Gaat lekker, dreiging Sahel oorlog waarin ook Rusland zich mengt.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Diverse crisissen
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/video/18561...ldoorlog-bezig
‘Hier wordt een vies spel gespeeld door Poetin’
Een derde van de Amerikaanse bevolking zou het goed vinden als hun regering troepen naar Oekraïne stuurt, zo blijkt uit een enquête. Patrick Bolder, defensie-expert bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, ziet dit echter niet zo snel gebeuren.
03 aug.Video
Het is dag 526 in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Erdogan bespreekt met Poetin de voor de wereld zo belangrijke graandeal, Wit-Russische gevechtshelikopters zijn de grens bij Polen overgestoken en in Amerika is er een opmerkelijke enquête gehouden. We bespreken de laatste ontwikkelingen met Patrick Bolder, defensie-expert bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/russisc...ezet~a03523bd/
Een F-16, foto ter illustratie. © Ministerie van DefensieRussische bommenwerpers vlogen richting Nederlands luchtruim, F-16's ingezet
Twee Russische bommenwerpers die richting Nederland vlogen, zijn maandagochtend in Deens gebied onderschept door de luchtmacht van Denemarken. De Nederlandse luchtmacht was eveneens paraat om in te grijpen.
De Koninklijke Luchtmacht stond maandagochtend op scherp omdat de onbekende vliegtuigen het luchtruim van de Benelux naderden. Defensie heeft daarom om 7.19 uur een Quick Reaction Alert (QRA) afgekondigd, waarna vanaf Volkel twee F-16's werden ingezet.
Deze straaljagers zijn volgens een woordvoerder van Defensie opgestegen en hebben een ronde gemaakt. Daardoor konden ze snel ter plaatse zijn als de Russische vliegtuigen in het door Nederland bewaakte luchtruim zouden komen. Dat dreigde te gebeuren in het noordelijke deel van de Noordzee. ‘Dit gebeurt niet vaak, maar het incident van vandaag toont wel het belang van snelle inzetbaarheid aan', meldt de luchtmacht. De Russische ‘Bears’ werden vervolgens door de Denen onderschept. De bommenwerpers zijn inmiddels weer omgekeerd.
Na een QRA krijgen twee Nederlandse F16's van vliegbasis Volkel opdracht om op te stijgen. ‘De QRA komt in actie wanneer een vliegtuig het luchtruim van de Benelux nadert zonder van tevoren een vluchtplan ingediend te hebben en zonder zich te identificeren. Dit kan gaan om een gevechtsvliegtuig van een ander land, maar ook om een passagierstoestel’, meldt Defensie.
In zo’n situatie worden de F-16's door de gevechtsleider naar het vliegtuig in kwestie gestuurd. De gevechtsvliegtuigen proberen radiocontact te maken en begeleiden het vliegtuig zo lang als nodig is. In het uiterste geval kan de QRA de opdracht krijgen om het toestel neer te halen.
Geen zeldzame situatie
Nederlandse jachtvliegers worden meerdere keren per jaar gealarmeerd een kijkje te nemen bij vliegtuigen die zich niet identificeren. Het gaat daarbij niet alleen om Russen die zich niet aan de internationaal gemaakte afspraken in de lucht houden, maar soms ook om passagierstoestellen.
Russische vliegtuigen schonden vorig jaar 570 keer het luchtruim van een Europees land. Nederland heeft begin dit jaar meerdere malen Russische vliegtuigen onderschept toen ze waren gestationeerd in Polen om het Navo-luchtruim te bewaken. Zo werden begin februari drie Russische vliegtuigen door Nederlandse F-35’s op afstand geëscorteerd, waarna andere Navo-bondgenoten de vliegtuigen verder hebben begeleid.
Comment
-
https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...nten-juist-toe
Britten stemden voor Brexit vanwege beloofde stop op migratie maar na vertrek uit EU stromen de migranten juist toe
Het aantal migranten dat met kleine bootjes Het Kanaal en de Noordzee oversteekt naar Groot-Brittannië neemt toe, zelfs al komen er steeds vaker mensen om bij de levensgevaarlijke tocht. Zaterdag verdronken nog zes jonge Afghanen toen hun boot kapseisde, 49 andere opvarenden konden gered worden. De afstand tussen het continent en de Engeland is weliswaar kort, 33 kilometer, maar door de sterke stroming, het wispelturige weer en het zeer drukke scheepvaartverkeer wel zeer gevaarlijk. De afgelopen dagen staken honderden bootjes over.
Het is onbekend hoeveel mensen met bootjes de oversteek wagen maar volgens Frontex, de Europese grensbewakingsdienst, zijn er dit jaar al 27.000 migranten via zee naar Groot-Brittannië gegaan. Opvallend is dat er tien jaar geleden slechts zelden sprake was van dergelijke oversteekpogingen. Toen trachtten vluchtelingen en migranten veelal aan boord van vrachtwagens en treinen te klimmen of als verstekeling aan boord van de veerboten te komen.
Vooral de laatste weken lijkt het aantal overtochten toe te nemen. Ruben Wissing, die aan de Universiteit Gent onderzoek doet naar migratierecht, verklaart aan de VRT dat de rush waarschijnlijk juist te maken heeft met de aangekondigde verstrenging van het Britse asielbeleid: "Je ziet vaak dat dit er toe leidt dat mensen nog snel proberen te migreren voor het strenger wordt." Ook speelt mee dat er vanwege de vakantieperiode minder grensbewakers zijn. Een andere factor is dat de conservatieve Britse regering wel de migranten hard aanpakt maar niet de mensensmokkelaars die extreem veel geld verdienen met het overzetten.
Een andere verklaring is dat het door de Brexit aantrekkelijker is geworden naar het VK te reizen omdat het land na het vertrek uit de EU vrijwel niet meer in staat is ongewenste personen uit te zetten. De Britten kunnen namelijk geen beroep meer doen op de Dublin-akkoorden en zijn nu alleen aangewezen op het internationaal recht. Dat werd de Britse kiezers niet verteld door de populisten die hen in 2016 overhaalden om te stemmen voor de Brexit. "De brexitcampagne stelde het voor alsof de EU de grootste oorzaak was van migratie", zegt Wissing. "Nu blijkt voor de Britten dat ook het internationale recht een impact heeft op wat landen willen beslissen, onder meer om het recht op asiel en het verbod op pushbacks te doen respecteren. Het is niet de EU die dat oplegt, maar het internationale recht. Daar botst de Britse regering nu op."
Het Verenigd Koninkrijk is een zeer gewilde bestemming voor migranten en vluchtelingen omdat daar makkelijk werk - en dus inkomen - te vinden is. Anders dan de meeste Europese landen heeft het Verenigd Koninkrijk, net als bijvoorbeeld de Verenigde Staten, geen centrale bevolkingsadministratie waarmee bepaald kan worden of er sprake is van illegaal verblijf. In landen als Nederland mogen asielzoekers niet werken en moeten ze maanden dan wel jarenlang wachten in opvangkampen met niet meer dan een zeer laag leefgeld waar nauwelijks van rond te komen valt.
Het probleem beperkt zich niet tot het VK en voor Europese zelfgenoegzaamheid is geen enkele reden. De Britse migratiedeskundige Thom Brooks wijst er tegenover DW in bovenstaande video op dat het aantal overtochten op de Middellandse Zee weliswaar met 90 procent is afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren maar dat het aantal dodelijke slachtoffers juist is gestegen.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1975...kraine-leveren
Nederland gaat F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne leveren
EINDHOVEN - Nederland gaat samen met Denemarken F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne leveren. Demissionair premier Mark Rutte maakte dat zondag bekend na overleg met de Oekraïense president Volodimir Zelenski op vliegbasis Eindhoven.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski en demissionair premier Mark Rutte bekijken F-16’s.
Ⓒ ANP / AP
Het is voor het eerst dat een westers land Oekraïne belooft moderne gevechtsvliegtuigen te geven. „Vandaag gaan we weer een stap verder”, aldus Rutte. Eerder kreeg Kiev al wel van voormalige Oostbloklanden gevechtsvliegtuigen van Russische makelij.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1975...oleert-familie
Putin bevestigt nu zijn dood en die vd 2 andere Wagner leiders, en prijst hem zelfs deels nog blablabla, onderzoek dit en dat en condoleances, lekker verhaal terwijl ie zelf de moordenaar is.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/6985...-op-veiligheid
Drankzucht, agressie en ordeverstoring
Aanpak overlast Oekraïense vluchtelingen ’onvoldoende’: ’Grote impact op veiligheid’
DEN HAAG - Gemeenten kunnen het grotendeels zelf uitzoeken bij overlast van Oekraïense vluchtelingen in de opvang. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn de maatregelen waarmee demissionair staatssecretaris Van der Burg (Asiel) komt ’onvoldoende’.
Oekraïense vluchtelingen na aankomst met de trein vanuit Berlijn op Amsterdam Centraal waar de eerste opvang en registratie van de vluchtelingen plaatsvindt.
Ⓒ ANP/HH
Oekraïense ontheemden veroorzaken geregeld overlast in de gemeentelijke opvang. Het gaat om drankzucht, agressie en ordeverstoring. Gemeenten kunnen daarbij maar beperkt ingrijpen. Zo zette de gemeente Hilversum een agressieve man uit de opvang nadat hij onder invloed van alcohol een minderjarige had mishandeld. De man had daarvoor al meerdere waarschuwingen gekregen. De rechter bepaalde echter dat de gemeente de man toch moest opvangen.
’Aso-azc’
Hilversum en andere gemeenten vroegen het kabinet om ’handelingsperspectief’. Van der Burg beloofde gemeenten te helpen. „Deze overlast heeft grote impact op de veiligheid en het welbevinden van het personeel en de bewoners, gaat ten koste van de publieke beeldvorming en het draagvlak voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne”, vindt ook de VVD-bewindsman.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).
Ⓒ ANP/HH
In het pakket waarmee Van der Burg nu komt, is er vooral veel níet mogelijk. Zo heeft het kabinet gekeken of stelselmatige overlastplegers naar een zogeheten handhavings- en toezichtlocatie (htl) kunnen, ook wel het ’aso-azc’ voor overlastgevende asielzoekers.
Juridisch is er geen beletsel, heeft de studie uitgewezen, maar praktisch zitten er zo veel haken en ogen aan, dat het kabinet er nog nader op moet studeren. Oekraïense ontheemden hebben meer rechten dan asielzoekers, bijvoorbeeld op werk vanaf dag 1. Dat verhoudt zich slecht met het straffe regime in het aso-azc.
’Time-outlocatie’
Gemeenten vroegen het Rijk om een ’centraal georganiseerde locatie, waar overlastgevende ontheemden naartoe overgeplaatst kunnen worden’, maar Van der Burg zegt die niet te kunnen bieden. „De opvang en aanpak van overlast blijft echter een taak die gemeenten decentraal moeten uitvoeren en op centraal niveau niet over kan worden genomen.”
De staatssecretaris stelt gemeenten voor de koppen bij elkaar te steken om regionaal een ’time-outlocatie’ op te zetten waarin overlastgevers tijdelijk kunnen verblijven. Dat is nogal een opgave, vindt de VNG. „Het zou gemeenten helpen wanneer het rijk daar een sterkere regierol pakt en gemeenten meer faciliteert”, zegt een woordvoerder.
Toch zijn gemeenten niet helemaal met handen gebonden. Zo mogen ze bij overlast leefgeld inhouden, de overlastgevers de ’deelname aan recreatieve of educatieve activiteiten’ ontzeggen of ze de toegang tot de opvang weigeren voor maximaal acht uur.
Psychologen
Het gaat trouwens niet alleen om handhaving, maar juist om het voorkomen van overlast door ondersteuning en zorg, zo hebben gemeenten aangegeven. Onderliggende problemen waren vaak al voor de Russische inval aanwezig en zijn door oorlogsvlucht versterkt door trauma’s, stress, verslaving, depressie en verveling. Op dit vlak is er inmiddels wel het nodige geregeld, zoals de inzet van Oekraïense psychologen.
Comment
-
https://www.ad.nl/utrecht/grens-is-b...erug~afa5fbb3/
Grens is bereikt voor burgemeester Dijksma: ‘Deze mensen horen niet in Utrecht, ze moeten terug’
Sharon Dijksma vraagt de Utrechtse gemeenteraad om steun voor haar stevige aanpak van de groep criminelen die voor onrust zorgt in Lombok. ,,Een deel van hen hoort hier niet.’’
De burgemeester deed haar oproep donderdag tijdens het vragenuurtje. Volgens Dijksma zijn de huidige maatregelen (met camera‘s, winkelstewards, een speciaal team van gemeentelijke handhavers en mogelijk uitbreiding van het verblijfsontzeggingsgebied)) onvoldoende. ,,Deze groep verplaatst zich en zit niet op de zorg die we aanbieden te wachten. Zelfs als ze elkaar met messen te lijf gaan, wordt er niet gepraat en weigeren slachtoffers aangifte te doen.’’
Deze ‘heftige groep die God noch gebod kent’ hoort niet in ons land, zegt Dijksma. Ook daarom heeft ze contact gehad met Justitie, want lokale maatregelen blijken onvoldoende. ,,Maar dan moet u als raad iets vinden wat u niet zo snel vindt, namelijk dat voor sommige mensen geen plek is in Utrecht.’’
Een deel van de groep hoort hier niet
Dijksma pleit voor meer repressie. ,,Dat is lastig, want mensen hebben ook rechten. Maar er is een grens wat je als stad kan tolereren. Een deel van die groep is hier onterecht en moet dus terug. Maar dat is een lastige problematiek.’’
Volgens haar zeggen overlastgevers dat ze uit Algerije komen, omdat ze dan niet kunnen worden uitgezet. ,,Dat blijkt dan niet waar te zijn, maar het duurt wel even voordat je dat hebt uitgezocht. Daar zijn we nu mee bezig.’’
Comment
-
https://www.ad.nl/economie/brussel-v...cent~aba66125/
Winkelende mensen in het centrum van Eindhoven. © Rob EngelaarBrussel verlaagt groeiverwachting Nederlandse economie dit jaar van 1,8 naar 0,5 procent
De Europese Commissie heeft de verwachting voor de economische groei van ons land dit jaar flink verlaagd. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie rekent in zijn zomerprognose op een groei van 0,5 procent voor Nederland in heel 2023. In de lenteprognose ging het nog uit van een groei dit jaar van 1,8 procent.
De pessimistischer blik van Brussel op Nederland komt vooral door een tegenvallende eerste helft van 2023. Consumenten gaven als gevolg van de hoge inflatie minder geld uit en daarnaast liep de export terug. Omdat veel lonen inmiddels wel stevig zijn verhoogd en de inflatie (mede door minder torenhoge energieprijzen) geleidelijk afneemt, gaat de Europese Commissie ervan uit dat de consumptie in de tweede helft van dit jaar niet verder zal dalen. Een kleine opsteker dus. Ook verwacht de commissie dat de inflatie dit jaar uitkomt op 4,7 procent en in 2024 op 3,0 procent.
Defensie en duurzame economie
De verwachting is verder dat de groei volgend jaar weer wat zal toenemen doordat de koopkracht deels herstelt en de export naar onze belangrijkste handelspartners weer zal groeien. De economie profiteert daarnaast van overheidsinvesteringen in defensie en de overgang naar een duurzame economie, zo verwacht het dagelijks EU-bestuur.
Overigens heeft Brussel niet alleen voor Nederland de groeiverwachtingen voor dit jaar teruggeschroefd, dat geldt voor de hele eurozone. Voor zwaargewicht Duitsland is de verwachting zelfs dat de economie met 0,4 procent krimpt. De hele eurozone zal volgens de commissie in 2023 niet 1,1, maar 0,8 procent groeien. Ook de verwachting voor volgend jaar gaat naar beneden: naar 1,3 procent.
De Europese economische groei heeft te lijden onder de hoge inflatie én de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank die die inflatie moeten tegengaan, klinkt het. Hoge prijzen ‘eisen een grotere tol dan verwacht', maar bedrijven krijgen ook minder gemakkelijk krediet door de hoge rentes, constateert de commissie. Tegelijkertijd signaleert het dat de werkloosheid nog steeds uitzonderlijk laag is, de energieprijzen weer dalen en de lonen stijgen. Om die reden rekent de commissie op een ‘milde opvering’ van de groei volgend jaar.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/6072...nstroom-stijgt
Bezetting was in twintig jaar niet zo hoog als nu
Historische piek in asielzoekerscentra: ’De instroom stijgt’
DEN HAAG - De bezetting van de asielzoekerscentra is in geen twintig jaar zo hoog geweest. Opvangorganisatie COA heeft nu nog ruim 14.000 plekken extra nodig om asielzoekers op te vangen. Het demissionaire kabinet moet voorlopig leunen op gemeenten die uit vrije wil opvang bieden, maar zij voelen zich vaak al overvraagd.
Het COA vangt nu 56.634 asielzoekers op. Voor hen zijn maar zo’n 30.000 reguliere opvangplaatsen beschikbaar. De overige asielzoekers zitten in de noodopvang (bijna 20.000) of buiten een COA-opvang (zo’n 6200), bijvoorbeeld in een crisisnoodopvang. De omstandigheden in de nood- en flitsopvang zijn meestal onder het wettelijk minimum, zo bleek afgelopen week uit een inventarisatie van Vluchtelingenwerk. Voor alleenreizende, minderjarige asielzoekers (amv’ers) zijn nu 400 extra plekken nodig. De situatie voor de amv’ers is volgens het COA ’zeer nijpend’.
De grote vraag is hoe het COA dat enorme aantal extra plekken gaat verzamelen, aangezien de spreidingswet waarmee opvang kan worden afgedwongen ver uit zicht is. Die dwangwet is door de Tweede Kamer weliswaar niet controversieel verklaard, maar op het ministerie van Justitie en Veiligheid leidt dat nog niet tot gejuich. Het is immers geen uitgemaakte zaak dat het voorstel nog voor de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen op 22 november kan worden aangenomen. Dat de wet niet controversieel is verklaard, wordt op het departement dan ook ’een papieren werkelijkheid’ genoemd. Bovendien zou ook de Eerste Kamer nog moeten instemmen. In de senaat is een meerderheid voor de wet geen gegeven.
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Ⓒ ANP / HH
Demissionair staatssecretaris Van der Burg (Asiel) weet al wat hem te doen staat: „Dat ik gewoon zonder de spreidingswet moet zorgen dat ik voldoende plekken vind.” De bewindsman hoopt dat de verwachte instroom dit jaar, zo’n 70.000, niet wordt gehaald. In augustus vertelde hij dat ’het mee lijkt te vallen’, maar merkte daar bij op dat een mogelijke piek in het najaar moet worden afgewacht. „De afgelopen week zien we wel dat de instroom stijgt”, laat het COA weten.
Intussen is de bezetting in de asielopvang de afgelopen twintig jaar niet zo hoog geweest als nu. Er zijn nu bijna 57.000 asielzoekers in Nederland. In 2017 waren dat er nog ruim 21.000 en dat liep geleidelijk op naar zo’n 36.000 in 2021. Zelfs eind 2015 – ten tijde van de vluchtelingencrisis – waren er minder asielzoekers (47.736) in Nederland.
Piekjaar
Terugkijkend bereikt de huidige bezetting nog lang niet die van piekjaar 2001, toen er bijna 84.000 asielzoekers in centra wachtten op een besluit. De piek van dat jaar had volgens Carolus Grütters te maken met de overgang tussen de oude en nieuwe vreemdelingenwet, waarbij oude aanvragen apart werden gelegd. „Dat leidde tot gigantische achterstanden”, zegt de onderzoeker van het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit.
De bezetting van COA-locaties vertelt nog niet het hele verhaal waarom gemeenten niet zo scheutig zijn bij het aanbieden van opvangplekken. Zij zijn namelijk ook verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Hun aantal gaat inmiddels richting de 100.000. Tel dat op bij het aantal asielzoekers en je weet dat Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog nooit eerder zo veel vluchtelingen en kandidaat-vluchtelingen (asielzoekers) heeft opgevangen, zegt Grütters.
Het kabinet is gevallen na onenigheid over maatregelen om de instroom te beteugelen, waardoor dat hele pakket nu van tafel is. Met een onverminderd hoge instroom en een oplopend tekort aan plaatsen is het dus aan Van der Burg om gemeenten voor de zoveelste keer vrijwillig hun nek uit te laten steken door plaatsen aan te bieden. „Zoals ik eigenlijk de afgelopen anderhalf jaar al heb gedaan”, zegt hij daarover. De grote vraag is echter of ze daar nog een keer toe bereid zijn en of er op basis van vrijwilligheid tienduizenden plaatsen worden aangeboden.
Verder valt op dat ruim 16.000 erkende vluchtelingen – zogeheten statushouders – nog in de asielopvang wachten op gewone huisvesting bij een gemeente. Ondanks allerlei plannen van het demissionaire kabinet om de ’doorstroom’ te bevorderen, loopt dat aantal op.
Inburgeren
Daarmee zit de opvangcrisis ook de integratie van nieuwkomers in de weg, zo blijkt uit de evaluatie van de nieuwe inburgeringswet door het Kennisplatform Inclusief Samenleven. Doel van de wet is statushouders zo vroeg mogelijk te laten inburgeren. Omdat ze na erkenning als vluchteling nog verblijven in een asielzoekerscentrum, en dan niet in de gemeente waar ze laten worden gehuisvest, lukt het de overgrote meerderheid van de gemeenten niet een vroege start te maken met inburgering. Taallessen zijn niet altijd beschikbaar omdat taalscholen kampen met personeelstekorten.
Comment
Comment