https://www.ad.nl/amersfoort/je-kijk...kker~af8b633d/

PREMIUMUiteten bij Dolle Diva in Amersfoort. © Saskia Berdenis van Berlekom
Je kijkt je ogen uit bij hysterische Dolle Diva en het is óók nog eens heel erg lekker
GOUDEN POLLEPELHysterisch tafelen, het was een hit in 2023. Neem Gio’s by the river in Amsterdam, GOUD in Rotterdam of Ruby Rose in Utrecht. In Amersfoort doet Dolle Diva er niet voor onder. Sterker nog, dit zou maar zo de eetkamer van Gerard - glamour - Joling kunnen zijn.
Aan de voet van de statige St. Joriskerk tart horecaondernemer Luc Dielissen de grenzen der uitbundigheid. Influencers, eat your heart out! Nota bene daar waar ’t Nonnetje – symbool van goede zeden – tientallen jaren braaf haar biertjes tapte en balletjes draaide, moet een interieurontwerper zich vorig jaar verslikt hebben in een xtc-pil.
Het gevolg: levensgrote graffitiwerken, een uitgelichte bar van natuursteen en kristallen kroonluchters aan het plafond. ,,172 om precies te zijn. Ja, die vraag krijgen we iedere avond”, lacht de vrolijke gastvrouw.
Bij gebrek aan antiprikkelpillen in deze kermisattractie laten we ons door haar kalmeren. Een tafeltje bij de nooduitgang, pluchen zetels en een glas wijn helpen ook. Het moge duidelijk zijn, niets is Diva te dol, dus we maken ons op voor een ritje in de achtbaan; gierende buurmeisjes en dreunende clubbeats incluis.
De menukaart laat zich duiden als shared dining-concept, met koude en warme opties. Daar hoeft u zich niets van aan te trekken, want het gaat niet om tapasporties. Integendeel. Zo komt de carpaccio als volwaardig voorgerecht ter tafel. Die hoeft niet per se gedeeld te worden. Het vlees is perfect gesneden, maar werd bedolven onder een dikke laag sla en parmezaanse kaaslawine. Lekker zijn de verstopte amandeltjes! De tonijn op schotel twee is sabbelvers versneden tot grove tartaar. De rooksmaak combineert zeer smakelijk met de rijpe mangoblokjes en wakame (zeewier).
Uit de warme keuken komt het trendy fingerfood, zoals de Koreaanse kipstukjes. We stropen de mouwen, kluiven de botjes en knikken bevestigend. Ja, dit is Azië. De knoflook, gember en honingsoja vinden elkaar in een fijne marinade. Klevende vingers nemen we op de koop toe. Of nee: die grijpen zich te buiten aan de zogenoemde popcorn-shrimps. Van deze gefrituurde garnalen blijf je eten, ook vanwege de pittige mayo!

Een van de sushigerechten bij Dolle Diva. © Saskia Berdenis van Berlekom
Diva etaleert een pondje chateaubriand voor twee personen (à € 72) op haar kaart, maar wij nemen genoegen met een gedeelde flat iron steak. Sukadelap, eigenlijk. Dit stukje koeienschouder doet het goed in een stoofpot, maar vanavond werd het op kooltjes gegrild. Met een uitstekend resultaat, zo moet geschreven. Het vlees is botermals en vond in zwarte truffel een smakenpartner. Daar lieten wij een truffelrisotto bij bereiden, met venkel en shiitake, maar dat is een paprijst geworden. De truffel werd subtiel geproefd, maar niet gezien. Waarom niet even een schaafje herfsttruffel aan tafel?
Het kostelijke decor van Dolle Diva mag dan een tikkeltje over de top zijn, over de ‘smaak der kost’ vanavond geen discussie. Ik breng verslag uit namens twee kritische kostgangers, die in vrijwel alle gerechten liefde en balans vonden. Ja, ook in de variant op de Banoffee-taart met gekaramelliseerde banaan en dulce de leche. En wat een gedurfde pornstar tussen de desserts! Deze cocktail werd ‘geshaket’ met een lobbige curd van passievrucht en meringue. Wederom een smaakvolle ervaring, met wat extra nadruk op vol. Dolle Diva maakte een Volle Divo, die geen pap meer kan zeggen.
Truffel NL
Op 7 kilometer van restaurant Dolle Diva woont de bekendste truffelspecialist van Nederland, Raymond Zuure. Hij heeft er een neus voor. ,,Ik haal namens Il Mondo del Tartufo al vele jaren de beste truffels uit Italië, maar ondertussen houd ik ook de situatie in Nederland goed in de gaten. Ze worden hier namelijk ook steeds vaker gevonden. Inmiddels al zo’n vijftien verschillende soorten! En in Renkum en het Limburgse Eys zijn zelfs al truffelgaarden aangelegd. Vooral bij de horeca in Limburg zijn de verwachtingen hoog gespannen, want zo’n smaakmaker uit eigen streek doet het daar heel goed. Utrechtse truffels? Dat zou in de toekomst maar zo kunnen, vooral langs de Lek of een andere rivier, want deze schimmels hebben goede kalk nodig.”
Beoordeling
Voorgerecht 8,5
Hoofdgerecht 8
Nagerecht 9
Bediening 8,5
Sfeer 9
Prijs/kwaliteit 7,5
----------------------------------
Eindscore 8,3 (puntentotaal: 58)
Dolle Diva
Adres: Groenmarkt 3-5, Amersfoort
Telefoon: 033-2022003
Website: dollediva.nl
Openingstijden: ma/di vanaf 17 uur, wo-zo vanaf 12 uur
Rolstoeltoegankelijk: ja (ook aangepast toilet)
Prijzen: menu € 55,- (vijf gangen) of à la carte
Bijzonderheden: uitbundig interieur, zusje van stadgenoot Dikke Dirck
Afgerekend: € 162,70

Dolle Diva, waar vroeger 't Nonnetje zat © Saskia Berdenis van Berlekom
PREMIUMUiteten bij Dolle Diva in Amersfoort. © Saskia Berdenis van Berlekom
Je kijkt je ogen uit bij hysterische Dolle Diva en het is óók nog eens heel erg lekker
GOUDEN POLLEPELHysterisch tafelen, het was een hit in 2023. Neem Gio’s by the river in Amsterdam, GOUD in Rotterdam of Ruby Rose in Utrecht. In Amersfoort doet Dolle Diva er niet voor onder. Sterker nog, dit zou maar zo de eetkamer van Gerard - glamour - Joling kunnen zijn.
Aan de voet van de statige St. Joriskerk tart horecaondernemer Luc Dielissen de grenzen der uitbundigheid. Influencers, eat your heart out! Nota bene daar waar ’t Nonnetje – symbool van goede zeden – tientallen jaren braaf haar biertjes tapte en balletjes draaide, moet een interieurontwerper zich vorig jaar verslikt hebben in een xtc-pil.
Het gevolg: levensgrote graffitiwerken, een uitgelichte bar van natuursteen en kristallen kroonluchters aan het plafond. ,,172 om precies te zijn. Ja, die vraag krijgen we iedere avond”, lacht de vrolijke gastvrouw.
Bij gebrek aan antiprikkelpillen in deze kermisattractie laten we ons door haar kalmeren. Een tafeltje bij de nooduitgang, pluchen zetels en een glas wijn helpen ook. Het moge duidelijk zijn, niets is Diva te dol, dus we maken ons op voor een ritje in de achtbaan; gierende buurmeisjes en dreunende clubbeats incluis.
De menukaart laat zich duiden als shared dining-concept, met koude en warme opties. Daar hoeft u zich niets van aan te trekken, want het gaat niet om tapasporties. Integendeel. Zo komt de carpaccio als volwaardig voorgerecht ter tafel. Die hoeft niet per se gedeeld te worden. Het vlees is perfect gesneden, maar werd bedolven onder een dikke laag sla en parmezaanse kaaslawine. Lekker zijn de verstopte amandeltjes! De tonijn op schotel twee is sabbelvers versneden tot grove tartaar. De rooksmaak combineert zeer smakelijk met de rijpe mangoblokjes en wakame (zeewier).
Uit de warme keuken komt het trendy fingerfood, zoals de Koreaanse kipstukjes. We stropen de mouwen, kluiven de botjes en knikken bevestigend. Ja, dit is Azië. De knoflook, gember en honingsoja vinden elkaar in een fijne marinade. Klevende vingers nemen we op de koop toe. Of nee: die grijpen zich te buiten aan de zogenoemde popcorn-shrimps. Van deze gefrituurde garnalen blijf je eten, ook vanwege de pittige mayo!
Een van de sushigerechten bij Dolle Diva. © Saskia Berdenis van Berlekom
Diva etaleert een pondje chateaubriand voor twee personen (à € 72) op haar kaart, maar wij nemen genoegen met een gedeelde flat iron steak. Sukadelap, eigenlijk. Dit stukje koeienschouder doet het goed in een stoofpot, maar vanavond werd het op kooltjes gegrild. Met een uitstekend resultaat, zo moet geschreven. Het vlees is botermals en vond in zwarte truffel een smakenpartner. Daar lieten wij een truffelrisotto bij bereiden, met venkel en shiitake, maar dat is een paprijst geworden. De truffel werd subtiel geproefd, maar niet gezien. Waarom niet even een schaafje herfsttruffel aan tafel?
Het kostelijke decor van Dolle Diva mag dan een tikkeltje over de top zijn, over de ‘smaak der kost’ vanavond geen discussie. Ik breng verslag uit namens twee kritische kostgangers, die in vrijwel alle gerechten liefde en balans vonden. Ja, ook in de variant op de Banoffee-taart met gekaramelliseerde banaan en dulce de leche. En wat een gedurfde pornstar tussen de desserts! Deze cocktail werd ‘geshaket’ met een lobbige curd van passievrucht en meringue. Wederom een smaakvolle ervaring, met wat extra nadruk op vol. Dolle Diva maakte een Volle Divo, die geen pap meer kan zeggen.
Truffel NL
Op 7 kilometer van restaurant Dolle Diva woont de bekendste truffelspecialist van Nederland, Raymond Zuure. Hij heeft er een neus voor. ,,Ik haal namens Il Mondo del Tartufo al vele jaren de beste truffels uit Italië, maar ondertussen houd ik ook de situatie in Nederland goed in de gaten. Ze worden hier namelijk ook steeds vaker gevonden. Inmiddels al zo’n vijftien verschillende soorten! En in Renkum en het Limburgse Eys zijn zelfs al truffelgaarden aangelegd. Vooral bij de horeca in Limburg zijn de verwachtingen hoog gespannen, want zo’n smaakmaker uit eigen streek doet het daar heel goed. Utrechtse truffels? Dat zou in de toekomst maar zo kunnen, vooral langs de Lek of een andere rivier, want deze schimmels hebben goede kalk nodig.”
Beoordeling
Voorgerecht 8,5
Hoofdgerecht 8
Nagerecht 9
Bediening 8,5
Sfeer 9
Prijs/kwaliteit 7,5
----------------------------------
Eindscore 8,3 (puntentotaal: 58)
Dolle Diva
Adres: Groenmarkt 3-5, Amersfoort
Telefoon: 033-2022003
Website: dollediva.nl
Openingstijden: ma/di vanaf 17 uur, wo-zo vanaf 12 uur
Rolstoeltoegankelijk: ja (ook aangepast toilet)
Prijzen: menu € 55,- (vijf gangen) of à la carte
Bijzonderheden: uitbundig interieur, zusje van stadgenoot Dikke Dirck
Afgerekend: € 162,70
Dolle Diva, waar vroeger 't Nonnetje zat © Saskia Berdenis van Berlekom
Comment