Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Diverse crisissen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/7946...ld-voor-kanker

    Dag 99 van de Russische invasie in Oekraïne
    LIVE | ’Poetin ontsnapt aan aanslag en behandeld voor kanker’

    Verschillende Russische raketten hebben woensdagavond doelen in West-Oekraïne getroffen, meldt het hoofd van het militaire bestuur in de regio Lviv op berichtendienst Telegram. Elke dag sterven tussen de zestig en honderd Oekraïense soldaten in de strijd tegen Rusland en raken er nog eens vijfhonderd gewond, zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski woensdag tegen de Amerikaanse zender Newsmax. Volg de laatste ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog.



    Newsweek: Poetin ontsnapt aan aanslag en behandeld voor kanker
    De Russische president Vladimir Poetin heeft in april een behandeling voor vergevorderde kanker ondergaan. Ook was er in maart een moordaanslag op de Russische leider, meldt het Amerikaanse weekblad Newsweek, dat zich baseert op hoge functionarissen van drie Amerikaanse inlichtingendiensten.
    De gezondheid van Poetin wordt intensief besproken binnen de Amerikaanse regering, nadat de inlichtingendiensten eind mei hun vierde beoordeling uitbrachten, aldus Newsweek. Volgens het geheime rapport lijkt Poetin te zijn opgekrabbeld nadat hij in april de kankerbehandeling had ondergaan.
    De inlichtingen bevestigen ook dat er in maart een moordaanslag op Poetin heeft plaatsgevonden. De hoge functionarissen zijn bezorgd dat Poetin steeds paranoïder wordt over zijn greep op de macht, wat ook leidt tot een wankele en onvoorspelbare koers rond de strijd in Oekraïne.
    Maar het is ook een koers die de kans op een nucleaire oorlog minder waarschijnlijk maakt, stellen ze verder. "Poetins greep is sterk, maar niet langer absoluut", zegt een van de hogere inlichtingenofficieren. "Iedereen voelt dat het einde nabij is."

    Comment


    • Als het al waar zou zijn, is dit verrekte positief nieuws..

      Comment


      • nee want zijn beoogde vervanger is veel erger

        Comment


        • Ja die Poetin schijnt nog een softie te zijn

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/19...staat-al-klaar


            ’Opvolger Poetin staat al klaar’

            Mocht Poetin dood gaan dan staat zijn opvolger al klaar. En die is zo mogelijk nog erger, waarschuwt Kees Hooreman.

            Velen hopen dat de Russiche president Poetin wegens ziekte spoedig zal verdwijnen, maar zij vergeten dat zijn gedoodverfde opvolger, Nikolaj Patroesjev, een man is waar we echt niet mee te maken willen hebben omdat hij ultrarechts is en keihard.



            Als Poetin eenmaal ’de pijp aan Maarten heeft gegeven’, zullen de ’haviken’ het overnemen en zij kunnen niet wachten om wraak te nemen voor alle beledigingen die ze de laatste jaren hebben moeten slikken. Mócht het Westen doorgaan met het provoceren van Rusland, zoals het nu doet, en Poetin zou weg zijn, met daarbij Patroesjev aan het roer, dan zijn de rapen pas écht gaar.

            Comment


            • Onderstaande verbaast me weinig, op 1 dingetje na; dat de politiek er schande over spreekt... dat vinden velen in Den Haag wel prima eigenlijk..goedkope arbeidskrachten. Sterker nog; ze hebben dit gestimuleerd en aangemoedigd..We zijn die verrekte VOC-mentaliteit nog steeds niet kwijt helaas...

              https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/poli...Ibmp8j5vOUppeo

              Comment


              • Originally posted by vuurwants View Post
                Onderstaande verbaast me weinig, op 1 dingetje na; dat de politiek er schande over spreekt... dat vinden velen in Den Haag wel prima eigenlijk..goedkope arbeidskrachten. Sterker nog; ze hebben dit gestimuleerd en aangemoedigd..We zijn die verrekte VOC-mentaliteit nog steeds niet kwijt helaas...

                https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/poli...Ibmp8j5vOUppeo
                Hebben ze in polen ook de VOC-mentaliteit dan?
                theo1

                Comment


                • Zonder die VOC mentaliteit waren we geen welvarend land geworden en waar nu ook veel mensen van profiteren via uitkeringen of banen die ze kunnen hebben bij de bedrijven in Nederland.

                  Comment


                  • In de Gouden Eeuw was Amsterdam min of meer de hoofdstad van de wereld. Vele buitenlanders uit rest van Europa trokken naar ons land voor werk en om mee te liften op de welvaart. We waren toen al een multiculterele samenleving.

                    Comment


                    • Aha..zoiets had ik wel verwacht hier, het goedpraten en bagatelliseren van uitbuiting van kwetsbare vluchtelingen..nou, ik vind het maar niks.

                      Comment


                      • Waar lees je dat?

                        Comment


                        • Vluchtelingen krijgen hier geld, dak boven hun hoofd en eten.

                          In de Gouden Eeuw had je slaven die werden in de kolonies gewelddadig ingelijfd en aan het werk gezet en je had gastarbeiders die naar ons toekwamen vanwege de rijkdom voor werk, dat zouden we nu ook bv gastarbeiders noemen of economische vluchtelingen.

                          Zijn natuurlijk wel 2 totaal verschillende dingen

                          Slavernij is al lange tijd weg uit Nederland, misschien heb je dat gemist?

                          Comment


                          • https://www.historischnieuwsblad.nl/...e-gouden-eeuw/

                            https://www.voorbeeld-allochtoon.nl/...ulticultureel/

                            Comment


                            • Originally posted by vuurwants View Post
                              Aha..zoiets had ik wel verwacht hier, het goedpraten en bagatelliseren van uitbuiting van kwetsbare vluchtelingen..nou, ik vind het maar niks.
                              er word niks goed gepraat maar jij had je zegje weer klaar met je VOC.mentaliteit terwijl je niet eens weet wat er precies aan de hand is!
                              theo1

                              Comment


                              • Originally posted by vuurwants View Post
                                Onderstaande verbaast me weinig, op 1 dingetje na; dat de politiek er schande over spreekt... dat vinden velen in Den Haag wel prima eigenlijk..goedkope arbeidskrachten. Sterker nog; ze hebben dit gestimuleerd en aangemoedigd..We zijn die verrekte VOC-mentaliteit nog steeds niet kwijt helaas...

                                https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/poli...Ibmp8j5vOUppeo
                                aangemoedigd? o ja ze hebben Poetin aangemoedigd Oekraine aan te vallen zodat wij goedkope arbeidskrachten krijgen? Jaja, nou die arbeidskrachten zijn niet in dienst van de overheid, die treedt nu juist op tegen die werkgevers die ze uitbuiten.

                                En uitbuiting is slecht en helaas van alle tijden en we hebben een overheid daarvoor die daar tegen op treedt. Ff wel de dingen in het juiste perspectief zien. Overigens in andere landen zijn er nog veel meer Oekrainse vluchtelingen en arbeidskrachten, maar hoe noem jij dat dan daar? Die hadden geen VOC vroeger

                                Comment


                                • Van de overheid hoefden werkgevers geen arbeidsvergunning aan te vragen voor Oekrainers..dat bedoel ik met stimuleren/aanmoedigen... Voor de 'kwaden' is dat de kat op het spek binden. En aangezien Nederland nog steeds heel erg graag onderdrukt en uitbuit, sta ik er eigenlijk niet van te kijken. Zo zijn 'wij' blijkbaar, in 4 eeuwen nog steeds hetzelfde gebleven.

                                  Comment


                                  • lol jij denkt dat het in andere landen beter is en nergens mensen worden uitgebuit? kom op zeg, gebruik je hersenen eens Alsof het in andere landen nu of in het verleden allemaal 100% goed gaat.

                                    Comment


                                    • Ik geloof zeker niet dat het elders veel beter is, maar het zegt over mijn hersenen in ieder geval dat ik pertinent TEGEN uitbuiting ben en 'jullie' niet per definitie..(met al dat gebagatelliseer)

                                      Comment


                                      • Wat een onzin weer, iedereen is tegen uitbuiting, maar je moet het niet zo dom koppelen aan VOC van 500 jaar geleden of een regering of aan Nederland, terwijl het overal gebeurt. Is niets nieuws, en daarmee zeg ik niet dat ik het goed keur, waarom trek je die achtelijke conclusie?

                                        Comment


                                        • Het heeft inderdaad niets met VOC mentaliteit te maken want uitbuiting is helaas overal aan de hand en is nooit weggeweest, waar dan ook. Gelukkig is het o.a. hier in Nederland net zoals veel andere dingen wel beter geworden, mede door wetgeving, instanties als werknemers vakbonden, ARBO etc etc. Maar dat neemt niet weg dat er altijd weer mensen zijn en in dit geval enkele werkgevers die misbruik proberen te maken, maar dat is niets nieuws, ieder jaar vinden ze wel weer ergens onderbetaalde werknemers die ook in bepaalde omstandigheden moeten verblijven. Of dat nu in Nederland, Duitsland, Engeland USA of Quatar is.

                                          Gelukkig een heel klein percentage en als het dan gevonden wordt, treedt men er tegen op.

                                          Regels worden nu eenmaal overtreden en men handhaaft daar dan op. En we zullen nooit in een perfecte wereld leven zonder criminaliteit, misbruik van mensen op welke manier dan ook, etc etc. Zo zullen er kinderen of volwassenen blijvend vermoord of misbruikt worden, en ongelukken gebeuren door drank/drugsmisbruik of gewoon lekker door niet aan de regels te houden. Omdat er altijd mensen zijn die dat doen. En daarvoor bestaan er wetten en straffen.

                                          En dat simpel van de zijlijn dingen roepen als het is de fout van onze overheid of ons verleden etc dat is natuurlijk raar. Dan zouden wij allemaal VOC mentaliteit hebben of zo? De meeste werkgevers werken wel netjes dus om vanwege een paar foute dingen te roepen dat Nederland fout is of de regering vanwege onze VOC mentaliteit is kolder. Wat ik misbruik geen mensen en ik ben ook Nederlander.

                                          Ieder mens is teneerste verantwoordelijk voor zijn of haar eigen daden. En dan niet altijd gemakkelijk wijzen naar een ander zoals een overheid of verleden. Dat gaat helemaal nergens over.

                                          Comment


                                          • Originally posted by vuurwants View Post
                                            Van de overheid hoefden werkgevers geen arbeidsvergunning aan te vragen voor Oekrainers..dat bedoel ik met stimuleren/aanmoedigen... Voor de 'kwaden' is dat de kat op het spek binden. En aangezien Nederland nog steeds heel erg graag onderdrukt en uitbuit, sta ik er eigenlijk niet van te kijken. Zo zijn 'wij' blijkbaar, in 4 eeuwen nog steeds hetzelfde gebleven.
                                            Als je nou eerst eens goed onderzoek doet dan kom je erachter dat deze mensen zijn misbruikt door een pools uitzendbureau ! Het betreffende uitzendbureau nadat bekend was geworden door de situatie
                                            zijn per direct weggeschopt om hert zo maar eens uit te drukken!!! De personeelsleden zijn over genomen door een nederlands uitzendbureau en weer werkzaam op het betreffende potplanten bedrijf het
                                            ging om ongeveer 45 mensen en niet alleen mensen uit ukraine!
                                            dus totaal niets met VOC te maken!
                                            theo1

                                            Comment


                                            • Ik zwijg beter...doei!

                                              Comment


                                              • 'Cholera-uitbraak in Marioepol dreigt​'
                                                In de door de Russen ingenomen havenstad Marioepol dreigt een cholera-uitbraak, melden Oekraïense autoriteiten. De Russen hebben de stad afgesloten, zegt de adviseur van de verdreven burgemeester van de stad. Mogelijke gevallen van cholera worden onderzocht.
                                                Door de zware gevechten in de havenstad is er een tekort aan schoon drinkwater, zijn de straten vervuild en liggen er lijken op straat. Dit zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan een cholera-uitbraak. Cholera wordt overgebracht via besmet water. De ziekteverschijnselen zijn ernstige diarree en uitdroging.

                                                Oekraïne 'nog niet klaar' om graan via Belarus te exporteren
                                                De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat zijn land er "nog niet klaar" voor is om graan te exporteren via Belarus. Door de Russische blokkades op de Zwarte Zee zoekt Oekraïne naar andere manieren om het graan te verschepen, om een voedselcrisis in de wereld te voorkomen.
                                                De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko zei afgelopen week dat de graanvoorraad via zijn land kan worden verplaatst naar de havens van de Baltische landen, op voorwaarde dat Belarus ook gebruik mag maken van die havens. De Russische president Vladimir Poetin noemde het ook de beste manier om het voedsel uit Oekraïne te krijgen. Zelenski wil dit plan niet uitvoeren om zo zijn "vriendelijke" buurlanden te helpen.
                                                Volgens Poetin zijn de westerse sancties de reden dat de voedselprijzen overal stijgen. Belarus valt momenteel ook onder zware sancties doordat het als nauwe bondgenoot van Rusland optreedt. Het land stond toe dat Russische troepen Oekraïne konden binnenvallen via Belarus. Loekasjenko heeft aangekondigd deze maand weer militaire oefeningen te houden bij de Oekraïense grens.
                                                Voedseltransporten via Belarus en de Baltische landen zijn eenvoudiger omdat het spoor daar dezelfde breedte heeft als in Oekraïne. De westelijke buurlanden van Oekraïne gebruiken een andere spoorbreedte, waardoor het bij de grens veel tijd kost om de voorraden over te laden.

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1600...e-top-afspeelt

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/financieel/...-energiecrisis

                                                    Nederland staat op rand van recessie door energiecrisis

                                                    AMSTERDAM - Wat eerst een slechtweerscenario was, is bijna werkelijkheid. De gierend hoge inflatie duwt de Nederlandse economie in een recessie, zo vrezen economen en het bedrijfsleven. „Er komt behoorlijk zwaar weer aan.” Wat zijn de gevolgen voor de werkloosheid, de huizenprijzen, de overheidsbegroting en ondernemers?

                                                    Hugo Erken wil Nederland geen crisis aanpraten. Maar de econoom van Raboresearch kan er niet omheen: er is waarschijnlijk een recessie op komst. „Volgende week komen wij met nieuwe economische ramingen en daarin voorzien wij een recessie voor Nederland.” De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot ’een energiecrisis’, ziet de econoom van Rabobank. De torenhoge inflatie holt de koopkracht uit en zal ertoe leiden dat consumenten de hand op de knip houden.



                                                    De Nederlandse economie zal vanaf het einde van dit jaar twee kwartalen krimpen, volgens de nieuwe Rabo-raming althans. Toch is de boodschap van Erken dubbel. Enerzijds spreekt hij van ’een milde recessie’, een krimp zonder massawerkloosheid of huizencrisis. Maar hij zegt ook: „Er komt behoorlijk zwaar weer aan.” En dan doelt Erken op de koopkrachtdreun. De hoge prijzen van gas, benzine en steeds meer supermarktproducten hakken erin voor mensen met lage en middeninkomens.

                                                    ABN Amro is nog niet zover om eveneens een recessie te voorspellen, maar er wordt al wel nadrukkelijk rekening mee gehouden. „Als er een recessie komt, verwachten we die aan het einde van dit jaar”, zegt Jan-Paul van de Kerke, econoom bij ABN Amro. Hij ziet ’een smeltkroes van factoren die de Nederlandse economie kunnen raken’: lockdowns in China, de oorlog in Oekraïne, stijgende gasprijzen, hoge inflatie, verkrapping van het monetaire beleid. „Dat is een greep van enkele grote risico’s die boven onze economie hangen.”

                                                    Niet alleen consumenten krijgen het moeilijk, ook ondernemers zien het zwaar in. Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, ziet de bui al hangen: „We zijn zeer bezorgd. Een energiecrisis werd in de geschiedenis altijd gevolgd door een recessie. De prijsstijgingen van energie en grondstoffen zijn zeer groot. Nu de gaskraan naar Europa verder dicht gaat en de aangekondigde Europese olieboycot, ontstaat verdere druk op de energieprijzen.”

                                                    In maart opperde het Centraal Planbureau al dat de Nederlandse economie in de min zou kunnen schieten. Vooralsnog alleen in een slechtweerscenario ’van aanhoudende dreiging en onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne’. „Je zit zo in het slechtste scenario van het CPB”, voorspelt Thijssen. „Vandaar ook onze verwachting dat de hoge inflatie niet op korte termijn voorbij is.”

                                                    Winkeliers houden hun hart vast, zegt Jan Meerman, directeur van brancheorganisatie Inretail: „Uit een steekproef blijkt dat 90% van onze achterban zich zorgen maakt. Dat vond ik een erg hoog percentage.” Met de omzetten gaat het nog wel in woon-, kleding- en schoenenwinkels. Maar nu de prijzen stijgen, vrezen ondernemers dat consumenten voorzichtiger worden. „Met name in de meubelbranche zien we dat de consument langer doet over zijn beslissing en terughoudender wordt.”

                                                    De inflatie kwam afgelopen maand boven de 10% uit. Deze week werd de Russische gaskraan richting Nederland en Denemarken dichtgedraaid en besloten de Europese regeringsleiders tot een olieboycot. Dat zal alleen maar tot langduriger hogere prijzen leiden, zo is de verwachting. Een recessie lijkt dan onvermijdelijk, zo redeneert Rabo-econoom Erken: „Het is een wetmatigheid: een heel hoge inflatie leidde in het verleden met een vertraging uiteindelijk altijd tot een afkoeling van de economie, en meestal tot een recessie.”

                                                    ’Mensen zullen snel nieuwe baan vinden’


                                                    Tegenover elke 100 werklozen staan 133 vacatures. De arbeidsmarkt is krapper dan ooit. „Dat is nu heel vervelend voor ondernemers”, zegt Hugo Erken van Raboresearch. „Maar dat zorgt er wel voor dat er niet zomaar massale werkloosheid ontstaat.” De werkloosheid is met 3,2% historisch laag. Zelfs het aantal mensen in de bijstand daalt al een jaar lang.

                                                    „Natuurlijk loopt de werkloosheid op in een scenario van een recessie”, zegt econoom Jan-Paul van de Kerke van ABN Amro. „Maar we verwachten niet dat de structurele factoren, zoals de vergrijzing, die nu voor schaarste op de arbeidsmarkt zorgen erg veel veranderen.” De economen denken ook niet dat een eventuele faillissementsgolf, als nawee van de coronacrisis, tot duizenden extra werklozen leidt. „Mensen vinden nu heel snel een nieuwe baan en dat blijft voorlopig zo”, voorspelt Erken.

                                                    Bij de financiële crisis in 2008 liep de werkloosheid aanvankelijk ook niet op. Bedrijven hielden hun schaarse personeel zo lang mogelijk vast. Daarna volgde de eurocrisis en bij de tweede dip, in de tweede helft van 2012, begon de werkloosheid alsnog op te lopen. Toen belandde Nederland voor de tweede keer in een recessie en ontstond de huizencrisis.

                                                    ’Winkelier heeft coronaschuld’


                                                    Heb je je net door de coronacrisis heen gesleept, staat er een recessie voor de deur. „Veel mkb-bedrijven herstellen nog van corona, met hoge schulden”, zegt Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland. „Het is belangrijk dat het kabinet bovenop de bal zit en dat we met elkaar de fouten uit het verleden met loon-prijsspiralen en voortgaande lastenstijgingen voorkomen.”

                                                    Horecabazen, winkeliers, kappers en ondernemers in de evenementenbranche halen nu omzet in. „Tot 1 oktober kunnen we nog een beetje doormodderen met de belastingschuld”, zegt Jan Meerman, directeur van brancheclub Inretail. „Maar dan moeten ondernemers terugbetalen. 20% van onze achterban heeft een behoorlijke belastingschuld, van 2 ton of meer.”

                                                    Als er nu een crisis toeslaat, vreest hij dat ’zeker de helft daarvan’ die schuld niet kan terugbetalen. „Het kabinet zegt dat de ondernemer het zelf moet oplossen en anders gaat ie maar failliet.” Meerman vreest voor de winkelstraat: „Dat gaat lelijk worden, als een gebit waar tanden tussenuit zijn. Zonde voor die ondernemers, maar ook slecht voor de leefbaarheid van de steden.”

                                                    ’Begrotingstekort nu al opvallend hoog’


                                                    Het regeerakkoord kwam al moeizaam tot stand. Al vrij snel daarna moest de coalitie weer onderhandelen, nu over de financiële tegenvallers die zich in de eerste maanden van dit jaar opstapelden. Wat nu als er zich een recessie aandient?

                                                    Wimar Bolhuis, hoofdeconoom bij onderzoeksbureau Ecorys, constateert dat de overheid wel een stootje kan hebben met een staatsschuld van 52%. „Maar het begrotingstekort is dit jaar meer dan 3% en dat is in een hoogconjunctuur toch bijzonder.” De Raad van State constateert donderdag dat de Voorjaarsnota ’grotendeels niet voldoet aan de Europese begrotingsregels’.

                                                    Bolhuis is benieuwd hoe de coalitie zal reageren op een recessie, als belastinginkomsten tegenvallen. „Er wordt geen rekening gehouden met een recessie. Bij de onderhandelingen over de Voorjaarsnota hield het kabinet zich al niet meer aan de financiële kaders die bij het regeerakkoord nog waren afgesproken.” Nu al dienen zich tegenvallers aan door stijgende rentelasten. „Wat gaat de coalitie doen met de hogere belastingen voor bedrijven die nu zijn afgesproken? Gaan die echt door bij een economische crisis?”

                                                    ’Huizencrisis zoals in 2012 voorzie ik niet’


                                                    De woningmarkt boekt record na record. In april waren de huizenprijzen nog bijna 20% duurder dan een jaar eerder, de gemiddelde verkoopprijs is opgelopen tot €429.020. Maar het aantal transacties neemt al enkele maanden af. Is de gekte ten einde? En wat als er een recessie komt?

                                                    „Voor de woningmarkt is de onzekerheid heel erg groot”, aldus Stefan Groot, econoom bij Rabobank. „Hoe de huizenmarkt reageert op een eventuele recessie hangt af van de combinatie van de hypotheekrente en de arbeidsmarkt.” De afgelopen maanden verdriedubbelde de 10-jaarsrente van zo’n 1% tot ongeveer 3%. Zet dat door?

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X