Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Atje Kuiken van PVDA komt na de verkiezingen niet meer terug in de 2e kamer

    Comment


    • VVD sluit PVV niet uit voor coalitie na verkiezingen. Maakt verder niet uit want ze behalen geen meerderheid

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/46...e-lijsttrekker

        Hoofdredactioneel commentaar
        Riante wachtgeldregeling Timmermans alleen in eigen belang van linkse lijsttrekker

        De transparantie uit de hoek van PvdA-GL over de riante wachtgeldregeling van Frans Timmermans valt te prijzen. Ze winden er geen doekjes om, de Eurocommissaris die zelf Brussel verlaat om te herintreden in de Nederlandse politiek gaat tijdens de campagnemaanden gebruikmaken van de transitievergoeding die in eerste aanleg bedoeld is ter overbrugging van de tijd na het lidmaatschap van de Europese Commissie (EC) en het starten met een nieuwe baan.

        Het lijkt opmerkelijk voor een sociaaldemocraat die leiding geeft aan een progressieve beweging. Maar het past juist bij de politieke partijen die er niet voor terugdeinzen om het overheidsbudget verder te willen verhogen door lasten te verzwaren.

        De vraag is wel of dit in het belang van Nederland is, dat staat binnen de Europese Unie immers bekend als pleitbezorger van begrotingsdiscipline en het prudent omgaan met belastinggelden. Hoewel Timmermans het algemeen belang van de EC dient, is hij op voordracht van de Nederlandse regering op die post terechtgekomen en wordt hij alom gezien als dé Nederlandse Eurocommissaris. Gebruikmaken van de transitievergoeding in campagnetijd en later eventueel als aanvulling op de vergoeding als Kamerlid zet ons land in een kwaad daglicht.

        Zo bezien is het innen van de riante wachtgeldregeling geenszins in het landsbelang, het is alleen maar in het persoonlijk belang van de linkse lijsttrekker.

        Comment


        • https://www.ad.nl/politiek/al-weken-...zigt~a26c2702/



          PREMIUMOmtzigt tijdens Prinsjesdag 2021. © Getty ImagesAl weken wachten op De Aankondiging, het Binnenhof beeft: zes ingrediënten van methode-Omtzigt


          VERKIEZINGEN 2023Heel Den Haag kijkt naar Pieter Omtzigt: doet hij mee aan de verkiezingen? Wat valt er dan te verwachten? Waar staat hij politiek? Wil hij wel een beweging leiden? Zes ingrediënten van de methode-Omtzigt onder de loep.

          De complete politieke pers staart naar de tijdlijn van Pieter Omtzigt: wanneer komt De Aankondiging? Doet het populaire Tweede Kamerlid mee aan de verkiezingen met een eigen partij? Zoals de massa op het Sint-Pieterplein in Rome vaak lang moet wachten op witte rook voor een nieuwe paus, zo vraagt ook Pieter Omtzigt nog even geduld. Al lijkt het er sterk op dat hij inderdaad meedoet. Wat is zijn modus operandi?

          1. Omtzigt vreet dossiers, vraagt door en bijt zich vast


          Ping! Berichtje. Omtzigt in de app. Bij nacht en ontij soms. Iedereen rond het Binnenhof weet dat de parlementariër uit Enschede zich niet aan kantoortijden houdt. Omtzigt is een werkpaard. Dat was altijd al zo, zeggen CDA’ers. Wandelden zij naar het café na een lange dag in de Kamer, dan brandde er bij Omtzigt op kantoor nog een lampje. Omtzigt verkiest dossiers boven een biertje.

          Hij is consequent vasthoudend. Wat het onderwerp ook is - pensioenen, corruptie, de rechtsstaat, MH17 of de toeslagenaffaire: de ex-CDA’er dompelt zich onder in het thema, weet precies waar de politieke pijn zit en begint dan met zijn missie.

          De politieke luis in de pels wordt geliefd én gehekeld, denkt sneller dan veel anderen, vraagt altijd meer informatie van het kabinet. Hij wil een tijdlijn, een feitenrelaas, en dat ene memo - dat wil hij ook ontvangen. Vaak lijkt hij gedreven door argwaan dat de regering vooral stukken achterhoudt, maar op cruciale dossiers blijkt die achterdocht soms zeer terecht.
          2. Verzamelt denkers en helpers om zich heen, maar bindt zich niet formeel


          Een denktank, een financiële steunstichting (met ruim twee ton in kas), een hoogleraar, politieke geestverwanten: sinds Omtzigt met ruzie uit het CDA stapte in 2021, is er rond de parlementariër een ring van kennis en kunde ontstaan. Dat zijn soms directe medewerkers in dienst, maar veel vaker gaat het om meedenkers op afstand.

          Initiatieven als de stichting Sociale Christendemocratie, de Nieuwe Denktank en politieke partij De Alliantie sympathiseren met Omtzigt, al zijn er formeel tot dusver geen banden. Mocht Omtzigt inderdaad de sprong naar het lijsttrekkerspodium wagen, dan bieden deze informele kringen waarschijnlijk hulp en bijstand, denkt CDA-fractieleider en Omtzigt-sympathisant Gabriëlle Heine uit Maastricht. Heine verwacht daarom ook dat het helemaal niet zo lastig wordt voor Omtzigt om te komen met een partijprogramma en een kieslijst.

          © Mark Reijntjens
          De ideeën zijn de afgelopen jaren deels gestold in Omtzigts boek Een nieuw sociaal contract (2021). Daarin staan plannen om de fundamenten van de rechtsstaat - het stelsel van macht en tegenmacht - te verbeteren. ,,Je hebt die denktanks er omheen, er zijn veel capabele mensen’’, zegt Heine, die zelf bij het CDA zegt te blijven. ,,De vraag is meer: hoe geef je er invulling aan? Ook als je herstellende bent van een burn-out. Dat is echt aan Omtzigt zelf.’’

          Geluiden dat Omtzigt - of zijn vertrouwelingen, al mensen polsen om mee te doen, worden door zijn woordvoerder ontkend. ,,Pieter is bezig om een afweging te maken. Maar er is verder er nog niks. Je hebt een groepje meedenkers, de rest moet allemaal nog komen.’’
          Formeel houdt Omtzigt de handen vrij. Gesprekken met andere politieke partijen leidden niet tot een verbintenis, al stond de deur bij BBB wel open.

          Omtzigt loopt na een debatje met de premier terug naar zijn plaats tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. © ANP3. Deinst niet terug na tegenwerking


          Ministers, ook van zijn eigen vroegere partij, het CDA-hoofdbestuur, de regering op Malta: op veel niveaus treft Omtzigt tegenwerking. Ministerraadnotulen uit 2021 bieden een zeldzaam inkijkje in de weerstand die Omtzigt treft: partijgenoten Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge beschrijven rond de toeslagenaffaire druk bezig te zijn geweest met het ‘sensibiliseren’ (beïnvloeden) van Omtzigt, ‘overigens met beperkt succes’. Tien jaar eerder dreigt Omtzigt op een zijspoor te belanden bij het CDA, maar knokt hij zich met een persoonlijke campagne omhoog op de kieslijst.

          Bij de grote thema’s als de rechtsstaat, pensioenen en toeslagen steekt Omtzigt zijn nek uit, maar soms treedt hij ook op als een ombudsman voor mensen in de problemen. Op Malta helpt hij de familie van een vermoorde journalist die vriendjespolitiek op het eiland blootlegde. Een bomaanslag maakte een einde aan het leven van de onderzoeksjournalist, Omtzigt helpt bij het aandringen op onderzoek. Uiteindelijk stapt de Maltese premier op.

          Heb jij tips of wil je een misstand melden? Dan kun je ons een berichtje sturen via WhatsApp op: +31615377185. Je kunt ook mailen naar tips@ad.nl. Via al deze kanalen kun je ons anoniem tippen. Je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacystatement.

          CDA’ers maken zich in die periode wel zorgen over de werklust en het gebrek aan dosering: doe het rustiger aan, zeggen ze, neem vrij. Tegen deze krant zegt Omtzigt: ,,Als ouders me mailen met klachten over de dienst Toeslagen zeg ik niet: ‘ik ben te druk’. En als de zoons van een vermoorde journalist uit Malta aankloppen, kijk ik niet de andere kant op.’’

          Omtzigt omhelst advocaat María Eva González Pérez, de advocaat die hielp bij het ontrafelen van de Toeslagenaffaire. © Phil Nijhuis4. Stemt vaak mee met BBB en SGP, maar is niet in één hokje te stoppen




          Comment


          • De afgelopen jaren afficheerde Omtzigt zich als een sociaal-conservatief politicus met een scherp oog voor de overheid als schild voor de zwakken. Zolang er geen partij is - en laat staan een programma - kunnen potentiële kiezers voor houvast kijken naar het stemgedrag van het solo-Kamerlid: met welke andere partijen stemt hij mee?

            NRC analyseerde met hulp van politicoloog Tom Louwerse (Universiteit Leiden) alle stemmingen en ziet dat Omtzigt het vaakst op één lijn zit met de SGP (81 procent overlap) en BBB (80 procent overlap). De oud-CDA’er verschilt duidelijk van rechts-populistische partijen als PVV, Forum en JA21, maar óók van linkse oppositiepartijen als PvdA en GroenLinks.

            Toch is hij niet in één hokje te stoppen: ondanks de overeenstemming met BBB verschillen ze juist op cruciale onderdelen. Zo meldde Omtzigt zelf dat hij ‘niet in de Kamer is gegaan om de vleesindustrie te beschermen’, Omtzigt wil het stikstofbeleid niet schrappen en vindt dat de uitstoot door boeren omlaag moet.

            Oud-verkenner Annemarie Jorritsma voor aanvang van een hoorzitting over de formatie van 2021, toen gesproken werd over een 'functie elders' voor Omtzigt. © ANP5. Maar hij kan zich ook verliezen in dossiers


            Het plichtsbesef en werklust raken aan de achilleshiel van de ‘methode-Omtzigt’, zeggen mensen die met hem werkten. Omtzigt is op zijn best als hij mensen helpt, naar misstanden speurt, dossiers doorgrondt en een bewindspersoon met fout beleid confronteert. De successen op dat vlak zijn evident.

            Maar soms draaft hij door. Niet alles wat Omtzigt aanraakt, verandert in goud. In 2017 gaat het mis als Omtzigt een blunder begaat in het MH17-dossier. Omtzigt had een ‘nepgetuige’ geholpen met diens verklaring voor een bijeenkomst met nabestaanden. Later erkent Omtzigt dat hij fout zit. Hij levert het woordvoerderschap MH17 in. Vaker klinkt er kritiek, bijvoorbeeld als Omtzigt - warm voorstander van openbaarheid en transparantie - zelf weigert zijn appjes met de omstreden mondkapjesdealer Sywert van Lienden vrij te geven.

            En samenwerken met de parlementaire pitbull is ingewikkeld, verklaren CDA’ers. Soms zijn er emotionele uitbarstingen, ook in het bijzijn van journalisten. De partij adviseert Omtzigt wel om rust te pakken, maar nog altijd kampt de parlementariër met de naweeën van een burn-out. In 2021 meldt het Kamerlid zich voor een aantal maanden ziek omdat onder meer de toeslagenaffaire, de lijsttrekkersverkiezing en dossiers als de corruptie op Malta te slopend waren.

            © ANP
            Reden voor anderen om vraagtekens te zetten bij de geschiktheid van Omtzigt als partijleider. Oud-politici als Henk Kamp (VVD) en Alexander Pechtold (D66) zien ook een eenzijdige aanpak: wel veel vragen en aanklagen, maar zelf niet verantwoordelijkheid nemen.

            Dat staat haaks op de opvatting van Omtzigt zelf, die het juist als een probleem beschouwt dat veel carrièrepolitici in Den Haag ‘een sprintje trekken’ het vak van het kabinet, minister willen worden of staatssecretaris. Volksvertegenwoordiger is toch het hoogste ambt?

            6. Denkt en twijfelt over grote besluiten

            Nu er geen verzoening met het CDA komt en de flirt met BBB ook niet verder gaat, is de grote vraag in Den Haag deze zomer: gaat hij zélf dan een nieuwe partij oprichten en leiden? Dat betekent ook: organiseren, loslaten, delegeren. Niet bepaald de talenten waarover Omtzigt volgens oud-partijgenoten beschikt. Maar als hij daar toch in slaagt, voorspellen opiniepeilers een gouden uitslag.

            Eerst heeft het Kamerlid meer tijd nodig om een ‘doordacht besluit’ te nemen. Omtzigt mag dan bekend staan als de doortastende terriër, als het om keuzes in zijn persoonlijke leven gaat, moet hij vaak langer nadenken, erkent hij eind 2020 vlak na de machtswissel bij het CDA in een radio-interview: ,,Ik ben niet de allersnelste denker (...) Als ik jaren over dingen nadenk, komen ze (antwoorden, red.) er vloeiend uit. Maar als dingen over mijzelf gaan....’’

            De gigantische electorale aantrekkingskracht vergroten ondertussen de druk op het Tweede Kamerlid. Voor de zomer laat hij aan deze krant weten dat alleen al het geven van een interview over zijn politieke toekomst hem grote stress bezorgt.

            Comment


            • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...gekleed-hebben

              Aanpak ongelijkheid is heel lastig omdat vier kabinetten Rutte de belastingdienst uitgekleed hebben


              De kloof tussen arm en rijk in Nederland groeit. Met gevolg dat onze samenleving steeds meer ontwricht raakt. Mede omdat er steeds meer werkende armen komen. In een tijd dat de schaarste aan gekwalificeerde arbeidskrachten in steeds meer sectoren zichtbaar is.

              Anders geformuleerd: de economische taart die in Nederland verdeeld kan worden is in sociaal en maatschappelijk opzicht niet evenwichtig verdeeld over de verschillende groepen van rechthebbenden. In een in de kern redelijk vrij gelaten liberale markteconomie. Met een overheid die terughoudend is in het wezenlijk ingrijpen met wettelijke maatregelen in dat onevenwichtige verdelingsproces. Vooral met een wettelijk minimumloon en een omvangrijk en complex belasting- en toeslagencircuit probeert de overheid de inkomensongelijkheid te beïnvloeden om de scherpste kantjes ervan af te halen.

              Nederland heeft een open economie en dat houdt in dat we afhankelijk zijn en blijven van het buitenland en de ontwikkelingen op economisch gebied buiten Nederland. Waar Nederland geen enkele invloed op heeft.

              De belangrijkste verschillen tussen de politieke partijen op het gebied van fiscaal te voeren beleid om de inkomensongelijkheid op korte termijn nog enigszins te kunnen beïnvloeden zit in de benadering van het al dan niet fors belasten van vermogens en het verlagen van de belasting op arbeid.

              Vriend en vijand zijn het wel eens dat de belasting op arbeid fors naar beneden moet gaan om de groei van de groep werkende armen te kunnen temperen. Een verhoging van het wettelijk minimumloon zal eveneens een positieve invloed hebben op het niet verder groeien van deze categorie.

              Meer belasting op vermogens vanaf een nader te bepalen bedrag aan miljoen euro’s en minder op arbeid zou feitelijk een doelstelling moeten zijn van alle grote politieke partijen in de komende verkiezingscampagne. Als eerste aanzet om snel iets meer aan de inkomensongelijkheid te kunnen doen en wellicht aan de krapte op de arbeidsmarkt.

              Helaas is, dankzij de Rutte kabinetten, een herziening van ons gehele toeslagen- en belastingheffingssysteem op korte termijn nog niet mogelijk. Eerst zal de ICT infrastructuur bij de belastingdienst gerenoveerd en geactualiseerd moeten worden om een geheel ander soort belastingstelsel überhaupt in te kunnen voeren.

              Tot dan blijft het aanmodderen met het rondpompen van geldstromen om de groeiende inkomensongelijkheid nog enigszins te kunnen temperen.

              Comment


              • Door zoveel partijen en versplintering wordt er nog amper goed geregeerd

                Comment


                • Originally posted by Simpel maar waar View Post
                  VVD sluit PVV niet uit voor coalitie na verkiezingen. Maakt verder niet uit want ze behalen geen meerderheid
                  Precies zelfs met een BBB erbij nog niet

                  Comment


                  • Omtzigt gaat zich ook in de verkiezingsstrijd mengen met een eigen partij, nog meer partijen, dat brengt niets.

                    Comment


                    • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...t-pvv-of-forum

                      Pieter Omtzigt: geen coalitie met PVV of Forum


                      Pieter Omtzigt zal met zijn partij Nieuw Sociaal Contract niet in een coalitie stappen met de xenofobe PVV of het fascistische Forum voor Democratie. Dat zegt hij in een interview met Tubantia. “Voor mij moeten partijen voldoen aan de basisvoorwaarden van rechtsstatelijkheid. Als dat er niet is, dan kunnen we niet samen in een coalitie. Daarom zie ik coalitiesamenwerking met PVV en FvD niet gebeuren.”

                      De ex-CDA’er maakt daarmee dezelfde keuze als de nieuwe CDA-leider Henri Bontenbal. Die verklaarde vorige week bij Nieuwsuur dat hij dat Forum en de PVV uitsluit. “Die partijen laten steeds zien dat ze de democratische rechtsstaat vaak niet respecteren. We gaan niet met ze in een coalitie en ook niet in een gedoogconstructie”, aldus Bontenbal. De nieuwe VVD-leider Dilan Yeşilgöz ziet in de wegens groepsbelediging veroordeelde Geert Wilders wel een mogelijke coalitiepartner.

                      Met zijn aankondiging van een nieuwe partij op zondagavond overschaduwde Omtzigt de campagneaftrap van het CDA die eveneens op zondagavond plaatsvond. De ruggengraat van Nieuw Sociaal Contract wordt gevormd door mensen die voorheen actief waren voor de christendemocraten. De twee meest in het oog springende steunpilaren van Omtzigt zijn volgens de Volkskrant Nicolien van Vroonhoven en Hein Pieper.

                      Van Vroonhoven (1971) is jurist en voormalig Tweede Kamerlid voor het CDA. Ze zat samen met Omtzigt acht jaar lang in de fractie in de tijd dat Jan Peter Balkenende de partij leidde. Daarvoor was zij Balkenendes beleidsmedewerker. (…) Hein Pieper (1962) trad zondagavond uit de coulissen als de partijvoorzitter van Nieuw Sociaal Contract, de partij waarmee Omtzigt mee gaat doen op 22 november. Pieper is theoloog en was voorheen onder meer pastoraal werker. Ook Pieper is voormalig CDA’er. In 2009 en 2010 was hij korte tijd Tweede Kamerlid.

                      De verwachting is dat de partij van Omtzigt bij veel partijen stemmers kan wegsnoepen. Met name BBB, de partij met een andere voormalige CDA’er aan het roer, zou veel te lijden kunnen hebben onder Omtzigts verkiezingsdeelname.

                      Comment


                      • De VVD zegt samenwerking met de PVV niet uit te sluiten, maar dat is volgens mij vooral een tactische uitspraak en ik zie het niet gebeuren.

                        Comment


                        • dat klopt, en dan nog andere partijen willen niet, en met VVD en PVV kom je tekort voor een coalitie, dat zijn hooguit 35-55 zetels samen, zijn er minimaal 76 nodig

                          Comment


                          • https://www.ad.nl/politiek/vvd-kamer...ngen~a0262e3a/


                            VVD-Kamerlid Rudmer Heerema keert na de aankomende Tweede Kamerverkiezingen in november niet terug als Kamerlid. © Jeroen MeuwsenVVD-kamerlid en woordvoerder sport Rudmer Heerema stopt na Tweede Kamerverkiezingen


                            VVD-Kamerlid Rudmer Heerema keert na de aankomende Tweede Kamerverkiezingen in november niet terug als Kamerlid, schrijft hij op LinkedIn. Heerema was bijna tien jaar lang Kamerlid voor de VVD en zette zich voornamelijk in voor sport. Hij wil nu plaatsmaken voor ‘nieuwe talenten’.

                            Comment


                            • die Omtzigt is tegen prostitutie he dus ff in je achterhoofd houden met stemmen

                              Comment


                              • Er lijken me belangrijkere thema's te zijn om je keuze te bepalen in het stemhokje.

                                Comment


                                • Dat is een ding wat zeker is.

                                  Comment


                                  • helaas zijn de 2 grote themas assielzoekers en klimaat

                                    beide worden deels door EU bepaald

                                    belangrijke zaken die al jaren niet aangepakt worden omdat er teveel partijen met tegenstrijdige ideeen nodig zijn om een regering te vormen, houden dat tegen

                                    het wordt er qua regeren en doelen bepalen of bereiken iedere keer niet gemakkelijker op, er is geen visie meer, er is geen duidelijk beleid meer en dat verandert niet met zoveel partijen en een volk wat verdeeld is en waarin klimaat qua kosten nu ook nog gaat bepalen dat al het andere beleid onder druk komt, en omdat de gasboringen vrijwel gestopt zijn en dat geld ook weg is. Terwijl er naast klimaat ook nog eens opeens miljarden in defensie moet worden geinvesteerd vanwege oorlogen elders en nakomen NAVO norm.

                                    En daar kan links of rechts of partijen die zowel links en rechts zijn (BBB, PVV, Omtzigt, SP) niets aan doen

                                    en linkse partijen die er voor de burger was bestaan bijna niet meer die kijken meer naar klimaat en niet naar mensen die het moeilijk hebben, hooguit een SP is er nog voor die mensen. Groenlinks/PvdA, D66 zijn juppen en klimaatpartijen geworden die worden door de gewone man genegeerd die gaan naar Omtzigt, BBB en PVV die wel voor ze opkomen en nog wat naar Denk qua allochtonen mensen aan de onderkant. Volt is er dan nog voor links jong die zijn pro Europa en kilmaat en verder redelijk links, maar dat is een partij in de marge

                                    Comment


                                    • Het zal hoe dan ook tot heel erg vermakelijke vuilspuiterij gaan leiden in de aanloop naar de verkiezingsdag. Ik verheug me er nu al op!!

                                      Comment


                                      • Vermakelijk zou ik het niet noemen eerder triest dat over de hoofden van mensen de kiezers dit gebeurt ipv dat voor de kiezers wordt gezorgd middels een goed beleid

                                        Comment


                                        • Timmermans heeft al 1e punt te pakken qua verrechtsing, hij wil net als Trump dat als president vd VS eiste, dat Nederland de NAVO norm naleeft en nakomt en dit ook wettelijk gaat vastleggen.

                                          Comment


                                          • Timmermans haalt Rutte dus rechts in maar die was oom behoorlijk links geworden natuurlijk. Qya salaris en wachtgeldhoogte etc zit Timmermans ook al rechts van Rutte. Het wordt steeds fascinerender👁

                                            Comment


                                            • Vera Bergkamp 2e kamervoorzitster stapt ook op na de verkiezingen. Daar zal men niet zo rouwig om zijn denk ik.

                                              Comment


                                              • Lucille Werner stopt er ook mee als 2e kamerlid. Wat een leegloop.

                                                Comment


                                                • M.a.w de oude bestuurscultuur stapt op...da's dan wel weer goed nieuws!!! HHHHH Tijd voor nieuwe en frisse winden.

                                                  Comment


                                                  • Ze is van D66 die staan juist voor nieuwe transparante bestuurscultuur... goed nieuws? Deze partij heeft juist zoveel klimaatmaatregelen bewerkstelligd.

                                                    Frisse wind van wie verwacht je dan? Een VVD en PvdA/gl zijn juist de oude politiek en cultuur. Alleen de BBB staan voor een nieuwe, maar daar zit jij toch juist niet op te wachten?

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X