Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Olympische Zomerspelen 2024 Parijs

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ja die dames gingen ff goud halen , en riepen al laat nu de VS maar komen want die zijn niet in vorm dan kunnen we fluitend naar de finale, NOT en Bol was inderdaad favoriet voor podium en goud omdat ze zich heel erg inhield bij de series en anders al de snelste was geweest

    https://sportnieuws.nl/atletiek/femk...lympisch-goud/


    https://m.noordhollandsdagblad.nl/cn...medium=organic

    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/arti...mpische-spelen

    https://www.hartvannederland.nl/nieu...mpische-spelen

    Comment


    • Voor mij was Femke geen favoriete voor goud, maar ik ben natuurlijk ook geen kenner.

      Comment


      • https://www.ad.nl/olympische-spelen/...tijd~a493902c/ dat is inderdaad heel frappant en bizar

        Comment


        • Vandaag hele mooie medailles en ook grote teleurstellingen met 1 zware valpartij bij het wielrennen van Laurine van Riessen die medaillekandidaat was, gelukkig is ze buiten levensgevaar.

          en dan Goud voor Shanne Braspennincx die na de dramatische val van haar collega Laurine van Riessen nog de baan op moest en dan wetende dat ze 6 jaar geleden nog een hartaanval had gehad. Het zijn wel Spelen met vele bijzondere verhalen van sporters die familie of vrienden verloren aan zelfmoorden, vroege dood etc. Kanshebbers die pech hadden of teleurstelden.

          Dan Zilver en Brons op de zevenkamp dames voor Nederland (Anouk Vetter en Emma Oosterwegel) historisch voor Nederland in de atletiek... waar helaas voor de vrolijke en symphatieke Martina geen finale estafette haalde door een foute wissel.

          Estafettevrouwen wel finale gehaald met name door Femke Bol

          Comment


          • En morgen belooft ook een mooie dag te worden met oa de finale sprint heren, finale dameshockey en niet te vergeten de finale 1500 m dames met Sifan Hassan.

            Comment


            • Als er niemand valt, of iemand anders beter is...

              Comment


              • komen zo weer 2 medailles aan bij baanwielrennen en hopelijk op de 1500m hardlopen en dameshockey

                Comment


                • Originally posted by Domstad View Post
                  Als er niemand valt, of iemand anders beter is...
                  Inderdaad Wild en Pieters gevallen en uitgeschakeld (koppelkoers) https://www.ad.nl/dossier-olympische...lles~a2018ec1/

                  Fontijn haalt brons bij boksen tot 75 kg

                  Comment


                  • en nu zeker goud (Lavreysen) en zilver (Hoogland) er bij op de sprint (wielrennen)

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/dossier-olympische...itel~a3a8df1f/ en dames hockeysters pakken goud in de finale tegen Argentinie!

                      Comment


                      • Zijn goeie Spelen voor Nederland!

                        Comment


                        • mwah teveel verwacht, en ook vandaag dachten ze weer ff goud te halen bij de 1500 m, brons dus

                          Comment


                          • ja die verwachte 45+ medailles halen we denk ik niet meer

                            https://www.nu.nl/olympische-spelen/...op-spelen.html

                            Nederland begint vrijdag aan wat de succesvolste Olympische Spelen ooit moeten worden. In een laatste prognose komt sportdatabureau Gracenote tot een recordaantal van 48 medailles voor de Nederlandse ploeg.

                            Nederland belandt in de medaillespiegel op de zesde plaats, denkt Gracenote. De Verenigde Staten (96 medailles) voeren de tabel aan, gevolgd door Rusland (68), China (66), Japan (60) en Groot-Brittannië (52). Bij de vorige berekening, in april, werd het aantal plakken voor Nederland nog geschat op 46.

                            De 48 medailles voor Nederland zijn door Gracenote onderverdeeld in zestien gouden, veertien zilveren en achttien bronzen. Het databureau laat wel weten dat het vanwege het coronavirus, de aangepaste sportkalenders en het feit dat de sportwereld lang heeft stilgelegen, moeilijker dan ooit is om een voorspelling te doen.

                            Gracenote rekent op goud voor onder anderen atletes Sifan Hassan (10.000 meter) en Femke Bol (400 meter horden), BMX'ers Niek Kimmann en Laura Smulders, baanwielrenner Harrie Lavreysen (keirin en sprint), wielrenster Anna van der Breggen (wegwedstrijd en individuele tijdrit) en de hockeyvrouwen.

                            Nederland moet verschil maken bij zeilen


                            Nederland moet vooral het verschil gaan maken bij het zeilen. Gracenote verwacht bij die sport liefst vier keer goud voor Oranje. Met Kiran Badloe, Lilian de Geus (beiden windsurfen), Marit Bouwmeester (Laser Radial-klasse) en Annemiek Bekkering en Annette Duetz (49erFX-klasse) heeft Nederland wereldtoppers in huis.

                            Het record van Nederland bij de Zomerspelen staat op 25 medailles. Dat was in 2000 in Sydney, toen de huidige chef de mission Pieter van den Hoogenband daar zelf als zwemmer nog een groot aandeel in had. Bij de vorige Zomerspelen in Rio de Janeiro bleef Nederland in 2016 steken op negentien medailles.

                            De Spelen in Tokio starten vrijdag met de openingsceremonie en duren tot en met 8 augustus. Het grootste sportevenement ter wereld had eigen vorig jaar moeten plaatsvinden in Japan, maar werd toen met exact een jaar uitgesteld vanwege de coronacrisis.

                            Comment


                            • Nee, dat aantal door Gracenote (?) voorspelde medailles zullen we niet halen, maar dit kleine kikkerlandje heeft het totnogtoe heel.goed gedaan en er zullen misschien nog wel een paar medailles bij komen

                              Comment


                              • Ja hat is minder dan verwacht met veel pech, valpartijen in wielrennen, en ook fout bij wissel heren estafette, judo was een drama, zeilen viel tegen, hockey heren en dames voetbal een deceptie, turnen zat niet mee en Hassan wordt verwacht nu er geen goud vandaag gehaald is dat ze morgen goud haalt met 10 km.

                                Comment


                                • Sifan was erg moe, een medaille zou sowieso al heel mooi zijn, maar er zijn morgen nog genoeg medaille kansen, oa in het baanwielrennen.

                                  Comment


                                  • Fantastisch goud voor Sifan Hassan!

                                    Comment


                                    • https://www.ad.nl/dossier-olympische...unt~a0e416759/

                                      Estafetteploeg maakt atletieksucces compleet met ‘zilveren’ stunt


                                      Het Nederlandse estafetteteam heeft vanmiddag op de 4x400 meter voor een stunt voor jewelste gezorgd door zilver te winnen. Terrence Agard, Tony van Diepen, Ramsey Angela en Liemarvin Bonevacia maakten daarmee het Nederlandse atletieksucces in Tokio compleet. Oranje eindigde in de finale als tweede achter de Verenigde Staten.

                                      De Nederlandse mannen verpulverden met 2.57,18 hun eigen Nederlands record. Ze waren slechts anderhalve seconde langzamer dan de Amerikanen: 2.55,70.



                                      De estafetteploeg op de 4x400 meter deed in aanloop naar de Spelen van Tokio al van zich spreken op twee internationale toernooien. Het mannenteam, met Jochem Dobber, Bonevacia, Angela en Van Diepen, veroverde in mei goud op de WK estafette in het Poolse Chorzow. Hetzelfde viertal greep in maart ook al het goud op de 4x400 meter bij de EK indoor in het Poolse Torun.

                                      De Nederlandse estafettevrouwen op de 4x400 meter pakten geen medaille. Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Laura de Witte en Femke Bol eindigden in de finale als zesde in 3.23,74, weer een Nederlands record. Het goud ging naar de Verenigde Staten (3.16,85) en de Poolse atletes pakten het zilver in 3.20,53. De bronzen plak was voor Jamaica: 3.21,24.



                                      De Nederlandse atleten plaatste zich met de vierde tijd voor de finale; 3.24,01, wat toen ook een Nederlands record was. De Nederlandse atletiekploeg deed in Tokio mee op alle vijf de estafettenummers. Bol, Klaver en Lisanne de Witte kwamen al in actie op de 4x400 meter gemengd. In de finale reikte het team tot de vierde plaats.

                                      De 'zilveren’ Bonevacia, Agard, Van Diepen en Angela brachten het aantal atletiekmedailles in Tokio op het onwerkelijke aantal van zeven. Sifan Hassan pakte drie plakken, Femke Bol won brons op de 400 meter horden en Anouk Vetter en Emma Oosterwegel pakten respectievelijk zilver en brons op de zevenkamp.

                                      Comment


                                      • https://www.ad.nl/dossier-olympische...baar~afa5a321/

                                        Sifan Hassan excelleert naar goud op 10 kilometer: ‘Ik ben zo dankbaar’


                                        VIDEOSifan Hassan doet het weer! De 28-jarige Nederlandse wint bij de Olympische Spelen na goud (5000 meter) en brons (1500 meter) weer goud op de 10 kilometer na een slopende race. Ze liet 29.55,32 klokken.

                                        Achter Hassan, die morgen bij de sluitingsceremonie de vlag draagt, werd Kalkidan Gezahegne uit Bahrein tweede (29.56,18) en de Ethiopische Letesenbet Gidey derde (30.01,72). Hassan plaatste haar beslissende aanval in de laatste ronde.



                                        Hassan was eerder in Tokio oppermachtig in de finale van de 5000 meter. Niemand had toen een antwoord op haar machtige versnelling in de slotronde. Op de dubbele afstand had Hassan haar aanval ook voor de slotronde bewaard. Gidey, houdster van het wereldrecord, liep bijna de hele race aan de leiding, maar kon niet op tegen de indrukwekkende sprint van Hassan.

                                        Lange tijd liep Hassan met Gidey, Gezahegne en Hellen Obiri aan de leiding, maar na driekwart moest Obiri lossen. Het drietal streed in de spannende slotfase om de medailles en die driestrijd werd overtuigend in het voordeel van Hassan beslist.

                                        Haar eerste woorden waren: ik ben blij, ik ben klaar, ik ben moe en ik wil slapen. ,,Vanaf de heats op de 5000 meter heb ik gewoon niet kunnen slapen”, zei ze bij de NOS. Na de bronzen medaille op de 1500 meter was haar hart gebroken, zei ze. ,,Maar als ik het goud had gehaald, was ik denk ik niet in staat geweest het op de 10.000 meter af te maken. Nu had ik het mezelf nooit vergeven als ik het niet had afgemaakt op de 10.000 meter.”

                                        Ze was trots op het behalen van drie olympische medailles. ,,Normaal duurt het 12 jaar om zoveel medailles te winnen. Ik doe het op één Olympische Spelen. Ik ben zo blij en dankbaar, ik heb er geen woorden voor.”

                                        De Nederlandse atlete was de eerste die de 1500, 5000 en 10.000 meter combineerde op een Olympische Spelen. Ze voltooide die unieke trilogie met drie medailles. Alleen Fanny Blankers-Koen behaalde meer olympische medailles voor Nederland in de atletiek. Zij won vier keer goud op de Spelen van Londen in 1948.

                                        De 1500 meter voegde Hassan pas in Tokio aan haar programma toe. Het is haar favoriete afstand, ze is ook de regerend wereldkampioene. Ze plaatste zich ondanks een valpartij in de series moeiteloos voor de finale, maar daarin ontbeerde ze de kracht om voor het goud te gaan. De Keniaanse Faith Kipyegon spurtte van haar weg in de laatste ronde en ook de Britse Laura Muir haalde haar nog in.

                                        Hassan voelde vermoeidheid in haar lichaam, maar toonde zich vrijdag na de finale van de 1500 meter strijdlustig. De ‘nederlaag’ gaf haar juist de energie om tot het uiterste te gaan op de 10.000 meter, zei ze vooraf. Ze gaf zichzelf door die bronzen plak 90 procent kans op een zege een dag later.



                                        Illuster rijtje


                                        Met het binnenhalen van de olympische titel op de 10 kilometer is Sifan Hassan in een illuster rijtje terechtgekomen. Slechts zes andere Nederlandse sporters slaagden erin drie medailles te pakken op dezelfde Olympische Zomerspelen. De 28-jarige Hassan treedt in voetsporen van Rie Mastenbroek (1936), Fanny Blankers-Koen (1948), Leontien van Moorsel (2000), Inge de Bruijn (2000 en 2004), Pieter van den Hoogenband (2000 en 2004) en Ranomi Kromowidjojo (2012).

                                        Hassan won op de Spelen in Tokio goud op zowel de 5000 als 10000 meter en brons op de 1500 meter. Baanwielrenner Harrie Lavreysen kan zich dit weekend ook nog in het rijtje scharen. Hij doet morgen mee aan de keirin. Anky van Grunsven veroverde in haar loopbaan een recordaantal van negen medailles. Ze won echter nooit drie medailles op dezelfde Spelen.

                                        Susan Krumins


                                        Susan Krumins hield de olympische finale van de 10 kilometer in Tokio halverwege voor gezien. Na elf ronden was de 35-jarige Krumins, die in laatste positie liep, klaar. De 35-jarige Nijmeegse atlete deed mee aan haar tweede Spelen, maar kende vanwege blessures een moeizame voorbereiding. De olympische finale was haar eerste wedstrijd van dit jaar. Op de Spelen van Rio eindigde ze als achtste op de 5000 meter en werd ze veertiende op de 10.000 meter.

                                        Comment


                                        • Zilver!

                                          https://www.ad.nl/dossier-olympische...jven~a241637f/

                                          Hoe Nageeye een droomscenario smeedde: ‘Ik riep heel hard: blijf bij mij, we gaan geschiedenis schrijven’


                                          SAMENVATTING42 kilometer en 195 meter toonden Abdi Nageeye in al zijn gedaanten. Een vastberaden marathonloper, een slimme en tot in de puntjes voorbereide atleet en een sociaal wezen. Met zilver op de olympische marathon zet hij de grootste prestatie van zijn lopersleven neer. ,,Ongelooflijk.”



                                          Ruim vier uur na zijn gedenkwaardige finish neemt Abdi Nageeye onverminderd vrolijk zijn telefoon op. Hij zit in de auto, op weg naar een privéjet die klaarstaat voor hem, de Keniaan Eliud Kipchoge en de Belg Bashir Abdi en hun begeleiders. De hele euforische bups vliegt met een anderhalf uur durende vlucht van Sapporo alsnog naar de plaats waar de Olympische Spelen eigenlijk plaatsvindt. ,,Krijg ik toch mijn medaille in Tokio”, zegt hij trots.

                                          Het is een medaille waar niemand rekening mee heeft gehouden, maar waar Nageeye zelf al jaren in gelooft. 41 jaar na Gerard Nijboer in Moskou wordt Nageeye hier tweede achter Kipchoge, de ongenaakbare wereldrecordhouder en levende marathonlegende. Het is de ultieme beloning voor een atleet die vrijwel elk jaar een stukje beter werd, lang van coach naar coach ging en de wereld overtrok - in de hoop de ideale omgeving te vinden om het gat te dichten met de wereldtop. Nationaal recordhouder op de marathon werd hij, maar internationaal bleven de prijzen uit.

                                          ,,Ik wist dat ik veel beter kon, maar je moet het laten zien. Dat deed ik in trainingen, ik heb zoveel longruns gedaan in crazy times, maar je moet er staan. Ik stond er nooit. Tot nu. Dit voelt écht als zo’n grote opluchting. Als gerechtigheid. Ik ben zo blij dat dit is uitgekomen.”

                                          En nu staat hij met zijn 32 jaar op het podium met zijn loopvrienden. In Sapporo, waar een hittegolf heerst, geeft Nageeye een masterclass hitteplan weg. Al jaren bereidt hij zich voor op de warmte. Hij leest zich in, schakelt de hulp van experts in. Hij bouwt op trainingskamp in Font Romeu zijn eigen hittekamer. Gaat eerst veertig minuten in een warm bad, stapt daarna op een door pannen met kokend water omgeven loopband met alle verwarmingen in de kamer op het hoogste standje. Tijdens de race zie je Nageeye constant bezig met zijn hoofd koelen, drinken en soms met het tenue tussen de tanden om een briesje op zijn buik te voelen.

                                          Waar drie Ethiopiërs de strijd staken, loopt Nageeye sterk en geconcentreerd. Na 31 kilometer loopt Kipchoge weg, daarachter vormt zich een groep die voor het podium gaat vechten. Nageeye heeft het lastig, maar bijt zich vast. Met nog 3 kilometer te gaan en alleen de Keniaan Lawrence Cherono en Bashir Abdi bij zich, praat hij zichzelf moed in: ,,Abdi, maak je niet gek.”

                                          In de laatste kilometer komt zijn ware aard naar boven. De man die voor iedereen altijd zijn telefoon opneemt. Die houdt van mensen om zich heen. Die zich overal op de wereld thuis voelt en vrienden maakt. Niet voor niets deelt hij twee dagen voor de wedstrijd de starttijd in vier tijdzones: ‘Tokio-time, Toronto-time, Amsterdam-time en Nairobi-time’. Nageeye is een sociaal wezen en hier, vlak voor de belangrijkste sprint van zijn lopersleven, bekommert hij zich om maatje Bashir Abdi, die grimast en dreigt af te haken. ,,Ik riep heel hard: blijf bij mij, we gaan geschiedenis schrijven.”



                                          Kaptagat

                                          Nageeye geeft een seintje voor zijn aanval op Cherono en blijft daarna omkijken en continu de andere Abdi aansporen. Met wilde armgebaren, met geschreeuw. Hij wil met zijn vrienden het podium op en het lukt nog ook. Nageeye valt met wijd opengesperde ogen in de armen van Kipchoge, zijn voorbeeld die uitgroeide tot vriend in de jaren dat hij met hem trainde in het Keniaanse Kaptagat.

                                          Daarna volgt de knuffel met Bashir Abdi, net als hij geboren in Somalië, en sinds dit jaar zijn trainingsmaatje in Ethiopië en ook de man met wie hij dit jaar de tegenslagen heeft gedeeld. De Belg helpt hem dit jaar in lastige tijden bij blessures aan zijn achillespezen, knie en ook de opspelende hamstring in juni. Er leven twijfels of hij nog wel op zijn topniveau terugkeert.

                                          Of de leeftijd niet begint te tellen. Amper zes weken geleden belt Nageeye reserve Michel Butter op om te vertellen dat hij twijfelt aan zijn olympische deelname. Vanaf nu moet elke belangrijke training raak zijn, anders slaat zijn top-5 ambitie nergens op.

                                          Droomscenario


                                          Butter waardeert de berichtjes van Nageeye, die hem op de hoogte houdt, maar Nageeye mist geen training meer en het vertrouwen groeit. Aan de zijde van Bashir Abdi. De twee zien elkaar in aanloop naar de Spelen vaker dan hun vrouw en kinderen. Ze flankeren uiteindelijk Kipchoge. Goede vrienden waren het en nu de beste drie marathonlopers op de Spelen van 2021. Het is een droomscenario. ,,Absoluut”, zegt Nageeye. ,,Ongelooflijk dat het zo loopt.”
                                          Zilver op de olympische marathon. En gouden beelden van zijn laatste kilometer.

                                          Comment


                                          • Ja goede spelen voor Nederland wel te hoge verwachtingen in totaal, en door corona perikelen en veel pech en domme dingen geen medailles waar ze verwacht waren en ook enkele niet gehaald door slecht presteren. En verder geen of weinig publiek dus was niet zo prachtig als beleving als andere Spelen.

                                            Dit jaar snel vergeten maar en hopen dat we over 3 jaar weer normale Spelen kunnen houden zonder virussen of andere zaken die de wereld negatief beheersen.

                                            Comment


                                            • Die te hoge verwachtingen waren van het onderzoeksbureau .....

                                              Comment


                                              • en het Ned Olymp Comitee die ook hoge verwachtingen hadden. Met name Judo werden veel medailles verwacht en ook Oranje damesvoetbal en buiten wielrennen waren teleurstellingen en ook de paardensport was een deceptie. Daar stonden wel paar verrassingen tegenover, maar netto waren het toch ca. 10 medailles minder dan verwacht. Wel de beste speler ooit dat weer dan wel qua medailles dan.

                                                Comment


                                                • Gaat uiteindelijk voor het publiek om het aantal medailles totaal, voor de individuele sporters natuurlijk niet, die kijken naar hun eigen persoonlijke prestaties

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/56...e-om-te-winnen

                                                    ’Je doet mee om te winnen’

                                                    Deelnemen is belangrijker dan winnen, wordt vaak gezegd. Daar was judoka Anton Geesink het niet mee eens, weer Peter Buikema.



                                                    Het was de loeihete zomer van 1976 en in het Jongenshuis Hoenderloo hadden we weer de Jeugd Olympische Spelen georganiseerd voor de circa 160 jongeren die verdeeld over 11 tehuizen woonden.

                                                    Als secretaris van het organiserend bestuur had ik onze onvolprezen judoka Anton Geesink uitgenodigd om deze spelen te openen en had voor hem de speech geschreven. Zie hem nog komen in zijn Mercedes 500 met een handdoek om de arm en een fles water in de hand terwijl het zweet hem van het gezicht gutste. Hij nam de speech door en zei direct: ‘Ik zeg niet dat deelnemen belangrijker is dan winnen. Je doet mee om te winnen’. Het was een onvergetelijke ontmoeting met onze beste judoka ooit en zeer aimabel mens.

                                                    Peter Buikema,

                                                    Maastricht

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X