Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1173...eren-amsterdam

    Klokkenluider binnen politiekorps: ’Criminele asielzoekers terroriseren Amsterdam’

    De binnenstad van Amsterdam wordt geterroriseerd door kansloze, criminele asielzoekers die voor gigantische problemen zorgen. Zowel de korpsleiding van de politie als het gemeentebestuur is volledig op de hoogte van deze criminaliteitsgolf die vooral de laatste maanden opspeelt. Dat blijkt uit hun reactie na meldingen van klokkenluiders binnen het politiekorps.

    Meerdere agenten ’luiden de noodklok’ over de aanhoudende stroom aan ’crimineel tuig dat de stad overspoelt’ en stellen: „Kansloze asielzoekers komen vrijdag met de trein op het CS aan voor een weekend zuipen en roven.”

    De klokkenluiders, die niet met hun naam in de krant willen vanwege de angst voor negatieve gevolgen op de werkvloer, zijn wel helder over hun motief. Naast het willen behouden van draagvlak voor echte vluchtelingen, is er nog een reden dat deze zeer ervaren politiemensen hun verhaal willen vertellen: „Deze - vaak rondreizende - criminelen kosten de Amsterdamse politie enorm veel capaciteit. Eén aanhouding kost zomaar 1 tot 2 dagen werk. Soms worden wel 25 van dit soort mensen in een weekeind binnengebracht. Reken maar uit hoeveel manuren dat kost. Zeker in de binnenstad kost deze groep je soms 80 procent van de tijd.”



    Dweilen

    Volgens de groep agenten, van alle rangen en standen binnen de politie, zijn vooral toeristen in de binnenstad het slachtoffer van de zogenoemde VLINners (Vreemdelingen in Nederland): „We hebben onze handen vol aan Algerijnen, Marokkanen, Libiërs en Tunesiërs. Deze criminaliteit bestrijden is op zich dankbaar werk, maar totaal zinloos. Het blijft dweilen met de kraan open, zolang de daders niet worden uitgezet. Al die honderden slachtoffers, het is zo frustrerend.” Een andere bron: „De meesten waren al crimineel voor ze in Nederland aankwamen.”

    De Amsterdamse politie reageert via een woordvoerder: „Het beeld dat wordt gegeven door onze collega’s wordt binnen onze organisatie herkend en erkend.” Ook de gemeente Amsterdam onderschrijft de misstanden en bedankt zelfs de klokkenluiders voor het signaal: „Het is goed dat de politie dit aankaart.”

    De Amsterdamse, doorgaans zeer ervaren, politiemensen, voelen zich als klokkenluiders ’moreel gedwongen’ de misstanden naar buiten te brengen. Een van hen: „Het is niet leuk om dit via de pers te doen. Maar het is van groot belang dat de samenleving weet wat er echt aan de hand is. Onze noodkreet is niet gericht aan de politie maar aan de politiek. Iedereen wil maar deugen, er wordt besmuikt over gepraat. Gewoon hardop zeggen wat er aan de hand is, is er niet bij. Als we de problemen niet onder ogen zien, komen we er nooit meer vanaf.”

    Hij vervolgt: „Het aan de lopende band oppakken van de veiligelanders is volstrekt nutteloos. Het dringt maar niet door hoe verschrikkelijk ondermijnend dit is. Ze komen vrijdagmiddag in de trein aan op het Centraal Station. Dan gaan ze los of in groepsverband roven en zuipen tot zondagochtend. Die gasten houden de plekken in de AZC’s buiten Amsterdam bezet, waardoor de Oekraïners buiten slapen.”

    Aanranding van agentes

    Deze groep kansloze asielzoekers zou zich, volgens deze politiemensen, niet alleen schuldig maken aan straatroven, winkeldiefstallen en mishandelingen, een aantal spuugt naar toeristen en vertoont grensoverschrijdend seksueel getint gedrag naar jonge vrouwen, ook naar agentes. Een klokkenluider: „Ze hangen aan je, doen vervelend amicaal. Ze vertonen extreem vervelend gedrag naar vrouwelijke collega’s, tot aan aanranding van agentes in burger aan toe. Honderd procent seksistisch gedrag. Hun manier van beledigen is schelden en spugen. Heel naar.”

    De agenten schetsen hoe de ontwikkelingen zich de laatste jaren opvolgden. „Het begon met de grote instroom vanaf 2015”, vertelt een van hen. „Tot aan het moment dat ze te horen krijgen dat ze hier niet mogen blijven, gaan ze het hele land door om te jatten en te roven. De overlast in Amsterdam gaat in golven. Na corona is het met alle toeristen in de stad de laatste maanden een zooitje.”

    De klokkenluiders stellen dat door deze asiel-criminaliteit het draagvlak voor de echte vluchtelingen wordt ondermijnd. „Deze criminelen zitten bijna allemaal in AZC’s. De kans dat ze in Nederland mogen blijven, is nihil. Al zien we een nieuw fenomeen dat Marokkanen zich voordoen als Algerijnen. Omdat Algerije sinds kort als onveilig land wordt bestempeld hopen Marokkanen als Algerijn alsnog een verblijfsvergunning te kunnen krijgen. Het zijn rondreizende criminelen die het beeld bepalen en daar hebben echte vluchtelingen onder te lijden.”

    Zinloos

    Hun projectcode is VLIN, dat staat voor Vreemdeling In Nederland. Een collega: „Het registreren is verbeterd. Maar de grote vraag is; waarom doet de politiek er niks mee? Is het angst voor zogenoemd etnisch profileren? Maar daar gaat het ons helemaal niet om. Zolang we er niet in slagen deze mensen uit te zetten, is ons werk vrij zinloos en worden er elke dag nieuwe slachtoffers gemaakt. Politiek wordt wakker!”

    Een officiële woordvoerder van de politie erkent overigens dat de registratie van de ’VLINners’ plaatsvindt. „Dat is allemaal transparant.”

    De politiemensen noemen de affaire Harbers als voorbeeld van de vroegere ’wegmoffelcultuur’. De Telegraaf onthulde in 2017 de omvang van criminaliteit onder asielzoekers nadat de politie aanvankelijk had beweerd dat dergelijke cijfers niet bestaan. Vervolgens werd geprobeerd openbaarmaking tegen te houden. Toen het ministerie daarna ’in het kader van de transparantie’ een jaarlijks overzicht introduceerde van asielcriminaliteit, bleken de zwaarste misdrijven weggemoffeld onder het kopje ’overige’. Deze krant ontdekte dat. Het kostte toenmalig staatssecretaris Mark Harbers van asielzaken de kop.

    De noodkreet van de agenten ligt in het verlengde van een onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hieruit blijkt dat het overgrote deel van de asielzoekers geen overlast veroorzaakt. Wél valt volgens de onderzoekers op dat ’veiligelanders’ relatief vaak de fout ingaan. Eén op de drie van de Algerijnse (35 procent) en Tunesische (33 procent) vreemdelingen werd in 2020 jaar verdacht. Ook onder Marokkaanse asielzoekers ligt het aandeel hoog: 29 procent.

    Volgens de agenten zijn het deze kansloze asielzoekers die de Amsterdamse politie handen vol werk geven. Vooral zakkenrollers vragen enorm van de capaciteit van de politie: „Van de inmiddels beruchte voetbaltruc zijn honderden mensen het slachtoffer geworden. Je wordt als het ware omsingeld. Eén van die gasten gaat zogenoemd een gezellig dansje met je doen. Een ander pakt, terwijl je wordt afgeleid, je bij de arm en rolt je horloge die wordt doorgegeven aan de volgende handlanger. Agenten in burger hebben er honderden opgepakt. We lopen met nephorloges, als ze happen, pakken we ze. Wat dan wel weer humor is, is dat ze soms zelf onze handboeien uit onze zakken rollen. Nou ja, dan is ze wel gelijk duidelijk dat ze de verkeerde te pakken hebben.”

    Rompslomp


    Het naar buiten brengen van de veiligelanders-problematiek is volgens de agenten niet gericht tegen de Amsterdamse politie. Gezamenlijk: „Wij doen het gewoon goed als Amsterdamse politie. Er worden veel van deze onverbeterlijke criminelen opgepakt. Het is eerlijk gezegd nog leuk werk om te doen ook.. Maar dan volgt de hele administratieve rompslomp. Echte identiteitspapieren hebben ze meestal niet. Vaak wel een pasje van het COA dat is verstrekt door een asielzoekerscentrum met de naam die ze hebben opgegeven. Op de pasjes staat waar ze officieel horen te verblijven. Meestal Budel, Dronten of Ter Apel. Ze worden dus wel geregistreerd aan de hand van vingerafdrukken en foto’s. Als we ze na de hele procedure hebben heengezonden, zien we meestal al snel dat ze elders in het land zijn gepakt voor nieuwe delicten. Zolang ze niet worden uitgezet, blijft het dweilen met de kraan open. En dat is langzamerhand zo verschrikkelijk frustrerend.”

    Een agent sluit af: „Ik zal voor mezelf spreken. Ik voel mij letterlijk verraden door de politiek. Heb er echt geen vertrouwen meer in. En velen binnen de Amsterdamse politie met mij. Het moet nu klaar zijn.”

    Eerdmans, fractievoorzitter van JA21, heeft donderdag naar aanleiding van dit verhaal Kamervragen gesteld. „Dit ontluisterende verhaal toont pijnlijk duidelijk het volledig mislukte asielbeleid aan. Deze veiligelanders hebben hier niets te zoeken en hadden allang teruggestuurd moeten worden.

    Reactie politie en gemeente

    De Telegraaf heeft de noodkreet van de klokkenluiders voorgelegd aan de woordvoerder van de Amsterdamse politie. Die herkennen het geluid.

    Een woordvoerder van de politie: „Dankzij het feit dat onze collega’s zeer effectief zijn in het aanhouden van verdachten van strafbare feiten zoals zakkenrollen, winkeldiefstal en straatroven, weten we dat we – vooral in de binnenstad – met grote regelmaat te maken hebben met verdachten die uit veilige landen komen. Het beeld dat wordt gegeven door onze collega’s wordt binnen onze organisatie herkend en erkend. Als Amsterdamse politie hebben wij onze informatie onder meer gedeeld met de gemeente en de korpsleiding in Den Haag. Onze korpsleiding staat in contact met het ministerie van Justitie en Veiligheid.”

    Via een woordvoerder reageert de gemeente Amsterdam in ongeveer gelijke bewoordingen: „Als gemeente herkennen we de toename van de problematiek, onder meer in het centrum. Het is helaas een effect van het huidige asielbeleid. We zijn hierover in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid en hebben hierover contact met de politie.

    Comment


    • Bij Ter Apel willen ze het leger al gaan inzetten. Wordt straks een nog groter drama als het weer omslaat.

      Comment


      • Joh Rutte en Kaag brengen dit land naar de Filistijnen

        Comment


        • Het wordt nog veel erger door winter straks en oorlog Oekraine. Onze welvaart zal afnemsn , armoede zal stijgen terwijl men de burgers en mkb laat stikken worden miljarden gepompt in klimaat, oorlog, assielzoekers....

          Comment


          • Onze Turkse vriend Erdogan wordt nog eens verstandig...

            https://www.telegraaf.nl/nieuws/3302...-naar-oekraine

            Erdogan: ’Krim moet terug naar Oekraïne’

            ISTANBUL - De Turkse president Erdogan eist dat de Krim door Rusland aan Oekraïne wordt teruggegeven. Dat heeft hij deze week via een videoboodschap tijdens een internationaal congres over de Krim verklaard. Het komt niet alleen omdat het voor Erdogan een principekwestie is van internationaal recht.

            De Turkse president, die altijd de Russische invasie in Oekraïne veroordeeld heeft, heeft een extra reden om juist de Russische bezetting van de Krim te veroordelen. De band van Turkije met het schiereiland is namelijk sterk wegens de daar nog altijd levende Tataren. Deze hebben slechte ervaringen met de Russische bezetters en willen veel liever hun autonomie terug die ze onder Oekraïne hadden. Sinds de Russische inval in 2014 worden ze onderdrukt en voelen ze zich sterk in hun vrijheid beperkt. Tataarse mensenrechtenactivisten worden in de Krim door Rusland met beschuldiging van terrorisme opgepakt en scholen en onderwijs in hun moedertaal, die sterk op het Turks lijkt, zijn verboden.



            Soenitische moslims


            De Tataren, grotendeels soenitische moslims, zijn afstammelingen van Turkse bevolkingen die zich vele eeuwen geleden over Eurazië hebben verspreid. Ze vormden daar het rijk van de Gouden Horde, dat in 1236 werd opgericht en later uiteenviel in kleinere delen, waaronder het zogenaamde Krim-khanaat. In 1783 werd het schiereiland door Rusland geannexeerd, maar de bevolking bleef voornamelijk uit Krim-Tataren bestaan. Tijdens het schrikbewind van de communistische dictator Stalin vonden er echter massale deportaties plaats omdat de Krim-Tataren volgens Stalin hadden samengewerkt met de nazi’s. Er zijn toen zo’n 100.000 Krim-Tataren omgekomen. Nadat de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel keerden veel Tataren terug naar de Krim.

            Diaspora

            Er leven op dit moment ruim 250.000 Tataren op het schiereiland. Daarmee komen ze op zeker 10% van de bevolking. Zij willen bij Oekraïne blijven horen. De Krim-Tataren in de diaspora demonstreren overal tegen de Russische bezetting, zoals de circa vijf miljoen van Krim-Tataarse oorsprong die in Turkije wonen en de vele Krim-Tataren die nu naar Turkije vluchten. Vanwege de Turkse verwantschap komen ze makkelijker voor een langdurige verblijfsvergunning in aanmerking.

            Erdogan stelt namelijk dat de Krim-Tataren door de geschiedenis heen veel verschrikkingen hebben ervaren en zonder onderdrukking van de Russische bezetter willen leven.

            Comment


            • https://www.ad.nl/binnenland/straks-...ingt~a3d17281/

              Straks leven 1,3 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens, ik hoop dat u deze dans ontspringt


              COLUMN
              Debby Gerritsen schrijft vandaag over wat haar bezighoudt. Linda Akkermans is met vakantie.

              De zomervakantie van 2022, die ons na twee onzekere coronajaren in de stemming bracht van ‘hoera, het kan weer’, liep voor velen anders dan verwacht. Chaos op Schiphol, hoge benzineprijzen, extreme drukte op de snelwegen en eenmaal aangekomen op de camping in Zuid-Europa was het amper uit te houden in de dure safaritent met temperaturen ver boven de 40 graden.



              Ach ja, de koude rosé hield het hoofd koel en de sores voorlopig op afstand. Maar eenmaal thuis zorgt een gehavende bankrekening voor ontnuchtering. Er heerst nu vooral een ‘er kan niet zoveel meer’- gevoel dat wordt bekrachtigd met keiharde cijfers van het CBS.

              De verwachte koopkrachtdaling van bijna 7 procent is een koude douche na een hete zomer. We moeten allemaal schakelen. Ook de bewindslieden in Den Haag die met reacties als ‘echt zware cijfers’ van ‘ongekende omvang’ die ‘nog erger zijn dan we dachten’ de cijfers kennelijk niet zagen aankomen. Onze premier volgde met een weinig opbeurende boodschap dat ‘het praktisch gezien erg moeilijk wordt’ om er nog iets aan te doen. Welkom terug in Nederland!

              Ondanks de belofte van dit kabinet om er alles aan te doen de koopkracht in dit gave landje te stutten, gaan veel Nederlanders een zware tijd tegemoet. Ik hoop van harte dat u deze dans ontspringt, maar volgens de ramingen leven straks 1,3 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens. Zij zullen maaltijden overslaan, het koud krijgen omdat ze de torenhoge energierekening niet meer kunnen betalen of dakloos worden.

              Daarbij komen veel psychische problemen, weet ik uit ervaring. Toen ik mezelf als begin twintiger diep in de financiële malaise had gewerkt en mijn rekeningen niet meer kon betalen, werd ik op een haar na uit huis gezet. Onder toezicht van de bank kwam ik na twee jaar ploeteren - iedere zuurverdiende cent ging linea recta naar de afbetaling van de schuld - uit de ellende. En toen de schuld was opgelost, bleef de stress nog jaren doorwerken.

              Inflatie, stikstof of woningcrisis… Wie deze zomervakantie heeft genoten van een digitale detox zal bij terugkomst spontaan naar de meegebrachte fles rosé grijpen. En hoewel ik u zou willen adviseren om de moed erin te houden, niet te veel te drinken en iedere ochtend een koude douche te nemen - goed voor lichaam, geest én bankrekening, hoop ik toch vooral op een krachtiger medicijn uit Den Haag.

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2842...oop-doorzetten

                Eigenaar ’asielhotel’ Tubbergen wil van verkoop aan COA af, COA wil via de rechter koop doorzetten

                TUBBERGEN - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een kort geding aangespannen tegen de eigenares van het zogenoemde ’asielhotel’ in Albergen. De eigenaresse probeert onder de verkoop van het hotel aan het COA uit te komen, omdat deze verkoop volgens haar op onjuiste gronden is gebeurd. Het COA is het daar niet mee eens en stapt naar de rechter.

                Het kort geding is maandag om 13.00 uur in de rechtbank in Almelo. De rechter zal waarschijnlijk dezelfde dag uitspraak doen.

                In de koopovereenkomst was geregeld dat de overdracht van Hotel ’t Elshuys op 29 augustus zou plaatsvinden. Recent stuurde de eigenaar echter een brief dat ze van de koop afzag omdat er vooraf niet duidelijk was verteld dat er 150 tot 300 asielzoekers en/of statushouders in het hotel gehuisvest zouden worden. Volgens het COA is daar echter, sinds het eerste contact in april, altijd duidelijkheid over geweest.



                „De verkopende partij heeft aangegeven van de verkoop af te willen”, meldt het COA op Twitter. „De enorme druk op de capaciteit van het COA maakt dat elke plek telt. Het COA heeft daarom een kort geding aangespannen om de koop door te zetten.” Het bericht dat het COA een hotel in Albergen, dat onder Tubbergen valt, had gekocht om daar asielzoekers onder te brengen, zorgde voor veel onrust in de gemeente. De aankoop was zonder medeweten van de gemeente gedaan.

                De eigenares van het hotel en haar advocaat waren niet bereikbaar voor commentaar.

                Comment


                • https://www.briefjevanjan.nl/aan-glennis-grace-5/

                  Aan Glennis Grace

                  Beste Glennis,

                  De PVV wil dat er minder asielzoekers naar Nederland komen.

                  JA21 wil dat er minder asielzoekers naar Nederland komen.

                  Forum voor Democratie wil dat er minder asielzoekers naar Nederland komen.

                  BVNL wil dat er minder asielzoekers naar Nederland komen.

                  De PVV wil dat er meer veiligelanders, overlastgevers en andere afgewezen asielzoekers uit Nederland vertrekken.

                  JA21 wil dat er meer veiligelanders, overlastgevers en andere afgewezen asielzoekers uit Nederland vertrekken.

                  Forum voor Democratie wil dat er meer veiligelanders, overlastgevers en andere afgewezen asielzoekers uit Nederland vertrekken.

                  BVNL wil dat er meer veiligelanders, overlastgevers en andere afgewezen asielzoekers uit Nederland vertrekken.

                  Maar Sigrid Kaag, Mark Rutte, Wopke Hoekstra en de meloenenslikker vinden dat ze het land nog niet voldoende hebben ontwricht.

                  Die drukken door.

                  Dus komen er meer, meer, meer asielzoekers naar Nederland.

                  En wordt het terugsturen van afgewezen asielzoekers op de lange baan geschoven.

                  Tot groot verdriet van VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans.

                  Die had de portefeuille Vreemdelingenzaken overgenomen van Bente Becker.

                  En die las nog eens het verkiezingsprogramma van de VVD uit 2021 door.

                  Je weet wel, dat programma waar 2.279.130 Nederlanders vorig jaar in goed vertrouwen op stemden.





                  Hij las: “Een nieuwe migratiecrisis moeten we te allen tijde voorkomen. Het is belangrijk om alternatieve maatregelen achter de hand te hebben wanneer het niet lukt om in Europees verband migratieovereenkomsten met veilige derde landen te sluiten en het tegenhouden van kansarme asielzoekers aan de buitengrens uitblijft. Nederland zal in dat geval de regie in eigen hand moeten nemen en bereid moeten zijn eigenstandig drastische maatregelen te nemen.”

                  En hij las niet alleen dát de VVD dat zou gaan regelen, maar ook hoe.

                  “Opvang aan de buitengrens van de Europese Unie in een gesloten voorziening of op een eiland, zodat doorreizen niet mogelijk is.”

                  “Een mini-Schengenzone met strikte grenscontroles binnen de Europese Unie. Migranten die toch binnen deze zone asiel aanvragen, worden opgevangen in bewaakte locaties aan de grens en teruggestuurd naar de (veilige) landen waar ze zijn binnengekomen.”

                  “Opschorting van het recht op het aanvragen van asiel in Nederland en sluiting van de Nederlandse grenzen voor migranten. Daarvoor kan het VN-vluchtelingenverdrag en de EU-regelgeving worden opgezegd of aangepast.”

                  “Migranten worden aan de gesloten Nederlandse grens in een gesloten voorziening opgevangen. Zij kunnen alleen weg uit de voorziening als zij direct het land verlaten. Zij gaan terug naar het eigen land of worden teruggestuurd naar door Nederland gefinancierde opvanglocaties in de regio.”

                  “Een opt-out clausule voor de EU-afspraken op het gebied van asiel en immigratie wanneer hervorming van het Europees asielrecht onvoldoende ruimte biedt om de genoemde maatregelen ten tijde van crisis uit te voeren.”

                  Brekelmans was verbijsterd.

                  Een goed jaar geleden 2.279.130 Nederlanders dít beloven en vervolgens precies het tegenovergestelde doen.

                  Hij zag staatssecretaris Eric van der Burg, nota bene een partijgenoot, enthousiast vertellen over al die faciliteiten voor die sterke mannen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten die hier hun geluk kwamen opeisen.

                  Hij hoorde Eric van der Burg trots verwijzen naar de nieuwe dwangwet die de Staat het recht gaf werkelijk óveral in het land op het platteland grond op te eisen en gemeenschappen te ontwrichten.

                  Fuck de bestemingsplannen.

                  En hij zag niet alleen Eric van der Burg, maar hij zag ook Hugo de Jonge.

                  Die vertelde dat er 50 procent méér sociale huurwoningen moeten worden toegewezen aan statushouders dan tot nu toe gebeurde.

                  Geen 8, maar 12 procent van de woningen die vrijkomen.

                  En dat er opeens wél gebouwd kan worden.

                  En dat er, een paar dagen nadat Mark Rutte namens de spijbelende minister van Financiën duidelijk had gemaakt dat het kabinet dit jaar níets gaat doen om armoede bij hardwerkende belastingbetalers te voorkomen, hónderden miljoenen extra naar dat gedoe met de asielzoekers gaat.

                  730 miljoen, ving hij op.

                  Maar met D66 aan het roer weet je het wel.

                  “Geen bovengrens.”

                  Brekelmans brak.

                  Hij belde Karlijn.

                  Of ze ook een tijdje konden leven van wachtgeld.

                  Of ze het erg vond als hij bij de volgende verkiezingen van de lijst zou worden gegooid.

                  Of ze dacht dat hij ondanks zijn medeplichtigheid aan het belazeren van 2.279.130 VVD-kiezers nog ergens aan de bak zou komen in een normale baan.

                  “Ik sta vierkant achter je, schat”, antwoordde Karlijn.

                  En toen durfde VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans het aan.

                  Hij besloot te muiten.

                  Dat hele aanmeldcentrum in Ter Apel en de omgeving moest nog dít weekend leeg.

                  De vaste VVD-artiest had geen tijd.

                  Die zat in Dubai bij een van zijn doorgefokte kuttenlikkertjes aan het ziekbed.

                  Dus toen belde Brekelmans jou.

                  Jij hebt sinds februari altijd tijd.
                  En toen hoorde hij zichzelf zeggen: “Als die gratisgeldzoekers niet willen horen, dan moeten ze maar voelen! Kun je geen groepje vrienden meenemen?”

                  Jij werd nóg enthousiaster dan je al was.

                  Eindelijk weer eens een optreden.

                  En meteen een reünie.

                  “Ik gaan het gelijk op me Insta Stories settuh!”

                  Aldus geschiedde.

                  Morgen gaat het gebeuren.

                  En dan kan het nooit lang duren voor ze in Afrika stoppen met reclamespotjes voor het Walhalla aan de Noordzee.

                  Dit soort spotjes: https://youtu.be/E40Q0l-U8cA

                  Of je, tegen betaling uiteraard, een uurtje kon gaan krijsen bij het aanmeldcentrum, zodat de mensen in Ter Apel hun campers weer gewoon op de oprit konden zetten en weer veilig op de bus naar Emmen konden stappen enzo.

                  Natuurlijk kon je dat.

                  Maar je voorzag ook een probleem.

                  “Misschien vinden ze mijn liedjes wel oké en willen ze more, more, more. Wat doen we dan?”

                  Brekelmans is niet voor niets afgestudeerd aan Harvard, dus die is niet voor één gat te vangen.

                  Hij dacht nog één keer aan dat verkiezingsprogramma van de VVD uit 2021.

                  Aan die 2.279.130 genaaide VVD-kiezers.

                  Zouden die ook gesponsord worden door de Postcodeloterij?

                  Weet jij dat?
                  Anyway: fijn dat je iets goeds wilt doen voor je land!

                  Groet,
                  JanD

                  Comment


                  • https://www.ad.nl/binnenland/helft-w...ngen~a42290ed/

                    Helft weggevoerde asielzoekers terug in Ter Apel, COA bezig met extra voorzieningen


                    Bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel hebben naar schatting zo'n 250 asielzoekers buiten overnacht. Van de kleine 400 lotgenoten die vrijdagavond met bussen werden overgebracht naar opvanglocaties elders zijn 200 weer teruggekomen.

                    Het gaat om mensen die overnachtten in Stadskanaal en Zuidbroek, laat de woordvoerster van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) desgevraagd weten aan deze site. Het onderdak in beide plaatsen was volgens haar voor één nacht. De terugkeer van de ongeveer 200 mensen betekent dat de ‘alarmerende’ gezondheidssituatie op het terrein voor het aanmeldcentrum voortduurt. ‘We zijn bezig met extra voorzieningen (meer dixies) en er wordt gewerkt aan andere oplossingen', schrijft de zegsvrouw in een app.



                    Daarbij moet worden gedacht aan ‘meer doorstroom van mensen zodat ze eerder aan de beurt kunnen komen voor de volgende stap in het aanmeldproces'. De woordvoerster kan niet zeggen of onder de oplossingen ook het verzorgen van extra noodopvang in Emmen valt. RTL Nieuws en de regionale zenders RTV Noord en RTV Drenthe meldden vrijdagavond dat Emmen de extra noodopvang zou hebben toegezegd. De gemeente liet in een reactie op Twitter weten ‘verrast’ te zijn door de berichtgeving. ‘De gemeente Emmen heeft hierover geen besluit genomen of toezeggingen gedaan'.

                    Alarm over gezondheidssituatie


                    De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) sloeg vrijdag bij gezondheidsminister Ernst Kuipers en de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling alarm over de gezondheidssituatie op het terrein voor het aanmeldcentrum in ter Apel. Daarop vervoerden bussen vrijdagavond zo'n 390 asielzoekers naar noodopvanglocaties in Stadskanaal, Zuidbroek, Almere, Groningen en Utrecht. Een aantal koos ervoor om te blijven. Volgens een woordvoerder van VluchtelingenWerk waren veel asielzoekers ‘bang om in een bus te stappen’ uit vrees dat hun asielaanvraag daardoor later behandeld wordt.

                    Zeker vijftig asielzoekers werden naar Almere gebracht, honderd naar Utrecht. Die laatste gemeente ving de evacués op in de Jaarbeurs. Zaterdag krijgen zij onderdak in een andere locatie in de stad of regio, zo meldde burgemeester Sharon Dijksma, voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht. Om de ‘schrijnende en acute situatie’ te helpen oplossen, stuurt de gemeente Utrecht op korte termijn eigen mensen naar Ter Apel om bij te springen. Het gaat onder anderen om crisismanagers en andere hulptroepen die gaan ondersteunen om inschrijving en de opvang van mensen zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen.



                    Inspecteurs al eerder in Ter Apel


                    VluchtelingenWerk Nederland noemt de noodkreet van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ‘niet verrassend’ en snapt niet waarom het signaal niet eerder kwam. ,,Het is al weken zo, misschien wel maanden”, zei bestuursvoorzitter Frank Candel zaterdagmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. ,,Ik ben er met enige regelmaat en het is daar ook gewoon vies, vuil en onverantwoord.”

                    De IGJ was volgens hem al eerder in Ter Apel en hij snapt dan ook niet waarom ze pas nu ingrijpt. Een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bevestigde tegenover de nieuwszender dat inspecteurs eerder in het aanmeldcentrum zijn geweest.

                    Theo Weterings, portefeuillehouder Asiel bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, zei in de uitzending het standpunt van VluchtelingenWerk ‘heel goed’ te kunnen begrijpen. ,,De situatie was zeker al weken slecht. Dat is ook vanuit de Veiligheidsregio Groningen en door de gemeente Westerwolde meerdere malen aangegeven.’’

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3571...iet-wakker-van

                      Ook in Brussel slapen migranten op straat, maar: ’Belgische politici liggen er niet wakker van’

                      BRUSSEL - Welkom bij het Klein Kasteeltje. De hoge muren van deze voormalige kazerne midden in Brussel doen denken aan een bajes, maar dit is het Ter Apel van België. Al jaren zijn er periodes dat asielzoekers door ruimtegebrek buiten de nacht moeten doorbrengen. Net als in Nederland is het deze zomer extra druk, maar van grote ophef over de buitenslapers is bij onze zuiderburen weinig te merken.

                      Het is geen ongewoon beeld: honderden alleenstaande mannen staan te dringen bij de poort om naar binnen te komen. Vrouwen en kinderen krijgen voorrang bij een andere ingang. Voor de mannen is lang niet altijd plek. Voor hen zit er niets anders op dan wachten op straat. Soms wekenlang.



                      ’Matras’ van karton


                      Sommige mannen hebben tegen de hoge muren van het aanmeldcentrum een ’matras’ gemaakt van karton. Hulpverleners zorgen voor maaltijden. Smerige wc’s zoals in Ter Apel zijn er niet: er is helemaal niets geregeld voor toiletbezoek. De straat, een drukke verkeersader, stinkt naar urine.

                      „Als je ziek bent mag je naar binnen, dat zal niet lang meer duren in deze ongezonde situatie”, zegt David uit Burundi. „Ik slaap hier al twee weken op straat. Dit had ik niet verwacht in België. Ze hebben mijn vingerafdruk al, anders was ik naar Duitsland gegaan. Daar krijg je wel een dak boven je hoofd.”

                      Opvangplicht afdwingen


                      De dertiger is van plan om te blijven wachten tot hij naar binnen kan. Advocaten helpen vrijwillig om rechtszaken aan te spannen tegen de staatssecretaris van Asiel om de opvangplicht af te dwingen. David: „Het kan nog wel vier weken duren voor een advocaat me kan helpen.”

                      Even verderop staat een rij van honderden jonge mannen. Aan de kop bij de statige poort dreigen mannen door het geduw en getrek in de verdrukking te komen. De politie grijpt in en moet schreeuwen om de groep in bedwang te houden. Sommigen proberen de linie te doorbreken. „Kalm, kalm”, schreeuwen de agenten. Medewerkers van Fedasil (Belgische COA) halen één voor één mensen naar binnen, vanwege de onrust sluit de registratie. „Dit gaat wel vaker zo”, zegt Palestijn Ahmed. Hij heeft een Luikse wafel in de hand. „Gekregen van het Rode Kruis. Ik verblijf al een maand op straat. Slapen lukt niet echt met al die herrie van het verkeer.”

                      Zelfgemaakte huizen

                      Het geruzie haalt de Belgische pers. Want kort na het incident legt het personeel tijdelijk het werk neer. Dat doen ze overigens wel vaker uit onvrede over de situatie. Maar dagelijkse berichtgeving is er niet, laat staan dat iemand dagkoersen turft van het aantal buitenslapers.



                      Het maakt de situatie niet minder schrijnend. Lang niet iedereen heeft een dekentje en de zelfgemaakte huizen van dozen worden regelmatig verwijderd door de politie. Omwonenden zijn het gedoe in hun straat meer dan zat. Het duurt ook al even: sinds 2015 komt het met enige regelmaat voor dat er geen plek is in de herberg. Ook in de winter.

                      Uitstroom


                      „De uitstroom van statushouders stokt. Er zijn te weinig sociale huurwoningen en in Vlaanderen moeten mensen vijf jaar binding hebben voor ze op de wachtlijst mogen. Een verschil met Nederland is dat bij jullie gemeenten verantwoordelijk zijn voor de huisvesting, hier moeten mensen zelf een woning zoeken”, zegt Hilde Geraets van hulporganisatie Orbit. „In totaal houden zo’n duizend statushouders een plek bezet omdat ze geen huis kunnen vinden.”

                      Toch spreken ze in België niet van een ’asielcrisis’. In tegenstelling tot in Nederland lijkt de asiellobby amper een voet tussen de deur te krijgen op het politieke toneel en in de media. „Er is weinig commotie”, zegt Geraets. Zelfs de twee regerende zusterpartijen van GL hoor je amper. „Politici durven zich niet uit te spreken over rechten van migranten. Het is electorale angst. Bang om te worden afgestraft door de kiezer. Terwijl de ondergrens is bereikt, maar daar lijken politici niet wakker van te liggen.”

                      Comment


                      • Daarom zijn het ook grote europese crisissen

                        Comment


                        • https://www.ad.nl/economie/prijzen-i...rder~a1aabbda/

                          Prijzen in augustus 13,6 procent gestegen, inflatie nog hoger dan maand eerder
                          Het dagelijks leven is in augustus 13,6 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee stegen de prijzen in doorsnee nog harder dan een maand eerder.

                          De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit hard zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen. Volgens het CBS waren voedingsmiddelen, drank en tabak in augustus bijna 11 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.

                          Het inflatiecijfer dat woensdag naar buiten kwam, is berekend volgens de geharmoniseerde Europese methode. Dat valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt pas volgende week. In juli bedroeg de inflatie volgens de Europese rekenmethode nog 11,6 procent.



                          Kosten levensonderhoud onhoudbaar

                          Doordat onmisbare producten zoals eten, drinken, gas en licht snel duurder worden, dreigen de kosten voor het levensonderhoud voor veel Nederlandse huishoudens onhoudbaar te worden. Vannacht bereikten de coalitiepartijen en het kabinet een akkoord over de begroting. De grote vraag is hoe het kabinet de komende tijd huishoudens gaat ondersteunen nu de inflatie zo hoog is en de kosten voor levensonderhoud voor een grote groep Nederlanders onhoudbaar dreigen te worden.

                          Daarover wilden premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag vanmorgen niet veel kwijt, behalve dat de plannen goed zullen zijn voor de koopkracht van Nederlanders. ,,Dat is ook het enige wat we er erover gaan zeggen”, zei Rutte.

                          Vrees voor afknijpen toevoer

                          De marktprijzen voor gas liepen in augustus op tot nieuwe recordniveaus. Daardoor stegen de prijzen voor energie, benzine, diesel en andere brandstoffen afgelopen jaar met ruim 88 procent op jaarbasis.

                          De hoge gasprijzen komen vooral door de vrees dat Rusland de toevoer van de brandstof naar Europa verder zal afknijpen. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom kondigde aan de belangrijke Nord Stream-pijpleiding naar Duitsland opnieuw stil te leggen, wegens ongepland onderhoud. Na de Russische inval in Oekraïne is Gazprom al gestopt met het leveren van gas aan een aantal Europese landen. Grootverbruikers, zoals Duitsland, krijgen veel minder dan normaal.

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1704...loeden-stoppen

                            België aan de bak met lagere energierekening, maar ’enkel Europa kan het bloeden stoppen’

                            BRUSSEL - België wil wel snel ingrijpen om bedrijven en huishoudens te beschermen tegen de torenhoge energieprijzen. Maar er is nog flink wat overleg nodig en de Belgen hopen vooral op een doorbraak in de Europese Unie. Premier Alexander De Croo: „Er bestaat geen mirakeloplossing, maar we gaan alles uit de kast halen om ons hier doorheen te slaan.”

                            De verschillende Belgische regeringen hebben woensdag gezamenlijk een spoedberaad gehouden over de energiecrisis. De inflatieterreur bij onze zuiderburen is vergelijkbaar met Nederland. De federale regering heeft besloten om het sociaal tarief en lagere btw voor de energienota te verlengen tot eind maart. Ook de accijnsverlaging aan de pomp, net iets royaler dan in Nederland, blijft de hele winter overeind. Lonen stijgen dankzij automatische indexering al behoorlijk.



                            Premier De Croo kondigt verder overleg aan met de financiële sector om te kijken of er een hypotheekpauze kan komen voor huizenbezitters. „We zien dat er mensen zijn waarbij de energierekening hoger is dan het hypotheekbedrag. Veel mensen komen in de problemen”, zegt de liberaal. Ook wil hij banken aansporen om meer voordelige leningen te verstrekken aan huizenbezitters die hun woning willen isoleren of voorzien van bijvoorbeeld zonnepanelen.

                            Aandacht bedrijfsleven


                            Er is in België nadrukkelijk aandacht voor het bedrijfsleven. De Croo gaat met deelstaatregeringen en werkgevers aan tafel om te kijken hoe de komende tijd ’draagbaar’ kan worden. „Veel mkb’ers en bedrijven zijn in zeer grote problemen gekomen.” Zelf gaan de overheidsinstellingen energie besparen. In de avond en nacht gaat voortaan het licht uit en de verwarming mag maximaal op 19 graden. Voor bedrijven en winkels komen waarschijnlijk nog maatregelen.

                            Verder kondigt de federale regering een belasting op overwinst van energiebedrijven aan. De inkomsten moeten worden gebruikt om de bevolking te helpen.

                            De Croo richt in een speciale persconferentie zijn hoop nadrukkelijk op de Europese Unie. „In Europa mogen we vandaag maar een prioriteit hebben: we moeten er alles aan doen om de prijs omlaag te krijgen, enkel Europa kan het bloeden stoppen.”

                            België lobbyt al maanden voor een blokkering van de gasprijs en een ontkoppeling met de stroomprijs. De Croo heeft EU-kopstuk Ursula von der Leyen zelf gebeld om zijn lobby extra kracht bij te zetten en wil twijfelende lidstaten over de streep trekken. „Wij zullen ons dag na dag blijven inzetten tot alle 27 lidstaten overtuigd zijn. De gasprijzen in Azië zijn de helft lager en in Amerika zelfs tien keer lager. Het laat zien dat het mogelijk is.”

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/financieel/...ders-in-europa

                              5 vragen:
                              Waarom is onze gasprijs hoger dan elders in Europa?

                              Ons land is binnen Europa koploper met de hoogte van de gasprijs. Zo betalen we volgens maandelijks onderzoek van Energievergelijk.nl. veel meer dan onder meer onze burenlanden Duitsland en België. Hoe kan er zo’n groot verschil zijn met de rest van Europa?

                              Hoe hoog zijn prijzen in ons land?

                              Door de verlaging van de btw van 21% naar de 9% is de Nederlandse consument sinds begin juli iets minder duur uit, maar met de huidige gasprijs in juli van €0,2831 per kilowattuur (kWh) oftewel €2,76 per kubieke meter bij het kiezen van een nieuw energiecontract gaan we binnen Europa ruim aan kop. Huishoudens in Duitsland en België zijn met €0,172 per kWh en €0,1371 per kWh veel goedkoper uit.



                              Waarom zijn de prijzen in ons land veel hoger dan elders in Europa?

                              In geheel Europa zijn de gasprijzen dit jaar hard omhoog gegaan als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne en de grote onzekerheid over de gasleveranties van vooral Gazprom. In ons land maken de overheidsheffingen, zoals btw en energiebelasting, echter een groter deel uit van de totale energierekening. dan elders in Europa. Daarnaast speelt een rol dat in sommige Europese landen de overheid maatregelen heeft genomen om de gasprijzen in toom te houden.

                              Kan Nederland niet meer doen om de gasprijs omlaag te krijgen?

                              Het is pijnlijk dat Nederland als voormalig gasland een zeer hoge rekening betaalt voor het besluit om de gaskraan in Groningen dicht te gaan draaien. In ons land zijn heel veel bedrijven, zoals glastuinders, ook afhankelijk van de gasvoorziening, terwijl andere Europese landen gebruik kunnen maken van kernenergie. De roep om meer steunmaatregelen vanwege de hoge gasrekening of een plafond op de gasprijs klinken steeds luider, maar bezuinigen op energie lijkt voorlopig het credo om de gascrisis te bestrijden.

                              Moeten bedrijven hun werknemers meer tegemoet gaan komen in het loonzakje?

                              Het is per sector sterk afhankelijk hoe ver bedrijven kunnen gaan om personeel te compenseren voor de hoge energierekening. Er is wel een roep om bedrijven die flink profiteren van de zeer hoge energieprijzen, zoals Shell, extra belasting op te gaan leggen, maar daar lijkt de overheid weinig voor te voelen.

                              Wat kan je zelf doen om de gasrekening omlaag te krijgen?

                              De Consumentenbond geeft een flink aantal tips om te besparen. Voor de hand liggend is om minder lang onder de douche staan en de verwarming lager zetten in de winter. Ook in de keuken is flink aan energie te besparen, zoals een kleine pan op een kleine pit neer te zetten, de deksel op de pan te doen en dan het gas laag te draaien.

                              Comment


                              • https://www.ad.nl/economie/waarom-is...opa~a58510c75/

                                Waarom is de inflatie in Nederland hoger dan elders in Europa?


                                De inflatie in de eurozone is in augustus gestegen naar een nieuw recordniveau van 9,1 procent, aangejaagd door de aanhoudend hoge prijzen voor energie en levens- en genotmiddelen. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zei eerder op de dag dat in Nederland de inflatie in augustus is uitgekomen op een record van 13,6 procent. Waarom is de inflatie in Nederland hoger dan elders in Europa?

                                Eerst een korte uitleg. Inflatie is de gemiddelde stijging van de prijzen voor goederen en diensten die de consument koopt. Oftewel hoeveel duurder het leven wordt in een jaar tijd. Je geld wordt dus minder waard door inflatie. In augustus werd een nieuw inflatierecord gebroken in Nederland: een ongekende 13,6 procent op jaarbasis, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat wil zeggen dat goederen en diensten gemiddeld 13,6 procent duurder zijn geworden dan in augustus vorig jaar.



                                Zoom je in op een kortere termijn, dan blijken de prijzen in een maand tijd (van juli tot augustus) gemiddeld 2,3 procent te zijn gestegen. En dat is fors, beaamt ook Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

                                Sterk opgelopen gasprijs


                                Het gemiddelde prijspeil in Nederland lag in juli 11,6 procent hoger dan een jaar geleden. Zo hoog was die niet meer in de afgelopen veertig jaar. Grote boosdoener is de sterk opgelopen gasprijs, maar ook de daaraan gekoppelde prijs voor elektriciteit en de dagelijkse boodschappen maken het leven duurder.

                                Dat is overal in Europa zo, blijkt uit de laatste cijfers van Eurostat. Toch ligt de inflatie in Nederland boven het Europees gemiddelde, en is na Estland, Letland en Litouwen de hoogste van Europa. Hoe kan dat? ,,Het heeft met name met de energieprijzen te maken’’, verklaart Van Mulligen.

                                ,,Ten eerste is de manier van meten van belang. Energiebedrijven vertalen de hogere energieprijzen sneller naar hogere tarieven. Niet alle klanten hebben al last van die hogere tarieven, maar ze worden wel gebruikt om de inflatie te berekenen. Dat zorgt dus voor een hoog inflatiecijfer.’’

                                Huizen verwarmen


                                Daarnaast wordt in Nederland meer gas gebruikt om huizen te verwarmen, terwijl elders in Europa bijvoorbeeld meer stookolie wordt gebruikt. Dat maakt Nederland gevoeliger voor de gascrisis dan andere landen. Als derde oorzaak benoemt de hoofdeconoom de diverse maatregelen die in Europa zijn genomen om de koopkracht op peil te houden.

                                ,,Die maatregelen hebben ook invloed op de inflatiecijfers. Overal in Europa is het een probleem en veel landen hebben maatregelen getroffen. In Nederland is wel iets gedaan, maar minder dan in andere landen. Bovendien zijn in Nederland de lagere inkomens gecompenseerd, maar omdat dat via het inkomen is gegaan, zie je die compensatie niet terug in de inflatiecijfers’’, aldus de econoom.

                                Het CBS publiceert later het maandcijfer over de inflatie volgens zijn eigen rekenmethode. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. Van Mulligen vreest de grootste stijging sinds januari 1975. ,,Dat zou een na-oorlogsrecord betekenen. Met name voor de lage inkomens - en dat zijn toch zo'n 1,5 miljoen huishoudens - is dat dramatisch.’’

                                Comment


                                • Nou dit wordt weer drama met gevecht NAM/Shell vs overheid vs burgers in Groningen mbt schade vergoeding en of men weer volop gas kan gaan boren, laat onderstaande maar waar zijn alsjeblieft:

                                  https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...nder-groningen

                                  Niet aardgaswinning maar plaattectoniek is misschien de oorzaak van de aardbevingen in Groningen. Dit staat in een nieuw rapport dat werd gepresenteerd aan de parlementaire commissie aardgaswinning, die deze week getuigen hoort.

                                  Het rapport is opgesteld door het Amerikaanse ingenieursbureau Gastonics in opdracht van de NAM, het bedrijf dat het Groningse gasveld exploiteert. ‘Dit bedrijf is gespecialiseerd in het vinden van tectonische platen in gaswinningsgebieden’, aldus de NAM in een begeleidende brief. ‘Het is dus geen onderzoeksresultaat dat je even terzijde schuift. Het lijkt nu steeds een vaststaand gegeven dat de aardbevingen door de aardgaswinning komen, maar dat hoeft dus helemaal niet waar te zijn.’

                                  Volgens Gastonics is de aardplaat niet eerder opgevallen, omdat hij zo klein is. Normaal gesproken hebben tectonische platen het formaat van een continent. Kleinere platen bevinden zich op de breuklijnen tussen grote platen. ‘Deze visie is achterhaald’, stelt Gastonics. ‘Wij hebben al meerdere nanoplaten middenin grote platen gevonden. Het is als met vulkanen. De meeste zitten op breuklijnen, maar ze zitten ook op hotspots, zoals de Canarische Eilanden. Groningen is volgens ons waarschijnlijk een tectonische aardbevingshotspot.’



                                  Nieuwsgierig

                                  Geologen maakten direct gehakt van het rapport. Het zou lariekoek zijn, bedoeld om twijfel te zaaien over wetenschappelijke inzichten. Gastonics bestrijdt dit: ‘De gedachte dat aardgaswinning voor aardbevingen zorgt is relatief nieuw. De theorie van tectonische platen is meer dan een eeuw oud en staat wetenschappelijk als een huis. Het zou heel kwalijk zijn wanneer de regering onze vondsten zonder nadere studie terzijde shuift.’

                                  ‘Ik heb tegenover de commissie erkend dat we nieuwsgieriger hadden moeten zijn’, aldus voormalig NAM-directeur Bart van de Leemput. ‘En nou zijn we een keer nieuwsgierig, met opmerkelijke resultaten, en dan is het weer niet goed. Je kunt ons wel verwijten dat we twintig jaar geleden niet open stonden voor nieuwe informatie, maar dan hoeveel is dat waard als je nu zelf informatie afwijst die niet goed in je straatje past?’

                                  Hangende onderzoek naar de tectonische theorie zou aardgaswinning niet langer als oorzaak van de Groningse bevingen aangewezen mogen worden, aldus de NAM. Zeker niet nu de gasprijzen de pan uit rijzen en er goed te verdienen valt. Regeringspartij VVD liet in reactie weten wel wat te zien in deze zienswijze.

                                  Eerder verscheen op christianjongeneel.nl

                                  Comment


                                  • Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/video/54662...-in-beeld-kwam

                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/financieel/...lbare-de-jonge

                                        ’Woningbouwprojecten vallen stil door onvoorspelbare De Jonge’

                                        AMSTERDAM - Woningbelegger Orange Capital investeert niet langer in Nederland en kiest voortaan voor het buitenland. „Projecten worden gesmoord in te veel regels en liggen stil. Daardoor komt er geen woning meer bij”. Dat zegt topman Victor van Bommel in gesprek met De Telegraaf. Er is in Nederland een tekort van 300.000 woningen.

                                        Orange Capital is een institutionele belegger voor onder meer pensioenfondsen, die participeren in de financiering van grote woningbouwprojecten. Die projecten zijn volledig stilgevallen door de mogelijke nieuwe regels van woonminister Hugo de Jonge. „Met onze stap naar het buitenland vloeit er kapitaal naar elders, terwijl wij eigenlijk als Nederlands bedrijf hier willen investeren in woningen. Die woningen komen er niet, want de markt is onvoorspelbaar geworden door de opeenstapeling van regels”, zegt topman Victor van Bommel in gesprek met De Telegraaf.



                                        Donderdag levert Orange Capital haar laatste project van 270 nieuwe woningen in Amsterdam op, waarbij 80% van de appartementen een huur heeft van maximaal €1050. Precies de woningen die alle overheden graag zeggen te willen bouwen.

                                        Maar nu gooit het optrekken van de gereguleerde sector tot huren van €1250 roet in het eten, na de eerdere politieke maatregelen zoals de verhoging van de overdrachtsbelasting, de zelfbewoningsplicht en de maximalisatie van de WOZ-waarde in de berekening voor de toekomstige huren. „Deze aanscherping betekent dat in de toekomst dit soort projecten simpelweg niet meer zijn rond te rekenen zijn voor beleggers en ontwikkelaars. De plannen van minister De Jonge blijken nog desastreuzer dan de al strenge eisen van de gemeente Amsterdam.” zegt Van Bommel. Regie uit Den Haag vindt de Orange Capital-topman wel nuttig als het gaat bijvoorbeeld om het aanwijzen van woningbouwlocaties.

                                        Minister De Jonge wil de wooncrisis bestrijden door een miljoen woningen te bouwen in de komende tien jaar. Ontwikkelaars en bouwers waarschuwden al eerder dat dit niet gehaald gaat worden. Dat beleggers zoals pensioenfondsen zich nu terugtrekken is een nieuwe klap.

                                        Van Bommel: „Elke keer veranderen de spelregels, en deze onzekerheid noodzaakt ons om verder te kijken. Woningbeleggen vereist een stabiele markt, omdat we verplichtingen aangaan voor twintig jaar. Tegen onze investeerders hebben we gezegd dat we onmogelijk een rendement kunnen berekenen als we niet weten wat ons te wachten staat. Wij investeren nu in Ierland, Denemarken en Finland, waar de woningmarkt een stuk rustiger is. In het laatste land zijn nauwelijks regels en is er voor iedereen een betaalbaar huis.” Er wordt in Finland gebouwd als dat nodig is en er is geen sociale huursector. Lagere inkomens krijgen daar een toeslag op de markthuur.

                                        Slot


                                        Maar hoe verklaart Van Bommel de stappen vanuit het kabinet dan, die precies uitwerken zoals men het niet wil? „De enige manier om de woningmarkt uit het slop te krijgen en excessen tegen te gaan, is door meer woningen te bouwen. De strengere regels die nu ingevoerd worden werken averechts, de boel gaat op slot.”

                                        De Raad van State stelde onlangs dat het het plan van De Jonge voor de huurmaximalisatie opnieuw moet worden bekeken, maar er waait een duidelijke politieke wind van regulering. Bij het grote publiek is er onder aanvoering van veel politieke partijen weinig begrip voor woningbeleggers, die zich richten op een rendement van vaak rond 4%.

                                        Is het geen optie om met minder rendement genoegen te nemen? Hoofd onderzoek Menno de Kuijer van Orange Capital: „4% is niet raar, gezien de risico’s die we moeten nemen. Institutionele beleggers hebben talloze andere opties ook buiten Nederland, maar dat begrijpen ze niet in Den Haag. Om woningen te kunnen bouwen heb je ontwikkelaars en kapitaal nodig. Als die de sommen niet meer rond kunnen rekenen, komt er geen woning meer bij.”

                                        Comment


                                        • https://www.telegraaf.nl/financieel/...olledig-binnen

                                          ’Hardwerkende mkb’ers gaan de rekening betalen’
                                          Ondernemers witheet over koopkrachtdeal: ’Overheid loopt zelf volledig binnen’

                                          AMSTERDAM - Maandenlang probeerden ondernemers met kabinet en vakbonden tot een sociaal akkoord te komen over lonen en koopkracht. Daarvan kwam niets terecht. Nu blijft het ontgoochelde bedrijfsleven zitten met een fikse rekening: hogere lasten en hoger minimumloon. „Ik dacht dat dit een mkb-kabinet zou worden”, zegt MKB-voorman Jacco Vonhof. VNO-voorzitter Ingrid Thijssen: „Ik ben er wel klaar mee.”

                                          Ingrid Thijssen zit zich zichtbaar te verbijten. De voorzitter van werkgeversclub VNO-NCW is diep teleurgesteld over de belastingverhogingen die haar achterban voor de kiezen krijgt. Maar ze wil ook on speaking terms met het kabinet blijven en probeert zich nog enigszins diplomatiek uit te laten. Maar ook bij haar collega Jacco Vonhof van MKB-Nederland komt duidelijk de stoom uit zijn oren.



                                          Deze week bereikte de coalitie een akkoord over een koopkrachtpakket van meer dan 15 miljard euro. Voor een deel wordt dat geld opgehoest door ondernemers die meer belasting voor hun kiezen krijgen én die een tien procent hoger minimumloon moeten gaan betalen. Maandenlang probeerden Thijssen en Vonhof om samen met het kabinet en vakbonden tot een polderakkoord te komen. Daarvan is niets terechtgekomen.

                                          Waarom bent u zo boos?


                                          Thijssen: „Wij zijn echt geschrokken. Er wordt niets gedaan voor het energie-intensieve mkb, zoals bakkers en glastuinbouw. Die zijn in nood. Het tweede is dat het minimumloon in een klap fors omhooggaat. Ik begrijp dat je iets wil doen aan de inkomens aan de onderkant. Maar nu gaan de werkgeverslasten ook heel hard omhoog, daar moet echt compensatie voor komen, zoals we ook mét de bonden in de SER hebben afgesproken. En als derde zien we dat middelgrote bedrijven het kind van de rekening zijn door alle lastenverzwaringen die er nu aankomen.”

                                          Eerder stelde u voor dat werkgevers hun personeel eenmalig konden compenseren voor de hoge energierekening, maar dan belastingvrij. Wat is met dat voorstel gebeurd?


                                          Vonhof: „Niks. Daar worden dan allemaal ingewikkelde boekhoudregels bij gehaald. Volgens het kabinet kost dat de schatkist geld. Nu komt die eenmalige compensatie er niet, hebben mensen niks en dan komt dat zogenaamde belastinggeld er dus ook niet.”

                                          Thijssen: „Werkgevers zien hun werknemers worstelen met hun energierekening. We willen heel graag helpen en we hebben daar ook allerlei ideeën voor op tafel gelegd. Maar nu wordt het ons heel moeilijk gemaakt. Doodzonde. Ondertussen loopt de overheid zelf volledig binnen. De staatsschuld is in tientallen jaren niet zo laag geweest. Als er íemand profiteert van de hoge gasprijzen is het de Nederlandse Staat. Uit onze berekeningen blijkt dat de overheid in twee jaar ongeveer 25 tot 30 miljard extra binnen krijgt. Daarvan is maar een klein deel gebruikt voor dit koopkrachtpakket.”

                                          Vonhof: „Ik begrijp niet waarom de politiek het zo complex heeft gemaakt. Alles is in de blender gestopt. Alles wordt met alles verbonden. En dus wil de coalitie niet alleen een koopkrachtcrisis oplossen, maar ook overhaast iets doen aan de vermogensongelijkheid. Daarvoor pakken ze echter het verkeerde middel, iets wat heel veel mkb-ondernemers raakt.”

                                          U wilde al sinds dit voorjaar een groot sociaal akkoord over lonen en koopkracht. Wat is er misgegaan?


                                          Thijssen: „Het lukte niet om met de vakbonden echt in gesprek te komen. En het kabinet had het erg druk met zichzelf.”

                                          Vonhof: „We hebben in februari, maart al gewaarschuwd voor het scenario waarin we nu zitten. Ik voelde me net Nostradamus met mijn zwaarweervoorspellingen. Maar iedereen zei dat het allemaal wel zou meevallen. De adviseurs van het kabinet spraken sussende woorden. Ik dacht: laten we ons nu klaarmaken voor die perfect storm die we zagen aankomen. En nu is die er en zijn we niet voorbereid.”


                                          Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland): „De staatsschuld is in tientallen jaren niet zo laag geweest. Als er íemand profiteert van de hoge gasprijzen is het de Nederlandse Staat.”

                                          Ⓒ MATTY VAN WIJNBERGEN

                                          Thijssen: „Wij zijn in het voorjaar verketterd door bewindspersonen en door vakbonden. Hoe we het in ons hoofd haalden om te waarschuwen voor langdurig hoge inflatie en een recessie. Ik werd voor paniekzaaier uitgemaakt. Vakbonden en kabinet zagen dit gewoon niet aankomen. Tja, als je gesprekspartners nog niet wakker zijn, is het lastig om tot afspraken te komen.”

                                          Vonhof: „Nu wordt halsoverkop het minimumloon verhoogd. Ik weet niet wat dat voor de prijzen gaat betekenen.”

                                          Die gaan verder omhoog?


                                          Thijssen: „Wij hebben net een heftige bestuursvergadering achter de rug van VNO en MKB. Ik denk dat er wel tweehonderd mensen waren. Deze politieke deal ligt ze heel zwaar op de maag. En vooral dat minimumloon. Als daarvoor geen compensatie komt, dan moeten mkb’ers hun prijzen verhogen óf ze gaan kopje-onder.”

                                          Vonhof: „Als je ziet wat er in de onderhandelingen allemaal op tafel heeft gelegen. Het was allemaal nog veel erger. Het is wel bijzonder dat het wederom een rondje fractievoorzitters is geweest die onderling deze maatregelen met elkaar aan het uitruilen zijn geweest. Hoezo nieuwe bestuurscultuur? Het is zo raar dat ze die discussie over vermogens erin gevlochten hebben. Wat ze nu doen, gaat niet over de Quote 500, maar over hardwerkende mkb’ers. Die gaan nu de rekening betalen in dit nivelleringsfeestje.”

                                          Thijssen: „Wil je nou alleen ruzie met burgers en boeren of ook met ondernemers? Dat is een vraag die politiek Den Haag zich moet stellen.”

                                          Twee weken geleden kreeg u van drie ministers tegelijkertijd het verwijt dat de lonen onvoldoende stijgen, terwijl u juist daarover een akkoord wilde sluiten. Wat vond u daarvan?


                                          Thijssen: „Ik dacht vooral: voer nou eens een fatsoenlijk gesprek met ons.”

                                          Vonhof: „Dat is op dit moment het sentiment.”

                                          Thijssen: „Onfatsoenlijk.”

                                          Zo te zien kookt u van binnen.


                                          Thijssen (fel): „Als er één partij constructief is geweest in de afgelopen maanden en heeft lopen duwen, trekken en sleuren, dan zijn wij dat geweest. En we zijn écht bereid onze verantwoordelijkheid te nemen. Wij wilden die belastingvrije compensatie geven. En we waren nog wel tot meer bereid. Maar met dit lastenverzwarende pakket wordt ons dat bijna onmogelijk gemaakt. Daar baal ik ontzettend van.”

                                          Is er concreet gesproken over een sociaal akkoord met kabinet en vakbonden?


                                          Thijssen: „Een echt serieus gesprek daarover is niet gelukt.”

                                          Die belastingvrije compensatie door de werkgevers komt er nu niet.


                                          Thijssen: „Laat de oppositie daar dan maar om vragen, als het kabinet het zelf niet verzint. De oppositie wil heel graag nog dit jaar mensen tegemoetkomen.”

                                          Heeft u dit niet besproken met de FNV?


                                          Vonhof: „De FNV denkt dat ze de wind mee heeft en dat ze kunnen vragen wat ze willen. Ze willen een automatische prijscompensatie in de cao, een prijsplafond, een veel hogere winstbelasting voor bedrijven. (Spottend) Weet je wat? Zullen we maar stoppen met de economie? Want die hebben we toch niet meer nodig. Tja...”

                                          Thijssen: „Ik begrijp niet waarom de FNV ons plan voor belastingvrije tegemoetkoming niet heeft gesteund. Het was ons idee, we zitten gewoon hun werk te doen. Ondertussen komen ze met plannen waardoor ondernemers nog minder geld overhouden voor hun mensen. Het is ronduit dom.”

                                          En nu?


                                          Thijssen: „Nou... ik ben er voorlopig wel even klaar mee. We blijven in gesprek, maar we houden op met trekken, duwen en sleuren.”

                                          Hoe was de sfeer in de bestuursvergadering?


                                          Thijssen: „Heftig, pittig.”

                                          Vonhof: „Daar zitten de bakkers die vertellen dat ze ooit 30.000 euro energiekosten hadden en nu 300.000 euro.”

                                          Dit is toch hún kabinet? Een centrumrechtse coalitie.


                                          Vonhof: „Ja, ik dacht dat ik een mkb-kabinet kreeg.”

                                          Thijssen: „Dat stond in het coalitieakkoord.”

                                          Vonhof: „Mkb’ers doen hun uiterste best om de boel in de benen te houden, ondanks arbeidsmarktkrapte, stijgende loonkosten, stijgende huren, stijgende energiekosten, stijgende grondstofprijzen en dan ook nog een keer stijgende belastingen. En die belasting krijgen ze onder het adagium: u bent vermogend, dus u moet meehelpen het verschil tussen rijk en arm op te lossen...”

                                          Wat vindt uw achterban van dit kabinet?


                                          Thijssen: „Een interessante uitspraak vanmiddag in onze gezamenlijk bestuursvergadering was: met déze stijging van het minimumloon en al die andere kostenstijgingen verdient een mkb-ondernemer straks mínder dan het minimumloon. Een ondernemer in een andere sessie vandaag zei uit de grond van zijn hart: ondernemen is gewoon niet leuk meer in dit land. Als het zo doorgaat, dan kap ik ermee. Met tranen in zijn ogen.”

                                          Comment




                                          • Comment


                                            • Ik dacht dat dit topic ging over een grote Europese crisis maar ik zie in de laatste posts niets anders dan over NL-koopkracht en huilende MKB-ers die het zo zielig hebben...

                                              Comment


                                              • Ja dat zijn ook crisissen die ons treffen net als een groot deel v Europa.

                                                Comment


                                                • Originally posted by vuurwants View Post
                                                  Ik dacht dat dit topic ging over een grote Europese crisis maar ik zie in de laatste posts niets anders dan over NL-koopkracht en huilende MKB-ers die het zo zielig hebben...
                                                  Echt weer een reactie van een ambtenaar of semi ambtenaar die elke maand netjes zijn salaris op zijn rekening gestort krijgt!

                                                  Comment


                                                  • voor alle duidelijkheid; ik werk voor bijna 50 procent bij een supergrote recreatie-onderneming en voor de rest (het merendeel) voor mijn eigen bedrijfje..beiden in de vormgeving voor marketing, dus ik ben rete-commercieel.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X