Heel goed, nemen ze die hond Kroymans ook er in mee?
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Witteboordencriminaliteit
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/6685...eer-geldzorgen
Chats Sywert van Lienden openbaar in rechtszaak: ’Nu echt rond!! Nooit meer geldzorgen’
De landsadvocaat heeft woensdag bij aanvang van de tweede zittingsdag in de civiele rechtszaak over de mondkapjesdeal uitgebreid geciteerd uit niet eerder gepubliceerde chats van Sywert van Lienden. Volgens de landsadvocaat raken de berichten de kern van de zaak, omdat ze gaan over de vraag of Van Lienden en zijn compagnons Camille van Gestel en Bernd Damme „de Staat met opzet hebben bedrogen met een winstoogmerk.”
Onze verslaggever was aanwezig bij de zaak. Lees onderaan dit artikel zijn berichtgeving terug.
De landsadvocaat zegt sinds vorige week te beschikken over de chats die de mannen aan elkaar en hun partners stuurden. „Nu echt rond!! Nooit meer geldzorgen”, chatte Van Lienden bijvoorbeeld op 22 april 2020 aan zijn eigen partner.
De landsadvocaat stelt in de rechtbank in Amsterdam dat de ex-bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) zich terdege realiseerden dat zij bedrog pleegden. Hij citeerde uit een Signal-bericht van 31 mei 2020 dat Van Lienden naar zijn compagnons stuurde tijdens de uitvoering van de overeenkomsten: „Even serieus: wat we nu af en toe bespreken is echt grenzend aan vooropgezette fraude.”
De Staat ging er naar eigen zeggen eerst vanuit dat Van Lienden, Damme en Van Gestel tot hun werksessie in de nacht van 12 op 13 april 2020 goede bedoelingen hadden gehad zonder winstoogmerk, maar „dat blijkt onjuist”, zei de landsadvocaat op basis van de chats. Daaruit zou blijken dat de compagnons van plan waren „for money” zaken met de Staat te doen.Nachtelijke werksessie
Volgens de landsadvocaat bedachten de drie ondernemers vooraf de „verhaallijn” en „als deel van hun bedrog” dat ze door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werden gedwongen om commercieel te gaan. De advocaat citeerde uit een opname van de nachtelijke werksessie waarin Van Damme opmerkte: „Wij zeggen dat de overheid ons dwingt dit te doen, in plaats van onze non-profitkoers.” Van Lienden zou dit op 31 mei in een Signal-bericht hebben bevestigd met de opmerking: „Het moet ons zeg maar overkomen.”
De Staat en het nieuwe bestuur van SHA vorderen beide een bedrag van ongeveer 29 miljoen euro terug, gelijk aan de gemaakte winst van de mondkapjesdeal. De rechtbank heeft de hele dag uitgetrokken voor de zaak. De advocaten van Van Lienden, Damme en Van Gestel komen in de loop van de ochtend aan bod.
Om ‘de vaart er in te houden’ stelt de rechtbank voor om een onafhankelijke mediator op de zaak te zetten. Op die manier kunnen de gesprekken worden voortgezet, en kunnen hobbels op de weg richting een schikking worden weggenomen.
Het is aan het Openbaar Ministerie om een beslissing te nemen over deze impasse. Dat antwoord moet uiterlijk op 8 januari bij alle betrokkenen liggen.
Op 5 februari doet de rechter uitspraak over de zaak.
„Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat het Openbaar Ministerie daartoe bereid is", reageren de aanwezige zaaksofficieren, die overigens niet betrokken zijn bij deze specifieke zaak.
De advocaat van de oud-vrijwilligers ziet ook geen heil in een schikking. „Er wordt steeds gesprokken over de drie heren die zielig zouden zijn, maar de werkelijkse slachtoffers zijn de vrijwilligers", sneert hij.
De rechter vraagt aan Van Lienden en zijn compagnons of ze openstaan voor een schikking. Van Gestel geeft aan dat hij daar alleen over wil praten als die schikking met alle partijen zou gelden. „Ik wil er best over in gesprek, maar vind het nu te eenzijdig.”
Van Lienden knikt, maar voegt toe dat hij niet akkoord kan gaan met het ‘judas-akkoord’ dat er nu ligt. „Ik moet anders allemaal mensen de schuld toeschuiven. Dat ga ik niet doen.”
In zijn laatste woord is ook Camille van Gestel emotioneel over de zaak. „De werkelijkheid is anders dan in de krant staat. Het is onbegrijpelijk dat dit kan en mag."
Hij vervolgt: „Wij moeten kapot worden gemaakt. Hoe dan ook, links- of rechtsom. Mijn vrouw heeft het idee dat wij naar de vernieling moeten. Het is onbegrijpelijk en angstig."
Op de achtegrond is een emotionele Van Lienden zichtbaar. Na afloop geeft hij zijn kompaan een schouderkopje.
„Een feest van misinformatie", noemt Bernd Damme een verzameling uitspraken van de Staat, oud-vrijwilligers van de Stichting Hulptroepen Alliantie en de landsadvocaat. „Leugens voeren best wel de boventoon vandaag", zegt hij. „Zo zou ik een bankrekening hebben gehad in Luxemburg, terwijl ik die nooit heb gehad." Damme noemt nog een aantal voorbeelden.
Hij vervolgt: „Wat hier gebeurt is dat er continu misinformatie naar de media wordt gebracht en daar mogen wij vervolgens op reageren. Ik vind het een schande."
Een oud-vrijwilliger van de Stichting Hulptroepen Alliantie is aan het woord. Geen winstoogmerk? „Er zijn heel vaak gesprekken gevoerd over wat we zouden doen als er geld overblijft”, stelt hij.” Van Lienden kijkt verbaasd voor zich uit. „Wij wisten niet dat er een geheime schaduworganisatie werd opgericht. We zijn actief op een zijspoor gezet.”
Opnieuw wordt de onthulling van het Financieele Dagblad genoemd door de landsadvocaat. „Gelukkig spreekt het FD geen recht…”
Van Lienden kreeg ook een vraag en dwaalde – ietwat emotioneel – af. Hij benadrukte opnieuw dat de ‘finalebeslissing’ bewust bij de Staat lag. „Ik moest mezelf afvragen: durf ik dit risico aan? Ik had namelijk gewoon een koophuis, hypotheek en m’n kinderen."
De Staat kreeg de vraag of er ook zaken is gedaan met andere partners die op papier zonder winstoogmerk zouden werken, omdat ze het LCH-convenant – een afspraak van de overheid met een of meer partijen - hadden getekend, maar toch winst maakten. Dat is moeilijk te zeggen, maar ‘niet de bedoeling’, luidt het antwoord.
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/nooit-m...even~a8688a2c/
Sywert van Lienden , Bernd Damme en Camille van Gestel. © ANP
‘Nooit meer geldzorgen!’ Maar nu dreigt wel de cel voor Sywert en de ‘mondkapjesboeven’
Wat waren ze rijk en blij in mei 2020 toen ze 21 miljoen euro hadden verdiend aan een mondkapjesdeal met de overheid die ze gratis en voor het algemeen belang zouden uitvoeren. Ruim 4,5 jaar later is alles anders en dreigt zelfs de cel voor Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel. Maar eerst moet donderdag in de rechtbank Rotterdam nog een hobbel worden genomen.
De regiezitting, waarmee de strafzaak tegen de drie vermeende oplichters deze donderdag van start gaat, kent een ongebruikelijk voorspel: de advocaten van de verdachten hebben bezwaar gemaakt tegen een deel van de vervolging en dat wordt doorgaans achter gesloten deuren behandeld. Toch heeft de rechtbank besloten ook dit deel in de openbaarheid te behandelen. ,,Want doorgaans is nog onbekend dat je terecht moet staan, maar in dit geval weet toch de hele wereld al dat ze vervolgd worden’’, zegt een woordvoerder van de rechtbank.
Openbaar dus, overigens ook met goedkeuring van het Openbaar Ministerie en de verdachten zelf. Het bezwaar van de verdediging is ‘dat ambtenaren en bewindslieden wisten dat Van Lienden, Damme en Van Gestel flink zouden gaan verdienen aan de mondkapjesdeal’ en dat er dus geen sprake kan zijn van oplichting. De ambtenaren zelf zeggen dat ze het niet wisten, overigens, maar het feit dat de overheid na de eerste ophef in 2021 aanvankelijk liet weten ‘dat alles volgens de regels is gegaan’ helpt niet. Inmiddels weet ook de overheid wel beter.
De kans dat de rechtbank meegaat in het bezwaar is klein. Het draait ook maar om slechts één van de vijf ten laste gelegde feiten. Van Lienden, Damme en Van Gestel worden verdacht van tweemaal valsheid in geschrifte (onder meer niet gemaakte kosten laten betalen door Coolblue) en driemaal oplichting (van de Nederlandse staat, Randstad Nederland en een vrijwilliger die een cruciale rol speelde bij de inkoop van de mondkapjes in China). Mocht de rechtbank toch besluiten dat de heren niet vervolgd kunnen worden voor oplichting van de Nederlandse staat, dan valt de grootste aanklacht weg (en tevens de aanklacht waarmee de mannen miljonair dachten te worden), maar blijven er nog vier andere feiten over. En ook dat kan nog een forse celstraf opleveren.
Nationale kop van Jut
Het verhaal van ‘de mondkapjesaffaire’ is inmiddels in grote lijnen wel bekend en maakte van Sywert van Lienden (34) een nationale kop van Jut: de vroegere politiek commentator, lobbyist en ambtenaar was immers de man die begin 2020 riep dat hij zonder winstoogmerk Nederland in bange coronadagen zou helpen aan een broodnodige vracht mondkapjes. De overheid bakte er niks van, vond hij. Samen met zijn ondernemersvrienden Bernd Damme en Camille van Gestel ‘gingen ze het dan zelf maar doen’.
Sywert van Lienden op de publike tribune tijdens een debat in de Tweede Kamer over de omstreden mondkapjesdeal. © ANP / Getty Images/Westend61
Ze zeiden hun banen op, kreunden naar bedrijven die hulp boden dat ze zelf financieel heel diep moesten gaan en zorgden er zo voor dat bijvoorbeeld Coolblue een half miljoen euro ‘schonk’ aan de nieuw opgerichte Stichting Hulptroepen Alliantie om een lading mondkapjes te kunnen inkopen. Al vóór de superdeal met de overheid sloegen ze op veel kleinere schaal links en rechts hun slag, óók al met de nodige privéwinst als beloning, zo zou blijken uit het strafdossier. Verreweg de grootste deal was echter met het ministerie van VWS, voor de invoer van 40 miljoen medische mondkapjes uit China. Kostte alles bij elkaar zo’n 100 miljoen euro.
In mei 2021 kwam via De Volkskrant naar buiten dat Van Lienden en zijn compagnons zelf miljoenen verdienden aan die deal. Geld dat ze verstopten in hun eigen commerciële bv, verborgen achter de stichting. De tientallen vrijwilligers die voor niets of een habbekrats keihard werkten voor de non-profitstichting van het trio (presentaties maken, logo's ontwerpen, mondkapjes testen, noem maar op), geloofden het aanvankelijk niet, maar ontdekten al snel dat er wel degelijk iets aan de hand was. In juni 2021 riepen de vrijwilligers Van Lienden, Damme en Van Gestel op om de winst terug te storten. Sommigen kenden de mannen persoonlijk, ‘dronken er vroeger samen biertjes mee’. De schok was dan ook groot.
Vrije val
Nadat Randstad eind 2021 als eerste aangifte van oplichting had gedaan (het bedrijf had zo'n vijftien mensen op eigen kosten maanden voor de verdachten laten werken omdat ook Randstad dacht dat niemand iets verdiende aan de mondkapjesdeal) kreeg de vrije val van Van Lienden en zijn kompanen echt gestalte. Van Lienden en co. lieten eerst blijken dat de winst hun ‘was overkomen’. Inmiddels geven ze óf geen antwoord meer op vragen, óf ze zeggen dat voor bepaalde handelingen andere medewerkers verantwoordelijk waren. Maar ontkennen doen ze nog steeds.
De klap op de vuurpijl kwam begin deze maand ook uit de rechtbank tijdens de civiele rechtszaak, waarbij de Nederlandse staat de te veel betaalde miljoenen probeert terug te krijgen. De landsadvocaat kwam met privé-chatberichten uit het voorjaar van 2020 van Van Lienden: ‘Deal is rond. Nooit meer geldzorgen!’ Maar met name deze van Van Lienden aan zijn compagnons is natuurlijk desastreus: ‘Even serieus: wat we nu bespreken is echt grenzend aan vooropgezette fraude’. Alle reden om het woord donderdag te geven aan het Openbaar Ministerie.
Overigens: het grootste deel van de 40 miljoen mondkapjes werd uiteindelijk nooit gebruikt of alsnog afgekeurd.
Comment
-
https://www.parool.nl/columns-opinie...open~be6fa3f4/
Marcel Levi
We vergeten dat er nog tientallen andere Sywertjes rondlopen
Het is deze maand precies vijf jaar geleden dat in China het coronavirus voor het eerst de kop opstak. Kort daarna bracht Covid-19 ook Nederland volledig in de war. In allerijl moesten ziekenhuisafdelingen worden opgeschaald, werden winkels gesloten, schakelden restaurants over op bezorgservice en startten scholen met thuisonderwijs.
De samenleving toonde veerkracht en flexibiliteit en in veel straten en wijken bloeiden burenhulp en medemenselijkheid op. Hoe vaak zeiden we in die eerste coronamaanden niet dat we deze veranderbereidheid en manier van omgaan met elkaar moesten vasthouden, ook als de pandemie weer voorbij was? En hoe snel waren we alles weer vergeten en schoten we terug in onze oude manier van doen?
De coronapandemie lijkt vooral een akelige schim uit het verleden. Toch zijn er natuurlijk lessen te trekken uit deze periode, vooral om te leren hoe we het bij een volgende ramp beter kunnen doen. Zo zou het kunnen dat we scholen en universiteiten niet zo snel meer sluiten omdat we nu weten dat jonge mensen daar heel veel last van kunnen hebben. We zouden ook kunnen nadenken over een wat strakkere crisisorganisatie bij de overheid.
Helaas lijken we tot nu toe weinig leermomenten op te pikken. Fraaie rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn inmiddels diep in een bureaulade weggefrommeld. De parlementaire enquêtecommissie zal pas over jaren klaar zijn en dreigt te verzanden in een zoektocht naar politieke zondebokken in plaats van nuttige lessen voor de toekomst. En de huidige regering bezuinigt op dit moment alle maatregelen om onze paraatheid bij een volgende pandemie te vergroten weg.
Toch is er één wijze les die we wél hebben geleerd. Hoe groot de crisis ook is, hoe moeilijk mensen het ook hebben, hoezeer de hele samenleving worstelt met een probleem, er zijn altijd types die proberen daar voor zichzelf een financieel slaatje uit te slaan. Want terwijl we Sywert van Lienden tot ons ideale collectieve archetype van slechtheid en hebberigheid hebben benoemd, vergeten we dat er nog tientallen andere Sywertjes rondlopen.
Deze week nog berichtte NRC dat gewiekste ondernemers massaal hebben gefraudeerd met coronatestlocaties in de drie noordelijke provincies en op die manier miljoenen overheidsgeld hebben opgestreken. En tijdens de pandemie was al duidelijk dat een kleine groep microbiologen een waanzinnig inkomen incasseerde doordat ze declareerden voor de ‘interpretatie’ van elke coronatest. ‘Handige’ ondernemers verzonnen destijds bedrijfjes of grote aantallen werknemers om onterecht voor tonnen aan coronasteun te kunnen claimen.
Kennelijk brengen paniek en angst in de samenleving bij sommigen een onbedwingbare opportunistische hebberigheid naar boven en een drang zichzelf schaamteloos te verrijken profiterend van de ellende van anderen.
Terwijl we – mogelijk vruchteloos – in afwachting zijn van lessen die we tijdens de pandemie hebben geleerd, is dat alvast een leermoment dat waarschijnlijk universeel van toepassing is op elke crisissituatie. Als samenleving hebben we er alleen nog geen antwoord op verzonnen.
Marcel Levi is voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Daarvoor was hij ceo van University College London Hospitals en bestuursvoorzitter van het AMC. Wekelijks schrijft hij een column voor Het Parool.
Reageren? m.levi@parool.nl.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...-niets-mis-mee
Tweede voorbereidende zitting
Voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd: op grote schaal zaken doen met contant geld, daar is niets mis mee
Assen - De gevallen Jumbo-topman Frits van Eerd deed op grote schaal zaken met contant geld. Maar dat geld was nadrukkelijk niet afkomstig van misdrijven. Bovendien is er volgens Van Eerd niets mis met zakendoen met contant geld. Dit bleek in de tweede voorbereidende zitting in de strafzaak tegen de Brabantse ondernemer.
© ANP/HH
De voormalige Jumbo-topman Frits van Eerd was ook bij de tweede voorbereidende zitting in de rechtbank van Assen niet persoonlijk aanwezig. Hij wordt verdacht van witwassen, corruptie en valsheid in geschrifte.
Van Eerd wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van witwassen, corruptie en valsheid in geschrifte. Het OM wil een half mil De voormalige topman van Jumbo ontkent, en heeft aangegeven bij de inhoudelijke behandeling van zijn zaak alles te kunnen uitleggen. Van Eerd was maandagmiddag, net als bij een eerdere voorbereidende zitting, niet aanwezig in de rechtbank van Assen, en liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Robbert Jonk.
Die benadrukte dat Van Eerd het gevoel heeft bij het OM tegen een muur te praten. De supermarktkoning meent door alle publiciteit al veroordeeld te zijn, en heeft het over ’omkering van bewijslast’. Volgens Van Eerd is er geen administratieve plicht voor contante betalingen. Hij zou volgens het OM voor in ieder geval zes ton aan contant geld zaken hebben gedaan.
Frits van Eerd liet getuigen oproepen
Van Eerd liet de afgelopen maanden getuigen oproepen, maar de verklaringen van die getuigen worden door het OM niet zomaar voor zoete koek geslikt, zo benadrukte de officier van justitie.
Volgens het OM ging het grandioos mis in de contacten tussen Van Eerd en de Drentse autodealer Theo E., de andere hoofdverdachte in de omvangrijke fraudezaak. Er zou gerommeld zijn met sponsorcontracten in de racesport, waarbij valse facturen en geld en goederen over en weer gingen.
Van Eerd kreeg volgens het OM in ruil voor sponsorgelden crossmotoren, meerdere luxe auto’s, maar bijvoorbeeld ook een gereedschapskist. Autodealer E. ontving op zijn beurt een ’sponsorbedrag’ van 335.000 euro, dat volgens het OM grotendeels in zijn eigen zak verdween.’Jumbo-topman stond onder grote druk’
In hoeverre Van Eerd al die sponsorcontracten uiteindelijk nog vrijwillig afsloot, zal later moeten blijken. Volgens het AD, dat vorig jaar citeerde uit het gelekte strafdossier, stond de voormalig Jumbo-topman onder grote druk van de Drentse autodealer, die gedreigd zou hebben naar De Telegraaf te stappen met verhalen over de witwaspraktijken van Van Eerd als zijn wensen niet meer werden ingewilligd.
Lees verder onder de foto.
© ANP/HH
Advocaat Robbert Jonker en zijn collega Carlijn Nieuwenhuis komen aan bij de rechtbank van Assen, waar zij de niet aanwezige Frits van Eerd vertegenwoordigen.
Medeverdachte E. – maandag ook niet aanwezig in de rechtbank – heeft na die eerste regiezitting geprobeerd tot een deal te komen met het OM. Dat is niet gelukt. Details over de onderhandelingen werden niet verstrekt.
De wereld van de gevallen Jumbo-topman staat sinds 13 september 2022 op zijn kop, stelde zijn advocaat tijdens de eerste voorbereidende zitting . „Hij werd met groot machtsvertoon van zijn bed gelicht. In plaats van leiding te geven aan 100.000 medewerkers zat hij die dag tegenover twee rechercheurs, zonder dat hij wist waar hij van verdacht werd.”Vierenhalve ton aan contant geld bij Frits van Eerd gevonden
Bij de inval bij Van Eerd in Heeswijk-Dinther werd vierenhalve ton aan contant geld gevonden, veelal in grote coupures die in het gewone betalingsverkeer nauwelijks gebruikt worden. Een deel van het geld, in briefjes van 100, 200 en 500 euro, werd gevonden in een koelkast en een werkplaats. Zijn advocaat stelde eerder al dat het niet vreemd is dat Van Eerd grote geldbedragen thuis en op kantoor heeft liggen: wat voor een gewone Nederlander veel geld is, is voor Frits van Eerd peanuts.
Van Eerd zat vijf dagen vast, en trad terug als topman van Jumbo. Op de dag van de inval op zijn Brabantse landgoed werden elders in het land nog eens acht mensen opgepakt. Eén van hen was de Drentse autohandelaar Theo E. uit het Drentse Gasteren. Van Eerd komt door zijn contacten met deze voormalige motorcrosskampioen in het vizier van het OM, voor het eerst in 2014.
Autodealer van de onderwereld
Theo E. is al jaren omstreden. Elf jaar geleden werd hij opgepakt en veroordeeld voor witwassen en fraude. Eerder, in 2008, werd hij al veroordeeld voor dezelfde delicten in een andere zaak. In die jaren stond hij bekend als de autodealer van de Amsterdamse onderwereld.
Lees verder onder de foto.
© ANP/HH
Frits van Eerd
In een drugsonderzoek in 2019 bleek Van Eerd nog steeds contact te hebben met de Drent, die verdachte is in dat onderzoek. De autohandelaar werd in die zaak niet vervolgd, maar afgeluisterde gesprekken gaven wederom aanleiding tot een onderzoek naar witwaspraktijken van de man die daar al twee keer eerder voor werd veroordeeld. Daarbij ging de loep ook op de zakelijke connecties van de voormalige autodealer van de onderwereld, onder wie Frits van Eerd.
In de nasleep van de FIOD-inval bij Van Eerd probeerden volgens het Openbaar Ministerie twee mannen de gevallen supermarktkoning af te persen, bleek vorige maand. Ze stuurden een dreigbrief waarin ze ruim twee miljoen euro eisten, en lieten een telefoon bezorgen waarmee Van Eerd contact met ze kon hebben. Ook die mannen kwamen uit de motorcrosswereld. Van Eerd stapte naar de politie, en de mannen werden opgepakt en korte tijd vastgezet. De zaak tegen hen dient in juni. Ook de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Van Eerd zelf is in juni.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2115...ljoenen-houden
Uitspraak in slepende zaak: mag Sywert van Lienden zijn mondkapjesmiljoenen houden?
Woensdag is de dag van de waarheid voor de omstreden mondkapjesaanbieders Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel. Moeten zij de exorbitante winst – bruto 30 miljoen euro – die ze maakten met hun mondkapjesdeal terugbetalen? En aan wie dan? Of krijgen ze te horen dat ze dat enorme geldbedrag, waarop beslag is gelegd, mogen houden? Want dat is woensdag óók een mogelijke uitkomst van de slepende zaak.
© ANP / ANP
Sywert van Lienden komt aan bij de rechtbank van Rotterdam, voor een inleidende zitting van de strafzaak over de omstreden mondkapjesdeal.
De civiele zaak tegen de omstreden mondkapjesaanbieders speelde zich af in twee dagenlange bedrijven, in april en december vorig jaar. In die eerste zitting zou aanvankelijk Van Lienden helemaal niet aan het woord komen, omdat hij geen geld zou hebben voor een advocaat.
Hij keek het schouwspel grotendeels hoofdschuddend aan, maar mocht uiteindelijk verklaren wat hij al jaren verklaart: hem en zijn zakenpartners valt niets te verwijten, de overheid dwong hen in de corona-chaos commercieel te gaan, dat zij multimiljonair werden is hen ook maar overkomen. Dat verhaal werd in een tweede zitting – Van Lienden had inmiddels wél een advocaat – nog eens dunnetjes overgedaan.
Na twee maanden beraad komt de rechtbank woensdag met een uitspraak. Welke scenario’s zijn er?
Sywert en zijn compagnons moeten de gemaakte winst terugbetalen aan het nieuwe bestuur van de Stichting Hulptroepen
Dit bestuur behartigt de belangen van de mensen die met Van Lienden, Damme en Van Gestel hard werkten om mondkapjes naar Nederland te verschepen. Net als het grootste deel van Nederland dachten die medewerkers dat er ’om niet’ werd gewerkt. Ze voelen zich bedrogen door hun voormalige, tijdelijke bazen, en willen dat de gemaakte winst terugbetaald wordt.
Mochten de Hulptroepen in het gelijk gesteld worden, dan gaat dat geld (na aftrek van gemaakte kosten en eventuele vorderingen van andere partijen) naar een goed doel, waarschijnlijk Stichting Long Covid. Maar er is een kaper op de kust. Want de Hulptroepen waren de eersten die zich meldden in de civiele zaak, maar tot hun grote onvrede meldde zich later ineens ook een andere partij die zich benadeeld voelt.
Sywert en zijn compagnons moeten de gemaakte winst terugbetalen aan de Staat
Tamara van Ark, destijds demissionair minister voor Medische Zorg, verkondigde dat het ministerie wist dat het zaken deed met een commerciële partij – en dat maakte niet uit: het was zaak zo snel mogelijk zoveel mogelijk mondkapjes binnen te harken. Later verklaarde ook minister van Zorg Connie Helder dat duidelijk was dat Sywert en zijn kornuiten winst zouden maken – alleen niet dat het zoveel zou zijn.
Tekst gaat verder onder de foto.
© ANP / ANP
Sywert Van Lienden arriveert bij de rechtbank Amsterdam. De Nederlandse Staat heeft een civiele rechtszaak gestart tegen het bedrijf van Van Lienden en zijn kompanen Bernd Damme en Camille van Gestel, Relief Goods Alliance BV (RGA), vanwege een omstreden mondkapjesdeal.
Meerdere hoge ambtenaren bleken op de hoogte van het verdienmodel van de mannen van wie het grote publiek toch echt dacht dat ze het ’om niet’ deden. De pogingen van de Staat om nu tóch aanspraak te maken op de mondkapjesmiljoenen is dan ook ’politiek gemotiveerd’ en ’voor de bühne’, zeggen critici.
Wat ook niet in het voordeel van de Staat pleit: formeel is de Staat helemaal geen contractpartij in de mondkapjesdeal, want die werd afgesloten met zorgbedrijf Mediq en níet met de Staat.Sywert en zijn compagnons moeten de gemaakte winst zowel terugbetalen aan de Hulptroepen als aan de Staat
En dus 60 miljoen euro terugbetalen terwijl er een winst is gemaakt van 30 miljoen euro. Formeel is het een optie, omdat de vordering van de Hulptroepen een andere insteek heeft dan die van de Staat: de Hulptroepen vinden dat het geld hen toekomt, de Staat voelt zich bedrogen. Het lijkt overigens niet waarschijnlijk dat de rechtbank kiest voor deze optie.
Sywert en zijn compagnons hoeven niets terug te betalen
Het droomscenario voor de mondkapjesondernemers. ’Eindelijk gerechtigheid’, en ’zie je wel’, zullen ze zeggen.De rechtbank kiest voor een polderoplossing
Want dat is ook mogelijk: de rechter vonnist dat Van Lienden, Damme en Van Gestel een deel van het geld moeten terugbetalen, aan de Staat, aan de Hulptroepen óf aan allebei. Zoals het óók mogelijk is dat de mannen een deel van het geld waar nu beslag op ligt terugkrijgen.
Wat de uitkomst woensdag ook is: de storm zal voorlopig nog niet gaan liggen voor Van Lienden, Damme en Van Gestel. Het trio wordt namelijk ook nog strafrechtelijk vervolgd voor oplichting, verduistering en witwassen. Daarbij geldt wel dat het lastiger wordt ze vervolgd te krijgen als ze in de civiele zaak niet worden veroordeeld.
Maar ook straks zullen de mondkapjesondernemers moeten uitleggen waarom ze in onderschepte appjes op een afgeschermde berichtenservice op z’n minst de suggestie wekken dat er iets verborgen moest worden. ’Even serieus: wat we nu af en toe bespreken is echt grenzend aan vooropgezette fraude.’
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/8547...mondkapjesdeal
Sywert van Lienden en zakenpartners moeten 20 miljoen aan stichting terugbetalen na mondkapjesdeal
Amsterdam - De Stichting Hulptroepen is de grote winnaar van de civiele rechtszaak tegen Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel. De Hulptroepen krijgen in ieder geval 20 miljoen euro. De vordering van de Staat, die ook aasde op de miljoenen van Sywert en zijn compagnons is door de rechtbank afgewezen.
© ANP/HH
De omstreden mondkapjesaanbieders Sywert van Lienden
Ilan Spinath, de advocaat van het nieuwe bestuur van de Hulptroepen, is verheugd met de uitspraak van de rechtbank, zegt hij terwijl hij taart aan het kopen is voor zijn medewerkers. ,,De rechter heeft besloten dat wij recht hebben op het grootste deel van de miljoenen. De precieze hoogte van de schade moet nog worden berekend, daarom komt nog niet alles onze kant op.’’
Nederland hoeft niet bang te zijn dat de Hulptroepen, de vrijwilligers die zich daadwerkelijk ‘om niet’ hebben ingezet, straks Maserati’s gaan kopen van de miljoenen. ,,Al het geld, met aftrek van kosten en eventuele vorderingen, gaat naar een goed doel: Stichting Long Covid. Dat hebben we in onze statuten vastgelegd, en daar gaan we ons vanzelfsprekend aan houden.’’
Met de uitspraak van de rechtbank van vanochtend komt er een voorlopig einde aan een slepende zaak, die uiteindelijk in twee bedrijven in de rechtbank werd uitgevochten. In deze civiele zaak eisten zowel het nieuwe bestuur van de voormalige Stichting Hulptroepen Alliantie als de Staat geld terug van de mannen die in april 2020 een megadeal sloten: voor ruim 100 miljoen zouden ze 40 miljoen mondkapjes leveren. Ze pakten daarbij een nettowinst van 20,7 miljoen euro, waarvan 9,2 miljoen voor Van Lienden.
Sywert van Lienden zou mondkapjes ’om niet’ verkopen
Ook toen al dat geld op hun rekeningen stond, hield het trio in het openbaar de schijn op dat die overeenkomst zonder winst via hun stichting Hulptroepen was gelopen. Ze hadden het, zo luidt de gevleugelde uitdrukking inmiddels, ‘om niet’ gedaan. In werkelijkheid hadden ze de koop gesloten via een inderhaast opgerichte commerciële bv. Bedrijven als Coolblue, KLM en Randstad, die daadwerkelijk zonder winstoogmerk voor de stichting hun kennis en kunde deelden om de mondkapjes bij de zorg te krijgen, wisten niet dat ze Van Lienden en co ‘gillend rijk’ maakten.
© ANP / HH
Sywert van Lienden verlaat de rechtbank na een eerdere zitting
Volgens later onderzoek van accountantskantoor Deloitte verhaspelden Sywert en zijn compagnons rond de deal bewust de stichting en de bv. Toch wist het ministerie bij het sluiten van de overeenkomst wel degelijk dat het zaken deed met een commerciële partij en ook dat winst maken mogelijk was, erkende zorgminister Conny Helder vorig jaar. Eerder had haar voorgangster Tamara van Ark al verklaard dat het op het toppunt van de coronacrisis vooral zaak was dát er mondkapjes naar Nederland kwamen.
Tegenover de rechtbank verklaarde de Staat dat ze niet wist dat het drietal zo veel geld zou zou verdienen aan de mondkapjesdeal. De rechter gaat hier niet in mee. Sterker nog: het leek de Staat bij het sluiten van de deal niet belangrijk te weten of er winst werd gemaakt en waar die winst terecht zou komen.
’Gedwongen commercieel te gaan’
In een tv-uitzending van Buitenhof betuigde Van Lienden nog spijt voor de ‘puinzooi’ die de mannen ervan hadden gemaakt, maar in de rechtszaak was van enig berouw geen sprake. Van Lienden, Damme en Van Gestel hielden tijdens de rechtszaak vol dat hen niets te verwijten viel. De overheid wist volgens hen heel goed dat er met een commerciële partij zaken werd gedaan. Sterker: de mondkapjesondernemers voelden zich door de overheid ‘gedwongen’ commercieel te gaan. De rechter maakt gehakt van die redenering: het drietal had met de oprichting van de bv geen ander doel dan persoonlijke verrijking.
© ANP / HH
Bernd Damme (midden) komt aan bij de rechtbank voor een eerdere zitting.
Advocaten van de Staat én van de Hulptroepen hadden er tijdens rechtszaak al op gewezen dat uit appjes en afgeluisterde gesprekken tussen de mannen een heel ander beeld opdoemde. Daarin hadden ze het over ‘gillend rijk worden’, en bezwoeren ze elkaar geen gekke dingen te doen, zoals het kopen van luxe goederen, en hun ‘koppen dicht’ te houden.
’Vooropgezette fraude’
,,Even serieus: wat we nu af en toe bespreken is echt grenzend aan vooropgezette fraude,’’ schreef Van Lienden op de afgeschermde berichtendienst Signal midden in de onderhandelingen met de overheid. Nadat de deal is gesloten volgde: ,,Nu echt rond! Nooit meer geldzorgen.’’
© ANP / HH
Camille van Gestel (rechts) voorafgaand aan een eerdere zitting.
Die appjes en afgeluisterde berichten zullen later dit jaar ongetwijfeld een belangrijke rol gaan spelen in de strafzaak tegen Van Lienden, Damme en Van Gestel, die geheel los staat van deze civiele zaak. In die strafzaak worden ze verdacht van oplichting, verduistering en witwassen. De straffen die daarop staan kunnen oplopen tot gevangenisstraffen van zes jaar.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...om-op-te-staan
’Mister Ferrari’ Frits Kroymans wil zijn coronamiljoenen niet terugstorten: ’De staat heeft geen poot om op te staan’
Hilversum - Frits Kroymans is niet van plan om de miljoenen die hij in coronatijd verdiende met de levering van isolatiejassen aan de staat terug te betalen. ’Mister Ferrari’ zegt dat in een interview met zakenblad Quote.
© Archieffoto
Frits Kroymans is niet van plan om de miljoenen die hij in coronatijd verdiende met de levering van isolatiejassen aan de staat terug te betalen.
Kroymans was vorig jaar door de staat gedaagd om ’te veel behaalde winst’ van zijn groothandel Lasaulec terug te betalen. Het bedrijf van de Hilversumse Ferrari-dealer Kroymans verkocht in coronatijd isolatiejassen aan de overheid en boekte daarmee 36 miljoen winst.
Het Financieele Dagblad (FD) had eerder onthuld dat Kroymans de grootste leverancier was van persoonlijke beschermingsmiddelen in de coronacrisis. Voor 149 miljoen euro leverde Lasaulec 20,2 miljoen wegwerp-isolatiejassen aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH).
’Onwenselijk hoge marge’
Voormalig minister van Volksgezondheid Conny Helder (VVD) noemde de winst van Kroymans een ’onwenselijk hoge marge’ en sleepte Lasaulec voor de rechter.
In een interview met Quote zegt Kroymans over deze zaak: „Het was gewoon een goede transactie; ze hebben geen poot om op te staan. Ik heb er geld aan verdiend, maar blijkbaar mag dat niet in Nederland.”
Comment
Comment