Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Euro 2024 voetbal EK in Duitsland

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Titelverdediger Italie kansloos uitgeschakeld tegen Zwitserland, 2-0 winst voor Zwitserland.

    Comment


    • Engelsen komen goed weg door goals van Bellingham en Kane in de 91e minuut en 95e minuut, hadden er anders uitgelegen, domper voor de Slowaken die verdienden om te winnen.

      Comment


      • het is geweldige EK, Spanje met 85% balbezit tegen Georgie, kwam ook achter, inmiddels 1-1 gemaakt, Duitsland moet tegen de winnaar, dus Spanje of Georgie

        Comment


        • Fransen scoren in draak van een wedstrijd 5 minuten voor tijd de 1-0 tegen Belgie

          Comment


          • Kutwedstrijd van 2 tegenvallende ploegen, Fransen zijn door

            Portugal nu in verlenging bezig tegen Slovenie, Ronald mist penalty en moet huilen

            Comment


            • Als we die 2-0 niet maken... Roemenie wisselt aanvallend

              Comment


              • Knap gewonnen en ook verdiend, verrassend goede Bergwijn en ook goed invallende Malen. Dumfries en Gakpo fantastisch.

                Nu tegen die Turken die 2 of misschien wel 3 basisspelers missen tegen ons. Als je daar een goal tegen maakt zijn ze vaak direct van slag, eigenlijk had Oostenrijk ook van ze moeten winnen. En daarna dus tegen Engeland of Zwitserland

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/sport/65832...se-wolvengroet

                  EK VOETBAL 2024
                  UEFA start onderzoek naar Turkse held Merih Demiral na goalviering met extreemrechtse wolvengroet

                  Merih Demiral werd dinsdagavond de held van Turkije op het EK voetbal. De verdediger scoorde twee keer in de achtste finale tegen Oostenrijk en was daarmee hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de 2-1 overwinning en een plek in de kwartfinale tegen Nederland. Toch was het niet allemaal positief rondom de mandekker.




                  Na zijn doelpunten maakte Demiral met zijn handen namelijk de wolvengroet, die geassocieerd wordt met de beweging van de Grijze Wolven. Dat het geen ongelukje was, blijkt ook wel uit de foto die de verdediger op social media bij een post over de zege plaatste. Daarop is de groet met beide handen namelijk overduidelijk te zien.


                  „Natuurlijk ben ik heel blij dat ik twee doelpunten heb gemaakt”, zei de verdediger van Al-Ahli na afloop tegen Bild. „De manier waarop ik het vierde heeft iets te maken met mijn Turkse identiteit. Ik zag mensen in het stadion die ook dit gebaar maakten."

                  Grijze Wolven



                  De droom van de Grijze Wolven is de vereniging van alle Turkstalige volkeren, het Turanisme, aan wie superioriteit wordt toegeschreven ten opzichte van andere volkeren. De beweging wordt als extreemrechts aangemerkt en is in Frankrijk zelfs verboden. In Oostenrijk staat er een verbod op het uitbrengen van de groet. In Duitsland, waar Demiral de groet uitbracht, is dat niet het geval.

                  Op social media klinkt dan ook een ander geluid dan dat Demiral laat horen. De boodschap van een aantal (Turkse) mensenrechtenactivisten en politici: dit is het equivalent van een nazigroet en dus zou de UEFA Demiral uit het toernooi moeten schoppen.

                  De UEFA heeft inmiddels aangegeven een onderzoek te starten naar Demiral. De Europese voetbalbond is zeer gespitst op ongewenste politieke uitingen tijdens het toernooi. Zo werd eerder dit toernooi de Albanees Mirlind Daku voor twee EK-duels geschorst. De aanvaller spoorde na het groepsduel met Kroatië de fans via een megafoon aan om beledigende leuzen over Servië en Noord-Macedonië te uiten. Als Demiral een gelijkaardige straf wacht, dan mist hij de kwartfinale tegen Nederland.



                  Turkije heeft sowieso al twee geschorste spelers als het Nederland treft. Orkun Kökcü en Ismail Yüksek pakten tegen Oostenrijk hun tweede gele kaart van het seizoen.

                  Comment


                  • Dus Oranje kan via Turkije, en daarna Engeland of Zwitserland naar de finale waar Duitsland, Spanje of Frankrijk vermoedelijk de andere finalist zal zijn.... nou we gaan het meemaken!

                    Comment


                    • Portugal zou ook nog in de finale kunnen komen.

                      Comment


                      • dat weet ik, maar ik verwacht uit die rij dat eerder Frankrijk, of Spanje of Duitsland de finale haalt

                        Comment


                        • Portugal heeft op papier 1 van de sterkere ploegen op dit EK maar is totaal niet in vorm net als Frankrijk, ecbter die 2 winnen wel steeds...

                          Comment


                          • https://www.ad.nl/ek-voetbal/turkije...-cas~a6efd7fe/


                            Merih Demiral. © AP

                            Turkije pikt schorsing van Merih Demiral voor kraker tegen Oranje niet en stapt naar CAS


                            EK VOETBALMerih Demiral, de Turkse verdediger die op het EK in de achtste finale tegen Oostenrijk (1-2) twee keer scoorde, wordt voor twee wedstrijden geschorst voor het brengen van de ‘wolvengroet’, een omstreden symbool dat wordt geassocieerd met de Turkse groepering Grijze Wolven. Dat heeft de UEFA vrijdag bevestigd. Turkije accepteert de schorsing niet en stapt naar CAS. Het sporttribunaal belooft de zaak nog voor de kwartfinale met Oranje zaterdagavond af te handelen.

                            De 26-jarige verdediger werd door de UEFA voor twee wedstrijden geschorst omdat hij in de vorige wedstrijd tegen Oostenrijk een ‘wolvengroet’ bracht. Dat is een symbool van de ultranationalistische Turkse groepering Grijze Wolven. De Europese voetbalbond vindt dat hij door het maken van het gebaar de regels overtreden heeft. De Turkse autoriteiten zijn het daar niet mee eens.

                            De Turkse autoriteiten noemden het onderzoek naar Demiral eerder al ‘onacceptabel’. Ook fanatieke Turkse supporters vinden de ‘wolvengroet’ toelaatbaar en roepen zelfs op de groet te brengen bij het duel met Oranje zaterdagavond. Volgens hen is het symbool juist “een nationaal symbool van het Turk zijn”. De vrouw van Demiral reageerde ook op de ophef. Zij stelt dat haar man geen racist is.

                            Met de schorsing van Demiral mist de Turkse bondscoach Vincenzo Montella een belangrijke speler, maar de verdediger is niet de enige die er niet bij is tegen Nederland. Turkije kan ook niet beschikken over oud-Feyenoorder Orkun Kökcü en Ismail Yüksek, omdat zij dinsdag in de achtste finales tegen Oostenrijk voor de tweede keer dit toernooi een gele kaart kregen.

                            President Tayyip Erdogan besloot vanmiddag ondanks de schorsing wel zaterdagavond naar het duel te gaan, maar snapte niets van het besluit. ,,Heeft iemand zich al eens afgevraagd waarom de Duitsers en adelaar op hun shirt dragen dragen en de Fransen een haan? Merih (Demiral, red) toonde zijn vreugde met dit gebaar. Er is wat mij betreft echt niets aan de hand.”

                            Middel- en ringvinger


                            Na de 0-2 tegen Oostenrijk verwees Demiral naar de Grijze Wolven door zijn middel- en ringvinger van beide handen naar zijn duimen te brengen, terwijl hij zijn wijsvingers en pinken in de lucht hield. De middelste vingers vormen het hoofd van de wolf, de wijsvinger en pink de oren. De Grijze Wolven hebben banden met de ultranationalistische MHP-partij in Turkije, die daar een regering vormt met de AK-partij van president Erdogan. Het gebruik van de 'wolvengroet’ is buiten Turkije omstreden.

                            Frankrijk beschuldigde de Grijze Wolven bijvoorbeeld van ‘extreem gewelddadige acties’, het verspreiden van ‘extreem gewelddadige bedreigingen’ en verbood de groep in 2020. Oostenrijk, de tegenstander van Turkije, verbood het uiten van ‘extreemrechtse symboliek’, waaronder de ‘wolvengroet’, in 2018. In Duitsland geldt geen verbod, maar ligt de groepering wel onder een vergrootglas.

                            De UEFA trekt met de schorsing één lijn nadat eerder al de Albanese spits Mirlind Daku werd geschorst. Hij zette na het 2-2 gelijkspel in de groepsfase tegen Kroatië de meegereisde fans aan tot het zingen van nationalistische teksten. ‘Dood de Serviërs, dood de Macedoniërs’, zou hij hebben ingezet. De UEFA schorste Daku vervolgens ook voor twee wedstrijden wegens politiek extremisme.

                            In delen van de Turkse gemeenschap wordt overigens anders naar de wolvengroet gekeken. Voor hen is het handgebaar een manier om Turkse trots te uiten. Dat verklaarde ook Demiral zelf. ,,De manier waarop ik feest vierde, heeft iets te maken met mijn Turkse identiteit. Daarom maakte ik dit gebaar. Ik zag mensen in het stadion die ook dit gebaar maakten. Er was geen verborgen boodschap. We zijn allemaal Turken, ik ben erg trots om Turk te zijn en dat is het doel van dit gebaar. Ik hoop dat ik meer kansen krijg om dit gebaar te maken. Ik wilde gewoon laten zien hoe gelukkig ik ben.”

                            Ook op X liet Demiral weten achter zijn actie te staan. ‘Hoe gelukkig is degene die zegt dat hij een Turk is!’, schrijft hij bij een foto waarop te zien is dat hij het gebaar maakt waar de UEFA onderzoek naar doet.

                            Internationale ophef


                            Duzen Tekkal, een Duits-Koerdische tv-journalist, reageerde geschokt. ‘Ik kan en wil hierover niet zwijgen. Al jaren ontvang ik doodsbedreigingen van aanhangers van de Grijze Wolven, een van de grootste rechts-extremistische groeperingen. Dat Demiral hier de rechts-extremistische wolvengroet toont, is een aanfluiting voor de slachtoffers.’

                            De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser is woedend om het gebaar van Demiral. ‘De symbolen van Turkse rechts-extremisten horen niet thuis in onze stadions. Het EK gebruiken als platform voor racisme is volstrekt onaanvaardbaar’, reageerde Faeser via X.

                            De Turkse regering heeft de Duitse ambassadeur ontboden vanwege de veroordeling van Faeser, meldden diplomatieke bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is het gebaar niet zomaar aan te merken als extremistisch, en is juist de reactie van de Duitse regering ‘xenofoob’.


                            Comment


                            • Duitsland eruit, Portugal eruit Frankrijk-Spanje 1e halve finale

                              Comment


                              • Ik ben benieuwd naar al het geclaxonneer vanavond, want dat gaat er hoe dan ook komen straks..

                                Comment


                                • hoe ben je daar naar benieuwd naar? gewoon wat toetergeluid in achterstandswijken of centrum van met name grote gemeentes, that's all

                                  Comment


                                  • Zolang ze de boel maar niet slopen, toeteren ze maar raak.

                                    Comment


                                    • Na een zinderend afwisselend voetbalgevecht heeft Oranje met het nodige geluk gewonnen van Turkije en kunnen ze zich nu opmaken vd halve finale as woensdag om 21u tegen de Engelsen in dat prachtige stadion van Borussia Dortmund.

                                      Comment


                                      • En weer door Weghorst, toen hij er in kwam begon Oranje beter te draaien

                                        Comment


                                        • Depay blijft vaste spits onder Koeman

                                          Comment


                                          • Ronald Koeman vraagt media iets minder negatief te zijn over Oranje

                                            Comment


                                            • Oranje lijkt kansloos tegen Frankrijk of Spanje zoals die 2 nu spelen

                                              Comment


                                              • Zinderende mooie halve finale Spanje tegen Frankrijk terecht met 2-1 gewonnen naar Spanje. Wat spelen die toch fantastisch.

                                                Comment


                                                • En die 16 jarige Afrikaanse jongen wat een geweldige speler en wereldgoal

                                                  Comment


                                                  • Ik en nog banger voor die Olmo wat een topspits is dat!

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X