Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Broodje aap beweringen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Broodje aap beweringen

    Vaak zijn er van die weetjes die iedereen maar aanneemt terwijl dat niet zo is. Zo komen muggen niet op licht af maar hebben ze een heel sterk reukorgaan en komen dus op levende wezens af zoals wij mensen. Op zoek naar bloed.

  • #2
    Een broodjeaapverhaal, stadssage of stadslegende is een (grotendeels) verzonnen verhaal dat als waargebeurd wordt doorverteld en daardoor aan overtuigingskracht wint. Bronnen ontbreken meestal; wie het verhaal (door)vertelt, heeft het van iemand anders gehoord die op zijn beurt de oorspronkelijke verteller evenmin kent. Meestal ontbreken exacte data, locaties en namen van personen. Broodjeaapverhalen zijn vaak sensationele of bizarre anekdotes die inspelen op de al dan niet latente angsten en vooroordelen van mensen. Sommige zijn oorspronkelijk losjes op een waargebeurd voorval gebaseerd, maar door het vele doorvertellen zijn de ware feiten niet meer herken- of aanwijsbaar. Ook pseudowetenschappelijke onzin valt onder het broodjeaapverhaal in ruime zin.[1] Een verhaal waarin de persoon of de locatie steeds wisselt wordt een wanderlegende genoemd. Een voorbeeld hiervan is het bij een diner uit beleefdheid leegdrinken van een vingerkommetje, dat in verschillende landen aan steeds weer andere vorsten wordt toegeschreven.

    Comment


    • #3
      https://www.quotenet.nl/zakelijk/a37...ratis%20pinnen

      Australische barman vond een glitch in een ATM en kon ruim vier maanden gratis pinnen


      Dan Saunders joeg er op die manier ruim een miljoen dollar doorheen. Leest u verder voor een broodje aap-verhaal dat geen broodje aap is.

      Gratis geld bestaat niet, zegt u? In Australië wel. Negen jaar geleden stond daar een jongen middenin de nacht voor een pinautomaat. Even nachtelijk flappentappen voor een volgend rondje drank. Hij ontdekte een glitch in het pinautomaat, realiseerde de volgende ochtend dat hij gratis geld in handen had, en besloot het trucje te herhalen.

      [img]https://hips.hearstapps.com/hmg-prod.s3.amazonaws.com/images/man-uses-a-cashpoint-at-a-branch-of-barclays-bank-near-news-photo-1632037854.jpg?crop=1.00xw:1.00xh;0,0&resize=980:*[/img]

      Peperdure feesten, privé-vluchten en een streep door de studieschuld


      Barmedewerker Dan Saunders joeg er op die manier in vier maanden tijd ruim een miljoen dollar doorheen. Hij gaf peperdure feesten, betaalde de collegekosten van hem en zijn hele vriendengroep, en vloog met hen in een privé-jet naar een afgelegen eiland. Nergens ging een bel rinkelen.

      Gewetenswroeging beweegt Saunders toch naar de balie van de politie, waar hij de hele situatie voorlegt, maar in de rechtszaak snapt niemand hoe die technische loophole - iets met routineus ATM-onderhoud, waardoor Saunders' transacties tussen 03.00 en 05.00 uur 's nachts erdoorheen glippen - nu daadwerkelijk juridisch moet worden beoordeeld. Het vonnis: fraude, waarvoor hij slechts een jaar de bak in moet.

      Een boek én een film


      En kijk aan, het hele verhaal blijkt in zijn inmiddels weer vrije leven opnieuw een verdienmodel. ‘I would love to do an interview with Quote,’ vertelt hij ons, ‘but I have an agreement with my publisher not to speak anymore on my story until my book is released and the movie announced.’ Een heerlijk broodje aap-verhaal dat geen broodje aap is, waar we nog wel even geduld voor moeten hebben; het boek moet eind 2022 in de schappen liggen.

      Wordt vervolgd.

      Comment


      • #4
        Tja, zo ken ik er nog wel een paar .....

        * Van aftrekken wordt je doof ( wat zeg je ?)
        * Van aftrekken krijg je haar op je vingers * Je middelvinger op je handpalm buigen. Vanaf dat punt tot de top van je middelvinger is de lengte van je penis.

        Comment


        • #5
          Oh ik had juist weer gehoord dat je blind wordt van aftrekken 😂

          Comment


          • #6
            https://www.ad.nl/koken-en-eten/help...edie~a9748fb3/

            Helpt cola écht tegen misselijkheid? Dit zegt voedingsexpert over deze remedie


            KOKEN & ETENWe geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: helpt cola écht als je misselijk bent?

            Last van je buik? Er zijn weinig (ver­meende) neveneffecten van producten zo bekend als die van cola als hét wonderbaarlijke medicijn tegen misselijkheid. Vraag de eerste tien personen die je tegenkomt of het werkt en het overgrote deel zal dit beamen. Maar is het ook echt zo?



            ,,Voor de helende werking van cola op onze maag is geen enkel wetenschappelijk bewijs te vinden”, zegt Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. ,,En er is ook weinig onderzoek naar gedaan.”

            Fosforzuur

            De samenstelling van cola kan wel die suggestie wekken doordat de frisdrank fosforzuur bevat. Dat is een stof die antibacterieel kan werken en daarom soms ook in medicatie tegen misselijkheid voorkomt. ,,Maar dat is in de verste verte nog geen bewijs dat cola daadwerkelijk helpt. En áls het zou werken, wat is dan de beste dosering? Dat is allemaal niet bekend.”

            Toch zweert bijna iedereen erbij. Hoe kan dat? Ook Groenenberg hoort het vaker, zegt ze lachend. ,,Dat heeft waarschijnlijk te maken met het bekende placebo-effect: als jij heel sterk het gevoel hebt dat het werkt en er heel erg in gelooft, kan dat al ontzettend veel doen.”

            Boeren

            De meeste mensen laten door de ­bubbels in cola veel boeren. Dat wordt vaak aangevoerd als argument waarom de frisdrank de problemen in je buik zou oplossen. ,,Ook daar heb ik geen onderbouwing voor”, zegt de voedingsexpert. ,,Het kan natuurlijk zo zijn dat het een gevoel van verlichting geeft. Als dat het is, zou ik toch aanraden om koolzuurhoudend water te drinken. Daar ga je ook van boeren en dan krijg je in elk geval de suikers uit de cola niet binnen.”

            Wat écht goed is voor je maag als deze van streek is? Beginnen met een klein slokje water. ,,Wacht een tijdje tot je de volgende slok neemt. Bouw het rustig op, zodat je maag eraan went.”

            Comment


            • #7
              Bakpoeder met honing zou mieren laten ontploffen

              Deze vrij lugubere methode zou mieren laten ontploffen. Door honing of suiker met bakpoeder te mengen, verleid je ze om het mengsel te eten. Bij het rijzen van bakpoeder komt gas vrij en daardoor zouden de mieren exploderen. Maar volgens Groothuis is dat een fabeltje: ‘Voor het rijzen is een zure omgeving nodig, daarom moet er in veel baksels ook citroensap. Maar de magen van veel mieren zijn, in tegenstelling tot die van mensen, niet zuur. Het hele principe van deze methode klopt voor veel plaagmieren dus niet.’

              De honing werkt juist als een extra versnapering. Wel laten sommige studies zien dat bakpoeder de spijsvertering kan verstoren. ‘Dat kan dan eventueel de dood tot gevolg hebben.’ Maar het mierenprobleem in je huis los je er niet mee op.

              Comment


              • #8
                Muggen schijnen niet op licht aftekomen, maar wel op geur.

                Comment


                • #9
                  Lekker geloofwaardig verhaal 😂


                  Worstelaar Virgil: ‘Ik had seks met 1 miljoen vrouwen’

                  9 augustus 2022
                  Michael Jones, oftewel worstelaar Virgil, ook bekend als Soul Train Jones, beweert het bed te hebben gedeeld met 1 miljoen vrouwen. De 71-jarige Amerikaan hield dat vol in de podcast The Breadstick Diaries.



                  Presentator Vinny Vegas liet fans enkele vragen stellen. Eentje was: “Wat is je nummer, Virgil? Hoeveel vrouwen?” Virgil zei: “Ik weet het niet. Wereldwijd? Ik denk 1 miljoen.”

                  Vegas lachte en zei: “Joh, kom op. 1 miljoen?” Virgil: “Yep. Hoeveel mensen zijn er in de wereld?”

                  Elk half uur

                  Virgil is 71 jaar. Deel je 1 miljoen door 71 jaar, dan komt dat uit op 1 bedpartner per 37 minuten.

                  Comment


                  • #10
                    Lol en dan ook nog met zijn looks

                    Comment


                    • #11
                      Misschien heeft ie dagelijks gangbangs gedaan!

                      Comment


                      • #12
                        https://www.quest.nl/mens/voeding/a4...20verkoudheid?

                        Helpt kippensoep tegen verkoudheid?


                        Ben je aan het snotteren? Dan is het tijd voor kippensoep, liefst volgens grootmoeders recept. Dat wordt helende eigenschappen toegedicht, maar is het echt reuzegezond?

                        ‘Is kippensoep een essentieel geneesmiddel?’, vroegen Israëlische onderzoekers zich in 1999 al af. Ze vlogen misschien een beetje uit de bocht toen ze bevestigend antwoordden (‘essentieel geneesmiddel’ is nogal overdreven), maar kippensoep lijkt echt behulpzaam.

                        Al helpt soep zonder kip ook al deels. Want uit hete soep komt warme, vochtige lucht omhoog. En dat helpt om je luchtwegen wat te openen, bevestigt onderzoek, waardoor je weer makkelijker kunt ademen. Je zou dus ook een kom heet water voor je neus kunnen neerzetten. Of tomatensoep.

                        [img]https://hips.hearstapps.com/hmg-prod.s3.amazonaws.com/images/down-with-the-flu-royalty-free-image-1676469259.jpg?crop=1.00xw:0.847xh;0,0.0995xh&resi ze=980:*[/img]

                        Ingrediënten in kippensoep kan klachten verlichten


                        Toch zou je wel degelijk extra winst kunnen halen uit de ingrediënten van kippensoep. Oma zat blijkbaar goed in de fysiologische kennis, want het mechanisme dat wetenschappers van het Nebraska Medical Center (Verenigde Staten) in 2000 achterhaalden, is niet eenvoudig. Zij zagen dat bestanddelen van kippensoep helpen om bepaalde afweercellen, de zogeheten neutrofielen, te remmen.

                        Je afweer afremmen lijkt niet handig, maar kan helpen bij verkoudheid. Klachten als snotteren komen namelijk voort uit een al te heftige reactie van je immuunsysteem. Het ontstekingsremmende effect van kippensoep zou zulke klachten kunnen verlichten, al keken de onderzoekers niet of dat daadwerkelijk zo is.

                        Sowieso moeten we het kippensoepeffect niet overschatten. De soep tackelt de kern van het probleem niet: een virusinfectie. Hoe dan ook moet je dus uitzieken, maar dat is mogelijk wel wat aangenamer met kip uit een kom.

                        Hoe houdbaar is de claim?


                        Complimentjes aan oma. Haar kippensoep kan verkoudheid wat verlichten, maar het spul is niet geneeskrachtig. Om je echt kiplekker te voelen, moet je lichaam eerst het virus bestrijden.

                        Comment


                        • #13
                          https://www.ad.nl/wonen/eten-we-ze-o...huis~a98e7b27/

                          Eten we ze op in onze slaap? Dit moet je weten over spinnen in je huis


                          Voor wie denkt dat spinnen alleen in de herfst in huis te vinden zijn, hebben we slecht nieuws. Huisspinnen duiken tegenwoordig ook opvallend vaak op in maart, wanneer het warmer wordt. De grijze huisspin kan de winter overbruggen en wordt nu weer actiever.

                          Hoeveel spinnen er precies in onze huizen leven, is eigenlijk niet zo bekend. ,,Over spinnen hebben we weinig harde cijfers’’, zegt Wim Veraghtert, expert in ongewervelde dieren bij het Vlaamse Natuurpunt. ,,Er zijn geen tellingen door duizenden mensen, zoals dat bij vlinders en vogels het geval is. Wel weten we dat een wisselvallige zomer zonder extreme hittegolven en droogtes voor heel veel beestjes, en dus ook voor spinnen, beter is om te overleven.’’

                          Er zijn honderden soorten spinnen, waarvan er veel erg op elkaar lijken. Alleen een specialist kan ze van elkaar onderscheiden. ,,De kruisspin is een opvallende soort die iedereen herkent, daar krijgen we dus wel veel meldingen van. Hij is opnieuw aan een opmars bezig na een stevige terugval door de extreme hitte van de voorbije jaren. Dit zal niet de enige spin zijn waarbij dit het geval is.’’

                          ,,De herfst wordt klassiek als een spinnenperiode beschouwd, omdat een aantal spinnensoorten dan volgroeid is en de paartijd aanbreekt. Maar je moet weten dat de kruisspinnen die we dan in hun web zien hangen, in het voorjaar geboren zijn. In de lente zijn ze maar enkele millimeters groot en vallen ze niet op, maar ze zijn ook dan al aanwezig.’’

                          Ze komen in de herfst dus niet vaker onze huizen opzoeken?


                          Veraghtert: ,,Even een misverstand de wereld uit helpen: kruisspinnen komen in de herfst niet met opzet huizen binnen. Als het gebeurt, dan is het per ongeluk. De kruisspin leeft van grote vliegen, en die vindt hij amper in een huis. Hetzelfde geldt voor heel veel soortgenoten. Ze willen het liefst buiten in de haag en tussen de planten hangen.

                          Soorten die je wel vaak binnen aantreft zijn de gewone en grote huisspin. Zij hebben lange poten en een wat harig bruin lijfje, kunnen snel over de grond crossen en belanden soms in je bad. Voor die spinnensoorten is de herfst de paringsperiode. Zij zaten dan wel al langer binnen, zonder dat je ze zag.

                          De vrouwtjes leiden een verscholen bestaan, in de verstopte hoekjes van je woning. Maar in het najaar verspreiden ze een geurstof, feromonen, om mannetjes te lokken. Die mannetjes zijn op vrijersvoeten en beginnen rond te lopen wanneer ze de vrouwtjes ruiken. Ze gaan naar hen op zoek en vallen zo meer op. Deze soorten zijn aangepast aan leven in huizen en kunnen buiten niet overleven. Ze voeden zich met mugjes, fruitvliegjes en andere beestjes die je amper ziet. Ze zijn dus nuttig voor de mens.’’

                          Ze bezorgen veel mensen wel de kriebels. Hoe houd je ze uit je leefruimte?


                          ,,Heb je een spin op de muur, dan kun je er een glas overheen zetten en een bierviltje onder schuiven. Zo kun je de spin vangen zonder hem aan te raken en vervolgens buitenzetten. Dat is een diervriendelijke manier. Houd je leefruimte ook zo schoon mogelijk. In een huis leven honderden spinnen, maar die zitten vooral in kelders, garages en stoffige hoekjes. In een huis waar regelmatig gepoetst wordt, zal de spin minder graag komen.”

                          ,,Wij willen mensen vooral bewust maken, omdat er heel wat misverstanden en clichés over spinnen bestaan. Ik geef toe: het zijn geen aaibare beestjes, ze hebben hun uiterlijk niet mee. Maar de angst die heel veel mensen hebben is bijna irrationeel.

                          Ze zijn bijvoorbeeld bang om gebeten te worden, maar dat kan binnenshuis zelden of nooit gebeuren. Als je een huisspin vangt met de blote hand, dan zal die spin in grotere paniek zijn dan jijzelf. Hij denkt dan vooral: ik wil hier zo snel mogelijk weg. Hij zal je niet aanvallen. Je moet dus al moeite doen om door een huisspin gebeten te worden. En sowieso leven in Nederland geen gevaarlijke spinnen die je ziek kunnen maken met een beet.’’

                          Welke soorten spinnen zien wij dan wel het vaakst?


                          ,,De kruisspin (Araneus diadematus, lichaamslengte (mannetje/vrouwtje): 4-8mm/10-18mm) in de tuinen en binnenshuis de gewone huisspin (Tegenaria atrica, lichaamslengte (mannetje/vrouwtje): 10-14mm/11-16mm) en de grote huisspin (Tegenaria parietina, lichaamslengte (mannetje/vrouwtje): 10-17mm/11-20mm).’’


                          De grote trilspin (Pholcus phalangioides). © ThinkStock

                          ,,Binnenshuis zie je ook heel vaak de grote trilspin (Pholcus phalangioides, lichaamslengte (mannetje/vrouwtje): 7-10 mm/8-10 mm). Die heeft een teer lijfje en lange poten. Hij hangt vaak in de hoeken van de kamer. Die grote trilspin leeft op vliegjes maar ook op huisspinnen. De ene spin kan dus ook de andere opeten. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij heel erg begint te trillen wanneer hij verstoord wordt aan zijn web, als een soort afschrikreactie om belagers weg te jagen.

                          De venstersectorspin (Zygiella x-notata, lichaamslengte (mannetje/vrouwtje): 3,5-5 mm) is dan weer een spin die leeft aan de buitenkant van gebouwen. Ze maakt haar web vaak in de hoekjes van je vensters.’’

                          Hoe oud wordt een spin eigenlijk?


                          ,,De gewone en grote huisspinnen worden tot vier jaar oud, wat voor zo’n klein beestje immens veel is. Maar de meeste spinnen worden amper een jaar. De kruisspin wordt bijvoorbeeld in de lente geboren, is in de herfst volgroeid en leeft dan nog een aantal weken verder. De meeste kruisspinnen zijn tegen de vorst overleden. Tegen dan hebben ze al eitjes gelegd in een cocon, die kunnen overwinteren en in de lente het levenslicht zien.’’

                          ,,Hoeveel eitjes spinnen leggen, varieert van soort tot soort. Bij sommige soorten zitten maar tien eitjes in een cocon, bij veel soorten zijn dat er 100 tot zelfs 300. Maar zoals dat gaat in de natuur zal maar een minderheid van die paar honderd het tot volwassenheid schoppen. Andere beestjes in de natuur jagen op jonge spinnetjes.

                          Vrouwtjesspinnen zijn overigens heel zorgende moeders, in tegenstelling tot insecten. Ze produceren een eicocon en gaan die ofwel bewaken, ofwel meedragen aan hun buik. Wanneer de eitjes uitkomen, kunnen de jongen soms nog een aantal dagen op de rug van de moeder zitten.’’

                          Een laatste vraag: eten we effectief spinnen op in onze slaap?


                          ,,Daar klopt niets van, dat is echt een fabeltje. Spinnen zullen nooit uit eigen beweging in een warme, dampende mond kruipen. Spinnen hebben een soort sensoren in hun poten. Als ze over een mens lopen, voelen ze dat het een warm oppervlak is, wat ze liever mijden. Ze zoeken dus nooit zelf contact op met mensen.’’

                          Bang voor spinnen? Dit kun je eraan doen


                          Marieke Impens helpt als klinisch psychologe en gedragstherapeute regelmatig mensen van een spinnenfobie af. ,,Een angstig gevoel bij spinnen ervaar je als onaangenaam. Dus zoek je als mens naar een manier om dat gevoel te stoppen. De gemakkelijkste is op je stoel springen, weglopen uit huis of iemand anders vragen om de stofzuiger te nemen en het beestje op te zuigen. Maar met zulk gedrag ga je jezelf er eigenlijk nog harder van overtuigen dat spinnen gevaarlijk zijn. De volgende keer zal je dus weer hetzelfde gevoel krijgen.”

                          ,,Je moet daarom proberen ander gedrag te stellen in de toekomst, waarbij je stap voor stap meer toenadering zoekt en dat gevoel van angst aanneemt. Plaats bijvoorbeeld zelf eens een glas over de spin of probeer een minuut in dezelfde kamer te blijven. Zo zal je de angst beter verdragen en langzaam maar zeker ervaren dat het geen bewijs is dat er iets zal mislopen. Wie dat echt wil, kan zich laten bijstaan door een therapeut of psycholoog om samen de confrontatie op te zoeken, eventueel met virtual reality zoals wij dat doen.”

                          Comment


                          • #14
                            https://www.ad.nl/gezond/is-het-bete...ogen~a8c29b5e/

                            Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen


                            Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”

                            Op het internet vind je talloze theorieën over waarom het ene moment beter zou zijn dan het andere. Voorstanders van de ochtend beweren onder meer dat een frisse wasbeurt aan het begin van je dag overtollig talg makkelijker kan wegspoelen. Daardoor maak je je poriën vrij, en glimt je huid niet zo hard.

                            Heb je last van een droge huid? Dan zou je ’s avonds een bad moeten nemen. Zo verwijder je overtollige huidschilfers en kan je je huid extra hydrateren met een bodylotion die je ’s nachts laat inwerken. Maar wat klopt daar allemaal van?

                            Wat is het beste moment?


                            ,,Of je het nu ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds doet: wanneer je een douche neemt, maakt echt niet uit”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. ,,Het tijdstip van je wasbeurt zal niet bepalen of je huid vetter of droger zal worden. Douche je dus gerust wanneer je zelf wilt.”

                            Jan Gutermuth, hoofd Dermatologie bij het Universitair Ziekenhuis Brussel, is het daarmee eens: ,,Het is belangrijker om te kijken naar je persoonlijke hygiëne. Heb je de hele dag in een fabriek gewerkt en ben je aan stof blootgesteld? Dan het is waarschijnlijk fijner om je ’s avonds te douchen. Moet je iedere dag fris op kantoor verschijnen? Dan is het in de ochtend waarschijnlijk aangenamer.”

                            Maar soms wordt je huid toch droog van een douche?


                            ,,Het tijdstip van je wasbeurt heeft geen impact op je huid, maar er zijn andere factoren die wel invloed hebben”, zegt Maselis. ,,Denk bijvoorbeeld aan hoelang je een douche of bad neemt. Als je de huid onder de microscoop bekijkt, dan zie je verschillende lagen cellen.

                            De bovenste laag bestaat uit platte cellen, die aan elkaar kleven. Je kan het vergelijken met dakpannen die aan elkaar vastzitten. Bij mensen met een droge huid zitten die dakpannen schots en scheef. Als die mensen dus een douche of bad nemen, gaat er veel vocht naar binnen en gaan veel zouten verloren. Dat vocht verdampt na de wasbeurt, waardoor de huid nog droger wordt. Ik raad die mensen dus aan om niet te lang te douchen.”

                            Iets wat dermatoloog Gutermuth beaamt: ,,We raden patiënten met een droge huid aan om korte, lauwe douches te nemen. Ook een hydraterende crème na de wasbeurt wordt aanbevolen. Zo kan je de huid opnieuw voeden. Heb je een vettige huid? Dan is het ook niet nodig om je iedere dag te wassen. Je kan beter gebruik maken van goede wasgels, die helpen om het vettige effect tegen te gaan. Vraag daarvoor gerust advies aan een arts.”

                            Helpt een warme douche om beter in te slapen?
                            Neuroloog Inge Declercq: ,,Ieder mens heeft een centrale lichaamstemperatuur, die door de dag varieert. Rond 18.00 uur ligt die temperatuur op zijn hoogste niveau. Daarna daalt de temperatuur opnieuw. Dat is nodig om goed te kunnen inslapen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een warme douche, één à twee uur voor het slapengaan, kan helpen.


                            Een warme wasbeurt zet je bloedvaten open, waardoor je lichaam warmte kan afgeven. Het gaat hier voor alle duidelijkheid om een korte douche. Te lang en te heet baden kan je lichaamstemperatuur doen stijgen, waardoor je juist slechter slaapt.

                            Hetzelfde principe zou in theorie gelden voor een koude douche in de ochtend. Die zou kunnen bijdragen aan de opwarming van je lichaam. Je zou je dan ook wakkerder voelen. Al is daar wel nog meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig.”

                            Comment


                            • #15
                              Dat er een stikstofprobleem is in Nederland. Net zoals toen met de zure regen.

                              Comment


                              • #16

                                Helpt cranberrysap tegen een blaasontsteking?


                                Daar gaan we weer, pijn bij het plassen. Een doktersbezoekje bevestigt je vermoeden: een blaasontsteking. Op naar de supermarkt voor cranberrysap. Of is dat een nutteloze aankoop?

                                Een blaasontsteking is vervelend. Je hebt veel vaker het idee dat je je blaas moet legen, terwijl er maar heel weinig uitkomt. Daarbovenop doet het vaak ook nog eens zeer om te plassen. En die onderrug steekt ook als een gek.

                                De kans dat je deze symptomen herkent, is groter als je een vrouw bent. Daar mogen vrouwen hun anatomie voor bedanken. Omdat de anus en de plasbuis bij hen veel dichter bij elkaar liggen, is de kans dat kwaadwillende bacteriën hun weg naar de plasbuis vinden veel groter. Een urineweginfectie ligt dan al snel op de loer.

                                Cranberrysap als je een blaasontsteking hebt


                                De dokter schrijft je waarschijnlijk een antibioticakuur voor als je een blaasontsteking hebt opgelopen. Maar sommige vrouwen zweren bij een rood goedje in een fles: cranberrysap. Maar werkt dat echt bij een blaasontsteking? En hoeveel cranberrysap moet je dan drinken? Daar is meer dan genoeg onderzoek naar gedaan.

                                Zo is er een studie van de University of Michigan (VS) uit 2011, waarin onderzoekers 319 vrouwen verzamelden die op dat moment last hadden van een blaasontsteking. Ze mochten alleen aan de studie meedoen als ze geen antibioticakuur hadden gehad, om de onderzoeksresultaten niet in de war te schoppen. De vrouwen werden in twee groepen ingedeeld. De ene helft kreeg de opdracht twee glazen cranberrysap per dag te drinken, de andere helft kreeg een placebosapje.

                                De follow-up volgde na zes maanden. Of al eerder, als ze voor die tijd een nieuwe blaasontsteking hadden opgelopen. Conclusie? Het maakte niet uit welk sapje ze dronken: de kans om binnen zes maanden een nieuwe blaasontsteking op te lopen, was in beide groepen even groot. Wel zagen de onderzoekers iets opvallends. Normaal gesproken krijgt zo’n dertig procent van de vrouwen na zes maanden een nieuwe blaasontsteking. Dat percentage lag in deze groepen op 16,9 procent.

                                Hoe dat kan? Dat is niet helemaal duidelijk, maar een mogelijke verklaring is de verhoogde vochtinname. Hoe meer je drinkt, hoe meer je plast. Een goede hydratatie vermindert de bacteriegroei en kan de klachten van een blaasontsteking verminderen. Ook het ascorbinezuur in de cranberrysap en in de placebosap kán een rol hebben gespeeld. Maar je kunt dus niet zeggen dat cranberrysap beter is in het bestrijden van een blaasontsteking dan een ander willekeurig sapje.

                                Werkt cranberrysap dan wel bij een urineweginfectie?


                                Het onderzoek uit Michigan staat niet op zichzelf. Soortgelijk onderzoek is ook gedaan aan de University of Washington (VS). Ook toen konden onderzoekers geen verschil vinden tussen het placebosap en cranberrysap in het behandelen van een blaasontsteking.

                                Dat cranberrysap werkt bij een blaasontsteking, is dus niet wetenschappelijk bewezen. Als je een branderig plasje hebt, kun je zoveel cranberrysap drinken als je wil, maar de kans dat je daarmee je blaasontsteking laat verdwijnen, is nihil. Trouwens, zoveel cranberrysap drinken als je wil is ook niet aan te raden. Er zit namelijk ontzettend veel suiker in, ongeveer vijf klontjes in een glas van 200 milliliter.

                                Blaasontsteking voorkomen met cranberrysap


                                Is het verhaal van cranberrysap en blaasontstekingen dan volledig uit de lucht gegrepen? Nee, dat ook weer niet. In cranberry’s (veenbessen) zit namelijk wel een supergoed stofje: het anti-oxidant proanthocyanidine. Dat goedje voorkomt dat de poepbacterie E. coli zich kan hechten aan de blaaswand, zo blijkt onder meer uit deze Canadese studie uit 2018. En laat die bacterie nou vaak de boosdoener zijn bij blaasontstekingen.

                                Het lijkt erop dat een inname van 36 milligram proanthocyanidine per dag vrij effectief is in het voorkomen van blaasontstekingen, maar daar moet wel meer onderzoek naar worden gedaan. En hoe lang je deze anti-oxidanten moet slikken voordat het effect heeft, is ook nog niet helemaal duidelijk.

                                Dus, alsnog volop aan de cranberrysap? Nou, nee. Zoals gezegd zit die vol suiker en het aandeel veenbessen is ook niet om over naar huis te schrijven. Er zit lang niet genoeg proanthocyanidine in cranberrysap om de strijd met terugkerende blaasontstekingen aan te gaan.

                                Als je regelmatig last hebt van een pijnlijk plasje, zou je wel op zoek kunnen gaan naar cranberry-tabletten met minstens 36 gram proanthocyanidine. Wie weet voorkom je daar een volgende blaasontsteking mee.

                                Lees ook: hoe lang duurt het voordat je een glas water weer uit plast? En wanneer mag je iets een superfood noemen?

                                Comment


                                • #17
                                  https://www.ad.nl/gezond/puistjes-va...loep~a06ddf37/

                                  Puistjes van chocolade en betere ogen van wortels? Expert neemt voedingsmythes onder de loep


                                  VIJF (ON)WAARHEDEN‘Wortels zijn goed voor je ogen, want heb jij ooit een konijn met een bril gezien?’ Het is een oude grap, maar ook een oude volkswijsheid. Waar komt die vandaan en klopt het ook? En hoe zit het met die appel per dag? Voedingswetenschapper en bio-ingenieur Eric De Maerteleire aan het woord over vijf alom bekende feiten en fabels over voeding.

                                  1. An apple a day keeps the doctor away?


                                  Deze Engelse volkswijsheid klinkt vooral mooi, maar is er iets wetenschappelijk van waar? ,,Het is een erg oude uitdrukking, die teruggaat naar een spreekwoord uit 1866”, weet Eric De Maerteleire. ,,Maar neem die niet te letterlijk: er is geen rechtstreeks verband tussen hoeveel appels je eet en hoe vaak je naar de dokter moet.”

                                  Wat wel duidelijk is: appels hebben heel wat voordelen voor je gezondheid op lange termijn. ,,Ze zijn erg voedzaam en zitten vol vitaminen en mineralen. Er zit veel vitamine C in, bijvoorbeeld, en dat werkt als antioxidant. De antioxidanten of flavonoïden in appels hebben verschillende positieve effecten: ze kunnen ontstekingen verminderen, je hart gezond helpen houden en het lichaam beter beschermen tegen kanker. Je moet appels wel eten mét de (gewassen) schil”, zegt de voedingswetenschapper.

                                  ,,Appels zitten ook vol oplosbare vezels, zoals pectine, die kunnen helpen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen, twee risicofactoren voor hartziekten. Het hoge vezelgehalte kan ook het gevoel van verzadiging bevorderen, goed voor wie gewicht wil verliezen. Verder kunnen ze ook de botten verbeteren en onze hersenfuncties ondersteunen, zodat mentale achteruitgang vermindert. En wie meer appels eet, zou ook een lager risico op astma hebben.”

                                  Conclusie: Appels zitten vol gezonde voedingsstoffen die een gunstig effect kunnen hebben op je gezondheid. ,,Elke dag een appel eten is dus zeker een goed idee, maar dat geldt ook voor veel andere fruitsoorten en groenten”, nuanceert De Maerteleire. ,,Eet je heel graag appels, dan is het prima om er elke dag een paar te eten. Hou je van variatie, ook goed, zolang je maar veel groenten en fruit eet.”



                                  2. Van chocolade krijg je puistjes


                                  Ah, die ellendige puistjes! Krijg je ze echt van die heerlijke chocolade waar we allemaal wel eens behoefte aan hebben? De wetenschap zocht het uit.

                                  ,,Mensen met een acnegevoelige huid wordt aangeraden om niet te veel vet en voeding met snelle suikers te eten. We weten dat een dieet met veel suiker en vet de talgproductie kan verhogen en ontstekingsreacties in het lichaam kan uitlokken. Dat vergroot de kans op acne, net als veel eten of drinken van bepaalde zuivelproducten, zoals volle melk. Melkchocolade en witte chocolade bevatten over het algemeen meer vet, suiker en andere toevoegingen dan pure, donkere chocolade. Maar het bewijs voor de invloed van een bepaald voedingspatroon of één specifieke voedingsstof op acne is mager”, zegt De Maerteleire.

                                  ,,Vaak hebben mensen met een vette huid meer risico op puistjes. Reken daar nog de hormonale fluctuaties bij – vooral bij jongeren in de puberteit – en de kans op acne groeit. Bij vrouwen die menstrueren is de drang naar vette voeding – ook chocolade – aanwezig kort voor de eisprong, wat in combinatie met hormonale veranderingen meer puistjes kan geven. Chocolade wordt dan vaak als de enige dader aangewezen.”

                                  Maar volgens de bio-ingenieur is er geen reden om chocolade uit je leven te schrappen. ,,Laat ons vooral niet vergeten dat pure chocolade (met minstens 70 procent cacaomassa) ook veel gezondheidsvoordelen heeft. Niet alleen voor ons cardiovasculaire systeem maar ook voor onze huid. Het hoge cacaogehalte van pure chocolade betekent ook een hoog gehalte van krachtige antioxidanten. Die beschermen de lichaamscellen, ook van de huid, tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn verbindingen die kunnen leiden tot cellulaire schade, veroudering en chronische ziekten, wanneer hun aantal te hoog wordt.”

                                  Conclusie: Het is niet bewezen dat het eten van chocolade puistjes veroorzaakt, maar veel vette en suikerrijke voeding vergroot de kans wel. ,,Eet dus gerust een stukje, maar kies voor alle zekerheid voor de pure varianten met weinig toegevoegde suikers en eet er niet te veel van.”

                                  3. Wortels zijn goed voor je ogen


                                  Kunnen wortels je echt helpen je ogen in topconditie te houden? ,,Wortels zijn populair over de hele wereld, maar de link met het gezichtsvermogen is ontstaan uit een mythe”, legt Eric De Maerteleire uit.

                                  ,,Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten piloten van de Britse Royal Air Force voor het eerst radars om vijandelijke vliegtuigen te ontdekken en neer te schieten. In een poging om deze nieuwe technologie geheim te houden, werd de visuele nauwkeurigheid van de piloten - vooral ’s nachts - toegeschreven aan het eten van wortels. Dit leidde tot een langdurige propagandacampagne die wortels promootte voor een beter gezichtsvermogen.”

                                  ,,Hoewel ze niet zo magisch zijn voor je ogen als tijdens WO II werd voorgesteld, bevestigt de wetenschap dat bepaalde stoffen in wortels wel goed zijn voor je ogen. Ze zijn een rijke bron van bètacaroteen en luteïne, antioxidanten die oogschade door vrije radicalen kunnen helpen voorkomen.”

                                  ,,Je lichaam zet bètacaroteen uit oranje wortels om in vitamine A. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid: de vitamine is namelijk nodig om rhodopsine te vormen, het roodpaarse, lichtgevoelige pigment in je oogcellen dat je helpt om ’s nachts te zien. Heb je last van nachtblindheid door een gebrek aan vitamine A, dan kan dit vaak rechtgezet worden als het tekort aangevuld wordt. Gele wortels bevatten dan weer de meeste luteïne, een stof die helpt om je zicht op latere leeftijd beter te beschermen.”

                                  Conclusie: Wortels zijn écht goed voor je ogen. Ze bevatten stoffen die je helpen je zicht te beschermen en kunnen een oorzaak van nachtblindheid aanpakken. Nog twee belangrijke tips van de voedingswetenschapper om te profiteren van die positieve effecten: ,,Je lichaam gebruikt bètacaroteen efficiënter wanneer je gekookte wortels eet in plaats van rauwe. Bovendien is vitamine A vetoplosbaar, dus doe wat boter of olie bij de bereide wortels, en dan zal je de vitamine nog beter kunnen opnemen.”
                                  4. Ananas kan een bevalling sneller op gang doen komen


                                  Het is op internet een vaak gehoorde tip om de bevalling op te wekken als je het wachten te lang vindt duren: ananas eten kan de weeën op gang helpen. Maar is het ook waar?

                                  ,,Ananas bevat een enzym genaamd bromelaïne, waarvan sommige mensen geloven dat het de baarmoederhals soepeler kan maken en weeën veroorzaakt”, zegt De Maerteleire. ,,Die bromelaïne heb je misschien zelf al opgemerkt. Het is de stof die een brandend, tintelend gevoel in de mond geeft, wanneer je veel verse (overrijpe) ananas eet.”

                                  Hoewel je op sociale media vaak verhalen leest over vrouwen die verse ananas aten en een paar uur later aan het bevallen waren, is dat moeilijk wetenschappelijk te onderzoeken. ,,Om te beginnen zijn klinische testen bij zwangere vrouwen onethisch, vooral als er een risico is voor de baby. Daarnaast is het onduidelijk of een vrouw die 40 tot 42 weken zwanger is, spontaan weeën krijgt of dat dit het gevolg is van het eten van ananas.”

                                  ,,Er is beperkt onderzoek gedaan bij ratten, maar de resultaten zijn niet overtuigend. In één studie werd het sap rechtstreeks op de baarmoederwand aangebracht en is geen effect gevonden. In een ander onderzoek werd wel een effect gevonden, maar niet wanneer de ratten het sap dronken. Geen van de studies toonde een toename in hoe snel een rat jongen ging baren. Bovendien werd het onderzoek dus niet gedaan bij mensen en hebben we geen enkele medisch goedgekeurde en bewezen manier om ananasextract in de baarmoeder aan te brengen.”

                                  Conclusie: ,,Van ananas is niet aangetoond dat het een bevalling in gang zet. Vooral het feit dat de maag de enzymen uit ananas afbreekt voordat ze de baarmoeder kunnen bereiken, maakt deze bewering onwaarschijnlijk.”

                                  5. Kurkuma helpt het hart gezond te houden


                                  Kurkuma lijkt een middel bij uitstek om het hart gezond te houden en hart- en vaatziekten te helpen voorkomen. De specerij duikt overal op en wordt ook in voedingssupplementen gepromoot.

                                  ,,Studies hebben aangetoond dat curcumine, de belangrijkste actieve stof in de kurkumawortel, een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer is. Omdat bij veel ziekten, zeker ook bij hartaandoeningen, ontstekingen aan de bron van de problemen liggen, zijn de ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine heel interessant. De wetenschap begrijpt ondertussen veel beter hoe die mechanismen werken”, legt De Maerteleire uit.

                                  ,,Curcumine wordt al lange tijd gebruikt in de traditionele geneeskunde en voor de behandeling van hart- en vaatziekten. Recente studies leveren bewijs dat curcumine positieve effecten heeft. Het zou bij veroudering en obesitas ook vele parameters afzwakken die bijdragen aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.”

                                  Conclusie: Studies tonen aan dat curcumine, de werkzame stof in de kurkumawortel, ontstekingsremmende en andere positieve eigenschappen heeft, die het risico op hart- en vaatziektes kunnen verkleinen. ,,Gebruik veel kurkuma in de keuken en voeg altijd een mespuntje zwarte peper toe zodat de darmen de curcumine beter kunnen opnemen. Daarnaast bestaan er goede supplementen met een veel hogere dosis in een vorm die je lichaam beter kan opnemen. Vraag hierover advies bij de arts of de apotheker.”

                                  Comment


                                  • #18
                                    Broodje Aap verhaal dat witte kleding koeler zit dan zwarte bij warm weer

                                    Comment


                                    • #19
                                      https://www.quest.nl/natuur/geografi...%20gevaarlijk?

                                      Is de Bermudadriehoek echt zo gevaarlijk?


                                      Met je schip of vliegtuig de beruchte Bermudadriehoek bereizen: gegarandeerd vergaan of mythisch geroezemoes?

                                      Er zijn talloze verhalen van mysterieuze verdwijningen van schepen en vliegtuigen in de Bermudadriehoek. Wie zich zou wagen in het Atlantische gebied, zou neerstorten of op de klippen lopen. De zeebodem? Bezaaid met vliegtuig- en scheepswrakken. Wat is er waar van deze geruchten? Kunnen reizigers dit gebied voortaan beter mijden, of is er niets bijzonders aan de hand?

                                      [img]https://hips.hearstapps.com/hmg-prod/images/the-mysteries-of-the-bermuda-triangle-royalty-free-image-1689677614.jpg?crop=1.00xw:0.853xh;0,0&resize=1200 :*[/img]

                                      Comment


                                      • #20
                                        onderzeese vulkanen etc zijn daar toch de logische verklaring?

                                        Comment


                                        • #21
                                          Brein & Body
                                          Hebben vrouwen het écht sneller koud dan mannen?

                                          Nu de winterjassen weer uit de kast kunnen en het ook in huis sneller een paar graden kouder is, is de ene persoon sneller aan het rillen dan de ander. Dit kan waarschijnlijk tot de nodige verwarming-aan-uit-discussie in huis zorgen. Is het aanstellerij of hebben vrouwen het daadwerkelijk sneller koud? En kun je daar iets tegen doen? Thermofysioloog Hein Daanen geeft antwoord.

                                          © GETTY IMAGES
                                          Is het een fabeltje en aanstellerij óf hebben vrouwen het daadwerkelijk gevoelsmatig sneller koud?

                                          Er zitten volgens Daanen grote verschillen in de waarneming van mensen wat betreft de kou.„Maar ons lichaam maakt altijd warmte aan”, legt Daanen uit. „En we raken deze warmte weer kwijt omdat de huidtemperatuur warmer is dan de temperatuur van de omgeving, zoals de huiskamer of het kantoor.

                                          Hersenen


                                          Voor iedereen geldt dat deze warmteproductie van de mens en warmteafgiften met elkaar in evenwicht moeten zijn. Dus we moeten allemaal proberen om onze lichaamstemperatuur constant te houden. En dat is in ruststand - wanneer je niet actief beweegt - het beste rond de 37 graden. Bij inspanning loopt de lichaamstemperatuur natuurlijk hoger op.”

                                          Naast je lichaam, speelt ook de ervaring van mensen een belangrijke rol benadrukt Daanen. „Het koud voelen kan per persoon ook verschillen doordat de hersenen de kou bij de een heftiger interpreteren dan bij de ander.”

                                          Koud douchen


                                          Maar goed nieuws: dit kun je volgens Daanen trainen! Zo legt hij uit: „Als je bijvoorbeeld onder een koude douche gaat staan, is dat de eerste keer heel onaangenaam. Maar na een aantal dagen wordt dat koude gevoel minder heftig. Dus dat is heel goed trainbaar. Ook als je elke dag met je handen in koud water gaat zitten, is dat de eerste keer pijnlijk, maar wordt dat na verloop van tijd minder.”

                                          Hoe komt het dat vrouwen het vaak sneller koud lijken te hebben dan mannen? Is het een fabeltje en aanstellerij óf hebben vrouwen het daadwerkelijk gevoelsmatig sneller koud? Daanen: „Dit is zeker geen onzin. Je lichaam maakt warmte aan en voor de vrouw is dat zo’n tien procent minder dan bij de man. Dit komt omdat zij vaak kleiner zijn dan mannen en over het algemeen iets minder spiermassa hebben.”

                                          Dikke trui


                                          Wat kun je dan het beste doen als je het koud hebt? Dat is volgens Daanen heel simpel. „Als je het koud hebt, kun je het beste als eerst je kleding aanpassen. Want daarmee houd je de lichaamswarmte beter vast. Het slimste is om je warm te kleden rondom je torso, dus rondom het bovenlichaam. Voordat je de verwarming aanzet, adviseer ik dus om eerst een dikke warme trui aan te doen. Dat helpt het beste.”

                                          Daarnaast kun je ook warmte aanmaken door te bewegen. Daanen: „Ga bijvoorbeeld wandelen. Het is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook van bewegen krijg je het warm. Blijf dus vooral niet te lang stil zitten. Door te bewegen kun je zelfs makkelijk je warmteproductie verdubbelen.

                                          Verwarming


                                          Maar zodra je van de bank afkomt en gaat bewegen, krijg je het eerst extra koud. Dit komt omdat je bloedtemperatuur daalt en dat kan een paar minuten duren. Zodra het bloed is opgewarmd, krijg je het vanzelf weer warmer.”

                                          Tot slot benadrukt Daanen dat ook leeftijd een grote rol speelt. „Als je ouder wordt, verlies je makkelijker warmte. Dat komt omdat naarmate je ouder wordt de bloedvaten in de huid minder krachtig dichtgeknepen worden, waardoor ze de warmte minder goed vast kunnen houden. Daarom hebben mensen op leeftijd het vaak sneller kouder dan vroeger. Daarnaast bewegen oudere mensen over het algemeen ook minder vaak, dus de verwarming gaat daar in huis vaak wat sneller omhoog.”

                                          Comment


                                          • #22
                                            https://www.quest.nl/mens/gezondheid...gen%20snurken?

                                            Feit of fabel: helpt een ananasplant tegen snurken?


                                            Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: zet deze plant op je nachtkastje en snurken is voorgoed verleden tijd.

                                            [IMG]https://hips.hearstapps.com/hmg-prod/images/gettyimages-1253295960-6500605f86208.jpg?crop=1.00xw:0.847xh;0,0.110xh&re size=640:*[/IMG]EVELIEN DOOSJE//GETTY IMAGES
                                            Produceert jouw partner 's nachts hetzelfde volume als een kettingzaag terwijl jij klaarwakker naar het plafond ligt te staren? Misschien biedt een ritje naar het tuincentrum uitkomst. De ananasplant zou namelijk snurken tegengaan. Zet deze plant op je nachtkastje en al het geronk stopt direct. Zo gaat het verhaal, maar klopt dit ook?

                                            De theorie dat een ananasplant helpt tegen snurken werd in 2015 door de Britse supermarktketen Asda de wereld ingeslingerd. De ananasplant was nieuw in hun assortiment en ter promotie stuurde de supermarkt een persbericht uit. Met een wel heel opmerkelijke claim: dit plantje gaat het gesnurk van je vriend(in) tegen. Dat zou blijken uit onderzoek van NASA.

                                            Dit zegt de wetenschap over de ananasplant en snurken


                                            Daar gaat het al fout, want de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zocht nooit uit wat het effect van de ananasplant is op nachtelijke escapades. Wel deed NASA in 1989 onderzoek naar het luchtzuiverende effect van een aantal kamerplanten, maar de ananasplant zat daar niet bij.



                                            Wetenschappelijk bewijs dat de ananasplant snurken tegengaat, is er niet. Het is simpelweg een mooie marketingtruc om de plant te verkopen. Maar waarom koos de Britse supermakt dan juist de ananasplant als anti-snurk wondermiddel? Dat is wel te verklaren.

                                            Zorgt meer zuurstof voor minder gesnurk?


                                            De ananasplant zet door middel van fotosynthese koolstofdioxide om in zuurstof. Maar doet niet elke plant dat? Ja, dat klopt. Het verschil zit hem in het moment waarop de ananasplant zuurstof uitstoot. Bij deze plant gebeurt dit 's avonds, omdat de huidmondjes van de plant overdag gesloten zijn. Dit voorkomt dat overdag te veel water uit de plant verdampt. Dit is bij veel planten die uit een droog klimaat komen het geval. Echt uniek is de ananasplant dus ook weer niet.

                                            De zuurstof die de ananasplant 's avonds uitstoot, zou de reden zijn dat je met deze groene vriend op je nachtkastje beter slaapt en minder snurkt. Maar snurken ontstaat helemaal niet door een gebrek aan zuurstof in de lucht. Je gaat snurken als er minder ruimte in je neus of mond is. Hierdoor beweegt de lucht sneller door je luchtpijp, met gesnurk als gevolg.

                                            Dus helaas, een anti-snurkplant bestaat niet. Kun je het snurken van je partner echt niet verdragen, zoek dan een ander bed op. Misschien is apart slapen ook nog goed voor je relatie.

                                            Dit vind je vast ook interessant: zijn alle luchtzuiverende planten onzin?

                                            Comment


                                            • #23
                                              waarom heet zoiets eigenlijk een broodje aap?

                                              Comment


                                              • #24
                                                https://schrijvenonline.org/nieuws/h...vonden%20wordt.

                                                Comment


                                                • #25
                                                  https://www.ad.nl/gezond/water-drink...abel~a504e6cd/



                                                  PREMIUMHet Voedingscentrum raadt aan om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken. © Getty Images

                                                  Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?


                                                  Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.”

                                                  1. Iedereen moet elke dag 2 liter water drinken: fabel


                                                  Maartje Boot: ,,Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Bij vrouwen is dat 52 procent, bij mannen 63 procent. Vrouwen hebben namelijk iets meer vet. Water drinken houdt de vochtbalans op peil, helpt bij de regulatie van de lichaamstemperatuur, het transport van voedings- en afvalstoffen en het oplossen van voedingsstoffen. Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter, door je ontlasting 100 milliliter, als je uitademt verlaat 500 milliliter water je lichaam en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.

                                                  Via je voeding krijg je al wel een liter vocht binnen, maar daarnaast raden we aan om dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter water te drinken. 1,5 liter is het minimum, meer mag zeker, met name voor mensen die dat nodig hebben door hun levensomstandigheden, zoals wanneer je veel sport, borstvoeding geeft of als het extreem warm weer is en je veel vocht verliest.’’

                                                  2. Water drinken helpt om gewicht te verliezen: feit en fabel


                                                  ,,Water drinken vult, dus het kan helpen om de eetlust te verminderen. Zeker wanneer je een calorierijk tussendoortje vervangt door een glas water. Dus in die zin werkt water drinken positief op je gewicht. Maar als je verder net zoveel blijft eten als eerst en doorgaat met het drinken van alcohol en frisdrank, verlies je geen gram. Vind je gewoon water saai, voeg er dan wat verse munt, schijfjes sinaasappel of komkommer aan toe voor de smaak.’’


                                                  3. In plaats van water kun je ook koffie of thee drinken: feit


                                                  ,,Ja hoor, al deze vloeistoffen tellen mee. Het liefst worden er keuzes gemaakt die in de Schijf van Vijf voorkomen. Limonade bestaat grotendeels uit water, prima zolang je voor de suikervrije variant gaat. Ook de nu zo populaire Air Up-drankjes, water met een smaakje in het reservoir, zijn hierin opgenomen. Daar krijg je geen calorieën of andere schadelijke stoffen door binnen. Vruchtensap kun je beter laten staan, dat bevat veel suiker en vergroot het risico op overgewicht. Kies liever voor vloeistoffen met minder suiker.’’

                                                  4. Het drinken van veel water kan leiden tot slapeloosheid: fabel


                                                  ,,Natuurlijk, als je voor het slapen gaan nog een litertje water of thee drinkt, moet je ’s nachts naar het toilet. Ook als je relatief veel frisdrank drinkt, kom je moeilijker in slaap, omdat dit relatief veel suiker bevat. Maar als je door de dag genoeg water drinkt, hoef je geen last van slapeloosheid te hebben. Een kopje thee voor het slapen gaan is juist een verstandige keuze. Welke theesoort maakt niet zoveel uit, als jij ’m maar lekker vindt en als je er maar geen suiker in doet.’’

                                                  5. Bruiswater is net zo gezond als water zonder koolzuur: feit


                                                  ,,Hoewel water met koolzuur een hoger zuurgehalte heeft, is het niet slecht voor je tanden. Bruiswater is dus een gezonde keuze. Al is bruiswater uit de supermarkt minder goed voor het milieu en je portemonnee. Zo’n sodastream is makkelijk en duurzaam en zorgt er bovendien voor dat je relatief snel een glas water drinkt. Bovendien is het een welkome afwisseling naast koffie en thee. Wie daarnaast ook veel frisdrank drinkt, zoals bier, Fanta of cola, kan wel last krijgen van zijn darmen. En mensen met gevoelige darmen kunnen beter water zonder prik drinken, om winderigheid te voorkomen.

                                                  Waar je wel op moet letten, is het hergebruik van een fles prikwater. Een waterflesje dat continu opnieuw gebruikt wordt, kan wel miljoenen bacteriën bevatten als het niet goed schoongemaakt wordt. Vooral op uittrekdoppen zitten er veel, omdat die lastig schoon te spoelen zijn. Gelukkig kunnen deze bacteriën meestal geen kwaad. Het zijn je eigen bacteriën uit maaltijdresten en speeksel en de kans dat je daar ziek van wordt, is erg klein.

                                                  In plastic flesjes zitten ook chemische stoffen die mogelijk in het water terecht kunnen komen, bijvoorbeeld BPA. Onder normale omstandigheden gebeurt dit nauwelijks en gaat het om hele kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn. Hoge temperaturen, zoals het bewaren van het flesje in de zon kan ervoor zorgen dat dit toeneemt. Ook koolzuurhoudend drinken of zure dranken zoals vruchtensappen kunnen ervoor zorgen dat er meer stoffen vanuit het flesje in het drinken terechtkomen.’’

                                                  6. Meer dan 2 liter water drinken kan leiden tot watervergiftiging: fabel


                                                  ,,Voor een serieuze watervergiftiging is wel wat meer nodig. Je nieren kunnen 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. Belangrijk is dus dat je niet te veel water in te korte tijd drinkt. Maar je lichaam geeft zelf wel aan als het genoeg is, want als je veel drinkt, krijg je last van een klotsende buik en moet je vaak plassen.’’

                                                  In heel specifieke gevallen kan er sprake zijn van watervergiftiging. Wanneer mensen met suikerziekte extreem veel water gaan drinken of patiënten die vochtafdrijvende middelen gebruiken. Dat heet potomanie. Of jongeren met anorexia nervosa die extra veel water drinken om hun hongergevoel tegen te gaan. Dat heet psychogene potomanie. Gevaarlijk is het als je drugs gebruikt en veel water gaat drinken. Met name als je xtc neemt, komt er meer van de stof ADH (antidiuretisch hormoon) vrij in de hersenen. Je nieren kunnen de grote hoeveelheid water niet verwerken, door de drugs ‘vergeet’ je te plassen, zodat het water in het lichaam blijft. Heel sporadisch, tussen de twee en de acht op de 100.000 mensen, overlijden aan watervergiftiging door een combinatie van xtc, hoge temperaturen en dansen.

                                                  Lees ook: ‘Door te veel water te drinken kan je vergiftigd raken’: expert legt uit hoeveel te veel is

                                                  7. Gefilterd water is het gezondst: fabel


                                                  ,,Ons kraanwater is van goede kwaliteit. In Nederland heb je geen filter nodig. In het buitenland kun je vaak niet zomaar uit de kraan drinken, dan ben je bij thuiskomst weer extra blij dat het hier zomaar vers en lekker smakend voorhanden is. De enige uitzondering zijn huizen met loden leidingen, daardoor kan er te veel lood in het drinkwater zitten. Maar in principe heeft Waternet in de jaren 90 loden leidingen vervangen door ander materiaal en zijn alle huizen die na 1960 gebouwd zijn, loodvrij.’’



                                                  Comment

                                                  Working...
                                                  X