Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/83...-onbetrouwbaar

    D66 ongekend gemeen en onbetrouwbaar

    Een kabinet kan op verschillende manieren stranden. Het kan uiteenspatten in groot conflict. Ik heb dat meegemaakt bij de val van het kabinet-Balkenende IV. Mij staat het beeld bij dat, in de nacht dat het kabinet viel, de CDA-minister van VWS Ab Klink en ik (OCW) elkaar in de hoek van de Trêveszaal spraken, en zeiden ’Het is ook altijd ruzie in de buitenlandhoek’. In de andere sectoren werd zonder ruzie samengewerkt.



    CDA en CU waren zo boos over de gang van zaken dat ze kozen voor de harde lijn. Minister-president Balkenende bracht het voorliggende voorstel in de ministerraad in stemming; de CDA- en CU-ministers stemden voor, die van de PvdA tegen. Balkenende zei met gedragen stem dat het voorstel was aangenomen, en dat hij het woord gaf aan vicepremier Wouter Bos. Die zei, eveneens op plechtige toon, dat de ministers van PvdA-huize het genomen besluit ’niet konden dragen’, en dat ze hun ontslag bij de koningin zouden indienen. De volgende werkdag, er zat een weekend tussen, moesten de PvdA-ministers haastig afscheid nemen van hun medewerkers, hun pasje inleveren en de spulletjes in een doos doen om met de dienstauto de laatste rit naar huis te maken.

    Immigratiebeleid


    De andere manier waarop een kabinet valt zagen we recent bij het kabinet-Rutte IV. Er was door de vier betrokken partijen geprobeerd een compromis te bereiken over het immigratiebeleid. De coalitiepartijen constateerden gezamenlijk in de Trêveszaal dat ze het niet eens zouden worden, en dat het kabinet collectief ontslag zou indienen. De hele ploeg blijft dan demissionair totdat er na verkiezingen een nieuw kabinet is gevormd. De val kwam na maanden intensief zoeken naar een oplossing, onder leiding van Mark Rutte. Maar nu komt het.

    De tweede regeringspartij D66 ging in de aanloop naar het debat over de val van het kabinet actief op zoek naar steun voor een motie van wantrouwen tegen Mark Rutte om alleen hem weg te sturen. Dat is in de parlementaire geschiedenis ongekend, en het was natuurlijk ook een onzinnig idee, want de andere VVD-ministers zouden zeker mee zijn opgestapt, waarna Kaag dan demissionair premier zou zijn geworden.

    Het bericht dat de oppositie overwoog om een motie van wantrouwen in te dienen lekte uit in de loop van het weekend voorafgaand aan het Kamerdebat, en verscheen op de site van De Telegraaf. Kaag belde Rutte vlak voor aanvang van het debat om hem te vertellen dat D66 overwoog die motie te steunen. De afloop is bekend: bij de start van het debat op maandagochtend meldde Rutte dat hij een ’epifanie’ had gehad op zondag, een plotseling inzicht, en uit de politiek zou gaan.

    Geert Wilders


    Het is een achterbakse streek om als regeringspartij achter de schermen te lobbyen bij oppositiepartijen voor een motie om je eigen premier weg te sturen. De aan D66 gelieerde media, dat zijn er veel, zwegen het gebeuren echter dood omdat het bericht speculatief zou zijn.

    Inmiddels is er een nieuw feit. De leider van de grootste oppositiepartij Geert Wilders, kennelijk getergd door de fractievoorzitter van D66, Jan Paternotte, besloot een uitzondering te maken op de parlementaire gewoonte dat fractievoorzitters over hun onderlinge contacten geen mededelingen naar buiten doen. Hij schreef letterlijk: ’Wat een leugenaar die Paternotte. De man is zo vals, hij belde me een dag voor het Kamerdebat waarin Rutte aftrad en smeekte me om als oppositieleider een motie van wantrouwen tegen Rutte in te dienen. Dan hoefde hij het niet zelf te doen. Zijn achterbaksheid is ongekend.’

    Als dit bericht niet waar was had Paternotte het ontkend. Maar wat was de reactie van de fractievoorzitter van D66: ’Niet drinken en tweeten, Geert.’ Hij reageerde met een drankroddel! Dat doet denken aan de roddel die D66 eerder over Johan Remkes had verspreid. Maar de hoofdzaak is natuurlijk dat het verhaal van Wilders waar is, anders had Paternotte het bericht ontkend. Er zijn overigens veel leden van de Tweede Kamer die wisten van de actie.

    Machtswoord


    Wat eerder al kon worden geconcludeerd op basis van onafhankelijke maar anonieme bronnen is nu openbaar bevestigd door het een na langst zittende Kamerlid Wilders. Voorafgaand aan het Kamerdebat heeft D66 uitgebreid gezocht om een Kamermeerderheid te vinden om de premier van het eigen coalitiekabinet weg te sturen. Natuurlijk wist Kaag als partijleider hier van. Als ze deze actie had willen stoppen had ze dat als partijleider kunnen doen, met zo nodig als uiterste wapen het spreken van het machtswoord (’als de fractie dit doet stap ik subiet op’). Dat heeft ze niet gedaan, en ze heeft Rutte twintig minuten voor het debat pas gebeld, ook zo lekker collegiaal.

    We hebben in de Haagse politiek heel wat streken gezien, maar zo onbetrouwbaar en gemeen is ongekend. De D66’ers die bij deze actie betrokken waren zouden nooit meer een rol mogen spelen in de vaderlandse politiek.

    Comment


    • Die Paternotte heb ik altijd al een onbetrouwbare engnek gevonden net als Kaag en Timmermans

      Comment


      • Als het om onbetrouwbare engnekkken gaat; die vind je wel in elke politieke richting..van rechts tot links en van boven tot onder. Je moet waarschijnlijk vreselijk kunnen liegen om binnen een partij wat hogerop te kunnen komen..

        Comment


        • gelukkig was Wilders wel eerlijk om dit te benoemen

          Comment


          • het wordt toch Jetten voor D66 en er blijft weinig van die partij over, die zetels gaan nu weer naar pvda/gl, en daar heb je de mannelijke Kaag zitten alleen nog een versie erger, ene Timmermans

            Comment


            • Comment


              • Leuk prentje.. HHHHH

                Comment


                • ja weg met die klimaatrakkers en pro asielbeleid rakkers,

                  nu tijd voor BBB en weer een rechts VVD met vrouwelijke sterker Turkse leiding!

                  Comment


                  • Comment


                    • Peiling! CDA en D66 verliezen nóg meer, PvdA/GL +7, PVV en FVD groeien, JA21 stort in elkaar

                      Een nieuwe dag, een nieuwe peiling. Dit keer komt de peiling via EenVandaag, in samenwerking met Ipsos. De resultaten zijn buitengewoon opmerkelijk. De peiler pusht PvdA/GroenLinks namelijk enorm en geeft die combinatie 7 zetels meer dan bij de vorige peiling. Ook FVD en PVV zitten in de lift. D66 en het CDA verliezen ondertussen nóg meer dan ze al deden.

                      Als de Tweede Kamerverkiezingen 2023 vandaag waren zou de VVD uitkomen op 28 zetels, aldus EenVandaag/Ipsos. Ik geloof daar vrij weinig van - dat lijkt me veel e veel, maar de peiler beweert dat het écht zo is.

                      Hoewel dat de VVD groter maakt dan PvdA/GroenLinks is het verschil nu virtueel minimaal: één mager zeteltje. Verenigd links krijgt onder leiding van Frans Timmermans maar liefst 27 zetels. Dit betekent dat het momenteel echt een race is tussen Dilan Yesilgöz en Frans Timmermans voor het Torentje.

                      Nieuwste zetelpeiling van
                      @EenVandaag
                      en
                      @IpsosNL
                      : VVD: 28 D66: 10 (-2) PvdA/GL: 27 (+7) PVV: 19 (+4) CDA: 6 (-2) SP: 6 (-1) FVD: 4 (+1) PVDD: 7 (-3) CU: 5 VOLT: 4 (-1) JA21: 4 (-2) SGP: 3 DENK: 3 50P: 0 (-1) BBB: 24 (+1) BIJ1: 0 (-1) T.o.v. juni 2023

                      Hartstikke interessant, natuurlijk, ware het niet dat het eigenlijk niet écht uitmaakt wie er wint: als die partijen ongeveer even groot worden gaan ze gewoon lekker met elkaar in een coalitie zitten. Inhoudelijk maakt het echt niet uit of het kabinet Yesilgöz is met PvdA/GL er ook bij, of kabinet Timmermans met de VVD erbij.

                      Maar dat mogen we geloof ik niet zeggen van het mediakartel. Die willen namelijk net doen alsof het werkelijk héél spannend en vooral ook hartstikke belangrijk is allemaal. We doen de kaken dus maar stijf op elkaar en zeggen niks.

                      De virtuele groei van PvdA/GL gaat ten koste van D66 én het CDA. Die partijen verliezen allebei 2 virtuele zetels bij deze peiler, waardoor de nepdemocraten uitkomen op 10 zetels (2,5 jaar geleden waren dat er 24!) en de nepchristenen op 6. Daarmee is het CDA maar een beetje groter dan FVD, de ChristenUnie en Volt.

                      FVD PVV BBB


                      Wat FVD betreft is er goed nieuws. Thierry Baudet en de zijnen krijgen er een virtuele zetel bij. Daardoor staan ze nu op 4 zetels. Als de geschiedenis ons iets leert dan is het dat dit soort peilers FVD vanaf nu af en toe wat meer geven zodat ze rond verkiezingstijd uitkomen op een aantal dat redelijk dicht in de buurt van de uitslag ligt - zodat ze niet keihard afgaan, maar zodat ze FVD tussen verkiezingen door wél qua publieke imago 'klein' kunnen houden.

                      De PVV doet het ook erg goed. Wilders en de zijnen boeken vier zetels winst. Wilders is daar natuurlijk erg blij mee, en laat trots weten op X / Twitter dat hij van iedereen houdt.

                      Bij BBB gaat het ook nog steeds heel aardig. Caroline van der Plas en de haren komen uit op 24 zetels. Dat is een flink hoog aantal. Maar het is wel flink minder dan PvdA/GL én de VVD. Drie minder dan de eerste en vier minder dan de laatste. Ja, BBB is in de running voor het premierschap. Maar lastig wordt het wel aangezien de VVD én PvdA/GL vanaf nu onbeperkte media-aandacht gaan krijgen. Het mediakartel wil helemaal niet dat BBB de grootste wordt, daar gaan ze dus een stokje voor proberen te steken.

                      JA21 en SP verliezen


                      Tenslotte is er slecht nieuws voor JA21. Nicki Pouw-Verweij heeft al laten weten dat ze niet terug wil komen in de Tweede Kamer voor die partij. Blijkbaar zijn er met haar flink wat kiezers weggelopen en teruggaan naar FVD en/of overgestapt naar de PVV.

                      Hierdoor staat JA21 momenteel op 4 virtuele zetels. Dat is het laagste aantal dat de partij in jaren heeft gehad. Het is tekenend voor het gebrek aan leiderschap van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Kiezers hebben in de gaten dat a) de partij eigenlijk nergens voor staat en b) het er intern heel onrustig is. Ook nu zijn er boze roddelaars die suggereren dat Eerdmans' tijd als partijleider heel binnenkort ten einde komt. Als niet vrijwillig dan omdat de partij de komende weken en maanden zoveel verliest dat hij niet meer kán blijven zitten.

                      Verder is het opmerkelijk dat ook de SP volgens EenVandaag/Ipsos een virtuele zetel verliest aan het monsterverbond tussen PvdA en GroenLinks. Opvallend, want de SP heeft de laatste jaren duidelijk kritiek gehad op die twee partijen omdat die feitelijk functioneerden als gedogers van het nachtmerriekabinet Rutte IV. Je zou denken dat kiezers zich daarvan bewust zijn en PvdA/GL afstraffen, maar blijkbaar is dat - vanwege al dat gepush in de media natuurlijk - nóg niet het geval.

                      De opdracht voor de SP is dan ook om in campagnetijd duidelijk te maken dat PvdA en GL inhoudelijk niet te onderscheiden zijn geweest van D66 én zelfs van de VVD.

                      Comment


                      • Zal toch weer een combi van links met rechts moeten worden want er is geen werkbare rechtse of linkse meerderheid.

                        Comment


                        • https://www.ad.nl/politiek/omtzigt-w...icht~aeba845b/

                          Omtzigt wil niets weten van lijmpoging CDA: ‘Boek is en blijft dicht’


                          Pieter Omtzigt wil niet terug naar het CDA. Die partij had afgelopen week in het diepste geheim een ultieme lijmpoging gedaan met Omtzigt. Maar hij zal niet terugkeren bij het CDA, laat zijn woordvoerster weten.

                          In een tweet schrijft Omtzigt: ,,Zoals al vaker gezegd is het boek met het CDA dicht. Maar natuurlijk blijf ik graag met alle partijen samenwerken om mijn ideeën en idealen voor Nederland te verwezenlijken.” Hij sluit af met een foto vanaf een kade in Friesland. ,,Groet uit het mooie Friesland.”

                          Omtzigt overweegt nog steeds zijn eigen partij op te richten. Hij zou daar ergens in de komende dagen een mededeling over gaan doen.

                          CDA-partijvoorzitter Huibers heeft Omtzigt afgelopen woensdag via een brief gevraagd om in gesprek te gaan over een nieuwe samenwerking, bevestigen ingewijden. In de top van het CDA wordt gesproken van ‘de verzoeningsbrief’.

                          In de brief maakt Huibers ook excuses voor hoe er door het CDA in het verleden is omgegaan met Omtzigt. Die excuses wil de partijvoorzitter ook nog eens persoonlijk, tijdens een gesprek maken, schrijft Huibers. In de brief wordt Omtzigt geroemd als één van de eersten in de politiek die doorhad wat er ‘fout zat’ in politiek Den Haag.

                          Het CDA zet in de brief vooral uiteen dat Omtzigt welkom is om terug te komen als Kamerlid voor die partij. Andere opties worden ook genoemd. Mocht Omtzigt toch besluiten een eigen partij te beginnen, dan zou er ook samenwerking mogelijk zijn. Zo zou Omtzigt als eenmansfractie gebruik mogen maken van CDA-medewerkers. Of zou het CDA willen praten over eventuele samenwerking met Omtzigts nieuwe partij.



                          Omtzigt stapte in 2021 nog woedend uit het CDA. Hij had de verkiezing voor het partijleiderschap verloren van Hugo de Jonge, maar toen deze stopte, schoof de partij niet Omtzigt maar Wopke Hoekstra naar voren als vervanger. Het maakte dat Omtzigt zich ondergewaardeerd en tegengewerkt voelde.

                          Het CDA zou Omtzigt niet op het oog hebben voor het leiderschap van de partij, hoewel dat in de brief in het midden wordt gelaten. Op 14 augustus wil het bestuur één kandidaat aan de CDA-leden presenteren.

                          Kandidaten


                          Volgens ingewijden hebben CDA-Kamerleden Henri Bontenbal (40) en Derk Boswijk (34) zich kandidaat gesteld. Sommige CDA’ers vinden hen te jong en onbekend. Zij pleiten voor CDA-minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) of de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Hij zou graag willen, maar onduidelijk is of hij zich kandidaat heeft gesteld.

                          Dat het CDA hoopte op een verzoening is niet vreemd: de banden tussen Pieter Omtzigt en het CDA waren nooit honderd procent doorgesneden. Ook al is hij twee jaar geleden met slaande ruzie opgestapt en vormt hij sindsdien een eenmansfractie. Nog altijd sturen afdelingen in het land aan op een verzoening en helpen CDA’ers hem bij zijn huidige werk. Zo vormen CDA’ers het bestuur van de stichting die geld voor hem inzamelt en is een oud-collega uit de CDA-fractie zijn woordvoerder.

                          Maar een terugkeer naar het CDA? ,,Dat boek is dicht,’’ liet Omtzigt eerder ook al weten. De wonden zijn dan ook diep. Directe aanleiding voor zijn vertrek was een explosief memo dat hij schreef aan een CDA-commissie die de dramatisch verlopen Kamerverkiezingen van maart 2021 onderzocht. Dat memo lekte uit en las als een oorlogsverklaring aan het toenmalige partijbestuur.

                          Omtzigt schreef nog eens op dat de lijsttrekkersverkiezingen tussen hem en Hugo de Jonge in 2020 oneerlijk zou zijn verlopen, dat hij voor het blok was gezet toen De Jonge daarna alsnog opstapte en Wopke Hoekstra het lijsttrekkerschap overnam. Dat hij werd beschimpt door CDA-medewerkers. En tot overmaat van ramp beschuldigde hij Hoekstra ervan het verkiezingsprogramma te hebben aangepast onder druk van rijke donateurs.
                          Geruzie


                          Toen de evaluatiecommissie in juli 2021 met haar rapport kwam, zei commissievoorzitter Liesbeth Spies dat de verkiezingen waren verloren door ‘onderling geruzie en wantrouwen’. En hoewel ze zei daar niemand de schuld van te willen geven, zei ze ook dat sommige CDA’ers op excuses van Omtzigt zaten te wachten. Van zijn aantijgingen was geen splinter bewijs gevonden. Zo zei toenmalig partijvoorzitter Marnix van Rij over Omtzigts bewering dat er Hitlersnorretjes op zijn verkiezingsposters waren getekend: ,,Het is gewoon niet waar.’’

                          Maar twee jaar later is bijna iedereen die toen aan de touwtjes trok weg. Hoekstra heeft zijn vertrek aangekondigd. Fractievoorzitter Pieter Heerma komt niet meer terug na de verkiezingen. Hugo de Jonge wil niet op de kieslijst en er zit inmiddels een heel nieuw partijbestuur.

                          Reden voor huidig partijvoorzitter Hans Huibers om vlak voor de nieuwe Kamerverkiezingen nog een ultieme poging te doen om de banden te herstellen met potentieel stemmenkanon Omtzigt. Nog altijd heeft het zelfstandig Kamerlid dat nog altijd kampt met de naweeën van een burn-out niet kenbaar gemaakt wat hij gaat doen: stoppen of een eigen partij oprichten. Maar als hij een eigen partij opricht, voorspellen opiniepeilers hem een monsteroverwinning, terwijl het CDA juist dreigt te worden weggevaagd.

                          Jong


                          Ondertussen moet het CDA zich gewoon voorbereiden op de verkiezingscampagne. Met het vertrek van Hoekstra moet in augustus een nieuwe lijsttrekker worden aangewezen.

                          Volgens ingewijden hebben CDA-Kamerleden Henri Bontenbal (40) en Derk Boswijk (34) zich dus kandidaat gesteld. Die twee hebben onderling afgesproken dat de verliezer de winnaar gaat steunen. Toch zijn er ook CDA’ers die betrokken zijn bij de zoektocht naar een nieuwe leider, die liever wat meer ervaren politici zouden aanwijzen als leider. Zij vinden Boswijk en Bontenbal te jong en te onbekend om de kiezer in het politieke midden te verleiden weer voor het CDA te kiezen.

                          Eén van hen zegt: ,,Partijvoorzitter Huibers dendert maar door met zijn vernieuwingsagenda, zonder op of om te kijken of het politieke landschap intussen is veranderd.’’

                          Om die reden wordt ook naar de huidige CDA-minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) gekeken. Zij zou de handschoen kunnen opnemen tegen de VVD-kandidaat Dilan Yesilgöz. CDA’ers vinden Van Gennip inhoudelijk sterker dan Yesilgöz.

                          Ook geeft dat CDA-kamp hoog op van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, die al elf jaar op die post zit. Hij was tot dit voorjaar voorzitter van het Veiligheidsberaad. Hij zou graag willen, maar onduidelijk is of hij zich kandidaat heeft gesteld.

                          Comment


                          • https://www.parool.nl/nederland/bbb-...club~b9858a48/

                            BBB zoekt een premierskandidaat voor in het Torentje: ‘Bij eentje denk je: die past bij de club’


                            BBB zoekt een premierskandidaat want Caroline van der Plas stelt zich niet verkiesbaar. De partij heeft momenteel iemand op het oog, maar niks ligt nog vast. Een ding is zeker: de kandidaat moet ‘duidelijke taal spreken’ – net als Van der Plas zelf.


                            BBB-voorvrouw Caroline van der Plas, hier met partijgenoot Henk Vermeer, heeft aangegeven zelf geen premier te willen worden.BEELD PETER HILZ/ANP

                            De BoerBurgerBeweging zoekt iemand om het Torentje te bemensen, mocht de partij bij de verkiezingen van 22 november de grootste worden. Van der Plas sloot eerst niet uit dat ze dat zelf zou doen, daarna speelde ze hardop met het idee dat de BBB met twee premierskandidaten zou komen: een voor het binnenland (Van der Plas zelf) en een voor het buitenland.

                            Inmiddels is ze daar weer van teruggekomen, het moet toch één premier worden. Maar Van der Plas ziet het gereis naar het buitenland niet zitten, ze heeft bovendien vliegangst. Ook ziet ze zichzelf niet in nette kleding allerlei officiële bezoeken afleggen. “Het grijpt me allemaal een beetje naar de strot, om eerlijk te zijn,” bekende ze donderdag in De Telegraaf.

                            Daarom vinden er gesprekken plaats met een premierskandidaat. Mochten die slagen, dan zal die persoon pas in september worden gepresenteerd, zegt Henk Vermeer, BBB-medeoprichter en rechterhand van Van der Plas.

                            “We willen vóór deze zondag horen of de persoon die we hebben benaderd bereid is deze positie in te nemen,” zegt hij. Die dag gaat Van der Plas met vakantie. “Maar die persoon heeft dan nog wel wat tijd nodig om privé en zakelijk wat dingen af te handelen.”

                            Peilingen


                            In de peilingen strijdt BBB mee om wie de grootste wordt, samen met de VVD en de combinatie GroenLinks-PvdA. De verkiezingen zijn nog ver weg en dus zegt deze tussenstand nog weinig. Maar wat de mensen achter BBB mogelijk wel zorgen baart, is dat de partij de laatste tijd licht daalt in die polls.

                            Ook blijkt uit peilingen dat een flink deel van de kiezers twijfelt of Van der Plas een goede premier zou zijn. Al blijkt uit nieuw onderzoek van Ipsos dat nu zo’n 46 procent van de kiezers een voldoende geeft op de vraag of Van der Plas geschikt is als minister-president. Daarmee scoort ze ongeveer even goed als Dilan Yesilgöz (VVD) en Frans Timmermans (PvdA-GroenLinks). Wel is de waardering voor Van der Plas als fractievoorzitter veel hoger dan die van anderen. Haar populariteit ontleent ze dus vooral aan haar Kamerwerk.

                            Reden voor de partij dus om uit te willen stralen dat Van der Plas straks in de Kamer blijft. Onlangs zijn zij, Vermeer en een aantal partijkopstukken om de tafel gaan zitten om te bespreken wie de partij naar voren zou kunnen schuiven als kandidaat voor in het Torentje bij de Kamerverkiezingen. Vermeer: “Al pratende popten er op een gegeven moment wat namen op. En dan denk je bij eentje: die is bekend, die heeft ervaring, die past bij de club.” Ook belangrijk, vindt Vermeer: de premierskandidaat moet ‘duidelijke taal spreken’ – net als Van der Plas. “Of het een man of een vrouw is, dat is voor ons niet belangrijk.”

                            Race om Torentje


                            Bij de Kamerverkiezingen proberen de partijen die het grootst willen worden kiezers te overtuigen met een goede premierskandidaat. Ook BBB denkt dat het kan helpen om met een goede naam op de proppen te komen. Maar er is geen onderzoek gedaan of kiezers daar echt hun stem van laten afhangen, zegt politicoloog Tom van der Meer, betrokken bij het Nationaal Kiezersonderzoek dat na elke verkiezing dieper ingaat op de beweegredenen van kiezers.

                            “Ook dit jaar zullen partijen net als voorgaande campagnes inzetten op een race om het Torentje. Maar dat is wel Haagse logica waar veel kiezers niets mee hebben,” zegt Van der Meer. “Wie op de SGP of de Partij voor de Dieren stemt, doet dat niet met het idee dat de lijsttrekker van die partij ook premier wordt.”

                            Geen leiderschapskaart


                            Maar er is een grote groep zwevende kiezers in het midden die zich wel door een dergelijke status kan laten beïnvloeden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de premierbonus die een zittende premier doorgaans krijgt als hij meedoet aan de verkiezingen. Van der Meer: “In een land waar veel partijen meedoen, is het voor een partij die de premier levert een manier geworden om zich in de campagne te onderscheiden van de rest: je speelt de leiderschapskaart.”

                            Nu Rutte niet meer meedoet aan de verkiezingen, kan geen partij die kaart nog spelen. Voor het eerst sinds 2002 speelt de premierbonus geen rol bij verkiezingen. Van der Meer hoopt dan ook dat de vraag wie er premier kan worden deze campagne minder dominant wordt. “Want het is schijn: we kiezen geen premier in dit land. Zelfs als een partij de grootste wordt, heeft die doorgaans maar zo’n 20 procent van de stemmen. Dan moeten er dus coalities gesmeed worden en daar hoeft de grootste partij niet bij te zitten. Als bijvoorbeeld GroenLinks-PvdA de grootste wordt, wordt het lastig voor Frans Timmermans met een rechtse meerderheid in de Kamer. De grootste partij levert niet automatisch de premier, ook BBB niet.”

                            Comment


                            • het is wachten op besluit Omtzigt, dan weten we wat er te kiezen valt

                              Comment


                              • De beweegredenen van Caroline v/d Plas om geen premier te willen worden, mocht de BBB de grootste partij worden, snap ik wel.

                                Wie zégt dat zij op hoge hakken en in mantelpakje moet lopen? Je hebt vliegangst en dat begrijp ik als geen ander maar je kunt ook videobellen wanneer dat nodig mocht blijken. En wie weet ontketen je met je ‘casual moderne outfit’ en lekker felgekleurde nagels wel een rage op het internationale podium. Misschien gooien de heren hun stropdassen wel impulsief af, net zoals prins Claus ooit deed. Wat een verademing zou dat zijn! Je bent gekozen, juist omdat je zo lekker normaal bent. Jij wil best premier zijn maar dan alleen voor Nederland maar daar gáát het toch juist om?

                                Gewoon lekker normaal doen, en realistisch denken en mensen helpen. Daar is dit land zo erg aan toe!

                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/6442...ekker-van-volt

                                  Laurens Dassen herkozen tot lijsttrekker van Volt

                                  Comment


                                  • bioddiversiteit neemt aardig toe in Nederland met allemaal nieuwe niet leuke insecten en terug keer van veel beesten die ook nog voor overlast zorgen. Weg ermee , leef liever veilig

                                    Comment


                                    • Die valse nicht Henk Krol die steeds overal allles oplicht wil weer de 2e kamer in nu bij groep Haga, nu past goed bij elkaar 2 van die fraudeurs bij elkaar

                                      Comment


                                      • Prominent PvdA kamerlid Henk Nijboer vertrekt ook, hij gelooft niet in de samenwerking met Groenlinks en stelt zich niet meer verkiesbaar.

                                        Comment


                                        • nou die valse nicht en fraudeur Henk Krol komt weer in een leuke bende:

                                          https://www.ad.nl/politiek/ruzie-en-...ties~aefb8e2b/

                                          Ruzie en splitsing bij BVNL: de Tweede Kamer telt nu 21 fracties


                                          Vanwege een ruzie en splitsing binnen BVNL, de partij van Wybren van Haga, telt de Tweede Kamer de komende tijd maar liefst 21 fracties. BVNL’er Olaf Ephraim gaat alleen verder.

                                          Comment


                                          • Omtzigt stelt zijn besluit uit, eerst op vakantie, nou dan houdt ie daarna toch nooit voldoende tijd over om een partij op te richten en mensen te zoeken, onmogelijke taak voor een stabiele club die waarschijnlijk dan veel zetels kan gaan winnen

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1440...e-lijst-met-gl

                                              En weer stapt een prominent PvdA lis en bestuurslid op vanwege de lijstverbinding met Groenlinks. Dat gaat meer onrust geven.

                                              Comment


                                              • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...aanden-afwezig

                                                Bij1 moddert voort: Rotterdamse raadsleden al maanden afwezig


                                                De twee raadsleden van Bij1 in Rotterdam zijn al maanden afwezig. Dat meldt het AD. Na een veelbelovende start van de nieuwe partij, werd het al gauw oorverdovend stil. Volgens de raadsleden zelf zijn ze in het begin ‘veel te hard van stapel gelopen’.

                                                Het AD schrijft:

                                                Vol vuur begonnen de twee BIJ1-raadsleden vorig jaar in Rotterdam, met felle uitspraken over het woonbeleid en de politie. Maar inmiddels is het stil. Sinds november vorig jaar waren de twee raadsleden maar bij één raadsvergadering allebei aanwezig. Michantely de Jong miste wegens ziekte acht van de laatste dertien raadsvergaderingen volledig en vier gedeeltelijk, Mieke Megawati ontbrak bij de laatste zes raadsvergaderingen. Sinds maart diende de fractie geen enkele motie of schriftelijke vraag meer in.

                                                Volgens een fractiemedewerker die nu het woord voert omdat de twee raadsleden “niet voldoende hersteld zijn”, heeft de afwezigheid van het tweetal te maken met frustratie en vermoeidheid omdat “dingen in het stadhuis anders gaan dan je dacht, dat dingen lang niet zo snel lukken als je hoopte”.

                                                De afwezigheid in de Rotterdamse gemeenteraad betekent een nieuw probleem voor Bij1. Eerder al splitsten de beide raadsleden in Amsterdam zich af van de landelijke partij na maandenlange interne ruzies. Kort erop liet partijleider Sylvana Simons weten bij na de Kamerverkiezingen in november niet meer terug te keren.

                                                De Rotterdamse raadsleden zijn wel van plan terug te keren, hoewel op dit moment bij lange na niet duidelijk is of het vertrek van Sylvana Simons ook het einde van de partij betekent. In de peilingen stond Bij1 ook voor het aangekondigde vertrek van Simons al op 0 Kamerzetels. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in oktober 2024.

                                                Comment


                                                • Mona Keyser verlaat het CDA... richting Omtzigt?

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1756...uw-verkiesbaar

                                                    Altijd gedoe bij nieuwe partijen, JA 21 zal ook niks worden, gunstig voor de VVD dit

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X