Originally posted by vuurwants
View Post
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Diverse crisissen
Collapse
X
-
Dat was inderdaad bij de Romeinen al zo, dus dat zal inderdaad wel altijd zo blijven. Ik leg me er maar bij neer. Rellen gaan schoppen heeft toch geen zin want ons kabinet laat het toch niet meer of harder regenen. Als de mais maar niet verdroogd!!
Comment
-
beetje domme reacties, niemand zegt dat iets goed is omdat het al tijden zo is, maar je moet zeker geen wonderen verwachten als je weet hoe eeuwen mensen zijn en doen, anders zouden er geen oorlogen meer zijn, geen criminelen, geen verkrachtingen , geen machtsmisbruik etc. Er zijn nu eenmaal veel mensen die verkeerde dingen doen, en het is naief te denken steeds dat je dat ff corrigeert, dat wil niet zeggen dat mensen die dat hier zien en schrijven het met die verkeerde mensen eens zijn, wel dat ze de werkelijkheid zien en weten dat iets grotendeels vaak zo zal blijven. En er tegen ageren en vechten is natuurlijk prima.
Comment
-
Originally posted by Scuderia View PostTsja zo kan je alles wel dood redeneren. En het klinkt ook altijd als een argument om zelf vooral maar niks te hoeven doen.
Comment
-
https://www.ad.nl/auto/benzineprijs-...rlog~a124969c/
Benzineprijs daalt naar niveau van voor de Oekraïne-oorlog
Het wordt al een tijdje steeds goedkoper aan de pomp en vooral de benzineprijs lijkt nu snel te dalen. Inmiddels is een liter benzine goedkoper dan voor de Russische invasie in Oekraïne. Diesel is nog wel duurder dan begin dit jaar.
Inmiddels is de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) voor een liter benzine 2,24 euro. Dat is ongeveer op het niveau van vlak voordat Rusland eind februari Oekraïne binnenviel en de prijzen vervolgens enorm hard stegen. Op 24 februari lag de GLA-prijs op 2,195 euro, een week later ging de literprijs al richting de 2,30. Er hoort wel een belangrijke kanttekening bij de prijs van dit moment: er ging in april 17 cent per liter accijns af bij benzine, bij diesel ging het om 11 cent. Dat was te danken aan een ingreep van de regering, die de accijnzen tijdelijk verlaagde om autorijden nog enigszins betaalbaar te houden.
Over diesel gesproken: die is nog altijd duurder dan begin dit jaar. Een liter kost momenteel 2,11 (GLA-adviesprijs). Tot begin maart, dus tot kort na de invasie, lag de literprijs van diesel nog onder de 2 euro. Dat diesel relatief duur blijft, heeft voor een belangrijk deel met Rusland te maken. Europa is sterk afhankelijk van Rusland voor de levering van diesel, maar ook van olie voor eigen raffinage. Bovendien kost het raffineren meer energie dan bij benzine en momenteel liggen de energiekosten nu eenmaal erg hoog.
Hoewel autobrandstof relatief duur blijft, lijkt de daling van de prijzen nog wel even door te gaan. Dat heeft grotendeels te maken met dalende olieprijzen. De zwakke euro ten opzichte van de dollar (waarmee olie wordt verhandeld) remt de daling nog wel enigszins.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...-onze-gasprijs
5 vragen:
Waarom zijn we binnen Europa zo duur uit met onze gasprijs?
Ons land is binnen Europa koploper met de hoogte van de gasprijs. Zo betalen we volgens maandelijks onderzoek van Energievergelijker veel meer dan onder meer onze burenlanden Duitsland en België. Hoe kan er zo’n groot verschil zijn met de rest van Europa?
Hoe hoog zijn prijzen in ons land?
Door de verlaging van de btw van 21% naar de 9% is de Nederlandse consument sinds begin juli iets minder duur uit, maar met de huidige gasprijs in juli van 28,31 euro per kilowattuur (kWh) bij het kiezen van een nieuw energiecontract gaan we binnen Europa ruim aan kop. Huishoudens in Duitsland en België zijn met 17,2 euro per kWh en 13,71 euro per kWh veel goedkoper uit.
Waarom zijn de prijzen in ons land veel hoger dan elders in Europa?
In geheel Europa zijn de gasprijzen dit jaar hard omhoog gegaan als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne en de grote onzekerheid over de gasleveranties van vooral Gazprom. In ons land maken de overheidsheffingen, zoals btw en energiebelasting, echter een groter deel uit van de totale energierekening. dan elders in Europa. Daarnaast speelt een rol dat in sommige Europese landen de overheid maatregelen heeft genomen om de gasprijzen in toom te houden.
Kan Nederland niet meer doen om de gasprijs omlaag te krijgen?
Het is pijnlijk dat Nederland als voormalig gasland een zeer hoge rekening betaalt voor het besluit om de gaskraan in Groningen dicht te gaan draaien. In ons land zijn heel veel bedrijven, zoals glastuinders, ook afhankelijk van de gasvoorziening, terwijl andere Europese landen gebruik kunnen maken van kernenergie. De roep om meer steunmaatregelen vanwege de hoge gasrekening of een plafond op de gasprijs klinken steeds luider, maar bezuinigen op energie lijkt voorlopig het credo om de gascrisis te bestrijden.
Moeten bedrijven hun werknemers meer tegemoet gaan komen in het loonzakje?
Het is per sector sterk afhankelijk hoe ver bedrijven kunnen gaan om personeel te compenseren voor de hoge energierekening. Er is wel een roep om bedrijven die flink profiteren van de zeer hoge energieprijzen, zoals Shell, extra belasting op te gaan leggen, maar daar lijkt de overheid weinig voor te voelen.
Wat kan je zelf doen om de gasrekening omlaag te krijgen?
De Consumentenbond geeft een flink aantal tips om te besparen. Voor de hand liggend is om minder lang onder de douche staan, maar het uitzetten van apparaten die op standby staan, kunnen ook een steentje bijdragen. Ook in de keuken is flink aan energie te besparen, zoals een kleine pan op een kleine pit neer te zetten en de deksel op de pan te doen.
Comment
-
Blijkbaar wordt deze terminologie zo gebruikt op de energiebeurs, dus mijn eerdere bericht is onjuist
https://www.3nergie.nl/blog/mwh-naar-m3/
Comment
-
https://nos.nl/artikel/2440033-energ...de-rekening-op
Energie dreigt onbetaalbaar te worden, wie pakt de rekening op?
De energiecrisis neemt toe en de energierekening loopt steeds verder op. De tijd dat we vrolijk shoppend op zoek gingen naar het goedkoopste gas en licht ligt nog maar net achter ons.
Voor een nieuw energiecontract betaal je nu de hoofdprijs. Wie per 1 juli een energiecontract afsluit voor een gemiddeld gebruik van 1200 m3 gas en 2400 KWh elektriciteit, is inmiddels 360 euro per maand kwijt. Een jaar geleden was dat nog 120 euro.
Daarmee is de Nederlandse consument veel duurder uit dan andere Europeanen. De energieprijzen zijn nergens zo hoog als hier, blijkt uit de Europese Huishoudens Energie Prijs Index van het energieadviesbureau VaasaETT en berekeningen van Energievergelijk.nl. Het lijkt er momenteel niet op dat de energieprijzen binnen afzienbare tijd weer gaan dalen.
Piekende gasprijs
De kale gasprijs op de internationale gasmarkt is de belangrijkste prijsbepaler. In juni en juli piekten de gasprijzen tot meer dan 200 euro per MWh, twee keer zo hoog als in mei.
De prijs van gas en elektriciteit in een land wordt vervolgens bepaald door een hele reeks factoren die per land verschillen.
"We hebben onze hoge gasprijs voor een belangrijk deel te danken aan de hoge belastingen", zegt Koen Kuijper van Energievergelijk.nl. "Ruim 37 procent van onze gasrekening bestaat uit overheidsheffingen, namelijk energiebelasting en btw. Nergens anders in Europa is dit aandeel zo groot."
In een aantal Europese landen heeft de overheid maatregelen genomen om de prijs te drukken. In Frankrijk hanteert de overheid een prijsplafond voor de gas- en stroomprijs. In Portugal heeft de overheid de belastingen op gas verlaagd. In Italië en Oostenrijk zijn ook de belastingen op stroom verlaagd. Ook in Griekenland en Spanje is de belasting op elektriciteit verlaagd.
In Nederland is per 1 juli de btw op energie tijdelijk verlaagd, van 21 naar 9 procent. Voor een gemiddeld huishouden scheelt dat bij de huidige prijzen al gauw zo'n 35 euro per maand. Eerder werd de energiebelasting verlaagd en werd lagere inkomens een extra tegemoetkoming beloofd.
Maar de druk op het kabinet om meer te doen neemt toe. Zo pleitte FNV-voorzitter Tuur Elzinga dinsdag voor het instellen van een prijsplafond: een maximumprijs voor energie. Het is een maatregel die in Frankrijk tot de nodige complicaties heeft geleid.
Het grootste Franse elektriciteitsbedrijf, EDF, komt door het prijsplafond in financiële problemen. De Franse staat wil om die reden EDF helemaal nationaliseren, Frankrijk is al voor 84 procent eigenaar van de energiereus. EDF is de uitbater van tientallen kerncentrales, een belangrijke pijler onder de Franse energiemarkt.
Energiemaatschappijen in Nederland vinden een prijsplafond absoluut geen goed idee. Essent-topvrouw Resi Becker: "Onze inkoopprijs voor gas is momenteel heel hoog, als wij dat voor minder geld verkopen aan huishoudens, leidt dat tot instabiliteit. Dat brengt risico's voor partijen die juist moeten zorgen voor het leveren van energie."
Essent vindt dat er drie dingen moeten gebeuren: een lagere energiebelasting, subsidies om huizen te isoleren en het versimpelen van langetermijncontracten. Becker: "Klanten kunnen makkelijk wisselen van leverancier, wat het aanbieden van langere contracten bemoeilijkt. Juist met langetermijncontracten kunnen wij de prijs lager houden."
'Maak subsidie inkomensafhankelijk'
Eneco pleit om ervoor in 2023 een inkomensafhankelijke energiesubsidie in te voeren, met een extra belastingkorting op de energierekening. Deze maatregel helpt volgens Eneco de huishoudens die dit het meest nodig hebben: de lage- en middeninkomens. Daarbij is het makkelijk uitvoerbaar en blijven prikkels om energie te besparen ermee in stand.
De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het een goed idee als er net als in andere Europese landen met alle betrokken partijen een maatregelenpakket wordt gemaakt: "Het belangrijk dat we geen enkele maatregel op voorhand uitsluiten en alle opties verkennen."
Comment
-
https://www.ad.nl/economie/aholdtopm...nzin~ad44c6e9/
Aholdtopman: ‘Dat wij boodschappen duurder maken uit winstbejag is je reinste onzin’
Supermarkten en voedingsbedrijven slaan volgens vakbond FNV een slaatje uit de torenhoge inflatie door de prijzen extra te verhogen. Reden voor overheidsingrijpen? Zeker niet, zegt Frans Muller, topman van Ahold Delhaize. ‘Er is geen enkele reden om te verdienen aan inflatie.’
Marktonderzoeksbureau GfK heeft vastgesteld dat het gemiddelde boodschappenmandje in een jaar 18,5 procent duurder is geworden. Heel wat meer dan de toch al hoge inflatie van 10,3 procent die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor vorig jaar heeft vastgesteld.
En dus lijkt de conclusie snel getrokken. In elk geval voor FNV-vooritter Tuur Elzinga, die dinsdag in Nieuwsuur uithaalde naar voedselleveranciers en supermarkten. ,,Het is bizar dat de mensen verarmen, maar dat bedrijven recordwinsten maken en supermarkten prijzen verhogen waar het niet nodig is, alleen maar om hun winstmarges veilig te stellen,” zei Elzinga, die het kabinet opriep een ‘maximumprijs’ voor boodschappen en energie in te voeren.
Volgens Frans Muller, algemeen directeur en voorzitter van de raad van bestuur van Ahold Delhaize, klopt daar helemaal niets van. ,,Ik heb een probleem met uitspraken dat we prijzen verhogen om meer winst te maken. De claim dat we meer rekenen dan nodig is, is onwaar, strookt niet met onze waarden en normen en is echt onzin. Als ik zo’n uitspraak hoor, irriteert me dat. Zo zijn wij niet. Er is geen enkele reden om te verdienen aan inflatie.”
Geslonken winstmarge
Dat blijkt volgens hem ook uit de woensdag gepresenteerde cijfers van Ahold Delhaize, dat met Albert Heijn, Etos, Gall en Gall en Bol.com de grootste winkelier van Nederland is. Dat de winstmarge in Europa is gekrompen tot 3,4 procent – onder de gezonde grens van 4 procent – toont volgens Muller aan dat er helemaal niet wordt verdiend aan prijsstijgingen, in tegendeel. Door prijsstijgingen en de sterkere dollar groeide de omzet in het eerste halfjaar bijna 12 procent tot 41,2 miljard euro. Maar als de gunstige dollar niet wordt meegerekend, slonk de nettowinst 1,2 procent tot 1,15 miljard euro.
Volgens hem zit GfK er flink naast met zijn prijsstijging, omdat de onderzoekers maar 55 producten in hun mandje stoppen. Het GfK-cijfer wijkt ook flink af van het CBS, dat heeft berekend dat voedingsmiddelen in juli 12,3 procent duurder waren dan in dezelfde maand vorig jaar. ,,Als wij kijken naar de prijzen in het schap bij Albert Heijn, is de prijsstijging inclusief promoties, ruim kleiner dan 10 procent.”
Volgens Muller vormt Ahold Delhaize juist een buffer tussen consumenten en leveranciers van voedingsmiddelen. ,,We hebben te maken met producenten die ons prijsverhogingen opdringen die wij niet redelijk vinden. Wij onderhandelen met leveranciers die winstmarges hebben van 12 tot 17 procent. Dat is een heel ander speelveld dan wij met een marge van minder dan 4 procent.”
Niet over de rug van consumenten
,,We hebben stevige gesprekken met leveranciers over prijsstijgingen die wij niet kunnen volgen. De helft van onze winkelomzet komt van onze huismerken. We kennen daardoor precies alle prijzen voor grondstoffen en kunnen heel goed zien of de prijzen die leveranciers ons willen opleggen, realistisch zijn. We accepteren niet dat het over de rug van consumenten gebeurt. Daarom zijn de spanningen met leveranciers zo groot. Er is meer conflict dan ik in tien jaar heb gezien.”
Het is volgens de directeur van Ahold Delhaize nog niet afgelopen met de prijsverhogingen. ,,We hebben nu de prijsonderhandelingen afgesloten tot het einde van het jaar en zien prijzen voor grondstoffen, zoals voor granen en zonnebloemolie, weer terugkomen op normalere niveaus. Maar de inflatie zal het komende halfjaar verder stijgen. Wat matiger dan het afgelopen halfjaar, maar toch hoger dan we hadden voorzien. Wij geven niet alle prijsstijging door die wij van leveranciers krijgen. Er is een grens aan wat klanten verdragen, anders gaan ze minder kopen.”
Om de prijsstijgingen te temperen zal Ahold Delhaize de komende jaren 250 tot 300 miljoen euro extra kosten besparen. ,,Wij werken snoeihard om de kosten en prijzen zo laag mogelijk gehouden,” aldus Muller.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...tje-erbij-neer
Vooral webwinkels en organisatie-adviseurs gestopt
Tienduizenden ondernemers gooien bijltje erbij neer
AMSTERDAM - In de eerste helft van dit jaar zijn 76.000 bedrijven opgeheven. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is dat het hoogste aantal van de afgelopen vijftien jaar.
Vooral ondernemers met een webwinkel hielden ermee op: in totaal stopten er bijna 7000. Ook voor duizenden organisatie-adviesbureaus, financiële holdings en bouwbedrijven viel het doek.
Schulden
Veel ondernemers wachten een faillissement niet af. Ze zien geen toekomst meer voor hun onderneming of kunnen niemand vinden die de zaak overneemt. Sommige bedrijven hebben zoveel schulden opgebouwd tijdens de coronacrisis dat het aflossen daarvan onmogelijk lijkt. Vooral in de horeca zouden veel ondernemers er hierdoor volgens Koninklijke Horeca Nederland de brui aan willen geven.
Dat dat lang niet altijd gebeurt, valt te verklaren door de restschuld waarmee ondernemers blijven zitten. Ook kunnen ze niet altijd de transitievergoeding voor hun personeel betalen. Een speciale stoppersregeling, waar MKB Nederland en ondernemersorganisatie ONL al langer voor pleiten bij het kabinet, is er nog altijd niet.
Overigens zijn de meeste bedrijven die werden opgeheven eenmansbedrijven. Bij iets meer dan 12.000 bedrijven verloren ook een of meerdere werknemers hun baan.
Failliet
Het aantal bedrijven dat failliet werd verklaard lag de afgelopen maanden volgens het CBS nog altijd lager dan vóór corona, al loopt het cijfer langzaam op. Het afgelopen halfjaar gingen er 961 ondernemingen over de kop. Dat was een fractie meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...stand-rivieren
Gasprijs loopt op door droogte en lage waterstand rivieren
Comment
-
https://www.ad.nl/geld/werknemers-mo...atie~a6616ab8/
Werknemers moeten zich voorbereiden op magere tijden door inflatie
Werknemers moeten zich voorbereiden op mindere tijden. Noch het kabinet, noch de bonden en de werkgevers kunnen de koopkracht volledig beschermen tegen de torenhoge inflatie.
Het kabinet riep afgelopen woensdag de werkgevers op de lonen te verhogen om de koopkracht van werknemers te beschermen. De overheid kijkt ook wat ze kan doen, maar kan het probleem niet in haar eentje oplossen, maakte minister van Financiën Sigrid Kaag direct duidelijk.
Met een inflatie die op jaarbasis 10 procent kan worden, kijken burgers tegen een joekel van een koopkrachtprobleem aan. De hoge energieprijzen en de snel duurder wordende dagelijkse boodschappen hakken er flink in. Vooral de lage inkomens komen daardoor in grote problemen.
Dat de koopkracht een groot en groeiend probleem is, daar zijn kabinet, werkgevers en bonden het over eens. Niet alleen lagere inkomens voelen de pijn, ook middeninkomens komen in toenemende mate in de problemen door de hoge prijzen. Maar over de oplossing zijn de partijen minder eensgezind.
Pijn
,,We zullen de pijn samen moeten dragen als samenleving. De middelen om de koopkracht te repareren zijn beperkt’', zegt Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN. ,,Extra uitgaven van de overheid zorgen voor een oplopende staatsschuld en dan leg je de rekening bij de toekomstige generaties neer.’'
Werkgevers doen hun deel al, vindt de AWVN. ,,De gemiddelde loonstijging in juni was 4,1 procent. Dat is de hoogste loonstijging in tientallen jaren’', aldus Van der Velde. Sowieso lopen de lonen dit jaar steeds harder op. Gemiddeld wordt er nu al meer dan 3 procent meer betaald. Daarbij wordt ook specifiek gekeken naar de lage inkomens. ,,We zien meer afspraken dat er naast een procentuele loonsverhoging ook een vast bedrag aan loonsverhoging wordt afgesproken. Centen in plaats van procenten zoals de vakbonden zeggen. Dat is vooral gunstig voor de lagere inkomens.’'
De mogelijkheid om hogere lonen af te dwingen lijkt nu groter dan ooit voor de vakbonden. Door de krapte op de arbeidsmarkt is hun onderhandelingspositie sterk. ,,De vakbonden doen al hun stinkende best om hogere lonen af te spreken’’, zegt Wouter de Jong, woordvoerder van vakbond CNV. ,,Maar het is een illusie te denken dat we loonsverhogingen van 10 procent kunnen afspreken.’'
Prijscompensatie
Toch is dat wat vakbond FNV nastreeft. ,,We willen automatische prijscompensatie en 100 euro erbij voor iedereen’’, zegt bestuurslid Petra Bolster. ,,Achteraf bekijken we hoe hoog de inflatie was en dat wordt dan gecompenseerd.’' Die afspraak is al in een paar cao’s vastgelegd, waaronder die bij Gasunie en de schilderscao. Bolster: ,,In sectoren waar we sterk staan, lukt het deze afspraak te maken.’’
Maar in lang niet alle cao’s kan zo’n prijscompensatie worden afgesproken. Aan de cao-onderhandelingstafels zal de koopkracht niet gered kunnen worden. Daar is toch echt steun van het rijk voor nodig denkt CNV. Suggesties voor een overheidsbijdrage heeft CNV wel. ,,Wij pleiten al langer voor een solidariteitsheffing voor bedrijven die extra profiteren van de hoge prijzen’', meent De Jong. ,,Die meevaller, waar ze niks extra voor hoeven te doen, mag je best belasten. Tijdens de coronapandemie stond de belastingbetaler klaar om bedrijven te helpen. Nu willen we het omgekeerde.’’
‘Laat overheid goede voorbeeld geven’
Ook de FNV wil dat de overheid een duit in het zakje doet. ,,Ze zijn zelf werkgever, dus laat ze het goede voorbeeld geven en de lonen van ambtenaren verhogen’’, geeft Bolster als suggestie. ,,En verhoog het minimumloon, zodat ook de AOW en de uitkeringen stijgen. Verder moet de winstbelasting voor bedrijven omhoog en moeten vermogenden meer belasting betalen.’’
De hoge inflatie zet meer druk op de cao-onderhandelingen. Vakbonden hebben dit jaar al meerdere malen stakingen georganiseerd om de werkgevers tot hogere lonen te dwingen. Onder andere in de metaal is flink gestaakt. Hetzelfde gaat binnenkort bij de NS gebeuren, waar de bonden veel meer loon eisen dan de directie voorstelt.
De cao-onderhandelingen bieden voor veel werknemers echter geen soelaas. Het is door de aard van de loononderhandelingen bijna onmogelijk om de koopkracht snel te repareren. Loonafspraken gelden vaak voor meerdere jaren. En cao’s openbreken om nieuwe afspraken te maken gebeurt vrijwel nooit. Het kan dus zomaar een of twee jaar duren voor er nieuwe loonafspraken kunnen worden gemaakt.
Inflatie
Dat pakt nu ongunstig uit voor werknemers, maar het dubbeltje valt ook de andere kant op, benadrukt Van der Velde. ,,In 2020 stegen de lonen terwijl de economie kromp. Sowieso zijn de lonen de afgelopen jaren harder gestegen dan de inflatie, dus werknemers hebben de koopkracht zien stijgen.’'
Economen waarschuwen intussen voor al te drieste loonstijgingen. Die kunnen de inflatie juist aanjagen. In een opiniestuk in NRC Handelsblad waarschuwde Olaf Sleijpen, directeur bij De Nederlandsche Bank, daar al voor. Hogere lonen leiden tot hogere kosten voor bedrijven en dat leidt weer tot hogere prijzen. Bovendien wordt de inflatie veroorzaakt doordat het aanbod van goederen en diensten achterblijft bij de vraag. Door hogere lonen en koopkrachtreparatie zal de vraag juist hoog blijven en het aanbod krap. Dat leidt tot verdere prijsstijgingen.
Van der Velde waarschuwt ook. ,,Lonen gaan nooit omlaag in Nederland. Elke loonsverhoging blijft dus een extra kostenpost voor bedrijven.’' Nu gaat het nog goed met de bedrijven, maar het is de vraag of dat blijft. En dan zijn de hoge loonkosten een molensteen om de nek vreest Van der Velde. Bolster is het daar totaal mee oneens. ,,Een loongolf is juist nodig. En de ruimte is er bij bedrijven.’’
Comment
Comment