarbij op dat Rusland volgens The New York Times de problemen met de productie van raketten te boven is en de fabrieken weer op volle toeren draaien. Rusland zou zelfs meer raketten produceren dan toen het de oorlog in ging. Alle ingrediënten lijken aanwezig om het op een harde en langdurige strijd te laten uitdraaien.

    ’Kwetsbaarder dan ooit’


    Toch weet Oekraïne telkens weer te verrassen, schrijft het Nieuwsblad. Dat laat de raketaanval op de haven van Sebastopol maar weer eens zien. De brug op de Krim naar het vasteland van Rusland is nu al twee keer beschadigd en Sebastopol is door de aanval kwetsbaarder dan ooit. De infrastructuur van de haven is ernstig ontregeld en er werden twee militaire schepen uitgeschakeld.

    Deze verliezen moest Rusland ook erkennen omdat inwoners al snel beelden van de verwoesting na de aanval online hadden verspreid. Moskou liet weten dat er tien raketten waren afgevuurd en drie onbemande bootjes. Eenzelfde soort aanval was al toegepast op de noordelijke kant van het schiereiland.

    Opmars in zuiden


    Deze aanval geeft eens te meer aan dat Oekraïne met een opmars in het zuiden bezig is, concludeert het Nieuwsblad. Eerder heroverden Oekraïense soldaten in de Zwarte Zee vier boorplatforms, die door Rusland werden gebruikt om militaire operaties te coördineren. En vorige maand werd door Oekraïne al een S-400-luchtafweersysteem vernietigd.


    De aanvoerlijnen naar het zuidelijke front komen met de aanvallen nog meer onder druk te staan. Volgens de woordvoerder van de Oekraïense zeemacht kunnen de Russen niet langer snel reageren.

    ’Winnen is de enige optie voor Rusland’


    De langeafstandsraketten die door Frankrijk en Engeland zijn geleverd, lijken daarmee effect te hebben. De actie gebeurde immers met Britse Storm Shadows. Nadeel voor Oekraïne is alleen dat de voorraden beperkt zijn en daarom is het dringende verzoek aan Duitsland en de VS gedaan om raketten met een bereik van 250 kilometer te sturen. Met name de Amerikaanse Atacms-raketten zijn de komende periode belangrijk. Het is voor Volodimir Zelenski daarom te hopen dat president Joe Biden het licht snel op groen zet, aldus het Nieuwsblad.

    De geschiedenis van deze oorlog heeft uitgewezen dat Rusland ook deze aanval niet over zijn kant laat gaan. Het Russische ministerie van Defensie liet weten de schade te zullen herstellen. En van terugtrekking is al helemaal geen sprake, zo liet de minister van Defensie Sergej Sjogjoe in een interview op de Russische televisie weten. „De enige optie is winnen”, zo benadrukte Sjogjoe nog maar eens.

    Rol van China


    Naast Noord-Korea wordt er door Oekraïne ook met argusogen naar de rol van China gekeken. Deze Aziatische grootmacht speelt nu al een belangrijke rol in de doorvoer van chips voor de Russische militaire industrie, zo citeert De Standaard de militair analist Joeri Pojta. „Driekwart van alle chips komt Rusland binnen via China. Als China ook nog eens wapens levert, zal dat de oorlog definitief veranderen, aldus Pojta. China ontkent dit overigens in alle toonaarden.

    Het zuidelijke front is en blijft de komende tijd een belangrijk schaakstuk op het bord van zowel Oekraïne als Rusland. Een volledige doorbraak van de Russische linies zou de oorlog kunnen doen kantelen. Rond de dorpjes Robotyne en Verbove hebben de Oekraïners een bres geslagen in de eerste verdedigingslijn, maar er wachten nog twee linies.

    Comment


    • Comment


      • https://www.ad.nl/buitenland/waarom-...mmen~a104db90/


        Een poster in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, die de herovering van Nagorno-Karabach propageert. © AFP

        Waarom een burenruzie tussen Armenië en Azerbeidzjan een regio kan doen ontvlammen


        Het smeulende conflict in Nagorno-Karabach is weer opgelaaid. Volgens de Azerbeidzjaanse regering is er ‘een anti-terroristische operatie’ gaande in het bergachtige gebied in de zuidelijke Kaukasus, dat historisch gezien wordt bewoond door Armeniërs. In de regiohoofdstad Stepanakert zijn explosies en schoten gehoord. Zes vragen over de situatie.

        Hoe zat het ook alweer met dit conflict?

        Nagorno-Karabach, bekend als Artsakh bij Armeniërs, is een bergachtige regio aan het zuidelijke einde van het Karabach-gebergte, binnen Azerbeidzjan. Armeniërs, die christelijk zijn, claimen een lange geschiedenis te hebben in het gebied, die teruggaat tot enkele eeuwen voor Christus. Azerbeidzjan, waar voornamelijk Turkse moslims wonen, beweert ook diepe historische banden te hebben met de regio, die in de loop der eeuwen onder invloed stond van Perzen, Turken en Russen. Oude spanningen liepen weer op in de tijd van de Sovjet-Unie, toen Moskou besloot (in 1923) dat het overwegend door Armeniërs bewoonde Nagorno-Karabach een autonome provincie van Azerbeidzjan kon worden.

        Sloeg de vlam gelijk in de pan?


        Niet meteen, maar in 1988 keerden de christelijke Armenen in de enclave zich tegen het islamitische Azerbeidzjan en de Sovjet-Unie, omdat ze bij Armenië wilden horen. Azerbeidzjan probeerde de afscheiding te verhinderen, terwijl Armenië deze juist aanmoedigde. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werden beide landen onafhankelijk en brak een oorlog uit tussen Armenië en Azerbeidzjan die aan 30.000 mensen het leven kostte. Een miljoen mensen raakte ontheemd. Een Armeense overwinning in 1994 leidde tot een staakt-het-vuren, maar daarna raakten beide landen steeds weer slaags met elkaar. Armenië en Azerbeidzjan hebben al twee oorlogen over Karabach gevoerd in de drie decennia sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

        Draait dit om grondstoffen?


        Niet direct. Azerbeidzjan beschikt wel over veel olie - wat het land veel geld oplevert om deze oorlog te kunnen voeren - maar in Armenië zijn weinig grondstoffen te vinden. Nagorno-Karabach heeft wat dat betreft ook weinig te bieden. Wel draait het om prestige in de regio. De Azerbeidzjanen willen nog steeds wraak nemen voor het smadelijke verlies uit 1994 en ook hun controle over Nagorno-Karabach herstellen.


        Een foto van het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie van beschietingen, dinsdagochtend, van Armeense posities. © AP
        Hoe reageren de buurlanden op deze burenruzie?

        Het islamitische Turkije is een traditionele bondgenoot van Azerbeidzjan. Tussen Armenië en Turkije bestaat juist een gespannen relatie vanwege de Armeense genocide – de massale moordpartijen op Armeniërs in Turkije in de periode 1895-1923. Turkije weigert deze genocide te erkennen en ontkent dat er een vooropgezet plan tot uitroeiing was. Armenië onderhoudt, noodgedwongen door gebrek aan grondstoffen en om veiligheidsredenen, goede banden met Rusland. Maar Armenië zoekt ook toenadering tot het Westen. Een andere regionale grootmacht, Iran, zegt een bemiddelende rol tussen beide partijen te willen spelen.

        Hoe gaat dit nieuwe en zoveelste conflict aflopen?

        Moeilijk te zeggen, want dit gaat behalve over grondgebied ook over cultuur, geschiedenis en trots, aldus Amnesty International in een rapport. Beide partijen beschuldigen elkaar er steeds van de gevechten te zijn begonnen. ‘De enige manier om tot vrede en stabiliteit in de regio te komen is een volledige en onvoorwaardelijke terugtrekking van de Armeense strijdkrachten uit de Azerbeidzjaanse regio Karabach en de ontbinding van het zogenaamde separatistische regime’, aldus de Azerbeidzjaanse diplomatie in een verklaring. Het gevoeligste onderwerp voor Armenië blijft de status van de 120.000 etnische Armeniërs in Karabach. Armenië zegt dat hun rechten en veiligheid gewaarborgd moeten worden.

        Wat als dit conflict escaleert?

        Dan zou Turkije zich erin kunnen mengen, wat weer tot spanningen kan leiden met Vladimir Poetin die de Kaukasus als zijn achtertuin beschouwt. Het leek even dat opeenvolgende rondes van gesprekken, bemiddeld door verschillende partijen waaronder de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland, de twee partijen dichter bij een permanent vredesverdrag hadden gebracht dan ze in jaren waren geweest. Maar een definitieve regeling bleef uit en is nu dus weer verder weg.

        Comment


        • Nu gelukkig een wapenstilstand

          Comment


          • https://www.nu.nl/economie/6281539/m...r-te-laat.html

            En die mensen gaan op die basis ook straks stemmen

            Comment


            • In de EU stemmen steeds meer mensen rechtsxen zelfs extreem rechts. Dit doordat men hun welvaarr verliest en de assielzoekerstroom. En de huidige politiek wil dat maar niet zien

              Comment


              • https://www.ad.nl/buitenland/oekraie...pijn~ae3f0c10/



                Een Oekraïnse soldaat plant een overwinningsvlag in het deze week veroverde dorp Andriivka, vlakbij Bachmoet. © APOekraïense vooruitgang aan zuidelijk front en op de Krim doet Russen pijn


                Oekraïense strijdkrachten hebben belangrijke strategische vooruitgang geboekt in het zuiden van het land, in de buurt van Bachmoet, en in het westen van Zaporizja. Ook krijgt Oekraïne controle over het noordelijke deel van de Zwarte Zee, met name door het uitschakelen van de Russische luchtafweersystemen op de Krim.

                Peter Wijninga, een defensiespecialist en veiligheidsexpert verbonden aan het Haags Centrum voor Strategische Studies, vindt het een prestatie dat het Oekraïense leger erin geslaagd is om de laatste dagen pantservoertuigen en tanks te sturen door een zwaarbevochten bres van tweeënhalve kilometer in de Russische verdedigingslinies bij Zaporizja. ,,Die doorbraak, tussen Robotyne en Verbove in de regio Zaporizja, is te voet geforceerd maar nu kan het Oekraïense leger pantservoertuigen inzetten om hierlangs op te trekken. Het gevecht is daarmee nog lang niet voorbij, maar tussen deze linie en de volgende zijn er minder mijnenvelden.”

                Van belang is, aldus Wijninga, dat ook de Oekraïense artillerie opschuift en zo meer en meer grip krijgt op cruciale Russische aanvoerroutes. Over dat laatste wordt trouwens al enige dagen geklaagd door Russische militaire bloggers. Ook het feit dat Russische luchtlandingstroepen van Bachmoet haastig zijn verplaatst naar dit front om de gaten te dichten, geeft aan dat Moskou zich zorgen maakt over de situatie.

                Klok tikt


                Ondertussen tikt de klok van de seizoenen, benadrukt generaal Mark Milley, het hoofd van de Amerikaanse strijdkrachten. Hij waarschuwde dat Oekraïne dit jaar nog slechts ‘beperkte tijd’ heeft om dit militaire offensief voort te zetten, vanwege de verslechterende weersomstandigheden. De Oekraïense voor- en najaarsmodder is berucht. Milley schat dat Oekraïne nog maar ongeveer 30 tot 45 dagen heeft te gaan met gunstige weersomstandigheden voor gevechten.

                Wijninga hoort van Oekraïners dat die toch wat optimistischer zijn. De kans bestaat dat de regen later komt - zoals de laatste jaren wel vaker gebeurde - en de omstandigheden dan dus tot eind november geschikt kunnen blijven voor grootschalige militaire grondoperaties. Wat Milley feitelijk met zijn teksten suggereert, is dat Oekraïne niet binnen 30 dagen de zo gehoopte corridor naar de Zwarte Zee kan vrijmaken. Dat zou een enorm militair succes zijn en tegelijk veel Russische troepen westelijk van die lijn afsnijden van de rest. Wijninga acht het zeker denkbaar dat de Oekraïners de komende tijd de omgeving van Melitopol kunnen bereiken om vandaaruit strategische Russische verkeersknooppunten onder vuur te nemen.

                De Russen zullen elke door het weer opgelegde gevechtspauze willen benutten om weer nieuwe verdedigingslinies met tankgrachten en betonnen pylonen aan te leggen, maar zo gemakkelijk is dat niet. Behalve dat het lastig is om in bevroren grond te graven, breidt de Oekraïense artillerie haar bereik steeds verder uit. ,,Oekraïne beschikt hiervoor nu over geavanceerde wapens, artillerie-opsporingsradars, en drones, terwijl de Russische artillerie het zwaar te verduren heeft. Dagelijks worden tussen de twintig en veertig Russische artilleriestukken uitgeschakeld, wat zelfs voor de Russen best zorgwekkend moet zijn”, aldus Wijninga.

                Volgende week arriveren de eerste Amerikaanse Abrams-tanks in Oekraïne, zo beloofde president Biden gisteren. Vooralsnog slechts dertien stuks die op zich geen game changer zijn maar volgens Wijninga zijn ze wel een zeer welkome aanvulling op het Oekraïense aanvalspotentieel.

                Krim


                Ondertussen gaan de Russische raketaanvallen op Oekraïense steden en infrastructuur onverminderd voort. Parallel aan deze ontwikkelingen zijn ook de Oekraïense luchtaanvallen op vooral de Krim geïntensiveerd. Deze week werd daar een Russisch S-400-luchtverdedigingssysteem vernietigd. Dat gebeurde met behulp van elf drones in een afleidingsaanval en twee Oekraïense Neptunus-anti-scheepsraketten om de klus te klaren. Eén S-400-systeem kost ruim 600 miljoen euro. Twee weken eerder was al hetzelfde systeem uitgeschakeld met een Britse Storm Shadow-raket.

                Deze succesvolle aanvallen hebben de Russische militaire bases op de Krim kwetsbaar gemaakt en geven Oekraïne feitelijk weer controle over het noordwestelijke deel van de Zwarte Zee, wat weer belangrijk is voor de Oekraïense graanexport. Sommige experts suggereren dat Oekraïne niet per se van plan is om het hele schiereiland te veroveren, maar eerder om de Russische soldaten af te snijden van bevoorrading.

                Comment


                • https://www.ad.nl/buitenland/chaos-a...apen~a43e67b6/


                  Arrestaties in haven van Fuerteventura. © ANP / EPAChaos aan boord Nederlands schip na reddingsactie: migranten proberen schip te kapen


                  FUERTEVENTURANegen migranten zijn dinsdag in alle vroegte opgepakt omdat ze hebben geprobeerd een Nederlands schip op de Atlantische Oceaan te kapen, ongeveer 80 kilometer ten noorden van het Zuid-Marokkaanse Ajfennir.

                  De bemanning van het Nederlandse schip Vos Pace had even daarvoor een groep van zo’n tachtig migranten gered, bevestigt een woordvoerder van de Bredase rederij Vroon tegen deze site. Negen van hen weigerden aan wal te worden gebracht en bedreigden de zeelieden met messen. Daarop ontstond aan boord een chaotische situatie. ,,Het gaat naar omstandigheden goed met de bemanningsleden. Ze krijgen gepaste ondersteuning”, laat de rederij weten.
                  Wat gebeurde er?


                  Het 83,4 meter lange schip voer maandagavond over de Atlantische Oceaan op weg naar een van de Canarische eilanden. Onderweg kwamen de Nederlandse zeelieden een wankel bootje met tientallen migranten tegen. Er was sprake van een noodsituatie en de bemanning van het schip greep in om hun levens te redden, schrijft het Spaanse persbureau EFE op basis van de politie.

                  De reddingsactie vond plaats binnen het gebied van de Marokkaanse reddingsdienst op zee. De kapitein bracht het coördinatiecentrum in de Marokkaanse hoofdstad Rabat op de hoogte en kreeg van daaruit instructies om de geredde mensen naar de haven van Tan Tan te brengen. Op weg naar de havenstad in het zuiden van Marokko pakte de sleepboot nog eens 35 inzittenden van een tweede bootje op. Ook die mensen verkeerden in nood.

                  Vlam in de pan


                  Kort daarna sloeg de vlam in de pan. De kapitein waarschuwde via de radio dat enkele migranten zeer agressief werden nadat ze hoorden dat ze in Marokko aan landen zouden worden gezet, en niet op de Canarische Eilanden, wat vermoedelijk hun locatie van bestemming was. De eilanden horen bij Spanje, en daarmee bij de Europese Unie. Daar aan land komen zou betekenen dat ze politiek asiel konden aanvragen in Europa.

                  De migranten gaven aan het niet eens te zijn met die beslissing en probeerden de Nederlanders te overmeesteren. Hierbij werd onder andere gedreigd met messen. De kapitein besloot daarop in allerijl koers te wijzigen naar Fuerteventura en daar de negen migranten over te dragen aan de Spaanse Guardia Civil. Die heeft hen in de nacht van maandag op dinsdag in de boeien geslagen op verdenking van muiterij, zo valt ook te zien op beelden. Ook de andere geredde migranten zijn uiteindelijk daar van boord gegaan. Tegen hen loopt geen strafrechterlijk onderzoek. De Spaanse autoriteiten hebben zich over deze mensen ontfermd.

                  In Spanje en Marokko staan hoge gevangenisstraffen op het proberen te kapen van een schip. ‘Iedereen die geweld, intimidatie of bedrog gebruikt om de controle over een vliegtuig, schip of andere boot of platform in zee over te nemen, zal worden gestraft als schuldig aan het misdrijf piraterij met een gevangenisstraf tot vijftien jaar’, valt te lezen in het Spaanse wetboek van strafrecht.
                  Vaker raak


                  Er worden met regelmaat migranten gered op zee, maar dat lukt lang niet altijd. Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldde de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties vorige week. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

                  Dit jaar zijn ongeveer 186.000 migranten de Middellandse Zee naar Europa overgestoken. Zij kwamen aan in Italië, Griekenland, Spanje, Cyprus of Malta. Van deze migranten arriveerden er ongeveer 130.000 in Italië. Dat is 83 procent meer in vergelijking met een jaar eerder. Het aantal mensen dat uit Tunesië en Libië vertrok ligt op respectievelijk 102.000 en 45.000. Er zijn naar schatting 41.600 migranten op zee gered of onderschept en teruggebracht naar Tunesië of Libië.

                  De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), verbonden aan de VN, houdt sinds 2014 gegevens bij over mensen die tijdens hun migratie omkomen of verdwijnen. Het aantal ligt nu op bijna 59.000, maar de organisatie denkt dat het in werkelijkheid om veel meer mensen gaat. De dodelijkste migratieroute ter wereld is de zogeheten centrale route over de Middellandse Zee, waarbij migranten vanuit Noord-Afrika of Turkije naar Italië reizen.

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1891...gplekken-nodig

                    Van der Burg doet weer dringende oproep: nog dit jaar 8400 extra opvangplekken nodig

                    Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) doet opnieuw een dringende oproep aan provincies en gemeenten om extra opvangplekken te regelen voor asielzoekers. Nog dit jaar zijn er 8400 extra opvangplekken nodig, schrijft hij vrijdag in een brief aan de commissarissen van de Koning en gemeenten.

                    © ANP
                    Het gaat om reguliere opvangplekken, noodopvangplekken, en plekken voor ongeregistreerde asielzoekers en alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s). Van der Burg schrijft dat vooral bij die laatste groep „de nood hoog” is.

                    De staatssecretaris roept met name drie provincies die volgens hem ver achterblijven met de opvang, op om plekken te leveren. Zo wil hij van Zuid-Holland 1550 plekken en van Noord-Holland en Noord-Brabant elk 1400 plekken. Aan de overige negen provincies vraagt hij elk 450 plekken.

                    Van der Burg heeft ervoor gekozen om aan alle provincies een oproep te doen, omdat hij vreest „dat het niet realistisch is” dat de „drie meest achterlopende provincies” op korte termijn voor alle benodigde plekken kunnen zorgen. Hij vraagt om „begrip” van de provincies die al genoeg opvangplekken hadden geregeld, en er nu toch nog 450 extra moeten inrichten.

                    Van der Burg dringt er in zijn brief ook op aan dat de 16.000 statushouders die nu nog in een asielopvang verblijven, zo „spoedig mogelijk”, maar „uiterlijk voor het einde van 2023” een woning moeten krijgen.

                    Comment


                    • Zal nog wel ff doorgaan met al die oorlogen plus economische vluchtelingen en gelukszoekers

                      Comment


                      • Daarom vraagt v.d. Burg ook om meer plekken en wil hij dat evenredig door Nederland verspreiden. Ga er maar aanstaan; goed doe je het nooit.

                        Comment


                        • nou minder toelaten zoals veel landen doen, wij zijn weer het braafste jongentje van de klas en geven ze ook nog leefgeld, ook als ze hier werk vinden met salaris, zo komen ze graag hierheen

                          Comment


                          • Tja, dat wil onze 'regering' niet....

                            Comment


                            • moet je nagaan als een PvdA/Groenlinks met eventueel nog een linkse partij aan de macht zou komen, dan komen er nog meer weet je al op wie je stemt vuurwants?

                              Comment


                              • Nou gaat het ook goed fout in Israel, dat er ook nog bovenop🤐

                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2776...ltische-staten

                                  Het wordt met de dag somberder in de wereld.

                                  Comment


                                  • Ja de VS kunnen niet overal tegelijk leveren qua wapens.

                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5414...-materieel-toe

                                      OORLOG IN OEKRAÏNE

                                      Dag 597 van de invasie
                                      LIVE | Rutte zegt tijdens bezoek Oekraïne blijvende steun en meer militair materieel toe

                                      Van nieuws rond wapenleveranties tot de meest recente verschuivingen aan het front; volg hier de laatste ontwikkelingen in de Oekraïne-oorlog.

                                      © ANP


                                      Rutte zegt tijdens bezoek Oekraïense stad Odesa blijvende steun en meer militair materieel toe
                                      Demissionair premier Mark Rutte is vrijdag opnieuw afgereisd naar Oekraïne waar hij de regering van president Volodymyr Zelensky meer militair materieel heeft toegezegd. Nederland gaat Oekraïne helpen om vier patrouilleboten te verkrijgen en zal meer raketten leveren die worden gebruikt voor het Patriot-luchtverdedigingssysteem. Ook herhaalde Rutte dat Nederland Oekraïne blijft steunen.

                                      Rutte bracht sinds het uitbreken van de oorlog al twee keer een bezoek aan de hoofdstad Kiev, maar dit keer ging hij alleen naar Odesa, een belangrijke havenstad in het zuiden aan de Zwarte Zee. Van hieruit vindt nog veel transport plaats van belangrijke goederen. De patrouilleboten moeten ervoor zorgen dat de export van graan naar het buitenland door kan blijven gaan, zei Rutte tijdens een persbijeenkomst met Zelenski.

                                      Comment


                                      • Rutte krijgt het nog zwaar, moet nu op vele internationale fronten zijn mannetje staan.

                                        Comment


                                        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2012...t-monsterwapen

                                          En dit gaat ook maar door....

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1875...un-afbrokkelen

                                            Wanhopige Oekraïense president Zelenski ziet Amerikaanse steun afbrokkelen

                                            AMSTERDAM - Het was even slim maar toch vooral wanhopig van Volodimir Zelenski om Donald Trump uit te nodigen naar Oekraïne te komen om aan te tonen dat de oorlog in zijn land niet binnen 24 uur op te lossen valt. De Oekraïense president begrijpt donders goed dat de wereld oorlogsmoe raakt en dat de onvoorwaardelijke steun voor zijn land aan het afbrokkelen is.

                                            © EPA
                                            Een Oekraïense militair patrouilleert samen met een herder door een loopgraaf, ergens in de regio Donetsk.




                                            Zeker bij de Republikeinen die een wapenleverantie ter waarde van miljarden tegenhouden. Handig als je hun gedroomde presidentskandidaat dan uitnodigt. Helemaal van de baan is de injectie nog niet, maar het was eerst gekoppeld aan een hulppakket aan Israël, maar zelfs toen haalde de steun van 14,5 miljard dollar aan Kiev het niet.

                                            Zelenski beseft dat hij in ieder geval voorlopig de tweede viool speelt. Alle focus is nu op het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Voor de Republikeinen is steun aan Oekraïne, waar president Joe Biden nog steeds een hartstochtelijk voorstander van is, nu wisselgeld. De nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson, heeft weliswaar gezegd dat de hulp aan Kiev niet van de baan is, maar de Republikeinen willen dan wel dat er meer geld gaat naar de eigen grens met Mexico, die volgens hen „overspoeld wordt” met gelukszoekers.

                                            Applaus verstomt




                                            Zelenski zag de bui al hangen tijdens zijn laatste bezoek aan de VS in september. Het applaus dat hem een jaar eerder tijdens een speech in het Congres was deel gevallen, bleef nu grotendeels uit. Het mislukte tegenoffensief van Oekraïne maakte duidelijk dat de oorlog nog lang kan duren en mogelijk niet te winnen is. De Amerikanen wilden weten wat er zou gebeuren als ze de beurs niet meer zouden trekken. „Dan verliezen we”, was het antwoord van Zelenski, die er nog cynisch aan toevoegde: „Jullie geven ons geld, wij geven onze levens.”



                                            Het was even het cynisme van de minder vermoeide Zelenski. Dat kwam ook weer boven richting Trump. „Ik leg hem binnen 24 minuten uit waarom hij het conflict niet met Poetin kan oplossen. Poetin neemt alleen maar, hij geeft niets.”



                                            Toch doet Zelenski er verstandig aan Trump beleefd uit te nodigen. De kans dat die terugkeert in het Witte Huis is niet gering. Een rondtocht rond vernielde steden zou Trump wel eens milder kunnen stemmen.

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/financieel/...-energiecrisis

                                              Column: Waarom Nederland terrein verliest door de energiecrisis

                                              Nederland doet het jaarlijks altijd goed in de mondiale concurrentieranglijstjes. In 2020 stond Nederland volgens een rapport van het World Economic Forum over de concurrentiekracht nog op plaats vier van meest competitieve landen ter wereld. En in vergelijking met de Europese landen voerden we zelfs de ranglijst aan. Chapeau! De energiecrisis, vanaf 2021, heeft deze verhoudingen verstoord. Nederland heeft aan industriële concurrentiekracht moeten inboeten.

                                              © GETTY IMAGES
                                              Landen waarvan de industrie in hoge mate afhankelijk is van de invoer van deze materialen – zoals Nederland – zijn door de recente energie- en inflatieschok onevenredig hard getroffen.




                                              Om het concurrentievermogen van landen te bepalen, zijn er een paar indicatoren die relatief eenvoudig te berekenen zijn. Denk hierbij aan de trend in productiviteit, toegevoegde waarde, arbeidskosten, producentenprijzen, energieprijzen en de bezettingsgraad. Ze vertellen op hun manier allemaal iets over het concurrentievermogen. Naast deze kwantificeerbare grootheden zijn er echter ook andere aspecten die invloed hebben op het concurrentievermogen, zoals technologische innovatie, de mate van specialisatie en de kwaliteit van de producten.

                                              In de afgelopen twee jaar zijn het vooral de kosten van energie en de inkoop van grond- en hulpstoffen die veel invloed hadden op het concurrentievermogen van de Nederlandse industrie. Landen waarvan de industrie in hoge mate afhankelijk is van de invoer van deze materialen – zoals Nederland – zijn door de recente energie- en inflatieschok onevenredig hard getroffen. Omdat energie en ook de andere grond- en hulpstoffen belangrijk zijn voor veel subsectoren van de industrie, hebben de hogere prijzen hiervan de Nederlandse prijsconcurrentiekracht ondermijnd. Zo is de sterke stijging van de producentenprijsindex in Nederland vooral gevoed door scherpe prijsstijgingen in de grondstof- en energie-intensieve industrieën, zoals de aardolie-, de chemische, hout- en bouwmaterialen- en de basismetaalindustrie.
                                              Veelkoppig monster



                                              De energieprijzen stegen vanaf het begin van 2021 in rap tempo. De energiecrisis was geboren. De oorzaak van de snelle prijsstijgingen van energie was het snelle economische herstel na Covid-19. De voorraden en het aanbod van energie – die door Covid-19 flink waren afgebouwd – konden de plots sterk toenemende vraag naar energie niet bijbenen. De aanval van Rusland op Oekraïne begin 2022 verergerde de situatie alleen maar meer. De energiecrisis was in relatief korte tijd uitgegroeid tot een veelkoppig monster. Als reactie op deze crisis werd het gasverbruik flink verminderd of werd zelfs de productie in sommige gasintensieve industrieën stopgezet omdat ze het zich niet konden veroorloven om te blijven produceren.

                                              Elk nadeel heb z’n voordeel, ook hier. Het lagere gasverbruik in industriële sectoren heeft bijgedragen aan de reductie van broeikasgassen. In 2022 is de uitstoot van broeikasgassen in de totale industrie met 11% afgenomen, terwijl het industrieel gasverbruik met circa 25% daalde. Met de vermindering van het gas in het productieproces nam vaak de inzet van andere brandstoffen toe om de productie op peil te houden. Het feit dat bij de vermindering van het gasverbruik vaak niet direct voor de niet-fossiele variant kon worden gekozen, heeft ertoe bijgedragen dat het tempo van de emissiereductie lager ligt dan het tempo van de vermindering in het gasverbruik.
                                              Aanhoudende last



                                              Uit een berekening aan de hand van Eurostat-cijfers blijkt dat Nederland in vergelijking met het eurozone gemiddelde een veel hogere importprijs van gas heeft. Deze ligt zo’n 11% hoger. Een dergelijk groot verschil gaat ten koste van de prijsconcurrentie op wereldmarkten. En door de onzekerheden in het Midden-Oosten blijft de mondiale gasmarkt nog wel even in rep en roer, met hogere gasprijzen tot gevolg. Om minder kwetsbaar te worden voor de grilligheid van de gasmarkt en om de importafhankelijkheid te verlagen, blijft het dus belangrijk dat het gasverbruik structureel wordt verminderd. Op die manier kan niet alleen het concurrentievermogen van de Nederlandse industrie zich weer herstellen, maar nemen ook de BKG-emissies verder af. Win-win, lijkt me.



                                              Casper Burgering werkt sinds 2006 bij het Economisch Bureau van ABN AMRO als senior econoom en maakt deel uit van de afdeling Sustainability Research. Disclaimer: Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. Het is evenmin een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument.

                                              Comment


                                              • https://www.ad.nl/buitenland/amerika...-toe~afec36f6/

                                                Dat zal Putin als muziek in de oren klinken

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1858...flink-opvoeren

                                                  Gelukkig zien zij wel de noodzaak ervan in

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/6580...-nord-stream-2

                                                    ’Kolonel Roman Tsjervinski schakelde diepzeeduikers in’
                                                    Zat Oekraïne toch achter de aanval op de pijpleidingen van Nord Stream 2?

                                                    AMSTERDAM - The Washington Post en Der Spiegel weten het zeker. Oekraïne zit toch achter de aanslag op de vitale gaspijpleiding Nord Stream 2, die via de Baltische Zee gas naar Duitsland exporteerde. Op basis van verschillende anonieme bronnen concluderen beide media dat het een Oekraïense kolonel was die de mysterieuze sabotage-aanval in september vorig jaar coördineerde.

                                                    © ANP/HH
                                                    Voor het saboteren van de gaspijpleidingen van Nord Stream 2 zou springstof zijn gebruikt.




                                                    De officier wordt zelfs bij naam genoemd. Het zou gaan om Roman Tsjervinski, een 48-jarige kolonel. Die zou zes personen hebben ingeschakeld die, met vervalste Roemeense paspoorten, een zeilboot huurden. Tijdens een duikoperatie zouden zij de explosieven op de pijplijn hebben geplaatst.

                                                    Sinds de Nord Stream 2 door explosies werd geraakt, wordt er al gespeculeerd over wie de sabotage veroorzaakte. Zo bestuderen Duitse, Zweedse en Deense onderzoekers nog steeds wat er die dag exact is gebeurd. Ook de NAVO kwam niet met een definitief antwoord.

                                                    Springstof




                                                    Twee zaken stonden wel al snel vast: er werd springstof gebruikt en het ging dus niet om een ongeval. Op het moment van de ontploffing waren de diplomatieke relaties tussen het Westen en Rusland op een dieptepunt beland. ’Sabotage’, klonk het en snel werd met de vinger naar Rusland gewezen. ,,Dit is een opzettelijke actie, geen ongeluk”, verklaarde de Deense premier Mette Frederiksen meteen na het incident.

                                                    Snel sloten westerse mogendheden de mogelijkheid niet uit dat het zou gaan om een Russische false flag-operatie. In dat geval zou Rusland doelbewust zijn eigen pijpleiding hebben opgeblazen, om Oekraïne vervolgens te beschuldigen van de aanval.
                                                    ’Spookschepen’



                                                    In mei brachten Deense, Noorse en Zweedse omroepen een driedelige documentaire uit die de betrokkenheid van het Kremlin bij de ontploffing zou moeten bevestigen. Volgens die reeks zouden enkele dagen voor de ontploffingen een drietal ’spookschepen’ in de buurt van de pijpleiding zijn gesignaleerd.

                                                    © ANP/HH
                                                    Nord Stream 2 exporteerde gas via de Baltische Zee naar Duitsland.



                                                    Bij spookschepen worden de zenders van de vaartuigen uitgeschakeld. Daardoor kan de exacte locatie van de schepen niet worden bepaald. Toch slaagde een voormalige Britse inlichtingenofficier er wel in om, met behulp van onderschepte Russische communicatie, de bewegingen van de schepen vast te leggen.Verdachte bewegingen



                                                    Concreet zouden drie schepen verdachte bewegingen hebben gemaakt in de omgeving van waar later de explosies plaatsvonden. Rusland ontkent echter ten stelligste dat het iets met de ontploffing te maken heeft gehad. Grote vraag blijft ook of zo’n operatie nuttig is voor Rusland, dat miljarden in de pijpleidingen heeft geïnvesteerd en toen nog de hoop had dat het in de toekomst dit gas weer voor veel geld aan Europa zou kunnen verkopen.



                                                    Er werd ook naar de VS gewezen. De Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh, bekend om eerdere onthullingen over de Amerikaanse overheid, stelde in een lang artikel dat president Joe Biden opdracht had gegeven voor de sabotage. De CIA zou met de Noorse geheime dienst hebben samengewerkt om de gaspijpleiding op te blazen. De stelling van Hersh, die zich slechts op één anonieme bron baseerde, werd meteen ontkend door het Witte Huis en door de CIA. Het voordeel voor de VS zou zijn geweest dat Europa voor zijn energievoorziening afhankelijker zou worden van Amerikaans vloeibaar gas.

                                                    ’Klein zeilschip’




                                                    The Washington Post en het Duitse magazine Der Spiegel vallen nu terug op de theorie dat de opdracht uit Kiev kwam. Oekraïne zou een klein team van diepzeeduikers hebben ingezet in de Baltische Zee. Die zouden onopvallend en met een klein zeilschip naar de pijpleiding zijn gevaren. De specialisten zouden hun orders hebben gekregen van de Oekraïense krijgsmacht.

                                                    Het doel was Rusland financieel een klap toe te brengen en te vermijden dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer als een politiek wapen zou kunnen gebruiken. Kolonel Tsjervinski ontkent elke betrokkenheid: „Speculatie die wordt verspreid door Russische propagandisten.”
                                                    In de cel



                                                    De officier zit momenteel in een cel in Kiev, na een verkeerd uitgedraaide poging om een Russische piloot te laten overlopen. Daarbij gaf hij de coördinaten vrij van een Oekraïense luchtmachtbasis, die nadien werd gebombardeerd door het Russische leger. Tsjervinski noemt zijn straf een politieke wraakactie voor eerdere kritiek op de Oekraïense president Volodimir Zelenski.



                                                    Zelenski heeft altijd ontkend dat hij afwist van de sabotagedaad. Ook nu stellen The Washington Post en Der Spiegel dat de Oekraïense president niet was ingelicht. De sabotagedaad is controversieel omdat de aanval geen militair doelwit had, maar infrastructuur die miljoenen mensen in Europa van energie voorzag.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X