oud weerman John Bernard op 87 jarige leeftijd overleden
Announcement
Collapse
No announcement yet.
In memoriam
Collapse
X
-
kom er net achter dat de man achter Toppop Rien van Wijk eind september is overleden:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/3689...-te-produceren
Toppop-pionier Rien van Wijk (1939-2024) wist met beperkte middelen steevast een spectaculaire show te produceren
Van Queen tot David Bowie en van The Jacksons tot Elton John, Rien van Wijk haalde ze in de jaren zeventig naar Nederland voor ’zijn’ Toppop. Hij was niet alleen bedenker van het iconische programma, maar ook de aanjager, producent en regisseur.
© eigen foto
Rien van Wijk haalde met zijn muziekprogramma Toppop de ene na de andere wereldster binnen.
„Rien creëerde de meest spectaculaire effecten met behulp van een stukje spiegel, een fles of een nylonkous”, zegt presentator/kunstenaar Ad Visser (77). „Baanbrekend en innovatief in een tijd dat we immers nog geen computertechnieken tot onze beschikking hadden.”
Een bulldozer, dat was Rien van Wijk. Een heel directe man die dingen voor elkaar kreeg en er niet voor terugdeinsde de directie bij tijd en wijle eens flink de waarheid te zeggen: ’Jullie zijn een stelletje knoeiers!’
Toppop
Hij bedacht Toppop, dat in het programmavoorstel nog Top Pop heette, tijdens een vakantie in Griekenland. En kreeg van de Avro-directie groen licht voor het eerste wekelijkse programma dat volledig aan popmuziek was gewijd.
Met presentator Ad Visser klikte het vanaf de eerste minuut. „Rien dacht zó snel dat hij vaak de derde regel van wat hij wilde zeggen maar oversloeg en doorging naar regel vier. Dan schoot het tenminste lekker op. Wij gingen samen als een speer. Toppop was er niet geweest zonder hem. Budget, studio, artiesten, hij ramde het allemaal voor elkaar.”
Lees verder onder de foto.
© eigen foto
Het muziekprogramma Toppop van Rien van Wijk werd al snel een kijkcijferhit.
Al snel werd Toppop een familieprogramma in plaats van een jongerenprogramma. De kijkcijfers bereikten de nu nog steeds ongelooflijke vier miljoen. „Rien voelde ook aan wat een hit zou gáán worden. Belangrijk als je op tijd de juiste artiesten in de studio wilde hebben.”
Van Wijk groeide op in Amsterdam. Zijn alleenstaande moeder had twee banen om Rien en broer Joop te onderhouden. Het zou een stempel drukken op zijn hele leven en verklaart zijn enorme doorzettingsvermogen. Rien wilde nooit meer armlastig zijn, hij wilde zichzelf goed kunnen ’bedruipen’, weet dochter Cleo van Wijk.
Vertrek naar de TROS
Na de Filmacademie begon hij als cameraman bij de animatiestudio van Joop Geesink, waarna hij eind jaren zestig voor de Avro jongerenprogramma’s ging maken. „Na tien jaar Toppop vertrok hij naar de Tros. Hij was er de man niet naar om op een rijdende trein te blijven zitten”, zegt Ad Visser.
Bij de Tros was Rien onder andere verantwoordelijk voor succesprogramma’s zoals de Showbizzquiz, Op volle toeren en Tros modemagazine. In Cleo’s herinnering was haar vader heel veel op reis om te filmen.
’Tijdens vakanties ontstonden ideeën’
„De opvoeding van mijn broer, zus en mij kwam op mijn moeder Felicitas neer. Want papa zat met Demis Roussos in Griekenland. Reizen was trouwens een passie die hij met mijn moeder deelde, samen gingen ze met hun campertje naar Turkije of Spanje. Tijdens vakanties ontstonden ideeën voor nieuwe programma’s en werden vaak locaties voor televisieopnames bekeken.”
Rien van Wijk was een gedreven workaholic. In de studio, maar ook thuis. Hij was handig en hield van klussen. Het gezinshuis, een woonboerderij in Kockengen, werd grotendeels eigenhandig gerenoveerd.
En Van Wijk was trouw. Ad Visser: „We bleven vrienden, ook toen we elkaar niet meer nodig hadden. Steevast kwam hij met Felicitas naar mijn theaterproducties. Best ongewoon in het televisiewereldje.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/sport/16993...r-87-overleden
Oud-trainer en voormalig doelman Frans Körver (87) overleden
Oud-doelman en voormalig voetbaltrainer Frans Körver is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan verschillende media laten weten.
© ANP/HH
Frans Körver.
Körver verdedigde tussen 1961 en 1974 het doel van MVV Maastricht en stond daarvoor vier jaar bij Sittardia onder de lat.
Hij promoveerde als trainer een recordaantal van zes keer naar de Eredivisie. Hij deed dat met MVV (2), FC Wageningen, VVV-Venlo, Fortuna Sittard en De Graafschap. Körver was ook trainer van Roda JC, Tongeren, DS'79 en Helmond Sport.
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/miljard...ijdt~a11cb992/
© AFP
Miljardair en oprichter van modeketen Mango (71) valt in 150 meter diep ravijn en overlijdt
Isak Andic, miljardair en de oprichter van de bekende modeketen Mango, is volgens het kledingbedrijf ‘bij een ongeluk om het leven gekomen’. Spaanse media meldden dat de 71-jarige man tijdens een wandeling met zijn familie in de buurt van Barcelona, uitgleed en 150 meter naar beneden viel.
De in 1953 in Istanbul geboren zakenman gleed uit en viel van een 150 meter hoge klif tijdens een wandeling met familieleden in de grotten van Montserrat bij Barcelona, aldus de Spaanse politie. Zijn zoon Jonathan, die ook aanwezig was, zou alarmnummer 112 hebben gebeld, aldus de Spaanse krant La Vanguardia. Het was niet de eerste keer dat ze daar wandelden, volgens de krant. Andic zou zijn evenwicht zijn verloren waardoor hij uiteindelijk ten val kwam. Hij was een fervent bergbeklimmer en wandelaar.
,,Zijn vertrek laat een enorme leegte achter, maar we zijn allemaal op de een of andere manier zijn nalatenschap. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat Mango het project blijft waar Isak trots op was”, zegt Toni Ruiz, CEO van Mango, in een verklaring. Andic richtte Mango in 1984 in Barcelona op.
Reacties
Ook de Spaanse premier Pedro Sanchez heeft gereageerd. Hij roemt het ‘geweldige werk en de zakelijke visie’ van Andic. ,,Hij heeft dit Spaanse merk tot een wereldreferentie in de mode gemaakt”, schreef Sanchez op X. De regionale president van Catalonië, Salvador Illa, reageerde ook op de dood van de modemagnaat. ,,Ontzet door het verlies van Isak Andic, een toegewijde zakenman die met zijn leiderschap heeft bijgedragen aan het groot maken van Catalonië”, aldus Illa op X.
4,5 miljard waard
Andic verhuisde in de jaren 60 met zijn gezin vanuit Turkije naar de noordoostelijke Spaanse regio Catalonië waar hij Mango oprichtte. Volgens Forbes was hij 4,5 miljard dollar waard. Hij was voorzitter van het bedrijf toen hij stierf. Mango had in 2023 een omzet van 3,1 miljard euro, waarvan 33 procent online werd gegenereerd. Het merk is aanwezig in meer dan 120 landen en heeft 2700 verkooppunten. In Europa is het één van de leidende modemerken.
© AP
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1390...ing-heel-bizar
Het leven van...
Laatste wens markante zanger Henk de Roo (1955-2024) van The Dutch Boys kwam dag voor overlijden in vervulling: ’Heel bizar’
De Dutch Boys uit de provincie Drenthe waren juist bezig met een glorieuze comeback in de originele bezetting, met nieuwe liedjes op de plank. Maar dit feest gaat niet door nu de markante zanger Henk de Roo, alias Boer Harms, er niet meer bij is. Hij overleed donderdag 19 december aan de gevolgen van slokdarmkanker, 69 jaar oud.
© Mega Piraten Festijn
Henk de Roo overleed donderdag 19 december aan de gevolgen van slokdarmkanker, 69 jaar oud.
Met de uitroep ’Hee jongens, kiek ’s wie d’r aan komt op zien trekker. Boer Harms! Boer Harms!’ deden de Dutch Boys in 1982 hun intrede in de vaderlandse hitparade. Het Drentse boertje met de knalgele koptelefoon (’oorwarmers woar muziek uut komt’) die zo hield van discomuziek schopte het tot een tiende plek in de Top40. „Het was begonnen als grapje, maar na hun doorbraak besloten ze beroepsmuzikanten te worden”, vertelt popjournalist Oncko van Kammen, gespecialiseerd in zogeheten ’dialectrock’.
Henk de Roo als zanger en gitarist
Het trio uit Zwartemeer kende wisselende samenstellingen, maar begon in 1972 met Henk de Roo (zang/gitaar) en buurjongen Jans Hoogeveen (drums), later aangevuld met accordeonist Cor Maatje. „We speelden op bruiloften en andere partijen en werden later gevraagd door café’s en discotheken”, vertelt Jans Hoogeveen, destijds eigenlijk nog te jong om een café binnen te mogen, daar de minimumleeftijd 18 jaar was. „Van de Zangeres zonder Naam tot aan de Rolling Stones.”Hit met Boer Harms
Hun eerste eigen singeltje ’Onze Jan’ lieten ze sponsoren door de lokale middenstand. „Daarna maakten we een parodie op de hit Annie hou jij m’n tassie effe vast, met het liedje Eppo, hou mien klomp’n eem vast. Dat werd opgepikt door de vele piratenzender hier. En daarna kwam, in 1982, de dikke hit met Boer Harms. Met optredens bij Toppop, Op volle toeren, Nederland muziekland, Los vast. In België kregen we een gouden plaat. We vertaalden het ook in het Duits, maar daar snapten ze onze humor niet zo….”
Tekst gaat verder onder de foto.
© NPO
De markante zanger Henk de Roo (1955-2024).
Henk de Roo en zijn kompanen bedachten snel nieuwe liedjes in vergelijkbaar genre zoals America en Olde Pekela en later Geert, mien Belgisch peerd. „Het was een gekkenhuis”, zegt Hoogeveen over die tijd. „Ik stopte met school, Henk stopte met zijn werk als veenarbeider, we bouwden gezinnetjes op en konden ons best redden. We waren niet rijk, maar dat komt ook omdat we veel uitgaven.”
Vervanger Henk de Roo
In 1988 moest Henk de Roo om gezondheidsredenen stoppen. „Toen werd zanger Douwe Buiter onze nieuwe Boer Harms. Die trokken we gewoon de kleding, hoed en klompen aan van Henk en hij werd overal geaccepteerd.” Cor Maatje stopte een paar jaar later om een eigen café te openen en werd opgevolgd door Henk van der Glas. „Maar het werd rustiger. Al zijn we nooit officieel opgeheven.”
Oncko van Kammen merkte een aantal jaren geleden al een revival op: „Het nummer Stappen in Oude Pekela was ineens weer razend populair onder de jeugd.” De originele Dutch Boys werden ook aangespoord om op het Mega Piraten Festijn te komen optreden. „Dat is in deze contreien een groot meezingfeest waar tienduizenden mensen op af komen.”
Net toen Henk, Jan en Cor hadden ingestemd met nieuwe optredens, kwam de coronacrisis en kon de hele tournee weer worden afgelast. „Maar afgelopen zomer stonden we op festival Zwarte Cross, een geweldig succes”, memoreert Hoogeveen. „We spraken af om voor twintig optredens te gaan, volgend jaar, als ik met pensioen ben. Maar een paar maanden later bleek dat Henk erg ziek was.”
Laatste wens
Samen met de Drentse rockband Mooi Wark werd nog met spoed een cover opgenomen van de Dutch Boys’ hit Ik zal nooit meer dronken wezen, dat was De Roo’s laatste wens. Dit nummer kwam afgelopen vrijdag uit. „Heel bizar. Eén dag nadat Henk overleed.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/sport/57148...en-door-lawine
Zwitserse olympische snowboardster Sophie Hediger (26) overleden door lawine
De Zwitserse snowboardster Sophie Hediger, die in 2022 deelnam aan de Olympische Winterspelen in Beijing, is op 26-jarige leeftijd om het leven gekomen in een lawine. Dat bevestigt de Zwitserse skifederatie.
© ANP/HH
Sophie Hediger.
Hediger was volgens informatie van de politie van Graubünden afgeweken van een gesloten piste en raakte daar bedolven onder de sneeuw. Reddingswerkers wisten haar uit de sneeuwmassa te halen, maar reanimatie hielp niet meer.
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/surinaa...eden~ab86fbf6/
Desi Bouterse. © AFP
Surinaamse regering bevestigt: oud-president Desi Bouterse (79) overleden
De voortvluchtige Surinaamse oud-president en voormalige legerleider Desi Bouterse is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt de Surinaamse regering.
,,De regering is via de familie en eigen onderzoek op de hoogte gesteld van het heengaan van de heer D. Bouterse, ex-president van de Republiek Suriname”, verklaarde minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). ,,Verdere berichtgeving terzake volgt zo spoedig mogelijk”, aldus de bewindsman.
Eerder circuleerde op sociale media een filmpje waarin zijn dood werd gemeld, maar die informatie kon volgens Bouterses Nationale Democratische Partij (NDP) nog niet worden bevestigd. Verschillende prominenten van de politieke partij NDP zijn woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. Wel heeft Ricardo Panka, de woordvoerder van de partij op social media een eerbetoon aan hem geplaatst: een brandende kaars met daaronder de tekst ‘R.I.P. Papa Bouta’.
Dinsdag zou hij na een kortstondig ziektebed zijn overleden op een schuiladres. Bij de woning van Bouterse in Leonsberg, gelegen in het noorden van Paramaribo, hebben zich veel mensen verzameld. Zijn stoffelijk overschot zou in het huis aanwezig zijn. Er is een lijkwagen gearriveerd bij de woning.
Lange tijd onvindbaar
Inmiddels is ook de politie aanwezig bij de woning waar zij afgelopen zondag nog zonder succes een inval had gedaan. Bouterse was sinds januari 2024 onvindbaar, nadat hij in december 2023 na een jarenlang proces was veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982. Ook zijn voormalige lijfwacht Iwan Dijksteel, veroordeeld tot vijftien jaar, was voortvluchtig. Het is onbekend of hij ook in Paramaribo is.
Ook bij het NDP-partijcentrum in Geyersvlijt is het druk. De geruchten over de dood van Bouterse verspreidden zich woensdagochtend snel, maar officiële bevestiging bleef lange tijd uit. NDP-woordvoerder Panka zei woensdagochtend (Nederlandse tijd) tegen Suriname Herald dat er nog geen officieel bericht was binnengekomen over het overlijden van Bouterse.
De redactie van de nieuwssite Key News Suriname ontving rond middernacht een tip dat de partijleider zou zijn overleden. Intussen worden op verschillende NDP-fora tal van condoleanceberichten geplaatst. De meeste mensen kunnen niet geloven dat Bouterse er niet meer is.
‘Speciale faciliteiten’
De ex-legerleider en voormalig president zei een week na zijn veroordeling tegen het Surinaamse radiostation LIM FM dat de regering bereid zou zijn om speciale faciliteiten voor hem te creëren. President Chan Santokhi ontkende dat in alle toonaarden. Veroordeelden kunnen volgens hem gebruikmaken van de mogelijkheden die de Surinaamse wet biedt. Hij benadrukte dat het Openbaar Ministerie verantwoordelijk is voor de uitvoering van het vonnis.
Gratieverzoek
Bouterse had naar eigen zeggen nog geen formeel gratieverzoek ingediend bij president Santokhi. Hij zegt daarover in gesprek te zijn met zijn advocaat. ,,Het is ook onfatsoenlijk om, terwijl je in conclaaf bent met de hoogste leiding, in dit geval de president, dat je dan ongenuanceerde uitspraken te berde brengt’’, zei Bouterse destijds.
Bouterse als president in 2015 © AP
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/desi-bo...tten~aac5a460/
Desi Bouterse als legerleider in 1982 (links) en eind vorig jaar tijdens een bijeenkomst van zijn partij NDP. © ANP
Desi Bouterse martelde en executeerde zijn politieke tegenstanders, het bleek zijn carrière niet in de weg te zitten
1945-2024Hij stond in de jaren tachtig aan het hoofd van een militair regime in Suriname dat vijftien tegenstanders uit de weg ruimde, werd in de jaren negentig in Nederland bij verstek veroordeeld voor grootschalige cocaïnehandel, was van 2010 tot 2020 president van zijn land en kreeg eind vorig jaar twintig jaar cel voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Een portret van de overleden Desiré (Desi) Delano Bouterse.
De oud-president is op 79 -jarige leeftijd overleden, bevestigde de Surinaamse regering na mediaberichten. Waar hij zijn laatste adem uitblies, is nog niet bekend. Bouterse sloeg op de vlucht voordat hij op 20 december 2023 werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel bij de arrestatie en executie van vijftien tegenstanders van zijn militaire regime, 31 jaar eerder in Fort Zeelandia.
Het hof bevestigt daarmee twee eerdere veroordelingen van de Krijgsraad. ,,Verdachte heeft steeds ontkend, nimmer spijt of berouw getoond en geen openheid van zaken willen geven. Er kan niet worden volstaan met een mindere straf.’’ Het hof liet Bouterse niet gelijk arresteren, zoals justitie eiste. Daar zouden in de Surinaamse wet geen mogelijkheden voor zijn, aldus het hof. Bouterse kreeg acht dagen om een gratieverzoek in te dienen bij president Chan Santokhi.
Met het vonnis kwam een eind aan een slepend proces van ruim zestien jaar. Daarin probeerde Bouterse op alle mogelijk manieren aan vervolging te ontkomen. Hij traineerde het proces, intimideerde rechters en tijdens zijn presidentschap werd een omstreden amnestiewet (2012) aangenomen, die hem en andere verdachten van de Decembermoorden vrijpleitte. Daardoor lag het strafproces jarenlang stil. ,,Degenen die gerechtigheid zochten, hebben engelengeduld gehad”, aldus de voorzitter van het hof.
Venezuela
De Surinaamse politie verspreidde begin dit jaar een opsporingsbericht voor Bouterse en diens voormalige lijfwacht. De oud-president bevond zich mogelijk in Venezuela, schreef de Surinaamse krant Times of Suriname medio januari.
Hij zou naar Brazilië zijn gereisd met een vliegtuig van een buitenlands bedrijf. Van daaruit reisde hij mogelijk door naar Venezuela, hoorde de krant van bronnen. De oud-president zou Suriname al op 17 december hebben verlaten. Dat was drie dagen voor zijn veroordeling.
De opsporingsfoto's van Desi Bouterse (L) en zijn voormalige lijfwacht Iwan Dijksteel op de website van Interpol. © Interpol
Cocaïnesmokkel
In Nederland liep jarenlang een strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid van Bouterse bij grootschalige cocaïnehandel. In 1997 werd de toenmalige Surinaamse legerleider gesignaleerd in Brazilië. Winnie Sorgdrager (D66), destijds minister van Justitie, wilde het Zuid-Amerikaanse land vragen Bouterse te arresteren maar toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo hield dat tegen. Dit onthulde de oud-minister eind 2021 tegenover NRC. Van Mierlo zei niet om de aanhouding van Bouterse te hebben gevraagd, omdat hij informatie had dat Brazilië niet aan het verzoek zou meewerken.
Desi Bouterse werd in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld voor cocaïnesmokkel. Hij kreeg zestien jaar cel en een boete van 4,6 miljoen gulden, destijds de hoogste straf opgelegd in een drugszaak. Opsporingsdiensten hadden hem toen al jaren in het vizier. In 1986 was Bouterse het belangrijkste doelwit van een undercoveractie in Miami, waar hij een drugslijn naar Paramaribo probeerde op te zetten. Hij ontsprong de dans doordat hij op het laatste moment niet kwam opdagen.
Militair regime
Bouterse werd geboren in het Surinaamse Domburg, vertrok in 1968 naar Nederland en volgde hier de opleiding tot onderofficier volgt. In 1974 keerde hij terug naar Suriname, waar hij zes jaar later met mede-sergeanten een staatsgreep pleegde. Daarna kwam hij aan het hoofd te staan van een militair regime, dat in december 1982 de vijftien journalisten, wetenschappers en vakbondsleiders liet executeren. De voormalig legerleider en dictator zei later het erg te vinden dat hij de Decembermoorden niet had zien aankomen.
De moorden stonden een politieke carrière niet in de weg. Bouterse kon 28 jaar later president worden nadat zijn Nationale Democratische Partij de verkiezingen had gewonnen. Hij bleef tot 2020 aan de macht. Toen leed zijn partij een verkiezingsnederlaag en kon zijn rivaal Chan Santokhi president worden.
Veroordeelde zoon
Desi Bouterse was getrouwd met een jeugdliefde met wie hij twee kinderen kreeg: Peggy en Dino. Die laatste werd in 2015 in New York veroordeeld tot zestien jaar en drie maanden cel wegens drugs- en wapenhandel alsook het vertrekken van valse paspoorten. De toen 42-jarige Surinamer bekende schuld.
De Amerikaanse aanklager had beweerd dat Bouterse de Libanese terreurgroep Hezbollah zou hebben geholpen bij het het beramen van aanlagen op de Verenigde Staten. Bouterse zou Hezbollahleden wapens gaan verschaffen. Maar de rechter ging daar niet in mee. ,,Het is niet bewezen dat met deze wapens een aanslag op Amerika zou worden gepleegd.’’
Een zoon van Dino werd in juni 2021 dood aangetroffen in een pand in het noorden van Paramaribo. Het lichaam had een schotwond. Het vermoeden was dat Walter Bouterse een wanhoopsdaad had gepleegd, meldden lokale media. De politie bevestigde dat na onderzoek. In de woning werd volgens haar een groot geldbedrag gevonden.
Dino Bouterse werd in juni 2003 met een vals Nederlands paspoort aangehouden op de luchthaven van Curaçao en daarna uitgeleverd aan de VS. © ANP
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/live-de...lmte~acdd516b/
Een woordvoerder van de familie Bouterse bedankte de vele aanwezigen bij het mortuarium voor hun aanwezigheid en warmte en zei dat er op dit moment geen gelegenheid zal zijn om afscheid te nemen van de oud-president
Desi Bouterse overleden | Lichaam Bouterse overgebracht naar mortuarium, president roept op tot kalmte
De Surinaamse oud-president Desi Bouterse is overleden na een kort ziektebed. Dat bevestigt de Surinaamse regering. Bouterse was al sinds januari 2024 onvindbaar, nadat hij in december 2023 na een jarenlang proces was veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982. Bij zijn woning in Paramaribo verzamelden zich tientallen mensen. Partijgenoten in auto’s begeleidden de lijkwagen met het stoffelijk overschot naar het mortuarium in ‘s Lands Hospitaal. Een woordvoerder van de familie stond er de belangstellenden te woord. Lees alles over de dood van de voormalig president van Suriname Desi Bouterse in onderstaand liveblog
De belangrijkste punten op een rij:
- Bouterse stond in de jaren 80 aan het hoofd van een militair regime in Suriname dat vijftien tegenstanders uit de weg ruimde en werd in de jaren 90 in Nederland bij verstek veroordeeld voor grootschalige cocaïnehandel. Dat zat zijn politieke carrière niet in de weg. Lees hier de necrologie van Bouterse.
- Met zijn dood ontloopt Bouterse zijn veroordeling voor de Decembermoorden. Nabestaanden van slachtoffers van de Decembermoorden zien zijn overlijden daarom als ‘een goedkope dood’.
- Lees onze verhalen over Bouterse in het dossier over zijn dood.
De Surinaamse president Chan Santokhi heeft de echtgenote en nabestaanden van zijn voorganger Desi Bouterse gecondoleerd. Dat deed hij 'vooruitlopend op meer gedetailleerde en definitieve informatie vanuit officiële kanalen', aldus een verklaring van Santokhi's kantoor. De president werd woensdagochtend door regeringsfunctionarissen geïnformeerd over het overlijden van Bouterse
De nodige voorzieningen zijn volgens Santokhi getroffen voor de begeleiding van 'het vervolgtraject, inclusief de formele zaken en de communicatie met de familie alsook met de Surinaamse gemeenschap'. Hij hoopt hierover spoedig nadere mededelingen te doen.
Het staatshoofd roept iedereen op 'om waardig te blijven en kalmte te bewaren, rust en orde te handhaven' en in gebed te gaan, in de geest van de feestdagen en het jaareinde. Kerst en oud en nieuw worden in Suriname groots gevierd. De feesten en evenementen trekken veel bezoekers, onder wie familie uit Nederland en andere emigratielanden.
De Surinaamse president Chan Santokhi
Ook bij het mortuarium van 's Lands Hospitaal in Paramaribo, het oudste ziekenhuis van Suriname, hebben zich veel belangstellenden verzameld ,,Er zal op dit moment geen gelegenheid zijn om afscheid te nemen'', zei een woordvoerder
Hij bedankte de aanwezigen namens de nabestaanden van Bouterse en wenste de bezoekers sterkte. Daarna gingen de meesten huiswaarts volgens de verslaggever. Op de achtergrond was iemand te horen die hardop huilde
De Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk heeft de nabestaanden van Desi Bouterse gecondoleerd met hun verlies. ,,Zijn leven heeft een blijvende impact gehad op ons land en zijn inzet zal niet vergeten worden", schrijft Brunswijk op Facebook. Hij vormde van 2010 tot 2015 met zijn Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij een regering met Bouterses NDP
'In deze tijd van rouw wens ik u veel kracht en moed toe. Moge zijn nalatenschap een inspiratie blijven voor velen en zijn ziel in vrede rusten", schrijft Brunswijk, die van 1986 tot 1992 met zijn Jungle Commando vocht tegen het Nationaal Leger van Bouterse
In november 1986 stierven zeker 39 bewoners van de leefgemeenschap Moiwana in Oost-Suriname nadat militairen het vuur op hen hadden geopend. Onder hen waren vrouwen, kinderen en bejaarden. Het leger was op zoek naar Brunswijk en dacht dat hij zich daar had verschanst. In maart 1990 werden twee ongewapende lijfwachten van Brunswijk doodgeschoten in het kantoor van bevelhebber Bouterse bij wie Brunswijk op bezoek ging
Echt jammer, vindt voorzitter Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname het overlijden van de Surinaamse oud-legerleider en voormalig president Desi Bouterse. ,,Hij moest blijven leven om zijn straf van twintig jaar te kunnen uitzitten"
Op die manier had hij moeten voelen wat hij het hele Surinaamse volk heeft aangedaan, aldus Hoost. "Aan vijftien slachtoffers heeft hij persoonlijk meegedaan", verwees hij naar de Decembermoorden van 1982 op 15 tegenstanders van het toenmalige militaire bewind van Bouterse
Hoost denkt dat Bouterse nog had geleefd als hij zich had gemeld bij de gevangenis. ,,Ik kan me dat indenken. Hij was ernstig ziek, kreeg nierdialyse thuis. Misschien is er medisch iets verkeerd gelopen, heeft hij niet de juiste medicatie gehad. Als hij zich had gemeld bij de gevangenis, dan zat hij zijn straf uit en werd hij medisch goed onderhouden"
Het is voor Suriname belangrijk om de rust te bewaren na het nieuws dat oud-president Desi Bouterse is overleden. De voor politieke moorden veroordeelde politicus en ex-legerleider was een polariserende figuur voor de Surinaamse gemeenschap. Maar het Zuid-Amerikaanse land staat voor belangrijke verkiezingen en daarom is het goed de emoties zoveel mogelijk te bedaren
Dat zei voorzitter John Brewster van het Diaspora Instituut Nederland (DIN), een organisatie die de banden tussen Suriname en Nederland stimuleert, woensdag tegen het ANP
,,Ik bekijk het altijd vanuit wat goed is voor Suriname. Dat is het belangrijkste om alles zo objectief mogelijk te kunnen beoordelen. Wat goed is voor Suriname, is dat er rust is en geen chaos. Daarom roep ik alle Surinamers, vooral in de diaspora, op om het hoofd koel te houden", zei Brewster nadat Surinaamse media het overlijden van Bouterse hadden gemeld
Brewster voorziet dat de aanstaande verkiezingen, op 25 mei, bepalend zijn voor de richting die Suriname ingaat. Na olievondsten voor de Surinaamse kust kijkt het land uit naar miljardeninkomsten, dus is het volgens de DIN-voorzitter belangrijk om een einde te maken aan corruptie zodat het geld naar de verdere ontwikkeling van Suriname gaat. ,,In 2025 bestaat Suriname vijftig jaar als onafhankelijke natie. Deze verkiezingen zijn daarom belangrijk om te zien welke richting Suriname opgaat in de volgende vijftig jaar"
Volgens Brewster heeft Bouterse de Surinaamse maatschappij 'eigenlijk in tweeën gedeeld', wat ook terug te zien is in uiteenlopende reacties op zijn dood. ,,Er werden 15 mensen vermoord, dat heeft een litteken achtergelaten in Suriname. Tegelijkertijd was hij een charismatische leider die goed jongeren kon mobiliseren. Je merkt dat zijn aanhang erg groot is", aldus Brewster, die de nabestaanden condoleert
Noraly Beyer heeft 'zeer gemengde gevoelens' over de dood van de Surinaamse oud-president Bouterse. Dat liet de 78-jarige journaliste woensdag weten. Beyer maakte twee jaar geleden een documentaire over de Decembermoorden, waarvoor Bouterse in december 2023 na tientallen jaren werd veroordeeld. Bouterse verdween kort na de uitspraak spoorloos
,,Er was al gerechtigheid door de rechtbank, nu is er ook gerechtigheid van hogerhand", stelt Beyer. ,,Het is een grote opluchting dat de man die zoveel kwaad heeft aangericht er niet meer is. Maar het is ook onbevredigend, omdat hij zijn straf nooit heeft uitgezeten." Beyer zegt dat 'de slachtoffers en nabestaanden zich moeten neerleggen bij de situatie. Het dossier kan nu dicht: we kunnen hem niet meer zoeken, hij is dood
Het overlijden van de voortvluchtige oud-president van Suriname Desi Bouterse bezorgt advocaat Gerard Spong een ambivalent gevoel. Hij zei in een reactie dat 'hoe je het ook wendt of keert' Bouterse een man was met veel bloed aan zijn handen
Spong was betrokken bij het onderzoek naar de Decembermoorden en verloor vrienden en vakgenoten tijdens de moorden in 1982 in Fort Zeelandia. Het ambivalente gevoel dat het overlijden van Bouterse de advocaat bezorgt, zit hem 'in het gegeven dat hij helaas zijn aardse straf niet heeft kunnen ondergaan omdat hij voortvluchtig was'. ,,Maar het was een man die Suriname veertig jaar gegijzeld heeft en veel ellende in dat land heeft veroorzaakt. Dus ik treur daarom niet"
Bouterse werd in december vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn leidende rol in de Decembermoorden in 1982. Toen werden 15 tegenstanders van het militaire regime van Bouterse gemarteld en vermoord. ,,Het geeft een heel slecht gevoel als zo iemand ongestraft naar de eeuwige jachtvelden verhuist"aldus Spong
Advocaat Gerard Spong
Comment
-
Achter de lijkwagen rijden partijgenoten in een stoet. Vrienden en aanhangers van de overleden ex-president zijn bedroefd en hadden zijn dood niet zien aankomen.
,,Het is een groot verlies voor het land en voor de partij, maar gelukkig dat we in ieder geval de idealen kunnen meenemen en kunnen behouden", zei Ramon Abrahams, een ondervoorzitter van de Nationale Democratische Partij, de partij van Bouterse. Hij is ervan overtuigd dat de Nationale Democratische Partij het werk van hun erevoorzitter Bouterse zal voortzetten.,,Hij was er een jaar niet, we zijn toch gewoon doorgegaan?"
Volgens ex-vicepresident Ashwin Adhin gaat een deel van de Surinaamse identiteit verloren met de dood van Bouterse. ,,Suriname zal nooit meer hetzelfde zijn", stelt Adhin die van 2015 tot 2020 vicepresident was onder Bouterse.
Laurens Neede, een van de sergeanten die in 1980 onder leiding van Bouterse een coup pleegden, denkt dat zijn kameraad 'spiritueel is uitgetreden' en op die manier een einde aan zijn leven heeft gemaakt.
De lijkwagen, een grijze minibus, met het stoffelijk overschot van Bouterse vertrekt bij de woning van de oud-president. Onder het oog van vele camera's verlaat de wagen het terrein.
Een politieauto met zwaailicht begeleidt de stoet, bestaande uit vijf voertuigen. De wagens rijden richting het mortuarium in 's Lands Hospitaal in Paramaribo, het oudste ziekenhuis van Suriname.
Het is nog niet duidelijk waar precies en waaraan Bouterse overleed. Hij zou dinsdag na een kortstondig ziektebed zijn overleden op een schuiladres.
Vorige week vielen de Surinaamse autoriteiten zijn huis in Paramaribo binnen maar vonden hem niet.
© Annelies Brinkman
Bij de woning van Bouterse in Leonsberg, gelegen in het noorden van Paramaribo, hebben zich tientallen mensen verzameld. In de straat is het druk met auto’s en bij de woning staat een lijkwagen, meldt de Nederlandse journalist Annelies Brinkman.
Onder de aanwezigen is Laurens Neede, een oud-militair en vertrouweling van Bouterse. Hij wil niet praten, maar is zichtbaar geëmotioneerd. Een vrouw zegt met een brede glimlach dat het ‘niet gelukt is’ om Bouterse ‘op te sluiten’.
© Annelies Brinkman© Annelies Brinkman
Bouterse stond in de jaren 80 aan het hoofd van een militair regime in Suriname dat vijftien tegenstanders uit de weg ruimde, werd in de jaren 90 in Nederland bij verstek veroordeeld voor grootschalige cocaïnehandel, was van 2010 tot 2020 president van zijn land en kreeg eind vorig jaar twintig jaar cel voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982.
Lees hier het portret van de overleden Desiré (Desi) Delano Bouterse.
Desi Bouterse als legerleider in 1982 (links) en eind vorig jaar tijdens een bijeenkomst van zijn partij NDP. © ANP
Met zijn dood ontloopt de Surinaamse oud-president Desi Bouterse zijn veroordeling voor de Decembermoorden. Van de 20 jaar cel die hij vorig jaar kreeg opgelegd voor zijn rol bij de moord op vijftien politieke tegenstanders in 1982, heeft hij geen dag uitgezeten. Nabestaanden van slachtoffers van de Decembermoorden zien zijn overlijden daarom als ‘een goedkope dood’.
Bouterse was sinds januari 2024 onvindbaar, nadat hij in december 2023 na een jarenlang proces was veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982.
Ook zijn voormalige lijfwacht Iwan Dijksteel, veroordeeld tot vijftien jaar, was voortvluchtig. Het is onbekend of hij ook in Paramaribo is.
Dinsdag zou Bouterse na een kortstondig ziektebed zijn overleden op een schuiladres. Bij de woning van Bouterse in Leonsberg, gelegen in het noorden van Paramaribo, hebben zich veel mensen verzameld. Zijn stoffelijk overschot zou in het huis aanwezig zijn. Er is een lijkwagen gearriveerd bij de woning.
Inmiddels is ook de politie aanwezig bij de woning waar agenten afgelopen zondag nog zonder succes een inval had gedaan.
Ook bij het NDP-partijcentrum in Geyersvlijt is het druk.
Eerder circuleerde op sociale media een filmpje waarin zijn dood werd gemeld, maar die informatie kon volgens de Nationale Democratische Partij (NDP), de partij van Bouterse, op dat moment niet worden bevestigd.
Verschillende prominenten van de politieke partij NDP zijn woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. Wel heeft Ricardo Panka, de woordvoerder van de partij op sociale media een eerbetoon aan hem geplaatst: een brandende kaars met daaronder de tekst ‘R.I.P. Papa Bouta’.
De voormalige legerleider Desi Bouterse is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt de Surinaamse regering.
,,De regering is via de familie en eigen onderzoek op de hoogte gesteld van het heengaan van de heer D. Bouterse, ex-president van de Republiek Suriname”, verklaarde minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). ,,Verdere berichtgeving ter zake volgt zo spoedig mogelijk”, aldus de bewindsman.
Comment
-
-
Originally posted by GijsOne View PostDat we nog zoveel woorden aan deze lafaard besteden verdiend hij niet. Heeft zich het laatste jaar als een rat verstopt.
Ik hoop dat hij dito gestorven is en als een rat op de eeuwige jachtvelden leeft.
- 1 like
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1295...den-in-georgia
Amerikaanse oud-president Jimmy Carter (100) overleden in Georgia
Plains - De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter is zondag in zijn thuisstaat Georgia overleden. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de ngo Carter Center. Hij zat van 1977 tot 1981 in het Witte Huis.
Carter werd 100 jaar en was de 39e president van Amerika namens de Democratische Partij. Hij overleed zondag in zijn woning in Plains, Georgia zegt zijn zoon tegen Amerikaanse media.
© AFP
Vanaf rechts de Chinese leider Deng Xiaoping, US First Lady Rosalynn Carter en president Jimmy Carter in 1979 in het Witte Huis.
De Washington Post noemt Carter ’een no-nonsense en ijzersterke gouverneur van het Zuiden die in 1976 tot president werd verkozen’. Carter was de oudste nog levende Amerikaanse (oud-)president. Hij was ook na zijn tijd in het Witte Huis actief op het wereldtoneel, met verschillende liefdadigheidsprogramma’s en het bestrijden van ziektes. Het Nobelprijs-comité gaf hem jaren na zijn presidentschap in 2002 daarvoor nog de Nobelprijs voor Vrede.
„Hij bracht vrede tussen Israël en Egypte, maar had ook duidelijk veel problemen om mee te dealen tijdens zijn presidentschap”, zei presentator Wolf Blitzer na het nieuws bij CNN. Egypte stemde door de deal met de Joodse staat toe met het bestaansrecht van het buurland. De Israëlische premier van toentertijd, Menachem Begin, zei over de deal met Egypte dat die er zonder Carter nooit was geweest. Anwar Sadat zou niet veel later in 1981 in Caïro worden neergeschoten door leden van de Egyptische Islamitische Jihad die hem als een verrader zagen.
In 1977 begon de Democratische Carter aan zijn termijn in Washington. Hij versloeg de zittende Republikeinse president Gerald Ford in de Amerikaanse verkiezingen, maar verloor vier jaar later het presidentschap aan zijn Republikeinse uitdager Ronald Reagan. Tijdens zijn presidentschap kreeg hij te maken met een slechte economie en de gijzelingscrisis in Iran.
Martin Luther King
Onder meer het aantal zwarte ambtenaren steeg onder zijn bewind met 40 procent. Carter liet ook portretten van Martin Luther King en andere vooraanstaande zwarte mensen ophangen in parlementsgebouwen. Carter was zelf een boerenzoon die in de marine diende, maar later zelf weer aan het werk ging op het land.
Carters politieke loopbaan begon lokaal in 1962. Acht jaar later werd hij gekozen tot gouverneur van Georgia. In 1974 stelde hij zich kandidaat voor het presidentschap namens de Democratische Partij. „Ik ben Jimmy Carter en ik wil president worden, ik zal nooit tegen u liegen”, beloofde hij het Amerikaanse volk, dat net de Watergate-affaire te verwerken had gekregen.
Trump reageert
Aanstaand president Donald Trump en zijn vrouw Melania betuigen hun steun aan de familie Carter, zo zegt de Republikein in een bericht op sociale media. „De uitdagingen waar Jimmy als president voor stond kwamen op een cruciaal moment voor ons land en hij deed alles in zijn macht om de levens van alle Amerikanen te verbeteren”, schrijft Trump.
Een biograaf van Carter, Kai Bird, zei een paar jaar terug in een interview nog dat „niemand meer een tegenpool van Trump is dan hij.”
„Amerika en de wereld hebben vandaag een buitengewoon leider en staatsman verloren”, schrijft Joe Biden in een verklaring. Ook kondigde hij aan dat Carter een staatsbegrafenis zal krijgen in Washington.
’Goede vriend’
Biden noemt zijn partijgenoot Carter „een goede vriend.” „Maar wat zo bijzonder is aan Jimmy Carter, is dat miljoenen mensen in Amerika en de rest van de wereld, die hem nooit hebben ontmoet, hem ook als een dierbare vriend beschouwen.” Biden roemt Carters vredesinspanningen. „Hij redde, hielp en veranderde de levens van mensen over de hele wereld.”
Premier Dick Schoof eert de overleden oud-president Jimmy Carter als een onvermoeibare maar aimabele strijder voor vrede en mensenrechten. „Vriendelijk en vasthoudend, zo zal hij voortleven in de herinnering van velen”, schreef Schoof op X.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1907...n-jimmy-carter
Donald Trump en Joe Biden reageren op overlijden ’buitengewoon staatsman’ Jimmy Carter
WASHINGTON - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gereageerd op het overlijden van Jimmy Carter, een van zijn voorgangers. „Amerika en de wereld hebben vandaag een buitengewoon leider en staatsman verloren”, schrijft Biden in een verklaring. Ook kondigde hij aan dat Carter een staatsbegrafenis zal krijgen in Washington.
© ANP / Associated Press
Jimmy Carter en zijn vrouw Rosalynn Carter met Jill en Joe Biden eerder in 2021.
Biden noemt zijn partijgenoot Carter „een goede vriend.” „Maar wat zo bijzonder is aan Jimmy Carter, is dat miljoenen mensen in Amerika en de rest van de wereld, die hem nooit hebben ontmoet, hem ook als een dierbare vriend beschouwen.” Biden roemt Carters vredesinspanningen. „Hij redde, hielp en veranderde de levens van mensen over de hele wereld.”
Biden sprak zijn steun uit aan de familie van Carter. Ook doet hij een oproep aan „alle” jonge mensen: „bestudeer Jimmy Carter, een man van principes, geloof en nederigheid. Hij liet zien dat we een grootse natie zijn, omdat we een goed volk zijn.”
Ook vicepresident Kamala Harris spreekt haar warme herinneringen uit aan Carter, die ze zegt jarenlang te hebben gekend. „Ik zal me altijd zijn vriendelijkheid, wijsheid en diepe goedheid herinneren”, schrijft ze in een verklaring. Carter werd volgens haar geleid „door een diep en niet aflatend geloof - in God, in Amerika en in de mensheid.”Trump eert Carter
De aankomende Amerikaanse president Donald Trump schrijft op Truth Social dat alle Amerikanen Carter dank zijn verschuldigd.
„De uitdagingen waar Jimmy als president voor stond kwamen op een cruciaal moment voor ons land en hij deed alles in zijn macht om de levens van alle Amerikanen te verbeteren”, schrijft Trump.
Trump en zijn vrouw Melania spreken ook hun steun uit aan de familie van Carter, die zondag op 100-jarige leeftijd overleed. „We roepen iedereen op hen in hun harten en gebeden te houden.”’Leven vol waardigheid’
Ook de drie Amerikaanse oud-presidenten Barack Obama, Bill Clinton en George W. Bush staan stil bij het overlijden van hun voorganger Jimmy Carter. Alle drie roemen ze zijn dienstbaarheid. Carter „leerde ons allemaal wat het betekent om een leven vol gratie, waardigheid, rechtvaardigheid en dienstbaarheid te leven”, schrijft Obama over zijn partijgenoot.
Bill Clinton en zijn vrouw Hillary, eveneens Democraten, schrijven in een verklaring dat Carter zich „onvermoeibaar inzette voor een betere, eerlijkere wereld.” Carter „leefde om anderen te dienen, tot het bittere einde aan toe.”
De Republikein Bush noemt Carter „een voorbeeld van dienstbaarheid dat Amerikanen nog generaties lang zal inspireren.”
Carter, de langstlevende oud-president, was van 1977 tot 1981 president van de Verenigde Staten. In 2002 won hij de Nobelprijs voor de Vrede.
Comment
Comment