Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Trump, een zegen of een ramp?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/video/17023...dorde-scheppen

    'Hiermee wil Donald Trump nieuwe financiële wereldorde scheppen' / Na bloedbad op de beurzen

    11:31Video



    De vrees voor een handelsoorlog stort de beurzen wereldwijd diep in het rood. Er wordt gesproken over een economische kernoorlog en zelfs een beurscrash lijkt niet ondenkbaar. Maar hoe moet je hier als belegger mee omgaan? Beleggersauteur en trainer Peter Siks heeft het antwoord.

    Comment


    • Nu je slag slaan, goedkoop kopen

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/4472...rm-van-kritiek

        Dit is het brein achter Trumps handelsoorlog: waarom president vasthoudt aan zijn masterplan, ondanks storm van kritiek

        WASHINGTON - Nu het stormt op de beurzen groeit de druk op de Amerikaanse president Donald Trump om de handelstarieven overboord te gooien. Waarom houdt het Witte Huis er, vooralsnog, aan vast? De buitenwacht ziet chaos, maar er is wel degelijk een masterplan.

        Peter Navarro is de belangrijkste economisch adviseur in het Witte Huis. Hij is ook dé man achter de handelsoorlog van president Trump.




        ’Death by China’ en ’The Coming China Wars’. Dit zijn geen thrillers, maar non-fictie boeken van de Amerikaanse econoom Peter Navarro. De 75-jarige professor is de belangrijkste economisch adviseur in het Witte Huis. Hij is ook dé man achter de handelsoorlog van president Trump.

        Navarro, die ooit als Democraat een gooi deed naar de lokale politiek en zich toen opwierp als milieuactivist, kwam in 2016 bij Trump op de radar via diens schoonzoon Jared Kushner. De echtgenoot van Ivanka had Navarro’s snoeiharde boek gelezen over het vals spel waarmee Beijing de VS economisch naar de kroon wil steken.

        Peter Navarro gedoopt tot ’gevaarlijkste man in Trump-wereld’



        De econoom kreeg dat jaar een fluisterrol in de verkiezingscampagne en schopte het tijdens Trumps eerste presidentschap tot handelsadviseur. Hij werd door Politico al snel gedoopt tot de ’gevaarlijkste man in de Trump-wereld’. Dat vond China ook, die hem een ban oplegde.



        Nu is Navarro terug. En hoe. De topadviseur is namelijk ook de schrijver van de handelsparagraaf in Project 2025, het oerconservatieve draaiboek van de denktank Heritage Foundation dat de leidraad is van Trumps beleidsagenda in zijn tweede termijn. Zo volgt de president Project 2025 bij het grensbeleid en de ontmanteling van de federale bureaucratie, inclusief het opheffen van het ministerie van Onderwijs, als ook ten aanzien van de militaire terugtrekking in Europa. Alleen de nucleaire afschrikkingstaak in NAVO-verband blijft, schrijft het draaiboek voor.Handelsoorlog: dit schrijft Navarro in Project 2025



        Wat schrijft Navarro in Project 2025 over de handel? De overeenkomsten met Trumps beleid zijn verbluffend. In een dertig pagina’s tellend hoofdstuk zet hij uiteen dat het cruciaal is voor de VS om de industriële productie naar eigen land terug te halen, teneinde de dominante wereldpositie te behouden. De econoom rept in dat verband van een ’industriële renaissance’, net als het Witte Huis nu doet, en spreekt van ’een nationaal veiligheidsbelang’.


        Volgens Navarro is Amerika kwetsbaar geworden door de grote industriële afhankelijkheid van het buitenland. Zo bouwt de VS amper nog schepen, computers of telefoons, klaagde Trump vorige week. Handelspolitiek, in het bijzonder importheffingen, moeten het wapen zijn waarmee die productie- en defensiebasis in de VS wordt versterkt.



        Ook stelt Navarro dat het Amerikaanse handelstekort tot de uitstroom van rijkdom leidt, met als gevolg dat buitenlandse partijen machtiger worden en gaandeweg bezit nemen van cruciale Amerikaanse bedrijven. Ook hier is China de grote boeman, want dat land streeft volgens Navarro ’agressief’ naar wereldhegemonie.

        Dow Jones daalt, maar Amerikanen moeten ’even doorbijten’



        De analyse helpt verklaren waarom de VS zegt vast te houden aan de importheffingen en te midden van kelderende beurzen spreekt van ’liberation day’. De heffingen zijn niet alleen een belangrijk middel om geld binnen te harken teneinde het enorme begrotingstekort te dichten, maar ook een strategisch wapen om Amerika te bevrijden van een ’unfair’ handelsjuk door de eigen industrie op te bouwen.



        Wel laat Navarro in zijn analyse in Project 2025 ruimte voor onderhandelingen, mits andere landen hun handelsbarrières slopen. Want, stelt hij, „veel Amerikaanse handelspartners hanteren fors hogere heffingen voor duizenden Amerikaanse producten.”

        Het strategische industriebelang maakt duidelijk waarom de regering-Trump vindt dat Amerikanen nu ’even’ moeten doorbijten. De president heeft zelfs erkend dat de drastische ruk aan het stuur Amerika in een recessie kan duwen. ’Hang tough’, hou vol, zei Trump afgelopen weekend, die sprak van een ’economische revolutie’.

        Jamie Dimon en Bill Ackman halen hard uit



        Die revolutie zorgt vooralsnog voor paniek en groeiende kritiek. Nu de beurzen bloeden, keren zelfs trouwe bondgenoten zich tegen Trump. De bestuursvoorzitter van zakenbank JP Morgan, Jamie Dimon, waarschuwde voor hogere inflatie en de schade die Trumps beleid aanricht aan economische handelsbetrekkingen op de lange termijn. Dimon, een oud-adviseur van Trump, was in januari nog positief geweest over importheffingen.



        Een andere Wall Street-magnaat die als pro-Trump te boek stond, Bill Ackman, ging er beduidend harder in. De hedgefonds-baas waarschuwde voor een ’economisch nucleaire winter’. Volgens Ackman ondermijnt de regering het vertrouwen van het buitenland in de VS als betrouwbare handelspartner.

        Het Witte Huis sprak maandag berichten tegen dat Trump voor de heffingen een 90 dagen-pauze zou willen inlassen. Die melding werd afgedaan als ’fake news’. En wat vindt de Amerikaanse burger? Ondanks alle commotie blijft de steun voor de president groeien. Volgens een laatste peiling is de approval rate van de Republikein gestegen van 49 naar 53 procent.

        Comment


        • Fascinerend hoe economen ook zo tegenstrijdig kunnen reageren over effect op langere termijn. Zeker als je beseft dat er geen harde lijn nu is waaraan wordt vastgehouden, zodat het beleid steeds verandert waardoor je uberhaupt weinig kan voorspellen. EU maakt zich al op om te onderhandelen, die bewegen dus al.

          Comment


          • Ja iedere dag is anders bleek gisterenavond wel, nu de beurzen sky high

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/4525...-tarievenchaos

              Koers Witte Huis in nevelen gehuld: vier tegenstrijdige agenda’s drijven Trumps tarievenchaos


              WASHINGTON - Met het pauzeren van invoerheffingen voor negentig dagen zet de Amerikaanse president Donald Trump de wereld andermaal op het verkeerde been. De vrees voor een recessie lijkt de drijfveer achter het plotse uitstel. Beurzen veren op, maar is de dollemansrit wel ten einde?

              © ANP/HH

              De Chinese president Xi Jinping (l) en de Amerikaanse president Donald Trump zijn in een hevige handelsoorlog verwikkeld.




              Vier economisch-politieke agenda’s lopen bij de importheffingen kriskras door elkaar. Dat valt op te maken uit recente verklaringen van Trump en andere kopstukken uit zijn regering. De agenda’s staan haaks op elkaar. Wat wil het Witte Huis nou eigenlijk?

              Agenda 1: handelstekort VS aanpakken




              „We worden opgelicht. Vriend en vijand maken misbruik van ons.” Het zijn gevleugelde woorden van Trump. De Republikein kraakt harde noten over de vrije handel, die volgens hem inhoudt dat de VS zijn markt heeft opengesteld, terwijl andere landen valsspelen door hun thuismarkten (deels) af te schermen. Het resultaat is dat de Amerikanen een enorm handelstekort hebben van dik 900 miljard dollar in 2024, luidt de redenering.



              Het land importeert dus veel meer goederen dan het exporteert. „In de ogen van de VS kan dat handelstekort alleen door unfaire praktijken komen”, zegt econoom Stan Veuger van de American Enterprise Institute in Washington. Iedereen wil immers made in the USA hebben, zo is de aanname.

              Economen zijn verdeeld over de impact van een handelstekort. Volgens Trump-getrouwen, in het bijzonder de belangrijkste handelsstrateeg van het Witte Huis, Peter Navarro, holt zo’n tekort de Amerikaanse economie uit en vertraagt het de groei. Critici noemen dat een achterhaalde, mercantilistische kijk. Maar voor Trump is het reëel. Vandaar zijn eis dat de EU heffingen kan afkopen door voor honderden miljarden aan Amerikaanse energie af te nemen. Daarmee zou het handelstekort tussen beide blokken verdwijnen.

              Agenda 2: afhankelijkheid van het buitenland verkleinen




              Waar het aanpakken van het handelstekort de deur opent naar onderhandelingen, waarvoor met name Financiënminister Scott Bessent de voorbije dagen pleitte, gooit de ’America First’-benadering van de eigen productie die juist dicht. Hier wordt het namelijk cruciaal geacht voor de VS om de industriële productie naar eigen land terug te halen en de afhankelijkheid van het buitenland te beperken. Dit om de dominante wereldpositie veilig te stellen.

              Handelspolitiek, in het bijzonder importheffingen, moeten in dit geval het breekijzer zijn waarmee die productie- en defensiebasis in de VS wordt versterkt. Door protectionisme keren industrieën terug naar eigen land, is de gedachte. Topadviseur Navarro spreekt in dit verband van een nationaal veiligheidsbelang. Het laten vieren van de teugels dient hier geen doel. Het verklaart de eerdere aankondiging dat tarieven ’niet onderhandelbaar’ zijn.
              Agenda 3: geld binnen harken via heffingen



              Datzelfde geldt in wezen voor het belang om via heffingen geld in het laatje te krijgen. Daaraan hebben de VS dringend behoefte. Het land leeft op veel te grote voet. De overheid geeft jaarlijks bijna 2 biljoen dollar meer uit dan er binnenkomt. Hierdoor is de staatsschuld zo extreem opgelopen (ruim 36 biljoen dollar) dat het land inmiddels jaarlijks meer uitgeeft aan rente op die schuldenberg dan aan defensie.



              Tekst gaat verder onder de foto

              © ANP / HH

              De Amerikaanse president Donald Trump.



              Trump onderkent als eerste president de onhoudbaarheid van de financiële situatie. Maar het binnen hengelen van geld via importheffingen om de schatkist te spekken staat haaks op de wens om te onderhandelen over het schrappen van diezelfde heffingen om handelsbarrières te slechten. Vandaar dat het Witte Huis nu als ’middenweg’ een basistarief van 10 procent invoert, dat voorlopig voor alle landen gaat gelden, met uitzondering van China. Zo stroomt er ondanks de pauze toch geld in de schatkist.

              Agenda 4: rivaal China aanpakken




              Nu de pauzeknop met de meeste heffingen is ingedrukt, wordt duidelijk dat voor China een andere maatstaf geldt. Beijing wordt als enige juist harder aangepakt met tarieven van 125 procent. Trump zegt met zoveel woorden dat de Volksrepubliek hiermee wordt gestraft voor de vijandige houding jegens het Amerikaanse streven naar een gelijk speelveld. De suggestie is daarmee dat ook hier alles onderhandelbaar is.

              Dat lijkt verhullende taal voor een andere agenda, die juist onverzoenlijkheid predikt richting China. Het uitgangspunt is daarbij dat de VS momenteel ongewild de ’agressieve’ economische expansie van Beijing financiert door massaal Chinese producten te kopen. Volgens dit dogma streeft de Volksrepubliek naar economische en militaire werelddominantie ten koste van de VS.



              Om dat te voorkomen moet met heffingen en tal van andere maatregelen, zoals sancties, een visaverbod voor Chinese studenten en een Amerikaanse breuk met Chinese toeleveranciers, het tij worden gekeerd. Aldus is door Navarro beschreven in Project 2025, het conservatieve draaiboek dat op Trumps nachtkastje lijkt te liggen.



              Elke onderhandeling is voor deze agenda een teken van zwakte. Zoals dat bij sommige andere agenda’s juist wenselijk is. Het onderstreept de tegenstrijdigheid van het huidige Amerikaanse beleid. Zo lang geen duidelijke, definitieve keuze wordt gemaakt tussen de vier belangen, hangt nieuwe chaos in de lucht.

              Comment


              • Hij voert zijn beloofde beleid uit en is de 1e Amerikaanse president die wat probeert te doen aan de giga schulden na tig jaar wanbeleid plus defensiekosten om overal in de wereld problemen te moeten oplossen. En nu zijn we boos omdat we onze eigen boontjes moeten doppen?

                Comment


                • Iran wil praten met de VS voor een nucliaire deal

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/6672...-met-vs-willen

                    OORLOG ISRAËL



                    Onrust in Midden-Oosten: vrijdag 11 aprilLIVE | ’Iran zou tussentijdse nucleaire deal met VS willen’


                    Er klinkt weer oorlogsgeweld in het Midden-Oosten. De regering-Trump richt zijn vizier op de Houthi-rebellen in Jemen, het staakt-het-vuren in Gaza is gesneuveld en ook in Libanon vallen bommen. Intussen wordt nog altijd een deel van de Israëlische gijzelaars vastgehouden door Hamas. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                    © ANP / Associated Press

                    De Amerikaanse president Donald Trump heeft een deadline van twee maanden gesteld voor de onderhandelingen met Iran over een nieuwe nucleaire deal.

                    'Iran zou tussentijdse nucleaire deal met VS willen'


                    Iran zou tijdens gesprekken met de Verenigde Staten willen voorstellen dat de twee landen eerst werken aan een voorlopige nucleaire overeenkomst, voordat ze verdergaan met onderhandelingen over een uitgebreider akkoord. Dit vertelden een Europese diplomaat en een bron die bekend is met de kwestie aan nieuwssite Axios.


                    De Amerikaanse president Donald Trump heeft een deadline van twee maanden gesteld voor de onderhandelingen met Iran over een nieuwe nucleaire deal. In de tussentijd heeft Trump de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten opgeschaald, voor het geval de diplomatieke missie mislukt.


                    Als er geen akkoord wordt bereikt, zou Trump een aanval op de Iraanse nucleaire faciliteiten kunnen bevelen of een Israëlische aanval kunnen steunen. Volgens de bronnen vinden de Iraniërs het sluiten van een complexe en zeer technische nucleaire deal binnen twee maanden onrealistisch. Ze willen meer tijd krijgen om escalatie te voorkomen, aldus Axios.

                    Tweede Amerikaans vliegdekschip aangekomen in Midden-Oosten


                    Een tweede Amerikaans vliegdekschip is aangekomen in het Midden-Oosten. Dat heeft het Amerikaanse leger donderdag bekendgemaakt. De Carl Vinson moet er samen met de Harry S. Truman, die al in de regio aanwezig was, de scheepvaart beschermen.

                    De Houthi-rebellen uit Jemen hebben de afgelopen maand verschillende aanvallen opgeëist op het Amerikaanse vliegdekschip Harry S. Truman. Washington heeft de aanvallen niet bevestigd, maar voerde sinds midden maart de aanvallen op doelwitten in Jemen sterk op.

                    Comment


                    • Verdachte timing importheffingpauze Trump voedt vermoedens van verraderlijke voorkennis



                      Woensdag kondigde Donald Trump een tijdelijke pauze aan op zijn invoerheffingen, waarbij importtarieven voor 75 landen plots weer werden verlaagd naar 10 procent. Tegelijkertijd verhoogde hij de tarieven voor China wel naar 125 procent. Deze onverwachte beleidswijziging zorgde onmiddelijk voor een sterke opleving op de beurs, met een gemiddelde stijging van 9,5 procent en een waardestijging van bijna 4 biljoen dollar voor de Amerikaanse S&P 500. Oftewel, daar zijn een aantal mensen enorm rijk van geworden.

                      Opvallend was dat Trump enkele uren voor de aankondiging op zijn eigen sociale netwerk Truth Social postte: "DIT IS EEN FANTASTISCHE TIJD OM TE KOPEN!!! DJT". Het is juist deze timing die vragen oproept bij Democratische parlementsleden, die nu aandringen op een officieel onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis of marktmanipulatie.

                      Trump verklaarde dat hij "die ochtend" de beslissing had genomen, hoewel hij er "al enkele dagen over nadacht". Zijn handelsvertegenwoordiger Jamieson Greer leek niet vooraf op de hoogte te zijn gebracht en verklaarde tijdens een parlementaire hoorzitting dat de president "eigenhandig, intuïtief" had besloten.

                      Het gebruik van de afkorting 'DJT' in Trumps bericht trekt extra aandacht, aangezien dit zowel zijn initialen zijn als de beurscode van zijn mediabedrijf Trump Media and Technology Group. De aandelen van dit bedrijf stegen die dag met 22,7 procent. Het Witte Huis ontkent uiteraard enige onregelmatigheid en minister van Financiën Scott Bessent beweert dat dit "al de hele tijd Trumps strategie was".

                      Democratische leden van het Comité Financiële Diensten van het Huis van Afgevaardigden hebben op X de zaak bestempeld als "letterlijk de grootste marktmanipulatie ter wereld" en dringen aan op verder onderzoek naar de timing en motivatie achter deze plotselinge beleidsverandering.

                      https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...jke-voorkennis

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/financieel/...j-krijgt-steun

                        Topbankier Jim Caron: ’Jullie vergeten dat Trumps beleid is ingegeven door bittere economische noodzaak - en hij krijgt steun’

                        Amsterdam - Wie Jim Carons podcasts volgt, weet dat hij het ongebruikelijke benadrukt. „Eigenlijk”, zegt de chief investment officer van Morgan Stanley, „is Donald Trump erg links.” Volgens de topbankier wordt de president in Europa structureel verkeerd begrepen. „Zijn beleid is niet zomaar rechts-nationalistisch. Het is zijn poging om fundamentele economische ongelijkheid te corrigeren.”

                        © AMAURY MILLER

                        Caron, 33 jaar actief in zakenbanken: ’Trump onvoorspelbaar. Totaal niet. Mensen noemen hem chaotisch, maar hij zegt al sinds de jaren 80 wat hij vindt. Lees zijn boeken.’




                        Dat gaat ruw en schrikt Europa af, erkent hij. Wilde beursbewegingen getuigen daar al dagen van. „Maar besef goed: in de VS wordt hij breed gesteund”, zegt Caron, die al 33 jaar actief is in vermogensbeheer in het Amsterdamse kantoor.

                        De Amerikaan leest veel historie. En spelt alles wat Trump heeft geschreven. „Als je dan kijkt naar wat Trump nu economisch doet, dan is hij eerder een pre-Bill Clinton-Democraat dan de klassieke Amerikaanse conservatief.”

                        Dat wekt verbazing. ,,Serieus. Trump richt zich op de middenklasse, de arbeiders. Hij wil voor hen hogere lonen en mikt in alles op het herstellen van de zogeheten labour share binnen het Amerikaanse bbp. Wat ten koste gaat van kapitaalinvesteringen. Daarom boeit het hem minder wat er nu op de beurs gebeurt. En dat is een traditioneel linkse doelstelling. Totally.”

                        ’Trump moet enorme hervormingen doorvoeren’



                        In Europese media leest Caron dat Trump vaak wordt neergezet als een protectionist die bewust handelsoorlogen opzoekt. „Maar jullie vergeten dat zijn beleid vooral wordt ingegeven door bittere economische noodzaak. Wat Europa in Trumps beleid over het hoofd ziet, is dat de VS een gigantisch begrotingstekort hebben dat door de vergrijzing snel alleen maar erger wordt”, zegt hij.

                        „Tegen 2028 zijn alle babyboomers in de VS pensioengerechtigd. Zonder hervormingen barst het Amerikaanse systeem bij de huidige rentes. Dat is geen politiek, dit is pure wiskunde. Something has to change. Oók onder een Democraat.”

                        © AMAURY MILLER

                        Jim Caron: ’Europa had daardoor structureel handelsoverschotten met de VS. Trump zegt: dat kán zo niet langer. Hij heeft gelijk.’



                        De reactie van Trump: voer handelstarieven in. „Die zijn zeker hard, heel abrupt en erg moeilijk verteerbaar voor buitenlandse partners. Maar”, nuanceert de Amerikaan, „die beleidsdoelen zijn niet verkeerd. Het probleem zit in de uitvoering. In plaats van stapsgewijs beleid over meerdere jaren, kiest Trump voor snelle, plotselinge ingrepen. Dat zorgt voor chaos, zeker in de markten. Maar dat is nu eenmaal zijn stijl.”

                        "’Trump vindt handelsrelatie met Europa fundamenteel oneerlijk’"



                        Trump is ook helemaal niet onvoorspelbaar. „Totaal niet. Mensen noemen hem chaotisch, maar hij zegt al sinds de jaren 80 wat hij vindt. Lees zijn boeken. En wat hij heeft geschreven over zijn onderhandelingsstijl: Trump zegt wat hij gaat doen – en dan doet hij het. Alleen gelooft niemand hem. Tja.”

                        Zijn directe stijl leidt tot woede én misverstanden, vooral in Europa. „Trump zegt: wij betalen, en jullie verdienen eraan. Hij vindt dat fundamenteel oneerlijk. En als je kijkt naar effectieve tarieven, dan heeft hij zeker een punt. Amerikaanse producten worden in Europa al decennia geconfronteerd met veel hogere importtarieven dan omgekeerd. Daarbovenop komen alle barrières buiten de handel, zoals de complexe regelgeving en btw. Op alles. Die maken de Amerikaanse export simpelweg onaantrekkelijk.”

                        Niet anti-Europees, wel confronterend



                        Als voorbeeld noemt Caron de afwezigheid van Amerikaanse auto’s in Europa. „Ik kom graag en vaak in Amsterdam. Maar hoeveel Chevrolets zie je hier? Nauwelijks. Dat is geen toeval. Die auto’s komen Europa binnen tegen zulke ongunstige voorwaarden, dat ze niet kúnnen concurreren met Europese modellen.”

                        Volgens Caron is Trumps aanpak niet per se anti-Europees, maar wel confronterend. „Dat is een trendbreuk. Na de Tweede Wereldoorlog hebben Europese landen hun economieën opgebouwd met steun van de VS. Er werden onderling handelsvoordelen afgesproken om Europa weer op te bouwen. Maar veel van die regels zijn sindsdien niet aangepast. Europa had daardoor structureel handelsoverschotten met de VS. Trump zegt: dat kán zo niet langer. Hij heeft gelijk.”

                        "Trump zegt het op zijn manier, grof en ongenuanceerd. Maar anderen denken het ook"



                        Dat idee, dat Amerika jarenlang de mondiale kosten heeft gedragen voor veiligheid, handel en stabiliteit, leeft breed in Washington, waarschuwt Caron. „Ook onder Democraten. Trump zegt het op zijn manier, grof en ongenuanceerd. Maar anderen denken het ook, alleen spreken ze het niet uit. Dat gaat niet zomaar veranderen. Kijk naar de binnenlandse context. Dan zie je dat hij misschien minder rechts is dan je denkt.”



                        Want wat Europese regeringsleiders en kiezers volgens Caron historisch missen, is hoe fundamenteel het politieke speelveld in de VS al is verschoven. „Steeds meer middenklassers en arbeiders, traditioneel Democratisch, stemmen nu Republikeins. Dat komt doordat Trump hun zorgen benoemt: over hun werkgelegenheid, over stagnatie van lonen, over concurrentie uit de lagelonenlanden.”

                        © AMAURY MILLER

                        Cio Jim Caron: ’Globalisering heeft gezorgd voor enorme welvaart, maar ook voor die onbalans. Bepaalde regio’s zijn achtergebleven, productie is verdwenen, lonen zijn gestagneerd. Nu komt er een tegenbeweging.’



                        Daarmee doet Trump volgens Caron wat linkse partijen lange tijd hebben laten liggen. „Hij zegt tegen Amerikanen: jullie zijn vergeten. En hij koppelt dat aan actie: herziening van handelsakkoorden, herindustrialisatie, belastingvoordelen voor maakbedrijven. Het is populistisch, zeker. Maar het is ook effectief.

                        ”’Eerder Roosevelt dan Reagan’



                        Europa doet er goed aan te kijken naar de binnenlandse druk die ook Trump voelt. „De ongelijkheid is groot. Veel Amerikanen hebben het gevoel dat globalisering vooral Wall Street heeft verrijkt, maar Main Street en hen in de steek heeft gelaten. Trump pakt dat aan, in tegenstelling tot traditionele Republikeinse leiders die vooral op afbouw van regels en belastingverlaging inzetten.”

                        Trump wijkt af van de klassieke partij-ideologie. „Hij gelooft niet dat het effect van ingrepen langzaam in de economie komt. Hij wil directe stimulering van binnenlandse productie, volle focus op werkgelegenheid en herverdeling via handelspolitiek. Dat is eerder beleid van de Democraat Roosevelt dan Reagan”, vergelijkt hij.



                        „Dit zijn ook voor Amerika geen kleine aanpassingen. Tariefverhogingen, importbeperkingen, subsidies voor strategische sectoren – dat beïnvloedt wereldwijde toeleveringsketens. En ja, dat zorgt voor volatiliteit op de beurzen.”’Nu komt tegenbeweging’



                        Maar voor Caron is het een noodzakelijke correctie. „Globalisering heeft gezorgd voor enorme welvaart, maar ook voor die onbalans. Bepaalde regio’s zijn achtergebleven, productie is verdwenen, lonen zijn gestagneerd.



                        Volgens hem heeft Europa er alle baat bij om dat eerst te erkennen. „In plaats van Trump alleen als probleem te zien, moet je kijken naar de oorzaken van zijn succes. Want wat in de VS gebeurt, is geen ongeluk. Het is een symptoom van iets groters: economische onzekerheid, cultuurstrijd, verlies aan vertrouwen in instituties. Hij heeft de deur opengezet naar een nieuwe economische realiteit. Of je het ermee eens bent of niet, je kunt het niet negeren. Het tijdperk van naïeve globalisering is voorbij.”

                        "Als je hem tegemoet komt zonder tegenwicht, ruikt hij bloed"



                        Caron ziet een kans voor de Europese Unie. „Er komt echt een moment dat Trump gaat onderhandelen. Dan moet het voorbereid zijn. Niet defensief, maar met een eigen verhaal. Wat wil Europa? Welke sectoren wil zij beschermen en waar liggen haar kansen voor samenwerking? Dat moet je scherp neerzetten.”

                        Volgens hem is samenwerking daarbij mogelijk. Maar kies een andere toon, suggereert hij. „Trump reageert op zwakte. Als je hem tegemoetkomt zonder tegenwicht, ruikt hij bloed. Maar als je krachtig onderhandelt, met duidelijke doelen, kun je tot afspraken komen.”



                        Kijk voorbij alle woorden en retoriek, suggereert Caron. „Ja, Trump ís luidruchtig, polariserend en ongepolijst. Maar zijn economische agenda raakt een snaar die veel mensen herkennen. Wie dat negeert, loopt achter de feiten aan.”

                        Comment


                        • De VS staan aan de afgrond, de tekorten zijn giga. Trump wil dat aanpakken, daarvoor is lef en zijn keiharde maatregelen nodig. De wereldorde verandert anders richting in het voordeel van China, dan pas zijn we in de aap gelogeerd

                          Comment


                          • Hij wil de nobelprijs voor de vrede winnen net als Obama en wil vooral een vredespresident zijn en Amerika niet in oorlogen hebben en zijn land uit de shit halen waar het jaren in zit qua giga tekorten.

                            Echter hij wordt net president op het moment dat er overal oorlogsconflicten zijn zoals Israel met Hamas, Hezbollah en Iran, en Rusland met Oekraine en nog wat conflicten.

                            Comment


                            • Wat we in Europa nog vaak vergeten is dat Trump President vd USA is en gekozen is om dat land haar belangen te behartigen, niet die van ons in Europa of andere continenten.

                              Comment


                              • Oké, dan is het goed.

                                Comment


                                • We hebben er weinig over te zeggen

                                  Comment


                                  • https://www.ad.nl/binnenland/aan-de-...p-om~a644d8c2/


                                    PREMIUMKitty Herweijer. © Annabel Oosteweeghel

                                    Aan de knoppen van de pijnbank draaien, daar gaat het Trump om


                                    columnKitty Herweijer schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.


                                    Nog steeds hoor ik in verbaasde Amerikaanse en Nederlandse politieke analyses: hoe kan het dat mensen een president blijven steunen die een veroordeelde crimineel is en steeds irrationalere beslissingen neemt terwijl ze bij anderen dit gedrag strikt zouden veroordelen?

                                    Rationaliteit wordt grof overschat als het gaat om politieke overtuigingen. Dat toonde de psycholoog Jonathan Haidt al aan in zijn boek The righteous mind. Uit zijn onderzoek bleek dat het brein op moreel vlak werkt met iets wat vergelijkbaar is met smaakpapillen. Gevoel komt daarbij vóór argumenten.


                                    De afgelopen jaren kregen mensen die waarschuwden voor de gevolgen van een tweede termijn van Trump het verwijt te lijden aan het zogenoemde Trump derangement syndrome. Door hun obsessieve overtuiging dat Trump moreel verwerpelijk is, zouden ze blind zijn voor de vermeende voordelen die hij met zich meebrengt.

                                    Maar de werkelijkheid lijkt omgekeerd: degenen die daadwerkelijk aan dit ‘syndroom’ lijden, zijn juist degenen die, ondanks alle aanwijzingen dat het land in een ongekende wervelwind van destructiebeleid is gestort en zij er zelf economisch op achteruitgaan, blijven vasthouden aan hun idolatie. Daarbij blijft de overtuiging overeind dat er achter het beleid van de meermaals failliete zakenman een briljante strategie schuilgaat – een die blijkbaar te complex is voor het ‘plebs’ om te begrijpen.

                                    Het doel van Trump is één ding, concludeerde de Amerikaanse historicus Timothy Snyder: ,,Verander een veld van voorspoed in een veld van pijn, en dan bepaal jij wie er lijdt.” Dat is precies wat we momenteel waarnemen op het gebied van de heffingenoorlog. Trump geniet zichtbaar als hij voor de camera opschept en beweert dat landen momenteel bij hem komen smeken om aanpassingen van zijn opgelegde importheffingen.

                                    Dat is een patroon. Tijdens zijn eerste termijn liet hij binnenlandse bedrijven smeken om uitzonderingen op de tarieven voor Chinese goederen. Een studie naar welke bedrijven werden uitgezonderd concludeerde dat degenen die aan zijn campagne hadden gedoneerd of personeel uit zijn stal had aangenomen, opvallend vaker in aanmerking kwamen voor vrijstellingen. Volgens de auteurs was er sprake van ‘een zeer effectief systeem van politieke gunsten, waarmee de zittende regering haar politieke vrienden kon belonen en haar vijanden kon straffen’.

                                    Aan de knoppen van de pijnbank draaien, daar draait het om.

                                    Comment


                                    • De VS konden niet doorgaan zoals ze deden, economisch en financieel staat het op omvallen.

                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/17...p-heeft-gelijk

                                        Column Roderick Veelo
                                        Velen zijn verslaafd aan beeldvorming van de ’held’ en de ’gek’, maar Zelenski blundert ernstig en Trump heeft gelijk





                                        Na het diplomatieke fiasco in het Witte Huis tussen de ’held’ en de ’gek’ afgelopen vrijdag heeft NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte een hartig woordje met Zelenski gesproken. De verdediging van Oekraïne en Europa kan niet zonder de Amerikanen. ’Die móet je dus te vriend houden. Maak je excuses en sta open voor een vredesplan van Trump’, zal Rutte gezegd hebben.

                                        Excuses had Zelenski snel gemaakt, maar het warme bad van Europese regeringsleiders in Londen spoorde nog niet aan tot een staakt-het-vuren. ’Vrede is nog heel ver weg’ verklaarde Zelenski na de top. Zijn boodschap: hoe onnozel kan Trump zijn. Daarop kondigde de Amerikanen een leveringspauze van wapens en munitie voor Oekraïne aan. Die stap veranderde de houding van Zelenski, die nu wel wil praten over vrede.

                                        Volodimir Zelenski met beide benen op grond houden




                                        De president van Oekraïne mag in Europa een heldenstatus hebben – en die is niet helemaal onterecht – maar als hij, mogelijk mede door die status, de verhoudingen uit het oog dreigt te verliezen, dient Europa hem met beide benen op de grond te houden. Daarvoor moeten Europese politici misschien eerst iets minder dweepziek met Zelenski worden. Dat kan prima zonder op de materiële steun aan Oekraïne in te hoeven leveren.



                                        Die mentale versobering kan nog wel een flinke klus zijn. Ik las in De Telegraaf dat oud-minister van Defensie Kajsa Ollongren denkt dat de oproep van de NAVO-chef aan Zelenski vooral aan het adres van Trump is. ’Typisch Rutte’, zegt Ollongren, ’de oproep aan Zelenski om de relatie met Trump te herstellen is een boodschap gericht aan Trump, meer dan aan Zelenski’.

                                        Ruzie in het Witte Huis



                                        Nog even terug naar de openbare ruzie in het Witte Huis afgelopen vrijdag. Aan het fiasco gingen weken van intensief diplomatiek overleg vooraf tussen de VS en Oekraïne. De gesprekken gingen over een grondstoffendeal en mogelijke afspraken met de Russische president Vladimir Poetin over een staakt-het-vuren.

                                        De Amerikaanse regering zoekt voor zichzelf – en de andere betrokkenen Oekraïne, de EU en Rusland – een uitweg uit de drie jaar durende oorlog. Een oorlog die naar schatting al een miljoen mensen – soldaten en burgers – heeft gedood of verminkt. Oekraïne is ondanks het moderne materieel en de miljarden uit de EU en de VS de oorlog aan het verliezen.



                                        Rusland maakt duizend drones per dag en zet deze in tegen burgerdoelen en vitale infrastructuur in Oekraïne, zoals energiecentrales. De frontlinie zit muurvast; de enigen die langzaam doch gestaag terreinwinst boeken zijn de Russen.

                                        Drie scenario’s als alternatief



                                        CNN-journalist Jake Tapper deelde de afgelopen dagen een beoordeling van een pro-Oekraïne-expert en supporter van Zelenski. Deze expert ziet drie scenario’s als alternatief voor de status quo. Het eerste is dat Amerikaanse en Europese militairen gaan meevechten tegen de Russen. Dat is volgens hem een script voor het begin van een derde wereldoorlog. Het tweede scenario is Poetin geven wat hij wil; capituleren voor de agressor dus. En het derde scenario: geef een staakt-het-vuren en het vredesplan van Trump een kans. De expert kiest uiteraard voor het laatste.

                                        De Amerikanen die aanwezig waren bij de onderhandelingen met de diplomaten uit Oekraïne vertellen allemaal hetzelfde verhaal: de grondstoffendeal was rond. De gezamenlijke joint venture en de Amerikaanse betrokkenheid bij het langjarige project moet een signaal aan Poetin zijn, dat er geen licht zit tussen de VS en Oekraïne. De Amerikaanse belangen in de grondstoffenindustrie van Oekraïne dulden geen verder wapengekletter van Poetin en fungeren dus indirect als veiligheidsgarantie.



                                        Niet onbelangrijk is ook dat de deal de wapenleveranties aan Oekraïne beter ’verkoopbaar’ maakt aan de Amerikaanse belastingbetalers.

                                        Zelenski verwierp opzet VS

                                        De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft Zelenski nog gewaarschuwd om niet naar Washington te komen als hij Poetin wilde uitmaken voor rotte vis en de Amerikanen terecht wilde wijzen over hun diplomatieke toenadering tot Poetin. Zelenski kon de grondstoffendeal ondertekenen in Kiev. Maar hij vloog toch naar Washington.



                                        Ook op die vrijdag voor zijn bezoek aan het Witte Huis is Zelenski gewaarschuwd. Senator Lindsey Graham – die sinds het begin van de oorlog al negen keer bij hem in Kiev is geweest – drukte hem op het hart: ga niet in debat met Trump. Zelenski deed precies dat.



                                        Wie zich beklaagt over het gedrag van Trump en Vance die vrijdag heeft geen oog voor het diplomatieke decorum en de opbouw naar de ruzie. Cruciaal voor de ontsporing van het gesprek was de (overigens volkomen terechte) verachting en woede van Zelenski voor Poetin. Begrijpelijk, maar zeer ongepast om daarover in het openbaar je gelijk te halen tegenover je gastheer, die juist alles in het werk stelt om een ontmoeting met Poetin tot stand te brengen.

                                        Zelenski blijft respectloos door gastheren heen praten



                                        Trump en Vance benadrukken dan nog eens het belang van een andere diplomatieke aanpak, die door Zelenski vervolgens in het openbaar wordt wegzet als naïef. Dan wordt de sfeer grimmiger en blijft Zelenski respectloos door zijn gastheren heen praten. Een lid van de Oekraïense delegatie slaat uit wanhoop haar handen voor haar ogen.

                                        In de eerste gesprekken over de deal in Oekraïne verwierp Zelenski deze opzet van de VS. De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent was erbij. ’Er werd geschreeuwd door Zelenski’, aldus Bessent. Er werd met de Oekraïners gesleuteld aan de deal, maar Zelenski bleef ondertekening weigeren, in München en ook in de weken erna toen de deal inhoudelijk rond was.

                                        Terwijl Oekraïne zonder de Amerikanen verloren is en er een strategische economische samenwerking ter ondertekening voor Zelenski klaar ligt, schoffeert hij de Amerikanen voor het oog van de wereld. Op een cruciaal moment in het bestaan van zijn land bewijst Zelenski met deze blunders Oekraïne én Europa een hele slechte dienst.



                                        Ik kan me voorstellen dat het voor velen moeilijk is het beeld van de ’held’ en de ’gek’ af en toe te laten voor wat het is. Maar het is verbijsterend dat een deel van het journaille maar niet los kan komen van het dedain en de weerzin die het voor de Amerikaanse president voelt en voortdurend bevestiging zoekt voor de eigen morele verontwaardiging. Die houding ontneemt het zicht op wat er werkelijk gaande is.

                                        Comment


                                        • Bij zijn jaarlijkse check up werd een feitje bekend gemaakt dat ie nooit alcohol drinkt, dat vond ik wel opmerkelijk.

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/financieel/...p-begrijpelijk

                                            Voormalig ASML-baas Wennink: ’Tarieven Trump begrijpelijk’

                                            Amsterdam - Voormalig ASML-topman Peter Wennink begrijpt dat de Amerikaanse president Donald Trump invoerheffingen oplegt aan het buitenland. Trump is echter wel overenthousiast.

                                            © ANP/HH

                                            Voormalig ASML-topman Peter Wennink




                                            Dat heeft de oud-baas van de chipmachinefabrikant gezegd in het programma ’Geld of je leven’ op NPO Radio 1. Wennink vergelijkt de Amerikaanse economie met een huishouden waar meer wordt uitgegeven dan verdiend. „De schuld van de Verenigde Staten is te hoog en wat je zelf produceert is te weinig. Dan kun je twee dingen doen: de schuld eerder aflossen. Dan moet je belasting heffen van je eigen inwoners of van de mensen die ons van alles verkopen. Dan moet je tarieven heffen.”

                                            Raket in een vijver




                                            Wel noemt Wennink de Amerikaanse president overenthousiast. „Hij gooit geen steen in de vijver, maar er wordt een raket in die vijver gelanceerd. Dan is iedereen nat geworden en het vertrouwen dat je in elkaar hebt is daardoor wel geraakt, en hier en daar gebroken. In hoeverre kunnen we nog op elkaar vertrouwen en wat kunnen we zelf gaan doen?”

                                            De afgelopen jaar bij ASML vertrokken Wennink verwacht dat de importheffingen niet van tafel zijn, ondanks de pauzeknop van negentig dagen die Trump heeft ingesteld. „Het gaat natuurlijk om de manier waarop dat gebeurt, zodat de wereldeconomie niet het niveau van de schade lijdt dat afgelopen dagen werd verondersteld.”

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1635...mt-er-een-deal

                                              Donald Trump trekt al bij richting Europa met komst Giorgia Meloni: ’Natuurlijk komt er een deal’

                                              WASHINGTON - De VS verwachten een handelsakkoord te sluiten met de EU voordat de termijn van de gepauzeerde invoerheffingen verstrijkt. Dat zei president Donald Trump bij het bezoek van de Italiaanse premier Giorgia Meloni.

                                              © ANP / AFP

                                              Donald Trump en de Italiaanse premier Giorgia Meloni zouden elkaar goed liggen.




                                              „Natuurlijk”, antwoordde Trump donderdag op vragen van journalisten of hij een deal voorziet voor het einde van de 90-dagen periode, waarin een aangekondigd 20-procentstarief voor Europese producten is geparkeerd. „We gaan weinig problemen hebben om een deal te maken.” Hoe en wat bleef onduidelijk.


                                              Heikel punt




                                              Meloni bezocht het Witte Huis met het tarievendossier als belangrijkste onderwerp. Zij was de eerste Europese leider die naar Washington kwam sinds de Amerikaanse aankondiging van mondiale importheffingen, begin deze maand. Hoewel handelspolitiek het domein van de EU is, was Meloni’s bezoek van tevoren afgestemd met Brussel.

                                              © ANP / AFP

                                              Giorgia Meloni in de Cabinet Room van het Witte Huis donderdag.



                                              Dat raakte een gevoelig punt. EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen had tevergeefs geprobeerd een afspraak te maken met Trump en moest toekijken hoe de Italiaanse premier nu met open armen werd ontvangen. De Republikein heeft zijn minachting voor de EU niet onder stoelen of banken gestoken. Hij zei eerder zelfs dat de unie is opgericht om de VS ’te naaien’.’Samen sterker’



                                              Aan Meloni dus de taak om Trump ertoe te bewegen een handelsoorlog met de EU af te blazen door de heffingen te schrappen. „Samen zijn we sterker”, luidde haar boodschap. Naar verwachting gaat de Italiaanse premier met een Amerikaans pakket terug naar Brussel, al ontbreken details. De Amerikaanse handelsmaatregelen werden gepauzeerd na hevige onrust op de Amerikaanse beurzen en obligatiemarkt. De EU had daarop aangekondigde tegenmaatregelen eveneens geparkeerd.



                                              De Europese hoop was op Meloni gevestigd vanwege haar goede relatie met Trump. Zij was een van de weinige buitenlandse genodigden, en de enige Europese leider, bij zijn inauguratie op 20 januari en bezocht Trump eerder in zijn residentie Mar-a-Lago. In de media wordt ze derhalve een van de Trump-fluisteraars genoemd, net als bijvoorbeeld NAVO secretaris-generaal Mark Rutte.Fransen in verweer



                                              Dat leverde naast hoge verwachtingen ook jaloerse blikken op. Uit Franse hoek klonk het bezwaar dat Meloni’s bezoek aan Trump de Europese eenheid zou kunnen doorbreken. Rome reageerde daar gepikeerd op. De Franse president Emmanuel Macron had immers vooraan gestaan om het Witte Huis te bezoeken na de inauguratie van Trump.

                                              Amerikaanse media leken op voorhand moeite te hebben om Meloni te plaatsen. Hoewel ze als radicaal-rechts wordt gelabeld is haar regering een sterke supporter van Oekraïne, noteerde nieuwszender CNN. Volgens NBC News werd de ’zeer rechtse vriendschap’ getest nu Meloni met haar bezoek aan de VS in een spagaat geraakte tussen haar politieke familie in Europa en haar ideologische partner Trump.

                                              Ruzie met Zelenski



                                              Van de Amerikaanse president is bekend dat hij zijn sympathie of antipathie bepaald niet verbergt. Zo kreeg Rutte bij zijn bezoek aan de Oval Office een warm onthaal en werd de Nederlander overladen met complimentjes. De Oekraïense president Volodimir Zelenski moest het daarentegen ontgelden nadat hij zijn gastheer ten overstaan van de pers was afgevallen ten aanzien van de Amerikaanse poging om de oorlog langs diplomatieke weg te beëindigen. Zelenski werd daarop door Trump en vicepresident JD Vance verbaal gevierendeeld.

                                              Comment


                                              • die 2 liggen elkaar goed, wie weet levert het wat op met de dealmaker

                                                Comment


                                                • Trump wil net als Israel een soort van Iron Dome aks bescherming bouwen voor de VS, lijkt me niet onverstandig

                                                  Comment

                                                  Working...
                                                  X