Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1089...e-troepenmacht

    OORLOG IN OEKRAÏNE
    Rusland en Wit-Rusland vormen ’regionale troepenmacht’

    wordt nog een lange winter denk ik zo...

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2692...en-in-oekraine

      OORLOG IN OEKRAÏNE

      Dag 232 van de invasie
      LIVE | EU-buitenlandchef: geen nucleaire wraak als Rusland kernbom inzet

      KIEV - De grootschalige Russische inval in Oekraïne duurt inmiddels ruim zeven maanden. Volgens Oekraïne is de regio rondom de hoofdstad Kiev donderdagochtend vroeg vanuit de lucht aangevallen. Verder is de Russische president Vladimir Poetin donderdag in Kazachstan voor een regionale top. Poetin spreekt in de marge van die top met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. Volg de laatste ontwikkelingen hier in ons liveblog.

      EU-buitenlandchef: geen nucleaire wraak als Rusland kernbom inzet
      Als Rusland een atoomwapen inzet tegen Oekraïne, zal het Westen niet nucleair terugslaan. Niettemin zal de reactie zo hard zijn dat van het Russische leger niets zal overblijven, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

      Sinds Rusland tegenslag na tegenslag incasseert in zijn oorlog tegen Oekraïne schermt Moskou met zijn kernwapens. De vrees groeit dat het bijvoorbeeld een kleine atoombom zou gebruiken in Oekraïne. De NAVO laat uitdrukkelijk in het midden hoe ze daarop zou reageren, zodat het Kremlin rekening moet houden met het ergste.

      Maar president Vladimir Poetin kan rekenen op "zo'n krachtig antwoord van de militaire kant dat het Russische leger vernietigd zal worden", waarschuwt Borrell in een toespraak bij de opening van een diplomatenopleiding van de EU. "Poetin zegt dat hij niet bluft. Nou, hij kan het zich niet veroorloven om te bluffen."


      Josep Borrell

      Ⓒ EPA

      Nieuwe gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne
      Rusland en Oekraïne hebben opnieuw krijgsgevangenen uitgewisseld. Het is de tweede keer in een paar dagen tijd.

      Beide zijden wisselden in totaal veertig gevangenen uit. "Onze mensen komen weer thuis", zei Zelenski's stafchef Andriy Yermak, die ook foto's deelde van de gevangenen na hun vrijlating. Volgens hem zullen de Oekraïners medisch onderzocht worden. Rusland bevestigde de gevangenenruil.

      Dinsdag wisselden de strijdende partijen ook al gevangenen uit. Toen liet Kiev weten dat 32 Oekraïense militairen zijn vrijgelaten.

      Erdogan en Poetin willen na gesprek economisch meer samenwerken
      De Turkse en Russische presidenten, Recep Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin, hebben elkaar in de Kazachstaanse hoofdstad Astana gesproken. Beiden hebben naar verluidt gepraat over een mogelijke uitweg uit de slepende oorlog in Oekraïne. Turkse en Russische media melden daar vooralsnog nog niets over en de leiders spraken na afloop over economische kwesties.

      Erdogan en Poetin spraken elkaar voor het laatst in persoon half september in Oezbekistan. Erdogan poogt te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne en onderhoudt goede betrekkingen met zowel Moskou als Kiev.

      De economische betrekkingen tussen Rusland zijn ook zeer nauw. Rusland voert veel graan, kunstmest en brandstof uit naar Turkije en werkt er mee met de bouw van een grote kerncentrale. Poetin zei donderdag dat Turkije een betrouwbaar alternatief kan worden voor de gaspijpleidingen van Nord Stream wat de export van gas aangaat. Poetin zei dat hij van Turkije een verzamelplek, een 'gashub' wil maken voor de export van Russisch gas naar onder meer de Europese Unie.

      Erdogan zei dat zijn land ook meer wil doen om export van Russisch graan en kunstmest naar arme landen uit te breiden. Hij doelde op de 'graandeal' die in juli is gesloten tussen zijn land, Oekraïne, Rusland en de Verenigde Naties om de uitvoer van landbouwproducten en kunstmest uit Oekraïne en Rusland te vrijwaren van de gevechtshandelingen.

      Volgens Poetin is gas onnodig duur en kan de export van gas via Turkije de prijzen drukken. De export van aardgas naar West-Europa was al jaren een belangrijke troef van het Kremlin in de politiek tegenover het Westen. Het was een doorn in het oog van de Verenigde Staten die economische sancties in het leven riepen om bedrijven ervan te weerhouden mee te werken aan de bouw of het onderhoud van twee grote aardgaspijpleidingen van Rusland naar Duitsland. Die zijn van het project Nord Stream in de Oostzee. Ook Oekraïne keerde zich steeds fel tegen Nord Stream, omdat Rusland met het gas veel invloed kon uitoefenen. Poetin zei donderdag in Astana dat ook de gaspijpleiding van Rusland naar Turkije en Zuid-Europa, Turk Stream, doelwit van een aanslag is geweest.

      President Biden was een van de Amerikaanse gezagsdragers die begin dit jaar zeiden dat de VS een einde aan Nord Stream zouden maken indien Rusland Oekraïne binnenviel. Op 26 september bleken de leidingen waarschijnlijk met een deskundig uitgevoerde sabotage lek en onklaar. Rusland heeft fel geprotesteerd dat het niet mag deelnemen aan een internationaal onderzoek dat Denemarken, Duitsland en Zweden hebben ingesteld. De ambassadeurs van die drie landen zijn in Moskou op het matje geroepen, zo werd donderdag bekend.

      Comment


      • Nou die Russische mobilisanten worden zonder training en amper wapens als kanonnenvlees naar het front geatuurd. Lijkt de 1e wereldoorlog wel met kansloze loopgraven oorlog

        Comment


        • Gasprijzen zakken weer maar niet bij ons de consument

          Comment


          • https://www.ad.nl/politiek/poetin-dr...emen~a9e2030c/

            Poetin dreigt weer met kernbom: hoe serieus moeten we dat nemen?


            PODCASTDe week na de explosie van de Krimbrug namen ook de politieke spanningen tussen Rusland en het Westen verder toe. Hoe reëel is de dreiging van Poetin met zijn kernwapens? En in Den Haag wordt langzamerhand het stikstof-impasse doorbroken, aan de hand van het werk van Johan Remkes.



            Comment


            • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...tair-vliegtuig

              Russen vuren 'per ongeluk' raket af bij achtervolging Brits militair vliegtuig

              Boven de Zwarte Zee heeft zich eind september een zeer riskante situatie voorgedaan. Dat heeft de Britse minister van Defensie Ben Wallace bekendgemaakt in het parlement. Op 29 september voerde een onbewapend spionagevliegtuig van de RAF, een RC-135 Rivet Joint ter grootte van een passagiersvliegtuig, een routine verkenningsvlucht uit boven de Zwarte Zee. De Britten werden daarbij achtervolgd door twee bewapende Russische SU-27 straaljagers. Het volgen van de Britten duurde zo'n anderhalf uur. Dat schaduwen van elkaars vliegtuigen is niet ongebruikelijk.



              Wat echter wel zeer ongewoon is, is dat een van de straaljagers een raket afvuurde in de buurt van de Britten. Wallace heeft daarop zijn Russische collega om opheldering gevraagd en deze er op gewezen dat de patrouille plaatsvond in internationaal luchtruim. Op 10 oktober kreeg hij te horen van de Russen dat ze de zaak onderzocht hadden en dat het ging om een ongeluk. De raket zou een "technisch mankement" vertoond hebben. De Russen erkenden ook dat de Britten zich in het internationale luchtruim bevonden.

              Wallace verklaarde tegenover het parlement dat het incident voor hem aantoont dat de Russen "in staat zijn fouten te maken en menen dat de regels niet voor hen gelden". Hij heeft de bondgenoten op de hoogte gesteld van de confrontatie. De verkenningsvluchten boven de Zwarte Zee zijn hervat maar het vliegtuig wordt vanaf nu geëscorteerd door straaljagers van RAF.

              Comment


              • https://www.ad.nl/buitenland/oekraie...ezen~a6769222/

                Oekraïense leger rukt gestaag op naar Cherson: Russen hebben hier veel te verliezen


                Oekraïne en Rusland maken zich op voor de beslissende strijd in Cherson. Waarom is deze zuidelijke stad zo belangrijk voor beide partijen?

                Nu zelfs de Russische opperbevelhebber Sergej Soerovikin heeft aangekondigd dat de situatie ‘moeilijk’ is, zijn ieders ogen gericht op de havenstad Cherson en de gelijknamige regio. Het Oekraïense leger rukt gestaag op en maakt geen geheim van zijn doel: totale herovering van het gebied.

                Lastig parket


                De Russen zitten er in een lastig parket. De stad wordt doorsneden door de rivier Dnjepr, waardoor sprake is van een westelijke en een oostelijke oever. De Oekraïners komen vanuit het westen en bedreigen daardoor in eerste instantie de Russische troepen op de westelijke oever. Er zijn al een paar bruggen opgeblazen, waardoor het voor de Russen almaar moeilijker wordt om zich terug te trekken. Ook kunnen ze hierdoor niet goed meer bevoorraad worden. Mochten ze in de val komen te zitten, dan zou dat een nachtmerrie zijn voor Moskou (en een enorme boost voor de Oekraïense moraal).



                Met het oog op de komende, waarschijnlijk zeer hevige gevechten hebben de Russen tienduizenden burgers gedwongen geëvacueerd. Oekraïne spreekt van een ‘deportatie’. De grote angst op dit moment is dat het Russische leger een eindje stroomopwaarts een grote dam in de Dnjepr gaat opblazen. Mocht deze waterkrachtcentrale bezwijken, dan zal een groot deel van het omliggende land onder water lopen. Dit zal de opmars van de Oekraïense troepen zeker gaan bemoeilijken (nog los van de schade die het zal toebrengen).

                Groot belang


                Cherson was de eerste grote stad die in handen viel van de Russen. Dat was al een week na het begin van de oorlog op 24 februari. Moskou was zeer in zijn nopjes met de snelle inname van het gebied. Het vermoeden bestaat dat lokale saboteurs de bezetters een handje hebben geholpen. De grotere regio is om te beginnen een zeer vruchtbaar landbouwgebied. In de rijke grond groeien met name sojabonen, zonnebloemen, tomaten en watermeloenen. In de stad zelf woonden voor de oorlog bijna 300.000 mensen. De scheepvaartindustrie speelt er een grote rol. Er is zowel een rivierhaven als een zeehaven: de Dnjepr mondt een eindje zuidelijker uit in de Zwarte Zee.

                Het militaire belang van de stad is groot. Cherson is de poort naar de Krim, het schiereiland dat in al 2014 werd geannexeerd door de Russen. Van die kant kan het Russische leger dus veilig zijn troepen bevoorraden. Zeker in het begin van de oorlog was er de angst dat de Russen via Cherson verder naar het westen zouden doorstoten, richting Odessa. Die stap hebben ze echter nog niet kunnen maken. Een Oekraïense herovering zou die Russische ambities een zware slag toebrengen. Sterker: de Oekraïners zouden omgekeerd zicht krijgen op de Krim en de Zwarte Zeevloot van de Russen. Het verlies van Cherson zou de route naar het noordelijke Kryvy Rih voor de Russen afsluiten. Dat is niet alleen de geboorteplaats van president Volodimir Zelenski, maar ook een zeer belangrijk industrieel gebied. Voor de oorlog zorgde het voor 10 procent van het Bruto Nationaal Product.

                Russisch geld en paspoorten


                De regio Cherson is samen met de ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk en de regio Zaporizja eind september geannexeerd door Moskou. Dit gebeurde na zogenaamde referendums die behalve door het Kremlin zelf door niemand serieus werden genomen. De annexatie wordt gezien als illegaal en is dan ook door vrijwel geen enkel land erkend. Na de inname van Cherson, begin maart, hebben de Russen er alles aan gedaan om Oekraïense invloeden uit te wissen.



                Zo werd de burgemeester van de stad verjaagd en vervangen door ex-KGB-agent Alexander Kobets. Sinds mei kan er alleen nog maar worden betaald met roebels, de nationale munt van Rusland. De Oekraïense hryvnia is hier helemaal verdwenen. In juni moest iedereen Russische simkaarten gebruiken en opende ook de eerste Russische bank haar deuren. Verder volgen de kinderen op school het Russische curriculum en moesten alle Oekraïense paspoorten worden ingeruild voor Russische. Het zou voor de Oekraïners een enorme overwinning betekenen als al deze maatregelen kunnen worden teruggedraaid. De Russen zouden dan groot gezichtsverlies lijden.

                Comment


                • Rusland schijnt bezig te zijn met een vuile bom in of naast die kerncentrale in Oekraine die ze bezet hebben. Daar zouden ze hem maken. En ze vernietigen steeds meer energievoorzieningen zodat de winter keihard toeslaat bij de bevolking van Oekraine.

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/financieel/...ij-lokale-pomp

                    OORLOG IN OEKRAÏNE

                    Dag 245 van de invasie
                    LIVE | Rusland houdt nucleaire oefeningen onder toeziend oog van Poetin

                    Rusland houdt nucleaire oefeningen onder toeziend oog van Poetin
                    De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag vanuit een controlecentrum de training gevolgd van Russische strijdkrachten die een zogenaamde nucleaire aanval uitvoerden. Er werden onder meer kruis- en ballistische raketten, waaronder die voor de lange afstand, afgeschoten. Ook onderzeeërs en strategische bommenwerpers deden aan de oefeningen mee, meldt het Kremlin volgens staatsmedia.

                    Tijdens de training vuurde het Russische leger raketten af vanaf het schiereiland Kamtsjatka in het uiterste oosten van het land. Ook in de Barentszzee, ten noorden van Rusland en Noorwegen, zijn raketten afgevuurd. Defensieminister Sergej Sjojgoe zei tegen Poetin dat de strijdkrachten "een massale nucleaire aanval" oefenden als reactie op een eventuele nucleaire aanval van de vijand. Het Westen was van tevoren geïnformeerd over de legeroefeningen.

                    Poetin had ook nog een ontmoeting met functionarissen van de inlichtingendiensten van een aantal oud-Sovjetstaten. Rusland beweert sinds kort, zonder daarvoor bewijs te leveren, dat Oekraïne werkt aan een zogenoemde vuile bom. De Russische leider herhaalde tijdens de ontmoeting de aantijging. Poetin, die in februari besloot Oekraïne binnen te vallen, zei verder dat het risico op een conflict in de wereld en de regio groot is en dat de beveiliging van belangrijke infrastructuurlocaties aangescherpt moet worden.

                    Een vuile bom is een wapen dat gericht is op het verspreiden van radioactief materiaal. Het explosief zelf is meestal geen kernwapen, maar een gewone bom. In het Westen wordt gevreesd dat Rusland juist van plan is een kernwapen in Oekraïne in te zetten.

                    Comment


                    • Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5472...erreuroperatie

                        ’Vuile bom’ als bliksemafleider: Kremlin omschrijft oorlog nu als ’antiterreuroperatie’

                        De strijd rond Cherson en Bachmoet woedt in alle hevigheid, net als de strijd voor de verovering van de Russische harten. Speerpunt van de propaganda uit het Kremlin is sinds vorig weekend dat Oekraïne een „vuile bom” wil maken, een explosief met radioactief materiaal. Rusland valt dus niemand aan, maar verdedigt zichzelf tegen terreur, klinkt het. Een verhaal dat mogelijk wél kan aanslaan bij de bevolking.



                        Op de Russische sociale media en onder bloggers wordt al druk becommentarieerd hoe het zal gaan met die „vuile bom.” Oekraïne zal radioactief materiaal uit Tsjernobyl verwerken in een explosief. Dat zal op een ballistische raket van een OTR 21 Tochka-lanceersysteem worden aangebracht. Omdat niet alleen Rusland maar ook Oekraïne de Tochka, die uit de Sovjettijd stamt, al gebruikt heeft, moet de raket aangepast worden. Om te lijken op een Iskander-raket die alleen door Rusland in de strijd wordt gegooid. Een andere versie houdt het op een nagemaakte Iskander-raket die Tsjernobyl zou treffen en een radioactieve wolk verspreiden.



                        De vuile tijdbom tikt verder


                        Het was defensieminister Sjoigoe die dit weekend in een belronde met westerse collega’s alarm sloeg over de snode plannen en de false flag-operatie vanuit Kiev. Maar het verhaal gaat sindsdien elke dag een stapje verder. De Oekraïners hebben ondertussen ook een eigen verhaal over een vuile bom. Al beweert Oekraïne in hun versie dat Rusland zelf een vuile bom zal inzetten om Oekraïne van terreur te kunnen beschuldigen.

                        Volgens het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom voeren de Russen geheime werkzaamheden uit in delen van de kerncentrale van Zaporizja, waar het Oekraïense personeel niet meer mag komen. Er zou een Oekraïense aanval op het daar opgeslagen kernafval in scène worden gezet. Er werd door Moskou dan weer een brief naar de VN-leden gestuurd waarin staat te lezen dat de orders voor het maken van een ’vuile bom’ rechtstreeks van president Zelenski komen.

                        De beschuldiging dat Kiev terreurdaden pleegt, zijn niet nieuw. De bomauto die de dochter van Poetin-goeroe Doegin doodde, was er een voorbeeld van, de aanval op de brug van de Krim ook. Al voor de oorlog werden wilde terreurtheorieën gelanceerd. Zo zouden in Oekraïne Amerikaanse laboratoria actief zijn die aan bacteriële oorlogsvoering tegen Rusland werkten. Na een maand oorlog werd eraan toegevoegd dat de aanvallen zouden gebeuren met in de VS afgerichte vogels. Al geloofden de meeste Russen het verhaal niet.



                        De VS en Al Qaeda


                        Maar de sporadische verwijzingen naar het „terreurregime” in Kiev zijn de afgelopen weken de nieuwe rode draad in de Russische propaganda geworden. Over het verjagen van de nazi’s wordt niet meer gerept. Nazi’s bestrijden in Oekraïne klinkt in Rusland als een ver-van-mijn-bedshow. Terreur, daar is het land al vaak en zwaar door getroffen. Werd er weinig geloof gehecht aan de vorige complottheorieën, dan wordt de vuile bom wel fel besproken op sociale media. Terreur is namelijk tastbaar. De vergelijking wordt zelfs getrokken met de bedreiging die Osama bin Laden voor de VS vormde. En wat deed president Bush? Een land binnenvallen in naam van de binnenlandse veiligheid. De inval van Rusland in Oekraïne was een verdedigingsreflex om terreur te verijdelen voor die gepleegd kon worden. Er wordt gestreden tegen een blijvende en toenemende ernstige dreiging. In de brief aan de VN over de vuile bom staat trouwens dat „het Westen mogelijk meewerkt aan de vuile bom.” Het is allemaal niet zonder reden.

                        Extra macht


                        Russische bloggers en veteranen roepen al een tijd op om de speciale militaire operatie om te dopen tot een strijd tegen terrorisme. Volgens de Russische federale wet krijgen het leger en de inlichtingendiensten dan nog meer macht. Zoals verregaande controles van gsm- en internetgebruik, die donderdag in een deel van de bezette gebieden werden afgekondigd, tot het stilleggen van nucleaire installaties. Ook de uitschakeling van communicatie-infrastructuur hoort daarbij. Donderdag waarschuwde het Kremlin dat ze ook commerciële westerse satellieten uit de lucht kan halen als die informatie zouden leveren voor „aanslagen.”

                        Bliksemafleider


                        De vuile bom is een nieuw onderdeel in de propagandastrijd om meer Russen betrokken te krijgen bij de oorlog. Poetin slooft zich uit om de aandacht weg te trekken van de blijvende stroom verhalen over slecht uitgeruste rekruten aan het front. Hij bezocht een trainingskamp waar alle rekruten in vol militair ornaat stonden. Dinsdag greep hij ook in, maar op zijn Russisch. Door een nieuw comité, nog een staatsapparaat erbij, in het leven te roepen dat de productie van wapens en uitrusting moet versnellen.

                        Ook het slechte nieuws van het front moet overstemd worden. De vuile bom lijkt een variatie op de ondermijning van de stuwdam aan Cherson. Oekraïne zou die willen opblazen, zo klinkt het. Nog een terreurdaad die de Oekraïners volgens Moskou in de schoenen van Rusland willen schuiven. Die dreiging moet de gedwongen aftocht van de Russische troepen uit een deel van Cherson verhullen.

                        Ook de berichten van de erbarmelijke staat waarin het leger verkeert, moeten naar de achtergrond verdrongen worden. Uit Russische documenten die Reuters in het bevrijde Balaklija in Cherson kon inkijken, blijkt hoe dramatisch de toestand is. Het bataljon daar bleek maar voor een vierde bemand. Het reservekorps maar voor 23 procent. Uit de verslagen bleek dat het moreel erg laag was, de logistiek slecht en de commandanten bazig en eigenzinnig waren. Een vuile bom is dan een perfecte bliksemafleider.

                        Comment


                        • Russen lijken zi h terug te trekken uit Cherson en omgeving, maar kan ook een valstrik zijn. Gaan ook geruchten dat terugtrekkende Russische soldaten door eigen soldaten worden neergeschoten.

                          Comment


                          • LIVE | Rusland trekt troepen terug uit stad Cherson


                            OORLOG OEKRAÏNEDe Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft zijn troepen bevolen zich terug te trekken van de westelijke oever van de rivier de Dnipro en dus uit de stad Cherson. Het besluit is ingegeven door de Oekraïense aanvallen in de buurt van de Zuid-Oekraïense stad. Volg alle ontwikkelingen in het liveblog hieronder.


                            https://www.ad.nl/buitenland/live-ru...rson~a4ae43ca/

                            Comment


                            • Wanneer valt die Poetin eens om? Gaan al lang geruchten over zijn gezondheid, hoop dat ie snel dood neervalt en dat de escape is uit deze impasse. Duizenden doden in Oekraine en Rusland, vluchtelingenstromen, torenhoge inflaties allemaal door de hoogmoed van deze gek.

                              Comment


                              • Originally posted by Pietertje68 View Post
                                Wanneer valt die Poetin eens om? Gaan al lang geruchten over zijn gezondheid, hoop dat ie snel dood neervalt en dat de escape is uit deze impasse. Duizenden doden in Oekraine en Rusland, vluchtelingenstromen, torenhoge inflaties allemaal door de hoogmoed van deze gek.
                                inflatie komt door de ECB bewust de rente laag houden en ongelimiteerd ongedekt geld bijdrukken. Niet de oorlog overal de schuld van geven.

                                Comment


                                • De inflatie komt toch voor een groot deel door de gas en olie prijzen? Wat je zelf als consument betaald voor gas is daardoor hoger, maar ook alle bedrijven berekenen de hoge energiekosten door in de verkoopprijs van hun producten. Dat is direct te linken aan de oorlog.

                                  Comment


                                  • ja in veel zaken zit olie als grondstof, graan is schaars wat daarvandaan komt, en energie prijzen hebben ook hoge invloed op produktie kosten in fabrieken, aantal fabrieken zijn al dicht omdat ze niet meer rendabel zijn en gekoelde produkten of juist warmte (slagerijen, supermarkten, bakkerijen, winkels, distributiecentra) hebben ook direct met die giga extra kosten te maken en ook vervoer van produkten in de gehele produktielijn door hoge benzine, diesel kosten etc.

                                    Comment


                                    • https://www.ad.nl/buitenland/oekrain...ring~a3592a24/

                                      Oekraïne vreest dat Rusland Cherson vol mijnen heeft gelegd: ‘Ook in appartementen en riolering’


                                      Cherson wordt een ‘stad van de dood’, vreest een adviseur van de Oekraïense regering, nu de Russische troepen zich terugtrekken. De stad zou vol mijnen liggen, tot in appartementen en riolen aan toe.

                                      In de eerste uren nadat de Russische Defensieminister Sjojgoe bekendmaakte dat zijn militairen de stad en de westoever van de rivier Dnjepr verlaten, heeft Oekraïne al twaalf plaatsen heroverd. In twee richtingen hebben ze een gebied van zo'n 200 vierkante kilometer achter de voormalige frontlinie in handen gekregen. De belangrijkste plaats is Snihurivka, zo'n 55 kilometer ten noorden van Cherson.

                                      Rusland denkt zeker enkele dagen nodig te hebben om de naar schatting 30.000 militairen over de Dnjepr te verhuizen, naar het bezette achterland. Het is de vraag wat de Oekraïense militairen aantreffen als ze doorstomen naar de stad. Als dat überhaupt zomaar kan, want president Zelenski gaat er niet van uit dat de rode loper wordt uitgerold. ,,De vijand geeft ons geen cadeautjes", zei hij in zijn videotoespraak. En ook de Britse premier Rishi Sunak, die vandaag met Zelenski belde, zegt niet gerust te zijn tot de Oekraïense vlag in de stad wappert.

                                      Gedeporteerd


                                      In elk geval vinden de bevrijders een erg lege stad. Voor de oorlog woonden er 300.000 mensen, maar daar zijn er niet veel van over. Rusland heeft afgelopen weken duizenden burgers ‘geëvacueerd’, onder het mom van bescherming tegen het aanstaande geweld van het Oekraïense leger. Maar de burgers konden niet kiezen waar ze heen gingen: ze zijn dieper het bezette gebied in gebracht, of naar Russisch grondgebied. Westerse landen spreken dan ook van ‘deportatie’. Ook waardevolle goederen en cultureel erfgoed is de afgelopen tijd uit de stad meegenomen.

                                      Waar de Oekraïners sceptisch blijven, leggen steeds meer Russen zich neer bij de val van de enige provinciehoofdstad die ze in handen hadden. Populaire oorlogsbloggers erkennen dat er niets anders op zat. De bevoorradingsroutes lagen constant onder vuur en als de Oekraïners verder zouden opstomen zouden de duizenden Russische militairen als ratten in de val zitten achter de brede rivier.

                                      Zwarte bladzijde


                                      Wel doet het Russisch gezinde oorlogsvolgers pijn. ‘Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het Russische leger', schrijft een militaire blogger. Oprichter Jevgeni Prigozjin van de Wagner-groep stelt dat de beslissing van de legerleider ‘niet makkelijk’ is, ‘maar hij heeft gehandeld als een man die niet bang is om de verantwoordelijkheid op zich te nemen.’

                                      Ook de Tsjetsjeense hardliner Ramzan Kadirov legt zich bij de nederlaag neer, ondanks eerdere oproepen om hard in te grijpen in Oekraïne. ‘Na het afwegen van alle voor- en nadelen heeft generaal Surovikin de moeilijke, maar terechte beslissing genomen tussen nutteloos opofferen en het redden van waardevolle soldatenlevens.’

                                      Op tv-zender Russia Today (RT) zijn teleurgestelde gezichten te zien. Hoofdredacteur en presentator Margarita Simonjan zag de nederlaag in Cherson al aankomen, maar ‘was nog altijd aan het bidden’ dat de stad niet zou vallen.



                                      ‘Voor altijd onderdeel van Rusland’


                                      Nog geen anderhalve maand geleden werd Cherson samen met drie andere Oekraïense regio's geannexeerd. De regio zou ‘voor altijd’ onderdeel zijn van Rusland, was de boodschap die in Moskou groots werd gevierd. Ook in Cherson-stad werd dat gevoel uitgedragen, onder meer met een postercampagne.

                                      Of de liefde van de Russen voor Cherson net zo warm blijft als alle troepen zijn vertrokken, is de vraag. Oekraïne is bang dat naast de boobytraps ook een bommenregen op de stad zal landen, afgevuurd van het nog altijd bezette gebied aan de overkant van de Dnjepr. Andersom zal ook Oekraïne niet schuwen om de vertrekkende Russische troepen zo veel mogelijk te beschadigen, bijvoorbeeld tijdens hun overtocht over de rivier.

                                      Russische (militaire) leiders hebben in elk geval iets goed te maken om dit gezichtsverlies zo snel mogelijk te vergeten. Want ondanks de eensgezindheid onder oorlogsbloggers, komt ook de vraag om verantwoordelijkheid. ‘Het is nodig om conclusies te trekken en te werken aan deze fouten', schrijft Prigozjin. ‘En daarna moeten we uitzoeken wie het bij het juiste eind had, wie de schuld krijgt en wat de kern van dit probleem is.’

                                      Comment


                                      • https://www.ad.nl/economie/cbs-aanta...-toe~a4372728/

                                        CBS: Aantal faillissementen neemt verder toe


                                        Het aantal faillissementen is voor de tweede maand op rij gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn in oktober 217 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat waren er 45 meer dan in september.

                                        Over de eerste tien maanden van het jaar ligt het aantal uitgesproken faillissementen een tiende hoger op jaarbasis. Het statistiekbureau benadrukt dat een jaar geleden sprake was van een historisch laag aantal faillissementen. Dat heeft onder andere te maken met de coronasteun vanuit het kabinet waardoor ook bedrijven die in de basis niet gezond waren overeind konden blijven. De generieke steun stopte in de loop van 2021.



                                        Het gemelde CBS-cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen. Veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er de ene maand meer dan in de andere maand.

                                        De handel was de bedrijfstak waarin de meeste faillissementen werden uitgesproken, namelijk 32. Dat is ook niet zo gek, omdat de handel tot de grootste bedrijfstakken hoort. Relatief gezien vielen de meeste bedrijven om in de industrie.

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/buitenland/cherson...ald~a98b8b8ed/

                                          Cherson verrassend snel weer in handen van Oekraïne, soldaten als helden binnengehaald


                                          De zuidelijke stad Cherson is weer helemaal onder controle van Oekraïne. De Russen hebben zich volledig teruggetrokken. Hun aftocht zou chaotisch zijn verlopen.

                                          De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Kuleba noemt de verovering van Cherson ‘opnieuw een belangrijke overwinning’. Cherson was de enige belangrijke stad die de Russen in handen hadden. Ze viel al aan het begin van de oorlog. Inmiddels wappert de Oekraïense vlag weer op openbare gebouwen. Op filmpjes is te zien hoe de soldaten als helden worden binnengehaald. Een voormalige woordvoerder van president Volodimir Zelenski plaatste foto’s van twee Oekraïense vlaggen voor het stadhuis met de tekst: ‘Cherson is Oekraïne’.

                                          Pontonbruggen


                                          Het Russische opperbevel maakte afgelopen woensdag bekend dat het zijn troepen van de westelijke oever van Dnipro ging terugtrekken. Op die oever ligt ook Cherson, de hoofdstad van de gelijknamige regio. Rusland had ongeveer 30.000 soldaten daar gelegerd. Doordat de Oekraïners alle belangrijke bruggen hadden vernietigd, waren de Russen bang dat hun manschappen geen kant meer op konden. Het lijkt er nu op dat alle soldaten inmiddels geëvacueerd zijn via pontonbruggen.

                                          Kiev was aanvankelijk erg terughoudend over de Russische aankondiging. Ze vreesde een valstrik: de Russen zouden net doen of ze weggingen om vervolgens het Oekraïense leger op te wachten. De stad valt nu dus echter veel sneller dan verwacht.
                                          Succesvol


                                          Volgens de Russen is de haastige terugtrekking succesvol verlopen. ,,Alle manschappen zijn de rivier overgezet, er zijn geen slachtoffers gevallen en er is ook geen materieel verloren gegaan”, aldus een mededeling van het leger.

                                          Er zijn echter ook berichten die een ander verhaal vertellen. De aftocht zou zeer chaotisch verlopen zijn. De terugtrekkende troepen zouden voortdurend zijn bestookt door Oekraïners. Ook zouden er veel gewonden zijn achtergelaten. Sommige Russische eenheden kregen de opdracht om alles te laten vallen en zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken, op welke manier dan ook. Oekraïne heeft achtergebleven Russische soldaten opgeroepen zich over te geven.
                                          Schande


                                          In Rusland zelf wordt op een heel andere manier bericht over de laatste ontwikkelingen. De staatsmedia hebben kennelijk de opdracht gekregen om de situatie gunstiger voor te stellen, of er juist helemaal niet over te berichten. Er worden termen gebruikt als ‘herplaatsing’, ‘hergroepering’ of 'tactische manoeuvre’. Op sociale media is de kritiek echter niet van de lucht, en dan met name uit de hoek van de haviken. Die spreken schande van de terugtocht en noemen het zelfs ‘de ergste nederlaag sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie’.

                                          Volgens Dmitri Peskov, de woordvoerder van Vladimir Poetin, is er geen sprake van een vernedering voor de Russen. Volgens hem maakt Cherson, dat twee maanden geleden na een omstreden referendum nog feestelijk werd ingelijfd, nog altijd deel uit van de Russische Federatie. ,,Dit is niet veranderd en dat blijft zo.” Ook bestaat er geen spijt over de aanvankelijke verovering.

                                          Sommige commentatoren noemen de terugtocht een zware nederlaag voor Poetin. Het zou zijn ‘speciale militaire operatie’ weleens in een lastig vaarwater kunnen brengen. Anderen wijzen er op dat het een verstandige strategische zet is, zeker met de winter in aantocht. Zijn troepen zouden zich nu elders kunnen herstellen om in het voorjaar weer op krachten te zijn. Ook zou het een teken zijn dat Poetin goed
                                          naar zijn generaals heeft geluisterd. Dat is iets wat hij eerder in deze oorlog niet altijd deed.



                                          Nog niet naar huis


                                          De Oekraïense gouverneur van de naastgelegen regio Mikolajev, Vitali Kim, waarschuwt eerder gevluchte mensen uit Cherson nog niet terug te keren naar huis. ,,Het is nog te vroeg", zei hij. Er wordt volgens hem hard gewerkt om de energievoorzieningen weer in orde te maken, zodat de mensen in de bevrijde gebieden weer snel stroom en verwarming hebben. Ook gaat al het gemeentepersoneel weer aan het werk.

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1038...cleaire-oorlog

                                            Chinese president Xi over Rusland: ’Nooit een nucleaire oorlog’

                                            De Chinese president Xi Jinping heeft zich na een coronapauze weer op het wereldtoneel gestort. Xi hoopt samen met de Amerikaanse president Joe Biden de bilaterale relatie tussen China en de VS te herstellen. „De wereld kijkt toe”, aldus Xi.



                                            Voor Peking is de status van Taiwan een „rode lijn die niet overschreden mag worden”, zo waarschuwt Xi. „Wie Taiwan van China wil scheiden, schendt de fundamentele belangen van de Chinese natie; dat zullen de Chinezen absoluut niet laten gebeuren”, meent Xi. Peking wijst de VS erop dat Washington het één-Chinabeleid erkend, wat inhoudt dat er één Chinese regering bestaat en die is gevestigd in Peking, niet in Taipei.

                                            Wel zegt Xi dat de communicatie tussen topambtenaren van Peking en Washington weer kan worden hervat. Toen de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi het eiland in augustus bezocht, reageerde China door bijna alle officiële kanalen met Washington plat te leggen.

                                            Naast Taiwan stond ook de oorlog in Oekraïne hoog op de agenda. China zegt neutraal te zijn, maar heeft wel impliciete steun verleend aan Rusland. Xi benadrukt dat er „nooit een nucleaire oorlog” gevochten zou moeten worden. Peking keurt het gebruik van nucleaire wapens in Oekraïne af.
                                            Xi en Biden


                                            De twee wereldleiders hebben elkaar maandag aan het eind van de middag lokale tijd op Bali ontmoet, waar ze deze week de G20-top bijwonen. Ze hebben ruim drie uur met elkaar gesproken. Met uitzondering van Biden en Xi dragen alle leden van de Chinese en Amerikaanse delegatie een mondkapje. Het is voor het eerst sinds het coronavirus in Wuhan uitbrak dat president Xi in het buitenland een westerse leider ontmoet.

                                            Xi en Biden zien er allebei het belang van in om de vrede tussen de Verenigde Staten en China te bewaren en een poging te doen om de opgelopen spanningen te verbeteren. „Deze ontmoeting trekt wereldwijde aandacht. We moeten samen met andere landen werken om dichter bij wereldvrede te komen”, aldus Xi.
                                            ’Oude vriend’


                                            Het is zeker niet de eerste keer dat de twee heren elkaar de hand schudden. Xi en Biden ontmoetten elkaar voor het eerst toen ze allebei nog vice-president waren. Toen beweerde Biden nog dat de VS een opkomend China toejuicht en daar niet bang voor is. Inmiddels vreest de VS wel degelijk China’s positie op het wereldtoneel. Nu Xi vorige maand een derde ambtstermijn heeft veiliggesteld zit de Chinese leider bovendien steviger in zijn zadel dan ooit. Xi kan er vrij zeker van zijn dat hij langer president zal blijven dan „zijn oude vriend” Biden.

                                            Comment


                                            • Comment


                                              • Het ergste moet nog komen ben ik bang.

                                                Comment


                                                • Wordt er nog gevochten in Oekraine?

                                                  Comment


                                                  • Ja vandaag veel raketaanvallen op energievoorzieningen, Putin wil de koude winter als wapen gebruiken, zeer schofterig.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X