Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Wielrennen topic

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Pogacar wint bergetappe voor Vinegaard en Evenepoel

    Comment


    • Als ie niet ziek wordt of valt wint ie gewoon de tour.

      Comment


      • https://www.ad.nl/tour-de-france/tad...uro~a700f5c2b/


        Tadej Pogacar. © photo: Cor Vos

        Tadej Pogacar droeg tijdens recordklim peperduur horloge van 340.000 (!) euro


        Tijdens zijn indrukwekkende zege bovenop Plateau de Beille viel niet alleen zijn sportieve prestatie op, maar ook het peperdure horloge om de linkerpols van tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar (25). De Sloveense wielrenner droeg de Richard Mille RM 011 Yellow Edition, een horloge met een kostprijs van ongeveer 340.000 euro.

        Hij leek wel een gele Hulk op Plateau de Beille. Toen Tadej Pogacar zondag triomfeerde toen hij over de meet kwam, viel vooral zijn zegegebaar op. Maar de aandachtige kijker had mogelijk ook iets anders opgemerkt. Om de pols van Pogacar zat een geel-zwart sporthorloge. Het uurwerk dat de Sloveen droeg, was echter niet zomaar een horloge.

        Het klokje RM 011 is een van de meest iconische sporthorloges van het Zwitserse luxemerk Richard Mille. Het bedrijf is beroemd om zijn hoogwaardige, innovatieve en vaak kleurrijke horloges. De verschillende modellen van de RM 011, in het geval van Pogacar een felgele versie, zijn ontworpen om schokken en extreme omstandigheden te weerstaan. Dat maakt ze bijzonder populair bij sporters.

        Ook andere sportsterren zoals Rafael Nadal en het hele UAE Team Emirates zijn bekende ambassadeurs van het merk, dat vooral exclusief wil zijn en daardoor steeds een beperkte oplage van horloges voorziet. Kostprijs van Pogacars horloge: zo’n 340.000 euro.

        „UAE Team Emirates heeft keer op keer bewezen dat het hoge standaarden hanteert. Bij Richard Mille delen we dezelfde passie voor uitmuntendheid en zijn we verheugd om samen te werken met Mauro Giannetti en zijn team. Deze samenwerking is een belangrijke mijlpaal voor ons, omdat we dichter bij de sportgemeenschap in het Midden-Oosten komen”, verklaarde de CEO van Richard Mille over de samenwerking met de ploeg van Pogacar.

        Ook collega-wielrenner Mark Cavendish draagt al jaren uurwerken van Richard Mille. Tijdens zijn historische 35ste zege in deze Tour de France droeg hij de Richard Mille RM 67-02, een horloge ter waarde van zo’n 200.000 euro.

        De tekst gaat verder onder de foto.
        Het horloge van Mark Cavendish. © AFPOverval tijdens Parijs-Nice


        Meer dan een jaar geleden, tijdens Parijs-Nice, werd Tadej Pogacar nog slachtoffer van diefstal. Inbrekers slaagden erin zijn hotelsuite in Valbonne binnen te dringen en stalen een ander Richard Mille-horloge ter waarde van 165.000 euro. Het gestolen horloge werd niet teruggevonden, maar de twee overvallers werden door de rechtbank van Nice veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar.

        Comment


        • Philippsen wint massasprint weer na prachtig voorwerk van vd Poel

          Comment


          • Pogacar verruimt zijn voorsprong naar ruim 5 minuten , die kan de zege niet meer ontgaan

            Comment


            • Pogajar wint met overmacht de eindspurt van Vingegaard voor de 1 na laatste touretappe. Hij geeft niets cadeau.

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/sport/12198...tour-de-france

                TOUR DE FRANCE 2024



                Eerst renner sinds Marco Pantani in 1998 die dubbel Giro d’Italia/Ronde van Frankrijk paktFenomenale Tadej Pogacar verplettert rivalen ook in afsluitende tijdrit en wint voor derde keer Tour de France

                Een fenomenale Tadej Pogacar (25) heeft voor de derde keer - na 2020 en 2021 - in zijn wielerloopbaan de Tour de France op zijn naam geschreven. Ook de afsluitende klimtijdrit pakte de Sloveense veelvraat op zeer overtuigende wijze, door de concurrentie in de race tegen de klok te verpletteren.

                © GETTY IMAGES

                Tadej Pogacar wint de afsluitende tijdrit en de Tour.




                De geletruidrager won de 21e en laatste etappe van 33,7 kilometer voor de uittredende titelverdediger Jonas Vingegaard uit Denemarken, die ook als tweede eindigde in het algemeen klassement. De Belg Remco Evenepoel werd derde in de tijdrit en ook in het algemeen klassement.

                Pogacar is bovendien de eerste renner sinds Marco Pantani in 1998 die de dubbel Giro d’Italia-Tour de France in één jaar pakt. De andere zes wielrenners die dat lukten zijn Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Stephen Roche en Miguel Indurain. De Sloveen won dit jaar ook al de eendagswedstrijden Strade Bianche en Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Catalonië. Met zes ritzeges in deze Tour kwam zijn totaal op 21 overwinningen dit jaar.
                Zware inspanning in Giro



                Vooraf was de vraag of de Sloveen de zware inspanning in Italië eventueel zou moeten bekopen in de drie loodzware weken in Frankrijk.

                © ANP/HH

                Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard voorafgaand aan de tijdrit



                Daarentegen ook de wetenschap dat titelverdediger en grote rivaal Vingegaard niet een normale voorbereiding had gehad na zijn zware crash in de Ronde van Baskenland net als die andere klassementsman, Evenepoel.Hedendaagse Merckx



                Alles kwam echter samen voor de Sloveense veelvraat, die weinig aan het toeval overliet in drie weken koersen en als een hedendaagse Merckx en Pac-Man zijn opponenten één voor één opslurpte. Inclusief de laatste tijdrit won Pogacar dus maarliefs zes ritten deze Tour de France.



                In de afsluitende klimtijdrit - van Monaco naar Nice over 33.7 kilometer - mocht Evenepoel als eerst een poging wagen om de snelste tijd van de top 3 neer te zetten. De Belg begon furieus, maar Vingegaard nog beter. Er bleek echter één iemand nóg sneller te zijn: Pogacar.Verpletteren



                Bij het tweede tussenpunt bleek dat ’Pogi’ zijn rivalen aan het vernederen was, bij het derde aan het verpletteren. Dat bleek op de finishlijn, waar de Sloveen overduidelijk de snelste bleek.

                Comment


                • Over een paar jaar weten we vast wie de Tour echt gewonnen heeft.

                  Comment


                  • Die rondjes om de kerk in Nederland blijven toch een wonderlijk iets. Naar verluid heeft Pogacar meer dan een ton gekregen voor een uurtje fietsen in Surhuisterveen en is hij met een privejet heen en weer gevlogen. Daar kan zo'n evenement toch onder de streep nauwelijks geld mee verdienen.

                    Comment


                    • black money rules

                      kijk naar v Eerd van Jumbo die overigens ook miljoenen heeft gepakt met vd Valk hotel in Uden

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/sport/17296...uik-als-tiener

                        ’Werd ’s nachts naakt wakker zonder dat ik m’n pyjama had uitgedaan’
                        Voormalig Tour-winnaar Bradley Wiggins deelt onthutsende details over seksueel misbruik als tiener

                        Ex-profwielrenner Bradley Wiggins (44) heeft in een openhartig gesprek in de podcast ’Under the Surface’ verteld over het misbruik dat hij als jonge tiener heeft moeten meemaken. De Britse winnaar van de Tour de France in 2012 zegt tussen zijn 13e en 16e seksueel misbruikt te zijn geweest door een 72-jarige trainer.

                        © GETTY IMAGES

                        Sir Bradley Wiggins




                        Wiggins leerde de man, die ondertussen overleden is, kennen toen hij zich aansloot bij wielerclub Archie Roe’s. „Ik werd lid van de club - niemand vroeg trouwens of ik dat wilde - en werd voorgesteld aan een man die clubcoach was. Ze vertelden mij dat hij de coach was ’en dat hij voor me zou zorgen’”, zo vertelt Wiggins. „Hij was een 72-jarige ex-militair en hij voelde mijn polsslag. Hij had iets met het voelen van de polsslag van kinderen en hij zei dat hij nog nooit zoiets sterks als mijn polsslag had gevoeld. Ik realiseer me nu dat dit allemaal onderdeel van manipulatie was, maar hij vertelde me dat ik de beste wielrenner zou worden die dit land ooit had voortgebracht. En ik geloofde hem. Hij vertelde het ook aan iedereen, waar we ook kwamen.”

                        Hij vervolgt: „De tegenstrijdigheid is dat hij diegene was die me verliefd op mezelf liet worden, maar hij heeft me ook drie jaar lang seksueel misbruikt, tussen mijn 13e en 16e. En door wat hij zei, kwam hij ermee weg. Omdat ik de afwezigheid van een vader had, omdat ik in de club zat waarvan hij de coach was, en omdat ik in de voetsporen van mijn vader trad en het allemaal om ’Wiggo’s jongen’ ging, had ik het gevoel dat ik het nooit aan iemand kon vertellen. Het is iets heel vreemds. Het heeft met echt verpest.”

                        Scrotum vasthouden



                        Niet alleen Wiggins werd misbruikt, ook een andere minderjarige werd slachtoffer. „Hij (de coach, red.) liet ons tweeën in de douches zien hoe we ons scrotum moesten schoonmaken. Want dat is nogal een belangrijk gebied als je fietst, omdat het geïnfecteerd kan raken. Zadelpijn, begrijp je. Hij hield onze scrotums vast en liet ons zien hoe je moet schrobben.”



                        En zo waren er nog voorvallen. „’s Nachts wakker worden zonder pyjama, maar je niet meer kunnen herinneren dat je die had uitgetrokken. Zo waren er veel incidenten. Het is echt f*cked up’, aldus Wiggins, die denkt dat de coach hem drogeerde en het misbruik aanhaalt als reden voor zijn naar eigen zeggen problemen met zijn eigenwaarde.

                        Comment


                        • Demi Vollering verliest op 4 seconden de Tour

                          Comment


                          • Jeetje...ze had veel rugpijn, maar 4 tellen is niets

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/sport/17316...e-in-la-vuelta

                              Primoz Roglic houdt stand in door Stefan Küng gewonnen tijdrit en pakt eindzege in La Vuelta

                              De eerste plek van Primoz Roglic is op de laatste dag van La Vuelta bijna als vanzelfsprekend niet meer in gevaar gekomen. In de tijdrit, vertrekkend en eindigend in Madrid, liet hij Ben O’Connor definitief achter zich. Enric Mas eindigde als derde. De afsluitende etappe werd gewonnen door Stefan Küng.

                              © ANP/HH

                              Primoz Roglic




                              Voor Robert Gesink had deze tijdrit een speciaal tintje. Voor de Nederlander, 38 jaar oud, was de Vuelta zijn laatste kunstje als prof. Na negentien seizoenen verreed hij nu zijn laatste rit op de wegen in Madrid. Hij ging met een arm in de lucht over de meet, al was het niet genoeg om in de prijzen te vallen.

                              Binnen de kortste keren reden er vijf Nederlanders op het parcours. De tijdrit werd afgetrapt door de Nederlander Tim Naberman, direct gevolgd door Ide Schelling. De Nederlanders wisten geen rol van betekenis te spelen in de tijdrit. Victor Campenaerts, een Belg, had een minuut of veertig de snelste tijd.
                              Stefan Küng troeft Filippo Baroncini af



                              Küng legde de lat hoog door 43 seconden sneller te rijden dan Filippo Baroncini, die tot dat moment boven aan de lijst stond. Wie zou de Zwitser, die zich in het verleden al vaker bewees als tijdritspecialist, nog van de troon kunnen stoten?

                              Het antwoord was niemand. Ook Roglic en O’Connor kwamen niet meer aan de tijd van Küng. Voor het tweetal dat concurreerde om de eindzege was het vooral een kwestie van heel blijven: niet vallen of lek rijden, want dat zou de grootste moeilijkheden brengen voor hun plek in het eindklassement. O’Connor zorgde ervoor dat hij in elk geval tweede eindigde, achter de vlekkeloze Roglic. De Sloveen eindigde op de tweede plek in de tijdrit, maar kon het Küng niet moeilijk genoeg meer maken.

                              Comment


                              • Robert Gesink stopt met wielrennen

                                Comment


                                • https://www.ad.nl/wielrennen/mathieu...nken~ad7320a1/


                                  Mathieu van der Poel. © BELGA

                                  Mathieu van der Poel voegt op WK gravel nieuwe wereldtitel toe aan collectie: ‘Leuk dat ik deze kan afvinken’


                                  Met videoMathieu van der Poel heeft na het WK op de weg (vorig jaar) en het WK veldrijden (al zes keer) nu ook het wereldkampioenschap gravel aan zijn palmares toegevoegd. De 29-jarige Van der Poel schudde in de finale de Belg Florian Vermeersch af en soleerde naar de zege. ,,Dit was een groot doel voor mij”, vertelde hij na de finish. Zaterdag was er in Leuven ook al succes voor Nederland met winst voor Marianne Vos bij de vrouwen.

                                  Het is voor Van der Poel zijn tweede medaille bij het WK gravel, nadat hij twee jaar geleden bij de eerste editie naar het brons reed. De wereldtitel ging toen naar de Belg Gianni Vermeersch. Vorig jaar ontbrak Van der Poel en ging het goud naar de Sloveen Matej Mohoric.

                                  De renners werken bij de derde editie 182 kilometer af. Van der Poel gold als grote favoriet en de Nederlander plaatste met nog iets meer dan honderd kilometer te gaan een eerste versnelling. Hij reed even solo voor de concurrentie uit, maar werd weer ingerekend.

                                  Een kilometer of zestig voor de finish probeerde Van der Poel het opnieuw. Hij kreeg de Brit Connor Swift mee en even later sloten ook titelverdediger Mohoric en meerdere Belgen aan. Van de thuisrijders ontsnapte Florian Vermeersch met nog veertig kilometer te gaan. Van der Poel zag het gevaar en sprong op het wiel. Daarachter werd getwijfeld. Van der Poel en Vermeersch reden steeds verder weg.
                                  Mathieu van der Poel. © photo: Cor Vos
                                  Op dertien kilometer van het einde trok de Nederlander bergop nog eens door en Vermeersch had geen antwoord. Van der Poel soleerde naar de wereldtitel gravel en mocht de achtste regenboogtrui uit zijn profcarrière ophalen. Het zilver - net als vorig jaar - naar Florian Vermeersch en met Quinten Hermans eindigde een tweede Belg op het podium voor eigen publiek.

                                  Vorig jaar werd Van der Poel wereldkampioen op de weg en hij was daarmee de eerste Nederlander die dat voor elkaar kreeg sinds Joop Zoetemelk in 1985. In het veld toonde Van der Poel zich in 2015, 2019, 2020, 2021, 2023 en ook begin dit jaar de beste van de wereld. Dit jaar kende hij in de regenboogtrui een uitstekend voorjaar op de weg, met overwinningen in de E3 Classic, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

                                  Comment


                                  • ja dat is echt een killer, waar die de kracht vandaan haalt is imponerend

                                    Comment


                                    • https://www.ad.nl/wielrennen/niet-te...tels~aceb01ea/

                                      Harrie Lavreysen. © AFP

                                      Niet te stoppen: Harrie Lavreysen is na goud op kilometer recordhouder met vijftien wereldtitels


                                      WK baanwielrennenHarrie Lavreysen is voor de vijftiende keer wereldkampioen in het baanwielrennen geworden. De vijfvoudig olympisch kampioen veroverde in het Deense Ballerup de wereldtitel op de 1 kilometer tijdrit. Daarmee is hij de enige baanwielrenner met vijftien wereldtitels op zak.

                                      Met een tijd van 57,321 seconden onttroonde Lavreysen landgenoot Jeffrey Hoogland, die met 58,252 genoegen moest nemen met het zilver. Brons was er voor de Brit Joseph Truman.

                                      Met de wereldtitel op de teamsprint van afgelopen woensdag evenaarde Lavreysen al het record van de Fransman Arnaud Tournant die zijn titels veroverde rond de eeuwwisseling. Op de keirin slaagde Lavreysen er niet in die vijftiende wereldtitel te veroveren, maar op de kilometer was hij overtuigend de beste.

                                      Van de Wouw pakt zilver op de sprint


                                      Hetty van de Wouw heeft zilver gehaald op de sprint. De 26-jarige baanwielrenster moest in de finale het goud laten aan de Britse titelverdedigster Emma Finucane. Het brons ging naar de Japanse Mina Sato.

                                      De WK-finale was een herhaling van de strijd om het brons op de Olympische Spelen van Parijs afgelopen zomer. Finucane hield Van de Wouw toen van een tweede medaille af. De uit Kaatsheuvel afkomstige baanwielrenster had eerder op het olympisch toernooi zilver veroverd op de keirin.

                                      Finucane, die in de halve finales tegen de Japanse Mina Sato een race minder had gereden, won de eerste heat overtuigend. In de tweede heat slaagde Van de Wouw er niet in haar opponente te passeren.

                                      Voor Van de Wouw is het de tweede zilveren medaille bij de WK in Ballerup. Ze won eerder zilver op de teamsprint met Kyra Lamberink en Steffie van der Peet. Op dat onderdeel moesten ze de wereldtitel laten aan de Britse vrouwen.

                                      Brons voor Heijnen


                                      Eerder op de dag greep Philip Heijnen het brons veroverd op de puntenkoers. De 24-jarige Nederlander moest de titel laten aan de Spanjaard Sebastián Mora. De Deen Niklas Larsen greep het zilver.

                                      Heijnen reed in de beginfase van de puntenkoers een aanvallende wedstrijd. Hij wisselde de koppositie af met de Deen Larsen, die twee keer onder luid gejuich van het publiek op de piste in Ballerup een ronde pakte. In de slotfase verzamelde de Spanjaard echter de meeste punten en passeerde Larsen en Heijnen nog met 70 punten. Larsen had er 69 en Heijnen 65.

                                      Mora werd eerder twee keer tweede bij het WK op de puntenkoers. Voor Heijnen is het de eerste WK-medaille. ,,Dit is wel een beetje een stoute droom”, vertelde hij na afloop. ,,Maar er zit altijd meer in. Een wereldtitel is ook leuk. Daar kwam ik voor. Ik ben wel superblij hoe het nu is gegaan.”

                                      De tekst gaat verder onder de foto.
                                      Philip Heijnen na zijn bronzen medaille. © ANP
                                      ,,Ik heb heel het jaar op de weg gereden bij de ploeg Parkhotel Valkenburg. Vijf meerdaagse wedstrijden gereden om echt inhoud te kweken. Een grote motor bouwen. Ik merk nu echt dat ik daar profijt van heb. Ik kan gewoon een tand groter rijden. Het duurt langer voordat het kaarsje uitgaat.’’ Heijnen ging vanaf het begin volle bak. Steeds met de mond wagenwijd open en zijn tong bijna op het stuur. ,,Ja, dat is mijn stijl, haha. Knop om en volle bak.’’

                                      De Olympische Spelen van Los Angeles in 2028 is het vergezicht voor Heijnen. ,,Wij zijn in de duurploeg met vijf echt goede jongens. Net als bij de sprinters maken we elkaar beter. Het is gezellig, maar we dagen elkaar ook uit. Als je met de beste rijdt, word je zelf ook beter. Dat is echt mooi. Hopelijk is dit het begin van meer.’’

                                      Sprintster Van de Wouw bereikt finale op WK baanwielrennen


                                      Hetty van de Wouw heeft bij de WK baanwielrennen de finale van het sprinttoernooi gehaald. De 26-jarige baanwielrenster versloeg in de halve finales in drie heats de Britse Sophie Capewell. In de strijd om de wereldtitel neemt Van de Wouw het later vrijdag op tegen titelverdedigster Emma Finucane uit Groot-Brittannië. Capewell strijdt met de Japanse Mina Sato om het brons.

                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/sport/15087...prostaatkanker

                                        Schok in wielerwereld: Sir Chris Hoy (48) heeft uitgezaaide prostaatkanker

                                        De vorm van kanker waaraan zesvoudig olympisch kampioen baanwielrennen Sir Chris Hoy lijdt, is terminaal. De 48-jarige Brit onthulde zaterdag in de krant The Sunday Times dat hij van artsen te horen heeft gekregen dat hij nog maar „twee tot vier jaar” te leven heeft. In februari liet Hoy op Instagram al weten dat hij de diagnose kanker had gekregen. Hij zei toen chemotherapie te krijgen en voegde eraan toe zich op dat moment „prima” te voelen.

                                        © ANP/HH

                                        Sir Chris Hoy tijdens de Olympische Spelen in Parijs afgelopen zomer.




                                        Hoy wilde zijn ziekte aanvankelijk niet openbaar maken, maar voelde zich toch gedwongen het nieuws met de buitenwereld te delen. „Hoewel ik dankbaar ben voor alle steun, wil ik dit graag privé afhandelen”, schreef hij in februari. Hij zegt nu in het interview met The Sunday Times dat hij destijds al wist dat zijn ziekte terminaal was.

                                        Hoy kreeg vorig jaar het slechte nieuws te horen. „Dat was een enorme schok”, gaf hij in februari toe. „Vooral omdat ik tot dat moment nog geen signalen had gekregen.” Maar nu zegt hij: „We zijn allemaal geboren en we gaan allemaal dood. Dit is gewoon een deel van het proces.” Hij vertelde ook dat hij zichzelf er steeds aan herinnert dat hij geluk heeft dat er medicijnen zijn die hem helpen nog zo lang mogelijk te blijven leven. „Maar het grootste deel van mijn strijd tegen kanker is niet lichamelijk”, voegde hij daar aan toe. „Voor mij zit het in mijn hoofd.”
                                        Hoy dacht aan schouderblessure



                                        Hoy legt in de krant uit dat hij de pijn, die hij in zijn schouder voelde, in eerste instantie afdeed als een blessure veroorzaakt door inspanningen in de sportschool. Maar toen hij werd doorverwezen voor een scan, kreeg hij te horen dat er een tumor in zijn schouder zat. Een tweede scan onthulde vervolgens dat dit een uitzaaiing was van prostaatkanker. Ook bleek Hoy uitzaaiingen te hebben in zijn bekken, heup, ruggengraat en ribben.



                                        De in 2013 gestopte Hoy was tot 2021 de meest succesvolle Britse olympiër door de zes gouden medailles die hij in Athene, Beijing en Londen behaalde. Jason Kenny is nu de eigenaar van die titel, dankzij zijn zevende baanwielrengoud in Tokio.

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/wielrennen/sprintl...iken~a67b1334/


                                          Mark Cavendish. © Belga

                                          Sprintle­gen­de Mark Cavendish stopt: ‘Ik heb alles bereikt wat ik als wielrenner kan bereiken’


                                          Mark Cavendish beëindigt zondag in het Tour de France Criterium van Singapore zijn wielerloopbaan. Dat meldt de Britse topsprinter in een boodschap op Instagram. ,,Ik ben klaar voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven”, schrijft de renner, die afgelopen zomer met zijn 35ste ritoverwinning in de Tour de France een record neerzette.

                                          Cavendish (39) kwam sinds de Tour van afgelopen zomer niet meer in officiële wedstrijden in actie, maar nam vorige week nog wel deel aan een criterium in het Japanse Saitama. Over zijn toekomst liet hij zich nooit in duidelijke bewoordingen uit.

                                          ,,Zondag rijd ik mijn laatste wedstrijd als wielerprof”, schrijft hij nu. ,,Ik heb het geluk dat ik twintig jaar heb kunnen doen waarvan ik houd en dat ik alles heb bereikt wat ik als wielrenner kan bereiken. Het wielrennen heeft me veel gegeven.”

                                          Naast zijn 35 ritzeges in de Tour - één meer dan de Belgische wielerlegende Eddy Merckx - won hij onder meer zeventien etappes in de Giro d’Italia, drie etappes in de Vuelta, de voorjaarsklassieker Milaan-San Remo (2009) en de wereldtitel in Kopenhagen (2011). Cavendish boekte in totaal 165 profoverwinningen.

                                          Comment


                                          • https://www.nu.nl/wielrennen/6339097...programma.html

                                            Roglic mikt op Giro en Tour in 2025, Vuelta voorlopig niet op zijn programma

                                            Primoz Roglic heeft zaterdag zijn plannen uit de doeken gedaan voor het aankomende wielerseizoen. De Sloveen van Red Bull-BORA-hansgrohe mikt op deelname aan de Giro d'Italia en de Tour de France.
                                            Voor de 35-jarige Roglic wordt het zijn eerste deelname aan de Giro na zijn winst in 2023. Vorig jaar sloeg hij de Italiaanse rittenkoers over en ging hij volledig voor de eindzege in de Tour. Dat lukte niet: na een val stapte Roglic uit koers.



                                            Dit jaar is het geel in de Tour de France wederom het hoofddoel van Roglic. Eerst rijdt hij dus de Giro, die dit jaar voor hem extra bijzonder is. De Giro wordt namelijk deels door zijn thuisland Slovenië verreden.

                                            Voor de Vuelta lijkt voorlopig geen plek in het schema van Roglic. Die koers schreef hij vorig jaar voor de vierde keer op zijn naam. Jai Hindley en Aleksandr Vlasov zijn voorlopig aangewezen als kopmannen voor de Vuelta.

                                            Roglic is de tweede grote naam die zijn plannen voor 2025 bekendmaakt. Hij komt in de Tour de France sowieso zijn landgenoot Tadej Pogacar tegen. De drievoudig winnaar van de Tour de France twijfelt nog tussen de Giro en de Vuelta.

                                            Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel hebben hun programma nog niet bekendgemaakt. Evenepoel is momenteel nog herstellende van een botsing met een bus tijdens een training.

                                            Comment


                                            • https://nos.nl/artikel/2549407-vos-k...ok-wk-deelname

                                              Vos keert in Besançon terug in het veldrijden, mogelijk ook WK-deelname


                                              Marianne Vos keert terug in het veldrijden. Na een afwezigheid van bijna twee jaar maakt de multidisciplinaire wielrenster haar rentree in de wereldbeker van Besançon, op 29 december.

                                              Vos reed voor het laatst een internationale cross in januari 2023. In de wereldbeker van Benidorm eindigde ze in de regenboogtrui op de veertiende plaats. Een jaar eerder had ze die trui veroverd door voor de achtste keer in haar carrière wereldkampioene veldrijden te worden.

                                              Vorig veldritseizoen kwam ze niet in actie nadat ze in augustus een operatie aan haar liesslagader had ondergaan.



                                              Mogelijk WK


                                              Deze winter is de toprenster wel weer te bewonderen in het veld. In Besançon voor het eerst, en volgens bondscoach Gerben de Knegt misschien zelfs wel vaker. "Ze wil in Frankrijk weer proeven van deze discipline en zal mede van haar optreden in deze wedstrijd laten afhangen of ze eventueel later dit seizoen ook het WK zal rijden."

                                              Nederland reist met een sterke bezetting af naar de wereldbeker van Besançon: onder anderen Mathieu van der Poel en Fem van Empel rijden ook. Puck Pieterse slaat over.

                                              Comment


                                              • Dat is toch ook een topsportvrouw!

                                                Comment


                                                • https://nos.nl/artikel/2549968-van-e...de-bij-rentree

                                                  Van Empel wint wereldbeker Besançon, Vos vijfde bij rentree

                                                  Fem van Empel heeft de wereldbeker van Besançon gewonnen. Op het gladde parcours in Frankrijk reed de veldrijster in de eerste ronde weg bij de rest. Marianne Vos, die haar rentree maakte, werd vijfde.

                                                  Van Empel komt door haar overwinning dichterbij klassementsleider Lucinda Brand in de wereldbeker. Brand eindigde in Besançon als tweede, waardoor het gat nu 46 punten is tussen de twee rensters.

                                                  "Eigenlijk ging alles volgens plan", vertelde Van Empel na de finish. "Het was een spiegelglad parcours dus het was fijn om op kop te rijden, want dan kun je je eigen lijnen rijden. Mijn conditie is goed, maar ik hoop dat het nog beter kan."
                                                  Sterke Vos


                                                  Ver achter Van Empel maakte Vos een goede indruk in Besançon. De achtvoudig wereldkampioene in deze discipline reed bijna twee jaar lang geen crossen nadat ze een operatie onderging aan haar liesslagader vlak voor het seizoen 2023/24.
                                                  NOSFem van Empel wint de wereldbekerveldrit in Besançon.
                                                  In haar eerste wedstrijd van dit seizoen moest ze daardoor ver van achter starten, maar ze maakte al snel terrein goed op de brede Franse weides. Na één ronde reed ze al in de top tien en kon ze de jacht op de kop van de koers openen.

                                                  "Dat voelde goed", blikte Vos na afloop terug. "Je weet vooraf nooit wat je kunt verwachten, al helemaal niet op zo'n loodzwaar rondje, maar ik was erg blij met hoe ik opschoof."

                                                  Eén voor één reed ze de andere rensters voorbij en in de voorlaatste ronde reed ze zelfs in de top vijf. Het podium was echter te ver weg.

                                                  Van Empel soeverein


                                                  Al in de openingsfase werd duidelijk dat er vandaag geen maat stond op Van Empel. Brand en de Hongaarse Blanka Vas bleven het langst in de buurt van de wereldkampioene, maar moesten uiteindelijk ook veel tijd toegeven.

                                                  Overal waar zij kwamen, was Van Empel een kleine minuut eerder al geweest. De jonge renster reed soeverein naar de finish en kwam met een grote lach op haar gezicht over de finish, ruim een halve minuut voor Brand, die de schade in het klassement beperkte. Vas werd derde, Vos moest genoegen nemen met plek vijf.

                                                  Comment


                                                  • https://www.ad.nl/wielrennen/column-...neus~aafff6a1/


                                                    PREMIUMMathieu van der Poel. © BELGA

                                                    Column Thijs Zonneveld | Zonder pech of tegenslag wint Mathieu van der Poel ze alle elf, met twee vingers in zijn neus


                                                    Columnist Thijs Zonneveld schreef namens alle crossers vorige week een brief aan de Kerstman. Iedereen trainde zich voor deze winter het schompes, maar Mathieu van der Poel zet iedereen voor joker. ‘Onder de boom willen we één ingeblikt griepje om weg te geven of een doosje punaises om te strooien.’

                                                    Eigenlijk willen we niet klikken, maar we kunnen niet anders. Hij heeft het weer gedaan. Een minuut en zestien seconden duurde het, en toen reed-ie weer waar hij altijd rijdt: alleen op kop. Hij haalde ons in alsof we een paar kleuters op fietsjes met zijwieltjes waren, hij vloog zo hard door de bocht dat hij de modder niet eens raakte en hij stortte zich in de Kuil van Zonhoven alsof morgen niet bestond.

                                                    Hij was nóg beter dan vorig jaar en het jaar daarvoor. We konden alleen maar toekijken, met onze tong in ons wiel, hoe Mathieu met de regenboog aan de horizon verdween.

                                                    Het was, kortom, niet eerlijk.

                                                    We hebben er alles aan gedaan. We hebben ons het schompes getraind, we hebben ons voorbereid op zijn rentree, we hebben ons boos gemaakt in de media. We waren er klaar voor, echt waar. Nog meer dan andere jaren. En dan dit.

                                                    We staan voor joker, Kerstman. Het is net alsof we er geen reet van kunnen. Worden we weer weggezet als kleine crosserkes door mensen die languit op de bank liggen uit te buiken van de zoveelste kerstborrel.

                                                    En het was nog wel zo leuk voordat hij er was. Iedereen had een kans en het was best gezellig (zolang Eli niet op het achterwiel van Ryan ging staan). Elke veldrit was spannend, er werd gevochten voor elke plak bagger en er was vrijwel elke week een andere winnaar. Samen spelen, samen delen.

                                                    Tot afgelopen zondag dus. Elf keer doet Mathieu deze winter mee. En zonder pech of tegenslag wint-ie ze alle elf, met twee vingers in zijn neus, terwijl hij jingle bells neuriet. Dat is godmiljaar nondeju toch niet normaal meer.

                                                    Daarom hopen we dat u kunt helpen, Kerstman. We vragen u de volgende cadeaus voor onder de kerstboom: een paar extra longen voor Toon, raketbrandstof voor in de brommer van Wout, een tandje groter voor Thibau, een stel beenverlengers voor Lars, een nieuwe heup voor Eli, een toefje techniek voor Pim, een snufje magische elfenstof voor Mees en een pakje hubba bubba voor Michael – zodat-ie op het WK misschien extra lang aan het achterwiel van Mathieu kan plakken.

                                                    Verder wensen we één ingeblikt griepje om weg te geven, een doosje punaises om te strooien en een anker dat we aan zijn zadel kunnen binden als-ie even niet oplet voor de start.

                                                    En als dat allemaal niet werkt, kunt u hem dan alstublieft in de zak mee terug nemen naar Lapland?

                                                    Dank u wel,
                                                    De rest van de crossers

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X