Geen commentaar: https://www.oneworld.nl/lezen/klimaa...wRqpTnbxtQUmhw
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Diverse crisissen
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/4685...et-uitgesloten
Rutte: meer compensatie vanwege Oekraïne-oorlog niet uitgesloten
DEN HAAG - Premier Rutte sluit het niet uit dat Nederlanders later dit jaar meer compensatie krijgen voor hun pijn in de portemonnee vanwege de Oekraïne-oorlog. Tegelijkertijd wijst hij erop dat het kabinet er afgelopen week al zo’n drie miljard euro voor heeft uitgetrokken.
Nederland gaat per april de brandstofaccijns verlagen, een maand later verlaagt het kabinet de btw op de energierekening. Gezinnen op bijstandsniveau krijgen via de gemeenten een extra grote toeslag voor hun rap gestegen uitgaven aan energie. Het pakket kost zo’n 2,7 miljard euro, geld dat het kabinet voor een goed deel vergaart uit de sterk gestegen aardgasbaten.
Experts wijzen er echter op dat de overheidscompensatie voor veel mensen de sterk opgelopen kosten niet dekt. Daarnaar gevraagd bij televisieprogramma WNL op Zondag zegt premier Rutte dat hij nieuwe maatregelen ’niet uitsluit’. „Maar er zijn grenzen aan wat we kunnen doen”, benadrukt hij.
Volgens Rutte krijgt ons werelddeel ’langjarig te maken’ met de impact van de oorlog die momenteel woedt in Oekraïne. „Onze economie zal het voelen. Dit is de grootste geopolitieke dreun die naoorlogs is uitgedeeld.”
Dat Nederland in een recessie belandt, zoals hier en daar wordt geopperd, lijkt de premier sterk. „Dat is te somber. En het is niet verstandig om daarover te speculeren. Onze economie draait als een tierelier.”
Dat Rusland vannacht een raketaanval heeft gepleegd op een Oekraïense militaire basis, vlakbij de grens met NAVO-land Polen noemt Rutte ’een zorgelijke ontwikkeling’. Hij denkt echter niet dat Poetin zijn vizier aan het verleggen is. „Alles wijst erop dat ze de confrontatie met de NAVO uit de weg gaan”, zegt hij over de Russen.
De Russische raketaanval op een Oekraïense militaire basis niet ver van de Poolse grens is "uitermate zorgelijk en het is opnieuw een escalatie", zei premier Mark Rutte in WNL op Zondag. Rusland gaat volgens hem nog wel steeds een confrontatie met de NAVO uit de weg.
Comment
-
Originally posted by vuurwants View PostGeen commentaar: https://www.oneworld.nl/lezen/klimaa...wRqpTnbxtQUmhw
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/wat-als...land~ad0d462a/
Wat als Poetin een kernbom inzet? RIVM berekent de gevolgen voor Nederland
Door de Russische invasie is de nucleaire dreiging terug van weggeweest. Daarom berekent het RIVM de impact voor Nederland van een kernbom op Oekraïne.
Poetin zal heus geen nucleaire wapens inzetten, klinken hier en daar sussende woorden. Het zou een veel te grote stap op de escalatieladder zijn. Maar wat als hij toch een kernbom op Oekraïne laat afvuren? En wat betekent dat voor Nederland?
Vooralsnog lijkt dat vooral een theoretisch verhaal, maar op verzoek van de nationale stralingsautoriteit ANVS kijkt het RIVM wel degelijk naar dat scenario, vertelt Lars Roobol, stralingsexpert en afdelingshoofd bij het RIVM. ,,Vanwege de dreiging is het verzoek aan ons gedaan om wat berekeningen uit te voeren. De eerste resultaten over eventuele gevolgen van een kernbom in Oekraïne zijn inmiddels gedeeld met de stralingsautoriteit.’’ Het RIVM werkt samen met het ministerie van Defensie, zodat ze de actuele informatie over nucleaire wapens kunnen delen en verwerken.
De berekeningen zijn niet openbaar, maar Roobol kan wel melden dat de impact voor Nederland vermoedelijk beperkt zal zijn. Als Poetin de zogenoemde ‘tactische kernwapens’ inzet heeft dat lokaal een verwoestende uitwerking. Deze kernwapens zijn raketten met kernkop die over een afstand van 500 kilometer afgevuurd worden.
‘Zeer lokaal schadelijk’
In Nederland zullen mensen daar niet veel van merken, schetst Roobol. ,,Het produceren van radioactiviteit is niet het doel van zo’n bom. Dat explosief is lokaal zeer schadelijk natuurlijk, en verschrikkelijk voor de slachtoffers, door de explosie en de hitte. Maar de radioactiviteit die dan vrijkomt, is een negatief bijeffect. Voor Nederland moet je qua gevolgen dan denken aan de kernramp in Tsjernobyl in 1986. Die heeft hier nul gezondheidsschade aangericht. Wel was er gedoe: koeien moesten van het land af, je wilt geen radioactieve stof in de melk.’’ Berekeningen over mogelijke kernongevallen rond Nederland worden voortdurend bijgewerkt.
Na de brand in een van de Oekraïense kerncentrales en de ‘nucleaire paraatheid’ die Poetin onlangs afkondigde, staan alle seinen wereldwijd op oranje. De dreiging van een kernramp of nucleaire aanval is na tientallen jaren terug van weggeweest. Voor Roobol (55) zelf is dat ook uitzonderlijk: ,,In de jaren 80 maakte ik me als 18-jarige jongen nog zorgen over de Koude Oorlog. Maar daarna verdween de Sovjet-Unie, het IJzeren Gordijn viel, die dreiging verdween ook. Dat dit ooit serieus zou worden, had ik niet verwacht nee.’’
Tot een maand geleden was Roobols afdeling vooral druk met metingen over radioactieve stoffen in huis (zoals Radon) of radioactieve afvalstromen. Maar na de Oekraïne-oorlog is alles anders. Inmiddels zijn tien van de 45 teamleden druk met deze crisis. Zij passen modellen aan, berekenen eventuele scenario’s en adviseren dus de ANVS.
Horrorscenario's
Als Rusland overgaat tot een nucleaire aanval op Navo-landen of naar grotere kernwapens grijpt, komen overigens horrorscenario’s op tafel waar nu nog niemand mee rekent. Maar gerichte kernbommen op Oekraïne, een iets reëler scenario volgens kenners, zijn te ver weg om een grote bedreiging te vormen voor de volksgezondheid in Nederland, stelt Roobol. ,,Zo hanteren we nu al een straal van 100 kilometer rond kerncentrales als potentieel risicogebied. Mensen die binnen die cirkel wonen kregen jodiumtabletten thuis gestuurd, voor het geval er een ongeluk gebeurt in die centrales.’’
Die pillen werken overigens vooral voor jongeren goed. Omdat hun celdeling sneller gaat, zijn ze gevoeliger voor straling. Roobol: ,,Maar besef wel: gevolgen van straling zijn niet altijd gigantisch. Zo is er een geval bekend van een hulpverlener die bij de kernramp van Fukushima betrokken was. Die was blootgesteld aan wel honderd keer zoveel straling als gemiddeld door de natuur in een jaar, maar de kans op overlijden aan kanker daardoor steeg slechts van 30 naar 31 procent. Straling is niet zo’n effectieve kankerverwekker, maar wel een effectieve opwekker van angst.’’
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1308...-voedselcrisis
Oligarch Melnitsjenko keert zich tegen oorlog en waarschuwt voor voedselcrisis
AMSTERDAM - Aan het koor van Russische oligarchen dat zich tegen de oorlog in Oekraïne heeft gekeerd is heeft zich maandag een nieuwe stem toegevoegd. Andrej Melnitsjenko, steenkool- en kunstmestmagnaat en - tot de Italiaanse politie daar zaterdag beslag op legde - eigenaar van het grootste en duurste zeiljacht ter wereld, waarschuwt dat er een wereldwijde voedselcrisis dreigt als de oorlog in Oekraïne niet wordt gestopt.
„De gebeurtenissen in Oekraïne zijn waarlijk tragisch. We hebben dringend vrede nodig,” liet de 50-jarige multimiljardair in een persverklaring weten. „Een van de slachtoffers van deze crisis zal de landbouw zijn.” Melnitsjenko is de oprichter van EuroChem, een van Ruslands grootste producenten van kunstmest die zich in 2015 in het Zwitserse Zug vestigde. „De oorlog heeft nu al geleid tot een prijsexplosie voor kunstmest, die nu niet langer betaalbaar is voor boeren. Dat zal leiden tot een nog hogere voedselinflatie in Europa en voedseltekorten is ’s werelds armste landen”.
Voedselprijzen
Vladimir Poetin waarschuwde op 10 maart al dat de voedselprijzen sterk zouden stijgen als het Westen de Russische export van kunstmest blijft verhinderen. Rusland heeft 13 procent van de wereldkunstmestmarkt in handen. Het land is een grootproducent van potas, fosfaten en stikstofbevattende kunstmest. EuroChem behoort tot de top 5 in de wereld.
Melnitsjenko behoorde tot de groep van 36 oligarchen die aan de vooravond van de oorlog in het Kremlin door Vladimir Poetin toegesproken werd. Dat is de reden dat hij op de sanctielijst van de Europese Unie terechtgekomen is. Maar volgens een woordvoerder is dat onterecht. „Melnitsjenko heeft niets te maken met de tragische gebeurtenissen in Oekraïne. Hij heeft geen politieke connecties.” De woordvoerder verklaarde dat de sancties „absurd en onzinnig” zijn en liet weten dat Melnitsjenko ertegen in beroep zal gaan.
Oekraïense moeder
Melnitsjenko, die geboren is in Wit-Rusland en een Oekraïense moeder heeft, was 19 jaar oud toen de Sovjet-Unie ineenstortte. Hij studeerde op dat moment natuurkunde aan de Universiteit van Moskou, maar zag er al snel meer brood in zich te storten op de handel in buitenlandse valuta. In de vroege jaren ’90 richtte hij de MDM Bank op, maar hij was te jong om aan te schuiven bij het privatiseringsbachanaal dat Boris Jeltsin in die jaren ontketende en dat de eerste steenrijke Russische oligarchengroep creëerde.
Melnitsjenko richtte zich op het opkopen van in moeilijkheden verkerende steenkool- en kunstmestbedrijven. Het leidde ertoe dat hij in 2021 een vermogen van 18 miljard dollar had vergaard, wat hem de op zeven na rijkste man van Rusland maakte. Het maakte hem ook tot eigenaar van het grootste en duurste zeiljacht ter wereld, de 143 meter lange ’Sailing Yacht A’ met een prijskaartje van 530 miljoen euro.
De Italiaanse politie legde zaterdag in Triëst beslag op het schip.
Kritiek
Eerder spraken oligarchen Oleg Deripaska, Michael Fridman, Oleg Tinkov, Evgeni Lebedev en Pjotr Aven al tegen de oorlog uit, overigens zonder daarbij kritiek op Poetin te uiten. Fridman, die deze week de onaangename ervaring had een rekening van zijn arts niet te kunnen betalen omdat zijn creditcards geblokkeerd zijn, vroeg daarvoor onlangs begrip. „Honderdduizenden mensen werken voor ons in Rusland. Ik wil geen uitspraken doen die hen in gevaar kunnen brengen,” verklaarde hij in een Britse krant.
Comment
-
Originally posted by Bergstrom View Postdoet ie eens iets goeds al zal het voor veel mensen niet genoeg wezen ben ik bang want er komen zware financiele klappen aan voor vele huishoudens
Comment
-
Was al aangekondigd toch dat dit zou gebeuren, vlak na de start van de oorlog? Het is de procedure om alertheid en aanwezigheid te verhogen, helemaal in de grensgebieden.
De NAVO gaat duidelijk niet ingrijpen. En gek genoeg is dat ook de eerste opening in de onderhandelingen. Zelensky gaf gisteren aan, dat een NAVO lidmaatschap blijkbaar niet gaat gebeuren. En dat is wat Poetin ook wil.
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/dit-geb...iger~a397748c/
Dit gebeurde er vannacht: VS bestempelt Poetin als oorlogsmisdadiger
VIDEODe Amerikaanse Senaat heeft afgelopen nacht unaniem een resolutie aangenomen waarin de Russische president Vladimir Poetin wordt bestempeld als oorlogsmisdadiger.
De resolutie moedigt het Internationaal Strafhof in Den Haag en andere landen aan om zich op het Russische leger te richten bij elk onderzoek naar oorlogsmisdaden die zijn gepleegd tijdens de Russische invasie van Oekraïne. Opvallend: de VS erkent het Internationaal Strafhof niet.
De Amerikaanse regering maakte bekend 185 miljoen dollar extra uit te trekken voor de hulp aan Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast zouden de Amerikanen van plan zijn het land opnieuw te steunen op militair vlak. De verwachting is dat president Joe Biden vandaag de Oekraïense regering meer dan 1 miljard dollar aan militaire hulp zal toezeggen, meldt The Wall Street Journal. Het Oekraïense leger zou vooral behoefte hebben aan extra (mobiele) luchtafweersystemen en bewapende drones.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski spreekt later vandaag het Amerikaanse Congres toe via een onlineverbinding. Die toespraak, waarin Zelenski naar verwachting zelf ook om extra militaire hulp zal vragen, vindt om 14.00 uur Nederlandse tijd plaats. Het Amerikaanse parlement keurde eerder al een hulppakket van 13,6 miljard dollar goed.
Verlies eenheden
Ondertussen gaat de strijd door. Rusland zou inmiddels tot 40 procent van de eenheden verloren hebben die het naar Oekraïne stuurde. Dat zei de generale staf van het Oekraïense leger afgelopen nacht. De troepen zijn ofwel volledig vernietigd of hebben hun gevechtscapaciteiten verloren, aldus de legerstaf die geen concrete cijfers of bewijzen gaf.
Rusland heeft niet gereageerd op de Oekraïense beweringen. Wel zou het land nadrukkelijk soldaten hebben gerekruteerd in Syrië. En met succes, volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten hebben tot wel 40.000 Syriërs, merendeels soldaten van het Syrische leger en militieleden, zich bij het Russische leger gemeld. Van alle aanmeldingen zouden er zo’n 22.000 zijn goedgekeurd. Deze groep is voor zover bekend nog niet aangekomen in Oekraïne.
Volgens het Oekraïense presidentiële bureau zijn dinsdag ongeveer 29.000 mensen uit verschillende door Russische troepen belegerde steden in veiligheid gebracht. Eerder maakte het plaatsvervangend hoofd van het Oekraïense presidentiële kantoor, Kyrylo Timosjenko, bekend dat ongeveer 20.000 mensen de belegerde havenstad Marioepol konden verlaten via een humanitaire corridor. Er zitten echter nog steeds ongeveer 300.000 mensen vast in de stad zonder water, elektriciteit of voedsel.
Vooruitgang onderhandelingen
De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne gaan vandaag verder. De afgelopen twee dagen was er ook al overleg tussen beide kampen. De Oekraïense regering meldt vooruitgang te zien. Eerdere overleggen leverden volgens beide partijen nagenoeg niets op. ,,In de eerste rondes was Rusland niet bereid om naar ons standpunt te luisteren, maar stelde het alleen ultimatums: dat Oekraïne zich zou overgeven, dat we onze wapens zouden neerleggen, dat onze president een akte van overgave zou ondertekenen”, aldus presidentieel adviseur Zjovkva. ,,Nu heeft Rusland zijn toon een beetje veranderd.”
De adviseur meldde dat de Oekraïense delegatie voorzichtig optimistisch is, maar dat een doorbraak alleen kan worden bereikt door de presidenten Volodimir Zelenski en Vladimir Poetin. President Zelenski toonde zich na de gesprekken gematigd positief. Volgens het Oekraïense persbureau Interfax zei hij dat de uitgangspunten van Oekraïne en Rusland nu meer realistisch klinken. Wel benadrukte hij dat meer tijd nodig zal zijn om tot een overeenkomst te komen.
Oekraïne eist een einde aan de oorlog en de terugtrekking van de Russische troepen. De eisen van Moskou behelzen onder meer dat Oekraïne het geannexeerde Krim-schiereiland als Russisch erkent, en de separatistische gebieden in Oost-Oekraïne als onafhankelijke staten.
Navo-overleg
Vandaag wordt er ook in Brussel op hoog niveau gepraat. Defensieminister Kajsa Ollongren en haar collega’s van de andere Navo-landen treffen elkaar opnieuw op het hoofdkwartier in de Belgische hoofdstad om over de oorlog te overleggen. De lidstaten overleggen koortsachtig nu het bloedvergieten blijft toenemen en Moskou volgens Navo-chef Stoltenberg mogelijk zelfs chemische wapens wil inzetten. Ze willen de oostelijke lidstaten die zich bedreigd voelen door de opmars van Rusland versterken, maar blijven volhouden dat ze zich niet in de oorlog zelf mengen, zeggen diplomaten.
Oekraïne, nu bijna drie weken in oorlog en steeds verder in het nauw, zal opnieuw bepleiten dat te veranderen en de Navo vragen bijvoorbeeld Russische vliegtuigen uit het Oekraïense luchtruim te weren. De Oekraïense defensieminister belt ‘s ochtends in, als de Navo-ministers bespreken wat hun nu meteen te doen staat. Ook andere bevriende niet-leden Zweden, Finland en Georgië en EU-buitenlandchef Josep Borrell schuiven aan.
Maar zo’n no-flyzone is voor de Navo onbespreekbaar, maakte de Amerikaanse ambassadeur bij het militaire bondgenootschap dinsdag nog eens duidelijk. Evenals een Navo-vredesmissie, zoals Polen opperde. Navo-landen kunnen op eigen initiatief Oekraïne met bijvoorbeeld wapens helpen zich te verdedigen. Maar de alliantie moet buiten het conflict blijven, is het stellige voornemen.
Rol China
Ook China wil zich zo min mogelijk met de oorlog bemoeien. De Chinese ambassadeur in de VS, Qin Gang, schrijft in een opiniestuk in de Washington Post dat China de oorlog niet steunt. ,,Beweringen dat China iets wist over deze oorlog, deze goedkeurde of stilzwijgend steunde, zijn pure desinformatie”, aldus Qin Gang in het stuk.
China is de grootste handelspartner van zowel Rusland als Oekraïne en de grootste importeur van olie en gas ter wereld. ,,Een conflict tussen Rusland en Oekraïne is niet goed voor China”, schrijft de ambassadeur. ,,Als China op de hoogte was geweest van deze dreigende crisis, hadden we ons best gedaan om het te voorkomen.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/3922...aal-van-poetin
OORLOG IN OEKRAÏNE
Donderdag 17 maart
LIVE | Inlichtingendienst VS verwacht nucleaire dreigtaal van Poetin
De Russische invasie in Oekraïne duurt nu drie weken en donderdag worden er opnieuw gesprekken gehouden tussen Oekraïense en Russische delegaties over beëindiging van de oorlog. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dinsdag dat Rusland in de gesprekken meer ’realistisch’ is. Ook Rusland toonde zich voorzichtig positief. Waarnemers betwijfelen of er daadwerkelijk vooruitgang geboekt zal worden.
Inlichtingendienst VS verwacht nucleaire dreigtaal van Poetin
President Vladimir Poetin gaat naar verwachting dreigen kernwapens te gebruiken tegen het Westen als het krachtige verzet van Oekraïne tegen de Russische invasie voortduurt. De inlichtingendienst van het Amerikaanse ministerie van Defensie schrijft dat in een rapport.
De Russische strijdkrachten raken geleidelijk uitgeput door de inmiddels drie weken durende oorlog en het leger kan op termijn ook materieel tekortschieten, zeker als het gedurende langere tijd gebieden moet bezetten, staat in de analyse. Tegelijkertijd storten de westerse sancties Rusland waarschijnlijk in een langdurige economische depressie en diplomatieke isolatie, zegt luitenant-generaal Scott Berrier, de directeur van de inlichtingendienst in het rapport over wereldwijde dreigingen.
Luitenant-generaal Scott Berrier (ANP)
"Terwijl deze oorlog en zijn gevolgen de Russische conventionele kracht geleidelijk verzwakken, zal Rusland waarschijnlijk in toenemende mate vertrouwen op zijn nucleaire afschrikking als signaal aan het Westen", aldus Berrier. Hij zou daarmee zowel aan een binnenlands als buitenlands publiek kracht willen uitstralen.
Poetin kondigde eind vorige maand, enkele dagen na de invasie in Oekraïne, aan de nucleaire wapens van Rusland als afschrikkingsmiddel in paraatheid te brengen. VN-topman Antonio Guterres zei deze week om die reden een nucleair conflict niet langer uit te sluiten.
Volgens het Pentagon is de invasie grotendeels tot een halt gebracht, terwijl Rusland inmiddels meer dan duizend langeafstandsraketten heeft afgevuurd naar Oekraïne. De Amerikaanse inspanningen om Ruslands doelen te ondermijnen zouden Moskou ertoe kunnen brengen ook buiten Oekraïne agressie te gebruiken, denkt Berrier.
Rusland schrapt stemming VN-Veiligheidsraad over Oekraïne
Rusland heeft een stemming in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Oekraïne geannuleerd. De stemming over een door Moskou opgestelde "humanitaire" resolutie over hulp aan Oekraïne zou vrijdag plaatsvinden, maar gaat volgens diplomaten niet door vanwege gebrek aan steun van bondgenoten.
Rusland is momenteel voorzitter van het machtige orgaan waarin vijftien landen zijn vertegenwoordigd. Moskou kreeg de handtekening van China en India vooraf niet onder de tekst, een indicatie dat die landen zouden tegenstemmen, zei een VN-ambassadeur. De Russische VN-ambassadeur Vasili Nebenzia bevestigde "in dit stadium" niet om een stemming te vragen. Hij beschuldigde westerse landen ervan ongekende druk uit te oefenen op andere leden van de raad.
Het is westerse landen tot nu toe niet gelukt de Russische invasie veroordeeld te krijgen in de Veiligheidsraad, omdat Rusland zijn vetorecht heeft gebruikt. Ook pogingen op te roepen tot het beëindigen van de vijandigheden, ongehinderde humanitaire hulp en het beschermen van burgers zijn vooralsnog gestrand.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...-door-inflatie
Berekening: ’Gemiddelde spaarder duizenden euro’s kwijt door inflatie’
AMSTERDAM - Nederlanders zagen hun spaargeld al elk jaar afkalven door de lage of zelfs negatieve rente. Nu de inflatie dit jaar volgens De Nederlandsche Bank mogelijk zelfs op 6,7% uitkomt, gaat dat volgens spaarplatform Raisin zwaar inhakken op de spaartegoeden.
Het totale Nederlandse spaartegoed bedraagt volgens Raisin op het ogenblik €410 miljard. Als DNB-president Klaas Knot gelijk krijgt met zijn sombere prognose voor de inflatie, dan verdampt van dat bedrag dit jaar - na aftrek van de rente - bijna €27 miljard. Gemiddeld per volwassen Nederlander is dat €1880, zo heeft Raisin berekend. Voor grote spaarders valt dat bedrag dus nog veel ernstiger uit.
Knot schetste woensdag ook een nog somberder economisch scenario, waarin de oorlog in Oekraïne en de oplopende energie- en grondstofprijzen zelfs voor een inflatie van 9,5% gaan zorgen. In dat geval bedraagt het koopkrachtverlies voor spaarders ruim €38 miljard. Gemiddeld per volwassene komt dat uit op €2680.
Het bank- en spaartegoed per Nederlands huishouden bedraagt volgens het CBS gemiddeld €42.300. Bij een spaarrente van 0,1% verdampt daarvan in het eerste scenario €2837, in het tweede €4023. „Zelfs een eventuele tegemoetkoming voor de spaartaks zal niet meer bieden dan een zakdoekje tegen het bloeden”, constateert Eelco Habets, directeur Nederland bij Raisin.
Spaarrente
Habets benadrukt dat de spaarrente, die normaal de inflatie hoor te compenseren, nu nauwelijks enige dempende werking heeft op het koopkrachtverlies. „Al dat geld levert bijna nihil rendement op bij Nederlandse banken. Voor 2021 becijferde DNB een bijgeschreven spaarrente van €585 miljoen bij gemiddelde spaartegoeden van rond de €400 miljard. Dit komt neer op een gemiddeld rendement van rond de 0,15% op jaarbasis.”
Volgens Habets kunnen spaarders bij banken elders in Europa een iets hogere rente krijgen. „Maar die kunnen de pijn slechts deels verlichten. Een inflatie met bijna dubbele cijfers gaat iedereen geld kosten.”
Comment
Comment