Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/c/1475396294/ hoe is het mogelijk

    Comment


    • Minister Wiersma is opgestapt

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/15...uit-te-spreken

        PvdA heeft arbeiders in steek gelaten, CDA boeren, VVD ondernemers

        Voor een goed werkende democratie is het cruciaal dat er partijen zijn die stevig verankerd zijn in de bevolking. Over de grote politieke kwesties strijden ze in de politieke arena, en periodiek kunnen de kiezers bepalen aan wie ze de macht toekennen.

        Nu is het probleem in Nederland dat de voormalige grote partijen hun eigen kiezers in de steek gelaten hebben. De PvdA heeft de arbeiders in de steek gelaten, het CDA de boeren, burgers, buitenlui en vissers, en de VVD de ondernemers en middenstanders. Als gevolg hiervan is de PvdA electoraal op sterven na dood, het CDA is vrijwel verdwenen (in de laatste peiling 7 zetels, kleiner dan de Partij voor de Dieren), en als Mark Rutte opstapt zal de VVD hetzelfde lot wachten. Het is al lang niet meer zo dat over de grote politieke kwesties tussen deze partijen in de politieke arena wordt gestreden. Klimaat, de macht naar Europa, migratie, stikstof, maar ook kleinere onderwerpen als de transgenderwet: er is consensus van GL tot en met VVD. Kluitjesvoetbal. Iedereen die iets anders denkt wordt wappie genoemd.



        Kiezen


        De kiezers zijn massaal weggelopen bij de partijen waar ze vroeger trouw op stemden. Die kiezers zijn helemaal niet extreemrechts, en ook niet wappie of tokkie, maar ze willen wel iets te kiezen hebben. Ze zijn duidelijk op zoek, en kijken per keer waar ze op stemmen. Bij de vorige Statenverkiezingen werd opeens FvD de grootste partij, dit keer was het BBB, en wie weet volgende keer Omtzigt. Het soepie, van GL tot en met VVD, ferm gesteund door de publieke omroep en de Volkskrant en NRC, doet elke keer zijn best de nieuwkomers af te serveren als extreemrechts, maar dat verandert niets aan het onderliggende probleem. Dat is dat de volksvertegenwoordigers van de voorheen grote volkspartijen hun kiezers niet meer vertegenwoordigen. Je krijgt soms het idee dat ze het begrip ’volksvertegenwoordiger’ al populistisch vinden. ’Wie denkt het volk wel dat het is?’

        Deze week werd dat perfect geïllustreerd door het CDA. In het regeerakkoord staan op aandringen van D66 zeer vergaande afspraken over stikstof. Er is een ongekend hoog bedrag van 25 miljard euro in een fonds gestopt (wat in die mate in geen enkel ander land gebeurt), en de D66-woordvoerder (op wiens kamer deze week werd overlegd) wil dat de helft van alle boeren met het werk stopt. Er is inmiddels van veel kanten, bijvoorbeeld in het boek De Stikstoffuik van de fysicus en wetenschapsjournalist Arnout Jaspers,effectief afgedongen op de plannen. Het gekke is dat de stikstofuitstoot de afgelopen dertig jaar met een factor drie is afgenomen en nog steeds dalende is, dus er is geen urgent probleem, en helemaal gek is dat de grensnormen voor stikstof bij onze buurlanden een factor duizend hoger liggen dan hier.

        Akkoord


        Nu wordt een regeerakkoord altijd in zeer kleine kring en onder hoge druk afgesloten, en er komen wel vaker rare dingen in (de laatste regering waar ik in zat, Rutte II, moest de sociale werkplaatsen sluiten, een krankzinnig idee dat gelukkig niet is doorgevoerd). Het hele land is onder de omgekeerde vlaggen gehangen tegen de stikstofplannen, de boeren wezen de plannen resoluut af, maar er is toch geprobeerd om tot een akkoord te komen.

        Deze week werd duidelijk dat de boeren en ook LTO – de meest bestuurlijke en minst activistische organisatie van boeren met de oude getrouwe CDA-man Sjaak van der Tak – het akkoord niet zullen steunen. Wat is de reactie van het CDA-Kamerlid Derk Boswijk die dit onderwerp in portefeuille heeft: „Bij elke transitie, ook in de landbouw, is het van groot belang dat de mensen zijn betrokken waar het over gaat. Als CDA geloven we in de kracht van het maatschappelijk middenveld. Het is daarom zeer teleurstellend dat LTO niet verder mee wil praten over het landbouwakkoord.”

        Zelfs de woordkeuze is frappant, het LTO wil niet meer ’meepraten over het landbouwakkoord’. Maar er is geen akkoord. Er is geprobeerd een akkoord te bereiken met de boeren, en dat is – niet verrassend gezien de onredelijkheid van de plannen – niet gelukt.

        Zalvend ambtelijk spreken over ’betrekken van mensen waar het over gaat’ is compleet andere taal dan zeggen: ’Wij zijn de partij van de boeren, burgers en buitenlui, dit zijn onze mensen. We willen ze niet betrekken, nee, wij zijn in de Kamer hun vertegenwoordigers en die van de gemeenschappen waarin ze leven, en voor ons zijn deze plannen nu van tafel. Ook als dat een kabinetscrisis betekent.’ Dat zou het CDA kunnen zeggen.

        De VVD zou dat overigens moeten zeggen over migratie, en de PvdA had het moeten zeggen over de pensioenwet. Het CDA staat voor een duidelijke keuze: zichzelf electoraal opheffen, of zich uitspreken tegen deze plannen, niet alleen uit zelfbehoud maar ook om op de lange termijn de democratie weer te laten werken.

        Comment



        • Ach ja, het wetsvoorstel om woningen te reserveren voor mensen met lagere en middeninkomens gaat het in zijn huidige vorm toch niet halen

          Comment


          • we leven toch niet in Noord Korea, dat je zelf als huiseigenaar niet kan bepalen welke prijs en koper je aanvaardt voor de koop van je woning? moet niet linkser worden, ze smijten ons belastinggeld al weg aan giga assielzoekersstroom, bodemloze put klimaat zonder enig effect daarvoor terug te krijgen, gaskraan nu in Groningen ook dicht, dus nog minder inkomsten voor de overheid, nou dat gaat leuk worden de komende decennia, hoe maak je een welvarend land kapot

            Comment


            • Om een gedeelte van de woningen toe te wijzen aan starters en lagere inkomens, vind ik best een sociale gedachte.. maar ja, dat vinden jullie blijkbaar flauwekul.

              Comment


              • niet als je huiseigenaar bent, dat een ander gaat bepalen aan wie en voor hoeveel je verkoopt

                zou jij ook niet leuk vinden als anderen gaan bepalen wat jij voor hoeveel aan wie moet verkopen qua bezittingen waarvoor je zelf hard gewerkt hebt, dat is communistische dictatuur, en dat systeem is overal al gefaald, is gewoon diefstal

                Comment


                • Hoe moeten starters dan wel aan een betaalbare woning komen..?

                  Comment


                  • Bouwen v woningen, minder assielzoekers

                    Comment


                    • maar ja we mogen niet bouwen vanwege stikstof uitstoot al maakt het weinig uit als we het wel doen qua metingen voor die stikstof

                      dus de mensen zijn de klos voor iets wat alleen een heel klein marginaal cijfermatig effect heeft op de uitstoot en dus amper helpt, helemaal de realiteit kwijt en in de klimaattunnel blijven hangen zonder te kijken wat het daadwerkelijk oplevert

                      Comment


                      • College Den Haag op vallen: VVD wil Richard de Mos terug hebben in de coalitie



                        In Den Haag is er iets heel geks aan de hand. Hart voor Den Haag van Richard de Mos werd daar uit het college gegooid toen het OM met allerlei beschuldigingen kwam aan zijn adres. Maar nu hij vrijgesproken is wil De Mos natuurlijk terug. En de VVD wil dat óók. Het enige probleem? De andere coalitiepartijen weigeren. Het resultaat is dat het college op omvallen staat.

                        Iedereen weet onderhand dat Richard de Mos vrijgesproken is door de rechter. Hij heeft niet gedaan waar het OM hem van beschuldigd heeft. Ja, datzelfde OM gaat in hoger beroep, maar er zijn heel weinig mensen die denken dat de uitspraak wezenlijk verandert. Het OM had namelijk geen bewijs. Alles was gestoeld op aannames en overdrijvingen. Waarom? Omdat De Mos anti-establishment was en dus uit de weg moest worden geruimd.



                        Hoe dan ook, nu hij vrijgesproken is moet Hart voor Den Haag natuurlijk terug kunnen in het college. Gek genoeg is er slechts één Haagse partij die dat ook wil: de VVD. Alle andere coalitiepartijen willen Hart voor Den Haag er buiten houden.



                        In de meeste gevallen gaat de VVD dan mee met D66, maar nu niet. Volgens Ron Fresen is de situatie zo uit de hand aan het lopen dat het college op omvallen staat. "De VVD is bereid de coalitie op te blazen als de anderen een serieus gesprek over deelname @GDMDenHaag van @RicharddeMos blijven blokkeren," aldus Fresen. Daarbij noemt hij "zeer betrouwbare bronnen rond de VVD-fractie."

                        "De VVD legt de druk daarmee vooral bij D66," gaat Fresen verder, "die intern verdeeld is over wel of geen gesprekken met De Mos. De andere coalitiepartijen GroenLinks en PvdA zijn daar sowieso fel tegen."

                        Comment


                        • https://www.ad.nl/politiek/groningse...icht~ac18d917/

                          Groningse gaskraan gaat in oktober helemaal dicht


                          MET VIDEODe laatste gaskranen in Groningen worden in oktober dichtgedraaid. Het kabinet zegt het Groningse gas niet meer nodig te hebben om voorbereid te zijn op een extreme winter.

                          Het gasveld in Groningen was al zo goed als dicht, maar stond sinds vorig jaar nog op de waakvlam. Dat betekent dat er nog altijd een minimale hoeveelheid gas gewonnen wordt, 2,8 miljard kuub dit jaar. Het kabinet durfde door de internationale energiecrisis de Groningse gaswinning nog niet op nul te zetten. Maar vanaf 1 oktober gaat ook de waakvlam uit, heeft het kabinet besloten.

                          ,,Een historisch besluit’’, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). ,,Na zestig jaar komt er een einde aan de gaswinning in Groningen.’’ Dat de waakvlam nu wordt gedoofd, kan volgens hem omdat er inmiddels voldoende zekerheid is dat alle huishoudens ook zonder Gronings gas van energie kunnen worden voorzien.

                          ,,De oorlog in Oekraïne heeft voor veel onrust gezorgd doordat het Russisch gas wegviel’’, zegt Vijlbrief. ,,Maar voor volgende winter zijn onze bergingen nu al voldoende gevuld. En we hebben manieren gevonden om in een heel koude periode toch niet de Groningse kraan verder te hoeven openen.’’ Zo is een nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek straks na lange vertraging eindelijk volledig operationeel, waardoor gas uit het buitenland geschikt kan worden gemaakt voor het Nederlandse netwerk. Daarbij is de vraag naar gas, ook in onze buurlanden, afgenomen omdat steeds meer huizen en fabrieken overschakelen op andere warmtebronnen.

                          Waakvlam


                          De putten worden overigens nog niet ontmanteld. Het kabinet wil daarvoor eerst de situatie van volgend voorjaar afwachten. Mocht er dan door onvoorziene omstandigheden toch nog een gastekort dreigen, dan kunnen de laatste elf boorlocaties nog voor één keer op de waakvlam worden gezet. Bijvoorbeeld als de stikstoffabriek toch hapert of als de import van vloeibaar gas (lng) stokt. Maar wettelijk wordt vastgelegd dat op 1 oktober 2024 de laatste putten ook echt fysiek worden afgesloten.

                          Mocht er daarna ooit nog een gastekort komen, dan gaat Groningen niet alsnog open, bezweert Vijlbrief. ,,Technisch kun je weer nieuwe putten boren. Maar een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Dan zouden we weer gas gaan boren op een plek waarvan je weet dat daardoor het risico op nieuwe bevingen wordt vergroot. Dat ga ik niet voor mijn politieke verantwoordelijkheid nemen.’’

                          Bevingen


                          Volgens Vijlbrief zijn de problemen van de Groningers die schade ondervinden door de bevingen nog lang niet opgelost. En ook zullen de bevingen nadat de gaskraan dit najaar helemaal dicht gaat niet meteen stoppen: de bevingen gaan mogelijk nog jaren door omdat de bodem zich opnieuw moet zetten. ,,Maar de bron van alle ellende is vanaf oktober dicht.’’

                          Er blijft nog een forse hoeveelheid gas over in de Groningse bodem. Dat gas is eigendom van oliemaatschappijen Shell en Esso. In het verleden hebben zij aangegeven dat zij gecompenseerd wilden worden voor alles wat niet meer gewonnen mag worden. ,,Maar inmiddels willen ook zij dat het gasveld zo spoedig mogelijk sluit’’, zegt Vijlbrief.

                          De Groningse belangenorganisaties reageren opgetogen. ,,Goed dat deze stap is genomen”, zegt Jan Wigboldus, voorzitter van het Groninger Gasberaad. De Groninger Bodem Beweging (GBB) noemt het besluit ‘een mooie eerste stap’, maar maakt wel de kanttekening dat de gasputten nog niet definitief sluiten.

                          Comment


                          • nu eens kijken hoe onze overheid die miljarden die ze normaal vangen ergens anders vandaan gaan halen en zo niet waarop verder bezuinigd dan moet gaan worden, we hebben onze welvaartstaat vooral te danken aan de gasinkomsten

                            aangezien we nu al vele miljarden extra nodig hebben voor het klimaat wat nooit nodig was, of gedaan is, hebben we dus een giga probleem, en miljarden meer kosten en miljarden minder opbrengsten en dan ook nog de instroom van assielzoekers die maar door blijft gaan en het woningen tekort voor onze eigen bewoners en de assielzoekers en het feit dat we niet mogen bouwen door de stikstof uitstoot. En ook de miljarden die weer nodig zijn voor defensie waar laatste jaren giga op bezuinigd was. Ik word angstig voor de komende 10-20 jaar qua welvaart in Nederland. Want het het is allemaal niet te betalen.

                            Comment


                            • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ich-toetrekken

                              Linkse partijen moeten discussie over sociale rechtvaardigheid weer naar zich toetrekken

                              © cc-foto: emmapatsie https://flic.kr/p/qUKV8P

                              Tim Jongers, sinds 2022 directeur van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, ziet een toenemende ongelijkheid in de samenleving. Het gaat dan met name om de verschillen tussen mensen die een goed toekomstperspectief hebben (de hoopvollen) en mensen bij wie zulk een perspectief ontbreekt (de hooplozen). Deze laatstgenoemde groep leeft in grote onzekerheid, omdat er voor hen onvoldoende bestaanszekerheid is. Ze hebben bijvoorbeeld geen gegarandeerd inkomen, weinig of geen spaargeld, geen vaste baan, ze bouwen weinig of geen pensioen op en ze hebben geen zicht op hoe ze de stijgende levenskosten of ziektekosten moeten financieren. De groep die in dit soort onzekerheid verkeert neemt in omvang toe. Ook in de zogenoemde middenklasse krijgen steeds meer mensen met basisonzekerheid te maken.

                              De rechts-liberale kabinetten die we de laatste decennia hebben leggen de nadruk op eigen verantwoordelijkheid, zelfredzaamheid en mantelzorg. Maar daarmee wordt de groep mensen die weinig of geen perspectief heeft niet geholpen. Immers, eigen verantwoordelijkheid brengt hen geen steek verder, voor zelfredzaamheid ontbreken de middelen, en op mantelzorg hoeven ze vaak niet te rekenen. Mensen haken daarom af, keren zich ook af van de politiek en van beleidsmakers die hen niet begrijpen, omdat ze hun situatie niet kennen en niet invoelen. Nog te vaak heerst bij beleidsmakers het idee dat je een goed leven kunt opbouwen, als je maar wilt. Op individueel niveau is er weliswaar hulp of ondersteuning mogelijk, maar daarmee wordt het structurele probleem van de groeiende kloof niet opgelost.

                              De linkse partijen moeten de discussie over hoe we Nederland zo sociaal rechtvaardig mogelijk maken weer naar zich toetrekken. In het verleden heeft de PvdA veel geïnvesteerd in betere opleiding van kansarme jeugd, als ticket voor een betere toekomst. En inderdaad, een goede opleiding biedt perspectief, omdat de samenleving beter opgeleiden meer kansen en meer garanties geeft. Maar dat betekent dat de scheidslijn tussen mensen met en mensen zonder een goede opleiding komt te liggen, en ook dat is niet eerlijk; een timmerman is niet minder waardevol dan een hoogleraar materiaalkunde.

                              Het is rechtvaardig als iedereen die aan de samenleving naar vermogen wil bijdragen basisgaranties op een goed leven krijgt. Goede huisvesting, een gegarandeerd minimumloon, lage prijzen voor de noodzakelijke eerste levensbehoeften, gegarandeerde zorg en ondersteuning voor hen die het nodig hebben. De samenleving heeft er de middelen voor, als deze maar eerlijker worden verdeeld over de verschillende groepen.

                              Volgens mij ligt hier het sociaal democratisch perspectief waar we hard voor moeten knokken om de hopelozen perspectief te bieden en als partij geloofwaardig te zijn. Ik kom iedere dag steeds meer jonge politiek betrokken mensen tegen die hiervoor willen strijden.

                              cc-foto: emmapatsie

                              Comment


                              • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ek-bij-politie

                                Dilan Yeşilgöz voert PVV-motie uit: verbod op keppeltje en hoofddoek bij politie


                                Politieagenten mogen definitief geen keppeltjes, hoofddoeken of kruisjes dragen. Minister Dilan Yeşilgöz laat de kledingvoorschriften daartoe nog voor de zomer aanpassen. “Agenten zijn mensen die met een bijzondere taak de overheid vertegenwoordigen. Zichtbare uitingen van geloofs- of levensovertuiging passen niet bij hun uniform”, twittert zij.

                                Met de nieuwe kledingvoorschriften voert Yeşilgöz een motie uit van PVV-Kamerlid Lilian Helder. Verscheidene politiefunctionarissen braken de afgelopen jaren juist een lans voor religieuze kleding en symbolen. Zo liet de toenmalige Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in 2017 weten dat hij het hoofddoekverbod bij de politie ter discussie wilde stellen. “Diversiteit en kennis van alle culturen is voor ons essentieel om verbonden te blijven met alle burgers in Amsterdam”, zei hij.

                                Ook de landelijk coördinator racismebestrijding bij de politie, Johan van Renswoude, vindt dat een hoofddoek moet kunnen. Het College voor de Rechten van de Mens noemt een hoofddoekverbod “stigmatiserend en niet effectief”.

                                Comment


                                • Tja, valt natuurlijk veel over te vinden..mijn mening is dat het uiten van een geloofsovertuiging sowieso verboden moet worden.. dus geen kerken, moskeeën, Hindoe-altaars, etc etc etc... Geloof hoort thuis binnen 4 muren plaats en NOOIT in de publieke ruimte, maar ja..dat vind ik.

                                  Comment


                                  • Wat een onzin, die miljarden mensen hebben toch een gebouw nidig om samen te komen?

                                    Comment


                                    • Waar gezamenlijke geloofsbelijdenis toe kan leiden, staat in de geschiedenisboeken; tot weinig goeds..in tegendeel, een ferme hoop ellende.

                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/c/1889241853/ de BBB strijdt samen met de linkse partijen voor mensen die in armoeds leven

                                        Comment


                                        • Zozo niet zo sociaal en links toch onze Vuurwants

                                          Comment


                                          • Omg als we dit soort argumenten gaan gebruiken om dingen te verbieden dan weet ik er ook nog wel een paar. Wat een dom en egocentrisch gezever. Zeker alleenstaand, weinig vrienden en teleurgesteld in het leven vuurwants ,?

                                            Comment


                                            • College van Den Haag gevallen, de weg weer open voor de onterecht beschuldigde Richard de Mos?

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/13...g-in-nederland

                                                Amen!

                                                Comment


                                                • Prijsverhoging van benzine? De tijdelijke korting vervalt.

                                                  Comment


                                                  • dus gaat de prijs omhoog en is dat dus een prijsverhoging

                                                    overigens waren het de accijns die ff geminderd waren om de mensen te helpen

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X