en dat is niemand, gaat omhoog en omlaag en nooit precies duidelijk wanneer, dus gokken
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Cryptomunten, wie zit daar in en wat zijn jullie ervaringen en met welke platforms?
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...ontbreekt-vaak
Onderzoek Nibud en Rabobank: beleggen populair, maar risico’s zijn vaak onbekend
Kwart jongeren zet in op crypto, maar ’kennis ontbreekt vaak’
AMSTERDAM - Ruim een kwart van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt in crypto. Dat blijkt uit onderzoek van Rabobank en Nibud. „Daar schrik ik best van”, geeft Nibud-directeur Arjan Vliegenthart aan. „We weten dat crypto populair is, maar dat 27% van de jongeren erin belegt is meer dan we hadden verwacht. Crypto is zo volatiel, dan zit je echt op de grens van gokken en beleggen.”
Beleggen is allang niet meer voorbehouden aan mensen met veel vermogen, zo laat het onderzoek zien. Bijna een derde van de jongvolwassenen belegt traditioneel, dat wil zeggen in aandelen, obligaties, fondsen en/of indextrackers. En hoewel 77% van de jongvolwassen beleggers aangeeft dat je alleen moet beleggen met geld dat je kunt missen, houden ze zich daar lang niet allemaal zelf aan.
Buffer
Zo adviseert het Nibud alleenstaanden een minimale buffer van €3.550 aan te houden voor onvoorziene uitgaven. 28% van de jonge beleggers beschikt echter over minder dan €2500 spaargeld, onder beleggers die enkel in crypto zitten is dit zelfs 39%. Mary Pieterse-Bloem, hoofd van de afdeling Beleggingscompetence bij de Rabobank kent zelfs verhalen van studenten die een deel van hun lening in crypto hebben gestopt. „Dat gaat echt in tegen alle vuistregels van verstandig beleggen”, aldus de beleggingsexpert, tevens bijzonder hoogleraar Financiële Markten aan de Erasmus School of Economics.
Pieterse-Bloem benadrukt dat ze heel blij is dat zo veel jongeren interesse hebben in beleggen. „Het is een hele goede manier van vermogensopbouw. Ook met kleine bedragen. Het rendement op rendement is heel krachtig. Je moet echter wel voldoende spaargeld achter de hand hebben. Met beleggen zet je geld voor de lange termijn weg dus dat moet je alleen doen met geld dat je kunt missen.”
Crypto
Net als Vliegenthart maakt ze zich wel zorgen om het grote aantal jongeren dat zich bezighoudt met crypto. „Het is heel moeilijk om een onderliggende fundamentele waarde aan crypto te koppelen. Het is in feite alleen wisselgeld voor transacties die plaatsvinden op de blockchain. Crypto-aanhangers zeggen: het is het geld van de toekomst, maar dat moet de tijd nog uitwijzen.” Ze wijst erop dat crypto nu alleen speculatieve waarde heeft. „De kans is bovendien aanwezig dat overheden en centrale banken er een streep doorzetten, onder andere omdat de transacties niet transparant zijn en gebruikt worden voor witwasactiviteiten.”
Dat een kwart van de jongvolwassenen toch in crypto’s belegt, komt volgens Pieterse-Bloem vooral omdat het nieuw is en spannend. Dat sommige het als een spelletje zien, noemt ze onverstandig: „Het gaat om je financiële toekomst en daar moet je verstandig mee omgaan.”
Veilig
De veiligste manier van beleggen is volgens de bijzonder hoogleraar om aandelen en obligaties in verschillende sectoren te bezitten. „En je moet ook zeker niet telkens je beleggingsapp openen en markten in- en uitvliegen. Bij beleggen geldt eigenlijk: hoe saaier, hoe beter.” Lachend: „Dat trekt weinig jongeren aan, dat snap ik.”
Om te meten of de jongvolwassen beleggers voldoende kennis hebben over beleggen is tijdens het onderzoek een vraag over risicospreiding gesteld. Respondenten moesten de volgende vraag met waar of niet waar beantwoorden: Een aandeel van één bedrijf geeft normaal gesproken een zekerder rendement dan een aandelenfonds. Slechts 57% gaf het juiste antwoord ’niet waar’.
Voorlichting
Voor Nibud-directeur Vliegenthart het bewijs dat er veel meer voorlichting over beleggen moet worden gegeven. „De reclames voor beleggingsproducten zijn talrijk en ook financiële influencers laten van zich horen, maar er komt maar weinig echte informatie voorbij. We snappen dat jongeren, nu de rente zo laag is, op zoek gaan naar een andere manier om vermogen op te bouwen. En beleggen kan een goede optie zijn, maar je moet wel op de hoogte zijn van de risico’s.
Voor 85% van de respondenten die traditioneel belegt is het opbouwen van vermogen of het behalen van rendement de reden om te beleggen. Een kleine meerderheid van 56% procent noemt (ook) de wat meer hobbymatige kant van beleggen als motivatie.
Pieterse-Bloem geeft jongeren die wat spanning zoeken in beleggen de tip om dat met een klein gedeelte van hun beleggingsgeld te doen. Stop 90% in een veilige mix van aandelen en obligaties en volg met 10% bijvoorbeeld een handjevol bedrijven waar je echt in gelooft.
„Als zo’n bedrijf uitgroeit tot de nieuwe Apple dan heb je goed gegokt. Eindigt het als WorldOnline, dan ben je tenminste niet al je vermogen kwijt.”
Luister ook naar de podcast Generatie T. over de massale instroom van jonge beleggers op de beurs en de FIRE-beweging (Financially Independent, Retire Early):
Comment
-
inderdaad, dan kan ie zijn bankrekening weer spekken
hij heeft wel zijn laatste huis verkocht en woont nu op 35m2, hij is wel behoorlijk autistisch en knetter naast hoog begaafd https://www.telegraaf.nl/entertainme...woont-op-35-m2
Comment
-
-
Originally posted by Frans Cats View Posthij heeft wel zijn laatste huis verkocht en woont nu op 35m2, hij is wel behoorlijk autistisch en knetter naast hoog begaafd
Mensen met Asperger syndroom hebben niet veel ruimte nodig, maar wel rust en veel regelmaat.
Geloof me, als hij al in dit kleine appartement zit, zal hij nog met meer briljante ideeën komen dan Tesla, SpaceX, etc. ..
Comment
-
Fiod en OM leggen beslag op ruim 25 miljoen euro aan cryptomunten in witwasonderzoek
Het Openbaar Ministerie, de Landelijke Recherche en de financiële opsporingsdienst Fiod hebben de afgelopen maanden beslag gelegd op meer dan 25 miljoen euro aan cryptovaluta in een witwasonderzoek. De diensten hebben van tientallen verdachten hun wallets – digitale portemonnees – met onder meer bitcoin en ethereum in beslag genomen.
Cryptomunten zijn zeer populair onder criminelen, stelt het OM in een persbericht, en worden veel gebruikt als betaalmiddel voor onder meer gijzelsoftware. Ook komt justitie cryptobetalingen steeds vaker tegen in drugs- en mensenhandel, fraude en belastingontduiking.
Omdat bezit en gebruik van het digitale geld anoniem kan, is van niet alle verdachten de identiteit bekend. Ze komen zowel uit Nederland als het buitenland. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Aan buitenlandse autoriteiten wordt gevraagd de verdachten, zodra zij in beeld zijn, over te dragen aan Nederland.
Koerswisselingen
Tijdens het onderzoek van de Fiod en het OM is gebleken dat criminelen ongewenste koerswisselingen tegengaan door de cryptovaluta om te zetten in zogenoemde ‘stablecoins’ zoals Tether. Dit zijn cryptovaluta waarvan de waarde is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Hiermee voorkomen de criminelen dat hun geld snel minder waard wordt door koersschommelingen.
Bij het leggen van het strafvorderlijk beslag hebben diverse cryptobedrijven in binnen- en buitenland medewerking verleend aan het onderzoek. Daartoe zijn de bedrijven volgens de Nederlandse wet verplicht.
Nog niet eerder werd er beslag gelegd op zo’n groot bedrag. Vorig jaar werd er in totaal voor 8 miljoen euro aan crypto’s ingenomen, in 2019 kwam het totaal nog op 1 miljoen euro. In 2013 werden er voor het eerst in Nederland cryptovaluta in beslag genomen.
Comment
-
Volgens mij ook een veilige investering, minieme winsten alleen. Maar ook minimaal risico.
Das het hele spelletje volgens mij. Hoe meer risico er aan zit, hoe groter de kans op een megaklapper in positieve zin en negatieve zin.
Comment
-
Had ik dan 5 jaar geleden nog maar een extra huis gekocht.. Maar wat mij betreft; ik laat mijn centjes maar gewoon op de bank staan als appeltje voor de dorst later. Lijkt me het allerveiligste.. Ik ben te oud voor die hippe ongein denk ik..
Comment
-
Ik denk er wel steeds meer over na om een stukje te beleggen in iets, maar weet er te weinig van. Alles stort nu een beetje in qua crypto begreep ik, dat is wel het goede moment om in te kopen lijkt me. Als je een lange adem hebt, dan klimt dat 'vanzelf' wel weer. Crypto is niet iets wat zomaar gaat verdwijnen lijkt me.
Comment
Comment