Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Nu ff afwachten wat een verwachte Duitse economische crisis, verloop oorlog en eventuele handelsoorlog met de VS voor negatieve invloed gaat krijgen. En ook energietekort en nu dat duur moeten kopen elders omdat ons eigen gas niet meer oppompen en we geen goed alternatief hebben zoals kerncentrales.

    Comment


    • https://www.ad.nl/politiek/coalitie-...-uit~aa6a517c/


      Minister van Financiën Eelco Heinen. Hij zal de onderhandelingen moeten leiden. © ANP

      Coalitie begint aan pittige onderhandelingen met goed nieuws: economie groeit, schulden vallen lager uit


      De coalitie staat aan de vooravond van moeilijke onderhandelingen over de financiën, maar er is een meevaller: de economie groeit door de komende jaren en de schulden vallen lager uit dan gedacht. Er is een slordige 8 miljard euro meer te besteden dan werd verwacht.

      Dat voorspellen de rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPB), een belangrijke raadgever van het kabinet als het op de financiën aankomt. Volgens het CPB groeit de Nederlandse economie de komende tijd ‘gematigd’, pas in 2029 neemt deze af. Wel waarschuwt het planbureau uitdrukkelijk dat de voorspellingen met ‘extra onzekerheid’ zijn omgeven door de oorlog in Oekraïne en de handelstarieven die de Amerikaanse president Trump wil invoeren.

      Niettemin: het CPB denkt dat de koopkracht in 2025 en 2026 stijgt, terwijl de armoede afneemt. ‘Het economisch beeld voor de middellange termijn is gunstiger dan eerder verwacht’, schrijft het CPB. Dit komt vooral omdat mensen meer zijn gaan werken (vooral jongeren en bijna-gepensioneerden) en de werkloosheid krimpt.

      De overheidsfinanciën pakken daardoor ook beter uit, al nemen op termijn de uitgaven de komende jaren harder toe dan de inkomsten, als het kabinet niet ingrijpt. CPB-directeur Pieter Hasekamp zegt in een toelichting: ,,Het overheidstekort loopt minder op dan eerder geraamd. Tegelijkertijd is er grote geopolitieke onzekerheid en is het verstandig om, in lijn met de begrotingsregels uit het hoofdlijnenakkoord, voldoende ruimte te houden om toekomstige tegenvallers op te vangen.”

      Het bbp groeit dit jaar met 1,9 procent, een jaar erna met 1,5 procent. De koopkracht groeit de komende jaren vooral omdat de lonen meer stijgen dan de inflatie. De armoede neemt af van 3,5 procent in 2024 naar 2,9 procent in 2026.
      Eelco Heinen, minister van Financien komt aan voor de ministerraad. © ANP
      De ramingen zijn het startschot van de onderhandelingen voor de voorjaarsnota, de tussentijdse bijstelling van de rijksbegroting. PVV, VVD, NSC en BBB hebben een waaier van problemen: klimaat, stikstof, de belasting op spaargeld, en een alternatief voor de btw-verhoging op sport en cultuur. Alleen al die laatste twee tellen op tot een bonnetje van 3,9 miljard. En het CPB is er overigens vanuit gegaan dat het kabinet de verlaging van de brandstofaccijns met een jaar gaat verlengen, de kosten daarvan zijn 1,6 miljard euro.

      En dan willen de coalitiepartijen ook nog geld uittrekken om de energierekening van burgers te verlagen, de huren, de boodschappen, enfin: de lijst is lang. Ook wil een overgroot deel van de Tweede Kamer de defensie-uitgaven nog flink ophogen. Op 11 april moet de puzzel zijn gelegd. Die is dit jaar ongewoon ingewikkeld. Ook omdat de sfeer in de coalitie onder nul is. In Den Haag wordt rekening gehouden met een kabinetsval - al is die vaker voorspeld met deze regering.

      Pessimisten


      PVV, NSC en BBB zullen bij die onderhandelingen er ook nog een punt van maken dat de voorspellingen van het CPB vaak pessimistischer zijn dan de werkelijkheid. Zo werd vorig jaar ongeveer 18 miljard euro minder uitgegeven dan was voorspeld. Onder meer omdat er te weinig arbeidskrachten zijn om werk uit te voeren. Maar het CPB geeft ook toe: we hebben de omvang van de economie ‘onderschat’, vooral na corona. Dat heeft weer invloed op de berekening. Ook voor komend jaar verwacht het CPB dat er 12 miljard niet besteed kan gaan worden, terwijl dit geld wel is gereserveerd. PVV, NSC en BBB zullen een deel van dat geld zeker willen gebruiken voor hun eigen wensen bij de onderhandelingen.

      Donald Trump in het Witte Huis, het CPB denkt dat de effecten van zijn tarieven beperkt zijn voor ons land. © ANP / EPA

      Trump


      De effecten van de invoertarieven waar de Amerikaanse president Trump mee schermt, vallen mee voor ons land. Het CPB heeft uitgerekend wat het effect zou zijn als de VS straks 10 procent op alle export naar de VS, 100 procent op voertuigen en 60 procent op Chinese export naar de VS gaan rekenen. De gevolgen blijven dan ‘beperkt’ omdat de export van ons land naar de VS ‘relatief bescheiden’ is met 5 procent. ‘Daarnaast kunnen bedrijven alternatieve markten aanboren.’

      Trump snijdt zich ermee in de vingers, denkt het CPB: ‘De handelsoorlog raakt de Amerikaanse economie harder als de VS tarieven op meerdere handelspartners oplegt. Het effect op de Amerikaanse economie zal nog negatiever worden als die landen vervolgens tegenmaatregelen treffen.’

      Comment


      • Die handelsoorlog zal vooral de VS treffen, geen slimme aktie als ie dat daadwerkelijk voortzet.

        Comment


        • Wilders spreekt steun uit aan Oekraine

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/financieel/...baarder-worden

            Ministeries bereiden zich achter schermen voor op oorlogseconomie: ’Maatschappij moet weerbaarder worden’

            Amsterdam - Wat betekent het om je voor te bereiden op een oorlogseconomie? Dat gaat niet alleen over extra geld voor defensie. „Je moet een crisisinfrastructuur op orde hebben.” Op dit moment brengen ministeries in kaart welke ondernemers moeten inspringen in tijden van dreiging en crisis

            NAVO-baas Rutte wees er eind vorig jaar al op dat Europa aan de bak moet

            „Dit is nog onontgonnen terrein”, vertelt Vijselaar. De directeur van VNO-NCW is nauw betrokken bij de intensieve overleggen tussen de ministeries van Defensie en Economische Zaken en bedrijven uit de industrie, techniek, transport, energie en telecom. Overheid en ondernemers bereiden zich voor ’op de toenemende hybride en militaire dreigingen’, zoals een woordvoerder van Defensie het omschrijft.

            Voorbereiden op oorlog gaat om veel meer dan extra investeringen in defensie. In de woorden van het kabinet moet er gewerkt worden aan ’de weerbaarheid’ van Nederland. „Deze opgave ziet op wat er nodig is de samenleving door te laten draaien ten tijde van crisis (waaronder de economie), maar ook op het zeker stellen van de civiele ondersteuning aan de krijgsmacht”, aldus Defensie.

            Oorlogseconomie als Nederland defensie-uitgaven verhoogt?

            Zijn we daarmee in een oorlogseconomie beland? „Nee, in een oorlogseconomie zitten we niet”, zegt Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies in Leiden. Alle ronkende taal van Europese politici van de afgelopen maanden wil hij graag ontkrachten. „Als Nederland zijn defensie-uitgaven verhoogt van 2 procent nu naar 3,5 procent dan keren we terug naar de situatie van de Koude Oorlog. Dat is helemaal niets bijzonders.

            Hoogleraar oorlogstudies Frans Osinga: „Als Nederland zijn defensie-uitgaven verhoogt van 2 procent nu naar 3,5 procent dan keren we terug naar de situatie van de Koude Oorlog

            Ook econoom Lukkezen, docent aan de Universiteit Utrecht, wil duidelijk maken dat we niet in een oorlogseconomie leven en daar ook niet snel in terecht zullen komen. „Duitsland verhoogde zijn defensie-uitgaven in de jaren dertig stap voor stap. Eerst ging 12, 14, 16 procent naar defensie. Toen kon de economie nog prima functioneren. Het keerpunt kwam toen de uitgaven werden opgeschroefd naar 20 procent en meer. Dan begin je de rest van de economie af te knijpen. Op het hoogtepunt, in 1944, ging 60 tot 70 procent naar defensie.”Alles ten dienste van oorlog

            In een oorlogseconomie staat alles ten dienste van die oorlog. In die situatie verkeren Rusland en Oekraïne nu. Europa is daar nog ver van verwijderd

            Een échte oorlogseconomie heeft ook vergaande consequenties voor alle burgers en bedrijven. Lukkezen: „In de Tweede Wereldoorlog schaalden de VS hun defensie-uitgaven heel snel op. Als je toen in Amerika een huis wilde bouwen, kon dat praktisch niet, want de productie van staal was gereguleerd. Staal en ander materiaal was niet meer beschikbaar voor huizenbouw. De mensen waren er ook niet. Toen werden in de VS veel minder auto’s geproduceerd voor de consumenten, maar wel veel legertrucks.


            econoom Jasper Lukkezen.

            Lukkezen adviseert dan ook: „Wees terughoudend met die term oorlogseconomie. Macron is er 2 jaar geleden al mee begonnen, verschillende Europese leiders gebruiken het woord. Luitenant-admiraal Bauer deed het ook. Het is allemaal bedoeld om de geesten rijp te maken voor een hoger defensiebudget

            Wel is een forse investering nodig, die moeilijke politieke keuzes vergt. „Je hebt het over 15 tot 20 miljard extra voor defensie. Dat moet je elders weghalen, door te bezuinigen of de belastingen te verhogen.”

            NAVO-baas Rutte

            NAVO-baas Rutte wees er eind vorig jaar op dat Europa aan de bak moet. Wij moeten iets stellen tegenover het oorlogszuchtige Rusland. Daarom worden die voorbereidingen getroffen voor crisis en oorlog door overheid, defensie en bedrijfsleven

            „De wereld is veranderd”, zegt VNO-topman Vijselaar. „Dat was voor ons de reden om in onze koers de peiler ’weerbaarheid’ op te nemen. Europa moet zichzelf beter organiseren en daar bereiden wij ons als bedrijfsleven op voor.

            Defensie brengt behoefte in kaart

            Concreet betekent dit dat ministeries inventariseren welke productiecapaciteit van het civiele bedrijfsleven mogelijk nodig is om in te zetten voor defensiedoeleinden. „Defensie is bezig met het in kaart brengen van de precieze behoefte ten aanzien van civiele ondersteuning in aanloop naar en tijdens een conflict en vervolgens het zeker stellen daarvan”, aldus Defensie

            Dat gaat veel verder dan alleen de defensie-industrie en bijvoorbeeld een mogelijke inzet van autoproducent VDL voor defensie. Veel meer bedrijven die helemaal niets met militaire productie te maken hebben, worden meegenomen: „De krijgsmacht heeft bijvoorbeeld behoefte aan transportcapaciteit, maar ook aan zorg, energie, voedsel en water.

            „Dit betekent dat je civiele productie mogelijk moet gaan inzetten voor militaire productie”, legt Vijselaar uit

            Osinga: „Het kan betekenen dat de krijgsmacht voorrang krijgt bij bepaalde categorieën producten, zoals brandstof en medicijnen. Of dat defensie voorrang krijgt bij de productie in de industrie. De overheid zou daar dan een sturende hand in krijgen.

            Een andere optie is dat je bewust te veel capaciteit in stand houdt, zoals Zweden en Finland dat aan het doen zijn, zegt Osinga. „Die hebben contracten gesloten met de industrie zodat er een buffer is. Je zou als overheid kunnen afspreken met het bedrijfsleven: hou een buffer van tien procent aan in je capaciteit waarop wij een beroep doen in oorlogstijd.

            Inzet van reservisten en deeltijd-militairen

            De meest concrete afspraak die er inmiddels ligt, gaat over de inzet van reservisten. Defensie wil in een paar jaar tijd 12.000 deeltijd-militairen werven

            Om meer reservisten voor de krijgsmacht te verwerven moeten er ook duidelijke afspraken met werkgevers gemaakt worden

            Onlangs kregen alle cao-partijen een gezamenlijke brief van de werkgeversvoorzitter, de vakbondsvoorzitter plus de staatssecretaris van Defensie, waarin bedrijven en vakbonden worden opgeroepen om in de cao’s te regelen wat de rechten zijn van reservisten

            „We leggen vast hoe we de inzetbaarheid van personeel voor Defensie regelen”, aldus Vijselaar. „Wat betekent het als je reservist bent? Wat betekent het als die reservist sneuvelt? Hoe gaat het dan bijvoorbeeld met je hypotheek? Dat klinkt in eerste instantie al te praktisch, maar wil je dat mensen bereid zijn om reservist te worden, dan moet vooraf helder zijn wat er is geregeld om je gezin verzorgd achter te laten.

            Inventarisatie van productiecapaciteit

            Zo moet er een grootschalige inventarisatie komen van productiecapaciteit, leveringszekerheid van water en energie, de mate waarin we autonoom zijn op het gebied van medicijnen en de inzetbaarheid van mensen

            Werk aan de winkel, meent Osinga. „In de coronacrisis ging het ook over onze zelfredzaamheid, maar daarna gingen we toch weer snel over tot de orde van de dag. Je zult een crisisinfrastructuur op orde moeten hebben, we moeten het hebben over productie van medicijnen die we nu nog uit China en India halen, over buffers bij onze energieleveranciers en je moet concrete afspraken maken met bedrijven over de beschikbaarheid van reservisten die stand-by kunnen staan en regelmatig op oefening kunnen.

            ’Maatschappij moet weerbaarder worden’

            „Onze hele maatschappij moet weerbaar gemaakt worden”, zegt Osinga. Daar zijn de ministeries dan ook volop mee bezig. De recente oproep om noodpakketten in huis te hebben, is daar een klein onderdeel van. Al die andere afspraken met transporteurs, industrie, telecom en andere ondernemers vergen meer tijd en afstemming. Om greep te krijgen op deze delen van de economie heeft het kabinet een wet in voorbereiding om rechtstreeks in te grijpen bij ondernemingen ’van algemeen economisch belang’

            „Deze ondernemingen krijgen door middel van een aanwijzing als taak opgelegd om bepaalde voorgeschreven activiteiten te verrichten tot vervulling van het algemeen belang dat is gemoeid met het behoud van de operationele relevantie en inzetzekerheid van de krijgsmacht”, staat in de conceptwet

            VNO wil dat er strikter wordt bepaald wat de overheid in welke voorfase van een oorlog mag doen bij bedrijven

            Overheid bepaalt lonen en prijzen

            Dit strookt met een suggestie die econoom Lukkezen eerder aan de Tweede Kamer deed. Tussen de huidige situatie en een oorlogseconomie zitten nog allerlei stappen. Hoe heftiger de situatie wordt, hoe verder de overheid kan gaan met ingrijpen. In het uiterste geval bepaalt de overheid de lonen, de prijzen en worden de winsten gemaximaliseerd of zelfs afgeroomd

            Voor nu moet er vooral heel veel voorwerk worden gedaan, aldus de econoom: „Toen Amerika in 1941 betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog gaven ze 2 procent uit aan defensie. In 1942 was dat al toegenomen tot 20%

            Dat kon alleen maar omdat ze precies wisten wat ze waar konden produceren, zegt Lukkezen. „Zoiets wil je ook in Nederland. Dat vraagt vooral een stevige inzet van de politiek, veel geld hoeft het niet te kosten. Ik denk dat je 150 mensen nodig hebt om alles in kaart te brengen

            Comment


            • Trumps manier van reageren gaat misschien wel zorgen voor een verenigd en krachtiger Europa

              Comment


              • https://www.ad.nl/politiek/kabinet-s...51bd&auth_rd=1


                Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie (PVV), bij het Catshuis waar de wekelijkse ministerraad wordt gehouden. © ANP/Phil Nijhuis

                Kabinet stemt in met asielwetten Marjolein Faber


                De asielwetten van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) gaan ondanks felle kritiek met slechts wat kleine wijzigingen naar de Tweede Kamer. De ministerraad heeft geen blokkade opgeworpen, ook de NSC-bewindslieden gingen akkoord.
                De Raad van State had vorige maand forse kritiek op Fabers plannen: die zouden de instroom van asielzoekers niet beperken, rechtbanken zouden overspoeld worden met rechtszaken en rechtsongelijkheid dreigt.

                Dat komt omdat de PVV-asielminister wil dat haar wetten direct toepasbaar zijn, dus óók op asielzoekers van wie de procedure al loopt. Die moeten dan opnieuw beoordeeld worden, volgens de nieuwe regels. Dat is ‘in strijd met de rechtszekerheid’ en levert enorm veel extra werk op voor de IND die het werk nu al niet aankan, aldus de Raad van State.

                Maar ondanks alle kritiek wordt het wetsvoorstel niet ingrijpend veranderd. ,,Het hele systeem is vastgelopen, we moeten zo snel mogelijk handelen’’, zegt minister Faber. ,,Dit is wat Nederlanders willen: een fundamentele koerswijziging in het beleid om de instroom te beperken en terugkeer te bevorderen.’’

                Faber erkent dat de wetsvoorstellen zullen zorgen voor meer werk voor de IND. ,,Maar als we niks doen neemt de druk ook toe. Ook op de woningen en de gezondheidszorg’’, zegt ze. Bovendien verwacht ze dat door de strengere regels minder asielzoekers naar Nederland komen. Dat is weliswaar lastig te onderbouwen, maar in Zweden bleek dat wel toen daar soortgelijke wetten werden aangenomen, aldus Faber.
                Nieuwe verkiezingen


                De afgelopen weken leek de temperatuur in de coalitie hoog op te lopen over Fabers asielwetten. PVV-leider Geert Wilders dreigde zelfs met nieuwe verkiezingen als Fabers plannen niet ongewijzigd worden ingevoerd. Hij wees daarmee naar coalitiepartner NSC, die eerder een noodprocedure blokkeerde om asielwetten zonder toestemming van het parlement door te voeren. Maar in een interview met Trouw zei de partijleider al dat hij het ‘niet helemaal’ eens was met de kritiek van de Raad van State.

                Zelf wilde Faber ‘een punt, hooguit een komma’ aanpassen. Afgelopen dinsdag zei ze al dat er ‘aan de wettekst’ niets was gewijzigd. Daarmee hield ze de deur open dat er wel in de toelichting bij de wet aanpassingen zijn gedaan om aan de kritiek van de Raad van State tegemoet te komen. Dat blijkt inderdaad het geval. ,,Maar het gaat alleen om technische correcties’’, zegt Faber. ,,De strekking blijft hetzelfde.’’

                Extra geld


                Wel maakt het kabinet extra geld vrij voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de rechtspraak. Het gaat waarschijnlijk om 115 miljoen euro. Daarmee wil Faber tegemoetkomen aan de kritiek dat de IND het extra werk niet aankan. De organisatie doet nu al veel langer over het beoordelen van een asielaanvraag. Het geld moet nog wel definitief worden geregeld bij de onderhandelingen over de Voorjaarsnota.

                De wetten die het kabinet nu heeft aangenomen, regelen meerdere dingen. Zo kunnen asielzoekers straks alleen nog een tijdelijke verblijfsvergunning van telkens drie jaar krijgen. Ook komt er een tweestatusstelsel. Met die wet krijgen mensen die vluchten voor oorlog minder rechten dan wie vlucht voor gevaar van vervolging vanwege geloof, politieke opvattingen of geaardheid. Zo wordt het moeilijker om gezinsleden over te laten komen.

                Faber verwacht dat de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid heeft, niet zal dwarsliggen. ,,Ik ken de senatoren’’, zegt ze. Overigens stellen de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman in een gezamenlijke brief dat de voorstellen in strijd zijn met kinderrechten en getuigen van onbehoorlijk bestuur.

                Comment


                • https://www.buttkicken.nl/2025/03/06...bbie-jetten-2/

                  Briefje van Jan – aan Robbie Jetten


                  Beste Robbie,

                  Ik hoorde je gisteren in de Tweede Kamer tekeer gaan tegen meneer Vermeer van BBB en ik kreeg weer helemaal het gevoel dat ik ook heb als Laurens Dassen van Volt daar aan het woord is.

                  “Holle retoriek…”

                  “Uit te kramen…”

                  “Hoe dúrf je…”

                  “Europa veilig houden…”

                  “Als het BBB menens is…”

                  “U móet nú heel concreet…”

                  “Blablablablabla…”

                  Prachtige ingestudeerde zinnetjes allemaal, Robbie.

                  Zo vaak thuis voor de spiegel geoefend ook dat ze er, net als de gespeelde verontwaardiging, best geloofwaardig uit komen.

                  Maar mij ráák je er nooit mee.

                  Ik zie daar geen fractievoorzitter van een partij met negen zetels staan.

                  Je bent inmiddels 37 jaar, je gaat trouwen, je hebt (indirect, want bij wet verboden) een oproep gedaan om een draagmoeder te vinden om je liefde met een baby te kunnen bezegelen, je draagt een pak en een das…

                  Maar ik vóel het niet.

                  Ik zíe het niet.

                  En ik hóór het niet.

                  Wat ik voel, zie en hoor?

                  “Ik heb zo wa-wa-wa-waanzinnig gedroomd
                  Ik was zo mooi-mooi-mooi, ’t was echt niet gewoon
                  Iedereen riep: Hieperdepiep!
                  Daarna werd ik gekust en gekroond
                  Ik heb zo wa-wa-wa-waanzinnig gedroomd
                  Ik werd met ka-ka-ka-kafo’s overstroomd
                  Iedereen zei: Hou je van mij?
                  Wa-waanzinnig, maar heerlijk gedroomd”

                  Kinderen voor Kinderen, ja.

                  En dan moet ik je één ding nageven: niet alles mislukt.

                  Want je bent wél al een paar jaar de baas van het Journaal.

                  Groet,

                  JanD





                  Comment


                  • Gaat lekker met het boerenmeisje Wiersma... https://www.nu.nl/stikstof/6348628/r...ieuwe-wet.html

                    Comment


                    • Probleem komt door de stikstofrechter, geen enkele politieke partij kan daar wat mee

                      Comment


                      • die boete die de overheid moet betalen bij stikstof overschrijding stelt weinig voor, gewoon door gaan met alles, bouwen, boeren etc, hooguit wat zware industrieen aanpakken, het probleem is geen echt probleem, alleen het meten er van en de halve wereld doet er niets aan dus het maakt geen verschil het is wate of time, money and energy die stikstof aanpak waardoor onze economie geraakt wordt, en mensen geen woningen kunnen krijgen

                        er zijn andere belangrijkere prioriteiten die wel deels verholpen kunnen worden dan hier geld en tijd in te stoppen zonder effect

                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/18...-mogen-betalen

                          Groen beleid niet meer te volgen voor burgers die de rekening mogen betalen

                          Jarenlang is politiek Den Haag druk geweest met de klimaat- en energietransitie. Dit ging gepaard met veel groene dwingelandij. Zo moesten burgers massaal aan de zonnepanelen. Daar kwamen regelingen voor die zo gunstig bleken dat de netwerkbedrijven die de zonnestroom moeten verwerken het niet meer aankonden.




                          We moesten elektrisch gaan rijden en we moesten allemaal aan de warmtepomp. Toenmalig minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge wilde de peperdure pompen zelfs verplicht stellen. Installateurs beleefden gouden tijden, maar de verkopen zijn inmiddels ingestort omdat het kabinet-Schoof een andere koers vaart. Zo wordt het mes gezet in fiscale voordelen voor elektrisch rijden, is de plicht om warmtepompen te installeren vervallen en is rekeningrijden van de baan.

                          Het is voor burgers niet te volgen. Eerst moest het land in razend tempo geëlektrificeerd. En nu ineens is er bijna 200 miljard euro nodig om het overvolle stroomnet weer op orde te krijgen. De energienota voor een gemiddeld huishouden gaat daardoor wellicht met honderden euro’s per jaar omhoog.



                          Burgers mogen niet steeds de dupe worden van overhaaste groene plannen. Laat minister Hermans (Klimaat) liever haast maken met het kernenergie-dossier. Ondertussen is het belangrijk dat burgers niet ook nog eens opdraaien voor de kosten van ons overvolle stroomnet.

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/87...gen-woningnood

                            Column Annemarie van Gaal
                            Indikken in plaats van huizen bijbouwen in strijd tegen woningnood

                            We hebben in ons land inmiddels een tekort van 400.000 woningen en daar zijn simpelweg twee oplossingen voor: óf we bouwen er 400.000 woningen bij, óf we gebruiken de bestaande woningvoorraad beter.




                            Huizen bijbouwen blijkt een probleem in ons land. Door de wetten die onze vorige woonminister Hugo de Jonge er in al zijn wijsheid doorheen duwde, is nieuwbouw voor veel bouwbedrijven financieel onhaalbaar geworden. Van de bouwprojecten die wél doorgaan, worden de meesten alsnog stilgelegd omdat ze te veel stikstofuitstoot hebben of vanwege een verdwaalde vleermuis of een loslopende pad.

                            Als je denkt dat je alles wel gehad hebt, is er nóg een probleempje bijgekomen: bouwplannen worden nu ook afgeblazen omdat de huizen voorlopig niet aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet. Triest.
                            Honderdduizenden Nederlanders zoeken woning



                            Inmiddels zijn er honderdduizenden Nederlanders die een woning zoeken. Ze kunnen niet samenwonen of een gezin stichten, simpelweg omdat ze geen woning hebben en noodgedwongen bij ouders of vrienden slapen. Omdat het maar niet lijkt te lukken met de nieuwbouw – en daar voorlopig ook geen verandering in komt – zullen we iets moeten doen met de bestaande woningvoorraad: een beetje indikken dus.



                            Allereerst even een feitje: in de 2,3 miljoen sociale huurwoningen in ons land wonen gemiddeld 1,8 personen per woning. In de koopwoningen en huurwoningen in de midden- en vrije sector huur wonen gemiddeld 2,2 personen. Sociale huurwoningen zijn qua vierkante meters gemiddeld niet per se kleiner dan de andere huurwoningen, dus het feit dat ze minder bewoners hebben heeft andere redenen.



                            Stel dat het aantal inwoners van sociale huurwoningen ook naar 2,2 bewoners per woning zou gaan, dan zouden er maar liefst 400.000 woningen vrijkomen. En laat dat nu precies het aantal woningen zijn dat we nodig hebben.

                            Woning delen in Amsterdam



                            Laten we dit even als uitgangspunt nemen. Met indikken is namelijk nog veel winst te halen. Neem bijvoorbeeld de regel die in een gemeente als Amsterdam geldt, dat er niet meer dan twee personen in een woning ingeschreven kunnen worden als zij geen gezamenlijk huishouden vormen. De huren zijn hoog in de steden. Waarom zouden vier of vijf starters of studenten niet samen een woning kunnen huren? Wat is daar op tegen?

                            Laten we ook AOW’ers die samen willen wonen niet meer korten op hun uitkering. Het kost namelijk niets extra’s en het levert wel een vrije woning op.
                            Eenpersoonshuishouden in sociale huurwoning



                            En ik wil nog iets anders opperen. Zoals ik al schreef: sociale huurwoningen worden gemiddeld door minder mensen bewoond en de belangrijkste reden daarvoor is dat het vaak eenpersoonshuishoudens zijn. Veel huurders zijn ook mensen met een bijstandsuitkering.



                            Vaak hebben ze wel een relatie, maar iemand met een bijstandsuitkering zal nooit gaan samenwonen met iemand die een betaalde baan heeft, want dan verliest hij of zij niet alleen de bijstandsuitkering, maar ook alle toeslagen, regelingen en alles wat daarmee samenhangt, wat vaak best een flink bedrag per maand is. Daarmee zijn ze ook meteen financieel afhankelijk van de ander.Samenwonen met bijstandsuitkering



                            Maar waarom zouden we mensen die al jarenlang een bijstandsuitkering hebben, én willen samenwonen met iemand met een vast inkomen, niet een basisinkomen geven van bijvoorbeeld 500 euro per maand? Ik hoor u denken: ’Waarom zouden we mensen met een bijstandsuitkering een vast maandbedrag geven? Laat ze gaan werken.’ Ik begrijp die reactie, en die had ik ook.



                            Maar in de loop der jaren heb ik ook gezien hoe lastig het is om aan het werk te gaan vanuit een bijstandsuitkering. Als mensen met een bijstandsuitkering bijvoorbeeld een paar dagen per week gaan werken, dan komen ze in een bureaucratische ellende terecht die niet te overzien is.



                            De uitkering wordt op onduidelijke wijze opnieuw berekend en gekort, terwijl het geld van de baan nog niet binnen is. Daarnaast veranderen de toeslagen en regelingen en ze zijn zelf verantwoordelijk om dit correct door te geven aan de belastingdienst. Administratie is vaak niet hun sterkste kant, dus komen er vervelende boetes en naheffingen.



                            Door schade en schande ’wijs’ geworden, gaan ze liever niet meer werken. Zonder baan maar mét een bijstandsuitkering weten ze in ieder geval waar ze aan toe zijn.

                            Basisinkomen van 500 euro per maand



                            Dus waarom zouden we deze groep, áls ze gaan samenwonen en bereid zijn om hun sociale huurwoning, uitkering én toeslagen op te geven, niet een basisinkomen van 500 euro per maand geven? Ik begrijp dat we even moeten slikken, maar wellicht gaan ze met een basisinkomen wél aan het werk. Per saldo levert het een lege woning op en bespaart het ons als samenleving.



                            Als slechts 5% van de 400.000 bijstandsgerechtigden in ons land dit aanbod aanneemt, dan zouden we 120 miljoen euro per jaar kwijt zijn aan de basisinkomens, maar zouden we aan de andere kant bijna een half miljard euro aan bijstandsuitkeringen, toeslagen en kosten besparen. En het belangrijkste: er zouden 20.000 woningen vrijkomen.

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9816...-veel-strenger

                              Brussel geeft groen licht voor uitzetcentra buiten EU: beleid afgewezen asielzoekers wordt veel strenger

                              Brussel - Nederland kan in de toekomst afgewezen asielzoekers naar een uitzetcentrum in een land buiten de Europese Unie sturen. Volgens ingewijden wil Brussel dit mogelijk maken in de Europese terugkeerwet die dinsdag wordt gepresenteerd. Het plan vormt het ontbrekende puzzelstukje in het nieuwe Europese Asiel- en Migratiepact.

                              De strenge Europese terugkeerwet komt er mede onder druk van regeringsleiders als premier Dick Schoof en zijn Italiaanse collega Giorgia Meloni.




                              Het idee achter de uitzetcentra buiten de EU is dat afgewezen asielzoekers hier wachten op vertrek naar hun land van herkomst in de regio. Nederland vraagt al langer om dit soort ‘innovatieve oplossingen’ om het falende terugkeerbeleid aan te pakken. Zo speelt het kabinet-Schoof met het idee om zo’n centrum te openen in Oeganda.

                              Het Europees terugkeerbeleid is al jaren een mislukking: veel migranten gaan helemaal niet terug naar huis. Op dit moment staan Brusselse regeltjes de opvang van afgewezen asielzoekers buiten de EU niet toe. Onder druk van verschillende regeringsleiders, onder wie premier Dick Schoof en zijn Italiaanse collega Giorgia Meloni, wil Eurocommissaris Magnus Brunner (Migratie) nu meer ruimte bieden voor een andere aanpak.

                              Europese Commissie wil strengere regels voor asielzoekers



                              Tal van regels gaan op de schop of worden strenger gemaakt. De Europese Commissie wil bijvoorbeeld dat een terugkeerbesluit over een afgewezen asielzoeker in Duitsland straks in het hele landenblok geldig is. Zo hoopt men te voorkomen dat iemand na zo’n besluit het nog een keer gaat proberen bij ons in Ter Apel.

                              Uit het voorstel, in handen van De Telegraaf, blijkt verder dat lidstaten afgewezen criminele asielzoekers voor een veel langere periode een inreisverbod voor het hele Schengengebied kunnen geven. Daarnaast wil Brussel de regels voor het vastzetten van migranten verruimen. Nu mag een afgewezen asielzoeker die niet meewerkt aan uitzetting of dreig te vluchten maximaal 18 maanden in vreemdelingendetentie worden gezet, het voorstel rept nu over maximaal twee jaar.



                              De huidige terugkeerregels stammen uit 2008 en zijn zo vaag dat allerlei rechtelijke uitspraken hebben gezorgd voor een ingewikkelde juridische werkelijkheid. In de praktijk komt het erop neer dat in de EU slechts 20 procent van de mensen die moeten vertrekken ook daadwerkelijk vertrekt.

                              Afgewezen asielzoekers



                              Ook Nederland kampt al jaren met problemen bij het terugsturen van afgewezen asielzoekers: vooral omdat landen van herkomst niet meewerken aan terugkeer van hun eigen onderdanen. Verschillende EU-lidstaten willen dat Brussel deze landen onder druk zet door middel van strafmaatregelen.

                              De nieuwe voorstellen van de Europese Commissie, die dinsdag worden gepresenteerd, zijn nog niet definitief: EU-lidstaten en het Europees Parlement mogen als medewetgever nog sleutelen aan de plannen. Voor Brusselse begrippen zijn de migratieplannen ‘rechts’ te noemen. Het sluit daarmee aan bij de nieuwe politieke realiteit bij zowel lidstaten als het Europarlement.

                              Europees Asiel- en Migratiepact



                              Veel tijd voor eindeloze vergaderingen is er niet: de terugkeerregels vormen het ontbrekende puzzelstukje in het Europees Asiel- en Migratiepact. Dit enorme pakket aan nieuwe regels gaat in 2026 van start en vormt de basis van een nieuw migratiebeleid waarbij de meest kansloze asielaanvragen al direct bij aankomst in bijvoorbeeld Italië worden afgehandeld.

                              Maar zonder werkend terugkeerbeleid dreigt de hele machinerie vast te lopen met als risico dat het pact uitloopt een fiasco. Of de nieuwe terugkeerregels dit jaar nog kunnen worden afgehamerd is nog maar zeer de vraag.
                              Linkse blokkade



                              De vorige Europese Commissie deed ook al een poging om de terugkeerregels aan te passen. Dit veel minder strenge plan zou onderdeel worden van het migratiepact, maar door een linkse blokkade in het Europarlement kwam het niet van de grond.

                              Comment


                              • EU ook eindelijk wakker

                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9473...ruik-van-maken

                                  Krijgt strenge Europese terugkeerwet steun rechtse meerderheid? ’Asielsysteem niet houdbaar als mensen er misbruik van maken’

                                  Straatsburg/Den Haag - Na de lancering van de strenge Europese terugkeerwet zijn de ogen gericht op het Europees Parlement. Krijgt het migratieplan steun van een rechtse meerderheid of wordt het plan over links afgezwakt? Minister Marjolein Faber (Migratie) is alvast positief over wat Brussel op tafel legt: „Er is echt een andere wind gaan waaien.”

                                  © ANP/HH

                                  Minister Marjolein Faber (Migratie) is positief over de nu voorgestelde terugkeerwet. „Er waait een andere wind in Brussel.”




                                  Met de nieuwe terugkeerwet hoopt de Europese Commissie een einde te maken aan het falende terugkeerbeleid. Afgewezen asielzoekers moeten terug naar het land van herkomst, maar op dit moment blijft 80 procent van deze groep ’gewoon’ in de Europese Unie.

                                  Brussel wil met terugkeerwet ook uitzetcentra in landen buiten EU openen




                                  Met verschillende maatregelen wil Brussel voorkomen dat afgewezen asielzoekers eindeloos rondzwerven door Europa. Zo moet het makkelijker worden om deze mensen op te sluiten en moet een afwijzing in bijvoorbeeld Oostenrijk automatisch herkend én erkend worden in Nederland. Verder wil Brussel het mogelijk maken voor lidstaten om uitzetcentra te openen in landen buiten de Europese Unie; afgewezen asielzoekers kunnen dan hier hun vertrek naar het land van herkomst afwachten.



                                  „Een gamechanger om het Europese huis weer op orde te krijgen”, noemt Eurocommissaris Magnus Brunner (Migratie) zijn plan. „Het asielsysteem is niet houdbaar als mensen er misbruik van maken.”

                                  Het Europees Parlement en de lidstaten moeten zich nu buigen over de voorstellen. Vooral in het Europarlement kan het spannend worden of het strenge migratieplan overeind blijft. De christendemocraten vormen de grootste fractie: voor een meerderheid kunnen ze over links of rechts gaan.



                                  De linkerflank van het Europarlement is furieus. „Een schaamteloze knieval voor extreemrechts”, noemt GL-Europarlementariër Tineke Strik het. De Europese sociaaldemocraten vinden dat de uitzetcentra ’op geen enkele manier’ onderdeel mogen zijn van de EU-aanpak. De liberalen zijn kritisch over dit onderdeel, de VVD spreekt zich er niet over uit.

                                  Positief over de voorstellen, inclusief de uitzetcentra



                                  De christendemocraten sluiten een meerderheid over rechts niet bij voorbaat uit. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers is positief over de voorstellen, inclusief de uitzetcentra: „We moeten duidelijk zijn naar mensen die niet hier mogen zijn. Honderdduizenden mensen negeren onze regels en blijven gewoon. We hebben de boodschap van de kiezer gehoord en moeten nu aan de slag.”

                                  Comment


                                  • https://www.mediacourant.nl/2025/03/...rij-een-tesla/

                                    Rob Jetten zwaar ongemakkelijk voor de camera: ‘Ja, ik rij een Tesla’


                                    D66-leider Rob Jetten staat diametraal tegenover de Amerikaanse president Donald Trump en zijn team, waaronder Tesla-baas Elon Musk. “Maar of ik zelf ook een Tesla rij? Ja, dat wel.”

                                    © Telegraaf

                                    Het zorgt bij Rob Jetten voor ongelooflijk veel ergernis: de opstelling van de Amerikaanse president Donald Trump en zijn handlanger Elon Musk, tevens de baas van Tesla. Veel mensen schamen zich tegenwoordig om zo’n auto te kopen, en als ze er al een hebben, dan plakken sommigen er een sticker op om aan te geven dat ze geen Musk-supporter zijn.

                                    Schaamauto


                                    Laurens Dassen, de politiek leider van Volt, vindt het een schaamauto. “Ik denk dat ik op dit moment de laatste persoon ter wereld zou zijn die een Tesla zou gaan kopen”, zegt hij tegen De Telegraaf.

                                    “Als je de eigenaar van Tesla bepaalde nazigroeten ziet maken, ambtenaren in de Verenigde Staten ziet ontslaan en oproepen doet om uit de NAVO te stappen… Ik denk dat niemand er nog trek in heeft om met hem in zee te gaan.”

                                    Ongemakkelijk


                                    Zelfs VVD-Kamerlid Thierry Aartsen wil er niet in gezien worden. “Ik snap natuurlijk wel dat als je iemand zo tekeer ziet gaan, dat je daar een beetje een ongemakkelijk gevoel bij krijgt.”

                                    En daarom plakken mensen er stickers op als: ‘I bought this before we knew Elon was crazy’. D66-leider Rob Jetten: “Je ziet ook hilarische stickers af en toe op die auto voorbijkomen, maar de onrust op de beurzen raakt natuurlijk wel heel veel mensen, ook in Nederland, die dachten met de aandelen te sparen voor hun pensioen of wat dan ook.”

                                    Rob in Tesla


                                    Telegraaf-verslaggever Pim Sedee vraagt dan aan Jetten, die vindt dat Trump en zijn team de Oekraïeners een ‘mes in de rug‘ steekt: “Bent u tegen de Tesla?”

                                    Jetten: “Nou, het is nog steeds, als je kijkt naar de elektrische auto’s, wel een van de betere elektrische auto’s.”

                                    Pim: “U moet lachen.”

                                    Jetten: “Ja, het is…”

                                    Pim: “Heeft u er een?”

                                    Jetten: “Ehhh, ik rij ook in een Tesla rond, dat klopt.”

                                    ‘Meen je niet!’


                                    Pim kan zijn oren niet geloven. “Dat meen je niet!”

                                    Jetten: “Ja, I bought it also before he went crazy!

                                    Pim: “Heeft u ook zo’n sticker?”

                                    Jetten: “Nee, ik heb niet zo’n sticker, maar kijk… Ik snap wel dat als mensen nu een nieuwe auto kopen, dat ze denken: spek ik dan zijn kas?”

                                    ‘Baalt u ervan?’


                                    Pim vraagt door. “Maar baalt u ervan, dat u er een heeft dan?”

                                    Jetten: “Ehh nou ja, ik heb nou ook weer niet zoveel geld op m’n bankrekening staan, dat ik kan denken: ik ga meteen een andere auto kopen.”

                                    Pim: “Voelt u zich een beetje betrapt dan?”

                                    Jetten: “Nee hoor.”

                                    Pim: “Met die Tesla?”

                                    Jetten lachend: “Nee, nee, totaal niet, ik kan er zelf ook wel om lachen hoor. Hahaha. Toen Trump zei: ‘Ik ga een Tesla kopen’, dacht ik wel: misschien kan hij die van mij overnemen.”

                                    Comment


                                    • https://www.ad.nl/politiek/groenlink...oelt~a92b7161/


                                      Frans Timmermans van GrienLinks-PvdA. © Jeroen Meuwsen

                                      GroenLinks-PvdA wil volgend jaar nieuwe partij worden: ‘Nieuw huis waar iedereen zich thuis voelt’


                                      GroenLinks-PvdA kiest niet voor een fusie, maar hoopt medio 2026 op te gaan in een nieuwe partij. De leden van beide partijen moeten nog wel akkoord gaan.

                                      Op de partijcongressen van 21 juni mogen leden zich buigen over de vraag of de huidige samenwerking opgaat in een nieuwe partij. Stemmen zij vóór, dan gaan GroenLinks en PvdA ‘toewerken naar de oprichting van een nieuwe partij’, zo staat op de website van de twee samenwerkende partijen. Die nieuwe linkse partij moet dan halverwege 2026 het levenslicht zien.

                                      Frans Timmermans is ‘verheugd’ door het besluit van de partijbesturen. ,,Nederland verdient een brede linkse volkspartij die mensen samenbrengt in plaats van verdeelt.” Eerder zei de partijleider al dat hij voorstander is van zo’n nieuwe partij en die ook zelf zou willen leiden. Het moet volgens hem ‘een nieuw huis’ worden, waarin ‘iedereen die uit de uiteenlopende socialistische, sociaaldemocratische, groene en vrijzinnige tradities komt zich thuis voelt’.

                                      Niet alle leden zijn voor een nieuwe partij


                                      Dat is nog wel de vraag. In beide partijen hebben leden zich ook verenigd in clubs die wel voor samenwerking, maar tégen een fusie of nieuwe partij zijn. Bij de PvdA is dat RoodVooruit, waar oud-partijleider Ad Melkert en oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet actief voor zijn. Bij GroenLinks is dat LinksBoven, waar een van de oprichters van de partij, Leo Platvoet, inzit. De PvdA’ers in RoodVooruit vinden dat GroenLinksers de sociaaldemocratie niet omarmen, de GroenLinksers in LinksBoven vrezen dat hun idealen zullen verwateren als de partij samengaat met de PvdA.

                                      Volgens de twee partijen zijn zij ‘met elkaar in staat bergen te verzetten’, zo schrijven partijvoorzitters Katinka Eikelenboom (GroenLinks) en Esther-Mirjam Sent (PvdA) in een mail aan leden. Bij de verkiezingen van 2023, toen de twee voor het eerst samen op het stembiljet stonden, hadden zij de hoop de grootste partij te worden. GroenLinks-PvdA werd toen de tweede partij van Nederland, achter de PVV.

                                      Extra ledengesprekken


                                      Volgens de partijbesturen zien zij 'veel steun voor een nieuwe, gezamenlijke partij'. Bij eerdere partijcongressen was in elk geval grote steun voor nauwere samenwerking. Over een hele nieuwe partij werd de mening van partijleden nog niet gevraagd. Wel komen er de komende tijd ‘extra ledengesprekken'.

                                      Toch werken de wetenschappelijke bureaus van de partijen al aan ‘de inhoud van onze nieuwe beweging’. Het resultaat wordt ook op de partijcongressen besproken. Officieel zijn zowel GroenLinks als PvdA nog aparte partijen, met een eigen partijvoorzitter en bestuur.

                                      Jesse Klaver? Ahmed Aboutaleb?


                                      Toen Frans Timmermans eerder dit jaar ook stelde een nieuwe, linkse partij te willen, leek hij het plan dat Habtamu de Hoop in januari lanceerde te omarmen. Het jonge Kamerlid zei toen tijdens een lezing geen fusie van GroenLinks en PvdA te willen, maar een compleet nieuwe partij. De Hoop koos de vlucht naar voren, klonk het, passeerde de partijleider. Bronnen binnen GroenLinks-PvdA doen dat af dat onzin: Timmermans, zeggen zij, schreef mee aan de speech van De Hoop.

                                      Toen opiniepeilers vroegen wie die mogelijke nieuwe partij dan zou moeten leiden, kwam de naam van Timmermans bij het EenVandaag Opiniepanel pas op plek 3 – achter voormalig GroenLinksleider Jesse Klaver en jongeling De Hoop.

                                      Bij het RTL Nieuwspanel eindigde Timmermans zelfs buiten de top 3. Daar vond men oud-burgemeester Ahmed Aboutaleb (1) en Klaver (3) meer geschikt, met op nummer 2 zelfs iemand van een heel andere partij: D66-leider Rob Jetten. Nu de wereldorde op z'n kop staat, komt de ervaring van de oud-buitenlandminister echter van pas en kan Timmermans op meer steun rekenen.

                                      Comment


                                      • Lachwekkend, naam v partij doet er niets toe

                                        Comment


                                        • Inderdaad , gaat om de plannen en de arbeider of gewone man of uitkeringsgerechtigden zitten niet op immigratie en duur klimaatbeleid te wachten en zijn niet voor niets bij de PvdA al jaren weggelopen, daar zit nu het linkse elitaire Groenlinks bij , terwijl de PvdA salonsocialisten zijn geworden en geen voeding meer hebben daardoor met hun oude achterban, waardoor die kiezers gewoon wegblijven. En dan heeft de PvdA ook nog die oude zelfingenomen ijdeltuit Timmermsns de groene klimaatpaus als leider, allemaal red flags voor de kiezers aan de onderkant van onze samenleving.

                                          Iedere keer leren ze niets van de kiezers na een verkiezingsuitslag waarom en waarvoor en waarop kiezers stemmen. Totaal losgezongen van de realiteit.

                                          Comment


                                          • En hierover al interne ruzie tussen de Groenlinks en PvdA leden. Ook de pro Hamas standpunten v h Groenlinkse deel zorg al enige tijd voor interne frictie. Het is niks en het wordt niks op links.

                                            Comment


                                            • https://www.buttkicken.nl/2025/03/14...vda-kiezers-2/


                                              Briefje van Jan – aan de PvdA-kiezers



                                              Beste PvdA-kiezers,

                                              Dus niet alleen jullie willen het, maar iedereen wil het.

                                              Frans Timmermans heeft het zelf gezegd.

                                              “Het land vraagt erom”, orakelde hij.

                                              Daarom heft de Partij van de Arbeid zichzelf al volgend jaar op.

                                              De partij die ooit is opgericht om de hardwerkende arbeider van een eerlijk loon, een dak boven zijn hoofd, goed onderwijs, goede gezondheidszorg, een veilige omgeving, AOW en (ten tijde van Joop den Uyl) een autootje te voorzien, gaat op in een nieuwe partij.

                                              We weten inmiddels wat voor partij dat wordt.

                                              Een door de arbeiders (en Joden) hatende GroenLinks-figuren gedomineerde partij.

                                              Naïeve Frenske ziet echter in die nieuwe partij zijn laatste kans om premier van Nederland te worden.

                                              Hij wil de leider worden.

                                              Maar de vervroegde oprichting van de nieuwe partij was nog niet aangekondigd, of vanuit de rattenkooi aan de Amstel 1 in Amsterdam begon intrigant en GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink al aan Timmermans’ stoelpoten te zagen.

                                              En binnen de eigen partij kondigden echte PvdA’ers als oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en oud-partijvoorzitter Hans Spekman tegenacties aan, nu Timmermans de besluitvorming over de opheffing van de PvdA meer dan een jaar naar voren haalt.

                                              En het ergste is: zelfs de GroenLinks/PvdA-propagandamensjes die Frans Timmermans gisteren op het schild moesten hijsen, moeten níets van die man hebben.

                                              Ze zeiden het niet (dat doen ze pas als hij op de grond ligt), maar ze lieten het zien.

                                              Show, don’t tell.

                                              Op de ‘campagneposter’ met de tekst ‘Een nieuwe stap vooruit’ zetten ze Timmermans in de minst dynamische pose denkbaar neer.

                                              Daar zat een man met een nek vol haar, de stropdas scheef, de bril scheef, in een niet even strak getrokken overhemd en jasje werkelijk núl dynamiek uit te stralen.

                                              Als je zou zeggen dat dit een foto van een pastoor op leeftijd was die jonge jongens tot bij wet verboden viezigheden wilde verleiden, met z’n hippe armbandje, zou je het ook geloven.

                                              Die foto is natuurlijk niet per ongeluk gekozen.

                                              Net als de kleur van dat jasje.

                                              Ja, als je rood en groen mengt, krijg je bruin.

                                              Maar iedereen weet wie ook bruine jasjes droegen

                                              Timmermans’ eigen mannetjesmakers deden met het kiezen van die foto alvast het voorwerk (en hij had niks door).

                                              De verdere sloop van de partij van Willem Drees, Joop den Uijl en Wim Kok gaat het komende jaar plaatsvinden.

                                              En daarna kan Femke Halsema het karwei bij de lijsttrekkersverkiezing afmaken…

                                              Groet,

                                              JanD

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/96...ropese-kwestie

                                                Column Bart Nijman
                                                Kiezer heeft opnieuw het nakijken in een Europese kwestie

                                                Daar gaan we weer: Nederland staat op het punt om een politiek principe bij het grofvuil te zetten, omdat de Europese Unie weer eens geld nodig heeft voor problemen die zonder de Europese Unie wellicht niet hadden bestaan. Premier Schoof wil instemmen met Europese schulduitgifte om een defensieplan van 800 miljard euro van Commissie-akela Ursula von der Leyen te financieren.




                                                Dat een Kamermeerderheid, waaronder drie van de vier coalitiepartijen, tegen deze eurobonds heeft gestemd (via de veelbesproken motie Eerdmans), doet niet ter zake: Schoof had al min of meer ingestemd in Brussel en het zou „gezichtsverlies” zijn als Nederland alsnog zijn veto zou gebruiken tegen dit onzalige plan.

                                                Niet alleen bewijst Schoof zich daarmee definitief als een door Mark Rutte geparachuteerde premier (de VVD is de enige coalitiepartij die tegen de motie-Eerdmans stemde) en ondermijnt hij de jarenlange Nederlandse principiële positie tegen eurobonds, boven alles heeft de kiezer opnieuw het nakijken in een Europese kwestie.

                                                Geitenpaadje of inlegvelletje



                                                Van het Grondwetreferendum in 2005 via het Oekraïnereferendum in 2016 tot deze via de Kamer verworpen motie: voor ieder nee is telkenmale een geitenpaadje of een inlegvelletje gevonden om toch een ja te forceren.



                                                Zo worden we opnieuw in het pak genaaid om inspraak aan Brussel af te staan. Ditmaal wordt daar tegenover ook nog eens verlangd dat we ons oorlogsbereid verklaren aan een technocratie die jarenlang onze nationale identiteit en democratische soevereiniteit heeft afgebroken.

                                                Terreinverlies



                                                Iedere crisis verliezen we terrein aan Brussel, want crisissen zijn de belangrijkste brandstof voor de Europese Unie. Steeds als er paniek uitbreekt, verschijnen de mandarijnen in Brussel op hun rode lopers om tegen een decor van blauwe vaandels met gele sterren te verklaren dat de oplossing voor het nieuwe probleem enkel in Europa gevonden kan worden.

                                                Deze keer kan de Oekraïne-crisis en de terugtrekking van de Verenigde Staten zogenaamd alleen opgelost worden met nog eens 800 miljard, bedoeld om te investeren in het militair-industrieel complex. Opnieuw is Brussel van zins om een (niet bepaald onomstreden) industrie te financieren met, inderdaad, belastinggeld. Dat ditmaal ook nog eens opgebracht moet worden door het aangaan van nieuwe schulden.





                                                De eurocrisis kon alleen worden opgelost door banken te redden (met belastinggeld). De coronacrisis kon alleen centraal bestreden worden door de EU, met een vaccinatiebeleid dat Big Pharma miljarden opleverde (uit belastinggeld). Nog altijd bestaat er een coronafonds van 800 miljard euro in de EU (allemaal belastinggeld).

                                                Territoriale expansiedriften




                                                Een crisis die er nooit had hoeven zijn. Als nationale overheden zich gewoon aan de NAVO-norm van 2 procent bbp hadden gehouden, hadden Europese lidstaten een gezond defensie-apparaat kunnen hebben. En als Brussel niet zulke territoriale expansiedriften richting Oekraïne had betracht (een gevaarlijke geopolitiek spel waar ten tijde van het Oekraïnereferendum tegen werd gewaarschuwd door de kiezer), was die hele oorlog misschien niet eens uitgebroken.



                                                Iedereen herinnert zich hoe Guy Verhofstadt en Hans van Baalen met gebalde vuistjes op de Maidan in Kiev stonden, zogenaamd voor de goede zaak. Maar wie nu tegen 800 miljard schuld is, wordt een „kruideniersmentaliteit” verweten (zoals CDA-Kamerlid Derk Boswijk het formuleerde), en wie het Brusselse aandeel in de escalaties in het oosten van Europa bevraagt, heet een Poetinvriendje te zijn.Verregaande federalisering Europa



                                                Is het goed dat Europese landen hun defensie op orde brengen? Absoluut. We zijn te lang naïef geweest. Maar als Brussel de leidersrol neemt, ketenen lidstaten zich via schulden aan verregaande federalisering van Europa, geleid door een bestuurslaag die dictaten oplegt aan andere overheden. De kiezer komt altoos verder buitenspel te staan.



                                                Is het werkelijk gezichtsverlies voor Schoof als Nederland niet zou instemmen met eurobonds? Nee. De Nederlandse democratie wordt met het gezicht in de modder gedrukt als Nederland wél instemt.

                                                Comment


                                                • De wereld is een gesticht aan het worden...

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1260...-nieuwe-partij

                                                    Timmermans krijgt mogelijk concurrentie op links: Rood Vooruit overweegt nieuwe partij

                                                    Den Haag - Als de fusie tussen PvdA en GL doorgaat, overweegt Rood Vooruit een nieuwe linkse partij. Dat zegt voormalig PvdA-wethouder en -Kamerlid Rob Oudkerk in een interview met De Telegraaf. Die nieuwe partij moet een ’gewone sociaaldemocratische partij’ worden: ’Niet groenrood, maar rood’.




                                                    Oudkerk is een van de prominente PvdA’ers die zich heeft verenigd in het initiatief Rood Vooruit, dat zich vooral kenmerkt door verzet tegen de fusie met GL. Meerdere PvdA-coryfeeën zoals Ad Melkert zetten zich hard af tegen de plannen om de eigen partij net als GL op te heffen en samen te gaan in één nieuwe beweging.

                                                    „Het huwelijk tussen PvdA en GL is bij voorbaat gedoemd om te mislukken”, zegt Oudkerk. Hij wijst daarvoor naar fundamentele verschillen tussen beide partijen. „Op migratie wil GL alle grenzen open. PvdA heeft jarenlang een zwalkend beleid gevoerd, maar wil nu juist een strenger migratiebeleid. Daarnaast vindt GL ieder grasveld belangrijk, terwijl PvdA woningen op die grasvelden wil bouwen. En qua buitenlandbeleid is alleen Israël-Palestina al een splijtzwam.”

                                                    © ANP / HH

                                                    Frans Timmermans en Jesse Klaver

                                                    ’Domlinks’



                                                    Het verbaast de voormalige PvdA-wethouder dan ook dat het bestuur eerst wil fuseren en dan pas naar de inhoud wil kijken. „Daar heb ik een woord voor: domlinks.” Mocht de fusie doorgaan, is het voor Rood Vooruit noodzakelijk dat de nieuwe partij een sociaaldemocratische grondslag krijgt. „Anders staat het ons vrij om een nieuwe partij op te richten”, waarschuwt Oudkerk.

                                                    De PvdA-prominenten willen wel eerst het congres op 21 juni afwachten, waar het principebesluit in stemming gebracht wordt. Leden van beide partijen kunnen dan bepalen of beide partijen opgaan in één. Oudkerk vindt het nu nog te vroeg om de knoop door te hakken, maar hij heeft al wel ideeën over de nieuwe partij, die dan op links zou concurreren met Timmermans. „Een gewone sociaaldemocratische partij. Niet groenrood, maar gewoon rood.”

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X