Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • dan gaat het met de meeste mensen in Nederlands schijnbaar niet zo slecht. Denk zal daar wat allochtone kiezers weghalen ook bij PvdA, rest van PvdA naar D66 en wat naar Groenlinks, en PVV is sociaal net zo links als de SP die heeft ook veel kiezers uit de achterstandswijken en haalt op bij meerdere partijen kiezers weg. Daarbij is de SP al een x weggelopen van deelname aan een kabinet en hebben ze nooit hun cijfers op orde in debatten.

    Groenlinks nu samen met PvdA in de 1e kamer, en dan willen ze dat ook gaan doen voor de 2e kamer, denk dat het eerder tegenstellingen geeft binnen de partij en dat ook aantal kiezers zich dan er niet meer thuis voelen en weg lopen en het zal weer wat kiezers trekken die willen dat een linkse partij kans maakt aan regeringsdeelname. Verwacht er niet heel veel spannends van omdat Nederland ongeveer 50-50% is verdeeld qua links en rechtse kiezers en die kiezers vaak alleen intern in de groep linkse of groep rechtse partijen verandert van stem, dat zien we in grote lijnen al jaren sinds CDA hun grote overmacht als vaak de grootste partij is kwijtgeraakt aan de VVD die wel gemiddeld minder zetels heeft als grootste partij dan vroeger CDA of een PvdA. Komst van Wilders heeft veel zetels weggesnoept en tel daar de zetels van Denk, Dierenpartij, Boerenpartij, FvD en andere kleinere nieuwkomers daarbij op dan is de macht van die grote partijen minder geworden dan voorheen in de jaren 70, 80 en 90, en is er veel meer verdeeld, waardoor coalities steeds meer uit meer partijen bestaan en ook moeizamer geregeerd wordt door onderlinge verschillen.

    Een kiesdrempel zou mijn inziens wenselijk zijn.

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/10...sgevaar-worden

      Bezorgde leden vrezen een electorale afstraffing
      Analyse: VVD-probleem kan kabinetsgevaar worden

      Een minister uit Rutte IV vermeldde onlangs dat premier Mark Rutte rekent op een meerderheid voor de coalitie in de Eerste Kamer vanaf 2023. Momenteel ontbreekt die voor de alliantie van VVD, D66, CDA en CU.

      Maar Rutte, zo vermeldde de bewindspersoon, acht het voorstelbaar dat de Provinciale Statenverkiezingen voor de coalitie zo gunstig uitpakken, dat de getrapte verkiezingen voor de Eerste Kamer de coalitie volgend jaar een meerderheid opleveren.

      Die verwachting wordt op regionaal niveau niet gedeeld, bleek zaterdag op het VVD-congres. Bezorgde leden, ook hoog in de boom in de provincies, vrezen een electorale afstraffing vanwege de stikstofplannen.

      Doorgaans zijn de congressen van de VVD borrelbijeenkomsten voor de achterban. Dit keer was het ernst. En hoe. Niet alleen over boeren, ook over de belangen van ondernemers die als toeleverancier voor de landbouw fungeren, werd alarm geslagen.

      De laatste keer dat de interne onvrede zo groot leek, was toen de VVD-fractie voor Rutte II akkoord was gegaan met de inkomensafhankelijke zorgpremie van ’Marx Rutte’. Ook toen hield de partijleider stug vol dat hij koers zou houden. De partij kwam vervolgens in brand te staan, waarna alsnog een ommezwaai en excuses volgden.



      Terwijl de VVD de klappen opvangt, houdt het bij boeren van oudsher populaire CDA zich muisstil. Maar ook de christendemocraten worden in de coalitie geacht akkoord te gaan. Dan dreigt ook voor hen rumoer, een boze achterban en wellicht nog meer wegrennende kiezers.

      Het zou de positie van de nu nog twee grootste partijen in de senaat flink kunnen ondermijnen. Zodoende kan de zorg en zelfs woede van de VVD- (en CDA-)achterban ingrijpende gevolgen krijgen voor de coalitie en daarmee voor de levensvatbaarheid van het hele kabinet-Rutte IV.

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/18...eelt-bevolking

        Comment


        • https://www.briefjevanjan.nl/aan-mijn-lezers-9/

          Aan mijn lezers



          Beste lezers,

          Ik kreeg woensdag de vraag hoe lang ik nog van plan was klein en kaal te blijven.

          Ik ga hier niet meer op in.

          Ik merk echt dat het me raakt.

          Snif.

          Ik weet niet of dat de vragensteller wat uitmaakt.

          Wacht.

          Ik wil er heel graag op reageren.

          Ik sta hier als de auteur van het ‘Briefje van Jan’ met de allerbeste intenties.

          Om de goeie dingen voor Nederland te doen.

          En ik…

          Dat is wie ik ben.

          Dat doe ik met een open blik en een open vizier.

          En ja, dan kunnen we van mening verschillen, meneer Jansen, mevrouw Pietersen, mevrouw Klaassen.

          Ook met u, meneer Hansen.



          Ik vind het prima om op de inhoud dat debat te voeren, maar ásjeblieft op de inhoud.

          En niet op de persoon.

          Gisteren verschenen op social media allemaal foto’s waarop te zien is dat ik klein en kaal ben.

          Allemaal blamamifobie.

          Een ziekelijke afkeer van blanke mannen van middelbare leeftijd.

          Maar in tegenstelling tot eergisteren hoefde ik er niet om te huilen.

          Strijdbaar ging ik weer met de allerbeste intenties de goeie dingen voor Nederland doen.

          Briefjes schrijven.

          En lachen om de middelvinger die ik opstak naar de slachtoffers van het Toeslagenschandaal, samen met Bente Becker, Judith Tielen en Thom van Campen.

          Oh nee, dat was ik niet.

          Dat was de tassendrager van Mark Rutte.

          Groet,

          JanD

          Comment


          • De stikstofcrisis heeft groot effect op de peilingen van de zetels voor de politiek partijen. VVD, D66, CDA verliezen als regeringspartijen die de boeren willen uitbannen gigantisch. VVD blijft de grootste partij maar met slechts 21 zetels, 1/3 minder dan nu. De boerenpartij BBB van Carol vd Plas stijgt gigantisch naar 18 zetels waardoor ze nu de 2e partij zouden zijn. Alleen regeringspartij de CU wint zetels namelijk 2 stuks.

            Morgen worden weer landslijke boerenacties verwacht in de middag die effect zullen hebben op het verkeer.
            Last edited by Ed Raket; 26-06-2022, 22:24.

            Comment


            • https://peilingen.maurice.nl/2022/06...achter-op-vvd/

              Stemming 26-6-2022: BBB nog maar 3 zetels achter op VVD

              De uitslag van deze week


              Het is maar een paar keer gebeurd dat bij de peilingen naar politieke voorkeur, die ik de afgelopen 45 jaar uitvoerde, de verschuiving niet alleen een hele forse was, maar ook een vooraankondiging inhield van iets veel groters. Hetzij voor wat er vervolgens in de politiek gebeurde, hetzij voor wat er bij de volgende verkiezing zou gaan plaatsvinden.

              Zoiets lijkt de afgelopen week gebeurd te zijn. Met als gevolg dat niet alleen de uitslag van dit weekend bijzonder is, maar dat één en ander ook de schaduw vooruit werpt tot en met maart 2023, wanneer de verkiezingen zijn voor de Provinciale Staten/Eerste Kamer. Een ontwikkeling, die lijkt op wat er in 2018/2019 gebeurd is met FVD, maar waarvan het effect dit keer nog groter lijkt te kunnen gaan worden.

              Allereerst de uitslag van de peiling van vandaag, vergeleken met die van twee weken geleden en met ruim twee maanden geleden.



              Duidelijk te zien is de grote opmars van BBB, oftewel Caroline van der Plas. De afgelopen twee weken is ze 5 zetels gestegen en t.o.v. de Kamerverkiezingen van 2021 zijn dat er in totaal 17. Ook goed te zien is dat met name de VVD daar electoraal fors last van heeft. Maar ook de PVV en JA21 “verliezen” kiezers aan BBB. Bij JA21 gebeurt dat vooral doordat de winst, die zij hadden geboekt op met name de VVD, in het afgelopen jaar wat minder is geworden.
              Stikstofmaatregelen


              De discussie over de stikstofmaatregelen in de afgelopen anderhalve week speelt hier zeker een rol bij, maar is niet de oorzaak, wél de aanleiding. Vorige week ging ik daar al wat dieper op in.

              De volgende twee tabellen laten in de kern zien in wat voor penibele positie de regeringspartijen nu zitten. Aangegeven wordt het percentage per partij, die stelt dat de stikstofdoelen moeten worden aangepast en de plannen dienen te worden afgezwakt. Daarbij staan in de eerste kolom de percentages afgezet tegen het huidig voorgenomen stemgedrag. En in de tweede kolom de percentages afgezet tegen het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021.

              Bij de partijen in het rood is er een verschuiving van meer dan 10% tussen de kiezers van maart 2021 en degenen die nu aangeven deze partij te stemmen.

              De aanloop naar PS2023


              Het is heel interessant om de huidige uitslag van de peiling te vergelijken met die van precies 4 jaar geleden. Toen er ook nog minder dan 9 maanden te gaan was tot de Provinciale Staten/Eerste Kamerverkiezingen. Een verkiezing waar FVD bij hun eerste deelname direct de grootste werd. En in onze peiling juist voorspeld werd.

              Maar op hoeveel zetels in de peiling stond FVD exact 4 jaar geleden en de VVD toen? En hoe verhield zich dat tot de Tweede Kamerverkiezingen van ruim 1 jaar eerder? En dan zien we treffende overeenkomsten.

              Terwijl FVD bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 2 zetels had gehaald en de VVD 33, was FVD exact 4 jaar geleden gestegen naar 16 zetels en de VVD gedaald naar 27. Bij de Provinciale Statenverkiezingen 2019 stond FVD in de landelijke peiling op 23 zetels en de VVD op 22.

              In de onderstaande tabel ziet u de scores van de verschillende partijen toen en nu met als referentie de verkiezingsuitslagen.



              Met name als bekeken wordt hoe de huidige uitslag van de peiling nu zich verhoudt tot die van TK2021 en we dan kijken hoe de peiling tijdens PS2019 zich verhield tot TK2017, dan zien we het volgende.
              • Regeringscombinaties staan nu op een verlies van 31 zetels, dat was toen 21.
              • Aan de linkerkant is er nu een stijging van 11 zetels, dat was toen 6.
              • Aan de rechterkant zien we nu een stijging van 19 zetels, dat was toen 14.

              Het “extra” verlies bij de regeringspartijen van 10 zetels zien we vooral terug in de groep van partijen, die in dit overzicht aan de rechterkant zijn geplaatst.

              Maar het overzicht laat nog iets belangrijks zien:
              FVD werd groter dan de VVD mede doordat de PVV verloor.

              Dus de FVD zoog kiezers weg bij de PVV mede onder invloed van het feit dat FVD wel groter kon worden dan de VVD.

              Het arsenaal van kiezers aan de rechterkant voor BBB is nu groter dan die van FVD in 2018/2019. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken wat er aan die kant gaat gebeuren als er bij PS2023 een reëele kans is dat BBB groter wordt dan de VVD. Zowel onder de potentiële JA21- en PVV-kiezers zijn er voldoende kiezers die dan naar de BBB zouden kunnen overstappen.

              Daarnaast is er ook sprake van een combinatie van PvdA met GroenLinks, die nu samen 25 zetels hebben. Die zijn nu groter dan VVD of BBB. Ook die tweestrijd van BBB met GroenLinks/PvdA wie de grootste zal worden kan een extra motief zijn voor kiezers aan de rechterkant om BBB te stemmen.

              Nog los van het feit dat zowel bij VVD als CDA nog voldoende kiezers zijn met onvrede over de regering (zoals nu merkbaar is rondom de stikstofplannen), kiezers die de overstap naar BBB ook zouden kunnen maken. En D66 loopt bij die tweestrijd het risico van een overloop naar die combinatie GroenLinks/PvdA.

              Natuurlijk zijn er nog bijna 9 maanden te gaan. Natuurlijk zijn er nog allerlei andere onderwerpen die in de tussentijd zullen gaan spelen. (Maar of die electoraal voordelig uitvallen voor de regering waag ik te betwijfelen). Bovendien weten we ook nog niet wat Pieter Omtzigt zal gaan doen (al dan niet aan die verkiezingen met een eigen partij deelnemen).

              Tevens zullen er mensen zijn die zeggen: ‘Maar ja, we moeten eerst maar zien wie de kandidaten van BBB zullen zijn in de provincies en voor de Eerste Kamer.’ Maar bedenk dan wel dat bij PS2019 de kiezers op FVD zich daar ook niet mee bezig hielden. Zij kozen toen voor Baudet.

              De uitslag van de peiling van vandaag is een teken aan de wand voor wat er de volgende 9 maanden zowel electoraal als politiek zal gaan afspelen. De electorale krachten die zich nu aan het aftekenen zijn zouden wel eens de eerste schokken kunnen zijn die de seismograaf aangeeft voor een grote aardbeving in politiek Nederland.

              Comment


              • https://www.parool.nl/nederland/maan...tief~bb5c2063/

                Maandagochtend nieuwe acties boeren, op eigen initiatief, Alles wat wielen heeft gaat rollen


                Maandag gaan boeren mogelijk opnieuw actievoeren. Op welke plekken en hoe groot de acties zullen zijn, is onbekend. Online gaan zondag verschillende video’s rond waarin wordt opgeroepen tot protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet.



                Ook al kan ik er zelf last van hebben als ik op de weg zit, ik steun de boeren wel die ff als vuil aan de kant gezet worden terwijl andere bedrijven ontzien worden en die door mogen gaan met uitstoot van stikstof. En als die boeren stoppen zullen ergens anders weer boeren met hun werk, om voor dat voedsel te zorgen wat zijn dan niet meer kunnen verzorgen, dus het heeft ook weinig zin. Als we vanuit het buitenland het moeten halen kost dat meer geld en uitstoot omdat ze elders niet zo efficient werken zoals hier, en dat voedsel vervoerd moet worden, en opgeslagen etc. dus weer meer uitstoot. Beetje dom hoor.

                Comment


                • https://www.briefjevanjan.nl/aan-pieter-omtzigt-21/

                  Aan Pieter Omtzigt



                  Beste Pieter,

                  Uiterlijk in 2023, na de verkiezingen voor de Provinciale Staten, komen er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen.

                  De geest is uit de fles in Nederland.

                  Het is geen toeval dat de coalitie van VVD, D66, CDA en Christenunie in de peilingen binnen een jaar 30 (!) zetels heeft verloren en nog maar steun heeft van 31,3 procent van de kiezers.

                  En het is helemaal geen toeval dat BBB, de ultieme plattelandspartij, in diezelfde peilingen het bizarre aantal van 18 zetels scoort.

                  De tweede partij van Nederland.

                  Met nog maar drie zetels minder dan de VVD.

                  Op 17 maart 2021 haalde de ongenaakbare VVD nog 34 keer zoveel zetels als BBB, nu zijn ze ongeveer even groot…



                  Dat is niet omdat er zoveel boeren in Nederland zijn.

                  Die zijn er niet.

                  Het is omdat Caroline van der Plas de nieuwe hoop in bange jaren is van iedereen die gemangeld is en nog gaat worden door vier kabinetten Rutte.

                  Ze lijkt in niets op Pim Fortuyn, maar ze heeft hetzelfde momentum als Pim Fortuyn.

                  Hij had ‘De puinhopen van acht jaar Paars’ om zich tegen af te zetten.

                  Zij heeft ‘De rotzooi van twaalf jaar Rutte’.

                  En ‘De klimaatwaanzin van twee jaar Kaag’ als bonus.

                  Dat Caroline van der Plas in die positie zit, heeft ze mede aan jou, Renske Leijten van de SP en Farid Azarkan van Denk te danken.

                  Jullie hebben in het Toeslagenschandaal blootgelegd dat Rutte en zijn handlangers zeer ernstige fouten maken (wat kan gebeuren).

                  Maar vooral: dat ze moedwillig het vertrouwen van mensen in de overheid hebben afgebroken en dat liegen, bedriegen en doofpotten vullen tot hun modus operandi behoren.

                  Waardoor gezinnen zijn ontwricht, mensen jarenlang in de ellende werden gestort en zelfs doden vielen door zelfmoord.



                  Over doden gesproken: het is niemand ontgaan dat de uitvaartindustrie gouden tijden beleefde doordat CDA-minister Hugo de Jonge beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers in bijvoorbeeld verpleeghuizen uit het advies van het OMT liet schrappen.

                  Dezelfde Hugo de Jonge die CDA-leden in de lijsttrekkersverkiezing een bericht met “Bedankt voor uw stem op Hugo de Jonge” stuurde, terwijl die leden in de veronderstelling verkeerden op jou te hebben gestemd.

                  Ik kom terzake, Pieter

                  We zien allemaal dat jij na je burn-out de kracht niet hebt om een eigen partij te gaan leiden.

                  ‘Nog niet’ of “nooit niet” kan ik niet goed beoordelen.

                  Ik weet wel dat het doodzonde zou zijn als jij na de Tweede Kamerverkiezingen van uiterlijk 2023 uit de Tweede Kamer verdwijnt.

                  Want ook jij hebt gezorgd dat de geest uit de fles ging.

                  En je bent een van de hele weinige Kamerleden in wie het ‘volk’ een ‘vertegenwoordiger’ ziet.

                  Daarom zeg ik: sluit je aan bij de partij van een andere afgehaakte CDA’er.

                  Als die (Caroline van der Plas dus) op 1 staat op de kandidatenlijst van BBB en jij op 2, is die 18 zetels in de peilingen van gisteren peanuts.

                  En de VVD niet langer de grootste partij.

                  Dus dan is Rutte weg.

                  Kan Sigrid Kaag weer gaan shinen in het Midden-Oosten.

                  Wopke Hoekstra zijn zakken vullen bij een consultancy-firma.

                  Gert-Jan Segers in het reine komen met zijn God.

                  En dit land weer ademen.

                  Groet,

                  JanD

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/44...-voor-coalitie

                    ’Peiling duidelijk signaal voor coalitie’

                    De laatste peiling van Maurice de Hond laat onomstotelijk zien dat het gedaan is met Rutte IV, aldus Jan Pronk.

                    Na de enorme virtuele klappen voor de VVD ( min 13 zetels ), D66 ( min 12 zetels ) en het CDA ( min 8 zetels ) resteren er voor de huidige coalitie nog slechts 47 zetels. Het electoraat is de schandalige behandeling van onze boeren, het voortdurend wegkijken van de alsmaar toenemende stroom asielzoekers en het negeren van de problemen rond de inflatie helemaal zat. Onze eens zo succesvolle premier is verworden tot een niets oplossende en wegkijkende pias die alles ontkend en voor zich uit schuift. Deze peiling is een uiterst belangrijk signaal voor de coalitie om hun biezen te pakken en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Het draagvlak is weg, blijft weg en komt ook niet meer terug. Wij willen dit niet en zijn er volledig klaar mee. Welke signalen heeft dit kabinet nog meer nodig om tot dezelfde conclusie te komen.


                    Comment


                    • Het is al jaren een zootje daar in Den Haag en het wordt nog erger met zoveel partijen en meer en meer problemen momenteel in ons land waar voor we staan. En ook meer en meer verdeeldheid

                      Comment


                      • Ben er ook bang voor, we zitten niet op Amerikaanse toestanden te wachten waarbij een deel vd bevolking in opstand komt en rare dingen gaan doen.

                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9183...-stikstofdebat

                          ’Onze achterban is woest’
                          ’Boerenpartij’ CDA koerst af op afgrond vanwege stikstofdebat


                          AMSTERDAM - Godvrezend en met grond onder de nagels vormden boeren en plattelanders ooit de ruggengraat van de christendemocratie, en de landelijke politiek. Nu geeft ditzelfde CDA zijn fiat aan vlijmscherpe Haagse stikstofplannen en laat die vrijwel ongewijzigd de Tweede Kamer passeren. Is dit in de provincie nog wel uit te leggen of spiest het CDA zich in zijn eigen mestvork? „Onze achterban is woest.”



                          Ria Broeze, een Overijsselse CDA’er in hart en nieren, trok woensdagavond zelf het Wierdense Veld in: het Natura2000-gebied waarvan de wensnatuur van kwetsbaar hoogveen talloze boeren de wacht heeft aangezegd. Ook het akkerbouwbedrijf van haar zoon voelt de strenge stikstofeisen. De zoektocht met collega-boeren en ecologen had een opmerkelijk resultaat. „Het zit er niet”, zegt Broeze. „Géén actief hoogveen en géén herstellend hoogveen. En toch moeten ondernemers hiervoor bloeden?”

                          Geen perspectief


                          De Wierdense is al decennia actief voor het CDA. Als wethouder, Statenlid en bestuurder bij het waterschap. Maar een besluit zoals dit stikstofplan heeft ze ’nog nooit meegemaakt’. „Er valt een bijl zonder dat er een oplossing of perspectief wordt geboden. Dat kan gewoon niet. Ik zie mensen om me heen die tot wanhoop zijn gedreven. Als ze niet snel iets anders verzinnen, volgt er een afrekening bij de Statenverkiezingen. Berouw komt na de zonde.”

                          Het, tot voor kort, Limburgse CDA-Statenlid Johan Geraats zag de bui hangen toen minister Van der Wal (Stikstof) haar kaartje ontvouwde met zware reductie-eisen, puur gericht op landbouw. „Ik heb de fractievergadering in de Tweede Kamer afgewacht. Uit alle regio’s kregen onze Kamerleden te horen hoe onrechtvaardig en onrealistisch dit is. Toch kwam Pieter Heerma naar buiten met de boodschap: ’Wij houden vast aan de doelstellingen’. Toen was ik er klaar mee. Ik heb m’n zetel gelijk beschikbaar gesteld.”

                          De ene CDA’er zegt ’slecht te slapen’, de ander spreekt van ’een duivels dilemma’ en Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër uit Twente, erkent: „Onze achterban is woest.” Ook bij VVD en ChristenUnie leidt het stikstofbeleid tot discussie en een pittig ledencongres, maar geen enkele partij is traditioneel zo vervlochten met de agrarische sector als het gewasgroene CDA. De keuze van de landelijke partijtop voor deze stikstofaanpak dreigt uit draaien op harakiri bij de komende provinciale verkiezingen.

                          Grootste partij


                          Ontkerkelijking en verstedelijking doen het CDA al jaren pijn. Bij de provinciale verkiezingen in 2007 haalde het CDA nog 151 zetels, verdeeld over alle provincies. Het was daarmee de allergrootste partij van Nederland. Bij de laatste provinciale verkiezingen in 2019 daalde die oogst naar 72 zetels, achter FvD en VVD. Toch was ook die uitslag niet gek. In Friesland, Overijssel, Limburg en Zeeland is het CDA de grootste en in Gelderland en Noord-Brabant de derde partij.

                          Maar juist in plattelandsprovincies dreunt de Haagse stikstofbom na. Boeren vertrekken van overlegtafels en klimmen op trekkers voor protest. Nieuwkomer BBB slokt de teleurgestelde kiezers op. In de laatste peiling van Maurice de Hond klom Caroline van der Plas niet alleen op tot tweede partij, het CDA stond slechts negende. Als die boosheid niet bedaart, volgt 15 maart 2023 een slachting. En een duikeling in de senaat, waar het CDA nu 9 zetels bezet, betekent ook een gevaar voor het kabinet.

                          „Ik heb van zo’n vijftien leden gehoord dat ze ermee stoppen”, vertelt Arjan Tolkamp uit Aalten. De vleesveehouder en CDA-Statenlid voor Gelderland vindt het pijnlijk omdat het actieve leden betreft en CDA’ers die soms al 40 jaar lid zijn. In de Achterhoek, en zeker op zijn bedrijf nabij de Duitse grens, voelt Den Haag ver weg. Spandoeken in de omgeving spreken boekdelen: ’Strontziek van die k##-politiek’. „Het is de teleurstelling in het landelijke beleid, niet in wat we lokaal of provinciaal doen.”

                          Tolkamp begrijpt de woede. Innovaties zijn er genoeg om stikstof te reduceren, maar dan moeten die verbeteringen en investeringen wel standhouden bij de rechter. „En hoe stom kun je zijn om als regering alleen stikstofdoelen te formuleren voor de landbouw, en niet gelijk voor de rest? Dan schep je zelf het beeld dat de boer wordt gepakt.” Toch is er draagvlak, benadrukt hij, voor de Gelderse stikstofplannen waar al jaren aan is gewerkt. Met industrie, transport en boeren.

                          Verdeeldheid


                          De Gelderse CDA-politicus Peter Drenth beaamt dit. Hij was de eerste gedeputeerde die over het kaartje van Van der Wal liet weten: ’zo niet’. „In het kaartje herkennen we ons niet. Maar de doelen zijn geen verrassing.” Wel heeft hij grote zorgen over de ’extreme verdeeldheid’. „De hele ophef over gedwongen opkoop is een non-discussie. Er zijn genoeg stoppers.” Met de Gelderse maatregelen die al op tafel liggen, komt men een heel eind, meent Drenth. Voor 2035.

                          „Een gevangenis van Haagse en Brusselse regels en jurisprudentie.” Zo voelt het stikstofdossier voor Eddy van Hijum, gedeputeerde en CDA-leider in Overijssel. De ’valse start’ van het kabinet, zoals CDA-Kamerlid Derk Boswijk het formuleerde, is nog voorzichtig uitgedrukt. „Het kaartje helpt niet, het vasthouden aan de kritische depositiewaarde niet. En ook hier zijn alle boeren van de overlegtafels weggelopen”, stelt Van Hijum. „Ik betwijfel of ze onder de huidige omstandigheden snel zullen terugkeren.”

                          Onze wetgever heeft van het Europees natuurbeleid een dwangbuis gemaakt, constateert Van Hijum. De Vogel- en Habitatrichtlijn stelt weliswaar dat ook sociaaleconomische belangen meewegen. „Maar in rechterlijke uitspraken krijgt natuur altijd voorrang. Als ik de effecten zie rond het Wierdense Veld en me afvraag: kan dit niet anders? Dan is het antwoord ’Nee’.” Voor het Comité van de Regio’s waarschuwde Van Hijum donderdag in Brussel: „Jurisprudentie laat ons nauwelijks ruimte om sociale, economische en financiële gevolgen mee te wegen in de aanpak.”

                          Het platteland betaalt de prijs. En het CDA bloedt leeg. Ook Van Hijum ziet de boosheid en onvrede bij partijleden en andere bewoners. „Ik kan vanuit mijn rol als gedeputeerde maar één ding doen: we trekken ons eigen plan. En we werken met alle betrokkenen verder. Maar als ik ook maar het gevoel krijg dat er geen perspectief blijft op een leefbaar platteland, dan ga ik het niet doen. Daar neem ik geen bestuurlijke verantwoordelijkheid voor.”

                          Broeze wil het idee uit de wereld helpen dat zij als boerin iets tegen de natuur en het Wierdense Veld zou hebben. „Welnee.” Boeren in de omgeving nemen graag maatregelen die de biodiversiteit helpen. Maar dan moeten ook de industrie en het verkeer hun bijdrage leveren. De huidige aanpak leidt slechts tot ’een boerendrama’. Als in het dorp de wanhoop wordt geuit, hoort Broeze de frustratie over het CDA. „’Daar wil je toch niet bij horen?’ Maar zover ben ik nog niet.”

                          Stel dat BBB een klapper maakt. Deels de macht grijpt in provincies. En misschien zelfs het kabinet doet wankelen. Is het platteland dan geholpen? Henk Jumelet, CDA-gedeputeerde in Drenthe, heeft een ontnuchterende boodschap. Vrijwel iedereen in de provincie beschouwt de door het kabinet gewenste versnelling van de stikstofdoelen tot 2030 als onrealistisch. Maar de Wet Stikstofreductie en Natuurherstel, met als doel een gezonde natuurbalans in 74% van de natuurgebieden in 2035, blijft overeind. Hoe dan ook.

                          ’Wet is de wet’


                          Jumelet: „Hebben wij last van de Haagse aanpak? Ja. Wordt het er anders van? Nee. Het eerlijke verhaal is dat we die wet gewoon hebben uit te voeren. Dan kun je over modellen beginnen, het onzin vinden, of er een complot in zien, maar de wet is de wet. Ook voor BBB.” Wel heeft Jumelet het kaartje van Van der Wal respectvol opzij geschoven. „Wat ze in Den Haag ook bedenken, wij doen het op onze Drentse manier. En het doel van 2035 kunnen we samen halen.”

                          Comment


                          • Nou bij het CDA is intern de pleuris uitgebroken. Men verliest zetels door anti boeren beleid en de achterban wil dat de kabinetsleden niet instemmen met het huidige discutabele stikstofbeleid. Bij de VVD is er ook intern verzet. Interessante politieke tijden.

                            Comment


                            • https://www.briefjevanjan.nl/aan-johan-remkes-2/

                              Aan Johan Remkes

                              Meneer Remkes,

                              Geniale zet natuurlijk van Mark Rutte om u te vragen als ‘bemiddelaar’.

                              U bent tenslotte, hoorden we van het ministerie van Landbouw, “onafhankelijk”.

                              U bent bijvoorbeeld helemaal geen lid van de VVD.

                              U was absoluut niet de architect van het kabinet-Kaag 1.

                              En u stond met het rapport ‘Niet alles kan overal’ uit 2020 helemaal niet aan de basis van de ‘gebiedsgerichte aanpak’ van het stikstofprobleem.

                              U schreef daarin helemaal niet dat het kabinet de uitvoering daarvan moest delegeren aan de provincies.

                              En u schreef in uw begeleidende brief ook helemaal niet dat de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd moet zijn “om de mogelijkheden voor toestemmingverlening voor economische activiteiten te verbeteren”.



                              Lees: voor VVD-hobby’s als de bouw van woningen voor de passagiers van Bente Beckers Bootdiensten, het in Nederland houden van de grote kankerverwekkende industrie (googel: Tata Steel) en de opening van Lelystad Airport.

                              U schreef in dat rapport trouwens ook helemaal niet dat de stikstofmetingen wel met een ‘wetenschappelijk model’ konden worden gedaan, in plaats van met echte metingen met apparaten.

                              Sterker: u zat niet eens in dat Adviescollege Stikstofproblematiek dat de munitie leverde voor het Kill the boer-beleid van VVD-minister Christianne van der Wal!

                              Er heten in Nederland meer mensen Remkes.

                              Nee, als íemand er onafhankelijk in staat, bent u het wel.



                              Bovendien denkt Mark Rutte dat u wel een klik krijgt met de boeren.

                              Als hij met gewone mensen van buiten zijn bubbel praat, moet hij in zijn verkleedkist duiken voor zijn spijkerbroek, zijn T-shirt en zijn All Stars en laat-ie een tassendragende ‘dochter van’ een beetje grond halen en op zijn ‘gympies’ vegen.

                              Nee, dan u.

                              U rookt shag.

                              U houdt wel van een borreltje (volgens Sjoerd W. Sjoerdsma van D66 zelfs nog altijd op hetzelfde onchristelijke tijdstip als vroeger de mannen op de Veemarkt).

                              En u praat met een accent.

                              Voor Mark Rutte bent u zelf de vleesgeworden boer.

                              Hij hield al anderhalve meter afstand van u voor we ooit van corona hadden gehoord.

                              Maar het meest geniale van uw benoeming tot ‘bemiddelaar’ is iets heel anders.

                              De timing.

                              Die boeren staan nú op ontploffen.

                              En dan regelt Rutte uitgerekend een ‘bemiddelaar’ die ergens half augustus (!) eens voor het eerst een babbeltje met ze gaat maken.

                              Eerst nog twee weken vrij.

                              Dan vier weken ‘inlezen’.

                              En dan in godsnaam die lui maar eens op de koffie vragen om ze te vertellen dat ze de kolere kunnen krijgen, omdat u toevallig een uitstékend rapport tegenkwam van een of andere ‘Commissie Remkes’ die schreef dat de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd moet zijn en dat dat moet gebeuren via ‘gebiedsgerichte aanpak’ en dat daarover niet onderhandeld kan worden, omdat er huizen gebouwd moeten worden om de omvolking wijzigende bevolkingssamenstelling te faciliteren.

                              Half augustus.

                              Twee weken nadat Mark Rutte zijn record te pakken heeft.

                              En het hem allemaal geen fuck meer uitmaakt.

                              Dat u zich voor deze poppenkast leent, is logisch.

                              U bent immers “onafhankelijk”.

                              Groet,

                              JanD

                              Comment


                              • https://verhalen.trouw.nl/regeermeter/

                                Onderwijs & opvoeding

                                Historisch: salaris docent en leraar gelijk

                                De loonkloof tussen leerkrachten op basisscholen en in het voortgezet onderwijs wordt gedicht. Wie lesgeeft in het primair onderwijs kan de komende jaren rekenen op een salarisverhoging van gemiddeld 10 procent. Dat betekent bij een voltijdbaan ongeveer 5300 euro per jaar erbij. Lees hier meer over het akkoord tussen minister Wiersma, de bonden en de PO-raad.

                                Studenten kunnen intussen niet op meer geld rekenen voor de studiebeurs. De Kamer wil wel dat studenten uit gezinnen met hogere middeninkomens recht hebben op een aanvullende beurs. Lees hier meer.

                                Intussen onderstreept de Onderwijsinspectie nog maar eens dat de basisvaardigheden van Nederlandse scholieren snel achteruit gaan. Het is vijf voor twaalf in de bestrijding van leerachterstanden op het gebied van rekenen, taal en burgerschap. Met een heus ‘masterplan’ wil minister Wiersma deze achterstanden te lijf gaan.



                                Hoe staat het ervoor?

                                Het nieuwe kabinet zal vanaf studiejaar 2023/24 een basisbeurs voor alle studenten herintroduceren, samen met een inkomensafhankelijke aanvullende beurs. Inmiddels is duidelijk aan welke bedragen minister Robbert Dijkgraaf (onderwijs) denkt: een basisbeurs van 225 euro per maand voor een uitwonende student en 91 euro voor diegenen die thuis wonen. De aanvullende beurs zou maximaal 419 euro kunnen worden, afhankelijk van het inkomen van de ouders.

                                Het interessante is dat het kabinet ook andere voorstellen met andere bedragen heeft uitgewerkt en deze voorlegt aan de Kamer. Er kan met geld worden geschoven, mits het totaalbedrag binnen het miljard blijft.

                                Groot twistpunt belooft de compensatie voor ‘leenstelsel-studenten’ te worden. Het idee is nu dat zij 359 euro terugkrijgen voor elk jaar dat ze geen aanspraak konden maken op een studiebeurs. De studentenvakbond vindt dat in ieder geval volstrekt onvoldoende, wetend dat vele jongeren schulden hebben opgebouwd tot in de tienduizenden euro’s.

                                Wat zijn de concrete plannen?
                                • Het leenstelsel verdwijnt vanaf studiejaar 2023/24, een basisbeurs en een aanvullende beurs komen er voor terug.
                                • Er komt compensatie voor studenten die gestudeerd hebben onder het stelsel.
                                • Het bindend studieadvies wordt versoepeld
                                • De salarissen van docenten op basis- en middelbare scholen worden gelijk.
                                • Het aantal thuiszitters (kinderen die geen onderwijs krijgen vanwege bijvoorbeeld een beperking) gaat naar nul.

                                Comment


                                • https://verhalen.trouw.nl/regeermeter/

                                  Woningmarkt

                                  Hugo de Jonge lanceert het ene plan na het andere

                                  Er worden veel te veel dure woningen gebouwd, vindt minister De Jonge van volkshuisvesting. Er moet dus niet alleen méér gebouwd worden, maar ook anders. Goedkoper. Lees hier meer over de plannen van De Jonge.

                                  Naast heel veel bouwen wil De Jonge dat in elke gemeente minstens dertig procent van de woningen in de categorie ‘sociale huur’ vallen. Dat wordt een bijzonder zware opdracht, blijkt uit berekeningen van Trouw. Want bijna twee derde van de gemeenten haalt die eis niet.

                                  De Jonge lanceert het ene woningplan na het andere. De woekerprijzen in de huursector gaan aan banden, het is niet langer ‘wat de gek ervoor geeft’. Al werkt zo’n plan alleen als huurders in staat zijn hun recht te halen, en dat is nu niet het geval. Ook verduurzamen moet sneller, en betaalbaarder, maar voor het zover is moet er nog veel gebeuren.



                                  Hoe staat het ervoor?

                                  In 2020 kwamen er volgens het CBS 79.000 nieuwe woningen bij, in 2021 waren dat er iets minder: 77.000. Het is hoe dan ook fors minder dan de doelstelling van 100.000 die het kabinet voor de komende drie jaar heeft.

                                  De huizenprijzen blijven intussen flink stijgen, maar het regeerakkoord bevat nauwelijks maatregelen om dit tegen te gaan. Het h-woord ligt nog te gevoelig.

                                  Wat zijn de concrete plannen?
                                  • Per jaar komen er minstens honderdduizend woningen per jaar bij.
                                  • Tweederde van die woningen moet sociale huur zijn, of koopwoningen die vallen onder de Nationale Hypotheekgarantie.
                                  • Het kabinet stelt de komende tien jaar 7,5 miljard euro beschikbaar voor beter openbaar vervoer rond nieuwbouw
                                  • De verhuurdersheffing wordt afgeschaft, evenals de jubelton
                                  • Er moeten jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen komen. Ook komt er meer ruimte voor alternatieve woonvormen.

                                  Comment


                                  • https://www.ipsos.com/nl-nl/politieke-barometer

                                    BOERBURGERBEWEGING DE VIERDE PARTIJ NA PRESENTATIE STIKSTOFPLANNEN

                                    De afgelopen tijd stond politiek Den Haag in het teken van de aangekondigde stikstofmaatregelen. De plannen van minister van der Wal (VVD, Natuur en Stikstof), waarin staat dat onder andere boeren hun uitstoot flink zullen moeten verminderen, hebben een effect op de politieke voorkeuren van Nederlanders, zo blijkt uit de Politieke Barometer van juni. Onze peiling – uitgevoerd tussen 24 en 27 juni – laat zien dat de BoerBurgerBeweging (BBB) flink in zetelaantal groeit: zij gaan van 7 zetels in mei naar 12 zetels in juni. En dat terwijl de partij van Caroline van der Plas op dit moment slechts 1 zetel in de Tweede Kamer bezet. Met het virtuele zetelaantal van 12 streeft BBB nu het CDA, de traditionele boerenpartij, voorbij. Het CDA verliest deze maand 2 zetels in onze peiling en zakt naar 9.

                                    Wat het BBB-electoraat typeert, is dat het relatief vaak weinig tot geen vertrouwen heeft in de politiek (slechts 14% heeft wel vertrouwen) en het kabinet (dit vertrouwen ligt op 7%). Verder zien deze kiezers de stikstofproblematiek als het belangrijkste politieke thema in Nederland (46%), gevolgd door de betrouwbaarheid van de overheid (38%). BBB-aanhangers zijn veel vaker dan kiezers van andere partijen geneigd deze onderwerpen te noemen. Daarmee lijkt het BBB-electoraat zich – inderdaad – af te zetten tegen het kabinet en de stikstofplannen.

                                    Bij de coalitiepartijen is ook beweging. Een deel van de CDA-achterban lijkt ontevreden met de stikstofplannen van de regering en stapt over naar BBB. Dit kost de partij 2 zetels. Ook de VVD – waar net als bij het CDA intern vraagtekens worden gezet bij de plannen – levert een tweetal zetels in en komt daarmee uit op 31 zetels. D66, de regeringspartij die pal voor de stikstofplannen is gaan staan, wint juist wat, en noteert een plusje van 2 zetels. Dit is het hoogste virtuele zetelaantal voor de partij sinds de affaire-Van Drimmelen, waarmee de vrije val lijkt te zijn gestokt.

                                    Het zeteloverzicht: de VVD staat halverwege 2022 op 31 zetels, op afstand gevolgd door D66 en de PVV (beide 16 zetels). De vierde partij is nu de BBB, met 12 zetels, gevolgd door GroenLinks (11). De PvdA komt uit op 10 zetels, daarna CDA en de SP, beide op 9 zetels. De Partij voor de Dieren haalt 8 zetels, JA21 6 en Forum voor Democratie en de ChristenUnie komen beide uit op 5 zetels. Volt en DENK staan op 4 zetels en de SGP op 3 zetels. Tot slot: haalt BIJ1 1 zetel en heeft 50PLUS geen zetels meer.

                                    De publieke perceptie over het functioneren van het kabinet ligt lager dan afgelopen maand. Waar in mei één op de drie Nederlanders vertrouwen had in het kabinet Rutte IV (32%), heeft nu nog maar een kwart vertrouwen (26%). Slechts één op de tien Nederlanders vindt dat het huidige kabinet (zeer) goed functioneert (10%). De groep die vindt dat dit kabinet (zeer) slecht functioneert is aanzienlijk groter: 59%. Hiermee is dit aandeel groter dan tijdens de vorige peiling in mei (53%).

                                    Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag in De Peiling. Meer resultaten uit ons aanvullend zijn terug te lezen op www.depeiling.nl.

                                    Je kunt ons ook op Twitter volgen via www.twitter.com/Politieke_B.

                                    peiling 29 juni:

                                    VVD 31 zetels -3 t.o.v. huidige aantal in de 2e kamer nu
                                    D66 16 zetels -8
                                    PVV 16 zetels -1
                                    CDA 9 zetels -6
                                    SP 9 zetels 0
                                    PvdA 10 zetels +1
                                    Groenlinks 11 zetels +3
                                    FvD 5 zetels -3
                                    Partij vd Dieren 8 zetels +2
                                    CU 5 zetels 0
                                    VOLT 4 zetels +1
                                    JA21 6 zetels +3
                                    SGP 3 zetels 0
                                    DENK 4 zetels +1
                                    50Plus 0 zetels -1
                                    BBB 12 zetels +11
                                    BIJ1 1 zetel 0
                                    AP 0 zetels 0

                                    Deze Ipsos Politieke Barometer is gebaseerd op online onderzoek onder een representatieve steekproef van 1028 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van vrijdag 24 juni tot en met maandag 27 juni 2022.

                                    Hoe nauwkeurig zijn de cijfers?
                                    Omdat de zetels die we publiceren zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%.

                                    Comment


                                    • https://www.ad.nl/utrecht/partij-bvn...eden~ae40a368/

                                      Partij BVNL van Wybren van Haga breidt uit met drie nieuwe Utrechtse leden


                                      De partij Belang van Nederland (BVNL) kan rekenen op de steun van drie nieuwe leden uit de provincie Utrecht. De twee Utrechtse Statenleden René Dercksen en Elly Broere sluiten zich per direct aan bij BVNL, net als Wim Ubaghs, raadslid in de gemeente Stichtse Vecht.


                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2136...gelijkse-leven

                                        De kloof naar de afgrond: Rutte IV raakt steeds meer onthecht van dagelijkse leven

                                        DEN HAAG - Rutte IV zou een kabinet worden met nieuw elan, met een overheid die naast in plaats van tegenover de burger zou staan. Na een klein half jaar is het in Den Haag de ene na de andere crisis die de klok slaat. Het rumoer neemt toe, maar in de Trêveszaal lijkt de onrust in de samenleving nauwelijks door te dringen. Een beschouwing over de kloof tussen de tekentafel van de coalitie en de keukentafel.

                                        Afgelopen dinsdagochtend laat minister Sigrid Kaag (Financiën) van zich horen in een bericht op Twitter. Het kabinet wil Oekraïne 200 miljoen euro lenen. „Met de lening draagt Nederland bij aan het financieren van de dagelijkse uitgaven”, vermeldt de tweet.

                                        Hevige inflatie


                                        Zes uur later zit ze in het kabinetsvak van de Tweede Kamer voor het debat over de voorjaarsnota. Daar vertelt premier Mark Rutte de volksvertegenwoordiging dat de regering niet van plan is om de middeninkomens dit jaar nog verder te compenseren voor de hevige inflatie, bovenop wat eerder al afgesproken is. Het gaat om ruim vier miljoen mensen. Alleen de allerlaagste inkomens krijgen nog wat toegeschoven. Voor de rest van de bevolking lukt dat niet.

                                        De oppositie reageert laaiend. Als er geld nodig is voor KLM, Europa of coronasteun is het binnen een mum van tijd geregeld. Maar steun voor het huishoudboekje van de eigen bevolking nu de prijzen maar blijven stijgen? Ho maar.

                                        Het past in een patroon van kabinetsbeslissingen die onthechting suggereren van het leven van alledag. Zo verraste minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vorige maand met de mededeling dat gemeenten voorrang moeten geven aan statushouders bij het toewijzen van woningen, terwijl de eigen bevolking op de wachtlijst wordt geparkeerd. Ook zijn besluit om mensen vanaf 2025 verplicht een warmtepomp te laten aanschaffen bij een kapotte cv-ketel wekte beroering. Zo’n ding is duur en lang niet iedereen kan op subsidie rekenen om zo’n overstap te betalen, zeker in deze tijd. Ook in het kabinet ziet een collega dat de ’energieke’ De Jonge ’niet goed is in doseren’.

                                        Op andere terreinen worden Nederlanders eveneens geconfronteerd met de gevolgen die schuil gaan achter de ambitieuze passages uit het regeerakkoord. De boeren weten er alles van.



                                        Angst


                                        Sinds minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) met een rammelend landschapskaartje suggereerde dat agrariërs massaal moeten stoppen met hun onderneming, is de boot aan. Haar collega Henk Staghouwer (Landbouw) verzuimde om met plannen te komen om perspectief te bieden aan de boerensector, waardoor angst, onzekerheid en woede zich meester hebben gemaakt van de boerenstand.

                                        Om de gemoederen tot bedaren te brengen is Johan Remkes gevraagd om als ’gespreksleider’ te fungeren. Bemiddelen mag hij niet, dat zou volgens het kabinet suggereren dat er van de stikstofreductie-doelen die de coalitie in het regeerakkoord opschreef nog wat valt af te wijken. En ook de kabinetskeuze voor de VVD-coryfee is niet voor niets; in stikstofrapporten pleitte juist hij voor hard ingrijpen in de stikstofdepositie, met onvermijdelijke harde gevolgen voor agrariërs. Een echt oor voor de zorgen van boeren lijkt zo te ontbreken.

                                        Enige scepsis richting de overheid hoeft niet te verrassen. De afgelopen jaren zagen Nederlanders hun landgenoten door Groningse aardbevingen en de toeslagaffaire in de knel komen. De vraag dringt zich op wie de volgende groep burgers zal zijn die zijn leven door de overheid sterk bepaald ziet en niet of nauwelijks wordt geholpen op het moment dat het tegenzit.



                                        Kritiek


                                        Zelfs de relatief populaire minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) oogstte kritiek. Hij suggereerde dat burgers en bedrijven het zelf maar moesten zien te rooien bij een nieuwe opleving van het coronavirus. Maar burgers merkten in coronatijd juist dat de overheid vaak te laat in actie kwam om de volksgezondheid goed te beschermen.

                                        Intussen dendert de trein met kabinetsbesluiten die echt impact hebben op het leven van mensen door, naar verluidt omdat ministers vrezen dat er volgend jaar na een slechte uitslag voor de coalitie bij de Statenverkiezingen nog maar weinig door de senaat komt.

                                        Door personeelstekorten dreigt de ouderenzorg te worden verschraald en de vierdaagse lesweek is een serieuze optie. De plannen voor rekeningrijden worden nu al opgetuigd, door minister Harbers (Infrastructuur), wiens VVD tot voor kort het tegenovergestelde nastreefde. Die bewindsman besluit ook dat Schiphol moet krimpen, het staatseigendom waar Nederlanders uren in de rij moeten staan, maar waar de liberaal niet meer aan doet dan te zeggen dat hij het ’heel erg vindt’ voor reizigers. Oftewel: zoek het maar uit.

                                        De Haagse onthechting van het dagelijks leven etaleerde zich de voorbije maand ook bij uitspraken van de in Den Haag weinig geprezen minister van Sociale Zaken, Karien van Gennip. De bewindsvrouw opperde dat probleemjongeren uit de Franse banlieues (buitenwijken) maar naar Nederland moesten worden gehaald om hier arbeidstekorten op te lossen. De surrealistische denkrichting leverde haar zelfs in haar eigen partij totaal onbegrip op, waarna ze het idee snel inslikte.

                                        „We werken aan een overheid die betrouwbaar, dienstbaar, dichtbij en rechtvaardig is”, schreven VVD, D66, CDA en CU in hun regeerakkoord. De bedoeling was dat het allesbepalende coalitieoverleg geschrapt zou worden, dat de regeringspartijen zich dualistisch zouden opstellen ten opzichte van het kabinet en dat in de ministerraad meer politiek-ideologische discussies zouden plaatsvinden. De ziende blindheid van Rutte II en Rutte III voor misstanden als de toeslagaffaire mocht nooit meer gebeuren.

                                        Onheilspellend

                                        Maar wie zijn oor onder bewindspersonen te luisteren legt, hoort onheilspellend geklaag over een vastgelopen landsbestuur. De 29 bewindspersonen die het kabinet rijk is, zouden zich nadrukkelijker op het signaleren en oplossen van problemen moeten focussen. In werkelijkheid maakt het grote kabinet de besluitvorming alleen maar stroperiger.

                                        Er zijn zoveel bewindspersonen dat er voortdurend van alles afgestemd moet worden, wat tijd en energie kost. Intussen voelen ministers en staatssecretarissen zich opgejaagd omdat ze door de lange formatie van 2021 slechts drie jaar hebben om de ambitieuze plannen uit het regeerakkoord door te voeren.

                                        Plannen

                                        Uit het oog lijkt verloren dat, waar de coalitie in een paar maanden allerlei plannen voor Nederland smeedde, de bevolking van nut en noodzaak niet automatisch overtuigd werd. Laat staan dat mensen hun leven erop kunnen aanpassen.

                                        Daarbij komt dat het kabinet zich geconfronteerd ziet met een internationale crisis vanwege de Russische oorlog in Oekraïne. Minister Kajsa Ollongren (Defensie) stuurt de toch al krappe defensie-inboedel zonder aarzeling naar Kiev, vicepremier Wopke Hoekstra is als minister van Buitenlandse Zaken zo veel weg dat hij de boerenzorgen in zijn partij lijkt te missen en premier Mark Rutte tekent voor EU-lidmaatschappen dat het een lieve lust is.

                                        De kabinetskoers wordt opgehangen aan het argument dat de Russische president Poetin gestopt moet worden en veiligheid in Europa op het spel staat. Dat de dadendrang op internationaal niveau ook nationaal grote gevolgen heeft voor zaken als de portemonnee, immigratie en volkshuisvesting lijkt bijzaak.

                                        Meerdere bewindslieden geven dan ook toe dat het van een fundamenteel gesprek over de koers van het land en de draagkracht onder de bevolking eigenlijk zelden komt in de ministerraad. In aanloop naar de presentatie van de stikstofplannen is naar verluidt ook nauwelijks discussie over de haalbaarheid ervan gevoerd in de Trêveszaal, want ’het moest nu eenmaal van de rechter’.

                                        Premier Rutte zet net als in zijn vorige kabinetten er intussen nog steeds op in om discussies en conflicten in kleiner ministerieel verband, de zogenaamde onderraden, in de kiem te smoren. Onenigheid over een te nemen besluit gaat in de ministerraad al helemaal nooit tussen partijgenoten. „Wie iemand van zijn eigen partij aanspreekt wordt beschouwd als deloyaal”, erkent een bewindspersoon.

                                        Rond het Binnenhof wordt Rutte IV omschreven als ’een zwakke ploeg’. „Ministers lijken er zelf ook rekening mee te houden dat ze de rit niet zullen uitzitten”, klinkt in regeringskringen. In dat kader wordt ook op het risico van een ’perfecte storm’ gewezen: een opeenstapeling van crises waaronder de coalitie uiteindelijk bezwijkt.

                                        Dat besef was deze week voor het eerst ook in het openbaar waar te nemen bij regeringspartijen. GL-voorman Jesse Klaver was zo kwaad over het kabinetsantwoord om dit jaar niet nog meer extra geld uit te trekken voor de middeninkomens, dat hij verklaarde deze zomer niet in te zullen stemmen met een aanpassing van de begroting Sociale Zaken. Daarin stonden maatregelen vermeld zoals het uitbreiden van het ouderschapsverlof, iets wat GL juist steunt.

                                        Goed nieuws


                                        Tot nu toe ging de coalitie ervan uit dat veel oppositiepartijen begrotingen niet zouden wegstemmen, omdat ze vaak ook allerlei maatregelen bevatten die goed nieuws voor burgers betekenen. Maar aan die tijd komt een einde, zei Klaver, wiens partij doorslaggevend kan zijn voor parlementaire steun van kabinetsplannen in de senaat.

                                        Het leidde tot boze interrupties van coalitie-Kamerleden. Alsof ze zich realiseerden dat de kloof tussen de Haagse tekentafel en de keukentafel in het land, weleens een afgrond kan worden.

                                        Comment


                                        • https://verhalen.trouw.nl/regeermeter/

                                          Defensie krijgt er miljarden bij

                                          De Navo stelt als norm dat alle lidstaten 2% van hun bnp aan defensie moeten uitgeven. Die norm haalt Nederland al jaren niet meer. In 2018 beloofde premier Rutte dat de norm in 2024 wel gehaald zal worden. Maar wil dat lukken, dan moet er elk jaar 5 miljard bij op de begroting.

                                          Uit de Voorjaarsnota van 20 mei blijkt dat het kabinet-Rutte IV nu vol op dat bedrag inzet. In het coalitieakkoord van december 2021 was de inspanning al 3 miljard euro extra per jaar. De Voorjaarsnota legt daar nog eens 2,2 miljard bij. Daarmee zou de Navo-norm van 2 procent al in 2024 moeten worden gehaald.

                                          Die miljarden zullen in eerste instantie gebruikt worden om het defensiegebouw op te knappen, want de instorting is nabij.

                                          Uitgaven Navo-landen aan defensie


                                          De Navo hanteert als richtlijn dat lidstaten 2% van hun BBP uitgeven aan defensie. In deze grafiek zie je tot welk percentage enkele lidstaten de afgelopen jaren kwamen. Duitsland gaat de komende jaren flink investeren en zegt de 2%-richtlijn vanaf 2022 te willen halen. Nederland zit voor 2022 op koers om 1,8% van het BBP uit te geven aan defensie.

                                          Hoe staat het ervoor?

                                          Jarenlang is er bezuinigd op defensie, tot 2014, toen Rusland de Krim annexeerde. Flinke investeringen bleven echter uit, wat de staat van het huidige Nederlandse leger niet ten goed kwam. ‘We zijn de klaplopers van de Navo’, zeiden de vier topmannen van defensie in april 2021 in Trouw. Materieel is verouderd, het personeel moet op een houtje bijten en internationaal slaat Nederland een modderfiguur.

                                          Met de Russische inval in Oekraïne staat defensie weer vol in de aandacht. In het regeerakkoord is afgesproken dat er jaarlijks 3 miljard extra naar defensie gaat, maar het gaat zeker vijf tot tien jaar duren voor de boel weer op sterkte is. Ook het uittrekken van nog eens 2,2 miljard euro extra uit de Voorjaarsnota roept de vraag op waar Defensie al dat geld nuttig en doelmatig kan besteden. Zoals in zoveel sectoren is ook bij de krijgsmacht sprake van grote personeelstekorten.

                                          Wat zijn de concrete plannen?
                                          • Per jaar trekt het kabinet 3 miljard euro extra uit voor defensie. Dat is een miljard minder dan defensie zelf had gehoopt, en 2 miljard te weinig om aan de Navo-richtlijnen te voldoen.
                                          • Er is brede politieke steun om meer dan 3 miljard te investeren
                                          • In de komende kabinetsperiode komt er 10,7 miljard euro vrij voor onderhoud en intensivering van de uitgaven.

                                          Comment


                                          • Spaanse rwgering heeft besloten om extra belasting te heffen op grote bedrijven die grotere winsten maken nu, zoals energiebedrijven. Met de verwachte opbrengst van 2 miljard, willen ze de minima geven ter compensatie van de inflatie en verhoogde energieprijzen

                                            Comment


                                            • https://www.volkskrant.nl/nieuws-ach...ogen~bb02dc29/

                                              De nieuwe bestuurscultuur heet institutionele onzekerheid: zes maanden Rutte IV gewogen


                                              Na een half jaar regeren dreigt Rutte IV het kabinet van de terugtocht te worden. Het is niet Pieter Omtzigt of Geert Wilders tegen wie de ploeg aan loopt, de belangrijkste hobbels zijn die van eigen makelij.

                                              Nauwelijks een half jaar regeert het kabinet, en de ministers lopen al op hun tandvlees. Vanaf zaterdag mogen ze een maand met vakantie. Het is ze gegund, al was het maar omdat de ene tegenvaller de andere verdringt. Deze week nog kwam uit Brussel het bericht dat het afgelopen is met de Nederlandse uitzondering wat betreft het uitrijden van mest. Boven op de stikstofcrisis kunnen we dat er echt niet bij hebben. Tweede domper in een paar dagen: het lukt niet om het vermogen van huizenbezitters extra te belasten, omdat de Belastingdienst het domweg niet voor elkaar krijgt.

                                              Weinig tot niets komt tot een goed einde. Een week geleden lag het in de rede om iets te doen aan de koopkracht voor de middengroepen. Helaas, de systemen kunnen het niet aan. Een nare boodschap, verzuchtte minister Sigrid Kaag (Financiën) in het AD. Het is niet de vasthoudende oppositie van Pieter Omtzigt of het steenharde geluid van Geert Wilders waar het kabinet tegenaan loopt. Ook een ontbrekende meerderheid in de Eerste Kamer is niet wat ze tegenhoudt. De ministersploeg is nog nauwelijks aan de eigen ambities toegekomen door de hobbels die zich keer op keer aandienen, niet in de laatste plaats hobbels van eigen makelij.

                                              Tijdens de vakantie blijven de onderwerpen zich aandienen, zei premier Mark Rutte tijdens zijn voorlaatste persconferentie. Hij noemde stikstof, koopkracht, energie, asiel. Die opsomming laat precies zien waar het aan schort. Stikstof blijft een inzichtelijk voorbeeld. Na een tijd waarin men dacht zowel de boeren als de natuurliefhebbers te kunnen bedienen, waren de EU-richtlijn en de rechter onverbiddelijk. Minister Christianne van der Wal (Stikstof) zei dat ze met de rug tegen de muur stond en niet anders kon. Politiek hoort het rijk van de vrijheid te zijn, maar bestuurders is alle ruimte benomen door beslissingen uit het verleden. Ook minister Van der Wal had een nare boodschap, zij het met veel meegevoel voor de boeren. Collega Henk Staghouwer (Landbouw) verscheen zelfs met een rode zakdoek om de pols in de Kamer, bij wijze van tot niets verplichtende boerensolidariteit.



                                              Tegenwind uit eigen kring


                                              Soortgelijke politiek van de voldongen feiten voltrekt zich bij het managen van de asielzoekers die zich in groten getale aanmelden. De VVD-fractie vroeg nog een ritueel onderzoekje over de vraag of asielzoekers bij de grens kunnen worden tegengehouden. Het antwoord – nee – was van tevoren bekend want al een paar jaar geleden gegeven door de commissie-Donner. Eind van het liedje is dat onwillige gemeenten worden gedwongen asielzoekers op te vangen. Voeg daarbij dat de Raad van State vorige week bepaalde dat Syrische asielzoekers niet naar Denemarken mogen worden teruggestuurd, aangezien de Denen vinden dat Syrië een veilig land is. De hoogste bestuursrechter is nog altijd druk bezig het eigen leven te beteren na de toeslagenaffaire. Zo ontmoet onmacht om een probleem op te lossen ook nog eens tegenwind uit eigen bestuurlijke kring.

                                              Dat is de samenvatting na een half jaar regeren. Minister Kaag mag graag verongelijkt zijn over de toon van de tegenspraak, en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) klaagt nogal eens over leunstoelgeneraals terwijl hijzelf met zijn poten in de modder staat. In werkelijkheid zit het bestuur vooral zichzelf dwars. Niet alleen wordt men keer op keer hardhandig herinnerd aan besluiten uit het verleden, bovendien is de beleidsconsensus verdampt. Dat geldt overigens niet alleen voor de regering. Deze week bleek dat de twee centrum-linkse fusiepartijen in spe het niet eens kunnen worden over de voordelen van vrijhandel (Ceta).

                                              Stikstof is wederom de lakmoesproef die de interne verdeeldheid in het midden ongenadig laat zien. Het VVD-congres stemde tegen de maatregelen van de eigen minister. Het CDA ligt er uitgeteld bij. Provincies weigeren het beleid van de centrale overheid uit te voeren, en als kers op de taart liet de koning publiekelijk weten dat hij met de boeren meeleeft. Stemmen uit de binnencirkel van de macht keren zich tegen de minister, zoals landbouwexpert Louise Fresco. Zelfs het Planbureau voor de Leefomgeving, normaliter de heraut van het strengste klimaatbeleid, waarschuwde dat dit beleid afkoerst op een muur. De tegenspraak komt niet van de oppositie maar van de beleidselite zelf.

                                              Nasleep trekt diepe voren


                                              ‘Eén overheid’, was de slogan die een studiegroep een paar jaar geleden had bedacht. Dat was niet bedoeld als reclame, maar om uit te dragen dat we op voorspelbaarheid en degelijkheid mogen rekenen. Misschien voelde de studiegroep al nattigheid. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans schreef in zijn boek Het land moet bestuurd worden (2021) over de ‘ontketende bestuursstaat’, een uitvoerende macht die lak heeft aan parlement en pers. Het tegendeel is het geval. Het bestuur wankelt en rammelt en wordt ook van binnenuit aangeknaagd. Topambtenaar Bernard ter Haar schreef een jaar geleden dat Nederland de afgelopen decennia niets noemenswaards heeft gepresteerd. Zijn collega Mark Frequin gaat de boer op met de boodschap dat ambtenaren hun ministers vaker nee moeten verkopen.

                                              De nieuwe bestuurscultuur heet institutionele onzekerheid. Kunnen we het nog wel in Nederland? In het coalitieakkoord staat hier en daar nog dat Nederland voorop wil lopen, vooral op klimaatgebied. Tegelijk trekt de nasleep van de toeslagenaffaire nog altijd diepe voren. Chris van Dam, oud-voorzitter van de parlementaire commissie die de affaire onderzocht, vertelt in lezingen hoe weinig hij nog op heeft met de overheid. De Nationale Ombudsman zegt het hem maandelijks na. Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) zei van de week dat de toetsing van wetten aan de Grondwet eraan komt, die de burgerij moet beschermen tegen de grillen van haar eigen openbaar bestuur.

                                              Over een maand komt het kabinet terug. Dan gaat gespreksleider Johan Remkes redden wat er te redden valt in de stikstofcrisis. Een tweede crisis zal vermoedelijk niet lang op zich laten wachten. Als de Russen de gasbuis Nordstream I gesloten houden, heeft Duitsland een acuut probleem dat wij twee weken later ook hebben. De kolencentrales draaien nu al op volle kracht, in september zal de druk op minister Rob Jetten (Klimaat) vermoedelijk flink toenemen om het Groningse gasveld weer te openen; bezweringen en beloften uit het verleden geven ook hier geen garanties voor de toekomst. Helden van de terugtocht, zo zou je dit kabinet na een half jaar kunnen typeren. En de terugtocht is zelden een mooi gezicht.

                                              Comment


                                              • Het gaat slechter dan ooit met de nederlandse politiek. De staat is de vijand van het volk geworden. We worden uitgebuit en financieel kapotgemaakt

                                                Comment


                                                • inderdaad, ik ben nooit anti politiek of Den Haag geweest en altijd trots geweest dat ik Nederlander ben en er woon, maar ik schaam mij tegenwoordig diep, het ene schandaal na het andere waarbij steeds eigen bevolking bestolen, besodemieterd wordt en in diepe ellende wordt gestort, en dat nu door 2 christelijke partijen en 1 linkse sociale partij en 1 liberale partij die er voor de ondernemers zou moeten zijn maar juist het mkb en boeren en kleinere ondernemers kapot maakt. Het lijkt wel een bananenrepubliek aan het worden waarin mensen niet meer geloven in de overheid, en hun eigen weg gaan zoeken, criminelen vrij spel hebben en een overheid zich gedraagt als criminelen, keer op keer.

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/7787...n-leiden-onzin

                                                    Regisseur Eddy Terstall krijgt eindelijk weer creatief lucht

                                                    ’Iemand heeft Kaag wijsgemaakt dat zij met haar partij het land kan leiden, onzin’

                                                    Eindelijk krijgt hij weer financiële speelruimte om z’n hart te kunnen volgen. Als regisseur van Het Land van Johan, serie in de maak. Eddy Terstall, zoon van de Jordaan. Ziek geweest, zorgelijke tijden gekend. Nu staat hij voor het meest prestigieuze project uit zijn leven. En is hij blij met zijn column op de site van De Telegraaf. ,,Iemand heeft Sigrid Kaag wijsgemaakt dat zij met haar partij het land kan leiden, onzin.”

                                                    Hij waande zich de schietschijf van het noodlot. Een kwaadaardig gezwel net boven z’n knieholte en het enige dat hij – de controlfreak – kon doen was wachten op de uitslag. Daar werd zelfs Eddy Terstall, begenadigd filmregisseur met vaak wind tegen en desondanks volgeling van vrolijk voorwaarts, fatalistisch van.


                                                    Eddy Terstall in café De Kat in de Wijngaert in de Amsterdamse Jordaan. „Het was hier in de buurt gezellig, maar vervallen. De yuppen hebben er mede voor gezorgd dat de boel is opgeknapt.”
                                                    Ⓒ ERAN OPPENHEIMER

                                                    „Dit was het dan, dacht ik. Je gaat dood. Toen Het Oordeel kwam (’Gefeliciteerd, geen uitzaaiingen, goed te behandelen’) voelde ik geen opluchting, maar verbazing. Hè? Hoe kan dat nou? Het zou toch fout met me aflopen?”

                                                    We zitten – onvermijdelijk – op het terras van zijn stamkroeg De Kat in de Wijngaert aan de Lindengracht, hartje Jordaan. Zijn moeder werkte hier meer dan dertig jaar achter de bar en is er – in de tachtig inmiddels – ook vandaag. Vanuit een zitje achterop de fiets zwaait een meisje naar hem. „M’n kleine nichtje”, zegt Terstall. „Ze is net opgehaald van school.” Een Jordanees loopt voorbij. Zo, Eddy, nieuwe coupe? De regisseur/columnist strijkt met z’n hand door de rode haren. „Ja, gisteren zelf geknipt.” Toch weer een paar tientjes uitgespaard. Altijd welkom, in een leven zonder vetpot.

                                                    Hij wijst naar de overkant. „Daar woonde m’n opa met twaalf broers en zussen.” De helft van z’n familie – hij incluis – leeft nog in de wijk, de andere helft zocht en vond goedkopere oorden. De yuppen hebben de prijzen opgedreven. Nee, hij neemt ze niks kwalijk. „Ze brengen ook geld mee. Het was hier gezellig, maar vervallen. De yuppen hebben er mede voor gezorgd dat de boel is opgeknapt. Maar mensen die speculeren met huizen vind ik verachtelijk.”

                                                    Hoe inspirerend kan een café zijn?

                                                    „Behoorlijk”, zegt hij. „Deze kroeg is een verzamelplaats voor Jordanezen en nieuwkomers, dat geef een leuke culturele clash. Werkt inspirerend. Deze plek is voor mij de wereld in het klein. De zoontjes van m’n neef hier in de Jordaan spreken inmiddels yuppiaans. Zegt m’n neef: doe effe normaal, met die rare rollende r van jullie.”

                                                    Je maakte de film (R)evolutie, over klimaatvluchtelingen op weg naar de heuvels van Limburg, omdat Nederland grotendeels onder water stond. Tikkeltje overdreven beeld, vond je zelf. Waarom dan toch zo’n politiek beladen verhaal?

                                                    „Omdat er – los van het klimaataspect – een waarschuwing in zat: voorzichtig zijn met het vrijgeven van je persoonsgegevens. Vind ik wel belangrijk. Het is – in opdracht – mijn vertaling van een Duits toneelstuk. Dat fataal stijgende water vond ik inderdaad te veel doemdenken. Maar ik ben geen klimaatexpert. Of een stikstofdeskundige. Ik zie wél scherp dat er twee Nederlanden zijn ontstaan. De Randstad en de studentensteden tegenover de rest van het land.”

                                                    Kunnen we uitkijken naar een Terstall-film over de boer versus de stedeling?

                                                    „Nee, maar er komt op Videoland wel een hele grote serie van mij aan over het Nederland van de zestiger jaren tot 2023. Er worden - in acht afleveringen van een uur - families van verschillende sociale milieus decennia lang gevolgd. Het Land van Johan. Ja, Cruijff, hoewel zijn persoon er niet in voorkomt. Alleen z’n naam. Het verhaal start in de tijd waarin hij goed begon te voetballen. Een eerbetoon aan zijn bestaan. Voor mij extra leuk, want Johan Cruijff was een neef van mijn moeder. En – ook niet vervelend – er is een redelijk budget beschikbaar.”

                                                    Zo denk je dat je dood gaat, zo kun je als regisseur eindelijk weer vol op het orgel.

                                                    „Ja, dit is het grootste en meest prestigieuze project uit m’n leven, als vertelling belangrijker dan Simon. Waar Simon een schets was van Nederland, is deze serie het grote schilderij. De mistwedstrijd van Ajax tegen Liverpool zit erin, de rellen rond het Maagdenhuis, het Kralingse Bos Festival, de kroningsrellen… Eerst wilde AvroTros het hebben, maar die kreeg het niet langs de bazen van de NPO. Toen wilde Bnn-Vara het hebben en die ving ook bot bij de NPO. Videoland (onderdeel van RTL -red.-) kon sneller schakelen.”

                                                    Je bent – na je ziekte – in maart weer gaan filmen. Hoe gaat het met je?

                                                    Goed. Ik word eens in de drie maanden gecontroleerd. Heb een tijdje op krukken gelopen, in de herstelperiode thuis een beetje kunnen schrijven aan Het Land van Johan en de vertaling van (R)evolutie afgemaakt. Het was coronatijd, dus de dingen die ik normaal deed – lesgeven, spreekbeurten – lagen toch stil

                                                    Kwaliteit leveren en rijk worden gaan niet altijd hand in hand. Je bent niet bepaald een materialist, maar zelfs jij moet het eeuwige tekort aan geld op gezette tijden toch spuugzat zijn geweest.

                                                    Ja, zestien jaar geleden maakte ik mijn laatste normaal betaalde film, Vox Populi. Ook omdat ik niet echt een vaste werkrelatie met de NPO had, kwam ik met lowbudgetfilms waar. Kreeg ik 5000 euro voor een heel jaar. Of – nog treuriger – beurde ik mijn gage van 150.000 gulden niet, omdat een productiebedrijf failliet ging. Je kunt een film pas normaal financieren als er ook omroepen meedoen.

                                                    Neem je het jezelf kwalijk dat jouw relatie met de NPO niet optimaal is?

                                                    „De bazen daar vinden wat ik doe blijkbaar vaak te riskant, want ik maak geen formulefilms. Nee, ik ben er nooit moedeloos of verbitterd van geworden. Het kost alleen heel veel tijd. Soms zit je een half jaar op een antwoord uit Hilversum te wachten. De tv-wereld is niet echt een beleefde branche. Ik zit in een land waar filmmakers het niet makkelijk hebben, daar moet ik mee leven. Het duurde vier jaar voordat ik de financiering van Simon (de film die 4 gouden kalveren won) rond had

                                                    Je hebt nota bene politicologie gestudeerd.

                                                    Heb ik gedaan om betere films te kunnen maken. Ik was belichter, wilde cameraman worden. Mijn baas Stan Schram zei tot mijn verbijstering tegen een klant: ’Dit is Eddy Terstall, hij wordt de grootste regisseur van Nederland. Hij zag dat ik altijd verhalen wil vertellen. Vond dat ik breed moest denken en een studie politicologie moest volgen om te kunnen begrijpen in wat voor land ik leef.

                                                    Sinds de coronacrisis blijven ook de bioscopen teleurstellend leeg, terwijl we in dit land toch echt met miljoenen op een postzegel leven. Waar zijn al die mensen?

                                                    Streamen is goedkoper. Voor een avondje in de bioscoop ben je – inclusief drankje – toch snel 15 euro kwijt. Dat is het bedrag waarvan ik dagelijks moet leven. Ben eigenlijk nooit anders gewend geweest. Zat op een middelbare school in het sjiek-artistieke Zuid en was de enige zonder telefoon thuis. Sommige schoolvriendjes durfden niet langs te komen, want ze waren bang dat ze in die volkse Jordaan in elkaar geslagen zouden worden. Toen ik 9 was, kreeg ik een Duitse hippie van negentien als stiefvader. Hij heeft mij wel helpen opvoeden en me enthousiast gemaakt voor films



                                                    Ja, waar zijn alle mensen (ook op de werkvloer)gebleven? Alles in Nederland moet via de randen van de kostprijs, het moet allemaal goedkoop en daarom betalen ze – ook – op Schiphol hun arbeidskrachten te weinig. Het wordt tijd dat de kloof tussen de managers en de handwerklieden wordt versmald. Op dat punt zit ik dicht bij de SP. We moeten toe naar minder netwerkcorruptie, minder banenpools. Er zijn ook op dat gebied twee soorten Nederland: mét netwerk en zonder

                                                    Aldus wijsgeer Terstall, mede-oprichter van de beweging Vrij Links

                                                    Arbeid moet meer lonen. Dat was vroeger een rechts verhaal, nu niet meer. Er zit tegenwoordig heel veel lui geld bij huisjesmelkers en beurshandelaren. Dáár moet links een speerpunt van maken

                                                    De opzet van jullie manifest was om de polarisatie te doorbreken. Dat is nog niet echt lekker gelukt
                                                    „Iemand heeft Sigrid Kaag wijsgemaakt dat zij met haar partij het land kan leiden. Onzin. Daarvoor is de niche van D66 veel te klein. Hun leefcultuur komt niet overeen met die van de meeste Nederlanders. Dat polariseert.”

                                                    De chaos is zo groot dat het niet langer ondenkbaar is dat Lientje – Caroline v d Plas van de BoerBurgerBeweging – als Pieter Omtzigt zich bij haar aansluit de eerste vrouwelijke premier wordt.

                                                    Ja en veel mediamensen begrijpen dat niet. Zij waren bezig met premier Kaag, premier Kaag en nog eens premier Kaag. Lientje komt voor hen uit een andere wereld. Lilian Marijnissen van de SP ook

                                                    Deed het pijn dat jij – telg uit een communistisch nest – na jouw Vrij Links-initiatief door activisten werd neergesabeld als populist die te hard was tegen de radicale islam?

                                                    Men vergat dat links van oudsher fel voorstander is van de scheiding tussen kerk en staat. Voor mensen die erg in groepen denken is het vloeken in de kerk als je zegt dat iedereen zijn eigen keuzes moet kunnen maken. Vrouwen- en homorechten moeten in dit land onomstotelijk vaststaan. Dat geldt voor staatskundig gereformeerden, maar uiteraard óók voor moslims. Je moet daar consequent in zijn. Teksten als aan die vrijheden zijn ze nog niet toe, die passen nog niet in hun cultuur zijn denigrerende en racistische uitspraken. Vrijheid geldt hier voor alles en iedereen

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X