Originally posted by vuurwants
View Post
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Diverse crisissen
Collapse
X
-
-
ja maar dat moet je wel kunnen en als je je bedrijf of geld bent kwijtgeraakt of nog kwijt lijkt te raken dan is dat heel lastig, of als je gezondheid eronder leidt, of door inflatie, energie kosten etc je als gezin nog amper je hoofd boven het water kan houden is het makkelijk roepen dat je naar positieve dingen moet kijken
Comment
-
Originally posted by Johan Geluk View Post
Comment
-
Zolang er nog bevingen zijn en de inflatie hoger en hoger wordt en we Poetin niet van inkomsten willen voorzien en miljoenen huishoudens in financiele problemen komen door energie crisis, overige inflatie terwijl we zelf het geld in de grond hebben zitten vind ik het geen gek idee. Natuurlijk wel met garanties voor die Groningers. Overigens een groot deel van de Groningers zou ook voor zijn gezien de urgentie was laatst in een onderzoek onder Groningers te lezen.
- 1 like
Comment
-
En daar wringt het in mijn optiek..die garanties voor de Groningers..Kabinet Rutte heeft laten blijken dat hij ze niet wil helpen, althans, voorlopig schuift het het op de lange baan. (Zoals ook de 'toeslagenouders') Ik zou in ieder geval niet 1 toezegging uit zijn mond geloofwaardig vinden. Niet 1.
- 1 like
Comment
-
Lijkt me ook een makkelijke rekensom puur op financiën bekeken. Je spaart miljarden uit volgens mij door zelf gas uit de grond te halen, als je dan een paar honderd miljoen moet geven aan gedupeerden en eventueel als spaarpot voor toekomstige gevallen... Volgens mij ben je per saldo nog goedkoper uit door ze allemaal een paar kilometer verderop een ruime villa te geven.
Comment
-
Dat gelazer met Putin zal nog heel lang nadat de strijdbijl begraven is gevolgen hebben. Oekraïne moet weer opgebouwd worden. De relatie met Rusland is verstoord zolang Putin daar aan de macht is. Dit gaat een paar honderd miljard kosten.
De bevolking van Rusland valt weinig te verwijten, zij hebben deze psychopaat niet gekozen. Zodra hij vertrokken is kan er gesproken worden over het normaliseren van de betrekkingen, niet eerder.
Comment
-
In het begin hebben de Russen toch wel gekozen voor Poetin toch? De laatste verkiezingen kan je daar je vraagtekens bij zetten, maar zou me niks verbazen als hij ook echt een meerderheid van de stemmen krijgt als er een echte tegenstander zou zijn. De media is zo streng gecontroleerd en de beeldvorming over Poetin dat de gemiddelde Rus daardoor van hem heeft, zorgt alsnog voor een meerderheid van de stemmen denk ik? Is heel lastig te doorbreken.
In Hongarije is Orban ook weer herkozen afgelopen maand met hetzelfde truukje, hij heeft alle media in handen en 'fake news' is verboden. Hij had deze keer wel een echte tegenstander, maar toch kreeg hij nog iets van 60% van de stemmen.
De tegenstander was één man die namens alle oppositiepartijen de kandidaat was. Kan je je toch niet voorstellen, dat hier de PVV, GroenLinks, SGP, PvdA enz. allemaal hun principes opzij zetten en gebundeld gaan proberen de VVD te verslaan omdat ze Rutte zo slecht voor het land vinden?
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...het-amper-meer
Nederlanders hebben moeite om rond te komen door inflatie: ’Ook middengroepen redden het amper meer’
Het kabinet heeft nog maar amper een compensatiepakket gemaakt of de prijzen schieten nóg verder de lucht in. De inflatie bereikt een historische hoogte van 12 procent. Benzine, gas, boter, koffie, pasta, vlees en talloze andere producten worden snel duurder. „De laagste inkomens worden keihard geraakt, maar ook de middengroepen redden het financieel amper meer.”
De prijs aan de pomp mag dan vrijdag wat gedaald zijn door de verlaging van de benzineaccijns, de trend is de andere kant op. In maart lagen de prijzen in Nederland gemiddeld 12 procent hoger dan een jaar eerder. „Dat was schrikken, dit zagen we niet aankomen”, zegt Hugo Erken, econoom bij de Rabobank. Deze extreme inflatie is historisch, dit soort prijsstijgingen hebben we sinds de jaren zeventig niet meer gezien. Vooral energie en benzine zijn opnieuw fors in prijs gestegen, maar ook voedingsmiddelen zijn gemiddeld 5,5 procent duurder geworden.
Grondstoffen
De prijzen lopen al op sinds de zomer van vorig jaar. Aanvankelijk zorgde het economisch herstel na de coronacrisis voor een sterke vraag naar grondstoffen. Inmiddels laten ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne zich voelen. Vooral op de wereldmarkt van olie, gas en graan zijn de prijzen geëxplodeerd, en dat vertaalt zich door tot in alle schappen van de supermarkt. Erken: „Ook de voedselproducenten hebben te maken met kostenstijging en dat zien we onder meer terug in de prijs van boter, vlees en pasta.”
Uit onderzoek van vakbond FNV blijkt dat twee op de drie Nederlanders niet of slechts met moeite kunnen rondkomen. De helft van hen komt iedere maand maar net uit, de andere helft komt tekort. Uit een enquête van de vakbond onder bijna 20.000 leden blijkt dat het de meeste Nederlanders niet meer lukt om te sparen. En om tegenvallers op te vangen, zetten ze het mes in hun uitgaven. Dat is slecht nieuws voor de Nederlandse economie.
FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha noemt de uitkomsten van de enquête schokkend. „Vooral de laagste inkomensgroepen worden keihard geraakt. Maar je ziet dat ook de middengroepen het financieel amper meer redden.” Nibud-directeur Arjan Vliegenthart bevestigt dat beeld. „Dit is allang niet meer het probleem van alleen de laagste inkomens. Ook voor de middenklasse is het puzzelen om rond te komen.”
Onlangs besloot het kabinet tot een tweede compensatiepakket. Vorig jaar ging de energiebelasting al omlaag. Nu is de compensatie voor minima verhoogd tot 800 euro, is de accijns per 1 april verlaagd en gaat de btw op energie per 1 juli van 21 naar 9 procent. Die lagere accijns merken we in iets minder extreme prijzen aan de pomp. Maar volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS is dat op het totaalplaatje ’waarschijnlijk beperkt’. „Benzine en diesel vormen samen nog geen 3,5 procent van de bestedingen.”
Econoom Erken van de Rabobank heeft vrijdagochtend meteen zijn voorspellingen bijgesteld. Dacht de bank eerst nog dat de gemiddelde prijsstijging over het hele jaar zou uitkomen op 5,5 procent, nu staat de raming op 7,7 procent. Dat is een ongekende bijstelling op basis van één tegenvallend inflatiecijfer. Waar houdt dit op? Zorgelijk is dat Rabo voor volgend jaar ook nog een gemiddelde prijsstijging van 4,5 procent verwacht.
„De compensatie van het kabinet is tijdelijk”, legt Erken uit. De accijnsverhoging en de btw-verlaging zijn bedoeld tot eind van dit jaar. „Daardoor krijg je een waterbedeffect. Als het kabinet dan alsnog de accijns en btw weer verhoogt, wordt een deel van de inflatie doorgeschoven naar 2023. Met dit soort absurd hoge inflatiecijfers kun je je nauwelijks voorstellen dat het kabinet de dempende maatregelen echt weer terugdraait aan het einde van het jaar.”
Dilemma
„Deze inflatie leidt tot verder koopkrachtverlies en zal onvermijdelijk tot aanvullend kabinetsbeleid leiden”, zegt Erken. Vliegenthart begrijpt dat het kabinet daarbij met een dilemma zit. „Er zit wel een grens aan wat je kunt compenseren. Ik denk dat de regering nu vooral naar heel gerichte maatregelen voor bepaalde inkomensgroepen moet kijken.”
Nederlanders reageren op de stijgende prijzen door de hand op de knip te houden, zo blijkt uit het FNV-onderzoek. De verwarming wordt door 65 procent lager of uit gezet en 59 procent bespaart op de dagelijkse boodschappen. Verder zegt 35 procent geen kleding meer voor zichzelf of de kinderen te kopen, 18 procent heeft abonnementen opgezegd en 17 procent gaat minder snel naar de dokter of de tandarts. Vooral de mensen met een inkomen onder modaal nemen drastische maatregelen. Kinderen worden sneller van sport- of muziekles gehaald, vakanties worden geschrapt en 6 procent slaat vaker een maaltijd over. Allemaal om maar niet in de schulden te komen. Dat is bijna onmogelijk voor de groep die nu al iedere maand geld tekortkomt. Daarbij gaat het om behoorlijke bedragen: 40 procent van hen zegt iedere maand 100 tot 200 euro tekort te komen, bij bijna 30 procent is dat 200 tot 400 euro.
Boufangacha grijpt de cijfers aan om bij werkgevers nog maar eens aan te dringen op prijscompensatie. Werkgeversvereniging AWVN ziet meer in eenmalige uitkeringen om bijvoorbeeld de pijn van de benzineprijs te verzachten. Bovendien stijgen ook de kosten voor ondernemers fors. Tegelijk verwacht de vakbond ook dat de overheid meer doet om te voorkomen dat werknemers in de schulden belanden.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/11...ikstofprobleem
Buiten ons land bestaat er geen dringend stikstofprobleem
Het stikstofprobleem, een speerpunt van de huidige coalitie, houdt bij de Duitse grens op: aan die kant hanteren ze namelijk een andere definitie. Om preciezer te zijn: de hele wereld hanteert een andere definitie, dus buiten ons land bestaat er geen dringend stikstofprobleem. Toch is er door onze coalitie 25 miljard gereserveerd om deze definitie om te zetten in zinloze daden.
Wat we biomassa noemen – columnist Ronald Plasterk heeft in De Telegraaf dit fenomeen grondig afgebrand – is ook gemaakt door een definitie. Biomassa wordt namelijk groen en natuurlijk genoemd, en de CO2 die vrijkomt bij het verbranden ervan – in hogere concentraties dan bij gas, bijvoorbeeld - is dus ook groen en natuurlijk.
Als de stikstofproblematiek bij de Duitse grens ophoudt, moeten we misschien de vraag overwegen of we ons vergissen. Dat geldt ook voor biomassa, waarvan het verbranden onzinnig is als het je gaat om het terugdringen van CO2-uitstoot: biomassa verbranden is het summum van CO2 de atmosfeer injagen. Maar het gaat bij dit alles niet om feiten. Het gaat om taal. Natuurlijk moet je feiten in taal kunnen vatten, maar als de taal is losgezongen van de feiten, dan bedrijf je zelfbedrog. Waarom?
Ik vroeg me dat ook af bij andere absurditeiten als het dragen van mondkapjes. De mondkapjes die we voor onze mond en neus hebben gehangen, hadden geen groot effect op het voorkomen van besmetting door Covid-19. De lucht die je uitademt volgt namelijk de weg van de minste weerstand, en die is aan alle zijden van het kapje; het was een rituele exercitie in disciplinering. En lockdowns? Die hielpen niet, zo zeiden specialisten al in een vroeg stadium van de pandemie, omdat niet iedereen in dezelfde mate door het virus bedreigd werd, en dus had het geen zin om iedereen op te sluiten. Amerikaanse staten die wel of niet dergelijke middelen hanteerden, lieten geen verschil zien in aantallen zieken en sterfgevallen: het maakte weinig uit.
Dogma’s
Als feiten er niet meer toe doen, ofwel als cultureel relativisme nu ook wetenschappelijk relativisme omvat, ontstaat er een sterke behoefte aan taboes, censuur, cancelpolitiek. Gezond verstand en ratio moeten worden onderdrukt aangezien de ficties als zeepbellen uiteen kunnen spatten. Het is van belang de ficties in een ‘safe space’ te beschermen. Alleen dan kunnen de nieuwe dogma’s heersen.
Volgens de Van Dale is een dogma een ‘vastomlijnde, aan geen discussie meer onderhevige leerstelling’. Wie zegt er dat we in een ontkerkelijkte tijd leven? Groene dogma’s, de lockdown-dogma’s van virologen, worden alom beleden.
De stikstofproblematiek is flauwekul, dus is het zaak om andersdenkenden niet te dicht bij je te laten komen; ze bedreigen een dogma. De gelovigen moeten dus doen alsof de andersdenkenden niet bestaan.
Je zou denken dat praatprogramma’s druk bezig zijn geweest Plasterk ervan te overtuigen zijn kennis bij hen te etaleren. Je zou denken dat specialisten die lockdowns afwezen aan de tafels werden genodigd. Maar een fors deel van de media is onderdeel van het fictiespel geworden. Zelden of nooit durfden zij een gesprek aan te gaan over de verwaarloosbare effecten van mondkapjes. De invoering van lockdowns werd niet ter discussie gesteld. Zij functioneerden als de publiciteitsmachine die de dogma’s van de overheden verspreidden.
In Nederland is de discussie nog niet in dezelfde mate ontbrand als in Amerika, maar een radicale variant van de eigen beleving is de keuze voor een ander geslacht dan dat waarmee je bent geboren. Gedragsregels en aanspreekvormen worden aangepast omdat sommige mensen menen dat zij ‘in het verkeerde lichaam’ zijn geboren. Zij willen dan als man of vrouw of als iets anders door het leven gaan. Dus verblijven misdadigers die biologisch man zijn maar zich identificeren als vrouw in vrouwengevangenissen, en veroorzaken daar, gek toch, zwangerschappen. En krijg je begrippen als ‘personen met baarmoeders’ wanneer vrouwen bedoeld worden. Mensen zijn vrij hun ‘gender’ (een nieuwerwets begrip dat iets anders is dan biologische sekse) persoonlijk te definiëren, maar hun omgeving weet van gekkigheid niet hoe snel de wereld in lijn moet komen met die volstrekt subjectieve beleving. Ook hier gaat het om taal en definiëring. O wee degene die daarmee breekt, zoals J. K. Rowling, de bedenker van Harry Potter.
‘Dat is wat ik voel’ ideologie
Nieuwe dogma’s brengen nieuwe taboes voort. De Vrije Universiteit schaft dus bij de studie medicijnen de kwalificatie ‘cum laude’ af. Waarom? Veel geneeskundestudenten in Nederland hebben last van ‘burnoutklachten’. Stress is fout, safe space is goed. Dus weg met de klassieke term ‘cum laude’. Dit is wat er gebeurt wanneer objectiviteit verwatert en de subjectieve beleving overheerst: studenten die het opgeven om de besten in hun studie te willen zijn. Schaamteloze ministers die geen idee hebben wat stikstof of biomassa of een luitenant is. Media die hun kritische werk niet doen. We vallen ten prooi aan de terreur van de ‘dat is wat ik voel’ ideologie, de finale van het culturele relativisme dat objectieve feiten ontkent.
Comment
Comment